פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת הכלכלה
23/08/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 54
מישיבת ועדת הכלכלה
יום ראשון, ג' באלול התש"ף (23 באוגוסט 2020), שעה 9:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 23/08/2020
צו שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה) (נגיף הקורונה החדש - הוראת שעה - תיקון) (הארכת התקופה הקובעת), התש"ף-2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת צו שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל טיסה או שינוי בתנאיה) (נגיף הקורונה החדש - הוראת שעה - תיקון), התש"ף-2020
מוזמנים
¶
ישי דון יחיא - מנהל אגף קשרי תעופה, רשות התעופה האזרחית
רננה שחר - עו"ד, היועצת המשפטית, רשות התעופה האזרחית
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת צו שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל טיסה או שינוי בתנאיה) (נגיף הקורונה החדש - הוראת שעה - תיקון), התש"ף-2020
היו"ר יעקב מרגי
¶
בוקר טוב לכולם. שבוע טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה של הכנסת, היום ה-23 באוגוסט 2020, ג' באלול התש"ף, על סדר היום הצעת צו שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל טיסה או שינוי בתנאיה) (נגיף הקורונה החדש - הוראת שעה - תיקון), התש"ף-2020. אל תיבהלו, אנחנו לא משנים תעריפים ולא תוקף. ניתן ליועצת המשפטית מה משמעות הצו.
רננה שחר
¶
חוק הוראת השעה, שזה החוק שבא לתקופה מוגבלת, שינה מעט את כללי המשחק בחוק שירותי תעופה, לאור חוק טיבי, והוא נקבע מראש לתקופה קצובה, לתקופה של חוסר היציבות וחוסר היכולת לנבא את סדר היום וצורך לבטל טיסות מטעמים חיצוניים וכולי.
כרגע הוא עד ה-31 באוגוסט, לפי החוק העיקרי. ניתנה הסמכות לשר התחבורה, בהתייעצות עם שר הכלכלה ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, להאריך את התקופה הקובעת. זאת אומרת, כרגע טיסה שממריאה ב-1 בספטמבר, חזרנו לכללי המשחק המקוריים, 21 ימים השבה, אין ואוצ'ר, יש פיצוי על בטול פחות מ-14 ימים מראש. אלה שלושת כללי המשחק העיקריים עליהם אנחנו מדברים.
רננה שחר
¶
כן. מתוקף החוק. הוראת השעה, כרגע טיסה שממריאה ב-1 ספטמבר לא תיהנה מזה יותר, זה כבר חוזר למשטר המקורי, ובחוק הוראת השעה יש לשר התחבורה, בפרוצדורה עליה דיברנו, אפשרות להאריך עד תשעה חודשים. בהתחלה אנחנו אמרנו כל חודש, אבל הוועדה בחוכמתה אמרה לנו שלא חייבים כל חודש, תציעו את התקופות וכולי.
רננה שחר
¶
בדיוק. אנחנו מעדיפים לחסוך את הזמן. כרגע ההצעה היא להאריך את תקופת תוקף הוראת השעה וזה אומר שטיסות שימריאו עד ה-24 באוקטובר, אז זה סוף עונת הקיץ וישי דון יחיא, הכלכלן, מנהל אגף כלכלה ויחסים בין-לאומיים ברשות התעופה האזרחית יוכל להסביר את זה. לפחות עד הטיסות שמתוכננות לעונת הקיץ שהן הטיסות שכבר פורסמו מזמן ועליהן המשטר הזה יחול. זאת ההצעה שלנו.
ישי דון יחיא
¶
ענף התעופה מתנהל לפי עונות תעופה שמפרסם ארגון חברות התעופה, יאט"א. יש שתי עונות, עונת קיץ ועונת חורף. עונת הקיץ היא בת שבעה חודשים ומתחילה ביום ראשון האחרון של חודש מארס ומתחילה העונה הבאה ביום ראשון האחרון של חודש אוקטובר. בדרך כלל מפרסמים את לוח הטיסות זמן רב מראש ולכן אנחנו מציעים בהצעה הזאת להאריך את הצו. זאת אומרת, לוח הזמנים פורסם הרבה מאוד זמן מראש, זה לוח זמנים שכמובן עבר הרבה מאוד שינויים אבל היה מתוכנן בחלקו לפני משבר הקורונה באופן גורף. זו הסיבה שנקטנו בתאריכים האלה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מה שנכון לתעופה, כנראה אלה שרבו 30 שנים על שעון הקיץ, לא ידעו מה זה קיץ ומה זה חורף. אני אשאל שאלה, כמעט שאלת קיטבג. לו יצויר שחברי הכנסת עכשיו מתנגדים לצו הזה, מה קורה?
