פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת הכספים
28/07/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 101
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ז' באב התש"ף (28 ביולי 2020), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 28/07/2020
חוק התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה), התש"ף-2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה), התש"ף-2020
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
רם בן ברק
קרן ברק
ניר ברקת
אחמד טיבי
אופיר כץ
מיקי לוי
בצלאל סמוטריץ'
אלכס קושניר
שלמה קרעי
אנטאנס שחאדה
קטי קטרין שטרית
הילה שי וזאן
עאידה תומא סלימאן
מוזמנים
¶
סגן שר האוצר יצחק כהן
קרן טרנר - מנכ"לית משרד האוצר, משרד האוצר
ערן יעקב - מנהל רשות המסים, משרד האוצר
אסי מסינג - היועץ המשפטי במשרד האוצר, משרד האוצר
גיא גולדמן - ממונה חקיקה, רשות המסים, משרד האוצר
טלי ארפי - סגנית בכירה ליועץ המשפטי במשרד האוצר
יעל לינדנברג - רכזת שיכון, משרד האוצר
מירב קדם - מנהלת מינהל הרכש הממשלתי, משרד האוצר
עידו סופר - רכז תעשייה, מסחר והשכלה גבוהה באגף תקציבים, משרד האוצר
תמיר כהן - ראש המטה הכלכלי של שר האוצר
יובל טלר - רכז פיננסיים באגף תקציבים, משרד האוצר
איציק דניאל - רכז תעסוקה באגף תקציבים, משרד האוצר
יעל אגמון - רכזת ביטחון באג"ת, משרד האוצר
שי אהרונוביץ - סמנכל בכיר מיסוי מקרקעין, משרד האוצר
שירה עמיאל - משרד האוצר
שרית פלבר - רפרנטית, משרד המשפטים
רני נויבואר - ראש אשכול, משרד המשפטים
מאיר שפיגלר - המנהל הכללי, המוסד לביטוח לאומי
שלומי מור - סגן בכיר ליועמ"ש, המוסד לביטוח לאומי
רועי קרת - משנה ליועץ המשפטי, המוסד לביטוח לאומי
רישום פרלמנטרי
¶
יפה קרינצה;
חנה כהן
הצעת חוק התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה), התש"ף-2020
הצעת חוק התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה), התש"ף-2020, מ/1341
שגית אפיק
¶
אזכיר לחברי הוועדה את הנוהל בוועדה ביחס להצבעות. אנחנו מצביעים קודם על ההסתייגויות; נצביע על הסתייגויות לכל סעיף, אתה רשאי להצביע על הסעיף בתום ההצבעה על ההסתייגויות על אותו סעיף, ואתה רשאי גם לצבור מספר סעיפים ולהצביע על מספר סעיפים. אציין בפניכם אם יש שינויים בנוסח מאז הדיונים הקודמים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
רשום פה: "נתניהו וכץ נכנעו לדרישת גפני: מענק מזומן לכל אזרח יינתן לכל ילד, גם מעבר לילד השלישי." אז זה לא המצב. יש פה החלטה, שרציתי להביא אותה גם בשם ראש הממשלה, בשיתוף פעולה מלא עם כל חברות הקואליציה.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אחמד, הראשון ש- - - לראש הממשלה ולשר האוצר היה עבדך. אבל עזוב, קח את הקרדיט.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אחמד, אני רוצה להפנות אותך לדיון שהייתי בו – דיון מפורסם, שגם פורסם בכלי התקשורת, וגם שר האוצר היה פה. אמרתי באותו דיון שאנחנו רוצים לפעול לתת קצבאות ליותר אנשים, ומשפחות ברוכות ילדים לא צריכות לשלם מחיר על זה שהן ברוכות ילדים. אמרתי שזה רלוונטי ליהודים וערבים כאחד.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
ואז אמרת שתלוי באיזה מגזר – אצל היהודים זה ברוכות, אצל הערבים זה מרובות. אתה אמרת.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
למיטב ידיעתי והבנתי, הממשלה תסכים למענק בסך 500 שקל לכל ילד עד הילד הרביעי, כולל הילד הרביעי; על הילד החמישי – 250 שקלים, על הילד השישי, השביעי, השמיני, התשיעי והעשירי – תוספת של 100 שקלים בעבור כל ילד.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני חושב שזו החלטה מבורכת. אני חושב שזה טוב שאנחנו מיטיבים עם האזרחים תוך כדי המשבר הלא פשוט הזה, משבר הקורונה. היוזמה הזו – בין אם היא הגיעה מצדו של גפני או מצדו של ראש הממשלה או של שר האוצר או של טיבי או של כל אחד מחברי הכנסת פה – זו יוזמה טובה, חיובית, שעוזרת לאזרחי ישראל. זה עניין אחד.
היו"ר משה גפני
¶
אבל אנחנו לא בדיון הזה. אפשרתי לו באופן חריג. הוא יושב-ראש הקואליציה והוא הגיש הסתייגות, אז אפשרתי לו להעלות את העניין הזה וזהו. נגיע לחוק הזה, זה לא עכשיו.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
זה מה שאתם עושים – במקום לדאוג לחיילים המשוחררים ולמילואימניקים אתם ממשיכים לדאוג לציבור שלכם. בסדר.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
- - - נפגע פחות, לעומת כאלה שנפגעו והוצאו לחל"ת. והאנשים האלה, אתם לא דואגים להם. תסתכלו על החוק שאנחנו הולכים להצביע עליו עכשיו – אין שם כלום.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אדוני היושב-ראש, אני מקווה שהחקיקה תתקדם בנוסח שהצעתי פה ולא בנוסח שונה - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - כי זה נוסח סביר בעיני הממשלה, להערכתי בעיני הקואליציה, ואני מניח שזה יהיה סביר גם בעיני יושב-ראש הוועדה וחברי הוועדה.
לגבי העניין השני, שדובר פה אתמול – זה עניין בעלי העסקים שהמחזור שלהם הוא מעל 20 מיליון שקלים, והם מוגבלים לפיצוי של 250,000 שקל פיצוי. ביקשתי להגדיל את הפיצוי ל-350,000 שקל. היום התחילה מחאה; ראיתי שהמחאה הזאת מתחוללת גם ברשתות החברתיות, גם בכלי התקשורת. בעלי האולמות טוענים שהם יפתחו את האולמות שלהם בתאריכים הקרובים, מתוך הבנה שהממשלה לא מתכוונת לסייע. אני חושב שזה לא המצב; אני חושב שראש הממשלה ושר האוצר הביאו תוכנית מצוינת לוועדה פה. כל מה שהצעתי זה לעשות בה תיקון קטן כדי להפוך אותה לכמעט מושלמת – אי-אפשר לעשות תוכנית שכזו מושלמת, אבל כמעט מושלמת. אני מאוד-מאוד מקווה שבסופו של דבר גם שר האוצר וגם ראש הממשלה יקבלו את ההחלטה להוסיף את 100,000 שקלים לעסקים עם מחזור של מעל 20 מיליון שקל. אולי זה יוריד את הסערה שאנחנו רואים היום, שרק תלך ותגבר, לצערי הרב, וכנראה שבצדק.
העמדה שלי ברורה
¶
צריך לתת את התוספת הזאת לבעלי העסקים, כי זו העת להיטיב עם הציבור, לא להקשות עליו. אבל מנגד, אני אומר עוד דבר: משום שהיום אני הולך להטיל סנקציות על הרבה מאוד חברי כנסת ושרים מהליכוד על כך שהם לא נשמעו למשמעת הקואליציונית, מצופה גם ממני לעבוד, כיושב-ראש הקואליציה, לעמוד במשמעת קואליציונית. לכן אני אומר: אם לא תהיה הסכמה מצד שר האוצר - - -
היו"ר משה גפני
¶
אבל שלמה, באמת. אני רוצה שהאווירה לא תהיה חמה עכשיו. בשביל מה צריך את הוויכוח? הוא אומר את דעתו, ואני אפשרתי לו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
בתשובה לדבריך, שלמה, אני רוצה להזכיר שאתמול הזכרתי את זה בישיבת הסיעה, ואם אינני טועה, ראש הממשלה אמר שהוא נותן לי גיבוי מלא.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
ראש הממשלה ביקש ממני להטיל על עצמי את אותה אחריות, כפי שאני הולך להטיל על חברי הסיעה. אני נענה לבקשתו של ראש הממשלה, ולכן אני קורא פה – בפעם האחרונה, לפני שהעניין הזה קורה – לשר האוצר ולראש הממשלה להישמע לשטח, להישמע לבעלי העסקים, להקשיב להם ולתת את התוספת הזו, ובכך יכול להיות שנפתור משבר גדול. אם שר האוצר וראש הממשלה יחליטו שלא, הקואליציה תצביע, לפחות מבחינתי, בהתאם לעמדת הממשלה. אני מקווה שהדבר הזה יבוא על הפתרון הטוב ביותר.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
אדוני היושב-ראש, הקואליציה, לצערי הרב, גם בדיונים חשובים כמו הדיון הזה, עושה בדיחה מהדיונים האלה.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
זו פשוט בושה, שאנחנו יושבים כאן ומנסים לעזור לאזרחי ישראל והם עושים פוליטיקה זולה בינם לבין עצמם.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אבל אתמול אמרת שתצביע נגד הרעיון הזה. אמרת שאתה חושב שהמתווה טוב, אז למה פתאום עכשיו שינית את דעתך?
שגית אפיק
¶
אנחנו מתחילים להצביע על ההסתייגויות. סעיף שאין להם הסתייגויות, אתה רשאי להצביע עליהם סעיף-סעיף.
שגית אפיק
¶
סעיפים שיש עליהם הסתייגויות – נצביע על ההסתייגויות. אתה יכול לרכז מספר סעיפים כדי להצביע לאחר מכן.
סעיף 1 – חוק הפחתת הגירעון והגבלת ההוצאה התקציבית. אין הסתייגויות לסעיף. אני מזכירה שלא הוקראה הוראת השעה לשנת 2021, לכן, לכאורה, היא אמורה לרדת מהנוסח. אתה רשאי להצביע על סעיף 1.
היו"ר משה גפני
¶
אתה מתחיל לעשות פיליבסטר? בסדר, אז ההצבעה תהיה עוד חמש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:51 ונתחדשה בשעה 10:56.)
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, אני עובר להצבעה. אני מבקש, מותר שיהיו פה 36 אנשים באולם, יותר מזה אסור שיהיו פה, על פי ההנחיות שאנחנו מקבלים. הצבעה על סעיף 1, כנוסח הוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא משמיט. זה מה שהיה בדיון. מי בעד אישור סעיף 1, כנוסח הוועדה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הבנתי אותך. אנחנו רוצים הרבה דברים, אז נעצור את המדינה עד שישראל ביתנו תהיה מרוצה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו עוברים לפרק של קרנות ההשתלמות. אני מבקש שהמשרדים יהיו אלה שעוסקים בעניין של קרנות ההשתלמות. מה ההסתייגויות?
שגית אפיק
¶
יש הסתייגויות של קבוצת הרשימה המשותפת. בסעיף 5(16ג)(א), במקום "10,500" יבוא "7,000 שקלים". בנוסח שבפניכם יש 7,500? זאת אומרת, במקום 7,500 יבוא 7,000.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני רוצה להחריג את קרנות השתלמות המורים. שמענו את הסתדרות המורים והגננות, שהביעו את עמדתם ואמרו שהם לא מעוניינים, כי זה גורם להם נזק כשיוצאים לשבתון בשנה השביעית. לכן הם מבקשים להחריג אותם לגמרי מהחוק הזה. יותר מזה, גם אלה שאתה מאפשר להם להוציא 7,000 שקל, אני חושב שהוועדה צריכה לחשוב לתת להם רק עד 50% מהקרן, אחרת כשהם יבואו להוציא הם יישארו בלי כלום. אם נותנים להם עד 50%, זה נשמע נורמלי וסביר. בכל מקרה, את קרנות השתלמות המורים והגננות, על פי הבקשה שלהם, אני חושב שצריך להחריג.
יובל טלר
¶
אדוני היושב-ראש, אשמח להתייחס לנושא של המורים. בדקנו את הנושא. ברמת העיקרון, גם היום מורה שמגיע לשנה השישית יכול למשוך את הכסף שלו לטובת שימושים אחרים, שהם לא שימושים של השתלמות. הוא יכול לקחת את הכסף הזה ולעשות אותו לצרכיו הפרטיים, וכנגד זה הוא מאבד את הזכות להשתלמות. לכן הטיעון שבן אדם מאבד את הזכות להשתלמות, קיים גם היום. כל מה שאנחנו עושים, זה מאפשרים לאותו מורה, שבן הזוג שלו פוטר או שירדה ההכנסה שלו, בגלל המצב הקשה מאפשרים לו למשוך סכום מסוים. ההחרגה הזאת פוגעת במורה עצמו - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא רק זה. חשוב להבין שהוא מפסיד 11%. המורה יודע שכשהוא מושך, גם עכשיו וגם בעוד שש שנים, אם זה לא לשבתון – הוא מפסיד 11% מהפקדות המעסיק. זה כמה אלפי שקלים. הפטור ממס לא שווה לו בכלל, רק אם הוא באמת במצב קשה הוא יעשה את זה.
יובל טלר
¶
דווקא בגלל מה שחבר הכנסת קרעי אומר – ברור שאותו בן אדם מפסיד. אנחנו חושבים שבגלל שהמצב מורכב – נתנו לאנשים את הטבת המס בשביל לשמור את החיסכון ליום סגריר, כאן זה יום סגריר.
יובל טלר
¶
בסופו של דבר עמדתה של הוועדה היא זו שתכריע. אנחנו משקפים לכם את העמדה שלנו לגבי הפגיעה באותה אוכלוסייה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
גם היום הוא יכול להחליט להוציא את זה בשנה השישית. אבל בשנה השישית הוא יכול להחליט אם הוא הולך לשבתון או לא הולך לשבתון. פה הוא אומר מראש: אל תעשה את זה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
נכון, סיכמתי עם חבר הכנסת קרעי, אבל לא ישנתי טוב בלילה בעניין הזה. ההסתייגות שלי אומרת: רק אם שני בני הזוג פוטרו. גם ככה, 90% מהמורים אין להם רואה חשבון, כמו שיש לאישתו של קרעי בבית, והם לא יודעים שהם מפסידים 11% אם הם מושכים את זה בטרם עת. לכן אני מבקש להכניס 4,500 – זו ההסתייגות שלי – ורק אם שני בני הזוג פוטרו. תצביעו נגד, אין בעיה. גם אני מכניס את דמי האבטלה לחיילים משוחררים כהסתייגות.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
יובל, רוב המורים לא נפגעו מנגיף הקורונה, הם לא יצאו בכלל לחל"ת. אז ע כשיו לתת להם את האופציה למשוך, אתה בעצם אומר להם: קחו כסף על סתם.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
יותר מזה, גם מורה שמגיע למצב שהוא צריך – נותנים לו פתרונות. נכון, הפתרונות לא שלמים כי נותנים לו עד 80% מהקרן או עד 50%. את זה אתה יכול להגמיש להם, אבל אתה לא יכול להגיד לקרן ההשתלמות של המורים, שמבקשים ממך, שהם גם לא נפגעו וגם פותחים להם את זה. אתם רוצים לרוקן את הקופות האלה.
אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
החרגת כל המורים, זו החרגה כללית. יכול להיות ש-10% מהם יש להם מצב מיוחד והם צריכים, אתה גוזל מהם את האפשרות לעשות את זה.
שגית אפיק
¶
"המשיכה תתאפשר אם העובד או בן זוגו פוטרו או יצאו לחופשה לא תשלום לחופשה ללא תשלום במהלך התקופה שמיום 1 במרס 2020 - - - "
שגית אפיק
¶
"העובד או בן זוגו פוטרו יצאו לחופשה ללא תשלום במהלך התקופה שמיום 1 במרס 2020 עד ליום שבו הוגשה בקשת המשיכה לחברה המנהלת, והעובד הגיש לעניין זה הצהרה לחברה המנהלת יחד עם בקשת המשיכה, יוכל למשוך עד 7,000 שקלים חדשים".
זו הסתייגות של הרשימה המשותפת – הורדה ל-7,000 שקלים ושניהם צריכים להיות מפוטרים.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אשמח להסביר. הנושא של קרנות ההשתלמות מכסה רק חלק מהאוכלוסייה. הרבה מאוד אנשים בישראל, אין להם את היכולת ואין להם את קרן ההשתלמות. לכן יש תקנה כבר היום שמאפשרת לבעלי הכנסות נמוכות למשוך את ההפרש בין ההכנסה שלו, עד לשכר מינימום, ובמידה שמדובר במשפחה עם ילד – פעמיים שכר מינימום. ההסתייגות שלי מבקשת להוריד את ההחרגה של הילד ולתת לכל אחד שיש לו הכנסה נמוכה אפשרות למשוך פעמיים שכר מינימום, כדי לאפשר גם לאנשים האלה לקבל איזשהו תזרים כדי שיוכלו לשרוד.
שגית אפיק
¶
בפסקה (16ג)(א), תתאפשר משיכה מקופות הפנסיה לבעלי הכנסות נמוכות לפי תקנות מס הכנסה קיימות. המשיכה תוגדל להפרש בין הכנסה בפועל לפעמיים השכר הממוצע.
שגית אפיק
¶
יש עתיד-תל"ם: "בסעיף 5 בפסקה (16ג)(א) במקום '7,500' יבוא '4,500', פסקה (2) – תימחק, הוראות פסקה זו לא יחולו על קרנות השתלמות המיועדות לעובד הוראה כהגדרתו בסעיף 3(ה)".
יש לנו פה שלושה דברים
¶
1. אתה מבקש להפחית ל-4,500; 2. אתה מבקש להחריג את קרנות ההשתלמות המיועדות לעובד הוראה, כפי שביקשו כאן חברי כנסת נוספים, אם אני מבינה נכון; 3. פסקה 2 תימחק – מה המשמעות שלה?
שגית אפיק
¶
אז יש לך פה שלוש הסתייגויות. אם אתה רוצה להצביע על עובדי ההוראה, צריך להפריד אותם. תגיד לי איך אתה רוצה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אין לי בעיה, תצביע במכה אחת. אני לא מקשה עליך, אבל אני רוצה להסביר. אני טוען שאסור לפרוץ את זה לגמרי, רק אם שני בני הזוג פוטרו יוכל בעל קרן ההשתלמות למשוך מהקרן, וגם רק 4,500 שקל, ואני מוכן להגדיל את זה לשכר מינימום, כדי שהקרן הזאת לא תיפרץ. רוב האנשים במדינת ישראל אינם מודעים לכך שברגע שהם מושכים הם מפסידים 11% מהקרן. תעשו חשבון: אם יש לו בקרן 100,000 שקל, כמה הוא מפסיד? אישתו של שלמה קרעי, שהיא מורה, יש לה רואה חשבון בבית - - -
שגית אפיק
¶
הוא לא הצביע על אף סעיף בפרק הזה. הוא התכוון להצביע על שניהם, אבל מכיוון שיש רוויזיה על ההסתייגות שלך הוא לא יכול להצביע. אנחנו ממשיכים הלאה.
שגית אפיק
¶
"בסעיף 6(2) בסעיף 18כה ברישה, מוצע: במקום '20 שנים' יבוא '18 שנים'." זה ביחס לגיל הזכאות למענק הסוציאלי. זו הסתייגות של קבוצת הרשימה המשותפת.
היו"ר משה גפני
¶
לא, בגלל שיש רוויזיה של קושניר. בתוך חצי שעה תהיה הצבעה על זה ואז נצביע גם על הפרק.
היו"ר משה גפני
¶
בסופו של דבר אנחנו פה על חוק שאם הוא לא יעבור – הוא יכול לגרום לזה שהוא לא יעבור עכשיו – אחרי תשעה באב אנשים לא יקבלו את הכסף. כן.
שגית אפיק
¶
אנחנו בפרק ו' – מענקי סיוע לעצמאי ולשכיר בעל שליטה בחברת מעטים. כרגע אנחנו בהסתייגויות של קבוצת ישראל ביתנו לסעיף 6(2):
"1. בסעיף 18כה: במקום '651,600 שקלים חדשים' יבוא '1,000,000 שקלים חדשים';
2. במקום '40%' יבוא '25%'."
שגית אפיק
¶
אותה הסתייגות, רק בסעיף נוסף. "בסעיף 18כו: 1. בפסקה (1), במקום '651,600 שקלים חדשים' יבוא '1,000,000 שקלים חדשים';
2. בפסקה (3), במקום '40%' יבוא '25%'."
שגית אפיק
¶
חבר הכנסת סמוטריץ', אני מוסיפה אותך להסתייגות. זה מוריד אותך מרשות הדיבור, תהיה לך רק ההסתייגות. בסדר?
"בסעיף 18כז, המילים 'ואולם לגבי עצמאי אשר הכנסתו החודשית הממוצעת מעסק עולה על 40,000 שקלים חדשים, יופחת מהסכום האמור סכום השווה למכפלת 0.6294 בסכום שבו עולה הכנסתו החודשית מעסק על 40,000 שקלים חדשים.' – יימחקו." אנחנו עדיין בהסתייגויות של קבוצת ישראל ביתנו.
שגית אפיק
¶
"בסעיף 6(2) בסעיף 18כח, המילים 'ואולם לגבי שכיר בעל שליטה בחברת מעטים אשר הכנסת העבודה החודשית הממוצעת שלו עולה על 40,000 שקלים חדשים, יופחת מהסכום האמור סכום השווה למכפלת 0.6294 בסכום שבו עולה הכנסת העבודה החודשית הממוצעת שלו על 40,000 שקלים חדשים.' – יימחקו."
שגית אפיק
¶
"בסעיף 18כט, בפסקה (א) בסיפה, אחרי 'של רשות המסים' יבוא 'תוך 14 ימים מיום כניסתו של חוק זה לתוקף'." אנחנו עדיין בהסתייגויות של קבוצת ישראל ביתנו.
שגית אפיק
¶
"במקום סעיף 18לה יבוא 'מענק סיוע לעצמאי ומענק סיוע לשכיר בעל חברת מעטים יהיה פטור מכל מס'."
שגית אפיק
¶
"בסעיף 18לז, בפסקה (א) בסופה יבוא 'החישוב ייעשה לפי המקדמות, ללא מילוי טפסים, אוטומטית. ההתחשבנות תעשה בסוף שנת המס'."
שגית אפיק
¶
ל"אחר סעיף 18לח יבוא: '18לט. יבוטלו תשלומי הארנונה לעסק שסגור תחת איסור פעילות בהוראת משרד הבריאות ממרס 2020."
שגית אפיק
¶
"לאחר סעיף 18 לח יבוא:
18'מ. גוף פיננסי יעמיד הלוואה לעסק ל-6 שנים מכספים שיעמיד להם בנק ישראל בסכום המשקף את המחזור העסקי בארבעת החודשים האחרונים של 2019, על פי אישורים שיוצגו לבנק על ידי רואה חשבון של העסק ללא שיקול דעת של הגוף הפיננסי נותן ההלוואה. הקרן והריבית יוחזרו ב-60 תשלומים שווים במשך 7 שנים לאחר תקופת הגרייס. על אף האמור בכל דין, עסק אשר הוכיח שימוש נאות במשך ששת החודשים הראשונים לתקופה הראשונית לאחר קבלת ההלוואה בשיעור של 75% ההלוואה, ההלוואה תינתן כמענק'."
שגית אפיק
¶
אתה יכול להצביע על הפרק של מענקי סיוע לעצמאי ולשכיר בעל שליטה בחברת מעטים. יש תיקוני נוסח שלכם? אתם רוצים להוסיף עוד, אתם רוצים להוריד?
קרן טרנר
¶
אנחנו חושבים שלא הובנו כראוי. אנחנו לא מדברים על העברת מידע אלא רק אישור היותו שכיר בעל שליטה. אם לא נאפשר את העברת המידע נצטרך אישור מצהיר והוא יביא עוד מסמכים. זה רק יקשה עליו.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אני סופר רק את הדברים שאתם אומרים לי. אני לא רוצה להגיד יותר מזה. אני רק עושה את החשבון מתי אני קם והולך. עם כל הכבוד, גם לי יש שכל, גם לכם יש שכל; אתם אנשי המקצוע, את רוב הדברים שלכם קיבלתי. אני עומד בתוקף על העברת מידע, ואתם עוד הפעם חוזרים, אולי ייכנס לי בדלת האחורית, כשאהיה עסוק עם קושניר. תאמין לי, אתם חכמים גדולים. אתה לא מבין מה שאתה עושה במקרה הזה. דברים חיוניים שדיברנו עליהם כולנו יחד אתך פה בדיונים, כל הדברים האלה התפספסו לנו.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, חיילים משוחררים לא מקבלים כלום, נשים בנות 62 לא מקבלות שום דבר, צעירים בני 28 - - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, לא מקבלים כלום. מה אתה חושב, שלא יגיע השלב שאקום ואלך? ואתה תסביר למה עיכבת את זה, שאנשים לא יקבלו סיוע. בסדר.
היו"ר משה גפני
¶
לא יקבלו. אתה סומך עלי. אני עכשיו אתווכח אתם על העברת מידע. בסדר, בסוף הדיון אתן לך להגיד.
גיא גולדמן
¶
רק הערה לנוסח. גם מה שהיושב-ראש ביקש זה להוריד את סעיף (ב), שהוא נוגע לאישור מהביטוח הלאומי. סעיף (א) – לא הייתה הסתייגות לגביו, בטעות גם (א) מחוק. זה סעיף שלא מדבר על האישור אלא על המהות, שבתקופה הקובעת הוא היה שכיר בעל שליטה וכיוצא באלה. ההערה של היושב-ראש הייתה רק להעברת המידע, שזה סעיף (ב).
גיא גולדמן
¶
אבל זה לא לרשות המיסים. זה בין השכיר לבין הביטוח הלאומי. מה שהיושב-ראש ביקש זה שלא יעבור אישור בין רשות המיסים לביטוח הלאומי, וזה סעיף (ב).
ניר ברקת (הליכוד)
¶
הרב גפני, ברשותך, אני רוצה להגיש משהו קצר על הפרק הזה. 80,000 עסקים שהירידה במחזור שלהם לא עולה על הרף של 40%, אבל זה בין 25% ל-40% - אנחנו לא נותנים להם שום מענה בחוק הזה. לכן אני חושב שכולנו פה אחד צריכים להגיד לאוצר: הבנו, נאשר את זה, אבל מה כן עושים ואיך כן מסייעים לאותם עסקים? חייבים לעשות פה השלמה. כולנו נותנים מענה בסדר למה שאנחנו מדברים, אבל הבעיה שלנו עם החוק שנאשר היום היא מה הוא לא כולל, ואי-אפשר לא להתייחס למה שהוא לא כולל.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני רוצה להצטרף למה שניר אמר, ואני פונה לאנשי האוצר ולסגן שר האוצר. לפחות לתקופה של כמה חודשים, האם אפשר לעשות את הממוצע של 30%?
ניר ברקת (הליכוד)
¶
כן, אבל הקריטריונים. זה בסדר לתת להם משהו יותר קטן מ-40%, אבל אי-אפשר לא לתת להם כלום.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני רוצה להוציא את זה כהסתייגות. מצידי, תצביע - - - אני מבקש 30% במקום 40%.
היו"ר משה גפני
¶
לפני שאני מצביע – מיקי, אתה הרי גם איש ענייני – אני רוצה לדעת: אתם יכולים לתת תשובה למה שניר ברקת העלה?
קרן טרנר
¶
- - - התמריצים, ה-25%. אני מזכירה שיש גם את עניין החל"ת; עסק שיש לו ירידה יכול להתאים את ההוצאות שלו, חלק מהעובדים לשלוח לחל"ת על חשבון המדינה באופן זמני, עד התאוששות העסק.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
להלוואות גם לא נותנים מענה, כי אומרים שהם לא מסוגלים להחזיר. השאלה אם לא כדאי שתגידו שבתוך חודש-חודשיים-שלושה חודשים נעשה חישוב מסלול מחדש, שאם באמת נראה שלא קיבלו הלוואות ואין להם אפשרות של מענקים, אז כמו שניר אמר, נביא להם פתרון אחר. אי-אפשר לזרוק אותם לגמרי, אלא שתהיה אמירה של האוצר שנסתכל על זה ובעוד שלושה חודשים נחזור לפה או בעוד 60 יום - - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
קרן, אנחנו לא מערבים בין שני הדברים. החוק הזה, לפי דעתי, הוא חוק מצוין ובגלל זה אתמול כעסו למה לא העברנו אותו, וביקשו שנעביר אותו כי זה סיוע טוב וזה סיוע נכון. אבל אני מצטרף למה שניר אמר – 25% עד 40%. אנחנו לא אומרים לכם עכשיו איך ומה, כי אנחנו לא רוצים לעכב את החוק הזה, אבל כן צריך לחשוב על איזה מסלול, לבנות ולהציג לנו כמה חלופות איך עוזרים, בעיקר למסעדות, כי לפי מה שהבנתי הרווח שלהן קטן יותר. אולי אפשר למצוא להן גם, 25% עד 40%, חלופות.
