פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
15/07/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 24
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום רביעי, כ"ג בתמוז התש"ף (15 ביולי 2020), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 15/07/2020
תעסוקה לעולים חדשים
פרוטוקול
סדר היום
תעסוקה לעולים חדשים
מוזמנים
¶
אופיר להב - סמנכ"ל, אגף בכיר לתכנון מדיניות ותקצוב, משרד העלייה והקליטה
יצחק אוחנה - סמנכ"ל, חטיבת פרט, משרד העלייה והקליטה
קלאודיה כץ - מנהלת אגף א תעסוקה, משרד העלייה והקליטה
אלה גרצן - דוברת, משרד העלייה והקליטה
אייל מדן - רפרנט קליטה, משרד האוצר
דבורה בדר - מנהלת אגף, המוסד לביטוח לאומי
שי פלבר - מנהל היחידה לעליה וקליטה ומשימות מיוחדות, הסוכנות היהודית
אסיה ציירסקי - מנהלת תעסוקת עולים, הסוכנות היהודית
אורלי צוקרמן - מנהלת תכניות קליטה מערב, הסוכנות היהודית
אמיר דור - מנהל קליטה, עיריית תל אביב-יפו
טניה קאפח - רכזת פעילות עולים חדשים ותושבים חוזרים, מט"י-מרכז טיפוח יזמות
ילנה ליבשיץ - יועצת לעולים חדשים, מט"י-מרכז טיפוח יזמות
יניב בן יוסף - מנהל הייעוץ העסקי, מט"י-מרכז טיפוח יזמות
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. הנושא שלנו היום לפי בקשת שרת הקליטה היה תעסוקת עולים חדשים, שזה לא רק זה, זו תוכנית יותר מורכבת מזה, הכותרת היא כותרת, אבל יש עוד דברים בתוך התוכנית. אני רוצה רק לבשר לנוכחים שאתמול התקיימה ישיבה עם שר האוצר, יחד עם שרת הקליטה ויחד איתי, בסופו של דבר סוכם שמהתקציבים האלה שאנחנו מאשרים עכשיו בחוק החדש שיאושר היום יועברו למשרד העלייה והקליטה 80 מיליון שקל שמתוכם יהיה תקציב לתוכנית התעסוקה וגם תקציב בנושא של האולפנים וכל מה שדיברנו אתמול. כמובן שזה ביחד - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
כן. ביחד זה לא מספיק, צריכים עוד קצת, אבל סיכמנו שזה 80 מיליון ואז המשרד יצטרך להתיישר עם התקציב שהוא תקציב לא קטן, ואז שר האוצר אמר שיש התחייבות ואין צורך לעשות את זה – החוק מדבר על פּוּּלים כאלה, זאת אומרת לא ספציפי, הוא אמר שיש לכם את זה, אני אדאג שזה יהיה גם סגור מבחינת הודעות, אנחנו נטפל בזה היום ולכן נעשה ישיבה קצרה.
