פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
25/08/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 97
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ה' באלול התש"ף (25 באוגוסט 2020), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 25/08/2020
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - ביטול הגבלת רישיון נהיגה) (הוראת שעה), התש"ף-2020, הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - מגבלת רישיון נהיגה), התש"ף-2020, הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - הגבלת רישיון נהיגה), התש"ף-2020, הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - ביטול הגבלת רישיון נהיגה), התש"ף-2020, הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - ביטול הגבלת רישיון נהיגה), התש"ף-2020, חוק ההוצאה לפועל (הקפאת הגבלת רישיונות נהיגה) (נגיף הקורונה החדש - הוראת שעה), התש"ף-2020
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - ביטול הגבלת רישיון נהיגה), התש"ף-2020, של ח"כ שלמה קרעי
2. הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - ביטול הגבלת רישיון נהיגה) (הוראת שעה), התש"ף-2020, של ח"כ אוסאמה סעדי
3. הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - הגבלת רישיון נהיגה), התש"ף-2020, של ח"כ ג'אבר עסאקלה
4. הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - מגבלת רישיון נהיגה), התש"ף-2020, של ח"כ חמד עמאר
5. הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - ביטול הגבלת רישיון נהיגה), התש"ף-2020, של ח"כ שרן מרים השכל
6. הצעת חוק ההוצאה לפועל (הקפאת הגבלת רישיונות נהיגה) (הוראת שעה - נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020
מוזמנים
¶
מרב זוהרי - עורכת דין במחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אפי רוזן - מנהל אגף הרישוי, משרד התחבורה
תמי פרידמן - לשכה משפטית, משרד התחבורה
תומר מוסקוביץ - מנהל רשות האכיפה והגבייה, רשות האכיפה והגביה
ענת הר אבן - היועצת המשפטית של הרשות, רשות האכיפה והגביה
רישום פרלמנטרי
¶
רויטל יפרח
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - ביטול הגבלת רישיון נהיגה), התש"ף-2020, פ/32/23
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - ביטול הגבלת רישיון נהיגה) (הוראת שעה), התש"ף-2020, פ/1099/23
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - הגבלת רישיון נהיגה), התש"ף-2020, פ/1089/23
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - מגבלת רישיון נהיגה), התש"ף-2020, פ/983/23
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - ביטול הגבלת רישיון נהיגה), התש"ף-2020, פ/399/23
הצעת חוק ההוצאה לפועל (הקפאת הגבלת רישיונות נהיגה) (הוראת שעה - נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020, מ/1358
היו"ר יעקב אשר
¶
שלום וברכה. אני פותח בזאת את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. הנושא הוא ארוך – זו גם הצעת חוק ההוצאה לפועל (הקפאת הגבלת רישיונות נהיגה), הצעה ממשלתית, וגם הצעתם של חברי הכנסת אוסאמה סעדי – צריך להקריא את הכל או שאתה פוטר אותי מזה, אדוני היועץ המשפטי?
היו"ר יעקב אשר
¶
נתייחס. - - של חבר הכנסת אוסאמה סעדי, חבר הכנסת אחמד טיבי, חבר הכנסת סונדוס סאלח. הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון – מגבלות רישיון נהיגה), של חבר הכנסת חמד עמאר, חבר הכנסת אביגדור ליברמן – אני לא קובע את הסדר, זה הם קובעים לי אז שאף אחד לא יקפוץ עלי... חבר הכנסת עודד פורר, חבר הכנסת יבגני סובה, חבר הכנסת אלי אבידר, חברת הכנסת יוליה מלינובסקי קונין, חבר הכנסת אלכס קושניר. וכן, הצעת חוק ההוצאה לפועל של חבר הכנסת ג'אבר עסאקלה, חבר הכנסת איימן עודה, חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן, חבר הכנסת עופר כסיף, חבר הכנסת יוסף ג'בארין והצעת חוק של חברת הכנסת שרן מרים השכל, והצעת חוק אחרונה חביבה של חבר הכנסת שלמה קרעי, ולידו העוזר לו לתומכו, חבר הכנסת יעקב אשר.
שאלה ראשונה לשיקול דעת – האם אנחנו רוצים למזג את ההצעות ביחד עם ההצעה הממשלתית? אני אגיד לכם – אולי היועץ המשפטי יסביר אבל מי כמוך יודע, אוסאמה, וגם אחרים, שברגע שזה ממוזג אז זו הצעה משותפת של הממשלה ושל הח"כים המגישים.
היו"ר יעקב אשר
¶
אז אני רוצה להעיר עוד משהו, ואחר-כך אני רוצה לשמוע את דעתכם כי אתם מובילים מבחינתי. אני חשבתי קצת – לפעמים אני מכין קצת ישיבות, הכנה, אתה יודע. בישיבות שאני נותן לאוסאמה לנהל, כמו אתמול, אני לא צריך להכין אבל אני עוקב אחריך, תהיה רגוע.
היו"ר יעקב אשר
¶
אז אני שההצעות שלכם באו בלי קשר לקורונה. זאת אומרת, אלה הצעות שבאות ממקום אחר. ההצעה הממשלתית הולכת כרגע על הקורונה וזו הסכמה שלכם שכרגע לא מקדמים את זה מעבר לזה. אבל מה? יכול להיות שאולי שווה כן להשאיר ולא למזג את כולן כדי שאם נרצה, נדון בנושא ולפי ההסכמות נרוץ עם זה הלאה אבל יכול להיות שנרצה אחר-כך לקיים דיון או להביא שוב לאישור הוועדה את הצעות החוק לתקופה כוללת, שאולי תהיה אחרת מהקורונה, פחות או יותר – לכן חשבתי שאולי נשמור את האפשרות להמשיך את זה הלאה או שתוגש אחר-כך בקשה כזאת, ואז נראה מי יהיה הראשון ויוכל לשפר עמדות. לכן, זה לשיקול דעתכם.
עכשיו אני אשמע אתכם ותחליטו כי אם זה למזג – עכשיו אנחנו צריכים לעשות את זה, בתחילת הדיון. זה צריך את אישור ועדת הכנסת, לא?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ראשית, אני חושב שהרעיון שלך הוא רעיון טוב אבל מכיוון שההצעה שלי היא זו שאושרה בוועדת שרים, אז צריך לראות – אני אגיד לך למה אני אומר את זה: כי מה שהזכיר ניסנקורן שהוא הולך להחריג בהצעה הממשלתית, חיים בהוצאה לפועל מסוימים, מזונות, חידוש רישיון וכולי, אני חושב שברגע שאנחנו אומרים שההצעה הזאת היא הוראת שעה לתקופה של הקורונה, שהסיבות הן בריאותיות ושאי אפשר לומר לאנשים לנסוע בתחבורה ציבורית, בלי קשר לזה - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
זה לגופו של עניין. תכף ניכנס לדברים האלה. השאלה המקדמית עכשיו היא - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אז אני אומר שאפשר למזג אם יש כאן הסכמה בסיסית שמכיוון שזו הוראת שעה, לא מחריגים אוכלוסיות בהצעות החוק.
היו"ר יעקב אשר
¶
אתה רוצה לקבוע את התוצאה ואת השופט והכל לפני הדיון. זה לא ילך, אנחנו ניסינו את זה. אנחנו ניסינו את זה שנים ולא הלך לנו. אנחנו פותחים דיון, אנחנו באים בנפש חפצה. יש חילוקי דעות, אנחנו יודעים שיש חילוקי דעות ויהיו גם חילוקי דעות אבל זאת חוכמת השולחן, נעשה עבודה משותפת ביחד ונראה לאן נגיע. לכן, אני שואל - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני חושב שהדרך הראויה היא – כבוד היושב-ראש, תראה, אנחנו יודעים את העמדה ההיסטורית והמסורתית גם של רשות האכיפה היום. תומר, קצת איזי...
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
- - אני יודע מה העמדה שלכם, ולכן הייתי הולך, כבוד היושב-ראש – אני חושב שמין הראוי למזג את כל ההצעות האלה לתוך הצעת החוק הממשלתית. אנחנו נלך על הצעת חוק ממשלתית שזה לחצי שנה. יש לנו עוד שלושה נושאים שתכף נדבר עליהם, שאנחנו רוצים להכניס בכל זאת תיקונים בהצעת החוק הממשלתית, אחד מהם זה הנושא של חייבי מזונות.
נקודה שנייה – אנחנו רוצים לתת אפשרות בהצעת החוק שתהיה אורכה נוספת של שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, אם מצב הקורונה יימשך, ואת אלה נכניס להצעת החוק הממשלתית.
יש עוד נושא שקשור למשרד התחבורה שנמצאים כאן – זה החידוש.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
זה טכני. אלה שלושת הנושאים שאנחנו צריכים לדון ולהכריע אבל כדי שנכנס את ועדת הכנסת ונסיים עם זה מהר, אני מסכים למזג את ההצעה שלי. אם רוצים אחרי זה להציע הצעת חוק - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא, זה ברור. אני אומר שמכיוון שהמיזוג הזה מסיר מאתנו את היכולת לעשות – אם לא יגיעו להסכמות כאן לגבי מזונות, לגבי מה שדיברנו, שגם כאלה שהרישיון שלהם לא בתוקף, לגבי זה שנותנים לשר המשפטים הארכה – אם לא נגיע להסכמות כאן, אוסאמה, אז צריך להגיש הצעת חוק מחדש, לעבור את כל התהליך מחדש. זאת המשמעות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אבל אישרו לך בוועדת שרים כפוף להצעת החוק הממשלתית אז אתה לא יכול להתקדם בלי הצעת החוק הממשלתית.
ג'אבר עסאקלה (הרשימה המשותפת)
¶
אני גם בעד מיזוג. אני אגיד שיש לנו את האפשרות ואני מאמין שלקראת בחירות יש סיכוי טוב יותר להצעה כוללת יותר אז נמזג ואחר-כך, אם צריך, נבוא למשהו אחר.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
את הצעת החוק הגשתי בכנסת ה-19, זה היה לפני הרבה שנים והיא לא הייתה קשורה בקורונה ולא בשום דבר - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
כן. ניסיתי לקדם אותם הרבה זמן ולא הצלחתי גם כשהייתי בקואליציה. אני חושב שאנחנו נלך למיזוג - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
- - נלך למיזוג עכשיו וננסה בתוך המיזוג לתת את האפשרות להארכה מעבר לשישה חודשים בתקנות.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
כן, כן. כל אחד והעמדה שלו. כשאני הגשתי את זה, אני פגשתי אנשים שבאמת, הרישיון זה העבודה שלהם, ומרגע שפסלו להם את הרישיון הם הפכו מובטלים.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
לא ראיתי רשם אחד שהחזיר רישיון למרות שהרבה הגישו את זה. לכן, בואו נמזג את זה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
זה לא רק העבודה, זה רגליים כדי ללכת לעבודה בפריפריה, משה. מי שגר בפריפריה לא יכול להגיע - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אז אם כך, אני מעלה להצבעה את כל ההצעות שנמצאות על סדר היום, כולל הצעתה של חברת הכנסת שרן השכל, שאינה נמצאת כאן אבל מנהל הוועדה החרוץ שלנו כבר קיבל ממנה את הסכמתה למזג.
אני מעלה את זה להצבעה. מי בעד מיזוג יחד עם ההצעה הממשלתית?
הצבעה
בעד – הרוב
נגד – אין
נמנעים – אין
המיזוג אושר.
היו"ר יעקב אשר
¶
ההצעה ההצעות מוזגו ויועברו לאישור ועדת הכנסת בהקדם האפשרי.
עכשיו נתחיל את הדיון עצמו וניתן לחברי הכנסת להציג קודם או שהצעת החוק הממשלתית היא המובילה כרגע? איך נהוג?
מירב זוהרי
¶
אני ממשרד המשפטים. ההצעה שמונחת על השולחן זו הצעה ממשלתית, שנועדה לקבוע הוראת שעה לתקופה של חצי שנה, להקפאה של הגבלות על רישיונות הנהיגה. היא קודמה בגלל שני צרכים שהתעוררו בתקופת הקורונה – צורך אחד הוא הצורך לצמצם את ההדבקות בתחבורה הציבורית ולשמור יותר על הריחוק החברתי. הרעיון הוא שככל שיהיו לאנשים יותר רישיונות נהיגה אז יהיה פחות צורך בשימוש בתחבורה ציבורית. זה גם מסייע לאוכלוסיות שנמצאות בסיכון ולא יכולות לנסוע כרגע בתחבורה הציבורית בגלל חשש להדבקה. זה צורך אחד שהיא נועדה לתת לו מענה.
הצורך השני הוא באמת הצורך התעסוקתי. היום אנחנו יודעים שהרבה מאוד אנשים, לצערנו, נמצאים במצב שהם ללא עבודה, ללא תעסוקה, ונדרשים לחפש תעסוקה חדשה או לשנות את מקום העבודה שלהם. אנחנו לא רוצים שההגבלה לרישיון הנהיגה תהווה חסם למציאת תעסוקה שזה כבר דבר מאוד לא פשוט בתקופה הזאת ולכן, מוצע להקפיא את ההגבלות של רישיונות הנהיגה לתקופה של חצי שנה, כדי לאפשר לאנשים למצוא יותר בקלות תעסוקה.
