פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת הפנים והגנת הסביבה
16/09/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 73
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, כ"ז באלול התש"ף (16 בספטמבר 2020), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 16/09/2020
דיון מהיר בנושא: "הזיהומים החוזרים ונשנים בנחל אלכסנדר והיערכות לעונת המסיק"
פרוטוקול
סדר היום
דיון מהיר בנושא: הזיהומים החוזרים ונשנים בנחל אלכסנדר והיערכות לעונת המסיק, של ח"כ קטי קטרין שטרית, מיקי לוי
מוזמנים
¶
ד"ר גלית שאול - ראש מועצה אזורית עמק חפר
ניר פפאי - סמנכ"ל שמירת טבע, החברה להגנת הטבע
גדעון ברומברג - מנכ"ל עמותת אקופיס
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
ערן אטינגר - מנהל אגף לשימור קרקע ולניקוז ומועצת החלב, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
אורי דביר - רפרנט הגנת הסביבה, אגף התקציבים, משרד האוצר
בני אלבז - קמ"ט איכות סביבה, משרד הביטחון
ארז אמיר - אגף איכות מים, המשרד להגנת הסביבה
נסים אלמון - מנכ"ל רשות ניקוז ונחלים שרון
מלה שוורץ - סמנכ"ל פיתוח, הרשות הממשלתית למים וביוב
ד"ר הראל גל - מנהל אגף איכות מים, הרשות הממשלתית למים וביוב
רביע אגבריה - מנהל אגף ביוב וקולחים, הרשות הממשלתית למים וביוב
תהל ברנדס - עו"ד, סגנית בכירה ליועצת המשפטית, הרשות הממשלתית למים וביוב
אבי אהרוני - מנהל מחלקת שפכים והשבת קולחים, חברת מקורות
הילה אקרמן - ראש תחום חקלאות ואיכות סביבה, מרכז המועצות האזוריות
קרנית גולדווסר - יועצת סביבתית, מרכז השלטון המקומי
אלון הימן - מנכ"ל כלכלי, מועצה אזורית עמק חפר
חזקי סיבק - עו"ד, סגן ומ"מ ראש מועצה אזורית עמק חפר
דנה טבצ'ניק - מנהלת תחום נחלים, החברה להגנת הטבע
אלי דרור - מנהל יחידה סביבתית, רשות הטבע והגנים הלאומיים
יובל סבר - פקח ניטור נחלים, רשות הטבע והגנים הלאומיים
דיון מהיר בנושא
¶
הזיהומים החוזרים ונשנים בנחל אלכסנדר והיערכות לעונת המסיק, של ח"כ קטי קטרין שטרית, מיקי לוי (מס' 126).
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
בוקר טוב לכולם, אנחנו מתחילים בדיון מהיר בנושא הזיהומים החוזרים ונשנים בנחל אלכסנדר וההיערכות לעונת המסיק, של חברי הכנסת קטי שטרית ומיקי לוי. תודה רבה לכם על הנושא הזה החשוב מאוד.
מה שמדהים זה שנעשו כבר דיונים על זה בעבר כאן בוועדת הפנים, הוועדה הזאת קיימה דיון מקיף בנושא נחל אלכסנדר ב-30 בינואר 2018 ובאמת כשקראתי את דברי הסיכום של הדיון ההוא אמרתי שכלום לא קרה מאז וזה הדבר החמור ביותר. לפני כמה חודשים אני קיימתי סיור עם החברה להגנת הטבע במקטע של נחל אלכסנדר בשטח של המועצה האזורית עמק חפר, פנינת טבע מקסימה וייחודית, ובתוך פנינת הטבע הזאת זורם ביוב. פשוט צינור ביוב, זה מה שאפשר להגיד על הנחל הזה. אני לא יודעת אם ראיתם את הכתבה ששודרה לא מזמן בערוץ 11 של יפעת גליק - - -
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
דם שזורם. מט"ש החירום יד חנה, שגם בו אני סיירתי וקיימתי פגישות עם הצוות שמנהל אותו, באמת נמצא בסכנת קריסה. זה המט"ש שקולט את כל השפכים מהשומרון, שאמור לטפל בהם, הוא נמצא מעבר לגבול היכולת שלו, אז אנחנו באמת רוצים להבין איפה הדברים תקועים בעקבות הבג"צ שהגישה המועצה האזורית עמק חפר. אני הבנתי שהיה מדובר על העברת תקציב מיידי להרחבת המט"ש הזה, לבניית מט"ש חדש, ננסה להבין מה מעכב את המט"שים האלה.
בבקשה, יוזמי הדיון. אני מתנצלת מראש שיש לנו פחות משעה לדיון. אני חושבת שהנושא הזה מאוד חשוב, אני הייתי שמחה לייחד לו הרבה יותר זמן, אבל אנחנו בסד זמנים של החגים והכול, אז אמרתי שיאללה נעשה את זה היום. בבקשה, חברת הכנסת קטי שטרית.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אז קודם כל כל הכבוד ליפעת גליק שלא יורדת מהנושא הזה, וזה גם כמובן מה שגורם לנו להמשיך עם המוטיבציה לעשות את הדברים.
בשבוע האחרון היינו עדים לזיהום משמעותי בנחל אלכסנדר, מרכוז שפכים שמקורם בבית המטבחיים. זיהום זה עתיד להתגבר בקרוב עם עונת המסיק, ואת אמרת את זה וציינת את זה. נחל אלכסנדר סובל הרבה מאוד שנים מזיהומים חוזרים ונשנים שהמקור שלהם מתחיל מהרשות הפלסטינאית ומט"ש יד חנה, כפי שציינת, לא יכול להתמודד עם הכמויות הרבות של השפכים אליו.
אני רוצה רק לחדד ולומר, אני סיירתי בשטח פעמיים והייתי עדה למראות קשים. אני בעצמי הייתי עדה למראות הללו, המראות שמופיעים פה בתמונות, אלה מראות אמיתיים. זה נכון שזה נראה כמו סרט אימים, אבל רואים את זה בנחל עצמו, בנחל היפהפה, שהיה עד לפני כמה זמן שמורת טבע, בין שמורות הטבע הכי יפות במדינה. וכמובן בעקבות הזיהום הזה בנחל אלכסנדר אז בקיץ האחרון גם סגרו את חופי בית ינאי, מפני שכמות הזיהום שמוזרמת לנחל מסוכנת גם לציבור, כמובן גם לציבור תושבי עמק חפר שסובלים מזה, ממחלות ועוד דברים שאולי אנחנו עוד לא יודעים כי המחקרים עדיין לא הראו את זה. אני גם ביקרתי במועצה יחד עם ראש המועצה גלית שבאמת עושה לילות כימים כדי לפתור את הבעיה, וגם החברה להגנת הטבע.