אז כל הכבוד לשרת הקליטה קודם כל, שעשתה עבודה בעניין הזה, וכל הכבוד גם לשר האוצר שקשוב לעניינים האלה. זה התקדם בעניינים שדיברנו, זאת אומרת בגדול ברגע שנקבל את ה-80 מיליון אז כל הבעיות שדיברנו עליהן שקשורות לקורונה כרגע הן ייפתרו באמצעות משרד הקליטה. אנחנו לא צריכים להתעסק בזה, אנחנו רק ועדה, מי שאמון על העניין זה משרד הקליטה, אז הם יטפלו בעניין הזה. אני מאמין שתצא היום הודעה לתקשורת בעניין הזה, גם לגבי התעסוקה וגם לגבי עניינים אחרים, רק צריך לנסח, דובר, עם משרד הקליטה את ההודעה הזו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה הדובר שלנו, בסדר? אין בעיה. אז לא צריכים גם להגיש השגה ולא צריך שום דבר. לגבי הדיון היום, כרגיל המנהלת שלנו כתבה לי איזה שהיא הקדמה ואם אני לא קורא אותה איך שהיא אני מקבל על הראש אחר כך, אז אני אקרא לכם אותה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני צוחק, שלומית. תעסוקה היא הסיבה העיקרית להצלחה בקליטה, השתלבות בחברה במדינה חדשה יכולה להוביל לחיים בכבוד, קשיים בתעסוקה יכולים להוביל לירידה מהארץ. דרך אגב, הרבה מאוד מעולי צרפת חזרו לצרפת בגלל שהייתה להם בעיה בתעסוקה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה קורה בפועל. מינואר 18' עד יוני 20' עלו לישראל 72 עולים חדשים, 65% מהעולים בגילאי עבודה, חייבת להיות תוכנית לשילוב עולים חדשים במעגל התעסוקה הישראלי. שיעור העולים החדשים עם השכלה אקדמית דורשי עבודה גבוה מהאוכלוסייה הכללית. לפי חוק הביטוח הלאומי התשנ"ה-1995 עולים אינם זכאים לקבל דמי ביטוח לאומי בשנת הקליטה הראשונה שלהם כיוון שהם מקבלים את מענק הקליטה, כך שעולים רבים נקלעו בתקופת הקורונה למצב שבו אין להם רשת ביטחון אמיתית מלבד הסיוע של משרד הקליטה. סל קליטה אין להם, מעבר לזה אין להם כל הכנסה. לרוב, בוא נגיד שזה לא 100%, אבל זה רובם.
בעקבות הקורונה יש 28% אבטלה בקרב העולים החדשים כשאחוז האבטלה הכללי בארץ הוא 20%. לכן גם נבנתה תוכנית התעסוקה של משרד הקליטה. מדינת ישראל מעוניינת לעודד עלייה לישראל ויש צפי לעלייה גדולה בעקבות הקורונה. משרד העלייה והקליטה גיבש תוכנית לעידוד תעסוקה וקליטת עולים בשוק העבודה בתקציב של 58 מיליון שקל שמעוכבים באוצר.
הכסף הזה ישתחרר, התוספת תהיה לנושאים שאנחנו דיברנו עליהם, בגדול זה יהיה 80 מיליון שקל ואני מאמין שהמשרד יידע לסדר את העניין, פה להוריד שניים, פה להוריד ארבעה והכול יהיה בסדר.
מישהו רוצה לומר משהו? נציג האוצר, בוא שב איתנו, אני רוצה שתציג את זה לפרוטוקול.
היו"ר דוד ביטן
¶
אייל יציג את זה, אין בעיה. אייל, נראה לי שאנחנו נהיה חברים טובים בתקופה הקרובה. אני מבקש, אם אתה יכול להצהיר לפרוטוקול את עניין 80 המיליון שקל שסוכמו עם שר האוצר.
אייל מדן
¶
שלום. בוקר טוב. האמת שברגע זה ממש עדכנו אותי שזה מה שסוכם. אני רק אגיד שהמקור של הנושא הזה בתוך המסגרת שאמורה להיות מאושרת ברגעים אלה בוועדת הכספים.
אייל מדן
¶
כן, בחוק שיאושר היום אמורה להיות המסגרת שתאפשר מקור לתוכנית. עד עכשיו אני הכרתי את ה-58 שאושר, כרגע עדכנו אותי ב-80 מיליון שזה אושר גם על ידי השר. אני מאשר את מה שכבוד היושב ראש דיווח לוועדה.
היו"ר דוד ביטן
¶
יופי, תודה רבה לך. אני רק מקווה שתדאג להעביר את זה כמה שיותר מהר לקליטה מכיוון שהם באמת צריכים את הכסף מיידי ולא יותר מאוחר.
