פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
36
ועדת הכנסת
06/07/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 33
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, י"ד בתמוז התש"ף (06 ביולי 2020), שעה 16:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 06/07/2020
בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק לתיקון ולקיום תוקפן של תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת פעילות) (תיקון), התש"ף-2020 (מ/1338), בכל הקריאות.
פרוטוקול
סדר היום
בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק לתיקון ולקיום תוקפן של תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת פעילות) (תיקון), התש"ף-2020 (מ/1338), בכל הקריאות.
נכחו
¶
חברי הוועדה: איתן גינזבורג – היו"ר
הילה שי וזאן
בועז טופורובסקי
אופיר כץ
מיכאל מלכיאלי
חמד עמאר
יצחק פינדרוס
טלי פלוסקוב
תהלה פרידמן
עינב קאבלה
אלעזר שטרן
רישום פרלמנטרי
¶
הדר אביב
בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק לתיקון ולקיום תוקפן של תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת פעילות) (תיקון), התש"ף-2020 (מ/1338), בכל הקריאות.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת בנושא בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק לתיקון ולקיום תוקפן של תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת פעילות), תיקון החוק בכל הקריאות.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כן. מה שקרה הוא שחוק לתיקון ולקיום תוקפן של תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת פעילות), שבעצם קובע את כל הסיפור של הגבלת פעילות במרחב הציבורי ובמרחב הפרטי, עבר בכנסת. וועדת הקורונה שדנה בחוק קבעה שכל צו שיוצא על ידי שר, ייכנס לתוקף רק לאחר אישור ועדת הקורונה. הנושא הזה מאוד מאוד מגביל את הממשלה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מכיוון שבתקופה הזאת, כשהיא נדרשת לגמישות פעולה בתקופה שיש החמרה בתחלואה ובמידת ההדבקות – למשל, מה שקרה ביום חמישי, קיבלה הממשלה החלטה לצורך צמצום פעילות במקומות מסוימים וחתמו על הצו הזה, עד שוועדת הקורונה לא התכנסה ארבעה ימים אחרי כדי לאשר את הצו, הצו לא יכול להיכנס לתוקף.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
שנייה, אני אומר את הדברים שלי. אני לא מנעתי מאף אחד לדבר בוועדה הזאת וכל אחד יקבל את המקום שלו לדבר. ועד שוועדת הקורונה לא דנה אתמול והחליטה שהצו ייכנס לתוקף היום בבוקר, למעשה אי אפשר היה לממש את הסיפור הזה ואיבדנו ארבעה ימים שבהם אי אפשר להגביל את הפעילות ולמנוע את ההדבקות כשאנחנו רואים מה קורה בחוץ. כולם ערים לזה, כולם רואים מה קורה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אוקיי. לא כולם. אבל חלקנו רואים מה קורה וגם שומעים ורואים את המספרים. אני ראיתי את הכותרות שמדברות על ביטול הכנסת ושמעתי את הקולות האלה, והאמת היא שזה לא ככה כי ברוב חוקי הכנסת קבוע שאחרי שהכנסת קבעה את המסגרת החוקית לפעול, נותנים לשר הרלוונטי להוציא תקנות, להוציא צווים.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אבל רוב התקנות שמוציא - - - חוזרות לכנסת לכאן כדי שהוועדות יאשרו אותן - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא, לא. אני מבקש לא לענות לו. חמד, תן לי רגע - - - את הדברים. אתה תקבל את הזמן שלך לדבר.
לא כל צו מגיע לאישור ועדות הכנסת. יש צווים שכן, יש צווים שלא. למשל, חוקי המכס לא מגיעים ושר האוצר יכול לחתום על כל צו מכס מתי שהוא רוצה לפה ולפה בלי אישור של שום ועדה.
- - - ישבנו בוועדה עם יושב-ראש הכנסת, היה שם מאיר כהן, היה שר הרווחה, הייתה שם איילת שקד שרת המשפטים, היה שם גם מנכ"ל משרד הקליטה עודד פורר, ושלושתם – המנכ"ל לא, אבל עם השרה שלו, שלושתם חתמו על אין ספור צווים בלי אישור הוועדות, כי זה המקום שלהם לממש את החוק; מממשים חוק על ידי חקיקת משנה. חקיקת משנה לא בהכרח הכנסת מחוקקת אלא השרים עצמם. ופה אנחנו אוצרים שדווקא בתקופה כזאת שהיא תקופה כל כך קשה, צריכים לאפשר לממשלה לפעול ביתר גמישות. זה לא אומר עדיין שאחרי שהצו נחתם על ידי השר ומתחיל להתממש שהכנסת היא לא רלוונטית.
קבוע בחוק שמתכוונים להביא היום, ואגב, הוא חוק של סעיף אחד, שכל צו שנחתם יכול להתבטל תוך שעה, תוך דקה, תוך שבוע, מהרגע שנחתם על ידי ועדת הכנסת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
והוועדה עצמה, ועדת הכנסת, יכולה לבטל או לדון או לשנות כל צו. אבל עד שהוועדה מתכנסת, וזה לפעמים יכול לקחת כמה ימים קריטיים ודווקא בתקופה של תחלואה כזאת, צריך לאפשר גמישות לממשלה שהיא בסוף הזרוע המבצעת של הממשלה, היא הרשות המבצעת. אנחנו הרשות המחוקקת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
שיש - - - על הכנסת. היום אצל יושב-ראש הכנסת אמר את זה מאיר כהן בעצמו. הוא פשוט לא הבין במה מדובר. ופתאום אחרי שהסברנו לו על מה מדובר, אז הוא פתאום אמר, מאה אחוז, אנחנו מאשרים את זה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - - אם מאיר כהן היה מבקש ממני להצביע בעד, אני הייתי בבעיה. לא רק זה. הוא ידע שאני מצביע נגד.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני יודע מה היה בתוך הדיון. אני לא יודע מה אמרו לך אחר כך. אבל אפשר גם להצביע נגד, זה בסדר. אני רק מנסה להסביר מה החשיבות של הדבר הזה דווקא בתקופה הזאת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כל הדבר הזה בכל מקרה תקף לחודש הקרוב מכיוון שעד בעוד חודש, מקווים שפחות, אנחנו נגמור את חוק מסגרת הקורונה, חוק הסמכויות, ואז שם כל החוקים של קורונה יוכלו להיות מעוגנים בתוך החוק. זהו. עד כאן. ולכן זו בקשת הממשלה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו יכולים הסבר מהיועצת המשפטית על החוק שמגיע היום שאנחנו ניתן לו פטור בעצם?
