פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
27
ועדת הכספים
08/07/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 87
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ט"ז בתמוז התש"ף (08 ביולי 2020), שעה 9:43
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 08/07/2020
חוק חוזה הביטוח (תיקון מס' 11), התשפ"א-2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק חוזה הביטוח (תיקון - הארכת תקופת ההתיישנות), התש"ף-2020, של חבר הכנסת אופיר כץ
(פ/23/71) – הכנה לקריאה ראשונה
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
משה ארבל
ניר ברקת
אופיר כץ
מיקי לוי
אוסאמה סעדי
קתי קטרין שטרית
מיכל שיר סגמן
מוזמנים
¶
אוהד מעודי - סגן הממונה על שוק ההון, רשות ההון, ביטוח וחסכון, משרד האוצר
ירון גולן - עו"ד, סגן בכיר ליועץ המשפטי, רשות שוק ההון, ביטוח וחסכון, משרד האוצר
לירז דמביץ כהן - עו"ד, הלשכה המשפטית, רשות שוק ההון, ביטוח וחסכון, משרד האוצר
מיכאל בן דהן - רפרנט פיננסים, אגף התקציבים, משרד האוצר
הילה דוידוביץ בלומנטל - עו"ד, משרד המשפטים
רותם ארנרייך - המשרד לשוויון חברתי
ליאור רוזנפלד - נשיא לשכת סוכני הביטוח בישראל
עדי בן אברהם - עו"ד, היועץ המשפטי, לשכת סוכני הביטוח
גיל סלומון - סמנכ"ל רגולציה, איגוד חברות הביטוח
בקי קשת - עו"ד, רבנים למען זכויות אדם
עודד יחיאל - עו"ד, שתף בכיר במשרד חיים קליר ושות'
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת חוק חוזה הביטוח (תיקון - הארכת תקופת ההתיישנות), התש"ף-2020
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום הצעת חוק חוזה הביטוח (תיקון - הארכת תקופת ההתיישנות), התש"ף-2020 של חבר הכנסת אופיר כץ, הכנה לקריאה ראשונה.
חבר הכנסת אופיר כץ, בבקשה. תציג לנו את החוק, למה צריך אותו ומה אתה מציע לעשות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
הצעת החוק שהגשתי לתיקון חוק חוזה הביטוח באה בעקבות מקרים אליהם נחשפתי של אותם אנשים ששילמו או רכשו ביטוח וכשהם חלו או הפכו ביום בהיר אחד לנכים, הם התעסקו במחלה, בנכות, דבר שבן אדם כשזה נופל עליו לוקח לו זמן לקבל את זה, להתעשת, להבין מה קורה אתו, לטפל בעצמו, ואז נוצר מצב שאותם אנשים, כשהם ניגשו לתבוע את הביטוח, זכות שמוקנית להם, חוק ההתיישנות מוגדר לשלוש שנים. כך נוצר מצב שהם לא יכלו לקבל את מה שמגיע להם מאחר ועברו שלוש שנים מאז קרה המקרה.
כמו שאמרתי, חוק חוזה הביטוח, תקופת ההתיישנות היא לשלוש שנים מרגע שקמה הזכות לתבוע. גם אנשים שהחלו בתהליך, זה עדיין לא עצר את מרוץ ההתיישנות.
היו"ר משה גפני
¶
זאת אומרת, מישהו התחיל את הדרישה מהביטוח, נניח בשנה הראשונה או השנייה, זה נגמר בשה השלישית אם לא הסתיים התהליך?
היו"ר משה גפני
¶
החוק הזה, זה עוד דבר אבל איך יכול להיות שאדם מגיש תביעה, מתנהל דין ודברים, הביטוח לוקח עורכי דין טובים, עומדים מולו, מגיעה השנה השלישית והכול נגמר. אתה בטוח?
היו"ר משה גפני
¶
לא. לפני התמונה, קודם כל העובדות. אני איש פשוט. אדם קשיש תובע את חברת הביטוח, מתנהל דין ודברים, לו כמובן אין עורך דין או שיש לו עורך דין חלש ולחברות הביטוח יש סוללה שלמה של עורכי דין, מנהלים אתו דין ודברים, מגיעה השנה השלישית-הכול נגמר? קודם כל העובדות.
אוהד מעודי
¶
כפי שציין חבר הכנסת אופיר כץ, תקופת ההתיישנות היא שלוש שנים. כאשר בן אדם לוקח טיפול על ידי עורך דין, כמובן כמו שחבר הכנסת כץ ציין, אם זה הגיע לבית משפט – כמובן שתקופת ההתיישנות נעצרה. יש גם פסקי דין מאוד ברורים שאם העיכוב – למרות שהוא לא ניגש לבית משפט – היה בגלל חברת הביטוח שעיכבה את התהליך, זה עדיין יחייב את חברת הביטוח. ביטוחים מסוימים כמו ביטוחי אחריות, תקופת ההתיישנות היא לא שלוש שנים אלא היא מתיישנת כל זמן שלא התיישנה התקופה של הצד השלישי שבעצם ניזוק ולכן זה יכול להיות שבע שנים ומעלה.
יחד עם זאת, אני אוסיף כבוד היושב ראש, לגבי היידוע של הנושא הזה. יש הוראת רגולציה שלנו שהיא מאוד ברורה. אנחנו כמובן ישבנו גם עם המציע, עם חבר הכנסת כץ.
היו"ר משה גפני
¶
אבל הוא קודם. אני פשוט עצרתי אותו באמצע. זה היה נראה לי ממש, אני לא רוצה להתבטא בחריפות, משהו הזוי. בסדר, אתה אומר שיש כל מיני פרטים. תכף נדון בהם.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אנחנו מדברים לרוב על בן אדם שהוא הופך להיות נכה, חולה, נזקק, לרוב אוכלוסיות מבוגרות יותר, אוכלוסיות חלשות יותר שהחוק הזה בעצם בא לתת להם את הסעד הזה, את הזכות בגינה הם שילמו כל כך הרבה שנים ועכשיו זה הרגע הקשה בחייהם והם צריכים לקבל את מה שמגיע להם.
אני רוצה לחדד. הכוונה היא לסוגי ביטוחי הבריאות, חיים, לא לרכוש ודברים מהסוג הזה. זה לא גורף.
היו"ר משה גפני
¶
יש לך נוסח לזה, אייל? אתה ערוך לזה? בסדר.
אתה אומר שאתה מוכן להתפשר שזה לא הולך על ביטוחי רכוש אלא זה הולך על ביטוחי בריאות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
כן, לשנות משלוש שנים לשבע שנים. זאת הזכות של בן אדם שיש לו ביטוח בריאות שיוכל לתבוע את החברה עד שבע שנים.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
יש תיקון נוסף שהוספתי וזה חובת דיווח. אנשים לא יודעים שתקופת ההתיישנות עומדת להסתיים ולכן ביקשתי חובת דיווח, שחברת הביטוח תצטרך לעדכן את המבוטח אם הוא מתקרב לסיום המועד, עדכון של שנה לפני ושלושה חודשים לפני, פעמיים. חשוב לציין שיש הנחיה מבורכת בעניין הזה של שוק ההון שהם כן מעדכנים. העניין הוא שהעדכון מגיע בסעיף שהוא בתוך חומר, גם אם זה נושא אחר. הוא רשום בשתי שורות בחומר שהתקבל מחברת הביטוח בעמוד שש-שבע ואני מבקש שהמבוטח יקבל ממש מכתב שזה הנושא שלו, שתקופת ההתיישנות בעוד שנה עומדת להסתיים וכך גם בתחנה של שלושה חודשים לפני.
