פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
28
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
26/08/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 59
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום רביעי, ו' באלול התש"ף (26 באוגוסט 2020), שעה 9:49
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 26/08/2020
חוק לתיקון פקודת בריאות העם (מס' 34), התש"ף-2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת בריאות העם (נגיף הקורונה החדש - הוראות שונות) (הוראת שעה), התש"ף-2020
מוזמנים
¶
ד"ר אהוד קלינר - סגן ראש שירותי בריאות הציבור, משרד הבריאות
אסתי ורהפטיג - ממונה לשכה משפטית, משרד הבריאות
איל זנדברג - ראש תחום משפט ציבורי, משרד המשפטים
עמית עמיר - עו"ד, משרד המשפטים
שני דן - הלשכה המשפטית, המטה לביטחון לאומי
ד"ר ארז כרמון - מנהל רפואי-משל"ט קורונה ארצי, קופת חולים מאוחדת
מוזמנים באמצעים מקוונים
¶
סימונה פרנקל - שגרירה, מתאמת קורונה, משרד החוץ
נדב דוידוביץ' - עו"ד, יו"ר פורום בריאות הציבור, הר"י-ההסתדרות הרפואית בישראל
עידן דיין - לשכה משפטית, אל על
רישום פרלמנטרי
¶
ס.ל., חבר תרגומים
הצעת חוק לתיקון פקודת בריאות העם (נגיף הקורונה החדש - הוראות שונות) (הוראת שעה), התש"ף-2020, מ/1357
היו"ר חיים כץ
¶
בוקר טוב. היום יום רביעי בשבוע, ה-26 באוגוסט 2020, ו' באלול התש"ף ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר היום הצעת חוק לתיקון פקודת בריאות העם (נגיף הקורונה החדש - הוראות שונות) (הוראת שעה), התש"ף-2020.
נעה בן שבת
¶
אנחנו בעמוד 11. למעשה אנחנו סיימנו את כל הנושא של החקירה האפידמיולוגית ואת הנושא של העברות.
נעה בן שבת
¶
עכשיו סעיף 20ו. סעיף הקורונה החדש – העברת מידע בין מדינות
בתקופת תוקפה של הכרזה רשאי המנהל להעביר לרשויות הבריאות המוסמכות של מדינה זרה או של ארגון בין לאומי בין ממשלתי (בסעיף זה – ארגון זר); מידע כמפורט להלן בהתאם להסכם לחילופי מידע ובלבד שמתקיימים בו התנאים לפי סעיף קטן ׁ(ג);
זה ענייני נוסח, אם יהיה כך או אחרת, בעיקרון אנחנו מדברים על או רשויות בריאות של מדינה זרה או של ארגון בינלאומי בין ממשלתי. המידע שאנחנו מעבירים הוא מפורט כרגע בפסקאות.
(1) לגבי אדם שנמצא בישראל לאחר ששהה באותה מדינה זרה ובתוך 14 ימים ממועד הגעתו לישראל, נמצא כי הוא חולה -יש הגדרה, קראנו הגדרה של חולה- מידע לגבי התקופה של 14 ימים לפני הגעתו לישראל שיש בו כדי לסייע בחקירה אפידמיולוגית באותה מדינה כמפורט להלן;
(1) מידע מזהה -יש הגדרה שלו- ומידע המאפשר יצירת קשר עם אותו אדם;
זאת אומרת כן אומרים את השם שלו, תעודת זהות, וזה בניגוד למה שאמרה שרון אלרעי בדיון שהיה - - -
אסתי ורהפטיג
¶
שרון התכוונה למה שאנחנו היום יכולים לעשות. מה שהיא אומרת, זה מה שהיא התכוונה, זה פשוט היה תוך כדי משהו אחר, שהיום בלי הסעיף הזה אנחנו מעבירים מידע שהוא או אנונימי או מידע בהסכמה. זה מה שאנחנו היום עושים כל עוד אין לנו את הסעיף ולכן הסעיף הזה דרוש לנו, כדי שנוכל להעביר גם מידע מזהה במקרים שאנחנו רואים שקורים מדי פעם.
נעה בן שבת
¶
אוקיי, אז בעצם הסעיף הקטן הזה נוגע למצב שיש לנו הסכם לחילופי מידע. אני אקרא את ההגדרה שלו, כי אותה דווקא עוד לא קראנו.
"הסכם לחילופי מידע" – הסכם מיישם של הסכם תעופה קיים או מזכר הבנות בין לאומי שבו הסכמה לחילופי מידע.
