פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
28
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
17/08/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 48
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ"ז באב התש"ף (17 באוגוסט 2020), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 17/08/2020
סקירת מנכ"לית קופת חולים מאוחדת הגב' סיגל רגב רוזנברג לחברי הוועדה, על פעילות הקופה
פרוטוקול
סדר היום
סקירת מנכ"לית קופת חולים מאוחדת הגב' סיגל רגב רוזנברג לחברי הוועדה, על פעילות הקופה
מוזמנים
¶
מוריה מליחי - מנהלת תחום פיקוח פיננסי על קופות החולים, משרד הבריאות
סיגל רגב-רוזנברג - מנהלת כללית, קופת חולים מאוחדת
איתי קלטניק - מנהל הרגולציה, קופת חולים מאוחדת
עופר מרגלית - סמנכ"ל כספים, קופת חולים מאוחדת
רועי בן משה - ראש מטה לשכת מנכ"לית, קופת חולים מאוחדת
רישום פרלמנטרי
¶
מאיר פרץ
סקירת מנכ"לית קופת חולים מאוחדת הגב' סיגל רגב רוזנברג לחברי הוועדה, על פעילות הקופה
היו"ר חיים כץ
¶
שלום לכולם, היום יום שני, כ"ז באב התש"ף, 17 באוגוסט 2020. אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה שתכלול סקירת מנכ"לית קופת חולים מאוחדת הגב' סיגל רגב רוזנברג לחברי הוועדה, על פעילות הקופה. חברי הוועדה לא הגיעו עדיין, עוד מוקדם, תני לי סקירה פרטית.
היו"ר חיים כץ
¶
ממש לא, אם היית מבינה את הדומיננטיות של תפקיד יושב-ראש ועדה, שהוא יכול לעזור לך אחר כך, אז כמה שתסבירי לו יותר טוב וכמה שהוא יבין יותר – יהיה לך שגריר. נשמע ונראה.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
שלום לכולם, אני סיגל רגב רוזנברג, מנכ"לית מאוחדת מזה שנה וחצי. בתפקידי הקודם הייתי סמנכ"לית הכספים של הקופה, לפני זה הייתי 22 שנים בתפקידים שונים בשירותי בריאות כללית שהיא אולי יותר אטרקטיבית. בסך הכול 30 שנים בתחום הבריאות. אני רוצה לדבר על מאוחדת, חשוב לי שתשמע אותי, אדוני היושב-ראש, ואם תוכל אחר כך גם לפעול בתחום זה יהיה מעולה.
אנחנו נשתמש במצגת (מלווה את דבריה במצגת): יש ארבע קופות במדינת ישראל, חשוב לדעת שמכבי מחזיקה בנתח שוק של 25%, כללית ב-53% נתח שוק, מאוחדת ב-13.5% נתח שוק, וקופת חולים לאומית עם 7.5%. חשוב להבין שכללית הייתה מונופול בשוק הבריאות עד שנת 1995, בשנה זו חוק ביטוח בריאות המכונן, המשמעותי והסוציאלי, התחילה איזו שהיא - - -
היו"ר חיים כץ
¶
זה החוק הכי רע שהיה במדינת ישראל. חוק לא שוויוני, חוק שלקח את הבריאות מהאנשים, נתן את הבריאות לעשירים ופגע באוכלוסיות המוחלשות.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
הייתי שם ועוד איך, לא בכנסת אבל בכללית. זה חוק שהציל את הכללית והציל למעלה מארבעה מיליון אנשים שקיבלו שירות ירוד עד אז. החוק לקח את המדינה קדימה, יצר מס פרוגרסיבי, נתן לקופות לפי גיל, וסידר את הקופות.
מבחינת מאפיינים
¶
כללית היא קופה שקיימת מ-1911. יש בה שמונה מחוזות ו-14 בתי חולים, קופה דומיננטית שנמצאת גם בכל היישובים הקטנים. מכבי היא הקופה השנייה בגודלה, מנהלת את הרשת הפרטית הגדולה ביותר בארץ – אסותא. מכבי בחרה להתמקד באוכלוסיות ממעמד סוציו-אקונומי גבוה, היא מרוכזת בעיקר באזור המרכז. מאוחדת נוכחת מאוד בירושלים, רחובות, אשדוד. מאוחדת היא בעלת קצב הגידול הגבוה ביותר מבין הקופות. קופה קטנה שהדגל שלה הוא השירות הטוב. זו קופה שיודעת להתאים את עצמה לאוכלוסייה, לא שבלונית. הקופה האחרונה היא קופת חולים לאומית, יש לה פריסה מאוד קשה, קשה לה לתת שירות, היא נמצאת עם תקציבי עודף מאוד גדולים, מה שמראה שלא רק כסף זה מה שעוזר לקופות. אתם תראו שקופת חולים מאוחדת מובילה וגם עשתה שינוי משמעותי בשנים האחרונות.
