פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת הכנסת
14/09/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 57
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, כ"ה באלול התש"ף (14 בספטמבר 2020), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 14/09/2020
שינוי שם "הוועדה המיוחדת לפיקוח על הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי גז ונפט", ל"וועדה המיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל", דיון מהיר בנושא: "בית ספר אזורי לחינוך מיוחד - ביתר עלית", דיון מהיר בנושא: "צה"ל ומערכת הביטחון ביצעו ניסויים בכאלף בעלי-חיים בשנים האחרונות", המלצת יושב-ראש הכנסת וסגניו בדבר מועדי ישיבות הכנסת , חוק הכנסת (תיקון מס' 48), התשפ"א-2020, הצעה לסדר-היום בנושא: "הקמת שדה תעופה משלים לנתב"ג בנבטים – מנוע צמיחה לאומי חדש בנגב" , בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות, לפני הקריאה הראשונה: 1.הצ"ח להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים 2020 (מ/1360) 2.הצ"ח ההתייעלות הכלכלית (מ/1361) 3.הצ"ח הגנת הצרכן (מ/1362), טענות לנושא חדש בעת הדיון בהצ"ח הכנסת (תיקון מס' 48) (יושב ראש הוועדה הציבורית לעניין שכר חברי הכנסת), התש"ף-2020
פרוטוקול
סדר היום
1. המלצת יושב-ראש הכנסת וסגניו בדבר מועדי ישיבות הכנסת בתקופת החגים.
2. פניית יושב-ראש הוועדה המיוחדת לשינוי שם "הוועדה המיוחדת לפיקוח על הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי גז ונפט", ל"וועדה המיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל"
3. בקשת יושב-ראש ועדת החוץ והביטחון להעברת הצעה לדיון מהיר בנושא: "צה"ל ומערכת הביטחון ביצעו ניסויים בכאלף בעלי-חיים בשנים האחרונות", מוועדת החוץ והביטחון, לדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה.
4. בקשת יושב-ראש הוועדה המיוחדת לזכויות הילד להעברת הצעה לדיון מהיר בנושא "בית הספר לחינוך מיוחד בביתר עילית והתנהלות עיריית ביתר עילית מול מוסדות החינוך המיוחד", מהוועדה המיוחדת לזכויות הילד, לדיון בוועדת החינוך, התרבות והספורט.
5. בקשת יושב-ראש ועדת הכלכלה להעברת הצעה לסדר היום בנושא: "הקמת שדה תעופה משלים לנתב"ג בנבטים – מנוע צמיחה לאומי חדש בנגב", בוועדת הפנים והגנת הסביבה, לדיון בוועדה הכלכלה.
6. בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות, לפני הקריאה הראשונה:
א. הצ"ח להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מענק עבודה) (תוספת למענק עובד בעד עבודה בתקופת התמודדות עם נגיף הקורונה), התש"ף-2020 (מ/1360);
ב. הצ"ח ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018) (תיקון מס' 6), התש"ף-2020 (מ/1361);
ג. הצ"ח הגנת הצרכן (תיקון מס' 62) (מאגר צרכנים להגבלת שיחות שיווק מרחוק), השת"ף-2020(מ/1362)
7. הצעת חוק הכנסת (תיקון מס' 48) (יושב ראש הוועדה הציבורית לעניין שכר חברי הכנסת), התש"ף-2020 – הכנה לקריאה שנייה ושלישית.
נכחו
¶
חברי הוועדה: איתן גינזבורג – היו"ר
עוזי דיין
עמית הלוי
בועז טופורובסקי
אחמד טיבי
אוסנת הילה מארק
מיכאל מלכיאלי
יצחק פינדרוס
טלי פלוסקוב
תהלה פרידמן
הילה שי וזאן
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
עו"ד ינון גוטגליק - לשכה משפטית, משרד האוצר
עו"ד גיא גולדמן - רשות המיסים, משרד האוצר
עו"ד חנה וינשטוק טירי – יועמ"ש, הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן
עידן בנימין – שקוף
רישום פרלמנטרי
¶
תמר פוליבוי
1. המלצת יושב-ראש הכנסת וסגניו בדבר מועדי ישיבות הכנסת
1. המלצת יושב-ראש הכנסת וסגניו בדבר מועדי ישיבות הכנסת בתקופת החגים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בוקר טוב חברי הכנסת, האורחים. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת. היום יום שני כ"ה באלול התש"ף, ה-14 בספטמבר 2020. סדר יום עמוס לפנינו.
ראשית נתחיל בהמלצת יושב-ראש הכנסת וסגניו בדבר מועדי ישיבות הכנסת בתקופת החגים. ניתן את רשות הדיבור למזכירת הכנסת.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
בוקר טוב. לאורך כל שנות עבודת הכנסת, היה נהוג שפגרת הכנסת נמשכת מתשעה באב, לפני תשעה באב, ועד אחרי סוכות, אחרי החגים. עברנו שלוש מערכות בחירות רצופות, ונוכח משבר הקורונה והצורך להעביר חקיקה בהיקף ניכר, הכנסת המשיכה בעבודה, וזה נעשה כמובן בתיאום עם ועד העובדים. פה אני רוצה להגיד – כבר אמרתי בהזדמנות אחרת, גם היושב-ראש ציין את זה – את ההערכה הרבה לוועד העובדים על ההבנה שהם גילו למצב המיוחד שאנחנו נמצאים בו.
במכתב שהצגתי בפני הוועדה המכובדת בכ"ז באב 17 באוגוסט, ציין יושב-ראש הכנסת שפגרת הקיץ תצומצם אך ורק לתקופת החגים. בשבוע שעבר, י"ח באלול 7 בספטמבר, קיים יושב-ראש הכנסת, התייעצות עם חברי הנשיאות, כפי שנדרש על פי התקנון. לפיכך הוא מבקש שוועדת הכנסת, בהתאם לסעיפים 18 ו-19 לתקנון, תאשר את הבקשות הבאות:
ההמלצה היא שביום שני ג' בתשרי התשפ"א, 21 בספטמבר 2020, זה הוא צום גדליה, לא תתקיים ישיבת כנסת – אתם מתבקשים לאשר את ביטול הישיבה באותו יום;
בימים שלישי ורביעי, ד' ו-ה' בתשרי, 23-22 בספטמבר 2020, תתקיימנה ישיבות כנסת, אולם שעת פתיחת הישיבה ביום שלישי תוקדם ל-11:00. ביום רביעי זה ממילא ב-11:00, אבל את שעת הישיבה ביום שלישי נקדים ל-11:00.
כנס הקיץ של הכנסת יסתיים ביום חמישי ו' בתשרי, 24 בספטמבר 2020. לפיכך, המושב השני של הכנסת העשרים ושלוש, ייפתח 11 באוקטובר 2020. לפיכך המושב השני של הכנסת העשרים ושלוש ייפתח ביום ראשון, כ"ג בתשרי התשפ"א, 11 באוקטובר 2020. אתם מתבקשים לאשר את ההמלצה של היושב-ראש והסגנים. תודה רבה.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
אדוני היושב-ראש, יש תוספת שביקשו היושב-ראש והיועצת המשפטית לגבי הוועדות.
ארבל אסטרחן
¶
הפגרה היא שבועיים, כששבוע מתוכה כוללת את חג סוכות ואת חול המועד סוכות. בשבוע הראשון זה ערב יום כיפור ויום כיפור, כך שלמעשה יש שלושה ימי עבודה רגילים, כי בדרך כלל בסוכות הכנסת סגורה. זה יוצא ימים שלישי, רביעי וחמישי, 29 ו-30 בספטמבר ו-1 באוקטובר.
נשאלת השאלה מה קורה עם עבודת הוועדות. בדרך כלל בפגרות רגילות, קובעת מראש ועדת הכנסת הגבלה על מספר ישיבות הוועדות, ויושב-ראש הכנסת תמיד יכול לפי התקנון לאשר ישיבות נוספות במקרים דחופים.
במקרה הזה הציע יושב-ראש הכנסת לקבוע, וועדות לא יוכלו לשבת יותר מפעם אחת. גם פה צריך לשקול האם רוצים את זה, אולי לקבוע שזה רק פעם אחת ורק במקרים דחופים, כי ברור שאם הפגרה היא שלושה ימים – שלישי, רביעי וחמישי – הכוונה היא שהוועדות לא יישבו כסדרן בימים האלה. זאת גם תקופה שבין יום כיפור לסוכות, אז צריך גם להחליט מה עושים בעניין הזה, כי לכאורה, אם לא אומרים דבר, הוועדות יכולות להתכנס בכל אחד מהימים האלה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
עדיף לא לומר, כי משרדי הממשלה עם כל מיני תקנות כאלה ואחרות, ועולה חשד שלא יוכלו להיות מאושרות.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חוק הסמכויות קובע שבכל הנוגע לסמכויות הקורונה, כל עניין הפגרות לא חל על הוועדות. זה כתוב בחוק, וזה גובר על החלטה של הכנסת.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
זאת אומרת, בכל התקנות של הקורונה הוועדות כן יתכנסו ונאשר און בדיעבד.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תודה רבה, גברתי היועצת המשפטית.
