פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
14/07/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 23
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שלישי, כ"ב בתמוז התש"ף (14 ביולי 2020), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 14/07/2020
המשך לימודי עברית באולפנים בצל משבר הקורונה
פרוטוקול
סדר היום
המשך לימודי עברית באולפנים בצל משבר הקורונה
מוזמנים
¶
דגנית סנקר - מנהלת אגף בכיר עידוד העלייה ותושבים חוזרים, משרד העלייה והקליטה
ד"ר שרי פייר - סגנית מנהל חטיבת רשויות, ארגונים וקהילה, משרד העלייה והקליטה
דוריס קריאף - מנהלת תחום תיעוד וזכאות, משרד העלייה והקליטה
יוליה אוספובט - יועצת מנכ"ל, משרד העלייה והקליטה
חנן ארליך - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אייל מדן - רפרנט עלייה וקליטה, אגף התקציבים, משרד האוצר
רוית בארי - ממונה הנחלת הלשון והשלמת השכלה, משרד החינוך
רינה זסלבסקי - מנהלת תחום שפה וזהות ביחידה לחמ"ע, הסוכנות היהודית
אמיר וידר - מנהל מחלקת קליטה, עיריית רמלה
מרים לסר - סמנכ"לית, ארגון קעליטה-עמותות הפועלות למען עולי צרפת
אוה כהן - ראש תחום תעסוקה, ארגון קעליטה-עמותות הפועלות למען יהודי צרפת
אווה אביטבול - מנהלת פעילות, 'אולפן שלי'
היו"ר דוד ביטן
¶
בוקר טוב לכולם. אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה, הנושא להיום המשך לימודי עברית באולפנים בצל משבר הקורונה.
לקראת הדיון הנוכחי קיבלנו מענה והתייחסות של משרד הקליטה ולפיו עולה שמ-1 בספטמבר 19' עד 29 ביוני 2020 יש 6,232 בתי אב עולים חדשים שרלוונטיים לתקופה זו. במשרד החינוך התקבלו 760 פניות מעולים שהתחילו ללמוד באולפנים ומשך לימודיהם הוארך בעקבות בקשתם. לגבי ה-760 האלה אין פרטי תעודות זהות שלהם ולא ניתן לפלח ולאתר אותם כקבוצת זכאות להמשך סל קליטה. באולפנים הפרטיים, בשיטת השוברים, הוואוצ'רים, לא הייתה הארכה, מספר התלמידים בהם נמוך משמעותית בגלל היעדר תקציב, ממרץ עד סוף יוני השנה למדו בהם רק 284 עולים חדשים לעומת 610 בשנה קודמת באותה תקופה.
לפי הבקשה המקורית של הוועדה הזכאות הייתה אמורה להיות רק למי שביקש וקיבל הארכה ללימודי אולפן, בסך הכול 1,044 לומדים, 760 ועוד 284 בפרטיים, זכאים להארכת סל הקליטה. אך מדובר באפליה מסוימת, יש עולים שאם הייתה ניתנת להם האפשרות להאריך את לימודי האולפן היו בוחרים באפשרות הזאת, אם כך נכון הוא כן להציע הארכת התקופה לכל 6,232 בתי אב, למרות שזה בעיה מבחינה תקציבית. לא נראה לי שהדבר יהיה אפשרי, אז בוא נלך על מה שאפשרי ולא על מה שרצוי.
משרד הקליטה מציע להאריך את תקופת הזכאות לסל הקליטה לכל העולים שעלו מ-1 בספטמבר 2019 ועד 29 ביוני 2020, ולא רק לעולים שהאריכו את לימודיהם באולפן. העלות התקציבית המוערכת הינה 43 מיליון שקל, העניין מצריך כנראה שינוי חקיקה. למה הגעת לזה שצריך שינוי חקיקה?
שלומית אבינח
¶
אני רוצה להגיד לצורך הפרוטוקול שמאתמול אנחנו במשא ומתן עם משרד הקליטה להזמין את הלשכה המשפטית בגלל חוות הדעת שהם נתנו והם אמרו שבגלל התחייבויות קודמות הם לא מגיעים לדיון.
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב, בואו נגיע למצב קודם כל שיסכימו לתת לנו את התקציב, אחר כך נתווכח על איך עושים את זה, בסדר? נראה לי יותר הגיוני שלא נתווכח לפני שיש לנו בכלל על מה להתווכח. חברי הכנסת רוצים להתייחס בהתחלה? בבקשה.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
בקצרה. תודה רבה, אדוני היושב ראש. בכל השיחות המקדימות לגבי האולפנים אני מבין שהנושא בא לפתרון או שהוא יבוא לפתרון בקרוב. אגב, גם קיבלתי לא מעט מיילים מאולפנים ספציפיים על איכות ההוראה, שהיא הייתה טובה, שוב בהתאם לעדויות של אותם אנשים שכתבו לי את האי-מיילים האלה. מדובר באולפנים מסוימים בפתח תקווה, ברעננה, קיבלו שבחים. מאידך גם קיבלתי אי-מיילים - - -
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
למידה בזום. זאת אומרת כנראה שהיו מורים טובים שגם ידעו להתאים את עצמם לתקופת הזום, גם עבור האוכלוסייה המבוגרת, קיבלו שבחים. מאידך גם קיבלתי אי-מיילים מחבר'ה יותר צעירים שקיבלו הנחיה בזום של שעה ביום, במקום חמש שעות לפי תקן, כשהייתה למידה מרחוק, שזה לא היה מספיק, אבל אני מאמין שגם זה ייפתר, תהיה להם אפשרות להאריך, להשלים את התקופה הזאת.