מבחינת הערכים שלנו
¶
אנו פועלים מתוך תחושה עמוקה של שליחות ואחריות להעניק למטופלינו את השירות הרפואי הטוב ביותר, ממש כפי שהיינו רוצים שיטפלו בבני משפחתנו. אנו מחויבים לתהליך שיתופי, מבוסס אמון עם מטופלינו, על מנת להעצים ולסייע לכם למצות את מלוא פוטנציאל הבריאות שלכם. להעלות את הרף, זה משהו שקופה קטנה צריכה לשאוף אליו תמיד, היא יכולה לעשות הרבה ניסיונות ושינויים משמעותיים.
מבחינת המספרים אתם תראו שיש לנו כ-18 מיליון מגעים בשנה, גם ברפואה הראשונית וגם ברפואה היועצת. התפתחות הילד, יש הרבה ילדים במאוחדת, תכף תראו את זה. יש גם הרבה מאוד הריונות. יש 550 נקודות שירות שמפוזרות בכל הארץ שזה יחסית הרבה לגודל של הקופה, הקופה משקיעה מאוד בפריסה יחסית לגודל שלה. יש לנו 270 מרפאות, 120 בתי מרקחת, מרפאות שיניים, טיפות חלב, 12 מרכזי בריאות אישה וילד, מרכז רפואי של הקופה במשגב לדך ורשת medica שהיא רשת בבעלות פרטית ו-40% בבעלות מאוחדת.
יש לנו כ-8,000 רופאים, אחיות, מקצועות הבריאות ואחרים. מבחינת היכולת לבצע שינויים היא מאוד גמישה והיא מתאימה אישית לכל מטופל. אורכי התורים במאוחדת קצרים, ובפריסה רחבה. יש לנו רפואה יועצת בסניפים, הסדרי הבחירה מאוד גמישים, הקופה מאפשרת להשתמש בכל בתי החולים. יש שיעור ילודה מאוד גבוה, הקופה הטרוגנית גם במבנה המבוטחים שלה, יש חסמים מאוד גדולים בכניסה ליישובים חדשים, קשה להיכנס ליישוב חדש – מבחינה כלכלית ושיווקית והבאת רופאים – בעיקר באזורים שבהם כללית שולטת.
יש עוד נתון שאתם חייבים לדעת: יש תחרות של כל הקופות על מבוטחי מאוחדת, גם את זה אני אראה.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
כן. אבל זה יישוב חדש וניטרלי שכולם בו חדשים. יש הבדל בין יישובים חדשים ליישובים חדשים עבור מאוחדת.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
הנושא של הגמישות שלנו, התאמת שירות, יכולת לבצע שינויים. יש לנו פלטפורמה דיגיטלית מאוד חדשנית שבנינו ביחד עם חברה בבוסטון. הפלטפורמה מאפשרת לנו יכולת פריסה יותר טובה וכניסה למודלים חדשים. אם תסתכלו על מבנה הקופה תוכלו לראות שמדובר בקופה הצעירה ביותר והיא גם קופה חברתית, היא נמצאת בפריפריה החברתית ולא הגיאוגרפית. זה אומר שאחוז גבוה מהלקוחות באים מסוציו בינוני ונמוך. הקופה מאוד צעירה, מעל 75% הם מתחת לגיל 45. זה מאוד צעיר ביחס לקופות אחרות.
היו"ר חיים כץ
¶
קראתי עכשיו בדרך לפה, מישהו שלח לי ווטסאפ. קראתי שסידרו לו עכשיו דיון לגבי שיכון בדיון הציבורי והוא מבקש שיגדילו משלושה לארבעה חדרים כי יש לו שלושה ילדים אוטיסטים, והוא רוצה להוליד ילד נוסף על מנת להיחשב משפחה ברוכת ילדים.
היו"ר חיים כץ
¶
גם אם הוא היה דוקטור יש על זה התיישנות, הוא לא זוכר מה זה רפואה. 20 שנה הוא יושב פה, יחד איתי, מאז 1999.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
אז הקופה צעירה מאוד והיא חזקה במגזר הערבי. במגזר החרדי היא יותר גדולה מהחלק של המגזר החרדי באוכלוסייה. חשוב להראות את חלוקת המונופולים. כללית שולטת לגמרי בצפון ובדרום.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
בעקבות חג הקורבן שנגמר לא מזמן. אז זו ההתפלגות בארץ. רציתי להראות לכם מה קורה שכשקופה קטנה נכנסת לאזור חדש. נתחיל דווקא עם טייבה. בטייבה האחיזה הייתה ברובה של כללית. מאוחדת משקיעה מאמצי על וסכומים לא מבוטלים. אם אתה עושה דבר כזה אז כללית מיד אומרת לך: יש שני רופאים באריאל שעובדים בקפלן והם מפסיקים את ההעסקה שלהם במאוחדת.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
זה לא יויו, אדם לא צריך לעבור קופה יותר מפעם בשנה. אבל אני חושבת שצריכה להיות רציפות, אפשר לעבור כל יום, למה צריך לעשות מעברים? בבנק יש לך מעברים? אתה רוצה לעבור בנק – אתה עובר בנק.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
אז אני אומרת שצריכה להיות רציפות ולא במעברים. אני רוצה שתראו כמה דוגמאות: תראו, כשקופה קטנה כמו מאוחדת נכנסת למקום מסוים היא משלמת על זה - - -
סיגל רגב-רוזנברג
¶
מעל הקו היא פחות מעשרה אחוז. כל מה שמעל הקו זה יישובים חדשים שהקופה מנסה להיכנס אליהם.