אימאן ח'טיב יאסין (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה לשאול שאלה. מה קורה אם הקורונה עדיין נשארת בדומה למה שקורה עכשיו והשמים לא ממש פתוחים?
ישי דון יחיא
¶
כשאנחנו מנתחים את הנתונים שיש לנו נכון להיום, אנחנו רואים שהקורונה עדיין כאן וחזק, מבחינת עולם התעופה. יש לנו נתונים מתחילת חודש אוגוסט. ביולי היו 97 אחוזי ירידה במספר הנוסעים. מספר עצוב. מתחילת החודש אנחנו עומדים על 60,000 נוסעים ואם זה יימשך בערך באותו הקצב הזה נגיע ל-90,000 נוסעים פחות או יותר עד סוף אוגוסט. בחודש אוגוסט נורמלי יש באזור ה-2.5 מיליון נוסעים ויותר. זאת אומרת, אנחנו רואים שנכון לרגע זה הירידות הן חדות וכל הסיבות שהיו במקור לתקן את החוק, עדיין קיימות. אנחנו מאוד מקווים, אנחנו לא יודעים לחזות את העתיד – עוד מעט יתקיים דיון בוועדה – שעד ה-24 באוקטובר המצב יתאושש. אנחנו נבחן שוב את הנתונים ונראה מה קורה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני לא יודע להסביר את זה אבל אם הנימוקים עד עכשיו היו בקשר ליכולת החזר האשראי של חברות התעופה, אנחנו מוצאים את עצמנו שוב בסיטואציה כל כך קרובה לחקיקה. אני לא כל כך מבין.
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא. הדיון הבא הוא תקנות התעופה כשמנסים להסביר לנו איך לחיות עם הקורונה בשדות התעופה. אם זה ישפר ב-20 אחוזים, ב-10 אחוזים, בחמישה אחוזים, לא ישפר בכלל, לא יודע לומר לך אבל זה לא יכול להיות יותר גרוע מהמצב היום. זה לא קשור ליכולת ההחזרה. החוק מדבר בעד עצמו.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מרגיש שזה המקום שבו המדינה צריכה להתערב. אני אומר בדיוק את מה שאמרתי לפני שבועיים. הרי זה לא שהשמיים נפתחים אלא זה מה היקף הטיסות הנדרש כדי שיהיה כאן באמת תזרים מזומנים שישנה את הסיטואציה. אם מסתכלים על כך שמעבדת בדיקות הקורונה לא ... ולפי צפי הכי טוב מדובר באמצע אוקטובר ועכשיו קופות החולים אמרו שהן לא עושות יותר בדיקות לטסים כי הן לא עומדות בכך ולכן הבדיקות יעברו לבתי החולים, כאילו בתי החולים הם הגורם שבאמת יש לו זמן לעשות את הבדיקות, אז אני רואה כאן כשל שלם שאני לא מבין איך ענף התעופה יחזור לפעילות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מבחינת ההסתכלות שלך, היא נכונה. מבחינת יכולת המחויבות של החברות להחזיר ללקוחות את הכספים שלהם, לא קשורה לזה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אם למרות כל מה שעשינו והתעופה לא תגבר והתנועה בשדות התעופה לא תגבר, אני מאמין שהמדינה תשים יד ותתערב. כרגע אף אחד לא יכול להתחייב. אני לא יכול להתחייב.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בדיון הקודם חברה שהיא החברה הכי, הכי, הכי, אל על, שהיא הכי, נתנה כאן הסברים ואמרו שהמתווה, גם של ההנפקה, גם של ההלוואה, מכסה - מה שהוראת השעה חלה עליו – חלק קטן לעומת כל הסכום שהם הולכים לגייס.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
ולא התחייבו שהוא צבוע. אמרו שהכסף יהיה. המצב של החברה הוא כמסננת – הכול בורח.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אנחנו עושים מה שיכולים לעשות כדי שהלקוחות יקבלו את הכסף שלהם. מעבר לזה אני לא יודע לעשות עוד.
