פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
22/07/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 60
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, א' באב התש"ף (22 ביולי 2020), שעה 8:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 22/07/2020
חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף-2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף–2020
נכחו
¶
חברי הוועדה: יעקב אשר – היו"ר
אלי אבידר
קארין אלהרר
איתן גינזבורג
ניצן הורוביץ
מיכל וונש
אוסנת הילה מארק
מיכאל מלכיאלי
יואב סגלוביץ'
אוסאמה סעדי
גדעון סער
עינב קאבלה
שלמה קרעי
איילת שקד
מוזמנים
¶
מיכל גולדברג - עו"ד, משנה ליועץ המשפטי, משרד הבריאות
שי סומך - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רישום פרלמנטרי
¶
אלון דמלה
הצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), התש"ף–2020, מ/1320
היו"ר יעקב אשר
¶
בוקר טוב לכולם. אני פותח את ישיבת הוועדה. על סדר-היום: חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש. הנוסח הגיע בשעת לילה. אנחנו נמצאים עכשיו בהנמקת ההסתייגויות, ולאחר מכן יהיו הצבעות.
אנחנו נתחיל בהסתייגויות של סיעת ימינה להצעת החוק. חברת הכנסת איילת שקד, בבקשה. אני רק מבקש, אם את יכולה, להקריא את השאילתה ואחר כך להסביר אותה ולנמק, כמובן.
איילת שקד (ימינה)
¶
טוב. בסעיף 1, בהגדרת "ועדה של הכנסת" יימחקו פסקאות משנה (2), (3), (4), ובמקומם יבוא: "(2) לעניין תקנות לפי סעיפים 10, 11, 12 – הוועדה המיוחדת לעניין נגיף הקורונה החדש ולבחינת היערכות המדינה למגפות ולרעידות אדמה".
אלעזר שטרן
¶
2. בסעיף 1, בהגדרת "ועדה של הכנסת" תימחק פסקת משנה (1) ובמקומה יבוא: "(1) בכפוף לאמור בפסקאות (2) עד (4) – הוועדה המיוחדת לעניין נגיף הקורונה החדש ולבחינת היערכות המדינה למגפות ולרעידות אדמה".
3. בסעיף 4(ד)(1) במקום: "בתוך 24 שעות מהמועד שהוגשו לה", יבוא: "בתוך 48 שעות מהמועד שהוגשו לה".
4. בסעיף 4(ד)(1) במקום: "בתוך 24 שעות מהמועד שהוגשו לה", יבוא: "בתוך 36 שעות מהמועד שהוגשו לה".
אלעזר שטרן
¶
5. בסעיף 4(ד)(2)(ג) לאחר המילים: "ואם הוחלט על הארכתן – עד תום תקופת ההארכה (בסעיף קטן זה – המועד האחרון להחלטת הוועדה)", יבוא: "יראו את הוועדה כמתנגדת לאישור התקנות".
איילת שקד (ימינה)
¶
אני אדבר על שתי ההסתייגויות המרכזיות. אחת, דרך אגב, דיברתי על זה עם כל חברי הסיעה, אנחנו חושבים שלא נכון להוציא את ועדת הקורונה בכלל מטיפול בנושא הקורונה. הבנו שחילקו את זה בין הוועדות הסטטוטוריות, אבל הקואליציה הקימה ועדת קורונה, ולכן מן הסתם גם הם צריכים לעשות משהו. ממה שאני שמעתי וממה שהבנתי מאנשי קואליציה, הם עשו את זה בגלל שחברת הכנסת יפעת שאשא-ביטון לא הסכימה להתיישר עם החלטות ההזויות של הממשלה. עכשיו, הכנסת היא לא חותמת גומי. אנחנו כאן לא קבלני ביצוע של החלטות מטופשות של הממשלה. לכן אם יש ועדה שהיא בסך הכול עצמאית וקיבלה החלטות בהגיון אחרי שהיא שמעה נתונים, לקחת ממנה את הסמכויות בעינינו זה לא נכון. ולכן אנחנו כן חושבים שצריך לשלב גם את ועדת הקורונה כחלק – סליחה, זה מפריע.
היו"ר יעקב אשר
¶
נו, באמת. קארין נמצאת איתנו תמיד על הקו. לא צריך לחפש את זה. בוקר טוב, אלי אבידר. ברוך הבא, ידידי.
איילת שקד (ימינה)
¶
טוב. בקיצור, לדעתנו, צריך לשלב גם את ועדת הקורונה. לא יכול להיות שבגלל שהיא עשתה את המוטל עליה, הוועדה, אז יילקחו ממנה הסמכויות. לכן אני כן מבקשת שאת חלק מהנושאים להעביר גם לוועדת הקורונה.
ההסתייגות השנייה היא במקום שיהיה לוועדה 24 שעות לפני שהתקנה נכנסת לרשומות, יהיה לה 48 שעות. עכשיו, אם אתם שואלים אותי, הדבר הנכון היה לתת 72 שעות. אבל הבנתי שראש הממשלה למעשה עומד על 24 שעות. דיברתי עם שרים, עם חברי הוועדה מהקואליציה כאן, כולם תמימי דעים - - -
איילת שקד (ימינה)
¶
כן. אבל כשאני דיברתי עם כמה שרים בממשלה, הם אמרו שאנחנו צודקים. כולל דיברתי עם חברי הקואליציה כאן. הם גם אמרו שאנחנו צודקים, כי יש הגיון פשוט.
איילת שקד (ימינה)
¶
יש הגיון פשוט. דרך אגב, כשהממשלה מקבלת החלטה מסוימת, היא נכנסת לתוקף. הציבור מתחיל ליישם אותה. ואחרי יום-יומיים משנים אותה. זה עושה נזק קודם כול לציבור וגם, דרך אגב, לממשלה. ונראה שהממשלה לא שולטת במה שנעשה עם החלטות בשליפה, בצורה לא רצינית.
ולכן אני לא מבינה, באמת נשגבת מבינתי ההתעקשות הזאת להפוך לחוכא ואטלולא את החלטות הממשלה בזה שהממשלה לא מוכנה לתת לכנסת זמן לדון. ולא ביקשנו שבוע, אני מוכנה אפילו יומיים, לדעתי, שלושה ימים זה המספר הסביר. אבל בזה שהממשלה לא מוכנה לתת לכנסת זמן לדון בהחלטה זה רק אומר, יעקב, שאתם כראשי ועדות לא מתכוונים להיות ראשי ועדות עצמאים, אלא להכפיף את עצמכם באופן מלא מלא להחלטות הממשלה. אם זה מה שאתם מתכוונים לעשות, אז אל תבזבזו פה את הזמן של כולם. אם אתם מתכוונים לעשות עבודה רצינית ושהכנסת תעשה את עבודתה, 24 שעות זה בדיחה. תשנו את זה. אני יודעת, שוב, שאם שואלים את דעתם של חברי הקואליציה, אז דעתם היא כדעתנו. אין פה הבדל בין קואליציה לאופוזיציה. כולם מבינים ששינוי החלטת הממשלה אחרי שהיא נכנסה לתוקף, זה דבר שמטרטר את האזרחים ומגחיך את הממשלה.
לכן אני אומרת גם כאינטרס שלכם – בכלל צריך להיות פה אינטרס שלכם ושלנו – גם לטובת האזרחים וגם לטובתכם הפוליטית, אני לא מבינה איך אתם רוצים לעשות את זה. אני חושבת ש-48 שעות זו פשרה סבירה. אם אתם לא תקבלו את זה, אנחנו בוודאי נצביע נגד החוק. אם לא תקבלו את זה, דרך אגב, זה אומר שאתם לא מתכוונים באמת לעשות את עבודתכם. וסתם להיות חותמת גומי של הממשלה זה לא משהו שמעניין את חברי הכנסת שיושבים פה. ואתם עושים גם לעצמכם נזק וגם לציבור נזק.
גדעון סער (הליכוד)
¶
שלחתי בכתב דווקא. שאל אותי אתמול בשלב מוקדם אפילו, אבל זה הועבר לגור. אני כמובן יכול לשוב ולפרט את הכול. אבל העברתי אתמול לגור.
גדעון סער (הליכוד)
¶
כן. אני רוצה בסעיף 2(ד), אני מציע להשמיט הסיפא שמתחילה במילים: "לא קיבלה" ומסתיימת במילים: "לפי המוקדם". הנימוק להשמטה הוא שאין כל סיבה שהוועדה לא תקבל החלטה בפרק הזמן הנדרש ואין סיבה לעקוף את הוועדה באמצעות המליאה.
בסעיף 4(א) נאמר "באישור כאמור בסעיף קטן (ד)". ואני מציע שבמקום: "באישור כאמור בסעיף קטן (ד)", יבוא: "באישור הוועדה". לאחר מכן אני מציע בסעיף (ד), שאני רוצה לציין שבאמת לעומת הנוסח של אתמול בבוקר, הנוסח הנוכחי הוא קצת יותר טוב. יחד עם זאת, אני מציע בסעיף 4(ד)(1) להשמיט את מה שנאמר מ"בתוך 24 שעות". באותה מידה מסעיף קטן (ג), סעיף קטן (ד) וסעיף 3, כל המנגנונים שמחריגים, אני מציע להשמיט אותם. הנימוקים, כפי שמסרתי, אני חושב שיש פה הרבה מאוד אפשרויות גם בהחרגה, גם בהחרגה למליאה, גם באי קבלת החלטה תוך זמן קצוב שבעצם הן מסכלות את הפיקוח הפרלמנטרי כפי שהוא צריך להיות, להבנתי.