היו"ר חיים כץ
¶
כנראה שאת מבינה טוב ואני מסביר גרוע. עיזבי רגע את המצגת, אל תיצמדי למצגת. אני רוצה ללמוד, אני לא בא ממקום רע. ככל שאבין יותר אוכל לעזור יותר.
היו"ר חיים כץ
¶
אחמד, אתה צריך ללמד אותה שהיא תשמע את השאלה, היא כמו אופירה אסייג , היא שואלת ועונה ואחר כך שואלת "למה אתה לא עונה?".
סיגל רגב-רוזנברג
¶
שלום, אני שמחה שבאת. חשוב לי שתראו שכשאנחנו מחליטים לגדול, ונדבר על גודל מינימלי לקופה, לשם אנחנו חותרים. בכל מקום שאתה נכנס אתה משפר שירות בצורה משמעותית, אין שאלה בכלל. מישהו שבא - - -
היו"ר חיים כץ
¶
זה בגלל שאת נותנת שיעורים פרטיים. אמרתי לי שאתם נמצאים ב-550 נקודות שירות בזמן ש-40% מהקופה שלכם זה בירושלים. זאת אומרת שאתם נותנים טיפול אחד על אחד.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
אנחנו לא בגירעונות, ובוא תראה איך אנחנו פותרים את זה. אני רוצה להגיד שקופה שרוצה לגדול ורוצה להגיש שירות טוב יותר. בכל מקום שאנחנו נכנסים אנחנו נותנים שירות טוב יותר לכל התושבים. גם כללית משתפרת וגם מכבי משתפרת. כניסה של קופה חדשה לאזור מסוים מעלה את התחרות ומשפרת את רמת השירות של כלל הקופות. כל קופה רואה מה הכניסה הקופה החדשה ומנסה להתחרות ולשפר, ואז כל היישוב מרוויח.
כל אחת מהכניסות ליישובים הקטנים עולה לנו בדם, יזע ודמעות. או שאתה משלם בכך שלוקחים לך רופאים, או שאתה משלם בכך שמערימים עליך קשיים בגיוס של הרופאים ובקביעת שכרם. בכל מקום אתה משלם מחיר. זה מה שרציתי שתבין מהשקף הזה.
היו"ר חיים כץ
¶
הוא שייך למועצה האזורית מודיעין או למועצה האזורית עמק לוד. המושב סמוך ללוד אך לא שייך ללוד.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
חיים, זה לא הגיוני, גם ראש העיר קנה שם דירה לעצמו והוא הרי חייב לגור בשטח מוניציפאלי של העיר.
היו"ר חיים כץ
¶
אל תדאג, הוא לא יגור שם. אם לא יעשו שינוי גבולות הוא לא יעבור. חוץ מזה, הוא רוצה להיות חבר כנסת, כבר נמאס לו מהעיר.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
חשוב לי שתבינו שאנחנו רוצים להיכנס למקומות החדשים, אנחנו לא יכולים לשמור על נתח שוק בלי להרחיב. אין לנו ברירה אלא להיכנס לשכונות חדשות וליישובים חדשים. הסיפור של הרחבת פריסה, גם אם אתה קורא לזה "שירות בוטיק", זה מה שיבטיח את הקיום של הקופה לאורך זמן.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
אין עוד יישוב בסדר גודל כזה. יש ברחובות 100,000 מבוטחים, באשדוד רבתי משהו כמו 100,000 מבוטחים.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
הלאה. הדבר הנוסף שאני רוצה שתראו הוא שכשיש מעברים, ודיברת על כך בתחילת הדיון, לכל קופה יש פוטנציאל. הפוטנציאל אמור להיות לפי החלק היחסי של כל קופה – ולא כך היא. אם אנחנו מסתכלים על החלק היחסי של כללית, נניח שממכבי היא הייתה אמורה לגייס 54% מהמבוטחים שהיא מגייסת, כי בעצם - - -
היו"ר חיים כץ
¶
מה התקציב שלך בקופה? את צריכה להעביר אותי להיות שגריר שלך. את צריכה להגיד לי: "התקציב שלי - - -.
היו"ר חיים כץ
¶
אני רוצה להבין איך הקופה מתנהלת, איפה הנקודות החלשות. אם תגידי לי רק מה טוב אז לא עשינו כלום כי אני לא אדע איפה צריך לעזור.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
אז אני אגיד לך, מה שקורה כאן, יש כאן עומס של גיוס, לפי סקרים שעשה מכון - - - 33% מהלקוחות שלנו מקבלים לפחות שלוש פעמים בשנה פנייה טלפונית מקופות אחרות על מנת לשכנעם לעזוב. אחד מתוך שלושה מבוטחים. אין לזה אח ורע באף קופה.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
אבל יש לך הגירה שלילית. סיגל, לא להחזיק כבני ערובה, מי שטוב לו לא צריך ללכת. זה שמשלמים למישהו והוא נותן כסף - - -
סיגל רגב-רוזנברג
¶
פעם בשנה לבן אדם. שהלקוח לא יחליט כל חמש דקות לעבור קופה. אבל שאנשים - - - ברציפות.
