פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
19
ועדת הכספים
03/08/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 106
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, י"ג באב התש"ף (03 באוגוסט 2020), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 03/08/2020
דיון מהיר בנושא: "המשבר בענפי התבלינים לייצוא וענף הפרחים"
פרוטוקול
סדר היום
דיון מהיר בנושא: "המשבר בענפי התבלינים לייצוא וענף הפרחים" של חברי הכנסת רם בן ברק, עוזי דיין ומשה אבוטבול
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
רם בן ברק
אופיר כץ
מיקי לוי
שלמה קרעי
קטי קטרין שטרית
מיכל שיר סגמן
מוזמנים
¶
אלי מורגנשטרן - רכז מים, חקלאות ונמלים, אגף התקציבים, משרד האוצר
סיון ינקוביץ - מנהלת אגף בכיר תקציבים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
ד"ר מועמר חאג' יחיא - מנהל תחום ביטוח חקלאי, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
אנה מלר - יו"ר אגודת מגדלי התבלינים, איגוד מגדלי התבלינים
אברהם דניאל - מנכ"ל איגוד מגדלי הפרחים וצמחי נוי, איגוד לשכות המסחר
עמית יפרח - מזכ"ל תנועת המושבים
דיון מהיר בנושא
¶
"המשבר בענפי התבלינים לייצוא וענף הפרחים", של ח"כ משה אבוטבול, עוזי דיין, רם בן ברק (מס' 46).
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו עוברים לסעיף הבא בסדר היום: דיון מהיר בנושא המשבר בענפי התבלינים לייצוא וענף הפרחים, של חברי הכנסת רם בן ברק, עוזי דיין ומשה אבוטבול.
רם בן ברק, בבקשה.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
ביקשנו דיון מהיר מפני שהנושא הזה עדיין לא נפתר. לשמחתי אתמול אמרו לי שיש התקדמות במגעים בין משרד האוצר לבין משרד החקלאות והם לקראת פתרון, אבל בכל זאת החלטנו לקיים את הדיון כי כל עוד אין פתרון – אין פתרון.
ענף התבלינים נפגע קשה מאוד במשבר הקורונה. כל הייצור שלו מסתמך על מסעדות ובעיקר על ייצוא, ושני הדברים האלה ספגו מכה קשה מאוד. הוא במחזור של פחות מ-20 מיליון שקל ולכן גם נפל בין הכיסאות ולא קיבל פיצוי באף אחת מן הפעימות שהיו.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
הבעייתיות היא שהענף הזה נפל בין הכיסאות בקריטריונים ולא קיבל פיצוי בכלל, בשל שתי סיבות. א', בגלל גודל המחזור, ב', בגלל שהענף הזה עובד בשוטף פלוס 90.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
מאחר והוא עובד בשוטף פלוס 90, בעצם בחודשים המדוברים הוא קיבל תשלומים מן החודשים הקודמים ולמעשה לא הייתה לו שום ירידה במחזור. הירידה במחזור באה לידי ביטוי רק בחודשים שאחרי כן. כולם מבינים את הבעיה, אין מי שחושב שלא מגיע להם, כולם מבינים שמגיע להם. הבעיה היא לממש את ההסכם.
הם הגיעו למימוש, ש-20 מיליון שקל יהיה על חשבון משרד האוצר ו-10 מיליון שקל על משרד החקלאות. משרד החקלאות מתקשה להביא את התקציב. בנוסף, באופן מוזר משרד האוצר התנה את המענק בהשקעות. עם כל הכבוד, לא קונים טרקטור בכספים האלה כשצריך לכסות את ההפסדים ולא בונים חממה חדשה כשאין מה לגדל בחממות הישנות.
לכן אנחנו מבקשים, ראשית, להוריד את סעיף ההשקעות, ושנית, לפצות אותם על ההפסדים, כפי שנהוג. אני מבין שיש הסכם שמתגבש. אנחנו צריכים לראות מה לוח הזמנים שלו ואיך זה בא לידי ביטוי.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
יש לי שאלה: הם מתנים את זה בהשקעות, כלומר מה שבשבוע שעבר העברנו, שגם מעל מחזור של 20 מיליון שקל יוכלו לקבל את הפיצויים, גם את זה הם מתנים בהשקעות? זה לא נשמע נכון. יכול להיות שרק פיצוי מעבר לפיצויים שהעברנו בשבוע שעבר הם רוצים עליו השקעות.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
לא מקבלים בגלל שהם לא יכולים להראות ירידה לעומת שנה שעברה, בגלל שהתשלומים הם בשוטף פלוס 90.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
אני יכול להוסיף תוספות והסברים, אבל הבסיס כולל שני ענפים: תבלינים ופרחים. המכה העיקרית היא הייצוא לחו"ל, כשקוטפים לפנות בוקר ובצוהריים זה כבר באירופה, ויש גם את עניין המסעדות. אלה שני ענפים שונים מאוד בגודלם. הפרחים – השמאות שהם עשו על ההפסד שלהם בתקופה הזאת הראתה 103–104 מיליון שקל, והתבלינים – חמישית מזה, קרוב ל-25 מיליון שקל.
הבעיה בשני הדברים שהתשומות העיקריות הן זרעים, שתילים וכולי וזה הלך לעזאזל, כלומר אתה לא משתמש בהם בהמשך. אתה צריך עכשיו להתחיל להשקיע את הכול מן ההתחלה.