אז סעיף 4(ג), אני מקווה שהובנתי על יד הייעוץ המשפטי. ואם לא, אני מוכן לשבת ולפרט איפה בדיוק צריך להיות.
גדעון סער (הליכוד)
¶
התיקונים שאני מציע הם לההסתייגויות לסעיף 4(א), (ג). לסעיף 4(ד)(2) אני לא מציע. סעיף 4(ד)(3) כאמור למחוק. הסתייגות לסעיף 13(א1) - - -
גדעון סער (הליכוד)
¶
כן. אני מוותר על ההסתייגויות לסעיף 6(1) ולסעיף 6 (2), ומדלג לסעיף 13(א1), שם אני מציע שבמקום המילים - - -
גדעון סער (הליכוד)
¶
כן להוסיף את ההוצאה של אנשים למלוניות או לאשפוז בחוץ בכלל כאחד הדברים שיאפשרו לאדם לצאת מאזור מוגבל. אם מוותרים על זה, אז מוותרים על זה.
בסעיף 18, אני מציע שאפשר לקיים דיפרנציאציה בין מוסדות חינוך, גם סוגי מוסדות חינוך. יכול להיות מצב שיחליטו, נניח, לקיים את גני הילדים ולא לקיים את בתי הספר התיכוניים או לקיים מוסדות חינוך שאין בהם תחלואה ולסגור מוסדות חינוך שיש בהם תחלואה. לדעתי, מהנוסח הקיים זה פחות ברור. ולכן אני מציע לכתוב במפורש שיכול שתהיה דיפרנציאציה בין מוסדות חינוך, בין סוגי מוסדות חינוך וכו'.
גדעון סער (הליכוד)
¶
או גודלם, תחלואה, אופיים. הנושא שנאמר במקום אחר בחוק היה צורך בהשגחה של ההורים על הילדים לשכבת הגיל הרלוונטית וכו'.
לגבי סעיף 23(1), או בעצם זה סעיף 23(2) בנוסח הקודם, אני מציע למחוק את החרגה למה שכתוב בחוק העונשין ולקבוע שכל עבירה פלילית תאושר על ידי ועדת החוקה, וכל עבירה פלילית כזאת תאושר על ידי ועדת החוקה לפני שהיא נכנסת לתוקף. ולכן גם כל המנגנון שקיים בסעיף 23(2) שמאפשר מה קורה אם זה לא אושר בידי הכנסת- - -
גדעון סער (הליכוד)
¶
לגבי סעיף 24 (א)(1), אני חושב שצריך לייצר מצב במקום "רשאית היא" לקבוע באותן תקנות כי העבירה היא "עבירה מנהלית", שאותן עבירות יהיו עבירות מנהליות. זאת אומרת, לייצר את זה כחובה במקום כאפשרות. עד כאן, אדוני היושב-ראש.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
אין שום בעיה.
אני אכנס בהסתייגויות בהקראה. עדיף. אבל כן אני רוצה להגיד דבר אחד.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
תראו, החוק מגיע בחלל ריק. החוק הזה מגיע לאחר חוק איכוני השב"כ. אמרנו מתחילת הדרך כשהסתכלנו על הגיון שעומד בבסיס הדברים. כבר ביום הראשון של הדבר ידענו שזו המטרה. ואתם, יעקב, המפלגות החרדיות, נתתם לזה יד. אתם אפשרתם לו לקיים את זה. אמרתי לך אתמול שאתם מקבלים דברים על האפשרויות האלה. אמרת לי: מה פתאום? והיום התפרסם בעיתון על דמי אבטלה רק לצעירים שיש להם ילדים. ואני אומר לך את הדבר הבא, וזה משהו שחשוב להגיד את זה: תראה, אני מסתכל עליכם כבר חודשים. אתם מתהלכים באי שקט.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
אני מסתכל עליכם כבר כמה חודשים. אתם אמורים להיות המאושרים שבאנשי במשכן. ניסו להוציא אתכם מהמשחק הפוליטי. אתם הפכתם את הקערה. יצרתם בריתות. הבאתם לשולחן אנשים שבחיים לא היו חושבים שיבואו. בניתם מצב. אתם צריכים ללכת 16 זקופים בגובה שלושה מטר, ללכת עם גב זקוף. אבל אתם הולכים באי שקט. בוא אני אספר לך למה. בלימודי העומק של היהדות, יעקב, אומרים שכשבן אדם הולך באי שקט זה אומר שיש חוסר איזון. מצד אחד, הוא מקבל את מה שהוא רוצה. הוא קונה בית, אבל יש לו אי שקט. הוא רוצה לקנות בית יותר גדול. אבל יש לו אי שקט. הוא אומר: אני אקח עוד רכב ועוד זה. בחיים לא יגיע לשלוות נפש. אתה יודע למה?
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
מכיוון שמסגרת החיים הזאת מוגבלת. ובן אדם חושב שאם הוא יגדיל עוד קצת, עוד קצת, עוד קצת, הוא יקבל את שלוות הנפש שלו. הנפש יודעת שעל כל דבר כזה, אם זה לא נכון, יש תשלום בעולם הבא. עכשיו, בחוכמת הפשט - - -
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
בחוכמת הפשט אומרים: כשנפשו של האדם הולכת לעולם האמת, היא עולה בפני בית דין של מעלה. בלימודי העומק אומרים שלא צריך בית דין, לא צריך שופטים, כיוון שהנפש בעצמה רואה מה שקרה, מתביישת והיא גוזרת את דינה לתיקון קשה יותר כדי לכפר על מה שנעשה.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
ולכן אני אומר לך, אתם תקבלו את כל הכוח שבעולם. תשיגו את כל מה שתרצו. תקבלו את כל המשרדים, את כל הוועדות, את כל ההקצבות. אתם לא תגיעו לשלוות נפש, כי אתם עושים את הדבר הלא נכון. ואתם, ריבונו של עולם, 16. אתם אמורים להיות נציגי עיר הכהנים נוב כאן בכנסת. אתם לא מתנהגים כמו כהנים. ולכן אני אומר לכם: שלוות הנפש שלכם תגיע כשתתחילו לעשות את הדבר הנכון. ועד שלא תעשו את זה, לא יעזור כמה סמכויות וכמה הקצבות וכמה תשלומים וכמה דברים – זה לא יעזור. אתם תלכו באי שקט.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא. אין הקראה. אין הקראה. אנחנו אחר כך נעשה הצבעות. כשנגיע להצבעות, אז מה שהוקרא כבר יקרא במספר.
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
בוא תן לי לנמק. אוקיי. נימוק כללי שבא ליד ביטוי בכל ההסתייגויות שהגשנו הוא כזה דבר. יש פה תהליך מסוכן בחוק הזה שמעביר סמכויות בשרשרת. הכנסת מעבירה סמכויות לממשלה, הופכת להיות כנסת בדיעבד בתוך הממשלה. החוק הזה מאפשר בעצם לקיחת סמכויות מחלק מהשרים שהיו אמונים באופן טבעי על הדבר הזה ומפקידים את זה בידיו של ראש הממשלה.
אנחנו מתנגדים לכל התהליך הזה. כנסת בדיעבד היא כנסת שאינה קיימת. מה שקורה במדינת ישראל אין לו אח ורע בשום דמוקרטיה אחרת. ויש דמוקרטיות שעוברות את אותו משבר כמו שלנו. בהונגריה. אבל גם בהונגריה לא עושים את מראית העין. לא משחקים את המשחק כמו שאנחנו פה נאלצים לשחק. תודה רבה.
גדעון סער (הליכוד)
¶
יש בסעיף 13(ה1) איזושהי נקודה שיש תקופת הארכה ראשונה להכרזה על אזור מוגבל שהיא לא באישור. זאת אומרת, רק התקופה השנייה היא באישור הוועדה, סעיף 13(ה2).
אלעזר שטרן
¶
חבר הכנסת סער, במה ששלחת זה מופיע, בסעיף 10. אמרת שאתה מוותר על זה. אבל זה בעצם זה מה שאמרת מקודם.
גדעון סער (הליכוד)
¶
יש לי את הנוסח העכשווי לסעיף 13(ה1). אין אישור ועדה בסעיף 13(ה1). יש אישור ועדה בסעיף 13 - - -
אלעזר שטרן
¶
אני רק אומר שהסעיף שאתה אומר עכשיו, כבר שלחת. הקראת ואמרת שאתה מוותר על זה. אתה בעצם חוזר בך ואתה רוצה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אז הוא חוזר בו מזה וזה כן יוקרא. תודה. קארין, לפני שאני נותן לך את רשות הדיבור, אני מבין שמיקי פה. אתם רוצים גם?
היו"ר יעקב אשר
¶
הבנתי. לא, לא. רציתי לדעת מבחינה הזאת. אז עכשיו, קודם כול, לפני שתתחילי לדבר ולא בשביל שום סיבה אחרת, אני יכול לקראת סיום הדיונים האלה להגיד שקארין היא חרוצת הוועדה לפחות בחוק הזה, גם בחוקים אחרים. אבל אני חושב שלא הייתה דקה שהייתי פה לבד והיא לא הייתה בזום או כאן. ובאמת מגיע לה יישר כוח גדול עם הרבה שעות רצופות. לא. זה לא בכדי וזה לא מה בכך. אני מודה לך. גם מקבל באהבה את הביקורת. זה אחד. אבל מודה לך על הרבה הארות עם אל"ף והערות עם עי"ן, שעשינו ביחד, שעוררת והצלחנו ביחד, שאני עוררתי ועזרת לי את. וגם חברים אחרים, כמובן, אבל בואו נאמר שבהחלט היית המובילה. אז קארין, בבקשה.