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
זה משהו דרמטי, שבאותו יום רוצים להביא אותו לקריאה ראשונה, קריאה שנייה, קריאה שלישית, - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
- - ובעצם שיהיה חוק במדינת ישראל, שאנחנו צריכים לתת לו את האישור הזה. אנחנו רוצים לקבל הסבר מהיועצת המשפטית לנושא. אני מבקש מהיועצת המשפטית, אם היא יכולה לתת לנו הסבר - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אה, את פה. יפה, יפה, יפה. עו"ד טל וינר שילה, ברוכה הבאה לוועדה, מהלשכה המשפטית של משרד הבריאות. בבקשה, גברתי.
טל וינר שילה
¶
בעצם מטרת התיקון זה להחליף את סעיף 2 שכרגע מסמיך, כמו שהסביר היושב-ראש, את הממשלה לתקן תקנות באישור מראש של ועדה של הכנסת. התיקון בעצם יחליף את ברירת המחדל, שבעצם האישור יתקבל בדיעבד כדי לאפשר תיקונים שצריכים לעשות באופן מידי כמו שראינו שקרה השבוע.
טל וינר שילה
¶
נכון. בעצם למנוע את התפשטות הנגיף בצורה יעילה ומהירה. זה בעצם הנושא. הסעיף מפרט את זה טיפה יותר, הוא - - - עוד כל מיני סמכויות; לתקן הגבלות על מקומות ספציפיים, כמו שהייה בגינות שעשועים, מתקני ספורט פתוחים וכדומה. אבל המטרה העיקרית היא לאפשר הגבלה מיידית כדי למנוע הדבקה שאנחנו רואים אותה -- -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני קראתי את הצעת החוק. כל המקומות שהזכרתם, האם נעשתה עבודה מקצועית, כמה נדבקו בחדרי כושר לדוגמה? כמה נדבקו במסעדות? כמה נדבקו באולמי שעשועים ומשחקיות? האם נעשתה עבודה מקצועית? אנחנו כאן כוועדה יכולים לקבל ממישהו ממשרד הבריאות – שנעשתה עבודה מקצועית ובחדרי כושר נדבקו 50 איש ולכן אנחנו מגבילים בחדרי כושר ואנחנו לא רוצים לתת את חדרי הכושר. באולמות חתונה נדבקו 200 חולים, - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
- - ולכן אנחנו נתמוך בזה. אבל כל עוד לא נעשתה עבודה מקצועית, ואף אחד לא יכול להגיד לנו כמה נדבקו בחדרי כושר, כמה נדבקו במסעדות, כמה נדבקו על החופים – בכל מקום שאתם מזכירים צריכה להיות עבודה מקצועית.
אנחנו כאן בכנסת, כמחוקק, תפקידנו לשמור על הציבור, לשמור על מדינת ישראל, לשמור על האזרחים. קואליציה ואופוזיציה אותו דבר. הדבר שמעניין אותנו זה האזרח. ואם האזרח ייפגע מזה שאני סוגר לו את המסעדה שלו, האם נעשתה עבודה מקצועית? 200 אנשים נדבקו במסעדות, האם אתם מתייחסים בצו שלכם למסעדה של 700 מ"ר כמו למסעדה של 20 מ"ר? הרי אתם לא מזכירים את הגודל של המסעדה. אני לא יכול להכניס במסעדה של 30 מ"ר, 50 מ"ר או 100 מ"ר, כמו שאני יכול להכניס במסעדה של 700מ"ר. האם אתם מתייחסים בצו שלכם לזה? לא. אני יודע שלא.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אז אתם לא מתייחסים לזה. לא נעשתה עבודה מקצועית בכל הנושא של הקורונה. אנחנו סוגרים את המשק, נותנים לאנשים להיכנס למצב כלכלי הכי קשה, אנחנו פוגשים את האנשים, אנשים בוכים לנו. אנחנו כאן יושבים, אנחנו מקבלים את המשכורות שלנו כחברי כנסת, את כיועצת משפטית מקבלת את המשכורת שלך, אבל יש אנשים שכל החיים שלהם נהרסים, ואנחנו כאן לא רוצים להרוס חיים של אף אחד. אנחנו רוצים לעזור לאנשים. אנחנו לא רוצים שהמחלה תתפשט, אבל באמת, תנו לנו עבודה מקצועית כאן, שאם אנחנו מצביעים אז עם לב שלם. כשאני סוגר למישהו את המסעדה, מישהו שהלך ולקח הלוואה ובנה מסעדה, והוא צריך לשלם ארנונה וצריך לשלם חשמל, על השלט שלו הוא משלם ארנונה - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
- - להיות עם לב שלם, שאני לא קטעתי לו את הפרנסה שלו על ככה שאף אחד לא עשה עבודה מקצועית.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מזכיר לכם שאני ישבתי כאן, ואנחנו יושבים בכמה ישיבות של כמה חוקים, ואמרתי לכם, חבר'ה, בשיעורי היסטוריה אנחנו לומדים על איך נגמרות דמוקרטיות. וזה לא החלטה אחת שאומרת, בוא נשים סוף לדמוקרטיה. זה החלטה אחרי החלטה, סיבה אחר סיבה שהיא תמיד סיבה מוצדקת למקרה ספציפי, תמיד זה סביב איזשהו מצב חירום. וככה הרוב כל פעם אומר, אוקיי, הפעם זה חשוב, אז בוא נוותר על עוד סמכות, על עוד יכולת של העם להחליט, על עוד זכויות, על עוד חופש פרט, על עוד משהו. וככה פתאום אנחנו נקום יום אחד ונגלה שאין לנו דמוקרטיה.