התשלום "הרגיל", במירכאות, שהיו צריכים לקבל לא הגיע בגלל ההפרש – דרך אגב, זה לא הענף היחיד, לא רק בחקלאות, שאתה בעצם מקבל את התוצאות מלפני חודשיים או ארבעה חודשים, ואז לכאורה אין בעיה בדיוק בזמן הזה. עכשיו צריך להתחיל את הכול מהתחלה.
היה דיון שלם לגבי השאלה איך להאריך בדיוק כי יש פה גם דברים שירדו לטמיון.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
המספר לא גדול מאוד. בתבלינים אני יודע שיש בעיה נוספת והיא שהם חלק מן האגודה - - -.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
בפרחים זה הרבה יותר מגדלים. אני לא יודע את המספר המדויק. צריך לזכור שזה לא אנשים אלא משווקים.
שני ארזי
¶
לגבי השוטף פלוס 90, שאמרת שזה המגבלה לגבי מרץ–אפריל, כי קיבלו כספים מקודם. מה לגבי התקופות שהוועדה אישרה בשבוע שעבר? יכול להיות שהם יעברו את זה ביולי–אוגוסט ואז הם כן יקבלו את המענק?
עוזי דיין (הליכוד)
¶
למיטב ידיעתי, כרגע הסוגיה היא בכלל שהם נמצאים במצב שלא מספיק שהם יקבלו משהו מהחודשיים האחרונים.
שני ארזי
¶
אני רק שואלת אם הם יקבלו משהו, מעבר לשאלה אם זה מספיק או לא מספיק. את מענק ההוצאות הקבועות לגבי התקופות המאוחרות יותר הם אמורים לקבל.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש החלטה על פיצוי של 30 מיליון ש"ח, 20 מיליון שקל ממשרד האוצר ו-10 מיליון שקל ממשרד החקלאות. הכסף עדיין לא הגיע.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
20 מיליון השקלים האלה, דבר ראשון, עוד לא סוכם לגבי המקורות. דבר שני, מבחינתם במקרה הטוב זה בערך 30 מיליון שקל מ-130 מיליון שקל שנדרשים.
עמית יפרח
¶
בוקר טוב, אדוני היושב-ראש. קודם כול אגיד באופן כללי, שני הענפים האלה, וגם ענף דגי נוי לייצוא, אלה שלושה ענפים מבין ענפי החקלאות שנפגעו בקורונה בצורה הקשה ביותר בגלל היותם מוטי ייצוא.
השתתפתי בפגישה עם שר האוצר על מנת לקדם שני מהלכים. ראשית, להגדיל עבורם את הפיצוי שנקבע במתווה הרגיל של כל הענפים שנפגעו במדינת ישראל. שנית, הבעיה היותר קריטית זה להתאים את אופי הפגיעה לאופי הפיצוי. הייתה בעיה קשה מאוד מבחינת היכולת לייצר פיצוי בהשוואה של מחזור מול מחזור. לכן שני הענפים האלה, על ידי הנציגים שלהם - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא הבנתי. תסביר למי שלא מבין. מדינת ישראל נתנה פיצוי. למה מגדלי הפרחים והתבלינים לא מקבלים מהפיצוי הזה? מה הבעיה שלהם?
עמית יפרח
¶
אני אומר שני דברים. אחד, העניין תקוע מבחינה בירוקרטית ואין התקדמות, למרות שיש הסכמות כלשהן עם משרד האוצר.
היו"ר משה גפני
¶
הסכמות אני מבין, דילים אני מבין, להיפגש עם שר האוצר אני מבין, את כל זה אני מבין. אתה יכול להגיד לי מקצועית למה הם לא מקבלים פיצוי כמו כל האחרים? מה הבעיה? לא הסכמות או אי-הסכמות.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
אגיד לך למה, בגלל שהיקף העסקאות היה פחות מ-20 מיליון ש"ח, ובגלל שהם שילמו באיחוד עוסקים ולא כל אחד בנפרד הם נפלו. בעובדה, הם לא קיבלו.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
האם הם אמורים לקבל בתוכנית החדשה שהעברנו בשבוע שעבר? לפי הנתונים שלהם הם כן אמורים לקבל. האם לפי התוכנית החדשה הם מבינים בשל סיבה כלשהי שהם לא יקבלו?
אלי מורגנשטרן
¶
אני רכז מים, חקלאות ונמלים באגף התקציבים במשרד האוצר. למיטב ידיעתי אין סיבה שהם לא יקבלו פיצוי מן המנגנון הרגיל. הם אמורים לקבל. הטענה הייתה שמנגנון הפיצוי מבוסס על חישוב העלויות הקבועות מול העלויות המשתנות. אומרים: מסעדה שהייתה סגורה לא היו לה עלויות של עובדים בתקופה הזו ולכן מפצים אותה רק על השכירות וארנונה ודברים אחרים. את שיעור הנזק מזה שהמסעדה סגורה, אמדו אותו בסביבות 30%. פה 80% או משהו כזה, אני לא יודע את המספר המדויק.
