פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
14/09/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 54
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שני, כ"ה באלול התש"ף (14 בספטמבר 2020), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 14/09/2020
השוואת תנאי משרתי השירות הלאומי האזרחי לתנאי החיילים הבודדים
פרוטוקול
השוואת תנאי משרתי השירות הלאומי האזרחי לתנאי החיילים הבודדים
ראובן פינסקי - מנכ"ל, רשות השירות הלאומי-אזרחי
רונן פוקסמן - מנהל חטיבת קשרי ממשלה ותעסוקה, ארגון 'נפש בנפש'
יעקב עמר - סמנכ"ל, רשות השירות הלאומי-אזרחי
יואב ארבל - יועמ"ש, רשות השירות הלאומי-אזרחי
מוטי אלמליח - מנהל אגף בכיר פיקוח ותקציב, רשות השירות הלאומי-אזרחי
עדי ספרבר - דוברת חיילים בודדים, משרד הביטחון
קרן וייס - רע"ן תרומות ופרט, אגף כ"א, משרד הביטחון
איציק דניאל - רפרנט, אגף התקציבים, משרד האוצר
שאול גיבנבר - מרכז חיילים עולים, משרד העלייה והקליטה
אימבל קוואס - ממונה תחום צעירים עולים וחיילים בודדים, הסוכנות היהודית
נטע כ"ץ - מנהל מחלקת קשרי ממשלה, ארגון 'נפש בנפש'
אסנת צדוק - מנהלת אגף, שלומית
עדי סעדה - ראש דסק כנסת, מכון על משמר הכנסת
אנחנו פותחים את הישיבה, הנושא על סדר היום הוא השוואת תנאי משרתי השירות הלאומי האזרחי לתנאי החיילים הבודדים. ישיבת המשך לדיון שהתקיים ב-12 באוגוסט 2020.
בדיון הקודם צוין כי 160 מתנדבות עולות בודדות ללא עורף משפחתי מתנדבות בארץ, כ-20% מהן ממשיכות לשנה שנייה. במסגרת הזאת ראינו שאין השוואת תנאים, ויותר גרוע מזה, מבחינת המגורים שלהן, הן חיות 12 בנות בדירה, שזה דבר שהוא לא ייתכן. ביקשנו לשפר את התנאים, ביקשנו עלות תקציבית, קיבלנו עלות תקציבים של 9.5 מיליון שקל לשנה. סך הכול בוא נגיד לתקופה הזאת, עד סוף 2020 מדובר במיליון שקל, לא יותר.
דיברתי עם שר האוצר, ביקשתי שיכניסו את זה לתקציב שהיה עכשיו, שאושר. האמת שאני לא יודע אם זה נכנס או לא. אמרו לי שזה נפתר, אבל תכלס – זה נפתר, הוא שם תקציב בצד לדברים האלה, אבל בגלל שלא היינו פה אז לא קיבלתי – היום אני אדע איך מתכוונים להעביר את התקציב הזה. אני מקווה שזה ייפתר ואז פתרנו את הבעיה.
ולקראת הדיון התקבלה התייחסות רשות השירות הלאומי האזרחי, אחת, סך התוספות התקציביות עבור 250 עולים, שהיום יש רק 180, זה 3.5 מיליון שקל לשנה, כדי לעשות את השיפורים שרצינו. בימים אלה נכתב נוהל. עוד לא סיימתם את הנוהל? נוהל עולות בודדות שכתיבתו תסתיים לקראת אוקטובר. מה כל כך?
הנוהל יכלול סעיף שמתייחס לדיור חלופי בתקופת שיפוצים, האחריות על הגוף המוכר וחובת אירוח בחגים באחריות הגוף המוכר, כולל דיווח למִנהלת, פעילות של העמותות והרכזות עם המתנדבות, תדירות הביקורים, פעמיים בשבועיים בעמינדב, האגודה להתנדבות ובת עמי, פעם אחת בחודש בדירה לשלומית. קביעת נוהל מגורים לשתי מיטות בכל חדר, הוספת ארון ארבע דלתות בכל חדר, ספה בסלון, מכונת כביסה בכל דירת עולות, השתתפות בעלות טיסה לחו"ל פעם אחת במשך שנתיים.