אלה שני הצרכים העיקריים וההצעה באמת נועדה לתת מענה לתקופת הקורונה, ואני מחדדת את זה על רקע ההצעות הפרטיות שעוסקות ברצון לבטל את ההגבלה בצורה הרבה יותר רחבה. אנחנו מתמקדים כרגע בתקופת הקורונה.
ההצעה עוסקת בכל אחת מהאפשרויות – היום אפשר להטיל את ההגבלה מלקבל רישיון נהיגה או מלהחזיק רישיון נהיגה או מלחדש אותו. אנחנו התייחסנו לכל אחת מהאפשרויות ומה נדרש ביחס לכל אחת מהן כדי להסיר את ההגבלה הזאת.
אני חושבת שאפשר להתחיל לעבור על הסעיפים, וביחס לכל סעיף לקיים את הדיון, אם תרצו.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, אני מציע – אוסאמה, אל תתרגל לנהל לי את הוועדה. תאמין לי, תומר יקבל את הרשות לדבר והוא יגיד את שלו ונשמע אותו בקשב רב. אז רק שאלה, אני רוצה לדעת, להשכלה שלי: ממתי יש את הכלי הזה, ומה שאר הכלים? אנחנו מכירים עיקול, עיקול בנק, עיקול חשבון – תעשו לי סדר.
תומר מוסקוביץ
¶
אני אענה לך על השאלה השנייה וענת תענה לך על השאלה הראשונה: הכלים שיש בידי ההוצאה לפועל או למרכז לגביית קנסות מחולקים לשתי קבוצות או בלשונו של בית המשפט העליון – צעדים שנועדו לרדת לכספו של החייב, וצעדים שנועדו לרדת לחייו של החייב. מה הכוונה? עיקול בנק או עיקול משכורת נועדו פשוט לקחת כסף. הבן אדם חייב כסף, יש לו כסף בבנק, אנחנו לוקחים את הכסף מהחייב ומעבירים אותו לזוכה. זאת קבוצה אחת של צעדים והגבלת רישיון נהיגה לא שייכת לקבוצה הזאת. הגבלת רישיון נהיגה, כפי שאפרט אחד-כך ברשותכם בייתר הרחבה היא בכלל לא נועדה לקחת לו כסף, היא לא נועדה בו בכלל - -
תומר מוסקוביץ
¶
אני אומר שיש שתי קבוצות של צעדים – צעדים נגד כספו של החייב, כמו שהזכרת – עיקול בנק, עיקול מיטלטלין, עיקול משכורת – זה פשוט נועד לקחת כסף מהחייב ולהעביר אותו לזוכה שמגיע לו הכסף הזה. הגבלת רישיון נהיגה שייכת לקבוצת אמצעים אחרת - -
היו"ר יעקב אשר
¶
עיקול בנק זה לא תמיד לקחת רק את הכסף. אתה לוקח את מה שיש לך לקחת אבל זה גם אמצעי - -
תומר מוסקוביץ
¶
בדיוק. הגבלת רישיון נהיגה לא נועדה לזה. הגבלת רישיון נהיגה שייכת לקבוצה של הגבלות שמוטלת על חייבים משתמטים, ואני אגיד את זה אחר-כך ביתר הרחבה, כשאדוני היושב-ראש ירשה לי, והיא נועדה למטרה אחת בלבד: לגרום לו להפסיק להתחמק מהחוב ולשלם כמה שהוא יכול, לא את כל החוב אלא כמה שהוא יכול. לקבוצה הזאת של ההגבלות שייכות סדרה של הגבלות, שזה הגבלת רישיון נהיגה, הגבלת יציאה מין הארץ, הגבלה מלהחזיק דרכון, הגבלה מלהקים תאגיד, הגבלה מלמשוך צ'קים והגבלה מלהחזיק כרטיסי אשראי. כל ההגבלות האלה מבוטלות לא כשהוא גומר לשלם את החוק, להבדיל מעיקול – עיקול נשאר עד שהוא גומר לשלם. ההגבלות האלה לא מוטלות בכלל והן מבוטלות מיד כשהוא מתחיל לשתף אתנו פעולה. לכן, החוק הזה בעיניי הוא חוק שפוגע בחייבים פגיעה קשה - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה להבהיר: אני פגשתי הרבה חייבים. מה שאתה טוען כאן זה שמתחיל הסדר וזה לא נכון.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני אומר לך, אני פגשתי הרבה שעשו הסדר, עשו הכל, ואתם אומרים להם באופן ברור: עד - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע, אני ביקשתי רקע, לא ביקשתי ויכוח. הוויכוח יגיע אבל אני ביקשתי רקע ושאלתי שתי שאלות - -
אלעזר שטרן
¶
- - - זה במסגרת תיקון רחב מאוד שנערך פה בוועדה, תיקון 29, שעשה מהפכה מאוד גדולה בכל חוק ההוצאה לפועל, שבתיקון הזה הוועדה החליטה לעשות עסקה שבה מצד אחד מבטלים את מה שהיה אז כלי מאוד מרכזי, של מאסר חייבים וכנגדו, במקומו, נתנו למערכת ההוצאה לפועל סט שלם של כלים, שזה מה שתומר עכשיו הזכיר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה לחדד וגם לענות לתומר: אין ספק, וכולנו תמימי דעים, שצריך לאזן בין כל האינטרסים וגם האינטרס של הזוכים לקבל את כספם. מצד שני, יש את האזרח, ואני מדבר לא על אזרח משתמט ולא על אזרח נוכל ולא על אזרח שמנסה לרמות, ויש כאלה. יש תופעה כזאת, אנחנו יודעים. אנחנו מנסים להגן על אזרחים תמימים שנקלעו לחובות ומנסים לפתוח דף חדש ולכן, את כל החוק הגדול שעשינו וכל המהפכה שעשינו בתחום חדלות פירעון ופשיטת רגל ושיקום כלכלי, שם גם נתנו את ההזדמנות לאנשים שבאמת הגיעו למצב של פשיטת רגל, לפתוח דף חדש ולהשתקם.
מה שאנחנו מנסים לעשות כאן, בהצעת החוק הזאת – ובאמת יש הרבה אזרחים ועובדה, תכף נשמע את המספרים – יש כאלה שיגידו עשרות אלפים, יש כאלה שיגידו 200,00. אני לא יודע, יש עשרות אלפים שתקועים עדין מבחינת רישיון הנהיגה שנים רבות, והמצב בפועל, שאולי חלק מהאנשים נוהגים בלי רישיון, בלי ביטוח, ואם חס וחלילה קורית תאונה הציבור משלם כי קרנית צריכה לשלם ואז הנטל הזה מתחלק על כל האזרחים.
אני מבין מה שאמרת, תומר, שהחוק נותן היום כלים לבטל את ההגבלות האלה, ואנחנו רוצים לעשות את זה. אתה זוכר שאז עשינו את חוק מבצע קנסות תשלום של הנחה של 40%, ו-110,000 - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
- - ו-110,000 אזרחים השתמשו וניצלו את המבצע הזה שהכניס לקופת המדינה - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
זה מרכז קנסות. זה קנסות משטרה וקנסות למדינה. ואז המדינה הכניסה 150 מיליון שקל - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בדיוק. ואז גם משרד התחבורה נרתם לעניין הזה, ואז גם האנשים שהיו להם עיקולים של 10 שנים, שבע שנים, חמש שנים, ואז משרד התחבורה אמר שמי שמשלם ומנצל את זה, לא צריך תיאוריה, לא טסט מעשי, נכון אפי? וישר החזיר להם את הרישיונות.
אני יודע גם על החוק, ואת זה אני אומר לאזרחים ששומעים אותנו: זה שעכשיו אנחנו נותנים לכם את האפשרות של חצי שנה לנהוג ולהסיר את ההגבלה על רישיון הנהיגה שלכם, ותכף נדון מבחינה טכנית איך עושים את זה, זה לא אומר שאתם חצי שנה ואז אחרי זה עוד פעם יחזור. אתם צריכים לנצל את החוקים שעשינו פה, בוועדת חוקה, ויש חוק שאני אזכיר אותו – חמד, יש חוק שנקרא "חוק חייב משלם". חוק ההוצאה לפועל שנקרא "חייב משלם" - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כן, גם אני הייתי שותף לחוק הזה. ואז זה אומר שאם חייב פונה להוצאה לפועל, אפילו לא לרשם אלא למנהל – תכף נשמע את ענת – שאם הוא עומד בארבעה תשלומים נדמה לי - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
- - אז מבטלים לו את כל ההגבלות, לא רק את ההגבלה של רישיון רכב אלא גם עיקול בנקים, נסיעה לחו"ל - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
הפחתת ריביות 25%. ואז אנחנו פורעים – אני רוצה לעודד, ואם אנחנו מאשרים את זה השבוע וזה עולה, אנחנו רוצים כולנו, כל אחד בחברה שלו, בציבור שלו, במגזרים שלו, שנגיד: הנה עכשיו, בגלל הקורונה, אתה יכול לחצי שנה אבל דע לך שמעכשיו תפנה להוצאה לפועל, תנסה להסדיר את החוב שלך ואז ההגבלה הזאת מבוטלת כל עוד שאתה עומד בהסדר התשלומים. זאת הכוונה שלנו.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקי. מאחר ובאמת יש לנו פסיפס של קואליציה-אופוזיציה, מגזרים וכולי, וכולם מתכוונים לאותו דבר אז שכל אחד שיוסיף משהו שלא נאמר כדי לא לחזור על הדברים. שלמה קרעי, בבקשה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תודה, אדוני יושב-הראש. אני מצטרף לכל מילה שאמר חברי אוסאמה. הרעיון בבסיס החוק הוא לא נועד דווקא לתקופה של הקורונה. אנחנו הגשנו את החוק הזה – אני הגשתי אותו, לא ידעתי שהגישו אותו לפני אבל הגשתי אותו בעקבות פניות של זוגות צעירים שפנו אלי ואמרו שדרשו מהם לעשות תיאוריה וטסט מחדש אחרי שלילה של מספר חודשים בהוצאה לפועל בגלל שהם היו נהגים צעירים. זה הדבר שהעיר אותי להידרש לעניין הזה כי למעשה, שללו רישיון מאדם לא על בסיס הנהיגה המופרעת שלו, לא על בסיס עבירות תנועה אלא על בסיס מצב כלכלי שהוא נקלע אליו, סיים ושילם את חובו וצריך לעשות תיאוריה וטסט מחדש. ולכן, תוך כדי התוודעתי לדברים ולמעשה, לתת מגבלה במדינת ישראל כשאין לנו תחבורה ציבורית מספיק טובה, בעיקר לאנשים מהפריפריה, בעיקר לכאלה שכדי להגיע למקום העבודה שלהם תחבורה ציבורית היא לא אפקטיבית בכלל, זה למעשה כמו לקשור לו את שתי הרגליים ולהגיד לו: אתה לא יכול לנסוע לעבודה עד שתשלם את החוב. אבל אני רוצה לנסוע לעבודה כדי לשלם את החוב – לא, אתה לא יכול. זאת המשמעות אצל הרבה אנשים שחייבים בהוצאה לפועל בנושא הזה של שלילת רישיון נהיגה.
לכן, בעיניי הסנקציה הזאת היא סנקציה לא מידתית, היא סנקציה לא ראויה והיא צריכה להתבטל ולעבור מן העולם לחלוטין. אבל הגענו כאן להסכמה שבעקבות הקורונה, מה שנקרא מעז אולי יוצא מתוק, שבגלל המגבלות על התחבורה הציבורית, בגלל שאנחנו, כמדינה, אומרים לאזרחים: תמעטו מלנסוע בתחבורה ציבורית – לכן זה באמת עוד יותר לא סביר לומר להם גם אל תיסעו ברכב שלכם וגם תמעטו לנסוע בתחבורה ציבורית.
לכן, הפשרה שמגיעה כאן של שישה חודשים, היא פשרה סבירה ואפשר "לאכול" אותה כרגע ולקוות שבהמשך נצליח אולי להגיע ליותר מזה. כמו שאמר אוסאמה, אני חושב שאדרבה, החזרה של רישיון נהיגה לחייבים האלה, גם כאלה שכבר פג התוקף שלהם לפני כמה שנים בלי טסט ובלי תיאוריה, כמו שתכף נשמע מאפי – זה יעודד אותם ללכת ולהסדיר עם אותו חוק של חייב משלם ולנסות לפתור את הבעיה ככה שהרישיון לא יישלל מהם מחדש.
אני חושב שמכיוון שאנחנו מדברים גם על הוראת שעה, כמו שאמרתי קודם, אין שום סיבה להכניס ולהחריג אוכלוסיות שונות, מדובר על חצי שנה, תקופה של קורונה, בעיה לנסוע בתחבורה ציבורית. אנחנו לא רוצים להגביל אף אחד מלנסוע ברכב שלו ולעשות את זה כמה שיותר מהר, ותכף נשמע בדיון ונקווה שנגיע להסכמות על זה. תודה.