אלי מורגנשטרן
¶
בגלל שיש השקעות מאוד מאוד גבוהות, אם יש תקופה שלא עובדים אז החיסכון בתקופה שלא עובדים הוא נמוך מאוד ואת רוב הכסף הם מפסידים בגלל ההשקעות, בגלל הנטיעות שהלכו לאיבוד, השקיה וכן הלאה.
אלי מורגנשטרן
¶
זה קצת מסובך ואי אפשר להגיד "הוצאות קבועות". זה לא הוצאות קבועות אלא זה השקעות עונתיות שמיועדות לגידולים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ועכשיו הן כן יהיו? אבל הם לא יקבלו את הפיצוי המגיע להם כי ההשקעה שלהם לא הייתה כעת.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מה שהעבירו בשבוע שעבר, 20 מיליון שקל – נעזוב את זה לרגע בצד. אתה אומר שבשתי הפעימות הם היו אמורים לקבל. בואו נסתכל בפעימות הקודמות, הפעימה הראשונה השנייה והשלישית, שם הם אומרים שהם לא קיבלו. תסביר לנו למה שם הם לא קיבלו.
אלי מורגנשטרן
¶
אף אחד לא בא אלינו בטענות שהם לא קיבלו. הטענה הייתה שזה לא מספיק. אני לא מכיר טענה שהם לא קיבלו. אם יש טענה כזו, אשמח לבדוק אותה אבל זה לא היה מהות הדיון.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הבעיה היא שההוצאות השוטפות שלהם כביכול הן לא הוצאות שוטפות, הן קטנות והם טוענים שבעצם מגיע להם הרבה יותר. זה שאין להם שכירות של מקום, לצורך העניין, ומשרד - - -
אלי מורגנשטרן
¶
הרצון לתת להם מענק שיסייע להם לעבור את התקופה, נטען שהוא צורך גדול יותר מאשר של אחרים ולכן הייתה הסכמה לתת תוספת תקציב.
אברהם דניאל
¶
שלום לכם. הייתי רוצה לתת לכם קודם איזה רקע על ענף הפרחים. תדעו שאנחנו בעשור האחרון היינו מעל 5,000 מגדלי פרחים. היום נשארו 300 מגדלים בלבד, וזה בשל שתי סיבות עיקריות. ראשית, היחלשות האירו אל מול השקל, ושנית, בגלל מדיניות הממשלה שהטילה על החקלאות בכלל מיסים, אגרות, מס מעסיקים וכיוצא בזה. זה כרקע.
הייצוא שלנו היה 900 מיליון שקל. היום זה דומה אבל זה הפך לשקלים, במקום דולר זה הפך להיות שקל.
בעקבות השמיים הסגורים לא יכולנו לייצא פרחים, הבורסות בהולנד נסגרו, לא יכולנו למכור פרחים. השוק בארץ, כשמכרנו לשוק המקומי, גם לא פעל בגלל שהמלונות, אולמות האירועים וכל מה שמסביב לא פעלו ולכן הפרחים לא נמכרו.
למה לנו הפתרון לא מתאים? אסביר. כשמשווים שנה לשנה חייבת להיות השוואה לאותו דבר. אצלנו הגידולים משתנים. לדוגמה, אם בשנה שעברה גידלתי פרח בשם סיפן, שנמכר ב-2 שקלים, והשנה גידלתי פרח בבונג, שנמכר ב-80 אגורות, זאת השוואה לא נכונה.
עשינו שמאות באמצעות הקרן לנזקי טבע. הנזק מוערך ב-104 מיליון שקל. אנחנו מבקשים לשלם לפי השמאות – זה הדבר הכי נכון.
למה אנחנו לא יכולים להיכנס לקריטריון של המדינה? בדיוק מהסיבות שהסברתי, כי אנחנו משווים דבר שאינו דומה לדבר השני. זאת הבעיה של רוב מגדלי הפרחים. למרות שנפגענו להערכתי אנחנו לא יכולים לקבל את הפיצוי במסגרת הרגילה. על כן אנחנו מבקשים לעשות את זה במסגרת תקנה. זה דבר אחד.
אנחנו מבקשים שהתשלום יהיה באמצעות הקרן לנזקי טבע. היא עשתה את השמאות. זה הכי מדויק, היא ספרה את הפרחים, היא ראתה את הנזק, היו שמאים. דרך אגב זה גם בשליטת משרד החקלאות, זה לא משרד פרטי. לכן זאת השמאות האמיתית וכך הכי נכון לשלם לנו.
אם אני הולך לקריטריון של המדינה – אנחנו לא יכולים להיכנס לקריטריונים האלה למרות שהיו לנו הוצאות.
אברהם דניאל
¶
מתוך נזק של 104 מיליון שקל שמוערך על ידי הקרן לנזקי טבע, מוצע לנו 30 מיליון שקל, שכולל גם תבלינים וגם פרחים. למה הדבר דומה – אנחנו השקענו את רוב ההשקעה והכול הלך לאיבוד. כאשר סגרו את הקניונים, לאחר שפתחו אותם אכלו את התוצרת. אנחנו לא יכולנו למכור כי התוצרת כבר איננה. לכן אנחנו לא דומים לרוב המשק, אנחנו שונים, אין ברירה, חקלאות לא דומה לשום מגזר אחר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הדבר הגיוני. הוא אומר בעצם: אין לי כמעט הוצאות שוטפות אבל הנזק שלי גדול יותר. תקראו לזה הוצאות שוטפות, לצורך העניין, כי זה באמת ההוצאות שלו. תקרא לזה הוצאות שוטפות ותגדיר את זה ואז הפיצוי שלו יעזור.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הפתרון הוא אם יסתכלו על זה כהוצאה שוטפת כביכול. זה באמת מה שקורה לו, שמשם הוא מפסיד.