דבר חשוב ביותר, אני גם מבין שיש עכשיו במשרד החינוך חשיבה לפתח את הכלים האלה להקניית שפה באמצעים דיגיטליים באמצעות שיטות הוראה חדשות, שזה גם בעבודה, זה גם מבורך. מאידך בנושא של סל הקליטה לדעתי הדבר החשוב ביותר, לנוכח המצוקה הכלכלית וגם לנוכח העובדה, אני מחבר את זה רגע לנוכח העובדה שהממשלה מתכוונת להאריך את תקופת הזכאות לאבטלה לכולם עד יוני ,021. בהשוואה לכסף הזה של האבטלה הארכת סל הקליטה, שזה דבר מינימלי, זה דברים קטנים. לכן צריך להקדיש פה מחשבה וצריך ל - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
יש כמה עניינים שביקשתי פגישה עם שר האוצר, אני מקווה שהשבוע או תחילת שבוע הבא אני אפגוש אותו ואז אני אוכל להתקדם בכל הדברים שאנחנו צריכים לסיים.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
אדוני היושב ראש, למשל בחוק שיעלה היום, חוק הפיצוי הכלכלי הענק הזה, אין שם שום סעיף שמתייחס לעולים חדשים וזה חוק של 50 מיליארד שקל. אז באותם 50 מיליארד שקל, 43 מיליון שקל להארכת סל קליטה, לדעתי, זה סכום שהוא סביר ביותר ואין שום סיבה שהממשלה לא תקצה אותו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אנחנו צריכים להגיש הסתייגות לחוק הזה. נתחיל בזה שנגיש הסתייגות ונתחיל להתווכח בוועדת הכספים על העניין הזה. מתי הדיון הזה?
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם חייבים היום אחרי הדיון, מחר, להתחיל לטפל בזה. אולי נוכל לעשות את זה במסגרת הזאת ונגמור עניין.
יואל רזבוזוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
במשפט. אני מצטרף למה שחבר הכנסת קוז'ינוב אמר, שבאמת מבחינת לימודי עברית, אולפן, אנחנו מבינים שאנחנו סגורים אז את המצוקה הזאת אנחנו פתרנו. את העניין של הארכה של סל קליטה, אנחנו רואים שנדרש תקציב ואנחנו צריכים להילחם עבורו. חשוב מאוד, כי בסוף זה חיוני, זה חיים של אנשים וכמובן בגלל שהאריכו את דמי האבטלה עד לשנה הבאה צריך לראות גם פתרון אחרי שסל הקליטה ייגמר כי האנשים אלה, סביר להניח, לא ימצאו עבודה. הם יהיו בלי עבודה, ואז לראות איך במשך הזמן הזה, בפער הזה, איך הם משתלבים ומה הם עושים כאן במדינת ישראל.
היו"ר דוד ביטן
¶
אם אפשר, היועצת המשפטית, תכיני לי הסתייגות, בדיוק על איזה סעיף להכין את ההסתייגות. אפשרי הדבר?
מרב תורג'מן
¶
אני אדבר איתך על זה, אבל באופן עקרוני אין אפשרות להכניס בחוק ש-48 מיליון יועברו למשרד העלייה והקליטה, מה שכן אפשר זה או לתת להם זכאות לדמי אבטלה, או לחייב את השר לתקן במסגרת התיקון את חוק סל הקליטה ובתיקון עקיף ולחייב להמשיך את סל הקליטה - - -
יואל רזבוזוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
להכניס אותם באמת למעגל האבטלה ואז אנחנו פותרים את כל הסיפור של סל הקליטה.
מרב תורג'מן
¶
זה מה שאני מציעה. אולי נשמע את משרד העלייה והקליטה, אני מניחה שבתום קבלת סל הקליטה הם לא עומדים בקריטריונים לקבלת דמי אבטלה משום שאין להם את תקופת האכשרה הנדרשת.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. את מכינה לי את זה? תכיני את שתי האופציות ואז אני קודם כל אגיש את ההסתייגות, שיהיה לנו הסתייגות כדי שאנחנו נהיה בדיון. ואם אני בישיבה אולי לא צריך הסתייגות גם.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
בעניין דמי אבטלה, מכיוון שמשרד הקליטה משלם את דמי התמיכה האלה, בתום תקופת סל הקליטה יש הרי דמי תמיכה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
זה צריך דחוף, כי אם לא נעשה את זה – היום אנחנו מאשרים את זה, מחר כבר, או אפילו היום הם יתחילו דיונים על זה, לדעתי.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
מכיוון שמשרד הקליטה משלם את דמי הקיום המינימליים האלה על סך 2,400 לדעתי למשפחה, וזה הרבה יותר נמוך מדמי האבטלה הרגילים - - -
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה אפילו פחות מהבטחת הכנסה, לדעתי, אבל פה תקציבית יש פה קיזוז, כי ברגע שנותנים למשפחות האלה את דמי האבטלה, מורידים להם את תקופת האכשרה של ביטוח לאומי, נותנים להם את האבטלה, אז התקציב של התמיכה של משרד הקליטה יחסית מתקזז ואז תקציבית זה מתאזן.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, אנחנו נטפל בזה. יש לנו עכשיו יומיים להתעסק בזה כי עכשיו זה הזמן. ברגע שזה עובר שנייה ושלישית, אחר כך עוד פעם - - -
יוסף טייב (ש"ס)
¶
ברשותך. אני רוצה לקבל איזה שהיא התייחסות לגבי ספקים חיצוניים שנותנים את המענה לאולפנים. יש לנו את האולפנים של משרד החינוך ואת האולפנים החיצוניים, הייתי רוצה שאנחנו, חברי הכנסת, נקבל איזה שהיא עמדה שלכם מול האולפנים האלה מבחינת היעילות שלהם והמקצועיות שלהם, עד כמה - - -
יוסף טייב (ש"ס)
¶
בסדר, אני מסתכל על משרד הקליטה, על משרד החינוך, שרי, יש לנו הרבה קילומטראז' ביחד. זה דבר אחד. דבר שני, אני באמת מצטרף לבקשה הזו של סל הקליטה, ודיברתי גם אתמול בישיבת סיעה שלנו, העליתי את הנושא הזה וביקשו ממני להעלות את זה גם פה בוועדת הקליטה ואני שמח שאנדרי - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אם לא יאשרו לנו את זה בתיקונים בוועדה, אם לא יצביעו, אם לא ילחצו לא יהיה. אם האוצר יסכים אז אין בכלל בעיה, אבל אם לא, אז - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
קודם כל אני רואה שעשיתם עבודה, גם התייחסתם לבקשות שלנו וגם בינתיים עשיתם עבודה וגם עכשיו מבחינת העבודה הזאת. אנחנו לא נלך על כלל העולים שעלו, אנחנו נלך רק על אלה שיש להם בעיה כרגע, שזה 1,000 איש בערך, העלות התקציבית זה 48 מיליון שקל. על זה כרגע נלך. כל אלה שעלו עכשיו, שהם נמצאים בתהליך של לימודים, אוקיי, אם יהיו בעיות בעוד כמה חודשים אז אנחנו ניכנס לעניין הזה.