אני הגשתי שתי הצעות לסדר וגם שלחתי שאילתה ועדיין יש תחושה של סחבת, ממש תחושה קשה של סחבת ארוכה בין המשרדים לביניהם.
הטענה הראשונה שלי היא למינהל האזרחי, שזה לא הנושא היחידי שפשוט מבחינתו מתעלם מצרכי הציבור מעבר לקו הירוק, הכוונה היא מעבר לקו הירוק. יש שם אזרחים שסובלים ולי יש תחושה שהמינהל האזרחי לא עושה דבר וחצי דבר כדי למנוע, כי בידיו המניעה. יש בעיה, אבל בואו נחפש את המניעה, איך אפשר למנוע. המניעה שתלויה אך ורק במינהל האזרחי, והמינהל האזרחי יודע לעשות את הדברים, אפשר לפנות לראש העיר בטולכרם ולהגיד לו שיסגור את בית המטבחיים, או שיעשה א' או יעשה ב', אם לא, לא ניתן לך אישורי עבודה, לא ניתן לך א', לא ניתן לך ב'. יש את הדברים האלה, אבל הוא לא עושה כלום, שום דבר, ואני מדברת על למעלה משנה וחצי שאני פונה למינהל האזרחי ואין שום עשייה.
ופתרון הביניים שאני חושבת שכדאי לעשות אותו, זה להרחיב את מט"ש יד חנה. וכמובן, כמו שציינת, בעקבות הבג"צ שהוגש ב-2014 על ידי המועצה, שהמדינה התחייבה להרחיב את המט"ש, פניתי לכל הגורמים ואני חד משמעית אומרת, צריך להתמודד את זה וצריך, לא פלסטר, צריך להרחיב את המט"ש ולתת לו כי הוא קורס, הוא לא יכול להכיל את הכמות הזו, זה במקביל למניעה. אם תהיה מניעה וגם הרחבת המט"ש אני חושבת שנוכל לפתור את הבעיה ונוכל לקחת את פנינת הטבע היפה הזו ולהפוך אותה למה שהיא הייתה.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
תודה רבה. חברי הכנסת, בואו ננסה לקצר כי אנחנו רוצים לקבל תשובות פה היום. חבר הכנסת מיקי לוי, בבקשה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני אשתדל באמת להיות קצר. מדובר בזיהום לאורך של שנים, הפתרונות הם בהישג יד. הנחל נראה במצב נורא ואיום באמת, אי אפשר לתאר את זה, החי והצומח נעלמו מהנחל הזה, כאילו מדינת ישראל משופעת בנחלים בסדר הגודל הזה שאנחנו יכולים לוותר עליו. יש פתרונות, גם בצד השני, יהודה ושומרון, אנחנו מעבירים להם כספים דרך המינהל, צריך להקים גם בצד השני מט"ש.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
הגרמנים בנו אותו, אבל הוא לא מתפקד, אתה מבין? הגרמנים בנו אותו והוא לא מתפקד כמו שצריך.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
מדובר בזיהום מסוכן, מסוכן, חמור ביותר בריאותית. הנזקים המצטברים הם בעלות הרבה הרבה יותר גבוהה מהקמת מט"ש בצד שלנו ובצד שלהם ונקיטת כל האמצעים. זיהום מי התהום, זיהום חופי הים, השמדת החי והצומח, כל אלה יקרים עשרות מונים מהאפשרות להקים שני מתקני טיהור. אני רוצה להפסיק כי אני רוצה שנגיע לידי - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
מה שאמרה חברתי די והותר, אני לא אחזור על אותם דברים רק כדי לדבר, כי אני שואף להגיע לידי איזה סיכום ושהוועדה הזו בראשותך תקבע אבני דרך ועוגנים לביקורת כדי שלא יקרה מה שקרה בשנים האחרונות, לא הייתה ביקורת של הוועדה ולכן זה התמסמס. אני מאמין שאם חברי הכנסת, את, גברתי, יישבו על הרשויות המתאימות, אני שלחתי הצעות לסדר ושאילתות לשלושה שרים, נראה מי יענה לי, אחד יגלגל על השני.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
מיקי, אפרופו תושבים, את זוכרת את הדיון של אתמול. אני רוצה שיבינו, אני לא מתכוונת לרדת מהנושא הזה גם אם זה ייקח לי עוד פעם ועוד יום ועוד הצעה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אני הבטחתי את זה לתושבי עמק חפר, אני הבטחתי את זה לחברה להגנת הטבע, אני הבטחתי את זה לכל הציבור. אני אומרת לכם, אני לא ארד מזה, אנחנו נמשיך ונמשיך, מישהו יישבר.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא, חלילה. מיקי, זה לא עניין של איום, אני רק אומרת שאם במינהל האזרחי - - -
משה ארבל (ש"ס)
¶
אני מברך על הדיון החשוב הזה. אני לא אגזול יותר מדקה, אני רק רוצה לדבר גם על עניין המשילות. לפני שנתיים השר להגנת הסביבה דאז ושר המים דהיום, זאב אלקין, הביא הצעת מחליטים שתתקצב 190 מיליון שקל, שיוקם צוות בין משרדי שיגבש תוך ארבעה חודשים תוכנית פעולה לטיפול במפגעים, התוכנית תכלול המלצות על פרויקטים סביבתיים דחופים שיש לטפל, גם מעבר לקו הירוק. והאירוע הזה, אחרי שנתיים וכלום לא קרה.
לצערי הרב, הסיפור הזה שהממשלה מביאה החלטות ולא מיישמת אותן זה בעיית משילות קשה. אני חושב שאין רלוונטיות בהיותנו בקואליציה או באופוזיציה, אנחנו צריכים לפקח שהחלטות ממשלה לא תהיינה אות מתה ברשות.
גלית שאול
¶
בוקר טוב. אני חייבת להגיד שאני מברכת על הדיון המהיר הזה, באמת צריך להגיד תודה לחברת הכנסת קטי שטרית ולחבר הכנסת מיקי לוי וגם לך, מיקי, שאת דוחפת את הנושא ביחד איתנו, עם כל השותפים.
