פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת הכספים
19/08/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 116
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, כ"ט באב התש"ף (19 באוגוסט 2020), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 19/08/2020
חוק-יסוד: הכנסת (תיקון מס' 50 - הוראת שעה)
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק-יסוד: הכנסת (תיקון מס' 50 – הוראת שעה) (התפזרות בשל אי-קבלת חוק תקציב)
נכחו
¶
חברי הוועדה: יצחק פינדרוס – היו"ר
ינון אזולאי
רם בן ברק
קרן ברק
ניר ברקת
אחמד טיבי
אופיר כץ
מיקי לוי
בצלאל סמוטריץ'
אלכס קושניר
אנטאנס שחאדה
קטי קטרין שטרית
הילה שי וזאן
מיכל שיר סגמן
רם שפע
עאידה תומא סלימאן
מוזמנים
¶
דודי קופל - סגן ליועץ המשפטי במשרד האוצר, משרד האוצר
יוגב גרדוס - סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
שרית פלבר - משפטנית, משרד המשפטים
איל זנדברג - ראש תחום משפט ציבורי, משרד המשפטים
הצעת חוק-יסוד
¶
הכנסת (תיקון מס' 50 - הוראת שעה) (התפזרות בשל אי-קבלת חוק תקציב), פ/1741/23 כ/847, הצעת ח"כ צבי האוזר
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בוקר טוב. אני פותח את הישיבה. אנחנו מתחילים לדון בהצעת חוק יסוד: הכנסת ותיקון חוק משק המדינה (הוראת שעה), שני הדברים האלה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
זה לא קורה לי הרבה. אבל היושב-ראש לא נמצא פה. הוא נמצא בבני ברק. ולא קורה הרבה שלא שומעים אותי.
אז אנחנו נתחיל עם הדיון בהצעת החוק.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
קולו נשמע למרחוק, כן. אנחנו בטוחים שבשבוע הבא הוא חוזר לפה עם שתי רגליים בועטות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הקול קול גפני, זה ברור. אין לנו דרך אחרת.
אנחנו נצלול ישר לדיון. מיקי, רצית מילה אחת. מיקי, רצית משפט אחד. אבל בקצרה, כי אנחנו רוצים להיכנס לדיון. יש לך הודעה בתור יושב-ראש הקואליציה שהחוק יורד מסדר-היום ואנחנו הולכים לבחירות? מה ההודעה שאתה רוצה להודיע לנו? מיקי?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
נו, מיקי. תשמיע את קולך. כולם בהקשבה, נו. עודד, תן למיקי לדבר בשביל שאני אוכל לתת לך לדבר. כן.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
פינדרוס, תביא לו את המיקרופון. תקרב את המיקרופון שלך כך כשתצעק ישמעו אותך.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
טוב. אז ככה. קודם כול, ראשית כול, התכנסנו פה היום כמובן, אדוני היושב-ראש, בשביל לדון בהצעת החוק לדחיית אישור התקציב.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לדחיית אישור התקציב. אז יש מספר דברים ומספר הבהרות שאני מבקש להבהיר. ראשית כול, אני אגיש מספר הסתייגויות. אני סיכמתי את זה וגם דיברתי על זה עם היועצת המשפטית של הוועדה, שבעצם כל הסתייגות תהווה עשרה ימים של דחייה. זה אומר שאני אגיש יחד עם גפני, או לא יודע יחד איתך פינדרוס ויחד עם אופיר כץ רכז הקואליציה בוועדת הכספים, נגיש 25 הסתייגויות עד 250 ימים. כל הסתייגות תיתן דחייה של עשרה ימים כדי שתישמר לנו האפשרות למועדים שבסופו של דבר יתאימו עד להגעה לסיכום בינינו לבין כחול לבן, אם בכלל.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני חושב שהאמירה של חבר הכנסת זוהר היא בעצם שינוי בחקיקה עצמה. בעיניי, זה מהווה נושא חדש.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - ברור שרק הסתייגות אחת בסופו של יום תעבור או החוק המקורי. ושם גם ייקבעו מספר הימים הרלוונטיים לסיום האירוע הפוליטי הזה. זה אחד. שניים, יותר נכון, יש ארבעה תנאים שבאמצעותם יהיה אפשר להעביר היום את החוק בוועדת הכספים בהכנתו לקריאה שנייה ושלישית. ואלו הם התנאים, אדוני היושב-ראש, ולכן אני מבקש שהם יהיו בתוך גוף החוק.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא. באישור ועדת הכספים, מיקי. לא יהיה בלי אישור ועדת הכספים. לא יהיה בלי אישור ועדת הכספים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
תן לו. הכול בסדר. אני מבטיח לך שתוכל לדבר. תן לו להגיד את ההסתייגויות שלו. אני בטוח שגם לך היו כמה הסתייגויות. אין לי ספק, עודד. אני בטוח כבר בתחילת הדיון שלך יהיו הסתייגויות. כן.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
תנאי ראשון, מכיוון שנוכל לאשר את החוק בשלוש קריאות בהכנה לקריאה שנייה ושלישית, לאחר מכן גם במליאה, זה גמישות של 5% בתקציב 2020.
התנאי השני, זה אישור ברור להפעלת פרויקט קרב והיל"ה. זה הנושא השני שחייב להיות לכלול בתקציב הזה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הדבר השלישי, אישור התקציבים לציונות הדתית, שאנחנו יודעים שהם הופנו עד עכשיו באמצעות כספים קואליציוניים. אם לא נתקצב אותם ולא נפתור את בעיית התקציבים של הציונות הדתית גם החמ"ד וגם פרויקטים אחרים - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
עודד, לא, לא, לא. לא רוצה לשמוע. לא רוצה לשמוע. כשהוא יסיים אתה תוכל לומר את מה שיש על ליבך.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הנושא הרביעי, תקציב תמיכות לישיבות. זה הנושא הרביעי שאנחנו מבקשים להכניס בתוך החוק.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני פותח לדיון, ואני מבקש שלפחות חברי האופוזיציה שלא יפרעו אחד לשני. תנו כל אחד בתורו. תנו כל אחד בתורו.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. אני בכלל ביקשתי הצעה לסדר, אדוני. אני חושב שהדבר הנכון היה שוועדת הכספים- - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אז בלי הצעות לסדר. אז לעניין החוק. אוקיי, אז בעניין החוק אני אומר, אדוני, ראשית החוק שהיה צריך להיות מונח כאן עכשיו, זה לא החוק הזה, אלא חוק התקציב. מה שמדינת ישראל זקוקה לו הוא חוק תקציב ולא חוק דחיית תקציב. ומה שאתם מנסים לעשות פה, כולל הדברים שאמר יושב-ראש הקואליציה, זה פשוט לגנוב את הקופה. לא פחות זה. בלי חוק תקציב, להעביר את הכספים לכספים ייחודיים, אני לא למה ולאן. ואז עוד להשאיר לכם 5% כדי שתוכלו גם איתם מה שאתם רוצים, ואתם עושים את זה במשבר הכלכלי הכי גדול שמדינת ישראל ידעה. התקציב הזה הוא נדרש. צריך להעביר אותו. לא צריך להעביר פה חוקים שהם חוקים פוליטיים. לצערי, כל מה שוועדת הכספים עוסקת בו מהיום שקמה הממשלה זה רק חקיקה פוליטית, חקיקה שעסוקה פעם אחת בהטבות המס של ראש הממשלה ובפעם אחת בסגירת האתננים הפוליטיים שאתם הבטחתם אחד לשני, בכולל בחוק הזה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הטבות מס לעצמאים לא פה. הן לא פה, הטבות המס לעצמאים. הלוואי שהיית נותנת הטבות מס לעצמאים.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הלוואי שהיית נותנת הטבות מס לעצמאים. אין פה לא הטבות מס לעצמאים, אין פה לא שינוי שווי מס רכב, אין פה לא פחת מועט לעסקים חדשים. אין פה שום דבר ממה שאנחנו ביקשנו לטובת הגברת התמיכה. עכשיו, אני אומר לך את זה כחבר אופוזיציה: תביאו תקציב, אנחנו מתחייבים לדבר אחד - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
בדברים הטובים שם בתקציב אנחנו נתמוך בהם ונעביר אותם כפי שאני העברתי פה, אני אומר לך אדוני, פה חוקים שאתם הבאתם אפילו שאנחנו מהאופוזיציה, ואפילו שלא היינו חלק מהקואליציה. כי אנחנו צריכים לעשות את הדבר הנכון לאזרחי ישראל, ולא את הדבר הנכון לפוליטיקה. ואני אומר לכם: תתחילו להתעשת. כל מה שיקרה עכשיו, חבר הכנסת זוהר, זה קומבינה על קומבינה. את קרן קרב והיל"ה אתם יכולים לפתור עכשיו. גם את הנושאים אחרים אפשר לפתור עכשיו בתוך התקציב.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
איך אפשר לפתור עכשיו? אתה לא יכול לפתור את זה. אתה לא יכול לפתור את זה. אנחנו - - - שלושה חודשים - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
קטי, קטי, קטי, קטי, תקשיבי. יש שתי אופציות: או שתהיה לך זכות דיבור או שאת תפריעי לכולם. תחליטי מה את רוצה לבחור מביניהם. כן.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני, מתוך ה-120 מיליארד שקלים שהם קופת קורונה, אני מבטיח לך שאפשר למצוא גם את התקציבים אחרים, כי אתם יודעים פה בוועדת הכספים. אתם ראיתם את המצגת של החשב הכללי לפני פחות מחודש. מה אחוזי הביצוע של הממשלה על 120 מיליארד שקלים האלה. גם שם אתם לא נמצאים.