דגנית סנקר
¶
כבוד היושב ראש, אני אשמח להתייחס למה זה לא יכול להיות רק ה-760 הללו. אם אתה רוצה שאני אסביר, גם רוית שם ויכולה להסביר, אבל אנחנו בהחלט יכולים להסביר למה חייבים ללכת על כל ה-6,300 בתי אב האלה ולא על חלקים מתוכם כי הסיפור של האולפנים, מי שכן האריך או מי שלא האריך, או מי שהסכים להשתתף בהארכה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה כמה שאלות לפני שאת מדברת. קודם כל תתייחסי למה אנחנו צריכים כרגע את כל ה-6,000 בעוד שלגבי רק 1,000 איש יש כרגע בעיה. לגבי כל ה-6,000 תהיה בעיה, אבל אולי בעוד מספר חודשים. זה דבר ראשון. דבר שני, מה העלות התקציבית רק של ה-1,000? זה 43 מיליון לחלק לשש?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא שמעת את הפתיחה שלי? יש 1,044 לומדים שיש איתם כרגע איזה שהיא בעיה מסוימת בנושא של הארכת ה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
בוא נגיד למה שאני לא אלחם כרגע על זה במקום על כל החבילה? להעביר רק חלק מהחבילה זה קל יותר. בעוד כמה חודשים, אם תהיה בעיה, אם תהיה בעיה בגלל הקורונה עם שאר האנשים בנושא הזה של האולפנים, אז אנחנו נטפל בזה גם כן. אפשר לטפל בזה באותו רגע, לא צריכים מראש כבר להגיד: תנו לי תקציב, אולי תהיה הארכה, אולי יאריכו את המועד. כי מי שלא מאריכים לו את המועד אז אין בעיה. אם אני מסתכל, 43 מיליון לחלק לשש, כמה זה? אתם, הרוסים, אלופים במתמטיקה.
היו"ר דוד ביטן
¶
שמונה מיליון זה קל לי מאוד לסיים את זה. 43 מיליון גם קל, אבל יותר קשה. תסבירי לנו את העניין הזה.
דגנית סנקר
¶
אז אני אנסה להסביר, וברשותך, אנחנו גם התבקשנו להגיד מילה בדיון הקודם על אולפני חו"ל. אני מזכירה לכם שזה עלה, אני לא רואה שם את חברת הכנסת מיכל וונש, היא העלתה את זה בפעם הקודמת - - -
דגנית סנקר
¶
אנחנו הכנו יחד עם 'אופק ישראלי', שגם נמצאים כאן, סרטון ממש קצרצר של אולפני חו"ל שאני אשמח להראות אותו, אבל לפני זה אני אתייחס למה שביקשת.
אנחנו סבורים שאי אפשר להגיד רק מי שהסכים להאריך את האולפן שלו לו אנחנו נשלם, ומדוע? ראשית כי לא כולם נמצאים בתוך אותה תקופה בתווך הזה של הלימוד. יש כאלה שגמרו חודש, יש כאלה שגמרו שבועיים לפני, והכי חשוב, יש כאלה שלא ידעו, הם יגידו: תקשיבו, כשאתם שאלתם אותי אם אני מוכן להאריך אני אמרתי לא, כי היה בוער לי, כי ידעתי שאני אקבל רק 2,400 שקל, לו הייתי יודע שהסכום יהיה סכום של סל קליטה מלא הרי שהחלטתי הייתה שונה לחלוטין. לכן מטעמים באמת של אחידות ושל שוויוניות אנחנו סבורים שזה לא לגיטימי להגיד רק ל-760 הללו.
אגב, אני פותחת סוגריים ואומרת שכרגע משרד החינוך, שנמצאים שם ונוכחים, אפשר לשמוע גם אותם, לא יודעים גם לדייק את ה-760 הללו מבחינת תעודות זהות, אבל אנחנו חושבים שזה פתרון שהוא פתרון שעלול לייצר אפליה כלפי אוכלוסיות אחרות שהן גם נמצאות בתוך הסל הזה. על זה עניתי?
דגנית סנקר
¶
אני רוצה, כבוד היושב ראש, אם אפשר סרטון קצר על אולפני חו"ל בטרם אני אתייחס גם לאולפנים הפרטיים כמו שהתבקשתי בפעם השלישית.
דגנית סנקר
¶
לא, הסרטון אצלכם, תעלו אותו רגע. רגע של נחת. עד שהוא עולה אני בינתיים אגיד שיש לנו גם אולפנים משותפים ביחד עם נתיב, של 500 שעות, זה נקרא 'מכינה 555', אם חבר הכנסת קושניר נמצא שם, אני לא רואה אותו, אבל הוא היה אחד מהיוזמים של הסרטון.