ג'אבר עסאקלה (הרשימה המשותפת)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. קודם כל, אני רוצה להגיד שאנחנו לא מתכוונים לעזור למשתמטים בתשלום החובות שלהם. אני חושב שהרבה מאוד אנשים, אלפים רבים, נקלעו למצב שעל הנייר יכול להיות שהחוק ברור לך, תומר, אבל לאזרח הפשוט הוא לא ברור. פנו אלי הרבה מאוד אנשים ששנים הם ללא רישיון נהיגה בגלל חוב בהוצאה לפועל, ואני חושב שהסיפור של הגבלת רישיון נהיגה, יש בו משהו לא הגיוני בבסיסו. כלומר, אם הכוונה היא לחץ, אז אפשר ללחוץ בדרכים אחרות, יש לכם את הכלים ללחוץ. אפילו אם אתם רוצים, לכו ותגזימו, תמנעו מאנשים לרשום דירה על שמם, תמנעו מאנשים לקבל היתר בנייה, תמנעו מאנשים לקבל שירותי בריאות – זה אמצעי לחץ אבל - -
ג'אבר עסאקלה (הרשימה המשותפת)
¶
אני יודע, אתה לא תקנה את הרעיונות האלה אבל מה? אי אפשר לקחת את העניין של היכולת לנהוג, במיוחד בפריפריות הצפונית והדרומית, במיוחד בחברות החלשות, במיוחד בתקופת קורונה, ואנחנו באמת מנצלים את התקופה הזאת ומקבלים את הפשרה הזאת בגלל הקורונה אבל לא הגיוני להגביל רישיון נהיגה בגלל חוב. הגיוני למנוע מאנשים לנסוע לחו"ל – כן, כי אולי הם יברחו ולא יחזרו אבל לאפשר להם לנסוע, לקבל שירותי בריאות, לאפשר להם לעבוד, לנהוג לעבודה, להסיע עובדים – זה דבר מאוד בסיסי ואלמנטרי ולכן, אני חושב שהגיע הזמן. אני מאמין שאחרי תקופת השישה חודשים אנחנו נצטרך להמשיך ולבטל את הדבר הזה בכלל. תודה רבה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
תשמע, אנחנו מכירים מהכנסת ה-20, אתה היית יושב-ראש ועדת המשנה לבטיחות בדרכים ואני מטפל בבטיחות בדרכים כיושב-ראש השדולה כבר מהכנסת ה-18. אני אומר לך – הרבה אנשים, לא מעט אנשים וקיבלנו נתונים מהרשות לבטיחות בדרכים וגם ממשרד התחבורה, שנוהגים למרות שיש להם את השלילה כתוצאה מהוצאה לפועל. הרבה מאוד אנשים מהווים סכנה בגלל שהם נוהגים ללא רישיון וכן, גם הביטוח לא תופס שם וכל הדברים האחרים לא תופסים שם בגלל נהיגה שלהם ללא רישיון. משם זה התחיל, ואותם אנשים שמסכנים את הבטיחות בדרכים של כל אחד שנוסע בכביש.
כמו כן, חלק גדול מאותם אנשים, בשביל להחזיר את החוב שלהם צריכים לעבוד כנהגים. זאת העבודה שלהם וזאת הפרנסה שלהם. ועכשיו, אפילו אם שמעתי על חייב משלם, שלושה חודשים לסגור את החוב, אין לי את השלושה חודשים האלה אם צריכים לעבוד בשביל להחזיר את החוב הזה ולהתחיל לשלם בשביל לקבל את הרישיון.
לכן, הצעת החוק שלנו דיברה על זה שיש כל כך הרבה דברים שאתה יכול לעשות כמו להגביל אותם לצאת לחו"ל, להגביל אותם בלהוציא פנקסי צ'קים ובכל מיני הגבלות. דווקא רישיון נהיגה, שלחלק מהאנשים זה מהווה פרנסה ולחלק מהאנשים זה הרגליים שלהם, כמו שאמר חבר הכנסת קרעי, שגרים בפריפריה, שאין להם תחבורה ציבורית, הם צריכים לחכות למישהו שיקפיץ אותם לבית חולים אם הם צריכים, לקחת אותם לעבודה. לכן, אנחנו עכשיו מתחילים בשישה חודשים ובהצעת החוק לא ראיתי אפשרות להמשיך או שמשרד המשפטים יודע יותר טוב מאתנו, שבעוד שישה חודשים לא תהיה קורונה אז נסתפק בזה. אנחנו צריכים להוסיף גם כאן, בתקנות, שיש אפשרות להאריך את התקופה, ואני מקווה שבסופו של דבר נצליח שאת נושא רישיון הנהיגה, נחריג אותו בכלל מכל ההגבלות שניתן לחייב. תודה רבה.
משה ארבל (ש"ס)
¶
אדוני היושב-ראש, אם יורשה לי, למרות שאינני מן המציעים ולא חבר הוועדה אבל אני חושב שחשוב גם שתישמע דעה אחרת. הצעת החוק הממשלתית, בהיותה נוגעת לקורונה, היא טובה. ייתר הצעות החוק, ואף אחד לא יכול לומר שאני לא פרו-חייבים וגם בשדולה למען חייבי הוצאה לפועל שהקים אוסאמה סעד, אני לקחתי בה חלק – אני חושב שהצעות החוק הפרטיות הן הצעות חוק רעות מאוד, פוגעות בחייבים ובזוכים. אם תשימו לב לנוסח החוק הקיים היום, בפועל, היכולת שיש לרשם ההוצאה לפועל להטיל הגבלות על רישיון נהיגה לפי סעיף 66ב הוא אך ורק אם הוא הגיע – יש כמה תנאים – אם הוא הגיע לפני רשם ההוצאה לפועל והוכח לו שהוא בעל יכולת שמשתמט מתשלום חובותיו, לא ניתן הסבר סביר לאי התשלום וגם במקרים כאלה, לפי סעיף 66א6, גם אז רשם ההוצאה לפועל יכול לאפשר, אם הוא נוכח שהפגיעה הזאת תהיה פגיעה ממשית בעיסוקו של החייב, ביכולתו לשלם את החוב או שרישיון הנהיגה חיוני עקב נכות או עקב נכות של בן משפחה – לבטל את ההגבלה על רישיון הנהיגה. בואו נזכור שהגבלה על רישיון נהיגה הגיעה אחרי תקופה ארוכה מאוד שבמדינת ישראל היו מאסרים לחייבים, ובעקבות בג"ץ פרח היא בוטלה. היא כלי אפקטיבי, היא כלי יעיל שבסופו של דבר מביא לגביית החוב.
על מה מדובר? מדובר על סנקציה מסוימת שניתנת אך ורק לחייב שרשם ההוצאה לפועל חקר אותו בחקירת יכולת וקבע שהוא משתמט מתשלום חובותיו. בעצם מה שאתם מנסים לעשות בהצעות החוק הפרטיות הללו זה לתת מתנה לאנשים שעוסקים בזה, שעוקצים ולא שבאמת הם מסכנים. לא דואגים פה באמת למסכנים האמתיים אלא דואגים בהצעת החוק הפרטית שלא נוגעת בקורונה, לאנשים שמחליטים לא לשלם חוב. לא להם אתם צריכים לדאוג, לא להם אנחנו צריכים לדאוג. מדובר פה על סנקציה סבירה בנסיבות העניין - -
משה ארבל (ש"ס)
¶
לא רלוונטי. אם הוא הגיע לרשם ההוצאה לפועל ועבר חקירת יכולת והרשם התרשם שהוא משתמט – אם הוא עמד לפני ההוצאה לפועל והוא עשה לו חקירת יכולת וקבע לו צו תשלומים של איקס שקל, הוא יודע איך הוא יכול לשלם את זה - -
משה ארבל (ש"ס)
¶
לא נכון. אם הוא יעמוד בצו התשלומים הוא לא יקבל הגבלה. שים לב ל-66ב, חבל שאתה לא קורא, קרעי. 66ב נותן את התנאים לקביעת ההגבלות - -
משה ארבל (ש"ס)
¶
- - חלפו שישה מועדים ממועד המצאת ההעברה, חלפה שנה לאחר מכן והחובות הם מעל 500 שקלים ובנוסף, הוא הגיע לרשם ההוצאה לפועל, יש כמה וכמה תהליכים שחייבים להיות קודם, לפני שמתקינים את ההגבלות - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
יכול להיות שיש חייבים שצריך "להכניס" להם אבל באמת שיש חייבים שנסעו בכביש 6 שלוש, ארבע פעמים ולא שילמו, לא הגיע אליהם החוב, והחוב של 200 שקל הופך ל-5,000 שקל. אותם אנשים שחייבים לבנק - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
חברי כנסת, אתם רוצים לנסות לסיים היום אז תנו לי ספייס בעניין הזה. תומר או מי שיוחלט שידבר, תגיד את דבריך. אם אתה יכול לתת לנו גם קצת מספרים, כמה רישיונות כרגע נשללו. נתון שמעניין אותי לדעת, אני לא יודע בטווח של זמן, כמה רישיונות הוגבלו וראיתם אפקטיביות בזה ולא במשהו אחר, אם אפשר להפריד את זה?
תומר מוסקוביץ
¶
ברשותכם כן, אפשר להגיד. הדרך הכי טובה – אני מבקש שזה לא יהיה עיקר הדברים, אני רק אענה לשאלה של היושב-ראש ואחר כך, ברשותך, אני אענה קצת יותר בהרחבה.
הדרך הכי טובה לדעת אפקטיביות של הגבלה - -
תומר מוסקוביץ
¶
ברשותך, אדוני היושב-ראש, שלא כדרכי, אני מבקש לדבר מהלב בהצעה הזאת – אני חושב שבהשגחה פרטית, אדוני היושב-ראש, הדיון הזה נקבע דווקא היום, יום שלישי, בין פרשת "שופטים" לפרשת "כי תצא". זה בדיוק הסיפור של החוק הזה, זה בדיוק המתח בין פרשת "שופטים" לפרשת "כי תצא", ולמה אני מתכוון? בפרשת "כי תצא", אנחנו מכירים: "לא יחבל רחיים ורכב כי נפש הוא חובל; כי-תשה ברעך משאת מאומה לא-תבוא אל ביתו לעבוט עבוטו, בחוץ תעמוד. והאיש אשר אתה נושה בו יוציא אליך את העבוט החוצה. ואם איש עני הוא, לא תשכב בעבוטו. השב תשיב לו את העבוט כבא השמש ושכב בשלמתו וברכך." זה פרשת "כי תצא".
בפרשת "שופטים" אנחנו קוראים
¶
"שופטים ושוטרים תיתן לך בכל שעריך". ומסבירים חז"ל מה זה השוטרים? זה פקידי הוצאה לפועל. הם המכים וכופתים את העם במקל וברצועה עד שיעשה מה שאמר לו השופט. המתח הזה שבין שופטים ושוטרים מצד אחד לבין "בחוץ תעמוד ותשיב לו את העבוט" – זה סיפור חיינו בהוצאה לפועל. זה שליחות החיים שלנו. השליחות הזאת – אני יודע, אני נמצא פה בחדר הרבה, ואני יודע שאיך שהתייחסו להוצאה לפועל לפני 10 שנים זה לא איך שמתייחסים אלינו היום. היום יודעים שאנחנו מודעים היטב היטב לתפקיד האמתי שלנו, שזה לאזן בין שופטים ושוטרים מצד אחד לבין "לא תשה ברעך משאת מאומה" ותשיב לו את העבוט מהצד השני. ומה נקודת האיזון? נקודת האיזון היא אחת ופשוטה מאוד, היא אומרת: אל תתעלם מאתנו. אל תשתמט. ברגע שבאת בשערינו, והיום אתה לא חייב לבוא בשערינו פיסית. 90% מהמפגשים שלנו הם בכלל וירטואליים היום. ברגע שיצרת אתנו קשר, רשם שהוא שופט בלתי תלוי, שאני לא יכול להגיד לו מה לעשות, ששומע את שני הצדדים, מחליט כמה אתה יכול לשלם ולא כמה אתה צריך לשלם. היו חייבים שקיבלו לשלם 100 שקל לחודש על חובות של 30,000 שקל ו-40,000 שקל ו-400,000 שקל. אם אתה משלם את זה, לא מוטלות עליך הגבלות. הן לא מוטלות עליך מלכתחילה, לא רק שהן מבוטלות.
תומר מוסקוביץ
¶
כמה שרשם בלתי תלוי קבע, לא כמה שהבנק קבע שאתה יכול, לא כמה שכביש 6 קבע. אגב, אם אתה מדבר על כביש 6, יש הצעת חוק שאנחנו מאוד תומכים בה להפחית את הריבית, והלוואי שהיא תעבור. המתח הזה, החוק הזה נתפס וגם לשכת עורכי הדין כתבה שהוא מזיז את נקודת האיזון בין הזוכים לחייבים וזו טעות, החוק הזה פוגע בחייבים. הוא בא להיטיב. הם באו לברך ויצאו מקללים, ולמה? כי מה יקרה? היום, אם החייב מגיע, אם החייב לא משתמט ומגיע אלינו, הוא יכול כבר היום לקבל את הריבית ב- 20% פחות, חוק חייב משלם. כשחוק הקורונה יעבור, בתנאים המסוימים, הוא יקבל 50% פחות. אז מה החוק הזה משדר לו? ועזוב, זה לא משנה מה שחבר הכנסת אוסאמה סעדי אמר. מה שהחוק משדר ב"וורדינג" שלו ומה שחברי הכנסת ידברו על הדוכן כשהוא יעבור בקריאה שנייה ושלישית – הוא אומר לו: אתה לא חייב לבוא, אף אחד לא יציק לך ולא יטילו עליך הגבלת רישיון. מה יקרה? הרי בסוף נגיע אליו, אנחנו מגיעים לכולם, לתיקים משנת 84 אנחנו מגיעים אבל אז הריבית תהיה כבר הרבה יותר גבוהה. אז במקום לעודד אותו – תבוא עכשיו, נעשה לך הסדר, תשלם כמה שאתה יכול ולא כמה שהבנק רוצה אלא כמה שאתה יכול, שקל אחד אתה לא יכול ונעמוד בחוץ ונחזיר לו את הערבות בערב ואז הריבית שלו תרד – במקום זה, אנחנו משדרים לו מסר: אל תבוא, הכל יהיה בסדר, ידאגו לך - - -
תומר מוסקוביץ
¶
גם לנהוג לעבודה. תבוא לרשם ותסביר לו את זה. ברגע שתבוא, כל מה שאנחנו מבקשים מהם זה לא לשלם, מבקשים - -
תומר מוסקוביץ
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו מבקשים מהם לבוא. ברגע שתבוא, תגיע להסדר. ההסדר ייקח שנה, ייקח שנתיים, תלך לחדלות פירעון אם זה לא מתאים לך. החוק הזה, מה שהוא יעשה, הוא יגדיל את הריבית ויגרום נזק לחייבים.