היו"ר חיים כץ
¶
יש מעאכרים, זה עסק. יש מעאכרים בקופות האלה שמקבלים מהקופה כסף. כמה את משלמת על כל משפחה שמגיעה אלייך?
סיגל רגב-רוזנברג
¶
אני לא משלמת. אני בעד ניוד ובעד מעברים, זה השקף שחשוב לי שתראה אותו, כל הקופות מחפשות את המבוטחים של מאוחדת. הסיבה היא שהם במצב כלכלי לא רע, יש ילודה גבוהה וזה מסדר הרבה לקוחות.
היו"ר חיים כץ
¶
סיגל, את באה לוועדה ואומרת לי: "האנשים שלנו הם אטרקטיביים כי הם בסוציו גבוה". מאחר שהם לא בסוציו גבוה, ירושלים זה סוציו אחד.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
גם במאוחדת היה שינוי בסוציו של האנשים. מאוחדת ב-1995 הייתה בסוציו מאוד גבוה, וזה השתנה. גם הגידול שלה השתנה והביא לה מבוטחים מסוציו נמוך יותר, בסך הכול היא ירדה ממה שהיא הייתה. אבל עדיין, היא כמו המדינה, היא לא גבוהה כמו מכבי. מכבי הכי גבוהה, אחר כך מאוחדת, כללית ולאומית. כך מדורג הסוציו של הקופות. אז היא באמצע. מצד שני, הממוצע של מאוחדת הוא 4.5 נפשות למשפחה שזה גבוה יחסית לקופות האחרות.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
נכון. ולכן, בגלל שני הנתונים הללו, הקופות רוצות למשוך מאיתנו לקוחות. רואים את זה בגיוסים שלהם. זה לא פשוט לשבת עם משפחות שמשכנעים אותם ויושבים להם על הווריד כדי שיעברו.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
לא, שום דבר. אין תקופת אכשרה. לביטוחים המשלימים גם יש רצף, לסיעודיים יש רצף, לביטוח הבריאות הכללי יש רצף. אתה יכול לעבור ולהיות בדיוק אותו דבר, לעלות על האופניים ולהמשיך לרכב. אין שום תקופות אכשרה.
היו"ר חיים כץ
¶
זאת אומרת שמצבי בריא, אם אני עולה על אופניים ויכול להמשיך לרכב אז אני יכול לעבור. אבל אם אני צריך לעבור באלונקה?
סיגל רגב-רוזנברג
¶
אתה יכול לעבור באלונקה, אתה יכול לעבור בכיסא גלגלים, אתה יכול לעבור בכל מצב. בסיעודי שיש חיתום, אם אתה מגיע עם מחלות קשות יכול להיות שלא יקבלו אותך.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
אני רוצה לדבר על המצב הפיננסי ולפני זה על המצב הרפואי. נדבר על הקופה בצד השירותי-רפואי. לפני שנתיים החלטנו להיכנס שותפים ברשת medica, זו רשת שיש לה את אלישע בחיפה, בעפולה את מרכז RMC, בתל אביב את medica ברמת החייל. אנחנו מתכוונים לפתוח גם בבאר שבע וגם בירושלים.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
המהלך הזה היה מהלך אסטרטגי מבחינת מאוחדת. מאוחדת, כמו שאתם יודעים, לא היה לה שום בית חולים. למכבי יש את אסותא, לכללית 14 בתי חולים. כשאין לך בתי חולים יש לך קושי בלגייס רופאים אליך. הרופאים רוצים את כללית כי היא פרוסה ויש שם אפשרות לעבור בין בתי חולים, למכבי יש גם. זה נותן אפשרות לנתח, לעשות גם קהילה וגם בתי חולים. למאוחדת ולאומית אין היכולות הללו ואנחנו צריכים להיאבק על רופאים.
הרכישה של הרשת הזו, שיש לה פריסה ארצית, מחזקת את מאוחדת מאוד ביכולת שלה להביא רופאים למאוחדת. אנחנו אומרים להם שאם הם באים אז יש בתי חולים של הרשת שהם יכולים - - -
סיגל רגב-רוזנברג
¶
תראה, אני לא יכולה להגיד את הנתון המדויק. בתי החולים האלה הם בין 15%–20%. זה בנוי כך.