קארין אלהרר (יש עתיד-תל"ם)
¶
חן חן לך.
תראו, הדיונים בחוק הזה באמת היו דיונים, נגיד, יחסית ארוכים. זה חוק אחר. אבל זה מהסיבה הפשוטה שמדובר בחוק אחר. חוק שאני לא זוכרת כמותו. חוק שלא אמור להגיע לכנסת ישראל. אין ספק שהתפשטות הקורונה מביאה המון אתגרים. ואף אחד לא ירצה לחברי הכנסת וילמד אותם או יגיד להם שהם דואגים פחות לבריאות הציבור. ואני מאוד התאכזבתי שהיו נציגים של הממשלה שבאו ואמרו: מה, אתם לא רוצים לטפל בקורונה? אתם לא מבינים אילו משמעויות קשות יהיו לכל איחור? אז כן. גם אנחנו מבינים. גם אנחנו רוצים ציבור בריא. גם אנחנו רוצים לשמור על בריאותנו ועל בריאות קרובינו.
עכשיו, תראה, צריך פה איזון מאוד מאוד עדין בין זכויות אדם, הצורך בבריאות והצרכים האחרים – חופש התנועה, חופש להשתכר וכו' וכו'. אמנם נעשו שינויים מאוד מאוד קטנים, אבל החוק הוא עדיין חוק מאוד מאוד רע.
אני רוצה לדבר רק על הליבה שלו, על דרך קבלת החלטות. תראו, אני לא נתקלתי בכנסת או בחברי כנסת שמוסרים מראש את הכוח שלהם לשנות דברים. בואו נזכר. למה נבחרנו לכנסת הזאת? אם לא כדי להשפיע על חייהם של אנשים ולהפוך אותם לטובים יותר? עכשיו, אני אומרת את הדברים לא כקלישאה. זו ההזדמנות.
הממשלה, בסדר, מקבלת החלטה. אני לא רוצה לפגוע במשילות. אני לא רוצה לפגוע ביכולת הממשלה לקבל החלטות. אני רוצה להפוך את החלטות לכאלה שהציבור יכול לעמוד בהן. כשהממשלה מקבלת החלטה ביום חמישי לסגור מסעדות, שישי בבוקר עדיין לסגור, שישי בצוהריים לפתוח. ואז זה מגיע לוועדה בדיעבד, ואומרים לסגור ולפתוח. תקשיבו, זה טירוף הדעת. זה טירוף הדעת מכל ההיבטים, גם כי הפרלמנט מוסר את המפתחות, לא בגלל הצורך שלי לשמור על כבודי. כבודי הוא לא העניין. כבודכם הוא לא העניין. העניין הוא האזרחים. מה אנחנו רוצים לייצר? מצב שבו אנשים או שלא מבינים מה נדרש מהם או שהם מבינים אבל הם החליטו שפשוט אין להם יותר אמון במערכת. זה לא דבר שאנחנו יכולים לרצות אותו. זה לא דבר שאנחנו יכולים להסכים לו.
אין ספק. הרבה יותר קל לממשלה לקבל החלטות בלי שיפריעו לה. מה לעשות, יש את הדבר המנג'ס הזה. קוראים לו דמוקרטיה. קוראים לו דמוקרטיה, ובשיטה שלנו, בדמוקרטיה שלנו הפרלמנט צריך לפקח. הדבר זה שבאים ואומרים: 24 שעות. יעקב, ב-24 שעות אי-אפשר באמת לקבל החלטות שהן החלטות מושכלות. וזה כל הרעיון. לקבל החלטות מושכלות. אולי יהיו נושאים שבהם כן. אבל יהיו גם נושאים שלא. ואז מה עשינו? יצרנו מצב שבו תתקבל החלטה ונשנה אותה כל שעה עגולה, כל שעתיים? מה אנחנו מייצרים כאן? מה זה הכאוס הזה? אי-אפשר לבוא ולהגיד: בשם הצורך ובריאות הציבור, ולקבל החלטות נמהרות. אי-אפשר לקבל את הדבר הזה. למה זה טוב?
אני רוצה לומר עוד דבר. אני רוצה לפנות לחבריי בקואליציה. אני יודעת מה אתם באמת חושבים. אני יודעת שגם אתם מתנגדים לאירוע הזה. אי-אפשר, בשם המשמעת הקואליציונית, לוותר על התפקיד שלכם. תגלו אומץ בעניין הזה ותבהירו שהכנסת צריכה לפקח. אני באמת, אני כבר לא יודעת איך לומר את הדברים. אין דרך טובה יותר מלבקש מכם. להסתכל לאזרחים בעיניים ולראות שלא נוכל להמשיך כך לאורך זמן. החוק הזה הוא חוק רע ואי-אפשר להסכים לו. תודה רבה.
היו"ר יעקב אשר
¶
קודם כול, תודה. שנייה. תודה קארין. אני רק מעדכן אתכם כי כל הזמן אמרתי למנהל הוועדה שיוציא הודעה שייתכן שהצבעות יוקדמו. כתבתי 09:45 כי שאלה אותי קארין אתמול בלילה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני רק אומר שביקשתי ממנהל הוועדה להודיע שאולי ייתכנו הצבעות, ואתמול בהתכתבויות בינינו, כתבתי 09:45.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני כל הזמן מחפש את הבונוס. אני בא לפה ויוצא החוצה בסוף היום, מחפש את הבונוסים, ולא מוצא.
חברי וידידי, חבר הכנסת אוסאמה סעדי, בבקשה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
שתי דקות, לא יותר. בוקר טוב, אדוני. אני באמת כאן חבר לרגע ולא השתתפתי בכל הדיונים. רצתי בין ועדת הקורונה לוועדת הכספים. זה לא שנשארתי בבית. שני חברים מהסיעה שלי מילאו את תפקידם נאמנה. שמעתי את מה שאמרת על חברת הכנסת קארין אלהרר. אני בסך הכול פה כדי להחליף אותם.
אבל אני מנצל את ההזדמנות הזאת להגיד שזהו חוק שאין בכלל ספק שהוא מכרסם בדמוקרטיה במדינת ישראל. ואני מתנגד התנגדות נמרצת למהות החוק, לנוסח החוק. למרות שהוא מעט שונה על ידי חברי הוועדה, זה לא מספק. אם ההסתייגויות של חברת הכנסת שקד, קארין אלהרר, גדעון סער ואחרים, יתקבלו אז אולי קצת נצליח לשפץ אותו. אבל אני אומר לך שעם אישור החוק הזה יוטלו סגרים משמעותיים על הציבור. זה פתח שמאפשר הטלת צווי חירום מיידיים. אני חושש מאוד שזה יהפוך לנורמה. השינוי הזה שמעוגן בחוק הזה, שהממשלה מאשרת צו שנכנס לתוקף, ורק כעבור כמה ימים הכנסת. יש היפוך. הראש ברצפה והרגליים בשמיים. אני לא יודע איך להגדיר את זה אחרת. רשות מחוקקת מפקחת על הרשות המבצעת.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן, כן. באמת לא נותר אלא להצטער על העניין הזה. ושוב, כוחה של הכנסת על התחתונה. שוב, מקודם פה חוק שיעקוף את הביקורת.
ועוד משהו. אם הקורונה תחלוף, אדוני, ביוני 2021, ואני מייחל לכך, החוק הזה עלול להישאר איתנו, יוארך מכל מיני טעמים, ימשיך להגביל את זכויות היסוד של הציבור: את החופש התנועה, את חופש העיסוק, כל מה שכרוך בו. מרעין בישין. אין בו שום דבר אחד טוב.
אז נכון, מותר להפגין. אבל על פי הנוסח של החוק, מותר גם להגביל הפגנות. ואולי זה יקרה ממש בקרוב תחת החוק הדורסני הזה. אבל הציבור כבר לא יושב בשקט. ואת הציבור לא מעניינים צווים ולא מעניין אותו כל מיני דברים. ראינו את זה בשבוע שעבר כשחלק מהמסעדות החליטו לבוא ולמרוד בסמכותה של הממשלה. לא שאני מייחל לכך ולא שאני תומך בכך. מדינת ישראל היא עדיין מדינת חוק, ואני קורא לכולם, גם לאלה שמבצעים הפרות סדר וקוראים קריאות לא חוקיות כאלה או אחרות – אבל קחו בחשבון. הציבור מתעורר. הוא לא ישב בשקט. ואני אומר את זה לראש הממשלה - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
הינה, חצי דקה.
- - הציבור רואה כיצד המדינה שלו משנה את פנייה; כיצד אדם אחד, אדם אחד לוקח עוד ועוד סמכויות. למה? כי הוא פוחד, ומפלגות נוספות מיישרות איתו קו מתוך פחד. אין מילה אחרת. מנותקים מהמתרחש סביבנו ומאזרחי מדינת ישראל.
אני מייחל שהקורונה תעבור ביוני 2021. נבדוק גם את הממשלה הזו, אם החוק הזה ירד או שמפעם לפעם יוארך. תודה רבה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
תראה, אדוני היושב-ראש, אתה יודע, אתה לא זוכר את שמי, אני חבר כנסת צעיר.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
שוב, אני חבר כנסת צעיר. אמנם קדנציה שלישית, אבל צעיר מאוד.
יחד עם זאת, אותי לימדו בבית ספר שהכנסת מייצגת את הריבון, את עם ישראל. והחוק הזה לא מתייחס אליה ככזו. הוא מתייחס אליה כמטרד, אפילו, אם תרשה לי, כאל איום שצריך להסיר אותו, כי הוא מפריע להתנהלות.