היו"ר משה גפני
¶
אתה יכול לסכם את דבריך? ההפסדים שלכם הם 103 מיליון שקל ומציעים לכם פיצוי של 30 מיליון שקל. כמה אתם מבקשים?
אברהם דניאל
¶
הייתי מבקש את כל הסכום אבל אני יודע שזה לא יהיה אקטואלי, אז ללפחות שיעלו את הסכום, שיביאו אותו ל-50, 60, 70 מיליון שקל לתבלינים ולכל הענפים שנפגעו בחקלאות. אני לא מבקש את הכול אבל ללכת לקראת, ובעיקר לשלם לנו על פי השומות שקבעה הקרן לנזקי טבע.
אנה מלר
¶
שלום. אני מצטרפת לאברהם דניאל. אנחנו עשינו שמאות על ידי קרן לנזקי טבע, שזה מוסד מעין ממשלתי עם תמיכה ממשלתית ולכן אמין. ביחד זה נזק של 140 מיליון שקל לענף התבלינים ולענף הפרחים. הנזק נוצר בעיקר מזה ש- - -
אנה מלר
¶
כן. אנחנו ניגשנו לרשות המסים על המתווים שעד עכשיו הציבו לנו וניסינו. אנחנו לא יכולים לגשת לשם, פשוט נזרקנו החוצה בשל כמה סיבות. הסיבה הראשונה, שאת החשבוניות שלנו אנחנו מוציאים כשאנחנו מקבלים את הכסף והאשראי הוא שוטף פלוס 45. צריך גם להדגיש שעד 15 במרץ שיווקנו רגיל ואפילו יותר מאשר בשנה שעברה, השנה הייצוא עלה ב-14% בתבלינים ושיווקנו יותר. במרץ–אפריל יוצא שאין לנו ירידה במחזור, אז הרלוונטי הוא רק מחודש מאי. זה דבר ראשון.
המסלולים של מאי–יוני עדיין לא פתוחים. זה דבר שני.
דבר שלישי, כל הפיצוי בנוי על הוצאות קבועות. מה שקרה לנו, שאצלנו הלך כל המלאי. אביא את הדוגמה הכי פשוטה: בחנות נעליים למשל, גם אם אתה סוגר את החנות לחודשיים, כאשר תפתח שוב את החנות הנעליים מחכות על המדפים ומוכרים אותן באותו יום. אצלנו כל התוצרת הלכה אל תוך האדמה ועכשיו אנחנו צריכים להשקיע מחדש, צריכים לקנות את כל התשומות מחדש ופשוט אין לנו כסף כי במשך חודשיים לא קיבלנו גרוש. כשאנחנו נכנסים לרשות המסים אנחנו מקבלים סכומים קטנים מאוד או שבכלל נזרקים החוצה.
מה אנחנו מבקשים – כרגע יש 20 מיליון שקל ממשרד האוצר, ששר האוצר אישר, ומשר החקלאות עוד 10 מיליון שקל, זאת אומרת 30 מיליון שקל. המכתב על האישור יצא ב-7 ביוני, כלומר לפני חודשיים. מאז גם מרשות המסים לא קיבלנו אגורה וגם במתווה הזה, אפילו מעט, זה 20% ממה שאנחנו צריכים, לא יצא שום דבר. כשאנחנו מבררים מה קורה אומרים לנו: זה ייקח עוד הרבה זמן.
משרד החקלאות באמת עושה מאמץ עליון, המנכ"ל החדש וצביקה כהן, הממונה על מימון במשרד החקלאות, מדברים איתנו ביום-יום ומנסים לעזור, אבל יש המון בירוקרטיה. לפי החשבון שלי עוד חודש אנחנו בחגים ואחרי זה אם בנובמבר נראה אגורה זה יהיה טוב.
אני מבקשת, מר גפני, בבקשה תעזור לנו לפני החגים לקבל לפחות את ה-30 מיליון שקל האלה, לפחות את מה שכבר אושר. יש בדרך ועדת חריגים ועוד כל מיני דברים. אסור לנו לחכות עם זה. 30 מיליון שקל זה כמובן מעט אבל לפחות זה חבל הצלה למגדלים שיוכלו להתחיל את העונה החדשה.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני רק רוצה לציין שרוב חוות התבלינים האלה נמצאות או בבקעת הירדן, היכן שהיא נמצאת כרגע, או בחבל התענ"כים ובמקומות אחרים. זאת אומרת, מדובר על הפריפריה של הפריפריה.
מועמר חאג' יחיא
¶
אני מנהל תחום פיתוח חקלאי במשרד החקלאות. שאלת למה הם לא מקבלים פיצוי. זו שאלה באמת חשובה ומהותית. אני מחלק את התשובה לשניים.
