פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
12
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
07/09/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 47
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שני, י"ח באלול התש"ף (07 בספטמבר 2020), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 07/09/2020
היעדר תקנים לרופאים מתמחים עולים - המשך דיון
פרוטוקול
סדר היום
היעדר תקנים לרופאים מתמחים עולים - המשך דיון
מוזמנים
¶
שירה ארנון - ס' ראש חטיבת הרפואה, משרד הבריאות
קלאודיה כץ - מנהלת אגף א' תעסוקה, משרד העלייה והקליטה
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
ורד עזרא - ד"ר, ראש חטיבת הרפואה, משרד הבריאות
אלינה לוברסקי - רפרנטית שכ"ר וכ"א, משרד הבריאות
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה, הנושא היום היעדר תקנים לרופאים מתמחים עולים, ישיבת המשך לדיון שהתקיים ב-17 באוגוסט 2020.
לפני שאנחנו מתחילים את הדיון אני רוצה להקדיש זמן למי שנמצא שבוי בעזה. בזמן הזה לפני שש שנים בדיוק תחת עינינו ובלי שעשינו דבר חצה אזרח ישראלי את הגבול לעזה ומאז שש שנים הוא שם. אברה מנגיסטו מוחזק בידי החמאס. אברה הוא פגוע נפש, זו הסיבה שבגינה חצה את הגבול. החזקתו בעזה בבידוד מהעולם החיצוני ובלי גישה לטיפול רפואי היא הפרה חמורה של זכויות האדם שלו. חברים שלו, המשפחה שלו, המקורבים לו מודאגים ויוצאים היום בקריאה חדשה ומזכירים לנו אולי את מה שנוח לנו להניח בצד, מזכירים לנו שאברה עדיין חי ועדיין לא חזר הביתה.
השיר המרגש הזה, 'מה אתה עובר', של שלומי שבת ועדן אלנה יצא הבוקר לאוויר ואין מקום טוב יותר מאולם הוועדה הזאת להקרין אותו לראשונה ולהזכיר לנו ולממשלה שלנו את הטרגדיה הזו. שש שנים אברה בבידוד, שש שנים אדם פגוע נפש מנותק מהעולם ומהיקרים שלו וכל יום שעובר מגביר את הסכנה לחייו, במיוחד בתקופה שבה משתוללת המגפה.
(שיר).
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב, אני מקווה שהוא יהיה איתנו בתקופה הקרובה. אני ממשיך בישיבה. מדובר בדיון המשך בדיון שיזם חבר הכנסת רזבוזוב. בדיון הקודם צוין שבשלוש השנים האחרונות עלו 741 רופאים עולים שנמצאים בתקן לא מומחה, אנחנו קוראים לזה למל"מ. מתוך 7,808 רופאים מתמחים רק 636 מתמחים עולים חדשים, 8% בסך הכול. במשרד הקליטה יחד עם משרד הבריאות צבועים 70 תקנים שמיועדים להתמחות לרופאים עולים חדשים.
בדיון תוארו החשיבות והצורך בהתמחותם של הרופאים העולים ותרומתם למערך הרפואה בישראל. בדיון צוין כי 20 רופאים עולים חדשים מוכנים לתחילת ההתמחות עם פינוי התקנים הנדרשים. לאחר דיון התקבל עדכון ממשרד הקליטה כי קיימים 40 רופאים שמוכנים לתחילת ההתמחות. בדיון הקודם הועלתה הצעה להקצות תקנים צבועים להתמחות רופאים עולים חדשים מסך 600 התקנים שהתקבלו במשרד הבריאות במסגרת הצורך במאבק בקורונה. משרד האוצר לא הביע התנגדות להצעה הזו. בדיון הנוכחי נרצה לדעת כמה תקנים נוספו מעבר ל-70 הקיימים. אתה רוצה להגיד משהו?
היו"ר דוד ביטן
¶
הייתה לי שיחה עם עוזר שר הבריאות שאמר שלפי המידע שהוא בירר אין צורך בתקנים כאלה, אבל אמרתי לו שזה לא נכון, לא לפי מה שנאמר לנו. בבקשה, מי מדבר ראשון?