זאת אומרת יכול להיות שאנחנו נרחיב הסכם תעופה קיים או שניצור אחד, מזכר הבנות כזה חדש.
(2) מידע כי אותו אדם חולה קורונה, מתי אובחן כחולה קורונה ואם היו לו תסמינים – מתי החלו;
(3) מידע לגבי מיקומו של אותו אדם באותה מדינה בפרק הזמן שבו הוא היה עלול להדביק אחרים במחלה, לרבות פרטי הושבתו בכלי הטיס שבו היה בדרכו לישראל;
יכול להיות שזה כמה קונקשנים, אבל בכל כלי הטיס שהוא היה בדרכו לישראל, אז מידע כזה.
(4) מידע מזהה ומידע המאפשר יצירת קשר עם אנשים שבאו עמו במגע קרוב באותה מדינה והמועד שבו בא במגע עימם;
כל המידע הזה הוא מידע שישראל אוספת במסגרת כנראה החקירה האפידמיולוגית ומועבר למדינה הזרה. ברשותך, אדוני, אפשר להציע להם להסביר בכמה מילים למה אנחנו צריכים את ההוראות האלה.
אהוד קלינר
¶
אז זה בעצם אותו היגיון שיש פה בארץ. כשיש לנו חולה אנחנו מבצעים חקירה ואנחנו רוצים לדעת איפה הבן אדם הסתובב, מי נחשף אליו ואז אנחנו מקבלים את ההחלטה לבודד את אותם אנשים. על אותו רציונל אנחנו גם רוצים להעביר את המידע הזה למדינה הזרה שתוכל לנהוג בהתאם וכמובן באופן הדדי שאנחנו נקבל את אותו מידע ונוכל לבודד אצלנו את מי שצריך.
היו"ר חיים כץ
¶
היא תבודד אצלה והיא תעביר אלינו מידע לגבי אזרחים שלנו, מידע חלופי, שאנחנו נוכל לבודד אצלנו.
נעה בן שבת
¶
(2) לגבי אדם שנמצא באותה מדינה זרה או בדרך אליה, לאחר ששהה בישראל, אם נמצא שאותו אדם בא במגע קרוב לחולה בישראל, או אם בתוך 14 ימים ממועד יציאתו מישראל נמצא שאותו אדם הוא חולה, מידע לגבי תקופה של 14 ימים לפני יציאתו מישראל כמפורט להלן:
(1) מידע מזהה ומידע המאפשר יצירת קשר עם אותו אדם;
(2) מידע כי אותו אדם הוא חולה או בא במגע קרוב עם חולה והמועד שבו בא במגע, לפי העניין;
(3) מתי אובחן אותו אדם או האדם שבא עמו במגע קרוב, לפי העניין, כחולה, ואם היו לחולה כאמור תסמינים – מתי החלו.
עכשיו אנחנו מדברים, פה מועבר פחות מידע, אבל מצד שני הוא מועבר גם לגבי אדם שנחשף לחולה.
אסתי ורהפטיג
¶
נכון, הכוונה פה היא שבאמת אדם הוא כרגע בחו"ל אז אנחנו לא יכולים לעשות את החקירה האפידמיולוגית, לשאול איפה הוא בדיוק היה ועם מי הוא נפגש, אבל אנחנו כן נעביר למדינה הזרה מידע שיאפשר להם לאתר אותו ולעשות את החקירה האפידמיולוגית.
היו"ר חיים כץ
¶
מה שטוב שבארץ אנחנו כל כך מסודרים והעסק עובד כל כך טוב שעכשיו מעניין אותנו חו"ל. זה נראה לי חוכא ואטלולא. הרשלה מאוסטרופולי, מפעם, מחלם. אנחנו כבר רצים לחו"ל ובארץ אנחנו על הפנים. שלאנשים יהיה מה לעשות, שיאהבו יותר את המגזר הציבורי.
נעה בן שבת
¶
סעיף קטן (ב), יכול להיות שהוא צריך לזוז מפה, הוא מדבר גם על קבלת מידע. מדינת ישראל גם - - -
נעה בן שבת
¶
הסעיף יטוס.
(2) בלי לגרוע מהוראות סעיף 20ה המנהל רשאי לקבל מידע כמפורט להלן מרשויות הבריאות המוסמכות של מדינה זרה או של ארגון זר –
(1) לגבי אדם שיצא מישראל והגיע לאותה מדינה, מידע כאמור בסעיף קטן (א)(1) בשינויים המחויבים;
(2) לגבי אדם שהגיע לישראל מאותה מדינה, מידע כאמור בסעיף קטן (א)(2) בשינויים המחויבים.
