פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
4
07/07/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 85
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ט"ו בתמוז התש"ף (07 ביולי 2020), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 07/07/2020
שינויים תקציבים בהתאם לחוק היסוד (שיפוי המוסד לביטוח לאומי)
פרוטוקול
סדר היום
שינויים תקציבים בהתאם לחוק היסוד (שיפוי המוסד לביטוח לאומי)
מוזמנים
¶
מאיר שפיגלר - המנהל הכללי, המוסד לביטוח לאומי
עידו שוואב - רפרנט מאקרו ותרבות באג"ת, משרד האוצר
שירה עמיאל בן אבא - רכזת מקרו, משרד האוצר
רישום פרלמנטרי
¶
יפה קרינצה
שינויים תקציביים בהתאם לחוק יסוד: משק המדינה (תיקון מס' 10 והוראת שעה לשנת 2020) (שיפוי המוסד לביטוח הלאומי)
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. לפני ההצעות לסדר-היום, אני מבקש לומר משהו. אתמול לא הוצאתי הודעה, וגם עכשיו אני עושה את זה בלי התלהמות, אבל אתמול ראיתי את ההתנהגות של השוטרים עם הילדה בירושלים. ילדה בת 10 שהלכה עם שני ילדים בעגלה וקנתה משהו לשתות, אז היא הורידה את המסכה ושמה אותה על הסנטר. השוטרים כתבו לה דוח והיא עמדה ובכתה. השוטרים צריכים לעשות את העבודה; אנחנו נמצאים בתקופה מאוד קשה, צריך ללכת עם מסכות, צריך לעמוד בכל התנאים של משרד הבריאות והמשטרה צריכה לאכוף את זה – זה בסדר גמור. אבל זה לא יכול להיות, וזה לא רק שם. ראיתי גם בתל אביב התנהגות כזאת של השוטרים. אני חושב שהשר לביטחון פנים וממלא מקום המפכ"ל צריכים לתת הנחיה לשוטרים שיש דברים שצריך לקחת בחשבון, צריך שיקול דעת. אי-אפשר לקחת ילדה בת 10 שנמצאת עם שני ילדים, היא שותה משהו והיא בוכה, ובכל מחיר, ייקוב הדין את ההר. כתוב בתורה שלא חרבה ירושלים אלא שהעמידו דבריהם על דין תורה – יש מקרים שבהם לא עושים את זה.
היו"ר משה גפני
¶
צריך שיקול דעת. שוטר, יש לו כוח ביד. המחוקק נתן לו את הכוח ומאפשר לו לפעול על מנת שיכפה את העניין הזה על מי שלא עומד בתנאים של משרד הבריאות. אבל לקחת ילדה בת 10 שעומדת ובוכה ולכתוב לה דוח בגלל שהיא שותה איזה כוס שתייה? אני חושב שזה לא נכון. אני פונה מכאן לשר לביטחון הפנים שיבדוק את הדברים האלה. ראיתי גם בתל אביב איזה מקרה שהרביצו שם למישהו. אני לא בטוח שצריך ללכת בדרך הזו, במיוחד שלא מדובר על עבריינים. מדובר על אנשים מהשורה, שגרתיים, שלצערי, לפעמים לא עומדים בתנאים וצריך לכפות עליהם את התנאים. אבל זה צריך להיעשות באופן מסודר ונורמלי. אני פונה לשר לביטחון הפנים אמיר אוחנה לבדוק את העניין הזה ולתת הנחיות ברורות – מה צריך לעשות, מה צריך לאכוף ומה לפעמים צריך להפעיל שיקול דעת ולהסביר.
