פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
11
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
24/08/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 55
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, ד' באלול התש"ף (24 באוגוסט 2020), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 24/08/2020
צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים) (תיקון) התש"ף-2020
פרוטוקול
הצעת צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים) (תיקון – הכללת עובדים בתחום הפקות אודיו ויזואליות במסגרת הצו), התש"ף-2020
חברי הוועדה: חיים כץ – היו"ר
משה אבוטבול
אליהו חסיד
היבה יזבק
יוראי להב הרצנו
חוה אתי עטייה
עידן רול
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים איציק שמולי
שר התרבות והספורט חילי טרופר
מאיר שפיגלר - המנהל הכללי, המוסד לביטוח לאומי
שלומי מור - עו"ד, סגן בכיר ראשון ליועמ"ש, המוסד לביטוח לאומי
טלי ארפי - עו"ד, סגנית בכירה ליועץ המשפטי, משרד האוצר
עלי בינג - רכז רווחה, אגף התקציבים, משרד האוצר
איתמר גזלה - מרכז בכיר מימון, משרד הכלכלה
איתמר אביטן - מנכ"ל, אקט – איגוד עובדי הקולנוע, הטלוויזיה והבמות
איריס דור-און - אחראית איגוד מקצועי וקשרי חוץ, אקט – איגוד עובדי הקולנוע, הטלוויזיה והבמות
אירית שלהבת
הצעת צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים) (תיקון – הכללת עובדים בתחום הפקות אודיו ויזואליות במסגרת הצו), התש"ף-2020
בוקר טוב. היום יום שני בשבוע, 24 באוגוסט 2020, ד' באלול התש"ף. אני מתכבד לפתוח את הישיבה השנייה של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בנושא הצעת צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים) (תיקון – הכללת עובדים בתחום הפקות אודיו ויזואליות במסגרת הצו), התש"ף-2020.
אני מבקש להוסיף לצו הזה מדריכי תיירות עם רכב אשכול.
הייתי מבקש להעלות בזום את יושב-ראש ועד העובדים, איתמר אביטן, מנכ"ל "אקט – איגוד עובדי הקולנוע, הטלוויזיה והבמות", שייתן הצהרה, שנדע שאנחנו מדברים על אותו דבר.
אתמול היינו בשיחות גם עם האוצר וגם עם מנכ"ל הביטוח הלאומי. אנחנו מקבלים את ההסדר שהציע האוצר, שתקופת האכשרה תתחיל החל מחתימת הצו ולא תהיה פגיעה במענקי העצמאים עד יוני 2021.
אם כך, לא יהיה כפל קצבאות, כי אם אתה מתחיל תקופת אכשרה ואתה מסיים תקופת אכשרה לא יהיה כפל קצבאות. זאת אומרת, לא תקבל מענקים ודמי חל"ת ביחד.
ברגע שאנשים יוכלו לקבל דמי אבטלה אז לא יקבלו את המענקים, אבל עד אז הם יקבלו את המענקים.
אנחנו נקבל עד יוני 2021 מענקי עצמאים, זאת אומרת שבחצי השנה הקרובה לא תהיה שום פגיעה בכספים שיקבלו העובדים מצד מס הכנסה, מענקים.
אדוני השר, זה מתאים לך?
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים איציק שמולי:
כן, מתאים בהחלט.
כבוד היושב-ראש, משהו אחד אחרון. אנחנו מבקשים את העשרה ימים להקטין לחמישה ימים, בדיוק כמו השחקנים, בנושא כמות ההופעות.
כלומר התנאי לקבלת קצבה עבור השחקנים הוא חמישה ימי הצגה? חמש הופעות. עלי בינג, זה מתאים לך, נכון?
ברשותך, הערה לפרוטוקול. חשוב לי להגיד, כי דיברנו על זה גם בדיון הקודם, מבחינת הנומרטור, מכיוון שאין תשלום רטרואקטיבי אז חלק מרכזי מן העלות התקציבית לא כלול.
אנחנו לא מקבלים את זה. עלי בינג, אל תיכנס לזה. הביטוח הלאומי הוא לא חלק מן הנומרטור.
רק רגע, אסביר, ברשותך. בסופו של דבר סעיף 32 לחוק קובע שעל כל שקל שהביטוח הלאומי גובה אני כאוצר המדינה צריך לשפות אותו בערך בסדר גודל של 60 אגורות.