אתם צריכים להבין שהסיפור של נחל אלכסנדר לא התחיל היום. ותיקות וותיקי עמק חפר מספרים לנכדים שלהם שהם פעם רחצו במים שם, זאת אומרת שזה עניין קצר, זה לא הרבה שנים שעברו מהסיפור הזה. צריך לקחת בחשבון שעוד לפני 25 שנה, יש אצלי בחדר פסל גדול שהוא פרס שזכו מי שהוביל את המועצה באותן שנים ואת רשות הניקוז, פרס גדול שמדינת ישראל התכבדה בו כי זו המועצה האזורית שזכתה על שיקום נחל אלכסנדר. בעצם הגיעו להבנה שהנחל הזה הוא נחל שראוי להשקיע בו, הוא במרכז הארץ, הוא נמצא במקום כזה אסטרטגי, חשוב ומשמעותי לכל תושבי מדינת ישראל, לא רק לתושבי עמק חפר.
גלית שאול
¶
כן, חשוב לי להסביר. המדינה הכירה בזה, וחשוב לי גם להסביר את הטעות, שגם שמענו אותה קודם, אנחנו בעצם מאותה תפיסה שצריך להקים מט"ש חדש בכספים שכל העולם נרתם ובשיתופי פעולה הקימו מט"ש חדש בצד הפלסטינאי, וחשוב להגיד, מאז הקימו מט"ש חירום, אמרו בינתיים, זמני, עד שיוקם בצד שלנו. מט"ש החירום הזה הוקם מתוך מטרה לתת פתרון ביניים, בינתיים מה שקורה זה שיש מט"ש שקורס. המראות הקשים, ולזה אני לא חוזרת, זה ברור לכולם שהמצב הוא כל כך קשה.
אנחנו כרגע נמצאים בנקודת זמן שבה מדינת ישראל הבטיחה משהו לפני חמש שנים, כולם אומרים לנו הכול בסדר, מה הבעיה? יש לכם הבטחה של המדינה. 12 מיליון תוקצבו, אנחנו סיימנו ב-12 מיליון את התכנון, צריך להבין שתכנון של מט"ש כזה משמעותי, בימים הקרובים, ממש בימים הקרובים זה מוגש לשיפוט, אבל כסף לתקצוב של הדבר הזה אין. אנחנו נמצאים כרגע בשלב שבו חייבים לעשות צעדים מניעתיים כאלה שהם חלק מהפתרון הכללי. הסכום הראשון המיידי צריך להיות 80 מיליון שקלים, שחייב להיות מיידי כי אחרי שהשיפוט הזה עובר ורשות המים, אני מאמינה, כי היא כמובן מלווה את כל התהליך הזה, תסיים את השיפוט בחודשים הקרובים, מיד אחרי החגים, תסיים את זה, צריך להתחיל בעבודות. העבודות צריכות להתחיל במשהו שיהיה ממשי כרגע, תחנות שאיבה - - -
גלית שאול
¶
80 מיליון. תחנות שאיבה, יש לנו תוכנית גם בינתיים לאגנים ירוקים שתוך שנה כבר יכולים לעשות איזה שהוא שינוי במים. יש שם סכומים שאמורים להציל את המט"ש זה מקריסה בינתיים ולהתחיל את הבנייה. כן, צריך לתקצב ולהגיע עד 250 מיליון. זה לא קורה ביום, אני מבינה את זה, זה ברור לי, מדינת ישראל נמצאת היום במקום לא פשוט, אבל לאט לאט, חייבים להתחיל, לא יכול להיות הסחבת הזאת. אנחנו מחכים שנים ארוכות.
אני מדברת עם כל, וקטי יודעת, אין מישהו שאנחנו לא הגענו אליו. אני חושבת שהמחותן המרכזי שצריך להיות פה זה כמובן האוצר שהוא מעורב בתמונה והוא יודע ויודע שיש לו אחריות לתקצוב של הדבר הזה וזה עדיין לא הגיע. אני מבינה שאין תקציב מדינה, האם זה מופיע בתוך התקציב, האם זה חלק ממה שיש? אני לא ראיתי את הדבר הזה, אף אחד לא יכול להבטיח לי את הדבר הזה.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
ניר, אני לא רוצה לחזור על המצב הקשה של נחל אלכסנדר, אני רוצה לקדם את הדיון, אז אם חשוב לך להגיד עוד משהו.
ניר פפאי
¶
אני אגיד בקצרה, ברשותך. דבר ראשון אני חייב להצטרף לברכות, גם לך, גברתי היושבת ראש, וגם לכם, שאתם לא מרפים מהנושא הזה ושומרים אותו על סדר היום. העברנו נייר עמדה, אני באמת לא אחזור על הדברים, הם גם נאמרו כאן.
אנחנו רואים, חלקנו, את הסרטונים מדי יום, שמופצים אלינו מהמט"ש על ידי מנהל המט"ש ואנחנו רואים את כל התיאורים שראינו כאן. הדברים כאמור מוכרים וידועים, ואם באמת לתמצת את זה במשפט אחד, את האבסורד, שבשנת 2020, כשהקורונה מכל עבר ומשתוללת, זורם דם משחטות בנחל מרכזי בישראל, זה לא סביר ולא הגיוני.
שוב פעם, זה נאמר, זה לא חדש, זה לא מפתיע, זה קורה כל הזמן, בוודאי לפני חגים, והדבר הזה יקרה גם בחודש הקרוב, מנחל אדום של דם הוא יהפוך לנחל שחור של העקר ולכן צריך להגיד שהאדישות, לא שלכם, אבל האדישות של מקבלי ההחלטות לפעמים היא מזעזעת לא פחות מהזיהום של הנחל כי הדברים האלה נמשכים כל הזמן.
לכן עייפנו מדיבורים, זה, אני חושב, מה שמשותף לכולם, עייפנו מדיבורים, לא רוצים יותר הבטחות, לא רוצים יותר הסברים, לא רוצים יותר תירוצים, רוצים מעשים. הגיע הזמן למעשים. לצערי שוב ושוב נדמה שהכלבים נובחים והשיירה עוברת, או בצורה אחרת, השיירה מגלגלת את האחריות מאחד לשני, הפלסטינאים על ישראל, המינהל האזרחי על הפלסטינאים, משרד המים על רשות המים, רשות המים על האיחוד האירופי עם קיזוזי הכספים והמשרד להגנת הסביבה בכלל נעלם ואנחנו לא רואים אותו.