כמו שאמרתי, נתקלתי במספר מקרים שזה עצוב וקשה. אני אמנה כאן כמה דוגמאות. בחורה שנרצחה בפיגוע ואימא שלה נכנסה לחדר רק אחרי חמש שנים ואז היא גילתה שיש לה את זה. הגישה את התביעה, אבל לא היה עם מי לדבר כי עברו חמש שנים. בן אדם שנקבעו לו אחוזי נכות, עד שהוא טיפל בעצמו ועד שהוא קיבל את אחוזי הנכות עברו שלוש שנים ולא יכול היה לממש. אדם נוסף, סיפור שהגיע אלי, חולה בסרטן קשה ואלים ובאמת לקח לו הרבה זמן לטפל בעצמו, עד שהוא עיכל את זה, עד שהוא טיפל, נסיעות לחוץ לארץ, בן אדם טיפל קודם בחיים שלו ואחרי שהוא התפנה לתביעה, כבר הייתה התיישנות והוא לא קיבל.
גם בתת מודע, אנשים ברגע שהם חולים ועוברים דבר קשה בחיים, אני חושב שהם גם לא רוצים להתעסק עכשיו בנושא הכספי, הם קודם כל מנסים לראות איך הם מצילים את עצמם. זה משהו שבאותו רגע הוא לא חשוב אבל שעון החול מתחיל לעבוד וזה לא עוצר את זה.
לכן הגשתי את הצעת החוק על מנת שאותם אנשים חלשים שנזקקים לסעד הזה אכן יוכלו לממש ולקבל את הזכות שמגיעה להם, הזכות בגינה הם שילמו. תודה.
אוהד מעודי
¶
כבוד היושב ראש, תן לי לומר משפט. ברמת העיקרון אנחנו סבורים שהתיקון הוא צרכני ולכן גם נפגשנו עם חבר הכנסת אופיר כץ. יחד עם זאת, יש הרבה היבטים שהם צרכניים וחשוב שאנחנו נבצע סיומה של בדיקה. כמו שבן אדם רוצה שישלמו לו את התביעה בזמן, מהצד השני צריך לראות מבחינת השלכות של הפרמיה שהמבוטח שמשלם היום, שהיא תישאר סבירה והיא לא תעלה בצורה קיצונית.
לכן יש כאן שני צדדים למטבע וצריך למצוא את האיזון הנכון.
היו"ר משה גפני
¶
זה לא יעזור. אני לא אבין. זאת אומרת, אתם יודעים שיש מקרים כאלה שאתם יודעים שהתביעה היא יותר משלוש שנים.
היו"ר משה גפני
¶
אני שואל. אולי לפחות תקשיב לשאלות כדי שאני אדע על מה אנחנו מדברים. אתם יודעים שיש הרבה מאוד מקרים - שיעלו גם את מחיר הפרמיה כתוצאה מזה ושיקרו עוד הרבה דברים – שלא מסיימים את הדיון בשלוש השנים הראשונות. לי יש תביעה מחברת הביטוח, אני לא מחכה שלוש שנים, כמוני גם אתה לא וגם אף אחד לא, קורים מקרים כאלה אבל זה לא מעלה את פרמיית הביטוח.
היו"ר משה גפני
¶
המסקנה היא שאם אדם תובע – אנחנו בעיקר מדברים על אדם קשיש – ומה שהוא עשה, הוא פנה, הוא נפגש, שלח מכתבים לחברת הביטוח, אבל עברו שלוש שנים – לא שווה שום דבר, חלה התיישנות. אלא אם כן הוא הולך לבית המשפט. אם הוא הולך לבית המשפט, זה סיפור אחר.
אני מבקש לדעת האם אתם תומכים בחוק הזה או לא תומכים בו. החוק נשמע הגיוני. למה המילה צרכני מורידה כאן?
אוהד מעודי
¶
לא מורידה. להפך. כמו שציינו את עמדתנו בוועדת שרים וגם בפני חבר הכנסת, אנחנו תמכנו אבל כמובן בתיאום ואני מדגיש את המילה בתיאום מכיוון שלכל דבר צריך לבחון את ההשלכות. אתה ציינת שיש הרבה מקרים.
היו"ר משה גפני
¶
רק טכנית שתדעו היכן אנחנו עומדים. ועדת השרים אמרה שלקראת הקריאה הראשונה זה יחזור אליה לתאם. האמירה הזאת לא חלה על הדיון הזה. הדיון הזה הוא דיון אחרי הקריאה הטרומית. אנחנו מכינים את זה לקריאה ראשונה ובעזרת השם אנחנו נצביע. אחרי שנצביע וזה יהיה מוכן לקריאה ראשונה, הוא, על פי ההחלטה של ועדת השרים, יצטרך לחזור לוועדת השרים. אנחנו סוברניים להחליט שאנחנו קוראים את החוק הזה כמות שהוא, מצביעים וזהו. אנחנו יכולים על פי החלטת שרים לעשות את זה. אני לא הולך לעשות את זה. אני הולך להגיע לפתרונות ושהפתרונות האלה לא ייתקלו בחומה קשה מדי בוועדת השרים.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה כמו שתמנו שטה ופרקש מונו על ידי גנץ לעבד את התקציב הבא, על פי העיתונות הכלכלית.
אוהד מעודי
¶
כמו שציינתי, כאשר אנחנו בוחנים כשל שוק, אנחנו רוצים לראות את היקף התופעה. ציינת שיש כאן הרבה מקרים. כל מקרה הוא חשוב לחלוטין. אנחנו עדיין צריכים לבחון את ההשלכות של תקופת ההתיישנות לגבי תקופת ההתיישנות שקיימת בעולם שהיא קצרה משלוש שנים. ככל שמאריכים את תקופת ההתיישנות, צריך להבין שבסופו של דבר חברות הביטוח יתחייבו לשים יותר הון. חברות ביטוח זה לא מלכ"ר, זה לא מוסד ללא כוונות רווח. ברגע שהם שמים יותר הון או יותר עתודות, באופן טבעי זה מתגלגל לפרמיה שכולנו משלמים.
לכן כרגע אנחנו נמצאים בבדיקה. כבר הגשנו דרישת נתונים אלינו. אנחנו נבצע בחינה אקטוארית של צוות של ניהול סיכונים על מנת – שוב אני אומר – למצוא את האיזון, מצד אחד לראות איך אפשר להאריך את תקופת ההתיישנות ומהו בעצם המספר הנכון, מבלי שתהיה פגיעה בפרמיה שהציבור ישלם.
אוהד מעודי
¶
גם אצלנו בסוף אנחנו בוחנים כשל שוק בהתאם ליחסיות שיש לנו בתלונות הציבור. בתלונות הציבור שמוגשות אלינו, אנחנו בוחנים את היקפי התופעה וגם בביקורות שאנחנו מבצעים בחברות הביטוח. אנחנו דוגמים מתוך סך המבוטחים כמה אנשים ניזוקו בגלל העניין של תקופת ההתיישנות. אם נראה ש-0.0001 אחוז ניזוקו, מצד שני המבוטחים יצטרכו לשלם יותר פרמיה, נצטרך למצוא את האיזון הנכון.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני שואל כי זו טענה שהועלתה על ידם. מצד אחד אומרים שאין הרבה מקרים כאלה ולכן לא צריך לחוקק חוק ומצד שני, אם הטענה נכונה ואין הרבה מקרים, למה הסיכון עולה והפרמיה עולה?