אדוני היושב-ראש, אני מבין שאנחנו נמצאים בעת חירום. אני מבין שיש מגפה שמאיימת על שגרת החיים שלנו, על חיינו, על ביטחוננו ועל כל מה שיצרנו כאן. יחד עם זאת, אין אפשרות לאשר חוק, בעיניי, שמשקיף על הריבון, על עם ישראל, על נציגיו, בתור איום. אני רוצה להזכיר, ושוב, אני חוזר לספרי האזרחות שלימדו אותי שהממשלה יונקת את כוחה מהכנסת ולא ההפך. אנחנו סמכנו את ידינו על חברי הממשלה לנהל את המדינה בשמנו, בשם אזרחי ישראל. ולא ייתכן שבעת משבר, בעת שבה אנחנו אמורים להתייחס לכנסת בתור המקום שבו יש לפתור את הדברים, להציג אותם, ללבן את הדברים – אתמול חבר הכנסת גדעון סער דיבר היטב במליאה על הנושא הזה. הוא אמר: זה המקום שאליו צריך להגיע כדי לאפשר לציבור להשמיע את שלו, לאפשר לנציגים להעלות סוגיות שבוערות בהם, שמציפות את הציבור. ופה הדברים צריכים להתנהל.
אני לא מצליח להבין, לא ברמה החוקתית ולא ברמה הרעיונית, איך הממשלה הזאת ממשיכה להסתכל על הבניין הזה כעול, כמטרד, כאיום. וזה החוק. זאת התגלמות החוק. ואני שואל אותך, כיושב ראש ועדת החוקה: ברמה החוקתית כיצד אתה מאפשר את זה? אז אוקיי. אז יש פה הסתייגויות נכונות של חברי הסיעות השונות. אבל יחד עם זאת, המהות הבסיסית של החוק הזה היא שגויה. ודווקא בעתות חירום אנחנו נמדדים ביכולת שלנו להעביר החלטות נכונות ולהשקיף על המוסד הזה, על הבניין הזה כבניין חשוב ומהותי ואינטגרלי בשיטת השלטון בישראל. הדבר הזה מבקש למוטט את ההבנה הזאת, שכנסת ישראל היא המקום שבו שצריכות להתקבל החלטות, ולא בשום פורום אחר.
ולכן אנחנו נתנגד לחוק הרע הזה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, אני חושב שהחוק הזה הוא חוק רע, חוק מסוכן גם מבחינה משפטית, גם מבחינה ציבורית וגם מבחינת מעמדה של הכנסת והיחס והקשר בינה לבין הממשלה, הרשות המבצעת, והיות הכנסת הרשות המחוקקת ומי שאמורה לפקח על הפעולות הממשלה.
מבחינה משפטית, יש חברים כאן שלא היו בכל הדיונים של הוועדה, אין חולק. גם נציג היועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים, וגם היועץ המשפטי לוועדה, אמרו במפורש שזו לא דרך המלך לעשות את החוק הזה. יש קושי משפטי עם חוק כזה. והחוק הזה מעורר קושיות משפטיות קשות במיוחד.
אדוני היושב-ראש, אנחנו הגשנו מאות הסתייגויות. אבל אני עכשיו ממקד את הסתייגויות שלנו, ואני חושב שבכך אני מצטרף גם להסתייגויות ולדבריהם של גדעון סער, שהוא מהקואליציה, וגם של איילת שקד, שהיא מבחינה פוליטית ואידאולוגית אנחנו בשתי תהומות, אבל יש פה הסכמה שגריעת סמכותה של הכנסת בפיקוח עבודת הממשלה ולמעשה נטילת הסמכות של הכנסת לחוקק חוקים, להתקין תקנות, ולתת את זה לממשלה. זה שאחרי זה הם מביאים את זה לאישור בדיעבד, אחרי 14 יום, אחרי שבעה ימים – ראינו שהעניין הזה לא עובד. הוא מייצר הרבה כאוס, מייצר הרבה בעיות. ורק הדוגמאות האחרונות מהימים האחרונים של מה שהתרחש בוועדת הקורונה עם פתיחת העסקים, סגירת העסקים, היה צריך להגיד לכולנו וללמוד מהניסיון של הימים האחרונים: אסור לנו לעשות את זה. אבל עכשיו אתה לא רק נותן סמכות של אולי לסגור קיוסק פלאפל בבני ברק או להטיל סגר על בני ברק או על - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
ולכן ראש הממשלה הוא באטרף, בפניקה, רוצה להעביר את זה היום. והיינו צריכים אתמול לעבוד מסביב לשעון.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
יש תקנות עד ה-6 לאוגוסט. יש רק דבר אחד שהציבור והאזרחים שצופים בנו שאומרים: מה הדחף, מה הבעיה. יש סמכות אחת, חבריי חברי הכנסת, שאין היום לממשלה. יש לה סמכויות רחבות בכל התחומים. יש רק סמכות אחת והיא להכריז על סגר בכל המדינה. ואת זה רוצה לעשות ראש הממשלה בסוף השבוע. למה? ככה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני אומר לכם, כמי שמייצג את האזרחים הערבים במדינה, הרשימה המשותפת, אני אומר לכם שזה פוגע בעיקר באזרחים הערבים בסופי שבוע. מה יש בסוף שבוע? אין תחבורה ציבורית, כל העסקים סגורים, כל המוסדות של המדינה סגורים. למה צריך לסגור את המדינה בשישי-שבת? אולי לסגור את חוף הים? זה מה שימנע את התחלואה?
ולכן, כמובן, ראש הממשלה בפניקה. הממשלה הזאת בפניקה. אני אמרתי ושאלתי וטוב שיש – איפה איתן גינזבורג? הוא לא פה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
איפה? איתן. אני שאלתי אתמול ואני שואל: מה העמדה של כחול לבן? לחוק כזה? לא שמענו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא שמענו. טוב שיש את גדעון סער פה, שאומר את הדברים מבחינה משפטית, מבחינה חוקתית. שום דבר לא שמענו מהם. הם צריכים להוביל את ההתנגדות לחוק הזה, גם מבחינת סעיף 29 וסעיף העונשין.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
היושב-ראש, אני רוצה גם שתשמע, כי הוזמנו לשמוע את קולם של כחול לבן, אז אני משמיע.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אנחנו דנים פה בשבועות האחרונים באמון הציבור ובהכריח, אוסאמה, ואני מסכימה גם לשקיפות וגם להנגשת ההיגיון המסדר כל הזמן מאחורי החוק הזה.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
עכשיו, אני אומר לך גם כמשפטנית וגם כפעילת זכויות אדם במשך שנים רבות, שאני שוכנעתי שנמצא פה האיזון הנכון, מכיוון ששמרנו על זכויות ההצבעה, על בתי המשפט, ועל כל הנושאים, שהדאגה של האופוזיציה היא אמתית בהם ואנחנו שותפים לה.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אני רוצה לומר משהו שלא נצליח לאזן בו בחוק הזה, וזה שמי שאין בו אמון בממשלה הזאת לא נצליח באמצעות החוק הזה לגרום לו להאמין בממשלה הזאת.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אני רוצה עוד דבר אחד, אדוני. היום ראש חודש אב ואני קוראת לחבריי לקחת אחריות על מה שקורה שם בחוף, כי כרגע אתם שורפים את אסמים.
היו"ר יעקב אשר
¶
מיקי, אל תבנה נאום על היועץ המשפטי לוועדה. לא מבליטים דברים אחרים שהוא אמר גם. הכול בסדר. אנחנו מקריאים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
קל וחומר, מה שאמרתי לגבי סעיף 2 וסעיף 4, קל וחומר וביתר שאת נאמרים הדברים. ואת זה גם אני מפנה אליכם, חברותיי מכחול לבן לפרק העונשין ולהגדרת העבירות ולקביעת תקנות, וקביעת עונשים. ממתי הממשלה קובעת תקנות, מגדירה עבירות, וקבעת קנסות, ואנחנו ככנסת מאשררים את זה בדיעבד? את כמשפטנית ואני כמשפטן למדנו את אותם עקרונות משפטיים. תגידי לי איפה ממשלה מתקינה תקנות, קובעת עבירות, קובעת העונשים, ואחר זה אנחנו צריכים לאשרר את זה בדיעבד.
איילת שקד (ימינה)
¶
מיכל, אני דיברתי עם ראש המפלגה שלך. כולם מסכימים שזו בדיחה. רק אין אומץ לבוא לפה ולהגיד את זה.
היו"ר יעקב אשר
¶
מה, את נהיית יושבת-ראש עכשיו? אני אשמח. אבל לא עכשיו.
