ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 23/08/2020

תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלות על הפעלת שדות תעופה וטיסות), התש"ף-2020, היערכות חברות התעופה לפתיחת השמיים, תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלות על הפעלת שדות תעופה וטיסות) (תיקון), התש"ף-2020

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-ושלוש

הכנסת



2
ועדת הכלכלה
23/08/2020


מושב ראשון


פרוטוקול מס' 55
מישיבת ועדת הכלכלה
יום ראשון, ג' באלול התש"ף (23 באוגוסט 2020), שעה 10:08
סדר היום
היערכות חברות התעופה לפתיחת השמיים
הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלות על הפעלת שדות תעופה וטיסות), התש"ף-2020
נכחו
חברי הוועדה: יעקב מרגי – היו"ר
אימאן ח'טיב יאסין
אוסנת הילה מארק
יבגני סובה
עידן רול
חברי הכנסת
אחמד טיבי
מוזמנים
איל זנדברג - עו"ד, ראש תחום משפט ציבורי, משרד המשפטים

ד"ר שרון אלרעי פרייס - ראש שירותי בריאות הציבור, משרד הבריאות

טל פוקס - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הבריאות

מוהר בר - עו"ד, מכלול תעופה במשל"ט, משרד הבריאות

יואל פלדשו - מנהל רשות התעופה האזרחית

רננה שחר - עו"ד, היועצת המשפטית, רשות התעופה האזרחית

שמואל זכאי - מנהל נתב"ג, רשות שדות התעופה

רון חלפון - עו"ד, היועץ המשפטי, רשות שדות התעופה

אמיר רוגובסקי - סמנכ"ל אל על

ירון אמזלג - מנכ"ל ארקיע

מידן בר - קברניט, יו"ר איגוד הטייסים

אוריה דהן - סמנכ"ל חברת איירו הנדלינג, חברות למתן שירותי קרקע

אלעד לוי - נציג חברה למתן שירותי קרקע
ייעוץ משפטי
איתי עצמון
נעמה דניאל
מנהלת הוועדה
לאה ורון
רישום פרלמנטרי
אהובה שרון, חבר תרגומים
היערכות חברות התעופה לפתיחת השמיים

הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלות על הפעלת שדות תעופה וטיסות), התש"ף-2020
היו"ר יעקב מרגי
שלום לכולם. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה של הכנסת. היום ה-23 באוגוסט 2020, ג' באלול התש"ף. שני נושאים על סדר היום – הנושא הראשון הוא היערכות חברות התעופה לפתיחת השמיים, והנושא השני הוא הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלות על הפעלת שדות תעופה וטיסות), התש"ף-2020.

לגבי הסעיף הראשון בסדר היום, אנחנו נתחום את הדיון הזה לחצי שעה פחות או יותר. ראינו צורך לשים את הנושא על סדר היום כי אנחנו אמורים לאשר את תקנות הקורונה בסוגיית התעופה אבל - ככתוב, נשאל את פי הנערה - זה שאנחנו נאשר את התקנות ונחליט שהשמיים פתוחים במגבלות כאלה ואחרות, יכול להיות שהטייסים לא מוכשרים אחרי חצי שנה שהם מושבתים, יכול להיות שצוותי הקרקע לא ערוכים וצריכים הכשרה. לכן ראיתי צורך קודם כל לקיים דיון בהיערכות חברות התעופה לפתיחת השמיים.

לגבי הנושא השני, הייתי מבקש מהיועץ המשפטי של הוועדה לתת קצת רקע אבל רק בנגיעה כי לא נפתח את זה עכשיו לדיון כי אני רוצה לעסוק עכשיו בהיערכות. או שאתה רוצה להתייחס אחר כך.
איתי עצמון
אחר כך.
היו"ר יעקב מרגי
נמצאים אתנו אורחים ב-זום. גברתי, תעלי אותם ושימי לנו מה שנקרא תמונת מחזור. רת"א אתנו?
קריאה
מנהל רשות התעופה האזרחית אמור להיות ב-זום.
יואל פלדשו
בוקר טוב. לשאלתך, החברות מוכנות. המתווה התחיל לטוס. כידוע לכם הקבינט אישר 21 מדינות מהן ישראלים יכולים לחזור ללא בדיקות ויש שלוש מדינות שהסכימו לקבל נוסעים ישראלים – בולגריה, קרואטיה ויוון, במגבלה של 600 בשבוע. המתווה התחיל בשבוע הראשון. כמובן יש בהתחלה קצת תקלות אבל בסך הכול הוא עובד בסדר גמור. החברות קיבלו גם את הפרוטוקול, גם את התקנות, גם את הצווים, גם היה תדרוך למפעילים ולסוכנים, גם הופיע באתר האינטרנט של משרד הבריאות ומשרד התחבורה וכמובן בתקשורת עשינו כמיטב יכולתנו.

אני רוצה לחזור ולומר את מה שאני אומר בכל הזדמנות. אנחנו לא פותחים את השמיים. בסך הכול המדינה מקלה על תושבים, על ישראלים שמגיעים ממדינות ירוקות. זה לא הולך להגדיל את התנועה בצורה דרמטית אבל זה מאוד מאוד חשוב לחברה הישראלית שפועלת כרגע. החברות האחרות עושות סימנים שגם הן מתחילות לטוס. גם אם אנחנו לא חוזרים לפעילות הקודמת, זה מאוד חשוב מאותם טעמים שאתה הזכרת כמו הכשרת טכנאים, טכנאים שלא עובדים ולא טסים וטייסים שלא טסים אבל הם לא יכולים לטוס. לכן המתווה הוא חשוב מאוד.

בינתיים המתווה מתנהל בסדר. כמובן שפעם בשבועיים, על פי החלטת הקבינט, אנחנו עוברים על הרשימה ורואים אם מדינה נכנסת, אם היא בסטטוס אדום, היא יוצאת מהרשימה. מחפשים - גם משרד החוץ – מדינות שתהיינה מוכנות לקבל נוסעים ישראלים ולהגדיל את הרשימה ככל שניתן כי זה חוסך הרבה מאוד ימי בידוד שככל הנראה מיותרים.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. רשות שדות התעופה. מי נמצא אתנו?
רון חלפון
שלום אדוני. בימים האחרונים ניסינו להגיע לאיזשהו הסדר עם משרד הבריאות בנוגע לפתיחת הרוטנדה, לפתיחת הפוט קורט, אבל לצערי לא הגענו להסכמות.
היו"ר יעקב מרגי
רגע. אנחנו לא בדיון הזה כרגע. אנחנו בדיון מקדים שנושאו היערכות חברות התעופה ושדות התעופה לפתיחת השמיים לתנועה. מבחינת רשות שדות התעופה אתם ערוכים על כל המשתמע מכך?
רון חלפון
בוודאי. אנחנו ערוכים. מבחינתנו שמרנו על הכשירות של פקחי הטיסה, דאגנו שתהיה תחלופה ביניהם כדי שלא תיפגע הכשירות שלהם. מבחינת נתב"ג אנחנו רק מקווים ומייחלים לתחילת התנועה.
היו"ר יעקב מרגי
גם צוותי הקרקע מוכנים?
רון חלפון
כן אדוני. כמובן אנחנו נוקטים וצריכים לנקוט בפעולות להחזרת כשירות ואנחנו דואגים לעשות את זה. מהבחינה הזאת, גם חברות שירותי הקרקע ערוכות.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
כשאתה אומר חברות שירותי הקרקע כשירות, הרי הן לא עבדו כל התקופה. מה עשיתם בתקופה הזאת כדי לשמור על הכשירות שלהן?
רון חלפון
צריך לומר שהן כן עבדו. הן עבדו בצורה חלקית. אלה לא מקצועות טיס שיש להם איזשהו מנגנון קבוע של שמירה על כשירות אבל אנחנו פעלנו כדי לנהל את הסיכון יחד עם חברות שירותי הקרקע ואנחנו נמשיך ונעשה זאת. אנחנו נפעל לכך שזה יהיה בצורה הבטוחה ביותר.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. אנחנו נשמע את הטייסים. מידן בר מאיגוד הטייסים.
מידן בר
אני על הקרקע ואני מקווה שנהיה באוויר ממש בקרוב. אני רוצה לומר תודה רבה ליושב ראש הוועדה על תשומת הלב בנושא התעופה.
היו"ר יעקב מרגי
לחברי הוועדה.
מידן בר
מבחינת כשירות טייסים, זה משהו שהוא יחסית מורכב אבל הפעם הוא די פשוט. רוב טייסי מדינת ישראל או שאיבדו את הכשירות שלהם או שהם מאבדים אותה בימים הקרובים, כולל אני.
היו"ר יעקב מרגי
למה?
מידן בר
מילה טובה לרת"א שמאפשרת לנו גמישות מקסימלית אבל אני מניח שגם זה בסוף באיזשהו שלב יפוג.

חשוב מאוד לזכור שהתנעת הכשירות לוקחת זמן, הרבה זמן. אנחנו גם לא בעולם נורמלי. היום לנסוע לעשות סימולטור באמסטרדם, זה לא פשוט. אתה לא עולה על טיסה, נוחת בשדה, עושה סימולטור וחוזר. צריך לנסוע, צריך לנהוג ברכבים, צריך להיכנס לביגוד, צריך קפסולות. זה אירוע שצריך להכשיר בו הרבה אנשים בדרך לא דרך אבל זה אפשרי.

אני רוצה לציין דבר אחד שהוא מאוד חשוב.
היו"ר יעקב מרגי
אין לנו את השירות הזה בארץ?
מידן בר
בארץ אין לנו סימולטורים. כל הכשירות האווירית של טייסים שדורשת סימולטורים מתבצעת בחוץ לארץ וזה אמור לגבי כל טייסי איגוד הטייסים וכל טייסי החברות המסחריות כאשר מדובר כמעט ב-1,000 טייסים. טייס בשגרה עושה כל שנה אימון ומבחן סימולטור כאילו הוא עושה מחדש רישיון לרכב. הוא נבחן ברמתו. הוא מקבל רישיון מחדש, מה שנקרא – הוא מחדש את הרישיון שלו כל חצי שנה כדי שהוא יוכל להמשיך להטיס נוסעים על פי התקנות בעולם ובישראל ובבטחה. אני חייב לומר כאן שהחברות הישראליות עומדות בזה. מי שטס עומד בזה. מקפידים על זה מאוד וזה לחם חוקנו.

אבל היום עד 12:45 בצוהריים יהיו 20 טיסות מנמל התעופה בן גוריון. נמל התעופה בן גוריון לדעתי ערוך ואם הוא לא יהיה ערוך, הוא יהיה ערוך מיד כי הוא מנטלית ערוך. מתוך החברות האלה יש חברה ישראלית אחת שטסה, חברת ישראייר ועל זה מגיע לה כל הכבוד, אבל יש גם את טורקיש, יש את יונייטד, יש את לופטהנזה ויש עוד חברות. זאת אומרת התעופה בעולם לאט לאט מתאוששת ומתגברת. זה אומר שני דברים, האחד, שהתעופה היא לא הבעיה, היא לא סכנה, ושנית, שאנשים חוזרים למעגל העבודה וזה בדיוק מה שאני בא לומר.
היו"ר יעקב מרגי
מה אתה מציע שיקרה?
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
הם הציעו מתווה. אתה הצעת מתווה בוועדת הקורונה. הגשתם אותו.
היו"ר יעקב מרגי
נשמע בוועדת הכלכלה מה שהצעתם בוועדת הקורונה.
מידן בר
הצענו מתווה שיושב ראש הוועד המכיר אותו וגם יושבת ראש ועדת הקורונה מכירה אותו. יש הרבה מאוד מתווים. בסוף יש דבר אחד שעובד וזה המתווה של רת"א. אפשר להתווכח אתו. זה לא משנה אבל צריך לקיים אותו. זה הדבר הראשון.

דבר שני, כבוד יושב ראש הוועדה, אנחנו צריכים לבקש מחברות התעופה הישראליות לעודד אותן ולהניע אותן להתחיל את הפעילות מיד וזאת משתי סיבות: האחת, אנחנו היום מייצרים נזק אסטרטגי למדינת ישראל שאין לה עצמאות תעופתית מלאה. במדינת אי זה לא יכול להיות. הדבר השני, להחזיר אנשים למעגל העבודה. אנחנו לא מטיסים רק כי זה עכשיו נוח וכלכלי, זה נכון אבל חברות תעופה במדינה כמונו שהן חברות לאומיות - - -
היו"ר יעקב מרגי
בעקבות הדברים שלך, בוא נשמע את חברות התעופה. נציג אל על.
אמיר רוגובסקי
שלום לוועדה. בהתייחסות לדברים. קודם כל, חברת אל על, כפי שציין יואל פלדשו, ערוכה וגם טסה עד סוף חודש יוני לפי הכללים הנהוגים. אמנם לחלק מהתקנות יש לנו הסתייגויות ונציין אותן עת נגיע לדיון בתקנות. אנחנו כבר טסנו את הטיסות בעידן הקורונה ואנחנו בהחלט מנוסים בתהליך. עד סוף חודש יוני אנשי האוויר והקרקע טסו.

החל מתחילת יולי, כידוע אל על לא טסה. היא ערוכה לחזור לטיסות.
היו"ר יעקב מרגי
מה זה ערוכה לחזור לטיסות? אתה יכול לתת לנו תאריכים?
אמיר רוגובסקי
אני אומר שההיבטים שבעטיים אנחנו לא טסים ידועים. יש מתווה עם משרד האוצר ואנחנו מצפים ליישומו המלא. לאחר שנוכל לקבל גם את ההלוואה ונוכל להחזיר את הכסף שאנחנו חייבים לנוסעים, כידוע לוועדה, כמובן שאל על תחזור ללוח טיסות סביר.
היו"ר יעקב מרגי
מכובדי, אני הייתי מצפה ממך לתת קצת יותר קרדיט לוועדה הזאת. אתה יכול לדבר אתי בסיסמאות. אנחנו אישרנו את זה כאן וזה לא היה מותנה בדבר. הייתה הכרזה של הנהלת אל על לגבי הצפי להמראות ראשונות. אני מבקש שתאמר לנו. אנחנו יודעים מה אישרנו בוועדה.
אמיר רוגובסקי
אנחנו מדברים על חזרה ללוח טיסות סדירה. אין הכרה של אל על על מועד חזרה ללוח טיסות סדירות. יש מתווה עם האוצר.
היו"ר יעקב מרגי
התקשורת הישראלית לא דוברת אמת? היו שני תאריכים. שתי גרסאות.
אמיר רוגובסקי
אם יינתן לי, אני אשיב.
היו"ר יעקב מרגי
אני נותן לך.
אמיר רוגובסקי
אני אציין מה אמרנו.
היו"ר יעקב מרגי
אל תיתן לי להתאמץ לקבל את המידע. תהיה נדיב במידע.
אמיר רוגובסקי
כן. לוח הטיסות הסדיר, אנחנו מדברים על לוח טיסות שבו טסים באופן סדיר, מפרסמים את לוח הטיסות. כמו שאל על ציינה גם בעבר וזה צוין גם בפרסום האחרון לבורסה, החברה תחזור לטוס לאחר שיושלמו כל התהליכים.
היו"ר יעקב מרגי
היא נקבה בתאריך. למה אתה לא נוקב בתאריך?
אמיר רוגובסקי
התאריך שאנחנו נקבנו בו, ואני מניח שאליו אתה מכוון, ה-21 בספטמבר, מדבר על חזרה של 100 טיסות מטען ואולי גם טיסות נוסעים. לא מדובר על חזרה באופן של לוח טיסות סדיר. כידוע אל על חייבת לנוסעים שלה כמיליארד שקלים. הסכום הזה, על מנת להחזיר אותו, נדרש יישום של אותו מתווה האוצר ולכן כאשר נוכל ליישם אותו, גם נוכל להחזיר את הכסף לנוסעים ולחזור ללוח טיסות סדיר.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
את כל מה שאתה אומר אנחנו כבר יודעים.
אמיר רוגובסקי
החל מה-21 בספטמבר הכוונה שלנו היא לחדש את טיסות המטען ואולי מעט טיסות נוסעים. כמובן שכל הטיסות יהיו כפי שסוכם בתקנות.
היו"ר יעקב מרגי
תודה.
מידן בר
כבוד יושב ראש הוועדה, אפשר להשלים משפט אחד אחרון?
היו"ר יעקב מרגי
תמתין, תהיה לך הזדמנות. נמצא אתנו מישהו מחברת ארקיע? ירון אמזלג, המנכ"ל, בבקשה אדוני.
ירון אמזלג
שלום כבוד היושב ראש, שלום לכל הוועדה ולכל החברים מהתחום.
היו"ר יעקב מרגי
אתה יודע לומר לנו מתי אתם אמורים להרים טיסות ואם אתם מסוגלים להרים טיסות?
ירון אמזלג
אנחנו עושים את כל הפעולות הנדרשות על מנת להצליח לחזור לטוס לקראת חגי תשרי. לשם אנחנו מכוונים. אני עדיין לא יכול להבטיח את זה במאה אחוזים אבל לשם אנחנו מכוונים. אנחנו כרגע בישורת האחרונה עם הלוואות המדינה, הסכמים קיבוציים שאנחנו צריכים לחתום כאשר בשבוע שעבר הגענו להתקדמות משמעותית בתחום הזה ואני מקווה שבשבוע הקרוב דברים יתבהרו.

לאורך כל התקופה הזאת אנחנו בקשר עם רת"א בכל ההיבטים של כשירות. יש לנו פקודת התנעה מוכנה של החברה שנמצאת כאן אצלי

בנושא של הטייסים – כמו שאמר קודם מידן – רוב הטייסים איבדו את הכשירות שלהם אבל אנחנו מבצעים טיסות אוורור לשני ציי המטוסים שלנו, גם לאיירבוסים וגם לאמברארים, כך שי שלנו בוחנים כשירים לטיסה שעל בסיסם אנחנו יכולים להכשיר בטווח זמן קצר מאוד את שאר הטייסים שלנו.

בהיבטים התחזוקתיים של המטוסים, אנחנו מתחזקים את המטוסים לפי הוראות היצרן על ידי עובדים שלנו שעדיין לא יצאו לחל"ת ונמצאים כרגע בנמל התעופה בן גוריון ומתחזקים את המטוסים.

ביצענו סקר סיכונים מקיף לגבי חזרה לפעילות, גם בנושא התחזוקה, גם בנושא הטייסים, גם בנושא היערכות לקורונה. אנחנו ממתינים ורוצים ועושים את הכול כדי לחזור לפעילות כמה שיותר מהר.
היו"ר יעקב מרגי
בנימה אופטימית זאת, תודה. רת"א, מתווה רת"א, לא נטיס 1,000 טייסים, נכון?
רננה שחר
באופן כללי, כן. יש שני תנאי כשירות עיקריים שדיברו עליהם וכל חצי שנה מבחן כשירות בסימולטור. אין מנוס, אין סימולטורים בישראל.
היו"ר יעקב מרגי
לימדו אותי שהפה שאסר הוא הפה שהתיר. השאלה אם זה משהו בין-לאומי וזה חוק בל יעבור.
רננה שחר
כן. חוק בל יעבור. תקנות בין-לאומיות.
היו"ר יעקב מרגי
לו יצויר שמחר אנחנו פותחים את השמים ב-30 אחוזים, ב-40 אחוזים.
רננה שחר
ההיערכות של חברת תעופה, חברת תעופה זה עסק רציני. זה לא רת"א. זה תפעול אמיתי ורציני בעולם האמיתי והם יודעים, מכירים ויש להם התקשרויות קבועות עם הסימולטורים כדי להגיע אליהם וכולי. הם מזמינים מראש. משרד בריאות בעצמו מאפשר לטייסים לנסוע לסימולטור ולחזור בלי בידוד. במשרד בריאות נותנים לזה מענה ומעטפת מלאה כדי לאפשר את הדבר הזה. אם כן, יש את הנושא הזה של הסימולטור שצריך לעשות כל חצי שנה והדבר השני הוא שלוש המראות ושלוש נחיתות ב-90 ימים האחרונים לכל טייס פעיל וגם על הדבר הזה צריך להתגבר. אנחנו לא מוכנים שיעשו את זה כמובן בטיסות עם נוסעים. בקיצור, הדברים האלה, החברות נערכות לזה והן יודעות.
היו"ר יעקב מרגי
אלה שבשירות מילואים פעיל, זה לא נחשב?
רננה שחר
לא. הסימולטור הוא על הדגם האזרחי. תעופה אזרחית היא תעופה אזרחית.
היו"ר יעקב מרגי
השאלה הייתה במקומה והתשובה עוד יותר במקומה.
רננה שחר
הבטיחות של הנוסעים היא מעל לכל.
היו"ר יעקב מרגי
אם כן, יש מצוקה אמיתית.
רננה שחר
אבל החברות יודעות להתמודד אתה. לפי דעתי כל חברה, מי ששמר את הכשירות, כמובן ישראייר ו-ק.א.ל במצב יותר טוב.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
ישראייר נוסעת.
רננה שחר
נכון. גם חברת ק.א.ל. ואל על עושה איזה שהם סוויצ'ים.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. נשמע את חברות הקרקע. אוריה דהן, שירותי קרקע.
אוריה דהן
שלום לכולם.
היו"ר יעקב מרגי
אתם צריכים הכשרה מוקדמת? אתם מוכנים להפעלה מיידית?
אוריה דהן
אנחנו מתקשים מאוד כרגע עם הנושא הה.
היו"ר יעקב מרגי
למה?
אוריה דהן
מרבית העובדים בחל"ת. בעצם כל הענף בחל"ת. כרגע מתקשים מאוד להחזיר אותם. יש לנו קאדר מסוים של עובדים שאנחנו כן מעסיקים והעסקנו אותם מתחילת המשבר.. אנחנו צריכים תוספת של עובדים בעיקר כדי לבצע פתיחה חלקית של הפעילות כדי לתמוך בגידול היחסי של הפעילות ואם לא נקבל איזושהי עזרה, יהיה לנו מאוד קשה.
היו"ר יעקב מרגי
אם יש צורך, למה אתה שלא מגייס את העובדים בחזרה? יותר עדיף שיהיו בחל"ת?
אוריה דהן
כרגע מבחינת המוטיבציה של העובדים, החל"ת יותר עדיף. אני כרגע לא יכול לגייס עובדים ביותר מ-30-20 אחוזי משרה ואין להם כל מוטיבציה לחזור. אנחנו חברה פרטית. כל שלושת החברות הן חברות פרטיות.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. אלעד לוי. זה נושא ששייך לוועדת העבודה אבל אולי נצטרך לקיים כאן דיון על כל מדיניות החל"ת.
אלעד לוי
אני מצטרף לדבריו של אוריה. גם אנחנו חברה בתחום שירותי הקרקע ובעצם אנחנו נמצאים באותה סיטואציה. יש עובדים מוכשרים שנמצאים בבית בחל"ת ואי אפשר להביא אותם כדי לעשות הסמכות ולשמור על הכשירות. בדיוק כפי שאמר קודם מידן לגבי הטייסים, אותו הדבר רלוונטי לעובדי שירותי הקרקע. יש כאן אובדן של כשירות מבצעית שתקשה מאוד על חזרה לפעילות שגרתית ולא משנה באיזו שגרה היא תהיה כאשר ה המדינה תחליט לפתוח את השמיים.
היו"ר יעקב מרגי
בכל מקרה זה יהיה הדרגתי.
אלעד לוי
אתה צודק אבל גם בהדרגתי, צריך להבין שכל הכשרה של עובד כזה, אנחנו מדברים על כמה חודשים, על לפחות חודשיים הכשרה שאני צריך להביא אותו לעשות הסמכות. מדובר בתחום של בטיחות בעבודה בשטח האווירי. יש כאן איזושהי נקודה שלא מתייחסים אליה ואוריה נגע בה. העובדים כרגע בחל"ת ואני לא יכול להוציא אותם מהחל"ת ולהכשיר אותם תוך כדי כי אני שובר להם את החל"ת. יש כאן נקודה שהמדינה צריכה להתייחס אליה.
היו"ר יעקב מרגי
יש לך תחומי עיסוק שהם חייבים הסמכות בחוק?
אלעד לוי
אלה הסמכות שמבחינת תקנות ורגולציה של יאט"א, רשות שדות התעופה ורת"א וכל הגופים הרגולטוריים שבעצם אמונים על הפעילות בשדה התעופה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
זו בדיוק דוגמה מדוע אין בישראל חל"ת גמיש.
היו"ר יעקב מרגי
חל"ת גמיש, הלוואי והיו שומעים לנו. הלוואי והיו מקשיבים לנו. תודה רבה לך. אנחנו בדיון מזורז. חברי הכנסת, בבקשה.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
בוקר טוב. תודה רבה אדוני היושב ראש על הדיון הזה. חברות הקרקע, יש 2,000 משפחות שמתפרנסות משירותי הקרקע. צריך להבין ששירותי הקרקע האלה, כפי שנאמר כאן כרגע ב-זום, האנשים האלה עוברים הכשרות, חלקם הכשרות ארוכות וחלקם הכשרות קצרות, אבל בתקופה הזו – וכפי שאני שומעת מהטייסים שהיו בדיון – אתה מבין רק דבר אחד. היום כדי להניע את המערכת הזאת שנקראת תעופה במדינת ישראל, אנשים צריכים לחזור לעבודה לחודש-חודשיים, לקבל הכשרות, להניע את המערכת וזה לוקח זמן. הזמן הזה שווה כסף. אם כפי ששמענו כאן חברות הקרקע צריכות להחזיר עובדים מחל"ת, אבל הוא יכול להחזיר רק 30-20 כי זו הפעילות היום בשדה התעופה, היתר מקבלים חל"ת, הוא לא יכול להכשיר אותם ובעוד חודש-חודשיים שדה התעופה יהיה מושבת.

