פרוטוקול של ישיבת ועדה
;הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
243
ועדת הכספים
23/08/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 118
מישיבת ועדת הכספים
יום ראשון, ג' באלול התש"ף (23 באוגוסט 2020), שעה 21:53
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 23/08/2020
חוק-יסוד: הכנסת (תיקון מס' 50 - הוראת שעה)
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק-יסוד: הכנסת (תיקון מס' 50 - הוראת שעה) (התפזרות בשל אי-קבלת חוק תקציב)
נכחו
¶
חברי הוועדה: יצחק פינדרוס – היו"ר
ינון אזולאי – מ"מ היו"ר
רם בן ברק
קרן ברק
ניר ברקת
אחמד טיבי
אופיר כץ
מיקי לוי
בצלאל סמוטריץ'
אלכס קושניר
שלמה קרעי
קטי קטרין שטרית
הילה שי וזאן
רם שפע
אנטאנס שחאדה
עאידה תומא סלימאן
מוזמנים
¶
שר האוצר ישראל כץ
רונן פרץ - מנכ"ל משרד רה"מ
רוני חזקיהו - החשב הכללי, משרד האוצר
שירה עמיאל - רכזת תקציב תרבות וספורט באג"ת, משרד האוצר
אסי מסינג - היועץ המשפטי במשרד האוצר, משרד האוצר
יוגב גרדוס - סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
אלי ביתן - חשב מטה אגף החשב הכללי, משרד האוצר
שאול מרידור - הממונה על התקציבים במשרד האוצר, משרד האוצר
אסתי פלדמן - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
שרית פלבר - משפטנית, משרד המשפטים
מאיר לוין - משנה ליועץ המשפטי לממשלה משפט כלכלי, משרד המשפטים
איל זנדברג - ראש תחום משפט ציבורי, משרד המשפטים
ליאור פינקל-פרל - מנכ"לית מנהיגות אזרחית, ארגון מנהיגות אזרחית
שני אורן - נציגות מנהיגות אזרחית, ארגון מנהיגות אזרחית
תומר נאור - היועץ המשפטי, התנועה למען איכות השלטון בישראל
הידי נגב - מנהל מחלקת מדיניות וחקיקה, התנועה למען איכות השלטון בישראל
מיקה שפיר - רכזת המחלקה למדיניות וחקיקה, התנועה למען איכות השלטון בישראל
דוד שרפר - נציג גני חינוך מיוחד
יחיאל גולדבלט - קשרי ממשל, משרד הפנים
הצעת חוק-יסוד
¶
הכנסת (תיקון מס' 50 - הוראת שעה) (התפזרות בשל אי-קבלת חוק תקציב), פ/1741/23 כ/847, הצעת ח"כ צבי האוזר
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
כפי שכולכם שמעתם יחד איתי במסיבת העיתונאים, כנראה שיש הבנות שאנחנו עוד לא הולכים לבחירות ואנחנו, בעזרת השם, הולכים לסיים את השנה טוב וכנראה טוב יותר ממה שהתחלנו אותה. הגמרא בראש השנה אומרת: כל שנה שרשה בתחילתה, אבל בסוף - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
יפה. אז אנחנו כנראה הולכים לסיים את השנה יותר טוב ממה שהתחלנו אותה. הגיע לכאן שר האוצר שידבר על המתווה שנראה סביר. כפי שאמרתי, יש כאן שני חלקים. חלק אחד על דחיית החוק והחלק השני, עליו הוועדה עמדה ואני שמח שהעמדה הזאת התקבלה על דעת כולם, הוא למצוא דרך – נראה אם זה הוסכם על כולם, אני מקווה שכן – להתנהל ב-100 הימים הקרובים או עד שיובא תקציב בתאריך שדובר עליו. אדוני שר האוצר, בבקשה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
גם הפעם. אדוני, יש לי תחושה שגם הלילה אנחנו נסיים פה אחד, אלא אם כן יש למישהו אינטרס סתם לעשות. אני חושב שההבנות טובות לכל הדברים שדיברנו עליהם.
שר האוצר ישראל כץ
¶
מי שמתעקש על בחירות, אנחנו לא יכולים לשכנע אותו. כרגע אנחנו כאן תוך כדי ניסיון סביב הצעת חוק פרטית שבאה לדחות את המועד האחרון להגשת תקציב מדינה. מאחר ויש רצון לקדם את זה, אז כבר נכנסים מרכיבים נוספים לעניין, בעיקר סביב הצורך לעבות את התקציב הקיים.
זה לא סוד שאני חשבתי וחושב שהיה טוב מאוד אם היו מאפשרים להביא תקציב לשנת 2020. הכנו תקציב, הכנו חוקי הסדרים. הייתי שמח לראות את הכנסת נכנסת לדיונים מהירים בנושא הזה, לא רק בתקציב אלא גם בחוקי ההסדרים.
אבל מאחר ונעשתה כאן פשרה פוליטית ולא ניתן להביא תקציב ל-2020, השאלה היא באיזו דרך נרחיב את האפשרות לתקצב תחומים דחופים במשק ובכל מיני נושאים על בסיס תקציב 2019 שהוא נוהג גם ב-2020.
נמצא כאן החשב הכללי? הוא היה פה וצריך להגיע. החשב הכללי הוא ממונה על הפעלת אחד חלקי 12 בתקציב הקיים, כמובן, בשיתוף אגף התקציבים, תוך כדי בדיקת המקורות ושאר הדברים. לא מעט דברים פתרנו במאמץ משותף. הדבר האחרון זה נושא החינוך המשלים. לקראת פתיחת שנת הלימודים, יש גופים חשובים ויקרים מאוד שבגלל העובדה שאין תקציב לשנת 2020, הם נשארו במצוקה משמעותית עם חשש כבד שלא יוכלו להיפתח ולתפקד השנה.
אי-אפשר להשתמש בתקציב קורונה. תקציב קורונה, 4.2 מיליארד, אושר בממשלה והובא לפני הכנסת כדי שיאושר, הוא מאפשר מוגנות לכל התלמידים בנושא הקורונה, כולל תוספת מורים, סידורים, מחשבים, דיגיטציה. אבל הוא לא מאפשר לקחת ממנו לתקציב השוטף.
לכן נוצר פער עצום בין ההיערכות הזאת לבין היכולת לתקצב את אותם גופים. כאן נעשה מאמץ שהוביל אותו החשב הכללי עם הצוות שלו, בשיתוף אנשי אגף תקציבים שממונים על הקשר עם משרד החינוך, גם אני ואחרים היינו מעורבים, גם שר החינוך ומצאנו פתרון לאפשרות להפעיל את זה.
היום הגיע מרכז השלטון המקומי וחידד בנושא כיתות לימוד ומחייב אישור של הממשלה. את נושא כיתות הלימוד מנסים לפתור. זו הדרך שמתנהל תקציב המשכי של אחד חלקי 12. כרגע זה במצוקה גדולה, החשב יסביר מהן המגבלות שהוא לוקח על עצמו כעת, נדמה לי 50% יכולת להוציא מה-400 מיליארד, לא מתקציבים נוספים. מוגבל מאוד לתחומים שמגיע להם כסף לפי התקציב ולפי כל ההחלטות.
ברגע שיתקבל כאן התיקון של תוספת לפי מגבלת ההוצאה אם היה תקציב – אבל זה לא קשור, אין תקציב – אבל מגבלת ההוצאה, אני אומר מה שאמרו לי הגורמים המקצועיים, בחברות הדירוג הבין-לאומיות מקובל כמדד. תקרת ההוצאה היא 13-12 מיליארד שקלים על ה-400, וזה מאפשר תוספת לביטחון שראש הממשלה אמר בדיון שעשינו שזה חריג זה וחייבים לתת את זה.
אבל התברר שאי-אפשר לתת את זה כי זה לא קורונה ולא היה מספיק מתוך המקורות הקיימים. העסק הזה לא הסתדר ויש עוד לא מעט תחומים אחרים וביניהם בני הישיבות וגורמים אחרים, לא כמועדפים על אחרים אלא כמקבלים את מה שמגיע להם, גם בביטחון, גם בני הישיבות וגם הרבה משרדי ממשלה אחרים. מי שמנהל את זה הוא החשב הכללי לפי חוק.
אני מייצג את משרד האוצר מול הצעת חוק פרטית. אני מייצג את עמדת הממשלה וראש הממשלה. ככל שאני יודע, גם תוך כדי הדברות עם כחול לבן וכל שאר הגורמים במסגרת ההבנות הכלליות שיש עכשיו. מאחר ואני לא קובע לכמה זמן זה יידחה, אני לא הייתי מעורב – אלה סיכומים שעושים. אבל הקטע הזה שנוגע ישירות לתפקודי כשר אוצר וליכולת לעמוד בצורך לתגבר ולפעול בתנאים האלה שהם לא אופטימליים, הייתי מעדיף שהיה תקציב. אבל אין תקציב, אז אי-אפשר להגיד אין תקציב אבל יש איזשהו סוג של תקציב. אין תקציב.
אין תקציב, לכן צריך לקבוע כאת את האפשרות המוסכמת להגדיל, להמשיך באותה דרך של אחד חלקי 12. מי שממונה על השיקול ועל הביצוע באופן מקצועי זה החשב והחשבות הכללית, זה תפקידם. יש ועדת חריגים ויש דברים אחרים.
ברגע שתעבור ההחלטה בחוק, אזי הוא יכול – אני מציע לתת לו להסביר את הדברים – לשחרר את כל ה-400 מיליארד, מה שהוא לא יכול לעשות היום. הכסף קיים – הוא לא יכול לשחרר אותו. הוא יכול לשחרר ולגם להפעיל שיקול דעת לגבי סדר העדיפויות לגבי התוספות. כל חקיקה אחרת שתתחייב להביא קופסת תקציב לממשלה ולוועדת הכספים, היא פשוט הפוך לגמרי מהנוהל הזה. אין דבר כזה, אי –אפשר להגביל את שיקול דעתו ואי-אפשר להגביל את הכללים שבגללם הוא כיום מנהל את הדברים. זו פשרה שהיא לא הדבר המיטבי, הייתי מעדיף שיהיה תקציב ושייקבע סדר עדיפות חדש.
למשל, הייתי בטוח שאם נגיש תקציב לממשלה, אז אני אוכל לאלץ את ההסתדרות גם להתפשר ולאפשר למגזר הציבורי לשאת בנטל, והייתה הידברות. אני לא יכול לעשות את זה בלי תקציב. אין מה להיאבק ואין מה לשכנע מול מקום שאין בו נקודת משען אחת.
הבאת התקציב הייתה מאפשרת לייצר סדר עדיפות יותר מעודכן, כמו שצריך, וגם את אותו גידול של עד מגבלת ההוצאה. לצערי, זה לא קורה בגלל הוויכוח הפוליטי. זה לא טוב מבחינתי כשר אוצר וכל ביקורת שתימתח על זה, יש בה לגיטימיות.
אבל בגלל העיקרון של הפשרה בשביל לאפשר את קיום הממשלה ולעסוק בדברים העיקריים, אלה הדברים שנקבעו. אין תקציב – יש החלטה של הגדלת האחד חלקי 12 עד לקריטריון של מגבלת ההוצאה והמשך הביצוע. כמו שמתבצע היום, בלי להביא את זה לממשלה ובלי להביא את זה לכנסת.
אני יודע שזה מאוד מפתה כל חבר כאן בוועדת הכספים שיביאו לנו. אבל כשמביאים תקציב, הוא מאושר פעם אחת בממשלה ובכנסת אחרי דיונים, ומי שממונה על הביצוע זה משרד האוצר על כל אגפיו. אם זה נקלע לאחד חלקי 12 כבר 3 פעמים, אז החשב הכללי ממונה ואנחנו נמצאים בזה. אנחנו לא נמצאים במצב האופטימלי.
כל פרשנות שינסו לתת
¶
אין תקציב אבל יש דמוי תקציב, ואם יש דמוי תקציב – נביא אותו לממשלה, לכנסת. זה פשוט לא נכון. זה לא עניין של פרשנות. המציאות ברורה מאוד וזו המציאות שאני יודע לתפקד מולה.
יש כאן הצעת חוק פרטית. יש כאן מעורבות ממשלתית קואליציונית בעניין של איך להוסיף תוספת כדי לתת לתחומים חשובים – מניתי רק חלק מהם – יש הרבה תחומים אחרים. אבל זה צריך להתבצע בדרך שזה מתבצע היום. אי אפשר עכשיו לבצע את זה בדרך אחרת של חלוקה פוליטית בממשלה או בכל מקום אחר.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אדוני השר, אבל היועץ המשפטי של המשרד אמר כאן בדיון הקודם בבוקר שהתוצאה תהיה שסכומים שהוגדרו בעבר קואליציוניים, החשב לא יוכל להפנות אותם לייעודם מבלי שתהיה החלטת ממשלה בוועדת כספים בהתאם לנוהל היועץ על כספים קואליציוניים.
שלא ניצור מצב בסוף שהגדלנו את המסגרת ואז משפטנים אומרים לאדוני השר – אני סומך, אני יודע שתביאו את זה לדברים הנכונים - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל זה לא יקרה, אדוני השר, יש בעיות חוקתיות קשות. שלחתי היום מכתבים ליועץ המשפטי לממשלה וביקשתי לשלוח את הנציג שלו. יש כאן עירוב של מין בשאינו מינו. אם הייתם נשארים בלשון החוק 100 ימים, יכול להיות שהיינו בולעים. אבל התוספות המטורפות שמגיעות כאן שהיועצים המשפטיים מגדירים אותם - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, גם אתה בדיון ביום רביעי הסכמת. אני מזכיר לך, מיקי, גם אתה בדיון ביום רביעי ביקשת את זה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - - לא דיברתי על הכסף. אמרתי: אתם רוצים 100 ימים? תביאו 400 מיליון – הנה עדי – במסגרת תקציב ה-1.75 של החיוב. אני אמרתי, אני לא אומר שלא. אבל מה שעשיתם פה זו חוכא ואטלולא.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל אומר היועץ המשפטי: לא זאת ועוד, 2.5% בנוסף ל-אחד חלקי 12. חברים, מאיפה? אני יודע מה יקרה - - - קיצוץ רוחבי של 8% - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
חד וחלק וחד-משמעית, שאלתי את החשב הכללי 5 פעמים, כולל היום כמה פעמים, בהינתן הגידול הזה והאפשרות שלו לשחרר את כספי התמיכות, האם הוא יודע להגיד חד-משמעית שהוא יודע לתקצב את הדברים האלה. תשובתו הייתה חד-משמעית כן. את כל התמיכות. זה גם תמיכות של 2 מיליארד שקל בערך. כל פעם נתפסים על מגזר אחד או שניים.
שר האוצר ישראל כץ
¶
החשב הכללי הוא הממונה על הביצוע. מוזר בעיניי שאנשים שעובדים במשרד האוצר, באים לייצג אג'נדות אחרות. הערתי להם ואני עוד אעיר וגם אטפל בעניין הזה, ולא חשוב מה הגדרת תפקידו של אותו אדם. אני אטפל עם הגורמים המתאימים בכל הדבר הזה של לנסות לבוא ולתפור כאן תקציב בתוך תקציב שהם יכינו אותו ויעשו את הדברים עם כל מיני פרשנויות מוזמנות. אני לא רוצה להתייחס לזה.
החשב הכללי הוא ממונה על ביצוע אחד חלקי 12, אף אחד לא חולק על זה. אלה היו העמדות שאני דאגתי שיבררו וישמעו גם בלשכת היועץ המשפטי וזה היה התנאי אפילו לעשות את זה, שהחשב הכללי יוביל את זה לפי השיקול המקצועי. וכל הגידול והדברים שצריכים – הוא יעשה לפי השיקול המקצועי ההמשכי של הדברים האלה והכול יהיה בהתאם לחוק. וחד וחלק, אם יש כאן ספק, אני אומר, יושב-ראש הוועדה - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
כשאני נואם בכנסת ויושב מישהו בראש הישיבה, אני קורא לה גברתי היושבת-ראש או אדוני היושב-ראש בלי לגרוע כהוא זה מזכויותיו הרבות של היושב-ראש המיתולוגי של הוועדה. אנחנו מאחלים לו גם בריאות רבה ושיחזור עם הרבה כוח.
אם יש ספק למישהו – לא לי – לגבי התמיכות, שיצוין שזה כולל גם את התמיכות. ציינו את הדברים. בשביל זה הכנסת באה ומעבירה את הדברים. אין כאן שום עניין לשנות את התוואי שעובדים לפיו בהגינות. אני אומר את זה עוד פעם חד וחלק.
הבעיות צצות כל הזמן. אמרתי לכם, היום בא השלטון המקומי – כבר פתרנו את בעיית הגופי מהחינוך המשלים – וחידד את נושא הכיתות וישבו איתו מאגף התקציבים והחשב ומי שצריך כדי למצוא גם לזה פתרונות.
ברור, חבר הכנסת מיקי לוי, אתה ידוע בעיניי בהגינותך. אני לא יכול לחייב אותך לתמוך בכל דבר. אני בכלל לא מחייב אותך, אתה עושה את זה מרצונך. זכותך כאופוזיציה, כך או אחרת. זה בסדר גמור. אבל אני חושב שהתוספת הזאת שהיא במסגרת פרמטרים מקצועיים, באה לאפשר לחשב הכללי לנהל את המדינה באופן נורמלי במצב שהוא הרבה פחות נורמלי.
זה לא מצב רגיל שלא נותנים להעביר תקציב. יש סבך כאן ומנסים לפתור אותו כדי לאפשר לממשלה להמשיך לתפקד. אבל שיהיה ברור לגבי התמיכות, אני מציע שיתאפשר לחשב הכללי לומר את דבריו, הוא הגורם המוסמך. אני עצמי שמעתי את הפרשנויות האלה. שיתנו גם את התוספת בכך שהוא ינהל אותה לפי הפרמטרים המקצועיים. כן, מאיר, ממך שמעתי את זה ומאחרים שדיברו איתך.
שר האוצר ישראל כץ
¶
שהחשב הכללי ינהל את זה באופן מקצועי לפי המנדט שלו, לפי הצרכים ולפי עקרונות התקציב של 2019 שאומצו ונקבעו. זו הדרך. זה לא שאני כשר אוצר אגיד לו: קח עכשיו את כל הסעיפים האלה ותעביר לפה ולשם. אני לא עושה את זה, אני מאפשר לו לעבוד בשיתוף כל הגורמים המקצועיים במשרד האוצר.
כל הפרשנות שזה כן תקציב ולא תקציב, עם כל הכבוד, זו כבר כניסה לתחום הפוליטי וגם ככה המצב הפוליטי מספיק מסובך. גם אני עוסק רק בחלק ממנו. אני לא עוסק במכלול הגדול אלא בקטע הזה שיהיה מצב שהתקציב של 2019 עם הגידול, ינוהל באופן מקצועי לפי הצרכים שנקבעו ולפי הנושאים.
לכן אני מבקש, אדוני היושב-ראש, לתמוך בזה. אני אומר עוד פעם, אני מבקש שהחשב הכללי יישאל ויאמר את דעתו.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אדוני היושב-ראש, נודע שחברת הכנסת פנינה תמנו שטה נדבקה בקורונה. הם שהו בגיבוש, כל אנשי כחול לבן, אני מבקש להוציא אותם לזום. הם מסכנים אותנו.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה עניין - - - אני לא מדבר איתך. שתוק. אני אומר לך, אדוני, אני מבקש - - - כל שנייה הוא מפריע לי.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, אני מבין ללבך שסחבתי אותך מהצפון בשעה 21:00 בערב, אבל בוא, מיקי, בוא תחזור - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, תפנה ליושב-ראש הכנסת, יש את משמר הכנסת – אני לא אחראי על הבריאות פה. יש יושב-ראש לכנסת ויש משמר לכנסת – תפנה אליהם.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
תודה רבה, כבוד השר שהגעת לכאן להסביר וזה באמת מאוד חשוב. רציתי לבקש שמעבר לאחד חלקי 12, שתממש את סמכותך בנוהל התמיכות של סעיף 32 ותאשר את הגדלת התמיכות - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
השר אמר שזה בדיוק מה שהולך לקרות. אמר את זה השר. הוא אמר שהוא מפרסם מיד מבחני תמיכה באישור החשב הכללי והוא יוציא את זה. זה מה שאומר השר. זו היית התחלת דברי השר. הוא התחיל עם הדבר הזה. השר התחיל בדיוק עם זה – הילה, שאני לא אומר דבר לא נכון – השר אמר שהוא מוציא מיד מבחני תמיכה שזה הופך להיות לתמיכה ולא למקדמות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
החשב הכללי לא נמצא. אשמח לשמוע אותו. אני רוצה שנתחיל להקריא ולהתקדם. לא נעשה פה עכשיו דיון מחדש. זה כבר הדיון השלישי, אני מזכיר לכולם. אני מציע לא לפתוח דיון מחדש אלא נתקדם.
אסי מסינג
¶
אדוני, אחרי שהחשב הכללי יתייחס, מאחר והייתה התייחסות לדברים שאמרתי בבוקר, אני אשלים אחרי שהחשב הכללי ידבר.
שר האוצר ישראל כץ
¶
מה זה עודפים? החשב מגביל את עצמו בהוצאת ה-400 מיליארד. הוא לא מוציא אותם. אין עודפים. כרגע זה למצוא מקורות, ממש לחפש מקורות, לנושאים דחופים. ברגע שהחוק יעבור עם ההגדלה, אז הוא יפעל בהתאם לעקרונות שקיימים כבר בתקציב פלוס דברים דחופים.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
יש עודפים ל-2019 שהמשרדים התחייבו עליהם והם עוד לא הוצאו והועברו מ-2019 ל-2020 ועדיין לא - - -
רוני חזקיהו
¶
שלום לכולם. החשב הכללי מנהל את התקציב ההמשכי במשך 8 החודשים האחרונים. אנחנו ערוכים לכל תרחיש. תרחיש אחד, אם יהיה צורך – אני מקווה שלא – גם להתכנס בסופו של דבר לאותם 400. זה יצריך מאיתנו פעולות קיצוץ נוספות בהמשך לפעולות שעשינו עד היום.
עד היום עשינו פעולות קיצוץ במסגרת תקציבי המשרדים השונים. היום אנחנו עומדים על כ-6 מיליארד שקל שחסכנו כדי לאפשר את התשלום של ארבע החודשים האחרונים ועיקרו של חודש דצמבר בסכומים קצת יותר גדולים מהסכום הזה.
כרגע אנחנו נדרשים לשתי סוגיות. סוגיה אחת היא סוגיית הסכום. ככל שיוחלט על סכום כזה או אחר, בהתאם לכך נדע לענות מעלה הארבעה. במסגרת הטייס האוטומטי, ההוצאה אמורה להיות בערך 415-415, כאילו היינו נותנים להוצאות להמשיך ולרוץ. מגבלת ההוצאה היא 412. אני מציע לא לעבור אותה. כל השאר, כל סכום שייקבע על-ידי הוועדה, הממשלה והכנסת, אנחנו נדע ליישם אותו לפי השיטה שאנחנו עובדים בה.
אנחנו עובדים לפי החוק. אנחנו משתמשים בסדרי העדיפות שקבע החוק. משלמים קודם כל מה שהחוק מחייב ואחר כך לפי הסכם - - - וכן הלאה. ככל שנשאר כסף, לאחר העניין הזה, אנחנו משלמים לפי עדיפות של התקציב של השנה הקודמת. בתוך זה, בעדיפות שנקבעה על ידי הממשלה.
אני מזכיר שבתחילת השנה נדרשנו כבר לעניין הזה. הממשלה קיבלה החלטה לשלם, אם אני לא טועה, סכום מסוים לטובת אשקלון - - -
רוני חזקיהו
¶
- - - עובדה שאם הממשלה מחליטה, זה מקבל עדיפות בעינינו. זה נצבע ואנחנו נשם את זה. זאת אומרת, ככל שהממשלה תקבל החלטה בגין הוצאות כאלה ואחרות ואנחנו נבצע את כל התשלומים שאנחנו צריכים לבצע במסגרת המכסה שיש לנו פלוס מה שתתנו לנו, ככל שתישאר יתרה, אנחנו נבצע את החלטות הממשלה על-פי היתרה הזו.
נשאלתי בצוהריים ונשאלתי גם בעבר ואני אומר שוב: לגבי הסכום הרגיש שהובטח פה כמה וכמה פעמים, אותו סכום של המקדמות של ה-70% וכן הלאה, אם יהיה לנו את התקציב המתאים, ואני מדבר ברמות שדיברתי עליהן, עד מגבלת ההוצאה, אז אנחנו נדע לשלם 100% מהתמיכות האלה שדיברנו עליהן רוחבית לכל המערכת.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שנייה, בצלאל. על איזה סכום אתה מדבר? זה אחד. שניים, אנחנו מדברים על 2 מיליארד שקל שנמצאים בסעיפי התמיכות למיניהם. את זה אנחנו רוצים לדעת.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני בכוונה מחדד את זה – אם אנחנו מאשרים, כמה כסף היום בוועדה בשביל שאתה תוכל לעמוד בהתחייבויות האלה?
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אדוני יושב הראש, החשב אמר דבר ברור. כדי להתמודד עם האמירה המשפטית של היועץ המשפטי, שכל מה שמקורו בעבר – השר, מה שבתקציב הצל, אין לך היום בתקנות 100%, אתה תהיה חייב להביא החלטת ממשלה גם אם לא תקרא לזה קואליציוני. החלטת הממשלה תהפוך את זה לגבוה בסדרי העדיפויות, אחרי כל מה שבא - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
זאת אומרת שאם תרצה עכשיו להביא תקציב תנועות הנוער ולחמ"ד ולספריה הלאומית ואפילו תקנות החמ"ד הבסיסיות ולהיל"ה וכו', כל דבר כזה שלא נמצא היום בבסיס, אתה תצטרך לגביו החלטת ממשלה, אדוני השר. אז זה בעצם סוג של מסלול עוקף.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
המשמעות היא שכל שקל שאתה רוצה להוציא, תקציב הישיבות וכולי, יהיה חייב לקבל החלטת ממשלה ואז מבחינת החשב, החלטת הממשלה קידמה את זה למעלה בסדרי העדיפויות ואם יישאר לו כסף הוא ישלם את זה לפני דברים אחרים.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אבל המשמעות היא שעכשיו בוועדה אין לנו שום ודאות. כל דבר כזה צריך החלטת ממשלה - - -
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
- - - איזה החלטות מחויבות לפי הסדר שהלכת לפיו. יכול להיות - - - היושב-ראש - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני רק אומר לחברי האופוזיציה שהמשמעות היא שעל כל דבר צריך החלטת ממשלה. לנו אין טיפת השפעה.
רוני חזקיהו
¶
על-פי סדרי העדיפויות שהיו לנו על-פי החוק נהגנו במשך 8 החודשים וגם צמצמנו את המשרדים וחסכנו כסף. על הבסיס הזה יש לי יסוד להניח שברגע שיאושר לנו סכום – לא מיליארד או שניים אלא יותר – אז נדע לעמוד בסכום הזה של התמיכות. מה מעבר לזה – אני לא יודע. מעבר לזה יש עוד דרישות.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
מעבר לזה, יש החלטות ממשלה שלא מומשו עדיין בגלל הקיצוצים. כלומר, אנחנו לא יודעים מהחלטות הממשלה שיהיו בסדר עדיפות גבוה, שכבר התקבלו בעבר, כמה הן יהיו מתוך 2.5% מהתוספת שאתם מקבלים.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
כלומר, אם תתנו תמיכות והתחייבויות קודמות או דברים שהיו בסדר עדיפות גבוה של הממשלה, יישאר משהו לתוכניות שאמרנו שהן חשובות לנו כמו היל"ה וכמו אחרות?
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
אז סליחה, אתם מבקשים מאיתנו לתת לכם צ'ק פתוח והממשלה תחליט על הכול.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני אציע נוסחה עוד מעט. אני מבין את מה שאתם אומרים. אני אנסה להציע נוסחה שתעבוד בזה. חבר הכנסת קרעי, אני אנסה להציע עוד מעט, אנחנו רוצים להתכנס להחלטה. היועץ המשפטי של משרד האוצר ולאחר מכן – היועץ המשפטי של משרד המשפטים.
אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אם אפשר, אני רוצה תשובה על החלטות ממשלה קיימות. אדוני שר האוצר והפקידי האוצר הבכירים, אם אפשר לקבל גם תשובה על הכספים שהיו מיועדים לתוכנית 922 ולא הועברו עד כה. האם יועברו בחודשים הבאים? הרי יש תקציבים ויש הקצאה אבל לא הועברו בפועל ומחכים להעברת התקציבים האלה. האם בתוך שנת הכספים הם יועברו לרשויות המקומיות או לאן שצריך לעבור הכסף הזה?
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
זה מה שאני אומרת. יש החלטות קודמות שלא הועבר להן תקציב – האם הן יהיו בסדר עדיפות לפני הדברים שהעלינו עכשיו שקוצצו והם אמורים להיות בתקציב? מי יודע?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני רוצה לשמוע את אסי ואת משרד המשפטים ואני רוצה להתכנס להחלטות ולתת למיקי להתיש אותנו בהחלטות.
אסי מסינג
¶
כפי שציינתי בבוקר, אני אחזור ואחדד, יש חוק יסוד: משק המדינה סעיף 3(ב) – התקציב ההמשכי קובע אמות המידה שבהן מקצים כסף בהעדר תקציב. החשב הכללי התייחס לאמות המידה. מדברים לפי החוק, לאחר מכן – יישום של חוזים ואמנות, לאחר מכן פעולות דחופות ובסוף פעולות שנכללו בתקציב הקודם ואפשר לכלול אותן ואפשר שלא לכלול אותן.