ולכן, ופה אני מגיע לקונקרטי, נדרש מבוגר אחראי, ופה אני מתחבר למה שנאמר על ידי חברי הכנסת, חסר מבוגר אחראי שישים לזה סוף. ואת, גברתי היושבת ראש, אתם, חברי הכנסת, אתם יכולים להיות המבוגר האחראי, לבצע מעקב רבעוני, כמו שנאמר פה, מעקב לראות שהדברים קורים. היום מדברים על ועדת שיפוט, אחרי זה צריך מכרז, אחרי זה צריך זוכה, לדברים יש המון שלבים ואם לא יהיה מי שיעקוב אחרי זה ויראה שהדברים קורים שוב פעם נהיה כמו הבג"צ, לפני חמש שנים, הבטיחו לפני חמש שנים והנה אנחנו נמצאים כאן היום והתכנון עוד לא הסתיים.
צריך להגיד, מבחינת פתרונות טווח ארוך, לעקוב שהמט"ש באמת מוקם ויש את התקציבים. טווח קצר ומיידי, מעבר למה שראשת המועצה אמרה, 80 מיליון, מחר בבוקר, ואני מתכוון למחר בבוקר, אנחנו כתבנו חצי מיליון, בערב נאמר לי שזה מיליון שקל, עדיין זה כסף קטן, למגובים, למשהו שאנשי המט"ש יהיו מסוגלים להתמודד עם מה שמגיע, עם הזוועה שמגיעה לשם כל יום. מיליון שקל, לא צריך לחכות לכספים ול - - -
ניר פפאי
¶
ולנסות, ככה לסיים באמת, כי זה הדברים שצריכים, אמרנו, יש פה גלויות שאני אשמח אחרי זה לחלק לכם כמובן, שמראות מה צריך לעשות. והנה, זה לא אגדה, זה יכול להיות אחרת, הנחל יכול, החיים יכולים לחזור אליו, הבריאות יכולה להיות ואני חייב להגיד שאי אפשר, מה יכול כבר להניע את הציבור? ראינו את התמונות המזעזעות האלה, אנחנו ערב ראש השנה, הלוואי שנוכל להרים יום אחד כוסית של מים נקיים, לצערי בינתיים יש לנו רק את מי הביוב מהנחל וזה מה שזורם לנחל. חסכתי מכם את האדום, אבל זה מה שזורם בנחל ישראל.
ניר פפאי
¶
באמצע הארץ, היום, היום, לא לפני 20 שנה, זה מה שזורם בנחל. זה מזעזע. זה לא יכול להימשך כך. תודה.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
זה מזעזע, זה בלתי ניתן להבנה. הדובר הבא, נסים אלמון, מנכ"ל רשות ניקוז ונחלים שרון.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
בינתיים עד שהוא עולה, מדובר בעוד רשות, יש גם את לב השרון, וזה נחל חדרה, נחל תאנים ועוד כמה נחלים שבדרך.
גלית שאול
¶
כמובן. אני גם יושבת ראש רשות הניקוז וזה נושא סביבתי, הוא מזהם את כולם כמובן, את כל האזור.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
שלום לך, אדוני. בדיון בוועדה הזו בנושא הזיהום בנחל אלכסנדר ב-30 בינואר 2018 אמרת שהפרויקט לבניית מט"ש חדש ביד חנה ייקח חמש שנים, מחולק לשני שלבים, הראשון זה העתקת תחנת הסניקה של אירתח, שכבר אושרה ותוקצבה לפני שנים, וחלק שני זה הבנייה של המט"ש החדש. אני מבקשת לדעת מה נעשה בשטח מאז הדיון מאז. שנתיים.
נסים אלמון
¶
אמרתי בישיבה בכנסת, אכן אני אשמח מאוד אם תוך חמש שנים המט"ש החדש יתחיל לעבוד, אבל זו הייתה מין אמונה שאולי יקרה, ואמרתי שאם זה יקרה אני בגילי מוכן לרקוד על מדרגות הכנסת, אבל זה לא יקרה. גם בשלב הזה, גם אם אושר באותה ישיבה בכנסת, שאושרה על ידי האוצר, 250 מיליון שקל לביצוע, לא לתכנון, לביצוע, יש אישור בעצם והאוצר התחייב ל-250 מיליון שקל. בינתיים מה שאנחנו רואים ומה שאני מאמין שגם בעוד עשר שנים המט"ש הזה לא יעבוד.
נסים אלמון
¶
אם יעבוד בעוד עשר שנים אני עדיין ארקוד על מדרגות הכנסת. בינתיים אני רוצה להציע הצעה אחרת, שדרוג זמני באגנים ירוקים. רשות הניקוז עם המועצה האזורית עמק חפר השיגה ליד נחל שכם, על גדת נחל שכם, שטח של 30 דונם שיכול לגדול עד 60 דונם ואנחנו תוך שנה יכולים להקים אגנים ירוקים שם ובעצם לשאוב את כל זרימת הבסיס ולהעביר אותה דרך האגנים הירוקים ולהזרים את זה חזרה לנחל שכם ונחל אלכסנדר. איכות המים תשתפר עשרות מונים מהמצב הקיים.
זה לא הפתרון הסופי, זה פתרון ביניים. המט"ש המתוכנן חייב לקום בשלמותו וכשיקום המט"ש השלם, הסופי, אנחנו נקבל מים לנחל בהתאם להחלטת ממשלה באותם מי קולחים אחרי שלב הטיהור. אנחנו נעביר אותם לאגנים הירוקים, נייצר שטח טבע יפהפה לסביבה וגם נשפר את איכות המים, נלטש אותם ונחזיר אותם כמעט מי שתייה בתוך הנחל.
נסים אלמון
¶
קרקע יש לנו כבר ויש הסכמה על הקרקע ויש אפילו מכתב תמיכה של מי שנתן לנו את הקרקע, זה גן יאשיה, ועל הקרקע הזאת, שהיא זמינה והתכנון קיים והשיטות קיימות, אנחנו בעצם מחר בבוקר יכולים להתחיל לעבוד. למען הגילוי הנאות הגשנו את זה לקרן לשטחים פתוחים מתוך תקווה שהם יממנו את השלב הראשון של הכסף, אנחנו עוד לא יודעים.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
תודה רבה לך. משרד האוצר, אורי דביר, רפרנט סביבה, בבקשה. בדיון בבג"צ, אורי, אתם התחייבתם למדינה לתקצב את פרויקט שדרוג מט"ש יד חנה, אני מבקשת לדעת כמה כסף העברתם עד היום לטובת העניין הזה, מה הסכום ומתי תועבר יתרת הסכום.
