פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
הוועדה המיוחדת לפניות הציבור
05/08/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 17
מישיבת הוועדה המיוחדת לפניות הציבור
יום רביעי, ט"ו באב התש"פ (05 באוגוסט 2020), שעה 9:46
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 05/08/2020
פניות ציבור בנושא: מערכת הגשת בקשות לזכאות לדרגה במעונות יום ומשפחתונים, לשנה"ל תשפ"א טרם נפתחה, וחשש ההורים מתשלום מלא בהיעדר דרגה
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור בנושא: מערכת הגשת בקשות לזכאות לדרגה למעונות יום ומשפחתונים לשנה"ל תשפ"א טרם נפתחה, וחשש ההורים מתשלום מלא בהיעדר דרגה
מוזמנים
¶
חגי פורגס - מנהל תחום מטה אגף מעונות יום ומשפחתונים, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
אביעד שוורץ - רפרנט תעסוקה, אג"ת, משרד האוצר
נורית טננבוים - מנהלת רשת הגיל הרך, נעמת
פייגי טבק - מנהלת מחלקת מעונות יום, בית יעקב
משה סוויסה - ארגון "אימא"
פניות ציבור בנושא
¶
מערכת הגשת בקשות לזכאות לדרגה למעונות יום ומשפחתונים לשנה"ל תשפ"א טרם נפתחה, וחשש ההורים מתשלום מלא בהיעדר דרגה
היו"ר יעקב טסלר
¶
בוקר טוב לכולם, אני פותח את הישיבה בנושא: פניות ציבור בנושא: מערכת הגשת בקשות לזכאות לדרגה למעונות יום ומשפחתונים לשנה"ל תשפ"א טרם נפתחה, וחשש ההורים מתשלום מלא בהיעדר דרגה.
קבלת הדירוג נותנת את האפשרות להורים שיש להם ילד אחד ויותר, אז הדרגה יותר עולה, לבוא ושיוכלו לשלוח את הילדים למעון ובעצם שהיציאה לעבודה תהיה משתלמת, שיהיה להם אפשרות לצאת לעבוד ולשלם הרבה פחות, אחרת מה הם עשו בעניין הזה?
קבלת הדירוג הוא מאוד חיוני להורים, אלה ששולחים את ילדיהם למעונות ובמיוחד בשכבות הסוציו-אקונומיות שהם זכאים לסבסוד. בואו ניתן לצורך העניין דוגמא, משפחה שמשתכרת כ-8,000 שקל בחודש ויש לה שני ילדים במעון. לאחר הסבסוד הם אמורים לשלם בסביבות 1,500 שקלים. בלי הסבסוד הסכום הוא כ-4,500 שקלים. כל שנה המערכת נפתחה בחודש מאי עד לספטמבר, שאז בדרך כלל בין 70% ל-80% בערך יש כבר את התשובות מהפונים שמקבלים את הדירוג. מה לעשות, לצערי הרב ולדעתי ההורים שמצטרפים לקריאה, השנה, אני עדיין לא יודע מדוע, תיכף נשמע, נפתחה מערכת באוגוסט. זה לא היה לפני חודש ולא היה לפני חודשיים. השבוע. כתוצאה מזה ההורים חוששים שהם לא יקבלו את הדירוג עד לתחילת שנת הלימודים. להזכירכם, שנת הלימודים זה ב-1 בספטמבר. היום 5 באוגוסט.
היו"ר יעקב טסלר
¶
תיכף ניתן לכם את רשות הדיבור.
אם כל שנה לקח כמה חודשים עד שדירגו, אני לא רואה, אני אשמח אם מישהו יתקן אותי, אולי אני טועה, שפחות מחודש ימים יקבלו את הדרגה.
בשנה רגילה יש את החששות, וההורים, יש להם את האפשרות לבוא ולממן. אם אין להם את האפשרות, יש להם את האפשרות לבוא ולפנות לאחרים. חברים, אנחנו נמצאים היום בתקופה מיוחדת. במשבר הקורונה לא צריכים לבוא ולהרחיב, כל אחד מרגיש, כל אחד רואה וההורים האלה לא יודעים מה הולך להיות איתם. יתרה מכך, יש הרבה הורים שנמצאים כרגע בחל"ת. יש הרבה הורים שעדיין לא מוצאים עבודה, אבל אנחנו לא יכולים לבוא ולהגיד להורים, תשמע, אתה לא יודע מתי תחזור לעבודה, אתה לא יודע אם תמצא עבודה אחרת, אלה שפוטרו. אם הוא לא ירשום כרגע את הילד למעון, לא יהיה לו מקום ולא תהיה לו אפשרות שאם בעוד שלושה, ארבעה, חמישה חודשים הוא כן חוזר לעבודה או שמצא עבודה אחרת.
מה אנחנו מצפים מההורים האלה? אין להם את הפריבילגיה, הם לא יכולים לעשות שום דבר אלא להירשם, ומה לעשות, הם יצטרכו לחכות מתי שיישבו בתמ"ת לעבור על כל הנושא של הדרגות, ועד שהם יקבלו את הדירוג שלהם, הם בעצם אמורים לשלם כסף שאין להם.
אם ניקח את הדוגמא כמו שאמרתי קודם, שהם משתכרים 8,000 שקל ואמורים לשלם 4,500 שקל, זה 50% מהשכר. בואו לא נשכח, יש כאלה כרגע שהם באבטלה כמו שאמרתי, שהם מקבלים 70% מההכנסות שלהם. מה מצפים?
חבר הכנסת ינון אזולאי, בבקשה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בוקר טוב לכולם, אדוני היושב-ראש, אני פעם ראשונה נמצא אצלך בדיון, אז לברך אותך בהצלחה ושתהיה קדנציה ארוכה ובריאה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
האמת היא, תמיד אני בדיונים על מעונות אז אני אומר גילוי נאות. אשתי מנהלת מעון, מעון לא שלה אלא שכירה במעון. יש בני משפחה שיש להם מעון, אז זה גילוי נאות שאני בתחילת דיון כזה אומר אותו, אבל זה לא ממעיט אלא זה רק מגביר יותר את העניין שלי מבחינה הציבורית, שאני מבין אותו מקרוב.
הזכרת את הנושא של הדירוג, שבכל שנה, זה נכון, נפתח במאי והשנה כשלושה חודשים אחרי, כלומר אנחנו נמצאים באוגוסט וזה נפתח באוגוסט. אנחנו יודעים שגם כשזה נפתח במאי, לא כולם מצליחים לקבל את הדירוג ב-1 בספטמבר, להיכנס עם דירוג. ברווחה יש את המוקד שאני עדיין גם לא מבין למה במוקד הזה עדיין אנחנו עומדים בכלל על טופסולוגיה ידנית, אז בואו נגיד שיש ציבורים שלנו, למשל הציבור החרדי או ציבור שלא משתמש עם האינטרנט, זה בסדר, אבל אתה יכול להרוג את הביורוקרטיה בזה שקודם כל גם תשים טופס מקוון. אין את זה עדיין. אין עדיין טופס מקוון שנמצא ברשת ולכן אני קודם כל אומר, זה חייב להיות על מנת להוריד את זמני ההמתנה, בכלל את כל ה-30 ומשהו טפסים שצריכים למלא. זה דיון בפני עצמו שכל שנה עולה מחדש וכל שנה זועקים על זה וכל שנה אומרים שישפרו ולא משפרים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני מאמין שבעזרת השם אם אתה תעמוד על זה, וכשאתה רוצה, אני מכיר אותך שאתה יודע לעמוד על דבר ולהצליח בו ואני מקווה שבאמת השנה הזאת זה יהיה השנה האחרונה לביורוקרטיה.