לכן, אני מחויב לעמדת הממשלה. הממשלה החליטה לתמוך בחוק, אני לא יכול להצביע נגד אבל אני רוצה שאתם תדעו – בטח כשיש לכם - -
תומר מוסקוביץ
¶
אני לא יכול להצביע בכלל, לצערי, אבל אני אומר שגם אם היום תצביעו על החוק ויש לכם בראש את החלומות – תדעו לכם שזה לא שאתם משרתים את החייבים אלא אתם פוגעים. לזוכים זו תכנית חיסכון מצוינת, הריבית בהוצאה לפועל היא 7.5% לשנה וזה הכי טוב לזוכה. הבנק ידאג שבסוף הוא יקבל את הכסף שלו. תאמין לי, זוכים מרוויחים. אנחנו עשינו חוק בכנסת לפני שנה, שמחייב אותם לפתוח את התיק אחרי לא יותר משנה. למה? כי הזוכה – זה מצוין לו. יש לו החוב, הוא יודע איפה החייב גר והוא אומר: אני אחכה, כל שנה זה 7.5%. מי נותן לו בבנק היום 7.5%? אנחנו צריכים בדיוק הפוך – לגרום להם לבוא ללשכות, לבוא ולהתחיל לשלם - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אתה מתייחס לאותם אנשים שבאמת משתמטים – אני אתך. אני מדבר על אנשים אחרים - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
- - ולא על אנשים שבאמת יש להם את האפשרות לשלם, באמת יש להם את האפשרות להעביר לך את הכסף, הם באמת משתמטים ולא רוצים לשלם כסף, באמת הם בורחים.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני אומר לך – אתה חושב שכל האנשים יודעים להיכנס לאינטרנט? אתה חושב שכל האנשים יכולים להגיע אליך? אני מדבר על האנשים המסכנים. אני מייצג כאן את המסכנים, אני לא מייצג את הרמאים. אנחנו לא רוצים - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תומר, כבר כמה כנסות, עשרות חברי כנסת מגישים את זה כנסת אחרי כנסת, והצדק נמצא רק אצלכם? יש פה נציגי ציבור שאומרים לך: אנחנו מכירים את האנשים שלנו בשטח.
תומר מוסקוביץ
¶
דיברתי עם חברי כנסת אחרי הדיון בקריאה הראשונה, חברי כנסת שעוסקים הרבה בהוצאה לפועל, והם לא ידעו שההצעה הזאת מוטלת רק על משתמטים. אני לא רוצה לשפוט חבר כנסת, מה גורם לו לחתום על הצעת חוק אבל - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
מה שגורם לנו לחתום על הצעת חוק זה פניות ציבור. זה הציבור שפונה אלינו וזה לא אנשים שמשתמטים, זה אנשים שאין להם.
משה ארבל (ש"ס)
¶
דווקא ההיכרות שלי עם הוצאה לפועל גרמה לזה שלמרות שפנית אלי וגם אוסאמה, אמרתי לכם שעל הצעת החוק הזאת אני לא חותם כי אני אומר לך באמת – זאת הצעת חוק שפוגעת בחייבים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אפשר להטיל סנקציות אחרות על חייבים. יש הרבה דרכים להטיל סנקציות על חייבים אבל לא למנוע מהם ללכת לעבודה.
תומר מוסקוביץ
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה להגיד משהו על פניות רבות, אני רוצה לענות על העניין של פניות - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
חברים לתת לו לסיים. שלמה, תן לו לסיים. שלמה, משה, רגע. בסוף יהיו הרבה נאומים, הרבה כותרות ולא יהיה חוק.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תומר, הכותרת שלנו היא: אנחנו נאפשר לכם ללכת לעבודה ולהחזיר את החוק שלכם. זאת הכותרת.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
זה מי שיכול לקחת עורך-דין - - - זה לא קיים למסכן הזה שלא יכול להגיע. אני מייצג את המסכנים ולא את הרמאים.
תומר מוסקוביץ
¶
קודם כל, לא צריך להגיע כי 90% מהמפגשים שלנו הם וירטואליים. לא צריך עורך-דין כי המדינה מעמידה סיוע משפטי, וחלק עצום מהחייבים שלנו שמיוצגים, מיוצגים על-ידי עורכי דין מהסיוע המשפטי אבל גם מי שלא מיוצג על-ידי הסיוע המשפטי, הרשמים שלנו הם אביהם של יתומים והם יודעים טוב מאוד – חבר הכנסת ארבל היה בחדרים של הרשמים ויודע כמה הרשם לא מפחד מעורכי הדין של הזוכים שעומדים מולו. המסר שחבר הכנסת קרעי מציע זה בדיוק מה שאנחנו אומרים – קיבלת את ההתראה 30 יום מראש, תבוא לרשם, תגיד לו: אני צריך את האוטו לעבודה וזה מה שאני יכול לשלם.
תומר מוסקוביץ
¶
לא, לא. משפט אחרון בעניין הזה של חייבים רבים שפונים – בהוצאה לפועל נפתחים 300,000 תיקים בשנה. וכמו שאמרנו, יש 53,000 פניות בשנה. יש איזו שהיא הטיה כשחבר כנסת אומר: קיבלתי המון קריאות אם הוא קיבל 200 פניות והוא חושב שזה המון. 200 פניות מתוך 53,000 זה אפילו לא אחוז, אתה יודע את זה. רוב החייבים מסתדרים עם זה. יש תמיד בשוליים, ובשביל שוליים לא עושים חוק.
תומר מוסקוביץ
¶
אז שידברו איתי. אני אתן לך את הטלפון האישי שלי, שידברו איתי. כל יום כותבים לי אנשים. אתמול פנה אלי בשמונה בערב, נתתי את הביס הראשון של ארוחת ערב, נכנסו שני חייבים הביתה וביקשו עזרה. נתתי להם ייעוץ, הסברתי להם מה הם צריכים לעשות. אנחנו הגוף הכי שקוף והכי פתוח אבל מה שאתם עושים בהצעת החוק הזאת – אתם פוגעים בהם כי הריבית תמשיך לרוץ, ומבחינת הזוכים זה "בוננזה". מבחינת הזוכה, זה הכי טוב לו.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אתה יודע מה? הצעת החוק הממשלתית באה לתת לשישה חודשים. בוא ננסה לשישה חודשים. בוא נעבוד על הסברה, אתה גם תפנה לאנשים ותגיד להם: יש לכם שישה חודשים - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
חמד, דקה. חברים, אני מבקש שתשאירו את הדיון העקרוני, אם וכאשר יהיה דיון על החוק כשהוא יהיה. אנחנו שמענו אתכם וגם את תומר, והוא אמר ביושר: אני מחויב להחלטות ממשלה ואני הולך עם הדבר הזה, וזה בסדר. הוא גם אמר את דעתו, ואני יכול להציע דבר נוסף, שיכול להיות שאחרי שנסיים את החוק, ננסה לקחת את הלימון ולעשות ממנו לימונדה. יכול להיות שכשתהיה החלטה ואותם אנשים יוכלו לקבל את הרישיון לתקופה מסוימת, אפשר יהיה לצרף לזה נייר או משהו כזה או אחר שיסביר לו שבעוד חצי שנה או כשזה יפוג, אז חזרת לאותו מקום. פה צריך אולי לעשות מבצע לאנשים האלה או משהו כזה או אחר אבל זו חשיבה מחוץ לקופסה וכרגע לא קשור - -
תומר מוסקוביץ
¶
אנחנו עושים היום המון פעולות של גביה רכה. עשינו על זה גם מחקר עם פרופסורים מ"הרווארד", שהרבה יותר מצעדים דרמטיים, משפיע SMS לחייבים ואנחנו עושים את זה כל הזמן. אנחנו שולחים שני מיליון SMS בשנה לחייבים. שני מיליון שלחנו ב-2019 כדי לעודד אותם.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני רק אוסיף שתי נקודות על מה שתומר אמר: שוב, אמרתי את זה קודם, שחשוב לזכור שבסוף הכלי הזה, כמו ייתר הכלים שנעשו בסעיף 29, הם היו עסקת חבילה שהוועדה עשתה פה, בכנסת ה-17 כמדומני, עשתה פה את העסקה הזאת שאמרו: אנחנו מבטלים כלי שהיה מאוד דרקוני ומאוד לא מידתי של מאסר, ואנחנו מעמידים סט של כלים.
בהקשר למה שאמר חבר הכנסת קרעי – סט הכלים של ההוצאה לפועל הוא בלתי מוגבל. בסוף, המחוקק הגדיר אותם ככלים מסוימים שהם יכולים לעשות. הם לא יכולים לעשות כל מה שהם רוצים.
נקודה שנייה – לאורך השנים, כשהוועדה עקבה אחרי היישום של הכלים האלה, כמו שאני זוכר, הנתונים הראו שהגבייה עלתה. זאת אומרת, שהכלים האלה היו גם יותר מידתיים וגם יותר אפקטיביים מאשר המאסר. לכן, צריך גם לזכור את זה שבסוף, הכלי הזה שהכנסת עצמה קבעה - - -
ג'אבר עסאקלה (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה להאיר עוד זווית – תומר, אני לא יודע אם אתה יודע אבל אני חי בתוך עמי, מה שנקרא. יגיד מישהו לפני הרשם, הוא צריך להביא את כל המסמכים, אז יש בעיה בכל החברה הערבית בישראל של רישום קרקעות. אז הוא ימצא שרשום עליו איזה 300 מטר אדמה שהם בכלל לא שלו אבל במסמכים הרשמיים הם שלו אז הוא צריך למכור את הנכס שלא שלו כדי שיוכל - -
היו"ר יעקב אשר
¶
טוב, למה אנחנו לא מתחילים לדון בחוק? מי מציג? חבר'ה, אני רק השליח. אתם רוצים לגמור את זה? אז יאללה.
ענת הר אבן
¶
רק שני משפטים – מבחינת הכיסוי הביטוחי, חוק הפלת"ד, סעיף 7, מדבר על זה שההגבלה הזאת לא גורמת לזה שלא יהיה כיסוי ביטוחי, אז רק לתקן את הדברים.
מבחינת ההחלטות של הרשמים – הרבה מאוד מההחלטות של הרשמים נותנות צווי חיוב בתשלומים מדורגים בדיוק לאותם אנשים שאומרים: אני כרגע לא עובד אבל אני תכף אתחיל לעבוד. בדיוק להביא אותם למצב שאפשר יהיה לבטל להם את הגבלת רישיון הנהיגה.
ובהשלמה למה שאמר חבר הכנסת משה ארבל – סעיף 66ד(ג) ממש מדבר על זה שכשחייב מתחיל לשלם לפי צו חיוב בתשלומים, חובה על הרשם להורות על ביטול ההגבלה. זאת אומרת - -
ענת הר אבן
¶
לא, אני לא מדברת על חייב משלם. אני מדברת על סעיף אחר בתוך פרק ההגבלות, ש"רשם ההוצאה לפועל יורה על ביטול הגבלה אם נוכח כי החייב מקיים הוראות של צו תשלומים". לא קובע שלושה, לא קובע אחד ולכן, זה בהתאם - -
משה ארבל (ש"ס)
¶
גילוי נאות – הייתי מתמחה של רשמת הוצאה לפועל ברמלה, שזו לשכה מאוד מאוד קשה, עם האוכלוסיות הקשות ביותר של לוד, שכונת הרכבת ורמלה, ועדין אני אומר לך שבסופו של דבר - -
ג'אבר עסאקלה (הרשימה המשותפת)
¶
זה יישוב עירוני. 90% מהאוכלוסייה הערבית חיה ביישובים כפריים ויש בעיה של רישומי קרקעות.
משה ארבל (ש"ס)
¶
עדין, בסופו של דבר, החוק הקיים היום מאזן באופן הגיוני, אפשר לומר, בין זכויות החייב לזכויות הזוכה, ואני חושב שכשניגע בזה, אנחנו בעיקר נפגע קודם כל בחייבים.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אתה צודק. אני מדבר אתך על רוב החייבים המסכנים שאפילו לא מגיעים לרשם - - - פתאום הם מקבלים - - - על אלה אני מדבר. את יכולה להציג לנו את החוק?
