פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
3
ועדת החינוך, התרבות והספורט
13/07/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 23
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שני, כ"א בתמוז התש"ף (13 ביולי 2020), שעה 10:08
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 13/07/2020
מצב תנועות הנוער וארגוני הנוער
פרוטוקול
סדר היום
מצב תנועות הנוער וארגוני הנוער - דיון דחוף
נכחו
¶
חברי הוועדה: רם שפע – היו"ר
סמי אבו שחאדה
יאיר גולן
ווליד טאהא
עופר כסיף
מרב מיכאלי
אורלי פרומן
תהלה פרידמן
קטי קטרין
חברי הכנסת
¶
קארין אלהרר
סעיד אלחרומי
ניצן הורוביץ
מיקי חיימוביץ'
יוראי להב הרצנו
אופיר סופר
חמד עמאר
אלעזר שטרן
מוזמנים
¶
משה שגיא - סמנכ"ל בכיר ומנהל מינהל כלכלה ותקציבים, משרד החינוך
חגי גרוס - מנהל מינהל חברה ונוער, משרד להשכלה גבוהה משלימה
מורן כהן - מנהל תקציב חינוך בלתי פורמלי, משרד החינוך
חיים ביבס - ראש עיריית מודיעין, מכבים, רעות ויושב ראש מרכז השלטון המקומי
הדר אליהו - מנהלת מחלקת נוער וצעירים, מרכז השלטון המקומי
אבי גרובר - ראש עיריית רמת השרון
ערן דורון - ראש מועצה אזורית רמת נגב, מרכז המועצות האזוריות
רינה חכים - מנהלת תחום החינוך והרווחה, מרכז המועצות האזוריות
דבי ברא"ס - ראש אגף חינוך, התנועה הקיבוצית
אורי פלד נקש - מנהל "שבילים", אגף חינוך, התנועה הקיבוצית
נפתלי דרעי - מזכ"ל מועצת תנועות הנוער
יאיר דן - יועץ אסטרטגי, מועצת תנועות הנוער
טל מדר - מנהלת אגף ארגוני נוער, מועצת תנועות הנוער
שלומי קסטרו - מנכ"ל מועצת ארגוני הילדים והנוער
צחי פיס - גזבר הנוער העובד והלומד
יאיר שחל - מזכ"ל תנועת בני עקיבא
דביר עמיאור - מזכ"ל תנועת הנוער אריאל
מורן חגבי - משנה למזכ"לית התנועה החדשה, השומר החדש
יאיר זעפרני - מזכ"ל נוע"מ
אסתר כהן - מזכ"ל תנועת בתיה
נועה אשקר - מרכזת שבט תנועת הצופים
מיסה עסאף - חניכה, תנועת הנוער הבין-לאומי
הרב נפתלי צבי פרוש - מזכ"ל ארגון נוער פרחי הדגל
איתי קרויטורו - יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית
זאב גולדבלט - יו"ר הנהגת הורים ארצית
שלומי ירוחם - הנהגת הורים ארצית
שלמה מוכתרי - מנכ"ל ארגון הקייטנות
היו"ר רם שפע
¶
בוקר טוב לכולם. שלום לכל הנוכחים. אני שמח לראות שהדיון שלנו מעורר הדים ולראיה מספר חברי הכנסת נכבדים.
אני רוצה לברך אותך חבר הכנסת סמי אבו שחאדה שחזרת אלינו מהקורונה ואתה בריא. ייאמר לזכותך שהתמדת מאוד ואני חושב שהיית בכל הדיונים שלנו, אולי למעט אחד. יישר כוח.
תודה רבה לחבר הכנסת כסיף שהסכים בהתראה מאוד קצרה, אתמול בבוקר, לדחות את הדיון שהיה אמור להיות היום בשעה הזו ולהעביר אותו ליום רביעי. זה טוב שיש לנו עוד יומיים להתכונן לדיון שהבאת לנו.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
צריך לומר תודה רבה ליושב ראש שהקדים אותנו. אני כבר החלטתי להגיש דיון מהיר בנושא הזה אבל כבר אתה מקיים את הדיון.
היו"ר רם שפע
¶
לא הצלחתי לעקוב אחרי מספר חברי הכנסת הרציניים שביחד אתי הבינו שאין ברירה אלא לקיים דיון דחוף בנושא הזה. אני חושב שיש שישה חברי כנסת שפנו אלי בין יום ראשון בבוקר לצוהריים.
היו"ר רם שפע
¶
נמצאים אתנו הרבה אנשים ב-זום והרבה הגיעו לכאן כי ברור לכולנו שאנחנו בדרמה אמיתית. אנחנו כבר הרבה זמן מבינים ומתריעים שהקיץ של בני ובנות הנוער בישראל הולך באמת להיות קטסטרופה. אין לי דרך אחרת להגדיר את זה. זה נכון באופן כללי לכל מה שקשור לקורונה וזה נכון להצטלבות המקרים של מה שקשור, בעצם הפיצול המשמעותי במשרד החינוך.
חשוב לומר ששני הנושאים שמצטלבים כאן - האחד, אך ורק קשור לקורונה, תו סגול, בריאות והאתגר שבקיום פעילות, והשני הוא הבעיות התקציביות שבעצם רובן נובעות מהפיצול במשרד החינוך והן לא קשורות לקורונה – ואנחנו ננסה לאורך הדיון הזה, כל אחד בהקשרים שלו, לראות אם אנחנו מצליחים לתת מענה לשני הדברים.
אתמול בצוהריים קיימנו פגישת זום , אני ביחד עם שר הביטחון וראש הממשלה החליפי בני גנז עם נציגי הארגונים, התנועות והשין-שינים שהם חלק מאותה בעיה ושמענו לעומק את האתגרים. אני חייב לומר, כמו שאתם יודעים, שאני וגם הוועדה ורוב חברי הכנסת כאן מלווים כבר הרבה זמן את האתגר. כלומר, זה לא שאתמול לראשונה נחשפנו אבל שוב אתמול שמענו כמה הבעיות הן מאוד מאוד קשות. ייאמר לזכות התנועות והארגונים שהם דאגו שהרבה מאוד חניכים ידאגו שאנחנו נדע כמה הבעיה עוד יותר קשה. מי שלא ענינו לו, אנחנו מתנצלים.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
אי אפשר. זאת הזדמנות טובה להגיד לכם שתדעו שזה לא אפקטיבי לשלוח לנו ווטסאפים כי אי אפשר לעמוד בזה. יוצא שאנחנו לא עונות ואני לא בגלל שאני לא רוצה אלא כי זה יורד כל כך נמוך שאני כבר לא מוצאת אותם. תשלחו בבקשה מייל ללשכה בכנסת ואז יש עוד עיניים שרואות אותו. זו פנייה נרגשת שלי. אני ממש כל כך מתבאסת שאני לא מצליחה לענות על הודעות. תשלחו מייל ללשכה בכנסת, בבקשה.
היו"ר רם שפע
¶
אני מתחבר לזה ואומר – ואני בטוח שאת מסכימה אתי - שזה בסדר גמור שהציבור ירגיש נוח להטריד את נבחרי הציבור שלו אבל שידעו שאנחנו רוצים, אבל לא תמיד מצליחים, לענות. ברמת האפקטיביות, אני מבין.
אני אנסה לתת זכות דיבור למי שביקש את הדיון כי הוא יוצא. אני בטוח שיש הרבה חברי כנסת שרוצים להתייחס, אז ננסה לעשות איזשהו פינג פונג. תהלה פרידמן פנתה אלי ראשונה כי היא אמרה שהיא יוצאת. בבקשה.
תהלה פרידמן (כחול לבן)
¶
תודה רבה. בוקר טוב. אני מראש אומרת שאני אצא ואז אחזור כי הדיון הזה בעיני הוא דיון מאוד חשוב. נראה לי שאפשר לוותר על כל הקלישאות. לכולנו ברור שתנועות נוער הן דבר סופר חשוב לחוסן של החברה הישראלית, לבריאות של בני הנוער וגם לבריאות הפיזית. אני חושבת שפעילות מוסדרת בתנועות נוער, בחוגי סיירות, בקייטנות היא בטוחה יותר מאשר שהם יסתובבו בקניונים, ברחובות, בחופי הים וכולי והיא גם חברתית משמעותית בטוחה יותר.
יש לנו שלושה נושאים כאשר הראשון הוא ה-20 מיליון שקלים שנעלמו במעבר ממרד החינוך למשרד החינוך המשלים. זה דבר שגם אם יש פה בעיה חשבונאית – ויכול להיות שהכול בתום לב וזאת תקלה – אבל במצב החירום שאנחנו בתוכו, זה דבר שאנחנו צריכים לשמוע ממשרד האוצר איך הנושא הזה נפתר עכשיו.
הנושא השני הוא הפעילות של המסגרות לנוער בתו סגול. חוגי סיירות לפחות וגם תנועות נוער פועלים בחודש האחרון ואפשר לבדוק נתוני הדבקה. אפשר לראות שאין הדבקה במסגרות האלה. אין. עכשיו אנחנו כבר אחרי תקופה בתוך הקורונה ואנחנו יודעים מה קורה. אני יודעת לפחות לגבי חוגי הסיירות שבודקים את זה ואין שם הדבקה. אין הצדקה לסגור אותם אלא להפך, זה יוביל להסתובבות של בני הנוער וליותר הדבקה כי הם יסתובבו בלי כללים. יש לי שלוש כאלה בבית שלי. האופציה היא לא בין לשבת בבית לבין להיות בתנועת נוער או במסגרת. האופציה היא להיות בתנועת נוער במסגרת לבין להיות עם החברים שלהם בכל מיני מקומות בלי מסכות. יסלחו לי הבנות שלי, הן נהדרות, בטוח שהן עם מסכות והכול טוב, אבל בסוף לבני הנוער עדיף להיות במסגרת.
תודה ליושב ראש. אני מצפה לקבל את התשובות ממשרד האוצר וממשרד החינוך לגבי התקציב ושל קבינט הקורונה לגבי התו הסגול.
היו"ר רם שפע
¶
תודה. חברת הכנסת סונדוס סאלח. אני מבקש מכולכם, אנחנו צריכים להיות קולגיאליים, כל מי שידבר קצר, ייתן אפשרות לעוד מישהו להתייחס בהמשך הדיון. אני אומר את זה באופן כללי.
סונדוס סאלח (הרשימה המשותפת)
¶
הסכנה שנמצאת בסוגיה של סגירת מסגרות הנוער טמונה בשני מישורים. ראשית, המעמד של החינוך הבלתי פורמלי בארץ בכלל, ושנית, שמקבלי ההחלטות אודות החינוך, הם לא מומחים בחינוך ואז הם לא יודעים מה המשמעות לסגור את המסגרות האלה, מה המשמעות לתת לבני הנוער להסתובב ברחובות. מישהו חושב שזה חוסם אותם מלהידבק או להדביק אנשים אחרים? להפך. דרך מסגרות נוער נוכל להעביר מסרים חברתיים, בריאותיים, כלכליים ואת כל המסרים שאנחנו רוצים. סגירת המסגרות האלה, להפך, היא מפזרת את האנשים יותר ברחובות, בין המשפחות, בין הזקנים, בין אנשים שנמצאים בסכנת הידבקות. לסגור אותם זה הפוך ולאפשר לנגיף להסתובב חופשי יותר ולחשוף אותם לסכנה רבה יותר, ועוד יותר גרוע – אלה אנשים שאנחנו יכולים לאבד אותם ברמה החברתית. צריך לראות שהחינוך הבלתי פורמלי הוא חינוך משלים ואנחנו יצאנו ממשבר חינוכי וצריך להדביק פערים גם חינוכיים, גם לימודיים וגם חברתיים. תודה רבה.