ראשית, יש תנאי סף על ירידה של 25% במחזור יחסית לתקופה המקבילה בשנה שעברה. חלק גדול מן החקלאים – צריך להכיר בעובדה שהחקלאות היא עסק דינמי, שהחקלאים משנים את תמהיל הגידול שלהם, משנים שיטות טכנולוגיות – בתי רשת, חממות, יש תזוזה של עונות שהן לא בשליטה של החקלאי. יש הרבה גורמים שמשפיעים על העסק, באופן כזה שהעסק של השנה הוא לא בר השוואה עם השנה שעברה. זו ייחודיות שצריך להכיר בה ונוסחת הפיצויים שהוצעה למשק לא לוקחת אותה בחשבון. זה פן אחד של הבעיה.
הפן השני, ברגע שנכנסת, נניח שעברת את תנאי הסף של 25%, בעצם יש לך איזשהו פרמטר בתוך נוסחת הפיצוי שלא נותן מענה הולם להפסד שיש לך. העניין של ההוצאות השוטפות, בעצם ההוצאות הקבועות של החקלאי – הוא לא מקבל את המקדם שמשקף את ההפסד שלו, כי ההפסד הוא על ההוצאות השוטפות ולא על ההוצאות הקבועות.
מועמר חאג' יחיא
¶
זה לא עניין של הוצאות שוטפות או הוצאות קבועות אלא עניין של תנאי סף שהוכנסו לנוסחה.
מועמר חאג' יחיא
¶
יש הסכמה על 30 מיליון שקל, 20 מיליון שקל ממשרד האוצר, תוספת תקציב למשרד החקלאות, ועוד 10 מיליון שקל מהמקורות של משרד החקלאות. ה-30 מיליון שקל הם גם לענף הפרחים וגם לענף התבלינים לייצוא. לצורך העניין גיבשנו נוהל. התקדמנו עם הנוהל הזה, הוא עבר את הבדיקה של הלשכה המשפטית במשרד החקלאות. אני מאמין שניפגש עם החקלאים בשבוע הבא ונפרסם את הנוהל להערות הציבור.
היו"ר משה גפני
¶
מתי הם יקבלו את הכסף? אני יכול להבין? תיפגשו בשבוע הבא ותדברו בעוד שבועיים, ואנחנו מגיעים לחגים. מתי הם יקבלו את הכסף? לכל הדעות צריך לתת להם את הכסף.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
הם עשו דוח והמספרים אחרים לגמרי ממה שהוא אומר. 24 מיליון שקל לתבלינים ו-100 מיליון שקל לפרחים. אתם הוצאתם דוח כזה, משרד החקלאות.
היו"ר משה גפני
¶
קטי, שנייה, אני מצטער. מה זה משנה? 30 מיליון שקל הם צריכים לתת? זה מתחיל לעצבן כבר. הכול נכון. הם תיארו את כל הדברים האלה, ויכול להיות שיש גם נייר. יש דבר שאין עליו ויכוח, שצריך להעביר 30 מיליון שקל. מתי הכסף עובר?
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
צריך לבוא בטענות לאגף התקציבים, הוא צריך להעביר. שר החקלאות ושר האוצר ישבו ביחד, החליטו שזה הסכום שבו צריך לפצות. למה זה לא יוצא אל הפועל? זו השאלה. צריך לשאול את אגף התקציבים למה זה לא יוצא, זהו, נקודה. עוד מעט כבר לא יהיו בכלל תבלינים במדינה. תנו לוחות זמנים.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה תשובות, לא רק שאלות. אני יכול לדעת תשובה? אל תגיד לי: פגישות. זה לא מעניין אותי. אלי מורגנשטרן, אני רוצה גם ממך תשובה. מתי הם מקבלים את ה-30 מיליון שקל? אל תספר לי שאתם נפגשים. מה, אני פה בשידוכים? נפגשים או לא נפגשים. מתי הם מקבלים את הכסף?
אלי מורגנשטרן
¶
ההליך הטכני בשביל להעביר את הכסף הוא לאשר אותו בוועדת החריגים. ברגע שזה יגיע לוועדת החריגים אנחנו נדאג שבאותו יום, או יום למחרת, הוא יאושר.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אתה מקבל את המשכורת שלך בעוד חודש? אתה מקבל את המשכורת שלך בעוד חודש? רק אתמול הבאתם את זה לוועדת החריגים? אנחנו כבר אחרי ארבעה חודשים, והשרים דנו בזה. למה אתם מתמהמהים? אתם פקידים, אתם אמורים לתת שירות לציבור. לא יאומן, רק אתמול זה עבר.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. ראשית, לגבי מרץ ואפריל ומה שהתחייבו, ה-30 מיליון שקל – אין ספק שצריך להעביר את זה כמה שיותר מהר בהתאם להתחייבויות, אין על זה דיון בכלל.
לגבי השאר – עדיין לא הצלחתי להבין, לא ברור עדיין לכולם, ויצא לי להיפגש עם עצמאים שלא כל כך הבינו את התוכנית שאישרנו בשבוע שעבר. למעשה גם ענף התבלינים וגם ענף הפרחים כולם כלולים בתוכנית הזאת, שהם מקבלים. הנוסחה לא מבדילה בין הוצאות קבועות להוצאות שוטפות. יש נוסחה שמוכפלת במחזור הכולל ולפי זה מפצה עד רבע מיליון שקל בחודש. גם מגדל תבלינים וגם מגדל פרחים יקבל עד רבע מיליון שקל פיצוי על הוצאות קבועות, יקבל פטור מארנונה אם יש לו פגיעה של יותר מ-60%, יקבל את העובדים שיוצאים לחל"ת, יקבל מענק סוציאלי. את כל זה אישרנו בשבוע שעבר. חשוב לומר את זה, הם כלולים כמו כולם, וזה אכן רטרואקטיבית מ-1 במאי.