עכשיו לגופו של עניין שלשמו התכנסנו. הדירוג כמו שכבוד היושב-ראש אומר, הוא בעצם בא ונותן סיוע להורים. אני חושב שזה גם להורים וגם למוסד עצמו כי ברגע שאנחנו יודעים לקראת מה אנחנו הולכים, אז יש תוכנית, יודעים שההורה הזה, זה מה שהוא משלם, אין לנו כל חודש איתו את הסיפור. הוא יודע מראש מה הוא הולך לשלם, הוא יודע מה הוא הולך להוציא, וכמה זה חשוב בתקופה כזאת שיש המון הורים בחל"ת. אם אנחנו נסתכל על זה שעכשיו אנחנו נמצאים לפני חגים ונבוא ונבקש מההורים לשלם את הסכום המלא, אז זה דבר שהוא לא נורמלי.
הקריאה הראשונה שצריכה לצאת מפה להורים ששנה שעברה היה להם דירוג, שהדירוג הזה ימשיך. על זה אנחנו לא מדברים בכלל. הדירוג הזה אמור להמשיך בכל מצב. תעשה העתק-הדבק. אחרי חודש-חודשיים הבאת לו את הדירוג, זה גם ימריץ את הרווחה לעשות את הדירוג הזה. לא מתאים לך? אנחנו נחזיר את זה. זה הדבר הראשון.
דבר שני, אין שקיפות בנתון הזה, למה? שנה שעברה החישוב במחשבון אומר 36 כפול 4. אם הורה מתקשר, שואל מה הדירוג שלי? אני רוצה לדעת איך אתה מחשב. אומר לך, 4.3, הווה אומר שמ-144 שעות שהוא היה צריך להוכיח, עכשיו זה 154 שעות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הבאת עוד 10 שעות. גם ככה ההורים בחל"ת. עובדי הוראה, הרי יש להם שעות קבועות. אתה בא פה ופוגע פעמיים בהורה, בילד הזה, וחייב להינתן פתרון לזה. גם לאלה שעכשיו חדשים, השנה נכנסים, צריך לתת פתרון גם למוסדות וגם להם כדי שבאמת ידעו לתכנן את השנה שלהם.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
כמו שאמר ינון ואתה אמרת, יש פה שני דיונים. יש דיון שלדעתי אתה צריך כבר היום לקבוע תאריך, בעוד חודש לדון על כל הסיפור הזה של המעונות, על צורת הרישום, הביורוקרטיה, הטופסולוגיה. משהו מטורף. זה אחד.
שניים, יש עוד משהו אחד. אנחנו בעוד שבועיים אמורים להתחיל במעונות, שלושה שבועות, כל אחד לפי הלוח שלו. ברור לכל בר-דעת שאם המערכת נפתחה ביום ראשון האחרון, גם אחרי מאמצים מרובים של כולם אין דרך שיהיה לאף אחד דירוג. אני מעריך שכמעט אחוז אפסי במעונות יום שולח בכלל למעונות יום כשהוא משלם 2,500 שקל. אנשים שהולכים למעונות יום, על פי רוב כשהם זכאים. לתת לבן אדם להיכנס למעון בעוד שבועיים ולשים צ'ק של 2,500 שקל עכשיו, זה לא מעשי. לא צריך להסביר למה. זה לא משנה. זה גם בשנה רגילה. לא צריך להגיע לקורונה בשביל זה ולא לאבטלה. אף אחד לא שם 2,500 שקל. אם הוא שם 2,500 שקל, על פי רוב הוא הולך לבית פרטי. זה דיון בפני עצמו.
בעבר המדינה ידעה להתמודד עם הדבר הזה, הייתה מעבירה 80% והיו לוקחים ממוצע, זאת אומרת שאלה שמשלמים פחות היו משלמים טיפה יותר, ואלה שמשלמים יותר היו משלמים טיפה פחות לתקופה של שלושה חודשים, ארבעה חודשים עד שיגמרו את הרישום. הדבר הזה צריך להתבצע מיידית.
צריכה להיות החלטה, מעבירים 80% ממה שהיה שנה שעברה. את ה-20%, עם כל הצער וכאב, המוסדות קצת יספגו לתקופת המעבר. אין דרך אחרת להניע את המשק בכלל בשביל שאנשים יוכלו ללכת לעבודה. צריך פתרון זמני כמו שהיה בעבר. זה לא משהו שהמדינה לא יודעת לעשות את זה. אנשי משרד הרווחה צריכים להוציא הודעה היום שהם נותנים למוסדות את ה-80%. אנשים ישלמו ממוצע ואז יוכלו לפתוח את השנה.
אני מאמין כמו שאמר ינון, שיושב-ראש הוועדה יקיים דיון מעמיק בעניין, של הביורוקרטיה, למה זה לוקח כל כך הרבה, למה זה לא מה שאוטומטי במחשב, בן אדם יכניס נתונים, יקבל תשובות. כל השאלות האלה יצטרכו להיפתר. כרגע אנחנו מדברים על פתרון מיידי שצריך עזרה ראשונה. מדינת ישראל צריכה להודיע, אנחנו מעבירים 80% על בסיס שנה שעברה, קחו ממוצע מההורים, ההורים יקבלו או החזר או יצטרכו לשלם טיפה יותר אבל יהיה איזשהו ממוצע. שנת הלימודים זה שנת הלימודים. אין דרך שהמשק יתחיל לנוע בלי שיהיה פתרון מיידי.
היו"ר יעקב טסלר
¶
תודה. כמה שידוע לי, עדיין לא פרסמו את הטבלה. מראש הוא לא יודע לומר לקראת מה הוא הולך.
היו"ר יעקב טסלר
¶
הרב פינדרוס, אני רק מוסיף את הנתון הזה לראות איך זה עובד העסק הזה. לא מספיק שאין להם את הדרגות, פתחו את המערכת מאוחר, לא פרסמו את הטבלאות.
לפני שאני חושב שנשמע את אנשי המקצוע, גברת טבק, בבקשה.
פייגי טבק
¶
אני פייגי טבק, מנהלת מחלקת מעונות יום בבית יעקב. לנו יש 40 מעונות יום ברחבי הארץ, 2,500 ילדים.
כל מה שנאמר פה הוא נכון, חשוב, קריטי, לחוץ. מעבר לכך שאנחנו לאחר שנה מאוד מאוד קשה, מאוד מאתגרת, מאוד טראומטית, אנחנו ממש מלקקים את הפצעים.
אחרי משבר הקורונה אנחנו לא חזרנו לעצמנו. הרבה ביטולים, הרבה בידודים, הרבה ניודים מפה ולשם, זאת אומרת אנחנו כבר על כרעי התרנגולת. אנחנו ממש מחזיקים חזק ואוספים את עצמנו בכלל שנוכל לפתוח שנה, אז גם המכה הזו שהגיעה לנו עכשיו וחוסר הוודאות ושיתוף הפעולה בכלל, במקום שיהיה לנו מעטפת, לא קיבלנו את מה שהובטח לנו, לא 300 שקל של יוני, לא קיבלנו תוצאות ועדה. הקורונה המשיכה ולא קיבלנו מענה וגם הקשיים מסביב.
משה סוויסה
¶
אני מודה לכבוד היושב-ראש על ההזדמנות לבוא ולהביע את הקושי של מנהלי המעונות אבל לא רק, אלא של ההורים ושל הציבור.
הנושא שאנחנו בעצם התכנסנו לשמו זה הנושא של אישורי הקבלה שנשלחו או שעודכנו. ההורים יכולים להכניס את הפרטים שלהם רק מלפני כיומיים. כל שנה אנחנו מקבלים את אישורי הקבלה כבר מחודש מאי. ההורים מכניסים את הפרטים שלהם, מכניסים את התלושים, מקבלים דרגות, כשאנחנו בספטמבר כבר עומדים על בין 80% ל-90% דרגות מסודרות, שבכספים האלה אנחנו מממנים את הפעילות של המעונות. היום המצב הוא שכולם בחופש, אישורי הקבלה יתחילו להתעדכן רק בספטמבר. אנחנו חושבים שנגיע למצב של 90%-80% דרגות, שווה ערך לכסף שאנחנו אמורים לממן את הפעילויות רק בינואר.