היו"ר משה גפני
¶
קרן, גם אני מצטרף לבקשה הזו. זה דבר שאנחנו סבורים, כולם, שצריך. אל תתעקשו לא לדון על זה.
קרן טרנר
¶
אפשר לעשות דיון מעקב בוועדה ונראה מה המצב, גם של מי שהחוק חל לגביו וגם מה המצב של מי שהחוק לא חל לגביו.
קרן טרנר
¶
אנחנו עושים כל הזמן. כל הזמן הנהלת האוצר מתכנסת ועוברת על הפרמטרים המרכזיים במשק – כמה עסקים - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
מיקי, זה לא נכון לעשות את זה לא דיפרנציאלי. אם כבר עושים את זה, עושים דיפרנציאלי.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מצביעים, על אף שקיבלנו הסכמה וגם נקיים את הדיון הזה כאן, בגלל שיש פה טענה שניר ברקת העלה ושאתה הצטרפת ואחרי זה גם אנחנו. יש פה טענה נכונה, נקיים את הדיון הזה. אבל אם אתה רוצה בכל אופן להצביע על ההסתייגות, אצטרך נגדך, מה שאני לא אוהב לעשות.
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אתמול העליתי יחד עם חבר הוועדה, חבר הכנסת ינון אזולאי, נקודה. אני יודע שהכספים שמיועדים כאן, ובהמשך גם המענקים למשפחות, המטרה היא שיסייעו לעסקים, לשכירים, לעצמאים, לכל מי שבסוף הכסף יגיע אליו, ויש גם הגנה מסוימת שעשו מפני עיקולים, כמו כספים שמגיעים לאדם בקצבאות. אבל עדיין, אני חושב שלבנקים יש אפשרות לשים יד על הכסף אם אדם חרג מהמסגרת שלו, וגם במסגרת שנתנו לשכירים. אני חושב שצריך לעגן את הכסף הזה בסעיף מסוים או שיהיה צבוע, שהבנקים ישמשו למעבר נטו ולא לאפשרות שבסוף המדינה תיתן כסף ותסייע לבנקים להחזיר - - -
אוריאל בוסו (ש"ס)
¶
אחרת שוב עזרנו למי שלא מגיע הכסף, ואנחנו יודעים שהכסף הזה הוא פשוט חיוני ולחם חוקו של מי שאמור לקבל, אם זה במשפחות או בעסקים. שלא נחטא למטרה.
גיא גולדמן
¶
רק אחת. בסעיף 8(5), סעיף הזכאות, נשמטו המילים "תקופת הבסיס" אחרי "תקופת הזכאות". בדוחות מע"מ אנחנו צריכים גם את תקופת הזכאות וגם את תקופת הבסיס, ככה זה גם בסוציאלי.
שגית אפיק
¶
זאת אומרת, זה לא היה בכחול, אתה מבקש עכשיו להוסיף את המילים האלה. אז זה לא נשמט, זה לא היה.
גיא גולדמן
¶
כשיש ירידת מחזורים צריך להשוות בין תקופת הזכאות לתקופת הבסיס. את ירידת המחזורים רואים בדוח מע"מ.
שרית פלבר
¶
להצעת נוסח בסעיף 20 – השגה בערר. הנוסח בכחול התייחס ל"הרואה את עצמו נפגע מהחלטת המנהל בנוגע למענק", ובוועדה הוסף "או להטלת קנס". ההצעה היא שבמקום המילה "או" ישתמשו במילה "לרבות", כדי שלא תהיה אחר כך שאלה פרשנית לגבי על מה מותר ועל מה אסור. זו רק הצעה.
שרית פלבר
¶
כן, אבל בגלל שתחמתם את זה רק למענק והטלת הקנס, זה יהיה אחר כך קשור, אולי, לדברים של החלטות מניעה חסרות שלא ניתן יהיה להגיש השגה, אז אנחנו מציעים שזה יהיה "לרבות", כך שזו רשימה לא סגורה.
שגית אפיק
¶
בסדר. עוד הערות נוסח? לא. יש פה שני תיקונים שביקשתם להכניס: תיקון אחד זה הנושא של התקציב לתמיכה במוסדות ציבור. אפשר להכניס את זה בפרק שונות, לא? יותר נכון אולי.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
מה זה דיברנו? זה פשוט להוסיף את התרומות. זאת אומרת להוציא החוצה את המגבלה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
"יוקצה תקציב שלא יפחת מ-100 מיליון שקלים לצורך תמיכה במוסדות ציבור, כהגדרתם בסעיף 3א לחוק יסודות התקציב, אשר הכנסותיהם, לרבות תרומות, הופחתו כתוצאה מהשלכות נגיף הקורונה. משרד האוצר יפרסם בתוך 30 יום מבחני תמיכה לפי הוראות סעיף 3א לחוק האמור. ההוראות הנדרשות לצורך הקצאת התקציב כאמור לפי סעיף 3א לחוק יסודות התקציב יכללו את כלל פעילות העמותות ויתמקדו בתמיכה לפי היקף הנזק המשוער. בתוך 60 יום לכל היותר יקבלו מוסדות הציבור הזכאים את התמיכה." כלומר, אחרי שפורסם, אחרי הכול, יקבלו את התמיכה. "שר האוצר ידווח לוועדה על יישום הוראת סעיף זה בעוד 60 יום. תמיכות נוספות שאינן משפות את מוסדות הציבור בשל התמודדות עם נגיף הקורונה לא יחשבו לעניין זה כפל תמיכה לגבי תמיכה זו".
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
ינון, אני רק רוצה לוודא שלא מדובר רק על עמותות שממילא נתמכות כבר היום. כתבת שמי שנתמך זכאי לקבל כפל תמיכה, אבל גם מי שלא נתמך - - -
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני חושב שמדובר בסכום מאוד קטן. הרי דובר על 200 מיליון רק לחלק הראשון של המשבר, שעדיין לא מומשו בחלק גדול, ועכשיו הולכים אני לא יודע כמה זמן קדימה. אני חושב שצריך להכפיל את זה לפחות ל-200 מיליון. עם כל הכבוד, זזים פה עכשיו מיליארדים מקצה לקצה, מספר העובדים - - -
קרן טרנר
¶
אנחנו עדיין בתוכנית הקורונה הראשונה. 150 הועברו לתרבות וספורט ויש במשרד הרווחה עוד 40 מיליון.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אגיד לך יותר מזה: אם נתנו 150 מיליון לתרבות וספורט, אתה צריך פה – אני לא רוצה להגיד 1.5 מיליארד. הרי בסוף רוב העמותות של חסד, רווחה - - -
אסי מסינג
¶
הנוסח שהוקרא לא בפניי, אבל היה שם משפט שקובע כבר את המבחנים עצמם, היקף הפעולה – אני לא זוכר בדיוק את המילים שהוא קרא. אתה יכול לחזור על הירידה בהכנסות? יש שם מיקוד גדול מדי כרגע, שלא ברור מה הוא.
לעניין כפל התמיכה – ברור לי שאין כוונה של הוועדה שיש גופים שכתוצאה ממבחני התמיכות הללו ההכנסות שלהם יהיו למעלה מ-100% מההכנסות שלהם ברגיל. לכן האמירה לעניין כפל התמיכה, זה לא מאפשר שגוף יקבל למעלה מ-100%.
היו"ר משה גפני
¶
אני מסכים למה שהוא אומר, שיבטלו את העניין הזה שהתרומות ייחשבו. אתם לא מסכימים למה שהצענו בהתחלה, שזה במסלול הרגיל. לא הסכמתם לזה, אז אנחנו הולכים בדרך הזאת, של תמיכות. אז עכשיו גם זה לא?
אסי מסינג
¶
לא לא, הסכמנו. יש שתי הערות לנוסח, לא אמרתי שהכול לא מקובל. הערה אחת, לגבי הסיפה של הסעיף שהוא קרא, שהוא פשוט ממקד יותר מדי את השאלה איך ייקבעו המבחנים. אני לא בטוח שאפשר - - -
שגית אפיק
¶
הנושא הבא הוא הנושא של התניית חלק מתשלום המענק לעוסקים שיש חוב – במקרה הזה דובר על זוגות צעירים. ניסינו לנסח משהו שעונה על בקשת הוועדה, זה הוקרא אתמול כהסתייגות של חברי הכנסת מיקי זוהר ושל הילה שי וזאן. זה מופיע בעמוד 11 לנוסח, סעיף 14א – תשלום מענק מותנה. משרד האוצר, משרד המשפטים, אתם רוצים להתייחס? אולי משרד האוצר קודם.
אסי מסינג
¶
אתמול התייחסנו באריכות לעובדה שעלו כמה פרמטרים, השאלה של ערבוב בין חוק המענקים לבין השאלה של מקדמות שגורמים מסוימים קיבלו מיחידים. הנוסח הזה הרבה יותר רחב ממה שדובר עליו אתמול בוועדה. הוא אכן מנסה לטפל בסוגיה הרחבה, ועל זה אין לנו הערה, במובן הזה שצריך להתייחס לסוגיה באופן כללי. יחד עם זאת, המשמעות היא שרשות המסים תיכנס ותפקח על ההסדרה של גורמים פרטיים מול גורמים פרטיים אחרים בשאלה של תשלומי מקדמות. מדובר בעוסקים רבים, עם מספר גדול של אזרחים. אין שום יכולת לרשות המיסים לעשות את זה.
לא בטוח שהכלל שהוצע כאן הוא הכלל נכון. המשמעות נותנת לכוח האחרון כוח רב מאוד על העוסק. זה מנגנון שהוא לטעמנו מאוד מעוות ולא מייצר את הפתרון. הדרך הנכונה היא לא להסדיר אגב הדבר הזה. אם הכנסת או הממשלה רוצים להסדיר את הנושא הזה באופן כללי – שיש לו שורה של היבטים, לרבות המועד שבו נכרתה העסקה, השלכת הקורונה וכו' –בהתערבות הזו, צריך לעשות את זה בצורה מסודרת ולא במסגרת חוק המענקים. בכל מקרה, רשות המיסים היא בוודאי לא הגוף שצריך לפקח על הנושא הזה, אין לו את הכלים. זה עשוי לעכב בצורה משמעותית את תשלום המענקים, כי זה אומר שרשות המיסים תתעסק עכשיו במתן 70% מהמענקים, ולאחר מכן יבדקו את 30% הנותרים. להערכה שלי, המענקים הללו ישולמו אולי בעוד שנים רבות. לכן זו לא הדרך, צריך להוציא את הסעיף הזה מהמקום ולטפל בו בצורה מושכלת, בנפרד.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
כן, לפני שהיא אומרת חשוב לי להגיד, כי כבר דיבר נציג משרד האוצר. בדקנו את החלופות והגענו למסקנה – גם כדי להבטיח את זה שהזוגות יקבלו את כל המקדמות ולא רק בגובה 30% וגם כדי להתגבר על הקשיים המשפטיים - - -
קרן ברק (הליכוד)
¶
לא, חברים, אנחנו גיבשנו את זה אז אסביר. כרגע מה שהוצע זה שבעל האולם ישלם עד 30%. יכול להיות שיש מקדמות שהן יותר מ-30% - הוא לא יצטרך באותו חודש - - -
קרן ברק (הליכוד)
¶
הזוג חותם – בעל האולם יכול לקבל את יתרת הכסף. הוא חותם לו רק אם הוא מקבל את כל הכסף.
אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
בעל אולם, אם יהיה לו אפילו זוג אחד שלא יגיע אתו להסכם – זה יעצור את כל - - -
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
שגית תסביר את תיכף טוב ממני, אבל אגיד לגבי מה שהגענו להסכמות עם האוצר. נעבור לחקיקה פרטית בהליך מזורז ועם פטור מחובת הנחה, שיעבור במהלך חודש אוגוסט, בגיבוש של ארז קמיניץ ושאר הגורמים. נדאג שהזוגות יקבלו את כל המקדמות. אבל ארצה שמנכ"לית האוצר תגיד.
קרן טרנר
¶
אנחנו חושבים שזה בעייתי מאוד להכניס את התיקון הזה. אנחנו מבינים שתנוסח הצעת חוק פרטית בתיאום עם משרד המשפטים, משהו שיהיה אפשר ליישם וגם שיהיה חוקי.
שגית אפיק
¶
כתוב פה שאתם צריכים להביא תקנות בתוך 45 ימים ביחס לאותם 30%, כך שהמענק לא היה מושהה כמה שנים. אבל יש לכם 90 ימים, 120 ימים, 250 ימים - - -
קרן טרנר
¶
זה התיקון הפרטי. זה תיקון שצריך לתאם את הנוסח שלו ואז שר האוצר צפוי לתמוך בו, וגם שר המשפטים.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני חושב שתבואו לתקן ותקלקלו. מהבדיקה שעשיתי, חלק גדול מאוד מהזוגות מגיעים להבנה עם בעלי האולמות – דוחים את האירוע או שמעבירים את הזכות לבן משפחה אחר. לפחות 50% מגיעים להסכמים, אפילו 70% אמרו לי. לכן אם נוכל בחוק הזה להגיד שמי שמגיע להסכם – מגיע להסכם, ומי שלא מגיע להסכם - - -
שגית אפיק
¶
נכון, זה היה הרציונל של הנוסח שמופיע בפניכם. אגיד עליו מילה ואז תתייחסו, ואני רוצה לשמוע גם את משרד המשפטים. הנוסח הזה משאיר 30% שרשות המיסים לא משלמת לאותו עוסק. סוגי העוסקים ייקבעו על ידי שר האוצר ושר המשפטים, באישור ועדת הכספים, בתקנות שיובאו לכאן בתוך 45 ימים, שזה זמן קצר יותר מהזמנים שמופיעים בהצעת החוק לתחילת הגשת בקשות המענק – שנדמה לי שזה 90 ימים, 120 ימים ואילך. לכן האמירה שזה, לכאורה, יעצור את תשלומי המענקים למשך שנים היא אמירה שאני לא כל כך מבינה אותה.