הזכירה אנה מלר שלגבי מרץ–אפריל יש בעיה ואני מניח שבגלל זה יש את הפיצוי של 30 מיליון שקל על מרץ–אפריל ששם הייתה בעיה. אני לא חושב שיש בעיה יותר מאשר לכל השאר החל מ-1 במאי, שזה אושר כבר בשבוע שעבר. אם יש משהו נקודתי, שלא הצלחתי להבין פה, מה ההבדל בין מגדל תבלינים לכל שאר העצמאים שיקבלו את כל הפיצויים שדיברנו עליהם ושאישרנו אותם בשבוע שעבר, שיעלו, אבל המכתבים שהגיעו לדיון לא רלוונטיים כי לא ידעו עדיין מה התוכנית שנאשר. אחרי התוכנית שאושרה אין יותר מדי מקום לדון באופן נקודתי, אלא אם כן שוב יגידו שזה עדיין לא מספיק להם, ואז צריך לחשוב. אבל הם מקבלים כמו כולם, עד רבע מיליון שקל בחודש, זה בסדר.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני מסכים עם שלמה קרעי לגבי התוכנית החדשה, שפשוט הם עוד לא נחשפו ואנשים עוד לא התחילו להגיש בקשות, אבל כשהם יגישו הם כן יהיו זכאים ויקבלו.
היו"ר משה גפני
¶
אתם צריכים להסביר לנו, אנחנו לא יודעים. אמר אלי מורגנשטרן שצריך אישור של ועדת החריגים אצלכם, אלא אם כן המינוחים שונים.
אלי מורגנשטרן
¶
ברגע שזה יגיע אלינו נעשה כל מה שאפשר באופן מידי. לא ראיתי שזה הגיע אלינו עדיין. אני אבדוק.
אלי מורגנשטרן
¶
עכשיו אני מקבל עדכון מסיון ינקוביץ שנמצאת בזום שזה נחתם על ידי היועצת המשפטית והמנכ"ל של משרד החקלאות. זה קרה הרגע.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אנחנו מסתכלים על התמונה הכוללת, שזה מיוני. זה עבר, אושר אצלכם. מה השלב הבא? מתי הם יקבלו את הכסף, את ה-30 מיליון שקל?
היו"ר משה גפני
¶
סיון ינקוביץ מאגף התקציבים במשרד החקלאות, אתם חתמתם כבר על ההעברה של 30 מיליון שקל?
סיון ינקוביץ
¶
הבקשה לוועדת החריגים במשרד האוצר נחתמה אתמול או הבוקר. היא תוגש לוועדת החריגים. כפי שאלי מורגנשטרן ציין, הם ידאגו שהיא תידון מהר בוועדת החריגים באוצר ותקבל אישור. אחר כך כמובן, מה שהתחיל להציג מועמר חאג' יחיא, מנהל תחום ביטוח חקלאי, הנוהל יפורסם להערות הציבור.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני רוצה להזכיר למשרד החקלאות שתפקידו לתמוך בחקלאים ולא עכשיו לפרסם נהלים. משהו שאושר לפני חודש וחצי ועד היום לא עבר.
סיון ינקוביץ
¶
30 מיליון שקל הם לא לגוף אחד. אנשים צריכים להגיש את הבקשות, המחזורים שלהם צריכים להיבדק, החישובים של כל אחד ואחד מן המגישים צריכים להיעשות ואז אפשר יהיה לשלם.
סיון ינקוביץ
¶
אני ממשרד החקלאות. גם משרד החקלאות כפוף לכללים משפטיים והוא לא יכול לברוח מהם. אני לא יכולה לעשות במשרד מה שאני רוצה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בואו נעשה קצת סדר בלוחות הזמנים. השבוע בחשכ"ל זה יעבור ועדת חריגים. אם זה יעבור ועדת חריגים ביום רביעי, ביום חמישי תפרסמו את הנוהל. כמה זמן ניתן להערות הציבור? שבעה ימים בדרך כלל, ואז להגשה נדרשים עוד שבעה ימים. כלומר זה שלושה שבועות, שאז אתם צריכים להיות כבר אחרי הבדיקות ואחרי הכול ואז להתחיל לחלק את הכסף. זה פחות או יותר סדר הזמנים. אי אפשר פחות מזה כי אלה הנהלים שצריכים להיות. השאלה היא למה משכו את זה עד עכשיו, זו השאלה הגדולה.
היו"ר משה גפני
¶
העבר כבר מעצבן. תדברי על העתיד, מה עושים הלאה. אני יודע מה אני עושה. אופיר כץ, אני אומר לך, כשתגיע בקשה של הממשלה להעביר איזה דבר היום, מפני שמחר צריך לתת את הכסף, אני אזכיר להם את הנוהל פה ושיחפשו את הרוח. משרד החקלאות יבקש – נחכה, כפי שאתם עובדים. האנשים האלה רעבים ללחם.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
יגאל אלון אמר שצריך להכיר בעבר כדי לדעת מה ההווה ומה העתיד, אבל הוא גם אמר שהוא לוט בערפל. ככה הן התשובות גם של משרד החקלאות וגם של משרד האוצר.