היו"ר רם שפע
¶
חברי הכנסת, אני מצטער, אני לא יכול שכולכם תדברו ורק אחר כך נשמע אחרים. אני רוצה לשמוע גם את הנציגים שאתנו ב-זום וגם את אלה שהגיעו לכאן.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
ברשותך, שאלה קונקרטית. שיתייחסו לעניין הקיצוץ בתקציב. לא הבנתי איך במעבר בין משרד החינוך למשרד החדש, לא משנה השם שלו, למה נשר בדרך שליש מהתקציב.
היו"ר רם שפע
¶
תודה רבה לך. אני אדגיש נושא שאולי לא ברור ואעשה סדר באירוע הזה. לאחר מכן חגי יתייחס ואולי אפילו כבר יהיו לו תשובות.
משרד החינוך התפצל לשני משרדים – משרד החינוך ומשרד להשכלה גבוהה משלימה.
היו"ר רם שפע
¶
מים בהקשר הזה לא רלוונטי אבל בסדר, מקבל את ההערה. המילה משלימה טומנת בחובה את החינוך הבלתי פורמלי בישראל. אני לא נכנס לזה אבל נראה לי שיש לנו הסכמה שהמילה הזאת הרבה מאוד פעמים מייצרת פחיתות לערך האדיר שיש לחינוך הזה ולכל מה שקורה מחוץ לכותלי בית הספר. אז, מה שקרה, שבמשך הרבה מאוד שנים גם תנועות הנוער, גם ארגוני נוער, גם ה-שין-שינים, גם קבוצות המחנכים, גם כפרי הנוער וגם עוד תקנה שאני לא זוכר, היו בעצם על בסיס יחסית נמוך ומשרד החינוך תקצב אותם במשך הרבה שנים בכסף תוספתי.
כרגע, כשיש פיצול בין המשרדים, משרד החינוך עד עכשיו, או שני המשרדים האלה, לא מצאו את הדרך להביא את כל הכסף התוספתי כי הוא בעצם היה בסיס. אתם מבינים שאם במשך חמש או 10 שנים ארגון בונה על הכסף שכל שנה מגיע אליו, הוא הופך להיות הבסיס שלו וכל פעילות תנועות הנוער וארגוני הנוער בעצם כבר הרבה שנים בנויות על התוספת הזאת. אז יוצא מצב שאם התוספת לא עוברת למשרד של אלקין, התקציב של התנועות, הארגונים והשאר יכול להיות מקוצץ בשליש או בחצי. זאת המשמעות. זה מה שקורה.
אנחנו עכשיו נשמע את משרד החינוך וכמובן שאחר כך נשמע גם את נציגי משרד האוצר ואני מקווה מאוד שייתנו תשובות כי הדבר הזה בעצם לא תלוי באף אחד, חוץ ממי שנמצא כאן אתנו ב-זום ויכול לקבל פתרון כבר היום.
בבקשה, חגי גרוס, מינהל חברה ונוער במשרד להשכלה גבוהה ומשלימה.
חגי גרוס
¶
בוקר טוב. אני רוצה להתייחס לשתי הסוגיות ולעשות הפרדה ביניהן. הסוגיה הראשונה היא עצירת הפעילות של החינוך הבלתי פורמלי. זה באמת בלתי נתפס ובלתי מתקבל על הדעת, כמו שאמרו קודמיי לדיון. התסכול מתגבר לאור הפרסומים שיש היום דיון האם לפתוח בריכות שחייה או חדרי כושר. עם כל הכבוד, הפעילות של הנוער שמפוקחת ומבוקרת והם לוקחים את זה על עצמם באחריות מאוד מאוד גדולה, לא יכול להיות שהיא לא תפעל. אני גם אוסיף ואומר שזה לא רק נזק לקיץ הנוכחי אלא זה גם נזק לעתיד, כי מה שעוצרים זה גם את הסמינרים ואת כל ההכשרות של המד"צים. המשמעות היא שבשנים הבאות לא יהיו מדריכים בכל הפעילות הזאת.
תחום נוסף שקשור לרשויות המקומיות הוא ערי הילדים והנוער. הכסף קיים, התקציב קיים אבל הוא לא מופעל. זאת עוד פעילות שחייבת להתקיים כדי שהנוער לא יסתובב ברחובות.
זה דיון אחד ואני באמת קורא מכאן לכל שיכול להפעיל את הלחץ על מקבלי ההחלטות ולאפשר את הפתיחה.
אני אוסיף כאן גם את הנושא של הפעילות השוטפת בסניפים. הרי הסניפים – גם של התנועות וגם של הארגונים וגם מועדוני הנוער ברשויות המקומיות – פתוחים באמצע השבוע. אני לא מדבר על טיולים, לא על סמינרים, אלא מדובר על מקומות אליהם באים החבר'ה הצעירים, עושים פעילות ערכית - כמו שאמרתי, מבוקרת ומפוקחת על פי כל כללי התו הסגול – וגם אם התקבלה איזושהי לבטל את הטיולים ואת הסמינרים, עדיין צריך לעמוד על כך שהפעילות השוטפת תתקיים ולנוער יהיה בית מעבר למסכים שכיום הוא מולם.
לגבי התקציב. רם, אתה הצגת את זה בצורה מאוד מאוד מדויק. במעבר ממשרד החינוך למשרד ההשכלה הגבוהה והמשלימה, כל הכספים התוספתיים שבעבר ניתנו על ידי משרד החינוך, כרגע לא מועברים ובעיניי המדינה צריכה לתת כאן איזשהו פתרון. הרי הוחלט שתהיה הקפאה של תמונת המצב, מכל הבחינות. תמונת המצב היא סכום תקציבי שמאפשר לכל הפעילויות הבלתי פורמליות לפעול. במהלך השנים שאני מלווה את הפעילות של התנועות, של הארגונים, של יחידות הנוער וכולי, הם עמדו בכל היעדים המספריים. מספר החניכים עלה והתקציב הנוכחי, זאת אומרת, תמונת המצב הנוכחית משקפת את היכולת לאפשר פעילות עם מספר החניכים ואת תחומי הפעילות שקיימים כיום. המשמעות של קיצוץ היא פגיעה ולצערי - אנחנו נשמע עוד מעט את הנציגים השונים - הפגיעה היא בעיקר בפריפריה כי האנשים החזקים יוכלו לשלוח את הילדים שלהם לפעילות ממומנת אבל הפריפריה לצערנו לא תעשה זאת.
היו"ר רם שפע
¶
למה? אין סיבה ש לא תדבר על המספרים. אנחנו מכירים את המספרים. אם צריך, גם אני יכול לומר אותם. חלק מהתפקיד שלך הוא להציג את המספרים ויש לנו אינטרס משותף לגרום לתקציב לעבור.
חגי גרוס
¶
אני אומר שבגדול מדובר בתנועות הנוער, כ-20 מיליון שקלים, בארגוני הנוער בסכום זהה, בערי ילדים ונוער מדובר על תקציב של כ-11.5 מיליון שקלים שכרגע לא עובר לרשויות.
היו"ר רם שפע
¶
כן. חברת הכנסת קארין אלהרר אבל הבטחתי לחבר מפלגתך לדבר קודם. יוראי, אתה רוצה לומר כמה מילים?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן. תודה על קיום הדיון החשוב הזה. דיברתי אתמול עם מדריכים של הצופים וצופי הים והדבר המרגש ביותר בשיחה אתם היה שהם לא דיברו על עצמם, לא על התנאים שלהם, לא על העתיד שלהם אלא הם דיברו אך ורק על החניכים שלהם, על הפערים שלהם, על מה שהחניכים מקבלים בתנועות הנוער, על חניכי צמית שאלה חניכים עם צרכים מיוחדים. אותם בני נוער שבעיניי הם ההנהגה הבאה של מדינת ישראל מרגישים שיורקים להם בפרצוף, שמשרדי הממשלה יורקים להם בפרצוף.
אדוני היושב ראש, אתה העלית את העובדה שהתקציבים לא הועברו ואנחנו כרגע נמצאים במצוקה הנוראה הזאת בגלל שהוקם משרד חדש שאליו לא הועברו התקציבים ממשרד החינוך. הנה פתרון - אל תקימו כל כך הרבה משרדים, תסגרו את המשרד המיותר הזה להשכלה גבוהה משלימה, משאבי מים ועוד כמה דברים של משרד מנופץ ותחזירו את הדברים ואת האחריות למשרד החינוך שמורגל ועושה את זה.
חברים, זאת לא השכלה משלימה. בלי תנועות נוער, בלי פעילות תנועות נוער, אין חינוך במדינת ישראל. כפי שאמר מנהל מינהל חברה ונוער, הפגיעה התקציבית לא פוגעת בהנהגות החזקות, באזורים המבוססים של ישראל אלא היא פוגעת באזורי הפריפריה ובפריפריה החברתית והגיאוגרפית.
אני פשוט לא מצליח להבין את ההחלטה המשוגעת הזאת. באמת, אני רוצה לשאול את משרדי הממשלה איפה אתם מצפים שבני הנוער יסתובבו. ברחובות? איפה אתם רוצים שהם ישוטטו? האם אנחנו רוצים שהם יסתובבו במקומות שאנחנו לא יודעים היכן הם, בלי פיקוח, בלי הבחנה? או שהם יסתובבו במסגרות מפוקחות בהם עובדים בקבוצות קטנות מתחת לכיפת השמים, כשהם שמים את המסכות על הפרצוף ושומרים על עצמם. מעבר להיבט הבטיחותי מדובר כאן בהפקרות מול מסגרות שיוצקות ערכים ותכנים.
אני שואל, השתגענו? השתגענו? אני לא מצליח להבין את ההחלטה באמת מטורללת הזאת, ותסלח לי על המלים החריפות האלה. לא יתכן שבמשבר כל כך חמור - חברתי, בריאותי, כלכלי – הנוער במדינת ישראל יופקר, במקום לעשות את ההחלטה הנכונה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
ידידי, צופה בנו נוער. רק הצעת ייעול. צופים בני נערים ונערות ואולי להתבטא אחרת. זה המורה שבי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מתכוון להיות השופר של בני הנוער האלה שמרגישים שיורקים להם בפרצוף לא פחות ולא יותר והם לא מבינים את ההחלטה הזאת שמתקבלת – תסלחי לי – פוליטיקה מנותקת.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
צריך להחזיר את התקציבים בחזרה למשרד החינוך ובכל מקרה אני מבקש שבני הנוער לא יופקרו בתקופה הזאת לבדם ברחובות אלא יוחזרו למסגרות ומיד.
אופיר סופר (ימינה)
¶
עובדתית כשאני רואה פתאום את הבנות באמצע השבת שמות מסכות בבית בצורה רצינית יותר ומחפשות את אישור הבריאות, אני מבין שהן הולכות לבני עקיבא. אני רוצה לומר שדווקא בתנועות הנוער יחסית למציאות הלא פורמלית, תנועות הנוער בסופו של יום, שם הדברים מוקפדים בצורה יתרה וכמו שצריך.
שתי נקודות חשובות או שתיים וחצי. הקורונה כאן כדי להישאר כנראה לשנה הקרובה ואף אחד מאתנו לא רוצה לסגור את תנועות הנוער. צריך לחשוב על אלטרנטיבה, מה יקרה כאשר אין את הפעילות הזאת של תנועות הנוער, מה קורה כשהם מסתובבים או מסתובבות, היכן ואיך ומה קורה שם.