ורד עזרא
¶
שלום לכולם, לוועדה המכובדת. אני רוצה להציג ולהסביר מה ההבדל בין תקנים שצבועים לעולים ובין התקנים שהתקבלו כרגע במשרד. קודם כל יש לנו 70 תקנים שצבועים לעולים שאנחנו מנהלים עם משרד הקליטה לפי רשימה סדורה מראש במקצועות השלמת התמחות למתמחים עולים שהגיעו וצריכים או להשלים את התמחותם או להתחיל התמחות.
מדובר בתקנים שאני אגיד כמעט, כי יש מעט מקצועות שאנחנו מגבילים אותם, אבל כמעט שלא מוגבלים למקצועות ובעצם מאפשרים למתמחה להשתלב בכל תחום שהוא רוצה, בדרך כלל תחומים שהם התחילו בהם התמחות בחו"ל או תחום אחר שהוא רוצה ואלה 70 תקנים שרצים ברכבת, זאת אומרת המתמחה מסיים, עובר אחרי זה לתקן של בית חולים והתקנים חוזרים אלינו. זה התחיל מ-50 תקנים, כרגע יש 70 תקנים ואנחנו נשמח להעלות את המספר של התקנים הללו. תקנים שאני קוראת להם תקנים מוגנים, כי זה תקן שאנחנו במעקב אחריו מה נעשה בו, למה הוא מאויש ובאמת רואים שהוא הולך למטרה היחידה שלשמה הוא נועד וזה תקנים לעולים.
התקנים האחרים שעליהם היה איזה שהוא דיון בדיון הקודם, שבו לא הייתי, הם תקנים שניתנו כרגע לבתי החולים לצורך אחד בלבד, לצורך הטיפול בחולי קורונה. ניתנו בסך הכול בגל הראשון 200 תקנים וכרגע ניתנו לנו עוד 250 ועוד 150, בסך הכול בכל התקופה יהיו 600 תקנים, אבל הם צבועים למקצועות מאוד מאוד ספציפיים שמיועדים רק לטיפול בקורונה, כמו טיפול נמרץ, הרדמה, פנימית, מיון ילדים ומבוגרים וכדומה, רק למקצועות הללו. שוב, הייעוד של התקנים הוא אחד, לקורונה. יש עוד הרבה מאוד צרכים למערכת ובגינם לא ניתנו כרגע תקנים ולצערי אין כרגע תקנים. אני מקווה שיהיו בעתיד תקנים נוספים למערכת, אנחנו כמובן עובדים מול האוצר על תקנים נוספים, אבל כרגע התקנים הללו הם רק לצורך הקורונה.
מה שכן עשינו, גם לדעתי עם משרד הקליטה, קיבלנו רשימת עולים שמעוניינים להתמחות בין היתר גם במקצועות הללו והעברנו את הרשימות לבתי החולים שצריכים לאייש בלו"ז מאוד קצר את אותם תקנים ולפי מה שאני יודעת לפחות עם חלק מהעולים שמעוניינים במקצועות האלה נוצר קשר. זה בעניין הזה.
אני חושבת שאם מעוניינים בפתרון דפיניטיבי לכלל העולים לכל המקצועות הפתרון הנכון הוא במנגנון שכבר קיים היום, תקנים ייעודיים שמנוהלים אצלנו בחטיבת הרפואה לעולים, זה הפתרון.
יואל רזבוזוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן, אני רוצה לשמוע, לאיזה הסכמות הגענו, כמה רופאים וכמה תקנים, למה אנחנו מגיעים בסוף?
ורד עזרא
¶
יש הסכמות, יש 70 תקנים שקיימים שמתחלפים אחת לתקופה ועכשיו אחרי בחינות, יש עכשיו בחינות והרבה מאוד תקנים יתפנו. אגב, אנחנו הארכנו תקופה של תקנים מכיוון שחלק מהבחינות נדחו בגלל הקורונה, לדעתי באוקטובר יש מבחנים ויתפנו תקנים נוספים מתוך זה, וגם כל הזמן, אמרתי, יש רכבת כזאת של תקנים.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אני קודם כל בטוח שיש רופאים עולים חדשים שאין להם עבודה, שאין להם תקנים, אז את אלה שימו בתוך ה-600, מה הקשר? תנו להם עדיפות.