לדעתי מה שצריך עכשיו לעשות זה לתת לחברות הקרקע האלה איזשהו תמריץ. אני דיברתי עם חברות הקרקע. הן מדברות על שבעה מיליון שקלים להכשרות. הכסף הזה ילך לאנשים שיבואו ויתחילו לעבוד בשדה התעופה ויקבלו את ההכשרות על מנת שבעוד חודש וחצי, חודשיים, כשאנחנו מדברים על שדה תעופה מלא, שירותי הקרקע יוכלו לתת שירותים.

אני חושבת שצריך לדבר על מה שנקרא חל"ת נושם אותו אני רואה במתן הכסף הזה למעסיקים והמעסיקים מחזיקים את העובדים האלה. אולי גם לא לתת חל"ת נושם לכל האוכלוסייה אבל בטח ובטח למקצועות שצריכים לשמר את המקצועיות שלהם.
היו"ר יעקב מרגי
תודה.
אימאן ח'טיב יאסין (הרשימה המשותפת)
לגבי החל"ת. אני חושבת שמן הראוי במקומות עבודה ספציפיים, שם יש צורך בהחזרת העובדים, להחזיר אותם ואפילו בצו חירום במסגרת הקורונה ולתת את הכסף למעסיקים, לתת בונוסים לאנשים שיבואו, יעשו את ההכשרות ויקבלו את מה שהם צריכים לקבל.

מהסקירה שניתנה עד עכשיו אנחנו רואים שהמוכנות היא ממש נמוכה עד כדי כך שאין מוכנות. לכן צריך להוציא תוכנית מחייבת לאותן חברות תעופה.

אני רוצה לציין שאנחנו כן מדברים על העובדים ועל חברות התעופה אבל אנחנו מדברים עליהם כי אנחנו יודעים שיש אנשים לטוס ולא לצורך תיירות. יש לנו עכשיו עשרות אלפי סטודנטים שצריכים להתחיל את הלימודים שלהם ב-1 בספטמבר.
היו"ר יעקב מרגי
אנשי עסקים. סטודנטים.
אימאן ח'טיב יאסין (הרשימה המשותפת)
אני אישית מוצפת בפניות של סטודנטים שצריכים להתחיל את הלימודים שלהם ב-1 בספטמבר והם לא יודעים מה הם עושים. אני חושבת שהנושא הזה של סטודנטים שלומדים בחוץ לארץ, צריך לדון בו בצורה יסודית. יש בעייתיות גם לגבי סטודנטים שלומדים בשנה א' בנוסף לבעיה של הטיסות, איך הם נכנסים לארצות בהן הם לומדים כשעדיין אין להם אשרת סטודנט. הם לא יכולים להיכנס כתיירים. בנושא הזה צריך להיות מתווה מהיר כך שלקראת סוף השבוע הסטודנטים ידעו היכן הם עומדים כי אחרת הם בבעיה רצינית.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אני רוצה להוסיף את ההתייחסות דווקא בדיון הזה כי אנחנו מדברים כאן על היערכות כוללת. מדברים על תקנות שמצריכות גם מחברות התעופה ומרשות שדות התעופה היערכות מאוד גדולה ובאותו זמן עדיין אין מעבדת בדיקות לקורונה בנתב"ג. זה עובר תחת לרדאר.
היו"ר יעקב מרגי
כשניכנס לתקנות, נתייחס לזה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אני אומר את זה בצורה מקדמית. זה עניין מאוד גדול. זה צוואר בקבוק מאוד משמעותי. אני נמצא בקשר עם סוכני נסיעות ויש הרבה סוכני נסיעות שממליצים לנוסעים לא לרכוש כרטיס כי זה נורא מורכב וזה עוד כאשר לפני סוף השבוע האחרון זה עוד היה ברשות קופות החולים. עכשיו זה ברשות בתי החולים. מי יצליח לתזמן את כל הזמנים בהתאם למדינת היעד, לעשות בדיקה בבתי החולים, ואנחנו הרי רוצים שהשמיים ייפתחו. אני חושב שזה משהו שכדאי שוועדת הכלכלה תיתן עלי ואת משקלה. אני לא יודע למה המכרז עדיין בעיצומו ולא נסגר. אני גם לא מבין למה צריך עד אמצע אוקטובר להקים מעבדת בדיקת קורונה כאשר כלכלה שלמה תלויה בזה, נסיעות של אנשי עסקים תלויים בזה והגיע הזמן לעשות זאת. אני לא חושב שהרבה אנשים רוצים להיכנס בחורף, בתקופת הקורונה, לבית חולים כדי לעשות בדיקת קורונה. יש כאן גורם מרתיע שהולך לסכל את כל הנושא הזה של פתיחת השמיים. לצד התקנות, שזה אקט חשוב, הגיע הזמן לעשות גם עבודה תשתיתית בנושא הזה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אני רוצה לחדד כאן כמה נקודות בקצרה. חל"ת גמיש זאת חובה. זה משהו שחייבים להתייחס אליו ואני מבקש ממך אדוני היושב ראש שתקדם את הנושא הזה. אנחנו כבר ארבעה-חמישה חודשים מדברים על כך באירופה כבר הכניסו את החל"ת הגמיש, שהתעשייה כבר חזרה, שחלק מהמעסיקים מקבלים לא חד פעמי סכום של 7,500 שקלים כמו אצלנו אם אתה מחזיר מחודש יוני אלא מקבלים השלמה של עבודה והתפוקה שלהם וזה דבר חשוב. אנחנו שומעים עכשיו שלא יכולים להחזיר לעבודה אלפי אנשים בגלל היעדר חל"ת גמיש. זה דבר שהוא סופר חשוב לחדש את התעופה.

אני רוצה לומר כמה דברים לגבי אל על. יש כמעט 7,000 אנשים שעובדים ואנחנו רוצים שהם יחזרו לעבוד. אני חושב שוועדת הכלכלה היא המקום האחרון להאשים אותה בכך שאנחנו לא מכבדים או לא מתייחסים לבעיות של אל על. אני חושב שקיימנו כאן הרבה דיונים ואנחנו מכבדים ומאוד מעריכים את החברה הזאת כי היא חברה הכי גדולה בישראל וחשוב שהיא תמשיך לפעול.

אני מבקש שתשאל את נציג אל על האם יש תאריך ומועד לחזרה של הטיסות. שייתן לנו תאריך.
היו"ר יעקב מרגי
אין.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
שיהיה 1 בספטמבר, 1 באוקטובר, 1 בנובמבר, אבל שייתן לנו תאריך.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
הוא אמר 21 בספטמבר.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
לא שמעתי.
היו"ר יעקב מרגי
הוא אמר. אחרי מאמץ לא קל שלי,. הוא אמר.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
עוד בקשה. אני יודע שב-זום יש עוד כמה אנשים שמדברים גם על המתווה וגם בהקשר להכשרת הטייסים. אני הבנתי שגם מנכ"ל ישראייר נמצא על הקו ויכול להיות הוא יסביר כי הם ממשיכים לטוס.
היו"ר יעקב מרגי
הוא הסביר לנו ולחברות התעופה בעקיפין שאם רוצים אפשר לטוס ולעשות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
יש לו תמיד הצעות מאוד טובות ולכן בוא נשמע גם אותו בעניין הזה. התחושה היא שאנחנו כבר חודשים מדברים ומדברים ובסופו של דבר במשרד בריאות – ויש לי כבוד למשרד הבריאות – מקבלים החלטות ולא שומעים. כאילו שומעים אותנו ובסוף מקבלים מה שנוח להם, ואם זה כך, לשם מה לקיים את הדיונים? אני לא מצליח להבין. גם בקורונה, גם בכלכלה, מדברים ומדברים ובסוף מקבלים החלטות שאף אחד לא מבין אותן.
היו"ר יעקב מרגי
אני רוצה לשמוע את בורובסקי, נציג האוצר. אגף. התקציבים. נמצא אתנו? לא. נצטרך לשאול את משרד האוצר מה הוא מתכוון לעשות בסוגיה הזאת ולאפשר לפחות בתקופת החל"ת הסמכות והשתלמויות לצוותים בתחום התעופה, ואם יש ענפים אחרים נוספים – אין לי בעיה.

נסתפק בסוגיה הזאת של היערכות חברות התעופה. שמנו את זה בחלל האוויר. ההשלמה לדיון הזה תהיה, אני מאמין, עם התקנות שאנחנו נכנסים אליהן עכשיו. אני אומר אמירה חד משמעית וברורה שכאן בוועדת הכלכלה – כל עוד אני עומד בראשה – לאסוף את השברים ולראות מה יש לנו ביד, זאת לא תוכנית עבודה, לפחות אצלי. צריך תמיד לקדם ולהתקדם ולצפות פני עתיד, וכך אני דורש מרת"א, מרשות שדות התעופה, מאיגודי הטייסים מחברות התעופה. כל הנוגעים בדבר, כולם להתכנס לשיח בימים הקרובים כדי לראות איך נערכים לפתיחה הדרגתית של השמיים.

תודה רבה. אנחנו עוברים לנושא השני בסדר היום והוא תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלות על הפעלת שדות תעופה וטיסות), התש"ף-2020.
איתי עצמון
אדוני, אני אומר כמה דברים קצרים. הוועדה החלה לדון בתקנות ביום רביעי האחרון. כפי שאמרתי, אנחנו בייעוץ המשפטי של הוועדה העברנו די הרבה הערות לנציגי הממשלה. מכיוון שהמסגרת של החוק מגבילה למעשה את סמכות ועדה מוועדות הכנסת לאשר בשינויים את התקנות, כלומר, זה לא המנגנון הרגיל שאנחנו מכירים לגבי חקיקת משנה שמובאת לאישור ועדה בו בעצם הוועדה יכולה להחליט לאשר בשינויים שונים את התקנות, כאן הוועדה יכולה לאשר את התקנות, כולן או חלקן, כלומר, להחליט למשל שיש תקנה מסוימת שהוועדה לא מאשרת, הוועדה יכולה להחליט קטיגורית לא לאשר את כל התקנות או לשנות את תקופת התוקף מכיוון שהתקנות האלה למעשה הן מעין הוראת שעה. כלומר, הן נקבעות לתקופה קצובה, מוגבלת מראש, של עד 28 ימים.

מבחינת התהליך שהיה ממש בימים האחרונים כולל בסוף השבוע, ביום חמישי קבינט הקורונה אישר את השינויים שהממשלה הסכימה לקבל וכפי שאמרתי כמעט כל ההערות שלנו התקבלו. אני חייב לציין לשבח את העבודה שעשו נציגי הממשלה ובפרט היועצת המשפטית של רשות התעופה האזרחית שבאמת בחנו בלב פתוח ובנפש חפצה את ההערות והסכימו לשנות את נוסח התקנות באופן די דרמטי כפי שתראו.

כרגע הנוסח שמונח על שולחן הוועדה הוא נוסח משולב. דהיינו, נוסח התקנות המקוריות עם סימון ב-עקוב אחר שינויים של השינויים כפי שהזכרתי שאושרו בקבינט הקורונה בעקבות הערותינו, והוועדה למעשה תידרש מבחינה פרוצדורלית לאשר הן את התקנות המקוריות שהוגשו לה ולמעשה הגיעו לדיון בוועדת הכלכלה ב-17 באוגוסט, אחרי שהועברו לכאן מוועדת הכנסת, והן את התיקון לתקנות.

אני מציע, אם יש השלמות, שרננה תוסיף.
רננה שחר
אין לי השלמות. כל הצוות הממשלתי עבד קשה כדי לעמוד תוך 24 שעות בתיקונים עם אישורי נוסח שיעברו את קבינט הקורונה.
היו"ר יעקב מרגי
אנחנו נעבור להקראה ונראה אם באמת הקשבתם לנו ואם עמלכם לא היה לריק.
רננה שחר
נושא היחיד שאמרנו, וגם היועץ המשפטי של רשות שדות התעופה אמר, שלא הצלחנו להביא ניצחון או סידור מוסכם לכולם, גם לבריאות הציבור וגם מבחינת ה-פוד קורט של נתב"ג.
היו"ר יעקב מרגי
באזורי הסעדה. יש לנו שפה, ברורה ויותר קלה.
רננה שחר
בנושא של אזורי הסעדה באמת לא הגענו לפתרון מוסכם ונקווה שנגיע אליו במהירות.
איתי עצמון
אני כן אומר, וזה חשוב, שההסדר בכלל לגבי הפעילות העסקית של נתב"ג מוסדרת בתקנות אחרות, בתקנות מכוח חוק המסגרת, מכוח חוק הסמכויות, התקנות שנוגעות להגבלת פעילות של מקום שפתוח לציבור. מה שמוצע כאן בתקנות שכרגע על שולחן הוועדה, זאת בעצם החלה של התקנות ההן שאושרו בוועדת החוקה בשינויים מסוימים לגבי שדות התעופה שמפעילה רשות שדות התעופה. ההסדר במפורש לא נקבע כאן.
רננה שחר
התקנות ההן חלות מכוחן. לא צריך שאנחנו נחיל אותן. אנחנו עשינו שינויים מסוימים. התאמות מסוימות.
היו"ר יעקב מרגי
אנחנו נתייחס אליהן. אני כבר אומר לאורחים שלנו שאנחנו נדרוש הסברים גם לגבי אזורי הסעדה ואם נציגי משרד הבריאות אתנו, שיישארו אתנו כדי שיאמרו לנו אם בכלל היה דיון, אם הקשיבו לנו ומה היו הנימוקים לא לאשר זאת כי לכאורה הייתה טענה צודקת בשבוע שעבר. אם אני מצמצם אזורי הסעדה, זאת אומרת שאני מייצר אזורי צפיפות אחרים. נשמע בהמשך. לא ניכנס לזה עכשיו.
רננה שחר
הצעת תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (הגבלות על הפעלת שדות תעופה וטיסות), התש"ף-2020


בתוקף סמכותה לפי סעיפים 4, 8, 12 ו-23 עד 25 לחוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף-2020 (להלן – החוק) ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, מתקינה הממשלה תקנות אלה:
פרק א'
הגדרות ופרשנות

1. הגדרות ופרשנות

(1) בתקנות אלה -

"אדם החייב בבידוד" – אדם החייב בבידוד לפי צו בידוד בית.

"איש צוות" – כהגדרתו בחוק הטיס.

כל הסימונים שמסומנים הם בעקבות הערות הייעוץ המשפטי של הוועדה שאנחנו מאוד מודים לו שכרגיל עשה עבודה טובה וסייע לנו עם ההערות שלו.

"איש צוות אוויר", "דייל", "טיסה מסחרית", "ספר עזר למבצעים" – כהגדרתם בתקנות ההפעלה.

"ההנחיות האירופיות" – ההנחיות וההמלצות לשמירה על בריאות הציבור בתעופה, הכלולות במסמכים אלה:

(1) המדריך האירופי לניהול אנשי צוות.

(2) המדריך האירופי לניקוי וחיטוי כלי טיס.

(3) הפרוטוקול האירופי לשמירה על בריאות בתעופה.

"חולה" "מגע הדוק" ו"מחלים" – כהגדרתם בצו בידוד בית.

"חוק הטיס" – חוק הטיס, התשע"א-2011.

"חוק השוויון" – חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1988.

"טיסה בין-לאומית" – טיסה שנקודת המוצא, הביניים או היעד שלה, היא במדינה זרה.

"טרמינל הנוסעים" – מקום תחום בשדה תעופה המשמש לרישום נוסעים לטיסה, לתהליכי בידוק לנוסעים לפני טיסה ואחריה, ולהמתנת נוסעים לעלייה לכלי הטיס, כולל אזורי מסחר.

"המדריך האירופי לניהול אנשי צוות" – מדריך לניהול אנשי צוות בקשר למגיפת הקורונה Guidance on Management of Crew Members in relation to the SARS-COV-2 pandemic, מהדורה מספר 2 מיום ח' בתמוז התש"ף (30 ביוני 2020) שפרסמה הסוכנות האירופית לבטיחות התעופה, המצוי לעיון הציבור באתר האינטרנט של משרד הבריאות ובאתר האינטרנט של רשות התעופה האזרחית.

"המדריך האירופי לניקוי וחיטוי כלי טיס" – מדריך לניקוי וחיטוי כלי טיס Interim guidance on Aircraft Cleaning and Disinfection in relation to the SARS-C0V-2 pandemics, מהדורה מספר 2 מיום ח' בתמוז התש"ף (30 ביוני 2020) המצוי לעיון הציבור באתר האינטרנט של משרד הבריאות ובאתר האינטרנט של רשות התעופה האזרחית.

"המנהל" – כהגדרתו בסעיף 2 לפקודת בריאות העם ומי שהוא הסמיכו לעניין סעיף 20 לפקודה האמורה.

"מנהל רשות התעופה האזרחית" – כמשמעותו בסעיף 6 לחוק רשות התעופה האזרחית, התשס"ה-2005.
"מפעיל אווירי" – אחד מאלה
(1) בעל רישיון הפעלה אווירית לפי סימן ג' לפרק ב' לחוק הטיס.

(2) בעל רישיון מקביל לרישיון הפעלה אווירית כאמור, שנתנה הרשות המוסמכת במדינה זרה.

"מפעיל שדה תעופה" – בעל רישיון להפעלת שדה תעופה לפי סימן ו' לפרק ב' לחוק הטיס.

"נוסע יוצא" – מי שהגיע לטרמינל הנוסעים בכוונה לצאת מישראל כנוסע בטיסה בין-לאומית.

"נוסע נכנס" – מי שנכנס לישראל כנוסע טיסה בין-לאומית.

"ניהול סיכונים" – ניהול סיכוני בטיחות כמשמעותו בפרק ג' לתקנות מערכת ניהול בטיחות הטיס.

"הפרוטוקול האירופי לשמירה על בריאות בתעופה" – פרוטוקול לשמירה על בריאות בתעופה בשל נגיף הקורונה COVID 19 Aviation Health Safety Protocol , מהדורה מספר 2 מיום ח' בתמוז התש"ף (30 ביוני 2020), שפרסמו הסוכנות האירופית לבטיחות התעופה והמרכז האירופי לבקרה ומניעת מחלות ECDC – European Center for Disease Prevention, המצוי לעיון הציבור באתר האינטרנט של משרד הבריאות ובאתר האינטרנט של רשות התעופה האזרחית.

"צו בידוד בית" – צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (בידוד בית והוראות שונות) (הוראת שעה), התש"ף-2020.

"ציוד מגן אישי" – פרטי לבוש וציוד להגנה מפני הידבקות בנגיף הקורונה כגון מסיכת פנים, כפפות, חליפת מגן.

"קרבה מותרת" – יחס בין שני בני אדם שהוא אחד מאלה –

(1) הם אנשים הגרים באותו מקום, כהגדרתם בתקנות הגבלת הפעילות, ובכלל זה הם עתידים להיות אנשים כאמור במדינת היעד.

(2) אחד מהם הוא קטין או אדם עם מוגבלות ואחד מהם מלווה את הקטין או מסייע לאדם בשל מוגבלותו, לפי העניין.

"שדה תעופה בין-לאומי" – שדה תעופה שנקבע כתחנת גבול לפי צו הכניסה לישראל (תחנות גבול), התשמ"ז-1987.

"תושב ישראל" – מי שרשום במרשם האוכלוסין כמשמעותו בחוק מרשם האוכלוסין, התשכ"ה-1965.
"תסמינים" – כל אחד מאלה
(1) חום גוף של 38 מעלות צלזיוס או יותר.

(2) שיעול או קושי בנשימה או תסמין נשימתי חד אחר, למעט שיעול או קושי בנשימה הנובע ממצב כרוני כגון אסתמה או אלרגיה. לעניין זה, נזלת בלבד לא תיחשב תסמין.

(3) שינוי בחוש הטעם או בחוש הריח.

"תקנות הגבלת הפעילות" – תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הגבלת פעילות), התש"ף-2020.

תקנות ההפעלה" – תקנות הטיס (הפעלת כלי טיס וכללי טיסה) התשמ"ב-1981.

"תקנות מערכת ניהול בטיחות" – תקנות הטיס (מערכת ניהול בטיחות), התשע"ח-2017.