אוהד מעודי
¶
אני אתך לחלוטין. אני לא אגלה כאן סוד כשאומר שכמעט כל רגולציה שאנחנו מוציאים לחברות הביטוח, הן טוענות שיש בעיה וכולי. אנחנו צריכים, כגורם אובייקטיבי, לבחון את הדבר הזה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש ממרכז המחקר והמידע, אם אפשר לפנות אליהם, אני רוצה לדעת כמה מקרים שבן אדם לא תובע שלוש שנים. כמה מקרים כאלה יש. גם אנחנו נבדוק את זה. זה התפקיד שלנו כי אם אתם תגידו 0.000, אז מרכז המידע והמחקר יאמר.
אוהד מעודי
¶
שלא תבין לא נכון, גם אם זה לא בהיקפים גבוהים זה לא שאנחנו אומרים שאנחנו לא מסכימים ונתנגד. אנחנו כמובן מבינים שיש כאן היבט חיובי אבל צריך לראות.
היו"ר משה גפני
¶
אני מסכים עם העיקרון. כמות עושה את האיכות. אם מדובר על כמות בסדרי גודל בלתי רגילים, זה משנה לגבי החוק.
היו"ר משה גפני
¶
אם יתברר שזה משהו – כפי שאני מעריך, מבלי להיות איש מקצוע, כמו שאני מכיר את מה שקורה בחברה הישראלית – מדובר על משהו אי שם למטה ולא למעלה. לכן יש חשיבות שאנחנו נדע, של תבואו אתם ותאמרו לנו איזה נתון - אתם, הכוונה הממשלה - אלא גם אנחנו צריכים לבדוק את זה. זה התפקיד שלנו. מי פונה למרכז המידע והמחקר?
הילה דוידוביץ בלומנטל
¶
משרד המשפטים אין לי הרבה מה להוסיף. גם אנחנו בעד הצעות צרכניות שעושות טוב למבוטחים אבל כמובן צריך לראות שלא יצא שכרנו בהפסדנו אם בסוף המחיר יהיה שכלל המבוטחים ישלמו פרמיה גבוהה יותר. כמובן שצריך לבחון וצריך שזה יהיה על השולחן ולבדוק את המשמעות של זה.
לכן עמדתנו המקצועית הייתה להמתין לאותה בדיקה של רשות שוק ההון.
היו"ר משה גפני
¶
זה יום שני שאני לא כל כך מבין את משרד המשפטים. מה התפקיד של משרד המשפטים? נחמד מאוד שאת מתערבת בעניין הזה, אבל מה התפקיד שלכם?
היו"ר משה גפני
¶
יש כאן שאלה מקצועית לגמרי. זה לא קשור לנושא החוקתי ולא לחוק עצמו. הוא משנה בחקיקה בגלל הנושא הציבורי, מכיוון שאם זה יעלה את הפרמיה, לפעמים אין הצער שווה בנזק המלך. לפעמים יכול להיות שמתכוונים לעשות טוב בצד אחד ועושים רע בצד שני. אבל זה לא נושא חוקתי. היות ולא למדתי משפטים, תצטרכו להסביר לי.
הילה דוידוביץ בלומנטל
¶
דבר ראשון, התיישנות היא שאלה משפטית, מה המשמעות של התיישנות, איזה איזונים זה נועד לשקף.
היו"ר משה גפני
¶
אם ההתיישנות היא קצרה, התפקיד שלנו הוא לשנות את זה. אין בזה בעיה חוקית. החוק שאנחנו נעשה, זה מה שיהיה.
הילה דוידוביץ בלומנטל
¶
אני לא תופסת שרק כשיש בעיות חוקתיות אלא בעצם אנחנו שותפים בממשלה לגיבוש גם מדיניות וגם סעיפים. זאת אומרת, סעיף בחוק. התיישנות זה עיקרון משפטי מובהק. אני תופסת את התפקיד של עזרה ולא רק שאלות חוקתיות. כן, אנחנו אמונים גם על הגנות צרכניות. לא בכדי חוק חוזה הביטוח כולו הוא באחריות שר המשפטים.
היו"ר משה גפני
¶
לא הבנתי, אבל לא נורא. אני לא חייב להבין הכול. את אומרת שיש בעיה עם הנושא של התיישנות וצריך לדעת מה עושים במקרה הזה. זה בסדר. אבל אם את אומרת שזה יעלה את המחיר, יוריד את המחיר, מה זה נושא שלכם? למה שר המשפטים במשחק הזה?
הילה דוידוביץ בלומנטל
¶
אנחנו תורמים לגיבוש מדיניות. קודם כל, זה חוק באחריותנו. זה דבר ראשון. אתם משנים חוק באחריות שר המשפטים.
אייל לב ארי
¶
חוק חוזה ביטוח במצב הרגיל הוא חוק שבטיפול ועדת החוקה. הילה מגיעה לכאן גם בגזרה הזו וגם בעצם בגזרה של הייעוץ המשפטי לממשלה.
היו"ר משה גפני
¶
לא מקובל עלי כל הדבר הזה, עם כל הכבוד. לא, לא מקובל עלי. לא היועץ המשפטי לממשלה שאני חבר שלו ואני חושב שהוא בסדר גמור, זה לא קשור בכלל לעניין. אנחנו מדברים על חקיקה. זה התפקיד שלנו. הנושא הוא צרכני לחלוטין. זה לא שאנחנו פוגעים כאן במשהו.
היו"ר משה גפני
¶
או שאנחנו עושים מעשה חוקתי לא טוב. אנחנו צריכים לבחון מקצועית את מה שהם אומרים, האם מדובר על מקרה שבו זה יעלה את הפרמיה לכולם בגלל שאנחנו מכניסים כאן גורם חדש לפיו אין התיישנות. זאת השאלה. השאלה הזאת היא מקצועית. אמרתי שתבדקו את העניין הזה וגם אנחנו נבדוק. זאת השאלה היחידה. אין שאלה אחרת אלא אם כן אני טועה. אל תיקחי אותי ברצינות כי אני לא למדתי באוניברסיטה, אני למדתי בישיבה.
הילה דוידוביץ בלומנטל
¶
אני לא לוקחת ברצינות אבל אני תופסת את התפקיד – אני כבר 12 שנים בתפקיד – אחרת.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
יש לי שאלה. את מכירה בעבר עוד חוקים כאלה שהיו של חברות הביטוח כאשר עלתה השאלה האם זה יעלה את הפרמיות?
הילה דוידוביץ בלומנטל
¶
אני יכולה לומר לך שאני עובדת גם עם חוק הגנת הצרכן וכל הזמן עולה טענה שהיא טעונה בדיקה מצד העוסקים, כאן בהקשר של מבטחים, שזה יגולגל בסוף על הצרכנים. לפעמים יש משהו בטענה הזאת ולפעמים לא.