אני אגיד גם שהסיבה שרוצים להקדים ליום שלישי הבא את ישיבת הכנסת לשעה 11:00 היא מתוך הרצון – כפי שכינה זאת היושב-ראש – לנקות שולחן; שכל הוועדות יוכלו להתכנס עד יום שלישי או רביעי כדי לנקות שולחן ולהגיע לסוף המושב עם שולחן נקי ככל הניתן.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
במושב יש שני כנסים: כנס חורף וכנס קיץ. השנה בגלל הבחירות התחלנו ב-16 במרץ, אז היה כנס אחד, אבל בשנה הבאה, בעזרת השם, אחרי החגים יתחיל המושב השני של הכנסת העשרים ושלוש, ויהיו בו שני כנסים.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אם כן תצטרך הכנסת להתכנס בתקופה הזאת, כי בכל זאת ההחלטה הזאת התקבלה לדעתי עוד לפני שהחליטו על הסגר - -
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - וההחלטה על הסגר התקבלה אתמול. השאלה אם נצטרך עוד לקיים ישיבות כנסת דחופות - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תמיד יש אפשרות לדרוש ב-25 חתימות וכו', הדברים האלה עדיין קיימים כמו בכל פגרה אחרת, התקנון עדיין עומד.
אם אין עוד מישהו מחברי הוועדה שרוצה להתבטא, אני רוצה להמליץ לוועדה לתמוך בהמלצת יושב-ראש הכנסת וסגניו. עוד בתחילת הכנסת פניתי ליושב-ראש הכנסת הקודם קודם יולי אדלשטיין בבקשה לבטל את פגרות הכנסת לאור סבבי הבחירות השונים. אני חושב שההחלטה הזאת היא החלטה סבירה. בהזדמנות הזאת גם צריך להודות לעובדי הכנסת ולוועד העובדים שנעתרו ונענו לבקשה, גם תרמו מזמנם וממרצם, ובכלל מסייעים רבות לעבודת הכנסת ולחברי הכנסת. זו ההזדמנות גם דרככם להביע את הערכתנו. אני מעלה את זה להצבעה.
ארבל אסטרחן
¶
כשבדרך כלל אנחנו מבהירים שזה כל הוועדות, כולל ועדות משנה, כולל ועדות משותפות – לא יודעת אם יש עכשיו וכו' – פעם אחת. ההגבלה הזאת תחול על כל סוגי הוועדות?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
ועדת קורונה יכולה להתכנס. ועדת משנה של ועדת החוץ והביטחון עוסקת לפעמים בדברים מידיים שצריכים להיות נידונים. בכל מקרה, כל תקנות הקורונה הן מעל כל ההחלטה הזאת.
ארבל אסטרחן
¶
חוץ וביטחון – פעם אחת; תמיד היושב-ראש רשאי לאשר מעבר. אתה רוצה להגיד משהו על התראה כמה זמן מראש? יום מראש בגלל שזאת פגרה?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
ההצעה התקבלה. אנחנו מודים לחברי הוועדה, לעובדים, ליושב-ראש ולסגנים.
2. שינוי שם "הוועדה המיוחדת לפיקוח על הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי גז ונפט", ל"וועדה המיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל"
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אנחנו נעבור לנושא השני בסדר היום: פניית יושב-ראש הוועדה המיוחדת לשינוי שם "הוועדה המיוחדת לפיקוח על הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי גז ונפט" ל"וועדה המיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל". יושב-ראש הוועדה שפנה, אבי דיכטר, בבקשה אדוני.
אבי דיכטר (יו"ר הוועדה המיוחדת לפיקוח על הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי גז ונפט):
תודה רבה. הוועדה קמה לפקח על קרן, שבהתחלה הייתה על רווחי הגז והנפט ולאחר מכן הוספו אוצרות הטבע. במקום להתחיל לשנות ל"גז, נפט, אוצרות טבע ומינרלים" ועוד דברים אחרים, מהותה של הקרן הזאת הוא הקרן לאזרחי ישראל, ולכן ההמלצה היא – הוועדה המיוחדת לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל. נראה לי שזה מקיף את כל הדברים. גם אם יתווספו מחר תחומים נוספים, ממילא הפיקוח הוא על קרן וסמכויות הקרן נקבעות בחוק או בהחלטות ממשלה. נראה לי יותר נכון, יותר קולע למטרה, גם מבחינתנו ככנסת אנחנו מפקחים על הקרן לאזרחי ישראל.
ארבל אסטרחן
¶
עכשיו הוא אמר הוועדה לפיקוח ובמכתב כתוב "הוועדה המיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל", איך רוצים שיהיה השם?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כל ועדה היא ועדה מפקחת.
אבי דיכטר (יו"ר הוועדה המיוחדת לפיקוח על הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי גז ונפט):
אנחנו לא ועדה מבצעת, אף ועדה היא לא מבצעת, גם ועדת חוץ וביטחון וגם ועדת הכספים הן לא ועדות מבצעות.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
נצביע על שינוי שם הוועדה, מי בעד שינוי שם הוועדה ככתוב?
הצבעה
בעד – 9
נגד –אין
נמנעים –אין
אושר.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תשעה פה אחד, ההצעה אושרה. בהצלחה ליושב-ראש הוועדה ולוועדה על העבודה החשובה.
3. דיון מהיר בנושא: "צה"ל ומערכת הביטחון ביצעו ניסויים בכאלף בעלי-חיים בשנים האחרונות", של ח"כ עופר כסיף (מס' 1072).
היו"ר איתן גינזבורג
¶
נעבור לסעיף השלישי בסדר היום: בקשת יושב-ראש ועדת החוץ והביטחון להעברת הצעה לדיון מהיר בנושא "צה"ל ומערכת הביטחון ביצעו ניסויים בכ-1,000 בעלי חיים בשנים האחרונות" מוועדת החוץ והביטחון לוועדת הפנים והגנת הסביבה. אני מבין שזה גם על דעת יושבת ראש הוועדה.
מיקי חיימוביץ' (יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה)
¶
לחלוטין. הסוגיה הזאת נוגעת לצער בעלי חיים. כל נושא הפיקוח על חוק צער בעלי חיים עבר לא מזמן לוועדה בראשותי, ולכן אני חושבת שזה המקום הנכון והמתאים לדון בנושא הזה. זה על דעת יושב-ראש ועדת החוץ והביטחון ועל דעתי.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אם יש הסכמה, נראה שאין מניעה להעביר את הדיון המהיר. מי בעד העברת דיון מהיר?
הצבעה
אושרה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
פה אחד הוחלט שהדיון יועבר לוועדת הפנים והגנת הסביבה.
4. הצעה לסדר-היום בנושא: "הקמת שדה תעופה משלים לנתב"ג בנבטים – מנוע צמיחה לאומי חדש בנגב", של ח"כ אופיר סופר, קרן ברק, סעיד אלחרומי (מס' 108).
היו"ר איתן גינזבורג
¶
נעבור לסעיף החמישי, כי זה גם נוגע לאותה ועדת פנים והגנת הסביבה – בקשת יושב-ראש ועדת הכלכלה להעברת הצעה לסדר-היום בנושא "הקמת שדה תעופה משלים לנתב"ג בנבטים – מנוע צמיחה לאומי חדש בנגב" מוועדת הפנים והגנת הסביבה לדיון בוועדת הכלכלה.
יעקב מרגי (יו"ר ועדת הכלכלה)
¶
אני חושב שהדינאמיקה במליאה איך נזרקים שמות ועדות – כל סוגיית התעופה נידונה בוועדת הכלכלה, מה גם שלא דנים בהשלכות הסביבתיות. אם היה דיון על ההשלכות הסביבתיות, בוודאי שמקומו של הדיון היה בוועדת הפנים. אני חושב שעל דעתה של יושבת ראש ועדת הפנים שהדיון צריך להיות גם בוועדת הכלכלה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
שמונה בעד, ההצעה תועבר לוועדת הכלכלה כמבוקש.
5. דיון מהיר בנושא: "בית ספר אזורי לחינוך מיוחד - ביתר עלית", של ח"כ אוסנת הילה מארק (מס' 1370).
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הסעיף הרביעי – בקשת יושב-ראש הוועדה המיוחדת לזכויות הילד להעברת הצעת דיון מהיר בנושא בית הספר לחינוך מיוחד בביתר עלית והתנהלות עיריית ביתר עלית מול מוסדות החינוך המיוחד, מהוועדה המיוחדת לזכויות הילד לדיון בוועדת החינוך, התרבות והספורט.
נמצא כאן יושב-ראש הוועדה לזכויות הילד? לא, אבל אמר לי יושב-ראש ועדת החינוך והספורט שהוא לא מתנגד להעברת הנושא אליו. לאור העובדה שיושב-ראש הוועדה לזכויות הילד מבקש ויושב-ראש ועדת החינוך מסכים, נראה לי שאפשר להצביע בעד ההעברה – מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושרה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אז אולי נחדד את הנושא הזה. מכיוון שקיבלנו לאחרונה כל מיני בקשות במועדים שונים, נזכיר שהחלטת הנשיאות ניתנת בדרך כלל בימי שני. יושבי ראש הוועדה או המבקשים, נכון?