אין הגדרה חוקית של מתנדבת בודדה במשרד הביטחון, לפיכך הן לא זכאיות לסיוע בדיור ולפיכך לא קיבלו את שלושת מענקי הקורונה שקיבלו החיילים הבודדים. אני מבין שאת זה אתה מתקן עכשיו?
המִנהלת נענתה לבקשת הוועדה ותמנה ממונה עולות בודדות. תקנות בעניין הבודדים ללא התניית הצורך בעלייה לישראל ממתינות לחתימת השר ולהעברתן לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת. איזה שר, צחי הנגבי? טוב, בבקשה, אתה רוצה להגיד משהו?
קודם כל תודה שוב על הדיון והעלאת הנושא הזה לסדר היום, זה חשוב. תודה לך, אדוני היושב ראש ולחברי הוועדה, עצם זה שהכנסת מעלה דיון כזה מכניסה הרבה גורמים לטור, מאז גם חברת הכנסת מיכל קוטלר קבעה איתי פגישת מעקב תוך כדי ובאמת ניכר שהמטרה של הוועדה זה לסייע, אז תודה גדולה על העניין הזה.
הדברים שצריכים לקרות מורכבים ויש פה סדרה של כלים שלובים. רגע לפני שאני נוגע בנושאים שצריך לשנות אני רק אומר, גם אחרי הדיון הקודם וגם בכלל, אנחנו מרכזים רשימה שמית של כל בודדות עם הפתרונות שלהן לראש השנה, מוודאים שיש להן מקום להיות ואם אין להן מקום להיות יש להן או ארוחות, או תקציב לארוחות וציוד בדירה של פלטה ומיחם ושתי עמותות התקינו בשבועיים האחרונים גם תוספת מזגנים כי ידעו שהבנות יצטרכו להיות בחג בדירות ושיהיה להן. אז אנחנו ברמה של אקסל כזה, אנחנו לא שמים אותו פה בגלל צנעת הפרט, אבל עם שם של כל אחת מי הרכזת שלה ואיפה היא נמצאת, משפחה בהרצליה, חברים, נוסעת לבלגיה, אצל המנהלת שלה מהדסה וכו' וכו'.
אז אנחנו מקיימים מעקב. כיוון שאנחנו במחסור גדול מאוד של תקנים אז אחת היועצות אצלי, אחת העוזרות של המנכ"ל, זה התפקיד שלה יחד עם מנהלת השירות ברשות והיא אחראית על העבודה מול העולים הבודדים. אז זה לכל הדברים, כמובן וידאתי עם כל המנכ"לים שלקראת החג העסק מסודר, לכולן יש איפה להיות ונותנים תקציב מיוחד לעניין הזה, למרות, וצריך לומר את זה, לאורך כל השנים האלה העמותות נותנות הרבה יותר מהתעריף לעולות הבודדות והמדינה לא מתקצבת את זה. אנחנו כאילו באים אליהם בטענות, אבל אנחנו אמרנו שאנחנו רוצים, אנחנו מתקצבים תעריף, התעריף זה ממוצע של שמונה בנות.
לכן לאור זה עשינו כמה דברים. אחת, דיברתי לפני הוועדה דקה עם חבר הכנסת שטרן, כבר לפני שלושה שבועות קיימנו את הישיבה עם ראש מדור בודדים בצה"ל, למדנו את כל הנוהל, למדנו מה הם מקבלים ועשינו לזה אדפטציות לסיפור שלנו כשאצלנו, צריך לזכור, שני דברים משמעותיים בהקשר הזה, אחת, אין חובה אצלנו, זאת אומרת היא לא חייבת להיות שלוש שנים ולכן אנחנו מודדים פר שנה את כל הדברים של ימי חופשה וכו', ושתיים, אני לא מציב אותה בגוף מפעיל. גוף מפעיל, זאת אומרת בית ספר, תנועת נוער או הכנסת, יש פה גם בנות שירות, הוא בוחר את הבנות והבנות בוחרות להתנדב אצלו. אם יש לו בת שעולה לו פי שניים הוא פחות מתעניין, דבר שני, אם ניתן לה 30 ימי חופשה הוא יגיד שהוא לא רוצה, הוא רוצה רק בלי ימי חופשה. לכן יש פה פערים שאנחנו צריכים לגשר עליהם.