יש אצלנו הרבה דברים בבחינת סור מרע, איפה לא תהיה פחות הדבקה אבל אפשר לחשוב גם איזה יתרון יחסי תנועות הנוער יכולות להביא, והביאו עד היום, במשבר הקורונה בהתנדבות ובפעילות חברתית כזאת שכאן אני חושב שיש להן הרבה מה לומר ומה לעשות.
צר לי על הקיצוץ בתקציב. כאופוזיציה אני יכול לומר חבר'ה, פיצלתם להרבה משרדים ותראו לאן זה מגיע אבל אני לא אומר את זה.
היו"ר רם שפע
¶
אני רוצה לומר משהו אחד קטן. אין קיצוץ בתקציב. יש אפשרות שהתקציב התוספתי שעכשיו היה, לא יעבור ואת זה אנחנו צריכים למנוע. המילה קיצוץ מבלבלת. היא נותנת תחושה שמשהו כבר קרה.
היו"ר רם שפע
¶
אנחנו יחד. אני רק אומר שאנחנו מגנים על הבעיה כשאנחנו אומרים קיצוץ. עוד אין קיצוץ. צריך לקחת את התוספות ולהפוך אותן לבסיס של המשרד השני. הרי אם לא היה פיצול, התקציב הזה היה נשאר ולא היו מקצצים אותו.
בבקשה, חברת הכנסת אלהרר, בקצרה.
קארין אלהרר (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה. ממש ממש בקצרה. הקורונה מציבה הרבה מאוד אתגרים לבני הנוער. הם נמצאים במצב של ואקום. אין קייטנות, אין טיולים, אין חוץ לארץ, אין שום דבר. מדובר בבני נוער מאוד ערכיים שרוצים לעשות את הדבר הנכון. אני ממש מבקשת, תראו, זה לא נושא לפוליטיקה. זה נושא שאני חושבת שהוא חוצה סיעות, מפלגות, ימין, שמאל. זה נושא שאמור להיות בקונצנזוס. אני ממש מבקשת, רציתם להקים עוד משרד, הקמתם. אל תפגעו בבני הנוער האלה. אל תפגעו בהם. אל תפגעו ביכולת שלהם לקיים פעילויות. הם עושים את זה בצורה מסודרת. הם למדו לעבוד גם בקורונה. בבקשה, אני פונה למקבלי ההחלטות בעניין הזה, למשרדים הממשלתיים, זה לא המקום להפעיל בו שרירים. אם צריך להעביר להם את התקציב, תעבירו להם, ואכן צריך להעביר להם את התקציב. אין כאן מקום להחלטות שרירותיות. אני בטוחה שבעניין הזה קטי שטרית ואני מסכימות על הקו הזה. אני ממש מבקשת, תסירו את המגבלות השרירותיות והלא ענייניות, תנו להם את המעט שנשאר כן לעשות בקיץ הזה. תודה רבה.
היו"ר רם שפע
¶
תודה. אני לא חושב שהמגבלות הן לא ענייניות. אפשר להתווכח אם הן נכונות או לא. את זה אני לא מקבל.
היו"ר רם שפע
¶
בהקשר הזה. אמרתי את דעתי. אני רוצה בבקשה לשמוע את חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין ויושב ראש השלטון המקומי. אגב, הוא נמצא בבידוד בפעם השנייה.
חיים ביבס
¶
שלומי מצוין. אמנם חזרתי לבידוד לכמה ימים אבל אחרי בדיקה יצאתי שלילי והכול בסדר גמור.
תראו, אני חושב שאנחנו עוסקים באחת הסוגיות שלצערי הייתי מצפה מהממשלה שאפילו יום אחד לא יתקיים דיון. בני הנוער שלנו, אלה שנמצאים בתנועות הנוער, בארגוני הנוער, אלה בסוף שנכנסים מתחת לאלונקה, תורמים, מתגייסים, מובילים את הביטחון של המדינה ועכשיו בשולי הדברים, כשמגיע השלב לטפל בהם, אנחנו שומעים שאין בכלל דיון.
אני אתמול הוצאתי מכתב להודיע באופן ברור שאם הבעיה לא תיפתר במסגרת המיידית, אנחנו ב-1 בספטמבר, מעבר לזה שאין כיתות לימוד, אם לא יהיה תקציב לתנועות הנוער, אנחנו נעצור את הכול. לא יהיו לימודים, לא יהיה שום דבר. לא יכול להיות מצב ששנה וחצי השלטון המקומי לבד מתחת לאלונקה. ממשלת ישראל ומשרדי הממשלה לא תפקדו בכלל, לחלוטין לא תפקדו, ועכשיו אנחנו במצב שהם היו צריכים להגיד, רבותיי, איפה הבעיות לפתור אותן. כל הבעיה נוצרה מדבר אחד. אמר יושב ראש הוועדה ובצדק, אין כאן בעיה תקציבית. העבירו ממשרד למשרד. התקציב היה במשרד החינוך והחינוך היה צריך להעביר אותו מלא, כולל התוספתי כי התוספתי נשאר בחינוך. הוא נשמר כאיזו קופה סודית למשהו אחר. לכן צריך קודם כל לשחרר אותו. אם הם רוצים במיליארדים שהם בחינוך, על ה-20 מיליון השקלים האלה, התוספתי, לתנועות נוער ועוד 20 מיליון שקלים לארגוני נוער, עם כל הכבוד אפשר להעביר את זה קודם כל. קודם כל לפתור כי הסוגיה מאוד מאוד ברורה. הדברים מאוד ברורים. יש כאן איזשהו משחק.
אני אתן לכם נתון לגבי התארגנות ופעילות של תנועות נוער. אמרתי את זה לפני כן ואני אומר את זה גם עכשיו. המקום הכי טוב להחזיק את התלמידים, את בני הנוער, היה במוסדות החינוך. אתן לכם דוגמה מהעיר שלי. כאשר החזקנו אותם במערכת החינוך היו בסך הכול שני נדבקים בכל מערכת החינוך. אנחנו היום נמצאים במצב שכיתות ה' עד י"ב – 43 נדבקים. שניים מול 43. זה אומר שצדקנו בכל מה שאמרנו כי אנחנו היחידים שמחוברים לקרקע ויודעים בדיוק מה צריך. בני הנוער שלנו יודעים לעבוד יפה מאוד עם מסכות ועם מרחקים וכל מה שצריך. לא יכול להיות שיתכנסו 20 אנשים במקום כזה ואחר, או בישיבה או בבית כנסת או בכל מקום, אבל בני נוער לא יכולים. זה בדיוק מסוג הדברים שגורמים לציבור לאבד את האמון כי אין היגיון בהחלטות. לא רק שאין היגיון, אין גם כניסה מתחת לאלונקה. אני חושב שבאותו רגע היה צריך לבוא ולומר, רבותיי, עם כל הכבוד, התקציב עכשיו עובר לבני הנוער. הם המשאב הכי טוב שיש לנו. הם אלה שעושים הכול, תורמים, מתנדבים, משרתים, שומרים על כולם ואנחנו עכשיו משחקים את המשחק.
אני אומר בצורה ברורה. גם זה וגם כיתות לימוד, שני הדברים המרכזיים שמהווים את עמוד השדרה של העבודה שלנו, שני אלה ב-1 בספטמבר, אם עד אז לא ידאגו לכל התקציבים, לא קרה כלום. המערכת תמתין שממשלת ישראל תתעורר, תקום מהתרדמה שלה, תקום מהניתוק שלה ונתחיל לטפל.
היו"ר רם שפע
¶
תודה רבה. דברים חשובים ומדויקים. אני מקווה מאוד שהקריאה שתצא מכאן בקרוב באמת תעורר בהקשר הזה.
אני מאוד רוצה לשמוע גם את הארגונים והתנועות. הגיע לכאן שלומי קסטרו ואני רוצה לתת זכות דיבור גם לאחד החניכים או לאחת החניכות כי נראה לי שגם חשוב שנשמע את הצד הזה.
שלומי קסטרו
¶
כבוד היושב ראש, כבוד יושב ראש מרכז השלטון המקומי, חברי וחברות הכנסת אתכם אנחנו מדברים הרבה, תודה רבה על המעורבות שלכם בימים האחרונים לסייע לתנועות הנוער לארגוני הנוער, לנושא שנת השירות. אתם מלווים אותנו לאורך כל התקופה ועכשיו זה עוד יותר חשוב.
אני אומר את זה כי בסוף השנה הקודמת ישבנו כאן – חברת הכנסת קטי שטרית מכירה את זה וחבריי מכחול לבן מכירים את זה – ושבו כאן נציגי משרד החינוך ואמרנו להם שהשיטה הזאת של בסיס תקציב ותוספות כאלו כשיטה – חייבת להיגמר. זה לוקח אותנו כל שנה לקושש נדבות קואליציוניות. אומרים לי המנכ"לים של משרד החינוך שאכן מקוששים נדבות קואליציוניות, תעשו לזה סוף.
משה שגיא, סמנכ"ל הכספים הבכיר שהיה כאן, ישב ואמר לקטי: כן, בסוף אנחנו תמיד מסייעים להם.
אבל אנחנו צריכים לעבור את האירוע הזה ביחד עם הסוגיה הבריאותית שגם בה יש איזו מחשבה הזויה. אם אנחנו רוצים לדאוג לנוער ישראל, בואו נקבל החלטה שאומרת שאין קניונים, אין ים וכולי, אבל יושבים כאן גופים – תנועות הנוער, ארגוני הנוער – ואומרים שהם רוצים לקחת אחריות. רוצים לקחת אחריות על בני הנוער ואומרים לנו לא, לא, לא, שזה לא יהיה אצלכם, שהם יידבקו בים או יידבקו במקום אחר.
אני מבקש שיצמידו אותנו למדד כלשהו או שיצמידו אותנו לקניון. סוגרים את הקניון, סוגרים את הים, יסגרו את ארגוני הנוער, את תנועות הנוער, את הכול. אם בסדר הפעולות בריאות היא הדבר הכי חשוב ואחר כך כלכלה ואחר כך חברה, שיצמידו אותנו למשהו כזה והכול יהיה בסדר.
האירוע הזה הוא אירוע קטן. זאת אומרת, הוא אירוע מאוד מאוד דרמטי אבל הוא קטן במספרים. אלה לא סכומים גדולים למדינת ישראל. אנחנו מבקשים שיתכנסו עוד היום. זה לא דבר שיכול לחכות. אנחנו צריכים לקבל החלטות מחר ולהודיע לרשויות המקומיות אם נפתח סניף במודיעין או נפתח סניף בעכו או לא. זה האירוע ועליו אנחנו מדברים. עכשיו יושבים כאן אסתי כהן מתנועת בתיה, מזכ"ל נוע"ם ופרוש ועכשיו יש להם קייטנות בשטח. אנחנו כבר שבוע ברכבת הרים, סוגרים, פותחים, סוגרים, פותחים. תנו לנו לעבוד בקפסולות. הצגנו לכל הגורמים קפסולות של עד 20 כשהן מדויקות, מאורגנות, ולא הציגו לנו מדד אחד שאומר שבגינו סוגרים אותנו. אני אומר שאם יותר מ-100 יידבקו, תסגרו אותנו אבל אתם יודעים מה? אף אחד לא יודע. אנחנו יודעים את התוצאות.