כבוד היושב-ראש, אמור לי מאיפה אנחנו יכולים לממן את הכספים האלה דווקא בתקופה הזאת, דווקא בתקופת הקורונה?
משה סוויסה
¶
ברשותכם עוד נושא אחד, ואני מודה כאן לחבר הכנסת ינון אזולאי, נושא שאני חושב שזה הנושא לדעתי עוד הרבה יותר מהותי.
במבחני הכנסה שהשנה קבעו, בדרך כלל בכדי להגיע - - -
משה סוויסה
¶
אנחנו יודעים שהציבור היותר מוחלש, מעמד הביניים היה מגיע בקושי לדרגה 3 שזו הדרגה הנמוכה, בקושי ל-145 שעות. איך אנחנו יכולים עכשיו במצב הקורונה שבקושי יש עבודה, עוד להוסיף להם 10 שעות? אנחנו, מנהלי המעונות פחות "נפסיד", אבל מי שיפסיד, למי שיגרמו בעיות קשות זה להורים שלא יהיו להם שעות מאיפה לעבוד ולהביא לדרגה יותר נמוכה.
נורית טננבוים
¶
שלום, אני בעצם מייצגת את נעמת שזו הרשת הגדולה ביותר של מעונות היום המפוקחים.
חשוב לי להדגיש שבתקופה הזאת הבעיה העיקרית זה באמת שהציבור מאוד מבולבל, וכל הבלגאן עם הנושא שאין דרגות יוצר כאוס מעבר ללחצים שקיימים היום בעידן הקורונה. שנים הדרגות היו נפתחות כבר במאי. באמת המשרד השתפר מאוד בתהליך. במאי כבר קיבלו דרגות ואז באוגוסט כשהמחירים פורסמו, היה אפשר להגיד להורים מה הדרגות שלהם והכול זרם. הבנתי שהייתה בעיה השנה עם הקורונה, אבל זה לא יכול להיות שאנחנו נמצאים בעצם שלושה שבועות לפני פתיחת שנת לימודים, הורים היום מנסים, ואני מקבל כל הזמן וואטסאפים, מנסים להקליד נתונים. אין הצהרות בפנים, אין הצהרות חד-הוריות, אין הצהרות שהם יוכלו לעשות, כלומר דרגות בטוח לא יהיו בספטמבר.
נורית טננבוים
¶
נכון, ועדיין אי אפשר להזין נתונים. ב-1 בספטמבר להורים לא יהיו דרגות, אנחנו, הארגונים, נאלץ ללכת לקראת הורים באמת במצב קשה ולתת להם מימון ביניים. כמו שנציגת בית יעקב אמרה, אנחנו לא קיבלנו את כל ההשלמות וזה פשוט תחילת שנה עם כאוס ועוד לא התחלתי לדבר על ההתנהלות בקורונה שזה כאוס בפני עצמו. חייבים לפתור את הבעיה הזאת ולתת איזשהו פתרון יצירתי כדי להזרים להורים משהו כמו דרגות ביניים כמו שאתם אמרתם.
היו"ר יעקב טסלר
¶
תודה. אני פונה בבקשה לחגי פורגס, מנהל תחום מטה אגף מעונות יום ומשפחתונים. מה שלומך?
היו"ר יעקב טסלר
¶
מקווה שיהיה יותר טוב. אתה ודאי שמעת והאזנת פה לכאב של כולנו. אנחנו בעצם צועקים פה את הכאב בראש ובראשונה של ההורים ושל הילדים, ויש שם תינוקות, וכמובן של הגופים, מנהלי המעונות. בוא תעשה לנו קצת סדר.
חגי פורגס
¶
אוקיי. כמה דברים מורכבים ואני מקווה לעשות סדר. אז באמת כל שנה מבחני התמיכה, אנחנו עובדים עליהם בסוף שנה קלנדרית. לצורך העניין, שנת לימודים מתחילה בספטמבר וכל שנה בערך בדצמבר אנחנו מתחילים כבר לעבוד על מבחני התמיכה של שנת הלימודים שלאחר מכן. בשנת הלימודים הזאת עשינו אותו דבר. אנחנו כבר בדצמבר התחלנו לעבוד על מבחני התמיכה, להכין אותם לשנה הבאה. כבר גיבשנו רשימה של נושאים שאנחנו רוצים להציף אותם לכל מקבלי ההחלטות והגורמים הרלוונטיים שמאשרים אותם. הייתה לנו טיוטה וברגע שרצינו להתחיל להעלות אותה לדיון עם כל השותפים, לצערי התרגשה עלינו הקורונה ושיבשה את כל לוח הזמנים. כשהבנו שאם נרצה להתעקש על להכניס את השינויים האלה שבדרך כלל יכולים לערוך שבועות ארוכים של דיונים, אז אנחנו מעדיפים כבר להישאר עם אותם מבחנים של שנה שעברה, לצערנו.
חגי פורגס
¶
לא, לא, הבנו את זה באזור אפריל. באזור אפריל-מאי אני חושב שזנחנו, שוב, בצער רב את כל השיפורים והשינויים שרצינו לעשות, חלקם שינויים שהם שינויי ביורוקרטיה וחלקם זה שינויים מהותיים בתנאי הזכאות, כששוב, אולי זה יפתיע מישהו אבל זה לא עלה בגלל שתכננו להעלות את זה לכל השותפים, אבל זה ירד אז פשוט דחינו את זה.
חגי פורגס
¶
זה לא היה שינוי. מבחני התמיכה מדברים במונחים של שעות שבועיות. מבחני התמיכה לא השתנו. מבחני התמיכה משנה שעברה נשארו זהים לחלוטין. הדבר היחיד שהשתנה זה תאריכים מתש"פ לתשפ"א וכדומה.
חוק שעות עבודה ומנוחה, שעות העבודה המקובלות במשק השתנו ואנחנו התאמנו את מבחני התמיכה לשינויים האלה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
רק אני אסביר. אנחנו דיברנו על ה-36 כפול 4. הם אומרים, לא, יש בחודש אחד לארבעה שבועות - - - אז זה יוצא 4.3.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה לא שהשנה פתאום השתנתה ויש יותר ימים בחודש. כל השנים זה ככה. השנה הם הסכימו שיהיה 4.3. כביכול השנה הם אמרו, בואו נתאים את - - -
היו"ר יעקב טסלר
¶
אז מה הוא אומר שזה לא השתנה? לא הבנתי את התשובה. אתה אומר תש"פ, תשפ"א, זה אני מבין.
חגי, נחזור למה שחבר הכנסת ינון שאל אותך. בוא תמשיך הלאה.
חגי פורגס
¶
אני גם לא מנסה להתחמק. אני אמשיך. אמרתי, באזור חודש מאי הבנו שהשנה הזאת שנה מורכבת ואנחנו מעדיפים שהשינויים החשובים שרצינו לעשות, העדפנו לדחות אותם, העיקר כדי להעלות מוקדם. היה איזשהו תהליך ואז בעצם שחררנו את מבחני התמיכה. לקח זמן עד שזה אושר. זה אושר בשבוע שעבר באמת, בזמן שיא של חמישה ימים, שזה לא קרה שנים. בדרך כלל מהרגע שמבחני התמיכה מאושרים עד לרגע שמערכת המחשוב עולה לאוויר, מדובר בערך בחודשיים-שלושה. אנחנו השנה עשינו את זה בחמישה ימים, זמן שיא.