עכשיו לעניין החוק עצמו, אני מבקש שתירשם טענת נושא חדש. הדברים שאמר חבר הכנסת זוהר הם לא פחות מאשר שינוי החוק עצמו. מדובר בשינויי חקיקה. מבחינתי, מדובר בנושא חדש.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
מה ששמענו ממיקי הוא ההוכחה לייחס של הממשלה ושל ראש הממשלה לציבור, לא לכנסת. לכנסת אנחנו יודעים מה היה חשוב, אלא לציבור.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תוך כדי כך ששתי המפלגות מתקוטטות לגבי איזה בכיר ימונה ומי הפוליטיקאי שיחליט לגבי לזהות מינוי בכירים, יש אנשי שקורסים בשטח. תוכנית היל"ה, תוכנית קרב ותוכניות נוספות הן תוכניות שנפגעו ואנשים נפלטים. נוער בסיכון נפגע וגם המשפחות והחברה באופן כללי. ולכן חובה על ועדת הכספים למצוא פתרון, בכל חוק שיבוא אליה להשחיל את הנושא הזה כדי להביא לפתרונו.
הנושא השני הוא תוכנית בריאות בחברה הערבית. רפורמה ותוכנית בריאות על רקע המשבר של הקורונה עולה כמיליארד שקל בחברה הערבית. אני מבקש להוסיף הסתייגות בשם הרשימה המשותפת על 250 מיליון שקל לתוכנית בריאות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
זה עיקרון. בהמשך אני אציג את הסתייגויות בכתב. אבל על הנושאים, כמו שמיקי אמר, כולל פירוט שהרשימה המשותפת תפרט אותו בהמשך.
בנוסף, אני רוצה לומר שהוועדה הזאת קיבלה החלטה להמליץ על הקפאת חוק קמיניץ. ואני רוצה שהחלטה הזאת של הוועדה תיושם. אמנם בשטח עדיין יש הריסות, יש קנסות. ולכן הדרישה הזאת שלנו מקבלת משנה תוקף של הרשימה המשותפת לגבי הצורך לבטל או לחלופין להקפיא.
בנוסף, מכובדי היושב-ראש החדש - - -
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אגב, אנחנו שוב מאחלים החלמה מלאה ליושב-ראש גפני. אנחנו מקווים שהוא ישוב לכאן במהירה.
לגבי יותר מ-12,000 או 13,000 מורות ומורים מובטלים, הדבר מחייב השקעה של מאות מיליונים כדי לקלוט אותם במערכת, והרשימה המשותפת רואה בזה נושא חשוב ביותר ואנחנו נגיש על זה הסתייגות.
והנקודה האחרונה, משרד המשפטים החליט להקים בית משפט בטייבה. אבל משום מה התקציב נפל בין הכיסאות. תקציב לא גדול. 30-25 מיליון שקל. וחשוב לנו למצוא מימון כדי שהפרויקט הזה יצא אל הפועל. אלה ההערות, וההסתייגויות של הרשימה המשותפת יבואו בהמשך. תודה רבה.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
תודה רבה, אדוני. קודם כל נחמד שזה ככה באופן חד-משמעי על השולחן התנאים להעברת החוק.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
בדיוק. לא עושים את זה מאחורי הקלעים. לא מנסים לתרץ את זה. באים ושמים על השולחן: התנאים שלנו; הינה השחיתות שלנו; בואו תצביעו לנו בעד.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
בדיוק. אם לא, אז תחפשו את חברים שלכם. אגב, לא ברור בדיוק למי הם מתנים מה. אינטרס של מי כאילו? לא הבנתי. מה האינטרס פה שלא יעבור תקציב? רוצים ללכת לבחירות, לכו לבחירות. תפסיקו לאיים על אזרחיות ואזרחי ישראל בבחירות. מה שעושה הממשלה הזאת גרוע בהרבה ממצב של בחירות. בהרבה יותר גרוע. השמידו כל חלקה טובה בהתנהלות הפוליטית במדינת ישראל שכבר נמצאת בהידרדרות הרבה מאוד שנים תחת שלטון נתניהו.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
אבל הגיעו לשיאים שאי-אפשר לתאר אותם. על מי אתם מאיימים? במה אתם מאיימים בדיוק? אדרבא, תתכבדו ותלכו לבחירות. במקום לבוא לפה ולהגיד: אנחנו נסכים לדחות את המועד שבו אולי נלך בכל זאת לבחירות לא ב-100 יום, אלא אולי ב-250 יום, אנחנו נחליט. עוד נחליט. תנו לנו עוד אופציות. עכשיו, מה זה משנה מה יהיה כתוב. מה זה משנה אם זה יהיה 100 ימים או 250 יום. הרי לא עמדתם בזמן שהייתם צריכים להביא את התקציב לכנסת. אתם לא עומדים בזמן שאתם צריכים להעביר תקציב מדינה. אתם לא עומדים בכלום. הרי שום דבר שהקואליציה בחסות נתניהו חותמת עליו לא שווה את הנייר שהוא חתום עליו. הם משקרים ברצף. הם חוזרים בהם מכל ההסכמות ומכל ההתחייבויות. מי במדינת ישראל יכול להאמין למשהו שהם אומרים, גם אם זה עובר כחוק. זה הדבר המדהים. גם אם זה עובר כחוק לא עומדים בזה ולא מכבדים את זה.
עכשיו, מה אומרים פה? אומרים
¶
תנו לנו 5% גמישות. כמו ששאל בצדק חברי מיקי לוי, 5% גמישות מאיזה תקציב? אין בכלל תקציב. על מה אתם מדברים. אחר כך אומרים: אנחנו נתקצב את פרויקט קרב ופרויקט היל"ה, שני פרויקטים מאוד מאוד חשובים. אבל הם ממש לא היחידים. מה עם תנועות הנוער? מה עם המקלטים לנשים נפגעות אלימות שסובלות? נשים נזרקות לרחוב, ילדות וילדים מוכים נזרקים לרחוב. זה כסף שלא נכנס בשחיתות שלכם? זה כאילו לא מספיק טוב בשביל לקבל קדימות להיות תנאי לתאריך חדש שאותו נוכל לדחות?
ואז אומרים
¶
תנו לנו עוד שני דברים שהם תלוי כיפה, או כיפה סרוגה או כיפה שחורה – תנו את הכסף בשבילם ואנחנו נעביר לכם את מה שאתם רוצים. אני לא מצליחה להבין איך אתם מעיזים להגיד את הדברים האלה בקול רם. איך באמת אתם לא ממש פוחדים שהאדמה תיפער את פיה ותבלע אתכם על השחיתות, על חוסר אחריות, על ההזנחה, על ההפקרה של אזרחיות ואזרחי ישראל ושל מדינת ישראל? זאת פשוט חרפה ממדרגה ראשונה.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
בוקר טוב. תודה רבה לך, אדוני היושב-ראש. תראו, אנחנו נמצאים במצב שאין לנו תקציב כבר שנה וקצת. ומה שהקואליציה מבקשת עכשיו, אחרי 90 יום שהייתה אמורה לייצר תקציב, והיא רוצה עוד דחייה, עוד 100 יום, ועכשיו דחייה של 250 יום עם נקודות יציאה כל עשרה ימים וכל מיני טריקים ושטיקים.
עכשיו, אני אומר לכם
¶
תראו, טובת מדינת ישראל מחייבת תקציב. אני בתור חבר אופוזיציה מוכן להתייצב כאן לדיונים מהבוקר ועד הערב בשביל לאשר תקציב. תעבירו את החוק הזה, תקבלו את ההסתייגות. תעשו אותו לשבועיים ימים, תגידו: בעוד שבועיים נגיש תקציב. במשך שבועיים נשב כולנו על המדוכה, כי התקציב הזה חשוב למדינת ישראל. אבל תהיו רציניים. הרי אף אחד לא מאמין לכם, שאתם באמת מתכוונים להעביר תקציב. הרי זה הכול תרגילים פוליטיים. ואי-אפשר לעשות כל הזמן תרגילים פוליטיים על חשבון אזרחי מדינת ישראל. בואו נקבע שתוך שבועיים מעבירים תקציב. נשב כאן יום וערב כמה שצריך, נריב, נצעק, בסופו של דבר נסכים ונצביע כולנו על תקציב שישרת את מדינת ישראל. אפשר יהיה לצאת עם איזו תוכנית נורמלית לתמוך באנשים.
