פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
31
ועדת הכספים
14/07/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 92
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, כ"ב בתמוז התש"ף (14 ביולי 2020), שעה 12:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 14/07/2020
חוק הארכת תקופות ודחיית מועדים בענייני הליכי מס ומענקי סיוע (נגיף הקורונה החדש – הוראת שעה – תיקוני חקיקה), התש"ף–2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הארכת תקופות ודחיית מועדים בענייני הליכי מס ומענקי סיוע (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020 (מ/1309), של חברי הכנסת שלמה קרעי, מיקי לוי, מיכאל מלכיאלי, וליד טאהא, אופיר סופר ומיכל שיר סגמן – הכנה לקריאה שנייה ושלישית – בקשה לדיון מחדש
מוזמנים
¶
מירי סביון - משנה למנהל רשות המסים, משרד האוצר
שי אהרונוביץ - סמנכ"ל בכיר מיסוי מקרקעין, משרד האוצר
גיא גולדמן - עו"ד, ממונה חקיקה, רשות המסים, משרד האוצר
לילי אור - עו"ד, עוזרת ראשית מחלקה משפטית, רשות המסים, משרד האוצר
ליהי קושנר גינוסר - עו"ד, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רישום פרלמנטרי
¶
אירית שלהבת
הצעת חוק הארכת תקופות ודחיית מועדים בענייני הליכי מס ומענקי סיוע (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020, מ/1309 – הכנה לקריאה שנייה ושלישית – בקשה לדיון מחדש
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו עוברים לסעיף הבא בסדר היום: הצעת חוק הארכת תקופות ודחיית מועדים בענייני הליכי מס (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020.
כמעט סיימנו את הדיון בישיבה הקודמת. היה מדובר על כמה דברים שאנחנו מעבירים לישיבה הזאת, עם ניסוחים שהלשכה המשפטית שלנו תעשה עם רשות המסים, עם משרד האוצר.
אני רוצה לעבור על הנושאים שעומדים על הפרק.
הדבר הראשון היה דחיית תשלום קנסות. בניסוח שלנו, נדמה לי, כתוב: דחייה של שישה חודשים. מה אומרים ברשות המסים?
שי אהרונוביץ
¶
גיא גולדמן אמור להגיע לוועדה. אני עליתי בזום בנושא מיסוי המקרקעין. לגבי הקנסות גם מירי סביון אמורה לעלות. פשוט הם יודעים שהישיבה מתחילה ב-12:30.
שי אהרונוביץ
¶
לא אמרנו שאין. אמרתי רק שאנחנו בדקנו, במאי היו לנו 14,000 עסקאות. זה לאו דווקא עסקאות של דירות מגורים. אנחנו גם לא רואים כרגע ירידת מחירים.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, זה רלוונטי אבל לא רלוונטי עכשיו. אני רוצה לסיים את העניין הזה.
באיזה עניין אתה נמצא כאן?
שי אהרונוביץ
¶
על הארכות מועד של מיסוי מקרקעין. אני חושב שהגענו להסכמה, שכל מי שהתאריך האחרון שלו נופל מ-1 במרץ ועד 1 באוקטובר מקבל שבעה חודשים של דחייה.
שי אהרונוביץ
¶
יש גם את התקנות לגבי מי שיציג היתר בנייה תוך שנתיים, אז נתנו הארכה של 40 ימים. זה גם תקנות, שאני לא יודעת אם כבר הגיעו, אבל השר אמור לחתום עליהן ואז הן אמורות לבוא לוועדת הכספים. בזמנו ביקשתם שנביא גם את זה. זאת הדרישה של הקבלנים.
שי אהרונוביץ
¶
לגבי הארכות המועדים – זה סוכם בישיבה הקודמת.
מה שעוד הוועדה ביקשה מאיתנו בהתאם לבקשת הקבלנים, הרי מי שקונה קרקע משלם 6%, ואם תוך שנתיים הוא מציג היתר בנייה הוא מקבל 1% בחזרה. לכן ביקשו שגם בזה, היות ובתחילת הסגר, בתקופת מרץ–אפריל חלק מן הוועדות לא פעלו, למרות שלפי מינהל התכנון הוועדות כן המשיכו לפעול גם בימי הסגר הקשים, סוכם בסופו של דבר, כולל מול הקבלנים, שאנחנו ניתן דחייה. אנחנו למעשה לא נספור את התקופה שבין 23 במרץ ובין 2 במאי לגבי קבלת 1% בחזרה, התקופה של 40 הימים האלה לא תימנה במניין של השנתיים. זה גם סוכם. זה אמור להגיע בתקנות מס רכישה, על זה השר אמור לחתום וזה אמור להגיע לאישור הוועדה אחרי שהשר יחתום.
שי אהרונוביץ
¶
אני יודע שאתמול זה עבר ללשכת השר. אני לא יודע, גיא גולדמן יותר מעודכן, הוא תיכף יגיע. הוועדה ביקשה שזה יהיה ביחד אז טיפלנו בזה. זה טופל. גיא גולדמן, מן הסתם, ייכנס יותר לפרטים.
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את הישיבה. אני מתנצל על האיחור.
אני רוצה שנעשה את זה מהר, את כל הדברים שדיברנו עליהם בפעם הקודמת: דחיית תשלום קנסות. זה נמצא בנוסח ואתם הייתם צריכים להגיע להסכמה. ביקשנו חצי שנה, ומה אתם אומרים?
גיא גולדמן
¶
קודם כול, היו הסתייגויות של משרד המשפטים ונשלחנו לבדוק אם אנחנו בכלל יכולים לעמוד בסעיף דחיית קנסות. בדקנו, ערכנו את כל הבדיקות. יש מתווה לדחייה. התאריכים המקוריים היו סוף חודש יולי, בדומה לכל הדחיות שיש בחוק. אני לא זוכר שהתבקשה עוד דחייה נוספת.
גיא גולדמן
¶
עשינו גם עוד כמה דברים. הבאנו לוועדה היום כמה חיקוקים, עשינו הרבה דברים. היו הרבה נושאים לטיפול מבחינתנו.
היו"ר משה גפני
¶
אין לי זמן לטפל בזה. אנחנו ביקשנו חצי שנה. אתם אמרתם חודש. זה מה שהיה בישיבה הקודמת.
היו"ר משה גפני
¶
תקריאי. אני רוצה לסיים כבר את הסאגה הזאת.
אני מציע את הרביזיה. מי בעד אישור הרביזיה? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
ההצעה לרביזיה על הצעת חוק הארכת תקופות ודחיית מועדים בענייני הליכי מס (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020, אושרה.
היו"ר משה גפני
¶
הרביזיה נתקבלה.
הגענו להסכמה עם גיא גולדמן על הנושא הזה. תקראי בבקשה את נוסח הסעיף.
שיר שפר להד
¶
אני מקריאה את הסעיף שגובש עם משרד המשפטים.
"הארכת תקופות לעניין עיצומים כספיים וקנסות אזרחיים
55.