אוסאמה, תודה רבה. עופר כסיף, בבקשה. חברים, אני מבקש. אני רוצה שקט. אני רוצה לשמוע וזה הכול.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
יוראי הזכיר קודם לימודי אזרחות. אני רוצה גם להזכיר אותם. גם להזכיר לכל מי שלמד, ואני אומר את זה בתור מי שלימד הרבה מאוד שנים במדע המדינה, כל מי שלמד, אחד מהשיעורים הראשונים הוא קורס שנקרא: משטר מדינת ישראל. וכל מי שלמד בתורת המשטרים על מהי דמוקרטיה - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
תפקיד של הכנסת במשטר הפרלמנטרי הישראלי הוא, בין השאר, לייצג את הציבור, לפקח על הממשלה, לחוקק. יש עוד תפקידים שפחות רלוונטיים למה שאני רוצה להגיד. מה שהחוק הזה עושה – הוא מבטל את שלושת הדברים האלה. הוא מונע דה פקאטו מהכנסת לפקח על הממשלה, וכמו שיוראי הקדים אותי, הוא הופך את המניעה הזאת גם לדה יורה. כנ"ל לגבי הנושא של החקיקה, של הפיקוח ואפילו של הייצוג. כי הממשלה לוקחת לעצמה פה למעשה את התפקיד שכאילו היא מייצגת את הציבור. היא מאיינת באל"ף את הכנסת. אני כבר הזכרתי את זה כמה פעמים. ואני מצטער שאני חוזר על זה שוב. אבל זאת אולי הנקודה החשובה ביותר. במשטר שמתיימר להיות דמוקרטי, בית המחוקקים, הרשות המחוקקת הנבחרת מייצגת את הריבונות של העם.
מה שהחוק הזה עושה הלכה למעשה הוא שהוא הופך את הממשלה ואת העומד בראשה – ראו סעיף 38 – לריבון. במקום הכנסת ובמקום העם. אם זו לא דיקטטורה, אני לא יודע מה זאת דיקטטורה. זה לגבי התפקידים של הכנסת.
אני רוצה להגיד עוד משהו, שהוא חלק מזה. איפה הדיקטטורה הזו באה לידי ביטוי? דבר ראשון, החוק הזה נותן לממשלה את הסמכות להכריז על מצב חירום בדיעבד ולא בדיעבד. הכנסת עוד פעם מאוינת באל"ף פה. האמת היא שמאוינת ומאוימת. אז דבר ראשון, החוק הזה נותן לממשלה את הסמכות להכריז על מצב חירום. הוא נותן לממשלה את הסמכות לקבוע תקנות בתוקף מצב החירום. הוא נותן לממשלה את הסמכות להחליט על עבירות, והוא נותן לממשלה את הסמכות לקבוע סנקציות על העבירות. הכול מרוכז בידיים של הממשלה. ויותר גרוע, אם יש כזה דבר, הזכרתי את סעיף 38 עם כל הפיתולים ופלפולים, רובם המגוחכים שהיו פה במהלך הדיונים. הסעיף הזה נותן לאדם אחד, עבריין נמלט שיש נגדו, שהוא מואשם - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
הוא נאשם בשלושה כתבי אישום. נותנים לו את הסמכות הבלעדית לקבוע תקנות ביצוע, שאנחנו כולנו יודעים שזה לא רק ביצוע. ולמה? משום שהוא בנה סביבו תנועה פוליטית – ואף אחד לא יכול להאשים אותי שאני רוויזיוניסט.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אבל יש לתנועה הרוויזיוניסטית, עם כל הביקורת וההתנגדות שלי אליה, יש לתנועה הרוויזיוניסטית הרבה מאוד זכויות. יש לה היסטוריה מפוארת. והאיש הזה שעדיין נקרא ראש ממשלה, למרבה החרפה - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני מסיים עוד דקה.
- - לא רק שהוא מחסל פה עם עבדיו את הדמוקרטיה, לא רק שהוא מחסל פה את החברה ואת הכנסת – הוא מחסל את התנועה הרוויזיוניסטית.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
משום שהתנועה הזאת – גדעון, התנועה הזאת היא תנועה, שאני חולק עליה, יש לה זכויות. בוודאי שיש לה זכויות.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
תמשיך לייצג את התנועה האסלאמית, לא את התנועה הרוויזיוניסטית. אנחנו יודעים לשמור על עצמנו.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
בכל מקרה, אני רוצה לסיים בשתי נקודות מאוד קצרות, אם לא יפריעו לי. דבר ראשון, בתוך הליכוד בנה אותו אדם, אותו דיקטטור, מנגנון של עבדות, מלחכי פנכה שאין להם שום אומץ, שאין להם שום עמוד שדרה, ושאין להם אידאולוגיה. אבל עדיין יש אנשים טובים בליכוד. אני חולק עליהם מאוד. אבל יש שם אנשים שבאמת נאמנים לתורה שמאמינים בה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני מצפה שאנשים האלה, שעוד פעם, יש לי איתם מחלוקת אידאולוגית-פוליטית קשה, אבל הם אנשים שנאמנים לתורתם.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני מציע לך לא להיכנס איתי למחלוקות מהסוג הזה, כי אין לך סיכוי. אז אני מציע לך. פעם האחרונה שאני מזהיר אותך.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
כן. אתה צודק.
עכשיו, אני אומר שאני מצפה מאותם – שעוד פעם, אני חולק עליהם אבל מעריך אותם – אני מצפה מאותם אנשים שלא ישתתקו, שלא ייתנו לזה לקרות בתוך ביתם. אני מצפה מאנשים כחול לבן שיגלו אומץ לב ועמוד שדרה, ולא ייתנו יד לדיקטטורה הזאת המתהווה פה והיום הופכת להיות רשמית.
והדבר האחרון בעשר שניות, אני רוצה לשלוח מכאן ברכות חמות והרבה מאוד אותות כבוד למפגינים שנלחמים לטובת כולנו, על החברה שלנו. תודה.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
המשפט האחרון היה שאני שולח מכאן הרבה ברכות וכבוד למפגינים שנאבקים למען כולנו. כל הכבוד להם.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני רוצה לומר כך. קודם כול, שנבין כולנו, חוק המסגרת כרעיון וכדבר שעשינו אותו הוא בעצם מטרתו היא אחת: לאסוף את כל התקש"חים למיניהם, כל תקנות שעת חירום. לאסוף אותם ולגרום לכך שיש חוק מסגרת אחד שמדבר על המצב החירום באופן כללי ונותן בעצם את הפלטפורמה שממנה – תראו, כל ההתנהלות שהייתה בכנסת בשישה החודשים האחרונים, בזמן המשבר, הייתה התנהלות של תקש"חים, עוד לפני שהייתה גם ממשלה וכו'.
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל אני מרשה לך פעם אחת ויצאת ידי חובה.
כדי שנזכור, כי בסוף, אתם יודעים, אנחנו נסחפים לתוך האירועים ולביקורת, והביקורת חלקה לגיטימית ורובה לגיטימית, וחלקה אף צודקת לעיניי המתבונן ולעיניי מתבוננים אחרים. זה לא משנה. אבל בואו נזכור קודם כול שמטרת חוק המסגרת הייתה לא לדון כל פעם בדברים שוליים. לא לחוקק חקיקות משנה כל הזמן, אלא לתת פלטפורמה חוקתית נכונה לכל ההתנהגות שלנו בתקופת משבר הקורונה. ואת מערכת החקיקה והתקנות, איך היא תעבור ולא בתוך חקיקה מסובכת ולא ראויה לעין בסופו של דבר. ולכן התהליך הזה הוא נכון.
אנחנו בתהליך הזה כבר תקופה ארוכה עם הרבה מאוד דיונים, הרבה מאוד שעות. לא היה סעיף שלא הפכנו אותו הלוך וחזור. אני רוצה להזכיר לכם. היה פה, מה שנקרא, מסננת אחר מסננת. הסינון הראשון היה שהפכנו את התקש"חים להצעות חוק, שהפכנו אותן מתקש"ח להצעות חוק ואישרנו אותן בקריאה הראשונה, השנייה והשלישית. תיקנו אותן, שיפצנו אותן. לא רק אני. כל חברי הוועדה. תיקנו, שיפצנו, שמנו דגש גדול על דברים החשובים של חופש האזרח, הדברים הפרטיים שלו. להזכיר לכם, הוצאנו תקנות שהיו על כניסה של משטרה לבתים. הוצאנו. הרבה מאוד דברים עשינו. יש הרבה מאוד הישגים, עשינו הרבה הישגים, המון ההישגים. ושוב, אני אומר, אני לא מייחס את זה לעצמי. אני מייחס את זה לכל חברי הוועדה. וגם לאחד שנכנס עכשיו. יואב, בוקר טוב.
היו"ר יעקב אשר
¶
לכן אני אומר: יש נקודות מחלוקת. יש דברים, נקודות שרצינו לשפר יותר. יש דברים ששיפרנו מאוד גם בתהליכים החשובים של החוק הזה. בסופו של דבר, זה תלוי בנו גם, חברי הכנסת. זה תלוי בראשי הוועדות. זה תלוי בחברי הוועדות השונות. אנחנו נעמוד למבחן גם לא רק עכשיו באישור של החוק, אלא נעמוד במבחן ביישום שלו. ונצטרך לעמוד במבחן הזה. אני חושב שנעמוד במבחן הזה. אני אומר שהמבחן שלנו יהיה ביישום של הדברים.
אני רוצה לומר גם עוד דבר. יש לנו עוד שני נושאים שחוקקנו אותם בחקיקה, שאלו המלוניות וצווי סגירה, שגם חוקקנו אותם, שינינו אותם ועוד נושאים. ולכן מה שאמרתי גם בתחילת הדיונים – כשהתכנסנו לקראת הסיכומים, אמרתי שאנחנו נדון בנושאים האלה בזמן הקרוב. ומעבר לשני הנושאים הללו של המלונית ואכיפה, אנחנו גם ננסה נושאים נוספים שאולי לא הספקנו לחדד עד הסוף, אולי להרחיב תהליכים מסוימים. בעזרת השם, תישאר אופטימי.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, לא, לא. אני רוצה לומר לידידי אלי אבידר שלא היה פעם אחת, כולל מה שאתה רואה אחורה, שלא הלכנו רק קדימה. אתה יכול להגיד: לא התקדמת עם עשרה צעדים - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, לא. קדימה זה כבר גם לא מפלגה. למי שלא מעודכן.