נכון, הם מקבלים, יש 21 ימי חופשה, יש חופשה מיוחדת בצבא של 30 יום, אבל בצבא יש גם שישי-שבת שהם נמצאים בבסיס. אצלנו אנחנו נותנים 15 יום וכל זה תוך איזון שאנחנו לא רוצים שאף אחד יגיד שהוא לא רוצה לקחת עולה בודדה כי: היא צרה בשבילי ולא סיוע בשבילי. ויש מקרים כאלה, צריך לדעת את זה. אז זה דבר אחד.
הדבר השני, חשוב מאוד שהמדינה, זאת אומרת הרשות, תממן את כל ההפרש בגין הבדידות לטובת העניין. אם יש תוספת של דמי כיס ותווי שי שהצבא נותן למזון, רק לסופרים 180 שקל בחודש, והשתתפות בטיסה, שהיא תלך לבקר בבית, וכו' וכו' וכו', אלה דברים שצריך שהמדינה תממן אחרת ניצור מצב שאנשים לא ירצו עולות כי זה עולה פי שניים.
לכן נערכנו בהקשר הזה, עשינו את העבודה הכלכלית ומה שצריך לעשות עכשיו בעצם זה לתאם את זה עם הגורמים השונים באוצר, זה אגף התקציבים והחשב הכללי, יש לנו ועדת תעריף.
מאה אחוז. אנחנו עשינו רק תחשיב, מה שהצגנו לך זה עוד לא סוכם איתם כשבתחשיב הבאנו בחשבון את התוספות שצריך לתת. לדוגמה הורדנו את היחס, אדוני היושב ראש, לבקשתך משמונה בנות לדירה - - -
אז אני אומר, אנחנו מתקצבים פר שמונה מתנדבות לדירה וזה גם מה שקורה בפועל. עכשיו, לבקשתך ולבקשת הוועדה, אנחנו משנים את התחשיב לשש, זאת אומרת מפתח של שש פלוס ציוד אחר בדירה, לא ארון כתר שיש לך, זה דבר אחד, אלא ארון ארבע דלתות בדירה כזאת, יותר מקום אחסון וכו' וכו'. וכשאני אומר שש בנות זה שש בנות, אבל רק שתיים בחדר, לא יותר מזה. זה התיקון שאנחנו עושים.
אגב, לא נתייחס למה שהיה פה בפעם הקודמת, לדברים שאמרו הבנות, אבל זה התקצוב וככה גם נפקח. צריך לזכור שבהרבה מאוד מהמקרים, וגם זו, אני חושב, המטרה של כולנו, שאין רק דירות של בודדות, הן מתערבבות עם ישראליות. התעריף, אין לי דירה רק של אמריקאיות או רק של צרפתיות, יש לפעמים, אבל בהרבה מאוד מהמקרים זה מעורבב, וטוב שכך, זה מסייע לאינטגרציה ולעידוד העלייה. לכן צריך לזכור שבסוף אני מתקצב אחת לשש עבור כל בת בודדה וכשיש בת בודדה היא צריכה לקבל ארון ו-wi fi ומכונת כביסה - - -
ראובן, אם אני יכולה רק להיכנס לנקודה האחרונה ולשאול, כל עוד שיש לבנות הישראליות לאן ללכת כשנדרשים לפנות לדירות, מה שנחשפנו אליו, ולא משנה, לא אנקדוטלי, אבל כל עוד יש לבנות הבודדות לאן ללכת כשאין להן לאן ללכת בעצם.
אני אתייחס לפינוי של הדירות, אבל ברגע שגמרנו את התעריף הזה צריך לאשר אותו עם אגף התקציבים והחשב הכללי ואז לייצר מצב, על פי החוק אנחנו לא יכולים לתת תמיכה לבת. בעבר בת בודדה, הייתי מתקצב אותה, יש לה תקן, היא הולכת לכל מקום, אז כולם אומרים: אני מרוויח תקן חדש. היום בחוק שעבר, בחוק השירות האזרחי, אי אפשר לעשות את זה יותר ובעצם מה שנעשה זה נבנה שיטה שאנחנו מממנים רק את רכיב הבדידות, זאת אומרת התוספת בין בת שירות רגילה שגרה בדירה לבין בת שירות שהיא עולה בודדה הוא כ-1,200 שקל בחודש, אנחנו נממן את כל ההפרש הזה וזה בעצם ה-3.5 מיליון. ברגע שאנחנו נממן נפתור את הבעיה הזו שאנשים לא ירצו את הבנות הבודדות.