אומרים, הינה, עכשיו זה רק לחודש. מי יודע מה יקרה בחודש הזה? ואם במסגרת הצווים האלה אני לא יכול להגיע - - -
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אתם מבקשים להקדים דיון בהצעת חוק לתיקון תוקפן של תקנות שעת חירום, הגבלת פעילות, זה הנושא שלהם בכל הקריאות.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל הוא קיים וכל פעם צריך את אישור הכנסת. לא משנה שהוא קיים. הוא חוק רע. אבל עכשיו לא מספיק שהוא חוק רע והוא קיים, אתם רוצים להפוך את הסדר. אתם אומרים, הממשלה תחליט, אחרי זה הכנסת תדבר על זה. אם היא תסכים או לא, זה כבר משהו אחר. אם ההוראות ימנעו מהם להגיע לכנסת, זה כבר משהו אחר.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני אומר, זה עוד תהליך הרסני לדמוקרטיה. לא קיבלנו כאן פעם אחת הצעת חוק אחת שבאה להיטיב עם האזרחים, שאומרת, בואו ניתן להם כסף ואת זה ביקשו להקדים בכל הקריאות. זה לא קרה אף פעם.
לעומת זה, עכשיו לפני שעה אנחנו מקבלים חוק שאומרים לנו להקדים אותו בכל הקריאות, שרוצים לחוקק אותו כמה שיותר מהר, כדי שכבר היום ראש הממשלה יוכל לתת הוראות, וההוראות האלה יהיו חייבות להיות מבוצעות, בין אם זה על ידי המשטרה, הצבא או השב"כ. ורק אחר כך, אם זה לא יהיה יאה לנו, אולי נואיל בטובנו להתכנס ולשנות דברים ואם ייתנו לנו להתכנס. זה בדיוק האסון. זו בדיוק הבעיה שעליה אנחנו מדברים.
כשאנחנו היינו כאן בדיון על איכון השב"כ, אתם הסברתם, גם אתה, אדוני היושב-ראש, גם היועצים המשפטיים, אמרתם, אנחנו צריכים את המעקב של השב"כ כדי שלא נעשה דברים פוגעניים יותר באזרחים, כדי שלא נגביל את הפעילות שלהם, כדי שלא נסגור להם את העסקים, כדי שלא נגיע לסדר, כדי שלא נצטרך לעקוב אחריהם, כי באיכון הזה של השב"כ נדע בדיוק מי היה ונסגור את כל הפינות. אבל הינה, עבר איכון השב"כ, איום ונורא ובניגוד לדעת השב"כ, והינה באה הקליפה הבאה בהרס הדמוקרטיה, ואתם אומרים, ראש הממשלה ישב ויגיד, בוא נסגור את כל המסעדות בתל אביב – בום, צריך לסגור את כל המסעדות בתל אביב; אולי מפגינים בהבימה, בוא נסגור את כל הכניסות לתל אביב – הוא לא יגיד, לא מפגינים, אבל אי אפשר יהיה להגיע להפגנה; בוא נסגור את ירושלים ואז גם אין כנסת.
אז בוא נוציא את הכנסת הזאת לחל"ת, בוא נוציא את הדמוקרטיה הישראלית לחל"ת. אתם, חברי הקואליציה – אני יודע, יש כאן חברי כנסת ותיקים יותר וחלק חברי כנסת ותיקים פחות, כל הדברים האלה לא משנים. האחריות על הדמוקרטיה היא על הידיים שלנו ושלכם. על הידיים שלנו, עובדתית, אתם קיבלתם לפני שעה דרישה להצביע בעד חוק שאף אחד מכם כנראה לא קרא. אבל גם אם קראתם, אתם מבינים שזה חוק שפוגע בדמוקרטיה ושמחליף סדרי שלטון. במקום שהכנסת תחוקק והרשות המבצעת תבצע, - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
- - קובעים היום, יש פה עוזרת של שר לשעבר שאתם יודעים, גם בעצמכם אתם יודעים, ששרים חותמים על אין ספור צווים בלי אישור הכנסת. אין ספור צווים.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני לא מכיר צווים פוגעניים כאלה, שמדבילים את אזרחי המדינה בלי שיהיה אישור של הכנסת. אני לא מכיר דבר כזה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
עוד פעם, זה מה שקורה במשטרים האפלים ביותר, שהפכו דמוקרטיות למשטרים האפלים ביותר.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
- - - את כל הנתונים. תגיד לנו כמה נדבקו בחדרי כושר, כמה נדבקו בכל מקום ומקום, ואז תביאו את החוק הזה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש לכם בקואליציה רוב דורסני. יש לכם בקואליציה רוב להעביר כאן מה שאתם רוצים. ועובדה שאת סעיף 98 הפעלתם יותר פעמים משהפעילו עשר שנים אחורה כשלא היה יאה לכם. יש לכם את הרוב. אף אחד לא מונע מהממשלה הזאת לעשות שום דבר. ולא רק זה, כשיש דברים שהם נכונים, גם האופוזיציה תומכת כי אנחנו מבינים שזה מצב חירום. אבל אתם מביאים לכאן חקיקות דורסניות על זכויות אזרח, אבל אני לא רואה חקיקות דורסניות על זה שמביאים כסף לאזרחים, מצילים את העצמאים ואת השכירים.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
תנו לי צופה אחד שאומר, איזה מזל, ממשלת ישראל הצילה אותי כלכלית מההרס הזה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא יעזור לכם. כמה שתדברו, אנחנו נעשה את הכול כדי שאזרחי ישראל יהיה להם טוב יותר.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה מה שאת עושה כשאת תרימי את היד בעד משהו שעוד פעם לא קראת, שפוגע ומשנה את סדרי השלטון והדמוקרטיה הישראלית.