חל המועד לתשלום עיצום כספי או קנס אזרחי שהטיל המנהל מכוח חוק מס בתקופה שמיום 25 ביוני 2020 עד יום 30 בספטמבר 2020, ידחה המנהל את מועד תשלום העיצום או הקנס כך שהתקופה האמורה לא תבוא במניין, אם מי שהוטל עליו העיצום או הקנס הגיש בקשת לדחיית מועד התשלום; הודעה בדבר האפשרות להגיש בקשת דחייה כאמור תפורסם באתר האינטרנט של רשות המסים; בסעיף זה –
"חוק מס" – כהגדרתו בסעיף 1 לחוק המסים (קנס פיגורים), התשמ"א–1980;
"מועד לתשלום" – לרבות מועד לתשלום חלק מעיצום או מקנס שחולק לתשלומים;
"המנהל" – [כהגדרתו בפקודת מס הכנסה]."
זה לעניין דחיית הקנסות, שלושה חודשים, עד 30 בספטמבר.
גיא גולדמן
¶
חובות אבודים – פורסמו תקנות על ידי שר האוצר, כפי שאמרנו שנעשה. הן פורסמו ברשומות. זה משהו שטכנית לא מצריך את אישור הוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
טוב שאנחנו עורכים ישיבות...
חובות אבודים – פורסם. ביקשנו וזה בסדר.
מה באשר לדחיית הפעימות?
גיא גולדמן
¶
הפעימה הראשונה – לא הסכמנו בדיון הראשון. זה מבחינתנו אירוע שהסתיים. הן פקעו והיה מיצוי טוב שלהן. לגבי הפעימה השנייה הסכמנו וזה מופיע בדיוק כפי שמופיע בנוסח שלכם, עם הדחייה של המועדים.
היו"ר משה גפני
¶
עם הדחייה של המועדים כפי שקבענו בישיבה הקודמת. כלומר אנחנו צריכים לוותר לך על הפעימה הראשונה.
גיא גולדמן
¶
לגבי הפעימה השלישית יש לי שני עדכונים. קודם כול, הדחייה ל-15 בספטמבר שסוכמה בוועדה אושרה על ידי הממשלה שלשום, זה כבר בתוקף.
בנוגע למאי–יוני, חודשים ותקופות, פורסמה אתמול בסביבות חצות הצעת חוק גדולה למספר פעימות, לשבע תקופות זכאות. כל הנושא של מאי–יוני, ולא רק מאי–יוני אלא כל התקופות שאחרי יוני, הכול מופיע בהצעת החוק.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
ההארכה שלהם היא עד מחר. יש להם בסך הכול מ-2 ביולי, שאז פתחו להם את זה, עד 15 ביולי. לא אזוז בלי זה. אבקש מהרב גפני להתעקש על העניין הזה. יש פה תושבי חוץ, שנתנו להם עד מחר. אחר כך מה יקרה? תגיד: אני לא יכול לעשות הארכה אחרי שכבר היה ביטול. אני כרגע רוצה הארכה של זה לפחות כפי שנתנו לאחרים, בזמנים האלה, שזה בערך חודשיים שנשאר להם, לתת להם את ההארכה הזאת. ובפעימה השלישית הם בכלל לא אמורים לקבל. אני לא מבין את הדבר הזה. הם הרי משלמים מסים כמו כל תושב אחר בארץ.
גיא גולדמן
¶
למיטב ידיעתי כל הזנבות שיש לפעימה הראשונה מטופלות עדיין על ידי רשות המסים. אני לא מכיר שאין טיפול.
גיא גולדמן
¶
מיקי לוי, ראית את הצעת החוק שפורסמה אתמול בלילה? אני חושב שאפשר להגיד הכול, אבל אי אפשר להגיד שזה לא מטופל.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הבוס שלך יודע. ערן יעקב יודע במה מדובר. הוא טיפל בזה בשביל לפתוח את זה בכלל. הוא פתח את זה לעשרה ימים. זה לא מספיק. הדחייה תהיה לעוד חודשיים.
גיא גולדמן
¶
אני לא זוכר. לא הספקנו לבדוק. היום אנחנו בדיון הרביעי על הצעת החוק הזאת, לדעתי, ושמעתי על זה בפעם הראשונה בדיון הקודם.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה פעם רביעית. כשערן יעקב היה פה העליתי את זה. אתם לא יכולים להגיד שזה לא שמע וזה כן שמע.
גיא גולדמן
¶
היו לנו הרבה נושאים פתוחים. לכולם עשינו מאמץ להביא מענה: למס רכישה, לעולים, לחובות אבודים, לדחיית הפעימה השלישית, להארכת הפעימה השנייה. שורה של נושאים שנתנו להם מענה, בנוסף לקיצוצים שעשינו בחוק. פה אין תשובה שלילית. אני פשוט לא מכיר את זה ולא יכול להתייחס לזה. אני לא חושב שתהיה בעיה כי אני יודע שכל מיני מקרים חריגים מטופלים בפעימה הראשונה ברשות המסים. אני יודע את זה בוודאות כי אני בקשר עם אנשי התפעול.
היו"ר משה גפני
¶
ההחלטה שלנו היא לדחות את זה בחודשיים. אתם תבואו לפה הרבה עכשיו. תגידו אם אפשר או אי אפשר. אנחנו מחליטים לדחות את זה בחודשיים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
יש הבדל. הפעימה הראשונה שאתה מבקש שלא תיכנס כבר נגמרה. פה לגבי תושבי חוץ זה עדיין לא נגמר, רק מחר ייגמר. ואז מה תגיד לי? מחר תגיד לי: אתה רוצה עוד פעם לפתוח לי את זה? ומה יהיה? אנחנו יודעים. אני רוצה שתבין. אתה מדבר על פעימה ראשונה, שאמרת שנגמרה כבר ב-2 בחודש, אתה לא יכול לפתוח את זה כי אז תהיה חשוף לכל מיני תביעות.
היו"ר משה גפני
¶
גם אליי הגיעו פניות, פרט למה שינון אזולאי העלה. זה פשוט לא לעניין. זה בדיוק מענק הקורונה שחל על תושבי חו"ל, שאנחנו רוצים את הדחייה הזאת. אתה אומר שלא לשים את זה. בסדר, אבל אנחנו מחליטים שדוחים את זה בחודשיים.
היו"ר משה גפני
¶
לך ותבדוק. אם תהיה בעיה ואתם לא תוכלו לדחות את זה בחודשיים – תחזור לפה ותגיד. אתם הרי מגיעים עכשיו לוועדה.
גיא גולדמן
¶
אתם יכולים לעשות את מה שאתם רוצים, אבל אני מבקש לא להכניס דברים שאני לא יודע את ההשלכות שלהם ואני לא יודע מה המשמעות שלהם.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אבל זה לא נכון, זה לא הכי חדש. למה אתה אומר דברים לא מדויקים? היה פה ערן יעקב, כבר מן הישיבה הראשונה דיברנו על העניין הזה. אתה לא יכול להגיד שזה עלה לראשונה בישיבה הקודמת.