יש לי שאלה, בת עולה בודדה, מגיע לה ארון, לבת שירות לאומי חסרת עורף משפחתי, לא בקשר עם המשפחה, לא מגיע לה ארון?
חסרת עורף משפחתי מתוקצבת בתוכנית אחרת, מתוקצבת הרבה יותר מהדבר הזה, מקבלת גם מביטוח לאומי, גם הבטחת הכנסה, גם דברים אחרים. יש לנו תוכנית מיוחדת עם משרד הרווחה, אלה תוכניות שאנחנו מממנים את כל התקנים שלהם בעלות מאוד מאוד גבוהה, זה גם הוחרג בחוק.
אצלנו זה סוג אחר של בדידות, מטופל טוב מאוד. אם תרצו פעם לדבר על זה אפשר, אבל שם התקצוב הוא אחר לגמרי.
לא, אבל שאלתי טכנית, הן גרות בדירה, אני מדברת מבחינת בנות שהן בנות 19-18, אחת היא עולה בודדה - - -
לא, אני מדברת על בת שירות לאומי שגרה באותה דירה, אחת עולה בודדה ואחת גרה כי אין לה איפה לגור, אז זאת מגיע לה ארון וזאת לא מגיע לה ארון?
גודל הארון, אם אתם בפרטים האלה, זה עניין של גודל הארון. הבת שלי הייתה עם עולה בודדה בשירות לאומי בקרית ארבע, היו שני ארונות כתר בדירה, לבת שלי היה מדף אחד וכל השאר היה לבודדת.
ברור, מצד אחד. מצד שני הבודדה צריכה הרבה יותר מקום עם המזוודות שלה, עם הדברים שלה. העליתם את זה פה וזה נכון, וזה חלק בתוך המענה בתוך התעריף, זה ברמה שאנחנו מתמחרים ארון ארבע דלתות, סלון כולל שולחן, מכונת כביסה, כל הדברים. זה ברמת השקל פר ראש, בסוף צריך לתקצב את זה בצורה הזאת. כל זה נעשה, ברגע שזה יאושר, אז אחת זה לאשר את זה בוועדת התעריף ואחרי זה למצוא את שיטת התשלום שכנראה תהיה בפטור ממכרז דרך הגופים המוכרים.
אנחנו נדע לעדכן אתכם מיד אחרי הסיכום עם אגף התקציבים והחשב הכללי. אני מניח שהם בדיון, נקבע זמנים ונעדכן אתכם.
לגבי הדיור החלופי, ביקשתם שאני אתייחס. ברשותך, עוד כמה דברים. אחת, לגבי הדיור החלופי, מטופל כבר כיום. גם לבת שהייתה פה הוצעה דירה חלופית, זאת שהציגה, והיא פשוט לא רצתה. אין דבר כזה שבת נזרקת לרחוב בזמן שמשפצים, תמיד בודקים איתה קודם כל אם יש לה סידור, משפחה, ואם לא, מסדרים לה סידור, או בדירה אחרת, או באכסניה.
אנחנו נפתור את זה בתוך התעריף. הם נמצאים ויש לנו פתרונות להקשר הזה. הסדרת מעמד הבודדת, שזה דבר מאוד משמעותי. צריך לקרות בתקנות שעוברות בוועדת העבודה והרווחה. ברגע שהיא תוגדר כבודדת וזה בתוך תקנות התעריף, ברגע שזה יוגדר הן יוכלו להיות זכאיות לכל הדברים של חייל משוחרר בודד, גם בת משוחררת בודדה תקבל. זה בהקשר הזה.
ושני דברים אחרונים. אחת, החלטנו יחד עם הארגונים, 'נפש בנפש', קעליטה, הבסיס של מייקל לוין ואחרים, לקבע אצלנו שולחן עגול קבוע, אחת לרבעון, קצת לפני החגים, חודש לפני החגים, לשמוע את כל הדברים שצריך ואת כל המענים שצריך לתת. זה יהיה לתמיד, זה לא חד פעמי.