ככל שאנחנו עולים במעלה התקציב, אנחנו יותר מגיעים לכיוון של סדרי העדיפויות ופחות לסדר הקשיח שחייבים לבצע אותו לפי חוק. כמובן שככל שאנחנו מתקדמים בשנה, כך זה העניין. אם עולה הצעה, כמו ששר האוצר הציע כרגע, להגיע לתקרת ההוצאה, זו ממש הקצאת תקציב באופן מלא.
הנחיית היועץ המשפטי לממשלה בדבר יישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית אליה התייחסתי הבוקר – דרך אגב, הוא לא מתייחסת ולא נותנת שום ציון לשאלה. הסכמים פוליטיים, תקציבים והסכמים קואליציוניים הם לא מגונים, אפשר ליישם אותם וההנחיה גם מדברת על - - - זו פשוט הקצאה של סדרי עדיפויות. היא קובעת איך עושים את זה ומתי עושים את זה. אם, נניח לצורך העניין, היה עכשיו הסכם פוליטי תקציבי - - -
אסי מסינג
¶
רגע. לסיעה מסוימת אגב התמיכה שלה בהצעת החוק הזו, היה מבטיח לה עכשיו חלק מהתקציב, אז אותו בוודאי החשב הכללי לא יכול היה ליישם בלי השיקוף של הדבר הזה ובוודאי בלי השיקוף של העניין הזה בפני הוועדה כבר עכשיו, כמו שעשינו לא מעט פעמים בהקשרים אחרים, יש לנו נוהל ברור וידוע לפני העברת תקציב.
לכן כל מה שציינתי בבוקר ואני לא חושב שמאז הבוקר השתנה דבר, לא בהנחיית היועץ, שהנחיית היועץ קובעת את האופן שבו מקבלים החלטות בדבר - - - כספים פוליטיים תקציביים וקואליציוניים.
אסי מסינג
¶
למשל, הכסף שניתן בתור דוגמה, שחבר הכנסת סמוטריץ ציין חלק מהדברים, יש כספים שהם לא נמצאים בבסיס התקציב - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אבל סמוטריץ' וקושניר, שניהם לא חברי קואליציה וזה לא תקציב קואליציוני. כשהם היו בקואליציה, נכון, אושרו אולפנים לעולים. כרגע אני רוצה להמשיך לא לסגור אף אולפן – למה זה הופך להיות קואליציוני?
אסי מסינג
¶
- - - שהיה בפעם הקודמת. דרך אגב, זה לא מוסך מאוד. אפשר לעשות החלטות כאלה, הממשלה תתכבד ותקבל אותן ויוקצה כסף.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
יש לי עוד שאלה אחת לי אליך. היה ויעבור החוק היום שאומר שגם פעולות ותמיכות כלולות בתוספת הזאת של אותם 400 מיליארד פלוס התוספת שיחליט משרד האוצר – בשביל זה יושב פה שר האוצר – אני לא מחליט כמה כסף מדינת ישראל יכולה להיכנס לגירעון - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי יגיד את הערותיו כאופוזיציה – הכול בסדר. מחר בבוקר הממשלה רוצה להקצות אותם מיליארד שקל של תמיכות כי זה מה שמטריד את כל השולחן הזה. הוא צריך להביא את זה להחלטת ממשלה, הבנתי. הוא יכול להביא את זה להחלטת ממשלה ולאשר את זה?
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
היושב-ראש, אתם לוקחים – מחילה. אני מבין אותם ולא בא אליהם בטענות אני רוצה לפתור גם להם את הבעיה. מה שאתם מציעים עכשיו זה נורא ואיום. נניח שבעוד שבוע יש משבר והולכים לבחירות בכל זאת, באותו רגע אומר היועץ: סליחה, בחירות, אסור להביא החלטות ממשלה, זה שוחד פוליטי. אנחנו ניתקע. אני מציע דבר פשוט: נוסיף את ה-2.5%, נקבע בגוף החוק שאחרי שהחשב ישלם - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
כמה שתגידו. המנגנון על טייס אוטומטי. ואנחנו נכתוב – שגית, את תנסחי את זה, ברשותך – אחרי שהחשב משלם את כל מה שהוא חייב לפי החוק הקיים היום, את היתרה לפי החלטת שר האוצר.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
לא ממשלה, לא ועדת כספים - - - זה החוק זה לא קואליציוני - - - איך לך ברירה, אחרת אין לך שום ודאות - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני רוצה להציע נוסח. בצלאל, במסגרת הרעיון שלך אני רוצה להציע נוסח שלא היה בטיוטה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי – אני רוצה להציע, בצלאל – אני רואה שמיקי בא קרבי היום, הוא הולך להתיש אותי היום. זה בסדר, אני אוהב כאלה דברים. אני אשתה קפה והכול בסדר. בצלאל, בגלל שאתה מנסה להיות ענייני, אני רוצה להציע הצעה, ייכתב בחוק כדלקמן: כל התוספת, כמו שכתבנו בסעיף – אני מתייחס לסעיף שעברנו –תהיה רשאית - - - בכל חודש סכום השווה לחלק השנים-עשר - - - תוספת הצמדה - - - למחירים - - - בשנה האחרונה שקדמה - - - ושלגביה פרסמה הלשכה - - - הגידול כאמור - - - תקבע תכנית פעולות ותמיכות מפורטת בהתאם למה שהיה בשנת 2019.
הבנת את מה שאמרתי? בחוק אני כותב: פעולות ותמיכות בהתאם למה שהיה ב-2019. אז אני מכניס את הדבר – אני אומר - - - עזבו הכול - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני לא הולך לנעול. אני - - - את מה שבצלאל אמר, יקפצו לי פתאום ויגידו לי שזה הסכם פוליטי – סליחה שאני משתמש בזה, הוא פשוט יושב מולי – שהיה עם ישראל ביתנו. אין כרגע הסכם כי לא חתמו על הסכם, אז אנחנו לא יודעים את זה הסכם זה. חבר'ה, היה את האולפן ב-2019, זה היה במבחני התמיכה ב-2019. היה את אותו מעון יום. זה מה שאני רוצה, אל תספרו לי סיפורים.
תאמין לי, אם הבעיה היא רק ישיבות, היינו פותרים את זה בהרבה פחות מ-13 מיליארד. שנינו יודעים את זה. עזוב אותך. אני באמת אומר לך, אני לא יכול לראות כל בוקר שכל תנועות הנוער, כל התוכניות האלה. די, זה כבר יצא לנו מכל החורים ובצדק. אתה יודע את זה. אתה יודע שאני שותף איתך בעניין הזה. את ה-400 מיליון של הישיבות, אל תדאג.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני השר, אני רוצה לשאול אותך שאלה, ברשותך. הגעתם לסיכום בנוגע להעלאת קצבאות נכים, הפעימה שהייתה אמורה להיות ב-2020. כתבתם שם שזה רק אם יאושר תקציב 2020. מה קורה עם זה עכשיו בעקבות העובדה שאין לנו תקציב. ב-3 חודשים האלה צריך לעשות משהו.
שר האוצר ישראל כץ
¶
חלק מהתשלום הכבד – ישבתי עם ציבור הנכים לא מעט. דבר אחד מהסיכום על העלאת הדיסריגרד, יכולת ההשתכרות, כבר הכנסנו לתוך החקיקה כאן והם כבר יכולים לעבוד בלי שייקחו להם מס מהקצבה. הבטחתי להם שהכול יסוכם איתם וכל מה שיש בחוק - - - כולל הרטרו והדברים האחרים.
אבל כדי להכניס דבר כזה שהוא קבוע לבסיס התקציב, אתה חייב תקציב. חלק מהמחיר שמשלמים על זה שאין תקציב זה גם אי-היכולת כרגע. זה לא שצריך לתת להם מענק חד-פעמי או משהו כזה, אלא צריך להכניס את זה לבסיס התקציב.
שר האוצר ישראל כץ
¶
כרגע הביאו כאן הערכה ובתוכה מביאים הגדלה מסוימת. אם הכנסת תרצה לתקצב באופן נפרד את החוק לגבי הנכים – אז זה כמו כל חוק שמגישים. אגב, יש חוק, אבל צריך להכניס אותו לבסיס התקציב.
שר האוצר ישראל כץ
¶
חלק מהמחיר על זה שאין תקציב 2020 זה אי-היכולת לעדכן את התקציב במחויבויות או בסדרי עדיפויות. זה חלק מהמחיר ממש. אתה מבין את העניין?
אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני השר, אני מבקש גם שתהיה התחייבות ממשרד האוצר לגבי התקציבים שנשארו ל-922. הוקצו תקציבים לתוכנית 922 שלא מומשו עד כה בשנת הכספים. אני מבקש שגם את זה לקיים ולהבטיח שהתקציב יעבור.
שר האוצר ישראל כץ
¶
אם זה היה ב-2019 וזה מתוקצב ב-400 מיליארד, אז היה צריך לבצע את זה. אם בגלל חוסר תקציב זה לא בוצע – זה יבוצע. זו הכוונה. אני לא יכול להגיד לחשב הכללי: עכשיו תוריד את זה ותוסיף את זה.
אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
מה שתוקצב ולא בוצע – שיבוצע. לדוגמה, בתחבורה יש 280 מיליון שלא בוצע.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני השר, לפני כן אמר החשב שאם יש מחויבות של משרד ממשלתי למשהו, אז היא נכנסת, הוא יכול לשם אותה.
שר האוצר ישראל כץ
¶
מחויבות של הממשלה לפי התקציב, כמו החלטות ממשלה. הוא אמר שהוא מחויב לעקרונות התקציב - - - ועכשיו יש יכולת, כולל בתמיכות, לבצע. אם הממשלה תקבל החלטה על משהו, הוא יצטרך לתת לזה עדיפות על פני התוספות של ביצוע הדברים - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
זאת אומרת, להחלטת ממשלה יש עדיפות. אנחנו כאן בוועדת הכספים, לפני שנה בדיוק קיבלנו כאן מסמך חתום של משרדי החינוך והאוצר שבא לתקן אפליה שקיימת בגני הילדים של החינוך המיוחד המוכר שאינו רשמי. העריכו את העלות ב-80 מיליון שקל לשנה. זו אפליה שקיימת כלפי 7,000-6,000 ילדים בכל הארץ, ערבים וחרדים ועוד. גני ילדים של החינוך המיוחד.
הייתה התחייבות שכבר בשנת תש"ף הדבר יסתדר בחלקו ובתשפ"א זה כבר יסתדר באופן מושלם. לצערנו, גררו אותנו פעם אחר פעם וזה עדיין נשאר בלי שום דבר. אפילו את המעט מזער שהבטיחו להם לתש"ף לא שילמו, 20 מיליון שקל.
דיברתי איתך בנושא הזה, אמרת שתבדוק ותבחן את העניין. אם יש מחויבות כזו, אם יש מסמך חתום שך החינוך והאוצר, איפה זה נכנס בתוך העניין של החוק הזה שאנחנו נאשר?
שר האוצר ישראל כץ
¶
אני חייב לבדוק את זה. אני לא מכיר את הנושא באופן אישי, לא דנתי בו, אחרת הייתי זוכר. יכולים לעלות כל מיני דברים כרגע, זה לא יהיה ממש רציני שאני אתן תשובה. אני מוכן לבדוק את זה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שלמה, אחרי שהעלית את הנושא של החינוך המיוחד, אני חושב שסיימנו העלאת נושאים היום. אין יותר נושאים. לא עולים יותר נושאים. חבר'ה, די. הבנו, נתחיל בדיון בחוק.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני יושב הראש, למה אתה כל-כך מתנגד לדבר הכול-כך בסיסי הזה? אנחנו רוצים לשמוע תשובה.
קרן ברק (הליכוד)
¶
אמנם השר לא היה פה אז, אבל אתם הייתם פה. הוא לא היה, ואתם הייתם פה והצגתם יפה – עכשיו תענו לו
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
ההורים האלה הגיעו לפה כל יום. כל יום. אנחנו מכירים אותם ואת הילדים שלהם. הם עברו לגור פה בוועדה. זה שהוא לא יודע, זה בסדר, הוא חדש בתפקיד. אבל אתם ישבתם איתנו כאן. ההורים נמצאים פה בחוץ, הם נמצאים פה מהבוקר. הם בסך הכול רוצים תשובות. זה לא משהו שאי-אפשר לתת להם עכשיו.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
עזבי את זה. קרן, יש לנו את שר האוצר ואנחנו סומכים עליו ועל המילה שלו. הוא אמר שהוא יבדוק ויבחן איך אנחנו מכניסים אותם בקדימות כמו שאר הנושאים. אני סומך עליו שיימצא לזה פתרון.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני השר, אתה ומרכז הקואליציה כאן, אנחנו סומכים שאתם לוקחים את זה בעדיפות ראשונה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
נכון, אין עוד תקציב. אולי תדאג שתביאו תקציב? אולי תדאג שתביאו תקציב, כל חברי הליכוד שצועקים פה?
מאיר לוין
¶
אדוני יושב הראש, עמדת הייעוץ המשפטי לממשלה ביחס להצעה שהוועדה הניחה על שולחן הכנסת היא אומרת את הדבר המובן מאליו: דרך המלך בניהול תקציב על פני תקופה כל-כך ארוכה היא כמובן העברה של חוק התקציב כפי ששר האוצר ציין.
חוק יסוד
¶
משק המדינה מתייחס לסיטואציה שאין תקציב. הוא מזכיר 2 אפשרויות: אפשרות אחת, תקציב המשכי שהולך בהמשך לתקציב האחרון שקיבל אישור הכנסת ולוקח את אותו תקציב ומיישם אותו על-פי הכללים שנקבעו בחוק היסוד של תשלום הסכומים שחייבים לשלם ואחר-כך הסכומים שחיוני לשלם כי יש דחיפות לשלם אותם.
המסלול השני, הוא לא הוזכר פה אבל אני מרגיש שחובה להתייחס אליו הוא חלופה של תקציב ביניים. חוק יסוד: משק המדינה לוקח בחשבון שישנם מצבים שבהם הממשלה והכנסת לא מצליחות או יכולות או חושבות שלא נכון להביא תקציב לכל השנה, בנסיבות די דומות למה שקורה כאן. אז היא אומרת שאפשר לאפשר תקציב ביניים. קרי, תקציב שהוא לא מגיע עד סוף תקופת השנה אלא לחלק מהתקופה.
סברנו שבנסיבות שנוצרו, אם אנחנו מדברים על דרך המלך אם לא הולכים על תקציב מדינה, אם הולכים בעקבות חוק היסוד אז הדרך הנכונה היא לאשר תקציב ביניים. היינו, הממשלה תכין תקציב ביניים לתקופה של עד תום 100 הימים האלה ולמעשה תביא לאישור הכנסת בשלוש קריאות חוק תקציב של תקציב ביניים.
המשמעות היא שעדיין לא אושר התקציב המלא לכל השנה. המשמעות היא שגם מבחינת הסכום יהיה צריך להותיר סכום לתקופה שתקציב הביניים לא יכסה. זו להבנתנו דרך המלך בנסיבות שנוצרו. מה שמבוקש לעשות כאן זה לא ללכת בדרך של תקציב הביניים אלא ללכת במסלול של תקציב המשכי אבל למתוח אותו עד קצה הגבול בשני הווקטורים: גם בווקטור הזמן, היינו למשוך אותו כמעט עד סוף השנה ואולי ממש עד סוף השנה; השני, גם בהיקף התקציבי שלו. להגדיל את ההיקף התקציבי עד כדי תקציב רגיל.
הנקודה הזו, הוועדה הפיצה היום נוסח שמתייחס לסיטואציה הזאת. מציעים, אמנם, לא ללכת במשעול תקציב הביניים אלא ללכת למשהו דומה לו במובן שיש החלטת ממשלה שמאשרת את התקציב ומאשרת את התוכנית המפורטת – זה לא תקציב – ומביאה את זה לאישור ועדת הכספים במקום אישור מלא בשלוש קריאות במסגרת הצעות חוק התקציב.
כפי שאמרתי, אנחנו סבורים שדרך המלך היא תקציב ביניים. זו הדרך הנכונה ללכת בה בנסיבות שנוצרו. אבל אנחנו חושבים שעקרון בסיס בדמוקרטיה הוא שבית נבחרים קובע את המדיניות של סדרי העדיפויות באמצעות הנציגים שלו והממשלה היא מוציאה לפועל את המדיניות הזאת.
לכן בנסיבות שנוצרו של תקציב שנמשך על פני כמעט כל השנה, מבחינת הגידול שמבקשים להכניס הו, זה למעשה כמעט כל התקציב ואולי כולו – תקרת - - -, תקרת ההוצאה – צריך לנסות כדי להקטין את הקושי המשפטי וייוותר על כנו הקושי המשפטי גם אחרי שנעשה את התיקון. כדי להקטין את הקושי המשפטי, לנסות להבטיח לפחות פן מסוים של פיקוח פרלמנטרי וגם החלטת ממשלה לסדרי העדיפות.
הצורך בפיקוח פרלמנטרי והצורך בהחלטת ממשלה בקביעת סדרי עדיפויות הצורך הזה הולך וגדל כפונקציה של משך הזמן של התקציב ההמשכי והסכום של התקציב ההמשכי מתייחס אליו. לכן אנחנו סברנו שההצעה שהונחה על-ידי הוועדה היא הצעה שיש בה קשיים משפטיים כי היא לא תקציב ביניים, אבל היא ממתנת את הקושי המשפטי באמצעות החלטת הממשלה וגם הבאה לאישור ועדת הכספים.
כיוון שיש רכיבים שנבחנים במסגרת התקציב המתוכנן שהם יהיו כספים קואליציוניים, הרכיבים האלה, בוודאי שאי-אפשר יהיה לעקוף את הנחיית היועץ כי התכלית הייתה לתת שקיפות ולהביא להחלטת הממשלה את אותם כספים קואליציוניים. לא יעלה על הדעת שבאמצעות מנגנון של תקציב המשכי נעקוף את הרציונל של - - -
מאיר לוין
¶
התשובה היא שלא יכול להיות שבגלל שאנחנו נמצאים בעולם בלי תקציב, אז אתה אומר שנעלם הרציונל של הכספים הקואליציוניים. כולנו יודעים מה מקורם - - -. כמו שאמר אסי, אין שום פסול בכספים האלה, רק שנקבעה דרך פעולה לגבי האישור הזה.
אני חושב שלא צריכה להיות התנגדות להביא תוכנית או ביחס לאותם כספים קואליציוניים באותו אופן שהם פועלים במסגרתם בשנה רגילה. אז ככל שמנסים לדמות את מה שאנחנו עושים פה לעולם של תקציב, אז נכון להתייחס גם לכספים הקואליציוניים האלה באותה התייחסות כמו בעולם של תקציב.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה אומר שכל החוק הוא לא חוקי. זה מה שאומר היועץ המשפטי. כל החוק הוא לא חוקי - - -
רם שפע (כחול לבן)
¶
לא ראיתי שסיכמנו פה בדיוק את ה-3%, 2.5% – עלו פה כל מיני מספרים, נראה לי ששווה לסגור אותם בצורה ברורה. דבר נוסף, אני לא בטוח לגבי משך הזמן שאנחנו מתכוונים לדחות את ההחלטה, השר כץ, אשמח להתייחסות שלך לעניין הזה , 100, 120 יום?
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני בעד 30 יום. תביאו תקציב מלא - - - מה אנחנו צריכים 120 יום? מה שלא תעשו ב-30 לא תעשו גם ב-120.
רם שפע (כחול לבן)
¶
דבר נוסף, אחרי שזה יעבור את אישור הממשלה, כמובן שזה צריך לחזור לוועדת הכספים. חלק ממה שאנחנו צריכים לעשות פה כריבון זה - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
הסיכום הוא שלא חוזרים לממשלה ולא חוזרים לוועדת הכספים אלא מנהלים תקציב כמו שמנהלים תקציב. לא קיפחנו עד היום אף אחד - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
חבר הכנסת קרעי, תודה. רם שפע, תאמר את דברך וניתן לשר להתייחס, ונשמע את מיקי גם, כמובן.
רם שפע (כחול לבן)
¶
דבר אחרון, אם הולכים ל-120 יום, זה אומר שאנחנו מגיעים ל-23 בדצמבר. אשמח להבין איך אנחנו מעבירים עד לשם את התקציב ל-2021 מכיוון שזה יהיה הדבר היחיד הריאלי. האם זה אפשרי? אני לא רואה אופציה אחרת.
שר האוצר ישראל כץ
¶
אחד הדברים הברורים בו זה שתקציב מתנהל כמו שמתנהל תקציב ולא משנים את זה. עושים תוספת כדי לתת לביטחון, לתת לתמיכות ולכל הדברים שהיום צריך לתת. זה טיקט מקצועי היום וכך זה עתיד להתנהל גם הלאה.
לגבי דברי המשנה שאני מכבד אותו מאוד, זו החלטה פוליטית. כאן זה לא ענין משפטי. זה שהוועדה ניסחה – לכן אני נמצא כאן עכשיו, כדי שתנסח אחרת. זה לא קשור, זו לא אסמכתה. אני חושב שבסך הכול, גם התובנות תוך כדי הדברים. מצד אחד שנינו מסכימים שצריך להיות תקציב, אבל גם בזה לא שואלים אותך מבחינה משפטית ואותי מבחינה פוליטית. שנינו ידנו על התחתונה. אני לא הצלחתי לשכנע פוליטית; ואתה, זה לא עניין משפטי. זה עניין של הסדרה.
אי-אפשר להגיד שאין תקציב, אז בואו נעשה משהו שיהיה הכי דומה לתקציב. אין דבר כזה – או שיש תקציב או שממשיכים בתקציב ההמשכי. מאחר וכחול לבן מאוד מקפידים שהדבר לא יהיה דומה לתקציב, זה חלק מהדגל שהם מניפים, על זה הם נאבקים. לכן אין תקציב. אנחנו נמצאים במצב של תקציב ביניים.
להגיד שנושא של מגבלת ההוצאה הוא מזכיר שאולי אם היה תקציב ב-2020, אז זו הייתה המגבלה – מה זה קשור? את המושג הזה למדתי מהחשב הכללי. החשב הכללי הוא מייצג את ישראל מול חברת הדירוג והוא אמר שהמקום שאפשר להגיע עד אליו בלי לשבור את הכללים ותוך שמירת הכללים והיכולת להסביר, זה המושג הזה ברמה בין-לאומית של ההסבר של מגבלת ההוצאה.
אני אומר בכנות. ככל שהסכום יהיה יותר קרוב למגבלת ההוצאה, כך מדינת ישראל, למרות שהיא לא מביאה תקציב בניגוד לעמדתי, היא תוכל לטפל יותר טוב גם בהחלטה 922, גם בתמיכות, גם בביטחון וגם בשאר הדברים. זה לפחות המינימום שאנחנו חייבים לציבור בשעה שאנחנו לא יכולים להביא תקציב כפי שהיה צריך להביא.
רק כדי לא לקרב את זה בכלל לאיזה ויכוח משפטי, אם מגבלת ההוצאה מביאה את זה ל-14-13 מיליארד? אז נגיד שזה מיליארד? אז נגיד שזה מיליארד. אבל אני אומר בכנות, מאיר, אנחנו מכירים, זה יפגע בנושאים. זה לא פוליטיקה, זה יפגע בנושאים ופשוט חבל.
היה צריך להיות תקציב, היה צריך להיות שינוי סדר העדיפויות, תוספות והורדות – זו החלטה ציבורית פוליטית, היא לא משפטית באמת כי אין לנו כאן תקציב. ב-82' היה פעם תקציב ביניים, ראיתי בחומר, זה לא תקציב ביניים, זה לא תקציב. זה תקציב המשכי, בעייתי ביותר, לפי עקרונות 2019. ומה שהציע היושב-ראש, התוספת הזו, היא באה להבהיר דבר כדי שלא יהיה בוויכוח.
אדוני היושב-ראש, אתה עומד להציע את – אתה לא עונה למילה יושב-ראש – חבר הכנסת פינדרוס, לזה אתה עונה, תראה כמה שאתה שומר על כבודו של גפני.
אדוני היושב-ראש, הצעת איזושהי תוספת כדי להסיר ספק. אני אדאג לדבר הזה. אם יכולת להתעלם בצורה שתפתור את כל המחלוקות, זה בסדר. עכשיו אני אומר קטגורית, מאיר, ההחלטה אם להביא את זה לממשלה או לוועדה היא פוליטית. אני לא רוצה בהחלטה הפוליטית הזאת. אני לא רוצה במגבלות האלה על משרד האוצר. צריך לאפשר לו לנהל את התקציב כמו שהוא עשה וימשיך לעשות באופן מקצועי.
אבל בכל מקרה, כל מה שיידרש תוך כדי ההתנהלות, יצטרכו להביא דברים לממשלה – נביא דברים לממשלה. אבל זה לא קשור לחקיקה הזו. בשוטף, אתה יודע שאנחנו תמיד ממלאים את ההנחיות של היועץ המשפטי, אם זה מגיע לכדי כך. אין כאן בכלל שאלה ואין ספק.
לכן אני אומר, למרות שאני לא חושב שזה משפטי, אבל אם ההתקרבות למגבלת ההוצאה – שהיא בכלל מונח מקצועי והיא מונח בזירה הבין-לאומית שאפשר להסביר אותו – אם במקום 14-13 התוספת תהיה 10 מיליארד – אז שתהיה 10 מיליארד. אני אומר עוד פעם, אדוני המשנה, תשקול את זה כי זה יאפשר לביטחון 3 מיליארד, ואם אני מדבר על דברים אחרים, נגיע במהירות לקצה הזה שיכול לגרום לחשב להתחיל לשקול שוב בין סדרי העדיפויות.
אם זה מקל, זה 10 מיליארד. אם כמו שאני מציע, אין לזה משמעות, אני מציע להשאיר את מגבלת ההוצאה - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
- - - אין בחיים את הלוקסוס של גם וגם. בחיים מקבלים החלטות, אתה יודע, היית גם באגודת הסטודנטים וכולי. יש הסכם – עומדים בו.
שר האוצר ישראל כץ
¶
החוק לא צריך לחזור, התקציב לא צריך לחזור לממשלה או לא צריך לחזור לוועדת הכספים כי הוא לא תקציב. הוא תוספות על התקציב הקיים לפי העקרונות שהחשב הכללי צריך להוביל ולקיים תחת פיקוח על כל ההערות ועם כל מה שיצטרכו לעשות
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, אני רוצה לתת לך את זכות הדיבור, ולאחר מכן, אם לא תצליח לשכנע אותנו – להתחיל לקיים הצבעות. אם לא תצליח לשכנע אותי באי-חוקיות ההצבעה, אנחנו נקיים הצבעות. אני פתוח לשכנוע. על ההסתייגויות שלך אני רוצה להצביע. מיקי, תתחיל לשכנע אותי.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא סתם, אדוני השר ואדוני היושב-ראש, שלחתי מספר מיילים וגם לפני שבוע ליועץ המשפטי לממשלה שאני מבקש שהנציג שלו יהיה כאן. היה ברור לי שיש קשיים משפטיים לא פשוטים והוועדה הזו לא יכולה להתעלם מחוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה שאומר לכם, בנוסף ליועץ המשפטי של משרד האוצר, בנוסף ליועצת המשפטית של הכנסת, שיש כאן קשיים משפטיים רציניים מאוד.
אני מציע שתפתרו קודם את הקשיים המשפטיים, אחרת זה עלול ללכת לבג"ץ. אני אומר לכם, זה לא צחוק לשחק בעניין הזה. כל פעם משנים חוק יסוד: משק המדינה כראות עיניכם. החשב יסדר, רוני תחת לחץ ואסי ייתן חוות דעת ככה מתחמקות ופתלתלות.
אומר לך הנציג של היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט שהוא סבור כי בהתאם לחוק משק המדינה, כפי שנוצר, יש ללכת לתקציב ביניים. נתנו לכם פה המלצה ופתרון. אבל אתם תלכו לאין כניסה, מה אכפת לכם החוק? ממילא שיניתם כבר את כל חוקי היסוד כדי לבצר את מבצרו של זה, את זה לבצר את מבצרו של זה, זה שומר על אורוותו של זה וזה שומר על אורוותו של זה כדי שהחמורים יברחו.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
כולם בורחים. החמורים – איזה סוסים? הלוואי סוסים. ואני אומר, אדוני, לכו לתקציב ביניים, אל תשחקו עם החוק. אל תהיו עבריינים. מה שאתם הולכים לעשות עכשיו זו פשוט עבירה על חוק משק המדינה.