אלכס קושניר, בבקשה, הצעה לסדר-היום.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
רציתי להעלות לסדר-היום את הנושא של החלטות הממשלה אתמול בנוגע לסגירת עסקים, ובפרט אני רוצה לדבר על חדרי כושר. אני לא יודע אם אתה יודע, כבוד היושב-ראש, אבל היום חדרי הכושר עשו שינוי בתפיסת הפעולה שלהם והתאימו את עצמם לקורונה. המרחקים בין המכשירים הם יותר משני מטר, אנשים שומרים על ההנחיות, וכהוכחה לכך – אין שום הדבקה בחדרי הכושר.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אז מה הסיבה והבהלה לסגור את חדרי הכושר? זאת פניקה. ראינו את הפניקה של הממשלה בגל הראשון ואנחנו רואים את הפניקה בגל השני. דרך אגב, הייתה עוד הנחייה מטופשת לגבי אוטובוסים, ואני מאוד שמח שבסופו של דבר לקחו אחורה ועשו חשיבה מחדש. אני לא יודע מה תהיה ההחלטה היום, אבל לפחות יש איזושהי חשיבה מחדש. אז גם פה, אני מצפה מהממשלה – ואולי אנחנו כאן, בוועדה, ביחד – צריכים לקרוא לממשלה ולהגיד להם: חבר'ה, יש שם אפס הדבקה, אנשים שומרים על מרחק. אז אתה יודע מה, תסגרו את המלתחות, שיתקלחו בבית, אבל תנו לאנשים את ההזדמנות להתאמן. מעבר לזה שזה אורח חיים בריא, זה גם הורג סקטור שלם. הם כבר אחרי חודשיים וחצי של סגירה, לא כל כך קיבלו מענקים וסיוע מהממשלה, עד שהתחילו להתרומם – עוד פעם סוגרים אותם. אני חושב שכולנו ביחד צריכים לקרוא לממשלה שיפסיקו עם הדבר הזה, יחשבו על זה מחדש ויקבלו החלטה, שהיא החלטה הגיונית ולא שליפה מהמותן, כרגיל.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. בוקר טוב. ההערה שלך לגבי ההתנהגות לאותה ילדה – באמת צריך להפעיל ראש. מהצד השני, אני יכול להגיד שזה לא נותן הכשר להתנהגות באותו יום. בכלל, הייתה צריכה לבוא קריאה לא להתעסק עם ילדים, הם גורם מדביק שולי. לא להתעסק עם ילדים; ילד רואה שוטר – נבהל. אעביר בקשה כזאת גם לממלא מקום המפכ"ל. תעזבו את הילדים עד גיל 13–14. מה הטירוף הזה?
נתתם 500 שקל – התנגדתי לזה. אמרתי שזה המון כסף למי שלא עובד עכשיו. 800,000 איש איבדו את מקום עבודתם. לכל שוטר יש לפטופ; תופס את X, בודק – אזהרה פעם ראשונה. מחרתיים הוא נתפס עוד פעם – תן לו קנס. 500 שקל זה המון כסף בימים טרופים אלה למי שאיבד את מקום עבודתו. אבל לא קיבלו את זה, וזה חבל. ידעתי שזה יתגלגל למקומות האלה.
על פי העיתונות הכלכלית, 48% מכל הסכום של הממשלה יצא לכלל ביצוע. הוועדה הזו בראשותך ביקשה עשר פעמים ממשרד האוצר: תבואו, תגידו לוועדה מה הוצאתם, על מי הוצאתם, למה רק 48% מסכום הסיוע – שהוא לא בומבסטי כמו במדינות אירופה, אבל בכל זאת, זה סכום גדול למדינת ישראל. שוב, מהעיתונות. יש כאלה שטוענים שאף פחות מזה. אני חושב שראש אגף התקציבים והחשכ"ל צריכים לבוא הנה לישיבה בראשותך לשעה קלה. אנחנו נכין את החומרים כדי שהם יוכלו לעשות שיעורי בית. אי-אפשר ככה, הרי בעוד יומיים הם ירצו שנסייע בידם להעביר את התקציב; אז מה, אז הם יהיו ילדים טובים וכל מה שנרצה הם ייתנו לנו? זה חבל, הוועדה אינה חותמת גומי. אני מציע להם לבוא לכאן לפני התקציב, להגיד לנו מה קורה, לתת לנו סקירה כללית מה קורה.