אבל לא הבדיחה הזאת של 100 ימים, 250 ימים, נקודות יציאה. נו, באמת. יש כאן מדינה לנהל. זה הרי בסוף זה לא משחק. זה לא איזושהי הצגה שאנחנו מנהלים כאן. יש כאן מדינה שצריך לנהל אותה. צריך לנהל אותה עם תוכנית כלכלית. ואני מבקש מחברי הקואליציה: תתעשתו, תהיו אחראיים ותעשו את הדבר הנכון.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מבין שליום חמישי הקרוב זה כבר לא יהיה. למחר זה כבר לא יהיה. תדחו את זה בשבועיים ימים וכולנו נצביע בעד הדבר הזה.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש החליפי, אני מבין שאתם הגעתם לסיכום עם הליכוד לגבי 400 מיליון שקלים. ככה לפחות אני מבין ממיקי זוהר. הוא שם את זה כתנאי. אפילו לא כהסתייגות, אלא לתוף החוק.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ינון, ינון, ינון, היית בחוץ. הסיכום הוא שנותנים לכל אחד לסיים את דבריו במקום שהוא ידבר בזכות הדיבור שלכם.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש חליפי, אני מבין שאתם מאושרים שהגעתם לסיכום עם הליכוד לגבי 400 מיליון שקלים תקציב ישיבות.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
כי יושב-ראש הקואליציה שם את זה כתנאי. אני גם בטוח שב-5% גמישות שהוא ביקש יש את 400 מיליון שחברי אזולאי דיבר עליהם. אבל אני בטוח שאתם מבסוטים. אבל יש כמה אוכלוסיות שפחות. ואני רוצה לתת לך כמה דוגמאות. סטודנטים עולים שלא בטוח שיהיה להם תקצוב לשנה הבאה למימון שכר הלימוד. אתה יודע מה הסכום? 33 מיליון שקל. אין. תוכנית תגבור לימודים לילדים עולים חדשים, תוכנית יע"ל פל"א, תוכנית משותפת של משרד החינוך ומשרד הקליטה. אתה יודע מה התקציב? 10 מיליון שקלים. חסר. מלווה עולים במשרד הקליטה שנמצא - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
חברת הכנסת שטרית, בואי, תני לכל אחד. כל אחד נבחר בפריימריז במפלגה שלו. אני בטוח שהוא יודע להתבטא לבד. הוא לא צריך עזרה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
קטי, בואי, בואי. אם אנחנו רוצים לסיים את הדיון ונתחיל הצבעות בעוד חצי שעה, זה אומר שלא מפריעים אחד לשני.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני, כמו שהבטחתי לך, כל פעם שמפריעים לי אני מתחיל מחדש. אדוני היושב-ראש החליפי, אני בטוח שאתם שמחים על כך שהגעתם לסיכום עם מפלגת הליכוד בנושא של 400 מיליון תקציב ישיבות. אני בטוח שב-5% הנוספים אתם תוסיפו עוד כסף, כמו שחברי אזולאי אמר.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
תגבור לימודי לעולים – 10 מיליון שקלים. מלווה עולים – 13 מיליון. חיילים בודדים, חיילים משוחררים, מובטלים מתחת לגיל 28, אני אומר לכם כל כך הרבה דברים. אבל אתם עסוקים בשטויות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
רק למי שיש לו ילד. מה הגיל הנשואים הממוצע בישראל? 28. עכשיו, תגיד לי למי יש ילדים בגיל 28? למי העברתם?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
עם כל הכבוד לכם, אני חושב שאתה וחבר הכנסת גפני וסיעת יהדות התורה וש"ס דואגים מצוין לבחורים שלהם.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אבל אתה מפריע לחברך וכבר היה לך זכות דיבור. זה בסדר גמור. אבל אתה עכשיו לבוחר שלך ונבחר שלך.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני, רק במשפט אחד. אני לא אתחיל מהתחלה כי מי שהפריע לי הפעם זה חבר שלי.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
שמעתי את מיקי זוהר ואת איתן גינזבורג בריאיון בגלי צה"ל, אם אני לא טועה. היה ריאיון מדהים. הם דיברו על הכול חוץ מהתקציב. הם דיברו על בעיות בין כחול לבן לליכוד, מינוי בכירים, ערבויות של כחול לבן לנתניהו בזמן המשפט. דיברו על הכול חוץ מהתקציב.
מה מעניין את הציבור זה כנראה התקציב. כי מה שמעניין את הציבור זה הוודאות כלכלית. ואתם פשוט מסרבים לתת לו. אז חבר'ה, אתם חייבים להתעשת וחייבים להעביר את התקציב ולא להתעסק בשטויות. תודה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. הבקשות של מיקי זוהר מעידות יותר מכל על האמון הרע בין הליכוד לבין כחול לבן לבין גורמי הקואליציה. נהדר. פשוט נהדר. כל אחד שם אבן רחיים על צווארו של השני. וגם בין גורמי הקואליציה והממשלה. ההתניה הקודמת של קידום החוק על פי אחוזי התקדמות. לא הבנתי. אני רוצה, גברתי היועצת המשפטית – אני לא הבנתי מה הדרישה של לפי אחוזי התקדמות. איזו התקדמות? במשא ומתן בין כחול לבן לבין הליכוד? לא הבנתי את התניה הזו של החוק באמת. אם מישהו מחבריי יכול להסביר לי, אני אשמח. מה שייך אחוזי ההתקדמות בשיחות, בימים? או שזה ל-100 יום או שזה לא 100 יום. הרי נתניהו תמיד יכול לפרק את הממשלה הזאת מתי שהוא רוצה. אין לו בעיה. הוא כבר עלב בכחול לבן מכל הכיווניים. אין. לא נשאר כלום.
אז אני רוצה הסבר חוקי, גברתי. אתה מפריע לי, חבר הכנסת גינזבורג.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
תתרגם את זה איך שאתה רוצה, אבל אתה מפריע לי. אני לא אמרתי את זה. אתה אמרת את זה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, הרגע סיימת לדבר על זה שכואב לך שנתניהו עולב בכחול לבן ואתה מנסה להתחרות איתו?
שגית אפיק
¶
אני אנסה להסביר את שני הדברים שאני הבנתי ממיקי זוהר, מחבר הכנסת מיקי זוהר, כי אחד הוא הגיש הסתייגות. אז אני יודעת להסביר מה שהבנתי.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
שגית, רק על מה שהוא אמר. אני לא הבנתי. הוא ציין שם גם את הנושא של האי שוויון בחינוך המיוחד החרדי? זה נכנס לתנאים?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
חבר הכנסת פינדרוס, בתנאים שהמציג הליכוד איתכם – אני פשוט לא זוכר מה ההסתייגויות שמיקי אמר – 80 מיליון השקלים לטובת החינוך המיוחד החרדי הוכנסו?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בוא, אני ארגיע אותך. לא היה משא ומתן בין יהדות התורה לליכוד. מיקי זוהר בא על דעת עצמו אולי עם רעיונות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא היה שום דיאלוג, שום משא ומתן. יש משא ומתנים במקומות אחרים. אנחנו נדון על החוק. נדון עליו. נכניס את ההסתייגויות. נשמע את כולם. נדון, כן.
שגית אפיק
¶
אז אני אסביר. הצעת החוק שבפניכם היא בעצם הצעת חוק שדוחה את המועד לאישור התקציב על ידי הכנסת. הצעת החוק דוחה את המועד מ-25 באוגוסט בחצות למועד אחר שכרגע הוא 3 בדצמבר. כדי להגיע למועד הזה, נדרש תהליך שנעשה גם בממשלה וגם בכנסת. התהליך שנעשה בממשלה הוא התהליך להכנת הצעת חוק תקציב. נכון לעכשיו, אנחנו מדברים על תקציב חד-שנתי, כי כמו שהסברנו בישיבה הקודמת, כדי לעשות תקציב דו-שנתי נדרשים תיקוני חקיקה נוספים שלא נמצאים בפניכם.
אז נכון לעכשיו, ככל שאנחנו מדברים על 3 בדצמבר, אנחנו מדברים על תהליך שמתרחש בממשלה להכנת תקציב חד-שנתי.
שגית אפיק
¶
ככל שהתקציב אכן מוכן, אז רוב הימים שמופיעים כאן בחוק, וזו החלטה שאתם תצטרכו לקבל – דיברנו על בישיבה בהכנה לקריאה הראשונה – אז רוב הימים להכנת התקציב יצטרכו להיות בכנסת ולא בממשלה. את 100 הימים ניתן לחלק. החלוקה כרגע היא 55 ימים לממשלה ו-45 לכנסת. הממשלה כבר עבר על החוק במובן הזה שב-55 הימים שלה שהסתיימו ב-12 ביולי היא לא הניחה הצעת חוק תקציב. ולכן אפשר לומר שהממשלה כבר קיבלה את מרב הימים, ולחלק את 100 הימים, 40 לממשלה, 60 לכנסת או חלוקה אחרת שנותנת לכנסת מעט יותר ימים מאשר לממשלה.