(2) בכל מקום בתקנות אלה שהוטלה או חובה על אדם לעטות מסכה לפי סעיף 3ה לצו בידוד בית, אותו אדם לא יהיה חייב בעטיית מסכה אם הוא אינו חייב בכך מכוח הסעיף האמור.
היו"ר יעקב מרגי
עד כאן סעיף ההגדרות.
רננה שחר
כן.
איתי עצמון
זה סעיף יותר טכני.
רננה שחר
השינויים הם משפטיים.
שרון אלרעי פרייס
מבחינתנו האישור של ההגבלות האלה הוא חשוב באופן שבו הוא נמצא, האישור שלהן מחדש. ההגבלות האלה מאפשרות לנו להפחית את הסיכונים שקיימים במסגרת ההסתובבות בתוך שדה התעופה ובמטוסים למינימום האפשרי. יחד עם זאת אנחנו לא שינינו את ההגבלות מבחינת כמות האנשים שיכולים להיות בטיסה מתוך הבנה שלדבר הזה יש השפעה מכרעת על המפעילים של הטיסות האלה.
היו"ר יעקב מרגי
גברתי, את הדיון המקדמי כבר קיימנו. אנחנו מבינים את הרציונל. מאחר ואת אתנו ואנחנו נגענו בזה, אני אקדים את המאוחר ואני אשאל לגבי מתחמי הסעדה.
שרון אלרעי פרייס
לגבי מתחם ההסעדה הקיים, אנחנו שמענו את הטענות ואנחנו חושבים על זה. בעוד כ-20 ימים ייפתחו שוב התקנות ואנחנו נראה האם לשנות. כרגע יש טיעונים בעד ונגד שאני מבינה אותם. בכל מקום אחר, כשיש פוד קורט, אנחנו לא מרשים לאנשים לשבת ביחד בגלל שהדבר הזה יכול לייצר איזושהי התקהלות שאנחנו לא מעוניינים בה. אנחנו מאפשרים ישיבה במסעדות כאשר יש מלצר שבעצם מגיש ואז אנשים לא מתקהלים אבל יכול להיות שלאור העניין שבשדה התעופה אנחנו מבינים שאנשים לא יכולים, בניגוד לפוד קורטים אחרים לקחת את האוכל וללכת הביתה, כאן הם בעצם נאלצים להישאר.
היו"ר יעקב מרגי
הם ילכו לאולם ההמתנה, שם לא תהיה הפרדה ואחד יאכל על השני.
שרון אלרעי פרייס
ברור. אנחנו כרגע מנסים לראות איך אנחנו יכולים לייצר תנאים בהם כן אפשר יהיה לעשות את השינוי. עוד לא הגענו להחלטה הזאת. אחת הבעיות היא, אני אומר לכם בכנות, שיהיה מאוד קשה להסביר לציבור למה פוד קורט בשדה תעופה זה בסדר ופוד קורט בקניון הוא לא בסדר.
היו"ר יעקב מרגי
אני יודע להסביר. דוקטור שרון, בסוגיות הקורונה, אם נשתמש בטיעון הזה שאנחנו לא נוכל להסביר, זה טיעון שלא מחזיק מים ולא עומד בפני עצמו כי הרבה תחומים לא דומים אחד לשני. במקרה הזה יש הסבר אבל מאחר ואת אומרת לנו שהנושא ייבחן שוב תוך כדי, אנחנו לא נלחץ הפעם אבל בעיקרון גם מבחינת ההסברה וההיגיון אנחנו לא מצליחים לשכנע את עצמנו למה לא.
שרון אלרעי פרייס
אני אומרת שההסברה וההיגיון אומר למנוע התקהלויות. אני מבינה את הטיעון מנגד שזה ייצר התקהלות במקום אחר ולכן אנחנו בבחינה מחודשת של הנושא הזה.
היו"ר יעקב מרגי
אני רוצה להיות יעיל בדיון. אני מקווה שתהייה אתנו לאורך תיקון התקנות. אם לא, אני מקווה שאנשי משרד הבריאות אתנו ואם יהיו שאלות שנצטרך להפנות אליך, אני מאמין שהם ידעו להשיג אותך. אם יש לך הערה בנושא כללי, בבקשה כי אני רוצה להתקדם.
שרון אלרעי פרייס
אני חושבת שמאוד חשוב שהתקנות האלה יאושרו. כל ההתבססות שלנו על זה שאנחנו מאפשרים כניסה ממדינות ירוקות בלי בידוד, מבוססות על כך שאנחנו מנסים כמה שיותר למזער את הסיכון לפחות בשדה התעופה ובמטוסים. זאת אומרת, הדבר כרוך אחד בשני.
היו"ר יעקב מרגי
אני אנצל את הבמה ואשאל אותך מדוע סוגיית הבדיקה ומעבדות הבדיקה בשדות לא מתקדמת.
שרון אלרעי פרייס
קודם כל, אין לנו שום ידע לגבי הפעילות של מערכת הסופיה, שזו הבדיקה שאתה מדבר עליה שהתשובה שלה אורכת 15 דקות. אין לנו ידע על התקפות, על המהימנות של הבדיקה באנשים ללא סימפטומים. אנחנו יודעים לגבי אנשים עם סימפטומים, כמה הבדיקה היא רגישה, זאת אומרת, מגלה אנשים חולים וכמה הבדיקה היא ספציפית, זאת אומרת, מגלה אנשים בריאים. אין לנו את אותם נתונים לגבי חולים א-סימפטומטיים. זאת אומרת, אני עכשיו אבדוק הרבה אנשים ואני לא אדע מה משמעות התוצאות. קודם צריך מבחינה מדעית לתקף את הבדיקה הזאת ואנחנו עושים את זה כרגע, מביאים מכשירים ויש לנו ניסוי מתוכנן לראות בדיוק את זה.
היו"ר יעקב מרגי
תודה רבה לך בשלב הזה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
זה חשוב וזה טוב מאוד אבל צריך לחשוב על דרך אלטרנטיבית. כרגע בתי החולים אמורים לקלוט את כל מי שטס לחוץ לארץ. איך בתי החולים יכולים לעשות בדיקות קורונה לטסים לחוץ לארץ? הרי זה צוואר בקבוק שאנחנו נדון בו עוד חודש. אני מאוד מעריך את התיקוף, באמת, זה חשוב מאוד אבל אולי צריך להקים מעבדת בדיקות לבדיקות רגילות שאנשים ייסעו לנתב"ג אבל לא לבית החולים. אי אפשר לצפות שבתי החולים בכל העומס של החורף יעשו בדיקות קורונה ליוצאים לחוץ לארץ.
היו"ר יעקב מרגי
אנחנו עכשיו בשלב ההגדרות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
ברור. אני רק מציף את זה.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד סעיף ההגדרות? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים ואין נמנעים. סעיף ההגדרות אושר.
רננה שחר
פרק ב': טרמינל הנוסעים

2. אחריות מפעיל שדה תעופה - כללי

מפעיל שדה תעופה בין-לאומי –

(1) ימנה מבין עובדיו, עובד שיהיה אחראי על ביצוע הפעולות הפורטות בתקנות אלה.

(2) יסדיר ויישם נהלי עבודה ושיטות עבודה לשם עמידה בחובותיו לפי תקנות אלה. נהלי עבודה ושיטות עבודה כאמור יהיו -

(1) בשים לב לזכויות וצרכים של אנשים עם צרכים מיוחדים, ובכלל זה אנשים עם מוגבלות, ובהתייעצות עם מורשה לנגישות השירות כמשמעותו בסעיף 19מא1 לחוק השוויון וכן בשים לב לזכויות וצרכים של קטינים.

(2) ככל האפשר, בשים לב להנחיות האירופיות.

(3) יספק, או יבטיח כי יסופק, למועסקים מטעמו בבידוק ביטחוני או בתפקיד אחר המחייב קרבה לנוסע, ציוד מגן אישי הנדרש לשם ביצוע תפקידיהם תוך מזעור חשיפתם להדבקות בנגיף הקורונה, וידריכם לגבי השימוש בו.

(4) ידריך את מי שהוא מעסיק מטעמו בבידוק ביטחוני, וביישום תקנות 6 ו-9 בדבר תקנות אלה ואופן יישומן כאמור בפסקה (2), כעדכונן מזמן לזמן. הדרכה כאמור תכלול הסבר על זכויותיהם וצרכיהם של אנשים עם מוגבלות בכל הקשור לתקנות אלה ולהוראות נוספות הנוגעות להתמודדות עם נגיף הקורונה, ובכלל זה לגבי סוגים שונים של מוגבלויות, כיצד הם עשויים לבוא לידי ביטוי בעת עריכת הבידוק הביטחוני או מתן השירות ומה הוא המענה הנדרש לכך בעת עריכת הבידוק ביטחוני או מתן השירות.

(5) יגיש למנהל רשות התעופה האזרחית הצהרה חתומה בנוסח הערוך לפי חלק א' לתוספת הראשונה, לפיה הוא מקיים את האמור בפרק זה.
היו"ר יעקב מרגי
זאת תקנה 2.
רננה שחר
כן. אחריות כוללת לקבוע נהלים ולהדריך.
היו"ר יעקב מרגי
תני במספר משפטים את משמעות התקנה.
רננה שחר
התקנה הזאת היא האחריות הכללית של מפעיל שדה התעופה לקבוע ממונה קורונה, לקבוע נהלים, לתת לעובדים שלו ציוד מגן, להדריך את העובדים שלו ולהגיש את ההצהרה.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 2? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים ואין נמנעים. תקנה 2 אושרה.

תגידי לי, אם תתעייפי יש מישהו שיחליף אותך?
רננה שחר
אני לא מתעייפת לעולם, אדוני.
היו"ר יעקב מרגי
איזו אמירה. נראה אותך. לא ציפיתי לתשובה כזאת.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
זה ייכנס לפנתיאון של המגזר הציבורי.
רננה שחר
3. שינויים ביישום חובות לפי תקנות הגבלת הפעילות

לעניין הפעלת שדה תעופה בין-לאומי, יחול ועל מפעיל שדה התעופה תקנות הגבלת הפעילות בשינויים אלה:

פסקה (1) נמחקה אחרי הדיון.

(1) לעניין חובתו לפי תקנה 7(4)(ב) לתקנות הגבלת הפעילות, האמור בה יחול בשינויים אלה:

(1) המלים "ככל האפשר" – לא יקראו.

(2) על אף האמור בצו בידוד בית, נוסע יוצא שחום גופו 38 מעלות צלזיוס או יותר, רשאי לבקש כי תיערך לו מדידת חום נוספת, שתיערך ללא דיחוי בסמוך לכניסה לטרמינל הנוסעים במקום מבודד.

(3) נמצא בבדיקה הנוספת כי חום גופו של הנוסע הוא 38 מעלות או יותר – לא תותר כניסתו לטרמינל הנוסעים.

(4) נמדד חום גופו של נוסע נכנס ונמצא כי הוא 38 מעלות צלזיוס או יותר, יתיר לו שדה מפעיל שדה התעופה להיכנס לטרמינל לשם קבלת טיפול רפואי או לשם יציאתו כדין מן הטרמינל בלבד. מפעיל שדה התעופה יבטיח, ככל האפשר, כי מעבר הנוסע כאמור בטרמינל הנוסעים יבוצע באופן המצמצם את הסיכון להדבקה בנגיף הקורונה.

התקנה הזאת, כפי שאיתי הסביר קודם לכן, היא התאמות לתקנות הגבלת הפעילות. בעיקרון בכל מקום פתוח לציבור, אתם מכירים את זה, צריך להסדיר מדידת חום באמצעי שאינו פולשני. כאשר לבן אדם יש 38 מעלות ומעלה, אסור לו להיכנס למקום. בשדה תעופה זה טיפה מעורר בעיות בנוסע יוצא שנוסע לחוץ לארץ ויש כאן הרבה על הפרק כי הוא קנה כרטיס טיסה וכולי וזה לא פשוט לוותר על זה כך שמוצע לאפשר מדידת חום נוספת שתיערך בסמוך.
אימאן ח'טיב יאסין (הרשימה המשותפת)
למה מדידת חום ולא בדיקת קורונה? יכול להיות שיש לו חום בגלל משהו אחר.
היו"ר יעקב מרגי
כי היום אין בדיקת קורונה שנותנת את התשובה מיד.

תסבירי לנו בדיוק איך זה עובד. אדם מגיע לשדה, לפני הכניסה אומרים לו שיש לו 38 מעלות חום. מה עושים?

תציגי את עצמך.
טל פוקס
אני מהלשכה המשפטית של משרד הבריאות. עוד מעט תחזירו את ד"ר שרון אלרעי והיא תוכל להסביר לגבי הבדיקות, למה לא עושים בדיקה לכולם בכניסה.
היו"ר יעקב מרגי
היא הסבירה לנו.
טל פוקס
יש לה עוד המשך לתשובה. לגבי הכניסה לטרמינל, בן אדם מגיע לכניסה של הטרמינל ובניגוד למקום אחר חייבים למדוד חום. בשאר המקומות הפתוחים לציבור, זו בעצם חובה שהיא ככל האפשר אבל כאן לכולם ימדדו את החום.
היו"ר יעקב מרגי
הבנו. אנחנו כבר אחרי. מדדנו לו, יש לו 38 מעלות בכניסה. מה הנוהל?
טל פוקס
כדי להיכנס לטרמינל, מה הוא צריך לעשות?
היו"ר יעקב מרגי
כן.
טל פוקס
זה בהמשך התקנות. הרעיון הכללי הוא שהוא צריך להראות הצהרת בריאות שהוא מילא ואישור שהוא קיבל על כך.
רננה שחר
אם הוא מעל 38 מעלות חום.
טל פוקס
לא. בלי קשר, מה הוא צריך לעשות בכניסה כדי להיכנס לטרמינל. זה כתוב בתקנות הבאות.
היו"ר יעקב מרגי
או שנהיה יעילים או שלא נתקדם.
טל פוקס
התקנה הזאת מסדירה רק את השאלה של מדידת החום.
אימאן ח'טיב יאסין (הרשימה המשותפת)
יש לו 38 מעלות חום ואז מה עושים?
היו"ר יעקב מרגי
עד 38 מעלות הוא נכנס.
טל פוקס
אם זה יותר, הוא הולך הביתה. כך זה בכל מקום.
אימאן ח'טיב יאסין (הרשימה המשותפת)
הוא הולך הביתה?
טל פוקס
הוא יכול לבקש מדידת חום נוספת שתתקיים מחוץ לטרמינל ולא בתוכו, בגלל שאנחנו כן חושבים שיש כאן אינטרס יותר חשוב ואנחנו רוצים לאפשר לו עוד בדיקה.
היו"ר יעקב מרגי
מאפשרים לו עוד בדיקה ולא מאפשרים לו כניסה.
טל פוקס
לא. ממש לא.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. מי בעד אישור תקנה 3?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
סליחה, אני יכול לשאול שאלה?
היו"ר יעקב מרגי
בבקשה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אנחנו כל כך הרבה בתוך התהליך שעכשיו זה הזמן להעלות את זה. מדי חום של הלייזר – אני מדבר כאן כאב לילד בן שנתיים – מרביתם לא שווים כלום ברמה שזה יכול לתת תוצאה שגויה.
היו"ר יעקב מרגי
כשאני רואה 36,3 מעלות, אני מרוצה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
זה לא תמיד נכון. אני יכול לספר לך איזה דגם כן עובד.
היו"ר יעקב מרגי
אתה לא ר וצה שימדדו לנו חום בפה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
לא. אני דיברתי גם עם גורמים במשרד הבריאות ויש מחשבה גם להתחיל ללכת לכיוון של לוותר על מדידת החום כי היא לא בהכרח מוכחת כאפקטיבית. האם יש אפשרות לפחות שיהיה תקן מסוים?
היו"ר יעקב מרגי
אני נהנה מהדברים שאתה מציע, אבל תקשיב. התעופה סובלת כל כך והיא הראשונה שסבלה, אז עכשיו להעמיס עליה עכשיו גם את הסוגיה הזאת של המד חום?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
יש מדי חום שמוכחים כאפקטיביים ויש כאלה שלא. בסוף אנחנו מסתמכים על זה בצורה כל כך נרחבת, אז לפחות לעשות איזושהי בדיקה במשרד הבריאות.
היו"ר יעקב מרגי
דוקטור שרון אתנו?
שרון אלרעי פרייס
כן. אני אתכם. שאלה של חבר הכנסת עידן רול לגבי אמינות מד חום הלייזר.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
והאם יש מחשבה על פירוט דגמים מסוימים שאתם יודעים שהם עובדים טוב ואפשר להסתמך עליהם. בסופו של דבר כל אחד קונה מה שהוא רוצה בכל חנות בשדה התעופה.
שרון אלרעי פרייס
אני עוד לא מצאתי דגם ספציפי שהוא יותר טוב מאחרים. אנחנו יודעים שיש מגבלות עם מדי החום האלה. כולנו ערים לזה. אני חושבת שחום אמיתי מאוד משמעותי, אנחנו מניחים שהוא יזהה. אני חייבת לומר שלא מסתמכים רק על זה אלא הולכים גם על הצהרת בריאות של בן אדם ולא רק על מדידת החום הרגעית. אני מזכירה לכם שבן אדם עם חום גם יכול לקחת אקמול לפני שהוא מגיע לשדה התעופה ואז לא יהיה לו חום גם אם בדרך כלל יש לו. מנסים בדרכים שונות לתקוף את הנושא הזה, האם כן או לא יש לו חום, האם הבן אדם בריא כן או לא וזה נעשה על ידי מדידת חום וגם הצהרת בריאות.
היו"ר יעקב מרגי
אני מודה לך על הכנות.

דוקטור שרון, רצית להתייחס גם לשאלה הקודמת?
שרון אלרעי פרייס
נכון. אתם צודקים לגמרי לגבי הנושא של בדיקות קורונה לטסים לחוץ לארץ בבתי החולים. זאת לא הייתה המטרה מלכתחילה. המטרה היא לאפשר את זה במעבדות פרטיות והיום בבוקר הוצאנו קול קורא למעבדות פרטיות כדי לאפשר את הבדיקה במעבדות פרטיות. ברגע שזה יוסדר, העומס הזה על בתי החולים ירד. צריך לתת מענה כרגע שלא כל הבדיקות יעברו דרך קופות החולים כי גם עליהן יש עומס.
היו"ר יעקב מרגי
יש תאריך יעד?
שרון אלרעי פרייס
כן.
היו"ר יעקב מרגי
מה התאריך?
שרון אלרעי פרייס
אנחנו מוציאים קול קורא ותוך שבועיים הם צריכים לתת לנו תשובות. מדובר על מעבדות שקיימות. לא מקימים מעבדות מאפס אלא מעבדות שמאפשרים להם, בנוסף למגוון הבדיקות הפרטיות שהן עושות, לעשות גם בדיקת קורונה. הם כמובן צריכים לעמוד בתו תקן איכות, בביקורת ואז הם יכולים לעשות את הבדיקות. אלה בדיקות שמוכרות על ידי משרד הבריאות ומאושרות.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. מי בעד אישור תקנה 3? מי נגד?
אימאן ח'טיב יאסין (הרשימה המשותפת)
אני.
היו"ר יעקב מרגי
מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
מתנגדת אחת. אין נמנעים. תקנה 3 אושרה.
אימאן ח'טיב יאסין (הרשימה המשותפת)
אפשר לומר משהו על תקנה 3? הצעה.
היו"ר יעקב מרגי
מה לא אמרת קודם?
אימאן ח'טיב יאסין (הרשימה המשותפת)
אני יודעת שכבר הצבעת, אבל בכל זאת.
היו"ר יעקב מרגי
בבקשה. היית אומרת לפני שהצבענו.
אימאן ח'טיב יאסין (הרשימה המשותפת)
לגבי תקנה 3, מדידת חום. יש לנוסע 38 מעלות. כמו שאמרתי, יכול להיות שיש לו משהו אחר ולא קורונה אבל הוא עלול לאבד את הכרטיס שלו וכל ההוצאות. האם יש התייחסות, האם מחזירים כסף או לא מחזירים?
היו"ר יעקב מרגי
אני אענה לך עם חיוך. אני לא חשבתי על זה. אני לוקח אקמול, שני אקמולים בסמוך לבדיקה והחום יורד. בדיקת החום והצהרת הבריאות, זה עוד איזה מחסום קטן. במפר בכביש. את מכירה את הבמפרים בכביש?
אימאן ח'טיב יאסין (הרשימה המשותפת)
יש אנשים שלא יודעים להתחכם.
היו"ר יעקב מרגי
בהצהרת הבריאות הוא יאמר שהוא סובל מחום כרוני. כשאני הולך ל-א.ק.ג, לפני שאני עושה את הבדיקה, אני אומר שלא ייבהלו. פעם ראשונה מי שבדקה אותי, כמעט התעלפה.
רננה שחר
4. מעבר נוסעים בין טרמינל הנוסעים לבין כלי הטיס

(1) מפעיל שדה התעופה יארגן את מעבר הנוסעים בין טרמינל הנוסעים לכלי הטיס ובין כלי הטיס לטרמינל הנוסעים, ככל האפשר, באמצעות גשר הליכה נייד (שרוול).

(2) בוצע מעבר הנוסעים בין טרמינל הנוסעים לכלי הטיס או בין כלי הטיס לטרמינל הנוסעים באמצעות אוטובוס, מספר הנוסעים באוטובוס לא יעלה על מחצית מקיבולת הנוסעים המרבית המותרת לפי הוראות יצרן האוטובוס.

כשהגשנו את זה לוועדה, בתיקון המקורי כלל לא היו הגבלות על מספר הנוסעים באוטובוס.
היו"ר יעקב מרגי
מהפרקטיקה את יודעת היכן הוראות היצרן ובפועל כמה דוחסים.
רננה שחר
אני אומר לשבחה של רשות שדות התעופה שהיא התגייסה למציאת פתרון והם בדקו וקיבולת הנוסעים המותרת באוטובוסים המיוחדים הגדולים האלה היא 70 אנשים. הנושא של 50 אחוזים מהקיבולת מקובל על משרד הבריאות ותודה גם לוועדה שהאירה את תשומת לבנו.
היו"ר יעקב מרגי
אני ממליץ להם להישאר כך גם בלי קורונה.

מי בעד אישור תקנה 4? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים ואין נמנעים. התקנה אושרה.
רננה שחר
5. חובה על מפעיל שדה תעופה על יידוע הנוסעים

מפעיל שדה התעופה יביא לידיעת ציבור הנוסעים את תקנות הגבלת הפעילות ותקנות אלה הנוגעות למגבלות הכניסה לטרמינל הנוסעים, לדרישות מהנוסע, אופן יישומן, והעונש על הפרתן, וכן פעולות מומלצות לציבור הנוסעים לשם צמצום הסיכון להידבקות בנגיף הקורונה בעת השהייה בשדה התעופה, והכול באמצעות שילוט ועלוני מידע מתאימים. שילוט ועלוני מידע כאמור –

(1) יהיו בשפות עברית, ערבית ואנגלית.

(2) יהיו נגישים לאנשים עם מוגבלות לפי ת"י 1918 חלק 4.

(3) לעניין עלוני המידע – הם יהיו זמינים ברחבי טרמינל הנוסעים ויימסרו לבקשת אנשים עם מוגבלויות באופן שיבטיח להם נגישות למידע ולקבלת השירות, לרבות באמצעות פישוט לשוני, סמלול ועיצוב ברור, לפי אופי המידע.

זאת תקנת השילוט. מה שהיה חשוב לוועדה זה שהשילוט של מגבלות הכניסה לטרמינל יהיה באופן ברור ותכף אתם תראו את זה בתקנה 6 כאשר מלווים לא חיוניים ומקבלי פנים לא אמורים לבוא לטרמינל הנוסעים. זה היה מאוד חשוב לוועדה, שיהיה שילוט ברור בכניסה לטרמינל. אלה עיקר השינויים שהיו בסעיף.

התקנות האלה הותקנו כמובן בהתייעצות עם נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות ורואים את זה בנוסח עצמו.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 5? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים ואין נמנעים. תקנה 5 אושרה.
רננה שחר
6. הגבלות על כניסה לטרמינל הנוסעים

(1) מפעיל שדה התעופה יסדיר ויפעיל מנגנון למניעת כניסת אדם לטרמינל הנוסעים, אלא אם כן נתקיים בו אחד מאלה –

(1) הכניסה היא למטרות עיסוקו של האדם.

(2) הוא נוסע יוצא –

(1) שהציג את שני אלה:

(1) כרטיס טיסה לטיסה שמועד המראתה בתוך ארבע שעות ממועד כניסתו לטרמינל הנוסעים.

(2) אישור כי הגיש למשרד הבריאות הצהרת בריאות כאמור בתקנה 30.

(2) חום גופו בבדיקה שנערכה לפי תקנה 7(4)(ב) לתקנות הגבלת הפעילות אינו 38 מעלות צלזיוס או יותר.

(3) הוא נוסע נכנס.

(4) הוא נוסע בטיסה פנים ארצית שהציג כרטיס טיסה לטיסה שמועד המראתה בתוך שעתיים ממועד כניסתו לטרמינל הנוסעים כאמור.

(5) הוא מלווה של נוסע שהוא קטין או אדם עם מוגבלות או צרכים מיוחדים אחרים, הנזקק לליווי לשם השלמת תהליכי הבידוק והעלייה לכלי הטיס.