מרב זוהרי
¶
אני מסכימה, ובאמת אני חושבת שהדיון פה מאוד על עניין של מיצוי זכויות ונגישות, ואתם באמת מעוררים שאלות שנוגעות ליכולת של אוכלוסיות למצות את הכלים שכבר יש. אני חושבת שמה שיש בחוק הוא כן מידתי. נותנים אפשרויות כדי להסיר את זה – הכנסנו במיוחד את האפשרות להסיר את זה באופן מנהלי בגלל שעלו טענות שרשמים לא מסירים את ההגבלה הזאת, אז הכנסנו את זה באופן מנהלי כך שאין אפילו שיקול דעת של רשם. אני חושבת שבחוק קיימים הכלים שמאפשרים לחייבים כן להתמודד עם זה. אני חושבת שהשאלה היא אוליב נגישות. אתם מעלים כאן בעיה של נגישות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
על כל פנים, אם חייב לא מגיע להוצאה לפועל, שלחו לו מכתב והוא לא בא, אתם לא מטילים עד שאתם לא נפגשים איתו ומבררים? אין שלילת רישיון נהיגה?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אז זה מה שאנחנו אומרים לך, שהמשתמטים האלה זה לא כאלה מרוע לב. הם משתמטים כי אין להם ברירה, הם לא יודעים מה לעשות, אין להם כסף לשלם.
תומר מוסקוביץ
¶
אנחנו עושים את זה כל הזמן. אנחנו עושים את זה גם ב-SMS. אגב, הרשמים יכולים להורות על צו הבאה ואז שוטר מביא אותו אבל זה חבל כי זה כמה מאות שקלים. ומי אתה חושב שמשלם את זה בסוף? החייב. כל הוצאות הגבייה מוטלות על החייב. כל דבר כזה, אנחנו מעלים את החוב. לכן, זה לא טוב. אנחנו עושים פה משהו לא טוב. מתוך כוונה טובה עושים משהו לא טוב.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
תומר, אני מבין את הראש שלך. זה שאמרנו עיקול חשבון בנק – אנחנו לא פוגעים בחייבים.
היו"ר יעקב אשר
¶
אנחנו בהקראה וכמובן בהסברה של זה אבל דקה אחת, יוסף ויצמן, המשנה לראש לשכת עורכי הדין וראש פורום הוצאה לפועל, בבקשה.
יוסף ויצמן
¶
שלום לכם. אני רוצה לתת את דעתי בעניין דווקא משני מקומות שאני נמצא בהם, גם כראש פורום ההוצאה לפועל אבל גם כמנהל הקליניקה להוצאה לפועל במכללה האקדמית אונו, ואני מתחבר למה שנאמר מטעם רשות האכיפה והגבייה, ואני חושב שהחוק הזה הוא אסון, הוא בעייתי מאוד.
יוסף ויצמן
¶
נער הייתי וגם זקנתי, ולא ראיתי חייב שהגיע לרשם ההוצאה לפועל וביקש ביטול הגבלה ולא קיבל. להיפך, הטענות שיש, שהאצבע קלה על ההדק ומבטלים מהר מדי את ההגבלה של רישיון הנהיגה – כל המטרה של ההגבלה, שהחייב יגיע וידבר עם ההוצאה לפועל, זה רק לטובתו. רק שידבר.
אמר חבר הכנסת שזה מסוכן שהחייב נוסע עם הגבלה של רישיון – יש גם כאלה שנוסעים הגבלה ועם שלילה, וגם זה מסוכן. אי אפשר לפתור את הבעיה באמצעות בעיה אחרת. צריכים לדעת שהחוק הזה הוא בעד החייב בסופו של דבר, זה לא עונש. זה גורם לו להגיע ולדבר. וכאלה שכן הולכים לעבודה או נוסעים לעבודה עם הרכב שלהם ומתעלמים מהנושים, שלא תמיד זה בנקים ותאגידים ומדינה, זה גם אנשים פרטיים, זה בעל מכולת או אותו שוכר ומשכיר שמחכה לכסף שלו – אי אפשר להתעלם ממנו.
לכן, אני חושב שהצעת החוק הזאת אומרת לחייבים: אתם יכולים להתחמק מתשלום ואתם גם יכולים לפתח את אמצעי הגבייה האחרים שיש, שלצערי שם אין הגבלות, יש שם אלימות וכל מה שאנחנו מונעים לומר מהשוק הפלילי והאפור. זה יכול לקדם את הנושא של הגבייה השחורה בישראל, וחבל מאוד.
תומר מוסקוביץ
¶
רק להעיר שעורך-דין ויצמן מייצג בעיקר חייבים בהוצאה לפועל ולא זוכים, בניגוד לרוב עורכי הדין שמייצגים בעיקר זוכים, עורך-דין ויצמן מייצג חייבים אז כדאי להקשיב לדברים שלו.
יוסף ויצמן
¶
גם מייצג את החייבים וגם נמצא בקליניקה להוצאה לפועל. אני פוגש אותם וממליץ להם דווקא להגיע ולא להתעלם כי מדובר על שישה חודשים רשמית, שמונה חודשים בפועל - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
איך בדיוק הוא בעד החייבים, אדוני היושב-ראש? זה שיתוף פעולה בין פקידים לבין לשכת עורכי הדין, זה מה שאני רואה כאן.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה לשאול אותך בתור מי שמעריך אותך גם כסגן יו"ר הלשכה וגם מומחה בהוצאה לפועל: אם אנחנו היום אומרים לחייבים שיש להם שישה חודשים עכשיו ביטול הגבלה, ואחרי זה אין עוד ביטול הגבלה, זה מסתיים עוד חצי שנה ותלכו להוצאה לפועל – אני מסכים אתך שאנחנו רוצים - - - את ההוצאה לפועל. שילכו להוצאה לפועל מעכשיו, מעוד חודש, מעוד חודשיים, יגישו בקשה להסדר ואז אין להם את ההגבלות האלה. אנחנו רוצים לעודד אותם. למה אתה אומר שזה לא בסדר וזה אסון?
יוסף ויצמן
¶
אוסאמה, תנגיש להם את הלשכה, תפתח אותה בשעות אחרות, תגיד להם: תגיעו לשם אבל אל תגיד להם: תקבלו מתנה על זה שיש לכם תיק הוצאה לפועל ועוד תשעה חודשים תתעלמו ממנו. תגישו בקשה לרשם – תן לי מקרים של כאלה שהגישו בקשה לרשם לביטול הגבלה והתחילו לשלם והרשם סיים. אין כאלה. תביא לי כאלה מקרים. הרשמים טובים מדי עם החייבים אבל ללכת לומר לחייב: תתעלם מהתיק עוד חצי שנה, וכמו שתומר אמר, ריבית של 8% בשנה והכל גדל – אתה רק מרחיק אותו מהפתרון של החוב, אתה גורם לו לנזק, אתה לא עוזר לו.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
מהנתונים שאתם נתתם, שיש 700,000 חייבים, מתוכם 198,000 כמעט 200,000 שיש להם הגבלת רישיון. אם הכלי הזה היה כל-כך נוגע לאותם אנשים, לא היו 200,000, היו פחות. היינו עם 50,000, עם 40,000 אבל אנחנו עם 200,000. אותם אנשים שלא יכולים להחזיר, יש את ה-500 שיכולים אבל אותם 200,000 האלה לא יכולים להגיע אליך כי אין להם שום אפשרות. אנחנו כאן רוצים לתת להם שישה חודשים. אולי בעוד שישה חודשים נבוא ונדון כאן ונהיה עם 50,000, ופתרנו בעיה של 150,000. אני חושב שאתה טועה בזה שהחוק הזה אסון. ההיפך הוא הנכון. החוק הזה יאפשר לנו אולי לתת איזה אור לאותם אנשים שלא מצליחים לעשות את זה. הרי יש לך את המגבלה הזאת, יש לך 200,000.
משה ארבל (ש"ס)
¶
חבר הכנסת קרעי, לבחור הזה קוראים עורך-דין ויצמן, ואת דעתך נגד לשכת עורכי הדין תשמור לחוק של - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני חושב שעורך-דין ויצמן בא להיות כאן קטגור על ההצעה הזאת והוא הפך להיות סנגור. כשאני שומע את מה שהוא אומר, אני מבין עוד יותר כמה הצעת החוק הזאת חשובה. במקום לשכנע, שכנעת אותנו להיפך. תודה רבה.
היו"ר יעקב אשר
¶
חברים - - - הצעת החוק לא חשובה כי אתם לא רוצים לדון בה. עורך-דין ויצמן, דעתך נשמעה, ומותר לך לחשוב כרצונך גם אם חברי הכנסת חולקים על דעתך אבל אני אוסיף רק מילה אחת, שאם בסופו של דבר זה יאושר, אני חושב שעם קמפיין נכון – לקחת את הלימון ולהפוך אותו ללימונדה, ולתת הרגשה שהנה, הלכו לקראתך כי יש אנשים – אני לא יודע, אני לא פסיכולוג עם תעודות אבל החיים עושים את שלהם – הם לא מאמינים בכלום. אומרים לו: תיגש, יהיו אתך נחמדים, תומר מוסקוביץ' אחלה בן אדם – הוא לא מאמין. אם זה יבוא, הבשורה הזאת שאנחנו עושים בגלל הקורונה, כמיני-מבצע גבייה כזה, שאומרים לו: תקשיב, אנחנו נוכל בשמחה להאריך לך גם הלאה אם תבוא עכשיו תתחיל הסדר – אפשר יהיה להפוך את הלימון הזה ללימונדה, אם הוא לימון, לאלה שחושבים שהוא לימון.
היו"ר יעקב אשר
¶
ועכשיו, תאפשרו לי בבקשה לנהל את הדיון ולהתחיל בהקראה וההסבר אחד לאחד. אני אשלב את אלה שנמצאים בזום – אני מבקש שתתייחסו גם לסעיפים וגם למה שרציתם להגיד בהתחלה, אני לא שוכח אף אחד, בעזרת השם.
מרב זוהרי
¶
מקריאה: "הצעת חוק ההוצאה לפועל (הקפאת הגבלת רישיונות נהיגה)(הוראת שעה –
נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020
הגדרות 1. בחוק זה –
"הגבלה תלויה ועומדת" – הגבלה לפי סעיף 66א(6) לחוק שנכנסה לתוקף לפי
סעיף 66ג(א) לחוק;
"החוק" – חוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967;
"חייב" – כהגדרתו בחוק;
"רשם ההוצאה לפועל" – כמשמעותו בחוק.
הוראת שעה 2. על אף האמור בסעיף 66א(6) לחוק, בתקופת תוקפו של חוק זה –
(א)(1) לא תוטל על חייב הגבלה מקבל, מהחזיק או מחדש רישיון נהיגה
מכוח סעיף 66א(6) לחוק; הגבלה שהוטלה לפני תחילתו של חוק זה ולא
נכנסה לתוקף לפי סעיף 66ג(א) – בטלה;"
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
זאת אומרת שבסעיף הזה אנחנו אומרים שמיום כניסתו של חוק זה, לא תוטל הגבלה למשך חצי שנה. נכון?
תומר מוסקוביץ
¶
לא, לא. אם הוטלה ולא נכנסה לתוקף. אמרתי שאנחנו נותנים להם תמיד חודש אז כל מי שהיה חודש לפני החוק פחות או יותר ובמהלך תקופתו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
זה מה שאמר שלמה עכשיו, שאם יש מישהו שהוטלה עליו הגבלה בעבר, היא לא תחול למשך התקופה של - -
מרב זוהרי
¶
אני אגיד משהו רק בשביל הסדר: ההגבלה שמוטלת, מוטלת הגבלה על שלושת הפעולות – "מקבל", "מהחזיק" או "מחדש רישיון", וכשהיא מוסרת, היא מוסרת משלושתם. אנחנו עכשיו נותנים לכל אחד מהמקרים את המענה באופן ספציפי, כל אחד בדרך קצת שונה. מי שמחזיק רישיון נהיגה ויש לו רישיון בתוקף, יוכל לעשות שימוש.
מרב זוהרי
¶
"(3) הגבלה תלויה ועומדת מקבל רישיון נהיגה – לא תחול, ובלבד
שהחייב הגיש למנהל לשכת ההוצאה לפועל הודעה ולפיה יש לבטל את
ההגבלה כאמור;"
מרב זוהרי
¶
לפני התוספת, אני מקבלת עדכון ב"לייב" ותכף יסבירו ממשרד התחבורה, שכיום יש הפרדה בין המרשם של ה - - - של הנהיגה לבין המרשם של הנהגים וההגבלה מוטלת על הנהגים. היום, מי שמגיע לקבל רישיון נהיגה קבוע – זאת אומרת, יש רישיון זמני – ומי שמגיע לקבל רישיון נהיגה קבוע זה כבר נחשב אצלם כחידוש, נכון?
תמי פרידמן
¶
כשמדובר בתלמיד נהיגה, אם ההוצאה לפועל מטילים את ההגבלה, היא למעשה לא משודרת למחשבי משרד התחבורה ולכן, משרד התחבורה לא יודע שיש לו הגבלה מלקבל את רישיון הנהיגה. רק אחרי שהוא נהיה נהג, אנחנו מקבלים את ההגבלה. לכן, ההגבלה הזאת למעשה מתייתרת כי היא לא באה לידי ביטוי במחשבים שלנו – היא מתייתרת לעניין החיוב המבחני. אז אין פתרון כי אין בעיה. אנחנו לא יודעים שההוצאה לפועל הטילו את ההגבלה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אבל אני שואל – בדברי ההסבר: יובהר כי ההגבלות תלויות ועומדות על חידוש רישיון נהיגה, לא יוקפאו לפי חוק זה שכן חידוש רישיון הנהיגה מותנה בהתקיימותם של תנאי סף וכולי.