דגנית סנקר
¶
הסרטון מתייחס רק לאולפנים באזור שמוקמים על ידי 'אופק ישראלי' ביחד עם ההסתדרות הציונית העולמית וגם עם הסוכנות במרחב חמ"ע, ואני חושבת שכדאי שנבין איך אנחנו רואים את כל הרצף הזה, איך אנחנו רואים את אולפני חו"ל מתחברים לאולפנים של משרד החינוך ומתחברים לאולפנים הפרטיים, מתחברים לאולפנים תעסוקתיים. אנחנו אמנם הצגנו את זה כשהשרה הציגה, כבוד היושב ראש, אבל חשבתי שאין טוב ממראה עיניים של האנשים, לראות רגע מה הם עוברים בחו"ל, מה אנחנו מציעים, באיזה ארצות ובאיזה היקפים. אני מקווה שהסרטון יעלה תיכף.
דגנית סנקר
¶
אני רק אומר ככה, זו בעצם הפעם השלישית שאנחנו מעלים פה את נושא האולפנים הפרטיים ואני אזכיר בקצרה משהו שאמרתי גם בפעמים הקודמות, אנחנו אוהבים את המסלול הזה, אנחנו מאמינים בו, המשרד יזם אותו והמשרד ישמח מאוד להפעיל אותו. אנחנו אפשרנו לכל מי שיכול היה וקיבל אישור של המשרד, גם בהיעדר תקציב אישרנו לכולם, כולם קיבלו אס.אמ.אסים, גם האנשים שפגה הזכאות שלהם במרץ נתנו להם עוד חודשיים גרייס בזכות הקורונה ללכת ולהירשם באולפנים הפרטיים.
אני רואה את כל המשתתפים, אז אני רואה גם אנשי אולפנים פרטיים. זה נכון, אנחנו לא נותנים הפניות חדשות עד שלא יהיה לנו תקציב נוסף, עד שלא יינתנו העודפים. אני רואה את אייל בזווית עיני, אייל בוודאי יודע שאנחנו ביקשנו גם את הדבר הזה במסגרת העודפים. עד שזה לא יקרה פשוט אין לנו אפשרות תקציבית להיענות לזה.
דגנית סנקר
¶
כן, אנחנו מאמינים במוצר הזה, אנחנו חושבים שהוא נכון. הנה אני רואה שכבר עולה הסרטון אז אני אדומם.
(סרטון).
דגנית סנקר
¶
אני רק רציתי לומר תודה רבה ל'אופק ישראלי', גם על העבודה הטובה בכל השנה ולא רק בסרטונים, אבל זה היה יותר חשוב לי בשביל להסביר לכם את רצף העשייה ואת רצף הטיפול מכאן לשם.
רוית בארי
¶
כן, תודה, כבוד היושב ראש. אני רק רוצה להתייחס לסוגיה שעלתה פה, האם זה משהו גורף או 760, ואני רוצה לציין שבאותה נקודת זמן, ב-15 במרץ, נתנו את השירות הזה מתוך בחירה, לא הודענו ללומדים מראש מה יהיה, אם יקבלו פיצוי כזה או אחר. באותה נקודת זמן גם חשבנו שזה יהיה אירוע נקודתי, אבל כיום אנחנו רואים שזה אירוע מתמשך ולכן יהיה נכון - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
מישהו מכם רוצה להגיד משהו, מישהו מהנוכחים רוצה לומר משהו לפני שאני מעלה את משרד האוצר?
אייל מדן
¶
הממשלה הציגה תוכנית כלכלית, הנושא הזה אכן לא נכנס, אבל כן יש התייחסות לכל נושא האבטלה. אני כן אגיד שאני לא בטוח שהאכסניה של אבטלה היא האכסניה המתאימה לנושא, כיוון שאכסניה של אבטלה מדברת על אדם שאיבד את עבודתו, וגם דמי האבטלה נקבעים לפי גובה העבודה שהיה לאדם ערב הכניסה לדמי אבטלה.
אייל מדן
¶
וגם יש לזה השלכות רוחב כיוון שהם לא מבוטחים ולא צברו את תקופת האכשרה, אני לא חושב שדמי אבטלה הם הפתרון הנכון. אבל כן אני אגיד כמה דברים. אחת, הנושא הזה הוצג בפנינו, קיבלנו את המכתב דרך מכתב שהגיע לוועדה, בעצם לא נעשתה פנייה רשמית דרך המשרד אלינו ואנחנו כן נמצאים כרגע בדיוני תקציב וככל שהמשרד חושב שהנושא הזה חשוב ולדעתו יש לתעדף אותו על נושאים אחרים נשמח לדון בזה ולבחון את זה יחד עם המשרד ולקבל את הנתונים. אני לא חושב שאנחנו צריכים לנהל את הדיונים התקציביים בצורה כזאת בדרך עקיפה, אלא באופן ישיר, שהדרישות יעברו אלינו בצורה מסודרת ונעשה עליהם דיון.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא מקובל עליי. אתם תיכנסו לדיון הזה עכשיו במסגרת הדיון בוועדת הכספים מחר, אנחנו לא מוכנים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, רגע, אנחנו לא מוכנים – אנחנו מדברים, אם אתם חושבים שלא, תגידו לנו. אתם לא אומרים כלום ועכשיו אתה מורח אותי, אתה אומר לי שזה יהיה בדיונים כאלה ואחרים. זה לא מקובל עלינו, הנושא הזה הוא מאוד מאוד חשוב, ככה אנחנו רואים את זה, גם משרד הקליטה רואה את זה ככה, אז עם כל הכבוד למשרד האוצר אתם צריכים לשרת את המערכת ולא ההיפך. זה לא מקובל עליי ואני מודיע לך שאנחנו נגיש הסתייגות בוועדת הכספים לחוק הזה אם אתם לא תלכו לקראתנו. זה לא יכול להיות, אני מוכן לקבל את העמדה שלך, לא דמי אבטלה, אז הם צריכים להעלות את סל הקליטה, או זה או זה. אם זה עושה לך בעיות רוחב, מקובל עלינו, אין לנו בעיה, לא נלחמים על מה שלא צריך להילחם, אבל תעשו את זה דרך סל הקליטה.