(ב) לא ייכנס אדם לטרמינל הנוסעים, אלא אם כן התקיים בו תנאי מהתנאים האמורים בתקנת משנה (א), ומפעיל שדה התעופה התיר את כניסתו לטרמינל הנוסעים לפי תקנת המשנה האמורה.

(ג) מפעיל שדה התעופה רשאי לדרוש מכל נוסע או מלווה של נוסע שכניסתו לטרמינל הנוסעים הותרה לפי תקנת משנה (א), לענוד במקום גלוי על בגדיו תג המעיד על כך שכניסתו לטרמינל הנוסעים הותרה, אם הדבר נדרש לשם הבטחת קיום תקנה זו. תג כאמור לא יכלול פרטים מזהים של נוסע או מלווה כאמור.

(ד) מפעיל שדה התעופה יקיים בכניסה לטרמינל הנוסעים, עמדה לסיוע לנוסע שמסירת הצהרת בריאות אינה זמינה לו או אינה אפשרית לו, בין השאר, מחמת מוגבלות. בעמדה לסיוע יינתן לנוסע סיוע במילוי ההצהרה המקוונת והנפקת האישור על כך.
היו"ר יעקב מרגי
מי מספק לו את התג?
רננה שחר
בכניסה לטרמינל. הכוונה היא לצמיד בצבע מסוים באותו יום. הכוונה כרגע רק בנתב"ג. כלומר, יש שלושה שדות בין-לאומיים בישראל – נתב"ג, חיפה ואילת רמון. באילת רמון ובחיפה אין צורך בסוג הזה כי יש פחות אנשים. הכוונה היא רק לצמיד כמו שמקבלים עת נכנסים לפארק מים.
היו"ר יעקב מרגי
פעם היו נותנים את זה לנשים בבתי חולים.
רננה שחר
נכון. צמיד של בית חולים. אותו הדבר.
היו"ר יעקב מרגי
אמרתי את זה כדי שנבין במה המדובר.
רננה שחר
בלי פרטי זיהוי, בניגוד לצמיד של בית חולים.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
רציתי לשאול לגבי נסע בטיסות פנים ארציות. האם הנוסע בטיסה פנים ארצית לא צריך לעבור מדידת חום?
רננה שחר
הוא כן צריך לעבור מדידת חום. כולם צריכים לעבור מדידת חום. השאלה למה הדגשנו במיוחד את חום גופו – אנחנו עדיין מפענחים את זה. זה עדיין בחקר למה עשינו את זה. זה נדמה לי שעשינו את זה לצורכי עונשין כי רצינו לאפשר ממש הטלת קנס מינהלי בהקשר של נוסע יוצא, נוסע לחוץ לארץ שנכנס למרות שהיו לו 38 מעלות. אבל כן, אסור להיכנס. באופן כללי אסור - זה צו בידוד בית - להיכנס עם 38 מעלות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אין מצלמות תרמיות כמו שיש בקוריאה ובהונג קונג. אנחנו יודעים שיש מצלמות כאלה בנתב"ג אבל בתקנות האלה אין התייחסות לשימוש במצלמות האלה.
רננה שחר
לשם מדידת חום?
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
כן. אפשר לאתר. אפשר לאתר אנשים שיש להם חום.
היו"ר יעקב מרגי
גם אם נכנסו בדיעבד.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
כן. חום הגוף שלהם מזוהה. זה כמו מצלמה תרמית. אתה רואה את זה.
היו"ר יעקב מרגי
השאלה אם זה קיים באמת.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אני יודע שהדבר הזה קיים בהרבה מדינות בעולם. אגב, כשהתחילה הקורונה, הנושא הזה עלה ואז אנחנו גם התפלאנו ולא הבנו כי אנחנו המדינה המתפתחת הכי הרבה.
היו"ר יעקב מרגי
אם תכניס את זה כאן לפעולה יש את צנעת הפרט וכולי.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
זה לא קשור. יש מצלמות כאלה.
היו"ר יעקב מרגי
יגידו לך שאנחנו לא בקוריאה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אני חושב שהונג קונג היא מדינה שמספיק יודעת לשמור על צנעת הפרט אבל הדבר הזה לצערי לא בא כאן לידי ביטוי.
היו"ר יעקב מרגי
אדרבה, אם זה אפשרי, תשקלו את זה. אני לא יודע.
רננה שחר
כאמצעי פיקוח.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אמצעי פיקוח נוסף שיכול גם לזהות ולאתר אחרי שאנשים עברו. גם בנתב"ג יש את זה.
היו"ר יעקב מרגי
אתה צודק אבל זה לא לתקנות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
זה כמו שמזהים אנשים לפי מצלמות עם זיהוי הפנים ואז רוצים לעקוב ולראות מה הם עושים ולכן הם נכנסים.
היו"ר יעקב מרגי
אתה צודק, אבל לא לתקנות האלה. זאת אמירה למשרד הבריאות להתחיל לחשוב על זה.
מוהר בר
זה קיים בנתב"ג.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
זה מה שאני אומר. אני יודע שזה קיים אבל זה לא בא לידי ביטוי בתקנות.
היו"ר יעקב מרגי
זה לא צריך לבוא לידי ביטוי בתקנות. הפוך. אם את אומרת שזה קיים בנתב"ג אבל רננה אמרה לך שאנחנו עדיין לומדים למה הכנסנו את זה ובסוף היא אמרה שזה לצורך סנקציה פלילית או מינהלית, מה שיהיה, אם בדיעבד המצלמות האלה יקלטו ויראו שיש בן אדם עם חום ויבודדו אותו ויבדקו אם הוא נכנס אחרי שהוא הצהיר בריאות ואחרי שהוא מדד חום.

מי בעד אישור תקנה 6? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אשר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 6 אושרה.
רננה שחר
7. חובות נוסע למסירת פרטים אישיים ופרטים הנחוצים לאיתורו

(1) נוסע בטיסה בין-לאומית, ימסור ב-24 השעות שלפני מועד ההמראה הנקוב בכרטיס הטיסה ולפני העלייה לכלי הטיס, פרטים אישיים ופרטים הנחוצים לאיתורו כמפורט בחלק א' לתוספת השנייה באופן מקוון באתר האינטרנט של משרד בריאות.

(2) בנוסף על האמור בתקנת משנעה (א), נוסע נכנס שאינו תושב ישראל, ימסור פרטים נוספים הנחוצים לאיתורו כמפורט בחלק ב' לתוספת השנייה, באופן מקוון באתר האינטרנט של מרד הבריאות.

(3) לעניין קטין שהוא נוסע נכנס כאמור בתקנת משנה (א) ו-(ב) – האחראי על אותו קטין באותה טיסה רשאי למסור את המידע כאמור על אותו קטין.

(4) מידע שהתקבל לפי תקנות משנה (א) עד (ג):

(1) יישמר במשרד הבריאות בנפרד מכל מידע אחר, וישמש לצורך עריכת חקירה אפידמיולוגית ולמטרה זו בלבד.

(2) יימחק כעבור 20 ימים מיום מסירתו. על אף האמור, מידע כאמור על נוסע נכנס שאינו תושב ישראל יימחק כעבור חצי שנה מיום מסירתו.

(5) נוסע נכנס שאינו תושב ישראל, יציג לקצין ביקורת גבלות אישור כי מסר למשרד הבריאות פרטים כנדרש בתקנה זו וכן הצהרת בריאות כאמור בתקנה 30. לעניין זה "קצין ביקורת גבולות" – מי שמונה לכך לפי סעיף 15(ב) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952.

כמו שאתם רואים, התקנה הזאת היא תקנה של חובה למסור פרטים לאיתורך. אני אתן לטל להסביר לגבי הפרטים לצורך חקירות אפידמיולוגיות.
טל פוקס
אחד המנגנונים הנוספים שהוספנו כדי לבטח את עצמנו ולהקטין את הסיכונים זה שיהיה לנו איזשהו אמצעי קל לאתר אדם שבדיעבד התגלה שאו שהוא חולה או שהתרחיש היותר סביר שהתגלה שהוא היה חולה על הטיסה בה הוא היה והוא כבר נכנס לארץ ומסתובב בישראל ואין לנו איך לאתר אותו כדי לומר לו שהוא צריך להיכנס לבידוד. המטרה של איסוף הפרטים האלה היא אנשים שמסתובבים בישראל ואין להם מקום מגורים קבוע ולמשרד הפנים אין מידע עליהם וכאן המטרה היא שנוכל לאתר אותם.
היו"ר יעקב מרגי
זה לגבי הנכנסים.
טל פוקס
כל התקנה הזאת היא לגבי נוסעים נכנסים.
רננה שחר
לא.
טל פוקס
רובה של התקנה. מעבר לזה יש כאן מידע נוסף.
היו"ר יעקב מרגי
לגבי נכנסים, אני מבין. לגבי היוצאים?
טל פוקס
זה בעצם אותו דבר.
היו"ר יעקב מרגי
באיזה שלב את לוקחת ממנו את הפרטים?
טל פוקס
הוא ממלא טופס יחד עם הצהרת הבריאות.
היו"ר יעקב מרגי
בסדר כי אם לא, זה היה מיותר.
רננה שחר
בסוף אדוני זה מספר טלפון וכתובת מייל, כדי שאפשר יהיה ליצור אתו קשר. לגבי ישראלים זה נשאר 20 ימים ואחר כך זה נמחק מהמערכת.
היו"ר יעקב מרגי
מובן ולגיטימי. מי בעד אישור תקנה 7? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 7 אושרה.
רננה שחר
8. חובת השוהים בטרמינל הנוסעים

כל השוהה בטרמינל הנוסעים –

(1) יענוד באופן גלוי תג המעיד כי כניסתו לטרמינל הנוסעים הותרה כאמור בתקנה 6(ג), אם נדרש לכך לפי אותה תקנה.

(2) יעטה מסכה לפי סעיף 3ה לצו בידוד בית, אלא אם כן הוא נדרש להסיר את הסמכה לצורך תהליכי בידוק לנוסעים.

(3) יקפיד, ככל האפשר, על שמירת מרחק של 2 מטרים לפחות בינו לבין כל אדם אחר שאין לו עמו קרבה מותרת, לרבות בתורים.

אתם רואים כאן ריכוז של חובות הנוסע בטרמינל, לעטות מסכה, להקפיד על ריחוק חברתי ולענוד את אותו תג עליו אנחנו מדברים. הוא לא תג חושפני או משהו מהסוג הזה אלא רק מראה שמותר לך להיות בטרמינל.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 8? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 8 אושרה.
רננה שחר
9. נוסע שחש בתסמינים בטרמינל הנוסעים

נוסע שחש בתסמינים בעת שהותו בטרמינל הנוסעים ולפני עלייתו לכלי הטיס ייפנה לאלתר לנציג של מפעיל שדה התעופה. נציג כאמור יעניק לאותו נוסע סיוע והכוונה ככל הנדרש לשם הבטחת הגעתו המהירה לגורמי הבריאות בשדה התעופה ויודיע על כך לאלתר למפעיל האווירי.

אתם יודעים שנוסעים שוהים בשדה התעופה זמן כלשהו וזה לא עניין של רבע שעה ויכול להיות שהנוסע יפתח תסמינים תוך כדי השהות בשדה. התקנה המקורית אמרה שהוא צריך לפנות ישירות לנציגי הבריאות בשדה, לגורמי הבריאות בשדה התעופה, אבל בעקבות הערות הייעוץ המשפטי של הוועדה, כדי להקל כי הנוסע, מי שהוא רואה בטרמינל הנוסעים כמעט תמיד יהיו נציגי רש"ת אבל יהיה לו קשה להגיע, ולכן תיקנו ואמרנו שהחובה שלו תהיה לפנות לאלתר לנציגי רש"ת ומפעיל שדה התעופה הוא שיכוון אותו וידאג שהוא יגיע לאותם נציגי בריאות או שנציגי הבריאות יגיעו אליו.
איתי עצמון
גם לא כל כך היה ברור מי הם גורמי הבריאות.
היו"ר יעקב מרגי
אם תשאלי אותי, אני ביקרתי לא פעם בשדה התעופה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
מי שחלה בקורונה, עדיין צריך לשמור על כל ההנחיות? בן אדם שחלה והחלים מקורונה.
היו"ר יעקב מרגי
הוא מתנהל כרגיל.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
עם מסכה או בלי מסכה?
היו"ר יעקב מרגי
אני חושב שכן.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אם לבן אדם יש אישור שהוא חלה והחלים.
טל פוקס
יש דברים מסוימים שלא חלים עליו כמו חובת בידוד שהוא לא יצטרך לעשות בהרבה מקרים. יש דברים מסוימים שכן חלים עליו כמו מסכה. זה לא ייחודי ולא מוסדר כאן. כל החובות של האנשים לעטות מסכה, הם בצו בידוד בית.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
בן אדם שחלה והחלים, שהוא חוזר, הוא מציג את האישור שהוא חלה ולכן הוא לא נדרש להיכנס לבידוד וזה בא לידי ביטוי בתקנות?
טל פוקס
זה לא בא לידי ביטוי בתקנות. כל הקביעה של הבידוד והיקף חובת הבידוד, זה בצו בידוד בית וכאן זה בעצם סוג שלל הסדר משלים.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
במסכה הוא עדיין חייב.
טל פוקס
כן.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
זה מאוד חשוב.
היו"ר יעקב מרגי
בואו נחזור לגורם הבריאות בשדה. מי הכתובת? איך הנוסע האלמוני הזה יודע למי לפנות?
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
בנתב"ג אין מרפאה.
רננה שחר
לא. הוא יפנה למודיעין של רש"ת או לנציג של רש"ת הקרוב.
היו"ר יעקב מרגי
רש"ת, רשות שדות התעופה.
רננה שחר
כן. הם אלה שייקחו אותו.
טל פוקס
כרגע יש נציג של משרד הבריאות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
קבוע? בנתב"ג יש נציג קבוע?
טל פוקס
לא. זה בגלל הקורונה וזה קשור לכך שבעצם הייתה נדרשת התארגנות מהירה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
כרגע יש נציג של משרד הבריאות 24 שעות ביממה?
טל פוקס
לא. יש נציג, לא 24 שעות, והנציג הזה מנחה את מד"א שגם נמצאים שם. משרד הבריאות כרגע שכר את מד"א לשבת שם.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
זה נציג של משרד הבריאות.
טל פוקס
כן.
היו"ר יעקב מרגי
מד"א נמצאים בשדה?
קריאה
מד"א נמצאים 24 שעות?
טל פוקס
כן.
היו"ר יעקב מרגי
זה באמצעות מודיעין של רשות שדות התעופה.
טל פוקס
אני חייבת לציין שצריך להיות גורם בריאות בתקופת הקורונה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
מבחינה כספית אין להם אפשרות להחזיק מרפאה קבועה. זו הייתה הטענה של משרד הבריאות. בסדר, אף אחד לא מבקש להחזיק מרפאה קבועה בשדה.
היו"ר יעקב מרגי
עכשיו הפחדת אותה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
נציג קבוע במשך 24 שעות בלי קשר למד"א. מד"א, אלה פרמדיקים. השאלה אם בן אדם רוצה לקבל הכוונה מבחינת תסמינים, מבחינת מצבו הרפואי, מה הוא עושה? למי הוא ניגש? הוא ניגש למודיעין והמודיעין אומר לו שאין לו מושג מה לעשות אתו ושיתקשר למד"א? זאת שאלה מאוד פרקטית.
רננה שחר
אני חוזרת רק לתקנה שכבר אישרתם. רש"ת חייבת לקבוע נהלים גם ליישום תקנה 9. זה כתוב. היא צריכה להדריך את האנשים שלה שמיישמים את תקנה 9. האנשים שעומדים צריכים לדעת איך לעשות את זה. אתה צודק שזה לא טריביאלי, אבל רש"ת בהחלט צריכה למסד נהלים ולקבוע שיטה שזה יקרה.
היו"ר יעקב מרגי
חייבנו אותה בתקנה. איזה מספר התקנה?
רננה שחר
תקנה 2.
היו"ר יעקב מרגי
חייבנו אותם להכין נהלי עבודה.
רננה שחר
אחד הנהלים הוא יישום תקנה 9.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
זאת אומרת שהשילוט יחול גם על תקנה 9?
רננה שחר
שהשילוט יחול גם על תקנה 9? אני מאמינה שכן. רגע. בוא נראה. כן. כתוב. "מפעיל יביא לידיעת ציבור הנוסעים את תקנות הגבלת הפעילות ותקנות אלה הנוגעות למגבלות הכניסה, לדרישות מהנוסע" ואחת הדרישות מהנוסע היא "נוסע שחש בתסמינים" צריך לפנות ישירות לנציג מפעיל שדה התעופה וזה צריך לבוא לידי ביטוי גם בשילוט וגם בעלונים לפי החומר הפרסומי, לפי התקנה הזאת.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
מה קורה מרגע שהוא הודיע? יש איזושהי חובה מרגע שבן אדם הכריז על עצמו כלא מרגיש טוב והגיע לנציג הבריאות שם? יש שיקול דעת? יש נוהל מוסדר?
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
יש חדר שהוא יכול להיות בו?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
איזו סמכות מאשרת לו כן לטוס אחרי שהוא אמר הוא לא מרגיש טוב?
היו"ר יעקב מרגי
השאלה המתבקשת, כבר בתקנה 2, בעקבות השאלות שנוצרות כאן, האם מישהו אמור לאשר את הנוהל הזה שמפעיל שדה התעופה יכתוב.
רננה שחר
לאשר את הנוהל, לא.
היו"ר יעקב מרגי
אולי הוא יכתוב נוהל לא מספק ואז השאלה הזאת תישאר פתוחה?
רננה שחר
אם נצטרך אדוני.
היו"ר יעקב מרגי
מה זה אם? אנחנו מתקנים עכשיו.
רננה שחר
אני אחזור שוב לחוק המסגרת. חוק המסגרת נותן סמכויות פיקוח רק במקרה שקבענו עבירות מינהליות. קבענו לרש"ת עבירות מינהליות ואחת מהן הייתה הנושא של אי הגשת ההצהרה. ההצהרה היא על עמידה בתקנות.
היו"ר יעקב מרגי
אני שואל שאלה ברורה ולא צריך להתפתל. חייבתם אותו לכתוב נוהל הפעלה. מאין לי לדעת שזה עונה לדרישות של משרד הבריאות?
רננה שחר
יהיו לנו שם מפקחים שיסתובבו בשדה התעופה.
היו"ר יעקב מרגי
מכוח ההסמכה.
רננה שחר
כן. מכוח ההסמכה. כל 28 ימים התקנות האלה מתחדשות וככל שיתעוררו בעיות ביישום, אנחנו נוכל לשפר.
היו"ר יעקב מרגי
תודה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
סליחה, אני רוצה לחזור לשאלה שלי. מה הנוהל ברגע שמישהו הגיע לרשויות הבריאות?
היו"ר יעקב מרגי
אין נוהל. בסעיף 2 ביקשנו מהם לכתוב נוהל.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
המשפחה שלו מחכה והוא עם 38 מעלות והוא מנסה להבין מה עושים.
רננה שחר
בגדול אין לטוס עם חום ועם תסמינים. אין. הדבר היחיד שיש לו מדידה חיצונית, זה חום של 38 מעלות.
היו"ר יעקב מרגי
יש לנו בעיה כי יועצים משפטיים ממוקדים בפרקטיקה. תקשיבי מה החברים רוצים לדעת. אדם בא עם תסמינים לעמדת רשות שדות התעופה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
ואין לו חום. בכוונה אמרתי שאין לו חום. הוא לא מרגיש טוב אבל אין לו חום.
היו"ר יעקב מרגי
הגיע למודיעין במקרה הזה ואמר שהוא לא מרגיש טוב.
רננה שחר
ייקחו אותו למד"א.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
מי ייקח אותו למד"א?
רננה שחר
נציג משרד הבריאות.
היו"ר יעקב מרגי
מד"א כבר ידע מה לעשות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
הנציג של שירותי הקרקע ייקח אותו למד"א. למד"א יש נציג קבוע בנתב"ג.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אני חושב אדוני היושב ראש שהטקסט היה אולי צריך להיות שמרגע שבן אדם הסגיר את עצמו כלא מרגיש טוב או אובחן ככזה, רק איש בריאות יכול להתיר לו טיסה. צריך להיות איזשהו שחרור של איש בריאות.
היו"ר יעקב מרגי
אנחנו בתקנות. תקנה אחת גוררת את השנייה. אמרנו שאדם לא מרגיש טוב, פונה לאיש הבריאות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
מאותו רגע שהוא הגיע למד"א, צריך אישור אקטיבי של מד"א כדי שהוא יוכל לטוס?
טל פוקס
אנחנו נגיע לזה בהמשך.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
זה לב לבו של הדבר.
טל פוקס
אנחנו נגיע לזה בהמשך ונראה מי יכול לעלות לטיסה. התשובה היא שאם יש לו תסמינים שהם תסמיני הקורונה - - -
היו"ר יעקב מרגי
מי קובע אותם? הוא בשדה. הוא בא בלי לדעת.
טל פוקס
אם זה חום, הוא פשוט לא יכול לצאת.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
לא. אין חום. אני בשדה, אין לי חום אבל אני פשוט לא מרגיש טוב.
היו"ר יעקב מרגי
תסמינים אחרים. לא חום.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
מי מאשר לי לטוס או לא לטוס מהרגע שהגעתי למודיעין והפנו אותי למד"א? האם אני צריך להציג עכשיו לחברת התעופה אישור שאני רשאי לטוס כי מד"א בדקו אותי? יש כאן איזשהו חלק בתהליך שהוא לא ברור.
טל פוקס
גורם בריאות אולי יכול להגיד שאין לו תסמינם. אם יש לו תסמינים, לגורם הבריאות אין את הסמכות לומר לו שהוא יכול לטוס.
היו"ר יעקב מרגי
הוא לא ייתן לו לעלות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אני שואל משהו אחר. אני שואל ממש פרוצדורלית. הייתי במד"א, האם אני מסומן באותו רגע או שאני יכול לחזור ממד"א ולטוס?
היו"ר יעקב מרגי
אם הוא יחליט שאלה לא תסמיני קורונה, הוא יחזיר אותך. אתה עדיין לא מסומן. מתי הוא פוסל אותך מעלייה? אתה מאושר טיסה, אחרי שעברת את כל הפרוצדורה, אתה מאושר טיסה. אחר כך מרגיש לא טוב. אתה פונה למד"א, מד"א בודק ואומר שאלה לא תסמיני קורונה. אתה חוזר למסלול שלך. אתה לא צריך אישור אקטיבי.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
ואם מד"א כן אמר שיש משהו?
היו"ר יעקב מרגי
אל תדאג. הוא לא ייתן לך לזוז משם. הוא יפנה אותך באותו רגע.
מוהר בר
חבר הכנסת רול, אני מצוות תעופה במשל"ט, אנחנו אנשי המקצוע שבעצם גיבשו את מתווה התעופה משדה תעופה ירוק שדיבר עליו בתחילת הדיון יואל פלדשו. בנוסף לתקנות אנחנו כתבנו גם מקרים ותגובות לכל מיני מקרים - כנראה שלא כיסינו את הכול – שיכולים לקרות הן בשדה התעופה, הן בכלי הטיס לפני ההמראה, לאחר ההמראה, במדינת היעד. כלומר, ניסינו לצקת מעט ודאות לאותו עולם. יש לנו תרחיש שלם שניתחנו עם גורמי מד"א, עם אנשי רש"ת.
היו"ר יעקב מרגי
איפה זה בא לידי ביטוי בתקנות?
מוהר בר
יש פרוטוקול שהוא הסכם/חוזה בין משרד הבריאות לרת"א שבו הדברים מוגדרים, כשיש מקרים ותגובות מה קורה אם. אני יכולה להקריא לכם.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. בהמשך.
רננה שחר
זה הפרק שלהם. רש"ת ביקשו לדבר.
היו"ר יעקב מרגי
לסעיף הזה?
רננה שחר
עברנו את הפרק שלהם. אדוני, בזה סיימת את הפרק של שדה התעופה.
היו"ר יעקב מרגי
בסדר. רון חלפון, רשות שדות התעופה. עד שהוא יעלה, נאשר את תקנה 9.