אומרים חברי הכנסת ואמר כאן חבר הכנסת מיקי זוהר: מה יקרה עד הנחת הצעת חוק התקציב, מה יקרה עד המועד שבו הממשלה תאשר את התקציב. נכון לעכשיו, תקציב 2020 פועל בחלוקה של תקציב של 1/12 כשהבסיס ל-1/12 הוא התקציב של 2019, שאני מזכירה שזה היה תקציב דו-שנתי. זאת אומרת שזה תקציב אפילו שמבוסס על תקציב 2018.
אומר חבר הכנסת מיקי זוהר ואומרים חברי כנסת אחרים: אם אכן ישנן בעיות, כפי שעלו כאן, לתקציבים נוספים שצריך לחלק אותם, ה-1/12 צריך להתבסס על סכום גבוה יותר. היום ההצמדה שמופיעה בחוק היא ההצמדה למדד המחירים לצרכן, שזה אומר שאין הגדלה של המנה של 1/12. מציע חבר הכנסת מיקי זוהר ואומר: בוא נגדיל את זה ב-5%. למה 5%? זה עניין שאתם יכולים לדון עליו ולהחליט האם - - -
שגית אפיק
¶
טייס אוטומטי.
ההגדלה הזאת של 5% למעשה מוסיפה סכום לאותה מנה של 1/12 שתתחלק בין כל המשרדים, תתחלק ביחס לכל התקציב. ואז נשאלת השאלה: ככל שזה ייעשה לזמן ארוך יותר, אז בעצם ניתן לטעון שמדובר פה במשהו שהוא סמי תחליף תקציב בעצם בסופו של דבר. ולכן אני מציעה אולי לחשוב על מודל של חלוקת התקופות.
שגית אפיק
¶
זאת אומרת, עד אישור התקציב בממשלה אפשר באמת לקבוע איזושהי הגדלה מסוימת שלפיה ימשיכו במשרד האוצר לעבוד לפי 1/12 ויצטרכו לפרט לאילו תחומים הם נותנים, לאילו תוכניות, לאילו פעולות בפני הממשלה, בפני הכנסת. לחשוב על איזשהו מנגנון מהסוג הזה. ממועד אישור תקציב על ידי הממשלה, ה-1/12 יכול להתבסס על הסכומים שמופיעים בתקציב שאישרה הממשלה. זה כבר יעשה גם שינוי סדר עדיפויות נכון יותר בהתאם למה שהממשלה רוצה. זה גם ישנה את הסכומים בהתאמה בצורה נכונה יותר. וזה גם נעשה בעבר, בשנים קודמות. כשהיינו במצב של 1/12 לתקופה ארוכה, החשבת הכללית פעלה כך שמרגע שהובא תקציב בפני הממשלה היא כבר עברה לפעול לפי 1/12, לפי אותו תקציב.
שגית אפיק
¶
לא. אני אומרת שאם רוצים לשנות את העניין של 1/12, לפי מה הוא מבוסס, לפי איזה גודל תקציב, כי הגעתם למסקנה שאחרי שהמדינה מתנהלת במשך שמונה לפי 1/12, וזה כבר לא מספיק ורוצים לעשות איזשהו שינוי בעניין הזה, אז אני אומרת: אפשר להבחין בין מצב שבו עד שמאושר תקציב בממשלה לעשות איזושהי הגדלה מסוימת, ומהמועד שבו מאושר תקציב בממשלה, אנחנו כבר יודעים פחות או יותר את הסכומים שלפחות הממשלה חושבת שהיא צריכה לפעול לפיהם, אז היא יכולה גם את 1/12 לעשות לפי הסכומים האלה. כמובן שזה ישאיר את החופש לכנסת לקבל החלטה אחרת כשהיא תאשר את זה.
שגית אפיק
¶
הם רוחביים. לפי מה שאני מבינה, ברגע שאתה קובע הצמדה, כמו שיש היום הצמדה למדד המחירים לצרכן - - -
שגית אפיק
¶
יחד עם זאת, מן הסתם יצטרכו בממשלה, יצטרך שר האוצר, כשהם עושים את אותה חלוקה של 1/12 ומפעילים אותה, יש סדרי העדיפויות שקבועים היום בחוק איך מחלקים את הכספים האלה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, אני רוצה אולי לחדד עוד משהו אחד שגם היועצת המשפטית אמרה. אבל אני רוצה לחדד כי זה עלה על ידי כל החברים. עלה על ידי חבר הכנסת קושניר, עלה על ידי חבר הכנסת אחמד טיבי וגם עלה על ידי עוד חברי כנסת. יש נושא שגורם בעצם לסיפור של תוכנית היל"ה, קרב, המקלטים לנשים מוכות, כל הדברים האלה, מה שקרה. מכיוון שזה לא נמצא בבסיס, ב-2019, בהצעת התקציב, אלא זה היה בתיקונים תוך כדי השנה, כשאתה עובד 1/12 אתה עובד על בסיס מה שאושר בספר התקציב. זה גורם בעצם לכל התוכניות האלה ליפול.
מה שאני חושב שאני ארצה להציע הוא שוועדת הכספים בעצם תיתן guideline לממשלה באותם 5% שאתה מדבר עליהם או באותה גמישות, שהוא יהיה במסגרת של מה שקרה בפועל ב-2019. ואז זה ייתן לך פתרון לכל הדברים האלה שנפלו: תוכנית קרב, תוכנית היל"ה, מעונות לנשים מוכות, הנושא של בריאות הנפש, נושא הרווחה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
הספרייה הלאומית. כל דבר כזה שקרה בפועל. הרי מה קורה? אנחנו לא רוצים שיוסיפו. אבל כל דבר בפועל ב-2019 בגלל אותה בעיה אתה לא יכול לעשות אותם.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מסכים איתך. אם הייתי שר האוצר וראש הממשלה, זה בדיוק מה שהייתי עושה בשלב הזה. אבל בסדר גמור.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני אמרתי רק סעיף אחד. ולטובת הכלל ביקשתי שהיועצת המשפטית תסביר. אתה יודע, אני עוד לא הספיק לדבר. הלאה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני אומר: האם אתה מקבל את ההצעה, מה שאני הצעתי והיועצת המשפטית, שאנחנו נכניס? דבר אחד, לא נפתח את זה לגמישות. נכתוב שהממשלה תפעל ב-100 הימים האלה במסגרת הטייס האוטומטי.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
זאת אומרת אתה רוצה שלא יהיו תוכניות היל"ה כי זה נושא חדש. בסדר גמור. קיבלתי את מה שאמרת.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני עוד פעם מבקש ייעוץ משפטי. גברתי היועצת המשפטית, נכון שמכניסים נושאים חדשים. אבל נראה לי שהבקשה לדחיית התקציב ב-100 ימים, כפי שמופיע בתחילת הדרך על ידי חבר הכנסת האוזר, להכניס מין בשאינו מינו, נראה לי תלוש מהמציאות.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
נכון שיש כאן נושאים חדשים, אבל נראה לי לא הגיוני ואף תלוש מן המציאות ששורה אחת שהופיע בחוק שהגיש חבר הכנסת האוזר על דחייה של 100 ימים, לצורך העניין, נשנה את הזה וניתן תאריך מדויק. מכניסים כאן מיליון סעיפים.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן. היום בגלל מה שעשיתם פה אני כנראה לא אחזור בי.
אני רוצה להעיר את עיניכם שהבקשות האלה עולות פי ארבעה וחצי מבחירות חדשות. 21.5 מיליארד שקל. זה התוספת המבוקשת. כסף קטן, ללא הבחנה. 21 מיליארד שקל. ואני מבקש לדעת אם חבר הכנסת הגיש את ההסתייגויות בכתב, כי אני מבקש אותן בכתב. אני לא מוכן לדון בדברים כאלה מהותיים ככה בעל-פה. אני מבקש בכתב כדי לקחת אותן, לבחון אותן, לחשוב. זה התנאי המרכזי שלנו, כי אי-אפשר להגיד דברים כאלה כבדים בעל-פה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
מאיתנו ביקשו להגיש את ההסתייגויות בכתב עד תשע וחצי. מיקי זוהר הגיש את ההסתייגויות שלו עד תשע וחצי?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
שמעתי. בוא, מיקי, אנחנו לא דנים על זה. אנחנו לא דנים על זה כמו שאני לא דן כרגע על 100 ההסתייגויות שלך. הבנתי.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אתה יודע, חבר הכנסת גינזבורג, כשאין לך דבר מהותי להגיד, אתה אומר: ל"ג בעומר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
יכול להיות. יש סיכוי סביר. אם אנחנו נרצה להכניס את ההסתייגויות האלה לחוק, יכול להיות שנמתין 24 שעות.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
עכשיו, אני אומר לך שהדרישות האלה הן חרפה לבית הזה. - - - מהקואליציה, אגב, של הליכוד, של כחול לבן, שלא מסתדרים אחד עם השני. זה שוד לאור היום. מבקשה לדחות תקציב ב-100 יום, שגם אני לא מבין למה לא עשו אותו, כי הוא היה מוכן באוצר, בגלל ויכוח בין שני ילדים קטנים. זה אוחז בצווארו של זה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני אומר לכם כבר חודשיים: תביאו תקציב. מה לא ברור. אני נגד. תביאו תקציב. אמרנו את זה ברדיו. תביאו תקציב.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
הדרישות האלה הן חרפה לבית הזה. אין לי מילה אחרת להגיד. התוספות האלה, זה שלא הצליחו לעשות תקציב עד עכשיו, שלושה חודשים, אף אחד לא הפריע להם. שמעת כאן את חבריי, חברי האופוזיציה שאומרים: תביאו תקציב, נתמוך. לא טוב בחירות לעת הזו למדינת ישראל. אלא מה? הם עסוקים בריבים קטנים. תודה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. יש פשוט דיון בכנסת. אז תודה על הזמן.