ישי דון יחיא
¶
אני יכול לחזור על מה שאמרתי כאן בדיונים קודמים. ההסדר כרגע, אתם מכירים אותו לא השתנה משהו מהותי מאז לפני שבועיים. החזר כספי ללקוחות הוא חלק מהשימושים שיש למקורות, אם אדוני מדבר על ההסדר של אל על, הוא בפנים, הוא חלק.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
ברגע שהכסף לא צבוע, זה בדיוק כמו שהם הציעו את סדר העדיפויות, סדר נשייה. אין מה לעשות. המנגנון הזה הומצא מתוך הבנה שכולם צריכים כסף וכולם מבקשים אותו באותו זמן. אם מגיע איקס כסף וזה לא צבוע בשום צורה ואין לזה שום בטוחה, אין לנו שום דרך לדעת אם הוא הגיע.
היו"ר יעקב מרגי
¶
הייתה הצהרה של המדינה. יש כאן הצהרת המדינה, שמלווה במעשה, שהיא רוצה בקיומה של החברה. החברות הזרות, חלקן התחילו להחזיר.
היועץ המשפטי, בבקשה.
איתי עצמון
¶
אני מבקש לשאול את נציגי רת"ע אם יוכלו לדווח לוועדה על רשימת המפעילים האוויריים שמסרו לכם דיווח לפי התיקון האחרון שנעשה כאן בהוראת השעה על כך שהייתה ירידה משמעותית במחזור ההכנסות שלהם ולכן המועד להשבת התמורה לגביהם נדחה ל-1 באוקטובר.
ישי דון יחיא
¶
כן. ראשית, אנחנו פרסמנו את זה כפי שמתחייב מההוראות החוק באתר האינטרנט שלנו. יש רשימה מסודרת.
ישי דון יחיא
¶
אני חושב שביום חמישי. אני יכול כמובן לשלוח את הקישור. אם אתה רוצה, אני יכול להיכנס עכשיו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
יבגני, אנחנו דנים בצו שקשור לחקיקה שעשינו בהוראת שעה. אם אנחנו לא מאשרים את הצו הזה, הוראת השעה חלה עד סוף החודש הזה וכרטיסי טיסה שיירכשו מה-1 בספטמבר, לא חל עליהם התיקון.
ישי דון יחיא
¶
חברת לופטהנזה, חברת סטאפ שהיא חברה פורטוגלית, כספי טורס שהוא מארגן, אוסטריאן איירליינס, סוויס, בראסל איירליינס, אתיופיאן איירליין, חברה גרמנית בשם האן, אוקריאניאן אינטרנשיונל, יונייטד איירליין, ג'ורג'ן איירליין, אייר אינדיה, אגיאן, בריטיש איירוויס, איבריה, מאי ווי איירליינס שהיא חברה מגיאורגיה, אייר סיני, רויאל ג'ורדניאן, אל על וסנדור, ארקיע וישראייר. סך הכול 22 חברות ומארגנים. אני רק אומר שהיו כמה חברות שהגישו לנו אבל אחרי המועד הקובע ולכן לא כללנו אותן ברשימה. אלה החברות שהודיעו לנו שהמחזור שלהן ירד.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
מה לגבי חקיקה משלימה? היום הרי יש את המתווים שצרכנים רוכשים כרטיס טיסה, הטיסה לא מתבטלת אבל נסיבות הקורונה מביאות אותם להחלטה שלא לטוס. מה לגבי חקיקה של הגנת הצרכנים בתקופת הקורונה? אנחנו עוסקים כאן כל הזמן בתיקון לחוק טיבי אבל אם מישהו רוצה לטוס ויש לו חשש בעקבות נסיבות הקורונה אבל עדיין המדינה לא ביטלה את הטיסה מבחינת המגבלות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
יש חוק. כל הזמן צריך סדרה - חוק A, חוק B, חוק C. אתה היחידי שמבין מה אני אומר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני הבנתי. מאחר ונקטת בביטוי חקיקה משלימה, רק הוא יכול לעשות את זה ואנחנו נצטרף אליו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אחר כך תסביר לו. זה שלא קשור ל-היי קיו. זה קשור לקילומטרז' עם טיבי.