אייל מדן
¶
אני קיבלתי את המסמך הזה. עוד פעם, זה לא הגיע אלינו באופן ישיר דרך המשרד, קיבלנו את המסמך הזה מראש הוועדה שלכם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אייל, דיברנו איתך על זה. אם אתה יכול, מכיוון שהנושא הזה עולה לדיון אולי היום בלילה, הנושא הזה בוועדה, אני מבקש ממך לבדוק את זה עם ראש אגף התקציבים ולחזור אלינו בעניין הזה לפני שאנחנו עושים צעדים שאני לא רוצה לעשות. האמת, לא מקובל שהקואליציה תגיש הסתייגויות ודברים מהסוג הזה ואין לי גם עניין בזה, אני מוכן לקבל את העמדה שלא דמי אבטלה, בסדר, נלך על העניין השני, מקובל, אם זה עושה להם בעיות אז - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
מקובל, אנחנו נלך איתך לפי מה שאתה רוצה. אבל אתה מצד שני תבדוק לנו את העניין בדחיפות ותחזור אלינו, בסדר? זה מה שאני מבקש, לא יותר מזה.
אייל מדן
¶
יש סיוע של הבטחת הכנסה שניתן דרך משרד הקליטה. אני אומר, הנושא הזה, צריכים לדון בו, יש לזה עלות תקציבית, להעלות לכולם את סל הקליטה, אני לא בטוח ש - - -
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
אייל, משפחה עם ילד, דמי קיום 2,400 שקל. האם ניתן להתקיים מהכסף הזה כרגע כשהם לא יכולים למצוא עבודה, טכנית ופיזית?
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
אנחנו מדברים על שתי חלופות, או הארכת סל קליטה ל-7,000 בתי אב, שזה בערך 8,000 איש.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אבל גם, רק אם הם צריכים את זה. רבותיי, תקשיבו, הבדיקה של היישום זה משרד הקליטה והאוצר. אם אותו חניך בעוד חודשיים-שלושה, הוא לא צריך את ההארכה אז הוא לא יקבל אותה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הוא סיים את האולפן, אין בעיה. זאת אומרת אתה נותן פה סכום גלובלי, אבל היישום שלו תלוי בכם. אתם תבדקו פרטנית אחד אחד. זה לא אומר שזה יעלה 43 מיליון, יכול להיות שזה יעלה 32, יכול להיות שזה יעלה 28 - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא שמקבלים את זה אוטומטית, אבל אם צריכים יקבלו. לא נעשה כל פעם תיקון חקיקה, כל פעם תביאו, נעשה תיקון, בשביל מה? הרי זה תהליך מורכב, אז בואו נכניס את זה לעניין הזה והיישום ייקבע על ידי משרד הקליטה ועל ידיכם, אין לי בעיה, ומשרד החינוך כמובן.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל זה רק מסגרת תקציבית, זה הכול, היישום תלוי בכם, לא בנו. לכן אין עם זה בעיה, כי זה בשליטתכם, ההוצאה היא בשליטה של משרדי הממשלה.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
ולגבי השלכות רוחב, אם כבר דמי אבטלה, יושב ראש הוועדה אמר שהוא מוכן לוותר - - -
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל מה השלכות הרוחב? כשאתה מדבר על תקופת האכשרה לאותם אנשים שלא צברו חצי שנת ותק, ואנחנו מדברים על 7,000 איש - - -
יואל רזבוזוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
לעולים יש סטטוס מיוחד. כמו שהעולים שמגיעים ומקבלים מביטוח לאומי קצבת זקנה, הם חריגים, החריגו אותם בגלל שהם לא עבדו, אותו דבר אפשר להכניס גם את העולים החדשים האלה. אל תספרו לנו על השלכות רוחב, כי אלה אנשים שהם באמת חריגים.
מרב תורג'מן
¶
יש מאפיינים ייחודיים לעולים חדשים, אפשר לאבחן אותם ביחס ליתר האוכלוסיות, פשוט צריך לבדוק מה הקריטריונים, זה הכול.
אייל מדן
¶
יש עוד אוכלוסיות שיכולות ליפול בנושא הזה, סתם דוגמה שאני חושב עכשיו זה חיילים משוחררים, שגם לא יכלו לצבור את תקופת האכשרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, אבל אני הולך איתך על זה בתנאי שאתה הולך איתי גם כן, הולך איתי בעניין של התקציב ותיקון החוק.
אייל מדן
¶
אני יכול לבדוק את זה, אני מבטיח שאני אבדוק את זה ואנחנו נדבר גם עם משרד הקליטה ונחזור לוועדה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לך איתי על זה, אני אלך איתך גם. אני אדבר עם מרידור גם כן היום על זה, אני מוכן לעזור גם, אין לי בעיה. טוב, אז הבנו אחד את השני? אבל היום צריכים תשובה. היום תשובה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הוא הבין. אני רוצה שידבר עם מרידור על העניין הזה של להכניס את ה-43 מיליון לתוך החוק הזה בלי צורך בהסתייגויות וכו'. אם הם יבקשו את זה אז זה ייכנס כתיקון על פי החלטת ועדה כשהם קוראים את החוק, אין שום בעיה. אם אנחנו נדע על זה אז אנחנו נלך על מה שהוא מבקש, על הנושא של סל קליטה. ואני אומר, היישום תלוי בכם, זה לא אומר שאתה הולך להוציא מחר בבוקר את הכסף, זו מסגרת גלובלית בתקציב ל-6,000 איש האלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, אני בודק כמה פעמים היא אומרת ביום את ההשתלבות, זה לא ככה. אבל תיכף, ניתן לך בסוף. את רוצה שנשמע עוד פעם את האולפנים? אבל אנחנו מכירים את הבעיה.