נחשפתי לראשונה לנושא הזה בחודש מרץ. אדוני היושב-ראש, מדובר בשני ענפים שעד למשבר הקורונה הכניסו מיליארדים לקופת המדינה. נחשפתי לענף התבלינים, זה ענף שהכניס מיליארדי שקלים לקופת המדינה ואף פעם לא נזקק לסיוע מן המדינה. נכחתי בחברות שמפתחות על דונם אחד של אדמה תבלינים בשיטה הידראולית, שזה פשוט מודל לחיקוי לכל העמים האחרים שמנסים בשטח קטן להפיק מקסימום תועלת.
פניתי ביחד עם חברי רם בן ברק לשר החקלאות ולשר האוצר ומיד הם התיישבו כדי לפתור את הבעיה, מיד הם הבינו שיש פה בעיה שצריך לפתור אותה. הם התיישבו במלוא הרצינות והחליטו שאכן נכון, הענף הזה, שאגב הסיוע לו שונה מאוד מן המנגנונים האחרים של המענקים לעסקים, שונה לגמרי, זה ממש לא אותו דבר, זה לא מתאים לענפים אחרים. אני כל כך מודה להם שהם ישבו והבינו את החשיבות לשמר את שני הענפים הללו, שהם ענפים מאוד מאוד חשובים לחקלאות במדינה, ושהם הקצו סכום של 30 מיליון שקלים, שהם הודיעו לנו שזה הסכום. הפער בין ההחלטה שלהם לבין היישום על ידי המשרדים – שאף אחד לא יאמר לי שזה לא בעיה של פקידים.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
ברגע שהם יגידו: נו, נו, נו, מיד יקום יועץ משפטי פה, יועץ משפטי שם, שיגיד: למה הם מתערבים בעבודתם המקצועית של הפקידים?
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
חס וחלילה. אני רק אומרת שהפקידים באותם משרדים מזלזלים בשרים שלהם, לא אנחנו. אני סומכת על השרים.
אפשר לקצר את לוחות הזמנים כי אנחנו נמצא את עצמנו תוך פחות מחודש בלי שני הענפים האדירים האלה. בענף התבלינים מתוך 97 נשארו שלושים ומשהו, אנשים החליטו כבר לא להתעסק עם זה יותר. אני מדברת אל מצפונם של אותם פקידים, שיעשו מאמץ. במשך תקופה ארוכה מאוד כל מיני אנשים ישבו בבית וקיבלו את משכורתם, אבל האנשים האלה שאנחנו רואים פה על המסך לא קיבלו שקל.
אלי מורגנשטרן
¶
רק רציתי להגיד שבדקתי עם החשכ"ל. אם הפנייה תגיע היום אז הם יעשו כל מאמץ שזה יעלה השבוע.
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע, אל תיתני ציונים לשבח בכל הפרשה הזאת, לא לשרים, לא לפקידים ולא ליועצים משפטיים. לאף אחד פה לא מגיע ציון לשבח.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
מה לעשות, הייתי מורה כל חיי, אז אם אפשר לתת להם מחמאות – אתה רואה שהם מיד התארגנו ומיד מסדירים את זה.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
מילה לגבי ההמשך. יש את ה-30 מיליון שקל שצריך עכשיו לזרז, כפי שאתה עושה, והם יעברו.
משרד החקלאות צריך למפות עכשיו, ולא אחר כך, לבחון מה היא יכולת הייצוא עכשיו. עדיין יש מחסום, אי אפשר עכשיו לייצא תבלינים כמו פעם. השנה הייתה עלייה של 14% בייצוא בהשוואה לשנה שעברה, ועכשיו זה כמעט אפס. השאלה מה ניתן לייצא בתבלינים. אותו דבר בפרחים – מה השוק המקומי ומה בחוץ? ואז לדאוג שההפרש הזה של הכסף יעבור. הוא יותר מ-30 מיליון שקל – זה הכסף שצריך בשביל להמשיך את פעילות הענפים האלה.
האנשים לא מחכים כי זה לא כמו מקום שמפטרים אותך מן העבודה. אתה עובר לענף אחר, לגידול אחר, אתה עושה כמיטב יכולתך לשרוד.
לכן אני מציע שייקבע גם עניין הנוהל. רוב הזמן שלוקח הוא כשאומרים: אוקיי, מגיע לכם, עכשיו תגישו בקשות. זה הזמן שלוקח עד שכולם מגישים את הבקשות שלהם. אתם צריכים במשרד החקלאות למפות בדיוק מה השוק, עם רווח של קצת יותר, תוספת מעל, ולדאוג שהכסף הזה יעבור, כי אחרת לא יהיה להם ממה להתחיל את הסיבוב החדש.
נכנס פה עניין החגים, שמצד אחד הוא שוק מסוים בארץ, ומצד שני יש דברים שיורדים. אי אפשר לבנות עכשיו, להתחיל את זה בנובמבר. הם צריכים להתחיל את זה תוך חודש–חודשיים.