חברים, יש עוד הערות?
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
שאלה. בדיון הקודם עת הוועדה והקואליציה העבירה את ההמשך עד ה-1 באוקטובר, אני הצעתי להקים מוקד כי הרבה אנשים נמצאים באי ודאות. הצעתי להקים מוקד מטעם משרד התחבורה, מטעם משרד הכלכלה. אתה כרגע אמרת שיש 22 חברות שהודיעו, מתוך כמה? מתוך 150? 170? כמה חברות טסות לישראל? קרוב ל-200?
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אני אומר לך שהלוואי שהם יטוסו ואני אומר לך שהם היו הראשונים שהיו מחזירים את הכספים בלי כל ההתחכמויות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
יכול להיות שאפשר לשקול, ותעשו את זה, כי הרי האנשים חיים באי ודאות. בן אדם לא יודע. הוא שומע מוועדת הכלכלה שהתקיימה ב-14 ביולי שיש תקנות חדשות והוא מרוצה כי עד ה-14 באוגוסט הוא יקבל את הכסף שלו. אחר כך ה ב-12 באוגוסט הוא שומע מוועדת הכלכלה שכנראה השמיים לא נפתחו ובואו נדחה את זה ל-1 באוקטובר. היום מי שצופה בוועדת הכלכלה, הוא מבולבל. הוא שואל מה זה 24 באוקטובר. הכוונה היא להוראת שעה או הכוונה להחזר כספים? יש בלבול רב. רוב האנשים שמחזיקים את הכרטיסים וטרם השיבו להם הכספים, לא מבינים את המשמעויות האלה. יכול להיות שכדאי לכם לעשות את זה או דרך אתר אינטרנט או דרך מוקד טלפוני. אני מוצף ואני אמרתי את זה. אנחנו מוצפים בפניות ולא כל האנשים קיבלו כספים. יש חברות שאומרות שאין להן כסף, אז מה זה אין לכם כסף? אז מה, אתם יכולים לצפצף – סליחה על הביטוי – על החוק הישראלי? לא בטוח שנחזור לישראל אחרי שנפתחו השמיים כי הם מבינים שכנראה יהיו סנקציות.
אתם צריכים להיות יותר נוקשים ולהגיד שמי שמפר את החוק הישראלי, פשוט רישיונו יישלל. החברה הזאת לא תוכל להמשיך לטוס לישראל כי צריך לכבד את החוק כמו שאל על, ארקיע וישראייר מכבדים את החוקים האירופאיים.
אני מציע שאולי תבדקו את הנושא הזה ותנו מידע לציבור. אנחנו מחוקקים ואתם צריכים לתת את המידע לציבור. אני אשמח מאוד אם תעשו משהו בנדון.
היו"ר יעקב מרגי
¶
את לא צריכה לומר. אני אגלה לך משהו. לא רק כאן ובשינוי הזה אלא אני התחייבתי לעצמי ולציבור שלא תהיה דחייה נוספת. הנה, אני מודיע. לא תהיה דחייה נוספת.
מאחר והצו הוא פרוצדורלי, ברשותכם אני מביא אותו להצבעה.
נעמה דניאל
¶
טיוטת צו שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה) (נגיף הקורונה החדש – הוראת שעה – תיקון), התש"ף-2020 (הארכת התקופה הקובעת).
בתוקף סמכותי לפי סעיף 3 לחוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה) (נגיף הקורונה החדש – הוראת שעה – תיקון), התש"ף-2020 (להלן – החוק), בהתייעצות עם שר הכלכלה והתעשייה ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, מכיוון שקיימות מגבלות שהטילו מדינות על כניסת בני אדם לשטחן או על טיסות לשטחן, לשם התגוננות מפני נגיף הקורונה החדש, המשפיעות באופן משמעותי על תנועת נוסעים מישראל אליה, אני מצווה לאמור:
התקופה הקובעת כמשמעותה בסעיף 1 לחוק, מוארכת בזאת עד יום ו' בחשוון התשפ"א (24 באוקטובר 2020).