לכן אני חושב שצריך לשבת כאן ואני שמח מאוד שזה ברמת מעורבות אל-פוליטית גדולה מאוד וכנראה צריכה להיות גם מעורבות של ראש הממשלה וגם של ראש הממשלה החליפי ולסגור את האירוע הזה בהובלתכם. אני חושב שהכתובת לעניין התקציב היא משרד החינוך ומשרד האוצר -. אני מרגיש שהמשרד להשכלה גבוהה ומשלימה אתנו - ובסוגיה בריאותית המל"ל כי להבנתי אני שומע שהם אלה שעוצרים. כל הגופים המקצועיים אומרים תנו להם לעבוד בקפסולות. משרד ההשכלה הגבוהה והמשלימה אומר, אנחנו שומעים שמשרד הבריאות אומר תאשרו להם. לכן צריך בסך הכול להקשיב לגורמים המקצועיים, לקבל החלטה ולאשר לנו לפעול.
שלומי קסטרו
¶
יש לנו ב-זום את מיסה, בחורה מהחברה הערבית. זה נושא שלא מדברים עליו הרבה. אגב, התקציבים הכלואים, יש לנו תקציב של 9.22 שגם משרד החינוך כולא לנו אותו. שבעה מיליון שקלים שאמורים להשתחרר לארגוני הנוער. לא יודע, הם נמצאים איפה שהוא. כלואים.
מיסה עסאף
¶
שלום. אני נמצאת בתנועת הנוער שנקראת תנועת הנוער הבין-לאומי. אני כבר בתנועה למעלה משנה וחצי.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
בוקר טוב לך. אני רוצה לברך אותך כי זאת פעם ראשונה שאני רואה מישהו ערבי משתתף בדיונים חוץ מחברי הכנסת.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
הרבה זמן לא היית בכנסת כי היית חולה, אבל העלו ל-זום בכל מיני אירועים אחרים הרבה נוער והרבה חבר'ה.
מיסה עסאף
¶
כמו שאמרתי, אני נמצאת בתנועת הנוער הבין-לאומי כבר למעלה משנה וחצי. המפגשים של התנועה הפכו להיות חלק מהשגרה שלי והמפגשים מאוד חשובים לי. אנחנו לומדים שם הרבה מאוד דברים חשובים וערכים ובסוף גם נהנים.
בתקופת הקורונה המפגשים לא נערכים כמו שצריך. אנחנו לא עושים הרבה מפגשים אבל כשאנחנו כן עושים, אנחנו מאוד מקפידים על מסכות, על מרחק, להתחלק לקבוצות קטנות, לעשות את הפעילות בחוץ במרחב הפתוח כדי שנוכל להפחית את ההידבקות.
בכל מקרה, מאוד חשוב לנו שהפעילות תמשיך גם בזמן הקיץ ונוכל לצאת לסמינרים להם אנחנו מחכים כל השנה בקוצר רוח כי אנחנו לומדים שם עוד הרבה דברים. אנחנו לומדים שם להכיר אנשים, ערכים, והכנה לחיים. אנחנו מכירים אנשים חדשים, תרבויות אחרות וזה גם מעביר את הזמן שלנו בקיץ כי בני הנוער, במיוחד בגילי התבגרות, הישיבה הממושכת בבית, בבית סגור, יכולה לגרום לדיכאון, לתסכול ולשעמום. לצאת קצת מהמסכים, לשנות את השגרה, זה מאוד עוזר, זה כיף ומאוד חשוב.
היו"ר רם שפע
¶
כולכם מבקשים לדבר אבל מה לעשות, כולכם נמצאים כאן ואנחנו גם רוצים לשמוע ארגונים כיאחרת לא נספיק לעשות שום דבר. אנחנו בסוף צריכים לפתור את הבעיה. אני אאפשר לכולם.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
תודה אדוני. שתי סוגיות יש על השולחן. האחת היא הקפאת הפעילות - דבר לא סביר, לא יעיל, לא אפקטיבי, מזיק לטווח הקצר ולטווח הארוך וחייב להשתנות. לגיטימי לתת הגבלות וההגבלות צריכות להתבסס על נתונים מקצועיים כדי להבטיח באמת אין הדבקה ואין נזק בריאותי אבל הפעילות חייבת להתקיים.
הדבר השני הוא התקציב וזה מאוד משמעותי. הפטנט של האוצר לאורך השנים לא לשים כסף בבסיס התקציב ולהתבסס על הכספים התוספתיים, המשמעות של זה היא שאם חברות וחברי כנסת ספציפיים לא נאבקים במהלך התקציב על כספים ייחודיים ומקפידים שהם יוכנסו איכשהו בדרך לא דרך כל שנה מחדש – אין לתנועות כסף לפעול אתו. המשמעות שלא לתת את הכספים התוספתיים היא האימא של האימא של האבא של הקיצוצים משום שהצופים למשל היא תנועה – ואני אומרת את זה כחברת מפלגת העבודה - במשך שנים כל פעם בלילות הארוכים של הדיונים על התקציב, זה חלק מהדברים עליהם נאבקנו, להכניס ברגע האחרון את הכספים האלה שיוכלו לפעול אתם. זאת לא שיטה. זאת אחת הרעות החולות הרבות שממשלות נתניהו מתחזקות לאורך השנים. צריך להבין, זאת ממש לא שיטה. תראה כמה בקלות הכספים האלה נעלמים. פתאום אנחנו פשוט לא נעביר. לא, לא עשינו קיצוץ חלילה, רק לא ניתן את הכסף שמראש לא הסכמנו לשים בבסיס התקציב וסמכנו על זה שיהיה מישהו שאיכשהו ידחוף אותו.
הכסף חייב לעבור, חייב לעבור ובדחיפות משום שבלעדיו הגופים האלה גוועים. אתה כיושב ראש ועדת החינוך, אתה היום חלק מקואליציה שלשיטתי בשום אופן אסור היה שתתקיים, אבל זה למשל לקראת התקציב הקרוב שנתי, חד-שנתי, דו-שנתי. שימו לב שלא מוכרים לכם עוד פעם את הרמאות הזאת.
היו"ר רם שפע
¶
אני מתחבר. לכן אנחנו כאן, לכן זימנתי את הדיון ולכן אני נלחם ביחד אתך בהקשר הזה שהממשלה תעשה מה שהיא צריכה ושהכספים יעברו.
חברת הכנסת קטי שטרית, בבקשה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
מיותר לציין חשיבותן של תנועות הנוער. אני בוגרת תנועת הנוער בית"ר, מפקדת מעוז ושלושת ילדיי חונכו והפכו להיות במהלך השנים גם מפקדי מעוז בית"ר.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
כן. אפרופו הצופים, לא שולחים ב-2:30 לפנות בוקר הודעות תמיכה כי באותו רגע אתה אומר לעצמך שדווקא לא נתמוך אבל זה חלף מהר כשידעתי שיש חשיבות לנושא.
תנועת הנוער בית"ר, גם אבא שלי היה בה.
לגבי תנועות הנוער, אין צל של ספק שהחשיבות שלהן היא אדירה. כמי שבאה מתחום החינוך, אני חושבת שהחינוך הבלתי פורמלי הוא משלים הרבה יותר מכל דבר אחר את מה שבעצם נפשו של הילד, של הנער, צריכה. אכן זה מחנך לערכים ומגבש. זה מתוך בחירה ואני מאמינה שמי שמגיע, הוא מגיע כי הוא באמת מעוניין בפעילות.
חברתי קארין אלהרר אמרה שהקורונה הביאה אתה אתגרים רבים ואכן זה נכון. מה שלמדתי לפחות בתקופה האחרונה זה שהפערים נמצאים דווקא בתוך המשרדים. זאת אומרת שאם אני לוקחת את הדיון שהיה כאן לא מזמן לגבי החינוך הטכנולוגי, היה צריך לחבר שיח בין משרד החינוך לבין משרד הרווחה. אם אני הולכת לגבי ילדי האומנה –אותו הדבר. בעיית תקשורת במשרד הרווחה לביטוח הלאומי. פולין כמובן, החזרי הכספים לפולין. משרד האוצר מול משרד החינוך ותאמינו לי שזה מה שאני עושה. אני יכולה להגיד שאני מסכמת את העבודה הפרלמנטרית שלי בחיבור בין פקידים בתוך המשרדים כי השרים רוצים, מעוניינים מאוד, השרים מדברים אתי, אומרים לי כמה שהם רוצים, נותנים הוראה אבל השיח בין המשרדים לוקה בחסר. אתה מוצא את זה לאורך הדרך בכל נושא שאני מטפלת בו.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
בכל נושא שאני מטפלת בו, אין את השיח בין פקידים מהמשרד הזה לפקידים מהמשרד ההוא ואני חושבת שזה אתגר לא פחות חשוב להוסיף אותו לרשימת האתגרים שאנחנו צריכים לפתור.
אתמול היה לי זמן איכות עם השר אלקין. מי שלא יודע, אתמול היו בחירות לליכוד העולמי, אחי התמודד, וזה היה ממש נחמד לשבת שעות רבות.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
טובות מאוד. אחי זה לא מיקי זוהר. היה לי הרבה זמן איכות עם השר אלקין ומצאתי אמיתי. ממש. אני רוצה לבשר לכם. שר שמאוד מאוד קשוב לנושא תנועות הנוער, מתכוון לפעול, עושה את זה בצורה מקצועית ביותר ומקדיש לזה הרבה מאוד זמן כי הוא מאוד מעוניין לפתח את נושא תנועות הנוער. הוא רואה בזה באמת ערך, אפילו ערך עליון מבחינתו.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
השר הסביר לי בדיוק איפה זה תקוע ואתה צודק בהחלט. גם משרד הבריאות מעוניין לפתוח והשיטה היא קפסולות. תשמע, זאת לא בעיה למצוא את הדרך איך להימנע מהדבקות, להישמר וכולי. יש את הדרך והיא קיימת. משרד הבריאות אישר אבל יש לנו בעיה מאוד רצינית, ואני אומרת שזאת בעיה דווקא מהצד של הקואליציה. יש לנו בעיה עם המל"ל. הם קודם כל אומרים לא ואחר כך הם מסבירים למה לא.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לצערי הרב המל"ל נוהג בשיטה של פקודות. הוא לא נוהג בשיטה של חשיבה והטענה שלי כלפי המל"ל – ואני מתכוונת לפנות למל"ל ואני מתכוונת לבדוק את הנושא הזה – חד משמעית אני חושבת שצריך לפתוח את זה. חשוב מאוד שהמל"ל יגיד עכשיו למה לא מעוניינים לפתוח כי זה פשוט לא הגיוני. לפי כל התו הסגול, לפי כל מה שמסבירים, לאו דווקא רק בתחום תנועות הנוער אלא בכל תחום, תנועות הנוער פועלות בדיוק לפי אותן הוראות והנחיות. לכן צריך לפתוח.
לגבי התקציב. אני מצטרפת לכל מי שהעלה את הנושא של התקציב. צריך לסדר את זה. אגב, היום הייתה כתבה ב"ידיעות אחרונות" לא כל כך מחמיאה לגבי השכר של המנכ"לים של תנועות הנוער, אבל זה כבר נושא לדיון אחר, ואני מציעה שבאמת נקיים דיון ונזמן אליו גם את השר ונבדוק את נושא התקציב. אגב, הכספים הקואליציוניים, זאת לא המלצת הממשלה הזו אלא זה כבר הרבה שנים. אם כבר יש את זה, חבל שלא נכניס את זה ממש בגוף התקציב ונחלק את זה שווה בשווה. בזמנו הייתה חלוקה לפי מספר חניכים וצריך להמשיך בדרך הזו. ככל שתנועת נוער מרבה לגייס אליה חניכים, כך היא תתוגמל. זאת השיטה. הולכים עם המקצועי ביותר וזה לא משנה באיזו תנועת נוער מדובר. עזרא, הנוער העובד והלומד. אגב, מרב, אני מטפלת בהחזר הכספים שלהם בפולין. הם פונים אלי ואנחנו נעזור ל-800 התלמידים שהיו אמורים לצאת לפולין כדי שיקבלו בחזרה את כספם ולא בדקתי מאיזו תנועה הם. הם פנו אלי ואמרתי להם שאני אשמח להתגייס ולסייע להם כפי שאני מסייעת לאחרים.