זאת אומרת אנחנו רוצים לקבל גם את אותו דבר. אני רק רוצה להגיד, הרישא אומרת שזה לא גורע מסעיף 20ה שאומר שמותר לי לנהל חקירה אפידמיולוגית ובמסגרת החקירה האפידמיולוגית אפשר לקבל כל מידע מכל אדם, גם מחוץ לארץ. אני מבינה שזה היה פחות בראש מעייניכם, אבל בכל זאת דובר על הסכם הדדי.
עמית עמיר
¶
בסעיף שמסמיך את משרד הבריאות לקבל את המידע אין דרישה להסכם. זאת אומרת הוא מוסמך לקבל את המידע האמור שהמדינה הזרה מוסמכת - - -
היו"ר חיים כץ
¶
הוא מוסמך. הערה, בטח ישבתם עליה במשרד המשפטים הרבה זמן כי היא מאוד חכמה. תגיד לי, אתה מסתלבט? ואם היא לא רוצה לתת לו?
נעה בן שבת
¶
(3) (1) הסכם לחילופי מידע יהיה הסכם בין רשות התעופה האזרחית או משרד הבריאות בישראל ובין גוף מקביל במדינה זרה או בארגון זר או בין ממשלת ישראל ובין ממשלה של מדינה זרה או ארגון זר;
(2) ההסכם לחילופי מידע יכלול סעיף ולפיו המדינה הזרה מחויבת בשמירת סודיותו של המידע ובאבטחתו בהתאם להוראות הדין הפנימי של אותה מדינה, ובהסכם לחילופי מידע עם ארגון זר הארגון מחויב, כאמור, בהתאם להוראות המסגרת המשפטית המחייבות באותו ארגון.
נעה בן שבת
¶
(3) הסכם לחילופי מידע יתנה העברת מידע בכך שרשויות הבריאות המוסמכות של המדינה הזרה או הארגון הזר יעשו שימוש במידע שיתקבל אך ורק לשם חקירה אפידמיולוגית, לא יעבירו את המידע לגורם שלישי, ובכלל זה לרשות אחרת באותה מדינה או באותו ארגון -יש פה עוד תוספת שתיכף נדבר עליה- שלא לשם חקירות כאמור, ולא יעבירו את המידע לגורם אחר מחוץ למדינה או לארגון אלא לפי הוראות ההסכם.
כאן עולה שאלה אם אנחנו צריכים להגיד שהם לא יעבירו את המידע לגורם שלישי ובכלל זה לרשות אחרת באותה מדינה או באותו ארגון או למדינות החברות. האם מותר לארגון להעביר את זה למדינות החברות באותו ארגון.
אהוד קלינר
¶
אני אסביר? אם לא נסכים לתת את המידע סביר להניח, כמו שאמרת, שאף אחד לא יסכים לתת לנו את המידע.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו מעבירים את זה וואללה, הייתי בחו"ל, לצורך העניין, כל המדינות בעולם יידעו שהייתי בחו"ל.
אסתי ורהפטיג
¶
אז זה חשוב מה שאתה אומר, כי יש סעיף, (ד), שמדבר על באמת אדם שאם יעבירו מידע בעניינו אז עלולים להיפגע כל מיני אינטרסים, אז אולי נקריא ואז נדבר. זו סוגיה שכן יש לה מענה פה. אולי יהיה מענה בסעיף (ד) למה אתה אומר.
נעה בן שבת
¶
אני רק רוצה לשאול, האם אפשר להעביר או אסור להעביר למדינות החברות באותו ארגון את המידע ש - - -
אסתי ורהפטיג
¶
אז, יושב הראש, באמת מה שכתוב בסעיף (ד) אלה מקרים שבהם העברת מידע עלולה לפגוע בשלומו או ביטחונו של אדם ואז במצבים כאלה אפשר לבקש מניעה של העברת המידע מראש.
אסתי ורהפטיג
¶
לא, מראש הכלל, כל עוד אין איזה סיבה מיוחדת של פגיעה בביטחון וכו' אז באמת התכלית היא רק לצורך חקירות אפידמיולוגיות. אנחנו כמובן לא רוצים ולא מוכנים לאפשר, אנחנו גם דורשים התחייבות של אותה מדינה שהיא שומרת את המידע הזה אצלה ורק לחקירה אפידמיולוגית.