חגי פורגס
¶
הכול בסדר. אני אומר, כולם פה עצרו את העבודה, שמו בצד את כל הדברים הדחופים כולל דברים חשובים של קורונה והתמקדנו רק בהעלות את מערכת הסבסוד לאוויר, וזה היה באמת ביום ראשון.
עוד מעט אני אתייחס להצעה שעלתה פה, של ה-80% מה שנאמר. אנחנו כל הזמן משפרים את העבודה, מייעלים את העבודה, בין אם זה בעבודת המוקד הטלפוני שזה פחות רלוונטי למבחני התמיכה או לנהלים או לתנאי זכאות וכו'. זה ממש בהפעלת מיקור החוץ. לצורך העניין, זה משהו שאנחנו מתקנים ומשפרים, וגם בכל מיני סוגיות שעולות אלינו, בין אם זה הגיע מנציבות תלונות הציבור למבקר המדינה שהנחה אותנו. ממה שהבנתי, לפי החוק אנחנו חייבים לעשות את מה שהוא אומר, אז כל מיני דרישות שהיו וירדו, שהן לא כתובות במבחני התמיכה כמובן. מבחני התמיכה אם כתוב, אי אפשר לפעול בניגוד לזה, אבל כל מיני פרשנויות שעד עכשיו פירשו לחומרה, אז משנים את הגישה והדברים האלה משפיעים על קצב מתן הדרגות. אני אומר שוב, לצערנו הסיפור הזה טופל מאוחר ואנחנו מודעים לזה ואנחנו עושים את כל המאמצים.
חגי פורגס
¶
טבלאות שכר הלימוד תמיד מתפרסמות לקראת סוף חודש אוגוסט מהסיבה הפשוטה, הטבלאות נגזרות מהתעריף המפוקח. את התעריף קובעת ועדת המחירים.
פייגי טבק
¶
כל שנה יוצאת הנשמה. בגלל שהשנה לא היה אישור קבלה וכל הזמן אמרו שזה בגלל שיש שינויים ארוכים במבחני התמיכה, אז הפעם ההפתעה יכולה להיות יותר גדולה. זה הפחד.
היו"ר יעקב טסלר
¶
חגי, בוא נהיה כרגע ענייניים. כשאני הייתי ילד והלכתי לתלמוד תורה וקמתי מאוחר, אז הבאתי תירוץ מה הסיבה, אבל מה לעשות שבאותו שבוע זה קרה לי כמה פעמים והיו עוד כמה ילדים, אז הם החליטו שנשים בכיתה שקית עם תירוצים, "קמתי מאוחר", "היה לי חתונה", "הייתי אצל הרופא", כל מיני תירוצים וכל אחד שלף. אחרי שגמרו את הכול, אמרו, אתם כבר התחלתם למחזר. לא שאני לא מאמין לך.
היו"ר יעקב טסלר
¶
אני לא מזלזל, אני יודע איפה אנחנו נמצאים, אני חלק, כולנו חלק. אנחנו נמצאים בתקופת חירום, תקופה מיוחדת והכול בסדר, כל אחד מבין את השני, אבל חגי, בוא תאמר לי בבקשה מהיכן ההורים האלה יבואו ויוציאו כסף שאין להם? אני לא צריך לבוא ולספר לך, בשגרה קשה להם. הממשלה חילקה מענקים. למה קיבלו את המענקים האלה? התחיל עם ה-500 שקלים ועכשיו עברו לפי מבחן הכנסות, לפי הילדים, המשפחה. למה חילקו את זה? ללחם, לחלב. ההורים אומרים, הכול טוב ויפה. אני גם מבין אתכם. אף אחד לא מביא מתנות לאף אחד. אנחנו במצב קשה, אתם במצב קשה, אבל יש הבדל קטן: האוצר עם רצון טוב ואתם צריכים לעזור לנו, לדחוף למהלך הזה, מה שהציעו לפה ולכם יש את היכולות יותר מההורים לבוא ולסבסד. אני לא מבקש מתנה.
כל פעם שאנחנו מגיעים לאוצר אז התשובה היא, תיכף נפנה אליהם, אין כרגע כסף, אין תקציב, כל הדברים האלה. גם תירוצים טובים, אבל לא זו הבקשה פה. הבקשה פה היא שהאוצר יבוא ויסבסד בינתיים לחודש, חודשיים, שלושה. מבחינתי זה יהיה לחודש. אתם תעשו את המלאכה, לא יודע איך זה עובד בדיוק אצלכם. אם צריכים יותר כוח אדם, אז צריכים להשיג כוח אדם. אולי זה גם עניין של כסף. ברגע שאתם תזדרזו ותקבעו את הדרגות, מייד תקבלו את הכסף חזרה, אבל ההורים האלה כפי ששמעת את החברים פה, זועקים את הזעקה של ההורים. אין להם מאיפה לבוא לממן את זה. מאיפה הם ישלמו כרגע 4,500 שקל? אל תתפוס אותי בדיוק בסכום. אין לי ספק שלאלפי הורים במדינת ישראל זה הרבה יותר מה-50% מהשכר שלהם, לכן חגי, בוא נשים כרגע את התירוצים הנכונים והאמיתיים בצד.
אתה כאבא לילד, בוא נחשוב דקה, ניכנס לנעליים שלהם, נחשוב מה שעובר עליהם, את אי-הוודאות. אני לא צריך לבוא ולשתף אותך מה זה אומר שהורים יושבים בבית ואין להם עבודה, שנמצאים בחל"ת ונמצאים בכלל כפי שהציגו קודם, באי-ודאות. הדבר הזה מקשה עליהם פי כמה וכמה. מה חשבת, חגי? מה ניתן לעשות?
חגי פורגס
¶
לפני שאני רגע אתייחס לפתרון שהעלו, אני כן רוצה לחזור ולהגיד, אנחנו מבחינתנו נעשה את כל המאמצים לזרז כמה שיותר מהר את הטיפול, גם אם זה בהיבט של התפעול של הדבר הזה וגם אם בהיבט של זריזות במתן מענה לבעיות.
חגי פורגס
¶
יש לנו זמן ממוצע למתן דרגה, זמן ממוצע לטיפול במסמכים. אין לנו פה תאריך יעד. אם אני אגיד לך חודשיים תאריך יעד, זה לא ייתן מענה. אני גם לא יכול להגיד לך שלושה ימים, כי אם אני אגיד לך את זה, אני אשקר.
היו"ר יעקב טסלר
¶
בוא תשתף אותי בבקשה. כשאתה מגיע ואתה אומר, אנחנו נעשה את הכול, נזדרז, נתייעל, מה זה אומר?
חגי פורגס
¶
אני אתן לך דוגמא מהשנה. עד עכשיו כדי להקליד נתונים מתעודת הזהות ישב נציג במוקד הטלפוני, ההורה שלח לו צילום תעודת זהות ואז הוא החזיר אותו כי זה היה מטושטש, ואז הוא שלח לו שוב ואז הוא החזיר אותו כי זה לא היה קריא, ואז הוא החזיר לו שוב והיה לו מחוק בקצה הספרה האחרונה של תעודת הזהות. רק הדבר הזה לקח לפעמים אפילו שבועות, ואני אומר את זה בכאב. זו דוגמא אחת השנה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
חגי, המוקד שם, אתה יודע שהוא מתפקד בליקוי, אבל באמת בתחתית של התחתית. המוקד הטלפוני שלכם, קטסטרופה מה שהולך שם. אתה לבד יודע כמה פעמים המסמכים חוזרים וכמה פעמים נאבדים שם המסמכים.