היו"ר רם שפע
¶
חברת הכנסת שטרית, קיבלת את זכות הדיבור למשך זמן ארוך וממושך אבל תוך כדי קיבלתי כאן רעיון. מכיוון שאנחנו בוועדת החינוך אני מרשה לעצמי לעשות הפסקה של חצי דקה ושכל אחד מחברי הכנסת שיושבים כאן יגיד אם ובאיזה תנועה או ארגון נוער הוא היה כי יש לי תחושה שהרבה מאתנו היו.
אני אתחיל ואומר שבצעירותי הייתי במחנות העולים ואחר כך עבדתי כמה שנים ב"אחרי" כארגון. אם כן, הייתי גם וגם.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני הייתי בשומר הצעיר אבל אני מתחרט שלא הייתי בבנקי, ברית הנוער הקומוניסטי למי שלא מכיר.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
חניכה, מדריכה ורכזת סניף במכבי צעיר ועד כניסתי לעולם הפוליטי ממלאת מקום יושב ראש מכבי עולמי.
יאיר גולן (מרצ)
¶
הייתי מדריך ויושב ראש מועצת קן בנוער העובד של ראשון לציון. גם ילדיי היו בנוער העובד. כל קיץ העברתי קייטנות ואני יכול לומר כאן חד משמעית, כולל הקייטנות שהבנים שלי היו בהם, אין אירוע יותר בטיחותי מבחינת קורונה כמו הקייטנות. עדיף שהם יהיו בחוץ בפעילות מסודרת ולא בכל מיני פעילויות לא נשלטות כי סוגרים את הקייטנות.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
הייתי בכמה תנועות נוער, ניהלתי כמה והתפקיד האחרון שלי לפני שנכנסתי לכנסת, היה מנכ"ל תנועת צעירי יפו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני הייתי בשבט צופי דיזנגוף בתל אביב אבל אחותי יותר מרשימה ממני. היא הייתה שין-שינית בצופי ים, מדריכה וחניכה.
ווליד טאהא (הרשימה המשותפת)
¶
זה היה רלוונטי אם הייתי מדבר קודם כי בחברה הערבית זה לא דומה לכל מה שנאמר כאן. הרבה מאוד צעירים לא נמנים עם אף אחד מהארגונים עליהם דיברתם כיוון שיש מניעים אידיאולוגיים ואחרים שלא ממש רלוונטיים לצעירים הערביים. בכל זאת הייתי בתנועות נוער מקומיות שאורגנו על ידי הרשות המקומית או בתי הספר בפעילות מקומית ולא בארגונים שאתם מכירים.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אני דור שני לתנועת הנוער בית"ר. ילדיי דור שלישי. כולם מפקדי מעוז. המסקנה שלי מכל מה שאני שמעתי עד כאן היא שכל מי שרוצה להיות פוליטיקאי, כנראה צריך להיות גם בתנועת נוער.
ניצן הורוביץ (מרצ)
¶
מכיתה ד' עד הגרעין אני הייתי בצופים ואחרי הצבא אני בפעילות כבוגר בדור ישראל ובשומר הצעיר.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
חניך ומדריך בחטיבת בני המושבים שכבר אז הייתה שייכת לנוער העובד. אחר כך, במשך 16 שנים האחרונות, בחוגי סיירות.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
הרבה שנים אני הייתי בתנועת הנוער הלאומי ואחר כך ייסדתי את תנועת הנוער הדרוזית שהיא התנועה הרביעית בגודלה במדינת ישראל. יש בה מעל 12,000 חניכים. היום אנחנו עם קרוב ל-14,000 חניכים דרוזים. לפני חמש שנים ייסדתי את הצופים הדרוזים, ארגון הצופים הדרוזים. אם כן, אני כאן בכובע של מייצג תנועת נוער וגם כמייצג ארגון נוער. שניהם במגזר הדרוזי עם הרבה חניכים. כמעט 30 אחוזים מהילדים הדרוזים נמצאים או בתנועת הנוער הדרוזית או בארגון הצופים הדרוזים.
היו"ר רם שפע
¶
100 אחוזים מחברי הכנסת שבדיון לקחו חלק בתנועת נוער. תודה רבה לחברי הכנסת. באמת מדהים לראות את מה שהיה כאן. תודה רבה לחברת הכנסת פרידמן שהציעה את הרעיון.
בהמשך למה שאמרת חברת הכנסת שטרית, אני חושב שהמסקנה היא לא שמי שרוצה להיות חבר כנסת צריך להיות בתנועת נוער אלא שמה שאנחנו רואים כאן – ואני אומר את זה ברצינות תהומית – זה שרוב הנוער בישראל נמצא בתנועות הנוער או בארגוני נוער. זה אומר שפשוט רובו שם ואנחנו עכשיו עוסקים בדאגה לו. אני חייב לומר שגם המגוון בינינו די מרשים.
אני רוצה לשמוע את נפתלי דרעי שמייצג את תנועות הנוער ועד עכשיו לא שמענו אותם. בבקשה.
נפתלי דרעי
¶
תודה על שיתוף הפעולה. הגיע הזמן שישמעו את תנועות הנוער. אני מודה לך על הסבב. ראינו את היחסים של כמה חברי כנסת היו בתנועות נוער וזה ממש מלבב.
אני רוצה להודות ליושב ראש המרכז לשלטון מקומי חיים ביבס על הדברים שלו. הם מאוד מעודדים אותנו. מאחוריו יש יכולת ביצוע והוא עוזר לנו הרבה מאוד שנים ואנחנו נעבוד ביחד עם ראשי הרשויות ואתו לקראת פתיחת השנה כדי שבאמת הדברים שהוא אמר אכן ייושמו.
אני אדבר בקצרה ולא אקח הרבה זמן. הסיפור של פעילות הקיץ, דיברו עליו מספיק ואני לא אפרט בעניין הזה. נגעתם בכל ההיבטים של ההתעלמות מזה שלא היו הדבקות בתנועות ובארגונים.
אני רואה את משה שגיא על המסך ואני ארצה להתמקד בדברים של התקציב ואני גם אשמח לשמוע את התשובות שלו כי לדעתי הוא האדם המרכזי במהלך הזה של אפשרות שנקבל תשובות מוסמכות ממשרד החינוך לגבי התקציב.
אני מייצג את כל תנועות הנוער וחלק מארגוני הנוער. אנחנו מדברים על למעלה מחצי מיליון ילדים ובני נוער. זו מסה גדולה מאוד שכרגע מסתובבים בחוץ ולא נמצאים במסגרות.
לגבי המקדמות, רק לעדכן אותך יושב ראש הוועדה. דיברנו בוועדות הקודמות אבל נכון להיום עדיין אין העברת מקדמות נוספות מלבד 40 אחוזים שהועברו עד ערב פסח.
לגבי התקציב. דיברתם על הקיצוץ של ה-20 מיליון והתוספתי. אבל אני רוצה להאיר נקודה נוספת שלדעתי היא יותר חמורה. תקציב תנועות הנוער שהוא מוחרג כבר 15 שנים, מ-2006, מקיצוצים רוחביים. כל פעם שהיה קיצוץ רוחבי, התקנה הוחרגה ולכן היא גדלה ובהתאם לזה גדל היקף הפעילות בתנועות הנוער. משרד החינוך הציב לנו תנאים, יעדים מספריים לגדילה עמדנו במספרים האלה. לכן התקציב שניתן לנו ב-2019 הוא הולם את גודלן של תנועות הנוער ואת ההכפלה של מספר החניכים בפריפריה בתנועות הנוער.
מה שהבנו זה שהמספר שדיברו עליו, קיצוץ של 20 מיליון, ברובו נובע מזה שמשרד החינוך, במעבר הזה, מתחשבן על הקיצוצים הרוחביים שהיו בשנה שעברה והשנה ואולי גם בשנים קודמות ומוריד אותם עכשיו מתקציב תנועות הנוער.
אמרת דבר מאוד נכון, רם. אפשר לקחת את התקציב שלנו ל-10 השנים האחרונות ולראות שהוא עמד כל הזמן על אותן מסגרות ועם גידול. כל פעם כששר נכנס לתפקיד, הוא הגדיל את התקציב בהתאם ליעדים המספריים. עכשיו לבוא ולחתוך אותו למספר שבנוסחה כזו או אחרת קובעים שזה בסיס התקציב, זאת קטסטרופה. זה ללכת אחורה. הראשונים שייפגעו, זאת הפריפריה כי העלות שם היא גבוהה, סבסודים ניתנים לחניכים בפריפריה ויצטרכו לצמצם את העלויות של התנועות. הרשויות הראשונות שייפגעו הן בפריפריה. הדבר הזה הוא לא הגיוני.
רק לקבל מושג לגבי ההבדלים של בסיס התקציב. בשנת 2012, לפני שמונה שנים, בסיס התקציב של תנועות הנוער עמד על 85 מיליון שקלים. היום מעבירים למשרד של השר אלקין בסיס של 84 מיליון שקלים. הראיתי לכם את הפרופורציה לקיצוצים. תודה רבה.
היו"ר רם שפע
¶
לאור העובדה שהתקציב הוא אחתך הבעיות הכי דרמטיות בדיון הזה, אני רוצה לשמוע ברצף את משה שגיא, סמנכ"ל משרד החינוך, ואת ליאור קוטלר ממשרד האוצר. אני בטוח, חברי הכנסת, שזה יעורר אתכם ובסוף זאת משמעות הדיון.
חבר הכנסת טאהא, אני מסתכל עליך ונזכר שהבטחתי לך קודם את זכות הדיבור וחשוב לי לעמוד בהבטחותיי.
ווליד טאהא (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה. בהמשך לדברים שאמרתי, מה שנאמר עד עכשיו איננו מייצג לחלוטין את הנוער הערבי. אני רוצה להשמיע את הקול של הנוער בחברה הערבית. הנתונים ממרכז המחקר הם נתונים כלליים ואין נתונים לגבי החברה הערבית ועל הפעילות הבלתי פורמלית. אני אוהב לקרוא לזה חינוך ממשיך. אין נתונים לגבי החברה הערבית. מעט מאוד בני נוער בחברה הערבית משתתפים בארגוני הנוער הקיימים ומרבית הנוער בחברה הערבית למעשה איננו חלק מהארגונים האלה ולכן ההשלכות לגביו הן הרבה יותר חמורות מאשר ההלכות שיש על הנוער בחברה היהודית.
אומרים שהקורונה הביאה אתגרים אבל אנחנו נמצאים באתגרים לפני הקורונה. יש תוכנית אתגרים באמצעותה מפעילים את החינוך הבלתי פורמלי בחברה הערבית. אני לא בטוח שיש נציג מהאגף לחינוך בלתי פורמלי שידבר על הנושא.