בנוסף, לפי הנוסח שמופיע כאן, הזוגות לא צריכים לעדכן שהם קיבלו את הכסף או לא קיבלו את הכסף, אלא רק על זה שהם הגיעו להסכמה. אין כאן פגיעה בחופש החוזים, זה רק מעודד אותם להידבר ביניהם. אגב, נדמה לי שמדובר בחוזים אחידים במקרים שדיברנו עליהם. אני לא יודעת עד כמה חופש חוזים יש שם, אבל הנוסח הזה מתייחס לכך שהם יצטרכו להצהיר הצהרה משותפת לרשות המיסים. רשות המיסים, להבנתי, לא צריכה לתפעל את זה אלא רק לשמור את אותם 30% בצד. זה אמור לעשות את אותו תמריץ שהוועדה ביקשה, כפי שאמר גם חבר הכנסת רם בן ברק, שהוא להביא את הזוגות לידי הסכמה.
אני רוצה להתייחס גם לדברים שאמר אסי בנושא הפרוצדורה, גם לדברים שכתב לי הבוקר עורך דין ארז קמיניץ, ואשמח גם להתייחסות שלך, שרית. בין הדברים שנכתבו לי לעניין הפרוצדורה: הוועדה, לכאורה, העלתה את זה ברגע האחרון, שראיתם את הנוסח ברגע האחרון; שהתקשיתם להגיב עליו; שהוא לא קשור להצעת החוק.
אז אני רוצה להתייחס לעניין הזה: הנושא הזה עלה כאן מתחילת הדיונים. אתם מבקשים להצביע על ההצעה הזאת בהליך מזורז ומהיר, אז אני חושבת שמטבע הדברים, כשהוועדה מבקשת מכם תשובות גם אתם צריכים לדעת לתת את התשובות האלה מהר. הנוסח הזה הוקרא כאן אתמול פעמיים על ידי שני חברי כנסת וניתנה לכם ההזדמנות להשיב לו, הוא גם נשלח אליכם בכתב בערב. לומר שאתם מתקשים להשיב לו עד היום, זה אומר שאולי גם הוועדה צריכה לעבוד בצורה איטית יותר. לזה שזה לא קשור לנוסח – אני חושבת שזה מאוד קשור לנוסח. הנוסח מתייחס למענק להוצאות קבועות, והוועדה ביקשה לייצר איזשהו תמריץ כדי לפתור בעיות שאותם עוסקים גרמו לזוגות אחרים. אשמח להתייחסות משרד המשפטים, כשבהמשך משרד האוצר יבקש להכניס לכאן נושא שהוא, כנראה, ממש לא קשור להצעת החוק.
קרן ברק (הליכוד)
¶
יש לי שאלה אחת לגבי זה. נגיד שמחר, לפי הנוסח הזה, הזוג מגיע להסכם; אז מחרתיים בעל האולם מקבל את הכסף או שצריך לחכות לחקיקה?
שגית אפיק
¶
נכון לעכשיו, הסעיף הזה יורד מהנוסח. עד שלא תהיה חקיקה בנושא, הזוגות והעוסקים רשאים לפעול זה מול זה.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
עכשיו, באוגוסט. לא משנה, הוא יקבל את כל הכסף, אבל אנחנו מעבירים בחקיקה שיש לו חובה חוקית להחזיר את כל כספי המקדמות.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
בלי התניות, הוא יהיה חייב להחזיר לפי החוק. זו הצעת החוק. סגן שר האוצר, שמעת פה את מנכ"לית האוצר שמתחייבת, בשם שר האוצר, לתמוך? יש לנו התחייבות - - -
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
הם יגיעו להסכם משותף. אם החתונה כבר עברה – צריך להשיב את המקדמות, ואם לא עברה – במשך שלושה חודשים הם ינסו לקבוע תאריך חדש לחתונה, ואם לא, מחזירים להם את המקדמות. אי-אפשר לדרוש מהזוג לדחות חתונה - - -
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
בהצעת החוק שלנו יש סייג לגבי טעימות, שהם יופחתו מדמי המקדמה. גיבשנו את זה עם ארז קמיניץ.
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי, מה זה פה הדיאלוג הזה? אתה יכול להיות יושב-ראש, אתה מגיע לפה בבוקר ואתה יודע איזה נוסח עומד פה, ופתאום אומרים לך: מורידים את זה בהסכמה. מה דעתך? ובטלפון אני אומר למישהו שפנה אליי: אנחנו הולכים להצביע על זה בעוד שעה. מה דעתך? המדינה ככה מתנהלת. בבקשה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
בנוסף להליכי החקיקה שמוצעים, אולי בגלל שיש כבר נציגים של הזוגות הצעירים ונציגים של בעלי האולמות – אני לא אומר במקום, אני אומר בנוסף, כדי שלא נגיע לתהליכים האלה – להקים שולחן עגול עם הנציגים של בעלי האולמות ונציגי הזוגות הצעירים ולנסות עוד לפני כל התהליכים האלה לצמצם.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
זה רעיון טוב. קודם כול נגיש את הצעת החוק כדי שהיא תתחיל לזוז וכדי שהיא תסתיים.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
אבל נעשה את זה. זו הצעת חוק שלי ושל חבר הכנסת מרגי. עכשיו אנחנו בדיון דחוף בוועדת הכלכלה, ונעשה את כל הדברים שאתה אומר.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מבין שעושים כאן לאחרונה הרבה מאוד חוקים שהם לא חוקיים, אבל מדובר על חוק שיבטל חוק אחר, כי הרי כבר יש חוזה חתום, ולחוזה חתום יש מגבלות מסוימות. אז כשאת אומרת שתבטלי את החוזה החתום בדיעבד – זה לא רציני. צריך להגיע להסכמה של בעלי האולמות עם הזוגות הצעירים, ולהכניס סעיף שבעל אולם שלא מגיע להסכמה עם הזוג, הזוג יקבל 70% מהמקדמה.
שרית פלבר
¶
אתחיל בהתייחסות לדברים שביקשה היועצת המשפטית שאתייחס אליהם, ואז אתייחס בקצרה למה שנאמר לגבי הצעת החוק הפרטית. אתחיל מהזיקה – ההערה שלנו הייתה לגבי הזיקה בין תכלית המענק לבין קשירה שלו לעניין ההתחייבות החוזית. הצבענו על כך שאין קשר בין המענק, שנועד לתת סיוע והשתתפות בהוצאות, לסיוע בהתמודדות עם חובות. עכשיו עשינו קשר בין שני דברים שלא בהכרח קשורים. זו הייתה טענת הקשר שלנו.
שגית אפיק
¶
לשניהם נגרם סיכול בשל הקורונה. המדינה מפצה בשל הקורונה עוסקים מסוימים; ביקשה הוועדה שאם לאותם עוסקים יש צד ג', שאף הוא נפגע בשל הקורונה, שאף הוא יפוצה על ידי המדינה, גם אם באופן עקיף. היא תסייע לו, בסך הכול, להגיע להסכמה בעניין הזה. זו הזיקה.
שגית אפיק
¶
זה לא נושא חדש. תיכף יהיה כאן נושא שהוא באמת נושא חדש, אבל הנושא הזה עלה במסגרת הדיונים על הנוסחאות ועל המענק. זה עניין שעלה תוך כדי דיון.
שרית פלבר
¶
הנקודה הראשונה הייתה שמבחינה תכליתית הדברים לא קשורים. אני מקבלת את התשובה של היועצת המשפטית, אבל עדיין אנחנו סבורים שאנחנו קושרים כאן מין בשאינו מינו מבחינת התכלית. אנחנו חושבים שיש כאן התערבות בחוזים בלי להבחין ביניהם: יש חוזים, כמו שהיועצת המשפטית אמרה, שהם חוזים אחידים; יש זוגות שהגיעו לחוזים תוך כדי הקורונה או הגיעו להסכמות במהלך תקופת הקורונה. אנחנו עושים כאן התערבות קטגוריות וגורפת בלי להתייחס לדקויות בין חוזים.
שגית אפיק
¶
אני מצטערת שאני מפסיקה אותך, אבל הדקויות היו אמורות להיות, גם לפני הנוסח הזה, בתקנות שיביאו שר האוצר ושר המשפטים, באישור הוועדה. התקנות האלה יכולות להתייחס לכל הדקויות הדרושות.
שרית פלבר
¶
אבל הכלל הבסיסי נותר הכלל הבסיסי במה שהצעתם – התניית המענק באיזושהי הסכמה. היועץ המשפטי של האוצר אמר את רוב הדברים, ואני רוצה להוסיף. ההצעה הזו נותנת כוח לצד אחד לחוזה באופן שיכול לתת מעין וטו על חלק מאוד נכבד מהמענק, ואני רוצה להוסיף שבסוף לבעל האולם או לספק אחר יש התקשרויות חוזיות מרובות, ורשות המיסים ודאי תתקשה לדעת כמה התקשרויות חוזיות יש לו, ואתם יכולים לתת לזוג האחרון מתוך 100 את זכות הווטו לקבלת המענק.
שרית פלבר
¶
היועצת המשפטית ביקשה שאתייחס לנוסח הזה, ואני מתייחסת. זו ההתייחסות שלי לסוגיות המשפטיות לגבי הנוסח שנשלח אתמול. אנחנו חושבים שהוא מעורר קשיים בדיני החוזים, הוא מכוון גם לסעד אחד מתוך סעדים רבים שיכולים - - -
שרית פלבר
¶
לגבי הצעת החוק – כמו שחברת הכנסת וזאן אמרה, מתקיים במקביל דיון בוועדת הכלכלה ונציגת המשרד שלנו נמצאת שם. עדכנו שהייתה שיחה וההצעה שהוצעה כעמדה ראשונית, אנחנו סבורים שהיא יכולה לעמוד במבחני המידתיות.
היו"ר משה גפני
¶
לא התקבלה.
לפני שאנחנו מצביעים על הסעיפים עצמם, אחרי שהוסרו הרוויזיות, אני מבקש ששלמה קרעי - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא לא, תשלימי את מה שאמרת. רבותיי, לא לדבר עכשיו. אם מישהו רוצה לדבר – שייצא החוצה.
שרית פלבר
¶
ניסיתי למנות את הטעמים המשפטיים שבשלם אנחנו חושבים שיש בעיה משפטית עם ההצעה. לגבי המשך התהליכים, אם יהיו במסלולים אחרים, אני רוצה לומר שאכן הייתה שיחה עם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. הציגו לו את ההצעה, ומבחינה ראשונית ועקרונית נראה שהיא עומדת במבחני המידתיות, אבל יש היבטים נוספים שיצטרכו לבחון.
היו"ר משה גפני
¶
האמת היא שאני לא מבין את התהליך הזה, אבל אני כבר לא מתיימר אפילו. דיברנו על זה, זה דבר שהיה מובן. יש שני צדדים, גם היועצת המשפטית שלנו אמרה את זה. אנחנו, המדינה, נותנים מענקים לבעלי האולמות שנפגעו – והם נפגעו מאוד. אני תומך בחוק הזה, אני חושב שהחוק הוא נכון. אמרנו שיש עוד כאלה שנפגעים. דיברו עם כולנו; יש זוגות שנפגעו מהדבר הזה באופן חמור, ואנשים אומרים: אני לא מחזיר כסף בגלל שאין לי. אין לך? אנחנו, המדינה, עוזרים לך. באמצעותך אנחנו רוצים לעזור גם לזוג הצעיר.
אני לא למדתי משפטים ואני לא יודע מה זה מבחינה משפטית. אם היא הסכימה להעביר את זה בהצעת חוק פרטית – אני חושב שלא ייצא מזה שום דבר, אני חושב שצריך לעשות את זה בחוק הזה, אבל אני מכבד אותך. בבקשה, ואחריך חבר הכנסת שלמה קרעי.
תמיר כהן
¶
בהתאם לסיכום בין שר המשפטים לשר האוצר, סוכם שחברת הכנסת וזאן תקודם הצעת חוק בנושא, בסיוע של עורך הדין ארז קמיניץ. היא תקודם בהליך מזורז, מתוך מטרה להשיב לזוגות - - -
היו"ר משה גפני
¶
אם הוא אומר "ההקדם האפשרי", אני רוצה שתדעי: בכנסת ההקדם האפשרי יכול להיות היום בערב או בעוד שנתיים אחר הצהריים. זה ההקדם האפשרי.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. ישב פה בפתח הישיבה יושב-ראש הקואליציה הנכבד, הציג בפנינו תזה וניסה להטיל עלינו נקיפות מצפון ורגשי אשמה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הוא ישמע, והכול בסדר. אני רוצה לנפץ את התזה שמיקי זוהר הציג כאן ואת אותן נקיפות מצפון שהוא מנסה לגרום לנו, חברי הוועדה, שכביכול אם לא נעלה - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
התזה היא, כביכול, שחייבים להעלות ל-700,000, חייבים להעלות ל-0.7, אחרת יקרסו. אני רוצה לנפץ את התזה הזאת, שנצביע בלב שלם על החוק שאנחנו הולכים להצביע עליו עכשיו. אדוני היושב-ראש קיבל את שני המסמכים האלה שיש לי ביד. את שניהם כתב אותו רואה חשבון, עורך דין שלמה נס, לבעלי האולמות. כנראה שהגיעה בטעות טיוטה של מסמך קודם, כשהמגבלה הייתה 400,000 או 450,000 שקל, ואז הם הציגו במסמך הזה מה הן ההוצאות הבלתי נמנעות לחודש, כולל ארנונה – 344,000 שקל.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
למרות שבארנונה יש פטור, ולמרות שאין צוות שימור ואין רישוי זכויות יוצרים ואין חשמל ומים ועוד הוצאות. אם אנחנו מנכים את ההוצאות שהן כן נמנעות – נגיע ל-250,000 ואפילו פחות מזה, שזה מה שהם מקבלים. אבל מה הכי חמור כאן? ברגע שמשרד האוצר העלה ל-500,000, יצא מסמך חדש. במסמך החדש ההוצאות הבלתי נמנעות לחודש הן 459,000.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
שני מסמכים שהגיעו. בטעות, כנראה, שלחה הלוביסטית שלהם את המסמך הישן כדי שנרחם עליהם. את זה חשוב שתדעו, חברי הוועדה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
בדיוק. אני מציג כאן מספרים ומסמכים שהם בעצמם הכינו. כשהתקרה הייתה 400,000 – הם הכינו מסמך אחד, כשזה עלה ל-500,000 – ניפחו בעוד 100,000 את ההוצאות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
גם לא התרשמתי מגיליונות אקסל שהציגו, הלכתי וביקשתי דוחות כספיים והצגתי אותם בדיון אתמול. לפי הדוחות הכספיים שמשרד האוצר ניתח, מה שאנחנו הולכים לאשר כאן זו מטריה רחבת היקף, שמכסה, וגם יותר, מההוצאות הקבועות. זה לפי דוחות כספיים שקיבלתי עם מספרים אמיתיים ולא קובץ אקסל לדוגמה.