היו"ר חיים כץ
¶
משרד הבריאות, אתם כל כך טובים, אתם כל כך יעילים בארץ, לא תחיו בלי כל הסעיף הזה? פיצלנו את החוק, בוא נגיד שהחוק עובר בלי זה, מה קרה?
אהוד קלינר
¶
אנחנו עכשיו במגמה לפתוח את השמים, עם מגבלות ונהלים והכול. עכשיו, ברור לכולם שיהיו חולים, גם ישראלים שיהיו בחו"ל וגם זרים שיוכלו להיכנס שיהיו חולים. אם לא יהיה לי את הכלי הזה סביר להניח שאף מדינה לא תסכים לשתף אותי במידע שאני ארצה כדי להקטין פה תחלואה ולקטוע את ההידבקות.
היו"ר חיים כץ
¶
יש לי אליך שאלה, אתה נציג משרד הבריאות, בארץ אתם כבר מסודרים, עם החולים בארץ, שאתם הולכים להתעסק בחו"ל? תקשיב, כל הסעיף הזה לא עולה. עד שלא תהיו מסודרים בארץ תתחילו להתעסק בחו"ל, בסדר?
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, תן לי לנסות לשכנע אותך, אתה בונה בניין, אתה לא יודע לבנות בארץ, אתה לא מצליח להרים בלוק על בלוק ואתה מדבר איתי עכשיו על הגג. אבל הגג צריך להישען על היסוד ואתה לא מצליח לבנות אותו, אז מה אתה עכשיו מתעסק לי בגג? זה מבחן במתמטיקה. יש לך המון שאלות פשוטות ושאלה אחת שאתה לא מבין בכלל, ואללה, תפתור את השאלות הפשוטות, אחר כך תתעמק בשאלה שאתה לא מבין. כי אם תתעמק בהתחלה בשאלה שאתה לא מבין לא תביא תוצאה. כשתהיה 100% בארץ אני אתן לך את חו"ל, כי אתה מחפש פה תירוץ למה אתה לא טוב בארץ. ואתה לא טוב בארץ.
היו"ר חיים כץ
¶
לא, לא, עזוב. אני לא רואה שום קשר, העסק לא עובד, אני לא חושב שצריך לתת את חו"ל. בשביל מה?
נעה בן שבת
¶
לא, הוא אומר, יגיעו עכשיו ישראלים לחוץ לארץ, יגיעו ישראלים לחוץ לארץ שהיו פה חולים או שנדבקו או ששם התברר שהם חולים או אנשים שיגיעו וייצאו - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אם שם התברר שהם חולים מה מעניין אותי עם מי הם נפגשו שם? זה מעניין את הארץ ש – הגיע ישראלי מחו"ל, אני אפתח מערך חקירות על כל ישראלי שהגיע מחו"ל?
נעה בן שבת
¶
יש לנו מידע שנאסף אצלנו, אנחנו גם נהיה מוכנים להעביר אותו למדינות הזרות כדי למנוע הדבקה ב - - -
אהוד קלינר
¶
אם הוא משוחרר או לא משוחרר זה לא קשור. הוא משוחרר בגלל שהחלטנו שיש כאן מדינה ירוקה ויש כאן מדיניות, זה לא קשור בין אחד לשני.
היו"ר חיים כץ
¶
כי אתה גם לא יודע לענות לי. פה היה צריך לשבת השר או גמזו בשביל לתת תשובות. נוחת הבן אדם בארץ, המידע מגיע עם הנחיתה או אחרי הנחיתה?
אסתי ורהפטיג
¶
זה לא רק לגבי אנשים שנחתו. אני אסביר את קשת הסיטואציות, כי אנחנו מדברים, למשל, על מצב - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אחרי? אז מה זה מעניין אותי כבר? הוא הגיע חודש אחרי שהוא נחת, הבן אדם או שהדביק - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני לא הבנתי. אולי מאפסנים אותו איפה שהוא ואז הוא מגיע. אותו בן אדם.
היו"ר חיים כץ
¶
אין אומן. אנחנו לא על אומן בכלל, אנחנו מדברים כללי. באומן אתה לא תוכל לקבל מידע כי מרוב הבלגן לא תדע כלום. הבן אדם נחת, מתי אתם מצפים שמשרד הבריאות יקבל מידע על הנוחתים?