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה בדיוק העניין. את סומכת עליו ומצביעה בלי לקרוא על מה שהוא אומר לך, אפילו על דמוקרטיה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה לתת הצעה לדיון, לאותו חוק. אתה מדבר על כך שהמצב הקשה שיהיה, אם ייווצר מצב שביום חמישי אנחנו רוצים לסגור את המשק, וחייבים לסגור את המשק בגלל העלייה במספר החולים. אז אנחנו מציעים ואני מוכן לקבל את זה, ותביאו את זה שבמקרים שהמשק צריך להיסגר ביום חמישי, אנחנו ניתן את האפשרות. אבל עד יום ראשון. ביום ראשון תתכנס הוועדה, הצו יבוטל אחרי סוף שבוע. ביום ראשון יבוא לכנסת, והכנסת תדון בו. אתה אומר לי, הבעיה שלי זה חמישי, שישי, שבת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חבר הכנסת עמאר, נראה לי שהתבלבלת. אנחנו לא ועדת הקורונה. אנחנו ועדת הכנסת אנחנו דנים בפטור.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מספר לך מה היה. פשוט לא היית. יושב-ראש הכנסת הציע שאחרי איקס שעות תתכנס ועדת הכנסת אם היא תרצה. והוא נתן עוד הצעה, שלמשל, במספר חתימות של חברי ועדה אפשר יהיה לכנס את הוועדה. הציע חבר הכנסת פורר. למה לעשות את זה במספר חתימות? בוא נקבע שוועדת הכנסת - - - אחרי איקס זמן כמו שאתה מציע, ויושב-ראש הכנסת אמר, רעיון מצוין. אני מקבל את זה. אנחנו לא רוצים פה לרמוס את הכנסת ולא למנוע דיונים של הכנסת. אנחנו כן רוצים לאפשר לרשות המבצעת - - -
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל הכול יהיה היום. זה מראה על חולשת הטיעון. תנו לעשות דיון. אם כל כך בטוחים בחוכמה של החוק הזה, תנו לעשות דיון. זה שעושים את זה דורסני, זה לא רוצים לרדת לעומקם של דברים, ועומקם של דברים זהה סיפור.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני חושב שאם ממשלה יכולה להתכנס בדחיפות כדי להוציא החלטה שהיא פיקוח נפש, אז גם ועדת הקורונה תוכל לעשות את זה. זאת אומרת, לא צריכים לחכות ארבעה ימים או שבוע. יושב-ראש הכנסת יכול לגבות את זה, כיוון שהמחיר שתיכף אני אתן לו דוגמאות, הוא כבד מדי. ולכן אני חושב שהקלות הבלתי-נסבלת הזאת של מעבר הכנסת, ואני מסכים עם מה שנאמר כאן, שאנחנו לא מתחילים את המשחק עכשיו. זה לא תקנה של עוד 30 או 50 שקל קנס, זה אנשים שאין להם מה לאכול. זאת אומרת, סגירה של אולמות מעכשיו לעכשיו, אני לא אומר לחך מאות אנשים, אלפי אנשים שצריכים לבטל חתונות, ואת כל מי שהם הזמינו ובתי אוכל שצריכים לזרוק מאות מנות מעכשיו להערב.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
למה שר הבריאות צריך בשביל לצמצם מ-19 מתפללים ל-10 מתפללים בבית כנסת את אישור הוועדה?
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא משנה. אני רוצה להגיד לך משהו כאדם דתי. יסגרו את בית הכנסת, יבואו 19, יבוא 60, אנשים לא ימותו מרעב. מההחלטות האלה כאן, אנשים יכולים למות ברעב. על מה אני אומר לך את זה? זה סגירה של ענפים שלמים. זה לא בין 19 ל-30. בבקשה, תגיד אם אתה רוצה גמישות בין 19 ל-60, קח את הגמישות, תגיד לראש הממשלה, תחליט לבד.
אני חושב שהחוקים האלה נותנים לממשלה פטור מעבודה רצינית. אתה מסתכל על אירופה ואתה אומר, למה שם התכוננו יותר לגל השני? יכול להיות בגלל שלא היה להם את החופש הזה לעשות מה שהם רוצים. ויכול להיות שראש הממשלה כאן – אני לא רוצה להגיד לך, היה עסוק בדברים אחרים. אבל יכול להיות שראש הממשלה כאן, כיוון שהוא ידע בסוף, אני אשחק עם הכנסת כמו שיבוא לי, אז פטר את עצמו מדיוניים אמיתיים.
השאלה ששאלו אותך כאן היא שלה אמיתית. תגיד, אנחנו יודעים שהמסעדות זה מקור הדבקה? אתה סוגר חתונות, תגידו לי כמה חתונות. עשו 1,000 איש עכשיו את האירוע של הבת-מצווה הזאת, אנחנו יודעים כמה נדבקו שם. אני נגד זה כמובן. לא הייתי הולך בחיים, גם בלי קורונה, לאירוע כזה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אתה רואה חתונות שאנשים רוקדים אחד עם השני ומבחינתך זה לא מקור להדבקה? שום ריחוק חברתי? רוקדים ביחד וזהו? תגיד, אתם רציניים?
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל איתן, תגיד לי דבר אחד. אני לא אומר לך על הנשאים. יש 90 חולים קשה ו-32 מונשמים. במחילה, אתם יודעים להגיד איפה הם נדבקו לפני שאתם גוזרים כליה על כל המשק הזה? על כל המדינה הזאת?
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
לא, אני רוצה לעזור לך. ביקשת נתון. אז אני אומרת, אני יושבת בוועדת קורונה ולגבי אירועים, אתמול קיבלנו את הנתון שבחודש האחרון נדבקו מעל 86 אנשים - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
איתן, גם לזה לא נכנסנו. אני בכוונה לא שאלתי כמה נדבקים. אני שאלתי כמה חולים בכלל – זה הבדל עצום, עצום. בגלל שאם אתה לוקח את ילד שאין לא אפילו סימנים אסימפטומטיים, והוא נדבק, אבל הוא לא עושה כלום, אולי הוא עושה רק דברים טובים בגלל שנגיד שההורים שלו גם ידביקו - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
נכון. אני לא נכנס לאידאולוגיה, אני רק נותן לך את זה כדוגמה, שמה שעושה התהליך הזה שאתה יכול בקלות בלתי נסבלת כזאת לשחק עם פרנסות של אנשים, עם חיי אדם של אנשים, בלי פיקוח מינימלי.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
שנייה, שנייה.