אנחנו צריכים נתונים ספציפיים לגבי פעילות נוער בחברה הערבית ואני מניח שאתי ממרכז המחקר תענה על זה. מצד שני רוצים לראות כמה כסף הוקע בחברה הערבית מהכספים שיועדו לחינוך הבלתי פורמלי ובוטלו בגלל הקורונה. תודה.
היו"ר רם שפע
¶
תודה רבה לך. כמו שאני מצטרף כאן במרבית המקרים לדברי הדוברים, גם עכשיו זה כך. כמעט בכל דיון שאנחנו עושים על אתגרי חינוך, אנחנו מבינים שהמצב בחברה הערבית בהקשר הזה – גם הדרוזית – פחות טוב והפער תמיד גדול יותר. חבר הכנסת שחאדה, אמרת קדם שאין מספיק נציגות של נציגי החברה הערבית בדיונים ואני מזמין אתכם שוב.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני אומר לכם שאני רוצה לקבל כמו תנועות הנוער הערביות שנמצאות בתוך מתן. אני מת לקבל כמוהם.
היו"ר רם שפע
¶
חברים, תודה. משה שגיא, תודה רבה שהצטרפת אלינו. שמחים על כך. לאור תפקידך המאוד מאוד רלוונטי לדיון הזה ובהקשר התקציבי, נשמח מאוד שכסמנכ"ל בכיר תאמר לנו מה המצב התקציבי. תודה.
אנחנו לא שומעים אותך. ננסה לסדר את התקלה ובינתיים נעבור לנציגת משרד האוצר, ליאור קוטלר. את אתנו? גם אותך לא שומעים.
חברים, אני לא רוצה להיות קונספירטיבי. יתכן שהבעיה היא אצלנו ועד שנסדר את ה-זום נחזור לחברי הכנסת.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני לא רוצה לחזור על מה שאמרו חבריי קודם. אני מסכים עם רוב הדברים שנשמעו לגבי הנושא התקציבי וכן הלאה. אני רוצה לשים את הזרקור על משהו אחד שלא הוזכר ולדעתי הוא קריטי.
בשנת 2003 הוקמה ועדת שפירא. ועדת שפירא הייתה אמורה להמליץ – היא קודם כל בדקה מה המאפיינים של תנועות נוער לקריטריוני הקצאה. כלומר, מה הם הקריטריונים שעל פיהם קובעים קודם כל מהי בכלל תנועת נוער מוכרת וכן הלאה, ומתוך כך מה ההקצאות.
תשימו לב. אחד ממה שנקרא תבחיני הסף החינוכיים או המהותיים, כלשון ההמלצה של הוועדה, אומר: "מעורבות, אחריות ומחויבות חברתית קהילתית". כלומר, זאת דרישה להכרה בתנועה כלשהי כתנועת נוער לטובת הקצאה. אני מזכיר את זה – מעבר לכך שיש כאן את הבעיה התקציבית – משום אחת התרומות הגדולות ביותר של תנועות הנוער, בין אם כאלה שאני מסכים אתן או לא, זה לא משנה, ואני מקווה שכולנו נהיה מספיק ישרים ופתוחים כדי לדבר על תנועות הנוער ככלל בלי לעשות את ההבחנה בין אלה שאנחנו מסכימים ומחייבים לבין אלה שאנחנו לא מסכימים ומבקרים. תנועות הנוער, ככלל, על פי ועדת שפירא והתבחינים שכרגע הזכרתי, הן תנועות שמתאפיינות לטובת הקצאה באחריות ומחויבות חברתית. כאשר אנחנו פוגעים בתנועות האלה, מה אנחנו בעצם אומרים לנוער? מה אנחנו אומרים לחברה? מה אנחנו מאותתים? שמעורבות, אחריות ומחויבות חברתית קהילתית זה דבר לא חשוב. כלומר, הפגיעה בתנועות הנוער, מעבר למה שהוזכר, היא פגיעה חינוכית, תרבותית , אזרחית, כי היא הופכת בעצם את הנוער או מחנכת את הנוער לא למעורבות וסולידריות אלא לאנוכיות והסתגרות. הפגיעה בתנועות הנוער במובן הזה היא פגיעה בכל החברה והיא בכייה לדורות.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
צר לי, אבל אני רוצה לומר שאני חושבת שהדיון היום הוא תוצאה של חטא על פשע. קודם כל, קרעו את תנועות הנוער ואת ארגוני הנוער מהבית הטבעי שלהם. אלה תנועות שעוסקות בחינוך והבית הטבעי שלהן הוא משרד החינוך. מישהו עשה את זה בחוסר מקצועיות, בחוסר אחריות ובחוסר הבנה בסיסית בתחומי חינוך. שנים עמלים אנשי החינוך כדי לדבר על חינוך לאורך כל היום, כדי לראות את אותו ילד וילדה ואת אותו נוער - - -
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אל תפריע לי. זו דעתי כמי שהיה שנים בתוך מערכת החינוך. שנים עובדים אנשי החינוך כדי להסתכל על הילד בבוקר בבתי הספר ובשעות אחר הצוהריים והערב בתנועות הנוער וארגוני הנוער, בפעולות התנדבות, בחוגים ובכל דבר שהוא שיביא לידי ביטוי את כל הכישורים ומוסיף נדבך נוסף ומאוד משמעותי כשמערכת החינוך הפורמלית לא נמצאת שם.
כאן פשוט לקחו את מינהל חברה ונוער, יחידה ענקית בתוך משרד החינוך, וקרעו אותה. פשוט לקחו חלקים למשרד שנקרא השכלה, מים וגם משלימה. מה זאת ההשלמה הזאת? המשלימה. משלים מה? זה חינוך בפני עצמו? האנשים היקרים האלה עוסקים בתהליכי חינוך אמיתיים. הם לא משלימים לכלום. בעיניי אתם מחנכים ועושים עבודת קודש.
חוסר המקצועיות הנוסף הוא מי שלא מכיר את זה. אני כמנכ"לית יודעת את זה. קורעים יחידות. זה תרגיל מוכר, אלה משחקי כוח בין המשרדים. מה שבבסיס, זה מה שרואים. התקציב התוספתי כפי שציינתם כאן, כאילו לא נראה אבל שנים הם חיים מבסיס ותוספתי. זה הסכום שלהם. אז ברור, משרד החינוך משחק אותה ראש קטן, לא מעביר ומעביר רק מה שכולם רואים בספר התקציב. האוצר כן יתערב או לא יתערב, הוא בוודאי שמח על כך.
אני רוצה לחזק את מה שאמר נפתלי ואני יודעת את זה. לאורך שנים נלחמנו על כך שלא ייגעו ביחידות האלה כשהיו קיצוצים. למה לא ייגעו? בגלל החשיבות של ארגוני הנוער ותנועות הנוער, בגלל התפקיד המאוד מאוד משמעותי שהם מבצעים בחברה הישראלית.
רם, אם היו כאן עוד חברי כנסת, כנראה שהיית שומע שכולנו גדלנו בתוך המקום הנפלא הזה של ארגוני נוער ותנועות נוער. זה נראה לי סוג של היתממות כרגע. העברה של יחידה בלי התקציב המלא שלה, או שזה סוג של ניתוק, או שזאת היתממות, ולאנשים לא מקצועיים שהם בצד השני - חבר'ה, זה חלק מההסכם כשמעבירים יחידה. איפה הייתם כשעשיתם את ההסכם הזה ביצירת המשרד החדש? אתם חכמים עכשיו על גב הילדים ובני הנוער? ובמיוחד בתקופה הזאת? אנחנו רוצים אותם בארגונים, אנחנו רוצים אותם בתנועות, אנחנו לא רוצים אותם משוטטים. גם כך כל יום יש בית ספר, אין בית ספר.
מה עם המדריכים? קורס מדריכים זה אחד הנדבכים המאוד משמעותיים בתנועת הנוער והוא בדרך כלל מתקיים במהלך תקופת הקיץ. אז מה, לא יהיו מדריכים חדשים לשנה הבאה ולשנים הבאות?
יש כאן – סליחה, - אטימות, ניתוק והיתממות. אני קוראת לכל מי שאחראי, משרד החינוך, תעבירו את כל הכספים - בסיס על שינויו, כל מה שקיבלו תנועות הנוער וארגוני הנוער - למשרד החדש. אתם הייתם חלק ביצירה שלו. לא אנחנו המצאנו את השטות הזאת. אל תפגעו בילדים ובבני הנוער שלנו, הגדולים, הקטנים ואלה שמנהיגים אותם. הם עמוד התווך המאוד מאוד משמעותי בחברה הישראלית.
יאיר גולן (מרצ)
¶
מה שאנחנו רואים כאן, אנחנו רואים כאן דוגמה שלהערכתי עוד תחזור ותפקוד אותנו הרבה מאוד פעמים בעתיד, איך שחיתות שלטונית שהביאה לכך שפיצלנו משרדי ממשלה וגרמנו לחוסר יעילות מובנה בתוך המערכת, איך היא מביאה לכשל שלטוני ומהכשל השלטוני לנזק לאזרחים, במקרה הזה אזרחים צעירים של מדינת ישראל. זה הסיפור.
הרי אין עוררין על כך שתנועות הנוער צריכות להמשיך ולתפקד. אין עוררין על כך שבני נוער, במקום שיהיו ברחובות, כדאי שיהיו בתוך מסגרות במהלך החופש הגדול. את זה כולם מבינים וכולם מסכימים. לא שמעתי כאן מישהו שהתנגד לעניין הזה? אבל איך הגענו לעניין הזה? הגענו לזה אך ורק מכיוון שבגלל הסכם קואליציוני מושחת, הגענו למשרד מיותר וברור שיש משרד מיותר, אז המשרד שכן צריך אותו כמו משרד החינוך לא יעביר את התקציב - זה חלק מהבירוקרטיה הטבעית של החיים – ואז אנחנו מקבלים שבסופו של דבר מי סובל? תנועות הנוער. זה הסיפור.
אני מצטרף לקריאה הנרגשת של אורלי למהר ולתקן את העניין. אבל אם באמת רוצים לתקן את העניין, צריך להחזיר את תנועות הנוער למקום הטבעי שלהן בתוך משרד החינוך. אני מכיר גם את מה שמדבר עליו חבר הכנסת דיין, על קשיים מול תנועות הנוער. שלושה מהבנים שלי הדריכו בחוגי הסיירות ואני מכיר את זה מצוין אבל עם כל הקשיים והכשלים, עדיף להיות מטופל בתוך משרד אחד שרואה אותך באופן מלא וכולל מאשר להתחיל להתרוצץ בין משרדים ובסופו של דבר לגלות שאין לך אבא ואין לך אימא.
עם כל זה שקטי שטרית יושבת עם זאב אלקין והוא מלא רצון טוב, הוא עומד בראש משרד מיותר, המשרד הזה צריך לעבור מן העולם, תנועות הנוער צריכות לחזור למשרד החינוך ולהיות מטופלות במקום שהוא האבא והאימא הטבעיים שלהן.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה להודות לך על ההתנהלות עת הייתי ב-זום. אני מסכים עם קריאתו של חברי ווליד לגבי מקום תנועות הנוער בחברה הערבית וכי הבעיה שם היא שונה לגמרי אבל עם זאת, עם מה שיש, עם מה שקיים. ברור לנו שהקורונה הביאה הרבה בעיות נפשיות וחלק גדול מהאנשים שעובדים בחינוך דיברו על הבדידותף, על ההשלכות הנפשיות של זה ועל המצב הנפשי הקשה של בני הנוער בתקופה הזאת. לכן אני חוש שהפעילות של הקיץ הייתה תורמת המון גם לאוורור של הצעירים. אני חושב שיש כאן משהו הרבה יותר חשוב וזה שהם גם יכלו בתקופה המאוד קשה הזאת, כמי שרוצה להנהיג את החברה בעתיד, כמי שאולי ינהיג את החברה בעתיד, יש כאן הזדמנות שהם גם ייתנו הרבה יותר לחברה. זו הייתה הזדמנות מאוד טובה דרך פעילות חברתית וקהילתית דווקא במצב הזה, במצב של משבר, במצב הקשה, שגם הם ירגישו תחושה מאוד גדולה של אחריות ומנהיגות וגם יוכלו לממש את זה. יש כאן הזדמנות שלדעתי מחמיצים אותה.