אייל מדן
¶
זה ייעשה כמה שיותר מהר. אני רק אגיד לגבי הנושא השני שהוועדה ביקשה, זה משהו שצריך להיסגר מול המשרד וכמובן בהסכמה.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, תעשו מקצועית מה שאתם צריכים, אני לא נכנס לזה. המשרד הגיש לנו את התוכנית של ה-43 מיליון, אז לקחנו פחות, אבל בגדול כל ה-80 מיליון יהיו לשני הפרויקטים האלה. השרה הבטיחה לי שהיא תעשה את השינויים בתוך התוכניות על מנת שיהיה מענה לכל הדברים האלה, פחות ממה שרצו, זאת אומרת לא 90 מיליון, יהיה 80 מיליון.
אופיר להב
¶
קודם כל בוקר טוב. אני כמובן מצטרף לכל הברכות, ליושב ראש ולשרה ולשרים ולכל מי שלקח חלק בנושא. הצוות המקצועי של המשרד זיהה את העניין הזה כבר בתחילת המשבר של הקורונה, איציק, קלאודיה, כל מי שפה, המנכ"ל.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה גם לתעסוקה וגם לנושא של האולפנים. זה עובר למשרד הקליטה, אתה לא היית, נדווח לך אחר כך. שמענו התחייבות של האוצר עכשיו.
אופיר להב
¶
אז כמו שאמרתי, אחרי התודות, כבר בתחילת המשבר המנכ"ל הנחה להתחיל לעבוד, זיהינו את המספרים הגדולים של העולים שבאים אצלנו לבקש סיוע בהבטחת הכנסה משמעותית באחוזים גבוהים, רואים את זה גם בנייר, יש הרבה דברים שהתחלנו לעבוד על זה מאז וגיבשנו תוכנית במשך התקופה הזאת ועבדנו מקצועית. גם כמובן ראוי לומר תודה לאייל מאגף התקציבים שישב איתנו על התוכנית הזו במשך הזמן הזה ומתוך ה-80 מיליון שיושב הראש ציין 48 מיליון הם כרגע משויכים לנושאים ספציפיים שאנחנו יודעים ששם אנחנו רוצים לתת סיוע מיידי.
אופיר להב
¶
בעצם הרציונל אומר ככה, אם שר האוצר, אם הממשלה כרגע נתנה איזה שהיא שנה של אוויר לאנשים לראות מה קורה, להתכונן לעולם התעסוקה, גם בהתאמה לעולם התעסוקה שהוא פוסט קורונה, שזה הרבה דברים דיגיטליים והרבה שינויים בשוק התעסוקה, אז בעצם אנחנו אומרים עכשיו לכל העולים שצריכים ורוצים לנצל את הזמן הזה בשביל לעשות את ההסבות, את ההכשרות, את כל הדברים שביום יום יותר קשה לעשות כי, כמו שהיושב ראש ציין, צריכים לעבוד בשביל לחיות, יש לנו עכשיו את ההזדמנות ואנחנו נותנים לפי הפירוט הזה כ-10.8 מיליון לשוברים של הכשרות מקצועיות. בעצם כל האנשים שיושבים, ממתינים, לא ממתינים, אלה שחיכו, היינו גם, אני מזכיר, בתקציב המשכי שהקשה עלינו מאוד מאוד את העבודה והעודפים שלו הגיעו, אז יש לנו רשימות ממתינים ואנחנו אומרים להם שעכשיו יבואו לקחת.
אופיר להב
¶
בגדול זה מכסה 1,500 איש שאנחנו יודעים שאנחנו יכולים לתת להם הכשרה מקצועית וכמובן שההכשרות המקצועיות, האגף המקצועי התאים את סוג ההכשרות לעולם שאנחנו נמצאים בו עכשיו. מכוונים אותם למשהו, עוזרים להם להגיע למשהו שייתן להם את התעסוקה.