זאת דרך המלך. ההצעה שמונחת לפנינו איננה חוקי. אני מצטט את אסי מהבוקר למרות שלא הייתי פה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אין ספק שההצעה שמונחת לפנינו אינה חוקית וזו דרך לעקוף את הכנסת. אתם, במו ידכם, מרוקנים את הכנסת מתוכן. אין לכנסת שום יכולת כבר לפקח על עבודת הממשלה. מה אומרים? עזבו, חבר'ה, רוני יוציא כבר, הוא יסתדר, עם תקרת ההוצאה הוא יודע להסתדר. רוני, זה לא אישי. בגלל זה רוני רוצה ללכת הביתה, כי קשה לו לחיות במצב הזה. אני מתנצל, רוני.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
למה, אני ברבר. זה האופי שלי, אני קופצני, אני עצבני, הפיוז שלי קצר. זה האופי שלי, אני לא יכול לשנות את עורי, מה אעשה?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שמעתי. ציטטת את המיילים שלך על הבעיות החוקתיות הקשות ושאתה רוצה לראות הסדר על החוק יחד עם היועץ המשפטי לממשלה
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אדוני היושב-ראש, המתכונת שמוצעת בחוק היא בעייתית משפטית ועוקפת כנסת וכוללת בתוכה הסכמים קואליציוניים. איך אמר נציגו של היועץ המשפטי לממשלה וגם אסי: בתוך עמנו אנו חיים - - -
אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
בואו נלך לבחירות, חבר'ה. תעזבו אתכם, בואו נלך לבחירות. מיקי, תשכנע אותם ללכת לבחירות. יותר קל מכל הסיפור הזה - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - - לא נשאר להם שום חוט שדרה. אדוני היושב-ראש, המתכונת הזאת עוקפת כנסת היא בעייתית, היא כוללת - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא. אני רוצה שתביאו את החוק של האוזר. יעשו תקציב ביניים ואל תהיו עבריינים.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - - יש תקציב של 1.75 של קופסה שמונח פה כדי לתת סטרט לפתיחת שנת הלימודים.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא דיברתי על ביניים. דיברתי על הקופסה של 1.75. זו עבריינות לשמה. תעשה תקציב ביניים. אומר לך היועץ המשפטי לממשלה תעשה תקציב ביניים.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
החשב הכללי אומר: כל מה שתטילו עליי, אני אעשה. הוא איש מוכשר, הוא יעשה. גם שאול מרידור יעשה. השאלה לאן אתם לוקחים אותנו. עוד פעם הכול פרוץ.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
הלוגיקה שלי – אני מבקש תקציב, לא שליפות. אומר לך שבהעדר תקציב יש סכנה שיורידו את דירוג האשראי של מדינת ישראל.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
כשאין לך תקציב מסודר - - - אתה צריך לדעת דברים כאלה, קרעי, אני מתפלא עליך.
שר האוצר ישראל כץ
¶
מיקי, בהקשר לדבריך ובהקשר לדבריו של המשנה ליועץ, אנחנו צריכים עכשיו לפרש אותו, האדם חי ונמצא כאן, יושב איתנו. הוא אמר שלדעתו, מטבע הדברים, היה יותר הגיוני והיה צריך להביא תקציב ביניים. אני אמרתי יותר מזה, היה להביא בכלל תקציב.
אבל אין תקציב. ותקציב ביניים, בעיניי הפרטנרים שלנו, הוא דומה מדי וקרוב מדי לתקציב, לכן אי-אפשר להביא את זה. המשנה חזר חזרה לנושא של תקציב ההמשכי. הוא לא שלל תקציב המשכי. עכשיו הוא העיר את מה שהוא אמר על מגבלת ההוצאה במובן הזה שהופך את זה דומה לתקציב. אז באיזשהו היבט זה יכול לדחוף לכיוון של להביא לממשלה ולכנסת.
אמרתי ואני אומר גם עכשיו, אני לא עושה ויכוח משפטי כי אני לא משפטן, אני מוכן להוריד את זה ל-10 מיליארד כדי שזה לא יהיה דומה. בגלל זה אנחנו חוזרים חזרה לתקציב ביניים כמו שנוהל על-ידי החשב הכללי. אם המשנה יסכים לקבל את הטיעון שלי במובן לא המשפטי אלא במובן המעשי לאפשר עוד 4-3 מיליארד, אני אודה על זה. אם לא – ההצעה היא 10 מיליארד.
מאיר לוין
¶
אדוני השר, אני לא מחליט אם תקציבו 13 מיליארד או 10 מיליארד. זו החלטה של היושבים סביב השולחן הזה. שיקפתי את הפן המשפטי. בהיבט המשפטי, ככל שמאריכים את התקופה והופכים אותה להיות 120 יום – 120 יום יביאו אותנו ל-23 בדצמבר – וככל שמגדילים את הסכום, אני מזכיר, אנחנו עושים פה שני דברים: שולחים גם את הממשלה ואת הכנסת לאשר תקציב ל-2020 - - -
מאיר לוין
¶
הכנסת עושה מהלך כפול. מצד אחד, מאשרת תקציב המשכי גם בתקופה וגם בסכום; מצד שני, מורה לממשלה להכין תקציב ל-2020. הקושי הוא מה אמורה הממשלה לעשות בתקציב ל-7 ימים. זו העצם המשמעות. התקציב ההמשכי יהיה עד ל-23 בדצמבר - - - ובמקביל הממשלה צריכה להכין תקציב ל-2020.
שר האוצר ישראל כץ
¶
אני לא קובע את ה-120 יום. זה הסכם פוליטי. הוא לא הסכם תקציבי, הוא לא לאחר ניתוח של מה הדבר הכלכלי היותר טוב. אני אומר מראש, המצב לא סביר מבחינתי בהיבט של ניהול הכלכלה. כרגע זה הסכם שנועד להקנות יציבות, לאפשר לממשלה להמשיך לתפקד אם החוק יעבור. יכול להיות שהוא לא יעבור. יכול להיות שחבר הכנסת שפע רוצה שהחוק לא יעבור. או שהוא עובר כמו שמגבשים אותו או שהוא לא עובר.
שר האוצר ישראל כץ
¶
מה זה עניינכם להתערב לי בניהול התקציב? אתה תגיד לי איפה להביא וחזרה? מה זה עניינכם?
שר האוצר ישראל כץ
¶
זה לא עניין משפטי. מבחינת דרך ניהול התקציב, עוד להוסיף על זה שאין תקציב - - - ולהביא אותו לממשלה ועוד דיון ופשרות ועוד לוועדת הכספים – זה כבר באמת חוכא ואטלולא.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
לא. אנחנו רוצים, אדוני השר, תקציב של 2021. אתם לא מעוניינים בכך. זו האמת. לכן אמרנו שנגיע - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
- - - אפשר להביא תקציב לממשלה ולכנסת - - - יש תקציב מוכן, תקציב 2020. אין 2021. ייקח חודשים להכין אותו. עשו כאן פשרה כבר, לא מביאים את תקציב 2020 שהוא מוכן עם חוק הסדרים אלא דוחים. אז אם דוחים ועושים תוספת, עם כל הכבוד, אני רוצה כשר אוצר לנהל את זה כמו שאני מנהל את כל עניין התקציב עם החשב ועם כל הצוות במשרד האוצר. זה מה שאני יודע. אתם רוצים לנהל את משרד האוצר באותה הזדמנות?
שר האוצר ישראל כץ
¶
במקום לעשות תקציב המשכי - - - שמנותקת בכלל ממה שיצטרכו לעשות ואני כל פעם לעדכן אותה. אני לא מבין על מה אתם מדברים. מה זה נוגע בכלל לעניין הזה, לפשרה? את הפשרה קובעים בלעדיי, אני רוצה תקציב אבל זה לא מתאפשר לי - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
הציע פה בצלאל סמוטריץ' ביום רביעי אחרי שמיקי זוהר עשה את מה שהוא עשה ואמר את מה שהוא אמר. זה היה בסיס הפשרה הזאת - - - מופיע בטיוטה שנמצאת בפניך, שזה קשור לממשלה - - -
רם שפע (כחול לבן)
¶
גם אני וגם איתן הרגע עשינו חקירה אפידמיולוגית ויצאנו - - - שוחחנו עם משרד הבריאות - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
האם התקציב הזה יאפשר להיל"ה, לילדים בסיכון, לספריה הלאומית, לתנועות הנוער - - -
היו"ר ינון אזולאי
¶
השר אמר בפתח דבריו שזה ילך להיל"ה ולכל התוכניות שלא היו כי זה חלק מהתוכניות שלו.
היו"ר ינון אזולאי
¶
מיקי, לא מכובד הביטוי שאתה אומר. די.
רוני חזקיהו, אני מבקש לשאול שאלה שאולי נשאלה בצוהריים. יש את העודפים, יש משרדים שאנחנו יודעים שרוב התקציב שלהם בסופו של דבר בסוף השנה היה עם עודפים. מה יהיה ב-2.5% שאתה מוסיף עכשיו - - -
היו"ר ינון אזולאי
¶
אני רוצה לדעת מה יקרה. יש משרדים שלפחות שליש מהתקציב שלהם התנהל מעודפים. מה יהיה איתם? איך תתקצב אותם? הרי אנחנו לא רוצים לשתק אותם וזה הפתרון בשביל לא לשתק אותם. אולי תסביר לנו.
רוני חזקיהו
¶
נצטרך לפתור גם את בעיית העודפים. יש 50% עודפים משוחררים. אנחנו לא יכולים לשחרר יתרת עודפים כשאין לנו תקציב כי חלק מהעודפים האלה צריכים להיות משולמים בסוף. לכן ככל שנפתור את בעיית התקציב, נוכל בהתאם גם לטפל בעניין של העודפים.
אסי מסינג
¶
אחד הקשיים שיש במתכונת המוצעת כאן היא העובדה שאין הלימה בין תקציב המזומן שעליו מדברים בחוק יסוד: משק המדינה, לבין התחייבויות. הם באים לידי ביטוי גם במה שהתייחסתי אליו קודם לכן לעניין העודפים. יש את העודפים של 2019, יהיו את העודפים של 2020. העובדה שהכנסת לא מאשרת תקציב, לא מביאה את האפשרות להחיל את חוק יסוד: התקציב כרגע ולנהוג כמו תקציב שמועבר עודפים, זה מוביל עוד קושי – להשתמש בעודפים, להעביר את מלוא העודפים. הפתרון הזה שמוצע כאן הוא רק אחת מהבעיות שנוצרות ושניתן היה לפתור אותן בדרכים אחרות - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
לא הבנתי, מה הבעיה להעביר תקציב עודפים? כל עוד זה בתוך המסגרת, עודף הוא מקור.
אסי מסינג
¶
ההגדרה של עודפים היא לפי חוק יסודות התקציב רק לאחר שיש תקציב. אין כאן תקציב, לכן העניין הזה הוא בעייתי. הוא יהיה בעייתי גם לעניין התחייבויות והעברת עודפים ל-2021, ככל שלא יאושר תקציב. אלה חלק מהבעיות שהפתרון הזה של הגדלת התקציב ההמשכי ימשיך לייצר.
שר האוצר ישראל כץ
¶
הייתי שמח לתקציב, שמח לתקציב ביניים. אבל נראה לי שהפרטנרים שלנו לא מוכנים לתקציב ביניים בשלוש קריאות בכנסת. זו הכוונה לתקציב ביניים. אין בעיה, אם היה זמן, הייתם אומרים והיינו מכינים תקציב ביניים. הפתרון הכי דומה לתקציב.
ההסכמה הפוליטית לא קיימת לכן אנחנו מדברים תקציב המשכי עם ניסיון לעשות התאמה מסוימת – לא התאמה - - - כדי לאפשר לטפל בתחומים שהם קריטיים מאוד. זה כל ההבדל: זה תקציב המשכי עם תוספת מסוימת שאתם הגיתם אותה, לא אני.
(היו"ר יצחק פינדרוס, 23:19)
שר האוצר ישראל כץ
¶
לא יודע איך בכל השיח הזה של המשפטנים לא הגו את האפשרות שדווקא שזה יהיה דומה לתקציב ההמשכי בניהול החשב ואז אפשר להגדיל את הסכום ולא לעשות קופסה.
שר האוצר ישראל כץ
¶
אני בעד תקציב ביניים שהיה מאפשר כבר עכשיו לקבוע סדר עדיפות. אתם מוכנים לתקציב ביניים, חבר הכנסת גינזבורג, עם 3 קריאות בכנסת? אם כן, אנחנו ממש נמצאים - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
זה כבר בוויכוח. אומר המשנה שהיה עדיף שיהיה תקציב ביניים ולא המשכי - - - אני אומר עוד פעם, כדי שלא תהיה איזושהי מחשבה שההגדלה הזאת - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
אז אני מגביל את זה ל-10 מיליארד שקלים ולא מתקרב למגבלת ההוצאה שזה עוד 4-3 מיליארד שקלים. עד כדי כך אני לא רוצה בכלל להתקרב. אבל זה התקציב היחידי שאפשר להעביר, תקציב המשכי, לא תקציב רגיל שאנחנו הכנו ולא תקציב ביניים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
- - - במועד הזה - - - שר האוצר היה יושב פה ומסביר איך הוא מביא עכשיו תקציב לשנה הבאה. זו ממשלה רגילה. אנחנו לא הולכים לעשות את זה עכשיו - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
אני מוכן תקציב ביניים, אבל גם אי-אפשר כי זה יותר מדי דומה לתקציב ואתם לא מעוניינים בזה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני רוצה להמשיך את הדיון. מכיוון שעלו פה שאלות משפטיות – איתן, אתה יודע שבסוף ההסכמות בין כחול לבן לליכוד לא יהיו פה בוועדה. בוא נהיה אמיתיים. מיקי כמעט שכנע אותי בבעיות המשפטיות. אני רוצה לשמוע את היועצת המשפטית ש הוועדה על הבעיות המשפטיות שהעלו כולם ובפרט, מיקי, דבריך החכמים והנכוחים. אולי שכנעת אותי.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - - הציע כאן הצעה לארג'ית: בואו נלך לפי מה שאמר היועץ המשפטי לממשלה על תקציב ביניים. אם - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, תרשה לי לנחש שאם הייתם מצטרפים עם כחול לבן לממשלה, היינו היום אחרי תקציב. גברתי היועצת המשפטית של הכנסת ושל הוועדה, שמענו פה דברים מאוד חכמים מהרבה חברי כנסת מנוסים וותיקים, נשמח לשמוע את עמדתך על הנושאים שהועלו. רבותיי, אני מבקש שתתנו ליועצת המשפטית לדבר.
שגית אפיק
¶
אין ספק שבזמן שנשאר לנו להעביר תקציב – אפשר לקרוא לזה תקציב ביניים, אני לא בטוחה שסעיף של תקציב ביניים מתיישב פה בדיוק כי הסעיף של תקציב ביניים אומר: נראה לממשלה כי חוק התקציב לא יתקבל לפני תחילת שנת הכספים, ראשית היא להגיש הצעת חוק תקציב ביניים. אנחנו כבר הרבה אחרי תחילת שנת הכספים 2020, אנחנו לקראת סופה. אז תקציב ביניים של חוק היסוד לא מתיישב פה בדיוק.
אבל אין ספק שהעברת סוג של תקציב בכנסת בשלוש קריאות זה הדבר הנכון ביותר מבחינה משטרית, מבחינה דמוקרטית, מכל הבחינות. זה יאפשר גם לממשלה לשקול את סדרי עדיפויותיה לתקופה שנותרה, זה יאפשר גם לכנסת להעביר בשלוש קריאות ולוועדה הזאת לקבל החלטות מושכלות ביחס לכל סעיפי התקציב. זה הצד האחד של המשוואה.
בצד הקיצוני השני נמצאת ההצעה שעלתה כאן, להמשיך בתקציב המשכי של 1 ל-12. תקציב שמתקיים עד היום. שוחחנו על זה רבות בדיונים האחרונים. הוועדה הזאת, כפי שציינתי גם הבוקר, דנה בשאלה הזאת, כמה זמן אפשר להשתמש באותה חלוקה של 1 ל-12, האם באמת אפשר לעשות שנה שלמה כך לפי סדרי העדיפויות שקבועים בחוק.
אני חושבת שזה דבר לא פשוט, כפיש אמרו חבריי גם בייעוץ המשפטי למשרד האוצר וגם בייעוץ המשפטי למשרד המשפטים. להמשיך עם חלוקה של 1 ל-12, המשמעות שלה היא שלכנסת אין יכולת לפקח. החלוקה תמשיך להיעשות באמצעות ועדות חריגים, החלוקה תיעשה על-ידי החשב הכללי בהתאם לסדרי העדיפויות הקבועים בחוק.
סדרי העדיפויות שנאמרו כאן כבר פעמים רבות, אני רק אזכיר שכיוון שהם קבועים בחוק, אז כל תוספת שתוסיפו, גם היא תחולק לפי אותם סדרי עדיפויות. כך שבסוף דובר כאן רבות על זה שרוצים לחלק דברים שנמצאים בשינויים התקציביים, אז צריך להבין שמבחינת החוק השינויים התקציביים נמצאים רק אחרי שעברנו את כל יתר סדרי העדיפויות, הגענו ליתרת הכספים ורק אז אפשר לחלק גם את השינויים התקציביים. זה ייעשה על-ידי החשב הכללי.
בסופו של דבר, יש פה בעיניי פגיעה בכנסת וגם פגיעה בוועדה שלא תוכל לפקח על הסכומים האלה. אני מזכירה לכם שאפילו בקופסאות הקורונה שהעברתם לאחרונה, נדמה לי 5 או 4 תיקונים של חוק יסוד: משק המדינה, כולם בסכומים אולי נמוכים יותר מהסכומים שמוצעים כרגע. שר האוצר הגיש לאישור הממשלה וזה הובא לאישורה של ועדת הכספים וגם שינויים תקציביים היו אמורים להגיע לאישורה של ועדת הכספים לפי כל אותם ניסוחים.
נראה לי שאם על קופסאות קורונה השיטה הזאת טובה, אז זאת אמורה להיות שיטה בוודאי שנכונה ביחס ליתרת התקציב של שנת 2020. זו עמדתי, לכן הנוסח שאנחנו במקור חשבנו שהוא נוסח ביניים בסופו של דבר כי הוא נמצא בין קצה אחד של "בואו נעביר תקציב בשלוש קריאות שהממשלה תכין אותו" והוא יגיע לכנסת ולוועדה הזאת, לבין הצד השני שנמשיך בתקציב של 1 ל-12. אני חושבת שהפשרה שנמצאת בדיוק באמצע, אמר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה שגם בעיניו בה יש קשיים משפטיים, אבל זו פשרה שאני חושבת שאפשר להסביר אותה, אפשר להצדיק אותה. היא פשרה שמאפשרת לוועדה הזאת לשקול את סדרי העדיפויות ולהיות מסוגלת גם לפקח עליהם.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
במה זה שונה ממה שפעלו עד היום? מה ההבדל בין מה שפעלו עד סוף אוגוסט לבין איך שאת רוצה שיפעלו ב-3 החודשים הבאים? הרי גם עכשיו החלטות ממשלה יצטרכו לבוא לוועדה.
שגית אפיק
¶
שני עניינים שונים, ואני חושבת שהסביר את זה מאוד יפה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. שני עניינים שונים. האחד, ברגע שאנחנו מאריכים את התקופה ל-120 ימים, אנחנו למעשה מתקרבים לסוף שנת התקציב.
שגית אפיק
¶
ככל שאנחנו מאריכים את המועדים, אנחנו מתקרבים לסופה של שנת 2020 והמשמעות היא שבסופו של דבר, כל החלוקה של התקציב של 2020 תיעשה על-ידי החשב הכללי בלי פיקוח של הכנסת באמצעות ועדות חריגים. זה השינוי האחד.
השינוי השני, אתם מבקשים כאן הגדלה. לא בכדי הסעיף שמדבר על 1ל-12 בסופו של דבר הוא סעיף שמעט חונק את המשרדים כי המטרה המקורית הייתה ש-1 ל-12 יימשך לתקופה קצובה מסוימת. ככל שאנחנו מתרחקים מהתקופה הקצובה הזאת ומתחילים להתקרב לסוף השנה ובנוסף גם מגדילים את הסכומים, אני חושבת שזה שוני משמעותי נוסף.
ככל שמדברים על סכום גבוה של להגיע לתקרת ההוצאה, אז אנחנו אומרים שאנחנו רוצים להגיע לסכום הגבוה ביותר של התקציב שאפשר היה להעביר במועד.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ועדיין, לא תהיה משמעות לתקציב כשיעבירו אותו כשיגיע הזמן? לא יוכלו להשתמש בו בינואר, פברואר? לא יהיה משה ושייקבעו בו?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אבל גם אחד חלקי 12 עם ה"טייס האוטומטי" הזה הוא עדיין לא כל התקציב באמת, אם היה תקציב.
שגית אפיק
¶
אני לא יודעת. אפשר לשאול את השר, אפשר לשאול את נציגי החשב הכללי, האם ב-23 בדצמבר אפשר יהיה להעביר תקציב ל-2020 ולהשתמש בו ל-2020. מה שהוא שואל אותי, אני לא יודעת לענות על זה, זו לא שאלה משפטית אלא שאלה תקציבית. אולי משרד האוצר יידעו לענות על זה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
עד ינואר 2021. לפני תחילת השנה. אני חושב שהעמדה המשפטית נשמעה גם מהיועץ המשפטי לממשלה וגם מהיועצת המשפטית לוועדה. אבל השר מבקש, אני מבקש לכבד את זה, לשמוע את התייחסות החשב הכללי.
רוני חזקיהו
¶
הממשלה משלמת בשוטף פלוס 45 בערך. כבר היום התקציב שלי סגור כי צריך להזרים את הכסף כדי שישלמו למשהו כמו סוף אוקטובר. אנחנו יושבים פה ודנים במשך הרבה זמן על תקציב שנתי ל-2020 כשבעצם אתם מדברים איתי על תקציב של נובמבר-דצמבר, פחות או יותר. אם נגיע רק עד 3 בדצמבר ולא 120 יום, אז בעצם אתם מדברים על תקציב של חודש. אתם רוצים לבנות תקציב ביניים של חודש.
בסופו של דבר, את הכסף, כבר התחייבתי עליו. אתם לא יכולים להשפיע על החלוקה שלו, היא נעשית על-פי חוק, היא נעשית על-פי סדרי עדיפויות שכתובים בחוק. על בסיס זה אני מביא אתכם כבר לכמעט סוף אוקטובר. עכשיו אנחנו נשב ונקבל החלטה מה נוכל לתת יותר. בגדול, זה לא בדיוק תקציב כי התקציב הוא נמוך כאן.
אני רוצה לדייק. בכל הדיון שנעשה פה אנחנו יושבים ומכינים תקציב שנתי או תקציב ביניים שנתי – לא יודע מה. עם ההתחייבות אנחנו כבר בחוץ.
רוני חזקיהו
¶
אנחנו רק צריכים לתת את מכסות המזומן כדי שיוציאו אותו. זה מה שאנחנו עושים מדי חודש בחודשו. גם אם נחליט היום על משהו, אנחנו כבר עשינו את ההתחייבויות בגין המכסות שאני אתן כי כבר יש - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מלבד ה-2.5% שאתה מוסיף ומלבד ה-5 מיליארד שיש לך אותם כרגע בעודפים מהתקציב של האחד חלקי 12.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אין בעיה, לא עודפים. נקרא לזה 5 מיליארד שבצוהריים אמרת שיש לך כרגע מאחד חלקי 12 ואתה שומר אותם לדצמבר. יש לך את האחד חלקי 12 עד סוף השנה ואת ה-2.5% – זה כבר מביא אותך ליותר. אתה לא יכול להגיד שאתה נשאר בל כלום. אתה נשאר עם אחד חלקי 12 פלוס 2.5% מתחילת השנה ועוד 5 מיליארד. יש לך כ-13 מיליארד מלבדר האחד חלקי 12.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני לא אומר לך להוציא שלא על-פי חוק, אבל 13 מיליארד זה מה שאמרת לנו קודם - - - זה מה שחסר אם אנחנו רוצים להגיע - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל הוא אמר - - - אין לי בעיה, אל תביא לאישור הממשלה, אבל אני רוצה לדעת איך אתה מסתדר עם זה שהוא אמר קודם שצריך להביא לאישור הממשלה וגם הם אמרו שצריך – אז איך אנחנו מסתדרים?
שר האוצר ישראל כץ
¶
החשב לא התייחס להיבט הזה - - - החשב הכללי אומר כאן את מה שאני ניסיתי להגיד עוד ועוד פעמים. התקציב מתנהל כמו שהוא מתנהל. ואני אומר שוב, אם היה תקציב, אז היינו משנים עכשיו סדרי עדיפויות והיינו יודעים גם לגייס כספים.
האפשרות השנייה, כמו שאומר המשנה ליועץ, תקציב ביניים – בוודאי מועדפת עליי. יכול להיות שיכולנו בתקציב ביניים או לשנות חלק מהדברים ואולי החשב היה אומר שעל זה הוא התחייב באלף אחוז, אולי בדבר הזה. הוא היה צריך לציית להחלטות הממשלה ואולי לבטל התקשרויות והתחייבויות.
החשב אומר שאין כבר תקציב ביניים בעצם – יש תקציב המשכי. הוא מסביר איך הוא מנהל אותו. אין תקציב ביניים, אין החלטת ממשלה שמשנה עכשיו רטרואקטיבית את הדברים ולכן הוא צריך לנהל כמו שהוא צריך לנהל.
הוויכוח הגדול מסתיים בשרות. אמר ראש הממשלה שהוא לא רוצה בחירות והוא מקבל את הפשרה של חבר הכנסת האוזר. אני באתי אליכם כשר אוצר, אני חושב שהייתי כאן בוועדה והבאתי את מה שהיה צריך להביא; מה שהיה צריך לבצע, עשיתי. אני מוביל את הדברים עם הצוותים המקצועיים בדרך הנכונה.
לבוא עכשיו, תוך כדי הדיונים על הדברים הגדולים, ולהיכנס לתוך תפקידי זה דבר שלא סביר בעיניי. אני מכבד את הוועדה - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
כי עכשיו לבוא ולהגיד לי שאני צריך לשבת עכשיו ולגבש תקציב שיעבור את הממשלה ויעבור את ועדת הכספים עם דיונים שיהיו כאן לכל מיני דברים, זה דבר שאני לא מעוניין בו והוא גם לא נכון. הוא לא נכון לניהול המדינה במצב מורכב - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
עם כל הכבוד, אם אתה רוצה לרומם עכשיו דברים שהם טריוויאליים ולא רלוונטיים, אתה יכול. אתה יכול להתווכח - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
הדרישה שאני אבוא לוועדת הכספים ולהסביר למה היא לא נכונה או לממשלה, אז ודאי שזה נגד הנטייה הטבעית של אנשים שיושבים. אני חושב שעשיתי את זה והסברתי – זה לא דבר טכני. לגבש עכשיו דבר בניגוד לרוב ההתחייבויות של החשב הכללי, זה מה שאתם בעצם מבקשים עכשיו.
מבחינה משפטית טהורה או פרשנות של משפטים, זה יכול להיות. אגב, אם לא היו חכמי הדור בהסכם הקואליציוני כותבים 25 באוגוסט, מקדימים את מועד העברת התקציב, אז נדמה לי שה היה מגיע - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אתה אומר את זה בכל הראיונות שלך ברדיו. אתה אומר שאנחנו דרשנו את זה. זה לא נכון, זה קבוע בחוק מקדמת דנא. הסיפור של 100 יום - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
יש תאריך מצוין ב-100 ימים שאי-אפשר ליישם אותו. אתה יכול להעביר עד מחר את החוק. לכן כרגע האלטרנטיבה היא לא תקציב כי לא אפשרתם את זה תקופה ארוכה משיקולים שלכם, אני לא מתווכח עכשיו. אין תקציב שהוכן. הוכן תקציב, יכולנו להניח אותו בממשלה ב-7 ביולי, אחרי זה ב-12 ביולי וזה לא התאפשר וזה התגלגל והתגלגל עד שהגענו והכנו חוקי הסדרים, הצגנו אותם בפני יו"ר הכנסת כבר, לפני שר המשפטים, לפני יו"ר סיעת - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
אני רק לא מבין. כרגע אין לנו תקציב, לצערי אין לנו תקציב ביניים בעיקרה בגלל העיתוי. יש התחייבויות של החשב שהוא הולך לנהל אותן - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
לא נעים לי להיכנס למלחמות בין אבא לאימא, אני - - - אם אתם רוצים תקציב - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
- - - היא דרישה שפוגעת בעבודתי. לכן היא לא סבירה והיא לא קשורה לקביעה הגדולה של המועד.
שר האוצר ישראל כץ
¶
מי שמקשיב לחשב הכללי עוד פעם ועוד פעם, לבהירות של דבריו, הוא האיש אחראי, עם כל הכבוד מבין שהעסק גמור, שתהיה תוספת שתעזור לביטחון לתקן חריגות והתחייבויות. מה זה שאומרים לו: תמלא עכשיו את ה-400?