גיא גולדמן
¶
בימים האחרונים עשינו מאמץ גדול להביא הצעת חוק על הפעימות הנוספות, לתקופות זכאות. הרבה מאוד אנשים עבדו ימים רצופים ולא הספקנו.
היו"ר משה גפני
¶
ינון אזולאי, אני מציע שנקבל את התשובה שלו. אנחנו רוצים תשובה על זה, שיבדוק את זה בתוך כמה ימים וייתן לנו תשובה על הדחייה של החודשיים. אם תיתן על זה תשובה שלילית - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
גיא, אני מכבד מאוד את העבודה שלכם ואני יודע שאתם עושים את כל מה שאתם יכולים אבל לא יכול להיות שמבקשים – אני לא בא להצביע והולך. אני לומד חומר ומבקש. דיברתי עם ערן יעקב ועם העוזר שלו ודיברתי איתך. אתה לא יכול להגיד שזו פעם ראשונה שזה עולה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
הבעיה גדולה יותר. פה אתה נותן להם עד מחר. הרב גפני, חשוב לי שתבין את הבעיה. הרי למה עכשיו הם לא רוצים להאריך את הפעימה הראשונה? הם אומרים שהיא כבר נגמרה, הסתיימה, אי אפשר להאריך את מה שהסתיים כי אז יבואו אליהם בתביעות. נכון? זו הסיבה שלהם. זה מה שיקרה עם הפעימה הזאת לתושבי חוץ כי מחר זה נגמר להם. מה יהיה?
גיא גולדמן
¶
אני רוצה להבהיר: אין פעימה נפרדת או הסדרה משפטית נפרדת לתושבי חוץ. הם חלק מן הפעימה הראשונה או הפעימה השנייה או מן המענקים הבאים, לפי העניין. יכול להיות שניתנה תשובה לגבי עניין מסוים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, אתה טועה, אני בדקתי את זה. אתה יודע מה ההבדל ביני ובינך? אני בדקתי ואתה עדיין לא בדקת את זה.
גיא גולדמן
¶
יכול להיות שאפשר לטפל בזה, לתת לזה מענה, ככל שיש בעיה, אולי אין בעיה, אבל אם יש בעיה יכול להיות שאפשר לתת לה מענה.
היו"ר משה גפני
¶
אומר ינון אזולאי, כמו שאתה לא רוצה לדבר על הפעימה הראשונה שכבר עברה, תבוא בעניין הזה ותגיד: מחר זה נגמר אז ממילא כבר אי אפשר לטפל בזה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
זה לא נגמר. זה ייגמר מחר, ב-15 ביולי. נשאר להם עד מחר. האריכו להם את זה מ-2 ביולי ועד 15 ביולי. לא האריכו להם אלא פתחו להם את זה רק אז.
גיא גולדמן
¶
מבחינה משפטית הדבר הזה פקע. אם היה טיפול מנהלי שהוארך אולי אפשר להאריך את הטיפול המנהלי, אבל החוק כבר פקע. לכן אם מישהו היה רוצה להחמיר ולהגיד: פקע ואני לא רוצה להתעסק בזה, הוא היה יכול להגיד את זה כבר שלשום.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
את זה, ואת הפעימה השלישית שלהם, שלא הכנסתם אותם. זה חשוב מאוד. שלא נגיע לכאן בעוד חודש ואז יאמרו שוב שאין להם מה לעשות.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו נקיים על זה דיון נפרד. בסדר.
מה באשר לפריסת תשלומים? גם לזה אתם מתנגדים. ינון אזולאי ביקש.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני רק אומר לפרוטוקול, ואבקש גם מהחברים הנוכחים פה: הצעת חוק בעניין פריסת תשלומים מוכנה אצלי ואני מבקש מהרב גפני ומיקי לוי להוביל אותה ביחד איתי. הדבר הזה חשוב.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש לי עוד שאלה אליו, בבקשה. גיא, תגיד, פורסם שהולכים להקדים את הפחתת מס הרכישה להיום, אלא אם כן זה לא נכון. כבר כמה שבועות שכל השוק קופא כי כולם מחכים להפחתה. זה יוצר בלגן. האם ההפחתה הייתה אמורה להיות היום? אז בואו נצא בהצהרה לציבור הרחב, שיידע.
גיא גולדמן
¶
האם מדובר על הקדמת הפקיעה של הוראת השעה עם המס הגבוה שאמור להיות עד סוף השנה? על זה מדובר?
גיא גולדמן
¶
הפחתה של מס הרכישה אני לא מכיר. אני מכיר, יש מס רכישה גבוה למשקיעים, שהוא בהוראת שעה עד לסוף השנה הזאת. יש שיח סביב הנושא הזה כי הוא אמור לפקוע בסוף השנה.
היו"ר משה גפני
¶
לא לדבר אלא להביא תשובה. יש דברים שאני מקבל את ההיגיון שבהם, אבל יש דברים – מה שינון אזולאי אומר הגיוני לחלוטין.
היו"ר משה גפני
¶
דרך אגב, עם פריסת התשלומים אני איתך לגמרי, הוא הזכיר לי עכשיו. אני עכשיו מטפל בפריסת תשלומים של אדם מסכן וקיבלתי תשובה שלילית.
על הבקשה של ינון תהיה תשובה חיובית. אם לא תהיה על זה תשובה חיובית - - -
שיר שפר להד
¶
פרק ב': מענק סיוע לעצמאים ולשכירים בתקופת ההתמודדות עם נגיף הקורונה
"6. בתקופה שמיום פרסומו של חוק זה ועד יום י"א באלול התש"ף (31 באוגוסט 2020), יקראו את חוק להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מענק עבודה), התשס"ח–2007, כך:
(1) בסעיף 1(א), ברישה, בסופה יבוא "למעט בפרק ג'2";
פרק ג'2: מענק סיוע לעצמאי – פעימה שנייה, ומענק סיוע לשכיר בעל שליטה, בתקופת ההתמודדות עם נגיף הקורונה
הגדרות – פרק ג'2
18יא.