חשוב לומר כאן, מעבר לחוק שחברת הכנסת וזאן תקדם – ואני מברך על כך, ומקווה שזה יעבור מהר ולא ייתקע במקלות שאנחנו מכירים כאן – הייתה כאן התחייבות של נציגי האולמות. הם אמרו שאם הם מקבלים כיסוי להוצאות הקבועות שלהם, הם מתחייבים להחזיר את המקדמות לזוגות. ישב כאן נציג האולמות ואמר את הדבר הזה. אז אני רוצה לומר לכם, שהזוגות הצעירים ידעו – יעבור החוק או לא יעבור – זוגות צעירים שלא יקבלו את המקדמות וייפנו אלינו אחרי שהפעימות האלה יגיעו והאולמות יתחילו לקבל אותן, נדאג להפנות שאילתה לרשות המסים, שיבדקו האם אותו בעל אותם קיבל כיסוי להוצאות או שהוא באמת בעל אולם מאוד מאוד חריג - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
- - שההוצאות הקבועות הבלתי נמנעות שלו הן יותר מ-0.25 מיליון שקלים בחודש. זה דבר אחד שאנחנו צריכים לדעת. במקביל, כמו שאמרתי, זה חוק חשוב, אנחנו מפצים את בעלי האולמות - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני מסכים גם עם היועצת המשפטית וגם אתך, יושב-ראש הוועדה, שהתיקון הזה, שצריך להתנות את המענקים בהחזר מקדמות, הוא תיקון שצריך להיכנס בחוק הזה, אבל אני לא רוצה לעכב. אנחנו מבינים שיש בעיה משפטית ולא רוצים לעכב. אנחנו רוצים שהחוק הזה יעבור היום, ולכן גם אני מסיר את הבקשות שלי לדבר הזה.
ניר ברקת (הליכוד)
¶
אם הרעיון הוא איך חוסכים כספי מדינה – צריך לקצץ עוד יותר ממה שנתנו; אבל אם רוצים להציל עסקים – אז תבינו שזו לא הוצאה, זו השקעה בתחומים הללו. אם עסק קיבל קצת יותר כסף ממה שהיה, אולי, צריך לקבל, נקבל את זה בריבית דריבית חזרה במס הכנסה בשנה הבאה ויהיו לנו פחות פשיטות רגל. לכן הדיון הוא לא איך חוסכים כספי מדינה. אנחנו כאן, בוועדה, צריכים לחסוך כספי מדינה, אבל עכשיו אנחנו רוצים להשקיע בהצלת העסקים, ולכן הנטייה צריכה להיות – ולצערי הרב, זה לא מה שמופיע – שאם יש ספק, אין ספק, מצילים יותר עסקים. לצערי הרב, נפלנו בפח הקטן של המספרים הקטנים.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל הם לא חוזרים לפעילות. אם הם היו חוזרים לפעילות, מה שאמר ניר נכון. הם לא חוזרים לפעילות.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
אני מבקש להעלות נושא קטן שאני מבקש שנפתור כאן עכשיו. יש מעסיקים שלפנים משורת הדין, במסגרת יחסי עבודה טובים, מבקשים להמשיך את ההפרשות הפנסיוניות לעובדים שלהם גם בתקופה שהם יוצאים לחל"ת. כמובן, כאשר העובד מקבל משכורת ומפריש עליה את ההפרשות הפנסיות, הן פטורות ממס. לפי מה שאני מבין, מכיוון שעכשיו אין משכורת כי העובד יצא לחל"ת, כאשר המעסיק מפקיד לקרן הפנסיה את אותן הפרשות, רשות המיסים מתייחסת לזה כאל טובת הנאה, זאת אומרת, כאל משכורת, ומבקשת למסות את זה. אין בזה שום היגיון. אם את השכר הוא היה מקבל מהמעסיק ועל זה הפרשות פנסיוניות – זה לא היה ממוסה. אם יש הסכמה מהותית שאנחנו רוצים לעודד את המעסיקים שיכולים לעשות לעצמם, בואו נעשה תיקון קטן לחוק הזה עכשיו.
ערן יעקב
¶
אני יכול לענות רק עובדתית למה שהוא אמר. זה אכן חייב, כמו שאמרת. זה נכון, כי זו הכנסה מבחינת החוק. זה המצב.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אבל זה לא בסדר, כי את הנקודה שבצלאל העלה עכשיו העליתי ביום ראשון. אמרתם שתחזירו תשובה, ואתם מתייחסים לזה כאילו זה משהו חדש.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
את לא רוצה לעודד מעסיקים לשמור על רצף פנסיוני ולהשלים לעובדים שלהם את ההפרשות לפנסיה?
היו"ר משה גפני
¶
קרן, השפה שלכם מוכרת לי, הבנתי. העלו פה חברים – עכשיו בצלאל, לפני זה חבר הכנסת כץ – נושא שמבחינת המציאות, אנחנו נראים כמו מדינת חלם. אנחנו רוצים לעודד אנשים, אבל אומרים: בסדר, אבל החוק הוא החוק, אלה העובדות. ביקשנו, ואנחנו מבקשים גם עכשיו: אם הבעיה היא החוק, אבל הרעיון הוא רעיון נכון – אז תנו לנו להגיש הסתייגות ונעביר את זה, לא נלך על הראש שלכם. אתם לא נותנים תשובה, אתם כל פעם משאירים אותנו עם אמירה סתמית. אתם יושבים על הקופה, אנחנו בסך הכול מפקחים עליכם. למה אי-אפשר להעביר את הדבר הזה בהסתייגות עכשיו? חקיקה – אז נעשה את זה עכשיו.
קרן טרנר
¶
קבענו שנשב עם ההסתדרות בנושא, אנחנו יושבים אתם ביום חמישי בנושא. מדיון ראשוני שקיימנו בהנהלת משרד האוצר, הדעות חלוקות. הנושא מורכב, ולכן אנחנו לא חושבים שזה צריך לקבל מענה כאן. זה מחייב דיון מעמיק יותר, יש לזה יתרונות וחסרונות.
בצלאל סמוטריץ' (ימינה)
¶
ולכן אני חושב שזה בדיוק המקום שלנו, כחברי כנסת. אין לזה השלכה תקציבית, הרי הבעיה היא לא כסף. זה לא שהקופה צריכה להוציא כסף.
איל לב ארי
¶
זה סעיפים 18לז ו-18לח. סעיף 18לז זה קביעת זכאות לסכום המענק בהסתמך על נתוני שנת המס 2019 ותקופות הזכאות שחלות בשנת 2020. כאן יש בחירה בין שנות המס 2018–2019, גם לפי המיטיב וגם לפי המועד של דוח 2019. לגבי שנת 2021, יש סעיף שהוועדה ביקשה להוריד ולאפשר בחירה בין 2018–2019 לכל תקופות הזכאות, ושנת 2021 נצמדת רק לשנת - - -
היו"ר משה גפני
¶
כן, שגם שם תהיה אפשרות. דיברנו על זה בוועדה. תהיה אפשרות של בחירה, כמו במקרה השני. לא מעניין אותי, שלא ישמעו. כאילו אני עובד אצלם. דיברנו על זה, לא מעניין אותי שהם לא מקשיבים.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא יודע לעשות כלום, אני רק יודע לשמוע מה שאתם אומרים לעשות את ההיפך. דיברנו על זה בוועדה, אני לא מבין. אמרתם.
ערן יעקב
¶
אמרנו שנאפשר לאנשים 2018–2019, כל עוד אין 2019. ולא רק שנאשר 2018–2019, אמרנו גם שנאפשר את הגבוה מביניהם.
ערן יעקב
¶
אבל בינואר 2021, כשכבר יש את דוח 2019, לא צריך את 2018. זה הדוח הכי רלוונטי לאותו עוסק, אז מה רלוונטי 2018? הסיפור של 2018 היה מתוך אילוץ תפעולי, כדי לתת לאנשים כמה שיותר מהר כסף, כי אין את דוחות 2019 כרגע. רק 27% הגישו את 2019.
איל לב ארי
¶
מדברים על פרק ו', סעיפים 18לז ו-18לח – המענק הסוציאלי לעצמאים ושכירים בעלי - - - הזכאות לסכום המענק, בהסתמך על נתוני שנת 2019, לתקופות זכאות שחלות בשנת 2020. הוא מאפשר גם התבססות על נתוני הדוח לשנת 2018, בין היתר, לאור הנקודה שגם דוח 2019 טרם ניתן, והוא נותן ברירת תוצאה מיטיבה, לפי אחד מהדוחות.
היו"ר משה גפני
¶
הם טוענים שבסעיף הזה, בניגוד לסעיף שאמרנו שיש לו ברירה לבחור בין 2018 ל-2019 – הגבוה ביניהם – כאן כבר יש לו במציאות את הדוח לשנת 2019.
ערן יעקב
¶
ההערכה היא שזו עלות מאוד גבוהה, לפחות 3 מיליארד. דבר שני, 2019 לא הייתה שנה רעה מבחינת עסקים, זה לא שאתה מקפח אותם.
היו"ר משה גפני
¶
סתם אנחנו מתקשקשים. קרן, ערן, לא קרה שום דבר – 2018, 2019, 2020, 2021. דיברנו בוועדה לתת לו אפשרות בחירה, כמו קודם. מה יכול לקרות? מה הדרמה שיש פה?
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, עידו, אני הולך אתכם. אני מוריד את מה שהוועדה ביקשה. אנחנו משאירים את זה כמו שהם ביקשו.
היו"ר משה גפני
¶
זה אומר שכאשר יש את הדוח של 2019, אז הולכים לפי השנה הזאת. הולכים לפי הגבוה ביניהם זה כשאין את זה עדיין. זה עולה 0.5 מיליארד שקל, נכון?
היו"ר משה גפני
¶
זה 0.5 מיליארד שקל, ככה אומר ראש המטה של השר. אתם לא מבינים מה שאתם עושים, איך אתם מאבדים את האמינות? כל רגע יותר. 0.5 מיליארד שקל – אין בעיה, בסדר, אצביע אתכם.
היו"ר משה גפני
¶
הכול בסדר. אתם מאבדים את האמינות של משרד האוצר, בצורה שלא הייתה כדוגמתה. מי מאתנו מאמין לכם שכאן מדובר על 0.5 מיליארד שקל? נצביע אתכם. זה אותו 0.5 מיליארד שקל שיכולים לתת גם לעמותות.
מאיר שפיגלר
¶
על משהו אופרטיבי, עקרוני. הביטוח הלאומי עובד באופן מלא עם רשות המיסים, אנחנו מעבירים להם קבצים של נתונים על בסיס - - -
מאיר שפיגלר
¶
אני לא צריך הצעת חוק, אני מעביר. בשביל מה זה קיים בכלל בחוק? אני מעביר את זה דרך קבע, למה אני צריך חוק?
מאיר שפיגלר
¶
ערן, למה אני צריך חוק? אני לא מבין למה הכנסתם את זה בכלל לכאן? אני מעביר לך, תעביר לי – נגמר הסיפור.
היו"ר משה גפני
¶
כן, זה בדיוק המצב. אתה לא מבין מה שהם עושים פה? הם יעבירו לך את זה, ואם הם לא יעבירו - - -
מאיר שפיגלר
¶
לא לא, לא ביקשנו כלום, אנחנו נעשה את מה שמוטל עלינו. כדי לעשות מה לעשות את מה שמחליטות הממשלה וכנסת ישראל, אם מדובר בקובץ שקובע מה רמת ההכנסה של הבן אדם שלא תזכה אותו בקבלת אותם 750 שקל, אני לא יודע לעשות את זה בלי הנתונים של רשות המיסים.
היו"ר משה גפני
¶
עידו, אני לא מרשה לך לדבר. אם עוד פעם אתה מפריע – אני נועל את הישיבה. מספיק, נהיה פה הפקרות שאין כדוגמתה. מספיק כבר אתכם. תגיד את הנוסח שהגעתם להסכמה לגביו לגבי המגזר השלישי.
ערן יעקב
¶
הערה קטנה: אם תהיה פרשנות משפטית שלא ניתן להעביר את המידע מהביטוח הלאומי לעניין בעלי שליטה, אני מודיע שבעלי השליטה – שזה 70,000, כי היה על זה שיח מאוד גדול - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את הישיבה של הוועדה. מנכ"ל הביטוח הלאומי, בבקשה תתפוס את מקומך, כי אני רוצה לדעת לגבי ההעברות. אני לא רוצה להיות אויב העם, שבכך שאני לא מביא את הסעיף הזה, אני גורם שלא יעבירו מידע ואנשים לא יקבלו. האם עובר מידע או לא? מה המצב עכשיו? בבקשה.
מאיר שפיגלר
¶
יש לנו נוהל מאוד-מאוד פשוט. הגורם שמבקש את המידע מעלה על הכתב את הבקשה בטופס שנקרא א', ואנחנו בודקים את זה, זה טכני לחלוטין, עם היבטים מסוימים ואז מאשרים את זה. לא תהיה שום בעיה להעביר את המידע הנדרש לרשות המסים בנושא בעלי שליטה. נקודה.
מאיר שפיגלר
¶
אבל תאשרו לי לקבל מידע מכם. הרב גפני, רק למען הסדר הטוב, אנחנו אמורים לקבל מהם קובץ - - -
היו"ר משה גפני
¶
מאיר, העניין הסתדר. אם תהיה בעיה, אמרנו – אני מקווה שלא תהיה בעיה, מפני שלא הייתה עד היום.
שגית אפיק
¶
כל עוד אתה עושה רוויזיה על ההסתייגויות אנחנו לא יכולים להצביע על הפרק. עכשיו אנחנו בפרק ח' – הוראות שונות. יש כאן התייחסות להחזר מקדמות שהוועדה ביקשה. רשות המסים הביאה נוסח לנושא הזה.
גיא גולדמן
¶
אני קורא מפרק ח' הוראות שונות -
תיקון פקודת מס הכנסה – הוראת שעה
26א.