חגי פורגס
¶
רק באמת במשפט אחד אני כן רוצה לענות לחבר הכנסת אזולאי. המוקד, ואני לא בא עכשיו לסנגר פה על איזה מסחרית כזו או אחרת, פועל באילוצים קשים כי מבחני התמיכה שלנו קשים. אנחנו כן רוצים לתקן אותם אבל כמו שאמרתי, זה נידחה לשנה הבאה. הוא פועל בעולם מורכב ועל הדרך קורות טעויות כי כשזה מורכב, אז יש טעויות. אנחנו כל הזמן מנסים והרבה פעמים גם בהצלחה, לשפר את העבודה הזאת. אני מודע לבעיה. הבעיה הזאת לא פשוטה ואני מודע אליה.
חגי פורגס
¶
זו תשובה קטנה לחבר הכנסת אזולאי שאני באמת מסכים איתו.
אני חוזר לדוגמא שנתתי על תעודת הזהות. השנה במקום שכל התהליך המסורבל והארוך יקרה, אז אנחנו מחוברים לנתונים של מרשם האוכלוסין. הנתונים נשאבים משם אוטומטית ואני יודע כמה ילדים יש ואני יודע כמה ילדים יש במשפחה ואני יודע מה תעודות הזהות שלהם, אני יודע איפה הם גרים למרות שהרוב זה לא משנה, ואני יודע אם האימא היא נשואה או לא נשואה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הרעיון שאמרתי אותו בתחילת הדיון, אלה שיש להם אחים, אלה ששנה שעברה, העתק-הדבק. בוא נתחיל קודם כל עם אלה, אחר כך נעבור לחדשים. קודם כל תביא את הפתרון הזה.
היו"ר יעקב טסלר
¶
אנשים מגישים את המסמכים, הם לא מצליחים לעבור על אלפי המסמכים, הם עושים דבר פשוט מאוד: כמה היה לך שנה שעברה, 80%? תמשיך הלאה. יש שינויים במבחן ההכנסות? ירדת ל-60%? זה הם עושים כל השנים, לא במצב המיוחד שאנחנו נמצאים, אבל בוא עכשיו תתייחס לדבר הזה.
חגי פורגס
¶
אני לא מכיר את המנגנון הזה. אני מכיר את העולם הזה בערך שבע-שמונה שנים. לא נתקלתי בפתרון כזה, אני חייב להגיד. פעם ראשונה שאני שומע אותו ואני רוצה לבדוק אותו, אבל אני יכול להגיד לכם דבר כזה: קודם כל כמובן שזה צריך לעבור אישורים וזה עניין חשבותי ומשפטי.
היו"ר יעקב טסלר
¶
כשאנחנו נמצאים במצב חירום, יודעים לתקתק דברים, יודעים להביא אישורים. יבוא, נבדוק, נראה, זה גם ייקח חודשיים-שלושה.
חגי פורגס
¶
אני אעלה את הנושא הזה לבדיקה. אני אומר שוב, זו פעם ראשונה שאני שומע על זה ואני אעלה את זה לבדיקה.
היו"ר יעקב טסלר
¶
אתה רוצה לומר לי שאתם לא חשבתם, לא אתה, שום דבר לא אישי, לא חשבתם עם כל התירוצים הנפלאים שאתם ידעתם מראש שאתם פותחים את המערכת באוגוסט, שלושה שבועות לפני פתיחת שנת הלימודים, בשונה מכל השנים, בחודש מאי. אם בזה שתעשו את הכול לייעל ולשפר, יקבלו את הדרגות, הלוואי, דצמבר, ינואר. מה חשבתם? זאת אומרת, לא חשבתם.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני חייב לפרגן גם. כמה דברים טובים שעד עכשיו לא היו ופתאום הוא גילה שנמצאים ואף פעם לא שמענו עליהם, ורואים את השינוי במעונות. זה אחד הדברים שבמיוחד בתקופה כזאת חייבת לצאת אמירה שזה מה שצריך להיות. אי אפשר לבוא ולהעמיס על ההורים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני אומר, לבקש את האישור שלו, מי שצריך. יכול להיות שזה אישור שהוא קיים כבר ואולי אתה לא מספיק מודע לעניין.
חגי פורגס
¶
אני רק רוצה להגיד עוד משהו על הפתרון שהצעתם. אני כמובן אציף אותו פה לבדיקה.
אמרת, יושב-הראש, זה לא מתנה. צריך להבין שאם הורה יקבל את המקדמה או את הדרגה כמו שנה שעברה - - -
חגי פורגס
¶
אבל מה שאני רוצה להגיד זה שאם ההורה ידע שהוא משלם רק 500 שקל ואז הוא מקבל הנחה של 1,500 שקל, והמשפחה שדיברת עליה בהתחלה, שהיא הייתה משלמת 4,500 שקל ועכשיו 1,500, וניתן חודשיים את הגרייס הזה, ואתה אומר שזה לא מתנה, אז צריך לקחת בחשבון שההורה הזה, יבואו אליו בנובמבר או דצמבר, המפעיל, ויגיד לו, תשמע, אתה לא זכאי לדרגה, תחזיר לי 6,000 שקל.
חגי פורגס
¶
אני לא פוסל את הרעיון, אני רק אומר שצריך לקחת בחשבון שגם יהיו מקרים כאלה. אם אתם אומרים שזה לא מתנה, שזה יהיה על השולחן, שידעו שיש מצב שמשפחה שעד עכשיו לא שילמה 3,000, יבואו אליה עוד חודשיים או שלושה ויגידו לה, תחזירי לי עכשיו 9,000 שקל כי לא קיבלת דרגה.
תמיד כשמדברים על סיטואציות כאלה של איזשהו גרייס ואז במידה וצריך, מקזזים, אז זה תמיד סוגיה שהיא בעייתית ואני אומר, צריך לקחת אותה בחשבון.
היו"ר יעקב טסלר
¶
אוקיי. חגי, תודה בשלב הזה. עוד מעט נחזור אליך.
אני מבקש לפנות בבקשה לאביעד שוורץ. שלום לך אביעד, מה שלומך?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
למה בכלל הפרסום של הדירוג, לקח לו זמן להגיע רק באוגוסט? הם מקבלים את זה מכם ורק שבוע שעבר הבאתם להם את הטבלה של הדירוג, כלומר הבעיה הייתה באוצר. אנחנו מכירים, קורונה, קורונה אבל המדינה ממשיכה והילדים שלנו צריכים ללכת לשם. אנחנו יודעים שזה קודם כל באוצר נמצא. אנחנו מכירים את הסיפור לא מהיום ויודעים גם בדיוק איפה האחריות של האוצר נמצאת, אז קודם כל, למה זה צריך להיות ככה? למה אנשים צריכים לחיות באי-ודאות? מספיק המצב שהם חיים בו היום, אתה רוצה לתת להם עוד אי-ודאות. למה?
אביעד שוורץ
¶
אין שום מצב לתת לאנשים עוד אי-ודאות, אבל גם בשנים רגילות כשמבחן התמיכה מפורסם מוקדם יותר, לאנשים לוקח זמן להגיש.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
שאלנו למה במקום במאי, אתה מפרסם אותם באוגוסט. אתה אומר שגם ככה לוקח להם, אתה מפיל את האחריות על הרווחה. קודם כל קח אחריות על האוצר.
אביעד שוורץ
¶
המשבר של הקורונה גם ייצר אי-ודאות גדולה סביב פתיחת שנת הלימודים בשנה הבאה במעונות היום. כל הסיפור הזה לא היה ברור ממש עד לתקופה האחרונה. לדבר הזה גם מן הסתם תהיה השפעה על מבחני התמיכה והדברים האלה. בסופו של דבר כמו שאנחנו יודעים, מעונות היום יפתחו בצורה יחסית רגילה. ברגע שהבנו שזה המצב, ישר דאגנו לאשר את מבחני התמיכה כמו שחגי אמר, בהתאם לשנה שעברה על מנת לשחרר אותם מהר, והם פורסמו כבר ואנשים יכולים להגיש בקשות. כמו שחגי גם ציין, הגשה לבקשות יכולה לארוך תקופה מאוד קצרה. אין סיבה שהבקשה תתעכב. גם תוך שבוע הורים יכולים לקבל את הדרגה. זה לא ייקח חצי שנה לקבל דרגה. זה המקרים החריגים. קבלת דרגה יכולה להיעשות בצורה מהירה. אגף מעונות יום פועל במהירות ככל האפשר בשביל לאשר את הדברים האלה ולהעלות את המערכת לאוויר בשביל לתת את המענה להורים.