אני חושב שזו גם הזדמנות לחשוב על מה קורה בנגב. נמצא ב-זום סלימאן אלעמור מעמותת אגיק בנגב ולדעתי הוא יכול לתת לנו גם תמונה כי שם אין בכלל תשתיות לכלום וחלק מהנפגעים הם בני הנוער. זאת הזדמנות לשמוע מה קורה במקום הזה שהמדינה ניסתה להעלים עשרות שנים ועכשיו אנחנו רואים את כל התוצאות והבעיות. אי אפשר ללמוד מרחוק כי אין תשתיות ורואים מה קורה עכשיו בתנועות הנוער בנגב.
ווליד טאהא (הרשימה המשותפת)
¶
לפי הנתונים, למעלה משליש מהתלמידים הערבים בגליל ובמשולש, במרכז, לא הצליחו ללמוד מרחוק בתקופת הקורונה ולמעלה משני שליש של התלמידים בנגב לא למדו בתקופת הקורונה.
היו"ר רם שפע
¶
משה שגיא, אני מקווה שהפעם נצליח לשמוע אותך. תודה רבה לאנשי ה-זום שהצליחו להתגבר על הבעיה.
אני רק רוצה לומר שבשעה 11:30 מתקיים כאן דיון בנושא אחר ולכן אנחנו בהתכנסות. אני מבקש שכל אחד יהיה מאוד מאוד תמציתי. בבקשה, משה שגיא, כולנו נושאים אליך עיניים.
משה שגיא
¶
אני רוצה לחלק את הדברים שלי לשני חלקים. קודם כל, ההתנהלות במסגרת התקציב. תקציבים שעוברים במסגרת הפרדת היחידה. לגבי המצב הנוכחי, במסגרת התקציב ההמשכי, נקבע תקציב בגובה 70 אחוזים מהתמיכה שהייתה בשנת 2019 על ידי משרד האוצר. אלא מה, מתוך התקציב הזה כ-27 מיליון שקלים למעשה משנה קודמת שחייבו ישר את התקנה ולכן התקציב שנשאר פנוי הוא בסביבות 40 ומשהו מיליון שקלים שהועברו כולו במסגרת המקדמות שהועברו לתנועות הנוער.
אני רוצה להוסיף עוד נקודה. קיבלנו פעימה ראשונה בגובה שמונה מיליון כשיש התניה של החשב הכללי שלא מאפשרת לנו להשתמש בעודפים מחויבים בכלל המשרד. אני יכול לומר שהיקף העודפים מחויבים שקיבלנו בחודש אפריל הגיע ל-1.4 מיליארד שקלים ברמת המשרד אבל אני לא יכול להשתמש בהם.
משה שגיא
¶
התקציב נמצא אצלי אבל אני לא יכול לממש את כל התקציב שנמצא בתקנה במסגרת תקציב המשכי מכיוון שלא כל העודפים - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
שאלה לגבי השין-שינים. להבנתי יש קיצוץ של חמישה מיליון שקלים מתוך ה-55 שמוקצים כל שנה לשנת שירות. איפה זה עומד? חמישה מיליון שקלים הורדה בתקציב השין-שינים.
משה שגיא
¶
כל הדברים שנמצאים בתקנות הם בגובה 70 אחוזים. התקציב שנמצא בתקנות במשרד החינוך הוא בגובה 70 אחוזים.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו רוצים תשובה ברורה. כמה כסף מיועד לארגוני נוער וכמה כסף מיוד לתנועות נוער?
משה שגיא
¶
לגבי עודפים מחויבים משנה קודמת. לא יועברו במלואם ועד שהנחיית החשב הכללי לגבי השימוש בעודפים לא משתנה, אין לנו אפשרות להעביר יותר ממה שהעברנו עד עכשיו לתנועות הנוער.
היו"ר רם שפע
¶
האם אתם, כעמדת משרד החינוך, רוצים להעביר 100 אחוזים מהתקציב שהיה בשנים הקודמות, התוספתי. כלומר, 119 לתנועות וה-52 לארגונים. האם אתם במשרד החינוך רוצים להעביר את כל הכסף כולל התוספתי שהוא בעצם הבסיס של השנים האחרונות למשרד להשכלה גבוהה ומשלימה? כן או לא?
משה שגיא
¶
אני אתייחס לזה. זאת לא תשובה שלכן או לא. אני אסביר את המתודולוגיה שבהסכם ההבנות בין המשרד לבין השר אלקין. הבסיס למעבר תקציב הוא בסעיף 19. מה שמופיע בתקנה בסעיף 19. בסעיף 19, חלק מהתוספות שניתנו בסעיף 19 הן מקור חד פעמי.
היו"ר רם שפע
¶
מה שאתה אומר כאן זה שכרגע המשרד לא מתכוון להעביר את כל התקציבים התוספתיים שהיו בשנים האחרונות. במלים אחרות, קיצוץ של בערך שליש מארגוני הנוער, תנועות הנוער, שנות השירות, קבוצות המחנכים וכפרי הסטודנטים. אגב, זה לא נאמר כאן הרבה, אבל הם נפגעים באותה מידה. אני צודק?
משה שגיא
¶
אנחנו במעבר מתקציב המשרד לתקציב המשרד להשכלה גבוהה, החלנו את הקיצוצים שנובעים בהחלטת הממשלה אחד לאחד ולא הפעלנו שום שקל מעבר. כל הקיצוצים שחלו בהחלטת הממשלה.
יאיר גולן (מרצ)
¶
זה לא יעזור לנו. זה טיעון בירוקרטי קלאסי שנובע מזה שלקחו לו את תנועות הנוער. מי כאן מספיק תמים להאמין שמשרד החינוך יעביר אקסטרה תקציב למשהו שיצא ממנו? אם התנועות היו נשארות במשרד החינוך, שום דבר לא היה מקוצץ.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
אל תבזבז על זה זמן. התשובה שלו ברורה. הוא יסביר שיש פונקציות שנשארו אצלו ויסביר מה החלטות הממשלה. הוא יסביר מה תוקצב מראש, מה בבסיס ומה לא בבסיס.
יאיר גולן (מרצ)
¶
הבעיה היא כאן בחדר, הבעיה היא שלנו, הפוליטיקאים. הלכנו להסכם קואליציוני שהוא פתח לכשל שלטוני וזאת התוצאה שאנחנו מקבלים. מה חשבנו שנקבל? זה על הגב של הילדים.
היו"ר רם שפע
¶
אנחנו מברכים את ליאור קוטלר – אגף התקציבים, משרד האוצר - שנמצאת אתנו לראשונה בדיוני ועדת החינוך ומקווים שזה יקרה יותר. בבקשה.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
את רפרנטית גם במשרד המים? כדי שנדע אם את מדברת על התקציב שנקלט או רק על זה שעבר.
ליאור קוטלר
¶
אני רכזת תחום חינוך באגף התקציבים וחינוך משלים. כלומר, גם התחום שעבר לשר אלקין נמצא תחת אחריותי.
ווליד טאהא (הרשימה המשותפת)
¶
היא יכולה לתת לנו תשובה לגבי שבעה מיליון השקלים בתכנית 922 בחברה הערבית.
ליאור קוטלר
¶
כמו שאמרנו בתחילת השיחה, חבר הכנסת רם שפע, מדובר כאן בהחלטת ממשלה במסגרתה מעבירים נושא ממשרד אחד למשרד השני. אני חייבת לומר שמשרד האוצר לא היה מעורב במשא ומתן בהקשר של קבלת ההחלטות. מי שחתום על ההסכם, אלה שני המשרדים ושני המשרדים החליטו ביניהם על העברת התקציב, רק על מה שהיה בבסיס התקציב ולא מה שניתן כתוספות משלימות. כמו שאמרתי, היה מדובר בתהליך שבוצע בין שני המשרדים ואלה ההבנות אליהן הם הגיעו. ככל שיגיעו להבנות אחרות בין משרד החינוך לבין המשרד לחינוך משלים, אנחנו כמובן נעשה, ככל שהם יקבלו החלטות. אנחנו בשום צורה לא חסם בהקשר הזה.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
היא הרכזת אבל היא לא מחליטה. היא עושה מה שאומרים לה. מי שהחליט זה מי שחתם על ההסכם הקואליציוני הזה, השר הזה והשר הזה.
היו"ר רם שפע
¶
אתם אמרתם הרבה פעמים שהאשמה היא בפיצול המשרד ואני מקבל את זה אבל אין לזה רלוונטיות להמשך הדיון.
היו"ר רם שפע
¶
ליאור, מה שאת אומרת בשורה התחתונה זה שכרגע כל הכספים שהיו תוספתיים במשרד החינוך במשך השנים האחרונות, לפי מה שאת מבינה, לא עתידים לעבור למשרד להשכלה גבוהה ומשלימה ולפיכך יקוצצו בערך בשליש. אני מבין נכון?
היו"ר רם שפע
¶
זה לא מופיע בהסכם. ההסכם לא ירד לרזולוציה של הכסף שעובר אלא לסוגי הסמכויות שעוברות. לכן בהקשר הזה אני כן חושב שיש לכם את האפשרות לוודא - כי הכסף כן יושב אצלכם - שהכסף עובר בין המשרדים. הרי הפעילות הזו אמורה להימשך. זה לא קשור להסכם.
ליאור קוטלר
¶
אני כן אומר שהם סיכמו ביניהם גם על העברות תקציביות ולא רק על העברת סמכויות ומה שהם סיכמו ביניהם, שני המשרדים, זה העברת הכסף לבסיס.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
רם, אתה קובע בצורה נחרצת שהפעילות הזאת צריכה להימשך. יכול להיות שהממשלה הזאת, בפיצול של זה, החליטה שהפעילות של תנועות הנוער לא צריכה להימשך, וזאת הבעיה כאן. הבעיה היא שהממשלה כנראה חושבת שזה פחות חשוב. תואיל הממשלה לסגור את המשרד המיותר הזה, להעביר בחזרה את התקציבים ואת האחריות ובא לציון גואל.
היו"ר רם שפע
¶
שבעה מיליון של החלטה 922 בהקשר של החברה הערבית כשלא בדיוק ברור היכן הכספים האלה נתקעים. יש לך תשובה לזה?
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אנחנו צריכים לדרוש שיעלו לדבר אתנו אנשים שהם מוסמכים לקבל החלטות ויודעים היטב.
היו"ר רם שפע
¶
השר היה כאן כבר מספר פעמים. אנחנו נפנה אליו חד משמעית בתביעה משותפת שלנו, גם אני וגם אתם, אני כמי שיושב בקואליציה הזאת ויש כאן עוד כמה חברים כאלה, ואנחנו נוודא כי בהקשר הזה באמת משרד האוצר, אני כן חושב שיש לו מה לעשות אבל אני מקווה שנשכנע את אלקין ואת גלנט שכל התקציבים שהופנו לארגונים, לתנועות, לשין-שינים ולכל מי שציינתי קודם יועברו בין המשרדים.