מי בעד אישור תקנה 9? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 9 אושרה.
רון חלפון
אדוני, אם נוכל לתת את רשות הדיבור בבקשה לסמנכ"ל למסחר יורם שפירא ואת מר שמואל זכאי מנהל השדה. אנחנו מדברים כאן במשך שעה ארוכה.
היו"ר יעקב מרגי
תן לי את מנהל השדה.
שמואל זכאי
שלום. כמו ששמתם לב, אדוני, בתקנות האלה יש חובות רבות מאוד על רשות שדות התעופה. כמה דברים שאני רוצה לתקן כדי שהדברים יהיו ברורים.

קודם כל, נוסע עם חום לא נכנס פנימה לתוך הטרמינל.
היו"ר יעקב מרגי
היה ברור לנו.
שמואל זכאי
המודיעין לא נמצא מחוץ לטרמינל כשלוקחים אותו למודיעין.
היו"ר יעקב מרגי
רגע. או שלא הקשבת לנו בחלק מהדברים. זה ברור לכל מי שהיה בדיון שאדם עם 38 מעלות ומעלה לא נכנס לטרמינל. מדברים על בדיעבד, אחרי שהוא נכנס והוא לא מרגיש טוב.
שמואל זכאי
בנתב"ג יש מרפאה שעובדת כל הזמן. היא לא קשורה למד"א כי יום אחד מד"א יצאו מנתב"ג. יש בנתב"ג שירותי מרפאה כל הזמן עם פרמדיקים.
היו"ר יעקב מרגי
ויש שילוט על כך?
שמואל זכאי
עם שילוט ועובדים. יודעים לקחת את הנוסע ולהביא אותו לפרמדיק.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. עוד יותר טוב.
שמואל זכאי
מהבחינה הזאת אתם צריכים להסיר כל דאגה מלבכם.
היו"ר יעקב מרגי
וממה אנחנו צריכים לדאוג?
שמואל זכאי
אתם צריכים לדאוג ממה שהיה בדיון הקודם ואני לא רוצה לחזור אליו. מאוד שמחתי לשמוע את ההערה של דוקטור שרון שתוך 20 ימים תתבצע בחינה לגבי הנושא של הפוד קורט כי כמו שאמר אדוני, המטרה שלנו היא להרחיק את הנוסעים כמה שיותר אחד מהשני. לכן אם יסגרו את הפוד קורט, הם יהיו צפופים ויעמדו אחד ליד שני. המטרה שלנו היא להרחיק אותם אחד מהשני כמה שיותר ולא דומה פוד קורט בקניון לפוד קורט בנמל התעופה.
היו"ר יעקב מרגי
אנחנו מחויבים לזה ונעקוב אחרי זה.
שמואל זכאי
לא כולם גרים בתל אביב. יש אנשים שגרים במעלות ובדימונה.
היו"ר יעקב מרגי
מכובדי, הבנו. תודה. אנחנו נעקוב אחרי זה. אנחנו מחויבים לזה.

אני חושב שאין טעם לשמוע עוד נציגים מרשות שדות התעופה.

רגע, רצה לדבר יוסי פתאל ולהתייחס לסעיפים שעברנו. הוא ביקש קודם לכן ודילגנו עליו. לא נמצא.

נמשיך בהקראה.
רננה שחר
פרק ג': כלי הטיס

10. תחולה על מפעיל אווירי

(1) פרק זה יחול על מפעיל אווירי המפעיל טיסה מסחרית להולכת נוסעים מישראל אליה או בשטחה, בכפוף לאמור בתקנת משנה (ב).

(2) על אף האמור בתקנת משנה (א), לעניין מפעיל אווירי כאמור, המפעיל כלי טיס שמספר מושבי הנוסעים בו אינו עולה על 30 –

(1) תקנות 18, 27(א)(3) ו-4), ו-(ג) ו-28(א)(2) לא יחולו.

(2) התדרוך הנדרש לפי תקנה 24(ב) יכול שייעשה בעל פה.

אתם רואים שהתחולה של התקנות היא על כל מובילי נוסעים בשכר, ישראלים וזרים, בין בטיסות בין-לאומיות ובין פנים ארציות. יש כאן החרגות מסוימות.
היו"ר יעקב מרגי
תמשיכי לתקנה 11 שהיא אחריות מפעיל אווירי, כללי. זה אותו נושא.
רננה שחר
11. אחריות מפעיל אווירי – כללי

מפעיל אווירי –

(1) ימנה מבין עובדיו, עובד שיהיה אחראי על ביצוע הפעולות המפורטות בתקנות אלה.

(2) יסדיר ויישם נהלי עבודה ושיטות עבודה לשם עמידה בחובותיו לפי תקנות אלה. נהלי עבודה ושיטות עבודה כאמור יהיו –

(1) בשים לב לזכויות וצרכים של אנשים עם צרכים מיוחדים, ובכלל זה אנשים עם מוגבלות ובהתייעצות עם מורשה לנגישות השירות כמשמעותו בסעיף 19מא1 לחוק השוויון וכן בשים לב לזכויות ולצרכים של קטינים.

(2) ככל האפשר, בשים לב להנחיות האירופיות.

(3) יספק לאנשי הצוות ציוד מגן אישי הנדרש לשם ביצוע תפקידיהם תוך מזעור חשיפתם להדבקות בנגיף הקורונה, וידריכם לגבי השימוש בו.

(4) ידריך את מי שהוא מעסיק או שמועסק מטעמו בהפעלת הטיסות ומתן שירות לנוסע, בדבר תקנות אלה ואופן יישומן כאמור בפסקה (2), כעדכונם מזמן לזמן. הדרכה כאמור תכלול הסבר על זכויותיהם וצרכיהם של אנשים עם מוגבלות, בכל הקשור לתקנות אלה ולהוראות נוספות הנוגעות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש, ובכלל זה לגבי סוגים שונים של מוגבלויות, כיצד הם עשויים לבוא לידי ביטוי בעת קבלת השירות, ומה הוא המענה הנדרש לכך בעת מתן השירות.

(5) יגיש למנהל רשות התעופה האזרחית הצהרה חתומה בנוסח הערוך לפי חלק ב' לתוספת הראשונה, לפיה הוא מקיים את האמור בתקנות אלה.

בסעיף (2)(ב) הורדנו את ה"ישימות". ממילא מדובר על הוראה שהיא בשים לב ככל האפשר והיא הוראה יחסית רכה והייעוץ המשפטי לוועדה אמר שזה יותר מדי עמום גם כך ולכן הם ביקשו להוריד את העמימות לגבי הישימות.

שוב, אנחנו רואים את האחריות הכוללת של המפעיל האווירי בדיוק כמו מפעיל שדה תעופה, למנות אדם, לכתוב נהלים ולהחזיק את העובדים.
היו"ר יעקב מרגי
גם חברות התעופה. לא רק המפעיל.
רננה שחר
כן. כמו שדה התעופה.
היו"ר יעקב מרגי
אם חברות התעופה רוצות להעיר, שיעירו. אם לא, אנחנו מתקדמים.
רננה שחר
זה מתואם.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנות 10 ו-11? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושרו
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנות 10 ו-11 אושרו.
רננה שחר
12. מידע לרוכשי כרטיסי הטיסה

בלי לגרוע מחובות גילוי לנוסע לפי כל דין, בטרם מכירת כרטיס טיסה, המפעיל האווירי יביא לידיעת רוכש כרטיס הטיסה כי הוא או כל אדם שעבורו הוא רכש את כרטיס הטיסה לא יהיה רשאי לטוס אלא אם כן נתקיימו לגביו דרישות תקנה 30.

דרישת תקנה 30 הן דרישות הבריאות שאסור לך לטוס עם תסמינים והצהרת הבריאות. כבר בעת מכירת הכרטיס, רוצים להבטיח שנוסע יבין שהוא לוקח על עצמו סיכון, בין אם הוא קונה כרטיס עם ביטוח על ביטול, כל הדברים שנוסע יכול לעשות, ולהבין שהוא כאן חשוף לסיכון יותר גבוה ואם הוא יהיה חולה ביום הטיסה, הוא לא יוכל לטוס.
היו"ר יעקב מרגי
כבר בשלב המכירה אנחנו מחייבים את החברות להבהיר לו. בסדר.
רננה שחר
כן, ואחר כך אנחנו נראה שבתקנה 32 אנחנו מחייבים גם מארגנים.
היו"ר יעקב מרגי
את רוצה להגיד שיש 32 תקנות?
רננה שחר
יותר אדוני. 40.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 12? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 12 אושרה.
רננה שחר
13. יידוע נוסעים לפני הגעתם לשדה התעופה

מפעיל אווירי יעביר לנוסעים, בין 48 שעות ל-24 שעות לפחות לפני מועד ההמראה הנקוב בכרטיס הטיסה מידע לגבי כל אלה:
איתי עצמון
המילה "לפחות" תימחק.
רננה שחר
(1) כי נוסע לא יהיה רשאי לטוס אלא אם כן נתקיימו לגביו דרישות תקנה 30.

(2) כללי בריאות הציבור החלים בכניסה למדינת היעד וביציאה ממנה, כפי שמסר לו מפעיל שדה התעופה במדינת היעד, אם נמסר.

(3) משך תהליכי הבידוק הצפוי בשדה התעופה של ההמראה ושל הנחיתה, כללי ההתנהגות בטרמינל הנוסעים, לרבות לגבי חובת ענידת תג מזהה אם חלה, חובת עטיית מסיכות ושמירת מרחק, כפי שמסר לו מפעיל שדה התעופה, אם נמסר.

(4) כללי ההתנהגות בכלי הטיס ובכלל זה –

(1) כללי העלייה לכלי הטיס והירידה ממנו שהוא הסדיר ומיישם לפי תקנות 20 ו-29 לפי העניין.

(2) צמצום השירות בטיסה שהוא הסדיר לפי תקנה 25.

(3) משך הזמן המרבי המומלץ לשימוש באותה מסכה במהלך הטיסה, נסיבות שבהן יש צורך להחליף מסכה, ואופן הטיפול במסכה משומשת.

(5) העונשים על הפרת תקנות אלה.

התקנה הזאת נועדה לאפשר לנוסעים – אנחנו מניחים שרוב הנוסעים הם צייתנים ורוצים להיערך בצורה טובה למסע שלהם וזה מסע לא טריביאלי – לקחת מספיק מסכות, לדעת מה צפוי להם, כמה זמן ייקח להם וכולי. בעצם זאת חובת יידוע.
היו"ר יעקב מרגי
למרות שזאת אחריות אישית של כל אדם.
רננה שחר
לגמרי. אני חייבת לומר שעם פסקה (2) אנחנו לא שלמים אבל כרגע היא שם ואנחנו נבחן אותה. אני מדברת על הנושא של חיוב חברות התעופה ליידע את כללי בריאות הציבור החלים בכניסה למדינת היעד, שזה דבר קשה לעשות כי הוא מאוד משתנה.
היו"ר יעקב מרגי
בכל אופן צריך. את לא שלמה עם זה ואנחנו כמחוקקים שלמים עם זה. בכל אופן, אני שלם עם זה.
רננה שחר
אנחנו ננסה לטייב את זה הפעם הבאה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
החובה עטיית מסכה לילדים היא אותו הדבר?
רננה שחר
כרגע כן. כן.
טל פוקס
ילדים עד גיל שבע לא צריכים.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אני שואל אם בטיסה זה אותו הדבר.
טל פוקס
כן.
רננה שחר
מה שכתבנו בתקנה 1(ב) שאישרתם, כתוב לפי צו בידוד בית ואצל המשפטנים זה אומר כולל הסייגים אבל כתבנו את זה בצורה ברורה. כולל הסייגים.
היו"ר יעקב מרגי
אם היה לנו זמן הייתי שואל את דוקטור שרון אם באמת הנגיף יכול להיאגר במזגן ולהיפלט החוצה.
רננה שחר
לפי מה שאני קראתי בחומר האירופי.
היו"ר יעקב מרגי
אשתי אומרת לי שכל פעם שאני חוזר מטיסה אני לא מרגיש טוב בגלל המטוס. השאלה אם זה נכון.
רננה שחר
אני קראתי שהמסננים המיוחדים שקיימים בכל המטוסים הישראלים, פרט בציר ה-ATR, הם מסננים שיעילים גם נגד נגיף הקורונה.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. מי בעד אישור תקנה 13? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 13 אושרה.
רננה שחר
14. הגבלת גישה לכלי הטיס ובתוכו

מפעיל אווירי יבטיח כי –

(1) ספקי שירות לא ייכנסו לכלי הטיס, אלא אם כן כניסתם אליו חיונית לשם מתן השירות.

(2) לא תינתן גישה לתא הטייס, אלא לאיש צוות שנוכחותו בתא הטייס חיונית להפעלת כלי הטיס.

15. ניקיון וחיטוי כלי הטיס

(1) מפעיל אווירי יסדיר ויישם תוכנית ניקוי וחיטוי של כלי הטיס שהוא מפעיל הכוללת מועדי פעולות הניקוי והחיטוי, חומרי הניקוי והחיטוי, הפריטים שיש לנקות ולחטא, ואופן ביצוע פעולות הניקוי והחיטוי, ויבטיח כי כלי הטיס ינוקה ויחוטא.

(1) ניקוי וחיטוי מניעתי לפי תוכנית הניקוי והחיטוי.

(2) ניקוי וחיטוי במהלך טיסה או אחרי נחיתה, בעקבות הימצאותו של חולה או אדם עם תסמינים בכלי הטיס.

(2) ניקוי וחיטוי מניעתי לפי תקנת משנה (א)(1) יבוצע –

(1) לפני כל טיסה ארוכת טווח, ובתום כל טיסה ארוכת טווח. לעניין זה "טיסה ארוכת טווח" – טיסה של 6 שעות או יותר, כולל טיסה עם חניות ביניים, אם הנוסעים והכבודה אינם יורדים או מורדים מכלי הטיס במהלכן.

(2) כל 24 שעות לפחות, אלא אם כן –

1) בהתאם לניהול סיכונים שביצע המפעיל האווירי לעניין זה, הלוקח בחשבון את מאפייני כלי הטיס והטיסה, ומשך הזמן של יעילות חומרי החיטוי, נמצא כי יש להגביר את תדירות פעולות הניקוי והחיטוי.

2) לא נעשה שימוש בכלי הטיס להולכת נוסעים מזמן סיום פעילות הניקוי והחיטוי הקודמת.

(3) נהלי המפעיל האווירי ליישום תקנה זו יהיו לפי המדריך האירופי לניקוי וחיטוי כלי טיס.

(4) מפעיל אווירי יתעד את פעולות הניקיון והחיטוי שבוצעו לפי תקנה זו בגיליון בנוסח הערוך לפי התוספת השלישית.

16. ציוד בכלי הטיס

מפעיל אווירי יבטיח כי בטרם תחל טיסה, כלי הטיס יהיה מצויד בכל אלה:

(1) שקיות חד פעמיות לאיסוף מסכות משומשות.

(2) מסכות שניתן לספק לנוסעים שאין להם סמכה תקינה לעשות בה שימוש במהלך הטיסה.

(3) חומרים לחיטוי ושמירה על היגיינה אישית לשימוש הנוסעים ואנשי הצוות. אין באמור כדי לגרוע מהוראות שנקבעו לפי סעיף 74 לחוק הטיס.
היו"ר יעקב מרגי
מה שעיני צדה זה קודם כל שקיות לאיסוף מסכות, מה שלא מצאו לנכון לעשות ברשתות השיווק ולא בקניונים.
רננה שחר
כאן חייבים לעשות זאת.
היו"ר יעקב מרגי
אמרתי את זה לעצמי. עכשיו תסבירי לי את שלושת התקנות האחרונות.
איתי עצמון
תקנות 14 עד 16.
רננה שחר
תקנה 14 מדברת על הגבלת הגישה. זה מראה לנו שני סעיפים כאשר האחד הוא שיש ספקים שנכנסים אפילו לאשר פעולות תחזוקה בחוץ ועולים על הכלי. לא. לא עולים יותר על הכלי אלא הכול למטה אלא אם כן אתה חייב לעלות ולתקן משהו. סעיף שני מדבר על כך שלא תינתן גישה לתא הטייס. אתם רואים שמנסים לשמור על תא הטייס כמה שיותר סטרילי בלי שייכנסו אליו אנשים שלא צריכים להיכנס אליו. בישראל זה ביג דיל אבל ברוב המקומות לא.

ניקיון וחיטוי כלי הטיס, מדריכים האירופאים הם מאוד טובים עבורנו ומה שאתם רואים כאן, זה ביטוי של עיקר ההוראות של המדריך לחיטוי וניקוי האירופי שמסדיר את התדירות ואיך עושים את זה. יש עניין של חומרי הניקוי שמשתמשים בהם, שלא יפגעו בכלי עצמו וברכיבים שלו.

תקנה 16 מדברת על ציוד בכלי הטיס וגם זה, כמו שאתם מבינים, מתבסס על הפרוטוקול האירופי. סעיף 74 לחוק הטיס הוא בגלל שאלכוהול ג'ל הוא לא דבר מומלץ בטיסה אלא יש חומרים אחרים. אלכוהול הוא חומר שאי אפשר לעלות אתו לטיסה.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנות 14, 15 ו-16? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושרו
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנות 14, 15 ו-16 אושרו.
רננה שחר
17. ציוות אנשי הצוות לטיסה

(1) לא ישמש אדם בתפקיד איש צוות אלא אם כן:

(1) הוא איננו חולה. לעניין זה מחלים לא ייחשב חולה.

(2) ב-14 הימים שקדמו לטיסה נתקיימו לגבי אותו אדם כל אלה –

1) לא היו לו תסמינים.

2) הוא לא בא במגע הדוק עם חולה.

3) הוא לא שהה באותו מקום מגורים עם אדם החייב בבידוד, ואם שהה כאמור – הוא נהג לפי המלצות משרד הבריאות לבידוד בית, שניתנו לפי סעיף 2(ה) לצו בידוד בית.

(3) סמוך לפני העלייה לכלי הטיס, אותו אדם –

1) העביר למפעיל האווירי הצהרה המאושרת קיום האמור בפסקאות (1) ו-(2).

2) נמדד חום גופו באמצעי שאינו פולשני, ונמצא כי חום גופו אינו 38 מעלות צלזיוס או יותר.

(2) מפעיל אווירי יסדיר ויפעיל מנגנון שיבטיח כי לא ישמש אדם בתפקיד איש צוות, אלא אם כן נתקיימו הוראות תקנת משנה (א).

(3) בכפוף למגבלות לעניין ציוות כלי הטיס שנקבעו לפי חוק הטיס, המפעיל האווירי ייסד ויישם שיטה לציוות כלי הטיס, והיערכות מתאימה לטיפול במצב שבו איש צוות מגלה תסמינים או חולה. שיטה כאמור תהיה ככל האפשר, בשים לב להנחיות לעניין זה במדריך האירופי לניהול אנשי צוות.

אתם רואים כאן את צוות האוויר והדיילים, להבטיח שהם יהיו בריאים. בניגוד להצהרת בריאות של נוסע, ההצהרות האלה נמסרות לחברת התעופה, לא למשרד הבריאות, זה עניין שהמפעיל האווירי מנהל כמעסיק אבל התנאים באופן כללי הם אותם תנאים – בלי תסמינים ב-14 הימים האחרונים, חייבים להיות בריאים.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 17? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 17 אושרה.
רננה שחר
18. רישום נוסעים לטיסה

(1) מפעיל אווירי, בתיאום עם מפעיל שדה התעופה ובסיועו, יתקין בשדה התעופה אמצעים שיאפשרו לנוסעים לבצע רישום לטיסה (Check inׂ) באופן עצמאי.

(2) מפעיל אווירי יעודד את הנוסעים למזער את כמות הכבודה שהם נושאים עמם לתא הנוסעים.

מעבר לזה שמעודדים אותנו לעשות צ'ק-אין בבית, רישום מוקדם לטיסה בבית, יש אנשים שזה לא אפשרי להם ואז יש את הקיוסקים האוטומטיים שאפשר לעשות זאת לא מול בן אדם, דבר שחוסך את המגע. לעודד לשאת כבודה בבטן המטוס וזאת כדי שתהליכי העלייה והירידה יהיו כמה שיותר מהירים. זה התהליך שבו אנשים מתנגשים הכי הרבה אחד בשני, העלייה והירידה מהמטוס. כדי הוא יהיה כמה שפחות מסורבל, רוצים שרוב הכבודה תישלח בבטן המטוסים.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
הנושא של להעדיף צ'ק-אין אלקטרוני, זה מגיע מנהלים בחוץ לארץ? נראה שזה פחות מגע? לתפיסתי לעמוד מול דלפק, הוא לא נוגע בו אבל כאן כולם נוגעים באצבעות במסך.
רננה שחר
אכן זה מחייב יותר ניקיון של הדבר הזה. נדמה לי שבמשטחים פחות מעבירים.
היו"ר יעקב מרגי
נמשיך לשמור על היגיינה.

מי בעד אישור תקנה 18? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 18 אושרה.
רננה שחר
19. הושבת הנוסעים

(1) מפעיל אווירי ימסד ויישם שיטה לתכנון הושבת נוסעים בכלי הטיס שתגדיל ככל האפשר את המרחק הפיזי בין נוסעים שאין ביניהם קרבה מותרת, ומנוסעים שלא חלה עליהם חובת עטיית מסיכה לפי צו בידוד בית, והכול בכפוף לשמירה על מגבלות מסה ואיזון, ומגבלות הושבת נוסעים, לפי ספר העזר למבצעים שלו, ובהתחשב בצרכיהם של נוסעים עם מוגבלות.

(2) מפעיל אווירי –

(1) ינהל, לגבי כל טיסה, רשימה של הנוסעים בטיסה, הכוללת את שם הנוסע, מספר הדרכון שלו, והמושב שבו הושב באותה טיסה.

(2) יעביר למנהל כל רשימה כאמור, לפי דרישתו, לשם עריכת חקירה אפידמיולוגית.