אורי דביר
¶
אז קודם כל אני באמת רפרנט של הגנת סביבה, אני לא הרפרנט של תחום המים, אבל בדקתי איתו בתחילת הדיון. אנחנו מודעים באמת לצורך הדחוף לשדרג את המט"ש ולהרחיב אותו, זה היום פרויקט הביוב המרכזי שנמצא על השולחן. כמו שגם עלה בדיון יש באמת עלויות גבוהות בגלל השפכים הבעייתיים, אבל הציפייה שלנו, ואנחנו עובדים על זה, שאחרי החגים יהיה פתרון, יהיה פתרון תקציבי לשדרוג של המט"ש הזה.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
לא, זה לא מספיק המילה הזאת, אחרי החגים. אורי, אחרי החגים, אתה יודע, זה בשירים. תן לנו תאריך, בבקשה.
אורי דביר
¶
ממש בתחילת הדיון, כששמעתי את הנושאים שעלו, שהעיקר זה באמת שדרוג מט"ש יד חנה, בדיוק דיברתי עם המקביל שלי, שמתעסק בביוב, הוא אמר שזה הפרויקט המרכזי על השולחן, עכשיו בדיונים.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
אתה יודע, כל פעם שאתה אומר ביוב זה מצחיק אותנו כי אנחנו מדברים על נחל שהפך להיות פשוט תעלת ביוב.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
כן, אבל אנחנו יודעים שהטוטאל הגדול זה 250 מיליון. היו פה שני דברים, האחד, 20 מיליון לאגנים הירוקים, מיליון עכשיו, עכשיו, לא אחרי החגים, עכשיו צריכים מיליון כדי שהאנשים שגרים ליד הנחל הזה, הבריאות שלהם לא תהיה בסכנה. אנחנו לקראת המסיק, אנחנו ראינו את התמונות של המשחטות האלה, אתה צריך להתחייב על משהו שאתה יכול להעביר עכשיו.
אורי דביר
¶
רגע, רגע, בסוף זה הפרויקט, העלויות שאנחנו מכירים היום זה בין 250 ל-400 מיליון שקל לשדרוג המט"ש, אלה עלויות מאוד גבוהות, אבל, כמו שאמרתי - - -
אורי דביר
¶
כמו שאמרתי, זה לא פרויקט שאנחנו אומרים שזה עלויות גבוהות ואין מה לעשות, זה פרויקט הביוב המרכזי שיש היום על השולחן ואנחנו עובדים עכשיו באמת לתת לזה פתרון. אני חושב ששבוע-שבועיים אחרי החגים נוכל לעדכן את הוועדה בפתרון לדבר הזה, אני חושב שזאת המטרה, המטרה זה להביא את הפתרון הכולל.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אבל זה מ-2014, מה מנע מכם מ-2014 להעביר את התקציב? אתה אומר אחרי החגים. איזה חגים? לא אמרת, יכול להיות שזה גם 2025, הכול יכול להיות. זה עצוב, זה עצוב. אתה צוחק, אנחנו לא.
אורי דביר
¶
אני לא צוחק, אני באמת אומר, זה הפרויקט המרכזי שעומד לנגד עינינו על השולחן בימים אלה ואנחנו באמת פועלים למצוא לזה את הפתרון.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
בסדר, אבל שנייה, מה לגבי המיליון שקל? מיליון שקל שצריך עכשיו, עכשיו, כדי שנוכל את האחרי חגים הזה, את החודש הזה, לעבור, אחרת אתה יודע מה הולך לקרות בנחל הזה בחודש הזה, עוד מעט?
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
יש צרות, יש צרות בכל הוועדות. תודה רבה, חבר הכנסת מיקי לוי. תודה רבה, אורי דביר. בני אלבז, קצין מטה איכות סביבה במינהל האזרחי.
אדוני, אתה דיווחת לוועדה הזו בדיון על נחל אלכסנדר בינואר 2018 על המט"ש שהוקם על ידי ה-KFW, זרוע של ממשלת גרמניה לסיוע למדינות מתפתחות במערב שכם ומטפל בביוב ברמה שניונית. אני מבקשת להבין מה המצב שם במט"ש הזה, האם הוא הורחב כך שהוא יוכל לקלוט גם את הביוב של הכפרים שמסביב לשכם.
בני אלבז
¶
כן, שמעתי את שאלתך, אני אתן לכם דיווח על כל הסטטוס. מט"ש שכם מערב הוקם על ידי ה-KFW, מט"ש שעובד ברמה גבוהה מאוד, בעלות של 42 מיליון יורו. אנחנו יחד עם ה-KFW ועם הרשות הפלסטינית, המט"ש הוקם בשטח C, מט"ש ברמה שניונית, עובד מעולה. אנחנו הולכים עכשיו לתוכנית לנצל את הקולחים שיוצאים מהמט"ש לכיוון שדרוג והשקיה של איזה 600 עד 800 דונם פלסטינים משפכי המט"ש. הזרימה של המט"ש זורמת ישר לתוך נחל שכם ומשם זה מגיע למט"ש יד חנה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אולי תתייחס קודם כל לשפכים שמוזרמים, למה אתה מתייחס למה שקורה בצד הפלסטינאי? עם כל הכבוד לצד הפלסטינאי, הוא לא מעניין אותי, אותי מעניין מה קורה עם נחל אלכסנדר.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
אתה ראית מה מגיע ליד חנה? מה זה שפכים ברמה מצוינת? אנחנו מדברים על עופות ועל דם שמגיעים לנחל אלכסנדר.
בני אלבז
¶
המטרה בגדול שהשפכים של מט"ש שכם יעברו להשקיה באזור שכם והפלסטינים מגיבים נכון לזה ואנחנו מתקדמים בנושא. השפכים, אחרי שהם יוצאים מהמט"ש ברמה טובה, הם מגיעים בסופו של דבר ליד חנה כאשר עוד כפרים פלסטינאים בדרך מתחברים לנחל וגם הם שופכים את השפכים שם. בנחל שכם זורמים מאות טונות, מאות קובים של שפכים שמגיעים בסופו של דבר ליד חנה. ביד חנה יש עלות שמתקבלת מרשות המים כ-19 מיליון שקל בשנה עבור הטיפול בשפכים שמגיעים מהרשות הפלסטינית. 19 מיליון שקל.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
הוא מטפל בשטח הפלסטינאי. הוא מודיע לך עכשיו שמשתמשים במים לחקלאות הפלסטינאית, השפכים, הפסולת עוברת לישראל. את מבינה את זה? זה התפקיד של המינהל האזרחי.
בני אלבז
¶
עושים סיורים בשטחים כדי למנוע את כל מפגעים באזור, זה מאוד חשוב. האנשים שלנו עושים עבודה תוך סיכון חיים בשטח ואנחנו עושים את העבודה ברמה הכי גבוהה שיש.