ארבל אסטרחן
¶
מי שיכול לבקש זה חבר כנסת שהציע את הדיון המהיר, יו"ר ועדה שרוצה, יו"ר ועדה שזה הועבר אליה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יושב-ראש הוועדה שאליו הועבר הדיון או יושב-ראש הוועדה שמעוניין בקיומו של הדיון ולא שובץ אליו הדיון, או חבר הכנסת שהציע את הדיון רשאים לבקש את העברת הדיון מוועדה לוועדה, על אף החלטת הנשיאות בו ביום, ביום ההחלטה. אנחנו מבקשים מחברי הכנסת ומיושבי ראש הוועדה להקפיד על כך. אנחנו היום אישרנו לפנים משורת הדין לדון בבקשות שלא הגיעו במועד, לא ביום ההחלטה. אבקש מכם להקפיד על כך. אנחנו נקפיד על כך. אני מבקש גם ממזכירות הכנסת לעדכן אותם מספיק זמן כדי שיוכלו להודיע לנו בו ביום אם הם רוצים לעשות שינוי בבקשה הזאת.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
הודעה של מזכירות הכנסת זה החלטת הנשיאות, היא מעבירה להם את החלטת הנשיאות.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בסדר, מאה אחוז. אנחנו סומכים עליכם בהקשר הזה.
6. בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות, לפני הקריאה הראשונה: 1.הצ"ח להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים 2020 (מ/1360); 2.הצ"ח ההתייעלות הכלכלית (מ/1361); 3.הצ"ח הגנת הצרכן (מ/1362)
היו"ר איתן גינזבורג
¶
נושא נוסף על סדר היום: בקשת הממשלה להקדמת דיון בהצעות חוק לפני הקריאה הראשונה. בפנינו שלוש הצעות חוק ממשלתיות שאושרו אתמול על ידי הממשלה: הצעת חוק להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מענק עבודה) (תוספת למענק עובד בעד עבודה בתקופת התמודדות עם נגיף הקורונה). נתחיל עם ההצעה הזאת – אולי לפני שנתחיל, אני אומר מילה, וזאת מילה שתהיה יותר מיועדת לפרוטוקול, אבל גם מהוועדה לממשלה ואנחנו נפנה אליה בהקשר הזה.
ועדת שרים לחקיקה נמנעה להתכנס ברצף בתקופה האחרונה. הדבר הזה מנע מחברי הכנסת להעלות נושאים על סדר היום של הכנסת, בעיקר לחברי הכנסת של הקואליציה, בגלל המשמעת הקואליציונית ובגלל הסדרי עבודת הקואליציה. זה דבר שנדחה ונדחה, ובכך גם נדחו הפטורים שניתנו לחברי הכנסת להגשת חוקים בנוהל שהוסכם עם ועדת שרים לחקיקה.
המצב שבו הממשלה מעלה חוקים כרצונה, וזה בסדר, זאת זכותה, אך מבקשת שניתן לזה פטור מחובת הנחה להקדמת דיון, לא יכול לדור בכפיפה אחת עם העובדה שמונעים מחברי הכנסת להעלות חוקים שהם מעוניינים לדון בהם במליאה. לכן אנחנו נעלה את הנושאים האלה להקדמת דיון אך ורק בקריאה הראשונה. אנחנו לא נאפשר הקדמת דיון בקריאה השנייה והשלישית, עד שהממשלה לא תודיע לנו מתי היא מתכוונת לדון בהצעותיהם של חברי הכנסת, שזה גם חלק מעבודתם לקדם חקיקה חשובה, חקיקת קורונה וחקיקה אחרת, כפי שראוי ביחסים בין רשות מחוקקת לרשות מבצעת.
אמרתי את האמירה הזאת, כי היא הייתה חשובה להרבה מאוד מחברי הכנסת שנוכחים כאן ולאנשים שמדברים אתי כל הזמן, על הפטורים שוועדת שרים לא מאפשרת. זאת תהיה התשובה היום בהקשר הזה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא, אלה הצעות חוק ממשלתיות שמקדימים את דיונם להיום במקום ביום רביעי. על פי חוק, הצעת חוק שמוגשת, צריכה להיות מונחת יומיים על שולחן הכנסת. הם מבקשים להקדים את זה להיום לאור תקופת הקורונה. אנחנו צריכים לדון בזה ולאשר את זה. אני מודיע שהאישור יהיה רק לקריאה הראשונה. הקריאה השנייה והשלישית, שגם לזה יצטרכו הקדמה, אנחנו נדון עם ועדת שרים שעד שלא ידונו בחוקים של חברי כנסת, לא ידונו בחוקים של הממשלה. נראה לי שזו הצעה לגיטימית.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אגב, יכול להיות שאם ועדת שרים תמשיך בהתנהלותה ולא תתכנס, יכול להיות שאנחנו נוותר על הנוהג שהיה פה לאורך שנים רבות שוועדת שרים נותנת פטור ואנחנו נתכנס כוועדת כנסת ונתחיל לדון בחוקים של חברי כנסת. כשנגיע לשלב הזה, נדון בו, לא לתפור חליפות, חבר הכנסת טופורובסקי.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני יודע גברתי, אבל אנחנו פועלים על פי נוהג, ואנחנו מכבדים את הנוהג ואת ההסכמות בין הממשלה והכנסת. אבל ככל שההסכמות לא יעמדו אלא רק כלפי צד אחד, גם אנחנו נוכל לטעון ולפעול בדרך שבה אנחנו חושבים שצריך לפעול.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הבנתי, שמעתי, זה לא נכון.
בואו נתחיל עם הצעת חוק להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה. עו"ד גיא גולדמן מרשות המיסים נמצא אתנו.
גיא גולדמן
¶
שלום לכולם. מדובר בחוק למתן תוספת תמיכה בשיעור 67% מהמענק שניתן לעובדים שיעבדו במשכורת נמוכה במהלך תקופת הקורונה. ההקדמה מבוקשת בין היתר כדי לאפשר תשלום מקדמה מהיר יחסית במהלך חודש ספטמבר, אם זה יתאפשר תפעולית, לפני ערב החג, מקדמה בשיעור 25% מהמענק שניתן לעובדים בעלי משכורת נמוכה שזכאים לפי שנת 2019.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברים, מישהו רוצה להתייחס?
אנחנו נצביע על הקדמת דיון. מי בעד הקדמת הדיון בהצעת חוק להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הקדמת הצעה שנייה, הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018) (תיקון מס' 6). ינמק עו"ד ינון גוטגליק מהלשכה המשפטית במשרד האוצר.
ינון גוטליק
¶
לבתי החלים. אין הסדר שקבוע בגלל שלא תקופה מסוימת. עכשיו הצעת חוק לשנת 2020 בגלל שבתי החולים במצב קשה להתמודדות עם הקורונה. אנחנו רוצים שתעבור כמה שיותר מהר כדי שאפשר יהיה להעביר.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
מתי זה הגיע אלינו לוועדה? קיבלנו את זה לפני כמה דקות. יש דרך שהתהליך הזה ישתנה? אנחנו רוצים לעזור.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
זאת בדיוק הטענה שלי כלפי הממשלה. אחרי שהממשלה מחליטה, צריך להגיע למדפיס למזכירות
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מבין את הקודם, אבל כאן זה קשה לנו לקבל אם זה דחוף לקדם את זה או לא כי מישהו אמר לא התחשבנו כל 2020 עכשיו זה דחוף.
ינון גוטליך
¶
שלום לחברי הוועדה. מדובר על הצעת חוק שמעבירה כספים מקופות החולים. החוק מסדיר את ההתחשבנות בין קופות החולים לבין בתי החולים. אין הסדר שקבוע לשנת 2020, בגלל שלא ניתן היה לחוקק בתקופה מסוימת.
אנחנו מביאים עכשיו הצעת חוק לשנת 2020 והדחיפות בהקדמה בגלל שבתי החולים נמצאים במצב קשה, בין היתר בשל ההתמודדות עם הקורונה. אנחנו רוצים שהצעת החוק תעבור כמה שיותר מהר, כדי שאפשר יהיה להעביר אליהם את הכספים.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אדוני היושב-ראש, מתי זה הגיע אלינו לוועדה? כי אנחנו קיבלנו את זה לפני כמה דקות.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
זאת בדיוק הטענה שלי כלפי הממשלה. היא דנה בכך אתמול בלילה. אחרי שהממשלה מחליטה, צריכה להתכנס ועדת שרים לחקיקה, שהתכנסה אתמול בלילה ואישרה את החוקים האלה. זה צריך להגיע למדפיס הממשלתי, זה צריך להגיע למזכירות הכנסת ואז למזכירות הוועדה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל אולי יכולים לתת לנו משהו לפני? אני מבין את הסעיף הקודם, אבל כאן זאת התחשבנות בין קופות. קשה לנו לקבל החלטה, אם זה דחוף לקדם את זה או לא, בגלל שבא מישהו ואמר: יש התחשבנות, לא התחשבנו כל 2020, עכשיו זה דחוף.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מסכים. אם אתה שואל אותי לגבי הדחיפות, אני לא חושב שהיא קיימת, זאת האמת. אמרתי את מה שאמרתי בתחילת הדברים לגבי הקדמות הדיון.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
זאת הסיבה שאני גם מגביל את זה לקריאה ראשונה ולא מאפשר התקדמות לשנייה ושלישית, אלא בדרך המלך ולא בדרך של הקדמת דיון. הממשלה ביקשה ראשונה, שנייה ושלישית. אני מעלה רק את הראשונה בדיוק בגלל הדבר הזה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל אם עכשיו אנחנו נשתכנע שזה לא דחוף, בואו לא נאשר את זה. שיידעו בפעם הבאה - - -
ינוןן גוטליק
¶
זה גם לבתי החולים הציבוריים וגם לבתי החולים הפסיכיאטריים. בתי החולים מחכים לזה, כי בלי החיקוק הזה זה כסף שיושב בקופות החולים והחוק הזה יאפשר לחייב את קופות החולים להעביר את זה. יש פה דחיפות, כי בחלק מבתי החולים המצב קשה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
האמת שהוא לא הכתובת לזה, חבר הכנסת טופורובסקי. מידע קודם, אני יודע שהחוק הזה כבר היה מונח על שולחן ועדת שרים לחקיקה ולא עלה לפני שבוע וחצי או שבועיים, ובגלל חוסר ההסכמות לא עלה ומגיע היום. אגב, אני בעמדתך בהקשר הזה, אבל הסיבה שאני כן מאפשר לקדם את זה קצת, היא שהכנסת יוצאת לפגרה, ואם לא נדון בזה היום, זה יידון רק באוקטובר-נובמבר ואני לא רוצה לפגוע בקופות החולים בהקשר הזה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אין בעיה, אבל אם פעם אחת היינו עושים להם את זה עם חוק שאנחנו מבינים באמת שהוא לא דחוף ולא יפגע באנשים, במשק או בגוף כלשהו - - -
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
אולי דווקא בגלל התקופה הזאת של קורונה ושתיכף אנחנו נכנסים לסגר, לחנך אותם עכשיו?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הקדמת הדיון אושרה.