תמי פרידמן
¶
זה מה שהסברנו להם: למעשה, מה שקורה זה, בשלב שלפני שתלמיד עבר טסט, הוא נחשב תלמיד ומשרד התחבורה לא מקבל מהוצאה לפועל שידור אודות ההגבלה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
בסעיף (2), למה לא נוסיף ככה: הגבלה תלויה ועומדת מהחזיק או מחדש רישיון נהיגה. למה את ה"מחדש" לא הכנסתם כאן?
מרב זוהרי
¶
אנחנו נדבר עליהם עוד רגע. לקבל – זה מישהו שעבר טסט ועכשיו צריך לקבל פעם ראשונה את הרישיון שלו. אנחנו הכנסנו אותו כאן, שלא תהיה הגבלה של לקבל את הרישיון - -
ענת הר אבן
¶
אני גם בדקתי אצלנו, כשעושים את ההגבלה פעם אחת, לא מלאי. אם היא לא נקלטה – היא לא נקלטה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
מה עם הבקשה שלנו, שבסעיף קטן (2) – הגבלה תלויה ועומדת מהחזיק או מחדש רישיון נהיגה. מה הבעיה?
מרב זוהרי
¶
אתה רוצה שנדבר על החידוש? אז לגבי החידוש, זו נקודה קצת שונה: בחידוש יש שאלה של גבייה, של הוצאה לפועל, ויש שאלות של התחבורה. לגבי ההוצאה לפועל – החידוש זה נקודת זמן מאוד קריטית בנוגע להגבלת רישיון נהיגה בגלל שהחידוש הוא ל-10 שנים. זו נקודת זמן שבה יש חייבים שבאים להסדיר את החוב בגלל שיש יותר קושי לאנשים לנהוג עם רישיון שהוא לא בתוקף מאשר עם רישיון שהוא בתוקף שהם יודעים שהם יודעים שיש עליהם את ההגבלה של - - - וכן חשוב להם שיהיה להם רישיון בתוקף. הם גם זקוקים לו בהקשרים אחרים, וגם בנקודה הזאת אנשים מגיעים לשלם.
מה שיקרה פה, שאם נאפשר את החידוש רק במסגרת החצי שנה הזאת, אנחנו מאפשרים חידוש ל-10 שנים - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
יש רישיון נהיגה זמני, שאתה הולך ללשכת הרישוי ואתה מקבל רישיון נהיגה זמני לשישה חודשים.
אפי רוזן
¶
לא. הזמני, אני הסברתי קודם, זה טכני. הוא לא זמני, הרי מה קורה בזמני? הוא נותן לך זמן עד שאתה מקבל את הפלסטיק הביתה. לכן, המושג "זמני" זה מושג טכני, הוא לא מושג מהותי. אין רישיון זמני. אם היה רישיון זמני במדינת ישראל, היינו פותרים את זה תוך שלוש שניות. אנחנו, אגב, מציעים לאפשר להאריך בלי העניין הזה אבל אנחנו לא צד מהותי בעניין כי גם אני מדבר מטעמי נוחות, יגידו.
אפי רוזן
¶
54,000, שאם אנחנו נוריד את העניין של ה"לחדש", את האמירה הזאת "לחדש", למעשה הם יחדשו עכשיו ל-10 שנים. זה מנוף משמעותי. אומר פה ההוצאה לפועל: תראו, אם אתם מורידים את זה, אני רץ אחריו תיאורטית עוד 10 שנים.
תומר מוסקוביץ
¶
הרבה יותר אנשים מושפעים מזה שהם לא יכולים לחדש את הרישיון מאשר שהם לא יכולים להחזיק ברישיון.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
מה, אתה פסיכולוג, תומר? אם אתה שולל רישיון, אתה שולל רישיון. גם אם יש לי רישיון אני לא יכול לנהוג.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אבל אני חושב שלהשתמש בכלי שאתה אמרת עכשיו, זה בסך הכל כלי טכני, זמני, ללכת על רישיון זמני - - - כשאני מגיע ל - -
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
חבר הכנסת עמאר. אני ניסיתי בפגישות מקדמיות שעשיתי גם עם משרד התחבורה וגם עם השרה – השרה ואפי היו מוכנים והם עדין מוכנים לעניין הזה של שלוש שנים וחמש שנים תיאוריה וטסט. אנחנו עברנו את זה, לא צריך. את זה פתרנו. עכשיו, הוא אומר שטכנית הם לא יכולים להוציא רישיון זמני לחצי שנה. הבנתי נכון, אפי?
אפי רוזן
¶
אני חושב שכל הבעיה בסוף מתמקדת במה שעולה כרגע. אני אנסה להוציא את הערמונים מהאש ואולי גם נסיים מהר, יום קצר היום. אני אגיד ככה: אני שוחחתי עם השרה לפני כמה דקות, תוך כדי. עמדת השרה ידועה, השרה אומרת ללכת כמה שיותר, בוודאי גם ב"לונג ראן" היא בעד זה שלא תהיה הגבלה כזאת אבל זה כבר - - -
אפי רוזן
¶
בחרתי לומר את העמדה שלה גם כאן. תראו, למעשה הבעיה כרגע היא כזאת – אני בא מהצד של לשמור על החיים של אנשים. אני חוזר עכשיו על מה שאמר חבר הכנסת קרעי קודם – תראו, זה נכון, אפשר לשאול שאלה האם צריך להטיל את ההגבלה או לא, אבל צריך להבין דבר אחד – וזה נכון, חבר הכנסת עמאר, אנחנו מכירים שנים בוועדות – זה נכון שיש הרבה פסולי רישיון שנוהגים אבל כרשות רישוי – יכול להיות שאמא שלי, שהיא בת 90, היא כבר 30 שנה לא נוהגת ואני לא בודק אותה כל פעם מחדש אלא מה? בשעה שיש לה רישיון בתוקף, בראייתי, מבחינת החוק כאילו היא נוהגת יום-יום, שעה-שעה. אני לא יכול למי שחי תחת הגבלה או פסילת רישיון להתייחס ככה, אליו אני מתייחס כאילו הוא לא נוהג. שעה שהוא נהג, הוא עבר על החוק. למעשה, מה אנחנו אומרים? אנחנו אומרים שמי שלא נהג חמש שנים – זה אינטרס של כולנו, הבית הזה הוא בית רציני, אני מבלה פה כבר חמש שנים, אני לא יכול לתת לו לעלות על הכביש מבלי שהוא הוכיח את ידיעותיו בנהיגה. אפשר להתווכח אם זה תיאוריה או טסט, אנחנו יודעים לסדר את זה, זה לא בעיה. אני מזכיר לבית הזה, ובצדק, אתה לא טעית, שעד לפני שלוש שנים היה שנתיים, אנחנו הגדלנו את זה לחמש שנים כי באמת הרעיון של שנתיים, למי שלא עשה עבירת תנועה אמתית, הוא רעיון לא רציני.
אפי רוזן
¶
כן, אתה לא צריך לגלות הכל, אבל אז החזרנו את זה לנורמה. כרגע יש לנו בעיה – אנחנו אומרים שה"גרייס" הוא חצי שנה. דיברנו, חבר הכנסת סעדי ואני, לנסות לפתור את זה ולא נמצאה דרך. בואו נעשה ככה: אנחנו מוכנים לפרק הזמן הזה, להאריך את הנוהל לחמש וחצי שנים לתקופה של השנה הקרובה. ואז זה אומר שגם מי שעכשיו אני משחרר אותו לעוד חצי שנה, לא יעשה טסט ותיאוריה ואנחנו את חלקנו לחברה תרמנו. לשנה הקרובה או לכמה זמן שלא יימשך המשבר – השרה מוכנה או אפילו הורתה אותי שהנוהל יתארך מחמש שנים לחמש וחצי שנים.
אפי רוזן
¶
הרי מה הייתה הבעיה שלנו עכשיו? מה חשבתם כולם? נגיד ונתתי למישהו שהוא עכשיו ארבע שנים ושמונה חודשים מוגבל. כשאני נותן לו עכשיו את הרישיון, הוא יכול לעלות בלי טסט. יש פה בעיה של בטיחות בדרכים, אז אנחנו נשנה את הנוהל כבר מחר או מחרתיים, שלעת הזאת נאריך את זה לחמש וחצי שנים. הרי אתם נתתם הארכה של חצי שנה, זה אומר שגם מי שכבר מוגבל חמש שנים פחות יום, לא יקבל את הרישיון שלו באופן אוטומטי ויסכן את הציבור, אנחנו נסדר את הנוהל לעת הזאת כי אנחנו מאמינים. ואם רוצים בידוד חברתי – בידוד חברתי זה - - -
ענת הר אבן
¶
הם צריכים להגיש בקשה לרשם ההוצאה לפועל, כמו שהם עושים היום, ורבים גם עושים את זה היום - -
תומר מוסקוביץ
¶
זאת בדיוק ההוכחה. אתה לא היית רוצה – אתם כל הזמן מדברים על לעשות פיילוט לחצי שנה. אתה לא רוצה שבחצי שנה הזאת נרוקן "בק לוק" של 20 שנה, זה בדיוק העניין. ההחזקה – אתה אומר חצי שנה, ואחרי חצי שנה זה נגמר. החידוש הוא שאנחנו לא רוצים. אני אומר שיבוא לרשם – אני חושב שדי שכנעתי פה שיש כתובת.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אפי, אני מציע, וגם לתומר ולענת – אין יותר טוב מאשר שמישהו יבוא ויקבל רישיון. אני זוכר שפעם היה שמי שיש עליו קנסות והיה פונה למשרד הרישוי, הוא היה מקבל רישיון זמני עד לשלושה חודשים, ואז היה צריך ללכת ולשלם את הקנסות - -
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
- - ואז היו מחדשים לו את זה. אין יותר טוב. אני אומר לך, גם מבחינת חייבים וגם מבחינה פסיכולוגית - -
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אני אמרתי לך, אני מנסה כבר שבועיים-שלושה, מאז שעבר החוק הזה, לנסות לשכנע אותם וזה לא מצליח.
אפי רוזן
¶
אני אסביר לך מה זה היה: אנשים שהוטלה עליהם הגבלה של קנסות, היה להם גם מספר עבירות, הייתה הגבלה כזאת שיכולתי לדחות לו. אני יכולתי לבוא ולדחות לו כי ההגבלה הזאת אפשרה לי לתת לו – מבחינתנו, היה לו רישיון נהיגה.
אפי רוזן
¶
לא. בתוך תקופת החיים של הרישיון, נתתי לו את הדחייה הזאת. אם אני עושה את זה מחר בבוקר, אין לי כרגע אפשרות מחשובית כזאת. אני לא אוציא אותך עם תשובה כזאת כי אם אנחנו נלך לפיתוח מחשובי, שני קנסות יעברו וזה לא יקרה, וזה לא מה שאנחנו רוצים. אנחנו רוצים מחר את ה"גרייס" הזה. אני יכול לפתור את זה ולהגיד בעיה מחשובית, אני אהיה מבסוט, אתה תהיה מבסוט וזה לא יקרה. אנחנו רוצים לצאת מפה עם בשורה לחייבים. נקודה. לפחות אנחנו.
אפי רוזן
¶
אם אני נותן "גרייס" כזה אצלי במחשב, זה פותח את הרישיון ל-10 שנים. המושג "זמני" זה מכבסת מילים. זה עניין טכני של משרד התחבורה, לוקח לו זמן עד שהוא נותן את הפלסטיק. זהו. ככה נולד הזמני. אין לנו היום רישיון זמני, אין דבר כזה. הדבר היחיד שיש זמני זה לרכב, שאתה נותן 48 שעות רישיון לקחת אותו לטסט, למי שאין טסט. אין בעולם הנהיגה רישיון זמני. זה מושג שצריך לרדת מהשולחן.
תומר מוסקוביץ
¶
לכן אני אומר – את זה תשאירו לרשמים להחליט, לפחות את החידוש. שזה לא יהיה משהו שאנחנו נותנים לו ל-10 שנים. את החצי שנה – נכנענו, שכנעתם את ועדת השרים ואני לא נלחם. לפחות את החידוש תשאירו לנו, שלא יפגעו החייבים - -
אפי רוזן
¶
חבר הכנסת סעדי, אני אענה לך למה: מכיוון שהמספרים שלי ושל תומר שונים, מוטב ששנינו נחזור הביתה. המספר שתומר אמר הוא 118 ואחרי זה 180 - -
אפי רוזן
¶
יש לנו פערים. אז כשיש למשרתי ציבור פערים, מוטב שיבדקו את עצמם עוד פעם ונעביר דיווח מחר לוועדה בדיוק על המספרים. מדובר בעשרים או עשרות אלפים ולא בבודדים.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אוקי. אז תומר, אתם אומרים שאם אנחנו בסעיף קטן (2), אם אנחנו נוסיף "מהחזק" או "מחדש", אנחנו מדברים על 13,000 שישר יקבלו.
מרב זוהרי
¶
נוסף עוד סעיף: "(ב) בתום תקופת תוקפו של חוק זה, הגבלה תלויה ועומדת תחול מחדש בלא
צורך במשלוח התראה לפי סעיף 66ג;"
מרב זוהרי
¶
"תחולה 3. הוראות חוק זה לא יחולו על הגבלה שתוטל לפי סעיף 66א(6) לחוק או על הגבלה
תלויה ועומדת בתיק הוצאה לפועל שנפתח בשל בקשה לביצוע פסק דין
למזונות."