לגבי התוספת שאתם רואים כאן. קודם כל, הניסיון לרווח בין הנוסעים.
היו"ר יעקב מרגי
אני מפעיל כלי טיס, לקחתי 300 מקומות. מטוס גדול. יש לי 300 נוסעים. את מרשה לי להעלות את כולם?
רננה שחר
כן.
היו"ר יעקב מרגי
אני שם את המשפחה ביחד.
רננה שחר
כן. זה מה שאתה צריך לעשות. כרגע התפוסות יחסית נמוכות. מדובר על 50 אחוזים, על 50 אחוזים.
היו"ר יעקב מרגי
יחסית זאת הקלה לעומת מה שהחמרנו לגבי האוטובוסים, הרכבים הנמוכים.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
על מה זה מתבסס, על דוגמאות בעולם?
רננה שחר
כן. כל העולם. אן אף מקום בעולם שהגבילו את מספר הנוסעים.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
את יכולה לתת דוגמה? מאיזה מדינות?
רננה שחר
אנחנו מסתמכים על הפרוטוקול האירופי.
היו"ר יעקב מרגי
הקלתם כאן כי אנחנו בונים על כך שבתחילת ההפעלות המטוסים לא יהיו מלאים?
רננה שחר
ראשית, כן. עכשיו הם לא מלאים.
היו"ר יעקב מרגי
בעוד 20 ימים נבחן את זה שוב?
רננה שחר
אני חושבת שהתפיסה הכלכלית הבסיסית היא שאם יהיו מגבלות על מספר הנוסעים בכלי, לא תהיה תעופה. המפעילים לא יעמדו בזה. צריך יהיה להחליט בין זה לבין אחרת. הכי טוב שלא יהיו שלא יהיו חולים בטיסות ושכולם ייסעו בריאים, יטוסו ויחזרו בריאים.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
לא הבנתי. את אומרת שלא צריך להגביל אבל בכל זאת לאפשר לחברות להחליט? לא הבנתי.
רננה שחר
לא. כאן זה ריווח. אם יש 300 מקומות ועלו 100 נוסעים, החובה היא לרווח ביניהם. אם יש 300 מקומות ועלו 250 נוסעים, נרשמו 250 נוסעים, החובה היא לרווח כמה שאפשר כאשר המשפחות הגרעיניות יושבות יחד.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אם יש 300 מקומות ועלו 250 נוסעים, צריך לרווח. יש 300 מקומות ועלו 100 נוסעים, צריך לרווח. ואם עלו 300 נוסעים ויש 300 מקומות? מי קובע שיעלו 300? את לא מגבילה.
רננה שחר
לא מגבילים.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אם אין הגבלה, למה צריך לחוקק את זה? הריווח הוא בגדר המלצה?
היו"ר יעקב מרגי
זה ניהול סיכונים. ממילא המטוס לא מלא, אז נלך על זה. יש לנו פריבילגיה לנהל את הסיכונים ולרווח. הם מודעים לכך ולקחו בחשבון ברמת ניהול הסיכונים שלהם שגם מטוס מלא, הם יוצאים אחרי שמדדו חום וקיבלו הצהרת בריאות. לקחו את הסיכונים. דוקטור שרון לא אתנו אבל כשהיא רוצה, היא יכולה לתת הסברים וכשהיא לא רוצה, היא לא נותנת. אני מדבר על משרד הבריאות.
רננה שחר
אם אתם רוצים, אני אבקש ממנה לעלות.
היו"ר יעקב מרגי
לא. לא צריך. היא לא תהיה מסוגלת לשכנע אותנו. מותר לי לעקוץ את משרד הבריאות. כשהם רוצים, הם לוקחים סיכון וכשהם לא רוצים, הם לא לוקחים.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
לא הבנתי מה פרקטי כאן, אבל בסדר.
רננה שחר
יש הרבה יותר הגבלות על שדות תעופה ועל מפעילים אוויריים מאשר יש על תחבורה ציבורית רגילה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
את לא צריכה להסביר את ההיגיון כפי שאת מסבירה. אני רק אומר שזה כמו לכתוב בתקנות של ספר ששמש עולה כל בוקר.
היו"ר יעקב מרגי
לא. אני אגיד לך למה. לו יצויר שיש לחברות התעופה תוכנה שמשבצת מקומות ישיבה באופן כרונולוגי, לפי סדר הצ'ק אין, אז היא תצמיד את כל הנוסעים בחלק הימני או השמאלי של המטוס. אומרים לך שאם יש 200 נוסעים מתוך 300 מקומות, תרווח.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
מי מרווח?
היו"ר יעקב מרגי
חברת התעופה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
מטוס עם 200 מקומות ויש 50 נוסעים, עדיין מנסים לרווח כי זה תלוי בהמראה.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. מי בעד אישור תקנה 19?
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
סליחה אדוני היושב ראש. יש חברות שאי אפשר לשריין את המקום כי המקום הזה עולה עוד כסף ולכן נוצר מצב שהרבה פעמים כבר אחרי שאנשים עולים לטיסה, אז יש את הריווח הזה. התקנה הזאת באה להזכיר לחברות התעופה שצריך לרווח אבל בפועל אין לה משמעות. זאת סתם עוד תקנה.
היו"ר יעקב מרגי
לא, אני לא חושב שהיא סתם. אני חושב שהיא באה לעזור במקרה של אטימות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
האטימות של חברות התעופה.
היו"ר יעקב מרגי
כן. הנה, הצלחת להביא אותי להגדרה הזאת.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אבל אמרנו שחברת תעופה זה עסק רציני.
היו"ר יעקב מרגי
אנחנו עוד לא בחצי ממספר התקנות.

מי בעד אישור תקנה 19? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 19 אושרה.
רננה שחר
20. עליית נוסעים לכלי הטיס

(1) מפעיל אווירי, בתיאום עם מפעיל שדה התעופה, יבטיח ככל האפשר, כי בתהליך עליית הנוסעים לכלי הטיס, החל מהתייצבות הנוסעים בשער היציאה (Gate) מטרמינל הנוסעים לכלי הטיס עד להושבתם בו, תובטח שמירת מרחק של שני מטרים לפחות בין נוסעים שאין ביניהם קרבה מותרת, ובין נוסעים לבין אנשי צוות. על אף האמור, הוראות אלה לא יחולו אם נעשה שימוש באוטובוס להובלת הנוסעים מטרמינל הנוסעים לכלי הטיס, ותחול תקנה 4.

(2) נוסע לא יעלה לכלי הטיס אלא לפי הנחיות נציגי המפעיל האווירי שניתנו בהתאם לתקנה זו.
היו"ר יעקב מרגי
תהיה אכיפה של זה כדי שאחד לא ישב ליד השני ב-gate?
רננה שחר
ב-gate בו יושבים ממש, לפי תקנות הגבלת הפעילות צריך לשמור שני מטרים. יהיו מפקחים שלנו שמסתובבים בשדה. כאן אני מניחה שפשוט – לפחות מה שאני קראתי בפרוטוקולים – יתחילו להושיב מאחורה כדי למנוע את החיכוך. יקראו קודם ליושבים בשורות האחוריות ואחר כך לאט לאט ימלאו את המטוס.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
לצורך העניין העלייה למטוס, ב-gate, לא הולכת להיות בסגנון התו הסגול?
רננה שחר
כן. יש. לרש"ת מכוח הגבלת הפעילות, אם אתה זוכר, צריך לסמן מקומות עמידה בתורים. גם בכיסאות יושבים, חלק כן וחלק לא. רש"ת עצמה מאוד ערוכה. יש להם תו כחול שהם אישרו במשרד הבריאות שבעצם מיישם את תקנות הגבלת הפעילות בדרכים כאלה ואחרות אבל כן, כולל ביטול מושבים, עלייה ב-gate וכולל סימון.
היו"ר יעקב מרגי
בטוח הם יתחילו להוסיף מסוף המטוס?
רננה שחר
זה מה שאני קראתי בחומר המנחה האירופי, שכך אמורים לעשות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אתה תמיד רואה שאנשים רצים לאוטובוסים כי רוצים לתפוס מקום למזוודה וכשחוזרים, אחרי נחיתה, רוצים לרדת מהמטוס כמה שיותר מהר. תמיד באוטובוסים יהיה לחץ. צריך כאן להגדיר.
היו"ר יעקב מרגי
תקנה 20(ב) היא תקנה שבאה להזהיר.
רננה שחר
כרגע זה לא פלילי לפי זיכרוני, 20(ב), אבל זה כן הצהרתי. בסוף אנחנו מעמידים אנשי צוות קרקע שהם אנשים רגילים והם לא שוטרים, הם לא במדים.
היו"ר יעקב מרגי
אף פעם לא ראיתי שמישהו הצליח לעבור למרות שהוא לא עבר את רכישת הכרטיס.
רננה שחר
כאן אמרנו שיישמעו לאנשי הצוות.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 20? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 20 אושרה.
רננה שחר
21. אוורור כלי טיס

(1) מפעיל אווירי יסדיר ויישם נהלים לאוורור מרבי של תא הנוסעים ובכלל זה –

(1) שימוש מיטבי במערכת מיזוג אוויר מדוחס, במערכת לשימוש חזור באוויר air) recirculation system) לרבות מסנני האוויר שלה, ובמערכת בקרת האקלים בכלי הטיס, לפי המלצות יצרן כלי הטיס ויצרן מערכת כאמור.

כאן יהיה צריך להוסיף "לפי העניין". טעיתי בנוסח שהגשתי. בסוף פסקה (1) יהיה צריך להוסיף את המילים "לפי העניין".
היו"ר יעקב מרגי
בסדר.
איתי עצמון
בפסקה (2) זה צריך להימחק.
רננה שחר
בדיוק. זאת טעות שלי.

(2) אוורור תא הנוסעים בטרם עליית הנוסעים לכלי הטיס, בעת עליית הנוסעים לכלי הטיס, בכל עת שנוסעים שוהים בו, ובעת ירידתם ממנו, ובכלל זה לעניין שימוש במנוע עזר (APU) או ביחידה קרקעית לאספקת אוויר ממוזג, לשם אספקת אוויר למערכות כאמור בפסקה (1).

(3) צמצום ככל האפשר של מקרים שבהם כלי טיס ישוגר לטיסה, בנסיבות כמפורט להלן גם אם הדבר מותר לפי רשימת הציוד המזערי שאושרה לגבי אותו כלי הטיס –

1) עם מערכת מיזוג אויר מדוחס לא שמישה.

2) עם מאוורר מחזור אוויר לא שימש – אם בכלי הטיס מותקנים מסנני חלקיקי אוויר עם יעילות גבוהה (HEPA filter).

לעניין זה, "רשימת ציוד מזערי" – לעניין מפעיל אווירי ישראלי – רשימה שאישר מנהל רשות התעופה האזרחית לעניין אותו כלי טיס לפי תקנה 31א לתקנות ההפעלה, ולעניין מפעיל אווירי זר – רשימה מקבילה שאישרה הרשות המוסמכת לכך במדינת המפעיל, כהגדרתה בחוק הטיס.

(4) תצורה מיטבית של כלי הטיס אם מערכת מיזוג אוויר מדוחס או מאוורר לשימוש חזור באוויר, הופכים לא שמישים במהלך הטיסה.

(5) מניעת חסימת פתחי אוורור.

(2) מפעיל שדה התעופה לא ימנע שימוש במנוע עזר (APU) בקרבת פתח כלי הטיס, אם הדבר נדרש להפעלת מערכת מיזוג האוויר של כלי הטיס, ולא ניתן לעשות שימוש באוויר ממוזג ומסונן ממקור חיצוני אחר.

בנושא האוורור לא רק אשתך מודאגת אלא זה נושא מדאיג בכלי הטיס והוא נושא מורכב. כמו שאתה רואה כאן, בכלי יש מספר מערכות, יש כלים שונים והסוגים שלהם שונים וכולי. התקנות אומרות שלפני שנוסעים נכנסים, צריך לאוורר ולרענן את האוויר בכלי ולשמור על התחלופה שלו. יש כאן התייחסות מיוחדת טכנית לנושאים טכניים מורכבים ודי משעממים אבל התייחסות מיוחדת לכל העניין של מערכות מיזוג האוויר והנהלים שצריכים להיות כדי להבטיח שהם יעבדו בצורה מיטבית.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 21? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 21 אושרה.
רננה שחר
22. מדידת חום לנוסעים לפני עלייה לכלי הטיס

מפעיל אווירי יסדיר ביצוע של מדידת חום באמצעי שאינו פולשני לנוסעים סמוך לפני עלייתם לכלי הטיס ולא יאפשר עלייתו של נוסע שנמצא כי חום גופו 38 מעלות צלזיוס או יותר לכלי הטיס, ואולם נוסע שחום גופו 38 מעלות צלזיוס או יותר, רשאי לבקש כי תיערך לו מדידת חום נוספת, שתיערך במקום סמוך ומבודד ללא דיחוי. נמצא גם בבדיקה הנוספת כי חום גופו של הנוסע הוא 38 מעלות או יותר, לא יאפשר המפעיל האווירי את עלייתו לכלי הטיס.
היו"ר יעקב מרגי
למרות שהוא נבדק בכניסה לשדה, הוא נבדק שוב בכניסה לכלי הטיס.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
מה קורה אם עושים בדיקה נוספת ויוצא שאין לו חום כך שיש לנו אחד מול אחד?
רננה שחר
נראה לי שמותר לו לעלות.
היו"ר יעקב מרגי
מותר. למה אפשרו בדיקה שנייה?
טל פוקס
לכן זה חייב להיות ללא דיחוי. הרעיון הוא שהוא לא יוכל בינתיים לקחת כדור להורדת החום או משהו כזה. זה צריך להיות מיידי.
היו"ר יעקב מרגי
אני הייתי מציע שבעמדות בדיקה יהיו כמה מכשירים.
טל פוקס
זה ברמת ההנחיה לשדה התעופה.
היו"ר יעקב מרגי
קחו את זה בחשבון.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
זה בדיוק העניין. תחשבו שמדחום אחד בשער לא עקבי. בסוף מדובר בטכנולוגיה ויכולות להיות טעויות.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 22? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 22 אושרה.
רננה שחר
23. איסור עלייה לכלי הטיס ללא מסיכה

מפעיל אווירי לא יתיר לנוסע לעלות לכלי הטיס, אלא אם כן הנוסע עוטה מסיכה לפי סעיף 3ה לצו בידוד בית.

24. תדרוך הנוסעים לפני טיסה ובמהלכה

(1) מפעיל אווירי יבטיח כי לפני ההמראה, וכן במהלך הטיסה, הנוסעים יתודרכו על כל אלה:

(1) כללים שהסדיר ויישם המפעיל האווירי, להתנהלות הנוסעים בכלי הטיס, לשם מניעת התקהלות, כאמור בתקנה 25(3).

(2) החובה לעטות מסיכה במהלך הטיסה, מקרים שבהם ניתן או נדרש להסיר את המסכה, ואופן השלכתה לפסולת.

(3) משך הזמן המרבי המומלץ לשימוש באותה מסכה ונסיבות שבהן יש צורך להחליף מסכה.

(2) תדרוך נוסעים לפי תקנה זו –

(1) ייעשה באמצעות הודעות קוליות במערכת להעברת מידע לנוסעים הנדרשת לפי תקנות ההפעלה, אם נדרשת, וכן באמצעות מידע חזותי, או אם העברת מידע חזותי אינה ישימה – באמצעות עלון מידע לשימושו האישי של כל נוסע.

(2) יינתן בשפה האנגלית, ובכלי טיס שמפעיל מפעיל אווירי כאמור בפסקה (1) להגדרת מפעיל אווירי – גם בעברית.

(3) יהיה נגיש לאנשים עם מוגבלות, לרבות באמצעות פישוט לשוני, סמלול ועיצוב ברור, לפי אופי המידע.

(3) אין בתקנה זו כדי לגרוע מחובות לתדרך נוסעים לפי הנהלים הישימים בספר העזר למבצעים.

אתם רואים שאסור לעלות בלי מסכה והמפעיל האווירי חייב לוודא את זה. צריך לתדרך שוב לפני ההמראה וזה מתוך רצון שלנוסעים יהיה קל להבין מה נדרש מהם מתוך הנחה שרובנו אנשים צייתנים ובסך הכול רוצים להגן על עצמנו ועל זולתנו. כאן יש חובה להדריך ולהסביר את כל הכללים שחלים כדי לשמור על ההיגיינה.
היו"ר יעקב מרגי
היכן התקנה שלא יתקוף נוסע דיילת שביקשה ממנו לעטות מסכה? לאחרונה זה הפך כמעט לשגרה. סתם.
רננה שחר
אני ממש מקווה שלא נראה את זה.
היו"ר יעקב מרגי
גם אני מקווה. אמרתי את זה באוויר.
רננה שחר
בעקבות הערות הוועדה, אני יכולה לומר שהוספנו את הנושא של שפת התדרוך.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 23 ו-24? מי נגד? מי נמנע?


הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנות 23 ו-24 אושרו.
רננה שחר
25. שירות בטיסה.

מפעיל אווירי –

(1) יצמצם ככל האפשר את השירות בטיסה, כולל חלוקה או מכירה של מזון ושתייה, ובלבד שתובטחו נוחיות הנוסעים ורווחתם, בין השאר בהתחשב במשך הטיסה.

(2) יסדיר ויישם נהלים לביצוע תפקידי הדיילים בכלי הטיס, שיבטיחו, ככל האפשר, מזעור הסיכון להדבקה, בכפוף לשמירה על בטיחות הטיסה, ולנהלי ספר העזר למבצעים.

(3) יסדיר כללים להתנהלות הנוסעים בכלי הטיס, לשם מניעת התקהלות באזור ציבורי בכלי הטיס. לעניין זה, "אזור ציבורי" – אזור תאי השירותים, המטבח והמעברים בכלי הטיס.
היו"ר יעקב מרגי
מה זה יצמצם? אם היה נהוג לתת ארוחה אחת, יבטל אותה?
רננה שחר
אני ראיתי כמה הנחיות. ראשית, זה תלוי אם זאת טיסה קצרה או טיסה ארוכה. למשל, הנחיה חד משמעית היא לא למזוג יותר מקנקנים פתוחים אלא אך ורק משקאות ארוזים.
היו"ר יעקב מרגי
איפה כל זה מופיע?
רננה שחר
זה צריך להיות בתוך הנהלים שלו. הוא צריך לקבוע לעצמו נהלים שיאפשרו את הדבר הזה. נוסע בכל זאת נמצא חמש שעות או ארבע שעות בלי לשתות ובלי לאכול, זה לא כל כך סימפטי. צריך להבטיח רווחה בסיסית של נוסע. צריך לעשות את זה במקסימום היגיינה ובמינימום מגע.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 25? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 25 אושרה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
את מדברת על טיסה של ארבע שעות אבל 40 דקות בטיסה לקפריסין, אנשים לא יכולים לשבת.
רננה שחר
26. חובות דייל – שמירת היגיינה בכלי הטיס

בעת שהיית הנוסעים בכלי הטיס, הדיילים –

(1) יימנעו ככל האפשר ממגע עם כבודת היד של הנוסעים, אלא אם כן הדבר נדרש לשם הבטחת בטיחות הטיסה.
(2) יציידו את תאי השירותים בכלי הטיס באמצעים לחיטוי ידיים.

(3) יאספו מהנוסעים פסולת של מסכות משומשות.

(4) יזכירו לנוסעים את חובתם לעטות מסיכה, לפי הצורך.

אלה נהלים לעבודת הדיילים.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 26? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 26 אושרה.
רננה שחר
27. מקרה שבו נוסע מפתח תסמינים אחרי המראה

(1) מפעיל אווירי יסדיר ויישם נהלים לפעולת אנשי הצוות למקרה שבו נוסע מראה תסמינים או מתלונן על תסמינים תוך כדי טיסה, ובכלל זה –

(1) מתן הוראות לנוסע בעל תסמינים כאמור, לעניין עטיית מסיכה או אמצעי חליפי לכך.

(2) הגשת סיוע לנוסע בעל תסמינים כאמור, ועשיית שימוש בציוד המגן שבערכת הזהירות הכללית הנישאת בכלי הטיס לפי תקנות ההפעלה.

(3) יצירת אזור מבודד בתא הנוסעים ובידוד הנוסע ונוסעים הנלווים אליו באזור זה.

(4) מתן שירות לנוסע בעל תסמינים כאמור ונוסעים נלווים אליו על ידי איש צוות מסוים בלבד, וככל האפשר, מניעת אותו איש צוות ממגע עם נוסעים ואנשי צוות אחרים.

(5) מתן הודעה על האירוע לרשויות שדה התעופה הנוגע בדבר.

(2) אם נוסע מראה תסמינים או מתלונן על תסמינים תוך כדי טיסה, אנשי הצוות יפעלו לפףוי הנהלים שהסדיר ויישם המפעיל האווירי לפי תקנת משנה (א).

(3) נוסע ימלא אחר הוראות איש צוות שניתנו לשם יצירת אזור מבודד בכלי הטיס, ובכלל זה הוראה לעבור למושב אחר בכלי הטיס, הגבלה על שימוש בחלק ממתקני כלי הטיס או הגבלה על מעבר באזורים ציבוריים בו.

(4) נוסע שפיתח תסמינים תוך כדי טיסה, וכל נוסע נלווה אליו, ירדו מכלי הטיס אחר שכל שאר הנוסעים סיימו לרדת ממנו.

(5) מפעיל אווירי ידווח למנהל, בהקדם האפשרי, על כל מקרה כאמור בתקנה זו ועל ביצוע תקנה זו, ובלבד שלא יעביר למנהל לפי תקנה זו מידע אישי על הנוסעים, ובכלל זה פרטים מזהים.

28. מקרה שבו איש צוות מפתח תסמינים אחרי המראה

(1) מפעיל אווירי יסדיר ויישם נהלים לפעולת אנשי הצוות למקרה שבו איש צוות חש בתסמינים תוך כדי טיסה, ובכלל זה –

(1) כללים להתנהלות של אותו איש צוות.

(2) יצירת אזור מבודד בכלי הטיס ובידוד איש הצוות באזור זה.

(3) הגשת סיוע לאיש הצוות כאמור, ועשיית שימוש בציוד המגן שבערכת הזהירות הכללית הנישאת בכלי הטיס, לפי הצורך.

(4) מתן הודעה על האירוע לרשויות שדה התעופה הנוגע בדבר.

(5) עריכת ניהול סיכונים למקרה שבו איש הצוות שחש בתסמינים הוא איש צוות אוויר ליד ההגאים, ובכלל זה קביעת אמצעי אפחות סיכון כהגדרתו בתקנות מערכת ניהול בטיחות מתאימים לתרחישים שוני.

(2) חש איש צוות בתסמינים תוך כדי טיסה, אנשי הצוות יפעלו לפי הנהלים שייסד ויישם המפעיל האווירי לפי תקנת משנה (א).
היו"ר יעקב מרגי
תסבירי את שתי התקנות.
רננה שחר
שתי התקנות האלה הן תקנות שבאות להתמודד עם המצב שבו אדם הרגיש טוב כשהוא נכנס לטרמינל, התחיל לפתח את התסמינים במטוס עצמו. בגדול אמורים ליצור אזור מבודד שנדמה לי שזה אמור להיות שתי שורות מכל צד, אני לא זוכרת בעל פה, ולשם צריך להעביר אותו יחד עם כל הנוסעים הנלווים.
היו"ר יעקב מרגי
יש ערכת בידוד?
רננה שחר
ערכת זהירות כללית. זאת הערכה שנישאת בכל כלי טיס תמיד, בשגרה, כדי להתמודד עם פנדמיה ושם יש חליפה, כפפות וחומרים למניעת הדבקה. כל הדברים שצריכים כדי לא להידבק בהם. אם אתה שואל איך לעשות חיץ במטוס עצמו – אני לא מכירה את זה. אני לא חושבת שזאת הכוונה.