בפרק זה –
"בן זוג" – כמשמעותו בחוק מיסוי מקרקעין;
"הכנסה חודשית ממוצעת מעסק" – סכום ההכנסה החייבת מעסק לשנת 2018, ולגבי עצמאי בעל עסק חדש – סכום ההכנסה החייבת מעסק לשנת 2019, מחולק במספר החודשים שבהם עסק העצמאי בעסק או במשלח יד בשנת 2018 או 2019, לפי העניין;
"הכנסה חייבת" – הכנסה לאחר הניכויים שהותרו ממנה לפי כל דין ולפני הקיזוזים והפטורים שהותרו ממנה לפי כל דין, למעט רווח הון;
"הכנסה חייבת מעסק" – הכנסה חייבת לפי סעיף 2(1) לפקודה שהיא הכנסה מיגיעה אישית, לרבות דמי לידה המשתלמים לפי סימן ג' בפרק ג' לחוק הביטוח הלאומי וגמלה לשמירת היריון המשתלמת לפי סימן ה' בפרק ג' לחוק האמור, ולרבות תגמול בעד ימי שירות במילואים המשתלם לפי פרק י"ב לחוק הביטוח הלאומי;
"הכנסה מיגיעה אישית" – כמשמעותה בפקודה, למעט הכנסה המנויה בפסקאות (1) עד (7) להגדרה "הכנסה מיגיעה אישית" בפקודה;
"הכנסת עבודה" – הכנסת עבודה לפי סעיף 2(2) לפקודה, לרבות דמי לידה המשתלמים לפי סימן ג' בפרק ג' לחוק הביטוח הלאומי וגמלה לשמירת היריון המשתלמת לפי סימן ה' בפרק ג' לחוק האמור, ולרבות תגמול בעד ימי שירות במילואים המשתלם לפי פרק י"ב לחוק הביטוח הלאומי;
"הכנסת עבודה חודשית ממוצעת" – סכום הכנסת עבודה בשנת 2018 ששילמה חברת מעטים לשכיר בעל שליטה בה, ולגבי שכיר בעל שליטה בחברת מעטים חדשה – סכום הכנסת העבודה כאמור בשנת 2019, מחולק במספר החודשים שבהם עבד השכיר בעל השליטה בחברה בשנת 2018 או 2019, לפי העניין;
"חברת מעטים" – חברה תושבת ישראל שהיא חברת מעטים כמשמעותה בסעיף 76 לפקודה, אשר עסקה בעסק או במשלח יד במהלך התקופה הקובעת, לפחות;
"חברת מעטים חדשה" – חברת מעטים שמתקיים לגביה אחד מאלה:
(1) היא החלה לעסוק בעסק או במשלח יד בשנת 2019;
(2) היא החלה לעסוק בעסק או במשלח יד בשנת 2018 ובאותה שנה לא שילמה החברה הכנסת עבודה לשכיר בעל שליטה בה;"
אני בעצם מקריאה את תקנות שעת החירום שפורסמו בחוק לעידוד מענק עבודה. אנחנו מכניסים אותן עכשיו בשינוי.
גיא גולדמן
¶
נכון. כל הפעימה השנייה תוכנס. יש שינוי אחד: במועד הגשת תביעה, שהוארך עד ל-7 באוגוסט, כפי שהוסכם בוועדה.
שיר שפר להד
¶
נכון. נגיע לשם.
אני מורידה את ההגדרה "חוק הביטוח הלאומי" כי כבר יש קיצור לחוק הזה בתוך הצעת החוק.
""חוק מיסוי מקרקעין" – חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג–1963;
"חוק מס ערך מוסף" – חוק מס ערך מוסף, התשל"ו–1975;
"מחזור עסקאות" – כמשמעותו בהגדרה "מחזור עסקאות של עוסק" בחוק מס ערך מוסף;
"המנהל" – כהגדרתו בפקודה;
"ניכויים" – כהגדרתם בהגדרת "הכנסה מעסק או ממשלח יד" בסעיף 1;"
את ההגדרה ""הפקודה" – פקודת מס הכנסה" אני לא מכניסה כי יש כבר קיצור בהצעת החוק.
""עצמאי" – יחיד שהוא תושב ישראל, שעסק בעסק או במשלח יד במהלך ששת החודשים שקדמו לחודש אפריל 2020, לפחות;
"עצמאי בעל עסק חדש" – עצמאי שמתקיים בו אחד מאלה:
(1) הוא החל לעסוק בעסק או במשלח יד בשנת 2019;
(2) הוא החל לעסוק בעסק או במשלח יד בשנת 2018, והיו לו בשנה זו הפסדים לפי סעיף 28(א) לפקודה;
"רווח הון" – כהגדרתו בסעיף 88 לפקודה, לרבות שבח כמשמעותו לפי סעיף 6 לחוק מיסוי מקרקעין;
"שכיר בעל שליטה", בחברת מעטים – יחיד שמתקיימים לגביו שניים אלה:
(1) במהלך התקופה הקובעת, לפחות, הוא היה בעל שליטה כהגדרתו בסעיף 32(9)(א)(3) לפקודה בחברת המעטים, והחזיק במניות החברה;
(2) בכל אחד מששת החודשים שקדמו לחודש מרס 2020, לפחות, שולמה לו הכנסת עבודה על ידי חברת המעטים שהוא בעל שליטה בה;
"תושב ישראל" – כהגדרתו בפקודה, לרבות אזרח ישראלי כהגדרתו בסעיף 3א לפקודה שהוא תושב אזור כהגדרתו בסעיף האמור;
"התקופה הקובעת" – התקופה שמיום ב' בתשרי התש"ף (1 באוקטובר 2019) עד יום הגשת התביעה למענק לפי סעיף 18יז.
מענק סיוע לעצמאי
18יב.
עצמאי שבשנת 2019 מלאו לו 20 שנים או יותר יהיה זכאי למענק לפי הוראות פרק זה, לשם סיוע בתקופת ההתמודדות עם נגיף הקורונה (בפרק זה – מענק סיוע לעצמאי), אם מתקיימים לגביו כל אלה:
(1) הכנסתו החייבת לשנת המס 2018, ולעניין עצמאי בעל עסק חדש – הכנסתו החייבת לשנת המס 2019, אינה עולה על 1,000,000 שקלים חדשים; הייתה לעצמאי ולבן זוגו הכנסה חייבת שאינה הכנסה מיגיעה אישית, יראו, לעניין פסקה זו, מחצית מאותה הכנסה חייבת כהכנסה חייבת של כל אחד מבני הזוג;
(2) הכנסתו החודשית הממוצעת מעסק עולה על 714 שקלים חדשים;
(3) מחזור עסקאותיו בתקופה שמיום ה' באדר התש"ף (1 במרס 2020) עד יום ח' בתמוז התש"ף (30 ביוני 2020) נמוך ממחזור עסקאותיו באותה תקופה בשנת 2019 (בפסקה זו – מחזור הבסיס בשנת 2019), בסכום העולה על 25% ממחזור הבסיס בשנת 2019; לעניין עצמאי שהחל לעסוק בעסק או במשלח יד לאחר יום כ"ד באדר א' התשע"ט (1 במרס 2019) יראו את מחזור הבסיס בשנת 2019 כמחזור עסקאותיו מיום תחילת העיסוק כאמור עד יום ד' באדר התש"ף (29 בפברואר 2020), מחולק במספר חודשי העיסוק כאמור ומוכפל ב-4;
(4) לא מתקיימים לגביו בשנת המס 2018, ולעניין עצמאי בעל עסק חדש – בשנת המס 2019, הסייגים הקבועים בסעיף 17א, בשינויים המחויבים;
(5) הוא הגיש עד מועד הגשת התביעה למענק לפי סעיף 18יז דוח לפי סעיף 131 לפקודה לשנת המס 2018, ולעניין עצמאי בעל עסק חדש – הוא הגיש דוח כאמור לשנת המס 2019, והכול אם היה חייב בהגשת דוח כאמור לשנות המס האמורות, לפי העניין, בהתאם להוראות הפקודה;
(6) הוא הגיש דוח תקופתי לפי סעיפים 67 או 67א, לפי העניין, לחוק מס ערך מוסף, לתקופות הדיווח המנויות בפסקה (3) או הצהרה לפי תקנה 15 לתקנות מס ערך מוסף (רישום), התשל"ו–1976, לשנת 2020 (בפסקה זו – הצהרת עוסק פטור), לפי העניין, אם היה חייב בהגשתם לפי חוק מס ערך מוסף; להצהרת עוסק פטור תצורף הצהרה על קיום התנאי האמור בפסקה (3).