הצעת חוק אחרונה של הממשלה – הצעת חוק הגנת הצרכן (מאגר צרכנים להגבלת שיחות שיווק מרחוק). למעשה, הצעת חוק נגד עושק הקשישים. תציג את ההצעה עו"ד חנה טירי וינשטוק.
חנה וינשטוק טירי
¶
שלום לכולם. ההצעה הזאת מבקשת לקדם הקמת מאגר, שנקרא מאגר "אל תתקשרו אלי", שבו כל צרכן יכול להירשם במאגר. המשמעות היא שלא ניתן להתקשר אליו בשיחות שיווק. מדובר באיזושהי חבילה כוללת להתמודדות עם ניצול ועושק קשישים. אנחנו מתמודדים עם התופעה הזאת בשנים הקודמות.
אנחנו רואים דחיפות לקדם את ההצעה הזאת בתקופה הזאת, מכיוון שאנחנו רואים שיש עלייה בתיקי החקירה אצלנו ברשות, תוך ניצול תקופת הקורונה והעובדה שאנשים נמצאים בבית ובמצוקה כלכלית ועלייה בשיחות. לכן אנחנו רוצים לקדם את ההצעה הזאת כמה שיותר מהר.
ההצעה הזאת כבר עברה קריאה ראשונה בכנסת העשרים באוקטובר 2018. היא לא קודמה כי הכנסת יצאה לפגרה, ואנחנו בהחלט רוצים לקדם את הקדמת המאגר באופן דחוף כדי לקדם את הרווחה של אוכלוסיות פגיעות, של אוכלוסיית האזרחים הוותיקים וגם של הצרכנים באופן כללי.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
פה אחד הוחלט שהדיון בהצעה יוקדם.
7. הצעת חוק הכנסת (תיקון מס' 48) (יושב ראש הוועדה הציבורית לעניין שכר חברי הכנסת), התש"ף-2020, כ/851
היו"ר איתן גינזבורג
¶
סעיף אחרון בסדר היום – הצעת חוק הכנסת (תיקון מס' 48) (יושב ראש הוועדה הציבורית לעניין שכר חברי הכנסת), התש"ף-2020, הכנה לקריאה שנייה ושלישית. הצעת החוק הזאת נידונה בוועדה הקודמת ואושרה על ידי כלל החברים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
נכון, נתמכה על ידי כלל החברים, לא הוצבעה על ידי כלל החברים. היא נתמכה על ידי כלל החברים, ואושרה על ידי מליאת הכנסת בקריאה הראשונה. זה חוזר אלינו לדיון להכנה לקראת הקריאה השנייה והשלישית במליאה. ארבל, את רוצה לפרט?
ארבל אסטרחן
¶
מדובר בהצעת חוק קצרה, שמוצע לאשר אותה לקריאה שנייה ושלישית באותו נוסח שאושר גם לקריאה הראשונה מטעם הוועדה. היום קובע סעיף 52 לחוק הכנסת, שהכנסת לפי הצעת ועדת הכנסת תמנה ועדה ציבורית, שתפקידה להמליץ בדבר שכר ותשלומים אחרים לחברי הכנסת. עוד קובע החוק, שאחד לפחות מחברי הוועדה יהיה חבר הסגל האקדמי של מוסד להשכלה גבוהה, שהוכר או שקיבל היתר לפי חוק המועצה להשכלה גבוהה, וסעיף (ד) של סעיף 52 אומר שיו"ר הוועדה הציבורית יהיה מקרב חברי הוועדה, שהם חברי סגל אקדמי.
מה שהצעת החוק הזו באה לעשות זה להותיר את אחד מחברי הוועדה כחבר סגל אקדמי, אבל לבטל את החובה שהוא יהיה יו"ר הוועדה, כך שכל אחד מחברי הוועדה יהיה היו"ר, כפי שתקבע ועדת הכנסת ותאשר מליאת הכנסת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הצעת החוק שמועלית לא דנה בשום דבר שנוגע לשכר חברי הכנסת, אלא רק באופן שבו ייבחר יושב-ראש הוועדה. היום, כפי שציינה היועצת המשפטית, אם ועדת הכנסת או הכנסת הייתה בוחרת בשלושה מרצים מהאוניברסיטה כחברי ועדה, היינו צריכים לבחור אחד מהם כיושב-ראש הוועדה. אם היינו ממנים שניים שהם מרצים באוניברסיטה ואחד לא, היינו צריכים לבחור את אחד מהשניים כיושבי ראש הוועדה.
אני לא רואה שום הגיון – וגם בדקנו בפרוטוקולים קודמים של דיוני הוועדה שהקימה את הוועדה שדנה בשכר חברי הכנסת, שבאמת דנה הרבה מאוד זמן בהקמת הוועדה, בעצם בקיומה של הוועדה, בכינון הוועדה הזאת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
שלוש שנות דיונים – מה סמכויות הוועדה, איך היא צריכה לפעול, האם המלצותיה יהיו מחייבות, האם המלצותיה יהיו המלצה בלבד לוועדת הכנסת. בכל זה אנחנו לא דנים.
כפי שציינתי בישיבה הקודמת, במהלך הדיונים באותם פרוטוקולים של הכנסת החמש-עשרה ההחלטה לקבוע מי יהיה יושב-ראש הוועדה עלתה רק בישיבה האחרונה, מה שנקרא בדקה התשעים. ברגע האחרון לפני ההצבעה לקריאה שנייה ושלישית הועלה הנושא הזה. אז התחילו חברי הכנסת דאז להתווכח מי יהיה יושב-ראש הוועדה מבין החברים. אגב, בהתחלה דיברו על חמישה חברים, אחרי זה צמצמו לשלושה חברים.
הרעיון המסדר היה שלא יהיה מיליארדר יושב-ראש הוועדה, כך ביטא זאת חבר הכנסת לשעבר שאול יהלום. אז אמרו: אולי נביא שופט? אולי נביא אדם אחר? אז יושב-ראש הוועדה יוסי כץ, איש מפלגת העבודה שהתנגד מאוד לשופט, הציע שהיושב-ראש יהיה מרצה מהאוניברסיטה מתוך אותה דעה, שמרצים באוניברסיטה לא מרוויחים הרבה ולא יהיו מיליארדרים בראש הוועדה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אולי ישוו את שכר חברי הכנסת לשכר מרצים באוניברסיטה? כי הם לא מרוויחים הרבה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני משקף נאמנה את הדברים שנאמרו אז בפרוטוקול. לכן אני חושב שהחלטה שמקרב חברי הוועדה יהיה רק זה שמרצה באוניברסיטה היא החלטה שרירותית. אני חושב שצריך לבחור מתוך חברי הוועדה שהכנסת תבחר את המתאים ביותר לנהל את הוועדה, את המתאים ביותר לכנס אותה, לדון, אפילו לעמוד בלחץ הציבורי ובלחץ מול חברי הכנסת. אני לא בטוח שמרצה באוניברסיטה הוא זה שצריך לעמוד בזה, או שהוא הטוב ביותר לעמוד בפני הציבור ולעמוד בפני לחצים כאלה ואחרים, גם בתוך הכנסת וגם מחוצה לה, רק מכיוון שהוא מרצה באוניברסיטה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא. אגב, יכול להיות שחבר הוועדה שהוא מרצה בסגל האקדמי ייבחר, רק אני אומר שהוא לא חייב להיבחר. אני אומר שהטוב ביותר שחברי הכנסת יחליטו עליו הוא זה שייבחר. זאת הצעת החוק שעוסקת אך ורק בנושא הזה, לא בשום נושא אחר, ולכן אני הייתי ממליץ לחברי הוועדה לאפשר לקדם את הצעת החוק הזאת כדי לאפשר לכנסת למנות את הוועדה שכבר למעלה משנה וחצי לא קיימת ולצערי לא מונתה עד היום. זה תפקיד ועדת הכנסת. אם אוהבים את זה או לא אוהבים את זה, אנחנו לא עוסקים בשום רגע בשום צורה בשכר חברי הכנסת. כל הרצון להציג את זה כאילו אנחנו עוסקים בעצמנו, עוסקים בשכר חברי הכנסת או מתכוונים להעלות את שכר חברי הכנסת, אי-אפשר בטח לא לכוון אותו כלפיי כמי שיוזם את ההצעה. אני לא חושב כך. אני מאמין ששכר חברי הכנסת – בטח בתקופה הזאת – לא צריך לעלות. אני הצטרפתי להצעת החוק של חבר הכנסת קרעי, שדיבר על שינוי האופן שבו ייחשבו את שכר חברי הכנסת, בעיקר בתקופת הקורונה. אני גם הצטרפתי לקריאה של שר האוצר להפחית באופן גורף בשכר של המגזר הציבורי ברשות המבצעת, ברשות השופטת, ברשות המחוקקת. נראה לי שזה הדבר שמצופה וראוי שיהיה בתקופה הקשה הזאת שכל אזרחי ישראל עוברים וחווים. באופן אישי וגם כל חבריי לסיעה תורמים בכל חודש משכרנו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
איתן, אנחנו הגשנו הצעת הסתייגות, שכל חברי הכנסת יוותרו על ה-750 שקל וזה לא עבר בוועדה - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חבר הכנסת אוסאמה, יש דרך להעלות כל דבר, גם בהסתייגויות, ויש גם מה שנקרא השלכות לכל הדבר, אבל אני מודיע שאני וחבריי תורמים אחוז משכרנו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני אמרתי את הדברים האלה, מכיוון שבתקופה האחרונה מנסים לצבוע אותי כמי שמוביל מהלכים – בוא נאמר, לא נקיים, מושחתים, אחד שרוצה להעלות את שכרו ב-15% או אינני יודע מה, ולכן היה חשוב לי כמי שנאמרו דברים כלפיו - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בדיוק, אך ורק. לכן היה חשוב לי לומר אותם כאן, לכל הלועגים ולכל המלעיזים. אלה הדברים שלי עד כאן.
