פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
27/07/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 34
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שני, ו' באב התש"פ (27 ביולי 2020), שעה 13:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 27/07/2020
מימון פרוייקטורים של משרד העלייה והקליטה ברשויות המקומיות
פרוטוקול
סדר היום
מימון פרוייקטורים של משרד העלייה והקליטה ברשויות המקומיות
מוזמנים
¶
דגנית סנקר - מנהלת אגף בכיר, עידוד העלייה ותושבים חוזרים, משרד העלייה והקליטה
אייל מדן - רפרנט קליטה, משרד האוצר
פטריסיה חבבו - ממונה עידוד עלייה וקליטה, חטיבת רשויות, ארגונים וקהילה, משרד העלייה והקליטה
שרי פייר - סגנית מנהל, חטיבת רשויות, ארגונים וקהילה, משרד העלייה והקליטה
רמי גרינברג - ראש העיר פתח תקווה
רומן גישר - סגן ראש עיריית חדרה
דמיטרי אפשטיין - מ"מ ראש העיר נהריה
פיני גלינקביץ - מנהל קליטה, עיריית ירושלים
גיורא צ'שקין - סגן ראש עיריית כרמיאל, ומנהל מחלקת קליטה בעיריית קריית ים
אמיר דור - מנהל רשות הקליטה, איגוד מנהלי קליטת העלייה ברשויות המקומיות
נטע כ"ץ - מנהל מחלקת קשרי ממשלה, ארגון "נפש בנפש"
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מתכבד לפתוח את הישיבה. הנושא: מימון פרוייקטורים של משרד העלייה והקליטה ברשויות המקומיות.
לפרוייקטורים ברשויות המקומיות תפקיד חשוב מאוד לעידוד העלייה. הפרוייקטור יוצר קשר ראשוני עם מועמדי העלייה עוד בחו"ל. כשהעולים מגיעים לארץ, הפרוייקטור מלווה את העולה ברשות המקומית, בחיפוש אולפן, ברישום ילדים במסגרת החינוך. הפרוייקטור מסייע לעולה החדש במיצוי זכויותיו מול הממסד: ביטוח לאומי, משרד ממשלה, דיור וכיוצא בזה.
בעידן זה שהצפי לעלייה משמעותית לקראת שנת 2021, פעילותם של הפרוייקטורים תהיה חשובה וחיונית ביותר. תקצוב הפרוייקטורים: 75% משרד העלייה והקליטה, 20% הרשות המקומית. ממידע שהגיע לוועדה עולה כי עד כה משרד הקליטה לא הוציא התחייבות תקציבית לרשויות המקומיות למימון פרוייקטורים, לפיכך בחלק מהרשויות הפרוייקטורים פוטרו. עלות התקציב השנתי של המשרד לכלל הרשויות עומד על 13 מיליון שקל.
מי זה מהמשרד?
דגנית סנקר
¶
קלה, כן. אני רק רוצה להגיד, א', יש לנו בעיה תקציבית ואתה בוודאי יודע. לא אושר תקציב, לא קיבלנו עודפים.
דגנית סנקר
¶
חשוב להגיד, פרוייקטורים זה אחד משבעה קולות קוראים שבמסגרתם פנה המשרד גם בהיעדר תקציב לאחר אישור מיוחד של ועדת החריגים באוצר, המקומיות לגבי פרוייקטורים של בני מנשה, קווקזים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל למה אתם לא מכניסים את זה לתקציב? אני לא מבין את זה. זה משהו שאפשר להסתדר בלעדיו?
דגנית סנקר
¶
לא, לא, אני מסבירה. יש לנו תקנה. בתקנה המצומצמת הזאת יש 33 מיליון. אנחנו לאורך השנים הוספנו. כרגע אין לא את זה ולא את זה כמו שאתה בוודאי יודע. למול ביקוש של 45 מיליון של רשויות מקומיות אין לנו יכולת להתמודד עם הנושא הזה כרגע.