אסתי ורהפטיג
¶
בכל 14 היום הרלוונטיים. ושוב, זה לא רק על האנשים שנחתו. לגבי אנשים שנחתו הם צריכים בידוד אם הם הגיעו ממדינות אדומות. זה מה שקבוע היום בצו וזה מה שחל, כי בעצם אנחנו לא יודעים אם הם נחשפו או לא כי ממדינות אדומות ההנחה היא שיש סיכוי מסוים שהם כן נחשפו.
היו"ר חיים כץ
¶
או שתבואי יותר קרוב או שתדברי יותר בקול רם. גם ככה הנושא מסובך וגם אני לא מבין אותך. את מסבירה מצוין, אבל אני מבין לאט.
אסתי ורהפטיג
¶
אני רוצה רק להסביר מה קשת המקרים שאנחנו מדברים עליהם, כי זה לא רק אנשים שחוזרים מחו"ל. מדובר למשל על מצב שאדם נוסע לחו"ל, בינתיים מתגלה שהוא קיבל תשובה חיובית לקורונה ואז אנחנו רוצים להגיד שהוא צריך בידוד, להגיד להם שאותו אדם חולה.
אסתי ורהפטיג
¶
כן. לכן זה המצב שאנחנו יודעים והם לא. זה מצב אחד. מצב אחר שהוא נחשף בארץ לחולה, גם דיברנו על זה, ולכן הוא גם חייב בידוד. מצבים נוספים אלה מצבים שאנשים מגיעים לארץ ואנחנו - - -
אסתי ורהפטיג
¶
אז אוקיי, אז אנשים מגיעים לארץ, עכשיו יכול להיות מצב שבאמת אדם מגיע והוא חולה, או שאדם מגיע והוא נחשף לחולה, שני המצבים האלה אלה מצבים - - -
אהוד קלינר
¶
אני אסביר. אם אני אקבל את המידע ביום השלישי יש לו עדיין הרבה ימים שהוא יכול להדביק אנשים.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, לא מעניין. תפתח בארץ את כל החקירות האפידמיולוגיות האלה, תעשה אותן, תהיה בארץ מוכן. אתה בארץ ברמה כזאת ירודה, ירודה, העסק לא עובד.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אם מי שנוחת בארץ, כל מי שנוחת, היה צריך לעבור בדיקת קורונה כל הדיון שאתם מנהלים פה לא רלוונטי כי - - -
היו"ר חיים כץ
¶
כל הדיון שאנחנו מנהלים פה הוא סתם, שמעת? גם אם הוא יעבור בדיקת קורונה וגם אם הוא לא יעבור, כי אתה באת עכשיו מאומן.
היו"ר חיים כץ
¶
הרצנו, הלכת לאומן, חזרת מאומן, באומן בלגן גדול, אתה חודש בבית, אחרי חודש בבית מודיעים לך מאוקראינה שאתה חולה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אז אני אגיד לך, יומיים שאני בארץ מודיעים למערכת הבריאות שאני חולה, מה קורה אז?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא, אבל אולי כדי לחסוך את הדבר הזה שווה לבקש מכל מי שנוחת בארץ, גם ממדינה ירוקה וגם ממדינה אדומה - - -
היו"ר חיים כץ
¶
אתה מבין מה קרה עכשיו בצרפת ובאנגליה? האנגלים הודיעו שכל מי שמגיע אחרי שעה ארבע אחר הצהריים מצרפת נכנס לבידוד 14 יום. כל האנגלים עזבו את צרפת - - -
היו"ר חיים כץ
¶
לפני ארבע. זה נורמלי? אם הם חולים, לא חולים. הגעת אחרי ארבע אתה בבידוד, הגעת בעשרה לארבע אתה חופשי. זה נראה סביר במסגרת המחשבה?
נעה בן שבת
¶
יש פה טענה שיש שובל. בעצם אותו חולה יצא מאותה מדינה, אבל הוא משאיר מאחוריו שובל של כל מיני אנשים שהוא פגש אותם ושיכול להיות שהוא הדביק אותם.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, אני אגיד לך, אני בן אדם פרודוקטיבי. אני אוהב לראות תוצאות מהעבודה שלי. נראה לי שפה אנחנו משחיתים זמן סתם עובדים, מחוקקים דברים שלא יכולים להיות. אבל אם אתה נהנה מזה, תקריאי.
היו"ר חיים כץ
¶
אם אתה חושב שאני יוצא נחמד כלפי הממשלה שאני מאשר להם את מה שהם חושבים – אני לא משחק פה פוליטיקה, אני משחק פה - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אם אני נוסע לסודן אז אני – המידע הזה רלוונטי, הייעוץ המשפטי, רק כשיש קשר לאותו בן אדם לאותה מדינה?