אוהד מעודי
¶
כן. חד משמעית. לא רק חוק אלא גם רגולציה שלנו לפעמים, כזאת שהוצאנו, אחר כך עשינו בדק בית.
היו"ר משה גפני
¶
היה. בטח שהיה. לכן צריך להפעיל שיקול דעת. לפי דעתי המעלה כאן גוברת על איזשהו הפסד. לפי דעתי זה די בשוליים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, מכיוון שגם אני למדתי משפטים ואני עסקתי בנושא הזה, בדרך כלל תקופת ההתיישנות היא שבע שנים. התקופה המקובלת בכל התביעות היא שבע שנים. אם אלה תאונות דרכים ואם אלה תאונות עבודה זה שבע שנים ולא שלוש שנים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
תאונות דרכים, תאונות עבודה – 7 שנים. מה שאנחנו דנים כאן, ההצעה הזאת היא בעניין תביעה על פי חוזה ביטוח, אם זה ביטוח חיים, אם זה ביטוח מקיף, למישהו גנבו רכב.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בדרך כלל מבוטח לא ישן על תביעתו והוא רוצה לממש את זכותו. המקרים הקשים הם של ביטוחים סיעודיים, ביטוחי נכות, ביטוחי בריאות ואז הטיפול כאן נמשך שנים על גבי שנים ואז לפעמים –כפי שאמרת – עד שפונים לחברת הביטוח, עד שהוא מקבל תגובה, לפעמים מושכים אותו, לפעמים מורחים אותו, ואז אומרים לו שעברו שלוש השנים. אלה המקרים שחברי בא לתקן בהצעת החוק שלו.
עת ראיתי את ההצעה – יש לי הצעה משנים קודמות אבל היא לא עברה אבל אופיר הצליח להעביר אותה וכל הכבוד לה - אמרתי שבסופו של דבר לא נצא נפסדים שבגלל שאנחנו מאריכים את התקופה, יגלגלו את הפרמיות על כלל הצרכנים, על כלל האזרחים, ויאמרו שעכשיו מעלים פרמיות כי עכשיו התקופה היא לא שלוש שנים אלא שבע שנים.
לכן כאן אני חושב שהמחקר שאתה ביקשת וגם הנתונים, אם הטענה שלהם היא שאין מקרים רבים, לא צריך להעלות את הפרמיה. אם יש אחוז יותר גבוה, הבעיה היא אקוטית.
יש לי הצעת חוק דומה שמדברת על חמש שנים ולא על שבע שנים. שלוש שנים, במיוחד עבור הסיעודיים, זה זמן קצר עד שיתגבש הנזק ואז מגיעה התביעה. שבע שנים, אם אני רוצה לגלגל את העלות הכספית על כלל האזרחים, אולי את תקופה ארוכה מדי, אולי צריך בכל זאת לתת חמש שנים, תקופה שאני חושב שהיא מאוד סבירה.
ניר ברקת (הליכוד)
¶
יש לי הצעה. אני חושב שבסוף אם תגיעו לניסוח כפי שפלוס-מינוס מה שאמר אופיר, יקל עליכם. זה יקל עליכם כי אם שיקול הדעת הוא מורכב וגדול, אתם פשוט תשקיעו הרבה אנרגיה במקום שחוק פשוט יכול לפתור.
הרעיון הוא שאם מישהו בגלל שהוא פספס, התחיל לדבר על חברת הביטוח ופספס את ההתיישנות, חייבים לעזור להם. לא יכול להיות שבגלל הפער הזה, מי שמגיע לו – לא יקבל. זה לא שיקול שאולי זה יעלה קצת יותר כסף לכולנו. מישהו אחר את גבול ההתיישנות, אנחנו מבינים, לא נעים, קשה, אני לא נכנס לזה. אבל אם מישהו כבר התחיל עם חברת הביטוח ונמנע ממנו בגלל שעבר התאריך, כאן חייבים לעזור גם במחיר שהפרמיה עולה כי מגיע לו.
אוהד מעודי
¶
מה שציין חבר הכנסת ברקת, אני רוצה לומר שזה מבורך מה שאתה אומר ובהרבה מקרים, כאשר מבוטח התחיל את התביעה – ולפחות ממה שאני יודע זה גם קיים בפסקי הדין – וזה התגלגל לבית משפט כי החברה אמרה למבוטח שעברה תקופת ההתיישנות, פסקו לטובתו ולקחו את הפרקטיקות כאשר חברת ביטוח לצורך העניין עיכבה את התהליך, במסגרת הליך יישוב התביעה היא לא התנהלה כמו שצריך, ואכן במקרים כאלה באמת באו כלפי המבוטח.
עוד משהו אני אומר. כבר היום יש מקרים שמבוטחים גם בתחומי ביטוחי הבריאות, בעבר ההתיישנות אומרת שמרגע שקרה מקרה הביטוח, סופרים שלוש שנים. בגלל פרקטיקות שליליות שהיו כלפי מבוטחים שהיו בעצם צריכים להוכיח שיש להם נכות ובשל הנכות היו צריכים לקבל פיצוי, בעצם תוקנה הרגולציה שאמרה לא יספרו מקרות מקרה הביטוח אלא אפילו אם התגבשה הנכות שנתיים אחרי, לכאורה הייתה צריכה להיות לו עוד שנה, אבל אם עברו שנתיים, יש לו עוד שלוש שנים כי רק משהתגבשה הנכות, סך הכול זה חמש. לכן אני אומר שזה לא שחור או לבן וגם מה שאתה אומר וגם מה שאומרים חברי הכנסת וחבר הכנסת אופיר כץ, אלה דברים מבורכים.
אוהד מעודי
¶
לא, פה אני פחות מסכים אתך ואני אומר למה. אם יש מבוטח שמשך את הזמן. עברו שלוש שנים והוא נזכר אחר כך.
אוהד מעודי
¶
זה כן המקרה. חד משמעית. גם מבוטח שלא שם לב ושלחו לו התראות וגם אם הסעיף השני של החוק יעבור, הוא יקבל מכתב מיוחד, הוא רואה מכתב מחברת הביטוח, זורק אותו לפח. אגב, אני חושב שהעדכון הכי נכון הוא ב-SMS. ברגולציה שלנו אנחנו כבר חייבנו את החברות בכך. זה לא רק מכתב.
לירז דמביץ כהן
¶
אני מהלשכה המשפטית של רשות שוק ההון. משפט אחד כדי להשלים את הדברים של אוהד. נושא שעלה כאן. זה קשור גם לדברים שעלו כאן מצד חברי הכנסת וגם לחלק השני של הצעת החוק, לסעיף 31(א). הנושא של להודיע. הרבה דברים שחברי הכנסת אמרו והם צדקו, המצוקה הזאת של אותם אנשים שבעצם חשבו שהם מתנהלים כבר מול חברת הביטוח, מבחינתם הם התחילו את התהליך והם פנו ופתאום יום אחד גילו שהזמן שלהם נגמר. גם אנחנו כרגולטור ראינו את הבעיה הזאת ונתנו לה כבר מענה. אפשר לדבר על טיב המענה, וזה חלק מהדברים שאנחנו נבחן שוב, אם אפשר לעשות אותו יותר טוב.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
המענה שהיא מדברת עליו נראה כך שבן אדם מקבל מכתב מחברת הביטוח, כאן מדברים אתו על דברים נוספים שהוא צריך להגיש, טופס 101 ורק בסוף כתוב בשורה לגבי תקופת ההתיישנות. הנה, זה מופיע כאן. זה דבר טוב שמודיעים אבל אני חושב שהרבה אנשים מפספסים את זה, לא רואים את זה ולא מודעים לזה. אם אתם חושבים שהבעיה היא נכונה, אז אדרבה, כן לחוקק את זה וכן לחייב את החברות להודיע.