אני פותח את הנושא הזה לדיון. נרשם לדיבור חבר הכנסת עמית הלוי, בבקשה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
אני רוצה דווקא לחזק את התיקון לחוק שלך, כי מהניסיון שלי, בלי לכוון פה למישהו ספציפי, אני חושב שהעיקרון שצריך לעמוד לנגד עינינו – הוועדה שאמורה לקבוע את שכרנו, שכר חברי הכנסת, צריכה להיות ועדה שבעיקרה נציגי ציבור. אני אפילו הייתי ממליץ שהיושב-ראש יהיה מישהו שהיה נציג ציבור, כלומר: הוא שימש בפועל כאיש ציבור. דווקא הניסיון שלי עם אנשי אקדמיה הוא ניסיון של מנותקות מהציבור. במובן הזה אני אפילו חושב שזאת הצעה טובה, שבוודאי לא בהכרח יהיה איש אקדמיה יושב-ראש הוועדה ואולי בכלל לא, בלי לזלזל פה בד"ר קרעי כמובן, חברי הטוב, וגם באחרים. יש הרבה מאוד אנשי אקדמיה מעולים, אבל הסטטיסטיקה לימדה אותי שיש משהו מנותק באלו שיושבים במגדל השן.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
קרעי, תפסיקו להסית. מהבוקר אתה מסית – נגד השופטים, עכשיו מסית נגד הפרופסורים ונגד האקדמיה. כולם מנותקים, במגדל השן, מגדלי שן. פרופסורים, דוקטורנטים מנותקים?
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
אם אתה מדבר על דף מסרים יומי, לפחות אל תגיד שהחבר שהיה לך מאותה סיעה רוצה תוספת של השכר, לפחות תדייקו. הוא היה חבר שלך באותה סיעה, אז אתם עכשיו יוצאים נגדו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברת הכנסת אוסנת מארק, תנו בבקשה לחבר הכנסת הלוי לסיים את דבריו. חבר הכנסת הלוי, בבקשה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
חבר הכנסת אוסאמה, אין שום דבר שקשור להסתה, אולי יש פער של שפה בינינו. בוודאי שום דבר שקשור למסרים או לבלפור, כמו שאמר פה חבר הכנסת לצדי. יש פה פשוט ניסיון חיים של הרבה מאוד חיים בהיכרות עם האקדמיה, אמרתי לא כולם.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
מצוין, אז אני משתף אותך מניסיוני שלי. נקודת הייחוס של הרבה מאוד מהפרופסורים היא נקודת ייחוס בין-לאומית, היא לאו דווקא החיים כאן בחברה שבה אנחנו חיים. מקורות ההשוואה שלהם והמדדים שלהם מה נכון ומה לא נכון הם לאו דווקא מקורות של החברה כאן. הם מאוד מחשיבים כנסים בין-לאומיים, ויש לזה המון השלכות לממד המנותק.
לכן אם נחזור לענייננו, אדוני היושב-ראש, אני חושב שזה רעיון מצוין, שלא יהיה דווקא נציג אקדמיה, או שהאקדמיה הישראלית לא הוכיחה את עצמה כמישהי שמאוד מחוברת לציבור. אני אומר את זה דווקא בהקשר הזה – ואתה הערת את זה, ואני בזה גם מחזק ומקווה ששר האוצר לא ייסוג מהדרישה הזאת – כיוון שאם יש אנשים שצריכים לשאת בעול עם הציבור בעת הזאת, אלה נציגי הציבור. הדירקטוריון שלנו זה הציבור הישראלי. זה הדירקטוריון שלנו, ממנו אנחנו מקבלים שכר, ולכן האחריות שלנו היא לשאת בעול עם הציבור בעת הזו. לכן אני אומר שוב לגבי ההצעה הזאת שאני בעד, אני מוסיף לזה שאני אשמח שכאשר זה יגיע לקריאה שנייה ושלישית, אולי אפילו נשקול שזה יהיה דווקא אדם שנשא בעול עם הציבור ויכול ממילא להבין את המשמעות.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
או שהיה חבר כנסת או שהיה נציג ציבור ברשות מקומית. אדם שהיה נציג ציבור ולכן אכפת לו מהציבור, ולכן הוא מתייחס לשכר אנשי ציבור - - -
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
החתול לא יכול לשמור על השמנת. איך שלא תסובבו את זה, אנחנו לא יכולים להיות הסמכות האחרונה שקובעת מה שכר חברי הכנסת.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
אבל זה לא הדיון. איתן, תראה מה שהוא מנסה לעשות לך, הוא מנסה להדגיש כאילו אתה רוצה להעלות לנו את השכר. הוא מנסה רק להסית את הדיון נגדך, לא להתעסק במהות שלו.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
חברת הכנסת תהלה פרידמן, העובדה שעומד איש ציבור כמו יושב-ראש ההסתדרות ואומר שהוא ישבית את עובדי המדינה, את עובדי הציבור, על מה? על זה ששר האוצר מבקש שהם יישאו בעול עם הציבור בעת הזאת? לא יודע. הוא היה צריך להיות ראשון היוזמים, כמו שאמר פה היושב-ראש.
תהלה פרידמן (כחול לבן)
¶
אני פשוט משוכנעת שיש דרך לקיים דיון בכנסת בלי לסמן קבוצות – האקדמאים בעייתיים, השופטים בעייתיים, עובדי הממשלה בעייתיים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מסכים עם חברת הכנסת פרידמן. אני הייתי מציע שהדיון יהיה ענייני. ההצעה לא נובעת מתוך העובדה שמאמינים או לא מאמינים לנציג האקדמיה, שאגב אנחנו עוד לא יודעים אפילו מי הוא. ההצעה נובעת מהעובדה, שנדמה לי שאין שום טעם או היגיון לקבוע באופן שרירותי שדווקא המרצה באוניברסיטה יעמוד בראש הוועדה, הא ותו לא. אין שום דבר אחר שעמד מאחורי ההצעה לשנות את הדרישה הזאת שיושב-ראש הוועדה יהיה מהסגל האקדמי – אגב, אנחנו משאירים את נציג הסגל האקדמי כחבר הוועדה, כך שאני מבקש מכם, אם אפשר, אם תרצו בכך, אני לפחות אקפיד על כך, לא מדובר פה על פגיעה או בחוסר אמון במישהו. יכול להיות שדווקא נציג הסגל האקדמי יעמוד בראש הוועדה, כי נמצא שהוא הכי מתאים, אבל אנחנו לא משנים פה את ההרכב בהקשר הזה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני לא משנה את זה, אני לא מתקן. אני מתקן את העובדה שיושב-ראש הוועדה יהיה חייב להיות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
בסופו של יום צריך להגיד את הדברים כמו שהם בתכל'ס, אם לא נשנה את אופן קביעת שכר חברי הכנסת, שכר חברי הכנסת צפוי לעלות בכ-15%, זה מה שלא נאמר כאן בוועדה, ולכן הטיימינג הוא חשוב, ולכן כל אותן הצהרות בעלמא שיום אחד נתקן את שכר חברי הכנסת הם פשוט ספינים לתקשורת.
יושב פה מציע הצעת החוק, חבר הכנסת קרעי, שלקח את הצעת החוק של יושב-ראש הקואליציה מיקי זוהר, תומך בו יושב-ראש ועדת הכנסת איתן גינזבורג, וגם כמובן שר האוצר אמר שהוא נדרש לסוגיה. כולם אוהבים לפזר הבטחות על שכר חברי הכנסת. כולם אוהבים לפזר הבטחות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
עידן, על איזה הצעת חוק של מיקי זוהר אתה מדבר? מיקי לוי חתום אתי על ההצעה, לא מיקי זוהר.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
מעולם לא, אף אחד לא הגיש בקשה לשנות את הנוסחה של השכר הממוצע במשק. תאמין לי שמיקי זוהר לא הגיש הצעה כזאת.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אז גם מיקי זוהר תמך והתבטא בזה ממש בחודשים האחרונים בתקופת הקורונה וגם בעבר על הצורך בקביעת שכר הח"כים.