נעה בן שבת
¶
כרגע הסעיף מדבר על הסכם לחילופי מידע, הסכם בין המדינות, וצריך שהבן אדם הזה יגיע מאותה מדינה, אבל יכול להיות שהוא הגיע בתנועה סיבובית ממדינה מסוימת.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
זאת אומרת שאם הקונקשן שלי הוא דרך אתיופיה ויש הסכם כזה עם אתיופיה אז גם אתיופיה זכאית לדעת.
אסתי ורהפטיג
¶
נכון, עוד מעט נגיע לסעיף (ה) ואז נראה שבאמת כשאין הסכמים אז אנחנו מדברים על העברת מידע מצומצמת יותר, אנחנו לא מדברים על העברת מידע רחבה כמו שפה. וגם שם, עדיין יש הדדיות מסוימת עם המדינות, כלומר אנחנו לא נעביר מידע למדינה שאין קשרים איתם. אודי, אתה יכול יותר להסביר.
עמית עמיר
¶
ובכל מקרה אנחנו דורשים התחייבות של המדינה, או הארגון הבינלאומי שאליו מעבירים, התחייבות שלא להעביר את המידע לאחר.
היו"ר חיים כץ
¶
תוך כמה זמן נראה לך שהמדינה תעביר את ההתחייבות? ככה אנחנו מדברים, אתה יודע, מאחר שהעסק עובד כל כך טוב וכל כך מהר, אנחנו פונים עכשיו לצרפת, לאמא של הרצנו.
היו"ר חיים כץ
¶
אתה יודע למה גם, בגימטרייה זה גם חכם. 68. ועוד כמה. העברנו פה את החוק של אתי, היה 518, השאלה הראשונה שנשאלתי, נעה, אם יש לי בן דוד שיש לו מפעל עם 517 עובדים. מפה הגיע ה-518. זו השאלה שנשאלתי. אמרתי, אין לי בן דוד עם מפעל, אבל.
היו"ר חיים כץ
¶
אני לא משחק גימטרייה, אבל כל ההסכמים שלי וכל החוזים שלי נגמרים או בחי או בחמסה. באופן כללי. תראה את הנכים, 4.318 מיליארד. ה-18, תמיד הגניבה באה בסוף. אנחנו גומרים ארבעה מיליארד ואני אומר להם 18, שימו גם את ה-18, שיהיה לנו. תמיד זו תוספת לתקציב. אז פה ה-518, למה 518? כי 501 זו הייתה נקודת חיתוך לכמות מפעלים כי רצינו לבדוק ולא לפגוע בתעשיינים, זה מעין פיילוט כזה, אז אמרנו ב-501 המצב של המפעלים, כמות המפעלים יורדת כי 501 זה כבר מפעל גדול, אז אמרתי במקום שייגמר ב-501 יכול להיגמר ב-505 או 518. אתה לא מבין איזה התעסקות בתקשורת, החוק לא מעניין, רק הצהוב, רק מאיפה ה-518, אם לחיים יש דוד או בן דוד, אין לי דודים, לא חשוב, שיש לו מפעל עם 517 עובדים, זה מעניין אותם. אחר כך תעמוד על הבמה ותגיד הוא זעק עם 518.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
לא, חיים, אפרופו חמסה שהזכרת מקודם, היה איזה רב אחד שהגיע לאחד שהוא ממש כופר ולא מאמין בה', הוא רואה אצל העשיר הזה שיש לו כמו חמסה - - -
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
בקיצור, הוא רואה אצל העשיר איזה חמסה מאוד גדולה, הוא אומר לו: אדוני, אתה יודע שחמסה זה מופיע בתנ"ך, בתורה, איך זה שאתה לא מאמין ויש לך את זה? הוא אומר לו: שמעתי שהקדוש ברוך הוא עוזר גם לכופרים. אז חמסה זה כבר של כולנו.
עמית עמיר
¶
אני רק אשמח להתייחס לשאלה שאדוני שאל קודם, הדרישה היא להתחייבות, לא להתחייבות כל פעם מחדש כשרוצים להעביר את המידע.
היו"ר חיים כץ
¶
כמה זמן זה לוקח? תשמע, הגענו להסכמות כשהייתי שר עם הרוסים על פנסיות לעולים מרוסיה. פנסיות, so called פנסיות, 100 דולר, 200 דולר לחודש. עבדנו על ההסכמות, אחרי שסיכמנו, ואללה שנתיים.