אייל מדן
¶
אני לא מכיר שפיטרו, אני רק יודע שמשרד הקליטה פרסם בעצם לרשויות להוציא קולות קוראים להגשת תוכניות בגובה 33 מיליון שקל. זה מה שעבר בוועדת חריגים. כרגע הם לא אישרו את התוכניות. הם מחכים להעברת העודפים. העברת העודפים, כמו שאמרתי כבר בדיונים הקודמים, זו בעיה רוחבית ועדיין בגלל שאין תקציב מאושר, אנחנו מחכים. אין אישור להעברת עודפים בכל הממשלה ולכן בעצם רק אחרי שיועברו העודפים הם יוכלו לאשר סופית את התוכניות של הרשויות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל עד שיועברו כבר תיגמר השנה. זה דבר שהוא לא רוחבי כי כל שנה אתם מאשרים את זה, אז זה היה צריך להיות בבסיס התקציב בכלל. זה לא היה צריך להיות בעודפים. צריכים לפתור את הבעיה.
אמיר דור
¶
חלק פוטרו, לא מספרים גדולים אבל חלק מהרשויות אומרות שלא יוכלו להחזיק מעמד בלי אישור תקציבים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה חייב לפתור את זה. יש כאלה שיכולים לחכות חודשיים, יש כאלה שחודש. אם הרשויות ידעו שאתה מתכוון להעביר את הכסף, אז אין בעיה, אז הם יספגו את זה חודש-חודשיים אבל תן איזה משהו עקרוני שהנושא הזה היה כל השנים בתקציב העודפים, גם השנה זה יהיה, בלי לקבל החלטה על כל העודפים, רק תן להם איזו תחזית שהם בנובמבר יקבלו את הכסף, באוקטובר יקבלו את הכסף.
אייל מדן
¶
ברגע שיעבור התקציב, לאחריו אמורים גם לעבור העודפים. כרגע בגלל שלא עבר עדיין תקציב, לא מועברים העודפים וזו בעיה באמת רוחבית בכל משרדי הממשלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני חייב ללכת אבל קושניר ימשיך. אתה תנסה למצוא פתרון שאתה לא מעביר בינתיים את כסף אבל העיריות יודעות שזה יעבור ויספגו את זה בשלב הזה. זה הפתרון היחיד שאני רואה שאפשר לפתור את הבעיה. תחזור אלינו עוד שבוע בעניין הזה, בסדר?
(היו"ר אלכס קושניר)
היו"ר אלכס קושניר
¶
טוב, אני חייב לומר שאת הנושא של הפרוייקטורים אני מכיר לאורך ולרוחב, ואני גם חייב לומר שבמצב העניינים היום כאשר אנחנו נמצאים במשבר, אז לא יכול להיות מצב שאנחנו גם מסכנים כרגע מקום עבודה של 122 אנשים, נכון?
היו"ר אלכס קושניר
¶
רגע, של 122 אנשים שהם לא יודעים האם הם ימשיכו לעבוד, וגם אנחנו פוגעים בליבת העבודה של המשרד, כי כאשר מגיעים העולים החדשים, והעלייה לא נפסקת עד כמה שאני יודע, האנשים האלה זקוקים לפרוייקטורים הרבה יותר מאשר במצב הרגיל ולכן אני לא יכול לקבל את התירוץ הזה של הכסף צריך לעבור בעודפים. אני בטוח שיש לכם מספיק יכולות במשרד האוצר. אגב, אני פונה למשרד האוצר ופחות למשרד הקליטה למצוא את הדרך למצוא את ה-13 מיליון האלה כדי שמשרד הקליטה יוכל להוציא התחייבויות לרשויות, כי גם הרשויות המקומיות נמצאות היום במצב תזרימי מאוד קשה בעקבות המשבר וכולנו מבינים את זה.
מדובר ב-13 מיליון שקלים. הסכום הזה לא יפיל שום אגף במשרד האוצר, גם לא את אגף התקציבים, אז אני מבקש שתמצאו דרך למצוא את ה-13 מיליון האלה כדי שמשרד הקליטה יוכל להוציא התחייבויות לרשויות.