גיל סלומון
¶
ברוכים הנמצאים. קודם כל, אני רוצה להודות לחבר הכנסת כץ שהקדיש זמן לפני שהוא הגיע לכאן ודיבר אתנו, וזה לא דבר שקורה לנו הרבה שחברי כנסת פונים אלינו ורוצים את חוות דעתנו לפני שמעלים את ההצעה.
אני רוצה להתחבר לזנב של הדברים של חבר הכנסת סעדי וחבר הכנסת ברקת. תראו, הצעת החוק הזאת היא הצעת חוק מאוד אגרסיבית, מאוד קיצונית בעולם הביטוח. לומר במלים פשוטות, זה משנה את חוקי המשחק. זה כמו להגיד שמשחק כדורגל שאורך 90 דקות, בישראל ישחקו 100 דקות. למה? ככה, כי בישראל צריך יותר. אין אח ורע לדבר הזה.
היו"ר משה גפני
¶
דרך אגב, אף אחד כאן לא אמר למה, ככה. אף אחד לא אמר. דווקא דיברנו על הנימוקים באריכות ועוד לא סיימנו את הדיון. אף אחד לא אמר למה, ככה. אף על פי שזה רעיון לא רע בגלל שחברות הביטוח לא יפשטו את הרגל. קח בחשבון שוועדת הכספים במתכונתה הנוכחית היא ועדה חברתית. היא תדאג לקשיש ולא לחברת הביטוח.
היו"ר משה גפני
¶
על הקודמת יאמרו שאנחנו היסטוריה. אנחנו היום חברתיים. רוצים לעזור לחלשים, לקשישים, ולא רוצים לעזור לחזקים שהם יעמדו נגדכם וינצחו אתכם. הם לא צריכים אותנו.
היו"ר משה גפני
¶
לא, כי אמרת למה – ככה. המילה ככה לא הייתה כאן. היו כאן נימוקים שאופיר כץ אמר והחברים דיברו.
גיל סלומון
¶
הצעת החוק הזאת אין לה אח ורע בעולם. תסתכל על כל מדינות העולם. עשינו מחקר משווה וגם שלחנו אותו לחברי הכנסת. גרמניה – 3 שנים, איטליה – שנתיים, שוודיה – שנה, קנדה – שנה, ארצות הברית – שנה. כל מדינות העולם שאנחנו מסתכלים עליהן, אין לזה אח ורע בעולם. יש לזה סיבה. זה לא שסתם זרקו מספר ואמרו שזה יהיה עד שלוש שנים או עד שבע שנים. אמר נכון חבר הכנסת סעדי, בעולם הביטוח יש הבדל בין תביעות שיש ניזוק ואז זה שבע שנים כי יש שני צדדים. כאן אנחנו מדברים על מקום שיש צד אחד ולכן אומרים עד שלוש שנים.
אנחנו לוקחים את המקרים החריגים שמציג אותם חבר הכנסת כץ. אני אומר בהגינות שכנראה אלה מקרים מאוד מאוד חריגים.
גיל סלומון
¶
צריך לראות מה קרה בכל מקרה וצריך לבחון את זה. יכול להיות שהייתה טעות, יכול להיות שהייתה רשלנות של סוכן שלא הגיש בקשה. לכל תיק כסה יש פתרון והפתרון הוא גם בחקיקה והפתרון הוא גם בהלכות המשפטיות. מי שמכיר את עולם הביטוח, מכיר את הלכת אמיתי. הלכת אמיתי אומרת שמותר לבקש להאריך את תקופת ההתיישנות. חברות הביטוח מאריכות את תקופת ההתיישנות. זה לא דבר שפתאום בן אדם יום אחד מתעורר בבוקר ואין. חבר הכנסת סעדי מכיר את זה, הוא מהתחום המשפטי. זה לא שקמים בוקר אחד וזה נגמר. יש התראות, מודיעים לאנשים שתקופת ההתיישנות מסתיימת, אפשר לפנות לחברה. אם אתה פונה לבית משפט, אנחנו יודעים כולנו שכאשר יש תביעה משפטית האירוע עליו אנחנו מדברים לא רלוונטי. אם אנחנו פונים לחברת הביטוח ומבקשים את הארכת תקופת ההתיישנות וקיבלתם התראות, אזי חברת הביטוח על פי רוב – והיא צריכה לנמק אם היא מסרבת – מאפשרת את הארכת תקופת ההתיישנות.
אנחנו עושים כאן חוק על מקרים שהם סופר חריגים, קיצוניים בכל קנה מידה והמשמעויות של החוק הזה יכולות להיות משמעויות וחברי הכנסת צריכים להבין את המשמעויות. דיבר מעודי על הנושא של הרזרבות שחברות צריכות לשמור. אם אני יודע שפוליסת הביטוח, אני צריך לשמור רזרבה לשבע שנים כפוטנציאל תביעה, חברים, זה המון שנים.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
יש סתירה בדברים שאתה אומר. מצד אחד אתה אומר שאלה מקרים סופר חריגים ומצד שני אתה אומר שאתה צריך להגדיל עכשיו את הרזרבות. אם מדובר במספר קטן, למה צריך הרבה רזרבות?
גיל סלומון
¶
אני אסביר. המקרים שאתה מעלה, הם מקרים חריגים בעולם הביטוח. אבל ברגע שאתה מעלה לשבע שנים את תקופת ההתיישנות, אנחנו כחברות צריכים לשים בצד רזרבה לניהול סיכונים כי אני לא . יודע מה יבוא לי. אני לא יודע מה יצא. אני לא מדבר על תופעה שהיא תופעה נוראית, תופעה קשה ונוראית שצריך להילחם בה, תופעת ההונאה, ההונאות של חברות הביטוח. אני לא יודע מה, יבוא בן אדם אחרי שש-שבע שנים ויגיד שהוא נתקע עם רכב בקיר, ומה אז? זה היה לפני שש שנים, ואיך אני בכלל בודק את זה? הוא אומר שהוא נתקע בקיר לפני שש שנים ועכשיו הוא רוצה את הכסף.
גיל סלומון
¶
אם הוא פנה בתקופת הביטוח לחברה והפעיל את הביטוח, הוא יקבל עדכון להתיישנות, אז הוא מבקש הארכת תקופת ההתיישנות. למה שבן אדם יתבע אחרי שבע שנים? צריך להיות כאן אירוע שהוא קצת לא ברור.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
הוא מאוד ברור. בן אדם שמקבל את ההודעה שהוא חולה במחלה שהוא לא יודע אם הוא יחיה או ימות, זה מאוד מובן ואפילו מאוד ברור שמה שלא מעניין אותו כרגע זה כמה כסף הוא יקבל מחברת הביטוח. מה שמעניין אותו זה איך להציל את עצמו. זה תהליך שלא לוקח יומיים אלא לוקח שנה, שנתיים ולפעמים גם שלוש.