בתקופה שעד יום ט"ז בטבת התשפ"א (31 בדצמבר 2020), יקראו את פקודת מס הכנסה (להלן – הפקודה) כאילו אחרי סעיף 180(א) לפקודה בא:
"(א1)
1. על אף האמור בהוראות חלק ט' בפרק השלישי, פקיד השומה יחזיר תשלום מקדמה ששולמה בעד חודשים ינואר ופברואר 2020, כולה או מקצתה, למעט סכום אשר רואים אותו כתשלום על חשבון מקדמה לפי סעיף 177, על פי בקשת הנישום (להלן - הבקשה), אם הוכח להנחת דעתו של פקיד השומה כי המס אשר הנישום עשוי להיות חייב בו לשנת המס 2020, יהיה פחות מסכום המקדמות שהוא חייב בו לשנה זו, והתקיימו כל אלה:
1. הוגשו כל דוחות המקדמה בעד החודשים שמועד הגשתם חל לפני הגשת הבקשה;
1. הנישום ניהל פנקסי חשבונות, אם חייב היה לנהלם;
1. אם לנישום נקבעה תקופת שומה מיוחדת לפי סעיף 7 והיא כוללת את חודשים ינואר ופברואר 2020 - ובמועד הבקשה טרם הסתיימה תקופת השומה המיוחדת כאמור.
1. לחלק ההחזר לו זכאי נישום לפי פסקה (1), בשל המקדמות ששולמו בעד החודשים ינואר ופברואר 2020, יוספו הפרשי הצמדה וריבית, כהגדרתם בסעיף 159א, לפי סדר תשלום המקדמות, החל מהתשלום המאוחר ביותר, לתקופה שמיום התשלום ועד יום ההחזר;
1. בקשה כאמור בפסקה (1) תוגש פעם אחת בלבד, בתוך 60 ימים מיום פרסומו – צריך לשנות את השם לחוק זה.
1. פקיד השומה ייתן את החלטתו בבקשה תוך 60 ימים ממועד הגשתה;
שגית אפיק
¶
לא סיימנו את ההצבעה. כיוון שיש רוויזיות ביחס להסתייגויות לא הגענו להצבעה על הפרקים. עד שיוסרו כל הרוויזיות, רק אחר כך נוכל להצביע על הפרקים עצמם.
אייל לב ארי
¶
זה הוקרא בדיון הקודם, רק הוועדה העירה את ההערה שלה לגבי הצמדה של 2021 לדוחות 18', 19'. זה דבר שהוועדה הייתה צריכה להחליט, אם היא משאירה את זה. בשנת 20' יש את הבחירה בין 18'-19' , אם גם בשנת 21' או להשאיר את זה ל-20'.
היו"ר משה גפני
¶
ויתרתי על זה. אמרתי שהיות שלדבריהם זה עולה חצי מיליארד שקל, והיות שפה יש את הדוח, אז ויתרנו.
אסי מסינג
¶
סליחה מה זה "נתונים לא אמת"? רשות המסים ביצעה תחשיב, וזה התחשיב. מה זה "נתונים שהם לא אמת"? מה זה אומר? איך את יודעת שאלה נתונים שהם לא אמת? להגיד שאנחנו אומרים לא אמת?
אסי מסינג
¶
אז את יכולה להגיד שאתם רוצים נתונים. אבל אם זו הצעה תקציבית, רוצים להצביע – תצביעו, אבל מה זה להגיד שאלה נתונים לא אמת. עם כל הכבוד.
אסי מסינג
¶
יוקצה תקציב של 100 מיליון שקלים לצורך תמיכה במוסדות ציבור כהגדרתם בסעיף 3א לחוק יסודות התקציב ולפי הוראות הסעיף האמור ושאינם זכאים למענק לפי הפרק של החזר הוצאות קבועות, אשר הכנסותיהם, לרבות תרומות, הופחתו כתוצאה מהשלכות נגיף הקורונה החדש. משרד האוצר יפרסם מבחני תמיכה כאמור - - -
אסי מסינג
¶
כך קוראים לו.
משרד האוצר יפרסם מבחני תמיכה כאמור בתוך 30 יום מיום תחילתו של החוק. שר האוצר או מי מטעמו ידווח לוועדה על יישום הוראות סעיף זה תוך 60 יום מיום תחילתו של החוק. תמיכה לפי סעיף זה לא תחשב כשלעצמה ככפל תמיכות, ובלבד שסך כל התמיכות לאותו מוסד ציבור בשנת 2020 לא יעלו על 90% מכלל עלות הפעולות של המוסד בשנת 2020.
אסי מסינג
¶
כי אנחנו מפרסמים תמיכות בהתאם למקובל. מפרסמים את זה להערות הציבור, ואם תרצו תוכלו להעיר. אנחנו לא מתאמים נוהלי תמיכות.
שגית אפיק
¶
הסעיף של התקנות הוקרא כבר. אפשר לעבור להצבעה על ההסתייגויות לפרק השונות.
קבוצת ישראל ביתנו נמצאים כאן?
שגית אפיק
¶
אם אף חבר כנסת לא מייצג את חברי הכנסת מישראל ביתנו והם לא נמצאים כאן, ההסתייגויות האלה לא אמורות להיות נדונות כרגע.
מיקי לוי, אתה מצטרף להסתייגויות של ישראל ביתנו? אם לא – הן יורדות.
שגית אפיק
¶
אם כך, מבחינתי ההסתייגויות של פרק השונות יורדות.
טמיר, עדכנתם את חברי הכנסת שיש הצבעה עכשיו ושחזרנו מההפסקה?
אסי מסינג
¶
בקרנות השתלמות נתאים את התאריך שבסעיף 6 בהתאמה ל-5, כך שזה בתקופה מ-10 באוגוסט עד 9 בפברואר בשני הסעיפים. זאת כדי שתהיה הלימה בהוראת השעה.
היו"ר משה גפני
¶
אני עובר להצבעה על הפרק של קרנות ההשתלמות כפי שנוסח בסופו של דבר על-ידי הוועדה. מי בעד אישור הפרק של קרנות ההשתלמות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר.
שגית אפיק
¶
גם למענק הוצאות קבועות. אתם רוצים להוסיף סעיף להוצאות הקבועות, כדי שאי אפשר יהיה לשעבד או לעקל?
אסי מסינג
¶
הקביעה שמענק כלשהו פטור מעיקול על כל סכום שהוא, היא קביעה חריגה ובדרך כלל היא אינה מקובלת במענקים. במענק סוציאלי, בין אם מדובר בתשלום דמי אבטלה ודברים כאלה, זו באמת הוראה מקובלת. במענק שמגיע עד 500,000 מאוד חריג לקבוע הוראה שכולו פטור מעיקול. יש פה משמעות שזה העדפת נושים בצורה כזאת או אחרת.
אסי מסינג
¶
לא הוראות כאלה. למענקים סוציאליים, כמו המענק לפי הפרק ההוא – מקובל לעשות פטור מעיקול. מענק שהוא החזר הוצאות קבועות בגובה של עד 500,000 שקל, זו הוראה מאוד חריגה. אני לא מניח שתמצאו הוראה דומה בחקיקה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני אומר לכולם, לכל מי שקיבל את המענק, לא יחול עליו לא שיעבוד ולא עיקול של צד ג'.
שגית אפיק
¶
אתם לא מסכימים לזה? האמת שפשוט התבלבלתי מכל התשובות שלכם. כל אחד אומר משהו קצת אחרת, גוון אחר. אתם מסכימים או לא מסכימים? שאלה נורא פשוטה. מסכימים שלא יהיה שיעבוד?
גיא גולדמן
¶
אנחנו חושבים שעל פניו אפשר להסתדר גם בלי זה, אבל אין לנו איזה התנגדות. זו החלטה של הוועדה.
שגית אפיק
¶
עכשיו אנחנו בפרק של המענק הסוציאלי? אנחנו חוזרים להצביע על הפרק? ירדו הרוויזיות? מדובר בפרק ו'. הרוויזיות ירדו, אפשר להצביע עליו. אין תיקונים.
היו"ר משה גפני
¶
המענק הסוציאלי – אנחנו מצביעים על כל הפרק. מי בעד אישור הפרק? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש לי שאלה משפטית. הנושא של איסור עיקולים על כל נושא המענקים – לצורך העניין, אני בא לאולם שמחות וקיבלתי 250,000 שקל ובא לתבוע אותי זוג צעיר. אז מה יהיה? לצורך העניין, אני בעל אולם "הירח האדום" וקיבלתי את המענק של 250,000 שקלים. בעקבות החוק של הזוגות הצעירים אני אבוא ואתבע את המגיע לי - - -
שגית אפיק
¶
נקבע עכשיו סעיף לאיסור שיעבוד או עיקול של מענק ההוצאות הקבועות. שואל חבר הכנסת מיקי לוי: יבוא זוג צעיר, יתבע את בעל האולם, יזכה בתביעתו ויבקש לעקל את הסכום של מענק הוצאות קבועות מחשבון הבנק. האם זה יהיה אפשרי לאור הסעיף שהוועדה הכניסה עכשיו?
שרית פלבר
¶
אותו זוג שהצליח לקבוע את פסק הדין, זה הליך הוצאה לפועל. כלומר, לא מפסק הדין מייד יש הוראת עיקול. נניח שבעל האולם לא ישלם, הוא ילך להוצאה לפועל ותהיה הוראת עיקול – עקרונית המענק כבר שולם. יוטל עיקול על החשבון והוא יתפוס את מה שנמצא בו. יצטרכו להחריג את הסכום הזה. זה מה שאמר היועץ המשפטי של משרד האוצר. ברגע שאתם מכניסים הוראת איסור עיקול גם על הדבר הזה, אתם בעצם עושים סוג של העדפת נושים ואתם אומרים שנושים מסוימים לא יוכלו להיפרע מבעל העסק. אנחנו הכנסנו את איסור העיקול במענק הסוציאלי, כי זה באמת בא לשרת מטרות סוציאליות. כך יש גם במענקים סוציאליים אחרים. כאן אתה בא להשתתף בהוצאות קבועות. יכול להיות שבעל העסק בהוצאות הקבועות חב לספקים אחרים שגם הם נמצאים בבעיה. בעצם אתם לוקחים עסק אחד שנמצא בבעיה ומסייעים לו ולפעמים זה יכול לבוא על חשבון עסק אחר שנמצא בבעיה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אם אני מחריג מהחוק את האנשים הפרטיים, כלומר לא יוכלו גופים לקחת בצד ג', אבל אנשים פרטיים – הוא אדם פרטי שיש לו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני אגיד לך מאיפה זה מגיע. הרצון שלנו לעזור לאותו בן אדם זה כדי שהוא ימשיך בעסק שלו. כשאני בא ומעקל לו, הוא לא ממשיך בעסק שלו והעסק מתמוטט. אם אלה הזוגות הצעירים, אנשים פרטיים, שהוא חייב להם כסף באופן הפרטי - - -
שרית פלבר
¶
יש כאן איזון בין הסוציאלי לבין ההוצאות הקבועות. ההוצאות הקבועות – חלק מההוצאות של בעל העסק זה החוב שלו. כלומר, הוא ייקלע לעוד חובות. זה לא באמת עוזר לך.
איציק דניאל
¶
יכול להיות מצב של עסק יחסית גדול ויש לו ספק שהוא עסק קטן או עצמאי. למעשה אי אפשר יהיה - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
חבר'ה, תנו לי תשובה. אני העליתי בעיה משפטית, יש כאן משפטנים, שייתנו לי תשובה. אין להם תשובה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני רוצה לתת אפשרות שהבנקים וכל הנושים הגדולים לא יוכלו לקחת, כל התאגידים הגדולים לא יוכלו לקחת. יש לו עסק עם עסק אחר, אין לי בעיה. אני לא יכול לאפשר שאיך שהכסף מגיע, הבנק ישר נופל עליו. תחשבו על זה. קחו את זה למקום הזה, תביאו איזשהו נוסח שמקובל עלינו, אני אלך אתכם בשמחה רבה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מי אמר ש-15,000 זה באמת מספיק ללחם וחלב? אז תגדילי את המענק הסוציאלי.
מיקי, אתה מבין? או שנגדיל את המענק הסוציאלי.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אם היועצת המשפטית נותנת תשובה, וזה על דעת כל היועצים המשפטיים וזה ייכנס לפרוטוקול, זה יספק אותי, אדוני, אני לא מחפש צרות ולעכב.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
ההערה היא הערה נכונה, אבל בחוק הפרטי שיוגש על-ידי הילה ייתן כיסוי ממשי לנושא של התביעה של הזוגות הצעירים גם אם מדובר בכספי פיצוי וסיוע שניתנו על-ידי הממשלה. שזה יירשם בפרוטוקול. תגידו את זה אתם בקולכם.
ערן יעקב
¶
חלק גדול מהפיצוי נמצא בהוצאות הקבועות באותם עסקים עד 300,000 שקל. אתה יכול להגיד שבפיצוי של העסקים עד 300,000 שקל, לגביהם לא יוטל עיקול.
שגית אפיק
¶
זה מה שייכנס לעניין שיעבוד עיקול לגבי עד 300,000.
עכשיו אנחנו בהסתייגויות לפרק ז'. קבוצת ישראל ביתנו מציעה: בהגדרה "מוסד ציבורי זכאי", במקום "שליש" יבוא "רבע". ניתן לזה פתרון אחר באמצעות התמיכות.
שגית אפיק
¶
הסתייגות: בהגדרה "מוסד ציבורי זכאי", בסופה יבוא: "הכרה בשווי מתנדבים תיחשב כהוצאת שכר וחלק מהוצאות קבועות לצורך חישוב מענק".
שגית אפיק
¶
הסתייגות: בהגדרה "מוסד ציבורי זכאי" אחרי פסקה (2) יבוא: "פסקה (3) – ירידה בתרומות תיחשב כירידה במחזור לצורך חישוב המענק".
שגית אפיק
¶
הסתייגות: בסעיף 7, בהגדרה "מקדם השתתפות בהוצאות קבועות" במקום "1.5 מיליון" יבוא "1 מיליון", במקום "0.3" יבוא "0.4".
שגית אפיק
¶
זאת הייתה הצבעה על "במקום 0.9" יבוא "0.8", ועכשיו תצביע בבקשה: במקום 300,000 יבוא 200,000", במקום "1.5 מיליון" יבוא "1 מיליון", במקום "0.3" יבוא "0.4".