אני מבקש שנקיים דיון דחוף בנוגע מענק עידוד תעסוקה, שהרי עוד פעם חלק מהמשק נסגר. הזכירו כאן את חדרי הכושר, אולמות תרבות, אולמות אירועים, מסעדות. מה קורה הלאה? מה התוכניות של הממשלה הלאה? בסוף זה יבוא לפתחך. מה יגידו? גפני לא אישר את הסכומים. הרי אנחנו מכירים את זה. לכן ראוי - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
לכן אני מבקש שיבואו, גם את זה להכניס לנושא.
סוגיית קרן ההלוואות – לפני שבוע ימים פניתי לחשב הכללי בבקשה לקבל תשובות בסוגיה, וכמובן, טרם נעניתי. עד כה לא קיבלנו נתונים מפולחים של הקרן, כאשר לאחר שיחות רבות עם בעלי עסקים - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
הלוואות מהבנקים לבעלי העסקים. חלק קיבלו 40%, 50%, לא מיצו את הכול. למה? כי הבנק אומר: אתה עסק בסיכון. אם אני עסק בסיכון, הרי הקימו קרן לעסקים בסיכון. מה קורה עם העניין הזה?
יש כל כך הרבה שאלות לחשב הכללי ולראש אגף התקציבים, ראוי שהם יבואו. אנחנו נגיש כל אחד שתיים-שלוש שאלות כדי שהם יוכלו לעשות שיעורי בית ולא פה נתחיל לשאול את השאלות.
אני אומר שיש לאפשר לבנקים לתת הלוואות בערבות מדינה במסלול המוגבר כדי למנוע קריסה של עסקים. עסקים שהמחזור שלהם מעל 400 מיליון שקל, בתי מלון וכו', שגם הם יוכלו לקבל הלוואות במסלול המוגבר.
דבר באמת חשוב – קרן הניקיון, ידידתנו משכב הימים, לא אתה ולא אני עוזבים אותה. הצטבר עכשיו הרבה כסף. אתה יודע למה, אדוני? כולם ישבו בבתים, יש יותר אשפה, משלמים יותר היטלים. הקרן מתפוצצת מכסף, זה הזמן. כל השנים אמרו: זה לא רלוונטי, זה לא מתחבר. ראבק, יש שם כסף, זה בדיוק הזמן להוציא כסף לטובת העסקים. למה אני אומר את זה? כי היה לעסקים פטור מארנונה לשלושה חודשים ולקחו חלק מהקרן. סוף-סוף מצאו את ההקשר המשפטי, מישהו פתר את זה משפטית. אז עכשיו מה יהיה עם העסקים שעוד פעם נסגרים? ראוי שניתן להם פטור, והמדינה והקרן יממנו עוד פעם. אמרה הממשלה אתמול: אנחנו הולכים לסגור עסקים. בסדר, אין בעיה, אבל לפחות את הארנונה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
הנושא הזה מאוד מאוד חשוב. ויש כסף בקרן, היא עמוסה אפילו. למה? כי יש פינוי אשפה.