לגבי הנקודה השנייה, כמו חגי, גם אני לא הכרתי שעשו דבר כזה. הבעיה היא שהסבסוד הוא להורים, הוא לא למסגרות. אמנם הוא עובר דרך המסגרות אבל הסבסוד הוא להורים, וההורים מתחלפים בין השנים במסגרות ולא בהכרח מה שהיה שנה שעברה הוא מה שיקרה השנה. גם ההורה עצמו, יכול להיות שהוא יקבל דרגה יותר גבוהה וגם יכול להיות שהילד שלו כבר מחוץ למסגרת והגיע עכשיו הורה חדש ואנחנו לא יודעים אפילו אם היה לו דרגה, לא היה לו דרגה, למה הוא זכאי. אנחנו באמת לא רוצים להגיע למצב שפתאום מצטבר אצלו חוב גדול. אנחנו כן נבחן אפשרות, כמו שחגי אמר, לעשות בחינה של הנושא, לראות איך אפשר כן לזרז את הנושא, להקל ואולי להזרים כסף מראש באיזושהי צורה, אבל זה נושא שמועלה עכשיו לראשונה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
שאלנו אותו למה זה פורסם בחודש שמיני ולא בחודש חמישי, לא קיבלנו תשובה. שאלנו אותו אם הוא מוכן ללכת למתווה של הורים שהיו, אז הוא אומר לך, אני לא מכיר. זה תשובות שחגי ענה לנו.
אני אומר לך, זה חונה באוצר, למה? כי יש פה כסף שצריך להעביר אותו. הכסף שצריך להעביר אותו, מה אנחנו מבקשים? מבקשים, תעשה העתק-הדבק. ההורה לא נעשה יותר עשיר משנה שעברה. הארגונים מוכנים לקחת על זה אחריות אלא אם כן פתאום תחליט להכניס להם איזה קריטריון עכשיו, סליחה, אבל לדפוק אותם יותר כמו שעכשיו עשית ותענה לנו למה עשיתם את זה, ואת ה-36 כפול 4.3 ולא כפול 4. אתם הכנסתם עז לשם כדי לדפוק את ההורה, לא משהו אחר, ואל תספרו לי סיפורים כי במצב של קורונה לא עושים את זה. בשנה רגילה לא עושים את זה, פתאום במצב של קורונה אתם עושים את זה. אני תיכף אגיע איתך, בינתיים רק תחשוב על התשובה שאתה הולך לתת לי על חודש שישי, למה לא שילמתם בפיצויים. תשאל את איציק דניאל מה שהיה שם אבל תענה לפחות על שני הדברים האלה.
אביעד שוורץ
¶
לגבי הדבר השני, לא אנחנו הכנסנו את השינויים של השעות. זה היה תרגום של שעות שבועיות לחודשיות. זה לא שינוי שאנחנו הכנסנו לתוך הנוהל.
היו"ר יעקב טסלר
¶
אביעד, סליחה שאני מתפרץ ככה. אנחנו אהבלים, אתה חושב? מטומטמים? אתם רוצים אולי להפוך אותנו למטומטמים. אנחנו לא מטומטמים. פשוט מאוד 4 ו-4.3. לא מבין את התירוצים האלה.
אביעד שוורץ
¶
לא, אני לא רוצה לשכנע את עצמי. בשבוע עבודה של חמישה ימים, בחודש בסופו של דבר, אם תעשו ארבעה שבועות כפול 12 ותבדקו כמה ימים יש בשנה, יש פער בין הדברים האלה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני מבקש לדעת תשובה אחת, איפה הייתם 20 שנה שדווקא בקורונה אתם רוצים? את זה תסביר לי. אתה יודע מה, אתה צודק, זה לא 28 יום, 30 יום. הכול בסדר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מה קרה שפתאום עכשיו אתם רוצים להכביד על ההורים? אני רוצה לדעת למה 20 שנה לא נגעתם בזה ודווקא בקורונה אתה נוגע בזה. יש לך תשובה לזה?
חגי פורגס
¶
אני אוכל להתייחס לשאלה הזאת? הנושא הזה, גילינו אותו בחודש אוקטובר 2019. אנחנו רצינו להכניס את השינוי הזה אז ולשכה משפטית לא אישרה לנו כי זה היה כבר בתחילת השנה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל למה? יש קורונה. אתם לא מבינים. מה קרה לכם? חגי, 20 שנה אתם לא נמצאים, פתאום אתה נזכר עכשיו לעשות את זה לאנשים?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בחודשית הוא לא נמוך יותר. לפי החשבון שלך אנחנו מגיעים לאותן שעות של מחשבון. המחשבון צריך להראות בסופו של דבר 144 שעות. איך שאתה רוצה תחשב את זה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אתה יודע מה, יש לי רעיון בשבילכם. יש הורים ש-20 שנה שילמו ככה. תבקשו מהם החזר. אל תהיו פראיירים. הרי זה השיטה. אתה יודע כמה כסף אתה יכול להכניס למדינה?
חגי פורגס
¶
זה לא אומר, עכשיו אנחנו דורשים היקף משרה גבוה יותר. גם זו לא העמדה של האגף. אני לא מבין בזה. רואה חשבון חיצוני אמר לנו, תקשיבו, אתם לא עובדים לפי החוק, הדרישה שלכם היא לא לפי החוק, אתם צריכים לשנות את הדרישה. רצינו לשנות את הדרישה לפני קצת פחות משנה ואמרו לנו, לא, תעשו את זה משנה הבאה. אתה יכול להגיד לי, תתעלם מהדרישה הזאת כי עכשיו קורונה. בסדר, טענה. זו טענה שאפשר להגיד שזה בעצם אומר, תפחיתו דרישה להיקף משרה. זה המשמעות של הדרישה הזאת. הדרישה עצמה לא השתנתה. היקף המשרה נשאר 36 שעות שבועיות. פשוט אנחנו התאמנו אותו לחוק לפי הנחיות של רואה חשבון. אפשר להגיד שבתקופה כזאת אנחנו מחכים עם ההתאמה ל-4.3.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אנחנו יודעים כמה ימי עבודה יש בחודש אבל איפה הייתם 20 שנה שדווקא עכשיו החלטתם על זה? זו השאלה. אתה רוצה לתקן? אל תתקן את זה בשנה כזאת. אל תרע על ההורה בשנה כזאת.
היו"ר יעקב טסלר
¶
חבר הכנסת אזולאי, אני לא חושב שאני צריך פה לסכם את המשפט. אתה שומע את זה לבד. מה שהיה הוא שיהיה. רוצים לשנות? לא בתקופה הנוכחית. לא יכול להיות במצב שמתמודדים עם כל הקשיים, צריכים להוסיף את זה גם.
אני רוצה בבקשה לפנות ליועצת המשפטית. ורד, בבקשה.
ורד קירו-זילברמן
¶
אני פשוט מנסה להבין את השינוי שאתם אומרים שחל או שפשוט לא עודכנתם קודם. תעזור לי לעשות את החישוב. הדבר האחרון שהיה זה צו הרחבה שהוריד את שעות העבודה במשק, השבועיות, ל-42 שעות. אני צריכה לבדוק את הדבר הזה אבל בוא תסביר לי איך החישוב שלכם הולם ל-42 שעות ככל שהדבר הזה חל על אותם גופים?
