פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
3
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
06/07/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 15
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שני, י"ד בתמוז התש"ף (06 ביולי 2020), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 06/07/2020
חוק קליטת חיילים משוחררים (נגיף הקורונה החדש – הוראת שעה – תיקון מס' 20) (מימוש חלק מהפיקדון לכל מטרה), התש"ף–2020, הצעת חוק קליטת חיילים משוחררים (תיקון - מימוש כספי פיקדון בשל נגיף הקורונה) (הוראת שעה), התש"ף-2020
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק קליטת חיילים משוחררים (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש) (מימוש חלק מהפיקדון לכל מטרה), התש"ף-2020
2. הצעת חוק קליטת חיילים משוחררים (תיקון - מימוש כספי פיקדון בשל נגיף הקורונה) (הוראת שעה), התש"ף-2020
מוזמנים
¶
אל"מ גלית גולן - מפקדת מופ"ת, משרד הביטחון
טל שטראוס - עו"ד, עוזר ראשי למשפט ביטחוני, משרד הביטחון
אייל דולב - מ"מ תקציבנית הקרן, משרד הביטחון
יעל אגמון - רכזת ביטחון, אגף התקציבים, משרד האוצר
הילה אורן שפיס - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
הצעת חוק קליטת חיילים משוחררים (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש) (מימוש חלק מהפיקדון לכל מטרה), התש"ף-2020
הצעת חוק קליטת חיילים משוחררים (תיקון - מימוש כספי פיקדון בשל נגיף הקורונה) (הוראת שעה), התש"ף-2020
היו"ר דוד ביטן
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות. היום אנחנו ממשיכים בהכנה לקריאה שנייה ושלישית של הצעת חוק קליטת חיילים משוחררים (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש) (מימוש חלק מהפיקדון לכל מטרה), התש"ף-2020.
מרב תורג'מן
¶
אדוני, על סדר היום גם הצעת החוק השנייה שיזם חבר הכנסת שלח מכיוון שוועדת הכנסת טרם אישרה את המיזוג.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. אין בעיה. מקבל את ההערה.
אתמול ישבנו עם האוצר והגענו להסכמות. ההסכמות האלה מצויות בנוסח שאתם רואים, ותיכף אני אסביר. בנוסף לכך, היועצת המשפטית, לאחר הישיבה, הוסיפה עוד שני דברים והיא תסביר.
בגדול, אנחנו ביקשנו שחיילים ועולים חדשים שהם בודדים, באופן כללי יש גם חיילים בודדים שהם לא עולים אבל גם להם, יהיה סכום של 6,000 במקום 4,000 שקלים. בתמורה אני אמרתי שאני מוכן להוריד את הסכום הכולל ל-3,500 שקלים במקום 4,000 שקלים.
בנוסף לכך, ביקשתי גם שחיילים שלפחות בשנה הראשונה לשחרורם מובטלים, גם הם יקבלו את הסכום היותר גדול, במיוחד עכשיו לאור הקורונה.
הגענו להסכמה שבמקום להכניס את הנושא של החיילים הבודדים והחיילים המובטלים, אנחנו נשנה את זה באופן שכל מי שהשתחרר במשך 18 חודשים, הוא יקבל סכום יותר. במצב הזה, זה כולל גם את העולים החדשים וגם את החיילים המובטלים. כל מי שמשוחרר ארבע שנים, שלוש שנים, אני פחות רואה בעיה כי הוא צריך להסתדר בשוק האזרחי באופן נפרד. זה תיקון ראשון. אז מבחינה תקציבית אנחנו לא חורגים מהעלות התקציבית שאושרה בממשלה.
דבר נוסף. לפי המלצת היועצת המשפטית, הכנסנו את זה שלא נצטרך שוב להביא תיקון חוק. משרד האוצר ומשרד הביטחון יהיו רשאים להוסיף את זה כצו באישור ועדת הקליטה. אז, אם תהיה עוד פעם קורונה, נגיד בחורף יוכלו לבוא ולהאריך את הדבר הזה עד שלושה חודשים. אז יפתרו גם את הבעיה התקציבית כי בלי זה הם לא יביאו הצו, אם זה לא נפתר.