אני חושב שהדיון פה הוא קצת מבולבל. מכיוון שאנחנו התכנסו כדי לדון בהצעת חוק לתיקון התפזרות הכנסת בשל אי העברת חוק התקציב. לא התכנסנו כדי לדון בתקציב חלופי של מישהו שמבקש להעלות עכשיו, ברגע האחרון, כשזה לא מתואם עם אף אחד.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
יושב-ראש הקואליציה אמר דברים שהם לא על דעת הקואליציה, אלא את דעתו האישית.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
שנייה, רגע. אי-אפשר.
ההסתייגויות שהוא העלה אותן היו אמורות להיות מונחות עד שעה 09:30. לא הונחו כאלה. אז אי-אפשר להגיש הסתייגויות נוספות. ואם יש פה איזה רצון כלשהו של סיעות כלשהן להביא עכשיו תקציב חלופי, תקציב נוסף דרך פיצול חוק זה לא דבר שמקובל בלי שהדבר הזה ייעשה בתיאום. אנחנו פה, כולם, אני חושב, שותפים לעובדה שהכנסת לא צריכה להתפזר.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
ואם הכנסת לא צריכה להתפזר, יש היום רק דרך אחת לעשות את זה. לא. אי-אפשר להעביר תקציב בשבוע, שלא יבלבלו את הציבור. אפשר רק לעשות דבר אחד: להעביר היום במליאה או לכל המאוחר עד יום שני את הצעת החוק של צביקה האוזר, שדוחה את התקופה ל-100 ימים - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
כן, כן. עוד רגע אנחנו נגיע. אני אציע הצעה. זה בסדר. בוא, בצלאל, תן לחבר הכנסת שחאדה לדבר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
רבותיי, רבותיי, אני רוצה לעצור. רגע, רגע, חבר הכנסת סמוטריץ' וחבר הכנסת איתן - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני רוצה לומר אולי משפט אחד על הנושא הזה. אנחנו בינתיים נמצאים פה כבר שלושת רביעי שעה, זה אומר 75% מהדיון, ועוד לא דיברנו על החוק. בחוק אנחנו צריכים לדון על מספר הימים שאנחנו נותנים לממשלה ועל מספר הימים שהכנסת צריכה, אנחנו נותנים לכנסת.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
זה הנושא המרכזי שאמור להיות בדיון. 75% מהדין בוזבז על הצהרה של יושב-ראש הקואליציה שאני מכבד אותו מאוד. אז א', כמו שאמרתי למיקי לוי מקודם, אני רוצה להציע על דעת הוועדה כולה, בסדר? לא ייכנסו שום סעיפים לתוך החוק הזה. כן ייכנס סעיף אחד שיגדיר מה הממשלה עושה בימים האלה בגלל אותם דברים שהעלו כל חברי הכנסת, כולם, כל חברי ועדת הכספים, על הנושא של הגמישות הממשלתית המינימלית. אני לא מדבר על תקציב חדש, אני לא מדבר על תקציב של העברה. הממשלה צריכה לתפקד. גם אם ניתן לה 60, היא צריכה לתפקד. אנחנו בראשון בספטמבר בעוד שבוע - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
- - יש מעונות לנשים מוכות שנסגרות. יש תוכניות היל"ה שנופלות. יש תוכנית קרב שנופלת. יש אין-ספור תוכניות שעלו פה. יש את הסיפור שהעלה חבר הכנסת קושניר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
יש את מה שצביקה האוזר אומר על הספרייה הלאומית. נצטרך יחד עם האוצר, יחד עם כל חברי הוועדה, להגיע לנוסחה מוסכמת איך הממשלה דבר ראשון פועלת ב-100 האלה כי לא היה דבר כזה, שתקציב לא אושר עד סוף השנה בצורה כזאת מוזרה כשתקציב 2019, עוד פעם, היה תקציב כנראה דו-שנתי. ולכן עמדנו בסיטואציה מאוד מוזרה. לכן אני אומר שאנחנו נצטרך להגיע להסכמה על סעיף ובלי – את כל הרשימה הזאת, מקובל עליי. אני לא יודע אם זה נושא חדש או לא נושא חדש. זה לא הגיוני להכניס לתוך סעיף אחד של צביקה האוזר את הסעיפים האלה. אני חושב שזה מקובל על כל חברי הוועדה פחות או יותר. אולי יש אחד שלא מסכים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
ולכן אני כרגע רוצה, הדוברים, בואו נתמקד בדיון כמה ימים אנחנו נותנים לממשלה, כמה ימים אנחנו נותנים לכנסת. ועל בסיס זה אנחנו נקדם את הדיון.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא יהיה לפני תחילת המליאה בגלל שעל דעת כל חברי הוועדה צריך גם פתרון ל-100 ימים האלה. אני לא חושב שיש ויכוח על זה, ועל דבר הזה צריך להגיע להסכמה עם משרד המשפטים, עם משרד האוצר ועם חברי הוועדה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
ואני תומך בתוכנית היל"ה, בתוכנית קרב, אני תומך בכל הדברים. לא יכול להיות – אי-אפשר לכרוך את אי פיזור הכנסת בדברים האלה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
דעתך נשמעה. אנחנו נדון עליה. כן, חבר הכנסת שחאדה. בצלאל, אני אתן לך את זכות הדיבור.
אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו כעקרון לא נזיל דמעה אם הממשלה הזאת תיפול ונלך לבחירות. זה יהיה רק טוב. אם נחליף את נתניהו ואת הממשלה הזאת ואת המשטר הזה שבעצם מתיימר והורס הן בהיבט הפוליטי עם המשך הכיבוש והן בגזענות ואפליה כלפי האזרחים הערבים. אבל לגופו של העניין, אני רואה שמדובר פה בסופו של דבר בהתגוששות ובשבירת עצמות בין שני המחנות בתוך הממשלה, ובתוך זה מי שמשלם את המחיר זה רשויות מקומיות שחסרים להן תקציבים כמו אוויר לנשימה. הן כבר כמה חודשים נחנקות בטיפול במשבר הקורונה, במיוחד ברשויות המקומיות הערביות. יש מצוקת אזור התעשייה שלא מוקמים ויש תוכניות שלא יושמו. בזה צריך לטפל ולהוסיף לאכוף.
צריך לטפל ולהקים אזור תיירות. עכשיו מדברים על תיירות פנים. תלכו לבקר ביישובים ערבים בצפון. אין להם תשתית לקלוט ולקבל תיירות פנים, כדי שלפחות משהו במקום התיירות הנכנסת שכמעט מבוטלת בתקופה הזאת.
אנחנו צריכים תוכנית חירום לפיתוח הכלכלה הערבית. וזה לא נמצא וזה נדחה. עד כה אין מנהל לרשות לפיתוח הכלכלי ואין תקציבים ואין אפילו יישום של רוב או חלק גדול מסעיפי תוכנית 922. ויש עדיין את הנושא הכאוב שאנחנו כל הזמן מדברים עליו, זה דמי אבטלה וחל"ת לצעירים מתחת לגיל 20, שעם כל המיליארדים שבסופו של דבר מדובר על סכום זעום, בין 10 ל-15 מיליון שקל, כדי לתת לצעירים האלה שרובם סטודנטים ועובדים, משלמים מס הכנסה וביטוח לאומי, אבל בגלל שהם ערבים, לא מקבלים את דמי החל"ת או אבטלה שמגיעים להם.
אנחנו לסיכום, אדוני היושב-ראש, עוד פעם ממש לא נזיל דמעה אם הממשלה הזאת תסיים את ימיה ונלך לבחירות. תודה רבה.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
אני חושבת שכולם כבר מבינים שבקואליציה הזו כנראה עלו על אוטובוס שדוהר על אוטוסטרדה, ולכל אחד מהנוסעים בתוכו יש מטרה להגיע למקום אחר. רק לא בדקו לפני שעלו לאוטובוס הזה לאן האוטובוס מגיע. ועכשיו, כשהבינו שזה לא מתאים למטרות שלהם, כל אחד מחפש איזשהו אקזיט באוטוסטרדה. כל אחד מחפש איך אפשר לרדת מהנסיעה הזו וגם לא לצאת אשם בזה שהוא הפיל את הממשלה.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
יכול להיות. אבל עד כמה שידוע לי, הרבה מהמילים הלועזיות משתמשים בהן. כנראה שאתה לא אוהב את הרעיון של אקזיט. בגלל זה, זה קומם אותך.