יושבים פה כולכם ואומרים
¶
זה לא הדיון, זה לא הדיון. זה כן הדיון. כל האנשים שמדברים פה בעד קביעת שכר ח"כים הם אנשים שבסמכותם וביכולתם ובכוחם לעשות את זה. אנחנו בעיצומו של משבר כלכלי אדיר, לא מספיק למרוח את הציבור בספינים על כמה אתם מראים אמפתיה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
עידן, בוא נזכיר לציבור מי מורח את הציבור בספינים עם הצעת החוק שלך להעלות ל-100% את דמי האבטלה למי שנמצא בהכשרות מקצועיות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
בוא נזכיר לציבור מי בדיוק עושה את כל הספינים, כשהוא לא יודע שזה עבר כבר בכנסת לפני חודשיים.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
הנה עכשיו נמנעת על משהו שהוא לטובת הציבור על מס הכנסה שלילי. עכשיו נמנעת.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא היה לפני הוועדה, זה הגיע עכשיו חברת הכנסת מארק, זה הגיע שלוש דקות לפני הדיון. אני חושב שחובתי לציבור לקרוא את הדברים לפני שאני מצביע עליהם, ואני בטוח שהציבור בבית מסכים עם זה. אתם יודעים, יש את העניין הזה של נתונים, כמו עם לצעוק על הפגנות שצריך לסגור אותן, כשאין נתוני תחלואה, חבר הכנסת קרעי, העיקר כדי שבבלפור יתנו לך טפיחה על השכם. כנ"ל לגבי חברת הכנסת אסנת מארק, שמדברת בלי ביסוס עובדתי.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
חברים, זו האחריות של כולם כאן לעשות מאמץ ולהירתם לקראת ציבור שלם, שקורע תחת נטל הקורונה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברת הכנסת מארק, אני מתייחס אליך, אני מבקש שתתני לו לסיים את דבריו בלי להפריע, יש עוד דוברים שרוצים לדבר.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני אגיש את ההסתייגות הזאת בהמשך, אנחנו נצביע עליה. והנה הסתייגות נורא פשוטה, אם ועדת הכנסת כבר נדרשת לתיקון חוק הכנסת ולגעת בוועדה ציבורית שקובעת את שכר הח"כים, מן הראוי להפסיק למרוח את הציבור בהבטחות שווא ולקבוע, שוועדה חיצונית, אותה ועדה ציבורית, לא תמליץ, אלא תחליט. אנחנו לא יכולים לקבוע לעצמנו את השכר – זה מדרדר את אמון הציבור במערכת, אתם צריכים להבין את זה, אי-אפשר ללכת עם ולהרגיש בלי.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש ועדה שהיא ממליצה, אין לה שום סמכויות – אני אומר שהיא תהיה מחייבת. אם כולנו כאן רוצים – ואני בטוח שאדוני היושב-ראש מסכים אתי, כי הוא פתח בדברים דומים – שהציבור בבית יאמין במוסד הזה שנקרא הכנסת, לא יתכן שאנחנו נקבע לעצמנו את השכר, על אחת כמה וכמה בתקופת הקורונה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני יושב-הראש, לפני שאני אכנס לגופו של עניין, אני רוצה להתייחס לספינים שמשחרר כאן חברי חבר הכנסת עידן רול.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הוא לא יודע שהצעת החוק שעליה דיברת, אדוני יושב-הראש, ועליה חתום גם מיקי לוי וכל החברים מכל סיעות הבית, זאת לא קביעת השכר שלנו, אלא הכנסת דמי האבטלה והחל"ת של אלה שנמצאים באבטלה ובחל"ת לתוך השכר הממוצע במשק; ככה שההצמדה של השופטים ושל כל מי שצמוד לשכר הממוצע תכלול בתוכה את המובטלים. במקום שהשכר יעלה ב-15%, הוא ירד ב-15%.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
ועדיין ההסתייגות שלך הייתה על ההפגנות בבלפור ולא על שכר הח"כים – עד כדי כך אכפת לך מהציבור? ההסתייגות שלך היא לא על זה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ולגבי ספינים, עידן, אולי תספר לכולם שהגשת יחד עם יאיר לפיד בשבוע שעבר הצעת חוק, שעברה כבר בכנסת לפני חודשיים להעלות את האבטלה ל-100% - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ולכן מחקת אותה והורדת אותה מסדר היום, כשגיליתי את זה. אז את הספינים לציבור הישראלי, אתה וחברך יאיר לפיד עושים, ואין לכם מושג לא בנתונים ולא מה קורה עם הציבור ואתם מנותקים לגמרי.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
קרעי, אתה לא קראת את ההודעות מבלפור כבר חמש דקות, אתה תתבלבל במסרים. תסתכל בנייד - - -
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
למה אתה מזלזל באינטליגנציה של האנשים פה? למה? יש פה דוקטור, שהוא אומר שמקריא דף מסרים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני יושב-הראש, אני באופן עקרוני מסכים עם החוק שמוצע כאן לפנינו. אני חושב שהמשילות של נבחרי הציבור צריכה להיות מעל לכול, מעל כל הרשויות, וזה בהחלט מבורך. אבל מה שצורם לי כאן זה מה הקשר של החוק הזה עכשיו בתקופת הקורונה. אנחנו בתקופת משבר. אנחנו בתקופה שבציבור מובטלים, עצמאים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ולכן אני מבקש לחבר את הצעת החוק הזאת למציאות שקורית ברחוב. מה שקורה בחוץ היום זה שאנחנו מבקשים מהציבור לשמור על הנחיות הבריאות, להתכנס בבתים, לא לצאת 500 מטר מהבית, כדי לשמור על בריאות הציבור. מצד שני, בסוג של מראית עין שערורייתי, ההפגנות מותרות, ההפגנות דוחות פיקוח נפש.
אני חושב שהדבר הזה שאנחנו מתירים כאן – בעצם מותר כאן בחוק – הרי היועץ המשפטי לממשלה אמר אתמול לממשלה: נכון, יכול להיות שאני מסכים אתכם שההנחיות משרד הבריאות צריכות לחול בכל המרחב הציבורי קטן כגדול, ימין כשמאל, שמן כרזה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
נתונים – אין נתוני תחלואה. אמר מנכ"ל משרד הבריאות, שאין נתוני תחלואה בבלפור.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברת הכנסת מארק וחבר הכנסת רול. חברת הכנסת מארק, אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הדבר הזה יוצר מראית עין של שערורייה, יוצר מראית עין של חוסר אמון ציבורי, ואם אנחנו בתקופת משבר כזאת, אנחנו צריכים לדאוג שהציבור שאנחנו אומרים לו: אל תלך להתפלל, אל תתרחק מהבית, אל תתחתן גם בשטח פתוח עם יותר מקבוצה קטנה של אנשים – שהציבור הזה יקשיב לנו, שאמון הציבור בממשלה ובכנסת יחזור באופן דרמטי.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל זה אמון שראש הממשלה יקיים את ההנחיות, שהשרים יקיימו את ההנחיות בעצמם.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
נכון, כולם צריכים, אבל ברגע שרואים אלפי אנשים בדבוקה אחת רוקדים בתהלוכות ומפירים את הנחיות משרד הבריאות בשאר המרחב הציבורי, הדבר הזה הוא בלתי מתקבל על הדעת. העליתי הסתייגות. אני לא מצפה שהיא תעבור בוועדה. אני מצפה שהיא תבוא לדיון משמעותי במליאת הכנסת, ובמליאת הכנסת נבחרי הציבור הם אלה שיחליטו. אם יהיה רוב לא להחריג את ההפגנות - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
- - אלא שהנחיות משרד הבריאות יחולו בכל המרחב הציבורי, גם הפגנות ימין, גם הפגנות שמאל, אם במליאת הכנסת יהיה רוב לדבר הזה, יהיה רוב. אם זה ייפול במליאת הכנסת, ייפול, אני לא מבקש לעשות מחטף ולהעביר הסתייגות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני רוצה לומר לך, אדוני יושב-הראש, אם אתה תעלה את ההסתייגות להצבעה והיא תיפול, אני מושך את כל יתר ההסתייגויות - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
א. מותר להעלות כל נושא בכל תחום ומותר להגיש הסתייגות כמעט על כל חוק, אבל אין ספק שזה נושא חדש באופן המובהק ביותר.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל להפגנות האלה אין כל כך הרבה אנשים שבאים, חבר הכנסת טיבי, אז זה יכול להיות במסגרת הקורונה בתו הסגול.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אגב, עכשיו קראתי שראש הממשלה שלח ברכה לציבור בישראל מוושינגטון, הוא מבקש מכם להחזיק מעמד מול המגיפה, תחזיקו מעמד. זו הודעת תמיכה חשובה...