מענק סיוע לשכיר בעל שליטה בחברת מעטים
18יג.
שכיר בעל שליטה שבשנת 2019 מלאו לו 20 שנים או יותר יהיה זכאי למענק לפי הוראות פרק זה, לשם סיוע בתקופת ההתמודדות עם נגיף הקורונה (בפרק זה – מענק סיוע לשכיר בעל שליטה), אם מתקיימים לגביו כל אלה:
(1) סכום הכנסתו החייבת לשנת המס 2018 בצירוף חלק הכנסתה החייבת של חברת המעטים שבה הוא בעל שליטה בשנה זו, השווה לחלקו היחסי, במישרין או בעקיפין, בקבלת זכויות לרווחים בחברה (בסעיף זה – הכנסה חייבת לשכיר בעל שליטה), ולעניין שכיר בעל שליטה בחברת מעטים חדשה – הכנסתו החייבת של השכיר בעל השליטה לשנת המס 2019, אינה עולה על 1,000,000 שקלים חדשים; הייתה לשכיר בעל שליטה ולבן זוגו הכנסה חייבת שאינה הכנסה מיגיעה אישית, יראו, לעניין פסקה זו, מחצית מאותה הכנסה חייבת כהכנסה חייבת של כל אחד מבני הזוג;
(2) הכנסת העבודה החודשית הממוצעת שלו עולה על 714 שקלים חדשים;
(3) מחזור עסקאותיה של חברת המעטים שבה הוא בעל שליטה, בתקופה שמיום ה' באדר התש"ף (1 במרס 2020) עד יום ח' בתמוז התש"ף (30 ביוני 2020), נמוך ממחזור עסקאותיה באותה תקופה בשנת 2019 (בפסקה זו – מחזור הבסיס בשנת 2019), בסכום העולה על 25% ממחזור הבסיס בשנת 2019; לעניין חברה שהחלה לעסוק בעסק או במשלח יד לאחר יום כ"ד באדר א' התשע"ט (1 במרס 2019), יראו את מחזור הבסיס בשנת 2019 כמחזור עסקאותיה מיום תחילת העיסוק כאמור עד יום ד' באדר התש"ף (29 בפברואר 2020), מחולק במספר חודשי העיסוק כאמור ומוכפל ב-4;
(4) לא מתקיימים לגבי חברת המעטים שבה השכיר הוא בעל שליטה, בשנת המס 2018, ולעניין חברת מעטים חדשה – בשנת המס 2019, הסייגים הקבועים בסעיף 17א, בשינויים המחויבים;
(5) חברת המעטים והשכיר בעל השליטה בה, הגישו עד מועד הגשת התביעה למענק לפי סעיף 18יז, דוח לפי סעיף 131 לפקודה לשנת המס 2018, ולעניין חברת מעטים חדשה – הגישו דוח כאמור לשנת המס 2019, בהתאם להוראות הפקודה;
(6) חברת המעטים שבה השכיר הוא בעל שליטה הגישה דוח תקופתי לפי סעיפים 67 או 67א, לפי העניין, לחוק מס ערך מוסף, לתקופות הדיווח המנויות בפסקה (3);
((7)
(א) על פי הדיווח החודשי שהוגש למוסד לביטוח לאומי הוא היה בעל שליטה בחברה מסוימת כמשמעותו בסעיף 6ב לחוק הביטוח הלאומי, בתקופה שמיום ב' בתשרי התש"ף (1 באוקטובר 2019) עד יום ד' באדר התש"ף (29 בפברואר 2020), לפחות, והוא לא זכאי לדמי אבטלה או למקדמה על חשבון דמי אבטלה כאמור, בעד הכנסותיו כבעל שליטה באותה חברה, לגבי התקופה שמיום ב' בתשרי התש"ף (1 באוקטובר 2019) עד יום ו' באייר התש"ף (30 באפריל 2020), רק בשל הוראות סעיף 6ב לחוק הביטוח הלאומי.
(ב) המנהל רשאי לדרוש מהמוסד לביטוח לאומי מידע לצורך בדיקת התקיימות התנאי האמור בפסקת משנה (א); אדם שהגיע אליו מידע לפי סעיף זה, לא יעשה שימוש במידע אלא למטרת בדיקת התקיימות התנאי האמור; המידע יימחק עם תום הצורך בו."
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
כשתגיעו למס רכישה תפנו את תשומת ליבנו. לא רציתי להפריע לך. יש לי שם בקשה. אני רוצה לנסות לעשות את זה מסוף יוני. כולה חודש. כי יש אנשים שעשו הסכם מותנה במס רכישה.
שיר שפר להד
¶
"סכום המענק לעצמאי
18יד.
מענק סיוע לעצמאי יהיה בסכום השווה למכפלת 0.7 בסכום הכנסתו החודשית הממוצעת מעסק, אך לא יותר מ-10,500 שקלים חדשים; ואולם לגבי עצמאי אשר הכנסתו החודשית הממוצעת מעסק עולה על 40,000 שקלים חדשים, יופחת מהסכום האמור סכום השווה למכפלת 0.173 בסכום שבו עולה הכנסתו החודשית הממוצעת מעסק על 40,000 שקלים חדשים."
היו"ר משה גפני
¶
קבוצת ימינה לא נמצאת אז אני מבקש שתיתני להם רשות דיבור. וישראל ביתנו? כמה הסתייגויות הם הגישו? אני לא רוצה להפיל את זה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
כפי שמציע היושב-ראש, תני לכל אחד רשות דיבור במליאה, ושלום על ישראל. הרי זו כוונתם.
היו"ר משה גפני
¶
כן. הם לא פה אז אני לא צריך להצביע. מיקי לוי, אתה רוצה רשות דיבור במליאה? ינון אזולאי?
שיר שפר להד
¶
אני ממשיכה להקריא.
"תוספת לעסק קטן
18טו.