היו"ר חיים כץ
¶
אני עוצר אותך לרגע. חבר הכנסת משה אבוטבול צריך לעזוב אותנו לטובת דיון בוועדה אחרת, הוא רוצה להשמיע את דבריו לפני זה. חבר הכנסת אבוטבול, בבקשה.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
אני לא חבר במאוחדת, כל מה שאני אומר הוא מתוך רצון אמיתי לעזור. כראש עיר בעבר הייתי חונך כמעט פעם בחודש מרפאה בבית שמש. העיר הייתה בצמיחה ותמיד היו מוקמות מרפאות. אני חייב לומר, ואני אומר את זה גם בשביל הגילוי הנאות, בתי עובדת במאוחדת כאחת הפקידות. אני אומר את זה, אני לא צריך את בתי לנושא הזה כי אני מכיר את זה מזווית קרובה. היו לי הרבה חברים טובים, שי שאול ועוד, כל פעם היינו רואים חדשנות מאוד גדולה. אם זה הנושא של טרם שמאוחדת משקיעה בו רבות, אם זה נושא של מוקדים של שבת בעיר בית שמש.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
התחרות הייתה מאוד קשה. בעיקר בין מכבי ולאומית. כללית הייתה פחות דומיננטית בנושא הזה באותם הזמנים. שלוש הקופות האחרות לטשו עיניים אל המשפחות ברוכות הילדים. זה יכול לקרות גם אצלנו וגם במגזר של אחינו הערבים. אני אומר שאני מבין שיש צורך מסוים ויש לעשות זאת, איני נכנס לפרטים כי הוועדה בוודאי תשקלל עוד נתונים. לדעתי, היות שיש קופות קטנות, צריך לחשוב איך ליצור מיזוג מסוים - - -
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
אבל אתה קצת יותר שנים ואתה בקיא ממני. החשיבה צריכה להיות מה טוב לאזרחים. אני חייב לומר, אפילו שאני לא חבר שם, אני רואה שאנשים מצביעים ברגליים ומתרוצצים כדי לעשות את עבודתם. בית שמש היא סמל לעיר שהתפתחות מאוד גדולה בשירותי הבריאות קרתה בגלל התחרות. אני אומר לך, חיים, אתה צריך - - -
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
אני אומר את זה אמיתי. כל פעם היו מביאים את שר הבריאות לחנוך מרפאות. הרי בניתי 40,000 יחידות דיור בבית שמש, אז כל פעם זה עוד שכונה ועוד שכונה וזה לא נגמר. זה עשה טוב לראות - - -
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
זה עשה לו קצת חררה, אבל בסדר, אנחנו חברים טובים. אני מבקשת שהתמונות שאת מציגה, ויפה שאת מפרגנת לשאר הקופות ולא רק לכללית, אבל באמת, היות שאת היית בכללית אז יש לך יכולת לדעת גם מה קורה בחצר האחורית של הקופות האחרות. אני רוצה לאחל לוועדה הצלחה.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
כמו שאמר חבר הכנסת אבוטבול, תחרות היא דבר נכון וטוב לאזרח. זו המטרה של הכנסת וגם שלנו.
אז זו רכישה אחת שעשינו, חשבנו שהמדינה תחלק את בתי החולים הממשלתיים שלה, רצינו לעשות הפרדה בין משרד הבריאות לבין הבעלות שלו על בתי חולים. היו על זה דיבורים, אתה יודע טוב ממני שרצו עשרות פעמים להפריד את בתי החולים הממשלתיים ממשרד הבריאות. חשבו לחלק אותם לקופות. כשהבנו שזה לא יקרה, ובתי החולים הממשלתיים יישארו במשרד הבריאות לעד, אז חיפשנו רשת על מנת לחזק את השדרה הרפואית של מאוחדת.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
כן. יש לנו הסכמים עם כללית ומכבי, שתי הקופות עובדות איתנו. הרשת הזו היא רשת של מאוחדת אבל היא רשת עסקית לכל דבר.
רציתי להראות לכם שמאוחדת היא הראשונה בארץ שהכניסה מיכון רובוטי לבתי מרקחת. אני מציינת את זה כי זו קופה קטנה שחושבת מחוץ לקופסה. גם הקופות הגדולות וחברות הפארם באות ומעתיקות מאיתנו.
הקופה משתמשת במערכות תומכות החלטה. יש לנו מערכות שיתוף פעולה עם IBM WATSON
כדי להוריד בעיות בהיריון. יש לנו מערכות תומכות החלטה לרופאים, זאת על מנת לצמצם תביעות. יש מערכות ניהולית, כל מנהל בקופה – מנהל מרפאה, אחות אחראית, רופא מחוזי – כולם משתמשים במערכות עזר לניהול מהמתקדמות ביותר. זה נותן יכולת לקבלת החלטות וניהול בכלים המתקדמים ביותר שיש היום.
יש לנו מערכות דיגיטליות, נשים בהריון שנמצאות בסיגון מקבלות ערכה ביתית לבדיקת שתן. הן מצלמות את הסטיק בטלפון החכם ומקבלות תשובה במקום לגבי תקינות הסטיק והפניות רפואיות בהתאם. אלו עזרים שיש לנו לטובת כל סוגי האוכלוסייה.
יש לנו פלטפורמה שנקראת "מאוחדת היברידית" אולי ראיתם את זה בטלוויזיה. זה שיתוף הפעולה שלנו עם חברת AW. יש לנו פלטפורמה הכי טובה בארץ, יותר מכל הקופות, הפלטפורמה הזו היא מעבר לסתם ביקור רופא. הרבה אומרים: "טוב, זה בסך הכול ביקור רופא בדיגיטל". נכון, זה כלום, כי בסך הכול הרפואה הראשונית בישראל זמינה. כמעט כל אחד מאיתנו יכול להגיע לרופא ליד הבית. אז מה הביג דיל? הדיגיטל הזה יביא מודלים רפואיים מתקדמים לבתי האנשים, למאושפזים, לחולים כרוניים שהיום לא מטופלים באף קופה עד הסוף. זה יעזור מאוד לטייב ולהדק את הטיפול בהם. תהיה אחות היברידית, דיאטנית היברידית ועוד.