אייל מדן
¶
אני עוד פעם אגיד, אין מקור נוסף בתוך תקציב משרד הקליטה ואין לנו במשרד האוצר מקור נוסף לתקציב ההמשכי שהוא נחוץ ודחוק בכל המשרדים, לתת לנושא הזה. כל הנושא של עודפים ואי העברת עודפים במשרדים יצר הרבה מאוד בעיות גם במשרד החינוך, במשרד הקליטה, במשרדים נוספים.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אז ההחלטה הזאת יכולה גם להשתנות על ידי משרד האוצר. אני לא אומר, בואו תעבירו את כל העודפים, אבל יש איזשהו גובה עודפים סביר שאתם כן יכולים להעביר כדי לתת אוויר לנשימה. זה לא הדיון הזה אבל אני גם יודע שנגיד למינהל הסטודנטים אין כסף בשביל לשלם סמסטר קיץ לסטודנטים. על זה נקיים דיון אחר. כאן מדובר בסכום מוגדר, בכוח-אדם שמועסק על ידי הרשויות, שהוא בעצם מהות הפעילות, שצריך ללוות את העולים יד ביד. אין שום סיבה שלא תמצאו 13 מיליון שקלים, כי כשמשרד האוצר רוצה לפתור בעיות, ואני אומר לך, אני מהבוקר יושב בוועדת הכספים, אז אתם כן יכולים, אז זה עניין של רצון. אנא מכם, תרצו בבקשה.
אייל מדן
¶
אני רק אגיד שעד כה הועברו 50% מהעודפים. זאת הייתה החלטה שהתקבלה במשרד על מנת לעמוד בהוראות החוק שבעצם אי אפשר לחרוג מסכום מסוים של הוצאה בשנת 2019 בגלל שאין לנו תקציב. אנחנו בתקציב המשכי, אז הועברו 50% מהעודפים, זה הסכום שעליו הוחלט, וככל שתתקבל החלטה רוחבית על הקצאת סכום נוסף, אז באמת אפשר יהיה להעביר את העודפים למשרד הקליטה והנושא הזה ושאר הנושאים יפתרו. אי אפשר לקבל החלטה ספציפית לגבי משרד אחד, שהיא לא החלטה רוחבית. זה משהו שפשוט לא ניתן לעשות. בכל מקרה אני כן אבדוק את הנושא ואבדוק עוד פעם מתי העודפים אמורים לעבור ואם יש החלטה שונה בנושא הזה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני רגע רוצה לפנות גם לנציגים של משרד הקליטה. השאלה היא אם יש לכם כסף שנמצא בתקנות אחרות שיכול לשמש לצורך העניין הזה, ואם כן, אז תביאו את זה לוועדת הכספים ואנחנו אולי נוכל לאפשר העברה בין תקנות.
דגנית סנקר
¶
אני קצת פסימית בעניין הזה. התקנות שלנו מרוקנות ואני גם כבר אומרת שגם על זה אנחנו נצטרך ללכת לוועדת החריגים. אייל יודע להגיד יותר טוב ממני. אנחנו מרוקנים בכל התקנות שלנו. זה ברור לכם שאנחנו נמצאים במצב של שיתוק בהרבה מאוד מהדברים והיינו מאוד שמחים לחלק תקציב לא רק לפרוייקטורים, אגב, לכל השבעה קולות קוראים שאנחנו פרסמנו. אנחנו מתחייבים מייד אחרי עודפים לעשות את זה כדבר ראשון שנעשה אותו.
אמיר דור
¶
תראו, זה מצב מאוד אבסורדי. הרשויות עוד מעט יצטרכו לפטר את כל הפרוייקטורים. מדברים על גל עלייה גדול עתידי ואנחנו נעמוד מול שוקת שבורה כי המשרד לא מוצא פתרון. 80 מיליון שקל הם קיבלו באופן חריג. הם גם לא הכניסו את הפרוייטקורים. אין לנו ויכוח עם המשרד. המשרד אומר לנו ביחד שאחד הדברים הכי מהותיים והכי רלוונטיים זה הפרוייקטורים, אז 13 מיליון שקל אי אפשר לפתור? זה באמת לא בשמיים, לא סכומים מטורפים. אנחנו כל פעם שומעים אישור תקציבי 2020, אנחנו שומעים חריגים. בפועל עוד חודש-חודשיים לא יהיו יותר פרוייקטורים. התקציב, מתי יאושר, אלוהים יודע אבל ככה לא יהיו פרוייקטורים ואז כל המשימות של קליטת עלייה לא יבוצעו ברשויות. אני לא יודע איך אפשר להמשיך במצב הזה.