והנושא של שירות ללא עלייה, כמו שאמרת, יגיע לוועדה המקבילה, ועדת העבודה והרווחה, השר כבר אישר עקרונית - - -
התקנות, עכשיו מוגש לכנסת, השר אישר את זה בשבוע שעבר, מוגש עכשיו לוועדה בכנסת, זה לפי הלו"ז של הוועדה, זה פחות קשור אלינו.
טוב. אני מבקש שתודיע לנו שהחברים יוכלו להיות בוועדה עצמה לדיון הזה. שטרן, רצית לומר משהו?
כן. אני רציתי להגיד קודם כל שכל הכבוד למתנדבות ואני חושב שצריך לתת להן כמה שאפשר, אבל אני חושב שאסור להשוות אותן לחיילים או לחיילות בודדות. תראה, גם כאן, לא משנה אם זה 35% או 20%, אני הקשבתי טוב למה שראובן אמר, ואני כמובן מכיר את זה, יש הבדלים מהותיים, לא רק בהיבט שדיברנו קודם, בהיבט של שמירת השירות הצבאי מעל לכל הדברים האחרים, מעל כל השירותים האחרים, שאנחנו בוודאי מעודדים אותם, אבל בת שירות לאומי, ראינו פה או 20% או 35% שעושות שנה שנייה.
כן, זה אני מכיר. אוקיי, אז בסדר גמור. יושב ראש הוועדה, במקרה הגבוה 35% עושים שירות לאומי שנה שנייה, כשחיילת, לא שואלים אותה בכלל. זאת אומרת בת שירות לאומי רוצה להפסיק באמצע, ללכת, היא הולכת, חיילת לא. הדבר השני, שמעת גם כאן את מה שאנחנו יודעים, שבת שירות לאומי בוחרת איפה היא תהיה.
לא, אבל תרשה לי רגע. אנחנו מדברים על אלה שבאות מחו"ל, אלה שבאות מחו"ל לא צריכות לעשות צבא בכלל. אתה מערבב בין אלה שעושות שירות לאומי מול החיילות.
אז תן לי להגיד לך למה אני לא מערבב. בגלל שאתה רוצה להשוות בודדים לבודדים או בודדות לבודדות.
אני בעד. תן להם, מבחינתי שיהיה להם יותר מחיילות, בסדר? אני אומר לך אל תשווה. אני חושב שההכנסה לתקנות, לא משנה למה, יש בה בעיה.
בגלל שאתה צריך לייתר, לא רק לייחד, את השירות הצבאי. בשירות הצבאי, כשבאה מישהי היא לא בוחרת איפה להיות.
כן, אבל הן נותנות לנו פה שנתיים, בין שנה לשנתיים סיוע. הבנות האלה שמגיעות מחו"ל - - -
אל תשווה. אתה רוצה, בשביל הנימוקים של ראש הרשות, זו ההגדרה, ראש הרשות שהוא דואג, ובצדק, להגדיל את המספר. דרך אגב, הדאגה לתנאים שלהן, אנחנו מקווים שהיא גם תגדיל את המספר של המתנדבות, נישא אותן על כפיים, בסוף הן עוזבות משפחות, אני רק רוצה להגיד שיש סכנה בהשוואה הקבועה שמנסים לעשות כאן, לא רק בוועדה הזאת.
לא, מה שאני אומר, תוציאו מהדיון הזה – אתה רוצה? תיתן את רשימת התנאים שאתה מבקש, ארוניות, חדרים, שכר, כל מה שאתה רוצה אני בעד, אני אומר לך שאני בעד.
אני רוצה להתייחס, ודיברתי עם ראובן בתחילת הדיון וככה עכשיו, בד בבד, כיוון שבת שירות נמצאת אצלי בבית - - -
אל תשכח שנכון לעכשיו מה שראינו שהנושא הזה מטופל, כי מטפלים בזה, אבל בצורה – אין תקציב לכלום.
אני אגלה לך, גם אין תקציב אפילו לשנת שירות שנייה, או בנות שרוצות, חלקן גם לא יכולות בגלל שזה גם תקנים, כמו בצבא.
לא, כי בשנים האחרונות פתחנו המון המון תקנים מאוד איכותיים במשרדי הממשלה. יש כמעט 7,000 ביקושים יותר ממשרתים בפועל. זאת אומרת יש הרבה יותר תקנים שרוצים בנות.
לא, יש גם תקציב לזה. לא לבודדות, אני מדבר כללי. בתי חולים משוועים לעוד ידיים, משרדי ממשלה רוצים עוד.