ורד עזרא
¶
עוד פעם, אם מדובר באחד מהמקצועות הנדרשים העברנו את שמם לפי הרצונות שלהם, גם לפי המקצועות ולפי בתי החולים, העברנו את שמם לבתי החולים, לדעתי בימים אלה נוצר איתם קשר, ולזה כמובן אין לנו התנגדות. אבל יש הבדל בין לצבוע ולהכריח בית חולים על תקן שהוא אמור לטפל בחולי קורונה, לקחת מישהו שיכול להיות שהוא לא מתאים לו או שהוא לא מיומן וכדומה, זה משהו אחד, שלזה יש תקנים מוגנים, לבין שהוא מתאים ומקצועי וכדומה, כמובן בית החולים ייקח אותו בשמחה רבה, ואת השמות האלה העברנו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז קודם כל עם כל הכבוד לבית החולים, ראיתי את המקצועות שמדובר בהם ב-600 התקנים, אני לא חושב שרופאים עולים חדשים לא יכולים להשתלב בהם.
ורד עזרא
¶
אם הם רוצים, בשמחה. אנחנו לא מכריחים מישהו שרוצה להיות כירורג והופכים אותו לפנימאי. חד משמעי, בשמחה רבה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא עניין שהם רוצים, זה עניין של לתת הנחיה לבתי החולים לנסות ולקלוט רופאים עולים חדשים בחצי השנה הזו במסגרת התקנים האלה. זה דבר ראשון.
ורד עזרא
¶
זה לא תקנים לחצי שנה, אני חייבת לומר, התקנים הם למשך כל ההתמחות, יש עדיין ויכוח עם האוצר על המנגנון שבו הם יישארו תקנים קבועים, אבל האנשים שמתאיישים על התקנים אלה אנשים שיהיו ויסיימו את כל ההתמחות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מבין, את מערבבת בין שני הדברים. לגבי ה-600 תקנים, שזה עניין זמני, נכון, בגלל הקורונה?
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא מקובל עליי, אני מאוד מצטער. אל תמציאו לנו המצאות. מה שאתם עושים עכשיו זה המצאות. מצד אחד אומרים לי שזה זמני ועכשיו פתאום זה לא זמני. אני מבקש, מה-600 איש האלה תנו בבקשה חלק לרופאים להתמחות. זה הכול. ה-70 לא מספיקים.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה העניין הזה? אני לא מבין. אתם נותנים לרופא שלמד ברומא כן, אבל לרופא עולה חדש שלמד בארצות הברית לא? אני לא מבין את העניין הזה. מה הבעיה?
היו"ר דוד ביטן
¶
יש גבול לכל דבר, מספיק, אתם באים, יושבים לנו בטלוויזיה ומדברים איתנו כאילו אנחנו אוויר. אני מבקש, מה-600 משרות, אנחנו רצינו 60 משרות, אז אם יש רק 40 צורך אז שיהיה 40, אז שלא יהיה 40, שיהיה 30, אבל לא יכול להיות דבר כזה, אני לא מבין את העניין הזה. מה, אתם אטומים? מה זה הדבר הזה? אני לא מבין את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני דיברתי, עוזר השר אומר לי, אין שום בעיה. עכשיו אני מבין למה הוא אומר לי שאין שום בעיה, פשוט אין בעיה כי לא מקבלים אף אחד, אז אין בעיה באמת.
ורד עזרא
¶
אז אני אסביר עוד פעם בנושא זמניות התקנים. אפשר להסביר? מדובר בתקנים שהאנשים שנקלטים עליהם מתחילים ומסיימים התמחות שבאופן ממוצע היא חמש שנים. מאחר שמדובר בשנה שבה אין תקציב קבוע מבחינת האוצר כרגע הם זמניים ויש - - -
ורד עזרא
¶
ויש אמירה שיהיה דיון איך הם יהפכו להיות או הם קבועים או שזה יהיה על חשבון דברים אחרים, אבל האנשים שנקלטים על התקנים האלה הם אנשים קבועים למשך כל ההתמחות. זאת אומרת אין שום כוונה, וגם יש פה בעיה של מקצועיות, לקחת מישהו שיהיה רק חצי שנה בפנימית ואז יעבור להתמחות אחרת, זה לא ההסכם שלנו עם בתי החולים.