אגב, יהיה עכשיו ויכוח בין החשב לבין מערכת הביטחון האם צריך לתת מיליארד-מיליארד וחצי או 3.3, כמו שראש הממשלה ושר הביטחון ואני קבענו בדיון. זה בדיוק יהיה תפקידו. זה לא שיש 400 ובזה ייגמר הכול, גם התוספות - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
אני לא רוצה תהליך שאני צריך לייצר כאן תקציב מלאכותי, לא נכון במקום לפתור בעיות שצצות בדרך. כל הנושא של התמיכות, כל דבר אתם ממליצים על החרדים - - -
שר האוצר ישראל כץ
¶
החשב נתן הוראה לקבוע קריטריונים לתמיכות והתהליך הזה צריך להתנהל. כל התוספת הכספית כאן, אני לא יכול לשנות את המתווה של תקציב המשכי. אתם רוצים תקציב? אוקיי. אתם רוצים תקציב ביניים? אין את זה. כרגע יש תקציב המשכי שרובו חויב או שיש התחייבויות לגביו. יש בעיות - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
דווקא בגלל ששמעתי מהחשב הכללי – זה החשש הגדול שלי – הוא אומר שהכול בנוי, הכול מסודר ואין לנו ממה לחשוש. איך אני מבטיח – אולי הוא יגיד לנו שגם התמיכות שאנחנו מדברים עליהן יהיו בפנים. אני סומך על השר.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
זה לא עובד ככה. אי-אפשר, אדוני השר, זו בדיוק הנקודה. בשביל התמיכות הסכמת להכניס סעיף בחוק - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אבל זה מה שאתה רוצה, איתן, להביא לוועדה. הוועדה מחליטה על זה עכשיו. לא מבין, גם כשהוועדה מחליטה זה לא בסדר?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני שואל שאלה ואני רוצה תשובה לפרוטוקול. כבוד החשב, זה פותר לנו את הבעיה של התמיכות או לא פותר את הבעיה של תמיכות?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
- - - יש פה נוסח. צריך החלטת ממשלה. הבנו את זה. יש את הנוסח שמונח בפני הוועדה וזה מה שהיועצת המשפטית מציעה. כרגע אנחנו דנים בזה. אם יהיה שינוי בנוסח, נדון.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
יש בעיה שאם ייצאו לבחירות, אני חושב שגם הם יסכימו שלא תהיה החלטת ממשלה. אז ניתן את הסמכות לשר האוצר להחליט.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שמעתי את מה - - - אומר דבר והיפוכו. אם החוק עובר – ינון, ממה נפשך, אם יוצאים - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ינון, אמרת דבר והיפוכו. יש שני מצבים: אם החוק עובר, אז אין בחירות. אם החוק לא עובר – אז יש בחירות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אם החוק לא עובר, אז לא יעזור לך מה שתכניס בסעיף. אם החוק עובר, אז ממה אתה מפחד? שמעתי מסמוטריץ' – זה פלפול - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אין שום בעיה. מיקי, אני רק רוצה לדעת אם נרגעת אחרי עמדת של היועצת המשפטית של הוועדה?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שאלתי על העיקרון של הדיון. עכשיו נתחיל לדון בהסתייגויות. אחרי שסיימת נתחיל לדון בהסתייגויות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
עלתה הצעה – עוד לא דיברנו עליה – של נציגים של סיעות מסוימות להעלות את זה ל-120 יום. אנחנו נעלה את זה להצבעה פה אם החבר'ה רוצים 100. ראיתי שחלק מההסתייגויות שלך הן שזה יהיה 95 יום ו-93 יום, אולי נעלה הצעה שזה יהיה 120 יום. אני אעלה הצעה כזאת אולי.
במסגרת הדיונים בין מיקי זוהר לשר האוצר, יכול להיות שנגיע למסקנה ש-120 יום עדיף כי אז יש לנו עוד 20 יום לדון על תקציב 2021.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
היא מציעה 127 – בכלל התקדמנו, מיקי. תכין נאום חדש ל-120, יש לך את הזמן להכין את הנאום. אני רוצה להתחיל להתכנס לדיון.
אסי מסינג
¶
אני רוצה להתייחס להצעה שעלתה כאן עכשיו. אני מזכיר את הפריים שבו אנחנו נמצאים. אנחנו נמצאים בתיקון לחוק יסוד בהוראה קובעה שהוצעה כאן על-ידי הוועדה. ההצעה הראשונה הייתה הצמדה לפי הגידול הדמוגרפי. לפני כחצי שעה עלתה הצעה להעלות למגבלת ההוצאה. אני מניח שהכוונה לא הייתה שזו תהיה הוראה קבועה אלא הוראת שעה לשנת 2020.
אסי מסינג
¶
אני מניח, למרות שלא התחדד העניין. עכשיו עולה הצעה שבמסגרת הגדלת ההוצאה בתקציב ההמשכי, תהיה קופסת תמיכות.
אסי מסינג
¶
אני אחדד. מוצע כרגע לקבוע ייעוד בתוך תקציב של 412 מיליארד או 410 מיליארד, שבמסגרתו יגידו לחשב הכללי שכל ההוצאה של תקציב התמיכות שהיה בשנה שעברה - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אבל לא הוצעה הצעה כזאת. הבנת לא נכון. אני אחדד את מה שהוצע, אם אתה רוצה לגעת מה הוצע ועל מה דובר. חברת הכנסת הילה שי שאלה את החשב הכללי ושר האוצר אם נגיע לסכום מסוים במסגרת, האם לדעתו ולטעמו 100% מהתמיכות יוכלו לצאת השנה במסגרת חוקית: החלטת ממשלה על-פי היועץ המשפטי לממשלה, החלטת ועדת כספים על-פי המלצת היועצת המשפטית של הכנסת. האם המגבלה שאמרו לנו עד היום, ואתה הבהרת כבר בבוקר שאם יוצע נוהל תמיכות ולא מקדמות – זה יהיה בסדר.
הדבר היחידי שביקשנו להכניס להצעת החוק היה שכשאנחנו כותבים אחד חלקי 12, ייכתב: הפעולות והתמיכות שהיו ב-2019 בפועל אחד חלקי 12. סדרי העדיפויות יישארו כמו שהיו קודם.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אתה אומר שזה מיותר. אז אנחנו קוראים לזה יהודה ועוד לִקְרָא. אתה צודק. עמדתך נשמעה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני אגיד לך. עמדתך נשמעה. אתה אומר שלא צריך, זה נמצא בחוק היסוד. אני אומר שאנחנו רוצים יהודה ועוד לִקְרָא בשביל להיות רגועים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
היא תגיד שההוצאה אחד חלקי 12 שמוצעת על-פי החוק שהוחלט – דרך אגב, אם הייעוץ המשפטי יקבלו את ההצעה שלכם, אני לא בטוח שזה בכלל החשב הכלי, זה עבר לפאזה אחד. אבל זה עוד כשיסתדרו שר האוצר והיועצת המשפטית של הוועדה.
אם ייצא אחד חלקי 12, פעולות הממשלה והתמיכות על בסיס התקציב הפועל ב-2019. ברור? כמו שאמרת, אם זה מצריך החלטת ממשלה בגלל שזה קואליציוני והשקיפות, זה יהיה על אף שאני חולק על זה ואני חושב שזה לא קואליציוני.
אבל אני בטוח שעמדתך תגבר, כי מי שקובע במדינת ישראל זה הפקדים המשפטיים ולא אנחנו. אני בטוח שעמדתך תגבר ובסופו של דבר זה יבוא לממשלה – ברור לכולם הדבר הזה ואמר את זה גם שר האוצר.
אבל אנחנו רוצים שיהיה ברור בחוק על אף שאין צורך, שהפעולות – חברי הוועדה לא רגועים, לא ישנים טוב בלילה על אף ההצהרות שהיו פה, כולל שלך היום בבוקר וכולל של החשב הכללי שגם התמיכות יהיו במאה אחוז.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
החשב אמר שאם זה מופיע בחוק, יכול להיות שזה שווה להחלטת ממשלה. צריך לשאול אותם. ככה אמר החשב קודם.
אסי מסינג
¶
אחד חלקי 12 הוא בגובה 100% מהתמיכות שהיו בשנה שעברה. אז זה בדיוק מה שאמרתי. זה אומר שיש כאן הבטחה של קופסת תמיכות שלכל הפחות התמיכות, כפי שהיו בשנה שעברה, ימשיכו להיות גם - - -
אסי מסינג
¶
זה בדיוק קופסת תמיכות. זה אומר שיהיה חלק מהתקציב שיועד בתוך חוק יסוד: משק המדינה לתמיכות והוא במדרג הפעולות הכי לפי שיקול דעת של הממשלה. הוא שיקול דעת של תקציב של הגובה, של המבחן. הוא הכי נמוך ברמה הנורמטיבית וכרגע מעלים אותו לחוק יסוד, מקבעים אותו וקובעים - - -
אסי מסינג
¶
זו סתירה חזיתית לחוק היסוד ולעקרון החוקתי שאתה כרגע משנה את אמות המידה של 3(ב), קובע בצורה מפורשת שיהיה תקציב, קודם כל לתמיכות ולאחר מכן לביטחון, רווחה, בריאות וכולי. זו סתירה וזו בדיוק קופה והיא קופה בדיוק לדבר של עושים אותו בתיקון של הוראת שעה.
אסי מסינג
¶
זה בוודאי לא יכול להיות בהוראה קבועה. אני חושב שגם בהוראת שעה יש בו קושי גדול מאוד. הוא מסוג הקשיים - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בסדר. נתייעץ עם היועצת המשפטית של הוועדה ועל-פי זה נקבל החלטה. אני רק רוצה לומר לך במאמר מוסגר שאתה מזכיר לי את התקופה שהסתובבתי פה בכנסת כיושב-ראש פורום הרשויות המקומיות החרדיות כדי לקדם את חוק נהרי שהוא חוק לא טוב, אבל אתה יודע ממה הא נולד? מבעל של מישהי שעובדת בפרקליטות המדינה שהיה יועץ משפטי בעירייה מסוימת ודאג שלא יהיה נייר טואלט לילדים.
אז כשהולכים לקיצוניות מסוימת, התוצאה היא לפעמים לא הכי טובה. זה לא נולד בחלל ריק. אתה יודע שההוראה הזאת לא נולדה בחלל ריק כי אם מסתובבים פה מורים וארגוני נוער ואנשים ללא פתרון בגלל כל מיני תקנות כאלה ואחרות, אל יתפלאו אותם יועצים משפטיים שהכנסת עושה כיפוף ידיים לצד השני.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
עזוב רגע שאתם באמת מעוותים את כל השיטה, אתם גם מסתכלים במשהו צר מאוד. נכון שהתמיכות חשובות כי יש הרבה מאוד ארגונים - - -
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני יכול לתת לך דוגמה מהמשרד שפעם ניהלתי. יש הרבה מאוד דברים שנכנסים תחת הגדרה של תשלומי פרט, שנמצאים בתקציב. אני יכול לתת לך דוגמה ממשרד הקליטה, איפה שאני הייתי: סטודנטים עולים, זה תשלומי פרט שלא קיים פה; תשלום לחיילים בודדים זה תשלומי פרט, הם גם לא קיימים פה. -אתם מסתכלים על משהו צר וחושבים שאתם מביאים פה פתרון - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אמרנו כל פעולות הממשלה. אנחנו אומרים פעולות – תשלומי פרט נכללים בפעולות. למה אתה אומר שלא?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אנחנו מחפשים דבר אחד: שזה לא יהיה פחות. מה קורה היום? אמרו את זה בהגינות ובצורה הכי ברורה היועץ המשפטי של המשרד והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה: מבחינתנו אנחנו מסיימים הכול, כולל הגידול הטבעי שיש לנו בסעיפים אחרים, עד לתמיכות. אז כל הסעיפים שיש בתמיכות מארגוני הנוער, נשארים אחרונים. מבחינתנו, שם אנחנו רוצים 70%.
אנחנו רוצים לאפשר לו – אנחנו לא רוצים לחייב אותו – להוציא 100% בשביל שלא יהיה את התירוץ הזה. לא רק שאנחנו רוצים לאפשר לו ברמה החוקית, אנחנו רוצים עוד משהו, שאלנו את החשב והיית פה בבוקר: תגיד לנו איזה סכום אתה לא תגיד לנו כל הזמן "אין לי בתקציב על פעולות שהיו ב-2019". כשאני אומר פעולות, זה: פרט, תמיכות - - -
שאול מרידור
¶
חבר הכנסת פינדרוס, אני חייב להעיר, הרצון הזה לחשוב שאפשר עכשיו להטיח לכם דבר כזה, לא משנה מה יהיה הסכום, אני אומר לכם, הוא לא - - -
שאול מרידור
¶
אין יכולת להבטיח. אמר לכם פה שר האוצר שיש החלטה של ראש הממשלה, שלו ושל שר הביטחון על 3.3 מיליארד שקל למערכת הביטחון, יש עוד דברים. יש דברים שהיו ב-2019 שאולי הפעם יהיו פחות חשובים מדברים אחרים שעלו, למשל, יש עכשיו תוספת לשוטרים שצריך שלם, יש בג"ץ על העיוורים שצריך לשלם. כל מיני דברים.
היכולת שלנו עכשיו להגיד בצורה חד-משמעית שלא יהיו שינויים במהלך השנה, לא קיימת. זה לא משנה. אתם צריכים להבין את זה. אין יכולת להגיד דבר כזה על כל הוצאה שהייתה בתקציב. אין. זו האמת.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
בדיוק לזה התכוונתי. אתם מסתכלים על משהו מאוד צר ואתם חושבים שאתם מביאים פה גאולה לעולם. זה לא ככה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
- - - תביאו את התוספת הזאת לאישור ממשלה שתקבע את סדרי העדיפויות ואת זה תביאו לוועדה. אי-אפשר ששר יביא את זה איך שהוא רוצה וזהו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בסדר. זו גם עמדתה של היועצת המשפטית של הוועדה. אמרתי שאנחנו דנים כרגע על העמה של היועצת המשפטית של הוועדה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אנחנו מדברים בהצעה הקיימת כרגע. יש פה בלבול. יש פה את ההצעה של שר האוצר, כרגע הוא צריך לשכנע את המערכת המשפטית שתסכים איתו. כרגע אנחנו דנים בהצעה שיש פה על השולחן, זה מגיע לוועדת הכספים ואישור ממשלה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
הפשרה הזאת נולדה בהתחלה כדיל לאפשר לממשלה דחייה של 100 יום כדי לקבל תקציב. בסוף זה עבר למצב שאנחנו מאפשרים לממשלה בכלל לא לקבל תקציב. כלום. אין פה תקציב ל-2020.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
כשדחיתי ל-3 בדצמבר, עוד לפני שהגעתי ל-23 בדצמבר, אפשרתי לממשלה לסיים את השנה בלי תקציב. מינוס 20 יום, בסדר, ברבו. לכן הגיע הסעיף הזה ולכן כשמיקי שאל אותי בשבוע שעבר וצעק לי נושא חדש, אמרתי לו: תקשיב, זה לא נושא חדש כי כשאני בא ואומר לממשלה שאני נותן לכם עד סוף השנה, אני חייב לקבוע איזשהם כללים איך לעבוד בשלושה החודשים הקרובים. אם לא, זה חוסר אחריות מצדי. לכן הוספנו את הסעיף הזה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
בסעיף 1(א) כתוב פה שהממשלה צריכה להביא את כל מה שהיא צריכה להביא עד ל-3 בדצמבר. אתה מתקן את זה - - - אני לא יודע כמה בדצמבר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני אגיד לך מה הוא עושה. הוא עושה שיהיה לך תקציב המשכי ל-2021. בנימה רצינית, חבר הכנסת קושניר, הוא מאפשר לך תקציב 2020 בשביל שב-2021 יהיה לך המשך.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מסביר לך ואתה לא מקשיב לי. נתתי לך תשובה: כדי שיהיה לי על מה להתבסס אחד חלקי 12 בשנת 2021.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - על מה יהיה הניסוח המשפטי ומה ההשלכות של הניסוח המשפטי. לא יעלה על הדעת ששר האוצר לא יוכל להביא לוועדה את ההצעות אלא אגף תקציבים או לא יודע מי. יש פה שר אוצר שיכול להביא את ההחלטות לאישור ועדת הכספים. ועדת הכספים תאשר או לא תאשר את הנושאים התקציביים, כולל עניין התמיכות שיכול להיות שלגבי העניין הזה אפשר לשקול איזושהי החמרה אפילו, נניח ללכת - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - לכיוון של החלטת ממשלה בעניין התמיכות בלבד. אבל ביתר הדברים, בפעילות השוטפת של שר האוצר, אי-אפשר להגביל אותו בכל דבר בהחלטות ממשלה - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - בעיצוב אגף התקציבים. זו לא השיטה שאפשר לעבוד בה ושר האוצר לא אמור להיענות לדרישה הזו. לכן אני רוצה לשאול את היועצת המשפטית של הוועדה האם סביר שנעביר היום בהצעת החוק שכל עניין שיביא שר האוצר לאישור ועדת הכספים יוכל להפוך להיות תקציב בר שימוש או בר מימוש.
רם שפע (כחול לבן)
¶
בואו נעשה סדר. חבר הכנסת מיקי זוהר, אני מכבד אותך מאוד וכמובן גם את השר כץ, אבל מה שאתה מציע הוא בניגוד למה שכתוב בהצעה, אני מזמין אותך לקרוא אותה.
רם שפע (כחול לבן)
¶
בנוסף, זה בניגוד לכל מה שאומרים פה הצוותים המקצועיים והצוות המשפטי שאומרים את המובן מאליו שכשיש תוספת תקציב היא צריכה, ראשית, להגיע לממשלה ואחר כך להגיע לוועדת הכנסת. זה מאוד פשוט. לשר כץ יש הרבה מאוד אפשרויות לתמרן את התקציב. אנחנו מסכימים?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
רם, אנחנו מוכנים את מה שאתם רוצים, אבל רק לכתוב כאן שזה במקום תקציב 2020. לא נצטרך תקציב 2020. אם אתה רוצה ממשלה וועדת כספים – זה תקציב.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אדוני היושב-ראש, תיקון קל לבקשתי. אשמח לשמוע את עמדת היועץ המשפטי של משרד האוצר, את עמדת היועץ המשפטי של משרד המשפטים - - -
אסי מסינג
¶
כל אחד עושה בממשלה את תפקידיו שלו. אם מציגים תקציב או פירוט של תקציב, יש גורם שמוסמך להצגה, וכמובן שהשר הממונה הוא שר האוצר והכול מבוצע. אם יש עניינים אחרים, כמו למשל כשמאשרים פטור ממכרזים, החשב הכללי הוא המוסמך ושר האוצר לא יכול להחליף אותו ולכן זה מבוצע על-ידי החשב הכללי. אם היועץ המשפטי של משרד האוצר צריך להגיש חוות דעת משפטית, שר האוצר לא יכול להחליף אותו והיועץ המשפטי של משרד האוצר צריך להגיש חוות דעת.
יש כלים מאוד קיצוניים שאפשר להשתמש בהם במקרים בהם רוצים לעשות דברים אחרים. אבל יש גורמים מוסדיים שזה התפקיד שלהם וכל אחד והתפקיד שלו במאטריה והוא עושה אותו. עד היום הדברים נעשו בדיוק לפי סדרי עדיפויות שהממשלה קבעה, שהשר קבע ואני לא רואה צורך בכלל להידרש לשאלות האלה במסגרת הדין כרגע ולדבר עליהן אגב השאלה של תיקון חוק היסוד, איך התפקוד של הפקידים מתבצע בתוך משרד האוצר. נדמה שזו שאלה שלא צריכה להידון, לא לגבי אגף תקציבים, לא לגבי אגף חשב כללי, לא הייעוץ המשפטי במשרד האוצר וכולי אפשר להמשיך, יש גם כלכלנית ראשית שיש לה תפקידים. לכל אחד יש את התפקידים שלו במשרד – לא זה המקום לדבר בהם, ובטח לא אגב תיקון לחוק יסוד בהוראת שעה של השאלה איך נפעל במקרה שבו לא יהיה תקציב. זה די ברור לכל מי - - - לפחות עד מהלך דצמבר ויש צורך לפעול לגבי התקציב, החשב הכללי יתייחס למשמעויות של זה, הממונה על התקציבים התייחס לזה בבוקר, אני התייחסתי לכך. על זה אנחנו מדברים.
לכן הוצעה חלופה על-ידי היועצת המשפטית של הוועדה והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה התייחס קודם לכן למשמעויות של ההצעה עצמה. זו המסגרת שנראה שנותנת מענה לכל הקשיים שדיברנו עליהם ואני עוד הזכרתי קודם לכן את בעיית העודפים שלא נפתרת בהקשר הזה וההתחייבויות על בסיס המזומן וההלימה מול תקציב ההתחייבויות שיצטרכו ללוות אותנו כי נצטרך להתייחס לזה בהמשך.
לא ניתן, למשל, להתחייב לתקציב הביטחון שייצא בשנת 2021 בפועל בלי להבין שיש העברת עודפים מכיוון שאם אין העברת עודפים אז אי-אפשר גם להתחייב. לכן אני אומר שלכל הדברים הללו צריך לתת את המענה באמצעות איזשהו פתרון שמסתדר עם המסגרת הנורמטיבית.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא. אני רוצה תשובה ברורה: האם אפשר לקבוע בסעיף החוק ששר האוצר יביא לאישור ועדת הכספים? האם אפשרי לקבוע את זה בחוק?
אסי מסינג
¶
- - שמתייחסים לכל משרדי הממשלה השונים, אני חושב שמבחינת ההתנהלות של הממשלה הדבר לא נכון ולא מידתי. לא נכון, לא מיטבי ולא יהיה בקנה אחד עם יתר הקצאות התקציב שנעשות היום מהקופסאות דרך תקציב - - - דרך כל הדברים האחרים.
מאיר לוין
¶
חבר הכנסת זוהר, אני מבטיח להשיב בדיוק לשאלתך. התייחסתי קודם למשמעות של המהלך שנעשה פה שלמעשה במידה רבה, ככל שמאריכים את תקופת הזמן של התקציב ההמשכי ומגדילים את הסכום של התקציב ההמשכי, ככה במהות אנחנו מתרחקים מעולם של תקציב המשכי ומתקרבים לעולם של תקציב של ממש.
הסברתי על הקושי שכשעושים מהלך מהסוג הזה להתרחק מהמנגנונים שחוק היסוד מסדיר איך מאשרים תקציב. חוק היסוד קובע שתקציב מאשרים באמצעות ממשלה שמביא לאישור הכנסת בשלוש קריאות חוק תקציב.
לכן התשובה שלי לשאלה שלך היא שכיוון שבמהות אנחנו מתקרבים מאוד למהלך של תקציב, הכנסת צריכה לנסות לדמות את המהלך שנעשה פה כמה שיותר להצעה של תקציב. לכן דרך המלך היא אישור הממשלה והבאה לכנסת.
לגבי מה שאפשר לכתוב – אני לא בטוח שזה מופיע - - - לתקציב – שזה יהיה על-פי הצעת שר האוצר. מי שיביא את הצעת התקציב לממשלה יהיה שר האוצר. זו ההצעה שאני מציע, שלא ייכתב רק שהממשלה תביא לאישור הכנסת אלא: הממשלה, על-פי הצעת שר האוצר, תניח על שולחן הכנסת.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הכול ברור. שלמה קרעי, כיוון שיש פה שאלה משפטית וכיוון שאתה רואה חשבון, אני רוצה לשמוע את היועצת המשפטית של הוועדה ואחר כך אני אשמע אותך.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא פתרנו בעיה של עודפים שיש משרדים שמשלמים את ההתחייבויות שלהם בעודפים - - - אולי אפשר - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ברגע שזה מגיע לוועדת כספים, הכול נפתר לך. נגמר. זה מגיע לפה. מה השתנה מתחילת הדיון? אנחנו עומדים באותה הצעה.
שגית אפיק
¶
"הצעת חוק-יסוד: הכנסת (תיקון מס' 50 - הוראת שעה) (התפזרות בשל אי-קבלת חוק תקציב)
תיקון סעיף 36א
1. בחוק-יסוד: הכנסת , בסעיף 36א, אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
"(ב1) על אף האמור בסעיף קטן (ב)" – שלמעשה קבע את 25 באוגוסט כמועד להתפזרות בשל אי-אישורו של תקציב – "עד יום ח' בטבת התשפ"א (23 בדצמבר 2020)".
אתם רוצים להשאיר את זה?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני אוריד לך 600 הסתייגויות. חיכיתי שתגיד נושא חדש ואז הייתי מעיף לך 600 הסתייגויות ככה ברגע.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
חיכיתי שתגיד את זה. הלאה, תמשיכי. תן לה להקריא אחר כך תצביעו על ההסתייגויות. תקריאי בבקשה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בגלל שהיא לא נבחרת, אני מבקש לכבד אותה. אם היא הייתה נבחרת ציבור, הייתם – תנו לה לסיים.
שגית אפיק
¶
"יחולו הוראות סעיף קטן (ב) בשינוי זה: במקום הסיפה החל במילים "שלושה חודשים" יבוא "23 בדצמבר 2020".
תיקון חוק יסוד
¶
משק המדינה – הוראת שעה
2. בתקופה שמיום תחילתו של חוק זה עד יום 23 בדצמבר 2020, ח' בטבת התשפ"א, יקראו את חוק-יסוד: משק המדינה , כך שבסעיף 3(ב), אחרי פסקה (1) יבוא:
"(1א) על אף האמור בפסקה (1), לעניין תקציב המדינה לשנת 2020 – הממשלה תניח את הצעת חוק התקציב על שולחן הכנסת לא יאוחר מיום".
היו על זה דיונים רבים איך לחלק - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מקבל את ההצעה – עכשיו זה 60 ו-60, בסדר? המשמעות היא שהממשלה צריכה תוך 60 יום להביא הצעה.
אסי מסינג
¶
אני מציע גם לתקן - - - תקציב 2021 מכיוון שתקציב 2021, המועד הקבוע כאן להניח את התקציב בכנסת הוא ה-1 בנובמבר שיוצא בערך אותו מועד.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
היא מציעה לפצל את הסעיף הזה ולדון בו בהמשך כדי לראות מה אנחנו עושים עם זה כדי שלא תראה סתירה מוזרה בחוק.
שגית אפיק
¶
אני מציעה לפצל את זה בהמשך וכשתגיע להצבעה, נצביע על פיצול ובהמשך נראה גם מה עושים לגבי 2020 וגם לגבי 2021 לעניין ההנחה. ככל שאנחנו לא מניחים את זה, אז יש לנו את המועד שקבוע ממילא בחוק שזה 55 ימים שקבועים ממילא.
שגית אפיק
¶
אם לא נדון בסעיף שאנחנו מפתלים בו – בגלל שאסי מציע שנעשה גם תיקון ל-2021 ואני לא חושבת שאתם בשלים לזה כרגע - - -
בחוק יסוד
¶
משק המדינה, בסעיף 3ב(א), בסופו יבוא "ובתוספת שיעור גידול האוכלוסייה בישראל בשנה האחרונה שקדמה לאותה שנת כספים ושלגביה פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את שיעור הגידול כאמור.".
זו הוראת קבע שתחול מעתה ואילך ביחס לתקציב של אחד חלקי 12. בנוסף למדד המחירים לצרכן תתווסף תוספת שיעור גידול האוכלוסייה בישראל בשנה האחרונה שלגביה היה פרסום כזה. זו הוראת קבע שלמעשה תחול כל פעם שיהיה אחד חלקי 12.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
רק צריך לומר של-2021 זה רע, כי המדד ב-2020 שלילי. זה אומר שזה מוריד את התקציב.
שגית אפיק
¶
התחילה של הוראת הקבע היא ב-1 בינואר 2021, והוראת הקבע לא תחול בשנת 2020, שלגביה אתם רוצים הוראת שעה אחרת.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
שגית, היום יש רק מדד, נכון? הוא מוריד אותנו ממילא. השאלה אם אנחנו רוצים להסתכל במבט צופה פני עתיד מתוך הנחה שלא יהיה תקציב ב-2021 כנראה, כי הם לא יצליחו להסדיר. אני בכל מקרה חושב שזאת טעות לעשות את הוראת הקבע כמו שעושים אותה עכשיו, כי אם אנחנו מדברים על מצב נורמלי של שלושה חודשים, ינואר עד מרץ, המצב הנוכחי צריך להישאר כדי לתמרץ ממשלה להביא תקציב. הצענו ביום רביעי לקבוע בהוראת קבע שאם יש מצב של יותר מחצי שנה בלי תקציב – במצב כזה להוסיף את קצב גידול האוכלוסייה, ולא מהיום הראשון - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
בהתחלה נשארים במצב נורמלי, אחרת אין יותר רציונל של אחד חלקי 12, את בעצם עושה תקציב מדינה חדש ורק נותנת לחשכ"ל לנהל אותו, בלי סדרי עדיפויות של ממשלה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני חושב שזה לא נכון להגדיל. אני מציע ככה: עד חצי שנה, שיתנהל כמו היום, ואם עברנו שישה חודשים בלי תקציב, אז אפשר להוסיף את הטייס האוטומטי.
אסי מסינג
¶
אם ממילא התיקון של הוראת השעה יהיה שונה מההוראה הקבועה וממילא ההוראה הקבועה בסימן שאלה אם היא בכלל תחול – כי אם לא יאושר תקציב אז ההוראה הזאת אינה חלה, כי היא נדבקת לתקציב השנתי הקודם שאושר – במצב הדברים הזה אני מציע לא לעשות הוראה קבועה ולתקן רק את הוראת השעה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בצלאל מציע הצעה אחרת, להכניס בהוראת קבע שאם אחרי שישה חודשים לא עבר תקציב, רק אז מתחילים לעשות התאמות. אבל עד אז, שיישאר באותו מצב. משרד המשפטים, מה עמדתכם?