גיל סלומון
¶
עוד שני דברים. אני מסכים אתך. יש הגיון למה קבעו שלוש שנים ולא האריכו את זה. זה כדי לחסוך את העניין של כמה רזרבות לשים בצד.
יש כאן עוד נושא אחד. חברות ביטוח לא חיות בעולם עצמאי. יש כאן מבטחי משנה, יש כאן חברות שמבטחות את חברות הביטוח. הביטוחים האלה מבוטחים על ידי מבטחי משנה. אנחנו ראינו מה קרה לביטוח הסיעודי כאשר מבטחי משנה משכו את ידם מהביטוחים. זאת הצעת חוק שהיא דרמטית לעולם הביטוח. צריך להבין את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני הלכתי לחברת הביטוח בשביל אשתי, עד עכשיו אני עוד לא יודע איפה המעלית, הסתובבתי שם, קיבלתי יחס מצוין. הלכתי אחר כך לראות את המאזן של החברה הזאת – הלוואי על כולנו. סליחה, זה לא קשור.
גיל סלומון
¶
מדינת ישראל בתקופה הזאת שהיא תקופה מורכבת וקשה, הדבר האחרון שצריכים זה שתהיה כאן עכשיו אמירה קשה של מבטחי משנה שגם ימשכו את ידם מלבטח את חברות הביטוח בביטוחי בריאות. זה דבר שאנחנו צריכים לקחת אותו מתוך הנחה בנוסף לכל הפרטים שנאמרו כאן, שהפרמיות יכולות לעלות מכיוון שהמנגנון של יישום הרזרבות בצד לצורך תביעות עתידיות אופציונאליות, זה גם יעלה כסף. הכול כאן עולה כסף והמנגנון הזה הביא לעליית הפרמיות. זה דבר מסוכן וצריך להבין את זה. כל הנתונים האלה צריכים להיות כאן על השולחן.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
עוד התייחסות אחת. גיל, אמרת שאם בן אדם פונה ומבקש להאריך את תקופת ההתיישנות, אין סיבה שלא ייתנו לו.
גיל סלומון
¶
כן. יגיד לך חבר הכנסת סעדי שברגע שפונים לחברת הביטוח בתביעה שמתנהלת – אם האירוע מתנהל, פתחת תביעה מול חברת הביטוח, הגשת בקשה לחברת הביטוח והאירוע לא הסתיים בשלוש שנים, אתה מקבל התראה. אתה תקבל התראה. עכשיו אתם רוצים שזה יהיה ב-SMS, בסדר. אתה מקבל התראה שתקופת ההתיישנות מסתיימת ואתה פונה לחברה, יש כאן הלכה של בית המשפט העליון, אתה פונה לחברת הביטוח להאריך את ההתיישנות כי האירוע לא הסתיים – על פי רוב החברות נענות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
יש לי כאן מסמך פנימי של חברת ביטוח, התנהלות בין שני עובדי החברה לגבי מבוטח שהוא בתהליך. אלה שני עובדים של חברת ביטוח. נאמר: "מנגד יש כיסוי לתאונות אישיות בגובה 350,000 שקלים שנראה שלא תבעו לפיו, כיסוי שנכון יהיה להצניע כי הוא אמור להתיישן בתאריך מסוים אבל יכול להיות שיעזור לסיום התביעה כולה".
אופיר כץ (הליכוד)
¶
מכתב של חברת ביטוח, התכתבות בין שני עובדים, והיא אומרת בצורה מפורשת על תביעה שיש למבוטח, שזה כיסוי שנכון יהיה להצניע כי הוא אמור להתיישן בתאריך פברואר 2010.
מיכל שיר סגמן (הליכוד)
¶
אני רוצה לשאול שאלה. אני הייתי בעלת חברה במשך יותר מעשור. אם היה לי איזשהו לקוח לפני 11 שנים שהיו לו זכויות מסוימות, גבינו יותר מדי כסף, היה צריך להשלים חלק מהמוצרים שלו, הזכויות האלה עומדות לו גם 11 שנים אחר כך. אני אומר לו שיש לו תקופת התיישנות? הרי זה לא הגיוני. אם מבוטח בסוף צריך לקבל חמשהו שהוא משלם עליו, שהוא מכוסה עליו, למה שהוא לא יקבל בגלל התיישנות? זה לא הגיוני וזה גם לא צודק.
אוהד מעודי
¶
את היית צריכה לשים הרבה כסף בצד בשביל היכולת שלך לחזור לבן אדם אם הוא בא אליך אחרי 20 שנים.
מיכל שיר סגמן (הליכוד)
¶
אם הוא לא תבע במשך שלוש שנים, יכול להיות שהוא ירצה לתבוע בעוד שבע שנים ועדיין זאת הזכות שלו.
אייל לב ארי
¶
הצעת חוק חוזה הביטוח (תיקון) (הארכת תקופת ההתיישנות), התש"ף-2020
1. תיקון סעיף 31
בחוק חוזה הביטוח התשמ"א-1981 (להלן – החוק העיקרי) בסעיף 31 במקום "שלוש שנים" יבוא "שבע שנים".
אם אני מבין נכון הוועדה מבקשת להאריך את תקופת ההתיישנות רק לגבי סוגים מסוימים של חוזי ביטוח – ביטוח חיים, ביטוח מפני מחלות ואשפוז וביטוח סיעודי.
אוהד מעודי
¶
כבוד היושב ראש, קודם כל, הצמצום של ענפי הביטוח זה יכול להפחית את החשש שלנו מבחינת הבדיקה. אבל עדיין חשוב לנו לסיים את הבדיקה. אני אומר שמה שציינתם לפני כן, זה לא בהכרח אחד לאחד שזה שיש ממש מיעוט מקרים ומדובר במקרים בודדים שזה קרה, לבין הצורך של החברות לשים עתודות. חברות ביטוח לא שמות עתודות של הון בשל המקרים שעברו את תקופת ההתיישנות. הן שמות לגבי תביעות פוטנציאליות. לכן צריך לבחון באופן כללי את היקף התביעות בענף ביטוח מסוים. חשוב להבין את הבחנה הזאת, זה לא בגלל ה-0.0001 אני אשים שקל וחצי אלא זה בגלל מאות אלפי תביעות.
אייל לב ארי
¶
כן.
אחרי שקרה מקרה הביטוח הזה בסעיף 31, יבוא: "ולעניין ביטוח חיים, ביטוח מפני מחלות ואשפוז וביטוח סיעודי – 7 שנים".
כרגע החוק מדבר על תקופת ההתיישנות של תביעת תגמולי ביטוח שהיא שלוש שנים. בעצם זה כל ביטוח.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני לא רוצה לפרט. ברגע שאתה מפרט רק אשפוז או סיעודי או זה, יכול להיות שאתה תפספס. ההבחנה היא בין נזק גוף לנזק לרכוש. אנחנו רוצים להחריג את נזק לרכוש.
אוהד מעודי
¶
כדאי לציין את ענפי הביטוח הספציפיים. חלות ואשפוז, סיעודי, יש הגדרה ספציפית לענפי ביטוח.
אוהד מעודי
¶
בדיוק, לפי הודעת הפיקוח צריך לגזור את ענפי הביטוח הספציפיים. שוב, לגבי התקופה, עוד נדבר בהמשך.