אייל מדן
¶
ה-80 מיליון יאושרו במסגרת "קופסת הקורונה", מה שנקרא. זה בעצם קופסה שהיא מעבר לתקציב ההמשכי והיא מיועדת לנושאים שהם קשורים ספציפית לאנשים שנפגעו עקב משבר הקורונה, לכן הכסף שם מיועד לנושאים של עידוד תעסוקה ולנושאים של אנשים שנפגעו מפעילות האולפנים שהופסקה עקב זה שבעצם נגיף קורונה פגע בפעילות האולפנים, לכן לא ניתן גם להקצות כסף מה-80 מיליון לנושאים אחרים. זה כסף שמיועד ספציפית לנושאים שקשורים לקורונה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אייל, אני נמצא עכשיו בוועדת כספים, בדיוק אנחנו דנים על הקופסה הזאת. אני רק רוצה לעדכן אותך, לא יודע אם אתה מדבר עם החבר'ה שלך במחלקות האחרות אבל אני לא ראיתי שם אפילו אזכור אחד של הכסף הזה שאתה מדבר עליו, של ה-80 מיליון, ואפילו פעם אחת לא ראיתי את המילה "עולים", אז לתשומת ליבך, אם אתם באמת רוצים להעביר את ה-80 מיליון האלה, תעשו את זה היום כי היום מתחילים להצביע בוועדת הכספים.
רמי גרינברג
¶
תודה רבה על האפשרות לבוא ולדבר בוועדה.
לגבי כל מה שקשור לפרוייקטורים, פתח תקווה לדוגמא היא הרביעית בגודלה. יש פה קהילה גדולה מאוד של עולים, בין 50,000 ל-60,000 עולים, רובם מברית המועצות לשעבר, יוצאי הקהילה האתיופית ועוד מהרבה מאוד ארצות. פתח תקווה היא עיר קולטת עלייה בהרבה מאוד מובנים, עם הרבה מאוד אתגרים.
רק בשבוע שעבר קיימנו פה דיון של ועדת הקליטה העירונית, אני היושב-ראש שלה גם כן, יחד עם נציגי משרד הקליטה ועוד גורמים כמו ארגון קרן הידידים שפועלים לעידוד עלייה של יהודים לארץ ישראל, מכל רחבי העולם וגם מברית המועצות לשעבר וגם מתורכיה. היום כמו שאנחנו יודעים, לאור משבר הקורונה, הולכת להיות עלייה הרבה יותר מאסיבית גם ממדינות דרום אמריקה כמו ברזיל וארגנטינה, והצפי הוא שברגע שתיפתח האפשרות לטוס והשמיים יפתחו, אנחנו נראה פה גלי עלייה מאוד גדולים.
היכולת לגרום לזה לקרות, להתממש ובצורה טובה, שאנשים באמת ירצו גם אחרי שהם יבואו לפה, כאקט ראשוני של לצאת מהמדינות שבהם הם נמצאים בגלל איזושהי בעייתיות, אבל גם יבחרו להישאר פה, לא כמו שראינו בגלי העלייה אולי לפני שנים רבות שבאו לפה, חלקם, לא כולם, ואחרי פרק זמן קצר עברו לאירופה או לארצות הברית, למקומות אחרים.
הדרך לעשות את זה בצורה הכי טובה זה על ידי הפרוייקטורים האלה. בסוף זה עבודה סיזיפית יום-יומית שמישהו יודע לבוא ולתת מענה לאותה משפחה, ללוות אותה, ליצור קשר עם אותו שליח שנמצא עכשיו בחו"ל בכל מדינת יעד כזאת או אחרת ולבוא ולראות איך שזה קורה. בלי הפרוייקטורים האלה כל המושג הזה של קליטת עלייה, של עידוד יהודים לעלות לארץ ישראל וכל מה שמדינת ישראל מתבססת עליו, מתפרק. אין סיכוי שזה יקרה.
אני יכול גם להגיד יתרה מזאת. לדוגמא, עכשיו בכל הקשור למשבר הקורונה. בפתח תקווה יש שבעה מקבצי דיור של עולים חדשים. הפרוייקטורים האלה יחד עם הרשות, שהם דוברים את השפה ויודעים לתת מענה הסיעו ונתנו מענה גם - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אדוני ראש העיר, אתה שומע אותי? אני חושב שהבהרת את הנקודה. אנחנו צריכים לקצר. יש הרבה אנשים בזום.