אני חושבת שהגיע הזמן להבין שלצערי הרב לוקחים לא רק את הציבור כולו, אלא גם את תקציב המדינה כבת ערובה לרצונות של הקואליציה הזו. עכשיו, אנחנו כל פעם פתאום יש לנו תקציב בשיטת הסלאמי, שאף אחד מאיתנו לא יודע כשיגמרו את העבודה על התקציב איך זה יגיע לכנסת, איך זה יראה. כי בינתיים גוזרים עוד תחום ועוד תחום ועושים תיקון למשק המדינה ואומרים לנו: תנו לנו כדי שנטפל בקורונה כאשר באמת כבר חותכים בבשר החי. לוקחים מהתקציב הבסיסי שהיה אמור להיות בסיסי וללכת לפיו, וכל מה שנכנס יהיה על חשבון הקורונה. אי-אפשר לדבר כשהממשלה מטפלת בקורונה וסוגרת את פרויקט היל"ה. אי-אפשר לדבר כשמבינים את הבעיות שיוצרת הקורונה ולא מפתחים תוכניות של הכשרה מקצועית אמיתית ושל הטבות מקצועיות אמיתיות.
אנחנו נגיע אחרי 100 ימים, אם נגיע, כי בסופו של דבר יכול להיות שאנחנו רק עושים הנשמה מלאכותית לממשלה הזו. ועוד 10 ימים, עוד 20 ימים, עוד חודש ממילא הממשלה תתפרק. אנחנו כמובן –אני מצטרפת למה שאמר חבר הכנסת אנטאנס שחאדה – לא נזיל דמעה אם הממשלה הזו תתפרק. אבל כן כולם נבכה בכי מר כאשר נישאר במצב שיש בו ציבור גדול של מובטלים, ציבור של נוער במצוקה שמסתובב ברחובות, נשים מוכות שאין להן לאן ללכת ותוכנית חינוכית שאין בה חינוך. זה המצב שאליו נגיע. אני חושבת שמה שקרה וההצגה שעשה יושב-ראש הקואליציה מבזה את כולנו.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
להגיע ברגע האחרון ולהתחיל להתנות דברים כאלה – אז אוקיי, רוצים לפתוח את הכול, בואו נפתח את הכול.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
רוצים תוכנית היל"ה, רוצים קרב. אנחנו מגישים הסתייגויות גם כן בעניין מקלטי נשים ותוכניות לנערות במצוקה. ואני מבקשת גם כן ומצטרפת לנושא חדש, לבקשה לנושא חדש.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אדוני היושב-ראש, יש שני צירים. יש את הציר של מדינת ישראל ואזרחיה ויש את הציר הפוליטי. יש לי המון מה לומר על הציר הפוליטי. אני חושב שהעובדה, עם כל הרצון הטוב של חבר הכנסת האוזר, כשאנחנו מגיעים שבו עד היום אין תקציב ודוחים, ודוחים, ודוחים. זאת בושה וחרפה. זה חוסר אחריות של שני המנהיגים שהיו אמורים להשים בצד את השיקולים הפוליטיים, לשים את האינטרסים של מדינת ישראל מול העיניים. אני אומר כחבר אופוזיציה. אני רוצה תקציב, תכף אני אגיד אפילו תקציב דו-שנתי, למרות שאני אמור לרצות שהממשלה תיפול. אני חושב שזה רע מאוד למדינת ישראל ולאזרחיה. המדינה לא יכולה לתפקד כל כך הרבה חודשים בלי תקציב.
איפה הבעיה שלי עכשיו עם הדחייה הזאת? שמכיוון שהמדינה לא מתנהלת בלי תקציב. אז עכשיו אתם בסך הכול דוחים, אתם מעמיקים את הבעיה של התנהלות המדינה. וכל מה שדובר כאן – היל"ה וקרב, החמ"ד והישיבות ומעון לנשים מוכות, הספרייה הלאומית – מה הם יעשו ב-100 הימים האלה?
לכן אני דווקא חושב שהכיוון שמתחיל להתקדם כאן עכשיו, שבא ואומר: מצד אחד, אנחנו ניתן את ה-100 הימים האלה כי אנחנו לא רוצים בחירות, כי זה רע למדינת ישראל ללכת באמצע המשבר הנורא והאיום הזה לבחירות; ומצד שני, כן לאפשר למדינה להתנהל בצורה סבירה ב-100 הימים האלה. קרי, אנחנו נגדיל את המסגרת של 1/12. ואני מאוד מתחבר למה שאתה אמרת, אדוני היושב-ראש. לא לתת לממשלה לעשות עם זה מה שהיא רוצה. ללכת למה שהיה במשרדי הממשלה ב-2019 על שינויו. אתה דיברת קודם על הפער בין הבסיס לבין על שינויו. וזה יפתור. אני אומר לחברי הזאת, קואליציה ואופוזיציה. אם אתם רוצים לקחת כמה שעות ולשבת מול האוצר, באמת לראות, כל אחד יגיד את הדברים שכואבים לו. הרי אף אחד מאיתנו לא בא עכשיו עם רעיון חדש. כולנו באים עם דברים שתפקדו בעבר ולא מתפקדים עכשיו, מכיוון שאין לנו תקציב לשנת 2020. ללכת למה שהיה ב-2019 - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
- - לראות שאנחנו מאפשרים לדבר הזה להימשך. ואז, שוב בכאב לי, אני חושב שזה נורא ואיום, העובדה שאתם לא מסוגלים להסכים על תקציב כאן ועכשיו, אבל לפחות זה הרע במיעוטו. אם אנחנו יודעים בתקופה של הדחייה הזו אפשר לפתוח שנת לימודים בראשון בספטמבר, הספרייה הלאומית לא נסגרת, הנשים מוכות לא נסגרות, המועדונים שהלן, והתוכנית של 360 לנוער במצוקה במשרד הבט"פ, כל התוכניות החברתיות שם - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני מסביר. כי אני לא מוכן להצביע בעד דחייה של 100 יום אם ב-100 הימים האלה אנשים מתים.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני אומר לך את זה, צביקה, כמי שיזם את החוק הזה. אני התנגדתי ל-100 הימים האלה, כי אני רואה מה קורה. אני רואה שב-100 הימים האלה פשוט תוכניות נסגרות. מה נעשה בראשון בספטמבר? צריך להבין, כשאתה מפטר מורים אתה לא קולט אותם יום אחרי. אנשים זה לא יו-יו. אם אתה אומר: תשמע, אני רוצה את 100 הימים האלה, אבל כדי לאפשר למדינה להתנהל נכון ב-100 הימים האלה, אני לוקח את כל מה שעבד ב-2019 ונותן לו להמשיך לעבוד גם 2020, קח את הזמן ותביא תקציב מדינה. ואגב, אני אומר עוד הפעם: אני רוצה שנעביר עכשיו. אני אתייעץ תכף עם מפלגתי, יכול להיות שאנחנו נתמוך, אם נשלים את החוק. זאת אומרת, תהיה דחייה. אבל מהצד השני נדע שאנחנו יודעים לתפקד, כל התוכניות החשובות האלה, שכל חברי הוועדה מקואליציה ומאופוזיציה העלו אותן לאורך כל הזמן.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
נכון. אבל הבעיה היא שרוב הדברים האלה לא בבסיס. מיקי, מיקי, שנינו מדברים על אותו דבר.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
מיקי, מיקי, תהיה איתי שנייה. לכן בואו נגדיל את ה-1/12 הזה על שינויו, בסדר? ונוודא - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בצלאל, רגע. אני רוצה להפריע לך.
מיקי, יש לך הזדמנות פעם ראשונה שאתה תהיה איתנו וכחול לבן לא.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
- - - על פי החוק הקיים הוא כן על שינויו. זאת אומרת, סך הכול התקציב, לא? שהחשב הכללי מנהל? זה רק בסיס?
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
שנייה. יכול להיות שאני טועה. אבל המציאות הזאת שבה כל כך הרבה דברים שלא תוקצבו בבסיס אלא מבחוץ לא יכולה להמשיך, כי הם לא עובדים על היום. ואתם רוצים עכשיו עוד 100 יום. - - - זה מצב שאני לא יכול להסכים לו. אם הסוגיה הזאת תיפתר – ועכשיו אני רוצה להגיד יותר מזה, אדוני היושב-ראש. אני חושב להביא ב-3 בדצמבר תקציב חד-שנתי, גברתי היועצת המשפטית, יש גבול כמה צחוק אנחנו יכולים לעשות מעצמנו מול הכנסת. אם אתם מעבירים את הדחייה, אז צריכים להיות שני תנאים: אחד, שב-100 הימים האלה כל מה שהיה ב-2019 ממשיך לעבוד ועל שינויו; ושניים, תביאו כבר תקציב דו-שנתי. אל תביאו לנו ב-3 בדצמבר תקציב חד-שנתי. יש גבול לכל תעלול. היום עוד אני יכול לשמוע ויכוח על אנשי המקצוע וכל - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני רק אומר: אני שם בצד את השיקול הפוליטי שלי, כי באמת מדינת ישראל היא פשוט הרבה יותר חשובה.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני אמור כך: למנחם בגין, עליו השלום, מיוחסת אמירה שאומרת שגם המובן מאליו צריך שייאמר לפעמים. אז אני רק רוצה לציין כהערת שוליים לדברי הפתיחה של יושב-ראש הקואליציה. נפלה שגגה משמעותית. הרי הוא דיבר על מערכות חינוך שחייבות לתפקד. ואדוני היושב-ראש, מערכת החינוך ללא ספר לא יכולה לתפקד. וזרקתי פה כמה פעמים את שמה של הספרייה הלאומית או, נדמה לי, בית הספרים הלאומי מהמקום שקם ב-1892 כמדומני ולא נסגר ולו ליום אחד, כולל בשבתו בהר הצופים כשטח מפורז והמשיכה הפעילות. והינה המצב הכאוטי הזה מביא את עם הספר לסגור את הספרייה הלאומית.