כשאני אומר שיוצא ברמה שניונית מהנחל ומגיע לכיוון יד חנה, נכון שהשפכים לא מטוהרים, בדרך מתחברים כפרים פלסטינאים ל - - -
בני אלבז
¶
אז אני מסביר לך. זה לא שטחי C. התל"ג הפלסטיני הוא 2,000 דולר בשנה לאדם, התל"ג הישראלי הוא 42,000 דולר. - - -
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
המשחטות ב-C, אומרים. רק שנייה, איזה פעולה אתה עשית, בתור ראש המינהל האזרחי, על מנת להפסיק את השפיכה הזאת של המשחטות האלה, של חלקי הגופות לנחל? מה אתה עושה?
בני אלבז
¶
אז אני אתן לך את הפעולות שעשינו. אנחנו בפסח האחרון ניקינו את כל נחל שכם, ביצענו עבודת קודש עם סיכון חיים של כל העובדים שלנו, יחד עם עיריית טול כרם.
בני אלבז
¶
בגלל זה מקבלים 19 מיליון שקל על הטיפול שם. אני רוצה להגיד משהו אחד, אתם לא נותנים לי לדבר, התל"ג הפלסטיני לאדם הוא 2,000 דולר לשנה, התל"ג הישראלי, ל דוגמה, הוא 42,000 דולר, הם לא יכולים להשקיע בתשתיות ובכספים וה-KFW השקיעו את ה-42 מיליון יורו בנושא.
בני אלבז
¶
אני אגיע גם לזה. בשנתיים האחרונות, למשל דוגמה, בחג סוכות הקרוב אנחנו נכנסים ומנקים את נחל שכם עוד פעם, יחד עם הרשות הפלסטינית, למרות הבלגן ש - - -
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
אדוני, סליחה, אני מצטערת שאני קוטעת אותך, אני נורא מצטערת, אבל אתה לא מתייחס לבעיה העיקרית, מה יהיה עכשיו עם המסיק? מה הולך להיות, מה אתם הולכים לעשות?
בני אלבז
¶
סגן ראש המועצה, שעושה עבודה אדירה בוועדת השיפוט שתהיה ב-15 בחודש כדי לפנות את העקר, הגישו תוכנית מעולה לסמנכ"לית מלה שוורץ שאחראית על הוועדה, שעושה עבודה מעולה בנושא, ומטפלת במט"ש יד חנה בכל סכום, וגם במיליון הזה שאתם מדברים, והיא מטפלת באופן מיידי, סוגרת את כל הנושאים השוטפים שיש שם בתוך המט"ש. ובשם המועצה הגישו בקשה לוועדת השיפוט, זה נדון בוועדת השיפוט.
בני אלבז
¶
זה עולה בשבוע הבא עוד פעם לוועדת השיפוט כי ביקשו לעשות מקצה שיפורים. הנושא מתקדם בצורה – בת חפר מקדמים את זה בצורה מעולה.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
סליחה, מר אלבז, יש לי עוד שאלה. מה הסטטוס בפרויקט שאמור לקום מתקן טיהור שפכים בטולכרם? אתה יכול להגיד לנו?
בני אלבז
¶
המדינות התורמות בייבו, עשו ביוב של כל המערכת של העיר טולכרם, עשו מערכת ביוב רצינית, בייבו את כל העיר. אני צריך להסביר שכפרים פלסטינאים, אין להם מערכת פנימית, אין הרבה ערים שהן מחוברות למערכות פנימיות שיכולות להתחבר לשפכים, אין, ובטולכרם היה פרויקט ענק של המדינות התורמות - -
בני אלבז
¶
- - והם יצרו את זה עכשיו שם והיום השפכים שלהם אמורים להגיע בסופו של דבר לבריכות החמצון וצנרת שלמה לכיוון יד חנה. בזה משדרגים את יד חנה.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
אמורים, אמורים, אמורים, אמורים כבר שנים, אבל תראה מה קורה בשטח, באמת, שום דבר לא זז.
בני אלבז
¶
אתם טועים, גם הכתבת טעתה, המשאיות מגיעות ושופכות במנהול של בריכות החמצון של טולכרם. בריכות החמצון. שימו לב, הם לא שפכו בדרך. היה פעמיים מקרים שנשפכו לתוך הנחל באופן פיראטי בשנה האחרונה, זה מה שהיה, שיהיה ברור. אנחנו במקביל, ראש המינהל האזרחי מוביל - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
מר אלבז, אני רוצה לשאול אותך שאלה. האם נראה לך שכל השפכים של בית המטבחיים, זה לא מהכפרים, זה רק מהמשחטות, אין לכם שום אמצעי? לסגור אותם, להעניש אותם, לעשות אכיפה? או שנוח לכם שהמדינה תמשיך להשקיע מיליונים ומיליונים. הרי גם אם ירחיבו את יד חנה זה לא יספיק, זה לא יפתור את הבעיה. הבעיה נמצאת אצלכם, במינהל האזרחי, ותפסיק להגיד לי שאתם עושים - - -
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
אדוני, יש הבדל בין תכנון ובין פיקוח. ברמה של הפיקוח המיידי, כשיש איזה שהיא בעיה שקורית בשטח אתם חייבים להפעיל יותר את הסמכות שלכם על משחטות ועל מקומות כאלה שיוצרים זיהומים כאלה.
בני אלבז
¶
חברת הכנסת הנכבדה, אנחנו עושים עבודה ואני מסביר לך משהו, המשחטות נמצאות בשטחי B, בשטחי B אין סמכות.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא, זה לא נכון. רואים את המשחטה של זוגלובק, אני רואה אותה, זוגלובק נמצא בשטח C.
גדעון ברומברג
¶
יש שלוש משחטות, כפי שאנחנו יודעים, שתיים ב-B, אחת ב-C, הבעיה היא זאת שב-C ולא השתיים שב-B.
גדעון ברומברג
¶
המשרד להגנת הסביבה הפלסטיני הגיש תביעה פלילית נגד בעלי המפעלים באזור C, היא רודפת אחריהם, הם הפסיקו לעבוד במשך היום, הם עובדים רק במשך הלילה בגלל שיודעים שהם האחראים על כך ובאמת לא מובן לי למה לא סוגרים את ה - - -
גדעון ברומברג
¶
אבל זה יותר מזה, גם בנושא המסיק, לפני שלושה חודשים אנחנו פנינו למינהל האזרחי, בעצם אנחנו יודעים איך לטפל בבעיה הזאת, אנחנו יחד עם המועצה לפני מספר שנים גייסנו 100,000 דולר על מנת לאסוף את העקר ולהביא את זה לישראל. זה דבר שיש לנו משרד ברמאללה.