הדבר הנוסף, כ-450 איש, זה בערך 6.8 מיליון, אנחנו נותנים לקידומי העסקה. בגדול מה זה אומר? אנחנו מסבסדים שכר למעסיקים ברמה מסוימת שייקחו את העולים לחצי שנה, לנסות לדחוף אותם פנימה בשביל שהם יוכלו להתרשם מהם, ואם אחר כך הם לא נשארים באותו מקום, לפי הנתונים שלנו, מדדי האפקטיביות שלנו, 95% מהם נשארים בעבודה הולמת כישורים, אם לא אצל אותו מעסיק אז אצל מעסיק אחר באותו תחום, באותו נושא, כי כבר הכירו אותם. זה הנושא השני.
הנושא השלישי זה כל נושא מקצועות הרישוי.
היו"ר דוד ביטן
¶
בא בן אדם מצרפת או מאנגליה, או מקנדה, אלה מדינות שהלימודים שם לא פחות טובים מאיתנו ולא נותנים להם לעבוד. זה לא ייאמן הסיפור הזה.
אופיר להב
¶
בדיוק, במבחנים, הכשרה, כל הדברים האלה. חלק מהעניין, מה שיושב הראש ציין על ההכרה בזה ועל החסמים האחרים, שהם לא עניין של כסף, אנחנו בדיאלוג מתמיד איתם ואפילו לדעתי - - -
אופיר להב
¶
בחוק ההסדרים הקרוב גם יש איזה שהיא ועדת היגוי בנושא מהנדסים ואולי גם רופאים, ועדת היגוי מקצועית שלנו איתם, שתנסה לעשות יותר סדר בעניין.
היו"ר דוד ביטן
¶
מהנדסים, אני לא מבין מה הבעיה, הרי הנדסה זה תואם בכל העולם. מילא עריכת דין, צריכים קורס לגבי ההיתכנות או התאמה של עורך דין לחקיקה בארץ ולהליכים בארץ, אבל מהנדס, רופא, זה דומה בכל העולם, מה צריכים פה יותר מדי דברים לעשות? אני לא מבין את זה, באמת שאני לא מבין.
אופיר להב
¶
אני הולך עוד צעד קדימה ואומר שממשלת ישראל, בטיוטה של ההסדרים הנוכחית היא כתבה פסקה שלמה על כך שיש חוסר במהנדסים אזרחיים במדינת ישראל והם הציבו יעדים למל"ג לוות"ת להכשיר מהנדסים ואנחנו, משרד הקליטה, השרה, המנכ"ל, האגף המקצועי כולנו ישר קפצנו והוספנו לזה, רגע, אבל לנו יש מהנדסים כרגע שחותמים אצלנו הבטחת הכנסה, מהנדסים אזרחיים, בואו נראה איפה ההתאמה, איפה הבעיה. אז התשובה היא פערי תרבות, שפה, דברים כאלה ועל זה אנחנו נשב איתם, נגשר על זה, ניתן כסף איפה שצריך בשביל לגשר על זה ואיפה שלא צריך – לפעמים הדברים פשוט חייבים לדבר אחד עם השני ולסגור את זה ובהסכמה של כולם, משרד רוה"מ, אגף התקציבים, כולם איתנו בתוך הסיפור הזה. אנחנו נעשה ועדת היגוי על העניין הזה, בהקדם האפשרי ברגע שהדברים יעברו, ואנחנו נקשר את הפול שיש לנו של מהנדסים אזרחיים לצורך שלהם.
אופיר להב
¶
כן, פה התקציב כולל את כל המקצועות של הרישוי. אני ציינתי את המהנדסים, על זה שהממשלה ציינה את ה - - -
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
רק אם תוכל להרחיב גם על הרופאים ועל האחיות? כי יש כרגע מין פלונטר כזה של רופאים שאמורים לעבור את ההסמכה, המבחנים נדחו וכל הסיפור - - -
אופיר להב
¶
כארבעה מיליון כרגע, לפי מה שאנחנו יודעים כרגע, יכול להיות שזה ישתנה בהתאם לעולים שבאים עכשיו. שם זה לא הכשרות. אם הוא מגיע רופא הוא מגיע, זה לא משהו שאנחנו מכשירים עכשיו. כרגע זה כארבעה מיליון, לפי הצפי שיש אצלנו, של אלה שכבר פה.