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אני שמעתי את כבוד שר המשפטים שאמר במליאה שזה תודות לשרה, שהיא עכשיו בבידוד, פנינה תמנו שאטה, שאנחנו מאחלים לה החלמה מהירה, שזה בעקבות הערה שלה. אני שואל: אם אנחנו עושים באמת לחצי שנה, וממילא החייבים האלה במזונות, ממילא האישה שמקבלת מזונות היא בסופו של דבר גם לא יוצאת בלי כלום, היא מקבל את זה גם מביטוח לאומי אבל אז ביטוח לאומי חוזר, אז למה לחצי שנה הזאת את הקבוצה הזאת מחריגים?
תומר מוסקוביץ
¶
רק לגבי המספרים – סמנכ"ל הטכנולוגיות שלנו שלח לי את ההסבר למה יש פערים במספרים בינינו: אנחנו מטילים את ההגבלה. ההגבלה הזאת יכולה להיות מוטלת על מישהו שלא למד נהיגה ולא ילמד נהיגה ולא יהיה רשום אף פעם. אז מבחינתנו נספרת ההגבלה ומבחינת משרד התחבורה היא לא נספרת. לכן נוצר פער.
ענת הר אבן
¶
אני רוצה להגיד עוד מילה על העניין של לחדש – טכנית, מחשובית, אם אנחנו עכשיו צריכים לעשות שינויים מחשוביים, כמו שאפי אמר, איך הוא אמר? בעוד שתי כנסות, אולי אצלנו זה רק בעוד כנסת אחת. כדי שהם יוכלו לטפל בתהליך של חידוש רישיון הנהיגה, הם יצטרכו שאנחנו נשדר להם את הביטול. אנחנו לא ערוכים לזה. כדי לטפל במשלוח ביטול-חידוש כדי שהם יבחנו אם צריך מבחני נהיגה או לא מבחני נהיגה, צריך גם פיתוח מחשובי אצלנו ואנחנו לא ערוכים לזה בלוחות זמנים קצרים.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
חברי, חמד עמאר, 13,000 עכשיו יכולים לנהוג כאילו עכשיו הרישיון שלהם חודש לשישה חודשים אבל פיסית, הם לא יקבלו - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אוסאמה, החוק כאן מחריג 13,000 איש שלא ייכנסו לחוק והם לא יכולים לחדש את הרישיון כי מבחינה טכנית הם לא יכולים לעשות את זה.
ענת הר אבן
¶
גם הממשלה לא יכולה לעשות את זה בלוחות זמנים של מחר בבוקר. זה מצריך פיתוח של כמה חודשים.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
שאלה אליך – מה שאני אמרתי עכשיו, רישיון זמני – אנשים היום, שאבד להם הרישיון פלסטיק, הם הולכים למשרד הרישוי, הם יכולים להוציא רישיון מנייר. אז למה לא נעשה כאן את הרישיון הזה לשישה חודשים?
אפי רוזן
¶
התאריך האמתי של הפלסטיק כתוב עליו. הזמני זה כי זה נייר ופלסטיק זה הקבוע. זה מושג טכני, תשכחו מהמושג הזה.
אפי רוזן
¶
אני אלך עוד צעד קדימה, בסדר? אני מוכן באופן פרטני, שהם לא יודעים לדווח למחשב? אין בעיה, שכל אדם שמגיע אליהם, שיורידו לו את ההגבלה ויעבירו לי במייל. אני אעבוד על זה.
אפי רוזן
¶
אני לא יכול לדעת למי הורידו את ההגבלה. בא אלי מחר בן אדם, איך אני נותן לו רישיון? על בסיס מה?
אלעזר שטרן
¶
אפי, בא אליך בן אדם עם פתק מהרשם שהוא הוריד לו את ההגבלה. אתה נותן לו עכשיו רישיון לכמה זמן?
אלעזר שטרן
¶
יש פה שתי נקודות: יש פה שאלה של טכניקה, של איך אפשר לעשות את זה? אז לזה אפשר למצוא את הפתרון שהחייב יבוא, יקבל מהם אישור ויבוא אליכם.
אלעזר שטרן
¶
אז אני אומר שזה עניין של טכניקה אבל יש פה שאלה מהותית יותר של מצד אחד, חברי הכנסת באים ואומרים: אנחנו רוצים לאפשר את החילוף הזה, מצד שני, בא אפי ואומר: אין אפשרות לחדש זמנית, ואם אתה מחדש לו את זה, בעצם חידשת לו ל-10 שנים קדימה.
ענת הר אבן
¶
אותם 13,000, רק אם אני אשלח לו - - - עדין ידרשו למבחני נהיגה אצלו. לא פתרנו להם את הבעיה כי ההגבלה הייתה עליהם כל-כך הרבה זמן, שמשרד הרישוי דורש מהם מבחני נהיגה.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
שתנוח דעתך. נשארה לנו רק סוגיה אחת שאנחנו חייבים לפתור ולמצוא לה פתרון – זה הקבוצה של אלה שצריך לחדש את הרישיון שלהם, נכון?
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
שנייה, תכף. בסעיף 4 אני מבקש ממשרד המשפטים להוסיף סעיף 5, ששר המשפטים, באישור ועדת החוקה, יכול להאריך את זה לתקופה נוספת כל עוד תקופת הקורונה קיימת.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
כמו כל הוראת שעה שעשינו עד יוני – אבטלה וחל"ת, עשינו עד יוני 2021 בהנחה שמצב הקורונה יימשך. תומר, שר המשפטים, הוא בעצמו, אם הוא ימצא לנכון שעדין תקופת הקורונה נמשכת - -
תומר מוסקוביץ
¶
אני אסכים להצמיד את השלושה חודשים בתנאי שבעמדה של החידוש רישיון אתם מקבלים את העמדה שלנו, של כל הרשמים. אז אם אתם מקבלים את העמדה שלי פה, אני מסכים שיעשו - -
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אני מציע, ואנחנו נצביע על זה, שאנחנו נוסיף כאן סעיף ששר המשפטים, באישור ועדת החוקה - -
אלעזר שטרן
¶
המגבלות - - - זה לא מופיע. אם אתה רק נותן אפשרות עקרונית, השר גם יכול להאריך את זה עכשיו בלי קשר לקורונה. אין פה תנאי - -
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
לא, אני עכשיו מדבר רק על קורונה. אני עכשיו יו"ר ועדה, מנהל ועדה, שר המשפטים אמר שזה קשור לקורונה אז אני אומר שכל עוד הקורונה נמצאת, שר המשפטים - -
אלעזר שטרן
¶
אני מציע שאולי נכתוב את זה, שאם הוועדה תקבל את הסעיף הזה, שנכתוב שהוא יוכל להאריך את זה באישור הוועדה לתקופה של שישה חודשים, אם הדבר מוצדק בהתאם לנסיבות הנוגעות להתפרצות נגיף הקורונה.
אלעזר שטרן
¶
נכון אבל כותרת של חוק לא משמשת ל - - - זה צריך להיות בתוך הסעיף עצמו, שיהיה ברור שזה - -
תומר מוסקוביץ
¶
זה לא שיטת הסלמי. אני הסכמתי לשלושה חודשים בלי להחזיר את זה לוועדת שרים אם לא נוגעים בחידוש.
תומר מוסקוביץ
¶
לא, לא, עוד שלושה חודשים. אמרתי שלושה חודשים אבל זה בתנאי שאין את החידוש. אם אתם לא רוצים להסכים איתי על החידוש, נלך לוועדת שרים.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אני שואל אותך ואת אפי ואת משרד המשפטים: אני עכשיו אומר שבתקופה הזאת, הכוונה היא שכל החוק הזה – תבוטל ההגבלה, ומי יש עליו הגבלה, ההגבלה הזאת לא תקפה לתקופה הזאת והוא יוכל לנהוג, נכון? זו המטרה שלנו.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אני שואל עכשיו – גם לקבוצה הזאת של ה-13,000, לא משנה כמה, שהם עכשיו לא יכולים לחדש את הרישיון שלהם, אני רוצה לתת להם בתקופה הזאת אפשרות שינהגו, נכון?
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אז לכן אני שואל אותך עכשיו, יש שתי אפשרויות – אם אני עכשיו מפנה אותם לרשם, אחרי שהחוק הזה ייכנס לתוקפו, הרשם עכשיו יגיד להם: תשמעו, תביאו עכשיו חקירת יכולת וכל הדברים האלה? אני רוצה שהרשם עכשיו ייתן להם ללכת למשרד הרישוי - -
משה ארבל (ש"ס)
¶
אדוני היושב-ראש, לעניות דעתי זה לקחת קבוצה מאוד מאוד קטנה וספציפית, 13,000, שמשתמטים מתשלום חובותיהם - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד היושב-ראש, אנחנו התקדמנו במובן הזה שאנחנו מחקנו את סעיף 3 בהסכמה ואישרנו את סעיף 4. הוספנו גם אפשרות - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
את סעיף 4 אישרנו. אנחנו ביקשנו להוסיף סעיף 5, ששר המשפטים, באישור וועדת החוקה, יכול להאריך את התקופה הזאת בכפוף לקורונה, שמצב הקורונה נמשך ולא משום סיבה אחרת, רק הקורונה, כי כל החוק הזה הוא הוראת שעה - נגיף הקורונה החדש.
אלעזר שטרן
¶
אמרנו שיש פה שתי סוגיות: יש את הסוגיה הטכנית, שלה אפשר למצוא פתרון של איך בדיוק מכיוון שהמחשבים שלהם, של הרשויות השונות, לא מדברים בצורה הנוכחית ואפשר למצוא לזה פתרון שהבן אדם יבוא לרשם או למערכת ההוצאה לפועל ויקבל ממנו פתק - -
היו"ר יעקב אשר
¶
תומר, אני שואל אותך: אם אנחנו צריכים בגלל בעיה טכנית, שהמחשב לא יודע לעשות את זה לבד - -
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע, אבל אם יש צד שצריך פעולה פיסית, שהוא יבוא, יכול להיות שעדיף – אפרופו הלימון והלימונדה – יכול להיות שעדיף שיבוא ואז על הדרך...
אלעזר שטרן
¶
זה רמה אחת. יש רמה אחת שהוא צריך לבוא ולבקש את הצהרת ה... ואז הוא הולך עם זה, עם הפתק, הוא הולך ל... בסדר?
אלעזר שטרן
¶
לא, לא. ענת, חברי הכנסת לא מדברים על הוצאה צודקת. חברי הכנסת רוצים שזה יהיה כחלק מההקלה שמוצעת פה ולא שאדם יבוא לרשם - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אבל אם הוא ייתן לו רק נייר? מה, 10 שנים הוא - - - ואפי ייתן לו רק נייר, לאותו אחד שמחדש. הוא יכול לתת ניירות אבל הוא אומר שהתוקף יהיה ל-10 שנים אבל הוא ייתן לו נייר, לא כרטיס. מה, נייר יחזיק 10 שנים? תן לו רק נייר.
היו"ר יעקב אשר
¶
תנו לי דקה. אפי, שאלה: חברים – תומר, אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה. אפי, השאלה היא כזאת: היום יש כאלה שחייבים בקורס נהיגה מונעת, ואז הם מקבלים רישיון זמני שהוא לא רישיון רגיל, הוא בא בנייר, אני לא יודע איך הוא מגיע. השאלה האם אפשר לשכפל את זה על אותו דבר, אם אותו אדם מגיע עם נייר – וזה שמוציא את הרישיון הזמני לדעתי צריך לבוא למשרדי הרישוי, נכון?
אפי רוזן
¶
לא, לא. אנחנו כבר לא רוצים שאף אחד יבוא אלינו, אדוני. הכל מקוון, אין בעיה אבל אני אענה לך על מה ששאלת - -
אפי רוזן
¶
שונה הדבר. למעשה, מי שאצלי בא בגלל קורס נהיגה מונעת, מה שנקרא בגלל הנקודות, יש לו רישיון. הרישיון שלו קיים אצלו. מה עשיתי? אמרתי לו: אדוני, אני מקפיא לך את הרישיון עד שאתה לא עושה את זה. כשהוא בא אלי, אני אומר לו: אני מוריד לך את ההקפאה לחמישה חודשים, מוריד לך אותה לשלושה חודשים. אני יכול לעשות את זה גם כאן, אלא מה?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אתה עושה את זה במחשב, נכון? מבחינתו, יש לו את הרישיון, נכון? זה אצלך במחשב. ברגע שאתה מקפיא לו את זה, השוטר ישר רואה - -
אפי רוזן
¶
יש פה איזה היפוך עולמות. תראו מה קורה: יש פה איזה משרד שקוראים לו משרד התחבורה, שכל עיסוקו ותפיסת עולמו היא נושא של הכשרת נהגים, בטיחות בדרכים ו - - -
אפי רוזן
¶
רגע, מה אני רוצה להגיד, אדוני? בא משרד אחר ואמר: רק שנייה, אנחנו רוצים לשימושנו, לטובת החזר חובות למדינת ישראל, זה חשוב מאוד, עכשיו בואו נשתמש בזה. מה קורה פה? בגלל שמשרד אחר עשה שימוש במנות, שאנחנו עכשיו נשנה את תפיסת העולם שלנו לגבי מה נכון לבטיחות בדרכים. זה לא עובד בשום מקום בעולם ככה. תפיסת העולם שלנו אומרת ככה: אצלי אדם שיכול לנהוג, יקבל רישיון ל-10 שנים. חבר'ה, זה זכויות האזרח. עכשיו, פעם שההוצאה לפועל יגידו: הבן אדם לא חייב, אדוני, הוא יקבל רישיון ל-10 שנים. אנחנו לא נשנה את עורנו בשביל ההוצאה לפועל.