היו"ר חיים כץ
¶
בלי קורונה. עולים שעלו לארץ מרוסיה והם לא באו עם מסמכים, הם יצרו זכויות פנסיוניות ברוסיה ואין להם ניירת כי הם עזבו וזה. סגרנו עם הרוסים, הרוסים מסודרים, יש להם על כל אחד איפה הוא עבד, איפה זה, הבן אדם אמר: אני עבדתי ברכבות. הוא בא לגנזך של הרכבות מוציא את ה - - -
היו"ר חיים כץ
¶
כמו שרישומים בגרמניה אתה יכול להוציא על נספים של השואה, תאריכי לידה, אתה מוציא נתונים חבל לך על הזמן. שנתיים לקח לנו על האישור, עד אז כבר יהיה חיסון לקורונה ולא יהיה לנו לממבה השחורה, זו המגפה הבאה שתבוא לנו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
כשאתם מעבירים את הנתונים על אותם אנשים למדינות הזרות האם הנתונים מדברים על נתיב כלשהו או שמית? כי אין רלוונטיות לשם של אותו בן אדם שהגיע אליי, יותר לנתיב שלו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אז שפה יבוצע התחקיר ויעבירו לו את הנתיב. יעקב יודע איפה הוא היה, אבל ברגע שאתם מעבירים את השם מה זה עוזר להם שהם יודעים את השם?
אסתי ורהפטיג
¶
לא, פה היא תעשה את התחקיר אם אותו אדם נמצא פה. מה שאתה מדבר זה הסעיף שמדבר על אדם שהיה במדינה זרה והגיע לארץ ואז פה אנחנו נעשה, כמו שאתה אומר, חקירה אפידמיולוגית.
אסתי ורהפטיג
¶
אבל המצב ההפוך הוא שאדם היה פה ונסע למדינה זרה והוא כרגע במדינה זרה, אז אנחנו לא יכולים לעשות לו חקירה אפידמיולוגית, אבל אנחנו בדיוק קיבלנו תוצאה שאותו אדם חולה אז אנחנו מודיעים לאותה המדינה הזרה: תדעי לך, או שהולך להיכנס אלייך, כי עכשיו הוא במטוס, או שכבר נכנס אלייך אדם שזה מספר הטלפון שלו והוא התברר כחולה, אז תדעי, תצרי איתו קשר ותגידי לו שהוא צריך בידוד.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אוקיי. העברתם את הנוהל הזה דרך משרד המשפטים? כי אני מניח שיש פה סוגיות של זכויות פרטיות.
סימונה פרנקל
¶
אנחנו לא ביקשנו אותו, אבל אנחנו נסייע לכל המשרדים שירצו להעביר או לקבל מידע בחו"ל. אנחנו נסייע, השגרירויות שלנו יסייעו, אבל זו לא יוזמה שלנו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
האם את מכירה שיש הסכמים דומים בין מדינות אחרות? לא בין ישראל לבין מדינות אחרות, בין מדינות אחרות ברחבי העולם, האם זו פרקטיקה שנהוגה בעולם?
סימונה פרנקל
¶
אתה מדבר על הנושא של בדיקות אפידמיולוגיות של הקורונה? אני חושבת שזה נושא חדש מדי בכדי שיהיה לנו מידע, אנחנו לא יודעים על מידע כזה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא על הבדיקות, לא על החקירות האפידמיולוגיות, אני מדבר על שיתוף מידע מהסוג הזה.
סימונה פרנקל
¶
אני לא יודעת מה זה שיתוף מידע מהסוג הזה, אנחנו מדברים על מידע מאוד ספציפי שמתייחס לבדיקות אפידמיולוגיות. יש הסכמים בכל מיני נושאים בין מדינות, כולל בנושאים כלכליים ואחרים.
סימונה פרנקל
¶
יש אמנות להלבנת הון ובתחומים אחרים שהם לא רלוונטיים להסכם הזה. בהסכם הזה, אני חושבת שהנושא של הקורונה הוא חדש מדי, אין לי מושג, אני מוכנה לבדוק ולחזור אליכם עם תשובה.