אסי מסינג
¶
- - - לסבך את העניין. כמו שעכשיו מוצע, היה מוצע לעשות תיקון רטרואקטיבי ולהגיד שבחודש ינואר אפשר היה להוציא תקציב יותר גדול. אנחנו יודעים שבחודש ינואר אי אפשר להוציא תקציב יותר גדול - - -
אסי מסינג
¶
השילוב הזה יוצר שתי שיטות הצמדה שהן פשוט יעשו סתם בלגן. אני מציע לא להיכנס לדבר הזה, שלא נעשתה עליו חשיבה. אני חושב שאפשר להשאיר בצד את ההוראה הקבועה ולעשות אותה בנחת, הרי יהיו עוד הזדמנויות לתקן את חוק יסוד: משק המדינה. דרך אגב, יש הצעת חוק שנמצאת על שולחן הוועדה, שעוד לא עלתה, בקשר לתיקון לקופסת החינוך, ואפשר יהיה לעשות את התיקון שם. אם ממילא לא רוצים להשתמש בהוראה הקבועה אלא להגדיל את ההוצה בשיעור אחר לגמרי אז לא כדאי - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אבל אסי, יש הרי היגיון שנכון לאו דווקא לשנה הזאת. השנה הזאת היא הוכחה קונקרטית לסיטואציה הלא נורמלית שאם תקציב אחד חלקי 12 נמשך כל כך הרבה זמן, הוא מייצר בסופו של דבר עיוות. הדבר הזה נדון כאן, והעיוות עכשיו הוא ברור ונהיר. העובדה שאתה מתקן בהוראת שעה מבלי לתקן את הסדר הקבע, מבלי לקבע את אותו היגיון, מייצרת סימן שאלה - - -
אסי מסינג
¶
אבל לא מוצע כרגע לתקן את תקציב 2020 בהתאם להוראה הקבועה, מוצע להגדיל את זה יותר. ולכן אני אומר - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
היועצת המשפטית, אפשר לעשות את זה ל-2021 שיהיה או 2.5% או לפי גידול האוכלוסייה - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אדוני היושב-ראש, שגית, קצת לא נוח לי לתת לכם עצות טובות כי אני אמור להתנגד לחוק הזה. אבל בכל זאת. התיקון של הוראת הקבע הוא חשוב מאוד, כמו שאמר חבר הכנסת האוזר, כדי שגם התיקון שאתם מעבירים יעבור גם מבחן בג"ץ אחר כך. אני חושב שלא נכון לדבר על עשרה מיליארד, אתם טועים. אם אתה הולך לתיקון קבע של טייס אוטומטי, לך עליו גם השנה. אם אתה רוצה הוראות מיוחדות לגבי השנה – ממשלה, ועדת כספים וכו – אני לא נכנס לזה, זה יותר בשוליים. אבל עצם ההגדלה של תקרת ההוצאה של השנה – ככל שאתה תהיה בהוראת קבע, הסיכוי שלך לצלוח את בג"ץ בהוראת שעה שיש בה שינוי מינורי הוא יותר גבוה. אבל אם לא תסביר את הרציונל - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני אסביר לפרוטוקול. מה שאמרנו כאן ביום רביעי זה שכשהמחוקק דיבר על אחד חלקי 12 כפי שהוא, בלי שום שינויים למעט אולי המדד, הוא העלה בדעתו שלושה חודשים. כי במצב נורמלי מעבירים תקציב עד 31 במרץ, אחרת הכנסת מתפזרת. מה נעשה מינואר עד מרץ? יהיה לנו אחד חלקי 12. לא חשבו שאתה הולך לנהל שישה, שבעה, שמונה, תשעה ועשרה חודשים בלתי תקציב.
שאול מרידור
¶
לא, לא, שנייה. קחו את הארבעה האחרונים. אם אתה לא מעביר תקציב במרץ, הכנסת מתפזרת. 90 יום בחירות יוצא יוני. הקמת הממשלה תצא באוגוסט, התקציב יוצא בנובמבר. אלה לוחות הזמנים לתקציב המשכי בהינתן שהממשלה לא מעבירה תקציב. אני מסכים איתך שלא התכוונו שנגמור שנה בהמשכי, על זה הסכמנו. אבל בכל התקציבים ההמשכיים שאני מכיר, מ-2002, תמיד הגענו או לאוקטובר או לנובמבר, אולי היה איזה אחד בספטמבר. זאת המציאות שחווינו - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שאול, הבנתי. אנחנו משאירים את הוראת הקבע בנוסח שהוצע, רק צריך למצוא פתרון למדד. נכתוב אולי ממוצע של שלוש שנות מדד. רבותיי, תנו ליועצת להמשיך להקריא.
שגית אפיק
¶
אני מציעה שבהוראת הקבע זה יהיה בתוספת מדד ובתוספת שיעור גידול האוכלוסייה, ובלבד שמדד המחירים לצרכן הוא מעל אפס.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, מהיום הראשון, כי אומר בצדק שאול שאין דבר כזה, כי אם לא עבר עד מרץ אז בעצם יש בחירות וזה כבר ילך לפחות לאוקטובר. אז בוא נדע את זה מהיום הראשון ונפסיק לשחק עם עצמנו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בסדר, על החצי חודש הזה לא נלך לבית משפט. הוא אומר שפרקטית הוא מקבל את זה. הלאה.
שאול מרידור
¶
אני לא מדבר על הסכום, אני מדבר על הוראת הקבע, לא על הוראת השעה. לגבי הוראת השעה השר אמר מה הוא מבקש, ואני מניח שזה מה שאתם תעשו. אבל לגבי הקבע, ככל שאתם - - -
שאול מרידור
¶
אני לא משוכנע שעכשיו כדאי לגעת בקבע, אבל ככל שכן נוגעים, אי אפשר לשים גם מדד וגם אוכלוסייה. אני אסביר. בשנים שהמדד נורמלי זה יהיה גבוה מגג ההוצאה שמותרת על פי חוק, ופה בטח אין היגיון של חוק המשכי.
שאול מרידור
¶
בשנה רגילה יש מדד שהוא סביב 2% וגידול האוכלוסייה בישראל הוא סביב 2%, וביחד זה יוצא 4% גידול, שזה יותר מהגידול שמותר בגג ההוצאה ב-2020 למשל.
שאול מרידור
¶
אני ממש ממליץ לכם לא לעשות את השינויים הדרמטיים האלה קדימה בלי שנחשוב עליהם קצת יותר. יש הבדל בין המצב שחייבים לגמור את זה עכשיו, היום, אחרת הכנסת מתפזרת, לבין החלטה עכשיו להחליט קדימה - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
החוק הזה נולד בחטא ואתה עוד רוצה להכניס דברים כאלה קיצוניים בלי מחשבה ובלי לבדוק את זה. בחייך, יש גבול.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
ראש אגף תקציבים אמר כאן דברי טעם. מיקי, אל תיקח את זה לצד הקיצוני. צריך לזכור שאם אנחנו עיוורים לעיוותים שהקצב האוטומטי הזה עושה אנחנו פוגעים באינטרס הציבורי לא פחות מהפגיעה - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
איך אתה יודע? בחנת את זה לעומק? עשית ועדת מומחים? הספקת להבין את זה בחמש דקות דיון באמצע הלילה?
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני מבין את מה שאומר ראש אגף תקציבים ואני חושב שהוועדה צריכה לרשום לפניה לגעת בנושא.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, צביקה, אני חושב שזאת הזדמנות לתקן משהו שכולנו חשנו על בשרנו בשנה האחרונה בגלל המצב הפוליטי. כולנו חשנו את זה על בשרנו, כל אחד במערכת שלו, את המשמעות של היעדר תקציב ואי-נתינת מספיק כלים לחשב הכללי להתמודד עם זה. למה אני מתכוון? אם הייתי מאשר במסגרת תקציב, זה נכון, אני מאשר מסגרת שהחשב יכול לפעול בה. ואמר בצדק החשב, אני לא יכול... כי הרי החשב הכללי לוקח עוד שיקולים; הוא גם לוקח לא לעבור את התקרה של מה שיכול להיות הגידול של המסגרת התקציבית. ואמר החשב בצדק: לא נתת לי לחרוג מ-400 וגם הייתי צריך לקחת את הסיכונים, אז ירדתי מתחת לזה. אנחנו צריכים לתת לו אפשרות בסיטואציה הזאת – ואני מאחל שזה לא יקרה למדינת ישראל עד 2027 – כלים להתמודד. הכלים להתמודד זה לתת מינימום של דברים שהם טייס אוטומטי, שזה: גידול אוכלוסייה ומדד. זה עושה שכל.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
להוראת השעה אנחנו מסכימים וגם ייתכן שיהיה פה מספר שמתכתב עם המשבר הנוכחי הקונקרטי החריג, אבל - - -
אסי מסינג
¶
הממשלה תוכל להגיש הצעה. היא ממילא תצטרך לעשות. אני אומר שוב, אם לא יאושר תקציב לשנת 2020 יצטרכו לעשות תיקון לחוק היסוד שוב, לא יהיה מנוס - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
חבר הכנסת האוזר, מכיוון שאני רוצה להתקדם עם ההצעה שלך נשאיר את זה לסוף הדיון. היועצת המשפטית, תמשיכי להקריא.
בחוק יסוד
¶
משק המדינה (תיקון מס' 10 והוראת שעה לשנת 2020), בסעיף 1 –
(1) ברישה, במקום "בתקופה שמיום תחילתו של חוק-יסוד זה" יבוא "בתקופה שמיום ד' בטבת התש"ף (1 בינואר 2020)";
(2) בפסקה (1), אחרי סעיף קטן (א2) המובא בו, יבוא:
"(א3) על אף האמור בסעיף קטן (א), הממשלה תהיה רשאית להוציא בכל חודש סכום השווה לחלק השנים-עשר מהתקציב השנתי הקודם עם תוספת תקציב שתורכב מאלה: תוספת הצמדה למדד המחירים לצרכן ושיעור גידול האוכלוסייה בישראל בשנה האחרונה שקדמה לאותה שנת כספים ושלגביה פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את שיעור הגידול כאמור (להלן: תוספת תקציב 2020), ובלבד שהממשלה, על פי הצעת שר האוצר, תביא לאישורה של ועדת הכספים תוכנית פעולות מפורטת לשימוש בהוצאה הממשלתית המותרת...
צריך פה "לחודשים אוגוסט עד דצמבר", אסי?
אסי מסינג
¶
לעניין הנוסח של ההגשה אני מציע להיצמד למה שנמצא בחוק היסוד בתוכנית המפורטת, שנמצא גם בחוק יסודות התקציב.
שגית אפיק
¶
אבל עלתה כאן הצעה אחרת. ההצעה הייתה "הממשלה, על פי הצעת שר האוצר, תביא לאישורה של ועדת הכספים".
רם שפע (כחול לבן)
¶
חבר'ה, בוא נסביר מה היה פה. מיקי זוהר נכנס לפה ביחד עם ישראל כץ והציע הצעה לדלג - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הבנו, אנחנו נדון על זה, תנו לה לסיים את ההקראה. חבר'ה, אתם מבלבלים את כולם, כולל אותי. תנו לה לסיים להקריא.
שגית אפיק
¶
אם הממשלה צריכה להביא משהו בפני ועדת הכספים, אז אני מבינה שכדי להביא אותו היא צריכה לקבל החלטה שהיא מעבירה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אופיר, אתה מכיר כאלה שחותמים - - - בהסכם? היא משפטנית, הוא משפטן וגם אני משפטן, ואני אומר לך שכדי שדברים יהיו ברורים צריך לכתוב ולא להגיד "ככה אני מבינה".
שגית אפיק
¶
"תוכנית פעולות מפורטת לשימוש בהוצאה הממשלתית המותרת". אני מבינה שזה לחודשים אוגוסט עד דצמבר 2020?
שגית אפיק
¶
"כל עוד לא אישרה ועדת הכספים את תוכנית הפעולות המפורטת לא תהיה רשאית הממשלה להוציא את תוספת התקציב 2020; הממשלה תביא לאישור הוועדה את התוכנית המפורטת...
אתם רוצים לקבוע לזה לוחות זמנים? לא יאוחר מכמה?
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אדוני היושב-ראש, אני מבקש שידפיסו לנו את זה, אני רוצה לראות את זה בעיניים. אי אפשר לעקוב אחרי כל כך הרבה מלל רגיש - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
איתן, אתה יכול לעשות מה שאתה רוצה, אבל אלה העובדות, לא היה שום תיקון חוץ מ - - -
שגית אפיק
¶
איתן, אחרי המילים "להלן תוספת תקציב 2020" מופיע לך "ובלבד שהממשלה, באישור ועדת הכספים של הכנסת, תקבע". אני מוחקת את המילים "ובלבד שהממשלה, באישור ועדת הכספים של הכנסת, תקבע" - - -
שגית אפיק
¶
לא, זה לא הטקסט. אני לא יודעת מה נתנו לך, אבל זה לא הטקסט. איתן, תגיד לי כשאתה איתי. אני בעמוד השני, ב-(א)(3). רגע נחזור למקום לפני זה. אני מבינה שאתם רוצים להוסיף סכום גבוה יותר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
על 12 מיליארד שקל, זה מה שהציע פה שר האוצר. אבל החשב הכללי לא פה להגיד שזאת המסגרת.
שגית אפיק
¶
מאיר ואסי, הסכומים היא שאלה שהיא יותר שלכם. תגידו מה הסכום ש... תבדקו עם השר וגם תגידו לנו איך אתם רוצים לנסח את זה.
שגית אפיק
¶
אז נחזור לזה. אז אנחנו עכשיו אחרי המילים "להלן התוספת של 2020". מופיע לך שם "ובלבד שהממשלה, באישור ועדת הכספים של הכנסת, תקבע". תמחק את המילים האלה, ומה שאני מציעה זה ככה: "ובלבד שהממשלה, על פי הצעת שר האוצר, תביא לאישורה של ועדת הכספים - - -
רם שפע (כחול לבן)
¶
לא שמעתי. זאת עברית די פשוטה. אם הוא מביא והממשלה לא צריכה לאשר אלא היא מביאה לוועדת הכספים - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
בגלל זה אי אפשר להתקדם לשום מקום, רם, על כל דבר אתם מתווכחים. חאלס, נו. הממשלה תביא ותאשר.
מאיר לוין
¶
שגית, אני הצעתי שייכתב באופן מפורש "אישור הממשלה". אני רוצה להבין האם בהצעה שמובאת בנוסח שהבאת - - -
שגית אפיק
¶
מאיר, יש עשרות חוקים שבהם הממשלה מביאה בפני הכנסת משהו. הדרך היחידה שבה הממשלה יכולה להביא דבר בפני הכנסת הוא באמצעות החלטת ממשלה. אפשר להוסיף על זה את המילים, אבל זה הניסוח שקיים בחקיקה.
מאיר לוין
¶
אבל דווקא מכיוון שהסוגיה התחדדה ומכיוון שיש הסכמה שבדיוק לכך הכוונה, אז השאלה היא למה לא לרשום?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, אני לא יודע אם זה מקובל על השר. אני משאיר את הנוסח שאושר על ידי השר. אני מבקש להשאיר את הנוסח הזה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אדוני מזכיר הממשלה לשעבר, חבר הכנסת ומציע החוק, בעל הביצה שעוד לא נולדה – השר עמד על הרגליים האחוריות לגבי הניסוח הזה, ואני לא בטוח שהסיבה היא שהוא לא רוצה להביא את זה לאישור הממשלה, יכול להיות שיש לו סיבות אחרות לזה. אם היועצת המשפטית אומרת שאין לה בעיה עם הניסוח הזה אני הייתי ממליץ לקבל אותו, על אף שאני שומע את איתן בצליל הקול שלו שהוא נגד לקבל את זה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
מה שאמר שר האוצר ושהייתה לגביו הסכמה זה שהממשלה תאשר על פי הצעת שר האוצר. אבל היה חשוב לו שההצעה תהיה שלו, ולכן אני חושב שהסיפור של "תביא" או "תאשר" הוא אותו דבר מבחינה משפטית - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אם אתה חושב שזאת הכוונה אז בשביל מה אתה צריך להכניס את "הממשלה תאשר"? אנחנו סתם נכנסים פה לסיפור באמצע הלילה, בואו נתקדם הלאה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ככה לא בונים אמון, צביקה. לא מתווכחים על כל מילה, היועצת המשפטית אומרת לך שזה אותו דבר, אז מה העניין? מה חוסר האמון הקיצוני הזה?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
כזה חוסר אמון קיצוני, איך אפשר להתקדם ככה? כל הלילה נשב פה כשאתם לא מאמינים למילה של השר?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שנייה, אנחנו מסיימים את ההקראה ונתחיל בהסתייגויות, כולל הוראת שעה והוראת קבע. אני כן נוטה לקבל את הצעתו של חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' – כי אני רוצה להזדהות גם עם האופוזיציה – וכן להכניס הוראת קבע היום בחוק.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אם אתה רוצה להזדהות עם האופוזיציה אתה רק צריך איזה שני מיליארד שקל, לא הוראת קבע ולא כלום. אבל שהפרוטוקול יקלוט את הציניות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני עוד לא שמעתי מחמאות ממיקי לוי, רק תלונות. אבל הכנסתי את השני מיליארד שקל שביקשתם.
מייד מתחילים בהסתייגויות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אם זה ככה אז תשאירו "הממשלה תביא לאישור ועדת הכספים". אבל אני רוצה לוודא משהו לגבי העודפים.
שגית אפיק
¶
אז אמרנו "ובלבד שהממשלה תאשר", או לא "תאשר", מה שתחליטו, "על פי הצעת שר האוצר ותביא לאישורה של ועדת הכספים תוכנית פעולות - - -
אסי מסינג
¶
יש לי הערה. ההצעה עצמה היא עדיין במונחים של אחד חלקי 12 אחורה. בהנחה שמדברים על תוספת של שבעה מיליארד שקל - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
זה לא שבעה. 2.3 זה גם לא שבעה, הרגתם אותי. 400 מיליון כפול 2.3 – איך זה הופך ל-7?
אסי מסינג
¶
אני הערתי הערה ואתם קפצתם הצידה. אמרנו שהסכום שמוסיפים כאן – אם זה שבעה מיליארד ואם זה עשרה מיליארד – המשמעות האופרטיבית של להגיד עכשיו שמורידים אותו למנת מימון מתחילת השנה וגוררים את מה שלא נוצל... זה סתם לעשות פיקציה וסתם מסבך את הנוסח ולא ברור מה אומרים כאן. אם רוצים להוסיף עכשיו עשרה מיליארד אפשר להגיד, כמו שעשינו בקופסאות הנוספות, שבתקופה שמיום חקיקתו של החוק ועד סוף השנה כל זמן שאין תקציב אפשר להגדיל בסכום מסוים ולשלב אותו, זה הכול. ותהיה עליו תוכנית מפורטת.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני לא מבין, יש שתי עמדות לאוצר. קודם כול אמרתם שזה צריך להיות לא כמספר אלא כעיקרון - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
חבר'ה, אתם מפריעים. בלי דיבורים. אסי, אתה רוצה לשמוע תשובה או שאתה לא רוצה? אני לא הבנתי מה אמרת, אני ביקשתי משגית שתסביר לי מה אמרת.
שגית אפיק
¶
אני מסבירה. במקור אמרנו שאנחנו נציע נוסחה. הנוסחה תהיה מורכבת ממדדים רלוונטיים. מדד גידול האוכלוסייה הוא מדד רלוונטי. ולכן אמרנו שנעשה את זה גם להוראת קבע וגם להוראת שעה, כי אנחנו חושבים שצריך ללכת על נוסח.
שגית אפיק
¶
אם הולכים על נוסחה ואנחנו עושים גם הוראת קבע וגם הוראת שעה, ואם אתם רוצים גם להוסיף לה סכום, כי אחנו נמצאים בתקופה משברית קשה ובמצב חריג, אז אפשר להוסיף לה איזשהו סכום. אומר היועץ המשפטי של משרד האוצר: "אין צורך ללכת על נוסחה, אנחנו מוותרים על הנוסחה. אתם רוצים 11 מיליארד? תכתבו שזה יהיה בתוספת 11 מיליארד". השיטה הזאת של התוספת היא בלי נוסחה והיא גם בלי הוראת קבע כי היא בעצם רק נותנת פתרון לרגע הזה. ואלה שתי האופציות שעומדות על השולחן בפניכם.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא, לא, לא, יש לי הערה אחת, פינדרוס. שני שסתומים: אחד, שנחריג מדד שלילי; והשני, מה שאמר - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אבל למען הסר ספק, כמו שאמר ראש אגף תקציבים, שבכל מקרה זה לא יחרוג מתקרת ההוצאה - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, לא, לא, אנחנו לא רוצים. אנחנו רוצים שזה יהיה חלק מנוסחה. שאול, יש לנו אינטרס שזה יהיה חלק מנוסחה.
שאול מרידור
¶
לגבי נוסחת הקבע אני ממש ממליץ לך לא לדבר על שני הדברים. תבחר אחד מהם, או מדד או גידול האוכלוסייה. ב-2021 יש מדד שלילי ולכן לא כדאי לפי מדד.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אם רוצים נוסחה גם השנה אז - - - את גידול האוכלוסייה כפול איזושהי נוסחה - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
כן, כפול נוסחה. הרי בכל הקריטריונים המציאו נוסחאות כדי להגיע למספרים שרצו בסוף.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
חבר'ה, תנו לנו להתקדם. שאול, אנחנו אוהבים דיונים ליליים, אבל יש כמה חברים שלא. אנחנו נסיים את ההקראה ואז מיקי באוטוסטרודה.
שגית אפיק
¶
"ותביא לאישורה של ועדת הכספים תוכנית פעולות מפורטת לשימוש בהוצאה הממשלתית המותרת". לכאן אני מבינה שאתם רוצים להכניס תמיכות - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
"כולל פעולות של פרט ופעולות של תמיכות". או: "פעולות הממשלה לסוגיהן, כולל תמיכות".
שגית אפיק
¶
"תוכנית פעולות מפורטת לשימוש בהוצאה הממשלתית המותרת", ואני מוסיפה פה גם "שתכלול גם פעולות ותמיכות".
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
איתן, אני רוצה להסביר מה הרציונל. הרציונל הוא פשוט מאוד. אני רוצה לכלול את כל הפעולות שהממשלה ביצעה ואני לא רוצה לתת עדיפות. אומרת היועצת המשפטית של הוועדה, אני לא נותן עדיפות, אני נותן את זה רק כשזה נמצא בפנים. אבל מה שאני רוצה זה דבר אחד: שיהיה ברור שכששר האוצר מביא תוכנית... אני אומר לשר האוצר: אדוני שר האוצר, כשאתה הולך להביא תוכנית לוועדה, תביא את הכול, אל תגיד לנו "את מה שקושניר רוצה אני לא יכול כי אני לא יודע איך לעשות את זה" או "את מה שסמוטריץ' רוצה אני גם לא יודע, כי זה היה הסכם קואליציוני" וכו'. פשוט תביא הכול, כולל הכול.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אדוני, במה שהקריאה היועצת המשפטית כתוב "פעולות ותמיכות", אני לא מכיר את המונח הזה "פעולות פרט", אין דבר כזה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
יש קוליגיאליות בין היועצים המשפטיים. תאמין לי, אני בוגר חביליו ואישתו. עשר שנים על בשרי.
מאיר לוין
¶
לא, אי אפשר לומר, כי הרי יגיד לך החשב הכללי שהלך, ואולי גם שאול מרידור, שיש רכיבים שאתה לא תביא באופן מלא השנה. אפילו מעצם העובדה שכבר חלפו שמונה חודשים ולא הכול מומש - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מאיר, הבנתי. אני רוצה להסביר את הרציונל. מכיוון שלא היועצת המשפטית הציעה את זה אלא אני הצעתי את זה והיא לא שלחה לך את זה קודם, אני רוצה להגיד לך את הרציונל שעומד מאחורי זה במשפט פשוט מאוד, וכבר אמרתי את זה ליועץ המשפטי של משרד האוצר. לכל תהליך שאתה מנסה לעשות יש מחיר. מכיוון שכל חברי הכנסת - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שנייה. מכיוון שכל חברי הכנסת שנמצאים כאן עברו בחודשים האחרונים שבעה מדורי גיהינום של תשובות לקוניות רשמיות... לדוגמה, אזרח ישראלי שיש לו מורה שמסייע לו – הוא לא יודע שאותו מורה לא מתוקצב במסגרת שכר אלא במסגרת תוכנית או במסגרת הסדר כזה או אחר. הוא יודע שיש לילד שלו מורה. ואותו דבר כשהוא עובד במתנ"ס. אתם לא רוצים לתת לו להיות עובד מדינה, אז הוא עובד דרך המתנ"ס, ואז המתנ"ס הופך להיות "פעולה" ואז אתה שולח אותו הביתה. או לדוגמה, מה שכולם אוהבים לשמוע, אברך כולל ששר האוצר קרץ בזמנו "עזבו את זה, אל תכניסו את זה בבסיס התקציב, בואו נכניס את זה בקואליציוני ונסתדר, נגדיל לכם את הקואליציוני". ואז אותו אברך כולל, שאין לו מושג, הוא לא יודע שהוא "תמיכה" והוא לא יודע שהוא תקציב פוליטי, הוא יודע שהוא מגיע לכולל כבר 30 שנה ומקבל את אותם 800 שקל. עכשיו אני מסביר לו, תקשיב, יש בעיה לקונית בחוק: מכיוון שאתה מוגדר כתמיכות, פעולות, מתנ"ס, ארגון נוער או מה שלא יהיה, אתה לא הולך להיות בפנים.
לכן אנחנו רוצים להבהיר לשר האוצר/החשב הכללי/ראש אגף תקציבים כך: קיבלתם עשרה, 12 או 13 מיליארד שקל? – כמה ששר האוצר החליט – אל תתעללו בפעולות שקרו. אני לא מדבר איתך על תמיכות שהן לא רלוונטיות, אני מדבר על פעולות שקרו. עכשיו, מבחינתי - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני רוצה לומר לך משהו. לולא דמסתפינא מהיועצים המשפטיים הייתי אומר לכם שזה אפילו לא תמיכות, זה שכר לכל דבר ועניין. זה שאותו מורה מופעל באמצעות מתנ"ס והמתנ"ס הוא בעצם גוף שלישי של המדינה ואתה ברחת מאחריות – בסוף הוא עדיין עובד שלך, הוא עובד מדינה לכל דבר ועניין. אבל מכיוון שאני לא הולך לעשות את זה, אז אני אומר, על דעת כל חברי הוועדה, חבר'ה, תנו לי לפחות את האפשרות לשלם להם, זה הכול. ומכיוון שמשכו את זה לקיצוניות אחת, הוועדה מבקשת למשוך למקום אחר.
אסי מסינג
¶
אבל יו"ר הוועדה, בסוף התיקון הזה נסמך על ההוראות הקבועות של חוק יסוד: משק המדינה, ולייצר כרגע גם בהסדר הקבוע מינוחים שלא נעשה בהם שימוש... אף אחד לא חולק על כך שבמסגרת ההגדרה של הפעולות שנכללו בחוק התקציב הקודם נכלל כל מה שאמרת קודם – גם תמיכות וגם את הפעולות שאתה ציינת, גם תשלומי שכר וכל דבר אחר. ולכן אם עכשיו תחדד בתיקון מונח אחר, לכאורה תעלה השאלה האם הוא נכלל במונח הקבוע.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
רגע, יש לי פשרה. הרי אנחנו כתבנו "לרבות". זאת אומרת שהקבוצה היא קבוצה פתוחה - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אבל מה לעשות שחברי הוועדה לא רגועים. אני עושה את זה להרגעתם. אם אתה שואל אותי, אז כמו שאמרתי, לא היה צריך את זה מלכתחילה, כי גם לא היה צריך להתנות את זה אלא היה צריך למצוא פתרון קודם.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אסי, בוא נגיד שנקטנו בלשון שאיננה אופטימלית. איפה הסכנה בזה? הרי פה אני מציע - - -
מאיר לוין
¶
חבר הכנסת האוזר, עד היום התקציב ההמשכי נוהל אך ורק באוצר. השוני המהותי שאנחנו מביאים כאן הוא שיהיה אישור ממשלה וגם אישור של ועדת הכספים. זאת אומרת, אם יחשבו שהתוכנית לא כוללת את אותם רכיבים שהממשלה או הכנסת רוצים אז לא יאשרו את זה. זה עולם אחר ממה שדיברנו עד היום - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, זה לא. אבל נדבר על זה אחרי ההצבעה. זה לא בתוספת, זה צריך להיות בבסיס שלהם, לכן אתה טועה. הלאה.
שגית אפיק
¶
"תוכנית פעולות מפורטת לשימוש בהוצאה הממשלתית המותרת, לרבות פעולות ותמיכות, לחודשים אוגוסט עד דצמבר 2020". אני מבינה שהתוכנית שתביאו לאישורה של ועדת הכספים היא לא תוכנית מתחילת השנה, כי את זה, כפי שהסביר כאן החשב הכללי, הוא כבר חילק - - -
אסי מסינג
¶
הסכום ששר האוצר מבקש הוא 410 מיליארד בסך הכול. כלומר, על הבסיס עצמו, שעומד על 397, יצטרכו להוסיף 13.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני היושב-ראש, אם אנחנו יודעים שאחוז הגידול הוא 2 ואנחנו רוצים להגיע ל-11 מיליארד אז יש לנו משוואה בנעלם אחד, שהפתרון הוא 1.4.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני היושב-ראש, השר אמר לפני כן שלא אכפת לו מה הנוסחה, העיקר שזה יגיע ל-11 מיליארד.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, לא, שלמה, אני לא רוצה לשמוע, תעשו את זה בלעדיי, תודה. סיימנו את ההקראה? תודה.
שאול מרידור
¶
אתה מביא את כל התשלום כולו, לא את מה שנשאר לך לשלם, כי אחרת אתה לא יודע מה שילמת כבר - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שאול, אני מבקש בחוק את מה שאני מוסיף כרגע, שזה להביא לשלושה חודשים. אם תרצו להראות לי את כל השנה, אין לי בעיה, אבל אני מדבר על שלושה חודשים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מדבר על התוספת של התקציב. אמר החשב הכללי שהוא הוציא מינוס חמישה מיליארד באופן יחסי. תביאו את הכסף הזה שלא הוצאתם.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אבל אתה כוועדה רוצה לדעת מה הוא עושה עם התוספת. 11 פלוס 5, זה מה שאתה רוצה לדעת, ואת זה תקבל. ולא מעניין אותי כל שאר השנה.