גדעון ברומברג
¶
אנחנו יכולים לעבוד עם בתי הבד בצד הפלסטינאי, גם הם לא רוצים לזרוק את זה לנחל, גם הם רואים את זה כמפגע, זה גם מפגע בצד שלהם לפני שזה מגיע לקו הירוק. אבל דרוש פה שיתוף פעולה, דרוש פה כסף. שלושה חודשים לא קיבלנו, גם השבוע כתבנו שוב למינהל האזרחי, אנחנו לא מקבלים תשובה. אם יש פה מערך שהולך לאסוף אנחנו יכולים לעזור.
בני אלבז
¶
אני רוצה להגיד רגע בדיוק בנושא הזה, אנחנו עשינו פרויקט אדיר בשנה שעברה, בעלות של שני מיליון שקלים, המינהל האזרחי שאומרים שהוא לא עושה, הוא עושה יותר, שני מיליון שקל, פינינו מבתי הבד.
בני אלבז
¶
המסיק הקרוב, העלינו את הנושא לוועדת השיפוט, עמק חפר העלו את הבקשה, הכינו תוכנית עם סגן ראש המועצה, תוכנית אדירה, זה עולה לוועדת השיפוט ברשות המים, יאושר, אנחנו נמשיך את הפרויקט לפנות, את הפרויקט הראשוני שהמינהל - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
תגיד לי, זה נראה לך הגיוני? זה נראה הגיוני? אני רוצה לשאול אותך, זה נראה לך הגיוני?
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
סליחה, אדוני, אין זמן, אנחנו מתמודדים פה עם דברים שקורים מדי יום, על בסיס יום יומי, ואתם לא עושים את העבודה שלכם, אני מצטערת.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
זה לא פותר את הבעיה. אני צריכה להבין ממך איזה תקציבים אתה נותן עכשיו לסיפור של המסיק ומה אתה עושה על מנת לעצור את הדבר הזה מהמשחטה, תסגור את המשחטה הזאת.
גדעון ברומברג
¶
זה נאמר לנו לפני שלושה חודשים, אנחנו מחכים לדעת אם יהיה כסף. אנחנו כל שבועיים כותבים למינהל האזרחי, אנחנו כבר לא מקבלים אפילו תשובות.
בני אלבז
¶
המינהל האזרחי לא אחראי על זה, על הכסף, מי שאחראי על זה זו רשות המים והם מטפלים בנושא בוועדת השיפוט, מה המינהל האזרחי? המינהל האזרחי - - -
בני אלבז
¶
עם כל הגורמים, עם מנהל רשות המים, עם מלה שוורץ, סמנכ"לית, ועם קמ"ט מים, עם כל הגורמים. אנחנו באופן שוטף, משותף, ועובדים בשיתוף פעולה פורה מאוד.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
המסקנה היותר חשובה מהנחל זה שצריך לעשות בדק בית במינהל האזרחי, חד משמעי אני אומרת לך.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
הם לא עונים למכתבים, אתם לא עונים למכתבים, אתם לא עונים לפניות, אתם מזלזלים, זאת הבעיה.
תהל ברנדס
¶
כן, בוקר טוב לוועדה. נמצאים איתנו מרשות המים מלה שוורץ, סמנכ"לית פיקוח אצלנו, היא תוכל להסביר באמת על העבודה שנעשית אצלנו סביב המט"ש וגם לעניין הטיפול בעקר, והראל גל, אגף איכות מים, אם צריך להתייחס לאיכות המים.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
כן, אני רוצה לדבר עכשיו על העקר, מה אתם עושים עכשיו? כי זה הדבר המיידי שאנחנו צריכים להתמודד איתו.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
סמנכ"ל פיתוח ברשות הממשלתית למים וביוב, אם אפשר בבקשה לתת לנו תמונת מצב. אתם מקבלים פניות, למה הן לא נענות ואיפה עומד השיפוט?
מלה שוורץ
¶
אז קודם כל כל הפניות נענות. יש לנו פה כמה סוגיות. החברה הכלכלית עמק חפר מתחזקת ומתפעלת את המט"ש הקיים, עושה עבודה טובה ואנחנו כל חודש מאשרים להם את העלויות. מדובר בערך בין מיליון למיליון וחצי שקל לחודש, רק השנה, 2020, עד אוגוסט כבר אושרו עשרה מיליון שקל. זה לגבי המט"ש הקיים וזה קורה בשוטף כל חודש, כאשר אנחנו - - -
גלית שאול
¶
החברה הכלכלית שלנו אכן מתפעלת במט"ש הקיים, כלומר בכלים שיש בידיה. אפשר לתת למנהל המט"ש לדבר, או מנהל החברה הכלכלית, הם יסבירו למה זה לא עוזר. זאת אומרת מבחינת כולם הכול בסדר, התהליכים מתנהלים, מתקצבים, אבל זה לא עוזר מכיוון שזה כלום, זה טיפה - - -
ניר פפאי
¶
הגישו, יש אצלכם בקשה, על המט"ש, על מגובים, ואתם מגלגלים את זה מיועץ ליועץ ולא מאשרים את זה.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
אני מבקשת רק, זמננו קצר, בלי יותר מדי סקירות וזה, יש פה מצוקה שאנחנו צריכים עכשיו עוד תקציבים, אני רוצה לדעת איפה זה עומד. מה שהועלה, לגבי הדברים שהועברו אליכם, גם מהמינהל האזרחי וגם מהמועצה האזורית, איפה זה עומד, הבקשות שקיבלתם?
מלה שוורץ
¶
אז, שוב, לגבי הטיפול השוטף, כל הבקשות מטופלות כל חודש, אנחנו מאשרים הנדסית, מעבירים לאוצר והאוצר מעביר את הכסף לחברה הכלכלית. זה לגבי התפעול השוטף. לגבי המט"ש החדש, התכנון כמעט גמור, הובטח לנו עד סוף ספטמבר שיגישו לנו את התוכנית לשיפוט, נשפוט את התוכנית, נבדוק אותה כמובן הנדסית וכל העלויות ואחר כך נצטרך לשבת ולעשות איגום תקציבי ולראות באמת - - -
מלה שוורץ
¶
אז שוב, נצטרך לשבת עם האוצר ולראות את האיגום התקציבי, מאיפה יבוא הכסף. לגבי תוכנית העקר, אכן קיבלנו אותה אתמול, ננסה ממש לעשות בזום, בשבוע הקרוב, אחרי החג ועדת שיפוט כדי לאשר אותה וזה ייכנס לשוטף.