תשמע, מי שיכול לקבל ולא לוקח הוא טמבל. אני לא מבין מה הם רוצים, אתה מקבל בחינם בחורה לשנה שלמה, מה רע?
בסדר, עכשיו תסתכל על מה שראובן אומר לך, מה הוא אומר? אני רוצה הרבה יותר, בשפה שלי, שיעשו שנה שנייה מאשר עושות.
אז אני לא לוקח על דבר שאני – מה שאנחנו מטפלים זה יותר בבודדות שמגיעות מחו"ל ויש להן פוטנציאל לעלייה.
לא, אני באמת רוצה להתייחס לנושא שהוא חשוב, דיברתי על זה עם ראובן בתחילת הדיון ומדבריך, ראובן, אני מבין שיש איזה סוג של אווירה שאנחנו עושים את הכול והבנות הן אלה שלא – ככה זה היה נשמע מדבריך, שאותן בנות שהיו פה הן לא בדיוק אמרו את מה שהיה בפועל ובדקתם.
דווקא היא זומנה אליי ללשכת מנכ"ל לפגישה אישית ואז היא לא יכלה להגיע, לבקשתה. הן מוזמנות. להיפך, מי שמתלונן, יש סיבה למה הוא מתלונן.
יש פה תופעה, אני התחלתי לספר לך את הסיפור ואני חושב שחשוב שחברי הוועדה ישמעו. אני מקבל טלפון ביום שישי בבוקר, יותר נכון בצהריים, באחת בצהריים, שיש בת שירות שעושה את השירות שלה בבית ספר חורב בירושלים, נמצאת בדירה וכרגע מבקשים ממנה לעזוב את הדירה. היא מתקשרת בבכי לאמא שלה בצרפת שאין לה מושג לאיפה היא צריכה ללכת.
נכון, נכון, בעקבות חשיפה שלה לחולה מאומת ביקשו ממנה ללכת לעשות בידוד, איפה היא צריכה לעשות בידוד? היא לא יודעת. היא מתקשרת למשפחה שלה, כנראה הדירות של המשפחה שלה קטנות, היא לא מצליחה למצוא מקום, חצי שעה לפני שבת הילדה ברחוב, כן? בלית ברירה אמרתי לה, תשמעי, חצי שעה לפני שבת, תבואי הביתה. היא נמצאת כרגע, עד הרגע הזה, אצלי בבית בחדר שיש לו כניסה חיצונית.
זה לא העניין. העניין הוא כזה, שבעצם למזלה היא נפלה על מישהו שאיכשהו יכול היה לארח אותה. אם אני לא הייתי נותן לה מענה זה היה ברור שהיא הייתה עושה שבת בחוץ. עכשיו, בעקבות אותה תקרית - - -
לא, אני לא חושב שהיא לא רצתה, כי בוא, בן אדם לא נשאר חצי שעה – אבל זה לא, אני בכוונה לא רוצה - - -
לא הייתה אף בת שירות חצי שעה לפני שבת ברחוב. סליחה שאני – היא לא הייתה ברחוב. אולי לא היה פתרון - - -
אז אני אומר לך חצי שעה, אתה יודע מה? היא הגיעה אפילו בצפירה, אצלנו יש צפירה, היא הגיעה - - -
זה לא העניין, ראובן, אני לא בא לדבר על המקרה הקונקרטי ולא על מקרה ספציפי מסוים, לא על השתיים שהיו לפני כן ולא זאת שנמצאת אצלי בבית.
כי זאת שנמצאת אצלי בבית היא כרגע אצלי בבית. התופעה היא יותר גרועה, שבעקבות כך אותה ילדה החליטה לחזור לצרפת בחגים בפחד שלא יהיה לה איפה להיות. על זה הוסיפו חטא על פשע, על זה אומרים לה שעל 12 יום הבידוד, שהיא כבר עשתה בכניסתה לארץ לפני שהיא התחילה את השירות, כבר 12 ימי מחלה הלכו לה, עכשיו יש לה עוד 12 ימים על הבידוד שהיא עשתה עכשיו, היא תחזור מצרפת, יש לה עוד 12 ימי בידוד, הווה אומר שימי המחלה שלה הלכו. אני חושב שעל הדבר הזה אנחנו צריכים לחשוב איך אנחנו נותנים מענה לאותן בנות שמגיעות מחו"ל ומצורך כלשהו צריכות לחזור וללכת וימי המחלה הולכים להם על פארש.