אמרו לי שזה יתאים רק לאוכלוסייה שמחזיקה מכשירי טלפון חכם. אז אנחנו פותחים את זה לטלוויזיה למי שלא זמין לטלפון חכם. זאת רפואת העתיד, אני גרה בגבעתיים, שבע דקות מבית החולים שיבא. כשזה לא יום שבת זה כמעט חצי יום להיכנס ולצאת מהרופא שם.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
היה חשוב לי שמאוחדת זה לא רק גיוס וקופת בוטיק אלא גם שירותי רפואה מתקדמים. אנחנו כל הזמן חושבים. אנחנו משבשים שוק, נכנסנו עם הדיגיטל וכל הקופות אחרינו. כל הקופות שכתבו את החומרים שלנו, הפיצו אותם לרופאים, ניסו לכנס. אנחנו מעודדי שוק.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
יש לנו שירותי ביקור רופא לבתים. סיעודי זה משהו אחר, בערב יש לנו גם מאוחדת היברידית בדיגיטל, יש מוקדים במרפאות, ויש מוקדים שפרוסים בכל הארץ. זאת הקופה עם ההוצאה לנפש למיון הכי נמוכה. הסיבה היא שנעזרים יותר במוקדים מאשר בחדרי מיון. מאוחדת מאוד פרוסה במוקדים. יש לנו מוקד שעובד בטורים, כמעט כמו ההיקפים של בית החולים שערי צדק. יש פריסה טובה של מוקדים. חשוב לי שתדעו שאנחנו מאוד משקיעים בצד הרפואי.
מצבה הפיננסי של הקופה
¶
כולם מכירים את השקף הזה, אתה בטוח מכיר את השקף הזה, זה שקף שאומר שאם היו נותנים היום לקופות את מה שנתנו לקופות בשנת 1995 בחוק שאדוני לא אוהב אותו, חוק ביטוח בריאות ממלכתי, העלות לנפש הייתה באותו יום, אם היות מצמידים אותו נכון - - -
סיגל רגב-רוזנברג
¶
השקף הזה אומר שאם היינו מקבלים היום כקופות, כל הקופות ביחד, את מה שקיבלנו ב-1995, היו היום לבתי החולים עוד תשעה מיליארד שקלים ולקופות עוד 18 מיליארד שקלים. זה מה שהיה היום אלמלא החליטו לשחוק אותנו. החליטו לשחוק אותנו מכמה סיבות: סיבה אחת, מבחינת מי שיושב פה, כל הזמן הארגונים הציבוריים נחשבים ללא יעילים, זו האידיאולוגיה השלטת בקרב נערי האוצר. לפי דעתם אפשר להתחיל להרעיב ונראה מה יקרה.
אז הם התחילו להרעיב ואז החלו הסכמי הייצוב שאתה בטח מכיר אותם. לאט לאט שוחקים אותנו. אני חייבת להגיד שבין 1995 ל-2010 הקופות, בגלל שהיה כסף בשנים שלפני, לוקח המון זמן להשקיע, זה לא זבנג וגמרנו. הכספים שהושקעו בין 1995 ל-2010 הם התוצאה של מה שאתם רואים היום – מערכת בריאות שנמצאת היום. לוקח זמן להשקיע במיטות, MRI, מכשירים, הכשרת רופאים, מודלים. זו מערכת שזזה לאט. ההשקעה של הכסף שהיה אז בכל הקופות, ובמיוחד במכבי וכללית, גרם לכל המערכת להשתפר.
איך מודדים היום את המערכת? לפי שני פרמטרים: תמותת תינוקות ותוחלת חיים. בנק ישראל אומר שהמצב טוב כי יש תוחלת חיים גבוהה ותמותת תינוקות נמוכה. מספר הרופאים לנפש סביר, אז הכול תקין.
ככה לא מודדים מערכת. הגיע הזמן שבנק ישראל ומשרד הבריאות יבנו מודל להערכת מערכת בריאות. בסוף חולה הוא חולה הוא חולה. יש חולי סכרת, האם יש פחות קטיעות במדינת ישראל? אם יש פחות פגיעה באיברי מטרה? איך נראית תוחלת החיים, שלוש שנים סיעודי במיטה? אני אומרת לכם שאין מדדים להערכה של מערכת הבריאות. אנחנו נמשיך להאריך חיים של אנשים שישכבו עוד שלוש וארבע שנים במיטות שלהם. אלו לא מדדים למערכת בריאות.
צריך למדוד כמה זמן לוקח לאדם לעשות בירור במערכת, לפעמים זה לוקח גם שמונה חודשים וזה לא תקין. מי עושה ניהול תיק לאדם שהוא חולה מורכב? לא תמיד יש יכולת לרופא המשפחה לעשות זאת. יש לי הרבה מה להגיד על מה שקרה במערכת הרפואה. בסוף, מדובר בכסף שנלקח מכל מערכת הבריאות, ועכשיו אנחנו מנסים לתקן ולא מצליחים לגמרי. זה מה שקרה באותם שנים. מה שמספרים לכם פה הכלכלנים, שהמדדים בסדר, הם בסדר רק לכאורה. זה נוח לכולם להגיד שהכול בסדר.