פיני, בבקשה.
פיני גלינקביץ
¶
האמת שאין מה להוסיף הרבה אחרי מה שאמיר אמר, רק להדגיש את הנושא שהקליטה מתבצעת ברשויות המקומיות.
הזכיר היושב-ראש קודם את הנושא של ההתחייבות. אנחנו מבינים את הלחץ, מבינים את הנושא של התקציב אבל אפילו את הנושא של התחייבות תקציבית לרשויות המקומיות, ואני לא מדבר על הגדולות, אני מדבר על כל הרשויות המקומיות שמעסיקות, זה בהחלט משהו שיכול לעזור.
דמיטרי אפשטיין
¶
שלום לכולם, שמעתי את ראש עיריית פתח תקווה. למעשה אנחנו, עיריית נהריה, ספגנו השנה גם שטפון וגם את משבר הקורונה.
יש לנו בזמן האחרון חשב מלווה. לא נותר לנו, ללא התחייבות, ללא העברת הכספים, אלא לפטר אותם. אני לא יודע כמה החבר'ה ממשרד האוצר מתארים לעצמם מה המשמעות של העניין הזה.
אחרי 2006, עד שהתחילו להגיע לגליל עולים, בפרט לנהריה, זה לקח לנו להזיע ולהזיע. אני מבקש מכם מיידית לעשות את הפתרון בצורה של או העברה תקציבית או התחייבות, אחרת אנחנו לא נתקדם. אם אתם רוצים לסיים עניין של הגעת עולים לפריפריה, זה מה שאתם תעשו ללא העברת הכספים האלה. תודה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
תודה רבה.
אייל, אני יודע שאתה צריך ללכת. אני מבקש ממך שתעבירו איזושהי התחייבות למשרד הקליטה כדי שיוכל להעביר גב אל גב התחייבות לרשויות המקומיות. אתה שומע ואני יודע שאתה מכיר את הנושא, אבל הנושא הזה הוא כל כך קריטי וכל כך חשוב ואני חושב שאתם יכולים למצוא דרך ולמצוא 13 מיליון שקל כדי לפתור את העניין הזה. אני באמת לא מבקש ממך תשובה עכשיו כי לפי העיניים שלך רואה שאתה רוצה להגיד לי לא, אז אני מבקש שתחשוב על זה ושתיתן לנו תשובה תוך שבוע ימים על הנושא הזה, בסדר?
רומן גישר
¶
שלום לכולם, נאמר פה כמעט הכול אבל אנחנו בלי פרוייקטורים מחודש מרץ. להיות בלי פרוייקטורים בעיר שקולטת עלייה זה כמו לקחת אימא ואבא מהתינוק. אנחנו כמובן מנסים ואנחנו עוזרים ועושים הכול בשביל זה, אבל לי ברור שהמצב לא יכול להימשך ככה. מה שאנחנו מבקשים זה התחייבות. לא צריך כסף פיזית שתיתנו לנו כסף היום. התחייבות זה מה שמספיק בשביל להחזיר את הפרוייקטורים. יש בכמה רשויות פרוייקטורים שממשיכים לעבוד. אצלנו הפרוייקטורים הם בחוץ, מחכים עד שאנחנו נחזיר אותם ובשביל זה אנחנו חייבים התחייבות שלכם. אני מבקש לעשות את זה כמה שיותר מהר כי כולם מחכים לגל העלייה. אני לא צריך להגיד עד כמה זה חשוב לכל עיר ולמדינת ישראל, לכן בבקשה תעשו מאמץ, תנו לנו התחייבות.
גיורא צ'שקין
¶
אכן כך. שלום לכם, מיותר לציין כי לפרוייקטורים לעידוד העלייה ישנם תרומה משמעותית מאוד ומכרעת במימוש קליטתם המוצלחת של העולים מכל רחבי העולם. עמיתיי אמרו כמה זה מהותי, דברים שהם טריוויאליים עבורנו, לפתוח חשבון בנק, ללכת לקופת חולים, לתרגם מסמכים, לשלוח קורות חיים לעולים חדשים. אלו דברים מאוד לא פשוטים בלשון המעטה.