בנוסף לכך, הגדלנו את התקופה עצמה מחודשיים לשלושה חודשים. כאן אני הייתי מוכן להתפשר בגלל סיבה אחת והיא שיש לי את האפשרות להאריך בעוד שלושה חודשים, אם תהיה בעיה כי היום יש קורונה ומה יהיה בעוד שלושה חודשים, אני לא יודע. אבל אם יקרה – ואני יותר דואג מתקופת החורף, אז תהיה גם שפעת וגם קורונה אם לא יימצא חיסון – זה יכול לגרום לתוהו ובוהו בעניין הזה.
היו עוד שני תיקונים שהיועצת המשפטית רצתה והיא תסביר אותם.
מרב תורג'מן
¶
אני אבהיר אותם. בהצעת החוק הציעו לקבוע מועד תחילה בעוד 14 ימים. אנחנו מציעים לקבוע מועד ספציפי בחוק, כך שתהיה ודאות מאיזה יום בדיוק ניתן. לשלוח את החיילים המשוחררים לברר באיזה יום פורסם החוק ולספור 14 ימים מיום התחילה, זה קצת נראה לי מורכב. לכן עדיף להתייחס למועד מדויק שמתחילתו ועד התאריך שהוועדה תקבע החייל המשוחרר יהיה זכאי לבקש את פירעון הפיקדון.
בנוסף, אני סבורה שהוועדה צריכה להכריע בשאלת הארכת התוקף. היו לי דין ודברים עם נציגי הממשלה לגבי תקופת ההארכה. אני הצעתי, כדי לאפשר גמישות מסוימת, שתהיה הסמכה לשר להאריך במספר תקופות ובלבד שסך כל התקופות לא יעלו על שלושה חודשים. באוצר – ונדמה לי גם במשרד הביטחון - ביקשו לקבוע תקופה קבועה של שלושה חודשים. זאת אומרת, או מביאים הארכה של שלושה חודשים או שלא מביאים הארכה.
יעל אגמון
¶
גם מבחינת טיפול וגם מבחינת הוודאות של החיילים. אנחנו לא חושבים שנכון להביא שבועיים ועוד חודש ועוד שבועיים אלא לעשות פעם אחת.
היו"ר דוד ביטן
¶
נכתוב שלכל הפחות ההארכה תהיה חודש וחצי. בסדר? זאת אומרת, אפשר להאריך עד שלושה וכל פעם מינימום חודש וחצי או חודש. מינימום חודש.
יעל אגמון
¶
אבל חבר הכנסת קוז'ינוב, בסוף סך תקופת החוק, כמו שביקשה הוועדה, יעמוד על חצי שנה. זה מה שהוועדה ביקשה. שלושה חודשים וככל שיהיה צורך, עוד שלושה חודשים.
מרב תורג'מן
¶
חוק קליטת חיילים משוחררים (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש) (מימוש חלק מהפיקדון לכל מטרה), התש"ף-2020
1. הוספת סעיף 18(ב) (הוראת שעה)
בתקופה שמיום – אני חשבתי שנכון לכתוב 20 ביולי 2020 ותאמרו לי אם זה מועד שמקובל על כולם –
מרב תורג'מן
¶
בתקופה שמיום 20 ביולי 2020 – כמובן יהיה גם התאריך העברי – ועד יום 20 באוקטובר 2020 יקראו את חוק קליטת חיילים משוחררים התשנ"ד-1994, כך שאחרי סעיף 18א יבוא:
"18ב. מימוש חלק מהפיקדון לכל מטרה
נוסף למטרות הקבועות בפרק זה, חייל משוחרר זכאי לפנות לקרן בבקשה לקבל מיתרת הפיקדון שנזקפה לזכותו סכום שלא יעלה על שיעורים אלה למימוש לכל מטרה:
(1) חייל משוחרר שביום 20 ביולי 2020 (להלן – יום התחילה) טרם חלפו 18 חודשים ממועד שחרורו משירות סדיר – 5,300 שקלים חדשים.
מרב תורג'מן
¶
(2) חייל משוחרר שביום התחילה חלפו למעלה מ-18 חודשים ממועד שחרורו משירות סדיר – 3,500 שקלים חדשים.