אווה אביטבול
¶
כן, בסדר, בקצרה. בהמשך לוועדה שהתקיימה בשבוע שעבר, וגם ממה שדגנית אמרה, אני כן רוצה להדגיש שנכון להיום יש עולים שעדיין לא מקבלים מענה כי פשוט לא מתאים להם ללמוד באולפן מדינה, מכל מיני סיבות שחוזרות כל הזמן על עצמן, אנשים שמחפשים קורס ערב, אנשים שמחפשים מסגרת קטנה, בדרך כלל מדובר באנשים בגיל 60 פלוס שזקוקים למסגרת קטנה כדי ללמוד וגם אנשים עם קשיי למידה, ועכשיו בכלל בתקופת הקורונה שהם חוששים להגיע לכיתות גדולות. יש גם סיבה שלישית, האולפנים המדיניים לא תמיד מציעים את הרמה הספציפית שהם מבקשים, מעל רמה ג', בערים ספציפיות שאין מספיק ביקוש, ולכן העולים האלה פונים אלינו.
אז אני כן רוצה להגיד שזה נכון שכל מי שהספיק לקבל אישור זכאות יכול להיכנס לכיתה, אבל לצערנו המצב הזה הוא כבר ארבעה חודשים ללא אפשרות להפנות עולים לאישור זכאות. אני רוצה שוב להגיד ש'אולפן שלי' חולל מהפכה בהוראת השפה העברית בדיוק בגלל הסיבות האלה והיום הוא הפתרון היחיד שיכול לתת מענה לכלל העולים.
אווה אביטבול
¶
שוב, אני יודעת שמשרד הקליטה מאוד תומך בתוכנית הזו ואני רוצה להגיד שזו אחת התוכניות הכי מוצלחות של משרד הקליטה, אנחנו גאים להיות שותפים של - - -
אווה אביטבול
¶
אבל צריך להבין שמאחורי זה יש חברות שהן במצוקה כבר ארבעה חודשים, שהן תלויות רק בפרויקט הזה של משרד הקליטה, יש עולים שנמצאים במצוקה ואני רוצה להזכיר שלפני הקורונה גם היו בעיות תקציביות, בכלל לא הייתה ממשלה, אבל תמיד משרד הקליטה הצליחה איכשהו למצוא פתרונות כדי כן לחדש את הלימודים. זה הגיע למצב שבו אנחנו מקפיאים את הפעילות וההקפאה של התקציב היא פשוט סכנה ומצוקה לעולים החדשים. אנחנו מדברים גם על גל עלייה מאוד משמעותי בשנתיים הבאות ואני רוצה גם להסביר שהתוכנית הזו הוקמה בשנת 2015 ו-2016 כאשר הגיעה גם עלייה גדולה כדי לתת אפשרות לתת את המענה.
סליחה, איפה אנחנו נמצאים? למה אנחנו מחכים? אני כבר לא יכולה לשמוע את התשובה שמחכים לתקציב עודפים ממשרד האוצר. אני בעצמי עולה חדשה, עליתי לארץ לפני 20 שנה ואני כבר מעל 15 שנים עובדת בתחום העלייה והקליטה ואף פעם לא הייתי במצב שבו אין לי תשובה לתת לעולים החדשים שכולם הם אוכלוסייה חלשה, שעזבו הכול, שמקימים הכול מאפס היום והם מבקשים רק ללמוד עברית. למה אנחנו מחכים? אני מבקשת עכשיו ממשרד הקליטה שימצא פתרון אחר עד שמשרד האוצר ייתן תשובה סופית ויחדש תקציב קבוע, שימצא פתרון אחר כדי להמשיך את הפעילות.
רוית בארי
¶
אין בעיה, אבל התמונה שמוצגת היא תמונה שהיא לא מדויקת וקצת מעוותת ואני אדייק את זה. כשנאמר על הכיתות שהן גדולות, אנחנו הקטנו את הכיתות, אנחנו נותנים מענה לכיתות ערב, אנחנו נותנים מענה לרמות מאוד גבוהות. כידוע לכולם אנחנו באולפנים נותנים כיתות לרופאים, לאחיות, טרמינולוגיה לרופאים וטרמינולוגיה לאחיות. אז הדברים שנאמרו פה לא מדויקים ולא נכונים, מערך האולפנים במשרד החינוך נותן מענה - - -
רוית בארי
¶
אנחנו נותנים מענה גם בשעות הערב, אנחנו נותנים מענה ראוי. אם יש מקומות נקודתיים – אבל אי אפשר לעוות את כל התמונה ולהציג אותה באור לא נכון.
אוה כהן
¶
שלום לכולם, שלום ליושב ראש, שלום חברי הוועדה. אני אוה, ראש תחום תעסוקה בארגון הגג לעולי צרפת, ארגון קעליטה. אני רוצה להצטרף רגע למה שאווה מ'אולפן שלי' אמרה, אבל לא רק, אני רוצה לדבר על נושא אחר, שלנו הוא בוער וזה סוגיית האולפנים התעסוקתיים. זה לא סוד, האוכלוסייה שלנו לא מוצאת את עצמה באולפנים של המדינה וזה לא אומר דבר על אולפני המדינה, אנחנו מפנים המון אנשים לאולפני המדינה של משרד החינוך, או אפילו של רשויות מקומיות, כי אנחנו מאמינים, בדיוק כמוכם, שאין מנוס ללמוד את השפה העברית ובוודאי ובוודאי כשאנחנו מדברים על תעסוקה, שזה שלב א'-ב' לקראת תעסוקה.
אבל האנשים שלנו לא מוצאים את עצמם באולפנים הללו. אני חושבת שצריך לדבר בכנות על ייחוד אוכלוסייה שהיא לא מתמידה ולא מגיעה ואנחנו לא אחת, כמגזר שלישי, ארגנו קבוצות, אני לא אגיד אורגניות, כי בסוף לומדים רק עברית וזה בעברית, אבל בסוף כן ראינו נוכחות מלאה והשתתפות מלאה בסיום קורס והגעה לשפה העברית דרך אותם אולפנים פרטיים, בדגש על 'אולפן שלי' שנתן מענה מאוד מתאים לאוכלוסייה שלנו.