הנושא הרביעי זה נושא של שוברי האולפן. יש לנו רשימת ממתינים, אתמול בדיון דיברתם על זה, רשימת ממתינים לנושא הזה ואנחנו ברגע שנצא עם הבשורה בנושא השני אנחנו אומרים, אוקיי, מי שרוצה עכשיו את שוברי האולפן הפרטיים, לא האולפן הרגיל, יש לנו שם חוסר, יש לנו שם ממתינים, אנחנו פותחים כרגע, בואו, זה הזמן שלכם, תעשו את האולפן, תהיה לכם אפשרות להתמקד בזה, תמקדו את השפה, כי כמו שציינתי מקודם על מהנדסים ובכלל במקצועות השפה היא תמיד חסם. זה הזמן לנצל את התקופה הזו.
יוסף טייב (ש"ס)
¶
זה יהיה גם לחדשים או רק מי שהיה ולא הספיק בגלל הקורונה להמשיך? איך זה הולך עם השוברים לאולפנים החיצוניים?
אופיר להב
¶
ההערכה שלנו כרגע זה 11.2 מיליון בתוך הסיפור הזה. שוב, אם נראה און ליין שפה יש יותר, פה יש פחות אנחנו נדע להסיט, לווסת, אבל זו ההערכה הריאלית שלנו.
הנושא הבא זה עצמאים. אנחנו מדברים פה על עצמאים, מדברים על עצמאים קטנים, לא דברים גדולים, אז שם אנחנו נותנים סיוע בשני ערוצים, הערוץ הראשון זה הנושא של החברות שמלוות אותם מטעם המשרד. יש, נכון, איציק? המון המון קריאות - - -
אופיר להב
¶
הקריאות כמעט פי שניים לעולים שבאים לבקש עזרה מחברות הייעוץ על איזה דברים שהם יכולים להתמודד, לא אומר בירוקרטיה, אבל אפילו עם המצב הנוכחי של כל ההגשות וכל הדברים והדברים האלה. אז אנחנו בעצם ניתן עוד שעות לעניין הזה, יש לנו מכרז מסגרת איתם, השעות נגמרות הרבה יותר מהר השנה ואנחנו צריכים את זה כמו אוויר לנשימה ואנחנו הולכים לתגבר את זה, שאף עולה לא יהיה במצב שהוא מרים טלפון ליועץ עסקי ולא יענו לו כי נגמרו השעות. זה אחת.
הדבר השני זה שאנחנו הולכים לתת להם מתווה הכשרות, האגף המקצועי הכין תוכנית מפורטת על הכשרות לעולם הדיגיטלי או לכל הדברים שצריכים להראות במקוון. לא רק עולם דיגיטלי ומקוון, אבל עוד דברים שרלוונטיים לכל מה שעסק קטן צריך לדעת במציאות שנוצרה. משרד הכלכלה עושה את זה, אנחנו נעשה את זה מותאם לעולים, מונגש שפתית, תרבותית ונהיה מוכנים לתת את זה, לדעתי אפילו בצורה הרבה יותר יעילה כי אנחנו לא ניתן מענק, אנחנו נותנים את זה בתור הכשרה, כלומר ישירות אנחנו פונים לעולה ומכשירים אותו ואנחנו נעשה את זה - - -
יצחק אוחנה
¶
לא, אנחנו מדברים על אנשים שהם עם עסקים קיימים ונקלעו למשבר, מה שנקרא להכין תוכנית וכלים להנגיש לו בגלל מגבלות הקורונה.