2. הארכת תוקף, הוראת שעה
שר הביטחון, בהסכמת שר האוצר, ובאישור ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת, רשאי להאריך בצו את התקופה האמורה בסעיף 1 בתקופה אחת של שלושה חודשים.
עלתה השאלה אם נדרשת הסכמה או התייעצות.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני חושב שההדרגתיות הזו שבוצעה היא מאוד מאוד נכונה ומאוד מאוד חשובה, וזה לעומת חוק עידוד המעסיקים שמחזירים את העובדים לעבודה שזה לא נעשה. כאן זה כן נעשה ולכן אני מברך על כך. אני גם חושב שהאופציה של שלושה חודשים נוספים היא אופציה חשובה מאוד.
דעתי האישית שלי, אני חושב שיש כאן תחנה בירוקרטית נוספת וצריך לעשות את זה לשישה חודשים. זה גם נותן לחיילים את האופציה לא למשוך את הכסף ולחכות לרגע שבאמת הם יזדקקו לו. אבל גם זה מקובל עלי. אני חושב שבסופו של דבר אנחנו גם צריכים לטפוח לעצמנו על השכם אבל פחות כי צריך לזכור שהכסף הזה הוא בעצם כסף של החיילים. בזה שאנחנו מאפששים להם לעשות את זה, אנחנו אולי פוגעים בעתיד שלהם.
היו"ר דוד ביטן
¶
תכניסו בקשת רשות דיבור. מי רוצה הסתייגות דיבור במליאה? מציגים את החוק ואם אין הסתייגות דיבור, אף אחד לא יכול לדבר.
מרב תורג'מן
¶
לחברי הכנסת יש זכות לדבר במליאה בזמן ההצבעה על הצעת חוק. מדובר בבקשת רשות דיבור. זאת איננה הסתייגות לשינוי הנוסח. את גם מעוניינת?
מיכל קוטלר וונש (כחול לבן)
¶
אני גאה ליטול חלק במשימה כל כך חשובה בעיני. הנושא של החיילים הבודדים, בעיני זו בשורה אמיתית גם לחיילים הבודדים, ועוד יותר מכך – למדינת ישראל בהכרת מעמדם המאוד מיוחד של חיילים שאין מאחוריהם גב, לא כלכלי, לא משפחתי ולא קהילתי.
אחרי שאמרתי את כל זה, אני חושבת שבנוסף לכסף, אני חושבת שבצורה מאוד ראויה אנחנו נותנים ודאות נוספת של שלושת החודשים האלה. במקביל חשוב לעבוד על הסברה קודם כל של החיילים עצמם. לחשוב גם על הכשרות מקצועיות ו/או על לימודים אקדמיים. הם צריכים הרבה יותר הכוונה בתקופה הזאת. הכסף הוא פלסטר והם צריכים אותו לשכר דירה ולמחיה ולאוכל וכולי וגם באמת להרגיש שהמדינה מוקירה ומכירה בבדידותם ובעובדה שאין כאן בהכרח גורם מנחה.
אני חושבת שאנחנו כוועדה צריכים לתת את הדעת על הדברים המשמעותיים יותר של השקיפות והתקשורת מולם וההסברה של האפשרויות שיש להם כיוון שאין להם גורמים מייעצים, לרבים מהם, שאפילו ייעצו להם כיצד להשתמש בכסף. אני קצת מתחברת למה שאלכס אמר, כיוון שפתאום יש לך סכום כסף ולאדם צעיר זה נראה כמו המון כסף והוא עלול לבזבז את הכסף הזה לא בצורה נכונה וראויה.
לצד זה שאנחנו עושים את הדבר הראוי והחשוב הזה, אני חושבת שחייבים להנגיש מידע, אולי לחינוך פיננסי, אולי להסברה או להכשרה מקצועית שבאה בדיוק בתקופה הזאת לצד משבר הקורונה, הזדמנות הקורונה, כיצד האנשים האלה נכנסים גם לשוק העבודה כיוון שבסופו של דבר אנחנו עדיין בחלון ההזדמנות, חלון העצב הגדול שהם חוזרים הביתה.
היו"ר דוד ביטן
¶
חברת הכנסת קוטלר תציג את החוק במליאה. חברה כנסת קושניר יסכם את החוק.
מי בעד אישור החוק כולל התיקונים שערכנו היום?
הצבעה
אושר