שגית אפיק
¶
הסתייגות: המנהל יהיה רשאי לקבוע שיעור מקדם השתתפות בהוצאות קבועות אחר במקרים בהם שוכנע כי שיעור מקדם ההשתתפות אינו משקף את ההוצאות הקבועות של העסק ובלבד שהוא לא יעלה על 0.3, 0.04, 0.075 לפי העניין.
שגית אפיק
¶
הסתייגות: בהגדרה "תקופת הזכאות" בפסקה (1) במקום "1 במאי" יבוא "2 במאי" ובמקום "30 ביוני" יבוא 29 ביוני".
שגית אפיק
¶
יש פה סדרת הסתייגויות של מועדים, אנחנו נצביע על האחרונה שבהן: בהגדרת "תקופת הזכאות" במקום "28 בפברואר" יבוא "27 בפברואר".
שגית אפיק
¶
סעיף 9 פסקה (1) – יש פה הסתייגויות סדרתיות, נצביע על הראשונה ועל האחרונה: במקום "100,000" יבוא 70,000" ובמקום "300,000" יבוא "500,000".
שגית אפיק
¶
האחרונה: במקום "300,000" יבוא "250,000" ובמקום "6,000" יבוא "8,000", במקום "500,000" יבוא "600,000".
שגית אפיק
¶
הסתייגות של חבר הכנסת מיקי זוהר – לא נמצא כאן. אם אף אחד לא מצטרף אליה, אני מסירה אותה. ההסתייגות: במקום "500,000" יבוא "700,000" – מוסרת.
שגית אפיק
¶
קבוצת ישראל ביתנו – 9(4)(א) – במקום "40%" יבוא "25%", במקום "60%" יבוא "40%" ובמקום "0.2" יבוא "0.3".
שגית אפיק
¶
קבוצת הרשימה המשותפת: אחרי פסקה (ג) יבוא (ד): עסק שאחת מהוצאותיו היא עבור שכירות והפגיעה במחזור העסקאות שלו עולה על 80%, סכום השווה למכפלה של 0.7 במקדם ההשתתפות בהוצאות הקבועות ובמחזור עסקאות בתקופת הבסיס.
שגית אפיק
¶
הסתייגות חלופית: אחרי סעיף 9 יבוא: שר האוצר רשאי לקבוע בתקנות תוספת מכפלה של 0.2 במקדם ההשתתפות בהוצאות הקבועות עבור עסק שהפגיעה במחזור העסקאות שלו עולה על 80%.
שגית אפיק
¶
לסעיף 10(א) – קבוצת ישראל ביתנו: במקום "400,000" יבוא "800,000", במקום "300,000" יבוא "500,000".
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הרב גפני, לפני שממשיכים הלאה, אני צריך לומר משהו – לפני שבועיים עברו פה בחוק 700 מיליון לביטחון תזונתי. לאוזני האוצר – כדאי שתדעו כולכם, זה עדיין תקוע במשרד האוצר. הקריטריונים של ה-700 מיליון שקל עדיין תקועים, ושתדעו שעדיין לא ראינו את זה. שלא תגידו אחר כך לא ידענו, זה לא תקוע. זה תקוע והמשפחות עדיין לא מקבלות, כי הקריטריונים תקועים במשרד האוצר. אז שזה לא יקרה הלאה עם שאר הדברים. קחו את הנושא הזה ותחשבו עליו, תדעו שזה לא עבר, זה לא הגיע למשפחות.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד הרוויזיה לסעיף 1 – הגדלת סכום ההוצאה הממשלתית? קואליציה בעד. מי נגד?
הצבעה
אושרה.
אסי מסינג
¶
כזכור, במסגרת הפיסקלית עשינו תיקון לחוק יסוד: משק המדינה בכל מה שקשור לקופסת הקורונה לצורך כיסוי העלויות הכרוכות בביצוע התוכנית הכלכלית הזאת, הכללית. כידוע, החוק כולל יצירת עלויות כספיות גם בשנת 2020 וגם בשנת 2021. מה שהוצע במקביל זה תיקון לחוק המסגרות הפיסקליות שמגדיל את ההוצאה באופן חד-פעמי לצורך יצירת קופסה גם לשנת 2020 וגם לשנת 2021. הוועדה ביקשה לא להקריא את הסעיף שמתייחס לשנת 2021 שכולל כמובן את העלויות הכרוכות בכל המענקים, כולל דמי אבטלה בשנת 2021. לכן אנחנו מציעים זה לקרוא את הסעיף הזה כמו שהוא, שהוא כולל את הגדלת ההוצאה. אפשר להקריא אותו?
שגית אפיק
¶
בשמחה הייתי זורמת איתך בעניין, אבל זה היה בכחול. לכן זה לא עונה להגדרה הבסיסית של נושא חדש.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אבל אחר כך זה הורד מהכחול ואז עוד פעם עלה. אמר נכון היושב-ראש, שיכול להיות - - - אין עוד תקציב לשנת 2021.
אסי מסינג
¶
אני אחזור ואסביר. פרק א' לחוק הזה כולל את הגדלת את הגדלת סכום ההוצאה הממשלתית בכל מה שקשור לחוק המסגרות, הוא המקביל של התיקון לחוק יסוד: משק המדינה. ההגדלה היא הגדלה של ההוצאה. ככול שיחוקק תקציב לשנת 2020 ותקציב לשנת 2021, יש כאן התייחסות להגדלת ההוצאה הנדרשת לצורך יישום הוראות החוק הזה, שהוא כולל הוצאה גם ב-2020 וגם ב-2021.
אסי מסינג
¶
זה לא קשור למס רכישה.
אני אקרא את הסעיף שעוד לא הוקרא בוועדה. פסקה (2): אחרי סעיף 16 לחוק הפחתת הגירעון יבוא: הוראת שעה לשנת 2021 - הגדלת סכום ההוצאה הממשלתית לשם התמודדות עם משבר הקורונה. 17. (א) על אף הוראות סעיף 6(א), לשם מימון ההוצאות הדרושות להתמודדות עם משבר הקורונה, ולמטרה זו בלבד, רשאית הממשלה בשנת התקציב 2021 להגדיל את סכום ההוצאה הממשלתית בשיעור נוסף על השיעור האמור בסעיף 6(א) שלא יעלה על 10.16% ביחס לסכום ההוצאה הממשלתית בשנת התקציב 2020 המחושב לפי סעיף 6(א).
(ב) הגידול בסכום ההוצאה הממשלתית כאמור בסעיף קטן (א) לא יובא בחשבון כחלק מסכום ההוצאה הממשלתית בשנת 2021 לצורך חישוב סכום ההוצאה הממשלתית לפי סעיף 6(א) לשנים הבאות.
שירה עמיאל
¶
בחוק הזה אנחנו מאשרים כ-25 נוספים ב-2020 ועוד 40 נוספים ב-2021. סך הסיוע, כל התוכניות, כולל הכול, כולל אשראי ותזרים – אנחנו מדברים על 190 מיליארד שקלים.
שירה עמיאל
¶
כן, בדיוק. סך כל התוכניות, שזה כולל – ואני אגיד את זה פה לוועדה – גם תקציבים שהם במזומן וגם תקציבים שהם אשראי.
שירה עמיאל
¶
זה כולל הכול. הבהרתי, כולל הכול. הבהרנו את זה כמה פעמים בוועדה, החשיבות המשמעותית של התוכנית של התוכנית הנוכחית היא זה שהיא תוכנית של זכאויות. כלומר, הסכום ניתן לפי הערכה על האבטלה ועל כמות העסקים שייפגעו, ככול שיהיו יותר או פחות עסקים, הסכום יהיה שונה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
נכון מאוד. אתה נגד ילד חרדים. מה כואב לך? מה כואב לך ולליברמן שגם ילד חרדי יקבל 100 שקל?
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
תגיד לי מה - - - עשו לי ברית מילה במרתף. מי אתה בכלל? יש לך מושג בכלל? אתה רוצה לקחת אותי לבדיקת יהדות? בוא תיקח אותי.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני לא הוצאתי סרטון אנטישמי, מילה אחת לא אמרתי על אנטישמיות. זה שאתה מקטלג אותי ככה הופך אותך לאנטישמי.
שגית אפיק
¶
בפרק השונות – השינוי שהתווסף הוא התיקון לגבי התקציב של 100 מיליון לתמיכות במוסדות ציבור, כפי שהוקרא וכפי שחולק לכם בכתב.
שגית אפיק
¶
"שלא פחות מ-100 מיליון"? זה מה שהקראתם קודם? אז ההקלדה לא נכונה. אם כך: שלא פחות מ-100 מיליון.
נעה בן-שבת
¶
אנחנו בפרק ביטוח אבטלה, בפרק ב'. יש הסתייגויות של קבוצת ישראל ביתנו:
1. בפסקה (2), בפסקה (א)(2) המובאת בה, הסיפה החל במילה "או" – תימחק.
נעה בן-שבת
¶
2. אחרי פסקה (2) יבוא:
"(3) אחרי סעיף 1 יבוא:
"תיקון חוק הביטוח הלאומי 1א. בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995, אחרי סעיף 74א יבוא:
"מימון מכשירי שמיעה
74א1.
אוצר המדינה באמצעות המוסד יסייע לאנשים עם מוגבלות בשמיעה ברכישת מכשירי שמיעה."""
נעה בן-שבת
¶
3. אחרי פסקה (2) יבוא:
"(3) אחרי סעיף 1 יבוא:
"תיקון חוק הביטוח הלאומי - הוראת שעה 1א. בתקופה שעד כ' בתמוז התשפ"א (30 ביוני 2021) יקראו כאילו בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995, אחרי סעיף 74א יבוא:
"מימון מבחנים פסיכומטריים
74א1.
אוצר המדינה באמצעות המוסד יממן למי שטרם מלאו לו 24 שנים והתייתם מהורה אחד לפחות, את המבחנים הפסיכומטריים."
נעה בן-שבת
¶
4. אחרי פסקה (2) יבוא:
"(3) אחרי סעיף 1 יבוא:
"תיקון חוק הביטוח הלאומי – הוראת שעה 1א. בתקופה שעד כ' בתמוז התשפ"א (30 ביוני 2021) יקראו כאילו בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995, אחרי סעיף 74א יבוא:
"השתתפות בסיוע פסיכולוגי
74א1.
המוסד ישתתף ב-50% מעלות מימון טיפול פסיכולוגי לילדיו של הורה עצמאי, בתקופה שעד כ' בתמוז התשפ"א (30 ביוני 2021)."""
נעה בן-שבת
¶
5.
"השתתפות במימון חוגים
74א1.
המוסד ישתתף ב-50% מעלות חוגים לילדיו של הורה עצמאי בתקופה שעד כ' בתמוז התשפ"א (30 ביוני 2021)."""
נעה בן-שבת
¶
גם כן לאותה תקופה: "השתתפות בהתקנת מערכת מיזוג
74א1.
אוצר המדינה באמצעות המוסד ישתתף במימון 50% מעלות התקנת מערכת קירור וחימום (מזגן) בבית המגורים של הורה עצמאי, בתקופה שעד כ' בתמוז התשפ"א (30 ביוני 2021)."""
נעה בן-שבת
¶
תיקון חוק הביטוח הלאומי –
6.
"השתתפות בחיוב מזונות
179ט.
אוצר המדינה באמצעות המוסד ישתתף ב-50% מהחיוב מזונות לפי פסק דין למזונות שחל בתקופה הקובעת ושחייב בו מי שהופסקה העסקתו בתקופה הקובעת."""
נעה בן-שבת
¶
7.
"הרחבת שירות הסעות לילדים עם מוגבלות
74א1.
המוסד ירחיב את שירות הסעות לילדים עם מוגבלות." ""
נעה בן-שבת
¶
8.
"הרחבת שירות הסעות לילדים עם מוגבלות
74א1.
המוסד ירחיב את שירות הסעות לילדים עם מוגבלות." ""
נעה בן-שבת
¶
9.
"תוספת סעד לקשישים בבתי אבות
74א1.
המוסד יעניק תוספת סעד לקשישים בבתי אבות שבהם התפשטה תחלואה בשל נגיף הקורונה."""
נעה בן-שבת
¶
10.
"סיוע בשכר לימוד אוניברסיטאי
74א1.
המוסד יעניק סיוע בשכר לימוד אוניברסיטאי לילדיו של הורה עצמאי או של הורה גרוש."""
נעה בן-שבת
¶
11.
"הקצאת מקומות ישיבה ייעודיים
74א1.
המוסד יקצה מקומות ישיבה ייעודיים להורה עצמאי ולילדיו."""
נעה בן-שבת
¶
13.
"סיוע בשיעורים פרטיים
74א1.
המוסד יעניק סיוע בשיעורים פרטיים עד חמש שעות שבועיות במקצועות: אנגלית, ערבית, מתמטיקה ולשון לילדיו של הורה עצמאי."""
נעה בן-שבת
¶
14.
"התקנת מכשירי מעקב בבית הורה עצמאי
74א1.
המוסד יתקין במימון אוצר המדינה מצלמות ומכשיר הקלטה בביתו של כל הורה עצמאי שביקש זאת והסכים לכך, והצהיר כי הוא נאלץ לצאת לעבוד ואין בקרה על הנעשה בביתו."""
נעה בן-שבת
¶
15.
סיוע ברכישת מצרכי מזון
74א1.
המוסד יעניק להורה עצמאי סיוע ברכישת מזון בדרך של תלושי הנחה בשיעור מחצית מעלות מצרכים אלה: חלב, חלב בבקבוק, חלב סויה, חלב שקדים, לחם, טורטיות, חלה, חלה מתוקה, חלה עם שומשום, חלה ללא גלוטן, אשל, גיל, מעדן דני, שקית שוקו, שקית שוקו בננה, עגבניות, מלפפונית, כרוב לבן, חסה, פלפל אדום, בשר בקר מספר 4/8/9, בשר עוף על כל חלקיו, דגי ים, דגי בריכה, דגי נחלים."""
נעה בן-שבת
¶
16.
"סיוע ברכישת כיסא מחשב
74א1.
המוסד ישתתף בעלות רכישת כיסא מחשב לכל ילד של הורה עצמאי, בסכום שלא יעלה על 250 שקלים חדשים."""
נעה בן-שבת
¶
17.
"סיוע ברכישת שמיכה
74א1.
המוסד ישתתף בעלות רכישת שמיכה לכל ילד של הורה עצמאי, בסכום שלא יעלה על 100 שקלים חדשים."""
נעה בן-שבת
¶
18.
"התקנת תכנת מעקב לטלפון נייד
1א.