חגי פורגס
¶
זו שאלה של חשבונאות של חשבות שכר, נקרא לזה כך. יש לנו רואה חשבון חיצוני שנותן לנו שירותים מקצועיים כאלה והוא אמר לנו, תקשיבו, אתם לא פועלים לפי החוק. אני לא יודע, יכול להיות שחוות הדעת שלו לא נכונה. אפשר לבדוק את זה שוב.
חגי פורגס
¶
כן, כן, עד עכשיו ספרתי שלושה נושאים: אחד, זה העניין של המקדמות שדיברתם, שניים, זה עניין של לא לתקן את זה השנה, והשלישי זה חוות הדעת - - -
היו"ר יעקב טסלר
¶
יפה. אני רוצה לראות מה שהוא כתב לך. אני רוצה לראות איך הוא חישב את זה. אני רוצה שאצלנו פה במשפטי יעברו על זה. יכול להיות כמו שאתה אומר, שהוא טעה.
חגי פורגס
¶
אני יכול לבקש שיבדקו את זה שוב. אני לא חשב שכר, אני לא מבין בזה. רואה חשבון אמר לי שזה מה שצריך לעשות לפני שנה, אז זה מה שעשינו. אפשר להתווכח על זה מקצועית. אין לי שום בעיה כמובן.
חגי פורגס
¶
זה לא קשור לאוצר. האוצר מאשר את מבחני התמיכה. מבחני התמיכה מדברים ב-36 שעות שבועיות. אם מישהו מביא לי תלוש עם שעות חודשיות, אני צריך לתרגם את זה לשעות חודשיות. אני יכול לבוא בדין ודברים עם האוצר מה דעתם על זה, אבל אני חושב שזה שאלה חשבונאית ורואה החשבון שלנו, זה מה שהוא קבע. זה גם פה את חשבות המשרד, וחשבות המשרד גם כן הסכימה כמובן לעשות את זה, ורצינו לעשות את זה בשנה שעברה.
פייגי טבק
¶
אני מבינה את התחשיב אבל תוריד, שהסך הכול יהיה אותו דבר. כל חשב שכר מתחיל יודע ש-4.3 עושים, אז תוריד את השעות השבועיות.
היו"ר יעקב טסלר
¶
אוקיי. תשלח לי בבקשה את חוות הדעת שלו וכמובן הדרישה שלנו חד משמעית. יכול להיות שזה נכון, בבקשה להתאזר טיפה בסבלנות, לבוא ולהתחשב, משנה הבאה.
אני רוצה בבקשה לחזור לאביעד. מה אתה אומר לגבי מה שהחברים הציעו פה, לתת את הסבסוד לאלה שרשומים במערכת עד שמקבלים את הדרגות? אנחנו לא מבקשים כסף חדש מהאוצר. אתם תמריצו ברווחה שהם יזדרזו ויעשו את הכול הכי מהר שאפשר ותקבלו חזרה.
אביעד שוורץ
¶
כמו שאמרתי מקודם, זו הצעה שאנחנו נבחן איך לעשות אותה. אנחנו בקשר עם מעונות היום המפוקחים לטובת הצרכים שנדרשים להם בפרט בתקופת הקורונה. אנחנו נבחן בכובד ראש ובמלוא הרצינות את ההצעה ואם יש אפשרות כן לקדם ולעזור על מנת להקל פה. אנחנו נעשה את הבדיקה.
היו"ר יעקב טסלר
¶
אוקיי, רשמנו. כמובן אני רוצה גם שתתייחס, אני כרגע אמרתי לגבי הילדים שממשיכים, שהיו כבר רשומים במעון.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
יש לי שאלה אליו. גב' טבק העלתה את הנושא של חודש שישי שלא שולם. בפיצויים שהיה אמור להיות למעונות היה חלק מהפיצוי שהמרכיב שלו היה חודש שישי. היה חלק במרץ על חצי מרץ.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בחודש אפריל היה בהבנה שלא יהיה. על חודש מאי נתנו 600 או 700. ביוני פתאום הפסקתם לתת להם למרות שבחוזה הם חתמו שהם לא יוכלו לבקש ממקום אחר בתנאי שאתם נותנים להם את ה-600 שקל האלה. מה שיצא, שביוני הודעתם להם באופן חד-צדדי כמובן שאתם מפרים את ההסכם ולא נותנים להם כי חזרו לשגרה. הרי לא חזרו לשגרה בפועל. מעונות יום נסגרו, מטפלות נכנסו לבידוד, ילדים נכנסו לבידוד, משפחות שלמות, ואתם בעצם לקחתם חד-צדדי. לכם מותר להפר הסכם, להם אסור להפר הסכם, ובהסכם שהפרתם לא נתתם להם את הפיצוי. הודעתם להם שאתם לא מפצים אותם. יש לך תשובה על זה?
אביעד שוורץ
¶
הנושא הזה כבר נידון. גם הסכום שניתן לחודש חופשה, ניתן בהתאם להערכת העלות שנדרש ממעונות היום כעבודה בקפסולות קטנות כמו שהיה המתווה כשמעונות היום נפתחו מחדש בחודש מאי. חשוב לציין שבחודש מאי עצמו המתווה הזה פעל למשך שבוע והתשלום עדיין ניתן על מלוא החודש למרות שזה ניתן רק לשבוע אחד, בנוסף לזה שכמו שהסבסוד בגין הילדים ניתן גם עבור כל החודש, ועל חודש יוני בו כבר המעונות פעלו ללא קפסולות אלא בצורה מלאה, לא ניתן המענה כי באמת לא לשמו הוא נוצר. מחודש מאי עצמו הפיצוי בעצם היווה פיצוי מוגדל ביחס למה שהיה נדרש בנוסף לזה שגם ניתן פיצוי אחורה על כל התקופה של הסגירה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
כן, גם הפיצוי היה פיצוי שניסו להגיע לאיזושהי פשרה. הוא לא בדיוק ריצה את כולם. עזוב, זה עוד עניין אבל לא חשוב. הגעתם לפשרה, זה לא מעניין אותי.
הקורונה הייתה פה בחודש שישי והיא קיימת פה היום ויש ילדים שהיו בבידוד ויש מטפלות שהיו בבידוד. אמרתי מראש שאשתי היא מנהלת מעון ואני אומר לך שאני מכיר כיתות מעון שנסגרו, ילדים לא הגיעו. אתה לא יכול להגיד לי שלא היה קורונה פה ושחזרו לשגרה. השגרה היא שגרת קורונה ולכן הפיצוי היה צריך להמשיך להיות להם על פי הילדים שלא היו.
אביעד שוורץ
¶
המתווה של הפיצוי כמו שהוא, הוא חושב בהינתן מצב מסוים שהמצב הזה לא היה מחודש יוני. הוא היה למשך שבוע אחד בלבד בחודש מאי. הוא חושב בהינתן זה שצריך באמת יותר מטפלות ביחס למספר הילדים וכל הדברים שנעשה ביחד בדיון עם מעונות היום. הסכום עצמו ככה חושב. הוא חושב על בסיס חודש כשבפועל הוא פעל ככה למשך שבוע, זאת אומרת שגם בחודש מאי ניתן פיצוי שהוא מוגדל ביחס למה שלכאורה עלה מהחישובים, ובחודש יוני שבכלל המעונות לא פעלו בצורה הזאת, אין הגיון לתת את המענק הזה כמו שהוא, את ה-600 שקלים עבור כל ילד.