אייל לב ארי
¶
ולכן הענפים האלה שציינתי, אלה הענפים שחבר הכנסת כץ ביקש.
2. הוספת סעיף 31א
אחרי סעיף 31 לחוק העיקרי יבוא:
(1) הודעת סיום תקופת ההתיישנות
פנה המבוטח אל המבטח בשיחה, בהודעה, בכל דרך התקשרות מקובלת אחרת בדרישה לקבל תגמולים, יודיע בכתב המבטח בפני המבוטח 12 חודשים לפני סיום תקופת ההתקשרות לפי סעיף 31 ובהודעה נוספת של שלושה חודשים לפני סיום התקופה האמורה על משמעות סיום תקופת ההתקשרות גם אם התנהל משא ומתן ביניהם".
הסעיף הזה קצת מצמצם את הוראות הממונה על שוק ההון כיוון שמתייחסים רק לשנה האחרונה, השנה לפני תום תקופת ההתיישנות ולא לתקופה שבעצם לפני, שלגביה גם כן יש שורה שבכל הודעת תשלום או בעצם כל חליפת הודעות מכתבים בין המבוטח לבין המבטח אחרי שהוגשה תביעה לביטוח, המבטח צריך לציין באופן בולט את תקופת ההתיישנות.
אייל לב ארי
¶
ההודעה היא רק לגבי השנה והשלושה חודשים, זאת התוספת. בנוסח הקיים יש צמצום לעומת החובות.
היו"ר משה גפני
¶
בוא תפשט לנו את העניין. לפי ההצעה של אופיר, ההצעה מדברת על כך ששנה לפני מועד ההתיישנות ושלושה חודשים לפני המועד. לפי חוזר הממונה גם שנה קודם הוא צריך להודיע לו, זאת אומרת, בעוד שנתיים.
אייל לב ארי
¶
הוא הגיש שבוע אחרי שקרה לו מקרה הביטוח, נקודת הזמן שהוא הגיש את התביעה למבטח שקרה לו מקרה ביטוחי, המבטח צריך לבוא ולהזכיר לו בכל התקשרות אתו.
אוהד מעודי
¶
בכל דיווח שקשור לתביעה, בכל הממשקים ובכל מה שנקרא התחנות בדרך. זאת הוראה מינהלית מול חוק.
אוהד מעודי
¶
אני אומר לך יותר מזה. גם אם החוק יעבור כך שצריך להיות מכתב, אני אומר לך, גם מבחינות שעשינו בסקרים כלפי לקוחות, אנשים רואים מכתב מחברת הביטוח, זורקים.
אייל לב ארי
¶
כדי שלא תיווצר אולי פרשנות שלהסדר שלילי, אני מציע שייאמר יודיע גם בכתב, באופן ברור ובולט מהי תקופת ההתיישנות לפי סעיף 31 ולאחר מכן בכל הודעה הנוגעת לאותה דרישת תשלומים וכן יתריע בכתב וכולי על 12 חודשים.
"פנה המבוטח את המבטח בשיחה, בהודעה, בכל דרך התקשרות מקובלת אחרת בדרישה לקבל תגמולים, יודיע לו המבטח בכתב, באופן ברור ובולט מהי תקופת ההתיישנות לפי סעיף 31 ולאחר מכן בכל הודעה הנוגעת לאותה דרישה לתגמולים וכן יתריע בכתב המבטח בפני המבוטח 12 חודשים לפני סיום תקופת ההתיישנות לפי סעיף 31 והודעה נוספת שלושה חודשים לפני סיום התקופה האמורה".
אוהד מעודי
¶
אני מציע אולי להוסיף "מבלי לגרוע מהוראות כל דין". זאת אומרת שעדיין לא ייווצר איזשהו פער.
אוהד מעודי
¶
אני אומר שלא ייווצר פער, שלא ייווצר מצב שהחברות יהיו פטורות. אתה לא רוצה שהן יקבלו הקלה בגלל התיקון.
גיל סלומון
¶
אני מבקש להעיר הערה. אני מבקש, אם אפשר, שיירשם שזה מכאן להבא. שלא ייווצר מצב שילכו רטרואקטיבי על תביעות ועכשיו אנשים יבואו .
אייל לב ארי
¶
נושא אחד שרציתי להעלות וגיל הקדים אותי, נושא התחילה והתחולה. כרגע ללא הוראות תחילה ותחולה, יכולה להתפרש תחילה רטרואקטיבית.
אייל לב ארי
¶
צריך לקבוע את התחילה. לגבי התחולה יש שתי אפשרויות. אפשרות ראשונה, כמו שגיל הציע, כל פוליסת ביטוח שתיחתם מיום התחילה ואילך. האפשרות השנייה היא שזה גם על פוליסות קיימות שלא הוגשה לגביהן תביעה.
היו"ר משה גפני
¶
מצוין. אייל, תודה רבה. אני רוצה לסכם את הדיון ואני רוצה להצביע.
ליאור רוזנפלד, אם מאפשר בקצרה.
ליאור רוזנפלד
¶
לשכת סוכני ביטוח. שלום לכולם. קודם כל אני רוצה לברך אותך על חזרתך לתפקיד. לשכת סוכני הביטוח בהחלט רואה את טובת הציבור לנגד עיניה וטובת הציבור כרגע מדברת על כך שבהחלט יש לבחון את הנושא ולהאריך את תקופת ההתיישנות. חבר הכנסת גפני, את אותה טובת ציבור אנחנו ראינו לנגד עינינו לפני כחודשיים אצלך בוועדה, עוד לפני שנכנסת לתפקידך, היית בהמתנה זמנית, אצל היושב ראש הקודם. דיברנו שוב על טובת הציבור שהולך להיפגע כאשר חברות האשראי ייכנסו לענף הביטוח. גם את הסוגיה הזאת, חשוב להעלות אותה כאן למרות שזה לא הדיון.
חברות האשראי הולכות לפגוע קשות.
ליאור רוזנפלד
¶
כל מה שלטובת הציבור, כמובן בבחינה של היתכנות כלכלית גם בחברות הביטוח, יהיה מקובל עלינו.
אני רוצה להתייחס במשפט אחד להערה של אוהד מעודי, המשנה לראש הרשות שאמר שהציבור רואה מכתב מחברת ביטוח ומיד זורק אותו. אני לא יודע איך זה מתיישב עם הרצון של אוהד מעודי לראות או לייצג את סוכני הביטוח במדינת ישראל.
עודד יחיאל
¶
שלום לכולם. שמעתי את הדברים שנאמרו ואני רוצה להתייחס מנקודת המבט של ציבור המבוטחים. אנחנו מייצגים מבוטחים שנים על גבי שנים ורואים את התופעה הזאת של התיישנות של תביעות בהרבה מאוד מקרים של משפחות, במיוחד במקרים של ביטוחי הבריאות, ביטוחי החיים, ביטוחי המשכנתאות ורואים שאנשים פשוט מפספסים את הדברים ולא מודעים. לפעמים המבוטח עצמו לא מודע לכך שיש לו ביטוח ובני המשפחה שמטפלים בו במצב סיעודי או במצב מספיק קשה, בכלל לא מודעים לדברים האלה. עד שהם מתאוששים מהמצב הקשה אליו הם נקלעים - גם בביטוחי רכוש, מצוקות קשות שחווים אנשים – ועד שהם מתפנים לדברים האלה, חולפת תקופת ההתיישנות המאוד מאוד מאוד קצרה של שלוש שנים שאין לה אח ורע בתחום המשפט האזרחי, כמעט בשום תחום. זו פשוט הטבה מאוד גדולה לחברות הביטוח.