אהוד קלינר
¶
אלה תקנות שנחתמו ב-2005 ורוב מדינות העולם חתומות עליהן. עדיין צריך את החקיקה המקומית כדי לאפשר את העברת המידע, אבל ההסכמות והעקרונות כבר נקבעו בשנת 2005, וזה נכון לא רק לפנדמיה אלא בכלל למחלות זיהומיות, גם כשעולה חולה שחפת או חולה חצבת או כל מיני מחלות מדבקות שאנשים מסתובבים איתם בעולם, וזה בא להסדיר בעצם את הנושא הזה.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, אנחנו פיצלנו את הקטע הזה, אני לא רוצה להעלות אותו. פיצלנו את החוק, העברנו אתמול את מה שהעברנו בלי הקטע הזה. זה לא הכי בוער לנו בעולם, זה לא עושה לנו נזקים, זה לא מונע מאיתנו שום דבר נכון לעכשיו.
היו"ר חיים כץ
¶
אני אתן לך להסביר, אני לא מקבל את מה שאתה אומר, תגיד מה שאתה רוצה, אני לא מעלה את זה להצבעה, לא מעלה את זה לאישור. אם אתה רוצה עכשיו לדבר, בבקשה, יש לך את זכות הדיבור.
אהוד קלינר
¶
אני חייב לומר שהימנעות מהעברה של הסעיף הזה עלולה להגיע למצב שלא נקבל מידע חשוב על אנשים חולים, על אנשים שצריך לבודד אותם והתוצאה בהחלט יכולה להיות גם סיכון של בריאות הציבור.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אם זה בעצם קבלת חוק כדי ליישם אמנה שלא נוגעת רק לקורונה למה הדבר הזה לא יושם בישראל? זאת אומרת אם אנחנו מדברים על אמנה, אתה דיברת על אמנה שמדברת על שיתוף מידע של מחלות זיהומיות שלא נוגעות לקורונה, למה זה לא בוצע כבר אם זה כל כך חשוב?
אסתי ורהפטיג
¶
זה מבוצע, אבל כמו שאמרתי רק לגבי מידע אנונימי או בהסכמה, כי אם אין לנו חוק שמאפשר לנו להעביר את המידע בגלל ענייני פרטיות - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מבין למה דרוש החוק כדי להעביר מידע, אבל מאחר שיש את האמנה הזאת שמתייחסת לסט שלם של מחלות זיהומיות למה זה לא בוצע כבר?
אסתי ורהפטיג
¶
שוב, האמנה הזאת היא לא מחייבת בישראל ואם אין לנו מקור סמכות בתוך ישראל חוקי שמאפשר לנו ל - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
לגבי האמנה הזאת, שאת אומרת שיש חוק שאומץ בישראל ויש מקור חוקי למה אתם לא משתמשים בו? ואם אין מקור חוקי, למה זה לא בוצע עד עכשיו? מה - - - בישראל לקבל את היכולת ליישם את הוראות האמנה הבינלאומית בדבר שיתוף מידע לגבי מחלות זיהומיות?
אסתי ורהפטיג
¶
אולי יש פה איזה בלבול. יש את התקנות האלה, הן לא חלות על ישראל, הן לא מחייבות והן לא מאפשרות לנו גם כמקור סמכות למסור מידע. אנחנו צריכים שבחקיקה הפנימית שלנו, של ישראל, תהיה הוראה שמאפשרת לנו למסור.
אסתי ורהפטיג
¶
רגע, אם אני מבינה מה אתה אומר, אתה שואל למה לא כבר לפני כן עשינו חוק שמחייב באמת, כמו בהוראות ובתקנות, שמאפשר לנו להעביר מידע. אז כמובן שהסיפור הזה של העברת מידע על מחלות זיהומיות בתקופה הנוכחית של הקורונה, אודי יכול להסביר את זה יותר טוב, אבל בוודאי שהוא מקבל נפח הרבה יותר משמעותי והיכולת הזאת, החשיבות של העברת מידע בין מדינות בעת הנוכחית של התפרצות המגפה הזאת היא הרבה יותר חשובה ולכן עכשיו נוצר הצורך שיהיה לנו סעיף מסמיך שאי אפשר יהיה להסתפק באותו מידע אנונימי שהיינו מעבירים עד עכשיו או בהסכמה. שוב, אנשים לפעמים גם מסכימים שיעבירו מידע בעניינם.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
זאת אומרת ככל שאתם מבינים הנושא לא נידון בעבר בכנסת ונדחה מטעמים שונים.
היו"ר חיים כץ
¶
אוקיי. אנחנו לא נצביע היום על הקטע הזה של החוק. בעתיד, אם נראה שהכול בסדר אז אנחנו נצביע על הקטע של החוק.
הישיבה ננעלה בשעה 10:25.