שאול מרידור
¶
תקשיבו רגע. יושב-ראש הוועדה, אתם מחליטים פה החלטות על ימין ועל שמאל בלי להכיר את המערכת. יש לנו לא מעט סעיפים תקציביים שלוקח זמן לראות את הביצוע בהם, הם לא מהיום למחר. אתם מבקשים משהו שאנחנו לא יודעים לבצע. אנחנו יודעים לשים סכום שנתי; כמה יצא קודם וכמה יצא אחר כך זה פחות משנה. הרי מה אתם רוצים לדעת? שלישיבות יש כך וכך, שלתנועות הנוער יש כך וכך, זה מה שמעניין אתכם, אז מה זה חשוב כמה היה קודם וכמה היה אחר כך? אתה רוצה לראות ששנתית נתנו את מה שאתה רוצה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בנוסח כתוב כדלקמן: שר האוצר יביא למי שהוא רוצה... ובסוף ועדת כספים תקבע תוכנית פעולה מפורטת לשימוש בהוצאה הממשלתית המותרת לחודשים אוגוסט עד דצמבר.
שאול מרידור
¶
אי אפשר, אתם מבלבלים בין מנות מימון לתקציב. הסתכלות חודשית זה לא מעניין, מה שמעניין זה שבסוף תנועות הנוער יקבלו - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שנייה, שנייה, אני רוצה להבין מה ההבדל. טוב, אני מציע ככה: מכיוון שיש לנו מספיק הסתייגויות בואו ניצמד לנוסח של הוועדה, ואם ירצו במשרד האוצר להביא את זה במסגרת שנתית אין לי בעיה עם זה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא, אבל אדוני היושב-ראש, ברגע שאתה כותב "תוכנית מפורטת" יש לך את הגמישות לבקש את הפירוט.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אתה תגיד לי מה הבסיס. אתה תבוא, תעשה לי מצגת יפהפיה, תעשה לי יום עיון. אני אדבר עם מנכ"ל הכנסת, אתה תעשה לי מצגת על הכול. אבל בסוף אני רוצה לדעת מה עשית ב-16 המיליארד? אני אבוא בסוף המצגת, רק לשמוע מה עשית עם ה-16 מיליארד.
שגית אפיק
¶
שאול, יש פה שתי שאלות. שאלה אחת היא "מעבר למה?". ברור שזה מתחילת השנה. השאלה השנייה היא האם אתה מביא את החלוקה ביחס לכל השנה או ביחס לחודשים אוגוסט עד דצמבר. לכאורה לקורא התמים זה נראה הגיוני יותר שאתה תביא חלוקה מאוגוסט עד דצמבר ולא מתחילת השנה, זה הכול.
שאול מרידור
¶
אבל תוסיפו גם התחייבויות. אם התחייבתי למשל לתוכנית היל"ה באוגוסט, אבל התקציב הוא ספטמבר, אוקטובר, נובמבר, דצמבר – זה בפנים או לא? כמה ממנו בפנים? הוא חלק מזה או לא חלק מזה?
אתם סתם מסבכים. תקציב מגיע ברמה שנתית, זה המצב. הקטע החודשי הוא מימוני. ועכשיו אתם מבקשים תקציב עד 23 בדצמבר. אתם רוצים פחות שבעה ימים? אין בעיה. אבל במהות אתם מבקשים תקציב שנתי, זה מה שאתם אומרים. אז מה אתם מצפים? שאני אביא לכם - - -
(היו"ר ינון אזולאי)
היו"ר ינון אזולאי
¶
אגב, התקציב השנתי כבר מוכן ממזמן. כל הזמן שר האוצר אמר שהתקציב השנתי מוכן. תתמודד עם זה. יש לך את התקציב מוכן, ואתה רק צריך להראות לי עכשיו על התוספת מה עשית ומה לא עשית.
שגית אפיק
¶
אני ממשיכה להקריא. "כל עוד לא אישרה ועדת הכספים את תוכנית הפעולות המפורטת, לא תהיה רשאית הממשלה להוציא את תוספת התקציב 2020; הממשלה תביא לאישור הוועדה את התוכנית המפורטת לא יאוחר מיום - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, לא לכל השנה, אני רוצה לשלושת החודשים האלה.
7 בספטמבר? בסדר, 7 בספטמבר. כשאני הייתי מנהל הייתה מחלקה אחת שאמרה "אני לא יודעת לעשות, תלך למחלקה השנייה". אתם יודעים להביא את זה ב-7 ספבטמבר? שר האוצר ימצא דרך להתמודד עם זה.
שרית פלבר
¶
הנוסח כרגע אומר שהסכום הנוסף, ההגדלה של 2020, כולל את המדד, שהוא גם ככה כבר בתקציב ההמשכי. אני לא בטוחה שלכך התכוונתם. התכוונתם שרק את הגידול שנובע מהדיון היום בוועדה אתם רוצים להקפיא במקרה שהכנסת לא אישרה.
שרית פלבר
¶
הוראת השעה. היא כוללת כאן גם את מדד המחירים לצרכן וגם את מדד הגידול הדמוגרפי כשני הדברים שמוקפאים אם הכנסת לא מאשרת, בעוד שמדד המחירים לצרכן הוא לא מותנה - - -
שגית אפיק
¶
מה שאני מציעה לוועדה זה שבהוראת הקבע יהיה רק שיעור גידול האוכלוסייה בישראל, בלי מדד המחירים לצרכן, ובהוראת השעה יהיה 1.5 כפול שיעור גידול האוכלוסייה בישראל, בלי המדד, מה שמביא אתכם לסכום.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
רגע, אני רוצה לשאול לגבי הוראת הקבע. זה נורא נחמד ל-2021 שהמדד שלילי ב-2020, אבל מה יהיה ב-2027? הרי אתה עושה הוראת קבע בחוק יסוד.
שגית אפיק
¶
"תחילתו של חוק יסוד זה ביום קבלתו בכנסת". החוק צריך לעבור במליאת הכנסת עד מחר בחצות, כדי שלא נתפזר ונהפוך לדלעת. ולכן התחילה שלו תהיה ביום קבלתו.
"על אף האמור בסעיף קטן (א), תחילתו של סעיף 3 ביום י"ז בטבת התשפ"א (1 בינואר 2021)". זו התחילה של הוראת הקבע. היא תתחיל רק ב-2021. "תחילתו של סעיף 4 ביום ד' בטבת התש"ף (1 בינואר 2020)". זו הוראת השעה לשנת 2020.
יש דברים שהשארת פתוחים. אתה רוצה לחזור אליהם?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, את העניין של אוגוסט עד דצמבר תשאירי כמו שזה, אוגוסט עד דצמבר, אני לא הולך לפתוח את זה. את הוראת הקבע נשאיר לאחר כך.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני רוצה להשאיר את זה. להשאיר את שיעור גידול האוכלוסייה, ולכתוב "בהינתן שלא עבר תקציב במשך שישה חודשים", כמו שהציע בצלאל. בצלאל, אתה מתעקש על ההצעה שלך שזה יחול רק אם התקציב לא אושר אחרי שישה חודשים, על אף ההערה הנכונה של שאול?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שאול, תן לו להסביר, למרות שהטענה שלך היא חזקה ואני מסכים איתך. אבל אולי בצלאל ישכנע אותי אחרת.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
קודם כול, הרעיון של לעשות הוראת קבע הוא נכון והוא גם יעזור לנו לצלוח את הוראת השעה הזאת במבחנים משפטיים שהיא תעבור. לגבי הוראת השעה, אם אנחנו מורידים את המדד, כמו שהציעה היועצת המשפטית, ומשאירים רק את גידול האוכלוסייה, לא עשית כלום בקבע, כי זה שני אחוז וגם זה שני אחוז. לכן לא עשית כלום, החלפת פרה בחמור. לכן אני מציע שזה יהיה גם המדד וגם הגידול, ובתנאי שהמדד לא שלילי, והכול כפוף לתקרת ההוצאה. ולמה אני אומר משישה חודשים והלאה? - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
שנייה. למה אני מציע משישה חודשים? כי אנחנו הרי רוצים לתמרץ את הממשלה להביא תקציב, אחרת יהיה לה מאוד נוח לא להביא תקציב ולהתנהל באחד חלקי 12. לכן אני טוען שמאפס עד חצי שנה תשאיר את המנגנון הנוכחי, שהוא לא נוח, הוא מגביל, הוא מרסן את הממשלה. ואחרי חצי שנה אתה יכול להתקרב לתקרת ההוצאה, שלא תעניש את אזרחי ישראל על כך שהממשלה שלנו לא מתפקדת, כמו זאת הנוכחית.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
גברתי היועצת המשפטית, המשנה ליועמ"ש אומר שהוא מעדיף פשוט שזה יהיה 2.8% כפול התקציב הקודם, במקום נוסחה שהוא לא יכול להסביר אותה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, הוא אומר, ממה נפשך? העודפים נכנסו לתוך ה-411, הם בתוך ה-411, ככה שאתה לא יכול לאשר 411 פלוס עודפים, כי הם כבר בתוך ה-411.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל תביאו פתרון, הוא בגירעון. אני מסביר לך. ב-2019 משכו להם עודפים של 2018, נתנו להם רק 50%, והם נשארו בעצם בחוק, כי זה לא הספיק להם. המשרד נמצא על 400 מיליון ו-150 מיליון זה העודפים שלו. העודפים האלה מחולקים גם לשנת 2020.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
עכשיו, כשאתה בא ונותן לו את זה, אתה מסתכל על ה-400 מיליון, אבל יש לו עוד 150 מיליון במחויבים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שאול, ינון שואל שאלה. נניח שאישרתי את ה-411. למשרד התיירות יש בתקציב 2019 200 מיליון פלוס עודפים. איפה העודפים האלה של 2019 נמצאים?
שאול מרידור
¶
היות שהם לא קשורים אז לדבר עליהם זה נחמד אבל זה לא עוזר. הרעיון בעודפים הוא הקשר בין ההתחייבויות לבין המזומן, שפה הוא ניתק, כי הממשלה לא מאשרת תקציב. הפתרון לזה עובר דרך זה שהגדלתם עכשיו את המסגרת. אם יש יותר מסגרת לחלק אז במקומות שיותר נסמכים על עודפים יפתרו את זה דרך לתת כסף. זה די פשוט. אבל השאלה אם רוצים את זה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל אני צריך פתרון בשביל זה. מה אתה בעצם אומר לי? יש כסף, לך תתמודד עם זה. לכל המשרדים זה פותר את הבעיה, שני מיליארד מתוך 60 זה פותר את הבעיה. אבל להביא, מתוך 550 מיליון, 150 מיליון שזה עודפים – זה לא פותר את הבעיה. והמשרד גם מחויב על זה והוא גם סוחב את זה איתו מ-2018.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
תשאל את מאיר לוין, הוא יודע את זה, הוא יודע שב-2018 נתנו לו ל-2019 אישור רק על 50% מהעודפים, והוא גורר את עצמו משם - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה לא הסכם קואליציוני, הוא מחויב על זה עכשיו, מה הוא עושה? הוא מחויב על זה. תן לי פתרון.
שאול מרידור
¶
אבל השאלה של העברת עודפים שמחויבים בהסכמים קואליציוניים, שעל זה אתה מדבר, היא לא קשורה לתקציב המשכי. זאת שאלה מורכבת אבל היא לא קשורה לפה. מה שלא יקצו בהסכם קואליציוני - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ינון, בקיצור, אתה לא יכול לחייב יותר מ-11 מיליארד מתוך ה-411. הוא אומר שמה שיקצו לך ב-411 פה בוועדה זה מה שיהיה, לא יעזור לך כלום. אתה לא יכול להחריג את העודפים שהזכרת, אחרת אתה לא תסיים עם זה. בסוף אתה חייב להתכנס ל-411. בתוך ה-411 תגיד לו להביא את זה לוועדה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, הוא אומר, תביא את זה לוועדה מתוך ה-411. יאללה, רבותיי, סיימנו את ההקראה, נכון?
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מתחיל. סעיף 1: לכנס את ועדת הכנסת לתקופה שמיום תחילת חוק יסוד זה ועד יום - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בהוראת הקבע הצענו את ההצעה שהציע בצלאל. אנחנו נכניס שם גם את המדד וגם את גידול האוכלוסייה, ובתנאי שהמדד לא יהיה שלילי, וזאת אם הממשלה לא אישרה תקציב בתוך שישה חודשים. בסדר? יופי.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש לך שבעה סעיפים שהם נושא חדש. אני רוצה כינוס של הוועדה אחד-אחד. תביא את היועצת המשפטית. רק תשווה את מה שביקשת למה - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא, אני מקריא רק את הסעיף הראשון, אני לא מקריא את הכול:
"בתקופה שמיום תחילת חוק יסוד זה ועד יום י"ז בכסלו (3 בדצמבר 2020)" – זה שינוי בחוק. בבקשה לכנס את ועדת הכנסת.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא, אני לא רוצה נושא חדש על כל החוק, אני רוצה סעיף-סעיף, אתה אל תבלבל לי במוח.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שלמה, אני לא מתכוון לנהל פה פינג-פונג פוליטי, את כל התצלומים לפייסבוק אפשר לעשות בחוץ, לא פה הערב בוועדה. די, הבנו, מיצינו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, ההערות שלך נרשמו. תגיע היועצת המשפטית ותתייחס לזה. תמשיך. דבר, מיקי. זכות הדיבור שלך.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אם היועצת המשפטית תגיד לכנס, נכנס. אם היא תגיד לא לכנס, לא נכנס. היא יצאה רגע, היא תחזור והיא תגיד לנו אם זה נושא חדש. אני חושב שזה לא נושא חדש.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא, כנראה שאתה לא... סליחה, אני לא רוצה לפגוע בך ברמה האישית. אני מבקש, זה נושא חדש לחלוטין, זה תאריך חדש, זה לא הופיע בגוף החוק.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני ראיתי שבהסתייגויות שלך יש הרבה תאריכים כאלה. אז אם זה נושא חדש אז אי אפשר לדון בהסתייגויות שלך הערב. אם מכנסים את ועדת הכנסת אז כל התאריכים ששמת בהסתייגויות יוצאים מהן, כי הם נושא חדש.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני הגשתי את כל ההסתייגויות שלי, ויש גם הסתייגות שנולדה תוך כדי, ואני אוסיף אותה. הסתייגות אחת.
"בשם הצעת החוק, במקום המילים "בשל אי-קבלת תקציב" יבואו המילים "בשל ניסיון לשפר עמדות לקראת הבחירות במארס 2021"".
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
ההסתייגות הבאה: "בשם הצעת החוק, במקום המילים "אי-קבלת תקציב" יבואו המילים - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ידידיי וחבריי באוצר, קצת שקט, תקיימו אולי את הדיון בחוץ. אנחנו כרגע בהסתייגויות. אם יהיה צורך בהתייעצות עם האוצר במסגרת ההסתייגויות, נקרא לכם. מיקי, תקריא.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, אני לא מבין את הסדר. יש סעיף 1 לחוק, לסעיף הזה הרבה מאוד סיעות הגישו הסתייגויות. היועצת המשפטית או היועץ המשפטי צריכים להקריא את ההסתייגויות וצריכים להצביע.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
את ההסתייגויות שלך הוא לא יקריא, אתה תקריא את ההסתייגויות שלך, חבר הכנסת קושניר.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני כבר מודיע שאני מבקש רוויזיה על כל ההסתייגויות שלי, אתה תיתן לי לקרוא את הכול מהתחלה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
לאחר סעיף 2 להצעת החוק יבוא סעיף 3; תחולת הסעיף עם יישום החלטת הממשלה, החלטה מס' 3398 של הממשלה מיום 11 בינואר 2018.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
רגע, אדוני היושב-ראש, לא שאלת מי נמנע. אני רוצה להימנע. לא שאלת מי נמנע.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
9: לאחר סעיף 2 להצעת החוק... רגע, הגיעה היועצת המשפטית, אולי נדון בעניין של נושא חדש.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הוא טען נושא חדש. אמרתי שאנחנו ממתינים ליועצת המשפטית שתבוא ותגיד אם יש נושא חדש.
שגית אפיק
¶
קודם כול, אני רוצה לומר לך, חבר הכנסת מיקי לוי, שזה לא נושא חדש. אומנם אפשר לטעון נושא חדש גם כשאני אומרת שזה לא נושא חדש, אבל זה ממש לא נושא חדש לשנות תאריך בהצעת חוק מהסוג הזה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא, הוא חייב לכנס את ועדת הכנסת, אל תמציא חוקים. בוועדת החוץ והביטחון תמציא חוקים.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה לא התקנון? התקנון קובע. הוא יכול בוועדה שלו לעשות מה שהוא רוצה, אבל יש תקנון של הכנסת ואנחנו צריכים לנהוג על פיו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, כל ההצבעות שהיו בזמן שטענת נושא חדש, אנחנו עוצרים אותן. היועצת המשפטית אומרת שעוד לא סיימנו את ההקראה, כי הרי השארנו בחוץ את הנושא של החוק הקבוע. היועצת המשפטית תסיים את ההקראה ואז אנחנו נדון גם על הבקשה של נושא חדש וגם נדון שוב על שלוש ההסתייגויות שלך, בסדר?
שגית אפיק
¶
אני עוברת איתך סעיף-סעיף, תהיה איתי דקה. בסעיף 1 אנחנו משנים ל-23 בדצמבר. זה הסעיף שחבר הכנסת מיקי לוי טוען לגביו נושא חדש. בסעיף 2 יש שני חלקים. למעשה אמרנו שאת סעיף 2 אנחנו כרגע מפצלים. אתה רוצה להצביע על פיצול?
שגית אפיק
¶
אז צריך להצביע על הפיצול של סעיף 2, כדי שנוכל להודיע במליאה שסעיף 2 מפוצל. זה הסעיף שקובע את המועד להנחת הצעת חוק - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
מכוח איזה סעיף בחוק הקיים יש ברירת מחדל כזאת? הרי הסעיף לא קובע שבכל פעם שיש לממשלה 100 יום זאת החלוקה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
זאת אומרת שהממשלה יכולה למשוך עד 22 בדצמבר, ואז להשאיר יום אחד לכנסת. נראה לכם שאפשר להעביר חוק כזה?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לפצל את התאריך שבו הממשלה צריכה להביא תקציב. להשאיר את זה על שולחן הוועדה, כדי שנוכל להמשיך את הדיון על זה. מי בעד הפיצול? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר.
שגית אפיק
¶
צריך להניח הודעת פיצול במליאה. עכשיו אנחנו בסעיף 3. סעיף 3 הוא הוראת הקבע. אתם קיבלתם החלטה לגבי הוראת הקבע?
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
כן. אנחנו רוצים ככה: אחרי שישה חודשים; גידול פלוס מדד בתנאי שהוא לא שלילי; וכפוף לתקרת ההוצאה פחות חצי אחוז. חצי אחוז מכל ה-100%.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לא, אבל גידול האוכלוסייה הוא די קשיח, השינויים שלו הם מינוריים, אלא אם כן יש לך בייבי בום. על זה אתה לא מוסיף את המדד. אם אתה מוסיף, אז חצי אחוז הוא לעיתים הרבה ולעיתים מעט.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
לא, אתה מגיע עד התקרה פחות חצי אחוז. זה יתמרץ את הממשלה בחצי אחוז להביא תקציב - - -
שגית אפיק
¶
הדיון כאן מתחיל להיות כזה... כשאנחנו מדברים על הוראת קבע בחוק יסוד... המודל משתנה כאן מדי כמה שניות, ואני חושבת שאם זה ככה... אם הוועדה הייתה אומרת שהיא רוצה להוסיף איזהשהו מנגנון הצמדה שונה - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
תגיד, אני עובד אצלך, חבר הכנסת זוהר? עזוב את הרשימה, תמלאו את החובה שלכם. אתם עושים כאן שינויים מהותיים, מבצרים אחד את המעמד של השני, משנים חוקי יסוד, ואתם עוד רוצים שאני אתחשב בכם?
שגית אפיק
¶
סעיף 3 הוא סעיף שקבע הוראה קבועה לגבי שנה של אחד חלקי 12. במקור הוועדה הזאת סברה שאחרי שלושה תקציבים של אחד חלקי 12 אולי הגיע הזמן לעשות תיקון קבוע. התיקון הקבוע שהוצע כאן הוא לשנות את מנגנון ההצמדה כך שבמקום מנגנון של מדד המחירים לצרכן, שהפך את האחד חלקי 12 לסכום רזה יחסית, זה יהיה מדד המחירים לצרכן פלוס שיעור הגידול באוכלוסייה. מכיוון שהמדד לשנת 2021 יהיה שלילי, עלו פה רעיונות אחרים, שאולי עדיף שההוראה הקבועה, בגלל 2021, תהיה רק שיעור הגידול באוכלוסייה. אבל הדיון הלך והתפתח, ואני חושבת שככל שהמנגנון הופך להיות יותר פלואידי אז אולי נכון שהוועדה תנסה לדון בהוראת הקבע בהזדמנות אחרת. גם אומרים כאן מהממשלה שבכוונתם ממילא להביא איזושהי הצעה אחרת - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
רק לקחת בחשבון שזה מגדיל את הסיכון של הוראת השעה בבג"ץ. אני אופוזיציה שנותנת עצה בחינם, אופוזיציה אחראית.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
צריך לציין לפרוטוקול, חבר הכנסת סמוטריץ', שההיגיון ברור ומקובל על הוועדה - - -
שגית אפיק
¶
אתה צודק במצב שבו ישנה הוראת קבע ברורה ונגזרת ממנה הוראת שעה דומה לה, זהה לה או שונה ממנה במעט. אבל ככל שאנחנו מתחילים להתרחק וככל שגם הוראת השעה הופכת להיות ייחודית וחריגה בגלל הנסיבות שאנחנו נמצאים בהן – ואנחנו אכן נמצאים בנסיבות מיוחדות שבהן גם משרד המשפטים אישר כבר מספר תיקוני הוראת שעה בחוק יסוד – אני לא בטוחה שאם נעשה הוראת קבע, שאנחנו גם לא סגורים כרגע על המודל שלה עד הסוף, זה מה שיבטח את הוראת השעה. אני אשמח לשמוע גם את משרד המשפטים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אין בעיה. אנחנו מבקשים ממשרד המשפטים: במסגרת החוק שאתם הולכים להביא במסגרת תקציב 2021 להביא גם תיקון לחוק הזה. הלאה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אדוני היושב-ראש, אני מבקש להצהיר על איזה תקציב אנחנו מתחייבים בהמשך. אנחנו מתחייבים להעביר תקציב בהמשך, אנחנו לא מתחייבים איזה תקציב – זה יכול להיות 2020 וזה יכול להיות 2020 ו-2021. הסוגיה הזאת נשארה פתוחה והיא טרם נקבעה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
לפני שאת עוברת לסעיף 3 אני בכל זאת רוצה לומר הודעה לפרוטוקול. הוועדה רושמת את הצורך להתאים את ההסדר הקבוע למצב שבו אחד חלקי 12 יהיה חריג מעבר לשישה חודשים, כי ההסדר הקיים לא נותן את המענה המלא מנקודת מבטו של האינטרס הציבורי הכולל. בשל העובדה שהדברים בערב זה העלו מורכבות שאין לנו את הזמן לדון בה לעומקה, אנחנו נשאיר את זה לדיון לאחר מכן, בראייה פוזיטיבית של תיקון החקיקה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אנחנו מבקשים מהלשכה המשפטית של הכנסת להשתמש בחלק הזה של הפרוטוקול בתשובתה לבג"ץ.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בצלאל, חבר'ה, אנחנו עוד צריכים להצביע על הרוויזיה של מיקי וגם ללכת לוועדת הכנסת, שאיתן עוד לא הודיע לי מתי הוא יכנס אותה. הלאה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני רוצה ברשותך לחדד, גברתי היועצת המשפטית. הנוסח שאנחנו רוצים להציע הוא שעד לאישור התקציב התקציב ימשיך להתנהל באחד חלקי 12 בתוספת 11 מיליארד ש"ח. "שר האוצר, בהתייעצות עם החשב הכללי, יביא לממשלה הצעה לתוספת התקציב, וזאת תובא לאישור ועדת הכספים של הכנסת".
רם שפע (כחול לבן)
¶
מיקי, לא הצלחת מקודם אז עכשיו אתה מנסה בדרך אחרת? די, כבר החלטנו על זה מקודם, שעה דיברנו על זה, הייתה פה הסכמה - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
חבר הכנסת זוהר, אתם לא צריכים אותי בעניין נושא חדש, את מטרללים את עצמכם לבד.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא בהכרח.
"עד לאישור התקציב התקציב ימשיך להתנהל באחד חלקי 12 בתוספת 11 מיליארד ש"ח". זה החלק שבו דיברנו על התוספת התקציבית, עיגנו את זה והבהרנו את זה. "שר האוצר, בהתייעצות עם החשב הכללי, יביא לממשלה" – זה אומר שהוא יביא לאישורה – "הצעה לתוספת תקציב, וזאת תובא לאישור ועדת הכספים של הכנסת".
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
זה אומר שגם לחשב הכללי יביא שר האוצר הצעה, גם הממשלה תאשר את זה, ולאחר מכן גם ועדת כספים תאשר את זה. לכן אני לא מבין מה פשר ההתנגדות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, ממש לא. תשאיר את הנוסח שהיא הקריאה בוועדה. מה חסר לכם פה? איך אני מגשר בין הנוסח הזה לבין מה שכתוב פה?
מאיר לוין
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה להתייחס להצעה. לא מקובל לכתוב... בעצם השר מגיש תוכנית מפורטת על פי הצעה שלו לממשלה. כאן מה שמבוקש לעשות זה להגדיר עם מי לשר האוצר מותר ועם מי אסור לו להתייעץ, וזה כולל גורמים בתוך המשרד שלו.
מאיר לוין
¶
ממתי אנחנו מגדירים לשר עם מי הוא רשאי ועם מי הוא לא רשאי להתייעץ? הוא יתייעץ עם מי שהוא רוצה בתוך המשרד שלו שרלוונטי להגשת תקציב.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אדוני היושב-ראש, אני מציע להישאר עם אותו נוסח שקבענו. היה פה דיון ארוך וממצה, הייתה פה הסכמה של כולם - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
למה זה עסק שלך? למה זה עסק של כחול לבן? אתה יודע מה, הם צודקים, אי אפשר לעשות איתכם קואליציה. אם זה המצב, אי אפשר לעשות איתכם קואליציה, זה נכון. מה זה עסק שלכם? מה אתם מתערבים בזה בכלל, אני לא מצליח להבין אותך, מה אתם מתערבים בזה? הרגתם אותי, באמת, מה אתם מתערבים בזה? אני התערבתי לניסנקורן אם הוא מתייעץ עם מנדלבליט או לא?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אמיתי, אני מנסה להבין אתכם? מה זה עסק שלכם?
שגית, מה ההבדל בין הנוסח הזה לבין מה שהצענו קודם? זה שונה לגמרי, נכון? אני רוצה להבין מה שונה ומה לא.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מבקש שר האוצר שהוא רוצה להתייעץ עם החשב הכללי לפני שהוא מביא לממשלה, למה זה מפריע לכם? מה זה מפריע לכם?
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
היינו פה שלוש שעות. איפה הוא היה עד עכשיו? אל תבלבלו את המוח, שלוש שעות אנחנו סביב הדבר הזה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
תשמע, אתה כל שתי דקות מדבר עם אבי ניסנקורן ועם כל העולם. מותר לו לצאת, מה, אתה תגיד לו גם עם מי להתייעץ?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אתם תכניסו.
עד לאישור התקציב התקציב ימשיך להתנהל באחד חלקי 12 בתוספת 11 מיליארד ש"ח, או לחלופין 2.8%, לא יודע, מה שתחליטו, העיקר שזה יבוא לידי - - -
שגית אפיק
¶
"הממשלה תהיה רשאית להוציא בכל חודש סכום השווה לחלק ה-12 מהתקציב השנתי הקודם, בתוספת 11 מיליארד". זה אומר את מה שרצית, הלאה, נמשיך.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
כן, החוק קובע שהוא חייב להתייעץ איתו. החוק קובע ששר האוצר חייב להתייעץ עם החשב הכללי?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
"שר האוצר, בהתייעצות עם החשב הכללי, יביא לממשלה הצעה לתוספת התקציב, וזו תובא לאישור ועדת הכספים של הכנסת".
מאיר לוין
¶
השאלה שלי היא: על פי ההצעה שלך מה קורה עד השלב שבו הממשלה מאשרת או לא מאשרת את התוכנית המפורטת שאחר כך תובא לוועדת הכספים? האם הכוונה שגם בלי האישור שלה כבר יש את ההגדלה של ה-11 מיליארד?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הנוסח הזה בעצם מעגן את זכותו של שר האוצר להביא את התקציב לממשלה אחרי שהוא עשה היוועצות עם החשב הכללי ותו לא. ברור?
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
היה נוסח ששר האוצר ביקש אותו, כולם הסכימו לנוסח הזה, ואתה בא ברגע ההצבעה עם נוסח אחר - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הכול בסדר, הלאה. לא השתנה כלום, שגית, תמשיכי הלאה. שגית, תמשיכי הלאה, הדרמה הזאת סתם מיותר. הדרמה הייתה מיותרת. שגית תסיים את ההקראה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
זה בהתייעצות רק עם החשב הכללי או גם עם החשב הכללי? רק עם החשב הכללי? לא הבנתי, אסור לו להתייעץ איתך ואיתי? עם האופוזיציה מותר לו?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ההקשבה של חברי הכנסת לאחר השעה שתיים בלילה מתחילה להתמסמס, אני מבקש ממך להקריא.