אתם רואים בתקנת משנה (ג) את החובה של הנוסע לציית להוראות אנשי הצוות. זו חובה של כל נוסע ולא רק הנוסע עם התסמינים. אני מניחה שאם אני אשב ליד אדם משתעל אני ארצה לעבור מקום אבל באופן כללי כל העניין הזה של לעשות אזור מבודד, ירצו שהוא יהיה באחורי המטוס, דיברנו קודם על הסירקולציה של האוויר בתוך תא הנוסעים, אז רוצים שהוא ישב מתחת למקום שבו פולטים את שאריות האוויר למערכת הדיחוס שפולטת אותו החוצה מהמטוס. בגדול יש אזור מומלץ לכל מטוס, היכן הוא יהיה ויצטרכו לפנות נוסעים כדי שהנוסעים המבודדים יהיו שם. לכן יש כאן חובת ציות לנוסעים למלא אחר ההוראות האלה כמו לעבור מושב, לא להשתמש בשירותים האלה, לא להיכנס למטבחון וכולי.
היו"ר יעקב מרגי
להישמע להוראות. מה לגבי הצוות?
רננה שחר
סעיף 28(א)(5) מתייחס למקרה המיוחד. הצוות מתחלק לצוות אוויר וצוות הנוסעים. צוות האוויר, אלה הטייסים וצוות הנוסעים, אלה הם הדיילים. באופן שגרתי חברות התעופה נוסעות עם הרבה יותר דיילים מאשר מה שצריך בתקנות ההפעלה, מבחינת הבטיחות. בתקנות ההפעלה, דייל אחד לכל 50 אנשים. אתם יודעים איך זה נראה ובגלל שירות יש הרבה יותר דיילים. צוות אוויר, לא. צוות אוויר, נוסע הצוות שצריך להיות. מצד שני, לא מדובר בהתעלפות תוך כדי טיסה. בדרך כלל קורונה היא כמו שפעת. כלומר, ברוב המקרים הוא יוכל להמשיך לתפקד גם אם יש לו שפעת ולחבר שלו. הם לא יעזבו את ההגאים של המטוס. לכן טייס הפעיל על ההגאים, לא כל כך מהר מכניסים לבידוד. מקסימום הוא יבודד בתא הטייס. אם זאת טיסה ארוכה ויש צוות תגבור, יכול להיות שכן יתגברו ויחליפו אותו, או לא. זאת עריכת ניהול הסיכונים.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנות 27 ו-28? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנות 27 ו-28 אושרו.
רננה שחר
29. ירידת נוסעים מכלי הטיס

(1) מפעיל אווירי, בתיאום עם מפעיל שדה התעופה, יבטיח ככל האפשר, כי תהליך ירידת הנוסעים מכלי הטיס יבוצע כך שתובטח שמירת מרחק של שני מטרים לפחות בין נוסעים שאין ביניהם קרבה מותרת, ובין נוסעים לבין אנשי צוות. על אף האמור, נעשה שימוש באוטובוס להסעת הנוסעים מכלי הטיס לטרמינל הנוסעים, תחול לעניין מספר הנוסעים המרבי באוטובוס תקנה 4(ב).

(2) נוסע לא ירד מכלי הטיס אלא לפי הנחיות אנשי הצוות שניתנו בהתאם לתקנה זו.

זאת תמונת ראי של העלייה לכלי הטיס. גם כאן צריך להבטיח שמירת מרחק ושזה יתנהל לא כמו שאנחנו מכירים שכולנו נעמדים ומחכים לצאת.
היו"ר יעקב מרגי
מישהו יכול להסביר לי למה תמיד אנחנו ממהרים ביציאה? כולם ממהרים.
רננה שחר
הבית קורא לנו. במטוס שכולם נעמדים אחד ליד השני, זאת לא פרקטיקה אוהדת קורונה.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 29? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 29 אושרה.
רננה שחר
30. הצהרת בריאות של נוסע

(1) לא יעלה אדם לטיסה כנוסע אלא אם כן נתקיימו לגביו כל אלה:

(1) הוא אינו חולה. לעניין זה, מחלים לא ייחשב חולה.

(2) ב-14 ימים שקדמו לטיסה נתקיימו לגביו כל אלה –

1) לא היו לו תסמינים.

2) הוא לא בא במגע הדוק עם חולה.

3) הוא לא שהה באותו מקום מגורים עם אדם החייב בבידוד, ואם שהה כאמור – הוא נהג לפי המלצות משרד הבריאות לבידוד בית שניתנו לפי סעיף 2(ה) לצו בידוד בית.

(2) לא יהיה אדם נוסע בטיסה בין-לאומית, ומפעיל אווירי לא יתיר לאדם להיות נוסע בטיסה בין-לאומית, אלא אם כן אותו אדם הציג למפעיל האווירי אישור כי ב-24 שעות שקדמו למועד ההמראה הוא מסר למשרד הבריאות הצהרה, באופן מקוון באתר האינטרנט של משרד הבריאות. בהצהרה כאמור –

(1) פורטו הנתונים הנדרשים כאמור בפרטים (1), (2) ו-(4) לחלק א' לתוספת השנייה.

(2) הוא אישר את נכונות הפרטים שמסר לפי פסקה (1), ואת קיום האמור בתקנת משנה (א), התחייב לא להגיע לטיסה אם חל שינוי בפרט מהפרטים עליהם הצהיר כאמור, והצהיר כי ידוע לו שהצהרת שקר עלולה לשמש ראייה נגדו בהליך פלילי, הכול כמפורט בחלק ג' לתוספת השנייה.

(3) האחראי על קטין באותה טיסה רשאי למסור הצהרה כאמור בתקנה זו לאותו קטין.

(4) מפעיל אווירי יקיים עמדה לסיוע לנוסע שמסירת הצהרת בריאות לפי תקנה זו, או מסירת פרטים הנחוצים לאיתורו כאמור בתקנה 7 אינם זמינים לו או אינם אפשריים לו, בין השאר, מחמת מוגבלותו. בעמדה לסיוע יינתן לנוסע סיוע במילוי מקוון של ההצהרה או הפרטים כאמור, והנפקת האישורים על כך.
היו"ר יעקב מרגי
יש הצהרת בריאות נוספת לפני העלייה למטוס?
רננה שחר
קודם מסרת, בתקנה 7.
היו"ר יעקב מרגי
בכניסה.
רננה שחר
זאת עדיין לא הייתה הצהרת בריאות. מסרת רק פרטים שלך שאפשר יהיה ליצור אתך קשר – שם, שם משפחה, מספר טיסה וכולי, היעד ותאריך הטיסה וכתובת אי-מייל וטלפון.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
מבקשים גם קו בחוץ לארץ. לא כולם נוסעים ומתחייבים לטלפון בחוץ לארץ.
רננה שחר
הוא יכול למסור גם האי-מייל שלו.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אז אין חובת טלפון בחוץ לארץ.
היו"ר יעקב מרגי
כל אמצעי קשר.
רננה שחר
אני חושבת שאתה יכול לתת את מספר הטלפון שלך בבית, של מישהו שידע לאתר אותך, ידע לקרוא לך, ליצור אתך קשר. גם זה אפשרי.

בתקנה 30(א) כתוב לכם שאסור להיות חולה בטיסה. הצהרות בריאות, זה 30(ב), זה רק בטיסה בין-לאומית. בטיסה הפנים ארצית עדיין לא צריך הצהרת בריאות.
היו"ר יעקב מרגי
המחלה יודעת שאסור לנו להיות חולים במטוס?
רננה שחר
עמל כאן צוות שלם, מוהר שנמצאת כאן היא הנציגה שלהם, כדי לעשות את זה מאוד מאוד נגיש ושיהיה קל לעשות את זה בכל מקום, מהטלפון הנייד.
היו"ר יעקב מרגי
לא עשיתי את זה. אני נעדר יכולת טכנולוגית. הגעתי שעתיים לפני הטיסה והתמקמתי.
רננה שחר
אם אתה ביציאה מישראל, כבר בכניסה לנתב"ג, בטרמינל, תהיה עמדה שיעזרו לך לעשות את זה.
היו"ר יעקב מרגי
לכן גם הוספתם עוד שעה. עכשיו צריך לבוא ארבע שעות לפני הטיסה.
רננה שחר
אחר כך המפעיל האווירי צריך לראות את זה עוד הפעם. זו בקרה. כשאתה בא לישראל כנוסע נכנס, כבר אין נתב"ג ובעצם אתה תצטרך להראות את זה קודם כל למפעיל האווירי, ב-gate, וגם אצלו כתוב שהוא חייב שתהיה לו עמדה. בוא נגיד שהעמדה זה מחשב עם אינטרנט, קישור למשרד הבריאות כדי שאפשר יהיה למלא את ההצהרה. תהליך מאוד פשוט.
היו"ר יעקב מרגי
למה זה נצרך?
מוהר בר
הצהרת הבריאות?
היו"ר יעקב מרגי
כן. ההצהרה למשרד הבריאות.
מוהר בר
אנחנו רוצים לדעת שמי שעולה לטיסה בין-לאומית הוא אדם בריא. כלומר, אנחנו לא רוצים שאדם חולה יעלה לטיסה וישהה באותו מרחב.
היו"ר יעקב מרגי
אני מגיש הצהרת בריאות בשדה, בעלייה למטוס. למה אני צריך ליידע את משרד הבריאות?
רננה שחר
הצהרת הבריאות היא למשרד הבריאות.
מוהר בר
היא מוגשת אלינו.
היו"ר יעקב מרגי
זה יותר רציני מאשר כניסה לקניון.
רננה שחר
כן. היא נמחקת תוך 60 ימים לפי התיקון שהכנסת אישרה.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. מי בעד אישור תקנה 30? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 30 אושרה.
רננה שחר
31. חובות נוסע בכלי טיס

(1) נוסע השוהה באור ציבורי בכלי טיס, כמשמעותו בתקנה 25(3), ישמור, ככל האפשר, מרחק של שני מטרים לפחות בינו לבין כל אדם שאין לו עמו קרבה מותרת.

(2) נוסע בכלי טיס לפי הכללים שייסד ויישם המפעיל האווירי, לעניין התנהלות הנוסעים בכלי הטיס, לשם מניעת התקהלות כאמור בתקנה 24(א)(1).

(3) נוסע בכלי טיס יעטה מסכה לפי סעיף 3ה לצו בידוד בית, למעט בעת אכילה ושתייה בו, וכן בנסיבות שבהן נדרש או ניתן להסירה לפי הנחיות אנשי הצוות.

(4) נוסע שחש בתסמינים לאחר עלייתו לכלי הטיס יודיע על כך לאלתר לאיש צוות בכלי הטיס. איש צוות שנמסרה לו הודעה כאמור יעביר המידע לטייס המפקד, כהגדרתו בחוק הטיס, ללא דיחוי. הטייס המפקד יעביר את המידע ללא דיחוי לרשויות שדה התעופה של ההמראה או הנחיתה, לפי העניין. נמסר לטייס המפקד כי נוסע חש בתסמינים לפני המראת כלי הטיס, יורה הטייס המפקד לאותו נוסע לרדת מהמטוס.

ראינו כאן חובות נוסע. זה שיקוף תמונת הראי של כל מה שקראנו עד עכשיו. אין כאן משהו חדש.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 31? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 31 אושרה.
רננה שחר
32. חובות סוכן נסיעות או מארגן

(1) על אף האמור בתקנות 12 ו-13, חובות המפעיל האווירי לעניין יידוע נוסעים לפי התקנות האמורות, יחולו על סוכן נסיעות או מארגן, לפי העניין, בנסיבות שבהן סוכן נסיעות או מארגן ביצעו את מכירת כרטיס הטיסה לנוסע.

מכירת כרטיסי טיסה לנוסע, זה לא רק על ידי מפעילים אוויריים. החברים כאן מכירים את כל הדיונים על מה שנקרא חוק טיבי. המפעיל האווירי, כשהוא מוסר קיבולת של כלי הטיס למכירה, הוא יכול לכתוב בחוזה שלו עם הסוכן או המארגן שהו צריך ליידע כך וכך, אבל כאשר כבר הכרטיס נמכר, למפעיל האווירי אין שליטה מעבר לכך, אין לו את הנתונים של הנוסע, אין לו את מספר הטלפון, אין לו את הכתובת. הוא בעצמו לא יוכל ליידע ולכן, מאחר שמאוד מאוד חשוב לנו שהנוסעים ידעו ויכירו כדי שידעו להיערך נכונה לטיסות בין-לאומיות, אנחנו מציעים להטיל את זה על הסוכנים והמארגנים.

(2) בתקנה זו -

(1) "מארגן" – אדם השוכר קיבולת בכלי טיס, כולה או חלקה, להובלת נוסעים וכבודתם, לצורך מכירתה לאחרים.

(2) "סוכן נסיעות" – מי שנותן בתמורה, או שלא בתמורה אך דרך קבע, שירות משירותי סוכנות נסיעות, כהגדרתם בחוק שירותי תיירות, התשל"ו-1976.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 32? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 32 אושרה.
רננה שחר
פרק ד': הוראות כלליות, חובות דיווח ועונשין

33. חובות דיווח של מפעיל שדה התעופה ומפעיל אווירי

מפעיל שד התעופה או מפעיל אווירי, כמפורט בטור א' בטבלה שלהלן, יעבירו למנהל, אחת לשבוע, מידע כאמור בטור ג' בטבלה, על האירועים המפורטים בטור ב' בטבלה, ובלבד שלא יעבירו למנהל מידע אישי על הנוסעים, ובכלל זה פרטים מזהים לי תקנה זו.

להקריא את כל הטבלה?
איתי עצמון
אני חושב שהוועדה יכולה לעיין בה. את כמובן יכולה להסביר באופן עקרוני. הוועדה יכולה לעיין בנוסח.
רננה שחר
בגדול זה דיווח סטטיסטי שבועי על אירועים שאמורים לעשות איזושהי בקרה על מה שעשינו כאן. להבין האם הפתיחה הזאת או איך התקנות חיות עם העולם האמיתי.
היו"ר יעקב מרגי
כמה אותרו, כמה לא אותרו, כמה הורדו.
רננה שחר
כן. מקרים שקרו. זה דיווח סטטיסטי שאחת לשבוע מגישים אותו למשרד הבריאות.
היו"ר יעקב מרגי
זה מתחלק גם למפעיל אווירי וגם למפעיל שדה תעופה.
רננה שחר
כן.
היו"ר יעקב מרגי
כולם חייבים בדיווח.
רננה שחר
כן.
איתי עצמון
מה שהיה חשוב לנו להבהיר, והדבר הזה בא לידי ביטוי בנוסח, שמדובר על מידע סטטיסטי ולא על פרטים מזהים של נוסעים.
רננה שחר
כן.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 33? מי נגד? מי נמנע?


הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 33 אושרה.
רננה שחר
34. אמצעים חלופיים לשמירת בריאות הציבור

(1) מנהל רשות התעופה האזרחית, בהסכמת המנהל, רשאי להתיר למפעיל שדה תעופה או למפעיל אווירי, לבקשתו, לקיים אמצעי חלופי לדרישה שנקבעה בתקנות אלה, אם התקיימו כל אלה:

(1) המבקש הוכיחו לו, להנחת דעתו, כי נתקיימו כל אלה:

אני רק אומר ש"להנחת דעתו" אמור להיות להנחת דעתו של מנהל רשות התעופה האזרחית. יכול להיות ששווה לחדד את זה בנוסח. נראה.

(1) קיים צורך, בנסיבות העניין, ליישם אמצעי חלופי.

(2) האמצעי החלופי הוא הגבלה שהממשלה רשאית לקבוע לפי סעיף 12 לחוק.

(3) האמצעי החלופי אינו פוגע בזכויות מעבר לפגיעה הנגרמת מיישום דרישות התקנות.

(2) המנהל – שזה מנכ"ל משרד הבריאות - שוכנע כי האמצעי החלופי מבטיח את שמירת בריאות הציבור ברמה שוות ערך לפחות לזו המושגת בקיום הדרישה שלגביה ביקש ליישם את האמצעי החלופי.

(2) מנהל רשות התעופה האזרחית ידווח לשר התחבורה והבטיחות בדרכים על כל היתר שנתן לפי תקנת משנה (א).
היו"ר יעקב מרגי
יש כאן גמישות אבל היא כפופה לאישור.
רננה שחר
כן. זו גמישות שכפופה לאישור ולקריטריונים. הייעוץ המשפטי של הוועדה ביקש מאתנו. הנוסח המקורי היה שמנהל רת"א הוא זה שמאשר בהסכמת משרד הבריאות.
היו"ר יעקב מרגי
אני רואה שאיתי עבד קשה על התקנות.
רננה שחר
כן.
איתי עצמון
עם נעמה.
רננה שחר
נעמה ואיתי עבדו והכל בקבועי זמן באמת בלתי הגיוניים שכולנו עומדים בהם.

החידוד כאן שמי שצריך להשתכנע ברמת בריאות ציבור שוות ערך, זה מנכ"ל משרד הבריאות ולא מנהל רת"א. זה השינוי שעשינו כאן. הדיווח יהיה על כל היתר שניתן לא דיווח שבועי.
איתי עצמון
אנחנו מניחים שאלה מקרים חריגים. כלומר, הכלל הוא שהתקנות יחולו וזה בעצם סוג של פטור או אמצעי חלופי.
רננה שחר
אפשר יהיה לתקן אותו תוך 28 ימים. לא חייבים להשאיר אותו בתוקף בגלל שאנחנו כאן כל 28 ימים.
איתי עצמון
לתקן את המנגנון?
רננה שחר
לא. גם לתקן את האמצעי החלופי.
היו"ר יעקב מרגי
אם נראה שכולם מבקשים אמצעי חלופי כי זה לא ישים, זה לא יהיה.
רננה שחר
כן.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
מדובר על אמצעי חלופי שיכול להיות עכשיו חודש שלם? זה לא נקודתי?
רננה שחר
אני רוצה לתת דוגמה אחת ואני אפילו לא בטוחה שהיא נכונה. אם אתם ראיתם בתקנה 19 החדשה, בפסקה (ב), ביקשנו שישמרו רשימות של נוסע ומספר דרכון. יכול להיות שיאמרו לי שבטיסה פנים ארצית יותר קל לעשות את זה עם תעודת זהות מאשר עם דרכון. זאת דוגמה לאמצעי חלופי שיכול להיות שיישקל כי הוא יותר קל והוא לא יותר פוגע בזכויות אבל לבקש מנוסע בטיסה פני ארצית דרכון, זה מעט יותר מסובך. אז זה יכול להישאר לחודש ובחודש הבא אנחנו נגיד שלנוסע בטיסה פנים ארצית, כולל דרכון. זה תלוי. זה אמור להיות ממוקד. זה אמור לתת רק גמישות למקרים שלא חשבנו כדי שלא ניתקע עם הפרות סתם.
היו"ר יעקב מרגי
בכל מקרה זה כפוף לאישור.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אין כאן פיקוח פרלמנטרי.
היו"ר יעקב מרגי
אותי לימדו לסמוך רק על מה שאני עושה ורק על מה שאני אחראי עליו.
איתי עצמון
מדובר באישור פרטני.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
כל דבר הוא בתקנות לפרק זמן לא מוגבל.
איתי עצמון
איזשהו אמצעי חלופי לסעיף שקבוע בתקנות. מדובר על אישור פרטני.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
לפי החוק מותק פתאום למנהל רשות התעופה האזרחית לבטל עטיית מסכות?
רננה שחר
לא. ברור שלא.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אמצעי זה לא מונח בתוך התקנות. אין הגדרה כזאת.
רננה שחר
עטיית מסכה הי מכוח צו בידוד בית, אבל נגיד שיהיה פטנט מטורף שהוא לא מסכה והוא מחליף לך את המסכה בצורה מושלמת.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
מסכה זה משהו רחב יותר. בעיקרון כל דבר כאן בתקנות הוא רשאי להחליף לפרק זמן בלתי מוגבל ורק לדווח עליו?
רננה שחר
בגדול, כן, אבל זה צריך להיכנס. אתה רואה את הקריטריונים, שיש צורך להחליף את זה ו לא סתם.
היו"ר יעקב מרגי
אני לא הייתי רוצה שעל זה יכנסו את ועדת הכלכלה.
איתי עצמון
מדובר על אישורים פרטניים.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אם היועץ המשפטי רגוע לגבי זה, אני רגוע לגבי זה.
רננה שחר
אנחנו נדווח בישיבות. אתם תיפגשו אתנו כל כך הרבה.
היו"ר יעקב מרגי
כל 28 ימים.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אתם כאן כמעט כמונו.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 34? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 34 אושרה.
רננה שחר
35. עונשין

העושה אחד מאלה, דינו קנס לפי סעיף 61(א)(1) לחוק העונשין:

(1) מפעיל שדה תעופה שלא הסדיר או הפעיל מנגנון שימנע כניסת אדם לטרמינל הנוסעים אם לא נתקיים בו תנאי מהתנאים לכך המפורטים בתקנה 6(א).

(2) נוסע יוצא שנכנס לטרמינל הנוסעים מבלי שנתקיימו בו הוראות תקנה 6(א)(2).

(3) מי שנכנס לטרמינל הנוסעים ואינו נוסע יוצא, בלא שנתקיים בו תנאי מהתנאים המפורטים לכך בתקנה 6(א).

(4) מפעיל אווירי המפעיל טיסות בלא שהגיש הצהרה למנהל רשות התעופה האזרחית כאמור בתקנה 11(5).

(5) מפעיל אווירי שלא הבטיח כי בטרם תחל טיסה כלי הטיס יהיה מצויד בציוד נדרש כמפורט בתקנה 16.

(6) מפעיל אווירי שלא הבטיח כי לא ישמש אדם בתפקיד איש צוות אלא אם כן נתקיימו באותו אדם הוראות תקנה 17(א)(3), בניגוד להוראות תקנה 17(ב).

(7) מפעיל אווירי שלא הסדיר ביצוע מדידת חום לנוסעים סמוך לפני עלייתם לכלי הטיס, בניגוד להוראות תקנה 22.

(8) מפעיל אווירי שהתיר עליית אדם לכלי הטיס, בניגוד להוראות תקנה 22.

(9) מפעיל אווירי שהתיר לנוסע לעלות לכלי הטיס מבלי שאותו נוסע עוטה מסיכה לפי הראות צו בידוד בית, בניגוד להוראות תקנה 23.

(10) מפעיל אווירי שלא הסדיר נהלים לפעולת אנשי הצוות, למקרה שבו נוסע הראה תסמינים או התלונן עלן תסמינים תוך כדי טיסה כמפורט בתקנה 27(א), בניגוד להוראות אותה תקנה.

(11) נוסע שלא מילא אחר הוראות אנשי הצוות שניתנו לפי תקנה 27(ג).

(12) העולה לטיסה כנוסע על אף שלא נתקיימו בו הוראות תקנה 30(א).

(13) העולה לטיסה בין-לאומית כנוסע מבלי שהציג למפעיל האווירי אישור על מסירת הצהרה כאמור בתקנה 30(ב).

(14) מפעיל אווירי שהתיר לנוסע לטוס מבלי שאותו נוסע הציג למפעיל האווירי אישור על מסירת הצהרה כאמור בתקנה 30(ב).

(15) מפעיל שדה תעופה או מפעיל אווירי שלא העבירו למנהל דיווח על אירועים בניגוד להוראות תקנה 33.
היו"ר יעקב מרגי
מה העונש?
רננה שחר
לפי 61(א)(1) קנס, בערך 14,000 שקלים.
איתי עצמון
14,400 שקלים.
רננה שחר
זה חוק המסגרת. זה העונשיםן שמותר לפי חוק המסגרת.
היו"ר יעקב מרגי
בכלל.
רננה שחר
בכלל.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
לגבי סעיף קטן (13), נוסע שעולה לטיסה בין-לאומית מבלי שהציג, הוא לא יכול לעלות. נכון?
רננה שחר
נכון.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
זה בנוסף לזה שהוא לא יכול לעלות.
רננה שחר
נכון.
היו"ר יעקב מרגי
ואם בכל זאת הוא עלה? או שאפשרו לו לעלות?
רננה שחר
גם וגם. יש קנס.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
גם מפעיל נקנס כשהוא לא בדק וגם הוא נקנס שהוא לא הציג.
רננה שחר
כן. תכף נהיה בקנסות, בתקנה 36.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 35? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 35 אושרה.
רננה שחר
36. עבירות מינהליות

(1) העבירות המנויות בתקנה 35 המפורטות בטור א' בטבלה שלהלן, הן עבירות מינהליות שניתן להטיל בשלן קנס מינהלי קצוב.

(1) לעניין נוסע, מפעיל שדה תעופה ומפעיל אווירי שלא כאמור בתקנה 10(ב) – כקבוע לצדן בטור ב' בטבלה.

אלה המפעילים הרגילים.

(2) לעניין מפעיל אווירי כאמור בתקנה 10(ב) – כקבוע לצדן בטור ג' בטבלה.

אלה כאלה שמפעילים כלים עם פחות מ-30 מושבים.