היו"ר משה גפני
¶
משרד החקלאות ומשרד האוצר, תגידו לי בבקשה עוד שלושה ימים מה עם ה-30 מיליון שקל. אני מבקש לדעת בעוד שלושה ימים באיזה תהליך זה יהיה, מתי יוצא הנוהל וכל מה שנלווה לעניין הזה. אתם צריכים לזכור שמדובר בענף או בקבוצת משקים שלא ראו כסף בכלל, בניגוד לכל האחרים. האמירות האדישות האלה, שפה צריך נוהל ופה צריך זה, לא מקובלות עליי, אני לא מקבל את הדברים האלה, זה דבר שלא יכול להיות. אני רק יודע שראש הממשלה מתקשר אליי ואומר לי: גפני, צריך להעביר את זה היום בגלל שבשבוע הבא צריך שזה יהיה כבר בחשבונות. אזכיר להם את מה שנעשה פה היום. עוד חודש בחגים נראה שלא קיבלו כסף, לא קיבלו שום דבר. אני לא מסכים לתהליך הזה והוא לא יהיה. בוודאי אפשר לקצר את התהליכים. זה דבר אחד.
דבר שני, אני מבקש לדעת ממשרד החקלאות וגם ממשרד האוצר לגבי התהליך שאנחנו אישרנו, האם הם יכולים לקבל את הפיצוי כמו כולם. אם הם לא יכולים לקבל את הפיצוי כמו כולם תגידו לנו למה.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
החל מחודש מאי. ה-30 מיליון שקל הם פיצוי לחודשים מרץ–אפריל והחקיקה היא החל ממאי.
היו"ר משה גפני
¶
לפי מה שהבנתי במהלך הדיון הזה, אתה בטח בקי בזה יותר ממני, אתם הגשתם את הבקשה לדיון מהיר, אבל הבנתי שישבו ואמרו: התהליך מכאן ואילך צריך להיות לפי התהליך של כולם, אין סיבה שהם יהיו שונים. אבל איתם הייתה בעיה קודם ולכן אנחנו מסכימים ש-20 מיליון שקל יביא משרד האוצר ו-10 מיליון שקל, ממקורותיו הוא, יביא משרד החקלאות. הכסף הזה יפצה על מה שהיה קודם.
היו"ר משה גפני
¶
אני חולק על העניין הזה. אני חושב שזה תהליך שאפשר לעשות ביום אחד. זה לא תהליך של קול קורא ולקרוא לכולם. אם הכסף הזה ניתן כפיצוי, כסף מוגדר של 30 מיליון שקל, הכול צריך להיעשות. לכן אני מבקש מכם, נציגי משרד החקלאות ומשרד האוצר, שתוך שלושה ימים תגידו לי איפה זה עומד.
היו"ר משה גפני
¶
אתם יכולים להגיד שייתנו את זה בעוד חודש, שייתנו את זה אחרי החגים, ייתנו את זה אחרי חנוכה, רק תגידו את האמת. תגידו מה קורה עם הכסף הזה.
אני מציע, היות ומדובר בדיון מהיר אני מבקש שאנחנו נשים על שולחן הכנסת סיכום, שהוועדה קיימה דיון מהיר בנושא הזה, עם שמות החברים, בנושא המשבר בענפי התבלינים לייצוא ובענף הפרחים.
הוועדה מביעה מורת רוח מן ההתנהלות האטית בעניין הזה.
היא מברכת על הסיכום בין שרי האוצר והחקלאות, על העברת 30 מיליון שקל לפיצוי בשל העבר, ומביעה תקווה כי מכאן ולהבא, לגבי העתיד הנוהל שנכנס לגבי פיצוי העסקים יבוצע גם כאן.
בכל מקרה, אם יהיה שינוי אנחנו נתכנס מחדש כדי לבדוק למה זה קרה, אם היו בעיות. אנחנו מקווים שלא יהיו בעיות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
הנוהל שאתם רוצים לעשות ומפרסמים מתאים לשגרה. היום אנחנו בחירום, לא בשגרה. בגלל זה צריך לדעתי – אולי זה כבר מאוחר מדי – הייתם צריכים לחשוב על מנגנון אחר, לא דבר שהוא בשגרה של משרדי הממשלה. כפי שעשינו פה בחוקים הכלכליים האחרים – בנינו את הקריטריונים, ומי שמגיש ועומד בקריטריונים מקבל את הכסף. הנוהל שאתם עושים לא מתאים לתקופת הקורונה, לא מתאים למצב החירום שבו נמצאים האנשים האלה שאין להם כסף.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
הם כנראה עוד לא הפנימו שיש מגפה. גפני, אל תצפה ממני להיות ילדה טובה כאשר יביאו דברים שקשורים למשרד החקלאות, עד שהם לא יסיימו את הטיפול בבעיה. כשמשרד החקלאות יצטרך סיוע מן הוועדה הזו, אני כחברה בוועדת הכספים לא אסייע אם לא תהיה להם רגישות לענפים שנמצאים לפני קריסה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
הייתם צריכים לחשוב על גישה אחרת, בדומה למה שעשינו פה, על מנת שהמסלול הזה יהיה הרבה יותר מהיר ואנשים יקבלו מהר יותר את הכסף. אם זה לא מאוחר, תחשבו על חלופה כזאת.
היו"ר משה גפני
¶
זו אמירה נכונה.
אני מציע לתת להם צ'אנס במשך כמה ימים, שהם יגידו לנו שהנושא מטופל.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:20.