מעל לשקל שהוא גובה הוא מקבל מתקציב המדינה עוד כ-60 אגורות. לכן עכשיו לפי התחשיבים שהועברו לידינו על ידי הביטוח הלאומי מדובר בגבייה שנתית – מאיר שפיגלר, תתקן אותי אם אתה מכיר מספרים אחרים – של כמיליון וחצי שקל לעובדי הבמה, וסכום קצת יותר נמוך בנוגע למורי הדרך. עקב הסכומים האלה אנחנו נצטרך לשפות מתקציב המדינה יותר. לכן מבחינת הנומרטור התקציב עבור השיפוי הזה יגיע מתקציב משרד הרווחה, זה המקור התקציבי לטובת הנושא הזה, וחשוב להדגיש את זה. אם לא, בעצם מבחינת הנומרטור אנחנו לא יכולים לקדם את הנושא כל עוד לא הצבענו על מקור. אז זה המקור. חשוב לי לציין את זה לפרוטוקול.
כבוד היושב-ראש, אני מציע לא לפתוח את זה אבל אם אתם רוצים אפשר לפתוח את זה מבחינתי, כפי שתחליטו. אנחנו חייבים להצביע על מקור. אתמול דיברתי עם שר הרווחה על כך שהמקור לנושא הזה יהיה תקציב משרד הרווחה. מדובר בסכום לא גדול כי כאמור זה 60% מהמיליון.
אדוני השר, מה שהוא אומר נכון?
שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים איציק שמולי:
אדוני היושב-ראש, מה שהוא אומר נכון. אני מציע לא לפתוח פה, כפי שאתה הצעת, את סוגיית הביטוח הלאומי, האם הוא כן נומרטור או לא נומרטור. עמדתי כעמדתך. אבל כדי שנוכל לא לעשות את כל המאבק הזה על הגב של עובדי הצוות והבמה והרכב אשכול – ואני מברך אותך על כך שגם הדבר הזה נכנס פנימה – זה סיכום שמקובל עליי. זה חשיפה לא גבוהה למשרד העבודה והרווחה, כמיליון שקל. אני מסכים לסיכום הזה.
לפני שנעה בן שבת תתחיל להקריא אני רוצה לברך את שר התרבות והספורט על הופעה ראשונה בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות. אני מאחל לך שלא תצטרך לבוא לפה, זאת אומרת שהבריאות תהיה בביתך, ושלא תצטרך לבוא לרווחה ותתעסק הרבה בספורט, תרבות, שירים, להקות וכיוצא בזה. בבקשה.
צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים (תיקון), התש"ף-2020
"בתוקף סמכותי לפי סעיף 6 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה–1995 (להלן – החוק), ולאחר שנועצתי במועצת המוסד לפי סעיף 12 לחוק ובאישור ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, אני מצווה לאמור:"
אני רק רוצה לציין, ראינו שהתקיימה חובת היוועצות גם אם המועצה לא אהבה את הצו הזה ולא הייתה בעדו.
"תיקון התוספת הראשונה
1.
בתוספת הראשונה לצו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים), התשל"ב–1972 –"
נכניס פה עכשיו תיקון לפרט 7 שעוסק במדריכי הטיולים.
"(1) בפרט 7, בטור א', המילים "למעט מורה דרך המדריך תיירים בכלי-רכב שבבעלותו" – יימחקו.
(2) אחרי פרט 14 יבוא : 15."
"סוגי העבודה – איש צוות מקצועי, הנמנה על עובדי הצוות הטכני או האמנותי בהפקה קולית או חזותית". שר הרווחה ציין בדיון הקודם שיש רשימת תפקידים. אני מבינה שרשימת התפקידים היא כרגע פנימית במוסד לביטוח לאומי. היא לא מפורטת כאן בצו אלא מדובר פה על ההגדרה של אותם תפקידים.
"תנאי העבודה – הסכם העבודה בכתב, נערך מראש לתקופה של רבעון לפחות או השתתפות בחמישה ימי הפקה לפחות". זה התיקון שאתם מבקשים, להוריד מעשרה ימים לחמישה ימים. צריך לציין שזה לא אחד לאחד עם השחקנים, כי השחקנים מדברים על סדרה של חמש הופעות. כאן לא מדובר על סדרה. מדובר בחמישה ימי הפקה.
אצל האמנים הדרישה היא: "הסכם עבודה בכתב נערך מראש לתקופה של רבע שנה לפחות, או לסדרה של חמש הופעות לפחות", בלי הגבלה של זמן, ואחרי זה יש גם סיפה, שאומרת: "בהופעות באמצעי תקשורת ציבוריים, כשלא חל האמור בסעיף 6(א) – הסכם העבודה בכתב נערך מראש למתן סדרה של שלוש הופעות בחודש לפחות." זאת אומרת: החלופה היא שלוש הופעות בחודש.
בטור ג': "המעביד – החייב בתשלום גמול העבודה לפי ההסכם."
קראנו את טור א', טור ב' וטור ג' שנוגעים לאנשי צוות טכני אמנותי בהפקה קולית או חזותית. עכשיו אנחנו עוברים להוראת תחילה או תחולה.
"תחילה ותחולה
2.