אדוני מנכ"ל הביטוח הלאומי, אני שמח שאתה פה, מקדם אותך בברכה. נתנו כסף לאנשים. יש אנשים שנענו לבקשת הממשלה לבצע הסבת מקצוע, וראו זה פלא – מורידים להם 30% ממה שהם מקבלים מהביטוח הלאומי עבור הסבת המקצוע. האזרחים משלמים עבור הסבת המקצוע, גם ככה הסכומים הם לא גדולים. אני לא יודע אם זו הוראה פנימית או הוראת ממשלה, ראוי שנטפל בזה. 30% מ-6,000 שקל, פחות או יותר, זה הרבה כסף. אז אדוני המנכ"ל, אם אפשר, התייחסות שלך.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
דבר אחרון. אלה שיצאו לחל"ת, אדוני המנכ"ל, העברתם דרישה לעסקים לשלם את הביטוח הלאומי שלהם. צריך לפתור את הבעיה, הרי הוא לא הפעיל, הוא לא שילם, המדינה שילמה את החל"ת, אז אתה פונה למעסיק שישלם את הביטוח הלאומי? נראה לי לא סביר, אדוני מנכ"ל הביטוח הלאומי. אני בטוח שזו לא הוראה שלך אלא ממוחו הקודח של מישהו באגף התקציבים. אני מכיר אותם. תודה רבה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. אנחנו עוברים לסעיף הראשון בסדר-היום: שינויים תקציביים בהתאם לחוק יסוד: משק המדינה (תיקון מס' 10 והוראת שעה לשנת 2020) (שיפוי המוסד לביטוח הלאומי). אני מקדם בברכה את ידידנו מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, עו"ד שפיגלר, שנאות לבקשתנו להיות כאן בדיון הזה אף על פי שזה דיון די מובן, אבל בכל אופן יש כאן כמה שאלות, גם שנשאלו עכשיו. גם אני שלחתי לך מכתב אתמול על זה שגובים מאלה שמקבלים דמי אבטלה ביטוח לאומי, שזה לא פרופורציונלי בכלל למה שהם מרוויחים. צריך לקזז להם את זה מדמי האבטלה שהם מקבלים. אבל גם מה ששאל מיקי לוי; הביטוח הלאומי, שהוא גורם חיובי שעושה טוב לאנשים, לפעמים - - -
היו"ר משה גפני
¶
נכון, נכון. אמרתי, זה מקום חיובי, שאנשים יכולים להתהדר בעניין הזה, שמקבלים משם סיוע. אגף התקציבים מחייב אותך לעשות דברים, והדברים האלה משוללי היגיון. צריך לתת לאנשים טוב, לא לעשות להם פתאום קיזוזים, הפחתות וכל הדברים האלה, שהם מיותרים לגמרי.
אני מבקש ממך, מאיר, שקודם כול תציג את מה שממשלה מבקשת מאתנו, ואת הדברים שנשאלו כאן, אם אתה יכול לתת סקירה.
מאיר שפיגלר
¶
קודם כול, הביטוח הלאומי פועל על פי חוק. זאת אומרת, אם אנחנו גובים, זה אומר שהמחוקק קבע שהביטוח הלאומי צריך לגבות; ואם אנחנו לא מצליחים לתת מעבר לקצבה מסוימת, זה בגלל שהמחוקק הגביל את הביטוח הלאומי. מבחינתנו, אנחנו בית הילל – כל מה שאפשר כדי לעזור ולסייע. אנחנו מזדהים לחלוטין עם מצוקת התושבים, הביטוח הלאומי נמצא בקדמת הבמה. אגב, לא בתור הצהרה לעתיד לבוא אלא בתור הוכחה ניצחת לגבי מה שהיה עד כה.
לגבי שני הדברים שהעלית
¶
עניין ההכשרה – מזמן העלינו הצעה שנממן את מלוא דמי האבטלה בכל תקופת ההכשרה המקצועית, שזה יאפשר לאנשים להתארגן ולעבור למקום עבודה חלופי לזה שהיה ערב יציאתם למסגרת של מובטל במדינת ישראל. הדבר הזה מצריך חקיקה. אנחנו בוודאי בעד. יותר מזה, אנחנו חושבים שזה בהחלט נדבך משמעותי כדי לסייע לשוק לחזור ולקלוט כמה שיותר מובטלים חזרה לעבודה שוטפת.