מי היה מעלה על דעתו? שומו שמיים, על זה נאמר. אתה יודע, אדוני היושב-ראש, שם יושב כל ארון הספרים היהודי.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
נכון. ומה שנמצא צולם. מה שנמצא במוסקבה צולם ב-1948. במהלך מלחמת העצמאות נשלחה משלחת לצלם במיקרופילם ולהביא את זה לספרייה הלאומית, שם כתבי כל ארכיונו של שי עגנון, של גרשום שולם, שם תקוותנו של נפתלי הרץ אימבר, התקווה. ואנחנו פה יושבים והשערים נעולים. ארון הספרים היהודי נעול. ולכן אני בטוח, זה 12 מיליון שקלים, שהדבר הזה צריך לבוא בפני הוועדה - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מציע שתנסה לשכנע את אנשי כחול לבן על ההערה שדיברנו עליה קודם, להסכים עליה. אמיתי אני אומר. זה הסכם היחידי - - - פה בוועדה. כולם הסכימו.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אני מסכים איתך במובן הזה. ואני אסיים במשפט אחד, אולי כמו קאטו הזקן שאמר שצריך להחריב את קרתגו, אז אני אגיד ככה: נותרו חמישה ימים; משוגעים, רדו מהגג. משוגעים, רדו מהגג. אל תהרסו את ישראל.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
תודה רבה. ינון, ואני אחר כך ארצה לשאול את האוצר ואת משרד המשפטים שני דברים. כן, ינון. נשמע את התייחסותם.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
קודם כול, אני שומע פה על מה שבעצם מיקי זוהר אמר: להוסיף 5%. אני חושב שבשבוע שעבר הרב גפני העלה את זה פה לאחר שיחה שלי איתו ושהגשתי גם הצעת חוק בעניין הזה, שלא יכול להיות שהחשב הכללי מחזיק את כולנו, את כל המדינה הוא מחזיק ב-1/12.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
לא. זה ברור שהחוק לא צפה מצב של – הרי - - -תקציב עד ה-31 בדצמבר. אז נוצר מצב ששמונה חודשים מתנהלים ב-1/12. זה מטורף.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
לכן זה גם לא צריך להיות הוראת שעה התיקון הזה. הוא צריך להיות כללי, שאם יותר מ-X חודשים בלי תקציב, אז המנגנון משתנה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בדיוק. זה בדיוק החוק שלי שבא ואומר שמעבר – גם אמר הרב גפני שזה בהסכמה, שאנחנו צריכים להעביר את זה. אני חושב שכולנו מבין שימשיך ה-1/12. אבל להיות באופציה של עוד אחוזים מהשנה הקודמת שאושר בתקציב, לא משהו חדש, אלא ממה שהיה בתקציב שם. ובזה המשרדים יוכלו להשתמש כמובן בשביל שהמדינה לא תשותק. ואני חושב שזה דבר שחשוב שיהיה. ותכננו להביא את זה כבר בחוק של משק המדינה. אם היה הרב גפני השבוע, היינו עושים את זה השבוע. אם לא, אז בעזרת השם מקווים שהוא יחזור בשבוע הבא וזה יעלה.
ודנים פה
¶
תקציב ישיבות, לא תקציב ישיבות. נכון, זה לא קשור לחוק הזה. אני רק רוצה להגיד לכם דבר אחד. יש לי ילדים, ואצלי בנים כולם, ויש לי גם בנים בישיבות. הבנים בישיבות הם לא פחות, החינוך שלהם לא פחות מהחינוך של הילדים שלכם, כמה שהוא חשוב לכם.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הילדים גם צריכים לחיות. הילדים שלי גם צריכים לחיות היום וללמוד. בגלל שלא יעשו שביתות, אז לא מתייחסים אליהם. כי הילדים האלה לא יעשו שביתות. הילדים האלה ילמדו גם - - -. הבן שלי לפני שבוע כבר הלך ואני ממשיך לשלם עליו בישיבה, גם כשלא היה המשכנו לשלם עליהם. ואנחנו משלמים הרבה ונמשיך לשלם. זה בנפשנו ולא יעזור כלום. אנחנו נלחם על זה כי מגיע לנו את זה בזכות ולא בחסד. הישיבות זה דבר שבעצם חיותנו, זה מה שאנחנו מאמינים בו. וכשהילד שלי הולך לישיבה וכשאנחנו נפרדים ממנו בנשיקה, מבחינתנו אנחנו יכולים גם לא לראות אותו עכשיו חמישה שבועות ושישה שבועות. אנחנו מקבלים את זה באהבה. זה הבן שלנו. כי אנחנו יודעים שזו הדרך שאנחנו מאמינים בה. ובזה אנחנו נילחם, כמו שאנחנו נלחמים בשביל השכבות החלשות וראינו את זה בחוק, וראינו את זה כשהבאנו 700 מיליון שקלים בשביל השכבות החלשות. ואנחנו נביא גם בשביל היל"ה וגם בשביל קרב, בשביל כולם.
אבל תבינו שהחינוך של הילדים שלנו חשוב לנו. תבינו שאתם לא יכולים לפגוע בבנים שלי. אתם לא יכולים לפגוע בעולם התורה. תבינו שזו מדינה יהודית, עולם התורה לא יכול בלעדיה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני אסכים איתך. ונדחה איפה שהחטא שלנו, שלנו כנציגים חרדים שעדיין לא נלחמנו שהתקציב הישיבות יהיה בבסיס של התקציב, כי אם זה ככה לא כל חודשיים צריך לבוא ולהיגרר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ולכן אני אומר שאנחנו צריכים לעבוד על זה ואני בטוח שכולכם תהיו בעד שזה יהיה בבסיס התקציב לכולם. חשוב לילדים שלנו כמו לילדים שלכם.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אמרת את דבריך. הם נשמעו היטב, חבר הכנסת קושניר. אני רוצה לשומע את התייחסויות של האוצר ושל משרד המשפטים. אבל אני רוצה בעצם להגיד מה שאנחנו רוצים לשמוע. שני דברים מרכזיים אנחנו רוצים לשמוע. א', כמה ימים נראה לכם סביר לתת לממשלה לסיים? כי אנחנו רוצים להכניס את זה בחוק. זה נשאר פתוח, אם שמתם לב, בקריאה הראשונה. כמה ימים לממשלה להביא לפה תקציב?
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
וכמה ימים עד שהכנסת מסיימת את הדיונים שלה? האם צריך את כל 100 הימים או לא צריך? והאם הממשלה צריכה יותר מ-30, 20 ימים? כמה ימים הממשלה צריכה בשביל להניח תקציב בפני הכנסת? זאת השאלה הראשונה.
השאלה השנייה, וזו מופנית באמת לחשב הכללי, שזו עלתה על ידי כולם. הלקונה בהתנהלות, זו לא לקונה בחוק, הלקונה בהתנהלות, שהתקציב לא הובא אחרי שבעה חודשים מתחיל השנה לכנסת. ב-2019 עבדנו על תקציב שאושר בעצם הרבה קודם, ולכן היו תיקונים תוך כדי שנה. זה אומר בפועל, בסופו של דבר, כפי שהעלו כל חברי הכנסת, תוכניות שפעלו כסדרן ב-2019. הגענו כרגע לספטמבר 2020, והמסגרות – הספרייה הלאומית, מעון לנשים מוכות, עולים וחיילים בודדים, מיקי העלה את תוכנית היל"ה וקרב – כל הדברים האלה שפעלו כסדרן ב-2019 - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
- - על כל הדברים אלה, כשאנחנו נותנים 100 ימים לממשלה, איך אנחנו מתנהלים ב-100 הקרובים? האם אנחנו מפטרים מורים, סוגרים מעונות לנשים מוכות וחוזרים חזרה? אלה שני הדברים שעליהם אני רוצה לשמוע את התייחסות שלכם. כן.