אני רוצה להסביר את המשמעות למי שלא מבין וצופה בנו. המשמעות היא שתקציבים שעד עכשיו הגיעו לארגונים האלה, בשנה הבאה ילכו למקומות אחרים. הכסף הזה לא ייעלם. הוא יישאר במשאבה של משרד החינוך ופשוט ילך למקומות אחרים.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אי אפשר להתעלם מזה שכאשר אתה מעביר ממשרד החינוך, גוף חינוכי – באמת אני אומר את זה – למשרד מים, זה בכלל לא הדיון. אני בטוח שבהעברות האלה אף אחד לא חשב על תנועות הנוער. כשאתה נמצא במשרד חינוך ושר חינוך מבין את חשיבות תנועות הנוער, יש לו תקציב ענק שהוא יכול לשחק אתו. אלה מוצרים משלימים.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
בסדר. מזמן הבנו את זה. הבעיה היא שבאמת, עם כל הכבוד לוועדה, הדברים, ראשית, נעשים מלמעלה ושנית, לוועדה אין שינים זאת האמת. אין לה שיניים כמו שיש לוועדת כספים.
יאיר גולן (מרצ)
¶
זה יותר חמור. הכנסת יצרה את הבעיה הזאת ועכשיו היא כאילו דנה תוך שהיא מזילה דמעות תנין על איך היא פותרת את הבעיה שהיא בעצמה יצרה.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא. בגלל הביקורת דבריי חשובים.
מה עצוב כאן. יש כאן דיון שחוצה את כל הכנסת הזאת ולא רק בגלל שכולנו בוגרי תנועות נוער. אתה יודע, כל אחד בא מהרקע שלו. ישב כאן שר הביטחון, אני יכול להעיד על כך, ויאמר כמה תנועות הנוער חשובות לביטחונה של מדינת ישראל. יש כאן דיון שהוא חוצה ואף אחד לא מצליח להבין את המחיר העצוב הזה של הקמת משרד ולמה תנועות הנוער היו צריכות להיות קורבן למניפולציה הפוליטית הזאת של יצירת משרד שלא היה.
אומר לך גם משה שגיא שהוא מדבר עם אלקין. למה הוא מדבר עם אלקין? כי אין לו אף אחד ממול שעובד מולו, כי זה משרד שעוד לא קם ובינתיים תנועות הנוער מפסידות מהתקציב שלהן ומהפעילות שלהן. זה לא כסף. אלה ילדים, זה נוער.
היו"ר רם שפע
¶
באופן יחסי זה באמת לא הרבה כסף.
אני רוצה לומר שיש לי כאן רשימה אדירה של אנשים שרצו לדבר.
היו"ר רם שפע
¶
קח חצי דקה ואחר כך חבר הכנסת דיין שמסתכל אלי בעיניים שאני לא יכול לעמוד נגדן. לכן שניכם תדברו בקצרה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני שמעתי כמה מחברי הכנסת. קודם כל, אין ניגוד עניינים שאני מדבר. נכון, ייצגתי שתי תנועות נוער אבל אני לא נושא בתפקיד כלשהו בשתי התנועות שהקמתי.
החליטו להקים משרד חדש. תשמעו, חברי הכנסת, בגרמניה למשל יש משרד לענייני צעירים ותנועות נוער. יש משרד כזה. אם אתה מקים משרד ייעודי לתנועות נוער וצעירים, בסדר. גם בירדן יש משרד לצעירים ובעוד הרבה מדינות בעולם. הבעיה שנוצרה כאן היא שלקחו את כל תנועות הנוער וכל החינוך המשלים והעבירו אותו למשרד חדש. את התקציב של 2019 היו צריכים לקחת, 119 מיליון שקלים, להעביר את הסכום הזה לתנועות הנוער. לא להגיד להם שאנחנו הולכים לבסיס שהוא 84 מיליון שקלים. אם אני מחלק לפי מספר חניכים, רק בתנועות נוער, יוצא לכל ילד 12 שקלים בחודש. להחזיק ילד בתנועת נוער, לתת לו את כל הפעילות של תנועת הנוער ב-12 שקלים. אם נחלק למספר חניכים לפי 84 מיליון שקלים, זה כמעט לא כסף. אפילו 118 מיליון שקלים זה לא תקציב וזה לא כסף.
לכן הדבר החשוב ביותר כאן קודם כל להעביר את התקציב. לתחום בזמן. אתה כיושב ראש ועדה צריך לדבר, כמה זמן, מתי הכסף הזה יעבור. העבירו לתנועות הנוער רק 40 אחוזים. כשאתה מדבר על ארגוני נוער ותנועות נוער, התנועות קורסות והארגונים קורסים. יש שם עובדים ויש פעילות. חוץ מזה, יש פעילות קיץ.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
מפאת הזמן אני אשתדל לומר מה אני חושב שצריך לעשות. יש כאן מצב של הסכמה גם על זה שהסתדרו כל ארבעת החורים השחורים בצורה אחת שזה אי צדק מהרבה שנים, הזנחה ופוליטיזציה של תנועות וארגוני הנוער. התסכול של המשרדים שאף אחד לא חושב שזה עושה טוב לעניין. הקורונה שעיקר הבעיה שלה היא פעילות וגם סוגיה של תרומות ואי הוודאות העתידית. אי הוודאות הגדולה היא לא רק של תנועות הנוער אלא גם לא ברור מי מהמשרדים האלה יהיה בעוד שנה, שנתיים, שלוש, ארבע.
לכן אנחנו צריכים לחזק את תנועות הנוער ואני מציע לעשות את זה כך. לנצל את זה שאני חושב שניתן להגיע, מעבר לאמירות הילדותיות, אנחנו כנראה לא נשנה את ההסכם הקואליציוני ולכן השאלה מה אנחנו יכולים להחליט יחד לעשות.
אני מציע את ההצעה הבאה. הלקח צריך להיות שצריך לחזק את תנועות הנוער, ארגוני הנוער, כפרי הסטודנטים ויש עוד גופים קטנים שלא הוזכרו כאן. למה? כי בתוך כל הסיפור הפוליטי, מה יקרה והעתיד הלא ברור, הקורונה ומה יהיה עם המשרדים, אותם צריך לחזק כדי שישרדו את התקופה הזאת ואף יתגברו.
אני חושב שצריך לצאת בהסכמה, ואני מקווה שקיימת כאן ולומר, ראשית, מעבירים את כל התקציב של 2019, כדי שלא תהיינה אי הבנות, ולא מחילים עליו שום קיצוצים שהתכוונו לעשות ב-2019 ואת כל התוספות – לא רק בסיס התקציב שזה פטנט ידוע, מעבירים אותו גם אם יש פונקציות שנמצאות במקום אחר. זאת אומרת, אם למשרד החינוך יש פונקציות נוספות, הוא יספוג את זה בתוך תקציבו ולא הפוך, כך שלתנועות וארגוני הנוער יעבור הכול.
דבר שני. באחריות המשרדים החדשים יצטרכו לעשות חלוקת צדק גם במצב הזה, כי יש הפרש עצום בין מה שמקבלים עבור חניך בתנועות נוער לבין מה שמקבלים עבור חניך בארגון נוער. את הדבר הזה, אין ברירה אלא לעשות אותו עכשיו.
הדבר השלישי והאחרון. אנחנו צריכים לקבל החלטה מקיר לקיר – ואם יש צורך, להביא את כל הדברים האלה למליאה – שמאשרים פעילות ופעילות אלה גם פעולות, גם טיולים, גם יכול להיות אפילו בריכה בקפסולות קבועות ולרוב תנועות הנוער אין בעיה לקיים אותן. אני לא מדבר על מאות ואלפים אבל אני מדבר על קפסולות.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
יהיה מדריך אחראי ואת הפעילות הזאת, אם היא מתקיימת כך, מאשרים בכל המקומות. אני מתכוון לתנועות נוער, טיולים, פעולות וגם בריכות קהילתיות וכולי. לדעתי מה שהוצע כאן יש הסכמה גם פוליטית ויש בזה הסכמה גם עם המשרדים הרלוונטיים. הגוף היחידי שאני חושב שצריך יהיה בצד המקצועי לקפל אותו בעניין הזה, זה המל"ל. אם נגיע להסכמה פוליטית, צריך להביא אותה בצורה שהיא עולה למליאה.
היו"ר רם שפע
¶
תודה רבה. שוב אני מתנצל בפני כל מי שלא דיבר. עשינו הכול כדי שגם חברי הכנסת ידברו וגם הנציגים שהגיעו לכאן ידברו. אני רוצה לומר לכם לסיכום שבעיניי אנחנו באמת באמת במצב פשוט קטסטרופלי. העובדה שבני הנוער שלנו יישארו ברחובות ובבית, לא תקל בעיני בשום צורה על מצב התחלואה ואת זה צריך להבין. לכן כל מה שקשור לפעילות שלהם, אני אמרתי את זה כאן, כל מי שהיה הסכים אתי, אופוזיציה וקואליציה, למרות שכמובן האופוזיציה הייתה צריכה גם לומר כמה אמירות פופוליסטיות לפרוטוקול אבל מכיוון שאני יודע להבליג, אז הבלגתי על זה רוב הזמן.
היו"ר רם שפע
¶
אתה תלמד גם להיות סבלני. אני הקשבתי לדברים שלך ברוב קשב למרות שחלקם לא היו ענייניים.
אנחנו קוראים כאן ביחד – למרות הדיבור הזה שהיה עכשיו – לעשות הכול כדי לאפשר לפעילות של התנועות והארגונים להתקיים בקפסולות מצומצמות גם בעת הקריטית הזאת. אני באמת לא חושב – ועד עכשיו אף אחד לא הוכיח אחרת – שזה מגביר תחלואה כי הם גם ככה מתכנסים אבל הם מתכנסים בלי מדריך ובלי פיקוח ובלי שאף אחד שם לב מה קורה אתם. אני חושב, לדעתי, שנכון מה שהעלה כאן שלומי קסטרו את האפשרות שאנחנו נקבע מראש שאם נגיע למספר מסוים של נדבקים, אז נפסיק את הפעילות אבל בואו ניתן לנוער להראות שהוא אחראי ולמדריכים שלו, גם בארגונים וגם בתנועות, ולהראות שאולי הם יודעים לעשות את זה.
אני קורא מכאן גם לשר גלנט וגם לשר אלקין. האחריות על הסיפור הזה נמצאת בידיים שלכם ואין שום סיבה בעולם שהכסף שהוקצה בשנים האחרונות לתנועות הנוער, לארגוני הנוער, למפעל שנת שירות האדיר שגם בו יצא לי לקחת חלק בעצמי, לקבוצות המחנכים – אין שום סיבה שהכסף הזה יישאר וייבלע במשרד החינוך ויעבור למשהו אחר. הוא צריך לעבור כפי שהוא היה עד עכשיו למשרד של אלקין כדי שהתקציב שלהם לא ייפגע. אני אומר לכם שאני מתכוון לעשות הכול, גם בוועדת הכספים, כדי שכל הכסף שצריך להגיע לתנועות ולארגוני הנוער יגיע אליהם.
תודה גדולה לכל מי שלקח חלק. תהיו שותפים להמשך הקרב הזה כי אנחנו בקרב וצריך לנצח בו. תודה רבה. אנחנו עוברים לדיון הבא.
הישיבה ננעלה בשעה 11:37.