כל מה שאני שמעתי עד עכשיו, בגלל שלממשלה אין זמן שעד שוועדת הקורונה תתכנס, כמו שאושר אתמול. אז אני אומר, באמת, אתם לא שולטים על ועדת הקורונה? הרי אתם מסובבים את הכנסת ככה כפורפרה על האצבע הקטנה של ראש הממשלה. לפחות כלפי חוץ תשמרו קצת, תגידו – היום יום שני, עכשיו הממשלה החליטה מה החליטה לפני שעה או שעתיים, יש בעיה לוועדת הקורונה להתכנס? אם ראש הממשלה ידע אתמול שהוא מכנס היום בשמונה או בתשע בבוקר את הממשלה, הייתה לו בעיה להגיד לוועדת הקורונה שהיא שלו, תרשמו, בבקשה, ישיבה בשתיים, אני אגיד לכם על מה, אני אביא את החוקים? למה צריך לעשות את הדבר הזה?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יש פה ועדה שהיא סוברנית להחליט מתי היא מתכנסת, והיא תחליט אם היא מאשרת את הצו או מבטלת אותו.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
סליחה, אתה אומר משהו אחר. אתה אומר, קודם אני אעשה. זה משהו אחר, איתן. אתה לא שומע את ההבדל? יש הבדל בין אם ועדה צריכה תוך שבוע - -
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - לאשר או לבטל, לבין ועדה שיכולה לאשר ברגע שזה מתקיים. אתה לא מבין את ההבדל?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אבל היא יכולה לעשות את זה ממילא. גם בחוק הזה היא יכולה לעשות את זה ממילא. היא יכולה להתכנס שעה אחרי שהשר חתם על הצו או שהממשלה קבעה את הצו, ולבטל אותו.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אז מה חסר, נו? אז מה חסר? אם הוועדה יכולה לעשות את זה, אז למה צריך את החוק הזה. הרי כל הנימוק שלכם היה עד שהוועדה מתכנסת. אתה אומר את מה שאני אומר - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני חושב שהעניין הזה הוא בסוף פוגע במשק והוא גם מגדיל את התחלואה בגלל שהוא נותן יד לחוסר מקצועיות, והינה אתם לא יודעים לתת, גם לא יודעים, גם משרד הבריאות לא יודע, לתת את התשובות הכי בסיסיות שישי, כמה נדבקו באותם מקומות שעכשיו הם הולכים לסגור.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא, לא. איתן, תקשיב לי. בוועדת קורונה אתמול נתנו את כל הנתונים, עם מצגת - - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
- - כמו שנאמר פה, ועדת קורונה, חוקה ומשפט. אנחנו פה צריכים להחליט אם אנחנו נותנים קיצור או לא.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
הממשלה עושה כל מה שאפשר כדי לסייע לאזרחים. אל תתעלמו מהמצב הנוראי שאנחנו נמצאים בו, וצריך למצוא את האיזון בין לעצור את ההידבקויות, החולים הקשים ומקרי מוות נוספים, לבין לא לגרום לאנשים לקרוס כלכלית. ויש ועדות נוספות, כמו שהיינו בוועדת הכספים, ואנחנו מנסים למצוא שם פתרונות מול האוצר - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
- - איך לעזור לעסקים, ועובדים על זה הרבה שעות. ואני מאמין שבמהלך הימים הקרובים אנחנו נראה תוכניות חדשות על מנת לסייע לעצמאים. אל תציירו את זה כאילו סוגרים את המשק בשביל הכיף.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
סוגרים מקומות ומצמצמים פעילות בשביל לעצור את מה שקורה עכשיו לפני שנגיע למספרים מטורפים.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
במקום לשבת כל הלילה והיום - - - בקריאה ראשונה, שנייה ושלישית, יביאו את זה לוועדת הקורונה, ועדת הקורונה תחליט לא.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
א', אני רוצה לומר שיכול להיות שיש ויכוח אם החוק הזה הוא טוב או לא טוב, אבל ברור שהדיון שלו צריך להיות מיידי, וכל הדיונים אם הוא טוב או לא טוב ואיך הוא צריך להיראות, צריכים להיות בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית.
קודם כל, כעובדה, אין ויכוח שזה נושא ראוי לדון בו והכנסת צריכה לדון בו. האם קודם כל הממשלה מחליטה ואחרי זה הכנסת מבקרת? או האם קודם הכנסת מבקרת ואחר כך הממשלה מחליטה?
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
זה דיון ראוי ומכובד, והוא צריך להיערך בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אבל אני חייב לומר כוכבית שאני מרגיש מאוד לא בנוח כרגע בדיון הזה, כי בין הדיון שהיה אצל יושב-ראש הכנסת על החוק הזה לבין עכשיו, קיבלה הממשלה שורה של החלטות והבלבול בציבור הוא מטורף, הוא מטורף, משלוש סיבות.
קודם כל, שר הבריאות הודיע מקודם מעל בימת הכנסת שההגבלות נכנסות מיידית. זאת אומרת, עומדים זוגות פה בגן הוורדים, מצטלמים בדרך לאולם, והשוטרים עומדים באולם לסגור את האולמות. ואני מדבר על עובדות. מישהו פה השתגע, ואני בדיוק עכשיו צריך לדון על החוק הזה. מאוד לא נוח לי. אני אומר את האמת. כרגע אנשים מצטלמים פה בגן הוורדים, ובאולמות הגיעו שוטרים, ואני אתן לכם שמות של אולמות. משהו בלתי מתקבל על הדעת באף מדינה מדויקת.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני שואל את עצמי, גם אם שר הבריאות הטעה מעל בימת הכנסת והשוטרים לא יודעים את זה, אני רוצה לדעת אם ההחלטות של הממשלה היום צריכות להתקבל בוועדת קורונה או הן יחולו אוטומטית היום ב-12 בלילה כשנצביע בקריאה שנייה ושלישית? מישהו צריך לתת הבהרות, כולל לשוטרים. אני אתן לך שמות של אולמות שכבר הגיעו שוטרים, והחתן והכלה מצטלמים פה כרגע. האם זה נראה הגיוני?