אתם צריכים להבין שגם כסף לא יעזור. גם אם אתה הולך היום ל- medica, כסף לא תמיד קונה בריאות, זה במקרה הטוב עוזר לך להקדים תור או לבחור רופא. אין תחליף למערכת הקהילתית. בסוף, כשאתה נעשה חולה קשה, הכסף לא עוזר. בסוף אתה נכנס למחלקות הפנימיות בבתי החולים הציבוריים, אתה נזקק לרופא הקהילה. כשאתה נמצא עם מכשירים בבית אתה צריך את המערכת הקהילתית, אין מערכת פרטית שיודעת לטפל בבעיות הללו. גם העשירים ביותר לא מבינים שיש צורך לכולם ברפואה קהילתית חזקה.
היו"ר חיים כץ
¶
סיגל, עוד עשר דקות ננעל הדיון, תתחילי לדבר על הקופה. הראית שקפים במשך 50 דקות ולא דיברת על המהות. דברי רק עליכם, אני יושב ומקשיב לך ואת מאוד מעניינת. את סוקרת את מצב הבריאות במדינת ישראל אבל את לא אומרת לי מה צורכי הקופה שלכם. היא מיותרת? רק רגע, חבר הכנסת אופיר סופר רוצה לשאול שאלה, בבקשה.
אופיר סופר (ימינה)
¶
שלום, אני עברתי למאוחדת לפני מספר חודשים. הסיבה למעבר היא שלא נהניתי מהשרות של מכבי. אני גר בפריפריה, בצפון. שאלתי היא מה יגדיל את התחרות בפריפריה.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
מה שהשקף הזה מראה, שהוא עמוס קצת, שבין 2010 ל-2019 כל התקציבים של המערכת עברו לשתי קופות – מכבי ולאומית. זה שקף מכונן, מאוחדת נשארה מאחורה, כללית לכאורה נשארת מאחורה גם היא, אבל היא מקבלת כספים מבתי החולים שלה.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
נכון. ב-2011 נכנס דוקטור אשר אלחייני להיות מנכ"ל, החליף אותו זאב אורנברט. בשנים האלה מאוחדת התייעלה מאוד, נעשה רה-אירגון של הקופה, היא פיתחה שירותים וקנתה המון ציוד. בשנים האלו היו גם הרבה רפורמות שעוקפות קפיטציה. הרפורמות לקחו כסף בעיקר ממאוחדת והעבירו אותה לשלוש הקופות המתחרות. באותם השנים מאוחדת לא הייתה צריכה את הכסף כי היא התייעלה והרחיבה.
היו"ר חיים כץ
¶
מדובר בהשקעות, לא בהתייעלות. זה כל כך לא התייעלות. התייעלות זה להיכנס למבנה האירגוני, לראות מי מיותר ומי לא.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
מאוחדת ביצעה גם את התהליך הזה. יש התייעלות בהתפתחות הילד, פיזיותרפיה, מכוני רנטגן, רופאים, אחיות. באותן השנים גדלה היעילות הטיפולית למרות - - -
סיגל רגב-רוזנברג
¶
לא, בשנים הללו קרו הרבה דברים. קודם כל, היא חדרה מאוד בצפון, היא חדרה מאוד לפריפריה.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
עשינו זאת יד ביד. המאוחדת התייעלה ומנגד גם הרחיבה. לכן, כשלקחו ממנה את הכסף היא לא אמרה שום דבר. כל זה היה עד 2018. ב-2018 מאוחדת נפלה ונמצאה בגירעון עמוק מאוד. עד אז מאוחדת לא הייתה מעולם בגירעון. ב-2018 היא נכנסה לגירעון וההוצאות שלה רדפו אותה. כולם תקפו אותה: האוצר - - -
היו"ר חיים כץ
¶
את מדברת בסיסמאות, דברי במספרים. "היינו ככה, עשינו ככה, העברנו ככה". אני יושב פה שעה ושומע אותך מדברת בסיסמאות.
היו"ר חיים כץ
¶
ובגלל זה היא רוצה לדעת פרטים ומספרים. הוועדה רוצה פירוט לגבי ההתייעלות המדוברת. הייתי יכול לא להעיר לך אף הערה, להעביר את השעה הזאת - - -
סיגל רגב-רוזנברג
¶
אני חושבת שהנושא של ההתייעלות הוא פחות חשוב. אני חושבת שהמקרו הוא יותר חשוב. ניסיתי להגיד שאתם אחראים על יצירת תחרות ואתם צריכים לעודד תחרות בין הקופות.