הורה עצמאי זכאי למימון התקנת תוכנת מעקב למכשיר הטלפון הנייד שתאפשר לו לעקוב אחרי מכשיר הטלפון הנייד של ילדיו בעת שהוא נמצא בעבודה.""
נעה בן-שבת
¶
19.
"שיקום ביתו של הורה עצמאי
1א.
הורה עצמאי מובטל, ובכלל זה הורה עצמאי שהוצא לחופשה ללא תשלום זכאי בתקופה שעד יום כ' בתמוז התשפ"א (30 ביוני 2021) לשיקום ביתו.""
נעה בן-שבת
¶
20.
"מימון שיעורי שחיה
1א.
ילד עד גיל 18 ואדם עם מוגבלות זכאים למימון שיעורי שחיה בהיקף של עד 5 שעות שבועיות.""
נעה בן-שבת
¶
21.
בפסקה (2)(א)(2), במקום "30 ימים לאחר המועד" יבוא "תום החודש" ואחרי "פרסמה" יבוא "בפעם השנייה ברציפות".
נעה בן-שבת
¶
22.
בפסקה (2)(ה), בסעיף 179ז(א)(4) המובא בה, במקום הסיפה "כך שבטור" יבוא "כך שבטור א', במקום הכותרת יבוא "באחוזים", וטור ב' – יימחק.
נעה בן-שבת
¶
23.
בפסקה (2)(ה), בסעיף 179ז(ב) המובא בה, אחרי "לסטטיסטיקה" יבוא "בפעם השנייה ברציפות" ובמקום "30 ימים לאחר" יבוא "בתום החודש שלאחר".
נעה בן-שבת
¶
24.
בפסקה (2)(ה), אחרי סעיף 179ח המובא בה יבוא:
"הוראות מיוחדות לעניין דמי אבטלה למקבל קצבת פרישה
179ט.
הוראות סעיף 175 לא יחולו על מבוטחת שמלאו לה 62 שנים, לעניין חישוב דמי אבטלה בעד חודש אוגוסט 2020 ואילך."
נעה בן-שבת
¶
25. קבוצת ישראל ביתנו וחבר הכנסת מיקי לוי מציעים:
בפסקה (2), אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
"(א1) בסעיף 179ג, סעיף קטן (ב) – בטל." זה עניין החיילים המשוחררים.
נעה בן-שבת
¶
26. קבוצת הרשימה המשותפת מציעה:
בפסקה (2)(ג) בסעיף 179ז המובא בה, אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
"(א1) לעניין חישוב דמי אבטלה בעד דמי אבטלה שמיום כ"ג בתמוז התש"ף (15 ביולי 2020) ועד תום התקופה הקובעת או עד 30 ימים לאחר המועד שבו פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי שיעור הבלתי מועסקים החודשי בתקופת הקורונה פחת מ־10%, המוקדם מביניהם, סכום דמי האבטלה ליום יוגדל ב-30 שקלים לכל הזכאים לדמי אבטלה."
אני רק אגיד שמציעים שבתקופה ששיעור דמי האבטלה יורד ב-10%, מגדילים את דמי האבטלה ל-30%.
נעה בן-שבת
¶
27.
בפסקה (2)(ג) בסעיף 179ז המובא בה, אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
"(א1) לעניין הזכאות לדמי אבטלה בעד התקופה שמיום כ"ג בתמוז התש"ף (15 ביולי 2020) ועד תום התקופה הקובעת או עד 30 ימים לאחר המועד שבו פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי שיעור הבלתי מועסקים החודשי בתקופת הקורונה פחת מ־10%, המוקדם מביניהם, דמי האבטלה ישולמו גם למובטלים בני 18 שנים שטרם מלאו להם 20 שנים."
נעה בן-שבת
¶
28. חבר הכנסת אנדרי קוז'ינוב וקבוצת ישראל ביתנו מציעים:
בפסקה (2)(ג), בסופה, אחרי סעיף 179ח המובא בה, יבוא:
"דמי אבטלה לעולה חדש
179ט.
על אף הוראות פרק זה, מבוטח שטרם חלפו 12 חודשים מהיום שבו נעשה עולה, יהיה זכאי לדמי אבטלה בעד התקופה שמיום [______] ועד היום שבו מסתיימת התקופה הקובעת, אף אם לא צבר תקופת אכשרה כאמור בסעיף 161, ולעניין סעיף 170 יראו כאילו שכרו היומי הממוצע שווה לשכר מינימום יומי כהגדרתו בסעיף 1 לחוק שכר מינימום."
עינב קאבלה (כחול לבן)
¶
אני מקווה שלא. זה לא אמור להיות בהסתייגות, פשוט בטקסט כתוב שלא על פי ההסכמה.
נעה בן-שבת
¶
29. חבר הכנסת מיקי לוי וקבוצת ישראל ביתנו מציעים:
בפסקה (2)(ג), בסופה, אחרי סעיף 179ח המובא בה, יבוא:
"דמי אבטלה למורה דרך המדריך תיירים בכלי רכב שבבעלותו
179ט.
על אף האמור בכל דין, מבוטח שהוא מורה דרך המדריך תיירים בכלי רכב שבבעלותו ייחשב לעניין זכאות לדמי אבטלה בעד התקופה הקובעת כעובד, ויראו בהכנסתו בשמונה עשר החודשים שקדמו לתקופה הקובעת כהכנסה שממנה שולמו דמי ביטוח אבטלה."
נעה בן-שבת
¶
30. חבר הכנסת שלמה קרעי מציע:
בפסקה (2)(ג), בסופה, אחרי סעיף 179ח המובא בה, יבוא:
"דמי אבטלה לעובד עצמאי שהפך לעובד
179ט.
על אף הוראות פרק זה, מבוטח ששילם דמי ביטוח לאומי כעובד עצמאי במשך 12 חודשים לפחות לפני התאריך הקובע, ולאחר מכן שולמו בעדו דמי ביטוח כעובד במשך שלושה חודשים לפחות יהיה זכאי לדמי אבטלה בעד התקופה שמיום [______] ועד היום שבו מסתיימת התקופה הקובעת, אף אם לא צבר תקופת אכשרה כאמור בסעיף 161, ולעניין סעיף 170 יראו כאילו שכרו היומי הממוצע שווה לשכר מינימום יומי כהגדרתו בסעיף 1 לחוק שכר מינימום."
טלי ארפי
¶
לא נדרשת הסתייגות. אם אפשר, נקרא את הסעיפים. התיקון מתייחס להוראת השעה לעניין ה-disregard : בתקופה שמאם יום 1 באוגוסט עד יום 30 ביוני 2021.
עינב קאבלה (כחול לבן)
¶
אז לא צריך את ההסתייגות, אני שמחה. אבל צריך לתקן בטקסט, כי בנייר שקיבלתי זה מופיע במועד אחר.
עינב קאבלה (כחול לבן)
¶
לא אכפת לי אם זה דרך הסתייגות או לא דרך הסתייגות, העיקר שזה יהיה כפי שהוקרא.
נעה בן-שבת
¶
יש עוד שני תיקונים קטנים בנוסח שמוסכמים. אני מבקשת לקרוא:
1. פרסום שיעור הבלתי מועסקים החודשי בתקופת הקורונה – הודעה על הנתונים תפורסם גם ברשומות בידי הממונה על התקציבים. זה יחול בשני המקומות שבהם יש פרסום.
נעה בן-שבת
¶
כן.
אני מבקשת לשאול: פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה... הפחתה של 10% מדמי אבטלה – ממתי זה חל? האם יש מועד תחילה מסוים? כלומר, אם שיעור הבלתי מועסקים פוחת מ-10% ולא פחות מ-7.5%, האם יש מועד שלפניו לא עושים את ההפחתה? שמענו שיש הסכמה לגבי דבר כזה.
נעה בן-שבת
¶
אם כך, אין לגבי זה שום תיקון. אנחנו רוצים לוודא שזה לא יחול לפני 16 באוגוסט 2020, כי עד 16 באוגוסט חל התיקון הקודם.
נעה בן-שבת
¶
כן, אנחנו נגיע לפרק של מענק ההסתגלות.
הסתייגות 33. קבוצת ישראל ביתנו מציעה לאחרי סעיף 2. אני אקריא את זה, ייתכן שזה יעבור למקום אחר בחוק, כי יש לזה איזושהי זיקה, לפחות הוגש כך על ידי סיעת ישראל ביתנו.
נעה בן-שבת
¶
33. אחרי סעיף 2 יבוא:
"הגנה מפני פיטורים
2א.
(א) לא יפטר מעסיק עובד שנעדר ממקום עבודתו וחייב בבידוד לפי צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (בידוד בית והוראות שונות) (הוראת שעה), התש"ף–2020 (להלן – צו בידוד בית).
(ב) תוקפו של סעיף זה כל עוד צו בידוד בית עומד בתוקפו."
אופיר כץ (הליכוד)
¶
לפני כן, אני רוצה להגיד משהו, בגלל השינוי שעשינו לגילאי 67. בתוכנית המקורית של האוצר זה היה אמור להיות עד דצמבר. ביקשנו כאן להאריך את זה כמו עם עניין האבטלה, עד יוני. אני רוצה להבהיר, מאחר שבתוכנית עד דצמבר בני ה-67 ומעלה שאמורים לקבל עד 4,000 שקל, צריכים לקבל את זה בלי קשר אם האבטלה ירדה. האוצר ביקש לעשות את זה כמו עם העצמאים – אם האבטלה יורדת, זאת אומרת שגם הם יכולים להפסיד את המענק הזה. סיכמנו שעד דצמבר, לא משנה אם האבטלה יורדת, בני 67 ומעלה שפוטרו או יצאו לחל"ת יקבלו בכל מקרה את מענק ההסתגלות ומינואר הם יוצמדו כמו בתוכניות האחרות של אבטלה לעצמאים ושכירים.
יעל סלנט
¶
לאור ההבהרה הזאת, אנחנו צריכים להציג את השינויים שנעשו. כל מה שהוסכם אני לא מדברת עליו, רק על הדברים שנוספו לנוסח מאז אתמול. זה בהסכמה עם האוצר. אני אקרא: בתקופה הקובעת, בתקופה שמיום ה' באדר התש"ף, 1 במרץ 2020, ועד כ' בתמוז התשפ"א, 30 ביוני 2021, או עד דצמבר 2020 או 30 ימים לאחר המועד שבו הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה כי שיעור הבלתי מועסקים החודשי בתקופת הקורונה פחת מ-7.5%. זה יצטרך להיות לפי המאוחר. בכל מקרה הם יקבלו עד דצמבר – זה מה שציין עכשיו חבר הכנסת אופיר כץ, ואחרי זה הם - - -
יעל סלנט
¶
מינואר ועד יוני, אם פחת השיעור, תסתיים התקופה הקובעת.
גם ההודעה שמפרסם ראש אגף התקציבים, כמו שהיה לגבי האבטלה. אנחנו גם מגדירים כאן את שיעור הבלתי מועסקים, כמו באבטלה.
לגבי התיקון של סעיף 8 – צריך לומר שמענק ההסתגלות ישולם עד דצמבר 2020 כולל או עד שפחתו השיעורים.
צריך גם לומר
¶
אם הסתיימה התקופה הקובעת במהלך חודש הזכאות, ישולם מענק ההסתגלות המיוחד בשיעור חלקי ויחולו הוראות סעיף קטן (ג) בשינויים המחויבים. כלומר, אם באמצע החודש זה יורד, זה ישולם לפי ימים ולא על חודש שלם.
יעל סלנט
¶
משרד האוצר רצה להוסיף גם את הנושא של המדרגה. אני מבינה שעד דצמבר המענקים ישולמו במלואם והעניין של המדרגה יחול רק מינואר ואילך.
נעה בן-שבת
¶
כל ההסתייגויות לפרק זה הן של ישראל ביתנו אין הסתייגויות נוספות לפרק זה. הנוסח תוקן בהתאם להחלטת הוועדה. נעשה רק שינוי נוסח. אפשר להצביע על פרק ג'.
היו"ר משה גפני
¶
בפרק ב' יש רוויזיות שתכף נצביע עליהן.
אין הסתייגויות לפרק ד', אפשר להצביע. מי בעד פרק ד', כנוסח הוועדה?
הצבעה
אושר.
היו"ר משה גפני
¶
נצביע על הרוויזיות הקודמות. ההצבעה על הרוויזיות החדשות תהיה בעוד חצי שעה.
אני עובר לחוק של המענקים.
אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
הממשלה מתעלמת מהצורך. מגיעים להסכמות עם ישראל ביתנו ומתעלמים מענף כלכלי שלם. דורסים את האולמות, לא אכפת להם ועושים עסקאות בחוץ עם ישראל ביתנו. נכון, אדוני היושב-ראש? בעלי האולמות שכבר שבוע באים לפה יום-יום, ומפגינים, אף אחד לא מתייחס אליהם.
שגית אפיק
¶
למעשה אתה יכול להצביע על הרוויזיה לפרק א', הגדלת סכום ההוצאה הממשלתית. לאחר שאתה מסיר את הרוויזיה, אפשר להצביע על הפרק.
רוויזיות לפרק ז'
¶
רוויזיה להסתייגויות של קבוצת ישראל ביתנו - רוויזיה על הסתייגות של הגדרת "מוסד ציבורי זכאי".
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אבל הם לא יודעים על מה הם מצביעים. גפני, אבל איך הם יכולים לדעת על מה הם מצביעים, אולי הם יצביעו בעד?
היו"ר משה גפני
¶
נביא נציגי ציבור מבחוץ? בזום. נביא נציגי ציבור, לא סתם. אם מתקבלת רוויזיה, יהיה דיון.
שגית אפיק
¶
לסעיף 10 אין הסתייגויות.
פרק ז' – רוויזיה של קבוצת ישראל ביתנו – במקום 400,000, 800,000.
שגית אפיק
¶
ירדו. הצבענו על כל ההסתייגויות ביחס לכל הפרקים שנדונו כאן בזמן שנכחת כאן. היו כ-50 הסתייגויות.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אבל מה עם הפרקים שלא קיימים בחוק והעליתי אותם כהסתייגויות? כל מיני נושאים.
שגית אפיק
¶
כל הצעות החוק שלך קשורות לפרק שונות. הורדתי לך אותן. אני מתנצלת, אבל לא היית בזמן הקריטי.
היו"ר משה גפני
¶
אני עובר לחוק הבא ואחרי זה נחזור לרוויזיות שנשארו בחוק הקודם.
הישיבה בנושא זה הסתיימה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:25.