(א) עצמאי שממוצע מחזור עסקאותיו לחודש עולה על 1,500 שקלים חדשים ואינו עולה על 25,000 שקלים חדשים, ומתקיימים לגביו התנאים המפורטים להלן, יהיה זכאי לתוספת בסכום כאמור בסעיף קטן (ב) (בפרק זה – תוספת לעסק קטן או תוספת):
(1) מחזור עסקאותיו בחודשים מרס ואפריל בשנת 2020 נמוך ממחזור עסקאותיו באותם חודשים בשנת 2019 (בפסקה זו – מחזור הבסיס בשנת 2019) בסכום העולה על 25% ממחזור הבסיס בשנת 2019; לעניין עצמאי שהחל לעסוק בעסק או במשלח יד לאחר יום כ"ד באדר א' התשע"ט (1 במרס 2019) יראו את מחזור הבסיס בשנת 2019 כמחזור עסקאותיו מיום תחילת העיסוק כאמור עד יום ד' באדר התש"ף (29 בפברואר 2020), מחולק במספר חודשי העיסוק כאמור ומוכפל ב-2;
(2) הוא הגיש דוח תקופתי לפי סעיפים 67 או 67א, לפי העניין, לחוק מס ערך מוסף, לתקופות הדיווח המנויות בפסקה (1) או הצהרה לפי תקנה 5 לתקנות מס ערך מוסף (רישום), התשל"ו–1976, לשנת 2020 (בפסקה זו – הצהרת עוסק פטור), לפי העניין, אם היה חייב בהגשתם לפי חוק מס ערך מוסף; להצהרת עוסק פטור תצורף הצהרה על קיום התנאי האמור בפסקה (1).
(ב) סכום התוספת לעסק קטן לפי סעיף קטן (א) יהיה כמפורט להלן, לפי העניין:
(1) לגבי עצמאי שממוצע מחזור עסקאותיו לחודש עולה על 1,500 שקלים חדשים אך אינו עולה על 8,333 שקלים חדשים – 700 שקלים חדשים;
(2) לגבי עצמאי שממוצע מחזור עסקאותיו לחודש עולה על 8,333 שקלים חדשים אך אינו עולה על 16,667 שקלים חדשים – 1,875 שקלים חדשים;
(3) לגבי עצמאי שממוצע מחזור עסקאותיו לחודש עולה על 16,667 שקלים חדשים אך אינו עולה על 25,000 שקלים חדשים – 3,025 שקלים חדשים.
(ג) בסעיף זה, "ממוצע מחזור עסקאות לחודש" – מחזור עסקאות לשנת 2019, מחולק במספר חודשי הפעילות.
(ד) על זכאות לתוספת לעסק קטן לא יחולו התנאים הקבועים בסעיף 18יב.
(ה) עצמאי לא יהיה זכאי לתוספת לעסק קטן אם מתקיימים לגביו בשנת המס 2019 הסייגים האמורים בסעיף 17א, בשינויים המחויבים.
סכום המענק לשכיר בעל שליטה
18טז.
(א) מענק סיוע לשכיר בעל שליטה יהיה בסכום השווה למכפלת 0.7 בסכום הכנסת עבודה חודשית ממוצעת לשכיר בעל שליטה (בסעיף זה – הכנסת עבודה חודשית ממוצעת); ואולם לגבי שכיר בעל שליטה אשר הכנסת העבודה החודשית הממוצעת שלו עולה על 40,000 שקלים חדשים, יופחת מהסכום האמור סכום השווה למכפלת 0.173 בסכום שבו עולה הכנסת העבודה החודשית הממוצעת שלו על 40,000 שקלים חדשים.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), מענק סיוע לשכיר בעל שליטה לא יעלה על הסכום הנמוך מבין אלה:
(1) 10,500 שקלים חדשים;
(2) סכום המענק שלו היה זכאי השכיר לפי סעיף 18יד אילו היו רואים בהכנסת העבודה החודשית הממוצעת שלו, אשר נצמחה לו בשנת 2018 או 2019, לפי העניין, מחברת מעטים אחת או יותר שבה היה בעל שליטה, הכנסה חודשית ממוצעת מעסק שנצמחה אצלו באותה תקופה, בשינויים המחויבים.
תביעה למענק או לתוספת
18יז.
(א) עצמאי או שכיר בעל שליטה יגיש למנהל בתוך - - -"
במקור נאמר "70 ימים". אנחנו ביקשנו: "עד ליום 7 באוגוסט". לכן משנים פה, במקום "70 ימים" יבוא "97 ימים". זה הארכת המועד להגשת הבקשה של הפעימה השנייה.
"(א) עצמאי או שכיר בעל שליטה יגיש למנהל בתוך 97 ימים מיום ט' באייר התש"ף (3 במאי 2020), תביעה למענק סיוע לעצמאי, לתוספת לעסק קטן או למענק סיוע לשכיר בעל שליטה, לפי העניין.
(ב) תביעה לפי סעיף זה, תוגש בטופס מקוון שקבע המנהל ותכלול את הפרטים הדרושים לשם בחינת עמידתו של העצמאי או השכיר בעל שליטה, לפי העניין, בתנאים לקבלת המענק או התוספת ולשם תשלום המענק או התוספת בהתאם להוראות פרק זה.
קביעת זכאות למענק או לתוספת
18יח.
(א) הגיש עצמאי או שכיר בעל שליטה, למנהל, תביעה לפי סעיף 18יז, יקבע המנהל בהקדם ולא יאוחר מתום 5 ימים ממועד הגשת התביעה, את זכאותו של העצמאי או של השכיר בעל שליטה למענק או לתוספת, ואת סכומם.
(ב) המנהל רשאי, ביוזמתו או לפי דרישת העצמאי או השכיר בעל שליטה, לתקן את קביעתו כאמור בסעיף זה, אם התגלו עובדות חדשות או אם מצא כי נפלה טעות בקביעה זו.
תשלום המענק או התוספת
18יט.
נקבעה זכאותו של עצמאי או של שכיר בעל שליטה למענק סיוע לעצמאי, לתוספת לעסק קטן או למענק סיוע לשכיר בעל שליטה, ישולמו המענק או התוספת כאמור בהקדם ולא יאוחר מתום 5 ימים ממועד קביעת הזכאות כאמור בסעיף 18יח, באמצעות רשות המסים בישראל, או באמצעות משרד ממשלתי אחר אם ניתנה לכך הסכמה מאת המנהל, מאת השר הממונה על המשרד הממשלתי ומאת המנהל הכללי של אותו משרד, על ידי זיכוי חשבון הבנק של העצמאי או השכיר בעל שליטה שפרטיו היו בידי המנהל או בידי המשרד הממשלתי, לפי העניין, ואושרו על ידי העצמאי או השכיר בעל שליטה.
השגה וערעור
18כ.
סעיפים 10 ו-11 יחולו, בשינויים המחויבים, לגבי מענק סיוע לעצמאי, תוספת לעסק קטן או מענק סיוע לשכיר בעל שליטה.
תשלום ביתר
18כא.
סעיף 13 יחול, בשינויים המחויבים, לגבי מענק סיוע לעצמאי, תוספת לעסק קטן או מענק סיוע לשכיר בעל שליטה.
תשלום בחסר
18כב.