יוסף טייב (ש"ס)
¶
התקופה שהעסק קיים, זה משנה מבחינת העזרה שלהם, מול הזכאות? מה הקריטריון? בן אדם פתח עסק לפני חודשיים או שהוא פתח אותו לפני שנתיים, תקופת הזמן שלו בארץ, איך הקריטריון הזה עובד?
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב, רבותיי, אנחנו נעשה את זה קצר כי יש לנו היום ועדות כספים וכל מיני דברים כאלה, לא פחות חשוב.
אופיר להב
¶
אז אחרי העצמאים, רק לחדד מה ששאלת, כל זה זה תוספתי, כלומר מי שעדיין תיאורטית רוצה עכשיו לפתוח עסק וזה נראה הגיוני עדיין יש את הערוצים הרגילים.
הנושא האחרון, אנחנו הולכים לסייע לסטודנטים הנדסאים, כל הנושא של ההנדסאים והמקצועות שהם בעצם לא סטודנטים של תואר, אנחנו הולכים לדחוף את העניין הזה קדימה. זהו.
אופיר להב
¶
פה אנחנו מעריכים כשישה מיליון שקלים. על העסקים שכחתי להגיד מקודם, זה עוד שמונה וחצי מיליון שקלים.
יצחק אוחנה
¶
כהנדסאי יש הרי ביקוש מטורף לעניין, כמו שאתם מכירים, לכן הקטע הזה של ההכשרה זה לסבסד את ההכשרות הספציפיות כדי להכניס אותם מיידית לשוק העבודה. כמובן שבגמר ההכשרה יש לנו את הליווי של הצמדה למעסיקים.
אופיר להב
¶
אנחנו באים בגדול לסטודנטים שרוצים להיות הנדסאים ואומרים להם: אוקיי, בואו עכשיו, אנחנו נותנים לכם, דוחפים קדימה גם לתוכניות קידום, יש לנו תוכנית תק"א, קדם אקדמאית - - -
יצחק אוחנה
¶
לא, אני לא מציג שום תוכנית, רק כמה אמירות חשובות. א', באמת אני אומר את זה לא כאמירה סתמית, שאפו, כמובן השרה מתחילת הדרך דחפה בחלון הזמנים הזה להזדרז ולנצל אותו, ולמה אני מזכיר חלון זמנים? מכיוון ששאפו לך, לשר האוצר ולשרה שלנו ולאוצר שבאמת הזדרזו והביאו בשורה, רק אני אומר שאם הכסף, כמו שאתה נגעת היום - - -
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
מכיוון שאיחרתי, ואני מבקש את סליחתכם, גם סליחתך, אם רק עכשיו על הארכת סל הקליטה להרחיב מבחינת מסגרת הזמנים, עלויות.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, על זה דנו אתמול, יש תוכנית, הסברתי. אנחנו מקבלים 80 מיליון שקל גם לפרויקט הזה של התעסוקה, שזה כולל גם ואוצ'רים וכל הדברים האלה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
- - וגם לתוכנית של סל הקליטה והנושא של האולפנים. זה לא מספיק לשתי התוכניות, אם תחבר את שתיהן זה יהיה הרבה יותר, אבל שרת הקליטה התחייבה בפניי שהיא מקבלת את הכסף והיא תדאג כבר לעשות את הדברים הנכונים על מנת שהכול ייסגר בתוך המשרד. אם נצטרך עוד איזה שהוא תקציב קטן אני מאמין שהשר יילך לקראתנו. כרגע קיבלנו 80 מיליון שקל, אין צורך בתיקון חקיקה ולא צריך השגות ולא זה, זה בתוך התקציב, הפּוּל הגדול, הנציג של האוצר פה התחייב לפרוטוקול שזה מה שיהיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אני משחרר אתכם ממה שאמרתי לכם על ועדת הכספים, אין צורך, תודה שהייתם מוכנים כבר לקרבות, אבל בעצם אין צורך בזה. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:00.