ורד עזרא
¶
אם הם מעוניינים להתחיל בפנימית או הרדמה או טיפול נמרץ, למרות שטיפול נמרץ זה התמחות-על, או התמחות ברפואה דחופה, אם הם מתאימים להתמחות כל נתוניהם הועברו למנהלי בתי החולים. יכול להיות שאלה לא ההתמחויות שהם רוצים, יש הרבה מאוד התמחויות ופה אנחנו מגבילים לארבע התמחויות.
יואל רזבוזוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
כ-40. אנחנו רוצים להבין עכשיו כמה מתוך רשימת ההמתנה ייכנסו להתמחות במשרד הבריאות. אז נשמע את שירה?
ורד עזרא
¶
ההתמחות היא לא במשרד הבריאות, ההתמחות היא בבתי החולים, הם מייצרים את ההתמחויות, לא משרד הבריאות.
ורד עזרא
¶
שוב אני אומרת, התקנים שניתנו הם לטיפול בחולי קורונה ולכן הם מוגבלים לארבעה או חמישה מקצועות, פנימית, הרדמה, טיפול נמרץ, רפואה דחופה וגם מחלות זיהומיות, אבל שניים מתוכם זה התמחות-על. ככל שמדובר בהתמחויות האלה ביקשנו פעם קודמת והעברתם רשימה, אפשר להעביר אותה שוב.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, הבנו. אוקיי, תודה רבה. היא מדברת עם עצמה. זאת בדיוק הבעיה במשרדי הממשלה, שהפקידות מדברת עם עצמה. אנחנו מבקשים שמתוך ה-600, כמה יש, חוסר של 40? שכל ה-40 יתקבלו בתוך ה-600. זה לא זמני, אמרתם לי זמני, זה לא נכון שזה זמני, זה לשנה אחת ואחרי שנה מחדשים את זה עוד הפעם. אז זה לא זמני בכלל.
שירה ארנון
¶
חבר הכנסת ביטן, אפשר להתייחס שנייה רגע? לאחר הישיבה הקודמת העברנו את הרשימות של ה-40 רופאים עולים לבתי החולים, ביקשנו לתעדף אותם. תוך שבועיים מתוך הרשימה של 40 נקלטו כבר שבעה רופאים.
שירה ארנון
¶
השאר, זה רק לפני שבועיים, אנחנו כל הזמן פועלים מול בתי החולים לנסות לדחוף, שיראיינו וביקשנו קליטה - - -
שירה ארנון
¶
יש לי רשימות שקיבלתי מכללית, יש פה עוד כמה רופאים שהם בדיונים איתם. אני לא רוצה לתת סתם מספרים, אין לי בעיה להעביר דיווח.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין שום בעיה, תקבעי ישיבה ליום שני הבא. אנחנו נפסיק את הישיבה, ביום שני הבא תגידי לנו מה קורה כשאנחנו רוצים שהמשרד ייתן הוראה, הנחיה, לבתי החולים לתת להם עדיפות, זה הכול. קודם כל שיקלטו אותם.
היו"ר דוד ביטן
¶
מאיפה תביאו 600 רופאים? הרי אין לכם 600 לקלוט. אין בושה למשרד הבריאות. אפילו אין לו את מי לקלוט, אז הוא לא קולט את הרופאים האלה, הוא יחכה, למי הוא מחכה? שיבואו שני רופאים מרומא שגמרו עכשיו ללמוד?