היו"ר חיים כץ
¶
אני חושב שאת טועה בענק. אנחנו לא אחראים, אנחנו אחראים על השירות לאזרח. התחרות בין הקופות לא מעניינת אותי. השירות לאזרח הוא המטרה שלנו.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
תחרות מובילה לטיוב השירות. ראית מה קרה כשלא הייתה מתחרה לכללית, ל-80% ממדינת ישראל היה שירות של קופה אחת. לא היו תרופות, היו אורכי תורים של עשרה חודשים. היה מונופול של קופה אחת, התחרות הובילה לזה שהמדינה מאוד השתפרה. אני חושבת שגודל מינימלי לקופה צריך להיות 20%. אם מבינים את זה - - -
היו"ר חיים כץ
¶
תראה, מאוחדת היא בנקודת איזון. לאומית נפלה, כללית ומכבי למעלה על הגרף, כולם דוחפים אותן למעלה, הן לא צריכות לא אתכם ולא אף אחד. הן יודעות את הדרך. קופות גדולות וחזקות שלא שמות על אף אחד.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
אבל הן חזקות, אתם תתנו להם את הכסף. לגבי מאוחדת ולאומית אתם תשקלו מה לעשות. אני חושבת שיש להחליט שגודל מינימלי של קופה הוא 20%, או שתעשו דואופול ושהשירות הרפואי במדינת ישראל ייתלה רק במכבי וכללית. אם לא, או שתסגרו את שתי הקופות או שתחליטו שאתם דוחפים לכיוון של 20% לקופה.
מבחינתי, מה שעשיתם עד עכשיו זה לגרום שיהיו שישה מעברים. עשיתם רצף יפה בשב"נ ובסיעודי, מבחינתכם אלו הכלים לעודד תחרות. אני חושבת שמבחינת תחרות צריכה להיות רציפות מעברית, תמיכה בכניסה של הקופות הקטנות לפריפריה. אם אנחנו נכנסים במודלים חדשניים, אנחנו מבקשים שתעזרו לנו, תנו לנו הלוואות להיכנס עם מכשור חדש וכולי.
תקציבי השיווק הם לפי הגודל היחסי של הקופה, אני מקבלת רבע מכללית לשיווק ופרסום אבל בטלוויזיה ובעיתון אני משלמת אותו דבר. למה נותנים לי רבע תקציב מכללית, האם להם עולה פחות להיות בעיתון או בטלוויזיה? זו שערורייה שנמשכת שנים ואף אחד לא עושה עם זה כלום.
כל הסיפור של תמיכת המדינה בשירותים בפריפריה: אני פתחתי 50 מרפאות בחמש השנים האחרונות בצפון הארץ ובדרום הארץ. הפסדנו שם הרבה כסף ואף אחד לא עזר לנו. זה גם חלק מהגירעון. גם בצד הכלכלי: אתם נותנים לכללית כסף עבור נוכחות שלה בפריפריה, למה? אתם בדקתם אם בכלל הכסף הזה הולך לשם? אני אומרת לכם שהכסף הזה לא הולך לשם. זה לא רק שהוא לא הולך לפריפריה –הוא הולך לירושלים ולתל אביב. נתנו לה כדי להעביר כסף. יש לתת את הכסף לקופות שנכנסות לפריפריה, פיצוי לקופות הקטנות יש כרגע רק ללאומית וזה לא מביא לה מזור. היחידה שיש לה הסכם עם האוצר וזה עדיין לא מביא לה מזור, זה לא רק כסף, זה כסף עם כל מיני כללים נוספים.
וגם כן, לקופות שאין מסת מבוטחים באזור - - - יש קנסות, יש חובת רכש. אני קופה קטנה, למה אני צריכה לקנות בוולפסון, באיכילוב, באסף הרופא, בשיבא, בשרון. לא רוצה לקנות בכולם, מכריחים אותי לקנות בכולם, מכריחים אותי להוציא את הכסף. אני רוצה להישאר גמישה, אני סמנכ"לית כספים מעולה, אביא 500 מיליון שקלים ללא עזרה. למה מכריחים אותי להוציא כסף. למה אני צריכה לקנות בכל בתי החולים במדינה לפי מה שאומרים לי לקנות?
גם הנושא המבני, אתה יודע כמה זמן לקח לי לקבל היתר לרכישת MEDICA? כמעט שנה וחצי, כמעט עשו לי סבוטאז' במשרד האוצר והבריאות. למה, אנחנו ב-2020, תסמכו קצת על הקופות. עכשיו אני רוצה להביא היתר לעשות ביטוח בחברת הבת, אני יודעת מה הולך להיות לי, 30 שנים של חגור, נשק קסדה. תהיו גמישים, תבינו שאנחנו ב-2020, זה קופות שרוצות להביא גם הכנסות מבחוץ.
גם בשב"נ, הפכתם את כל הקופות לאחידות. זה שב"נ, זה משהו מבדל - - -
סיגל רגב-רוזנברג
¶
או שהרגולציה תתקדם ולא תהפוך את עצמה למובילה. היא המחליטה, היא המובילה. על מה? תתקדמו.
סיגל רגב-רוזנברג
¶
צריך לשנות את הרגולציה. כיום הרגולציה מעודדת שתי קופות בלבד. חבל על הקופות הקטנות, אם אתם לא רוצים אותן פשוט תסגרו אותן. או שתחליטו שתוך חמש שנים שתי הקטנות סוגרות את הפערים ומתייצבות על 20%.