פייגי טבק
¶
אתם אלה שהחלטתם להפסיק את המתווה של הקפסולות לאחר שבוע. אנחנו בשטח אכלנו גיהינום מהמתווה הזה. נערכנו לשבוע אחד ופתאום מהיום למחר הפסיקו אותו. אנחנו לא רצינו להפסיק אותו. החזרתם אותנו לפעילות מלאה, אזורים אדומים, לא אזורים אדומים. אני אומרת לך, עברנו שואה. כל הזמן היינו צריכים לשלם לעובדות שהן בבידוד, להחזיר כסף להורים. אצלנו לא רק שהיה קפסולות, היה יותר גרוע מקפסולות, אז אני לא מבינה מה התחשיב פה. זה לא תשובה מה שאתה נותן.
אביעד שוורץ
¶
לגבי אזורים אדומים, באמת להמשיך את המתווה היחסי באותה מידה. במידה שיש אזור אדום ופעילות המעון מצטמצמת לאור ההגבלות של הממשלה, שכן יינתן מענה בדומה למתווה הקודם ביחס לפרק הזמן שבו מוטלות המגבלות. זה כן מתווה שאנחנו דיברנו עליו אבל בכלל המערכת זה לא המצב. בכל מקרה גם במידה שילדים מקפידים להגיע או לתקופה מסוימת או הפעילות נסגרת, מוסכם עם מעונות היום שהסבסוד ימשיך להגיע למרות שאין פעילות. עבור אותם ילדים הסבסוד ימשיך להגיע למעונות היום לשנת הלימודים שהייתה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
שלא תחשוב שהתשובה מקובלת. זה לא תשובה, זה מריחה, אבל אני אגיד לך האמת, אני לא מתאכזב כי אין ציפייה. מהאוצר אין ציפיות. אני אומר לך את האמת, אני הייתי במתווה הזה. אני ליוויתי אותו עוד כשזה היה בוועדת העבודה והרווחה הזמנית. הפתרון היה פתרון אחר. אם תשים לב, היו ערים אדומות שלא נתתם עליהן את הדעת, ועל הסיפור של המעונות שנסגרו, כיתות שלמות לשבועיים. אני מכבד אותך ואל תענה.
היו"ר יעקב טסלר
¶
ינון, אני מצטרף. אין צורך כרגע בתשובות.
חגי, עד תחילת שנת הלימודים, כמה אחוזים אתם קובעים את הדרגות? הגישו 1,000, 2,000, כמה אתם מצליחים?
חגי פורגס
¶
בשנה רגילה אנחנו מגיעים לשנת הלימודים עם בערך 80% מההורים עם דרגות. מן הסתם האחוזים יהיו נמוכים יותר. קשה לי לנבא עכשיו איך זה יהיה כי מן הסתם עכשיו יש 'פיק' ולחץ מאוד מאוד גדול. אני מקווה שהשינויים שעשינו יזרזו את הקצב ונישאר באחוזים מאוד גבוהים. אני מזכיר שבכל מקרה הסבסוד מועבר בתחילת חודש אוקטובר ואני מאוד מקווה שאנחנו בחודשיים האלה נעשה את כל המאמצים כדי שנחזור לאותם עשרות אחוזים שיקבלו דרגה כבר בחודש הראשון. קשה לי לנבא את זה כי זה תלוי במספר ההורים, תלוי בסטטוס שלהם, תלוי בכמה מסמכים הם צריכים להגיש, מי עצמאי, מי לא עצמאי. קשה לי להגיד עכשיו מראש הערכה. אנחנו כמובן נעקוב אחרי זה ברמה מאוד דחופה, יומית אפילו של הקצבים, ואנחנו נהיה עם אצבע על הדופק ואם נראה שהמוקד צריך סיוע, אז אנחנו - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הם לא מרוצים מזה והוא עושה את הכול בשביל לקחת את זה משם, אני חושב ככה. כשאתה רואה את אי-שביעות הרצון שלהם, ואני מכיר את העבודה של אמיר ואנחנו רואים את השינוי שהוא עשה, אני בטוח שזה אחד הדברים שהוא הולך על זה עד הסוף בשביל לשנות את זה, כי באמת הוא עשה דברים טובים ואני חייב לפרגן פה על הדברים הטובים שנעשו שנתיים האחרונות. זה לא מספיק אבל אנחנו בדרך הנכונה.
היו"ר יעקב טסלר
¶
לתשומת ליבך, חגי, אתה מכיר את המבחן על טבלאות שעות עבודה. האוכלוסייה הערבית, על פי החלטת ממשלה, אתה זוכר כמה מחשבים להם? 36? 42?
חגי פורגס
¶
זה נקרא אצלנו קנס. זה מונח שאני שונא להגיד אותו אבל ככה זה מופיע. משרה מלאה היא 36 שעות וככל שהאימא עובדת פחות, היא נקנסת בדרגות, זאת אומרת הסבסוד יורד, אבל אוכלוסייה ערבית, אם היא עובדת 24 שעות זה נחשב כאילו היא עובדת 36 שעות, וזה כמו שאמרתי, החלטת ממשלה.
היו"ר יעקב טסלר
¶
אפשר ב-36 שעות לשים ב-4, זאת אומרת יש את המצב הזה. זה לא שזה לא קיים ולא שזה לא נעשה. לא שיש לנו בעיה שהם קיבלו את זה. בשמחה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני חושב שצריך להעמיד לוחות זמנים של התשובות ולא שבועיים כמו שאמרו באוצר. לוחות הזמנים צריכים להיות קצרים. תשובה כזאת צריך להביא בתוך יומיים. ההורים צריכים לדעת איפה הם עומדים. אין יותר מיומיים. אחר כך יגידו, הפגרה, אחר כך זה פגרת אולי בחירות, אני לא יודע. אנחנו כולנו לא יודעים לאן זה הולך, תקציב, לא תקציב.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל חייבים לדעת עכשיו את התשובות ואת הזמנים ולקיים דיון לדעת איפה אנחנו עומדים בעוד שבועיים-שלושה.
היו"ר יעקב טסלר
¶
אוקיי. חגי, אני רוצה לסכם כך. אין ספק שהאיחור המשמעותי בפתיחת המערכת, לא נכנס, מי אשם, מה אשם. לא מחפשים אשמים. יש השם אחד בשמיים. אין ספק שזה גורם כמו ששמענו פה מכולם, כאוס אצל ההורים. אין להם את האפשרות, אין להם את היכולות, לכן אני דורש לבדוק את ההצעות, מה שהעלו פה קודם ולתת את התשובות המיידיות כמו שחברי, חבר הכנסת אזולאי אמר כעת. זה לא דברים שיש לנו זמן לחכות שבוע, שבועיים, שלושה. אנחנו בפתיחת שנת הלימודים.
שניים, לגבי פרסום טבלת המחירים. מתי זה הולך לקרות?
חגי פורגס
¶
פרסום טבלת המחירים היא אחרי שמפורסם התעריף המפוקח. כל שנה זה בחצי השני של אוגוסט. אנחנו עשינו עבודה עם ועדת המחירים לקצר את התקופה הזאת. המפקח על המחירים מפרסם את התעריף הסופי ברשומות ואנחנו גוזרים מזה טבלה, מעבירים לאישור משרד האוצר. הוא מאשר, לא מאשר, עושים תיקונים איפה שצריך ומפרסמים. כל שנה זה יהיה בחצי השני של אוגוסט. אני מקווה שאנחנו נעשה את זה עד אמצע אוגוסט. זה תלוי בהודעה של המפקח על המחירים ואחר כך באישור של משרד האוצר של הטבלה.
היו"ר יעקב טסלר
¶
אוקיי. אני אשמח מאוד אם תיתן דיווח לוועדה. מה שדרשתי קודם, את חוות הדעת של רואה החשבון, נשמח לקבל.
אני חושב לקיים דיון נוסף. מה אתם אומרים?
היו"ר יעקב טסלר
¶
חגי, היום יום רביעי. ביום ראשון, "גג" יום שני לקבל תשובות על שני הדברים, לגבי הסבסוד ולגבי השעות.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:57.