שירה ארנון
¶
חבר הכנסת, אנחנו בזמנו כשקיבלנו את התקנים יצאנו ליצור מאגר במשרד הבריאות, לשאול כמה רופאים, בלי קשר לרופאים העולים, כמה רופאים יש שממתינים להתמחות. היו משהו כמו 350 רופאים שממתינים להתמחות וכל הזמן נכנסים עוד ועוד רופאים. אנחנו רואים שמתוך ה-200, הקצינו 200 תקנים במרץ, כולם אוישו במלואם. מתוך ה-400 תקנים שעכשיו הקצינו, תוך שלושה שבועות 80 תקנים כבר אוישו. לוקח גם זמן לבתי החולים לראיין, למצוא מישהו מתאים.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אז אני מבקש, מתוך ה-600 תקנים לעשות מאמץ לקלוט את כל מי שנשאר מהעולים החדשים. צריך לנצל את ההזדמנות שיש 600 תקנים. פשוט לא היה, עכשיו יש.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא מבין את זה. אני רוצה עד יום שני הבא, תקבעי ישיבה ליום שני הבא, תנו לנו הודעה שכולם נקלטו. נמאס לי כבר לרוץ אחרי משרדי ממשלה. כך היה לי עם משרד החוץ. אני לא מבין את זה, מה, אתם מחכים לנו שאנחנו נבוא עם – זו עבודה שלכם, ריבונו של עולם, אני לא מבין את העניין הזה. טוב, הישיבה נעולה.
יואל רזבוזוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
רגע, שנייה, דוד, היושב ראש, חשוב לי לשמוע את משרד הקליטה, כי קלאודיה היא האחראית על הנושא הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
ואני מבקש שבישיבה הבאה יגיע עוזר השר, קובי, מטעם השר. אני רוצה מעורבות שלהם, אם לא, אני נותן הודעה שאני אתקוף את שר הבריאות, אני אומר לך את האמת.
היו"ר דוד ביטן
¶
הוא עולה חדש, הוא הגיע מהעלייה, הוא מייצג את העלייה ומשום מה לא מעניין אותו. יש תקנים, אז שיעשה מה שצריך, אני לא מבין את העניין הזה.
קלאודיה כץ
¶
קודם כל אני רוצה להודות לכם, כי זה לא מובן מאליו. אני עם ה-40 האלה מסתובבת כבר הרבה מאוד זמן וזה שנקלטו שבעה מבחינתי זה חגיגה גדולה. אני ניצלתי את ההזדמנות ובעזרה גדולה של שירה פנינו גם לכללית ואני אמורה לקבל אס.אמ.אס, לא רציתי למסור את זה בלי, אבל אנחנו במימון שלנו הכנסנו עוד כנראה ארבעה אנשים להתמחות, שזה מאוד מאוד חשוב.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אדוני היושב ראש, עוד פעם, זה עוד פעם הנושא של אתגור התפיסה הזאת של מדינת ישראל שהיא כאילו עושה טובה. זה בזכות ולא בחסד. הדבר הזה שאנחנו לא מבינים כחברה שזה לא רק החובה שלנו, זה לטובתנו, אבל זה אחריותנו. זה לא למען העולים החדשים, זה למען כל אזרחי מדינת ישראל, זה כולנו, זה אינטרס שלנו. זה אפילו לא רק עניין של שר הבריאות שהוא עולה חדש או לא עולה חדש, בכלל לא אכפת לי אם הוא עולה חדש. כולנו עולים חדש, תלוי עד כמה אחורה אנחנו הולכים. אני לא מבינה למה צריך להיאבק על הדבר הזה ואם זה יכול לשמש אותנו לשנות את כל התפיסה של מדינת ישראל, שזוהי החובה שלנו, זה לא בחסד לעולים, אנחנו לא עושים להם טובה, להכניס עוד שבעה. כואב לי שאת אומרת לי תודה על זה שהכנסנו שבעה.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש בסך הכול 40, שבעה כבר נקלטו, עוד ארבעה הולכים להיקלט, אני רואה, את אומרת שיש עוד בריאיונות, נכון? עוד 23 משרות צריכות להפנות בתוך חצי שנה, זאת אומרת בגדול כל ה-40, אם אנחנו נקלוט עוד שישה-שבעה, יש להם מענה, נכון? אבל ברור שיבואו עוד עולים חדשים, זאת אומרת צריך לנסות לקלוט קצת יותר משישה-שבעה בשבוע הזה על מנת לפנות כמה מקומות אם יבואו אנשים.