סעיף 14 יחול, בשינויים המחויבים, לגבי מענק סיוע לעצמאי, תוספת לעסק קטן או מענק סיוע לשכיר בעל שליטה.
דין מענק או תוספת
18כג.
(א) על אף הוראות כל דין, מענק סיוע לעצמאי, תוספת לעסק קטן או מענק סיוע לשכיר בעל שליטה, לא ייחשבו כהכנסה לעניין החיקוקים האמורים בסעיף 16(א), למעט לעניין הפקודה.
(ב) מענק סיוע לעצמאי, תוספת לעסק קטן או מענק סיוע לשכיר בעל שליטה לא ייחשבו כחלק ממחיר עסקאותיו של עוסק לפי סעיף 12 לחוק מס ערך מוסף.
(ג) סעיף 16(ב) יחול, בשינויים המחויבים, לגבי מענק סיוע לעצמאי, תוספת לעסק קטן או מענק סיוע לשכיר בעל שליטה."
עכשיו בגלל שהכנסנו את התקנות האלה פה אז אני צריכה לבטל את התקש"ח. יש פה את סעיף 7 שמופיע בהצעת החוק.
"ביטול תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש) (מענק סיוע לעצמאים ולשכירים בעלי שליטה בחברת מעטים)
*7.
תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש) (מענק סיוע לעצמאים ולשכירים בעלי שליטה בחברת מעטים), התש"ף–2020 – בטלות."
הכנסנו את התקנות לפה, זה ל-97 ימים, עד 7 באוגוסט.
שיר שפר להד
¶
התקנות לגבי חובות אבודים נשלחו.
אזכיר שהפעימה השלישית, ניתן להגיש את הבקשה עד ליום 15 בספטמבר.
גיא גולדמן
¶
הנושא של הפעימה השלישית כבר אושר ולכן אין צורך שזה יהיה בחקיקה. הממשלה אישרה את זה שלשום.
הנושא של חובות אבודים, לא צריך שיהיה בחקיקה כיוון שהשר פרסם הבוקר.
גיא גולדמן
¶
כן. דיברתי עם הגורמים הרלוונטיים. יש פניות מן הסוג שציינת שמטופלות ויינתן חודש נוסף לגביהן.
גיא גולדמן
¶
אי אפשר. זה בחקיקה. כל הדבר הזה כבר פקע. במקרים המתאימים אנחנו יודעים לטפל בפניות מסוימות שהטיפול בהן התחיל בתקופה הרלוונטית, לסיים את הטיפול כדי שאנשים ימצו את הזכויות שלהם ויקבלו את המענק.
גיא גולדמן
¶
אני יכול להבטיח לך שאם יהיה צורך, כפי שנתנו עכשיו ארכה של חודש, ניתן פרק זמן נוסף. אנחנו רוצים שכל מי שמגיע לו יקבל את זה. פה האינטרס משותף.
היו"ר ינון אזולאי
¶
עד עכשיו היו להם 15 ימים, לא כמו לכולם. חשוב שתבין את זה. אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שהם קיבלו רק 15 ימים.
היו"ר ינון אזולאי
¶
אני רק אומר לפרוטוקול, שגם בפעימה השלישית תושבי חוץ צריכים להיכלל. בעצם הם תושבי הארץ שמשלמים מסים והכול. כפי שהם מקבלים בפעימה הראשונה והשנייה, אין שום סיבה שבפעימה השלישית הם לא יקבלו את זה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
הוא הראה לי שזה הרבה יותר טוב ממה שרציתי. רציתי עד סוף יוני, אבל למעשה זה מתחיל מ-1 במרץ, ההפחתה של מס הרכישה.
אייל לב ארי
¶
התקופה בין 1 במרץ ל-1 באוקטובר לא תבוא במניין התקופות לגבי הדירות היחידות למיניהן, שחלופים או דברים אחרים, אם מועדי הסיום חלים באותה תקופה.
גיא גולדמן
¶
זה לא בחקיקה. ניתן את זה כפי שנתנו עד עכשיו, ניתן חודש נוסף. זה לא קשור לחוק. כפי שאמר לך מי שפנית אליו, שזה יטופל, אז אנחנו נטפל.
גיא גולדמן
¶
אלה טיפולים פרטניים שהחלו עוד קודם והם עכשיו מטופלים. כל מה שדיברת עם ערן יעקב ואמרו לך שיינתנו עוד מספר ימים, ביררתי ויינתן מענה לחודש נוסף. אני אומר לך פה בוועדה.
היו"ר ינון אזולאי
¶
אני מבין אותך, אבל אני לא מבין למה אתה לא רוצה שזה יתווסף. מה זה משנה לך? אתה אומר שזה פקע. אני אומר לך שזה לא פקע כי עובדה שזה קיים. זה אפילו יום אחד לא פקע. הם מראש נתנו את זה, כלומר ביום האחרון שזה הגיע הם הוסיפו את זה לעשרה ימים.
שיר שפר להד
¶
אם אני מבינה נכון את מה שגיא אומר, הפעימה הראשונה פקעה כבר בתחילת יוני. אתה מדבר על עניין הוספת עשרה ימים.
היו"ר ינון אזולאי
¶
היה מקרה של תושבי חוץ וכמו כולם זה פקע להם ב-2 ביוני. פתחו להם את זה רק בתחילת החודש הזה, ב-2 ביולי, בשל כל מיני סיבות בירוקרטיות זה לא נפתח, ואם לא היינו מבקשים גם זה לא היה קורה, ואז פתחו להם את זה עד 15 ליולי. כלומר על פי המצב כרגע זה לא פקע. את אומרת "פקע" כי כל הפעימה הראשונה פקעה.
שיר שפר להד
¶
נכון, וכפי שגיא גולדמן אומר, רק לעניין ההסדרים הפרטניים האלה של תושבי חוץ ניתנה הארכה.
גיא גולדמן
¶
אבל המענה לך יינתן. יש דברים, כמו הדחייה, הארכה כללית במועדים ל-7 באוגוסט, שאנחנו לא יודעים לעשות בלי חקיקה. בגלל זה שיר שפר להד השקיעה והקריאה עכשיו הצעת חוק באורך הגלות, בשביל שאנחנו נדע לתת את מה שהוועדה ביקשה, דחייה ל-7 באוגוסט. יש דברים שאנחנו יודעים לתת בלי לקרוא הצעות באורך הגלות. הדבר הזה מטופל.
היו"ר ינון אזולאי
¶
אני סומך עליך שזה באמת יהיה עוד חודש, ואם תהיה איזו בעיה ספציפית פה ושם אנחנו נגיע עוד פעם. גיא, אני סומך עליך.
לגבי הפעימה השלישית – היא נשארת בנוסח?
היו"ר ינון אזולאי
¶
יש גם התחייבויות לתאריכים שאנחנו ביקשנו מן הממשלה והיא לא עמדה בהם. לכן אנחנו משאירים את זה בחוק. אם היא תביא משהו אחר אז זה ייתן מענה.