אסי מסינג
¶
אני רוצה להתייחס. למיטב הבנתי בתיקון הזה מנסים להפוך את מושכלות היסוד של איך משרד האוצר עובד. משרד האוצר, כמו כל משרד ממשלתי אחר, כשהוא מגיש הצעה לממשלה הוא עושה את זה על בסיס עבודה של הדרג המקצועי. קביעת העובדה - - -
אסי מסינג
¶
קביעת העובדה שכדי להכין תוכנית מפורטת השר צריך להתייעץ עם גורם מקצועי במשרד זה להפוך את העניין. דרך אגב, ל - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אסי, אתה לא תאמין, אבל הרבה מאוד אנשים הצביעו בעבורנו ונתנו לנו את האפשרות להחליט ולהכריע, גם אם זה לא תואם את עמדתך.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, מיקי, מכיוון שבאת רענן ואנחנו בדיון מעשר בבוקר – אני לא יודע איפה בילית, אנחנו היינו פה – אני מבקש ממך, ביחד עם קטי, חברתך למפלגה, לתת לנו להמשיך לנהל - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הבנת את התשובה עכשיו? הבנת למה אנחנו רוצים את זה? מבחינת אסי מסינג אנחנו צריכים - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אחר כך שר האוצר יבוא אליך ויגיד לך, למה החסרת לי שלושה מיליארד. מיקי בחישוב שלו לא לקח את ההצמדה למדד.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
תמשיכי להקריא, למה את מתייחסת לכל המפריעים? גברתי היועצת המשפטית, תמשיכי להקריא.
שגית אפיק
¶
"על אף האמור בסעיף קטן (א) הממשלה תהיה רשאית להוציא בכל חודש סכום השווה לחלק ה-12 מהתקציב השנתי הקודם, בתוספת 11 מיליארד ש"ח, ובלבד ששר האוצר, בהתייעצות עם החשב הכללי - -
שגית אפיק
¶
" - - יביא לממשלה הצעה לחלוקת התוספת של ה-11 מיליארד, וההצעה תובא לאישורה של ועדת הכספים".
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני רוצה לשאול את היועצת המשפטית האם חובת ההתייעצות עם החשב הכללי אומרת שעמדה של השר בניגוד לחשב הכללי תהיה בלתי סבירה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא נתתי לאף אחד חוץ מליועצת המשפטית. נתפלל שהיושב-ראש הקבוע יחזור וייתן לכולם לדבר. הלאה.
שגית אפיק
¶
אני מקריאה את זה שוב: ובלבד ששר האוצר, בהתייעצות עם החשב הכללי, יביא לממשלה תוכנית פעולות מפורטת, לרבות פעולות ותמיכות לשימוש בהוצאה הממשלתית המותרת ביחס ל-11 המיליארד, והתוכנית תובא לאישורה של ועדת הכספים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שלמה קרעי העיר לגבי ה-11 מיליארד, שלא כתוב מעל מה הוא; האם הוא כלול במדד או לא כלול.
שגית אפיק
¶
- - - היא תהיה רשאית להוציא בכל חודש סכום השווה לחלק ה-12 מהתקציב השנתי הקודם בתוספת 11 מיליארד.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
יש הסכמה בקרב חברי הוועדה ליותר מ-11 מיליארד? אתם מסכימים ליותר? איתן ורם, אתם מסכימים ליותר?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אמרו את זה קודם. יש חלק שהתווסף, כמעט שלושה מיליארד שקל, וגם דיברו על 11 מעל. זה מה שהציב את זה על 411.
אסי מסינג
¶
אני חוזר ואומר כי אולי לא הובנתי נכון: אתם משנים עכשיו את האופן שבו הממשלה אמורה לקבל החלטה. אתם מתנים את זה בהתייעצות עם פקיד בממשלה, זה לא דבר לא מקובל, הוא לא נעשה, ועוד בחוק יסוד, וכנראה שכל מטרתו היא אולי להדיר פקיד כזה או אחר מהתהליך.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אבל אני לא מבין למה שר האוצר צריך את זה, ניר. אם שר האוצר לא רוצה להתייעץ עם מישהו, שיתייעץ איתך. למה לכתוב את זה בחוק חוץ מאשר להשפיל?
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אתם עושים צחוק מחוק יסוד, זה הכול. תכתבו "שר האוצר יביא לממשלה" וזהו. שיתייעץ עם מי שהוא רוצה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
שר האוצר במשרדו לא ישאל אף אחד מכם. להכניס בחוק יסוד את האמירה עם מי הוא מתייעץ זה טמטום, לא יותר מכך. הוא לא שואל אתכם במשרד שלו עם מי להתייעץ. אני הייתי שם ואני יודע. הוא יקרא לראש אגף התקציבים, הוא יקרא ליועץ המשפטי, הוא יקרא למי שהוא רוצה. מה, זה שאתם כותבים משהו זה יכתיב לו?
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
הוא לא חייב להתייעץ היום עם אף אחד, הוא יכול להגיש וזהו. פה אתה מחייב אותו להתייעץ.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אדוני היושב-ראש, מה היה מימים ימימה? 72 שנים שר האוצר היה מתייעץ עם הדרג המקצועי ובסופו של דבר יש לו את האחריות הכוללת.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
ברגע שאתה, בחוק יסוד, בחוקה הישראלית, מכניס הוראה של חובת היוועצות עם אותו פקיד אתה מייצר תלות בחוות דעתו של אותו פקיד, שמצמצמת מהותית את גמישות שיקול הדעת של השר. לשר יש שיקול דעת מלא, מכיוון שלשר יש את האחריות המלאה - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, יש לי שאלה: אם אני מוריד את המילה "החשב הכללי", אתה מוריד את כל ההסתייגויות והרוויזיות?
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
לא, אדוני היושב-ראש, זה לא קשור. חבר הכנסת האוזר צודק, הדבר הזה רק פוגע בשיקול הדעת של שר האוצר, וזה בניגוד מוחלט לתפיסה המשילותית. שר האוצר יתייעץ עם מי שהוא רוצה, אל תקבעו לו בחוק.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אחר כך הליכוד יבוא בטענות לבג"ץ כשהוא יכריח את השר להתייעץ עם החשב הכללי ויאסור עליו לקבל החלטה - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אדוני היושב-ראש, במקום שבו חוטבים עצים ניתזים שבבים, אבל מה שקורה פה זה: במקום שבו חוטבים שבבים ניתזים עצים. זה מה שהם עושים עכשיו. והם לא מבינים. מיקי, אתה לא מבין מה אתם עושים.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אתה כובל את שיקול דעתו של השר, אתה לוקח דרג נבחר, שכל האחריות היא עליו, ובעצם עכשיו הוא יכול להפעיל שיקול דעת באופן הרבה יותר מצומצם בגלל ההיוועצות עם אותו חשב כללי.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
מיקי, מיקי, אתה לא רציני. מיקי, אם היית ימני באמת היית עושה פה עכשיו התניה כזאת: נוותר על החשב הכללי אבל נחיל ריבונות ביהודה ושומרון. תהיה רציני, אם כבר יש לך מנוף כזה גדול על כחול לבן אז פעם אחת תשתמש בו לטובת האידיאלים שבשמם נבחרת. תוותר על החשכ"ל ובוא נחיל ריבונות. על זה אני מצביע איתך.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בצלאל, הם גיבורים בלהחיל ריבונות על שאול מרידור. שיחילו על יהודה ושומרון, לא על שאול מרידור.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
בצלאל, אם אתה היית נוהג כשר בממשלה כמו שאתה נוהג היום, יכול להיות שהייתה ריבונות. אבל כשהיית שר בממשלה היית אילם, לא דיברת, לא צייצת - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני התנגדתי לתוכנית טראמפ ואני מתנגד לה גם היום. אני בעד ריבונות, אני נגד מדינה פלסטינית שרציתם להביא. אני שמח מאוד שזה ירד מהפרק.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
רבותיי, זה על חשבון הפיצות שלכם. היא מסיימת את ההקראה, מיקי יגיד מה הוא חושב שנכלל במסגרת נושא חדש, יוצאים להפסקה ואז פיצה. אז חבר'ה, תנו לה לסיים.
שגית אפיק
¶
על אף האמור בסעיף קטן (א) הממשלה תהיה רשאית להוציא בכל חודש סכום השווה לחלק ה-12 מהתקציב השנתי הקודם, בתוספת 11 מיליארד - - -
שגית אפיק
¶
אז: בתוספת מדד המחירים לצרכן ובתוספת 11 מיליארד ש"ח, ובלבד ששר האוצר יביא לממשלה תוכנית פעולות מפורטת, לרבות פעולות ותמיכות, לשימוש בהוצאה המשלתית המותרת; כל עוד לא אישרה ועדת הכספים של הכנסת את תוכנית הפעולות המפורטת, לא תהיה הממשלה רשאית להוציא את 11 מיליארד השקלים; הממשלה תביא לאישור ועדת הכספים את התוכנית המפורטת לא יאוחר מיום 7 בפסטמבר 2020.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
סליחה, מיקי, אתה צודק, שיהיה ב-1 בספטמבר. הוא יכול להביא את זה מחר, מה הבעיה. הלאה, 7 בספטמבר. יש פה תוכניות גמורות, אין שום סיבה לעכב אותן.
שגית אפיק
¶
אם יהיה שינוי תקציבי של מעל 15% באותה תוכנית מפורטת, האם 11 ועוד מדד המחירים לצרכן - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
ועדת הכספים דנה באופן רציף מתשע ועד שתיים בלילה, דנה ומסכימה. בשתיים בלילה נכנס מיקי זוהר ומשנה את כל מה שסוכם.
אסי מסינג
¶
לא, אבל ללא התיקון לא ניתן יהיה לעשות שינויים. בוודאי שצריך להכניס מנגנון שינויים, כי אחרת לא ניתן יהיה לעשות שינויים בתוכנית.
שגית אפיק
¶
יוגב, אם אתם מביאים את זה בדרך של תוכניות כמו חוק תקציב רגיל אז זה 15% מתוכנית, לא? אני טועה? תענו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שתובא לאישור הוועדה. יש לנו עוד משהו בהקראה? כי אני רוצה לשחרר אותם לאכול פיצות אחרי שהוא יבקש את הנושאים החדשים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
תגיד לי, מה, עכשיו לגבי כל התוכניות נגיד לכל עם ישראל לחכות עד ה-30 בספטמבר? מספיק נתנו להם - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
15 בספטמבר. אתה יודע מה, מוכן לזוז ל-15 בספטמבר, לא יותר. לא יותר מ-15 בספטמבר.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אז גם לא 15. אני אומר לך שאל תסכים גם ל-15, כי מה שיאושר ב-15 פה יאושר ב-20, ייתנו לך את זה באוקטובר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אתה צודק. אני מסכים איתך, 7 בספטמבר. בסדר? הלאה. 7 בספטמבר שהיה במקורי. יש לנו עוד משהו להקריא?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, 20 בספטמבר זה אחרי החגים. הוא צודק, אני לא הולך לשמור על התקציב עד אחרי החגים.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש יועצת משפטית. אני טוען כל פעם לנושא חדש, אתה תכנס את ועדת הכנסת כל פעם מחדש.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אתה לא יכול. 7. אין יום אחד. אם אתה רוצה לפני ראש השנה כל העמותות מקבלות את הכסף, כולם מקבלים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אין בעיה. אתה גם טוען? אתה מצטרף לטענות שלי, מיקי? אני טענתי טענות נושא חדש על כל הסעיפים, אתה טוען איתי גם?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אומר לך שטענתי על כל הסעיפים. טענתי על כל סעיף בנפרד, אתה מצטרף לטענות?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אתה מצטרף לטענות שלי על כל סעיף בנפרד? כן או לא? טענתי על כל סעיף בנפרד נושא חדש.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
תבוא תצביע. מי שואל אותך? אתה לא תעשה לי ישיבה אחת. תגיד לי, אתה בכלל יכול להכתיב פה משהו? אתה באופוזיציה, תתרגל.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, אומרת היועצת המשפטית שאם היא הקריאה לך את הכול – היא הרי הקריאה את הכול סעיף סעיף, שמענו אותה ברוב קשב – אם יש לך טענות על אחד הסעיפים שהוא נושא חדש תגיד אותם, אבל אתה לא תטרלל אותנו לוועדת הכנסת שבע פעמים.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
הבנתי. עזוב, מיקי ישאל על הכול. יש לך שעה וחצי הפסקה עכשיו, חצי שעה לזמן את ועדת הכנסת, יהיה דיון, הצבעה, רוויזיה ולחזור. שעה וחצי הפסקה, נו, נלך לישון.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני רוצה להבין מי צודק פה, הייעוץ המשפטי, אומר פה מיקי: אני הולך לטרלל אתכם, תחזרו לוועדת הכנסת.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
איתן, אני מבין שאתה לא רוצה את הדיון הערב. אני מבין שאתה רוצה לבטל את הדיון הערב. טוען מיקי שהוא יכול לטעון נושא חדש וכל פעם מחדש לטרלל אותנו חזרה לוועדת הכנסת.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
יפה. הוא מנצל את התמימות שלי שאני חדש פה לטעון טענה כזאת, לכן אני צריך את עזרתך.
שגית אפיק
¶
יש פה חמישה סעיפים שנשארו לנו מהם למעשה שלושה סעיפים, ואלו סעיפים 1, 4 ו-5. סעיפים 1 ו-4 הם סעיפים ששונו לעומת הנוסח הכחול. האמת שאפשר לומר שגם סעיף 5 שונה לפי הנוסח הכחול. אז אתם טוענים, חבר הכנסת מיקי זוהר, חבר הכנסת מיקי לוי, ואם יש נוספים, אתם טוענים לנושא חדש בכל אחד מהסעיפים האלה.
שגית אפיק
¶
ולכן, אני מציעה כך, אפשר לכנס את ועדת הכנסת ולפתור את שאלת הנושא החדש. כיוון שהנושא החדש מתייחס כרגע לכל הצעת החוק, אז אנחנו לא יכולים להתקדם עם שום דבר אחר. יחד עם זאת, אחרי שייפתר, ואם ייפתר הנושא החדש בוועדת הכנסת, נעבור להסתייגויות. בהסתייגויות אין לך טענת נושא חדש, אלא אם כן הסתייגות מסוימת תתקבל. יש לך רוויזיות שאתה מכיר בהסתייגויות, אבל מרגע שתיפתר טענת נושא חדש בוועדת הכנסת אתה לא תוכל לטעון אותה עוד. זהו. אני ממליצה שנלך לוועדת הכנסת, שיקבלו הכרעה לגבי נושא חדש, ונמשיך עם החוק.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
יש לכם חמש דקות פיצות וועדת הכנסת.
(הישיבה נפסקה בשעה 02:39 ונתחדשה בשעה 03:20.)
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני פותח את הישיבה וממשיך אותה. ידידיי, יקיריי חברי הוועדה, כולל העוזר של הבוס שלי לשעבר, מר ניר ברקת, אני מבקש לפחות מחברי הקואליציה, מינימום שאני יכול לבקש זה לא להפריע ליועצת המשפטית להקריא את ההסתייגויות. גברתי היועצת המשפטית, המיקרופון שלך, ואוי ואבוי למי שינסה להפריע.
שגית אפיק
¶
אנחנו מדברים על סעיף 1. סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת, סעיף 1 יימחק, לא צריך להצביע כיוון שנצביע על הסעיף. המילים "בחוק יסוד-הכנסת" יימחקו, תצביע.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני לא לקחתי.
הצבעה מס' 1
ההסתייגות של קבוצת סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לחכות? אני ממתין. חבר'ה, לבקש מינון אזולאי להתחיל את הסליחות, אנחנו אחרי חצות, והוא יכול להתחיל את הסליחות.
(הישיבה נפסקה בשעה 03:21 ונתחדשה בשעה 03:25.)
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מיקי, מה יהיה איתך? תפסיק להיות נודניק, נו. יאללה, תני לו עוד הסתייגויות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אנשי אגף התקציבים, אתם משוחררים, אבל - - - שהחוק יהיה בדיוק כמו שהוא היה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שגית, השאלה שנשאלת פה על ידי חברי הוועדה, האם יש צורך בלהחזיק פה את אנשי אגף התקציבים או שיכולים לשחרר אותם להתפלל שחרית?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הבנתי, בסדר גמור. אנחנו מתחילים בקריאת ההסתייגויות. תודה רבה, חברים, נתחיל בקריאת ההסתייגויות.
שגית אפיק
¶
סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת, סעיף 1 יימחק, לא צריך להצביע על זה. המילים "בחוק יסוד-הכנסת" יימחקו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה מס' 2
ההסתייגות של קבוצת סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה מס' 3
ההסתייגות של קבוצת סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד? נגד?
הצבעה מס' 4
ההסתייגות של קבוצת סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת לא אושרה.
שגית אפיק
¶
בסדר, עוד לא הגענו לזה. הסתייגויות ל-1 – במקום "23 בדצמבר 2020" יבוא "עד למועד שבו נתניהו יחליט שהוא רוצה בחירות".
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד? נגד?
הצבעה מס' 5
ההסתייגות של קבוצת סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת לא אושרה.
שגית אפיק
¶
אני מגיעה אליך. סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת, במקום "23 בדצמבר" יבוא "13 בספטמבר 2020".
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה מס' 6
ההסתייגות של קבוצת סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת לא אושרה.
שגית אפיק
¶
יש פה עכשיו סדרה של ארבע הסתייגויות, נצביע על הראשונה ועל האחרונה. במקום "23 בדצמבר" יבוא "18 באוקטובר", זה הראשון. תצביע.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה מס' 7
ההסתייגות של קבוצת סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה מס' 8
ההסתייגות של קבוצת סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת לא אושרה.
שגית אפיק
¶
סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת, אחרי "23 בדצמבר" יבוא "הממשלה תקצה את התקציבים הנדרשים לתוכנית קרב, תוכנית היל"ה ותנועות הנוער לטובת המשך פעילותן בשנת הלימודים התשפ"א, וכן הקצאת 17 מיליון - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה מס' 9
ההסתייגות של קבוצת סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת לא אושרה.
שגית אפיק
¶
לחלופין, אחרי ה-"23 בדצמבר" יבוא "הממשלה תקצה את התקציבים הנדרשים לתוכנית קרב, תוכנית, היל"ה ותנועות הנוער לטובת המשך פעילותן התוכנית הלימודים התשפ"א עם כניסת חוק זה לתוקף".
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה מס' 10
ההסתייגות של קבוצת סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת לא אושרה.
שגית אפיק
¶
אתה יכול להצביע על סעיף 1. חבריי בממשלה, הוא מצביע על סעיף 1, הנוסח, אתם רואים אותו? מקובל עליכם?
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אמרתי מקודם שאני מבקש לומר את זה בעל פה, אלו שלוש הסתייגויות, לא כל כך הרבה, נורא פשוט.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
מה שאני מבקש זה ככה, אני רוצה את זה לחלופין, אני מוכן להצביע פעם אחת. אני מבקש שתשימו לחלופין, בעצם תתרגמו את זה לתאריך, מ-30 יום כל עשרה ימים. הגעתם ל-120, אני רוצה 30, 10, 50, בסדר? כל עשרה שתהיה הסתייגות, זה של כל סיעת ימינה. אני מוכן להצביע על הכול פעם אחת, אבל שההסתייגויות יופיעו לחלופין.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני חושב שהממשלה צריכה להביא את התקציב תוך 30 יום ולא תוך 120 יום, אז אני רוצה 30 יום, 40 יום, 50 יום, 60 יום, אם אתם בתאריכים אז צריך לתרגם את זה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
זאת הסתייגות לחלופין. אני רוצה שהממשלה תביא תוך 30 יום מהיום. לא תקבלו את זה עכשיו, 40; לא תקבלו, 50. אני אומר שאני מוכן להצביע על זה ביחד.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מעלה את ההסתייגות של סיעת ימינה להצבעה – מי בעד ההסתייגות של סיעת ימינה? מי נגד?
הצבעה מס' 11
ההסתייגות של קבוצת סיעת ימינה לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא התקבלה. צר לי בשבילך, בצלאל, הייתי שמח שהיא הייתה מתקבלת, אבל היא לא התקבלה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אחרי סעיף 36א1 יבוא סעיף 36א2 – והתיקון הזה, תקשיבו טוב, איפה חבר הכנסת האוזר? נועד לחסן את התיקון הזה מביקורת של בג"ץ. אני מבקש שיהיה כתוב כך: זה הנוסח של פסקת ההתגברות מחוק-יסוד חופש העיסוק – הוראת חוק בחוק זה, על אף שהיא נוגדת הוראות אחרות בחוק-יסוד זה, תהיה תקפה אם נכללה בחוק שנאמר בו במפורש שהוא תקף על אף האמור בחוק-יסוד זה. ואני מסביר לכם שכאן הרי כתוב סעיף ב(1) "על אף האמור בסעיף קטן (ב)".
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
תוקפו של החוק האמור יפקע בתום ארבע שנים, אבל זאת הוראת שעה, אז לא צריך. אז רק מה שהקראתי עכשיו. זאת פסקת ההתגברות שמחסנת את התיקון הזה שלנו אם בג"ץ ירצה לפסול אותו. אני חושב, מיקי, שאתם צריכים להצביע בעד. הרי מה יגיד בג"ץ? שזה נוגד את חוק-היסוד: הוראת שעה, וחוק-יסוד וכו', אז נתנו פסקת התגברות שמחסנת.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
בסדר. אני אבקש להצביע על זה. פסקת התגברות לחוק-יסוד: הכנסת, שמאפשרת לכנסת לחוקק סעיפים בו למרות שהם פוטרים. אם מישהו יחשוב שהם פוטרים את הוראות חוק-היסוד.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת סמוטריץ'? מי נגד?
הצבעה מס' 12
ההסתייגות של קבוצת סיעת ימינה לא אושרה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
תראו מה זה, אנחנו מצביעים עם הממשלה, לא יאומן. אנחנו נגד פסקת ההתגברות, הנה, מה יש פה לדבר?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני בעד פסקת ההתגברות, ואני מחכה ליום שבג"ץ יעשה לכחול לבן ולהאוזר את מה שהוא עושה לנו, והם כולם יצטרפו אלינו. הלאה. ואתה יכול לרשום את זה בפרוטוקול, זה מוקלט.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בינתיים קרו שני דברים, שגית. הגיע חבר הכנסת קושניר ואומר שלא הצביעו על ההסתייגויות שלו.
שגית אפיק
¶
ההסתייגויות לסעיף 1? בסעיף 1 יש לך שתי הסתייגויות שאותן מחקנו כי לא היית, אתה עומד עליהן? נחזור אליהן? אני אגיד אותן?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, בואו, בשביל לקצר את ההליך, במקום לנהל דיון האם ננהל עליו דיון, פשוט נצביע עליו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת קושניר? מי נגד?
הצבעה מס' 13
ההסתייגות של חבר הכנסת קושניר לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת קושניר? מי נגד?
הצבעה מס' 14
ההסתייגות של חבר הכנסת קושניר לא אושרה.
אסי מסינג
¶
הבעיה היא שההפניה מתעלמת מהתיקון בהוראת השעה שנמצא ב-3ב(א1)(2)(א), שהוא כבר כולל את האחד חלקי 12 מוצמד מדד לשנת 2019, זה (א), בסדר? אתם רואים את הוראת השעה הקיימת? עכשיו אנחנו עוקבים על זה ומוסיפים עוד 11 מיליארד, זה למעשה מה שיש כאן.
שגית אפיק
¶
אני מדברת על סעיף 1 כרגע שמתייחס אך ורק לתאריך. תהיה איתי רגע, כי עוד לא הגענו. אני יודעת שאתה מדבר על סעיף 4. אני עכשיו בסעיף 1, אסי. הוועדה סיימה להצביע על הסתייגויות לסעיף 1.
שגית אפיק
¶
זה בסדר. המשמעות של הסעיף הזה היא שאם עד 23 בדצמבר הכנסת לא מאשרת תקציב היא מתפזרת ב-23 בדצמבר בחצות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מעלה את סעיף 1 להצבעה – מי בעד סעיף 1 כפי שמונח כאן? מי נגד?
הצבעה מס' 15
סעיף 1 נתקבל.
שגית אפיק
¶
אחרי סעיף 1, הסתייגויות, סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת, הכנת, הצעת תקציב לשנים 2020 עד 2021.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה מס' 16
ההסתייגות של קבוצת סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
עוד לא הבנתי, קרעי על חשבון אלי ישי או על חשבון – הוא אמר שהוא על חשבון אלי ישי בכלל.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הגיש אותה מיקי. מי בעד הרוויזיה? מי נגד?
הצבעה מס' 17
הרוויזיה של חבר הכנסת מיקי לוי לא אושרה.
שגית אפיק
¶
אנחנו עכשיו עוברים לסעיף 2 החדש, שבעצם מתייחס להוראת השעה. יש הסתייגות אחת של חבר הכנסת ינון אזולאי בסעיף (א)(3) המוצע. אחרי "לחלק ה-12 מהתקציב השנתי הקודם" יבוא "לרבות עודפים משנת 2019".
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מאוד מכבד את ינון, בצלאל, אבל לפי מה שהסבירו פה מקודם ההסתייגות לא במקומה. אמרתי לו את זה גם, אבל בסדר, אני מבין את הטענה. הטיעון שלו נכון, אבל ההסתייגות לא במקומה. אם סיכמנו על מסגרת של 411 זה כולל.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
בפסקה (1) אחרי סעיף קטן (א)(2) המובא פה יבוא: (א)(3) על אף האמור בסעיף קטן (א) הממשלה תהיה רשאית להוציא בכל חודש סכום השווה לחלק ה-12 מהתקציב השנתי הקודם - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - בתוספת הצמדה למדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ובתוספת 11 מיליארד שקלים, ובלבד ששר האוצר יביא לאישור הממשלה. למה אני שואל את השאלה? האם שר האוצר צריך להביא לאישור הממשלה גם את החלוקה של האחד חלקי 12, או שמא את זה הוא לא צריך להביא לאישור הממשלה? אלא מה שהוא צריך להביא לאישור הממשלה זה רק את ענייני התוספת של ה-11 מיליארד שקלים. וברשותכם, ארצה שהוועדה תבהיר כי השר אינו נדרש להביא את החלוקה של האחד חלקי 12, אלא אך ורק את ענייני התוספת של ה-11 מיליארד שקלים. איזה חדות.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
לפי הנוסח הוא צריך להביא הכול, כי כתוב פה: ההוצאה הממשלתית המותרת. זה הכול.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אני רוצה לדעת האם ההסתייגות של מיקי זוהר הוגשה עד שלשום בשעה תשע וחצי בבוקר, אחרת אין אפשרות לדון בה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
בנוסח הנוכחי הוא צריך לפרט הכול. כתוב שהוא צריך לתת תוכנית לשימוש ההוצאה הממשלתית המותרת.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שגית, מיקי, אני מציע שבמקום לפתוח את הנוסח מחדש, ותגיד אם זה מקובל עליך ועל מנכ"ל ראש הממשלה - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אם כולם מעבירים את זה למה להתחיל עכשיו לערבב את כל הסדר מחדש? אתה רוצה לכתוב את זה?
שגית אפיק
¶
אחרי סעיף 2, סיעת הרשימה המשותפת מציעה, אחרי הסעיף יבוא "תכנון ובנייה במגזר הערבי – תוקפא הריסת מבנים במגזר הערבי, וכן יוקצה סכום של מיליארד שקלים חדשים לצורך תכנון ובנייה במגזר הערבי". תצביע.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
חבר הכנסת טיבי, נראה לי שאתה רוצה להקפיא את חוק קמיניץ, לא את קמיניץ הבן אדם עצמו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
איתן, בוא, אני מבקש בשביל למצות את הדיון לתת לאחמד טיבי לנמק, כי ככה ביקש יושב-ראש הקואליציה ואני מכבד את זה. בזכות מיקי זוהר אני נותן לך לנמק, יאללה, נו, אחמד.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
בעיית התכנון והריסת בתים זאת אחת הבעיות הקשות ביותר. הממשלה מקפידה בנושא התכנון, ומחמירה והורסת ומדברת אלינו בדחפורים. מטרת הסעיף הזה, ההסתייגות הזאת להפוך את זה, ללכת יותר על תכנון עתידי ולהפסיק את ההריסות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת טיבי והרשימה המשותפת? מי נגד?
הצבעה מס' 19
ההסתייגות של חבר הכנסת אחמד טיבי והרשימה המשותפת לא אושרה.
שגית אפיק
¶
אחרי סעיף 2 יבוא "העברת עודפים מהחלטת ממשלה 4922 – סכומים שנקבעו בהחלטת ממשלה מס' 922 מיום 30 בדצמבר 2015 – שעניינה פעילות הממשלה לפיתוח כלכלי ואוכלוסיית המיעוטים בשנים 2016 עד 2020, אשר לא נוצלו בשנת 2019 יועברו לשנת 2020".
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה מס' 20
ההסתייגות של חבר הכנסת ינון אזולאי לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ההסתייגות נדחתה. אני אומר למנכ"ל משרד ראש הממשלה, על אף שדחינו את ההסתייגות אנחנו כן חושבים שזה נכון בתוך המסגרת של 11 מיליארד שקל, יש החלטת ממשלה 922 שעשתה שינוי במגזר הערבי. אם יש בעיה בגלל שאלו כספים לטווח ארוך, שזה עבר משנה לשנה, בדיוק כמו שהעלה חבר הכנסת ינון אזולאי, אנחנו מבקשים שבתוכנית תתחשבו בעניין הזה. תודה. הלאה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
הוא אמר "אנחנו" סתם כי חרדים רגילים לדבר בלשון רבים, לא כי זה מייצג את כולם פה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, לגבי עודפים, גם אתה רוצה את זה. כשאתה רוצה ריבונות ביהודה ושומרון אתה רוצה גם ריבונות במשולש.