ולכן אני אומר שכל הזמן התקדמנו. כל הזמן שיפרנו. אנחנו נמשיך לשפר. ואנחנו בתוך התהליך הזה. אמרתי. שם נבחן כוועדה. שם נבחן כחברי הוועדה ויושב-ראש הוועדה. ואני אומר לכם: התהליכים הם טובים. היה ליבון עמוק על כל דבר ודבר. אני חושב שיש לנו, בסופו של דבר, כלי. תמיד יש דברים יותר טובים, שאפשר עוד. אוקיי. אנחנו עוד לא יוצאים לפנסיה וכנראה לא הולכות להיות בחירות בקרוב. ולכן אלה הדברים שאני חשתי חובה להגיד.
היו"ר יעקב אשר
¶
בדיוק רציתי לפנות אליך ולשאול, כי שאלתי מקודם. מאחר שלא היית קודם, אני אתן לך רשות דיבור. בבקשה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני שואל, יעקב, למה במנהלת האכיפה הורדתם את הסעיף "בדרכים לצמצם עימות עם אוכלוסייה"?
היו"ר יעקב אשר
¶
לא עכשיו. למה אתה – אוסאמה, עם כל הכבוד, דבר אחד. אתה לא תסתכל לי בעיניים ותגיד לי שאני שקרן. זה לא. זה לא יהיה .
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
משרד המשפטים אמר: מבלי לפגוע בגורם ההרתעה. אבל כנראה שמשרד המשפטים או המשטרה, המשרד לביטחון הפנים - - - עכשיו, תסבירו לי למה זה ירד.
היו"ר יעקב אשר
¶
אלי, אתה מתבלבל. תקשיבו אליי. אתם יודעים מה? אני אנסה דקה לדבר רצוף. אם לא, אז אני לא עונה על זה אפילו.
היו"ר יעקב אשר
¶
עושה הצבעות עוד דקה. דקה. אבל אנשים אומרים לי דבר שהוא לא נכון. לקראת סוף הדיון הייתה בקשה. היה לנו ויכוח גדול על כל הסעיף הזה. המשטרה דיברה. אתה לא זוכר.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא שאני מסתמך על זה. רק להזכיר לכם שכשאני הסברתי את זה – סליחה, מיקי, אתה מפריע לי. אני רק רוצה להגיד לכם, להזכיר לכם שכשאמרתי את זה, ובסופו של דבר גם סיכמנו את זה, אמרתי שגם התייעצתי עם שוטר בדימוס, וכולנו צחקנו וידענו למי. הוא הסכים עם זה. הייתה בקשה שלהם על שלוש מילים, שאמרו שזה ה-DNA של המשטרה, אתה לא יכול לכתוב את זה. זה הכול. יותר אני לא הולך להתנצל בפני אף אחד. ואני עם זה ממש לא חי בשלום. אבל הכול בסדר.
בבקשה, יואב.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
אדוני, אנחנו הולכים פה להצביע על חוק גרוע, שככל שעבר הזמן והתקדמות הדיונים הוא נהיה גרוע יותר. עכשיו, הוא לא גרוע לקואליציה, הוא לא גרוע לאופוזיציה. הוא חוק גרוע לאזרחי מדינת ישראל. פה מייצרים בחוק הזה, מעבר לשאלות חוקתיות שעלו פה, מייצרים פה – אתה והממשלה בונים פה את ממלכת אי הוודאות. הממשלה תחליט והאזרחים ישמעו מה היא החליטה, כנראה במסיבת עיתונאים רבת רושם, ולאחר מכן יהיו דיונים ויהיו פושים ב-ynet ובמקומות אחרים. ואחרי זה, אם הכנסת תמצא לנכון בכל נקודת זמן כאילו היא תנהל דיון. מי שרצה לראות מה שהולך לקרות פה בעתיד הלא רחוק, יכל לראות מה קרה בשבוע האחרון בהחלטות הממשלה ובשינויים שלהן.
ואנחנו עושים פה חוק גרוע, שהוא גם חוק גרוע חוקתית. כל חבריי שיושבים פה – אני לא אדבר בשמם, אני אדבר בתחושה שלי – היו בידיעה ברורה שאנחנו מחוקקים חוק גרוע בעיקר, בעיקר, בעיקר, בכל מה שקשור לכנסת כמחוקקת ולרשות המבצעת כרשות המבצעת.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
נאמרו פה הדברים לכל אורך הדיונים. ואם יש לי תחושת תסכול ואני אמרתי אותה גם לך, ואינני ילד, היא שדברים ענייניים שנאמרים כאן על ידי אנשים, ויש הנהוני ראש מטעם הממשלה ובסוף הם אפילו לא נכנסים לחלק החשוב שנמצא בין האוזניים. יותר גרוע מזה – הם לא נכנסים גם ללב של אנשים. אנחנו היום הולכים להצביע, יעקב, עם כל הסופרלטיבים שנתת, על חוק גרוע שלא ישיג את מטרתו המוצהרת, יגרום נזק לאזרחי מדינת ישראל, יגרום נזק למשטר החוקתי, גורם נזק לכנסת, גורם לאמון הציבור. בסוף יבואו הפוליטיקאים, ראש הממשלה, הממשלה, ויספרו סיפור על אמון הציבור, ונראה את ראש הממשלה בנאומים והוא יתעטש לזה ויגיד לשמור מרחק. הכול נראה. דבר אחד לא קורה: האמון לא גובר. ובעניין הזה אין קואליציה ואופוזיציה. יש פה חוק גרוע שפוגע באזרחים.
כן, חבריי, מי שמצביע בעד החוק הזה, מצביע נגד האזרחים. זה מה שאתם הולכים לעשות, ואתם עושים את זה לא מתוך חוסר ידיעה. ישבת פה, הקשבתם פה, שמעתם את הדברים, הנהנתם בראשכם, ותרימו את ידכם. אני מקווה שתחליטו אחרת. תודה רבה.
היו"ר יעקב אשר
¶
ניצן הגיע מאוחר. אני אתן לו בהסכמה בין שתיים לשלוש דקות. ניצן ואנחנו מתחילים להצביע. ניצן, זריז, בבקשה.
ניצן הורוביץ (מרצ)
¶
כן, כן. מאה אחוז. טוב תראו, הכנסת בחוק הזה מוציאה מידיה את הסמכות הכי בסיסית וחשובה שלה כמוסד ריבוני. הממשלה היא לא הגוף הנבחר בישראל. הכנסת היא הגוף הנבחר. ובידי הכנסת הסמכות להורות על מצב חירום, לאשר תקנות לפני שהן נכנסות לתוקף.
מה שעושים, חברת מארק, כדאי שתקשיבי. לא. אני יודע. בסוף, תרימו ידיים כמו שאומרים לכם, אבל כדאי להקשיב.
ניצן הורוביץ (מרצ)
¶
תראו, יש הצבעות ויש הצבעות. יש חוקים ויש חוקים. החוק הזה הוא לא החוק רגיל. בעצם אף פעם לא הגיע חוק כזה לכנסת בישראל. זה חוק שמדינות דמוקרטיות לא מעבירות. כי חוק כזה הוא חוק שבמהותו הוא אנטי דמוקרטי. הוא לוקח את הזכות שיש לכנסת לפעול מתוקף המנדט שהיא קיבלה מהעם ונותן אותו לגוף אחר.
ניצן הורוביץ (מרצ)
¶
לגוף אחר. מיוזמתו מתפרק מסמכותו. ולמה? האם הכנסת מפריעה? האם הכנסת מעכבת? האם הכנסת מכשילה? לא. הממשלה היא זו שמתנהלת - -
ניצן הורוביץ (מרצ)
¶
- - בחוסר שכל ובחוסר הגיון, והיא חושבת שעוד ועוד סמכויות מהסוג הזה יקנו לה איזושהי יכולת פעולה. לא דובים ולא זבובים. זה חוק דיקטטורי במהותו. חבל שעובר כזה חוק פה היום. זו בושה וחרפה. ואני קורא לחברי הכנסת לא להצביע בעד החוק הרע הזה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
הנושא החדש הוא בהקשר של מה שדיברנו, על הקמת המנהלת ששונה אתמול. ואני מבקש להציג את הנושא החדש.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי. עוד מישהו, נושא חדש? פעם ראשונה, פעם שנייה.
אוקיי. אנחנו נתחיל בהצבעה. אני מבקש לבדוק שוועדת הכנסת מתכנסת.
תמי סלע
¶
יש לנו חמישה קבצים של הסתייגויות. אני מתחילה עם ההסתייגויות של סיעת ימינה.
בסעיף 1, בהגדרת "ועדה של הכנסת" יימחקו פסקאות משנה (2), (3), (4), ובמקומם יבוא: "(2) לעניין תקנות לפי סעיפים 10, 11, 12 – הוועדה המיוחדת לעניין נגיף הקורונה החדש ולבחינת היערכות המדינה למגפות ולרעידות אדמה".
תמי סלע
¶
בסעיף 1, בהגדרת "ועדה של הכנסת" תימחק פסקת משנה (1) ובמקומה יבוא: "(1) בכפוף לאמור בפסקאות (2) עד (4) – הוועדה המיוחדת - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני לא שומע. סליחה, אדוני היושב-ראש, אני לא שומע את הדברים. אני לא יודע על מה להצביע.