גדעון ברומברג
¶
המינהל האזרחי אומר לנו שלפני שלושה חודשים הם כבר מבקשים את הכסף והם לא מקבלים תשובות ולכן הם לא - - -
מלה שוורץ
¶
את התוכנית ההנדסית. הרי דנו על זה גם לפני כשבועיים, היו חלופות, אתמול קיבלנו את החלופה המומלצת, שאנחנו נצטרך לשפוט ולאשר אותה ולתקצב אותה. זה בשוטף. מדובר בתוכנית של בערך שמונה מיליון שקל.
מלה שוורץ
¶
לא, אבל סליחה, עוד פעם, בשבוע הבא, אחרי החג, נעשה ועדה בזום. יותר מהר, אם למישהו יש רעיון אני אשמח, אבל יותר מהר מאחרי החג?
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
מה הזמן הכי קצר שאת יכולה להבטיח לנו שתהיה תשובה לגבי התוכנית הזאת שקיבלת אתמול?
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
יופי. מצוין. אני שמחה לשמוע. אנחנו נבקש לקבל את התוצאות של הישיבה שלכם שתקיימו בשבוע הבא על הנושא הזה.
גלית שאול
¶
אפשר לשאול למה לא דנים על התקציב כבר עכשיו? הרי יודעים כמה זה יעלה, למה צריך לחכות עד אחרי שייגמר השיפוט כדי לבקש את התקצוב של זה?
מלה שוורץ
¶
כן, אבל, סליחה, עוד לא יודעים כמה זה עולה. אני שומעת פה 250 מיליון, משהו, לפני שנים, אני לא יודעת. אני יודעת שלפני שבועיים ישבנו עם החברה הכלכלית ועם המתכנן ואנחנו מגיעים להרבה יותר מ-250 מיליון.
גלית שאול
¶
אז בשלב הראשון 80 מיליון אפשר לתקצב? אפשר לדאוג למקור הראשון? חבל לחכות עד שייגמר כל התהליך ואז נגלה שאין לנו כסף.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
מדובר על תקציב כדי שאפשר יהיה להתגלגל, לקדם, תקציב של 80 מיליון. אתם הרי יודעים שזה יעלה בין 250 ל-400, אז לפחות למצוא את המקור התקציבי כדי שאפשר יהיה להתקדם. אנחנו תקועים במקום.
מלה שוורץ
¶
אין בעיה, רק שאי אפשר לבקש תקציב בלי תוכנית. אני צריכה תוכנית הנדסית ואז אני יכולה לבקש מהאוצר - - -
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
זה לגמרי, אני מסכימה לגמרי, וזה בדיוק מה שהתכוונתי להגיד, אנחנו נקיים דיון על הטווח הארוך, אבל כרגע אנחנו ביקשנו לקדם קודם כל, בשבוע הבא, אתם מתכנסים ומאשרים את הסוגיה של העקר של המסיק הקרוב. מעבר לזה אני מבקשת ממך גם לשקול את הסוגיה הזאת של הקצאת תקציב ביניים, לפני שתקבלי את כל התוכניות, לפני כל השיפוט, לפני הכול, של ה-80 מיליון כדי שבאמת אפשר יהיה להתקדם עם המט"ש החדש. התקציב הזה הוא בתוך התקציב של ה-250 או ה-400, או מה שזה לא יהיה, זה כדי לקדם את זה.
מלה שוורץ
¶
אני אשב עם אלון הימן ואני אבדוק במה מדובר, כי אני עכשיו פעם ראשונה שומעת על ה-80 מיליון.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
בסדר גמור. תודה רבה. אנחנו נסכם את הדברים ששמענו כאן היום. אנחנו רואים פה תמונה שאין דרך אחרת להגיד אותה חוץ מאשר אוזלת יד של השלטון ביישום תוכניות שהוא בעצמו החליט וקבע, כלומר לא מדובר פה על איזה שהיא משאלת לב, מדובר פה בהחלטות שלא מקוימות ולא מיושמות ואני רואה את זה בחומרה רבה. המצב בשטח קטסטרופלי, דורש התערבות מיידית גם ברמה של מה שקורה מבחינת הזרמת השפכים של המשחטות, אלה תמונות מזעזעות, זה סכנה לבריאות האזרחים שלנו, חייבים לזכור את זה. אנחנו חייבים לטפל במיידית גם בנושא של המשחטה ואני קוראת למינהל האזרחי לפעול נקודתית מיידית במפגע הזה של המשחטה בטולכרם שבשטח C, זה בידיים שלכם.
רשמנו לפנינו את ההודעה של אורי דביר, נציג משרד האוצר בדיון, לפיו משרד האוצר יעביר לוועדה עדכון כתוב שבועיים מתום חג סוכות על התקציבים שמשרד האוצר יקצה לטובת שדרוג מט"ש יד חנה.
רשמנו את ההודעה של נציגת רשות המים שהיא קיבלה רק אתמול מהמינהל האזרחי את התוכנית על פסולת העקר לקראת עונת המסיק ואנחנו מבקשים להעביר לנו מיד אחרי הדיון שיתקיים בשבוע הבא את התקציב למימוש התוכנית הזאת.
היו"ר מיקי חיימוביץ'
¶
בעלות שמונה מיליון, נכנס לפרוטוקול. הוועדה מבקשת לבחון את ההעברה של חלק מהסכום, כפי שאמרנו, של 80 מיליון שנדרש לטובת שדרוג מט"ש יד חנה כבר עכשיו.
מעבר לזה אני מודה, הם כבר לא פה, לחברי הכנסת, ולראשת המועצה ולחברה להגנת הטבע ולכל המשתתפים, גדעון, שהגיעו פיזית לדיון וכל אלה שהשתתפו.
אני מתנצלת בפני מי שאני לא נתתי להם רשות דיבור, אני מבטיחה לכל מי שלא נתתי לו רשות דיבור שהנושא הזה לא יירד מסדר היום של הוועדה ואנחנו נדבר על זה גם ברמת תכנון לטווח רחוק ולכן נחזור וניתן לכם זכות דיבור. אנחנו נקיים דיון נוסף מיד אחרי חג סוכות.
וכפי שהתבקש, אנחנו נקיים דיונים, אני לא יודעת אפילו אם רבעוניים, אולי אפילו אחת לחודשיים כדי שבאמת תהיה כל הזמן יד על ההגה על הדבר הזה של איך באמת הנושא הזה מתקדם, כי אי אפשר להמשיך ככה, אני אומרת את זה בצורה הכי ברורה. תודה רבה לכם.
הישיבה ננעלה בשעה 11:00.