שמעתי את נציג חברות הביטוח ולא בכדי הוא נאבק כל כך נגד התיקון הנחוץ והצודק הזה לציבור המבוטחים.
אני רוצה לומר שלא יפחידו אתכם בעליית פרמיות, בהעלאת דמי הביטוח, כי זה פשוט לא נכון. את אותו טקסט אנחנו שומעים מחברות הביטוח כל פעם מחדש. למשל, ניתנה הלכת אטינגר בבית המשפט העליון בשנת 2004, זעקו חברות הביטוח חמס ואמרו שזה ימוטט את שוק הביטוח, ימוטט את שוק ביטוחי החובה של תאונות הדרכים והנה לא השתנה דבר והפרמיות רק הולכות ויורדות עם השנים. לפני מספר שנים תיקנו את חוק ההתיישנות לגבי נכות מתאונה, גם אז זעקו ואנחנו רואים שדבר לא השתנה והפרמיות לא עלו אלא להיפך, הן יורדות.
לכן לא יפחידו אתכם בסיסמה הזאת. זאת סיסמה שהיא בדרך כלל ריקה מתוכן ובוודאי שמבחינת הצדק, גם אם תעלה הפרמיה באופן שולי ומזערי, זה בוודאי לא שקול כנגד אובדן הזכות של אותה משפחה או של אותו מבוטח, של אותה אוכלוסייה שמאבדת לחלוטין את הזכויות שלה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. אני מתנצל בפני אורחים נוספים שרצו להביע עמדה בעניין הזה אבל היום הוא קצר ואני רוצה לסיים את החקיקה.
אני מבקש מהיועץ המשפטי שיקרא את המשפט החסר שלא הקראת.
אייל לב ארי
¶
סעיף שדיברנו עליו והוועדה מבקשת להכניס לאור ההערות, סעיף של תחילה ותחולה.
תחולתו של חוק זה, אפשר להגיד 30 ימים, אפשר להשאיר את זה פתוח.
אייל לב ארי
¶
עדיין התאריך הוא קריטי כי אם אנחנו מדברים על קיימים צריכים לדעת אם הייתה תביעה לפני או אחרי.
היו"ר משה גפני
¶
מהיום בו נחקק החוק. ההצעה שלי היא שזה יהיה מיום חקיקת החוק. זה עוד ייקח זמן. אנחנו עוד לא בקריאה שנייה ושלישית.
אייל לב ארי
¶
"הוא יחול על פוליסה שנרכשה לאחר יום התחילה ועל פוליסה קיימת שלא הוגשה בגינה תביעה ערב יום התחילה".
היו"ר משה גפני
¶
אם אפשר – תוסיף. בסדר.
אנחנו מדברים על הצעת חוק בקריאה טרומית אותה אנחנו בוועדת הכספים מכינים לקריאה ראשונה. הורדנו מהצעת החוק, בהסכמת המציע, את העניין של כל הביטוחים והשארנו רק את חלקם שזה בעיקר ביטוחי הבריאות כפי שנוסחו קודם על ידי היועץ המשפטי, דברים שאינם נוגעים לרכוש או דברים אותם החוק לא הולך לשנות.
טמיר, אנחנו הרבה זמן לא עשינו את זה אבל אני מבקש גם שהלשכה המשפטית תהיה מעורבת בשאלה שהיא כמה אנשים תובעים אחרי שלוש שנים תובעים. על כמה אנחנו מדברים. מה סדרי הגודל והאם סדרי הגודל יכולים להשפיע על העלאת הפרמיה. גם אתם בודקים את זה.
היו"ר משה גפני
¶
תבדקו. גם אנחנו נבדוק. אני מקווה שהבדיקה, גם שלכם וגם שלנו, תהיה זהה. אם היא לא תהיה זהה, אנחנו נצטרך להחליט. בדיון הזה אני לא מתעלם מהטענות שהעליתם. אני לא מעריך שזה הולך לקרות, שזה הולך להיות משהו דרמטי. מדובר על דברים שהם יחסית בשוליים. אדם שבמשך שלוש שנים לא תבע, זה נראה קצת מוגזם.
גיל סלומון
¶
לכן יש חשש של הונאות. זאת בדיוק הבעיה. בן אדם שלא תבע שלוש שנים, החשש הגדול שיתחיל כאן גל של הונאות ביטוח. זאת הבעיה. כאן קבור הכלב.
היו"ר משה גפני
¶
קודם כל אנחנו רוצים לדעת על איזה סדרי גודל אנחנו מדברים ואחרי שנדע את העניין הזה, אתה מביא את זה לפני ועדת השרים להביא לקריאה ראשונה. אני מקווה שעד אז כבר נדע יותר פרטים. בכל מקרה, אני לא רוצה לעכב את החקיקה עכשיו.
מה שאמרתי למשרד המשפטים, לא התכוונתי ברצינות. משרד המשפטים כמובן צריך להיות כמובן מעורב.
היו"ר משה גפני
¶
אין בעיה. יש לשכה משפטית של הוועדה והם יאמרו לנו. זה דיון פילוסופי שצריך לדון בו ואני מקווה שאנחנו לא מדרדרים בעניין שכל דבר יהפוך להיות משפטי. זה לא משפטי. זה צרכני. צריך לדעת את האמת ואת העובדות שלי הן כמעט ברורות אבל מכיוון שזה עלה על ידי הממשלה, זה עלה על ידי רשות הביטוח, אז צריך לבדוק את זה. אנחנו נבדוק ואתם תבדקו והכול בסדר.
ברשותך, מציע החוק, אני מציע שאנחנו נצביע על מה שהקריא היועץ המשפטי. תצטרך להתמודד גם עם ועדת השרים ואני מקווה שתדע להתמודד אתה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני רוצה להודות לך על הדיון. אני מברך על הדיון שהיה כאן. זו הצעת חוק חשובה שבאמת תעשה צדק עם אזרחים היותר חלשים, עם המבוגרים יותר, על מנת שיקבלו את מה שמגיע להם בתקופה הכי קשה בחיים שלהם. זה דבר שייתן להם את הזכות לקבל ולעשות צדק.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אופיר יריב פוליטי, אנחנו גם מחליפים מהלומות אבל יותר ויותר אני מוצא את עצמי - ברוך הבא כחבר כנסת שזה המושג הראשון שלו – משתפים פעולה בנושאים כלכליים-חברתיים ואני מברך אותו על כך. שאפו ענק.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אין עלות תקציבית. גם אם הממשלה תתנגד, הוא יכול להעביר את הצעת החוק. סתם. הוא לא הולך נגד הממשלה והכול בסדר.
מי בעד אישור הצעת חוק חוזה הביטוח (תיקון - הארכת תקופת ההתיישנות), התש"ף-2020, עם התיקונים שהעלה היועץ המשפטי של הוועדה בהסכמת המציע, הכנה לקריאה ראשונה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר
היו"ר משה גפני
¶
החוק אושר. חבר הכנסת אופיר כץ, שיהיה לך בהצלחה. תודה רבה לוועדה, תודה רבה לכם. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:51.