אני רוצה להתייחס לאולפנים התעסוקתיים. כיום אנחנו, לפחות בקעליטה, עושים מאמץ עצום להחזיר את האנשים לשוק העבודה. האתגר הוא כפול, הם עולים חדשים, זה לא חדש לאף אחד שזה הרבה יותר קשה להם, אבל גם בצל הקורונה זה כמעט בלתי אפשרי, ובכל זאת אנחנו כארגון עושים פה השמות סביב השעון, וזה בגלל קשר מעסיקים מאוד עמוק שאנחנו מנהלים, כדי להחזיר את האנשים לשוק העבודה הישראלי. אני שמה דגש, לא מדובר פה בעבודה של קול סנטר או כל מה שקשור לעבודה בצרפתית, לא, הרעיון הוא לשים אותם בשוק הישראלי. אנחנו עושים את זה הרבה עם הכנה שנקראת אולפנים תעסוקתיים, זו מסגרת יחסית קצרה שבה אנחנו נותנים כלים מאוד עמוקים לאותו עולה, שיש לו רמת עברית יותר מבסיסית, סביב ג', ככה, ואנחנו נותנים לו את הכלים כדי להיות מסוגל להתמודד על משרה, להגיע לריאיון עבודה, להיות מוכן וזו פשוט נוסחה שעובדת.
כרגע אנחנו לוקחים את זה על עצמנו, המגזר השלישי משלם את זה, אנחנו פותחים כאלה מסגרות שהן במימון הארגון שלנו ואנחנו לא גובים כסף מהעולים כי אנחנו רוצים בסוף להחזיר אותם לשוק העבודה ובעצם כרגע אין לנו פתרון כי האנשים שלנו לא הולכים למה שהמדינה מציעה. אנחנו מקדמים את זה, אנחנו מאמינים בזה, זה פשוט לא עובד. אנחנו צריכים את האופציה הפרטית פה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רק רוצה לשאול אותך שאלה אחת, למה קהילת עולי צרפת, את אומרת שהם לא מתאימים לאולפנים של משרד החינוך, למה הם דורשים את האולפנים הפרטיים?
אוה כהן
¶
זו שאלה מורכבת, היא נדונה לא אחת וצריך לדבר פה על הבדלים של תרבות, על פערים של תרבות. אפילו אנחנו, העולים הוותיקים, בהסתכלות שלנו על הדור החדש של העולים, כשאני אומרת חדש זה בעשור האחרון, אנחנו בטח לא מוצאים איזה שהוא מכנה משותף, אבל בתרבות הצרפתית סוגיית העטיפה המאוד אישית, סוגיית הקהילתיות, צריך להבין שהקהילה היהודית בצרפת היא חיה על קהילתיות, זאת אומרת כשאתה מגיע לכאן כעולה ואומרים לך: לא, עכשיו תתערבב, הם לא יודעים לעשות את זה, גם כשזה לטובתם, והם פשוט לא מגיעים ופשוט לא לומדים. אז אתה אומר אוקיי, לא אכפת להם, הם לא מתמידים ואפשר להגיד הרבה דברים ואנחנו יודעים לשים לעצמנו מראה כמו שצריך, אבל בסוף צריך להסתכל על השורה התחתונה והשורה התחתונה היא שכשאנחנו עושים להם מסגרות קטנות הם מגיעים, וכשהם לומדים ומגיעים אנחנו מצליחים לשבץ אותם בעבודה. בסוף המספרים מדברים בעד עצמם, זאת אומרת בסוף זה כן מצליח ובדרך אחרת.
היו"ר דוד ביטן
¶
תודה. מה התשובה שלכם לעניין הזה שקהילת יהודי צרפת רוצים את המסגרות הקטנות? אז תנו להם את זה. אם זה המצב תנו להם את זה.
רוית בארי
¶
התשובה שלנו היא שיש מקומות שאנחנו אכן נותנים להם, כבוד היושב ראש, ואם יש מקרה ספציפי אפשר להביא אותו לפתחנו ונבחן אותו, אבל אנחנו קולטים - - -
רוית בארי
¶
אנחנו מודעים לזה שהם באמת מעדיפים כיתות קטנות ולכן אנחנו מגלים את הגמישות. אנחנו נותנים מענה, יש לנו כיתות רבות.
היו"ר דוד ביטן
¶
איך אתם נותנים מענה? הרי אין תקציב לזה, אתם לא יכולים לתת מענה. בדרך כלל אתם נותנים מענה, אבל היום לא.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, עזוב מה שהיה, אנחנו מדברים על הבעיה של עכשיו. באופן רגיל הם נותנים, אין ויכוח על זה.
יוסף טייב (ש"ס)
¶
לא, אבל הבקשה צריכה להיות אם באמת לתת להם את האופציה לבנות קבוצות קטנות יותר אם זו הבעיה, צריכים ללמוד.
רוית בארי
¶
אנחנו מבצעים את זה באופן שוטף, יש לנו כיתות קטנות. אני מדברת ממשרד החינוך, יש לנו כיתות קטנות ואנחנו נותנים מענה בהתאם לצורך בשטח.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה רגע להבין, היועצת המשפטית אומרת לי שבהצעת החוק שבאה לדיון היום ומחר הם כן מעבירים את העודפים.
מרב תורג'מן
¶
יש התייחסות לעודפים, ראיתי בתזכיר החוק, אולי כדאי לשמוע את ההתייחסות של אייל מהאוצר בעניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אייל, אנחנו צריכים אותך לעוד שאלה. בהצעת החוק הזאת של משק המדינה שאתם מביאים את זה היום ומחר, יש התייחסות לעודפים שם או אין?
אייל מדן
¶
כמו שהתייחסתי בישיבה הקודמת של הוועדה, שהתקיימה בערד, העודפים יינתנו רק לאחר גיבוש התקציב וההחלטה על המסגרות. רק אחרי גיבוש תקציב המדינה ל-2020.