ניצן הורוביץ (מרצ)
¶
רגע. סליחה, אדוני. נפלה טעות בהצבעה. היו 8 בעד ההסתייגות. 8 בעד. לא 7. 8 בעד ההסתייגות.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע. מי שהצביע קודם רק. פשוט לעשות את הטסט הזה. זה הכול. מי שלא הצביע קודם שלא יצביע עכשיו. כמובן, אפשר לבדוק הכול. מי הצביע בעד בהצבעה הקודמת?
תמי סלע
¶
בסעיף 1, בהגדרת "ועדה של הכנסת" תימחק פסקת משנה (1) ובמקומה יבוא: "(1) בכפוף לאמור בפסקאות (2) עד (4) – הוועדה המיוחדת לעניין נגיף הקורונה החדש ולבחינת היערכות המדינה למגפות ולרעידות אדמה".
תמי סלע
¶
הסתייגות לסעיף 4(ד)(1) במקום: "בתוך 24 שעות מהמועד שהוגשו לה", יבוא: "בתוך 48 שעות מהמועד שהוגשו לה".
תמי סלע
¶
בסעיף 4(ד)(1) במקום: "בתוך 24 שעות מהמועד שהוגשו לה", יבוא: "בתוך 36 שעות מהמועד שהוגשו לה".
תמי סלע
¶
בסעיף 4(ד)(2)(ג) לאחר המילים: "ואם הוחלט על הארכתן – עד תום תקופת ההארכה (בסעיף קטן זה – המועד האחרון להחלטת הוועדה)", יבוא: "יראו את הוועדה כמתנגדת לאישור התקנות".
תמי סלע
¶
אוקיי. אנחנו עוברים להסתייגויות של סיעת מרצ להצעת החוק.
בסעיף 1 – להגדרת "הוועדה", ייכתב במקום הוועדה: ועדת חוקה, חוק ומשפט.
תמי סלע
¶
בסעיף 2 (ג), במקום הנוסח שמופיע, ייכתב: "הכרזה על מצב חירום בשל נגיף קורונה תיכנס לתוקף לאחר אישורה ע ל ידי ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת ופרסומה ברשומות".
תמי סלע
¶
בסעיף 2 (ד), במקום המילים: "שלא יעלו על 60 ימים כל אחת", יבוא: "שלא יעלו על 30 ימים כל אחת".
תמי סלע
¶
בסעיף 2 (ד) המילים: "לא קיבלה הוועדה החלטה עד תום תקופת ההכרזה, יביא יושב ראש הכנסת את הבקשה האמורה להצבעה בכנסת בהקדם האפשרי, ולכל המאוחר עד תום 7 ימים מתום תקופת ההכרזה וההכרזה תוארך עד תום התקופה האמורה או עד למועד ההצבעה בכנסת לפי המוקדם" – יימחקו.
תמי סלע
¶
בסעיף 4(ג), במקום המילים: "ייכנסו לתוקף בתוך לא פחות מ-24 שעות ממועד התקנתן, הסתיימה התקופה האמורה בסעיף קטן זה ביום מנוחה או שבתון שנקבע בחיקוק, ייכנסו התקנות לתוקף ביום שלאחר תום התקופה האמורה בשעה 14:00, והכל אלא אם החליטה הממשלה ביחס לתקנות מסוימות כי קיימת דחיפות המחייבת כי ייכנסו לתוקף במועד מוקדם יותר", יבוא: "תקנות שהותקנו לפי סעיף קטן (א) ייכנסו לתוקף לאחר אישורן על ידי הוועדה".
תמי סלע
¶
בסעיף 5 (א), לאחר המילים: "לרבות השפה הערבית", יבוא: "ולכל שפה אחרת הנדרשת לפי העניין והמקום, לרבות אמהרית ורוסית".
תמי סלע
¶
בסעיף 25 (ב), לאחר המילים: "לשם מניעת התפשטות הקורונה", יבוא: "ולאחר אישור ועדת החוקה בעניין".
תמי סלע
¶
בסעיף 28 (6), לאחר המילים: "דרישה או הוראה, יבוא: "ורק כאשר נמצאת סכנה ממשית לאנשים נוספים".
תמי סלע
¶
בסעיף 33 יתווסף סעיף קטן (3): "ישנה חובת הזדהות של כל גורם אכיפה או פיקוח גם ללא דרישה של האזרח/תושב, חובה להבהיר את סיבת הדרישה המופנית לאזרח/תושב".
תמי סלע
¶
בסעיף 50, במקום המילים: "כ' בתמוז התשפ״א (30 ביוני 2021.)", יבוא: "עד לתקופה של 6 חודשים מיום פרסום החוק ברשומות".
היו"ר יעקב אשר
¶
לא. נעבור להסתייגות של גדעון סער. בעצם הקראנו אותן גם לגמרי. נעשה את זה לפי מספרים או שאתה רוצה שיקריאו?
גדעון סער (הליכוד)
¶
אולי את לסעיף 4 אני פשוט אקריא? אני יכול להקריא סעיף-סעיף. זה יהיה יותר פשוט, זה יהיה יותר מעודכן?
תמי סלע
¶
בסעיף 4 (ד)(2)(ד), יימחקו המילים: "ואם הובאו התקנות לאישור הכנסת" ועד "החליטה הכנסת כאמור".
תמי סלע
¶
אנחנו עוברים במודפס למספר 9. הסתייגות לסעיף 13(א)(1), במקום: "מאמץ סביר", לכתוב: "כל מאמץ".
היו"ר יעקב אשר
¶
אנחנו נתקן כשנצטרך לתקן. דיברנו על זה. הכנסנו את זה. התשובה שאני אומר לך בוועדה היא כשהכניסו את זה במלוניות, בקטע הזה.
תמי סלע
¶
בסעיף 18, לכתוב במפורש שאפשר לעשות הבחנה בין מוסדות חינוך, סוגי מוסדות חינוך וכו' באופי המוסד, היקף התלמידים בו.
תמי סלע
¶
בסעיף 2(א) להצעת החוק, בסופו יבוא: "ההכרזה תאושר על ידי וועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת מראש ולא בדיעבד".
תמי סלע
¶
בסעיף 2(ב) להצעת החוק, המילים: "בסמוך ככל האפשר לאחר שהממשלה החליטה עליה" – יימחקו ובמקומן יבוא: "לפני שהממשלה תחליט על כך".
תמי סלע
¶
בסעיף 2(ג) להצעת החוק, במקום המילים: "עם פרסומה", יבוא: "לאחר אישורה בוועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת ופרסומה ברשומות".
תמי סלע
¶
בסעיף 2(ד) להצעת החוק, המילים: "לא קיבלה הוועדה החלטה עד תום תקופת ההכרזה, יביא יושב ראש הכנסת את הבקשה האמורה להצבעה בכנסת בהקדם האפשרי, ולכל המאוחר עד תום 7 ימים מתום תקופת ההכרזה וההכרזה תוארך עד תום התקופה האמורה או עד למועד ההצבעה בכנסת, לפי המוקדם" – יימחקו.
תמי סלע
¶
בסעיף 4(ד)(2)(ד) להצעת החוק, המילים: "ואם הובאו התקנות לאישור הכנסת – החליטה הכנסת כאמור או לא קיבלה החלטה בעניין" – יימחקו.
תמי סלע
¶
בסעיף 4(ד)(2)(ה) להצעת החוק, בסופו יבוא: "(ו) החליטה הוועדה שלא לאשר את התקנות, כולן או חלקן, לא תתקין הממשלה בשנית את אותן תקנות או את אותו חלק מהן שלא אושר, אלא אם חל שינוי מהותי בנסיבות או באישור הוועדה מראש."
תמי סלע
¶
בסעיף 10(ג) להצעת החוק, בסופו יבוא: "ובלבד שניתן לדאוג לפתרון חלופי למקבלי השירות על ידי הממשלה".
תמי סלע
¶
בסעיף 11(א)(1) להצעת החוק, בסופו יבוא: "ובלבד שניתן לדאוג לפתרון חלופי למקבלי השירות על ידי הממשלה".
תמי סלע
¶
בסעיף 11(ב) להצעת החוק, בסופו יבוא: "ובלבד שניתן לדאוג לפתרון חלופי למקבלי השירות על ידי הממשלה".
תמי סלע
¶
לסעיף 12(א) להצעת החוק, בסעיף קטן (9) (א) (2) (ג), במקום המילים: "יימחק לאחר תקופה שתקבע הממשלה בתקנות", יבוא: "יימחק לאחר 45 יום".
תמי סלע
¶
לסעיף 13(א) להצעת החוק, בסעיף קטן (2), לאחר המילים: "ועדת השרים שוכנעה", יבוא: "לאחר שהובאו בפניה נתונים מטעם משרד הבריאות".
תמי סלע
¶
לסעיף 13 (ב1) להצעת החוק, בסעיף קטן (ב1), אחרי המילים: "אלא אם כן הונחה דעתה של ועדת השרים", יבוא: "לאחר שהתייעצה עם הנציגים הרלוונטיים מטעם השלטון המקומי, הנוגעים בדבר".
אלי אבידר (ישראל ביתנו)
¶
רק רגע. יעקב, אי-אפשר לכנס את ועדת הכנסת על נושא חדש כשאנחנו עדיין לא סיימנו.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא. חבר הכנסת אשר. עכשיו נפגעתי. חודש וחצי לא פגעת בי אפילו לא פעם אחת. עכשיו נפגעתי.
היו"ר יעקב אשר
¶
מקבל. בוא, אני עובד הכי שקוף בעולם. לא מביא דברים באישון לילה ולא באישון בוקר. לא תרגילים. עם סבלנות אין קץ.