אז אתם רואים, באופן כללי - אני לא אקריא – שהעבירות של נוסע הן 35(2) ו-35(13) – 500 שקלים. לשאלתך אדוני, זה מי שלא הציג אישור הצהרת בריאות בעלייה לכלי הטיס, ו-35(2) זה מישהו שנוסע יוצא, שנכנס לטרמינל היוצאים בלי שהתקיימו בו הוראות תקנה 6(א)(2).
היו"ר יעקב מרגי
כל השאר אלה המפעילים?
רננה שחר
כן.
היו"ר יעקב מרגי
להערכתי הסכומים האלה זה מה שקורה בכל הענפים במשק ולאו דווקא התעופה. אנחנו יודעים שבכלי טיס, בתעופה, יש החמרה מסוימת. כאן לא החמרתם.
רננה שחר
דווקא כאן יש החמרה. זה המקסימום.
היו"ר יעקב מרגי
המקסימום שאתם מוסמכים.
רננה שחר
המקסימום.
היו"ר יעקב מרגי
אין כאן החמרה.
רננה שחר
אם אתה רואה את (11) ואת (12). קודם כל, אני אסביר שהטור השמאלי הוא הטור של החברות שמפעילות כלים קטנים ואלה לא חברות עשירות או משהו מהסוג הזה. אצלן ההכנסות הן כמו בתקנות הגבלת הפעילות, פחות או יותר.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
לפני סכומי הקנסות. את יכולה להסביר בכמה משפטים לוועדה על המנגנון של הטלת הקנסות האלה? איך הדבר הזה נעשה? מה המשמעות של עבירה מינהלית?
רננה שחר
כן.
היו"ר יעקב מרגי
תקריאי קודם את (ב) ו-(ג) ואז תסבירי.
רננה שחר
(2) הקנס המינהלי הקצוב לעבירה מינהלית חוזרת כמשמעותה בסעיף 2(ג) לחוק העבירות המינהליות, התשמ"ו-1985 (להלן בתקנה זו – חוק העבירות המינהליות) יהיה כפל הקנס המינהלי האמור בתקנת משנה (א), לפי העניין.

(3) הקנס המינהלי הקצוב לעבירה מינהלית נמשכת יהיה בשיעור חמישית מהקנס הקבוע בתקנת משנה (א), לפי העניין, לכל יום שבו נמשכת העבירה לאחר המועד שנקבע בהתראה כאמור סעיף 8(ב1) לחוק העבירות המינהליות.

חוק העבירות הפליליות אומר לנו שכל עבירה שהיא עד שלוש שנות מאסר, אפשר להפוך אותה לעבירה מינהלית שזאת עבירה שאפשר לאכוף אותה באמצעות קנס מינהלי.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
לכופר.
רננה שחר
כן. ברגע ששילמת, היא לא נרשמת לך. אין רישום פלילי אבל יש לך מגנון להגיש בקשה לביטול תוך 30 ימים ואז לערער. אם ערערת, זה כמו משפט פלילי. המדינה תגיש נגדך כתב אישום. לכן רמת ההוכחה צריכה להיות מעל ספק סביר כי זה הליך פלילי במקור אבל אלה עבירות שקל מאוד להוכיח אותן ולכן בעצם אנחנו מייעלים כאן את שלב החקירה הפלילית שלא קיים. אין הזמנה לעדים וכל הדברים האלה אלא מתבססים על חומר ראיות יחסית מאוד קל לפענוח. זה המנגנון של העבירות המינהליות ותכף נראה, בתקנה 37, מי יהיה מוסמך להטיל אותן.

לגבי גובה הקנסות. אתם רואים את סעיפים (11) ו-(12), שם הקנסות מעט יותר נמוכים. תקנה 35(14) היא הנושא שהמפעיל האווירי הוא זה שהתיר לעלות לכלי הטיס בלי הצהרת בריאות. אנחנו חוששים ממצב שבו מטוס שלם יעלה בלי הצהרת בריאות ואז 200 כפול 5,000, זה מיליון שקלים, סכום שקשה מאוד להטיל אותו על חברת תעופה.
היו"ר יעקב מרגי
קשה מאוד מצב שכולם עלו בלי הצהרת בריאות אלא אם כן היה כאן כשל מערכתי.
רננה שחר
נכון. זאת התחנה שפחדנו שיהיה כשל שיביא אותנו מטורפים ולכן כאן הורדנו מ-5,000 ל-2,500 שקלים. בתקנה 35(15), שזה הדיווח הסטטיסטי שמפעיל אוויריים ומפעיל שדה תעופה צריך להגיש למשרד הבריאות, גם כאן זה חוזר כל שבוע וזה גם פחות בלבה של הבריאות אלא יותר במעטפת של הבריאות. לכן בשני המקרים האלה הסתפקנו בקנס שהוא פחות מהמקסימום. בשאר הקנסות, למשרד הבריאות היה מאוד מאוד חשוב שהקנסות יהיו הגבוהים ביותר שאפשר.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
מי אם מישהו מסרב לעטות מסכה תוך כדי טיסה?
רננה שחר
זה עניין מאוד אישי.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
בן אדם אומר שהוא לא מרגיש טוב, שלחץ הדם שלו עלה, הוא מרגיש חנוק, הוא לא יכול לשבת עם המסכה. מה עושים לבן אדם כזה?
רננה שחר
אני חושבת שצריך להתיר לו לשבת בלי המסכה. זה המצב. זה החוק בישראל כיום. אני לא בטוחה שזה החוק באירופה, אבל בישראל.
היו"ר יעקב מרגי
אדם אסמטי ברמה גבוהה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
על סמך תחושתו של האדם? הוא אומר שהוא מרגיש חנוק ולא יכול לשבת עם מסכה. הוא בעצם לוקח את הסיכון ומצד שני לא יוטל עליו קנס.
טל פוקס
זה המצב בכל שטח ישראל.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אני חושב שיש הרבה אנשים שלא שמעו את הטיעון הזה עד עכשיו.
היו"ר יעקב מרגי
טוב שלא ישמעו.

מי בעד אישור תקנה 36? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 36 אושרה.
רננה שחר
37. הגורם המוסמך להטלת קנס מינהלי

הגורם המוסמך להטיל קנס מינהלי לפי תקנות אלה (להלן – הגורם המוסמך) הוא כל אחד מאלה:

(1) שוטר.

(2) מפקח שמונה לפי סעיף 94 לחוק הטיס.

התיקון הזה הושג בזכות הוועדה. היה מאוד חשוב לייעוץ המשפטי לוועדה. אנחנו הצענו כאן נוסח כללי שאמר מפקח שהוא אובד מדינה, שיש לו סמכויות פיקוחו לפי כל דין אבל הייעוץ המשפטי של הוועדה סבר שזה עמום מדי ומאחר שבכל מקרה הכוונה היא שמפקחי רת"א הם אלה שיבצעו את הפיקוח הזה, צריך לקבוע את זה בצורה מפורשת.
איתי עצמון
שתהיה ודאות מי הגורם שמפקח ותהיה גם כתובת לקבלת פניות ותלונות מהציבור. אני חושב שבכלל כאשר מדובר על תקנות ספציפיות, כאן אנחנו דנים בתקנות תחבורה, אבל יש גם תקנות מכוח חוק המסגרת שיגיעו לוועדות החינוך והעבודה והרווחה וראוי שהגורם שמפקח ייקבע במפורש ושיהיה גורם שיש לו מומחיות וידע לאכוף ולפקח על הדין הספציפי. אני הבנתי שהיו בממשלה דעות שניתן לנייד מפקחים מכאן ומשם לפי הצורך בכוח אדם. לנייד מפקחים למשל ממשרד ממשלתי אחר לצורך העניין הספציפי הזה. אנחנו חשבנו שזה מאוד לא נכון ולא ראוי ואני שמח שהעמדה שלנו התקבלה על ידי הממשלה.
רננה שחר
אם נצטרך לנייד מפקחים, נרחיב את ההסמכה ונרחיב את ההכשרה.
איתי עצמון
איפה עומדת ההכשרה כרגע מבחינת המפקחים שלכם?
רננה שחר
אנחנו עדיין בונים אותה.
היו"ר יעקב מרגי
מפקח שמונה לפי סעיף 94 לחוק הטיס, הוא לא קיים?
רננה שחר
קיים.
איתי עצמון
הוא קיים אבל הוא מפקח על דיני הטיס ולא על דיני חוק המסגרת.
היו"ר יעקב מרגי
ואתם תסמיכו אותו.
רננה שחר
כן. אנחנו עובדים על זה.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 37? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 37 אושרה.
רננה שחר
38. סמכויות שוטר

לשם אכיפת ההוראות לפי תקנות אלה, יהיו לשוטר סמכויות אלה:

(1) להורות לכל אדם לפעול לפי התקנות או להפסיק פעילות בניגוד להן.

(2) למנוע כניסת אדם למקום אם יש בכך הפרה של התקנות.
היו"ר יעקב מרגי
איפה הסמכות השלישית?
רננה שחר
פיזור הפגנות?
היו"ר יעקב מרגי
לתת אגרוף.
רננה שחר
כאן לא צריך את סמכות פיזור ההפגנות.
היו"ר יעקב מרגי
גם לא לקבל אגרוף.
רננה שחר
חלילה. לפי החוק אנחנו חייבים לקבוע מה הסמכויות של השוטר ואלה הסמכויות הנדרשות. בעצם הסמכות של פיזור הפגנות, לא כתבנו אותה כאן משום שלדעתנו היא אינה נדרשת.
היו"ר יעקב מרגי
לקחת אותי ברצינות.

מי בעד אישור תקנה 38? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 38 אושרה.
רננה שחר
39. שמירת דינים – הוראות המנהל

אין בהוראות תקנות אלה כדי לגרוע מהוראות המנהל שניתנו לפי סעיף 20 לפקודת בריאות העם, כפי שפורסמו באתר האינטרנט של משרד הבריאות.
איתי עצמון
אני רוצה לומר משהו לעניין התקנה הזאת. סעיף 45(ג) לחוק המסגרת קובע ש"אין בהוראות לפי חוק זה כדי לגרוע מהוראות לפי סעיף 20 לפקודת בריאות העם ובלבד שההוראות לפי הפקודה האמורה לא יסתרו את ההוראות לפי חוק זה".

אדוני, היה דיון די ארוך – לא הייתי בו אבל קראתי את הפרוטוקול – בוועדת החוקה, חוק ומשפט לעניין היחס בין התקנות שלפי חוק המסגרת לבין הוראות יותר מפורטות שנקבעות על ידי משרד הבריאות לפי פקודת בריאות העם. נשאלו שם שאלות מאוד טובות בעיניי לגבי היחס בין שתי למערכת הדינים האלה והצורך להביא לוודאות בציבור לגבי מה נקבע. כלומר, אם נקבעו הסדרים לגבי תעופה, האם משרד הבריאות יקבע עוד הסדרים פרטניים מכוח סעיף 20 לפקודת בריאות העם. ההכרעה בחוק היא שההוראות לפי הפקודה, לפי פקודת בריאות העם, לא יכולות לסתור את תקנות חוק הסמכויות המיוחדות והתקנות האלה שהוועדה כרגע דנה בהן.
היו"ר יעקב מרגי
לתקנות האלה יש עליונות?
איתי עצמון
זאת השאלה. אם עכשיו כותבים שאין בהוראות תקנות אלה כדי לפגוע בהוראות המנהל, אני חושב שתקנה 39 מיותרת. ההכרעה בעניין הזה התקבלה כבר בחוק ויש את סעיף 45(ג) שקובע בדיוק את היחס בין שתי מערכות הדינים. לא צריך להוסיף שלייקעס על שלייקעס ולכתוב עכשיו שהוראות תקנות אלה לא גורעות מהוראות המנהל.
טל פוקס
סעיף כמעט זהה נכנס גם לתקנות הגבלת פעילות ואנחנו מתכוונים להכניס את זה לכל התקנות.
איתי עצמון
חבל מאוד.
טל פוקס
זה משהו סטנדרטי מבחינתנו שמבהיר את זה. כמובן שהתקנות עליונות וההוראות לא יכולות לסתור את התקנות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
הכי מצחיק שאתם מבהירים את זה ולשאלה הפשוטה מה עושים עם נוסע שמסרב לעטות מסכה, אתם אומרים שאין מה לעשות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
הדבר הזה עלה גם בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות. אני לא יודע למה שמרו על כל המדרג הנורמטיבי מול הפקודה. הפקודה גם יותר קשה לפיקוח פרלמנטרי ואני לא יודע למה נאחזים בה.
היו"ר יעקב מרגי
התקנות האלה עולות על זה.
איתי עצמון
התקנות גוברות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אבל לפי תקנה 39 אין בהוראות תקנות אלה כדי לגרוע מהוראות שניתנו לפי סעיף 20.
איתי עצמון
לכן היא מיותרת. אני טוען שהיא מיותרת.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
המדרג הנורמטיבי הזה הוא מאוד מתעתע וגם בוועדת הבריאות דיברנו על כך. זה יוצא אי ודאות והפקודה מיושנת יותר והיא לא קונקרטית לסוגיית הקורונה.
היו"ר יעקב מרגי
אם אני גורע את תקנה 39, אני פוגע במשהו?
טל פוקס
אני חושבת שיש כאן איזשהו מערך של כל מיני תקנות.
היו"ר יעקב מרגי
שיטת החקיקה.
טל פוקס
אם יש את זה בתקנות אחרות ופה אין את זה, זה נראה כאילו יש הבדל בין התקנות האלה לתקנות אחרות.
היו"ר יעקב מרגי
השאלה אם זה פוגע באחידות.
טל פוקס
זה פוגע באחידות כי בתקנות האחרות זה כן קיים. משתמע כאילו יש כאן מדרג שונה ביחס לתקנות אחרות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אבל האחידות לא בהכרח נכונה כאן. בוא נעשה כאן את הדבר הנכון.
היו"ר יעקב מרגי
משרד המשפטים אתנו?
איל זנדברג
כן. צוהריים טובים. הדברים שנאמרו על ידי היועץ המשפטי של הוועדה כמובן הם נכונים, בהקשר לדיון המורכב שהיה בחקיקת החוק והיחס בין חוק סמכויות מיוחדות לבין פקודת בריאות העם וההכרעה של הכנסת הייתה שהסמכות שמורה וגם לפי פקודת העם לא מוחקים את הסמכות שם אלא הן יחיו במקביל אבל לא תהיה סתירה בין חקיקת המשנה לפי פקודת בריאות העם, לפי סעיף 20, אל מול החקיקה המיוחדת לענייני הקורונה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
זאת אומרת, חקיקה ספציפית גוברת.
איל זנדברג
התקנות.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
התקנות גוברות.
איל זנדברג
זאת לדעתי ההבנה הכללית וזה מה שנקבע בחוק. כאן אנחנו בשלב שאנחנו מיישמים את זה. לכאורה אין הכרח לומר איך אנחנו מיישמים. מה שהוועדה צריכה להציע זה שבתקנות המהותיות לא יצרנו שינוי מאותו יחס סטטוטורי, יחס נורמטיבי שהכנסת קבעה ואני חושב שזה לא קורה. לכן אין כאן בעיה מהותית.
היו"ר יעקב מרגי
אולי כדאי להכניס את זה כי אולי פספסנו משהו.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
נשמע שכל מה שאתה אומר עולה בקנה אחד עם מה העובדה - - -
איל זנדברג
עם מה שאתה אומר.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
כן. זה אומר שבתקנה 39 יש איזושהי סתירה.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
אתה יכול להגיד אם אתה בעד או נגד תקנה 39 או שאסור לך להגיד?
היו"ר יעקב מרגי
זה לא העניין. השאלה אם היא מיותרת או לא.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
אין כאן גניבת סוסים. כולם כאן מסכימים על כך כולם כאן מסכימים שבמידה ויש סתירה, תקנות ספציפיות שנקבעו מאוחר יותר הן עדיפות. זאת תפיסה משפטית ידועה.
היו"ר יעקב מרגי
מאחר ואפשר לחיות גם בלי זה, לא נאשר את תקנה 39.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
העניין הוא שיש עניין של אחידות וזאת אחריות הממשלה כי היא מביאה לוועדות שונות תקנות בהקשרים שונים.
רננה שחר
אם הוועדה מוכנה להתיר לנו את זה ל-28 הימים הקרובים ואנחנו נבוא עם הצעה.
היו"ר יעקב מרגי
אנחנו בעידן של פשרות. הלוואי וגם הממשלה תגיע לפשרות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
לא נראה כך.
היו"ר יעקב מרגי
לקראת הדיון הבא, אני מבקש לקבל הכרעה בנושא. הפעם אנחנו נאשר את זה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
יש בחירות כל חודשיים ואנשים מתחלפים והבאים אחר כך לא ידעו.
איל זנדברג
חשוב להבהיר שהתקנות כאן גוברות על חקיקת משנה.
היו"ר יעקב מרגי
אמרנו את זה. בגלל האחידות, נשאיר את זה כאן ואני מבקש לקבל תשובה לדיון הבא.

מי בעד אישור תקנה 39? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 39 אושרה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
רק ברוח הפשרה. בהינתן הפשרה.
רננה שחר
40. תחילה דחויה למפעיל אווירי כאמור בתקנה 10(ב)

תחילתן של תקנות אלה לעניין מפעיל אווירי כאמור בתקנה 10(ב), שבוע מיום פרסומן.

אלה המפעילים הקטנים שנתנו להם שבוע התארגנות בנוסף על מה שהיה משום שאתן לא היה את הדיאלוג המתמשך כפי שהיה עם המפעילים הגדולים.
היו"ר יעקב מרגי
זה סביר שהם יתארגנו על כל זה בתוך שבוע?
רננה שחר
החובות הן לא מאוד מאוד גדולות למפעיל אווירי. בסופו של דבר מערכות כלי הטיס פחות מסובכות, מערכות האוורור וכולי.
היו"ר יעקב מרגי
אלה קיימים.
רננה שחר
כן.
היו"ר יעקב מרגי
יש למישהו בעיה עם התחולה?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
לא.
היו"ר יעקב מרגי
האורחים ב-זום, אתם חיים טוב עם התחולה?
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
הבנתי שמישהו מאל על רצה להתייחס. קיבלתי כאן הודעה. תבדקו.
היו"ר יעקב מרגי
אין הערות.

מי בעד אישור תקנה 40? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 40 אושרה.
רננה שחר
אדוני, אני מבקשת לומר שממשרד המשפטים ביקשו ממני להבהיר, נדמה לי שכבר אמרתי את זה קודם, לפרוטוקול שלגבי המפקחים, אם נראה שיש צורך במפקחים נוספים, אנחנו נבקש לשנות את התקנה. אנחנו ננטר את זה ונבקש להוסיף עוד מפקחים.
איתי עצמון
במפורש גורמים ספציפיים נוספים.
רננה שחר
מה שאנחנו נראה, את הפתרון הראוי שצריך כדי שגם יהיה פיקוח וגם יהיה במהות.

41. תוקף

תוקפן של תקנות אלה 28 ימים מיום תחילתן.
איתי עצמון
למעשה עד מתי?
רננה שחר
11 בספטמבר.
היו"ר יעקב מרגי
מתי הממשלה אישרה אותן?
רננה שחר
ב-13 בערב הן הוגשו, ב-14 פורסמו והן בתוקף עד ה-11 בספטמבר.
איתי עצמון
צריך להצביע על תקנה 41.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור תקנה 41? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. תקנה 41 אושרה.
איתי עצמון
יש כאן שלוש תוספות עם כספים. אני מציע שנעבור עליהן במהירות. חברי הכנסת יכולים לעיין בהן ועורכת הדין שחר תסביר.
היו"ר יעקב מרגי
אין לי בעיה. תתרגמי לנו את הנאמר.
רננה שחר
התוספת הראשונה היא הצהרה שאני עומד במגבלות הקורונה. זה אותו נוסח שאתם מכירים מהתו הסגול שהיה עד עכשיו בתקנות הגבלת הפעילות וכולי. התבססנו על אותו דבר. הייעוץ המשפטי של הוועדה אמר לנו בשכלו הרב שיש כאן הרבה מפעילים זרם שיצטרכו להגיש הצהרה ולא הגיוני שהם יידרשו להגיש הצהרה בעברית ולכן הוספנו את הנוסח באנגלית.

התוספת השנייה היא הצהרת בריאות ופרטי איתור נוסע. כל מה שדיברנו עליו עד עכשיו, איזה פרטים צריך למלא, בחלק ב' זה הפרטים הנוספים שנוסע נכנס שאינו תושב ישראל צריך למלא.
איתי עצמון
כלומר, אלה לא ממש הטפסים עצמם אלא הפרטים שיהיו בטפסים.
רננה שחר
כן. הטפסים עצמם הם טפסים מקוונים בעדיפות משל"ט קורונה ויחידת המחשוב של משרד הבריאות.
היו"ר יעקב מרגי
צריך להצביע על התוספת הראשונה והשנייה?
איתי עצמון
כן. ראשונה, שנייה ושלישית.
רננה שחר
התוספת השלישית היא גיליון בקרה לחיטוי כלי טיס, נגיף הקורונה. זה מעין בוק שממלאים אותו כלן הזמן והוא אמור להיות מתמשך. הוא מתעד את פעולות החיטוי והניקוי.
היו"ר יעקב מרגי
מי בעד אישור התוספת הראשונה, השנייה והשלישית? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
אושר
היו"ר יעקב מרגי
אין מתנגדים, אין נמנעים. התוספת הראשונה, השנייה והשלישית אושרו.
איתי עצמון
כפי שאמרתי בתחילת דיון, אני אומר שלמעשה הוועדה מתבקשת לאשר גם את התקנות המקוריות שהוגשו לוועדת הכנסת ב-13 באוגוסט והועברו לוועדת הכלכלה ב-17 באוגוסט והן את התיקון המקיף לתקנות שקיבלנו ביום חמישי בלילה, זה התיקון עם כל השינויים שאושרו לאחרונה בקבינט הקורונה.
היו"ר יעקב מרגי
אכן אמרת את זה בתחילה. אלה אותן תקנות. בדיון המקדים ביקשנו כל מיני שיפורים ותיקונים. נעשתה עבודה ואנחנו רק מודים.

אני מזכיר לנציגי הממשלה שברגע שתגיעו אלינו עם תקנות נוספות לאחר 28 ימים, תצטרכו לתת התייחסות לסוגיית מקומות ההסעדה בשדה כפי שהתחייבה גם דוקטור שרון וגם משרד הבריאות. אני אומר לכם שכדאי שבפעם הבאה יהיה נימוק משכנע. זה שלא נוכל להפנות למקומות אחרים, לא עומד בפני עצמו. לכן אנחנו נצטרך לקבל נימוק שכלי, אם תהיה מגבלה. שכלי, הגיוני וישכנע אותנו. אם לא, לא נקבל.
איתי עצמון
או לשקול לקבוע הוראות מיוחדות שיחולו.
היו"ר יעקב מרגי
ודאי.
איתי עצמון
אפילו רצוי.
היו"ר יעקב מרגי
אני חושב שאמרנו את זה בצורה ברורה ביותר.

אני מודה, רננה, לכל הצוות שאני לא מכיר אותו . אני מודה לאיתי ולנעמה על העבודה. זה לא מובן מאליו, אין להם רק את התעופה על הראש אלא יש להם עוד הרבה דברים בוועדת הכלכלה. אני מודה לחברי הכנסת. יום ראשון הוא לא יום כנסת ויכלו להסתובב ולעשות סיורים ופגישות, והם לא מהקואליציה, יכלו גם לטרפד ולהפריע אבל אני מאוד מעריך את נוכחותכם כאן ואני מודה לכם.


תודה רבה לכולם.


הישיבה ננעלה בשעה 12:50.

קוד המקור של הנתונים