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
קודם כל, אתמול בוועדת קורונה שלוש וחצי שעות חזרה ואמרה יושבת-ראש הוועדה, אנחנו מחילים את התקנות מיד, מחר בשמונה בבוקר אין כלום. זאת אומרת, שמונה בבוקר של היום.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
שנייה. קטי, אבל לא הבנת אותו נכון. אתמול מה שאנחנו אמרנו בוועדת קורונה זה שמהיום בבוקר יהיו 50 איש. הצו הזה אומר במיידית סגירה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אני אגיד לך מה קורה. יש מצב חירום. המצב היום הוא מצב לא שפוט לחלוטין. יש לך קואליציה שלא מבינה, וצריכים לעשות קצת בדק בית בתוך הקואליציה למה לא מבינים. ויש לך אופוזיציה שמנסה ליצור מצב של כאוס במדינה. זה מה שמנסים לעשות.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אני סומכת על מערכת הבריאות, אני סומכת על החלטות הממשלה. אני בטוחה שיושבים וחושבים על כל צעד.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לצערנו הרב, אני פונה אפילו לממשלה ואומרת להם, תאטמו את האוזניים ל גבי האופוזיציה כי זה הכאוס שמנסים ליצור.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
תפעלו, תפעלו, אל תיכנסו ללחץ. אנחנו צריכים כרגע, כל המדינה צריכה להיכנס למצב של חירום, לעבור את הגל השני, - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
כשלא שמעו את רחשי האופוזיציה בצדדים, אפשר היה לפעול בצורה הגיונית. אבל ברגע שמתחילים לשמוע - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
ברגע שמתחילים לשמוע ומתחיל להיכנס ללחץ, מתחיל הרפיון, האדישות, וזה מה שקורה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מבקש מהמשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי, להסביר לוועדה מדוע נדרשת הבקשה הדחופה להקדים את הדיון בהצעת החוק הזאת - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
סליחה, שלום, רוצים לעזור לי? – בכל הקריאות היום, ומה מהות החוק, לפני שיידון בוועדת הקורונה שתדון בגוף החוק.
רז נזרי
¶
הייתי בדיון אחר בוועדת החוקה עם החוק הגדול, אבל אני אסביר את הדברים. אני אקדים ואומר, אני מבין, חבר הכנסת פינדרוס, בהחלט יש, אתה אומר, אי ודאות. נכון, זה המצב. גם הנגיף לא בדיוק תכנן איתנו מה קורה. גם הדיונים הממשלתיים, אנחנו עושים לילות כימים, אנחנו, אנשי משרד המשפטים, בהכנת החוקים בדיונים שמתנהלים כל הזמן, ויש פה שינויים תוך כדי תנועה. נכון, לפני שבוע דיברו עד י"ז בתמוז, ועכשיו משנים. זאת המציאות. זה טוב. זה לא טוב.
רז נזרי
¶
לחשוב מה זה חתן וכלה בחוסר ודאות – האמן לי, אני מנגיעה אישית, לפני שבוע הבן שלי התחתן, הם גם כן היו ככה על חוט הזה. אני יודע בדיוק מה זה חוסר הוודאות.
רז נזרי
¶
אבל יש מציאות שבה דברים משתנים תוך כדי תנועה. אנחנו באים לשקף לכם עכשיו, לכנסת, כנציגי הממשלה, מה בעצם מתבקש.
שאל היושב-ראש מדוע החוק הזה דחוף. במצב הקיים פעלנו הרי בחודשים מרץ-אפריל, בגל הראשון, מה שנקרא, הכול פעל לפי תקש"חים, לפי תקנות שעת חירום. הממשלה התכנסה, לא התכנסה, היינו בדיונים טלפוניים, באישון לי, אחרי שלוש, ארבע, חמש, שש שעות נגמר הדיון, יצא תקש"ח, לקח עוד שעתיים לפרסם ברשומות, חל מיידית. זה לכאורה נוח לממשלה. חלק מהממשלה במצב כזה גם אומרים לנו את זה, למה לא לפעול ככה? אנחנו חושבים שלא, למרות שזה נוח.
במצב נורמלי, כשיש כנסת מתפקדת, וגם חוק היסוד אומר את זה, שעד שלושה חודשים מקסימום אפשר לפעול באמצעות תקנות לשעת חירום, ומי שאמור לחוקק, מי שאמור לקבוע דברים כאלה זה הפרלמנט, זה הכנסת. מבחינה דמוקרטית, הכנסת זאת שאמורה ליצור את המגבלות, לקבוע את האיזונים, בטח בנושאים כאלה רגישים כשאתה פוגע בקניין של אנשים, אתה סוגר עסקים, אתה פוגע בכבוד, אתה פוגע בזכויות. לכן אנחנו כן מביאים את הדברים עכשיו כמה שיותר לכנסת. זה צד אחד.
מצד שני, מטבע הדברים תבינו שהכנסת זה לא ישיבה ממשלתית של חמש-שש שעות בלילה, קיבלנו החלטה וזהו. יש הליכים ויש דיונים בוועדה הזאת, ויש פטור, ויש קריאה ראשונה, קריאה שנייה, קריאה שלישית. לכן אנחנו מנסים ליצור מסגרת שמצד אחד מאפשרת את הגמישות לממשלה לקבל החלטות בצורה מהירה, ומצד שני שיהיה פיקוח פרלמנטרי ראוי ושהדברים לא ייעשו – רק הממשלה החליטה וגמרנו.
במסגרת הזאת עלו כל מיני הצעות, לפני שבועיים-שלושה, ועדת קורונה וועדת החוקה האריכו את התקנות לשעת חירום עד שחוק המסגרת הכולל, חוק הקורונה הגדול, ייכנס לתוקף. ההארכה הזאת זה חוק. לצורך הדוגמה, היה כתוב שעד 250 בחתונה או 250 באירוע תרבות. עכשיו המספרים, מה לעשות, התפרצו בשבועיים האחרונים, רוצים להוריד, ואנחנו צריכים לכאורה לתקן חוק בשלוש קריאות. אז כל דבר כזה מטבע הדברים לוקח זמן.