אני מבקש לחדד נדבך נוסף, שעבודה נכונה ומקצועית מצד הפרוייקטור גורמת לכך שהאינטגרציה של העולה בישראל טובה ובטוחה יותר. זה מאוד מאוד מהותי. העולים מרגישים מחוזקים, יש להם כתובת, הם לא אובדי עצות, הם לא הולכים לאיבוד, מתקדמים צעד אחר צעד במדינת ישראל והם הופכים להיות - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
גיורא, לא שומעים אותך טוב, יש לך בעיה בקו. תן לי רגע להעלות מישהו אחר ואז אני אחזור אליך.
נטע כ"ץ, "נפש בנפש", בקשה.
נטע כ"ץ
¶
שלום לכולם, אדוני היושב-ראש, נציגים אחרים של משרד הקליטה, שאר הרשויות. אין לי הרבה להוסיף. אני חושב שרוב הדברים נאמרו כאן גם על ידי ראשי הרשויות וגם על ידי ראשי הפרוייקטורים.
אנחנו עובדים בצמוד לרוב הרשויות, במיוחד הרשויות שהם קולטים עלייה, מארצות דוברות אנגלית. אנחנו עובדים ממש בצמוד לפרוייקטורים בכל התחומים שנדרשים ואנחנו גם רואים כמובן את הצורך הענק בפרוייקטורים האלה. זה באמת מסייע לקליטתם בארץ של העולים והם נחוצים.
אין לי מה להגיד בנוגע לתקציב, זה לא התחום שלי. כמובן התחום התקציבי קשור לרשויות עצמן, אבל מודה לכולם על הוועדה החשובה הזאת. באמת זה נושא שחשוב מאוד שייפתר ואני אשמח לעקוב.
פיני גלינקביץ
¶
אני רוצה להגיד, התקציב של משרד העלייה והקליטה לקליטה בשכונות מצטמצם מדי שנה. הזכרתי שהקליטה נעשית ברשויות המקומיות. התקציב של המשרד לנושא הזה מצטמצם. דיברו איתנו משנה שעברה לשנה זו על קיצוץ של לפחות 40%-30%. אנחנו יודעים לנהל את הקיצוץ הזה. אנחנו לא מסכימים, לא מקבלים אבל יודעים לנהל אותו, אז אנחנו עושים פחות נסיעות, פחות הסעות, פחות סדנאות. מנסים לנהל את זה. זה רק מחדד את סדרי העדיפויות שלנו בקטע של הפרוייקטורים למרות הקיצוץ הגדול וזה בהסכמה עם המשרד. זה סדר העדיפויות הכי מרכזי שיש היום.
דגנית סנקר
¶
נכון. אני אומר גם שהמשרד רואה את הפרוייקטורים בסדר עדיפות עליונה כפי שהצהיר על זה גם המנכ"ל.
יוסף טייב (ש"ס)
¶
תראו, אני אתמול הייתי בסיור בשטח ונפגשתי גם עם ראש עיריית נהריה וגם עם ראש עיריית חדרה. הדבר הזה של הצורך בפרוייקטורים עלה לא רק בפרוייקטורים חדשים, אלא כל שכן גם בפרוייקטורים שכבר קיימים.
אמיר העלה את זה מקודם, אני חושב שכדאי לחזור על הדברים. מדובר פה על מעל 120 פרוייקטורים שהסכנה לפיטורים שלהם היא ממשית, היא מיידית. אני לא רואה את ההבדל בין אותם אולפנים או מה שאנחנו הכנסנו באמת בפול של ה-80 מיליון לאותם פרוייקטורים. הדבר לדעתי נפל בין הכיסאות ונדרש כרגע או שיוציאו כמו שאמרת אדוני היושב-ראש, אישור מיידי, התחייבות למשרד שהמשרד בד בבד יעביר את ההתחייבות הזאת לרשויות או שיכניסו את זה בתוך הפול הזה של ה-80 מיליון, אז שיכניסו 93 מיליון.