יש לזה פתרון אצלנו בנוהל, זה נקרא חופשה מיוחדת קורונה שהמנכ"ל רשאי לאשר ימי חופשה עודפים. היא רק שבועיים בשירות הלאומי.
היא לא עובדת, אבל היא בשירות לאומי ויש מכסה של ימי מחלה. אם היא חולה, חס וחלילה, אז יש ועדה רפואית עד 90 יום.
בצבא מישהי שחולה יותר מ-X ימים הוא משחרר אותה, אצלנו אנחנו יכולים לתת עד 90 יום ועדה רפואית, ואנחנו עושים את זה, יש פתרון.
אז אני אומר, בהקשר הזה יש חופשה מיוחדת שאנחנו יודעים לתת. אין שום בעיה, רק צריך לפנות. לא פנו עדיין. אגב, גם תוך כדי הדיון אני מקבל שהסיפור היה ביום חמישי והוצעה לה מלונית כבר ביום חמישי, אבל אחרי זה נבדוק את הפרטים.
בשמחה, היא יכולה להיות כל השנה אצלי, אין לי בעיה, רק היא לא היחידה, אין לי מלונית.
עשרות בנות בודדות נכנסו לבידוד ואנחנו בכל המקרים האלה מטפלים ישירות, אנחנו מול העמותות.
האמת שלא היה לי את הטלפון ויום שישי, אתה יודע, היה עמוס. אני הייתי בסיור ביום שישי.
כן, מה אתה יכול לדווח לנו? אני דיברתי עם שר האוצר, מה שביקשתי זה מיליון שקל עד סוף השנה כדי לסיים את 2020 לקראת התקציב הבא. תכלס, אני לא יודע מה יצא כי הם ישבו ביום חמישי בערב, נכון? מתי זה אושר?
אז אני בדקתי לפני הישיבה עם הגורמים הרלוונטיים אצלנו וככל הידוע לי כרגע במסגרת המענה שניתן, ה-11 מיליארד שקלים, לא נמצא מענה לסוגיה הזאת ולא הוקצו התקציבים האמורים. אנחנו כן עובדים ביחד עם הרשות למצוא מענה במסגרת היטל ביצוע של השירות ואולי הסטות תקציביות מתוך התקציב הקיים ולראות איך נותנים לזה מענה, אבל זה משהו שעדיין לא קיבל פתרון. זה במישור האחד. במישור השני, כמו שדווח לכנסת וגם לוועדה הרלוונטית, אנחנו כבר מתחילים לעבוד על תקציב 2021 ואנחנו מקווים שבמסגרת תקציב 2021 יימצא המענה הנדרש לסוגיה הזאת. ככל הידוע לי, לשאלתך, אני מכיר שכרגע לא נמצא המענה, המקור התקציבי.
איציק, כמובן שהנושא הזה חייב לבוא לידי מענה, הנושא של הבנות שמתנדבות ולא מקבלות תנאים הוא בלתי אפשרי, גם לנו כמדינה, וגם כאנשים. לא יכול להיות שהן יבואו לחו"ל, יתנדבו אצלך ובסופו של דבר הן לא מקבלות את התנאים הדרושים. אני חושב שזה הדבר המינימלי שאנחנו יכולים לסייע לבנות האלה.
אני מסכים איתך לחלוטין. אני יכול להגיד לך שיושב ראש הרשות העלה את זה בפנינו ואנחנו עושים את מרב המאמצים כדי שיינתן מענה תקציבי לסוגיה.
טוב, מה שאני מבקש זה חמש דקות הפסקה. אני עוצר את הישיבה לחמש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:13 ונתחדשה בשעה 11:32.)
אני כרגע שוחחתי עם עידן, ראש המטה של השר, והוא אומר שהוא צריך לעשות כמה בדיקות בנושא ואני מקווה שהוא יחזור אליי בהקדם עם איזה שהיא תשובה.
תודה. אוקיי, אז אפשר לסיים את הישיבה הזאת, אנחנו נדווח לך, לפי זה תמשיך הלאה. אני חושב שהבעיה תיפתר. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:33.