לעניין 348 שקלים שדיברת לגבי גבייה מהמעסיקים, וגם אתה, אדוני היושב-ראש, התייחסת לזה – שניכם צודקים. קודם כול, שניכם צודקים. כבר לפני כחודשיים הכנו בביטוח הלאומי תזכיר חוק בנושא הזה כי אנחנו יודעים במה מדובר, ואנחנו יודעים שבעידן הנוכחי הדבר הזה לא צריך להיות ממומש הלכה למעשה, בוודאי ובוודאי לאלה שבזמן עבודתם הרוויחו פחות משכר מינימום. יוצא איפה שהמעסיק נדרש לשלם יותר ביטוח לאומי ממה שהיה משלם אילו העובד היה ממשיך לעבוד כבדרך השגרה. אגב, הבקשה שלנו לבטל את הגבייה של הסכום הזה עברה במינהלת הביטוח הלאומי, בוועדה המקצועית של המועצה של הביטוח לאומי. זה הופך להיות אקוטי שבעתיים כי, לצערי הרב, יש מעסיקים – לא כולם – שמכיוון שהחוק מאפשר להם, משיתים את ההוצאה הזאת על אותם מובטלים, שגם ככה מקבלים דמי אבטלה שרחוקים מאוד מהשכר שהיה מנת חלקם לפני הפסקת עבודתם. אז אנחנו רואים עין בעין את הדברים.
היו"ר משה גפני
¶
זה מה שמיקי אמר, זה גם מה שאני כתבתי לך. מה שאתה אומר זה ש אתה נותן דמי אבטלה - - -
היו"ר משה גפני
¶
רק שנדע על מה אנחנו מדברים, מוודא שהבנתי נכון את מה שאתה אומר. אתה משלם להם דמי אבטלה אבל מקזז את דמי הביטוח הלאומי, שלו הוא היה עובד רגיל הוא לא היה משלם סכום כזה.
מאיר שפיגלר
¶
הוא היה משלם פחות אם קיבל פחות משכר מינימום. החוק אומר שמי שצריך לשאת בתשלום הזה במשך חודשיים, בזמן היותו של העובד בחל"ת, זה המעסיק, אבל יש לו אפשרות להשית את זה על העובד. נוצר מצב שבחלק מהמקרים המעסיק משלם ובחלק מהמקרים העובדים, שגם ככה חרב עליהם עולמם, נדרשים לשלם. הביטוח הלאומי בעת הזאת חושב, אמר וגם עשה מעשה שאמור להגיע לפתחה של כנסת ישראל – לא לגבות את הסכום הזה, נקודה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
איפה הצעת החוק? אולי הוא יכול להעביר לוועדה והוועדה תגיש? יש לנו כוח לעשות את זה. זה עוול לאזרחי מדינת ישראל בעת הזאת.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש שהיועצת המשפטית של הוועדה תבדוק את החקיקה בעניין הזה ותכין הצעה של הוועדה, חוץ מתזכיר החוק שמאיר מדבר עליו. זה לא יכול להיות הדבר הזה, זה דבר שהוא משולל היגיון. מצד אחד, הממשלה מתהדרת בעניין הזה, ובצדק, שהיא השקיעה הרבה מאוד כסף והיא עוזרת לאנשים, ופה פתאום הולכים וגובים מהם דבר שלא מגיע. סתם מנצלים את התקופה הזאת.
מאיר שפיגלר
¶
אגב, הרב גפני יושב-ראש הוועדה, כתוצאה מכל מה שאמרתם, דחיתי בהחלטה פנימית של הביטוח הלאומי את התשלומים, בהתחלה ל-15 ביולי וכעת זה נדחה פעם נוספת ל-15 באוגוסט - - -
מאיר שפיגלר
¶
את הגבייה של התשלומים האלה. כדי לאפשר בכל זאת את הקידום של התהליכים שימנעו את הצורך לגבות את הסכום הזה.
היו"ר משה גפני
¶
דרך אגב, גונבה לאוזניי שמועה, לא בדקתי את זה עדיין, שבחוק ההסדרים רוצים להלאים את הביטוח הלאומי, כמו שנוהגים תמיד.
היו"ר משה גפני
¶
הייתי בקואליציה וצרחתי, זו הייתה ישיבה בגני התערוכה. היית באיזשהו מקום, אבל לא היית בביטוח הלאומי. זה הרתיח. זה משנה את כל המבנה החברתי של החברה בישראל.