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
שלמה, אני בדרך כלל מוכן לקבל כל הערה שלך נגד דברים שלי, אבל דברים בזויים ושפלים כמו שאמרת עכשיו, תיזהר בלשונך. תיזהר בלשונך.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אף אחד לא אמר שאנחנו פייק עם. רצו להשמיד אותנו, לא אמרו: פייק עם. אנחנו לא רוצים להשמיד אף אחד.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חבר הכנסת הלוי, זה לא הנושא, זה לא הדיון, חבל לפתוח את זה כאן, חבל על הדיון הזה, ממש לא מתאים. נא סיים את דבריך.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מבקש להתייחס להצעה שלו כאל נושא חדש. כפי שאמרתי בדיון הקודם, אני חושב שבהצעה אין שום בעיה, אפשר לבחור יושב-ראש מתוך חברי הוועדה המוצעים על פי חוק, ולא להגביל את זה כיו"ר שהוא חבר הסגל האקדמי. גם אדם שהוא לא חבר הסגל האקדמי שנבחר להיות חבר בוועדה יכול לנהל את הוועדה.
אגב, למרות דבריו הבזויים של קרעי בנושא אחר, אני הצטרפתי להצעת חוק שלו לגבי שכר חברי הכנסת. גם אנשים שיש להם מוח מעוות, יכולים מדי פעם להציע הצעות טובות.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני שמעתי אותך אומר: ויתרנו, אנחנו תורמים מהשכר שלנו. אנחנו הסיעה היחידה, סיעת ישראל ביתנו, שוויתרה על תוספת היוקר שקיבלה בהתחלת השנה. אנחנו רואים את זה בתלוש שלנו כל חודש, כשיורד לנו 1,300 שקל, כשרשום– ויתור על תוספת יוקר.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני מדבר כסיעה, כל הסיעה. אני הייתי מקווה, שכל חברי הכנסת היו מוותרים אז על תוספת השכר, וזה היה גם מראה לציבור את התרומה שלנו כחברי כנסת.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
דבר שני, אין לי שום התנגדות להצעת החוק, אבל הפחד שלי בכל הצעת החוק הזאת שיהיה עכשיו מישהו מסומן לתפקיד כבר מראש; שאנחנו מקדמים את החוק כדי לסמן מישהו כיושב-ראש הוועדה. אני מקווה שזה לא יהיה ואין מישהו מסומן.
לגבי ההסתייגות של חבר הכנסת קרעי, אני חושב שזה נושא חדש, ולכן אין מקום לדון בו ואין מקום להצביע עליו.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני חושב שצריך להוריד את זה מסדר היום, אין לזה קשר לחוק שאנחנו מקדמים כאן עכשיו. אין לזה שום קשר.
אם הוא רוצה לחוקק חוק חדש שיגביל את ההפגנות, שיתכבד ויקדם הצעת חוק כזאת.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
תודה רבה, אדוני יושב-הראש. אני קודם כל תומך בחוק הזה. אני חושב שזה חוק נכון מאוד, אין שום סיבה בעולם שיצטרכו דווקא איש מהסגל האקדמי.
אני פונה אליך גם חברי חבר הכנסת עידן רול לגבי מה שאמרת. אנחנו צריכים לצאת מהתפיסה הזאת, שרק איש סגל אקדמי בקי ואפשר לסמוך עליו. אני שמעתי את הדברים שלך.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אני דיברתי עם המציע. אני חושב שיש כאן הצעה חכמה מאוד. אם אתה חושב שצריך להתעקש דווקא על איש סגל אקדמי, אני הייתי מוכן לתמוך בהצעה שלך, בתנאי שאתה תוסיף איש סגל אקדמי או איש מהישיבות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני שאלתי לחבר הכנסת פינדרוס, למה לעשות דמוניזציה לאנשי האקדמיה? אין חרדים אנשי אקדמיה?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
קודם כל, אני לא עושה כלום בחוק הזה, כי זה לא תיקון שלי. התיקון היחיד שאני מציע זה הגבלת שכר ח"כים. אני לא מתעסק בזה, אני אומר שיש טעם לפגם להתעסק בהרכב ולא במהות.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
זה נקרא נושא חדש, אנחנו צריכים להתמקד בהצעת חוק שהצבענו עליה בוועדה ולהתקדם איתה באותו נוסח, לא לשנות ממנה בקוצו של יוד.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
כבוד היושב-ראש, אני שמחה על ההתעניינות פה של חברי הכנסת בנוגע להצעה הזאת, שהיא הצעה טכנית לגמרי. חבל שלא הייתם פה בשבוע שעבר, אנחנו דנו עליה בהרחבה ובאופן מהותי, אבל אני מניחה שתמיד יש כאלו שיתפסו טרמפ על הצעות כאלה ואחרות.
דובר על כל הדברים שעלו פה, גם על ידי חברי חבר הכנסת עידן רול וגם על ידי שלמה קרעי. אלה נושאים חדשים, אני מבקשת שהם יירשמו כנושאים חדשים. אין להם דבר וחצי דבר מהנושא שלפנינו, שזה עניין טכני, שאחרי שלוש שנים של עיכוב, מאפשר לוועדה להתכנס, לקום ולדון בכל עניין אחר שקשור הן לגובה שכר חברי הכנסת, או לעניין אחר.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
- - - שהביא קושי רב לוועדה הזו לגייס את האנשים המתאימים לאור המגבלות הקיימות בחוק, ועל כן אני מבקשת בואו נישאר ממוקדם בדיון הזה. כל דיון אחר שאתם מעלים, חשוב ככל שיהיה, יקודם במסגרת נפרדת בעתו ובזמנו.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
תהלה פרידמן שכנעה אותי, לא צריך לתייג אוכלוסיות בישראל – לא מרצים, לא שופטים, לא עיתונאים, לא עורכי דין וגם לא שוטרים. אין שום סיבה בעולם שחבר הוועדה יהיה מחויב להיות סגל אקדמי. אני רואה בהערות שהדבר הזה באמת לא נמצא. כמו שיושב-ראש הוועדה לא חייב להיות בסגל האקדמי, אני מבקש להכניס הסתייגות שגם חבר ועדה לא חייב להיות סגל אקדמי. אין שום סיבה, אין אנשים שהם יותר טובים ואין אנשים שהם פחות טובים. אם יש, כמו שאמר מלכיאלי, רק ראש ישיבה חייב להיות – אין דבר כזה, אין שום סיבה בעולם לדבר הזה. אני מסכים עם מה שהיא אמרה, לא צריך לתייג אף אחד. אני מבקש להכניס הסתייגות שהוא גם לא חייב להיות חבר ועדה. ירצו לבחור חבר ועדה מהסגל האקדמי, אהלן וסהלן, אין לי שום דבר נגדם, אבל זה לא מחויב המציאות שיהיה חבר ועדה מהסגל האקדמי.
תהלה פרידמן (כחול לבן)
¶
אני רוצה לשאול על ההצעה של חבר הכנסת רול. אני מבינה שלא על זה נצביע, אבל הסיפור הזה של סמכות להמליץ לעומת סמכות לקבוע, זה נשמע לי מאוד הגיוני.
ארבל אסטרחן
¶
כמו שאמר יושב-ראש הוועדה, בזמנו החקיקה של החוק ארכה שנים רבות יחסית לחוק כזה קטן ומצומצם בוועדת הכנסת, כי היה ויכוח מהותי, האם הוועדה הציבורית תהיה ועדה מחליטה או שהיא תהיה ועדה ממליצה. בסופו של דבר, נקבע שהוועדה תהיה ממליצה, אבל קבעו שם איזשהו מנגנון – היא מגישה המלצה. בלי המלצה ועדת הכנסת לא מוסמכת לדון בכלל בענייני שכר, תשלומים ותנאי עבודה של חברי הכנסת.
ועדת הכנסת דנה בהמלצה. אם היא מאשרת את ההמלצה, ההמלצה מקבלת תוקף של החלטה סופית. אם היא לא מקבלת את ההמלצה, זה חוזר לדיון בוועדה הציבורית. הוועדה הציבורית יכולה להגיש המלצה חדשה, זהה או שונה, ואז זה חוזר לוועדת הכנסת, וועדת הכנסת יכולה להחליט מה שהיא רוצה. אבל בסופו של דבר, מי שקובע זה חברי ועדת הכנסת, היא חייבת לקבל המלצה קודם לכן.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
בסדר, אני חושב שזה דיון שראוי שיתקיים. זה דיון שראוי שיתקיים, יש לו מקום בדיון הציבורי הישראלי. כשהחליטו על הקמת הוועדה וכשאבי יחזקאל הציע את הקמת הוועדה – הרי עד אז בכלל לא הייתה ועדה – הוא הציע בצורה מסוימת והיה דיון שלם. שלוש שנים דנו על הדבר הזה, אז אתם חושבים שעכשיו ברמה של הסתייגות אנחנו נחליט על הדבר הזה?
נראה לי שזה ראוי להידון בצורה מושכלת ונכונה בהקדשת הזמן הראויה, ולא ככה על הדרך באיזו הסתייגות. זה בטח לא הנושא עכשיו על סדר היום. אני בהחלט רואה בדבר הזה גם כנושא חדש. אם כך, לפני שאנחנו נדון בהסתייגויות, אני מציע שנדון בטענות נושא חדש שעלו כאן, כדי שנבין במה דברים אמורים. לפני כן עידן בנימין ביקש להתחבר.