תחילתו של צו זה ביום י"ב באלול התש"ף (1 בספטמבר 2020) (להלן – יום התחילה), והוא יחול גם על הסכם שנכרת לפני יום התחילה;"
נגדיר תאריכים, 1 בספטמבר, ולא נגיד "באופן מידי". כך יודעים שיש תאריך, שזה בעוד שבוע.
זה שינוי ממה שהיה בצו המקורי, כי הצו המקורי היה אמור להיות דחוי.
בנוסף אנחנו דורשים פה הסכם שנערך מראש. יכול להיות שזה הסכם שכבר קיים לנו מראש.
כבוד היושב-ראש, אפשר לתת לאיתמר אביטן להגיד דבר מה? אני אחראית איגוד מקצועי ב"אקט". דיברתם עכשיו על חמישה ימים ונדמה לי שזה יצר קצת בלבול אז הוא ישמח להגיב.
ייאמר כפי שנאמר לגבי האמנים: הסכם עבודה בכתב נערך מראש לתקופה של רבע שנה לפחות, או לסדרה של חמישה ימי הפקה לפחות, ובהופעות באמצעי תקשורת ציבוריים – כשלא חל האמור בסעיף 6(א), הסכם העבודה בכתב נערך מראש לביצוע סדרה של שלושה ימי הפקה בחודש לפחות."
אני מנסה לפרש את זה כדי להתאים לעולם שלנו. המונח "סדרה" בעולם הטלוויזיה הוא מונח בעייתי.
שלושה ימי הפקה לפחות בחודש. זה הפרשנות. אני לא יודע אם אתה עובד במשך שעה או שעתיים בהפקה. אתה מתייצב שלוש פעמים וזה חל.
מאה אחוז, תודה רבה לך.
אדוני שר התרבות והספורט, אתה רוצה להגיד משהו לוועדה שאתה מופיע בה פעם ראשונה ואחרונה?
אמרתי לך: אנחנו מאחלים לך בריאות, שלא תצטרך לבוא לפה, והרווחה שתהיה בבית ישראל. תתעסק בספורט, תביאו מדליות, שלח את הנבחרת לאירופה, תעשה משהו.
היה חשוב לי לבוא לכאן כי ענף התרבות בכלל נמצא באחת התקופות הכי קשות. בתוך עולם שלם שנפגע מהקורונה אני חושב שענף התרבות הוא אחד הענפים שנפגעו הכי קשה, ובתוך ענף התרבות פועלי הבמה, החבר'ה מאחורי הקלעים, נפגעו אולי יותר מכולם. בהרבה מאוד מובנים הם החלק אולי הכי שקוף בענף הזה, גם ביום-יום. התיקון הזה הוא גם תיקון עוול שתמיד היה. אולי הקורונה במובן הזה היא הזדמנות טובה. אבל מעבר לתיקון, שבאמת ישפר את חייהם של הרבה מאוד אנשים, יש בזה אמירה, שרואים אותם, שמבינים שבלעדיהם אין תרבות. אני מבקש כמובן מכולם לתמוך בתיקון הזה.
אני רוצה להגיד קודם כול תודה לשר איציק שמולי, שהוביל את המהלך הזה מתוך אכפתיות גדולה ושותפות גדולה, תודה רבה איציק. תודה רבה ליושב-ראש הוועדה חיים כץ, שמאחורי כל הצחוקים האלה יש באמת לב גדול ואכפתיות גדולה. עשית את זה באמת בצורה הכי מהירה וטובה. כמובן תודה למאיר שפיגלר, מנכ"ל הביטוח הלאומי, ששותפים לגמרי בכל המהלך הזה. תודה לאנשי האוצר וגם לאנשים בשטח – איתמר אביטן מייצג אותם כאן, אבל בכלל לכל פועלי התרבות, הארגונים שהיו איתנו בקשר. יש בזה אמירה חשובה, שכולם ביחד יכולים לשבת בחדר ובימים כל כך קשים לתת יד.
אני יכול לשאול אותך שאלה מעולם הספורט? אני מגיע מארגון עובדים. אני בעד זכות השביתה וזכות ההפגנה, חד-משמעית, זה לחם חוקנו. היום במדינת ישראל יש הפגנות קבועות של אלפי אנשים. למה אתה כשר הספורט לא יוזם, אם מותר להפגין עם אלפי אנשים, למה בסמי עופר לא יוכלו להכניס 2,000 איש? למה בבלומפילד לא יוכלו להכניס 2,000 איש? המגרש גדול ואפשר לפזר את האנשים. אם אנחנו כבר מדברים, אני אומר לך כשר הספורט: בסמי עופר יש תכולה של 30,000 איש. תאפשר ל-2,000 להיכנס, ל-3,000, 10%. למה אתה לא מפזר את הקהל? למה אתה לא נלחם על זה? למה אתה לא נלחם על כך שבסמי עופר יוכל להיכנס קהל? בבלומפילד – 2,000 איש, באצטדיון רמת גן – 500 איש. יש שם 40,000 מקומות.