שגית אפיק
¶
סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת מציעות: אחרי הסעיף יבוא "על מנת לתמוך במאמצי הממשלה בביצוע התאמות לשם התכנסות למסגרות התקציב לשנת 2019 ולשם עמידה במסגרות הפיסקליות הקבועות בחוק הפחתת הגירעון והגבלת ההוצאה התקציבית התשנ"ב–1992, מיום כינונה של הממשלה הבאה מס' משרדי הממשלה יצומצם ל-17 משרדים בלבד".
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות של מיקי לוי? מי מתנגד?
הצבעה מס' 21
ההסתייגות של חבר הכנסת מיקי לוי לא אושרה.
שגית אפיק
¶
אחרי הסעיף יבוא "יוקם צוות משרדי בו יהיו חברים מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הממונה על התקציבים במשרד האוצר ונציג שירות המדינה, להלן – הצוות. הצוות יגבש נהלים אופרטיביים להכנת התשתית וקביעת דרך צמצום מס' משרדי הממשלה. החלטת הצוות תפורסם בתוך 90 ימים ממועד החלטה זאת".
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה מס' 22
ההסתייגות של חבר הכנסת מיקי לוי לא אושרה.
שגית אפיק
¶
אחרי הסעיף יבוא: "בשנים 2020 עד 2022 הממשלה תפחית מבסיס התקציב של משרדי הממשלה ויחידות הסמך שלהן את הסכומים הבאים: בשנת התקציב 2020 – 300 מיליון שקלים חדשים; בשנת התקציב 2021 – 300 מיליון שקלים חדשים; בשנת התקציב 2022 – 200 מיליון שקלים חדשים".
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מתברר שאתם לא חושבים שלפיד בכלל הולך להיות ראש ממשלה באיזשהו שלב בשלוש שנים הקרובות, אבל בסדר. הלאה.
שגית אפיק
¶
סל שירותי בריאות – החל מתקציב 2020 הממשלה תקצה תוספת קבועה לסל שירותי הבריאות לעדכון טכנולוגיות רפואיות חדשות, תרופות, מכשור ושיטות טיפול.
שגית אפיק
¶
תקצוב חינוך מיוחד חרדי – עם כניסת חוק זה לתוקף הממשלה תקצה 17 מיליון שקלים חדשים לגני החינוך המיוחד החרדי.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא מתנגד לזה. לא יכול להצביע.
הצבעה מס' 34
בעד ההסתייגות – 5
נגד – 6
נמנעים – אין
ההסתייגות של חבר הכנסת מיקי לוי לא אושרה.
שגית אפיק
¶
סבסוד ספרי לימוד – עם כניסת חוק זה לתוקף הממשלה תקצה 400 מיליון שקלים חדשים לסבסוד ספרי לימוד לאוכלוסיות מוחלשות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי נגד? שלמה, למה אתה לא מצטרף הפעם להסתייגות?
הצבעה מס' 38
ההסתייגות של חבר הכנסת מיקי לוי לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? שלמה, אתה נגד שכר לימוד? לא מתאים. הלאה.
הצבעה מס' 39
ההסתייגות של חבר הכנסת מיקי לוי לא אושרה.
שגית אפיק
¶
הממשלה תקצה מקור תקציבי ותקצה לסעיף התקציבי תקציב למימון 2,000 תקנים לאחיות ו-400 תקנים לרופאים מתמחים.
שגית אפיק
¶
תקודם תוכנית לאומית להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש ועם העלייה הצפויה בתחלואה עד חודש מאי 2021.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
חברת הכנסת וזאן, את צריכה להיות בעד הסתייגות כזאת, הבטחת לזוגות הצעירים להחזיר להם את המקדמות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שלמה, אחרי זה אתה שואל למה אני לא נותן לך לדבר, אתה אמור להיות קואליציה ולעזור, ואתה במקום - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני יושב-הראש, לא אני ביקשתי את הישיבה הזאת בארבע לפנות בוקר, אני ביקשתי להתחיל אותה בשש בבוקר.
שגית אפיק
¶
מתווה תשלומי ההורים שקבעה ועדת החינוך של הכנסת ביום 17 באוגוסט 2020 יחול מיום כניסת החוק לתוקף.
שגית אפיק
¶
מי שהוגש נגדו כתב אישום בחשד לעבירות מרמה והפרת אמונים יימנע ממנו לכהן כראש ממשלה עם כניסתו של חוק זה לתוקף.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד? לא, אתה לא בעד. אחמד, לזה אתה נגד. מי נגד? פה אתה נגד.
הצבעה מס' 47
ההסתייגות של חבר הכנסת מיקי לוי לא אושרה.
שגית אפיק
¶
הממשלה תעשה רוטציה בין ראש הממשלה המכהן בנימין נתניהו לבין ראש הממשלה החליפי בנימין גנץ בהתאם להסכמים הקואליציוניים שנחתמו ערב הקמת הממשלה השלושים וחמש.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
דקה, מיקי, אני רוצה להציג הסתייגות בקשר לזה. ההסתייגות אומרת ככה: הרוטציה בין ראש הממשלה לראש הממשלה החליפי תכובד.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה להבין אותם, מה, קושניר?
הצבעה מס' 50
ההסתייגות של חבר הכנסת אחמד טיבי לא אושרה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
נראה לי שאולי באווירה הזו אני אעלה הסתייגות נוספת, שקובעת: שר המשפטים יפוטר. מיקי, שומע?
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
לא הבנתם מה הכוונה של ההסתייגות שלי, אני פשוט רוצה את מירי רגב שרת חוץ.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא, הם לא נתנו את זה, הם רוצים שהם יחתמו שאין להם תביעות. למה שיחתמו? שיתמודדו איתם אחר כך.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
זה 17.5 לדעתי, והעיקר שלא יהיו את התנאים של משרד החינוך, הם דורשים עכשיו סוף תביעות.
שאול מרידור
¶
אני רק אזכיר לכם, הראה לי גם חבר הכנסת קרעי את הסיכום. יש סיכום בין משרד החינוך לבין משרד האוצר שאומר שבדיוני תקציב 2020, שטרם הגיעו, עד ה-23 בדצמבר אני מניח שהם יגיעו - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, לצערי הרב שאול לא קיבל את ההצעה שלך, הוא מוכן להישאר ער עוד שעה בשביל להחזיק חודשיים בבנק עוד 17 מיליון, שהוא יודע שבסוף יצאו.
רם שפע (כחול לבן)
¶
קרעי, אני לא יודע אם שמת לב, אבל הסיפור של דיוני תקציב 2020 נגמר, אין כזה דבר יותר. זהו, הלך, קפוט, לא קיים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות על יום הבידוד כיום מחלה? מי נגד?
הצבעה מס' 52
ההסתייגות של חבר הכנסת מיקי לוי לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? מי נגד? הילה?
הצבעה מס' 54
ההסתייגות של חבר הכנסת מיקי לוי לא אושרה.
שגית אפיק
¶
משרד הביטחון וועדת החוץ והביטחון יגבירו את הפיקוח על מצרכים ושירותים, ובפרט בכל הנוגע לציוד צבאי.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? לא נראה לי שאתה בעד. מי נגד? בוא, קושניר, אתה לא בעד ההסתייגות הזאת.
שגית אפיק
¶
הממשלה תחייב את בעלי אולמות אירועים להחזיר מקדמות בשל אירוע שבוטל כתוצאה מהגבלת הפעילות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
חבל על הדיון, הדיון הזה יותר ארוך מאשר ההסתייגויות. תאמין לי, תראה איפה אנחנו נמצאים.
שגית אפיק
¶
חוק זה מותנה ביישום ההסכמים הקואליציוניים במלואם - - - שפורסמו ערב השבעת הממשלה ה-35, ולעניין מינוי בכירים בשירות הציבורי.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד? נגד. אז תרימי את היד. מה זה להרים ככה? אה, יופי.
הצבעה מס' 59
ההסתייגות של חבר הכנסת אלכס קושניר לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אמרת לי פעם שיש לך פה סיעה, אני לא רואה, אני רואה אותך לבד. היא לא מצביעה איתך, אתה הרמת בעד והיא לא הצביעה בעד. הלאה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
במקום שהיא תקריא אני אקריא, מה זה משנה? שגית, אני יכול להקריא את ההסתייגויות שלי?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד? הצטרפתי להצעת חוק בעניין הזה, דרך אגב. מי נגד?
הצבעה מס' 62
ההסתייגות של חבר הכנסת אלכס קושניר לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה מס' 63
ההסתייגות של חבר הכנסת אלכס קושניר לא אושרה.
שגית אפיק
¶
יוקצו 800 מיליון שקלים חדשים למתווה למען אזרחים שטרם חלפו 12 חודשים מהיום בו הפכו להיות עולים, לפיו יהיו זכאים לדמי אבטלה ללא תקופת הכשרה ועד התקופה שמיום 1 בספטמבר 2020 ועד תום התקופה הקובעת.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה מס' 65
ההסתייגות של חבר הכנסת אלכס קושניר לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה מס' 66
ההסתייגות של חבר הכנסת אלכס קושניר לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה מס' 67
ההסתייגות של חבר הכנסת אלכס קושניר לא אושרה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
יוקצו 11 מיליון שקלים למשרד החינוך ולמשרד העלייה והקליטה לתוכניות חינוך פל"א ויע"ל.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה מס' 68
ההסתייגות של חבר הכנסת אלכס קושניר לא אושרה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
יוקצו 33 מיליון שקלים חדשים למינהל הסטודנטים העולים במשרד העלייה והקליטה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה מס' 69
ההסתייגות של חבר הכנסת אלכס קושניר לא אושרה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני מוכן להצטרף להסתייגות שלך בנושא חינוך מיוחד, אבל אני רציני. וההסתייגות האחרונה – הממשלה תקיים את חוק העלאת קצבאות הנכים בפעימה כפי שהובטח על ידי שר האוצר במסגרת הדיונים עם נציגי הנכים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה מס' 70
ההסתייגות של חבר הכנסת אלכס קושניר לא אושרה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
עכשיו אני. יש לי שתי הסתייגויות. אחת, שוב, מאחר שאנחנו בחוק-יסוד אחר, אז גם אותו צריך להגן מפני פסילת בג"ץ באמצעות התגברות.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
סעיף הפוגע בסעיף אחר לפי חוק-יסוד זה יהיה תקף אם נכלל בחוק שהוא הוראת שעה ושנאמר בו במפורש שהוא תקף על אף האמור בחוק-יסוד זה. זאת ההסתייגות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה מס' 71
ההסתייגות של חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' לא אושרה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
מיקי, אתה מקשיב? שלמה, אתה מקשיב? ככה, על אף האמור בכל דין, בתקופת הקורונה יוגבלו ההפגנות מול מעון ראש הממשלה הרשמי בהתאם לתנאים האמורים בבג"ץ 6658/93 כדלקמן: הבקשה תידון ותאושר בתנאים שייקבעו – 500 איש מבין משתתפי האסיפה יתכנסו מול מעונו של ראש הממשלה במתחם רח' עזה עד רח' בן מימון; תוקם במה ליד הבית ברח' בן מימון מס' 6; משך האסיפה יהיה בין השעות 17:30 עד 19:00; ניתן יהיה להשתמש ברמקולים כפי הנדרש להגברת – שלמה, אתה רוצה לקרוא?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אתה בהלם. אבל איך אתה מקריא פסק דין של החבורה הזאת, תגיד לי? איך אתה עומד בזה בכלל?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הוא קיים עכשיו את הגמרא המפורשת שאומרת כל ליצנותא אסירא, בר מליצנותא דעבודה זרה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני אחשוב על ההסתייגות של אחמד. מארגני האסיפה ימנו סדרנים אשר יפקחו על כך שמס' המשתתפים באסיפה - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בצלאל, אנחנו מצביעים עליה. מי בעד ההסתייגות? מי נגד? אני מתנגד לכל מה שבג"ץ אומר, לכן אני מצביע נגד, בצלאל, שתדע.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מצביע נגד כל מה שבג"ץ אומר.
הצבעה מס' 72
ההסתייגות של חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' לא אושרה.
שגית אפיק
¶
שלוש. אני אנסה לקצר. סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת מציעות: תחילתו של חוק זה עם יישום החלטת ממשלה 3398 מיום 11 בינואר 2018 בנושא מבנה הממשלה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה מס' 73
ההסתייגות של קבוצת סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת לא אושרה.
שגית אפיק
¶
עכשיו יש פה מס' סעיפים שהם חליפיים לעניין התחילה, אני אגיד את כולם, אתה יכול להצביע עליהם בפעם אחת.
התחילה תהיה לאחר הקצאת תקציב לתוכניות היל"ה, קרב, חינוך מיוחד חרדי, תוכנית ממשלתית כוללת לפיתוח תשתיות, להכשרות מקצועיות, לצמצום תשלומי הורים, להפחתת שכר לימוד לסטודנטים, לאישור תקנון הממשלה הקובע את עבודת הממשלה באופן פריטטי, עם הקפאת פטור ממס שניתן לראש הממשלה עבור הוצאותיו במעונו הפרטי; לאחר הקצאת התקציב הנדרש לפעילות תוכנית רעים; לאחר תקציב הנדרש להמשך פעילותו של אגף המחקר במשרד החינוך; לאחר הקצאת התקציב הנדרש; לאחר יישום התחייבויות משרד החינוך לשוויון מלא לחינוך מיוחד - - -; לאחר העברה מיידית של 20 מיליון שקלים חדשים על ידי משרד החינוך לחינוך מיוחד מוכשר; לאחר הנחת מסקנות על שולחנה של הכנסת בסוגיית ההסכמה של ראש הממשלה לאפשר מכירת מטוסים 35F לאיחוד האמירויות; לאחר חזרתם של השרים ליצמן ושמולי בהצהרתם להגדיל משמעותית את מכסת עובדי הבניין הפלסטינים והזרים בישראל.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מי בעד ההקראה הנכבדה מאוד, ההסתייגויות שהקריאה היועצת המשפטית? מי נגד?
הצבעה מס' 74
ההסתייגות של קבוצת סיעת יש עתיד-תל"ם וסיעת הרשימה המשותפת לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ההסתייגויות נדחתו. רשימת ההסתייגויות שרובן כבר היו קודם, אבל חזרו על עצמן וזה בסדר גמור, נדחו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
היה לכם כל כך הרבה זמן. תארו לעצמכם שמיקי היה מצליח להוריד את ההסתייגויות, בכלל לא היינו מצביעים היום על החוק, לפי דבריכם. חבר'ה, נו, תביאו לנו את התיקונים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מחכה להנחיות, היועצת המשפטית. חזקה עליי מנהג הוועדה שפה היועצת המשפטית קובעת, כך מנהג הוועדה.
שגית אפיק
¶
את השינוי במספרים. נדמה לי שה-11 מיליארד היה הרעיון שלכם להכניס בצורה של מס', אז אני לא מבינה מה אתם רוצים.
אסי מסינג
¶
אסביר את השינוי. התיקון פה בנוסח שמוצע בפניכם הוא תיקון נפרד שמתגבר על סעיף א' בסעיף 3(ב) לחוק-היסוד. העניין הוא שבמסגרת הוראות השעה, בהוראת השעה הראשונה הופרד הקרן מהחוב. לקחו את סדר הגודל של ה-480 מיליארד, שזה המסגרת הכוללת שמוצמדת מדד, עשו הפרדה בין החוב, בין הקרן לבין היתרה, והיתרה סומנה בפסקה הראשונה של 3(ב)(א)(1), שזה סכום ההוצאה הממשלתית הצמוד לשנת 2019, שאלו אותם 400 שדיברנו עליהם קודם לכן. על ה-400 האלה אנחנו מוסיפים עוד את ה-11 מיליארד, שזה מה שסוכם בוועדה.
אסי מסינג
¶
ולכן מה שמוצע זה פשוט לתקן את סעיף קטן (א), להוסיף את פסקה (א)(1), ולהגיד שבנוסף לחלק ה-12 של ה-400 יבוא 11 חלקי 12.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
זה לא נכון. הוא אומר לך שהוא כותב את תוספת המדד, שהוא מביא אותך ל-400 במילים, הוא כותב את זה "ארבע מאות". זה לא נושא חדש, למה אתה סתם?
שגית אפיק
¶
לא יודעת, אמרת שהבנת. אני לא הבנתי. אני לא יודעת איך הם מחלקים אותו, אני לא מצליחה להבין.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני חייב לומר לכם שאני עכשיו רואה את הנוסח, אני לא מבין מה אתם רוצים. בכנות, לא מבין מה אתם רוצים. מה חילקתם על כל חודש?
אסי מסינג
¶
- - 3ב(א1)(2), אחרי פסקה (א) יבוא (א1) והוא יגיד: כל חודש מחודש ספטמבר סכום השווה לחלק ה-12 מ-11 מיליארד ש"ח, ובחודש ספטמבר סכום נוסף של 7.33 מיליארד ש"ח, שזאת התוספת מינואר עד אוגוסט. בסדר? שמונה חודשים.
אסי מסינג
¶
בסך הכול זה מסתכם ל-11 מיליארד שקל, בסדר? ו-(א2) יגיד: שר האוצר יביא לאישור הממשלה תוכנית פעולה מפורטת הכוללת בין השאר פעולות ותמיכות לשימוש בסכום ההוצאה הממשלתית הצמוד, שזה ה-400 מיליארד, ובסכום האמור בסעיף קטן (א)(2), להלן, התוכנית המפורטת לסכום ההוצאה המותרת. הממשלה תביא לאישור ועדת הכספים של הכנסת את התוכנית המפורטת לסכום ההוצאה המותרת לא יאוחר - - -
אסי מסינג
¶
לא יאוחר מיום י"ח באלול התש"ף, 7 בספטמבר 2020. כל עוד לא אישרה ועדת הכספים את התוכנית המפורטת לסכום ההוצאה המותרת לא תהיה הממשלה רשאית להוציא את הסכומים כאמור בסעיף קטן (א1), שאלו אותם 11 מיליארד שקלים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
תשמע מה שאני אומר לך, פעם אחת תסמוך עליי. כל הזמן אני סומך עליך, תסתכל מה יצא. פעם אחת תסמוך עליי ותראה מה ייצא.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
איתן, זאת לא התייעצות סיעתית. אתם מוכנים להסביר מה עשיתם פה, מה שיניתם פה שלא היה קודם? מה היה רע בנוסח שמונח בפני הוועדה שהחלטתם לעשות את זה עם סעיפים קטנים? אני רואה שלא שיניתם כלום, את זה ראיתי, אבל אני מנסה להבין מה הרציונל בפסיקים באל"פים.
אסי מסינג
¶
אסביר שוב. אחזור. בנוסח שהוצע בפני הוועדה הייתה התייחסות לסעיף קטן (א) בחוק-היסוד לפני תיקוני הקורונה.
אסי מסינג
¶
אבל בתיקוני הקורונה, בתיקון הראשון לקחנו את הבסיס של ה-400 מיליארד שקל וכתבנו אותו במפורש חלקי 12. אני מתלבש על ה-400 חלקי 12 ומוסיף את ה-11, זה הכול.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הבנתי. אז תשאיר את זה. כשאתה כותב בתקציב השנתי הקודם תכתוב מה-400. למה אתה מוצא לי עכשיו עוד חמישה סעיפים?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
נושא חדש – הבאתם אותו נוסח, אתם עושים סתם אירוע. עזוב, הם אומרים שיותר נוח להם, לי אין שום אינטרס בזה, וליועצת המשפטית של הוועדה ולחברי הוועדה אין. הם אומרים שיותר קל להם בניסוח, אז לי אין בעיה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אה, יש רק נושא אחד שאותו מנכ"ל ראש הממשלה ביקש, שהוא לא יכול לעמוד בתאריך של ה-7, אלא ב-15, הם ביקשו סוף החודש, הגענו לפשרה ב-15 בספטמבר. במקום ב-7 בספטמבר, 15 בספטמבר. הוא אומר שהוא לא מסוגל לעמוד בעשרה ימים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מה זה לא מסוגל? אבל האוצר יביאו לו. אם שאול מרידור אומר לי שהוא יכול אז מה זה לא מסוגל?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אם אני הולך עד ה-15 זה עד שלושה שבועות. אתה צודק, מעכשיו, היום כבר 24. זה לא שלושה שבועות, כבר פחות. אנחנו כבר פחות משלושה שבועות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שגית, שאלה לי אליך. רונן פרץ אומר שהוא לא מסוגל לעמוד בזה לפני ה-15, הוא צריך להביא את זה לממשלה ולהביא את זה לפה אחרי הממשלה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הוא צריך להביא את זה לפה עד ה-15 אחרי ממשלה. הוא אומר עד שתגיעו לוועדה, ומתי הממשלה מתכנסת, אני לא יודע כמה זמן ייקח. כמה זמן ייקח רק להגיע לוועדה ומתי הממשלה מתכנסת. גם זה ייקח זמן. אני חייב פה להגיע להבנה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אז אני גם עשיתי לך פשרה, ופעם אחת מותר לך גם לסמוך. תסמוך. 7, אני יודע מה אני אומר. יש לו בעיה, שיבוא, נפתור לו את הבעיה ב-7.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני מציע שתכתבו 7, הרי אם הוא לא מביא אין פה שום סנקציה, זה מה שאמרתי על אבא של הרשל'ה. שלפחות יצטרכו להתאמץ. אם הוא יביא את זה ב-9 אף אחד לא יהרוג אותו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
תשאיר את ההסתייגות למליאה, ונראה איך נפתור את זה. אני לא יכול להגיד לממשלה – אם הוא היה מבקש משהו לא הגיוני – כשהוא ביקש 31 אמרתי לו תעוף לי מהעיניים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
יש משהו, אתה יודע שהוא לא יכול לכנס ממשלה עד שהם יגיעו להבנה, אז הם לא עושים סדר-יום אלה, זה שבועיים, הוא לא יכול להספיק. הוא צריך להביא את זה לפה אחרי ממשלה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אבל אתה מבין את המשמעות של זה, פינדרוס? בגלל שהם לא מסוגלים לכנס ממשלה, עד כדי כך חוסר תפקוד, אנחנו כבר כאילו השלמנו עם זה שאין תקציב ועושים פה ישראבלוף, אז עכשיו להגיע להסכמות סביב – החרגתם שאתם מרחיבים ב-11 מיליארד, תתכנסו, תסכמו על מה הכסף ותעבירו אותו לאזרחים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
פינדרוס, יביאו לך את זה ב-15, מה תעשה? לא תכנס את זה עד אחרי ראש השנה, אתה נכנס כבר אחרי ראש השנה לעשרת ימי תשובה, תראה שאתה מגיע לחגים ונגמר הסיפור. מה, נו באמת? שישימו את זה ב-7. יש להם בעיה שבוע? שיבואו לבקש מאיתנו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, מה עושים? אבל אתה שומע? אין להם אפילו לדון. תן להם 12 לפחות שיוכלו לדון. מתי זה? יום ראשון. ראש השנה בשבת. מתי יום ראשון לפני ראש השנה? יום ראשון זאת ישיבת ממשלה. מתי ראש השנה? פשרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מה יום הראשון שלפני ה-18? עזוב, שיוכלו לדון באותו שבוע, בוא נהיה פרקטיים. מה יום ראשון לפני ראש השנה?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, יום ראשון שהממשלה צריכה לדון, אמרנו שנהיה הגיוניים. אני מסכים 7, אין ממשלה, בואו נהיה פרקטיים. יום ראשון לפני כן. ינון, זאת לא ישיבת ממשלה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אגיד לך למה, כי אני לא מסכים לדבר הזה. פעם אחת שגם הם יסמכו עלינו, לא הכול בידיים שלהם, עם כל הכבוד. יש להם בעיה, יבואו ב-7 ויגידו: תשמע, לא הספקתי. אנחנו נגיד שאנחנו מוותרים להם עוד יומיים-שלושה, זהו. למה שזה יהיה בידיים שלהם ולא בידיים שלנו?
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
צריך להבין, אדוני היושב-ראש פינדרוס, אני רק אומר לך שגם כשזה עובר פה, הרי יום ראשון זה ה-13 בממשלה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אבל גם הוועדה צריכה לקבל את זה 24 שעות מראש, יש פה תקנון לוועדה, כי צריך לעבור על זה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
ייקח יום שני. ואז אחר כך עוד החשב הכללי צריך להעביר את זה למשרד החינוך, וצריך להעביר את זה לאגף הישיבות, וצריך להעביר את זה לישיבות, וצריך להעביר את זה לאברכים. תבין את המשמעות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אסי, אני מציע שתקריא את הסעיף, אני מציע לחברי הוועדה להיות קשובים לסעיף הזה. והיה ואם זה נושא חדש אני לא הולך לדון על זה. אם זה לא נושא חדש - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אסי, תנסה לשכנע את מיקי, כי אם לא אנחנו מצביעים על הסעיף כמות שהוא וסיימנו. הלאה.
אסי מסינג
¶
כל חודש מחודש ספטמבר סכום השווה לחלק ה-12 מ-11 מיליארד ש"ח, ובחודש ספטמבר סכום נוסף של 7.33 מיליארד ש"ח. (א2) שר האוצר יביא לאישור הממשלה תוכנית פעולה מפורטת הכוללת בין השאר פעולות ותמיכות לשימוש בסכום ההוצאה הממשלתית הצמוד, ובסכום האמור בסעיף קטן (א)(2). להלן, התוכנית המפורטת לסכום ההוצאה המותרת. הממשלה תביא לאישור ועדת הכספים של הכנסת את התוכנית המפורטת לסכום ההוצאה המותרת לא יאוחר מיום י"ח באלול התש"ף, 7 בספטמבר 2020.
אסי מסינג
¶
לא יאוחר מיום זה וזה. כל עוד לא אישרה ועדת הכספים את התוכנית המפורטת לסכום ההוצאה המותרת לא תהיה הממשלה רשאית להוציא את הסכומים כאמור בסעיף קטן (א1).
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אסביר לך מה שהוא כתב. תקשיב, אתה יודע, לקח לי גם כמה דקות להבין מה הוא אומר. הוא אומר דבר פשוט מאוד, אנחנו לוקחים אחד חלקי 12 פלוס 11. הוא אומר: ממה ה-11 מחולקים? 7 מתחילת שנה עד סוף אוגוסט, ועוד 5 מאוגוסט עד סוף השנה, יחד יוצא 11. אתה איתי?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הוא כתב 11, הוא לא משחק לך. עזוב, אם היה משחק, תאמין לי שהייתי קופץ לפניך. לא משחק עם ה-11. לא רק שהוא לא משחק עם ה-11, הוא אומר: לפני כן יש לי 400, אל תיגע לי בו, בסדר? זה הכול.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אז אני מציע לכם הצעה, נוריד את זה לדברי ההסבר, כי בין כה וכה זה נמצא פה בסעיף. הם סתם - - - פה את הסיפור.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה להוסיף לסעיף הזה ככה: במידה שהממשלה לא מביאה את התוכנית הפורטת לאישור הממשלה עד 12 בספטמבר 2020 תכובד הרוטציה שביקש חבר הכנסת טיבי.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
קואליציה נגד. יופי. תודה.
הצבעה מס' 75
ההסתייגות של חבר הכנסת אלכס קושניר לא אושרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ההסתייגות נדחתה. אני מצביע עכשיו, לפני שאני מצביע על הסעיף, על הרוויזיה של חבר הכנסת אחמד טיבי בנושא כיבוד הרוטציה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני יודע, קיבלתי ווטסאפ. אני חושב שהרוויזיה הזאת מטרתה לחזק את שלטון החוק, לכבד הסכמים, ולבדוק את עמוד השדרה של חברי כחול לבן.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
ומצד שני את ההיצמדות בכיבוד ההסכמים של הליכוד, במיוחד של זה שיושב לימיני. ולכן אני חוזר על הניסוח שהיה של הרוויזיה, כי יכול להיות – בבקשה, חבר הכנסת שפע, אתה אחד הנמענים.
רם שפע (כחול לבן)
¶
לאור הכבוד הרב שאני רוחש לבני גנץ ויודע כמה חשוב לו לכבד הסכמים אני מכבד את ההסכמה הקואליציונית פה. אתה מבין? כי זה רוחו של בני גנץ.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
שפע, אני מביא סעיף הסתייגות המופיע בתוך ההסכם הקואליציוני ומבקש מכם להצביע עליו.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מצביע על סעיף 2, כפי שהקריא היועץ הפעם לשם שינוי בניגוד להנחיות שקיבלתי, הקריא את זה היועץ המשפטי של משרד האוצר, מי בעד אישור הסעיף כפי שהוא הקריא אותו? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה מס' 77
סעיף 2 אושר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
סעיף 3, מי בעד התחילה כמו שהקריאה היועצת המשפטית של הוועדה? מי בעד? מי נגד?
הצבעה מס' 78
סעיף 3 אושר.
מאיר לוין
¶
אדוני יושב-הראש, רק הערה אחת, ברשותך, אני רוצה להפנות את תשומת הלב להנחיית היועץ המשפטי לממשלה בנושא של יישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית.
מאיר לוין
¶
יש לזה משמעות אופרטיבית. בעצם אנחנו נמצאים עכשיו בחקיקה שככל שיש הסכמים פוליטיים תקציביים שנוגעים לאישור הצעת החוק שאושרה הערב, אז הם כפופים לחלק ד' בהנחיית היועץ. ולכן, אם יש נציג של שר או נציג ממשלה שמודעים להסכם פוליטי הם צריכים להציג אותו הערב בוועדה או מחר במליאה. לתשומת לבכם.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא היו שום הסכמים. אולי הרב גפני לפני שיצא לבית חולים עשה הסכמים, לא נראה לי. תודה רבה. להתראות מחר בוועדות. בעוד שלוש שעות יש לנו פה ועדות. תודה רבה לכולם. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 06:00.