עידן בנימין
¶
אני עידן בנימין מ"שקוף", וגם מסקר את הדיונים האלה ברקע. אם לא תעשו שום דבר, השכר שלכם יעלה ביותר מ-6,000 שקל. זו עובדה גמורה, לא צריך לעשות שום דבר כדי שזה יקרה, וכרגע אתם פותחים משהו יחסית אזוטרי, שלא ברור מאיפה נבע, כי הכנסת הזאת מאיזושהי סיבה לא עוסקת בעניינים תיאורטיים ולא עוסקת באמת במהות. אולי יש חברי כנסת שלא מכירים את זה, הוועדה הציבורית היום היא רק ועדה ממליצה. הדבר שהיושב-ראש הקודם אמר שוב ושוב - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אדוני, אנחנו דנו הרגע בדבר הזה, אנחנו כן מודעים לכך. אנחנו מודעים לכך שזאת המלצה. הרגע דיברנו על כך שהדיון הזה נידון שלוש שנים.
עידן בנימין
¶
אבל אדוני היושב-ראש, כשאתה מתעסק עם הרכב של הוועדה רגע לפני שהוא עולה, זה כן קשור. קשה לי להאמין שאין לכם איזשהו מועמד מסומן ופתאום החלטתם לעסוק באיזשהו נושא תיאורטי. למה אני אומר את זה? כי הביקורת הציבורית לא הייתה אף פעם ביקורת ציבורית על הוועדה עצמה. הייתה ביקורת ציבורית על זה שאתם תמיד זורקים את ההחלטות של הוועדה. כל השנים האלה התעלמתם מזה, ועכשיו אתם מביאים משהו שלכם לא נוח ואתם משנים אותו תוך שבוע. זאת הבעיה, יכול להיות שצריך חבר אקדמיה, לא צריך חבר אקדמיה, בסדר שתקיימו על זה דיון.
כשאני מעביר עליכם ביקורת שאתם זורקים את החלטות הוועדה שוב ושוב ושוב, כנראה שזה גם מה שיקרה בפעם הבאה. במקום לשנות את המנגנון, באופן די פשוט יחסית, אתם בוחרים לעסוק בעניין האזוטרי הזה. זאת הביקורת הציבורית, לא ביקורת על הוועדה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הוא הגיש והוא צריך להעלות, כשהוא יחליט שזה עולה ובא במסגרת המכסה של הסיעה שלו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
נכון, ועדת שרים.
אני מציע שנדון בשתי טענות נושא החדש שעלו כאן, גם ביחס להצעה של עידן רול, וגם ביחס להצעה של שלמה קרעי. חברת הכנסת הילה שי וזאן, את רוצה לטעון מדוע בהצעה של עידן רול מדובר בנושא חדש?
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
הדברים כבר נאמרו. מדובר בדיון חשוב וראוי, שחשוב שיתקיים, אבל אין לו שום קשר לדיון האמור. מדובר בדיון טכני לחלוטין, שמדבר על הרכב הוועדה ועל זהות יושב-ראש הוועדה על מנת להקל את הקמת הוועדה ולא להימשך עם הקשיים הטכניים שהוועדה מצאה בשלוש שנים האחרונות על מנת לכונן את הוועדה הזאת, ולכן מדובר פה בנושא חדש.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני חושב שלא מדובר בנושא חדש. אני חושב שברגע שנדרשנו להרכב וועדה, זה נגזר מהרכב הוועדה. אנחנו מדברים על הרכב הוועדה, ואנחנו מדברים על הסמכויות של הרכב הוועדה. זה לא שאנחנו מדברים פה עכשיו על הפגנות, מה זה נושא חדש?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
עכשיו אנחנו בדיון על עידן רול, מי רואה את הדברים של עידן רול כנושא חדש? ירים את ידו.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
קודם כל, אני חושב שצריך לקחת הפסקה של חצי שעה לפני דיון של נושא חדש. אפשר לשאול את היועצת המשפטית אם אני צודק בעניין הזה?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אז על כל ההסתייגויות שלי הייתי צריך להיערך לטענת נושא חדש? אם יש טענת נושא חדש, אני צריך להתכונן אליה, למה היא לא נושא חדש?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש לי הצעת פשרה, אם הוא יקבל חצי שעה, הוא יצליח להביא נתוני תחלואה על ההפגנות בבלפור?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני רוצה לנמק. היועצת המשפטית אומרת שאין לי חצי שעה, אני מקבל את עמדתה, אני לא נגד יועצים משפטיים באופן כללי.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא באופן כללי, רק כשהם חורגים מסמכויותיהם.
כמו שהזכרתי קודם, מה שחרה לי בהצעת החוק שמגיעה כאן לדיון בזמן הזה, שהיא לא כל כך קשורה למשבר הקורונה. בסדר, יש המון עניינים נוספים שוועדת שרים תוקעת לנו עשרות חוקים ודווקא מעלים את החוק הזה, שאף אחד לא יודע מה הוא כל כך חשוב, אבל בסדר, אני מקבל, כי באופן עקרוני אני תומך.
אבל כדי לחבר אותו למציאות, אני חושב שבתקופה כזאת של משבר, בתקופה כזאת של גרף תחלואה מזנק שמגיע ל-4,000 ו-5,000 חולים ועלול להכפיל את עצמו וגרף התמותה עולה וכל המצב הכלכלי והבריאותי והסגר שאנחנו נכנסים אליו לשלושה שבועות, סגר שיהיה קשה מאוד לאזרחי ישראל, יהיה קשה לשכנע אותם בתקופה הזאת ואנחנו מועלים בתפקידנו כחברי כנסת, אגב שכר חברי הכנסת, שאנחנו לא יכולים להחדיר לציבור את התודעה הזאת של מצב החירום, כשהציבור רואה שבירושלים הכול מותר, בהפגנות הכול מותר, אלפי אנשים שלא שומרים על הנחיות משרד הבריאות.
לכן אני חושב שבתוך החוק הזה חשוב להכניס תיקון לחוק הקורונה, שלמעשה ייתן לממשלה את הסמכות להחליט. אני לא אומר אסור, אני אומר הנחיות משרד הבריאות יתקיימו בכל המרחב הציבורי. זאת ההסתייגות שלי, אין החרגה, לא בתי תפילה, לא הפגנות, לא אומן, לא שום דבר, יש הנחיות משרד הבריאות "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם". מה שהממשלה מחליטה, מה שמשרד הבריאות מחליט, תקף לכולם.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ההסתייגות מבטלת את ההחרגה בחוק. אתמול היועץ המשפטי לממשלה אמר: אתם לא יכולים לקבל החלטה, כי החוק אומר שיש החרגה. אז בוא ניתן לממשלה את היכולת לקבל החלטה, נבטל את זה בחוק. זאת ההסתייגות שלי, אני יכול להקריא.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני בסך הכול מבקש כאן לא להעביר את ההסתייגות, להצביע עליה, אתם תפילו אותה והיא תעלה למליאה לדיון. אם לא תיתן לי את האפשרות הזאת לקיים דיון בנושא כל כך משמעותי לאזרחי ישראל - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אין שום אפשרות להגיש הצעת חוק, ואתה יודע את זה. אין אפשרות להגיש הצעת חוק. זאת ההזדמנות שלנו לדון בנושא מהותי.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הקדמת, עכשיו העלית את זה ועכשיו אישרת, אבל החוק שנמצא היום על השולחן זה החוק הזה והוא גם קשור. כמו שאמרתי, אין לו שום קשר למציאות ואני מחבר אותו למציאות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מבין את מצוקתו של חבר הכנסת קרעי, שלא מצליח להעלות הצעת חוק נגד בלפור, כי הממשלה לא מתפקדת וכי אין ועדת שרים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
זו הצעת חוק שנועדה לשמור על בריאות הציבור, ואתה תחייב ותלך להפגנות ותצחק וגרף התחלואה יעלה קדימה ואנשים בגללך לא יכולים לשבת עם המשפחות שלהם בשולחן החג. תתביישו לכם.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אם הממשלה תתפקד ותהיה ועדת שרים, אולי תוכל להעלות את ההצעות הכול כך חשובות ולא מבוססות שלך על ההפגנות בבלפור. אולי חס וחלילה גם תעלה הצעה לטובת הציבור ולא לטובת - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני יושב-הראש, אני רק מבקש שתפיל את ההסתייגות כאן, תעלה אותה להצבעה והיא תיפול ותעלה לדיון משמעותי במליאה, אחרת – אני לא אוהב לעשות את זה, אבל ההתנהלות הזאת לא – יש לי פה עוד עשרות הסתייגויות, אנחנו נשב ונדון - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חבר הכנסת קרעי, אתה מנסה לקחת הצעת חוק, מה שנקרא לא קשורה לשום דבר בהקשר שלך, להתלבש עליה ולקדם על זה איזה אג'נדה לא קשורה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אתה יודע יפה מאוד שעשינו את זה עשרות פעמים כאן, ואתה בעצמך כיושב-ראש הוועדה הוספנו נושאים חדשים והכול היה בסדר - - -
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אין שום דבר חשוב מבחינתם מלבד ההפגנות בבלפור, לא קורונה ולא כלום, זה פייק.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:54 ונתחדשה בשעה 11:58.)
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברים, אני רוצה לחדש את ישיבת הוועדה. אני מעלה להצבעה את סוגיית הנושא החדש של חבר הכנסת שלמה קרעי. מי בעד לראות את הדברים של שלמה קרעי כנושא חדש? ירים את ידו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אבל יש נשיאות עכשיו בכל מקרה. אנחנו נעצור את הדיון בוועדה ונחדש אותו בשעה 12:40.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כן, בינתיים גם הגיעה בקשה של שר הכלכלה אז תעיינו בזה. 45 דקות הפסקה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:00.