בעצם מה שנעשה עכשיו, וזאת ההצעה הזאת, עד שחוק הקורונה הגדול יעבור – היו בדרך הצעות אחרות שדיברו על לקבוע שתקש"ח יכול להיות עד תשעה חודשים, וחשבנו שאנחנו - - - כי זה מפר את האיזון לגמרי בין הממשלה לבין הכנסת. היו בדרך הצעות לקבוע שהממשלה תחליט והכנסת תידרש לזה תוך שלושה חודשים, גם זה חשבנו שלא ראוי. פה אנחנו מבקשים – ואני אומר לכם את זה כנציג הממשלה וכנציג משרד המשפטים שמנסים למצוא את האיזון הנכון – ליצור הצעה שמאפשרת לממשלה יכולת להחליט מיידית שהתחולה היא מיידית, לא טעונה אישור הכנסת. כי אם צריך עכשיו ואומרים המומחים כדי שישמעו את זה בוועדות, הוצגו המצגות, ומומחים לא ממשלתיים דווקא, מומחים אחרים אומרים שכל יום פה וכל יומיים יכולים לגרום אחרי זה לעלייה מעריכית של עוד מאות חולים אם נחכה יומיים-שלושה, אז תסכימו גם אתם איתי שעם כל הכבוד לצורך בפיקוח פרלמנטרי, לא ניקח בגלל זה סיכון של עוד מאות חולים. אבל אנחנו כן רוצים את הכנסת בתמונה.
לכן החוק הזה, שכרגע מה שמתבקש לגביו זה פטור מחובת הנחה בדחיפות, להעביר אותו מהר, קובע שהשינויים הללו שבחוק הקיים יהיו באישור ממשלה, כלומר, בצו ממשלה, ולצורך התחולה שלהם לא יהיה טעון אישור בוועדה בכנסת ואישור הכנסת, אבל זה מיד יבוא לכנסת ולכנסת יהיו לפי הפירוט שיש כאן, שבעה ימים לדון בתקנות הללו, לדון, לאשר, לשנות; הכנסת יכולה להגיד לממשלה, לי לא נראה שאתם רוצים לסגור את האולמות מעכשיו, תסגרו את זה מעוד שבוע. אם זה כבר נעשה מיידית אז - - -
רז נזרי
¶
אבל נגיד, לבטל, אני רוצה לקבוע שמותר עד 100 ולא עד 50. לא השתכנעתי מהנתונים שיש מספיק הדבקות בתרבות ואולי ההדבקות הם בבתי הכנסת - - -
רז נזרי
¶
אבל הכנסת כן צריכה לאפשר לממשלה לא לחכות לדבר הזה, כי בינתיים עד שזה, הנגיף רץ, וכל יום שחולף החולים יכולים להכפיל את עצמם. לכן התחולה תהיה מיידית, והאישור של הכנסת יהיה תוך שבעה ימים. את המנגנון הזה לקחנו מחוק הקורונה הגדול.
חוק הקורונה הגדול לא עבר בכנסת עדיין. הוא בדיונים, ובצדק. גם את זה רצו לעשות, בואו נעביר את זה תוך 24 שעות. אמרנו שלא, אנחנו כנציגי הממשלה אמרנו מתוך כבוד לכנסת, חוק כזה גדול, חוק הקורונה הגדול, לא מחוקקים ב-24 שעות. מצד שני, כן צריך לתת מענה מיידי. לכן הצורך בדבר הזה הוא כדי לתת מענה מיידי, לאפשר את הטיפול המיידי בידי הממשלה לבד מצד אחד, ומצד שני, שהכנסת תוכל לעשות את זה תוך שבוע. אין פה פתרונות של מאה אחוז. כמו שאמרתי לכם, יש קולות והיו קולות בממשלה ומגורמים אחרים, אל תפריעו לנו, תנו לממשלה לעבוד כי יש מלחמה, ובאופן אמיתי זה מלחמה, לא רואים את האויב - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
עד שבעה ימים.
אבל רז, אנחנו אמרנו בשיחה אצל יושב-ראש הכנסת, ואני אומר את זה פה לחברי הקואליציה והאופוזיציה, וגם לחברי ועדת הקורונה שנמצאים כאן, וזו הייתה הצעה דווקא של עודד פורר, שזה לא יהיה נתון לחסדיו של יושב-ראש הוועדה, ירצה – יכנס, לא ירצה – לא יכנס. הוועדה תצטרך להתכנס, - - -, תוך איקס ימים, נגיד 72 שעות כדי לאפשר - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אבל עמאר, אתה לא מקשיב למה שאמרתי. החוק לא מדבר ככה. זו הייתה הצעה של עודד פורר, ויושב-ראש הכנסת אמר שזאת הצעה טובה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אבל אני מסביר לך שזה מה שיתוקן. זה מה שיתוקן. אנחנו הולכים עכשיו לקריאה שנייה ושלישית שיתקנו אותה.
הילה שי וזאן (כחול לבן)
¶
יש לנו שבעה ימים בוועדת הקורונה לדון בכל אחד מהסעיפים, ולשנות אותם ולבטל אותם.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא, עמאר. אתה לא מבין. זה בדיוק התיקון שנעשה היום, אחרי שנאשר בקריאה ראשונה, בוועדת הקורונה יהיה את התיקון הזה.
רז נזרי
¶
יש תשובה. מה שאמרתם בוועדה, גם אנחנו כיוונו לדעתכם בשיח הפנימי. לא רצינו שייווצר מצב שבו הכול תלוי ביו"ר כזה או אחר, כי אז מה יכול לקרות? יכול להגיד לנו יו"R ועדה או חבר כנסת אחר, אני לא מאשר את זה עד שאתם לא פותחים את המקוואות או עד שאתם לא סוגרים אתה כדורגל, וכולי. לכן הוועדה חייבת לדון תוך שבוע. אם היא לא הספיקה, באישור ועדת הכנסת יש לה עוד שלושה ימים. אם עדיין לא, בסוף המליאה יכולה לדון ולאשר.