יוגב גרדוס
¶
קודם כול, לגבי השאלה הראשונה, אז החלוקה בין הממשלה לכנסת, כמו שאמרתי, לפי דעתי, אתמול או שלשום - -
יוגב גרדוס
¶
- - היא תלויה בתהליך שהממשלה עושה כדי לאשר את התקציב. בואו ניקח בצב היפותטי, כי אני מבין שעל זה אנחנו מדברים, של תקציב חד-שנתי שמתחיל בעצם, שיש חקיקה - - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
על דו-שנתי. אני שואל על דו-שנתי. עזוב. על תקציב דו-שנתי, כמה זמן זה ייקח להם, לממשלה?
יוגב גרדוס
¶
לא, לא. לא רוצה להיכנס לזה עכשיו, אבל באופן תאורטי, ככל שיש הסכמה ומתחילים לעבוד על התקציב מחר בבוקר, החלוקה של 40, 60, כמו שאתם מציעים, נראית לנו סבירה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אז אני מציע לקצר. אם אנחנו מצליחים ב-45 יום, והוא אומר שצריך 40 יום, אז תעשה 88. וכשיצטמצמו עוד טיפה, תעשה 80 יום. למה צריך 100 ימים?
יוגב גרדוס
¶
לא. אין. את זה אני צריך להסביר. קודם כול, יש חגים. ולכן העבודה בחגים, הימים לא באמת נספרים כמו קלנדרית אתה סופר אותם. שנית, אנחנו צריכים בתוך הממשלה, גם אחרי שיש אישור ממשלה לתקציב, שזה אמור לקרות יחסית מהר, אנחנו צריכים לפרוט את התקציב לחוק. זה לוקח זמן. טכנית, זה לוקח זמן. יש עניינים פרוצדוראליים של הנחת החוק.
יוגב גרדוס
¶
אני חושב שלנו כממשלה עדיף שזה יהיה 55, 45, כמו שזה כתוב. אבל 40, 60 נשמע לי סביר. עוד פעם, בהנחה שהממשלה מתכנסת ומתחילה לעבוד.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אם הבנתי נכון ממה שהוא לא אמר, זה שאם אנחנו משאירים את זה על 40, 60, גם אם זה יהיה דו-שנתי, הם יוכלו לעמוד בזמן.
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אדוני היושב-ראש, יכול להיות שלדו-שנתי יצטרכו הסתייגות שלא 100 ימים אלא 110, אפרופו מה שאמר חבר הכנסת מיקי זוהר.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בסדר גמור. תודה. עכשיו בנושא השני של ההתנהלות היום-יומית, כמו שאמרנו, של כל הדברים האלה.
יוגב גרדוס
¶
קודם כול, לגבי תוכניות הילה וקרב ושאר התוכניות המשלימות בחינוך, אז אני רוצה להגיד שיש בשעות האחרונות, וזה ממש, אני מניח, לקראת סיום, שר האוצר ושר החינוך עכשיו פועלים כדי לאפשר את פתיחת התוכניות המשלימות בחינוך. אני לא יודע להגיד אם זה נסגר, אבל המגעים ממש מתקדמים ויכול להיות שעוד היום כבר תהיה בשורה בנושא התוכניות המשלימות במסגרת התקציב ההמשכי הקיים.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
לא, לא. שנייה, האוזר. מה שנעשה פה עכשיו הוא לדעתי קצת חוטא לשאלה. השאלה שלנו לא הייתה על היל"ה, קרב הספרייה, נשים מוכות. אולי בגלל שאמרנו את זה, כשהתחיל יושב-ראש הקואליציה, אולי זה מה שגרם להבין. אנחנו מדברים על תוכניות לכל הרוחב שקיימות במשרדי הממשלה. האם לך כחשב כללי יש גמישות לבצע את אותן תוכניות, לא לעשות דברים חדשים, את אותן תוכניות שקיימות, לא לסגור ולא לפטר. כי בואו נגיד שנגיע להסדר שר האוצר ושר החינוך על היל"ה וקרב, ואז אנחנו מחר בבוקר נגלה, כמו שאמרה חברת הכנסת סלימאן, אנחנו נגלה פתאום שנסגר מעון לנשים מוכות בטייבה בגלל איזושהי לקונה כזאת. האם לכם יש את הגמישות לאותן תוכניות שקיימות ב-2019 בפועל להמשיך אותן ב-2020? זאת השאלה.
יוגב גרדוס
¶
אז אני אסביר. אני מאגף התקציבים, לא מהחשב הכללי. אבל אני אסביר איך זה עובד. התקציב ההמשכי, מה שמגביל אותו זו המסגרת. בעיקר המסגרת ומה שקבוע בחוק היסוד לגבי על מה מותר להוציא. הבעיה שנוצרת לגבי התוכניות המדוברות, כל הדברים שאמרת, היא שמסגרת התקציב ההמשכי היא המסגרת של 2019.
יוגב גרדוס
¶
לגבי החלוקה, היא נקבעת על פי מדרג שקבוע בחוק. החוק, חוק יסוד: משק המדינה קובע שממשלה רשאית להוציא על פעולות, חוק, חוזה, אמנה, כל הדברים האלה ופעולות שנכללו בתקציב השנה הקודמת, לרבות, זה תיקון שנכנס ב-2014, לרבות מה שנעשה בשינויים תקציביים. כך למעשה אפשר באופן תאורטי להוציא כל דבר שיצא בשנה הקודמת.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
בואו, בואו, אני חוזר שוב, אנחנו נצטרך להתכנס בחוק הזה לנוסחה איך אנחנו עובדים ב-100 הימים האלה, שתוכניות לא נסגרות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אנחנו נקיים עליו דיון. אנחנו לא נצביע על החוק הזה לפני שאנחנו נגיע להבנה בדיוק על הנוסחה הזאת.
שרית פלבר
¶
לגבי השאלה הראשונה, לגבי מספר הימים - - - מקצועית - - - אנחנו רק מציעים שזה אכן יהיה סד זמנים ריאלי כדי שלא נהיה במצב שאנחנו בו היום, שבעצם לא עמדנו במועד.
שרית פלבר
¶
אז אני אומרת, לכן אני מציעה שניקח בחשבון את המועד – זאת אומרת, שסד הזמנים יספיק לצורך העבודה המקצועית שנדרשת כדי להגיש אותו במועד. נדמה לי שזו הייתה השאלה. השאלה השנייה יותר בהיבט של החשב הכללי. אני כן, אם אפשר, אעיר משהו יותר טכני לגבי הטכניקה שנבחרה לצורך הוראת השעה. כרגע איך שהסעיף מנוסח הוא יישאר בחוק היסוד גם אחרי ששנת 2020 תחלוף. אנחנו מציעים לתקן את הנוסח רק כשהסעיף הזה שהוא – בחוק יסוד: משק המדינה, סליחה – שהוא מכוון לשנת 2020 כבר לא יישאר בחוק היסוד אחרי שנת 2020.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אם אנחנו מייצרים מנגנון חלופי, למקרה שאין תקציב יותר מחצי שנה, שלא יהיה בהוראת שעה. זה בהוראת קבע.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אני מציע כדלקמן. אני רוצה על דעת חברי הוועדה להציע כדלקמן, חברי הכנסת קושניר ומיקי לוי תהיו איתי.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה כבד ויקר ואני לא יודע מה ההשלכות. אני לא פוסל את זה. זה נכון, אבל זה - - -
צבי האוזר (דרך ארץ)
¶
אתה מבין גם מה השלכות ההפוכות, בלי שינוי. אתה מבין עד כמה ההשלכות ההפוכות כבדות.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מיקי, אני רוצה להציע. אבל לא נתת לי להציע. אני רוצה להציע הצעה. אנחנו נסיים כרגע את הוועדה. אנחנו נתכנס לשיחות - -
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
- - עם משרד האוצר ועם משרד המשפטים יחד בשיתוף איתך, מיקי, גם בשיתוף האופוזיציה, גם בשיתוף כחול לבן.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
נכניס סעיף שייתן אפשרות לאוצר לתוכניות קיימות לא להיסגר. זה כל מה שאנחנו מדברים עליו. אנחנו לא מדברים על שום דבר חדש, ולא על איזושהי גמישות ניהולית, אלא, כמו שאמרת, יש תוכניות שנמצאות שלא ייסגרו. על הדבר הזה נחזור ונתכנס באישור היושב-ראש אם הוא ייתן היום, היום; אם לא, ביום ראשון. תודה רבה.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מה שקרה בפועל ב-2019. כשאתה אומר עודפים, אתה מתכוון למה שקרה בפועל ולא בהכנת התקציב.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
מה שקרה בפועל ב-2019 פלוס טייס אוטומטי, לתת את זה כגמישות. כי אתה לא יכול. כי אז קבעת תקציב.
היו"ר יצחק פינדרוס
¶
אבל חבר הכנסת קושניר, הסכמנו. הרי אני איתך בסיפור הזה. אז בוא. תודה רבה. אנחנו נתכנס שוב באישור יושב-ראש הכנסת כשנגיע להסכמה עם האוצר ועם משרד המשפטים יחד עם חברי האופוזיציה, מיקי לוי וקושניר, על הסיפור הזה. תודה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
זו לא הסיבה, עזוב. עזוב, אדוני היושב-ראש. זו לא הסיבה. מה אתם מבלבלים לי את המוח. אני כבר פה שמונה וחצי שנים.