תמי סלע
¶
סעיף 13 (ב1) להצעת החוק, בסעיף קטן (ב1), אחרי המילים: "אלא אם כן הונחה דעתה של ועדת השרים", יבוא: "לאחר שהתייעצה עם הנציגים הרלוונטיים מטעם השלטון המקומי, הנוגעים בדבר".
יואב סגלוביץ' (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני אעשה את זה פשוט. על כל סעיף – רוויזיה. וכך אנחנו פותרים את כל הקריאות.
תמי סלע
¶
במקום סעיף 13 (ג), יבוא: "הכריזה ועדת השרים על אזור כאזור מוגבל, ההכרזה טעונת אישור של ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת. ככל שאושרה ההחלטה, תודיע על כך מיד לממשלה ולראשי הרשויות המקומיות שבאזור המוגבל".
תמי סלע
¶
סעיף 13, בסעיף קטן (ה)(1), אחרי המילים: "לא תעלה על 21 ימים", יבוא: "הארכה זו טעונת אישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת".
תמי סלע
¶
בסעיף 13, סעיף קטן (ה), אחרי סעיף קטן (2), יבוא סעיף קטן (3): "הכרזת אזור מוגבל לפי חוק זה באזור יהודה ושומרון טעונת אישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת".
היו"ר יעקב אשר
¶
הייתה התייחסות. ואמרנו גם שאם יצטרכו עוד תיקון – אני לא זוכר כרגע. גור לא נמצא. אני כרגע לא זוכר. העלינו את זה. הייתה התייחסות שיש אפשרות, נדמה לי, לנושא של יהודה ושומרון.
תמי סלע
¶
זאת אומרת, הממשלה תקבל החלטת ממשלה ותביא את זה לכנסת. וגם אם הכנסת תקרא, בהמלצה, לשנות או לבטל או לקבל את זה.
תמי סלע
¶
אני ב-29, הוספת סעיף קטן 13 (ז): "ועדת השרים תוודא כי מתבצעות פעולות לצמצום התפשטות הנגיף באזור המוגבל בתקופת ההכרזה. בכלל זאת הגדלת כמות הבדיקות באזור ובידוד חולים מאומתים מבני משפחותיהם במקומות ייעודיים".
תמי סלע
¶
30. תיקון סעיף 14 (ג) להצעת החוק, אחרי המילים: "ביטול ההכרזה על אזור מוגבל", יבוא: "לאחר שהתקבל אישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת".
תמי סלע
¶
31. תיקון סעיף 15 (א) (6) להצעת החוק, בסעיף קטן 6, במקום המילים: "סיוע לקרוב משפחה חולה או קשיש", יבוא: "סיוע לקרוב משפחה, אדם עם מוגבלות, חולה או קשיש".
תמי סלע
¶
32. הוספת סעיף קטן (8) בסעיף 15 (א): "יציאה לצורך השתתפות בהפגנה. היציאה תתאפשר רק לאדם שאינו חולה מאומת בנגיף הקורונה".
תמי סלע
¶
33. תיקון סעיף 15 (ב) (9), במקום המילים: "סיוע לקרוב משפחה, חולה או קשיש", יבוא: "סיוע לקרוב משפחה, אדם עם מוגבלות, חולה או קשיש".
תמי סלע
¶
34. תיקון סעיף 16 (א)(1) להצעת החוק, במקום סעיף קטן (1), יבוא: "הגעה של עובד או מועמד לעבודה למקום עבודה שהוא רשאי לעבוד בו לפי כל דין וחזרה ממנו, הגעה של עובד למקום עבודה לשם ביצוע עבודות תחזוקה חיוניות ותיקונים דחופים וכן הסעה של עובד למקום עבודה כאמור".
תמי סלע
¶
36. תיקון סעיף 17 להצעת החוק, לאחר המילים: "ועדת השרים רשאית לקבוע", יבוא: "באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת".
תמי סלע
¶
37. תיקון סעיף 18 להצעת החוק, אחרי המילים: "ולאחר התייעצות עם שר החינוך או עם השר להשכלה גבוהה, לפי העניין", יבוא: "וכן לאחר התייעצות עם הגורמים הרלוונטיים בשלטון המקומי ולאחר קבלת נתונים ממשרד הבריאות על כמות הנדבקים וקצב ההדבקה במערכת החינוך".
תמי סלע
¶
38. תיקון סעיף 18 להצעת החוק, לאחר המילים: "ועדת השרים רשאית לקבוע", יבוא: "באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת".
תמי סלע
¶
39. תיקון סעיף 19 להצעת החוק, לאחר המילים: "ועדת השרים רשאית לקבוע", יבוא: "באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת".
תמי סלע
¶
40. תיקון סעיף 19 להצעת החוק, המילים: "לעניין זה, "התקהלות" – שהייה בסמיכות של שני אנשים או יותר, למעט אנשים הגרים באותו מקום" – יימחקו.
תמי סלע
¶
42. תיקון סעיף 21 להצעת החוק, אחרי המילים: "לידיעת השוהים באותו אזור ולידיעת הנוגעים בדבר, באופן בהיר, נגיש ומותאם לקבוצות השונות באוכלוסייה המתגוררות באותו אזור", יבוא: "ובשפות עברית, ערבית, אנגלית ורוסית".
תמי סלע
¶
44. תיקון סעיף 24 (א) (1) בפסקה (1), בסופו יבוא: "החלטה זו טעונת אישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת".
תמי סלע
¶
8. בסעיף 2(א), לקבוע כי רק במקרים קיצוניים ודחופים, כשאין ברירה אחרת, תוכל הממשלה להכריז על מצב חירום, והכנסת תאשר בתוך 7 ימים, שאם לא כן, יפוג תוקף ההכרזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
מלכיאלי, התבלבלת קצת. פעמיים עשית. בסדר. אבל יש בכל זאת הפרש מספיק. הלאה. תסתכלו. תהיו ערניים. אחד רק היה ויש לך הפרש בכל מקרה. בסדר, חברים, תהיו ערניים בבעד והנגד, שלא תתבלבלו בין אופוזיציה לקואליציה.
תמי סלע
¶
9. בסעיף 2(א), במקום: "שוכנעה הממשלה", יבוא: "בהסתמך על נתוני משרד הבריאות ואישור הכנסת או אחת מוועדותיה".
תמי סלע
¶
15. בסעיף2(ב), במקומו יבוא: "הכרזה על מצב חירום בשל נגיף הקורונה, תונח על שולחן ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, אשר תדון בה ותאשר אותה או תדחה אותה וזאת בתוך 48 שעות מיום הנחתה על הוועדה".
תמי סלע
¶
16. בסעיף 2(ב), יתווספו המילים: "בכל מקרה הכרזה על מצב חירום תכנס לתוקף רק לאחר אישור הכנסת או אחת מוועדות הכנסת".
היו"ר יעקב אשר
¶
ממתי מבטלים סיכומים גם כן? סתם. אם יש עניין, נעשה את הכול. אין בעיה. אפשר להכניס את הכול בשעה הזאת. מי שרוצה. מי שלא, אז- - -
תמי סלע
¶
אי-אפשר. הצבעה ברצפים. זו הצבעה אחת על כולם. כי הם מתקנים סעיפים שונים. מה שלאותו סעיף, אנחנו נרכז.
תמי סלע
¶
לא. אבל הם מתקנים דברים שונים. אנחנו ריכזנו את הרצפים שאפשר להצביע בקבוצות. יש פה כמה קבוצות על זה. זה מצמצם את זה למעט הצבעות.
תמי סלע
¶
26. בסעיף 2(ד), במקום: "45 ימים", יבוא: "40 ימים". ו-36. בסעיף 2(ד), במקום: "60 ימים", יבוא: "30 ימים".
תמי סלע
¶
38. בסעיף 2(ד), במקום: "60 ימים כל אחת", יבוא: "15 ימים פעם אחת בלבד"; ועד במקום: "60 ימים כל אחת", יבוא :"30 ימים פעם אחת בלבד".
תמי סלע
¶
מהסתייגות מספר 54 ועד מספר 63, מסעיף 2(ד) במקום: "5 ימים", יבוא: "6 ימים" ועד במקום: "5 ימים", יבוא: "15 ימים".
תמי סלע
¶
אנחנו ממספר 65. סעיף 2(ד) במקום: "7 ימים", יבוא: "8 ימים" ועד 72. במקום: "7 ימים", יבוא: "15 ימים" מצביעים ביחד על סעיף 2(ד).
תמי סלע
¶
77. בסעיף 4(א) ייקבע שרק במצבי קיצון הממשלה תוכל להתקין התקנות, והן יאושררו ע"י הכנסת בתוך 7 ימים שאם לא כן, יפקעו.
היו"ר יעקב אשר
¶
אם יש הסכמה, כן. גור אמר לי במפורש. את רוצה הפסקה? את רוצה לבדוק? תבדקי. חצי דקה הפסקה.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
יעקב, אני רוצה להגיד לך שמה שהוא ביקש, להצביע פעם אחת, זה רצפים. הרוב זה רצפים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אם תמר פה, אני מבקש הצבעות על הכול. היא עכשיו הגיעה, שתעבור איתי על הכול.
תמי סלע
¶
אנחנו ב-261. בסעיף 23, יש לקבוע כי קביעת העבירות הפליליות בקשר לתקנות תעשה ע"י הכנסת בחקיקה הראשית.
תמי סלע
¶
263. בסעיף 23(2), לחלופין, עבירה חדשה שתיקבע ע"י הממשלה תיכנס לתוקף רק לאחר אישור מראש של הכנסת.