רז נזרי
¶
לכן קבענו מסגרת זמנים כזאת: שבעה ימים ועדה, אחרי זה עוד שלושה ימים בהארכה, ואם לא, המליאה צריכה לאשר.
רז נזרי
¶
יכול להיות שהמליאה - - - שהיא לא דנה בעניין. וזה איזון נכון, כי אם הממשלה קבעה משהו ולא מסוגלת גם אחרי שבועיים לאשר את זה בכנסת, זה אומר שהכנסת לא רוצה לאשר את זה.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
עדיין לא קיבלתי תשובה על מה ששאלתי. מה קורה עם ההחלטות שהוחלטו לפני שעה? הן הולכות לוועדת קורונה? הן מחכות לחקיקה הלילה?
רז נזרי
¶
התשובה היא שחלק מההחלטות שהממשלה קיבלה היום הן באישור צו מנכ"ל משרד הבריאות - - - בתחולה מיידית - - -
רז נזרי
¶
ברגע שהמנכ"ל יחתום. אבל חלק מההחלטות שנוגעות לתרבות, למסעדות וכיו"ב, זה עדיין טעון אישור של ועדת הקורונה.
רז נזרי
¶
ההגבלה ל-50 כבר הייתה מהיום בבוקר. לכן 50 זה כבר מהיום בבוקר. אני לא מכיר אולם אירועים שעושה חתונה עם 50, מניסיון, הם לא פותחים אולמות ל-50.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
רק שנייה אחת. אני חושב שעלו פה על שאלה שהתשובה לה חשובה. האם החלטת הממשלה על סגירה היא מעכשיו או היא צריכה אישור של ועדת קורונה?
רז נזרי
¶
אז אני אומר, סגירת האולמות, המועדונים, הברים, המסעדות וכיו"ב, זה עדיין טעון את אישור ועדת הקורונה במסגרת החוק החדש שאנחנו צריכים לעשות אותו. כנ"ל גם חדרי כושר ובריכות. לעומת זאת, הנושא של התקהלויות, מותר עד 50 איש להתקהל בחוץ או רק 20 – זה צו מנכ"ל משרד הבריאות. אם הוא כבר חתם או לא, אני לא יודע להגיד לך. זה עניין של צו מנכ"ל, זה לא טעון אישור ועדה בכנסת. יש דברים שטעונים אישור ועדה ויש דברים - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מבין. אני חושב שהציבור, ואני אחד מהציבור, אני מכיר חתונה שצריכה להיות הערב. לפי הכותרות בעיתונים - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברי הכנסת, חמש דקות התייעצות סיעתית. ואחרי התייעצות סיעתית, נחזור ונצביע.
(הישיבה נפסקה בשעה 17:17 ונתחדשה בשעה 17:23.)
היו"ר איתן גינזבורג
¶
טוב, חברים, אני מחדש את ישיבת הוועדה. אנחנו רוצים לעבור להצבעה על הקדמת הדיון.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חבר'ה, יהיה דיון מהותי לחוק הזה. אנחנו בדיון להקדמת דיון. אנחנו לא בדיון על מהות החוק.
אלעזר, שאלה קצרה, בבקשה.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
רז, אתה דיברת שהחוק הזה נועד לאפשר דיון ראוי, כאילו הממשלה תחליט. זאת אומרת, בא לענות על ההתנגשות שבין צורך מיידי, נגיד לחסוך החיי אדם, לבין דיון ראוי. אני לא רוצה כרגע להיכנס לפרטים של החוק. זה לא הזמן, עוד יהיה, אם זה באמת חוסך חיי אדם או לא, אבל זה תוכנן של אותן החלטות שיגיעו. אני כן רוצה לשאול אותך אם חוק המטרייה הזה, מה שעכשיו אנחנו דנים, אני מבין, איתן, שהוא צריך לעבור בשלוש קריאות היום?
רז נזרי
¶
אנחנו לא אוהבים את זה. זה לא דבר רע. אני ייעוץ משפטי לממשלה, לא לכנסת. יש תהליכים בכנסת, שהם - - -. אבל אני כן אומר, מצב החלופות – ואני מתאר לך דברים שאתמול נדונו ונבחנו. חלק מהאפשרויות שהיו, טוב, צריכים לעשות מהר, מה נעשה, נעביר את חוק המסגרת הגדול.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מבין, אבל האם לא יותר ראוי באלטרנטיבה להחליט עכשיו להכניס לדיון את הפרטים שהממשלה רוצה?
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
שאלה אליך. אנחנו מביאים חוק מאוד כבד ונותנים סמכות אדירה לממשלה עכשיו, כאשר במדינת ישראל יש חוק. רק בשבוע שעבר או לפניו חוקקנו אותו, שמסמיך את הממשלה להוציא כל צו שהיא רוצה. אבל היא צריכה להביא את זה לוועדת קורונה. אם הנושא היה כל כך חשוב, אז למה בבוקר היום לא הביאו את זה לוועדת הקורונה? התקיים דיון כמו שצריך בוועדת קורונה, ובסופו של דבר אושרו הצווים שהיא רוצה לסגור, לפתוח, מה שהיא רוצה הממשלה. אבל למה אנחנו לא עושים את זה?
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
הבעיה של הממשלה, אמרה, נופל לך בסוף שבוע, וגם יושב-ראש הוועדה כאן אמר, נופל בסוף שבוע. למה לא מגבילים את זה רק לסוף שבוע? והכנסת חייבת להתכנס ביום ראשון, ואם לא תתכנס, הצו יבוטל?
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
איתן, אתה לא הקשבת לי. אמרתי, תביאו היום חוק על התוכן, על ההחלטות של הממשלה של היום.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני הבנתי. חמד עמאר אמר אותו דבר הרגע. והיום הייתה הסכמה אצל יושב-ראש הכנסת בין כל ראשי הסיעות, שהדבר הזה יבוא, יידון ויעלה לדיון במליאה בשלוש קריאות. זו הייתה הסכמה של כל ראשי הסיעות.
אני מבקש להעלות להצבעה. מי בעד הקדמת הדיון בכל הקריאות? ירים את ידו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תתקיים רוויזיה. אנחנו נודיע על מועד הרוויזיה. תודה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 17:26.