אייל מדן
¶
לא, זה לא נבלע, בעצם אתה כובל את ידיה של הממשלה להחליט על סדרי עדיפויות שלה בתקציב. בגלל זה רוצים להעביר את התקציב, להחליט על סדרי העדיפויות במסגרת התקציב ואז להעביר את העודפים במקום שעכשיו יועברו העודפים וייצאו, המשרדים ייַצרו התחייבויות שיכבלו את הממשלה להחליט על סדרי העדיפויות שלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנתי. אתה מוכן לבדוק את ה – אולי להעביר בעודפים רק איזה שהוא סכום קטן שיילך לאולפנים הפרטיים לצורך עולי צרפת?
אייל מדן
¶
אני יכול להגיד שכן יש כוונה במסגרת התוכנית הכלכלית להקצות חלק מהסכום לנושא הזה, הדבר הזה נידון כרגע מול משרד הקליטה וצריך להיסגר היום או מחר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אולי נכין גם הסתייגות על זה, על הנושא של התקציב לאולפנים הפרטיים? למה אני צריך להמתין? טוב, אנחנו נבדוק את זה.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אני חושבת שזה נוגע למה שדיברנו בקצרה אתמול, אני חושבת שחייבים פה תוכנית הוליסטית. אנחנו צופים גל עלייה של רבע מיליון אנשים, לכולם תהיה עבודה, בכל האולפנים יש צורך. ואני רוצה לומר בהקשר של השאלה שנשאלה פה לגבי העדפה לאולפנים קטנים, כאלה או אחרים, צריך להבין שזה חלק מדרך לבניית קהילה, דיברנו על מה גורם להשתלבות נכונה, נכון? הנושא הזה, חשוב מאוד להבין אותו כיוון שהאולפן הוא חלק מהתהליך של ההשתלבות תוך כדי בניית קהילה באמת של אנשים שגם עוברים את התהליך וגם עברו. זאת אומרת אתה מסתכל עכשיו דרך הפריזמה של דוברי צרפתית, אבל הרי מי שמלמדות הן בעצמן עולות חדשות לשעבר וגם זה הופך להיות מעין קבוצת תמיכה. זה לא כי האולפנים האחרים אינם טובים, הם ראויים והם נכונים והם חשובים, ואני חושבת שיש פה מקום מאוד גדול לשילוב כוחות כיוון שיהיה מקום לכולם, גם לאולפנים התעסוקתיים, שייעשו בצורה מסוימת, וגם לאולפנים שיש להם בעצם יעד אחר, שהוא בעצם בניית קהילה, הגודל שלהם משליך על התחושה הזאת.
שיתוף הפעולה הזה בצורה הוליסטית, אני שוב מדברת על ההזדמנות שבצד הקורונה, גם האפשרות שהאולפנים האלה יתקיימו באמצעים טכנולוגיים, למי שצריכים את זה, שפתאום יש לנו את ההנגשה של זה והנה ההזדמנות שלצד המשבר, גם שהם יוכלו להתקיים עוד במדינת המקור, עוד לפני שהם מגיעים ארצה. יש פה כל כך הרבה דברים שאני חושבת שלהסתכל רק דרך פריזמה של מקרה אחד תהיה טעות שלנו, אני חושבת שחייבים להסתכל על זה במשהו מתכלל ולהסתכל על התקציב בצורה רחבה ולא ספציפית.
רוית בארי
¶
ואני רוצה להוסיף, כבוד היושב ראש, שבאולפן נתניה יש לנו כיתות מלאות ויש שם מעל 1,000 לומדים מצרפת, מרוצים.
שרי פייר
¶
אני רק רציתי לומר שבעצם מי שמשתתף באולפנים הפרטיים במסלול השוברים יכול לעשות זאת אחרי אולפן של משרד החינוך, לפני אולפן של משרד החינוך, כך שיש פה באמת, כפי שאמרת, גברתי, מיכל, שילוב ידיים, ובאמת יש אנשים שלא מוצאים את עצמם, לא בהכרח צרפתים, לפעמים גם - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
ברור שצריך את זה לכולם, אבל יש איזה שהיא בעיה קהילתית של עולי צרפת, לפי מה שהבנתי. אולי זה לא נכון, זה מה שהוצג לנו בכל זאת.
שרי פייר
¶
יש לנו, אם אנחנו מסתכלים אנחנו רואים, גם באולפנים הפרטיים וגם באולפני משרד החינוך, יוצאי צרפת כאלה וכאלה. מה שכן מאוד מאוד חשוב, אני מצטרפת לדבריה של דגנית, שמאוד מאוד חשוב שנוכל לתת מענה לעולים במסלול השוברים כדי שעוד אנשים יוכלו למצוא פתרון לנושא של השפה העברית שכל כך חשוב.
דגנית סנקר
¶
אני רק אגיד בקצרה, אחרי דבריה של סגניתי, הדוקטור, אנחנו לא נוכל לאפשר לתת רק לצרפתים או רק לזה, אני מקווה שזה ברור.
דגנית סנקר
¶
בסדר, זו אמירה אחת. והאמירה השנייה, שאתה בוודאי יודע, כי זה דובר וגם הוצג, אני עונה פה לחברת הכנסת מיכל שאנחנו עובדים על תוכנית הוליסטית והיא אפילו הוצגה בקווים ראשוניים לשר האוצר על ידי שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו-שטה, וכבוד היושב ראש, אני מניחה שגם אתה חשוף אליה ומכיר אותה ולכן אני מסכימה שהתוכנית צריכה להיות גם רבת שנים וגם רחבת תחומים.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש לנו היומיים האלה לטפל בבעיה, או בדרך של מלחמה בוועדת הכספים, או בדרך טובה מה שנקרא.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
ואדוני היושב ראש, אולי אפשר להביא את התוכנית הזאת איפשהו לוועדה, או להנגיש לנו אותה כדי שנדע מה - - -