מאיר שפיגלר
¶
אז אגיד עוד דבר: גם הדבר הזה כבר לא רלוונטי. אתה יודע למה? משום העובדה שאתמול התקבלו החלטות שהסכום הזה ממש לא נותן להן מענה. אתמול בוועדת העבודה והרווחה, ואני חושב - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא להעביר את הכסף הזה? אני רוצה לדעת, בגלל שהכסף הזה בעיניי חיוני ממדרגה ראשונה, עם זה אתם משלמים - - -
מאיר שפיגלר
¶
אנחנו עומדים במלוא התשלומים שזכאים תושבי מדינת ישראל מהביטוח הלאומי, כולל כל המובטלים, כולל כל החלטות כנסת ישראל, כולל ההחלטה שקיבלתם למניעת כפל קיזוזים. אמרתי לך באותה ישיבה שאנחנו מתחייבים להעביר את הסכומים לזכאים בתוך 12 ל-14 יום. התחיל אחרי שמונה ימים והסתיים, בדיוק כמו שהתחייבנו, אחרי 14 ימים. העברנו את כל הכספים לכל הזכאים בזמן, וזה לא דבר של מה בכך. לעניין הבקשה הזאת, היא נותנת מענה - - -
היו"ר משה גפני
¶
כן, אבל כשאתה חושב לעצמך בצד, אתה אומר: רק רגע, אבל חסרים לי עכשיו כמה מיליארדים בגלל ששילמתי. אתה סומך עלינו שנעביר את זה.
מאיר שפיגלר
¶
בינתיים, עד סוף יוני הסתדרנו במסגרת המשאבים השוטפים שלנו, על בסיס תזרים המזומנים של הביטוח הלאומי. עד יוני, כולל.
היו"ר משה גפני
¶
אבל התזרים שלכם הוא כסף שמיועד לכל מיני נושאים חברתיים מהמדרגה הראשונה. אם לא נעביר את הכסף – לא יהיה לכם. יכול לבוא באיזשהו יום אגף התקציבים ולהגיד: רגע, תעצרו, אין לכם כסף.
מאיר שפיגלר
¶
תושבי מדינת ישראל, לפחות מאוקטובר 1980, העבירו דרך הביטוח הלאומי את כל עודפי הגבייה לתקציב המדינה. אלה כספים של התושבים, והם מיועדים אך ורק כדי לדאוג לכך שכל הזכויות שלהם ייתנו להם בהתאם לצורך. זה מה שעושה ויעשה הביטוח הלאומי, וזה מתקשר בצורה ישירה למה שאמרת בדבריך בהתחלה. יש סכום, הוא בוודאי ובוודאי נדרש, מכיוון שהוא תולדה של החלטות כנסת ישראל מעבר לזכויות הרגילות של התושבים במה שנוגע לביטחון הסוציאלי שלהם מהביטוח הלאומי. אני אומר שהסכום הזה בוודאי לא מתייחס להחלטות שהתקבלו אתמול.
היו"ר משה גפני
¶
הבקשה שמבקש הממונה על התקציבים במשרד האוצר היא שנעביר 1,985 מיליארד שקל לשיפוי המוסד לביטוח הלאומי מכיוון שתקופת הזכאות של דמי אבטלה מוארכת. בהחלטת הממשלה מאריכים אותה עד אמצע אוגוסט.
היו"ר משה גפני
¶
עד 16 באוגוסט. ולאחר מכן, אם יצטרכו להמשיך, ישקלו את זה מחדש. זו הבקשה של שאול מרידור. בבקשה.
עידו שוואב
¶
כמו שהתבקשנו בחוק, על כל שינוי של הסטה בין סעיפי התוכנית שהוא מעל 15% אנחנו מגיעים לוועדת הכספים לאשר את השינוי. כמו שאמרו בביטוח הלאומי, כמובן הם משלמים את הכסף ואנחנו משפים אותם בגין מנגנונים שלא היו קיימים לפני הקורונה. זו המטרה של הפנייה של שר האוצר.