קדושת ההפגנה – ואני בא מעולם ההפגנות, אני בא מן הוועדים, אני הפגנתי ועשיתי – זה חשוב. אם שם אתה לא מגביל ומחליט שאולי זה בסדר, תאפשר גם בכדורגל. בסמי עופר – 3,000 איש.
עידן, אלמד אותך, קודם כול יוצרים סדק בקיר. תקשיב, זו עצה בחינם: אם נביא 200 איש אתה תגיד שזה פחות מנקודת השוויון ואז צריך להעלות ל-300. אם אתה מתחיל מאפס ל-300 – זה הרבה, ואם תתחיל מ-200 ל-300 אז זה רק 100. בסדר?
אגיד מילה על התרבות ואז על הספורט. לשמחתי התרבות במרחבים הפתוחים כבר נפתחה. אושרו עד הבוקר 187 מתחמים, כלומר מאות הופעות למופעים בחוץ.
אדוני השר, אני שאלתי אותך על עולם הספורט ואתה מתייחס לתרבות. אני בקואליציה, אני איתך. תענה לי על הספורט.
אתחיל בספורט, אכבד את יושב-ראש הוועדה. קודם כול, הגשנו מתווה להחזרת הקהל למגרשי כדורגל. הליגה נפתחת תיכף.
במתווה הטוטו, גביע הטוטו היה ועכשיו הליגה חוזרת, במתווה של קפסולות במרחבים הפתוחים.
כרגע אין עדיין אישור של משרד הבריאות עד שהם יאשרו את "הרמזור". הספורט מופיע בתוך "הרמזור".
כן צריך להגיד בכנות שיש מורכבות גדולה, כי גם אם מחר – נתת דוגמה של סמי עופר – ייכנסו 3,000 איש, הקבוצה בבעיה בשל שתי סיבות. אחת, מי מתוך המנויים שלה ייכנס, איך היא עושה את זה, ושתיים, יש להם נזקים כספיים. הם אומרים שמבחינתם קשה לפתוח לקהל במספרים קטנים בגלל שאז נדרשים סדרנים, שוטרים וכולי. לא בטוח שהם ירצו לפעול בצורה הזאת.
אנחנו איתם, גם עם המינהלת לכדורגל – הכדורסל פשוט נפתח רק באוקטובר אז זה פחות דחוף – וגם עם משרד הבריאות, כל הזמן בקשר כדי לסגור את המתווה. אני מקווה מאוד שברגע ש"הרמזור" יאושרו, בערים ירוקות – אגב, ביקשנו להחריג את הספורט מן המתווה העירוני של ערים ירוקות. למה? כי אם יש משחק בין שתי קבוצות, אחת שהקהל שלה בא מעיר אדומה ואחת שהקהל שלה בא מעיר ירוקה, איך אתה עושה את זה? לכן ביקשנו שזה יהיה במתווה ארצי כי אחרת לא נצליח להיכנס לרזולוציה של משחקים.
אנחנו ערים לכל הדבר הזה, עובדים על זה חזק. אני מקווה מאוד שברגע ש"הרמזור" יאושר גם הקהל, במספר מוגבל, יחזור למגרשי הכדורגל עכשיו, ובכדורסל אני מקווה שעד אוקטובר – זה חללים סגורים – נפתור את זה.
לגבי התרבות – המרחבים הפתוחים חזרו לפעילות, כולל פארק רעננה. יש מופעים בכל הארץ. אנחנו עובדים על ההיכלים הסגורים. גם זה סוכם, שבמתווה "הרמזור" בספטמבר יחזרו גם האולמות הסגורים. יש לנו שם ויכוח על המספרים, כי הם רוצים 250, אנחנו רוצים עד 500, בגלל השיקול הכלכלי. אני מסכים איתך שהעיקר הוא לשים רגל בדלת. אני מקווה מאוד שזה יקרה בקרוב.
כדי שלא יקרה פה משבר קואליציוני, נעלה מן הזום את איתמר גזלה ממשרד הכלכלה, שייתן לנו את תרומתו הגדולה לאירוע הזה, שייתן לנו סקירה מה הוא תרם לאירוע ולמה חשוב שהוא ידבר. הוא לא עולה. תודה רבה. ניסינו להעלות את נציג משרד הכלכלה, רצינו לדעת מה הייתה תרומתו לאירוע, אבל כנראה היא לא הייתה רבה ולכן הוא לא מראה את עצמו.
נעבור להצבעה על הצו שהוקרא. מי בעד? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 7
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים) (תיקון – הכללת עובדים בתחום הפקות אודיו ויזואליות במסגרת הצו), התש"ף-2020, אושרה.