אני חושב שהפרוייקטורים האלה הם אבן דרך לקליטת עלייה ברשויות. המשרד יודע את זה. זה פרוייקט מבורך. הוא לא מספיק. אני הייתי מגדיל עוד את מספר הפרוייקטורים ברשויות אבל אני אומר, בואו לפחות ממה שקיים, אנחנו נחזיק את הדבר הזה. רשויות חזקות כמו תל אביב, ירושלים, יחסית, אומרים לכם, אנחנו לא יכולים לעמוד בזה. כל שכן עיריות קטנות כמו חדרה, נהריה שאומרים, אנחנו מבינים שצרפתים לצורך העניין מגיעים, אמריקאים מגיעים, ברית המועצות מגיעים אלינו ואין לנו דרך לטפל בדבר הזה.
הדבר הזה של הפרוייקטורים חייב להיות פה מייד על השולחן. פתרון צריך להיות מיידי מול אגף התקציבים, מול ועדת הכספים. שיעלו את זה היום לוועדת הכספים, שיכניסו את זה בפול של ה-80 מיליון באופן מיידי או שיוציאו התחייבות. אין דרך אחרת.
דגנית סנקר
¶
חבר הכנסת קושניר מכיר את זה אבל אני אומר, יש לנו עוד כמה קולות קוראים שבהם יש כוח-אדם שמטפל, כמו יוצאי קווקז, כמו בני מנשה, כמו יוצאי אתיופיה.
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני מאמין שהרשויות המקומיות שסופגות במשך שנה שלמה כבר את העלויות האלה, אם תיתנו להם תקווה בדמות הפרוייקטורים, אני חושב שבשאר המשרות הם ידעו פחות או יותר להסתדר ולספוג בתקווה שבאמת משרד האוצר מתישהו יעביר את העודפים.
אני רוצה בבקשה לסכם את הדיון. קודם לגבי 80 מיליון - אני אגיד את זה שוב ואני אמרתי את זה בתחילת הדיון. בוועדת הכספים כרגע הנושא הזה לא עולה. מה שמרב אמרה עכשיו, שזה נמצא בחוק הגדלת התקרה, אני לא ראיתי שם כסף צבוע ואני מרים פה דגל אדום. אנחנו נצטרך לוודא שבאמת ה-80 מיליון האלה קיימים והם צבועים לאותם נושאים שדיברנו עליהם כאן בוועדה.
עכשיו לנושא הפרוייקטורים. אני שמעתי כאן את שרת הקליטה שהציגה את פעילות המשרד והתכנונים שלה קדימה. היא דיברה הרבה מאוד על הרשויות המקומיות, אז אני חושב שהגיע הזמן לעבור מהצהרות לפעולות ולמצוא את ה-13 מיליון האלה. אני פונה לשרת הקליטה כדי שתמצא את ה-13 מיליון האלה על מנת לתת התחייבויות לרשויות.
רשויות לא מבקשות כסף, רשויות מבקשות התחייבות ואני חושב שאפשר לעשות את זה. אני לפחות מזהה שתי דרכים: אחת, זו איזושהי התחייבות של אגף התקציבים למשרד הקליטה בגובה של 13 מיליון שקלים כדי שהם יוכלו לעשות את אותה התחייבות גב אל גב אל מול הרשויות המקומיות, ובגלל זה פניתי לנציג אגף התקציבים וביקשתי ממנו תשובה תוך שבוע. דבר נוסף, אני פונה גם למשרד הקליטה לבדוק בתקנות הקיימות בתקציב של המשרד, בתקציב הקיים האם אפשר לבצע העברה תקציבית בין תקנות על מנת להמציא את אותה התחייבות. אני אומר לכם גם כחבר ועדת הכספים, במידה ותמצאו דרך כזאת, אני חושב שאנחנו נוכל להעלות את זה בוועדת הכספים במהלך הימים הקרובים על מנת שהנושא הזה ייפתר. בכל מקרה גם מכם אני מבקש תשובה תוך שבוע ימים כדי שנדע איפה אנחנו עומדים.
לגבי ה-80 מיליון, חבר הכנסת טייב, אני חושב שכדאי להשאיר את ה-80 מיליון לאותם נושאים שדיברנו עליהם, כי אם ניקח משם 13 - - -
היו"ר אלכס קושניר
¶
אני חושב שזה נמצא בידיים של אגף התקציבים וזו אחת האופציות. אם יוכלו להגדיל ל-93 מיליון, אני כמובן לא אתנגד.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:15.