שגית אפיק
¶
הפנייה הזאת היא לא השיפוי, הפנייה הזאת היא מכוח החוק, שאם אתם חורגים ב-15% אתם רוצים שהוועדה תאשר. זה סוג של העברה תקציבית, זה לא השיפוי שהולך אליו, שהוא אומר שהוא צריך שיפוי גבוה יותר.
מאיר שפיגלר
¶
ועוד הערה: אמרת שאין מנגנון; ועוד איך יש מנגנון כזה, הוא גם קבוע בסעיף 9 לחוק הביטוח הלאומי. זה בנפרד לעניין תקופת הקורונה, רק שתדע.
מאיר שפיגלר
¶
לא, אבל אני אומר לך שאתמול על הבסיס הזה עברו החלטות, שלמיטב ידיעתי גם אושרו בכנסת ישראל, שהן מעבר לסכום שמופיע כאן. אני כבר אומר לך גם כמה הם מעבר – הם סדר גודל שלבין 800 מיליון למיליארד שקל נוספים.
מאיר שפיגלר
¶
למשל, הנושא של ביטול חמישה ימי המתנה; הסיפור של הארכת תוקף תקופת הכשרה של חצי שנה, מאז 1 במאי ועד 16 באוגוסט; הכנסת מובטלים שהיו בינואר ובפברואר ולא קיבלו דמי אבטלה להיות זכאים לקבל דמי אבטלה החל מיולי שנה זו, ועוד כל מיני החלטות מן הסוג הזה. אני יכול לתת לך את כל הרשימה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אז אצביע בעד הפנייה הזאת, אגיש רביזיה ועד סוף הישיבה אני רוצה שתיתן לי תשובה. בסדר?
היו"ר משה גפני
¶
לא באתי בטענות. הגשתם – בסדר, שמתי את זה על סדר-היום. אבקש שתיתן לי תשובה לגבי כל הדברים שנאמרו כאן, מה אתם הולכים לעשות עם זה מבחינת אישור הוועדה.
עידו שוואב
¶
כמובן שמה שיש בחוק, יש בחוק. אנחנו מחויבים להגיע לוועדה על כל שינוי של 15% בין סעיפי התוכנית. אז אם צריך ואלה יהיו העלויות – כמובן שנבוא עוד פעם.
היו"ר משה גפני
¶
בקשה של השינויים התקציביים בסך 1.985 מיליארד שקלים שמיועדים להארכת דמי האבטלה. מי בעד אישור השינויים האלה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, קודם כול שייתנו את התשובה לשאלה הזאת. אדוני מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, תודה רבה. תרגיש בוועדת הכספים, במיוחד בשבועות האלה - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני היושב-ראש, לפני שאתה משחרר אותו, אולי אפשר לבקש ממנכ"ל הביטוח הלאומי, שהוא באמת אוהב ישראל והמצוקה של המובטלים נוגעת לליבו, אולי שפעם אחת נדע מי בדיוק האוכלוסיות – כמה אנשים, באיזה סדר גודל מדובר – שלא זכאים לדמי אבטלה, שלא עובדים ולא זכאים לדמי אבטלה. אותם אלה שסיימו את דמי האבטלה שלהם לפני ינואר-פברואר, כאלה שלא מועסקים כי אין להם - - - חשוב לנו להכיר את הנתונים.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. תבדוק ותיתן לו תשובה. מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, אני מודה לך. התחלתי להגיד שתראה בוועדת הכספים בית שלך. אנחנו נעמוד לצדך. יהיו לך הרבה בעיות, גם עם התקציב וגם עם חוק ההסדרים, אנחנו נשתדל לעזור לך בבעיות הקשות האלה. תודה רבה על ההופעה שלך, הייתה חשובה מאוד. עידו, אני מחכה לתשובה על מה ששאלנו. אני נועל את הישיבה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:06.