היו"ר ינון אזולאי
¶
אנחנו טוענים שלא תמיד מצליחים, רשות המסים ומשרד האוצר, לעמוד במילה, מרוב הלחץ שעליו סיפרת לנו קודם.
גיא גולדמן
¶
כן. יש הסדר שנקרא "חובות אבודים". הוא מאפשר לספק שהוציא חשבונית ולא הצליח לגבות את התמורה בגין העסקה במשך שלוש שנים מיום הוצאת החשבונית, יש לו הסדר של חובות אבודים, שבו הוא מקבל שיפוי מרשות המסים. יש לו שלוש שנים, ובתקנות שפורסמו הבוקר אנחנו נתנו הארכה לכל אותה אוכלוסייה שתקופה של שלוש שנים פקעה במהלך תקופת הקורונה שהוגדרה בחקיקה. לא ייספרו המועדים האלה.
גיא גולדמן
¶
זה דחייה כללית. הוועדה ביקשה לתת פתרון לנושא חובות אבודים. אגב השר פרסם את התקנות האלה. זה טופל במסגרת התקנות.
שיר שפר להד
¶
אדוני היושב-ראש, הקראנו את סעיפי הפעימה השנייה, עם ההארכה שביקשה הוועדה. גיא גולדמן הסביר לנו את התקנות של חובות אבודים שפורסמו בתקנות שעת חירום. עכשיו אנחנו נמצאים במענק השלישי, בפעימה השלישית, שהוועדה ביקשה להאריך עד 15 בספטמבר.
גיא גולדמן
¶
הייתה הסכמה, אדוני, והוועדה חששה שהממשלה לא תאשר את זה ואמרה: אנחנו נאשר את זה בחקיקה. החשש הזה, אפשר להניח את דעתה של הוועדה – שלשום הממשלה קיבלה החלטה.
היו"ר משה גפני
¶
מה הבעיה אם זה יהיה בחקיקה? תודה רבה. את הנושאים הטכניים אנחנו מחליטים. הממשלה החליטה ואנחנו שמים את זה בחקיקה. לא יכול להיות שאתם כל הזמן תיקחו את הקרדיט, כפי שפרסמתם היום שאתם כבר שילמתם. עכשיו יש את האוצר ואת שבעת הגמדים פה בוועדת הכספים. בשביל מה אנחנו נדרשים לחקיקה?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
רק לעדכן אותך, אדוני היושב-ראש, גיא גולדמן חזר עם תשובה לגבי תושבי חוץ. תגיד לו.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אין בעיה, אם כך, אנחנו יכולים להסתדר יופי. אני סומך עליך שאין לך מילה של האוצר אלא זו מילה של גיא גולדמן.
גיא גולדמן
¶
אדוני, אני מבקש בכל זאת להוציא את הסעיף של הממשלה, אם אפשר, כי הממשלה כבר ממילא קיבלה החלטה.
היו"ר משה גפני
¶
לא קיבלת רשות דיבור. יש גבול למה שאנחנו צריכים לשבת פה ימים ולילות ולעבוד. על מה? אני מבין אותך, דרך אגב.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבין אותך ואני מודה לך על כך שבסך הכול הכללי היית פרודוקטיבי ובסדר גמור. לא צריך להתווכח איתנו על דברים שאנחנו כבר סיכמנו.
הצעת חוק הארכת תקופות ודחיית מועדים בענייני הליכי מס (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020.
שיר שפר להד
¶
זה בלי "חובות אבודים" כי הכנסנו את זה בהתחלה להצעת החוק ועכשיו יש פתרון. אז רק: הצעת חוק הארכת תקופות ודחיית מועדים בענייני הליכי מס ומענקי סיוע (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020.
גיא גולדמן
¶
אם אדוני מתעקש אז צריך להכניס את מספר החלטת הממשלה כדי שיידעו איזה מענק זה. זה עניין של נוסח.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה להצביע. זו כבר הישיבה הרביעית בעניין הזה. נצביע על הצעת החוק עם כל השינויים שנעשו בעניין הזה. מיקי לוי, בין היתר יש פה את הנושא של דחיית המועדים לגבי מס רכישה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
לגבי מס הרכישה – העיתונות הכלכלית מלאה בהצהרות של משרד האוצר ושר האוצר על הפחתה. כל הזמן דיברו על הפחתה מינואר 2021. מכיוון שהשוק קפוא, התבטא שר האוצר ואמר שהוא לא מחכה לשום דבר והוא רוצה את זה עכשיו. אתם מוציאים משהו? אתה יודע משהו? פשוט הציבור מחכה על הגדר. אין ודאות בשוק.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד אישור הצעת החוק כפי שנוסחה כאן במהלך הישיבות האחרונות וגם היום? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק הארכת תקופות ודחיית מועדים בענייני הליכי מס ומענקי סיוע (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020 אושרה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מציע לך, אני מבקש ממך, תגיד לערן יעקב שכל השוק קפוא. יש אליי פניות, כי יש חוסר ודאות לגבי ההצהרות. תחליטו: כן הנחה או לא הנחה. גיא, זה חשוב מאוד. אם תגיד לי שאתה לא יכול אז אני אפנה לשר האוצר.
היו"ר משה גפני
¶
אבל אני נרגעתי בגלל שראיתי את ההודעה שלהם. אנשי רשות המסים הוציאו הודעה שאת הכסף שהם משלמים עכשיו הם שילמו כבר. אז למה צריך את החקיקה? למה אנחנו צריכים לשבת פה בלילה? למה לגבי העתיד אי אפשר לקיים דיון נורמלי כפי שמתנהלת הוועדה? כולנו בעד. למה אי אפשר לנהל את זה נורמלי? יש דברים שחייבים לעשות, אני מבין את זה, את חוק-יסוד: משק המדינה, בסדר, אז נעשה את זה. את כל הדברים האחרים – מה שדחוף נעשה, ומה שלא דחוף נפצל, באופן נורמלי.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
את כל השינויים המבניים אתם רוצים להביא ב-24 שעות, 48 שעות? אתה יודע כמה עבודה זה? 20 כלכלנים לא יספיקו.
התוכנית שלי היא זאת
¶
אם אכן זה יעבור היום במליאה, מחר אבטל את מה שקבענו בסדר היום על הנוהל של סעיף 46, אעביר את זה לשבוע הבא, ומחר אביא את הצעת החוק. יהיה אפשר אפילו, לפי דעתי, להביא את זה למליאה, את התיקון לחוק-יסוד: משק המדינה. על כל האחרים נדון בשבוע הבא.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אדוני, את הצעת החוק השנייה, בעניינים השינויים המבניים: מס הכנסה, ביטוח לאומי, קרנות, השתלמות, כל המרעין בישין האלה, בלתי אפשרי להעביר את זה ב-24 שעות וגם לא ב-48 שעות. אלה שינויים מבניים כבדים מאוד. אני מבקש מכם. אני לא מסוגל ללמוד את זה כל כך מהר.