אפי רוזן
¶
ההזמנה שמשודרת, אדוני, יש לה מספר, זה לא משנה. כשתומר משדר הגבלה, גם אם אני רוצה לעזור לו כי הוא החבר הכי טוב שלי, אני לא יכול להוציא לו רישיון. אני, משרד הרישוי, לא מסוגל ללחוץ "אנטר" כי תומר שידר הגבלה.
תומר מוסקוביץ
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה שהוא יקבל ל-10 שנים אבל שזאת תהיה החלטה של רשם. זה הכי נכון. למה לדפוק אותו לחצי שנה? הוא יקבל ל-10 שנים.
תומר מוסקוביץ
¶
לא, החוק הממשלתי לא מדבר על החידוש. יש לך 200,000 חייבים, מתוך ה-200,000 האלה דאגנו בחוק שלכם ל-173, ו-13,000 יישארו ב...
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
תראו, מכיוון שהמטרה היא – אמרתי שאנחנו בתקופה הזאת של החצי שנה וגם זה שיש לו רישיון והייתה הגבלה, עכשיו למעשה מה אפי עושה? משרד הרישוי? הוא אומר שבתקופה הזאת, למרות שיש הגבלה על הרישיון, אני בחצי שנה הזאת, השוטר והמשטרה לא אוכפים את החוק כי חצי שנה יש לו לפי החוק הזה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
שנייה, אני מדבר עכשיו על הקבוצה של החידוש רישיון. אנחנו נוסיף פה סעיף שאומר שחצי שנה מיום כניסתו לתוקף של חוק זה, יראו את הנהגים שהרישיון שלהם לא חודש חצי שנה, יראו אותם שההגבלה הזאת לא תוטל עליהם. ואז, המשטרה לא יכולה וגם הביטוח, אם הוא נוהג ויש לו - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל הוא מסביר לך שאם הוא יוריד את ההגבלה וההוא יבוא לחדש, הוא ייקבל ל-10 שנים מתנה.
ענת הר אבן
¶
המשטרה לא תאכוף את זה בחצי שנה, לא על אלה - - - הם יונחו, הם לא מטפלים בהגבלות ההוצאה לפועל. שהמשטרה לא תהיה הדאגה שלכם, בסדר? הם לא מטפלים בהגבלות הוצאה לפועל.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אם אני לא מכניס את זה, הקבוצה הזאת של ה-13,000, הוא לא יכול לנהוג במשך חצי שנה, נכון? אם אני מכניס את זה - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל יש לך בעיה טכנית איך אוכפים את זה. אז אומר לך תומר: אני מוכן ללכת לקראתם אם הם יבואו בהחלטת רשם.
מרב זוהרי
¶
חבר הכנסת סעדי, אם אני מבינה, אתה מציע לקבוע באופן גורף שלכל מי שצריך לחדש יהיה רישיון עכשיו לחצי שנה.
מרב זוהרי
¶
המשמעות היא שמחדשים באופן אוטומטי לאנשים שאולי לא היו אמורים לעבור - - - ומבחינה בטיחותית - -
היו"ר יעקב אשר
¶
תקשיבו, הממשלה מורכבת מכמה משרדים. משרד המשפטים הסכים בעיקרון אבל משרד התחבורה אומר: אני לא יכול לעשות את זה ולכן, כרגע אנחנו בבעיה בעניין הזה. השאלה האם יש בכל זאת איזו שהיא אפשרות טכנית שאדם יקבל - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
חצי שנה הוא ינהג. הרי כל הבעיה שלו היא טכנית. הוא אומר לך: אם תסיר לו, זה יהיה ל-10 שנים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
הוא לא בשלילה, הוא מחודש. למשל, בית משפט הטיל עליו שלילה, עשה תאונת דרכים ויש שלילה מבית המשפט, החוק הזה לא יחול עליו.
היו"ר יעקב אשר
¶
אתם רוצים ששוטר שתופס מישהו עם רישיון לא מחודש, הוא יגיד לו: הלו, אני מהחוק של אוסאמה, תבדוק, תראה שאני...
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
הוא יודע כי יש חוק. אנחנו עכשיו מחוקקים חוק, החוק הזה הולך למשטרה, הולך לשר המשפטים, הולך לכל - -
אפי רוזן
¶
תראו, בסוף בסוף, אין מחלוקת שרוצים לעזור לאנשים, אין מחלוקת שצריך לתת לנהוג חצי שנה. גם היה צד שאומר: חברים, צריכים לתת להם לנהוג חצי שנה אבל לראות ששמים עליהם את היד יום אחרי והם לא בורחים לעוד 10 שנים. כיוון שאני והמשטרה רואים אותו דבר, משטרת ישראל רואה בדיוק מה הסיבה לפסילת הרישיון. במקרה של הוצאה לפועל יש הגבלה שנקראת 979, השוטר רואה את זה. מאחר והשוטר רואה את זה, אני לא בצד של המחוקקים, יכול להיות ששווה להכניס איזה שהוא סעיף קטן, אדוני, שאומר ככה: במקרים של לחדש, רק באשר למקרים של ה"לחדש", נטפל בזה באמצעות אכיפה. אני יודע להראות למשטרה שכל מי שההגבלה שלו על הרישיון היא 979 מתאריך X ועד תאריך Y ייחשב כנהג.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
חברת הביטוח, אם יש לו ביטוח תקף. ענת, זה מה שאני אומר. זה התמריץ. אפרופו המשל של הלימון והלימונדה – אני אומר לאיש הזה, יעקב, אני מציע שנכניס את הסעיף הזה, מה שאמר אפי, שכל מי שההגבלה שלו זה הסעיף הזה - -
אפי רוזן
¶
אני אענה על הסיפור של הביטוח – בסוף, אני מבין שלא רוצים שיתחמקו 13,000, נכון? אמרתי לענת שמקרה של אדם כזה, שאנחנו ביצענו לגביו מה שנקרא היעדר אכיפה, זה אומר שאנחנו אפשרנו לו לנהוג. אנחנו, כרשות רישוי, אמרנו שהוא רשאי לנהוג. היה ויקרה מקרה כזה מול חברת הביטוח, אותו אדם, אני אקים לו את הרישיון ל-10 שנים במקום כי לא היה לו רישיון בתוקף ובזה נגמר. זה בסדר?
אפי רוזן
¶
אדוני, אנחנו מנסים לפתור את הבעיה. זה לא משהו לא בסדר כי נתנו לו לנהוג. עכשיו, האינטרס של חברת הביטוח שונה משלי. האינטרס שלהם זה כמה לא לשלם, לא כמה כן לשלם.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
יש הצעה יותר קלה מכל מה שאתם מדברים. אני עבדתי במשרד התחבורה. אנחנו מוציאים רישיון זמני, לכל משרד רישוי - -
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע, שנייה. יש נציג של המשטרה על הקו, ליאור לוי? הוא לא מגיב, הוא לא מקשיב כנראה לדיון.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אפרופו המשל של הלימון והלימונדה, תומר, אני אומר שאם אנחנו ניתן עכשיו לקבוצה הזאת שינהגו ויהיה חוקי והמשטרה לא אוכפת ולא תיתן לו... זה יגיד לו: תשמע, אתה נוהג באופן חוקי שישה חודשים ותדע לך שעוד חצי שנה אתה כבר לא תהנה מזה. לך להוצאה לפועל - -
תומר מוסקוביץ
¶
אתם בעצמכם פה, בחדר הזה, שאף אחד מכם לא חייב, כבר מדברים על הארכה של עוד שלושה חודשים. אתה יודע מה החייבים אומרים? וואלה חצי שנה, ובעדן - - - ועוד ועוד ועוד. אתה משדר לו - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
תומר, אני מזכיר לך שבמבצע שעשינו זה היה שלושה חודשים, ואז אתם באתם לפה, אתה התקשרת לשרת המשפטים איילת שקד והיא התקשרה אלי בלילה ואמרה לי: תיכנס למחרת לוועדת החוקה, הארכנו את זה בחודש. חודש ימים. תמיד אנשים מחכים. חודש ימים, מה שגבינו פי כמה מהשלושה חודשים.
היו"ר יעקב אשר
¶
תקשיבו לי – אין לי הצעה. ההצעה הזאת, אני שומע מה שאתה אומר וכרגע אני לא מתייחס לעמדה של תומר לגבי מה שהוא מייצג, ובצדק מבחינתו. אני מתייחס כרגע ברמה הטכנית. אני ניסיתי לשאול אם נציג המשטרה אתנו על הקו, הוא כנראה לא אתנו בהקשבה. החלטה מסוג כזה צריכה לבוא לדעתי כי מה אתה אומר? אתה אומר שבן אדם נוסע עם רישיון פג תוקף. אני לא נגד זה. אם הייתי - -
אלעזר שטרן
¶
זה גם מעורר קושי כי יכול להיות שבן אדם לא נהג כבר שש שנים, וגם אם היו מסיימים לו את המגבלה הוא עדין היה צריך - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אמיר ליפשיץ, בבקשה, מה זה הוא מסכים? הוא זורק את הכדור גם לחברות הביטוח והוא אומר שאם תהיה לו תאונה, אני מחדש לו ל-10 שנים. חבר'ה, זה משהו קצת...
אפי רוזן
¶
אבל אדוני, עשינו את זה עכשיו. עשינו את זה בתקנות לשעת חירום וכל מי שהיה צריך לעבור קורס נהיגה מונעת כמו שאמרת, דחינו לו אוטומטית, תוך כדי פסילה, באופן אישי. דיברתי עם מנכ"ל חברות הביטוח, העברנו להם ולמשטרה עדכון והם קיבלו את זה.
אמיר ליפשיץ
¶
שלום אדוני היושב-ראש, שלום חברי כנסת נכבדים, קוראים לי אמיר ליפשיץ, אני היועץ המשפטי של - - - במשטרה. אני, ספציפית, לגבי הסוגיה הזאת, אני לא יודע להתייחס מכיוון שאני לא עוסק ספציפית בנושאי תנועה. יחד עם זאת, אם אומר הנציג של משרד התחבורה שכל מה שהוא רואה וכל מה שהוא מדווח לנו אנחנו רואים ולפי זה נוכל לבצע אכיפה נכונה, לאכוף או לא לאכוף לפי המצב החוקי, אז אני מאמץ את העמדה הזאת, אני מצטרף לעמדה הזאת אם זה לא יגרום לשום תקלה בתחום האכיפה, אני לא רואה שום סיבה שנתנגד לנושא הזה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אז אני מציע, כבוד היושב-ראש, שאנחנו נצביע על זה במתכונת הזאת עם התיקונים, תהיה רוויזיה וננסח שזה יהיה מקובל על כולם.
היו"ר יעקב אשר
¶
זאת החלטה מהותית ויש גם עוד אנשים שלא דיברו. אני אעשה ככה, עוד דקה אני עם המנהל שלי לא מתחיל בעניין הזה.
אלעזר שטרן
¶
יש הבדל בין עניין של הגבלה לחזקה לבין הגבלה שהיא - - - הגבלה לחזקה, זה אומר שלבן אדם יש רישיון בתוקף ברמה העקרונית - -
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, אבל דבר אחד השתנה לי, שהוא אמר שהם עשו את זה לאלה שיש להם שלילה, נהיגה מונעת - -
אלעזר שטרן
¶
נכון, אבל אם יש לך מישהו שגם אלמלא הייתה לו המגבלה של ההוצאה לפועל, הוא היה צריך לחדש את הרישיון כי נגיד שחלפו כבר שבע שנים מהפעם האחרונה שהוא נהג, ואתה תדרוש ממנו עכשיו, גם אם הרישיון מוסר, שיעורים וטסט ולא יודע מה.
אלעזר שטרן
¶
לא משנה, תדרוש ממנו טסט. אז עכשיו אתה אומר שהבן אדם הזה יוכל לנהוג למרות שהוא לא עשה טסט וכבר עברו שבע שנים מאז שהוא נהג בפעם האחרונה.
אפי רוזן
¶
אף אחד מחברי הכנסת פה לא אמר להעלות עבריינים לכביש. הוא אמר ככה: משרד התחבורה קבע שאחרי חמש שנים יעשה בחינה? שיעשה בחינה אבל תנו לו לנהוג אחרי הבחינה.
היו"ר יעקב אשר
¶
חברים, תעצרו. אנחנו בשניות האחרונות ואוסאמה, אני אשתדל, אם לא יהיה משהו, לעשות מחר את המשך הדיון ולסגור את העניין הזה. בסדר?
היו"ר יעקב אשר
¶
בסדר, הוא הבין. אני הבנתי וגם הוא הבין.
אני נועל את הישיבה ואנחנו נכנס ישיבה מחר, ישיבה קצרה. אני מציע שבינתיים יהיה גם ליבון מול המשטרה, לראות על אותו "סיסטם" שעשיתם כבר. אם היית אומר לי מהתחלה שעשיתם, לא הייתי שואל את כל השאלות ששאלתי אבל אם יש לכם כבר "סיסטם" שעובד על זה, אז אפשר לעבוד גם על הדבר הזה.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 16:01.