פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
31
ועדת החינוך, התרבות והספורט
29/06/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 15
מישיבת החינוך, התרבות והספורט
יום שני, ז' בתמוז התש"ף (29 ביוני 2020), שעה 11:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 29/06/2020
מצוקת הילדים והנוער בעקבות חוסר הבהירות סביב מסגרות הקיץ
פרוטוקול
סדר היום
מצוקת הילדים והנוער בעקבות חוסר הבהירות סביב מסגרות הקיץ
מוזמנים
¶
אורלי ליימן עיני - אגף תקציבים, משרד האוצר
ד"ר אפרת אפללו - מנהלת המחלקה לחינוך וקידום בריאות, משרד הבריאות
דודו ביטס - מפקח רשותי מינהל חברה ונוער - אחראי קייטנות, משרד החינוך
איתן טימן - מנהל אגף חברתי קהילתי תלמידים ונוער, משרד החינוך
הדר אליהו - מנהלת מחלקת נוער וצעירים, מרכז השלטון המקומי
נפתלי דרעי - מזכ"ל, מועצת תנועות הנוער
שלומי קסטרו - מנכ"ל, מועצת תנועות הנוער
שלמה מוכתרי - מנכ"ל ארגון הקייטנות
ירון רוזנטל - מנכ"ל בית ספר שדה כפר עציון
זאב גולדבלט - מנכ"ל תנועת ההורים הארצית
צופית גולן - סגנית יו"ר הנהגת ההורים הארצית
נמרוד פפרני - יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית
שקד יעקב - דוברת מועצת התלמידים והנוער הארצית
היו"ר רם שפע
¶
תודה לשני חברי הכנסת הנכבדים. ראשית אני מאוד מתנצל שאיחרתי. אני מאוד מקפיד לפתוח את הדיונים בזמן אבל נאלצתי להיות בוועדת הכנסת ולא משום סיבה אחרת. בקרוב הסוגיה הזאת תיפתר בצורה טובה יותר.
רשמנו בנושא הדיון 'מצוקת הילדים והנוער בעקבות חוסר הבהירות סביב מסגרות הקיץ'. אני רוצה להתייחס לנושא הזה בשני אופנים ואחרי כן נתחיל. סביב משבר הקורונה כמובן שיש לנו עוד הרבה מאוד אתגרים בחברה הישראלית וכמובן האתגר של איך אנחנו מפעילים ומה אנחנו עושים עם מסגרות הזמן של הילדים והנוער והנערות, זה אתגר שיש לו השפעות בריאותיות קריטיות וברור שההנחיות של משרד הבריאות מאוד מאוד משפיעות על מה יקרה בקיץ, בכל הרבדים ובכל הגילאים, גם בתוך המסגרות הפורמליות בהיבטים של בית ספר של החופש הגדול וגם בכל המסגרות הבלתי פורמליות.
אבל אני חייב להגיד שיש עוד אפקט והוא לא פחות או כמעט לא פחות דרמטי, וזה הפיצול בין המשרדים, משרדי החינוך והמשרד להשכלה גבוהה והמשלימה, שמייצר בשטח כאוס. זו האמת. אני אומר את זה מכיוון שזו פשוט האמת, ניהלתי בימים האחרונים כמה שיחות עם הנציגים של כל הארגונים שמייצגים את הנוער בישראל וגם שמייצגים ילדים, קייטנות, באמת בכל הרמות. אמרתי גם לשרים כמה פעמים וגם למנכ"לי המשרדים, שהם חייבים לעשות הכל כדי שבימים הקרובים כמה שיותר דברים יגיעו למצב של בהירות והבנה, הכספים תקועים, תיכף נשמע כאן את נציגי האוצר וכלל הנציגים שעסוקים במעבר בין המשרדים, גם הכספים תקועים, גם התקנים תקועים, גם יש חוסר בהירות לגבי מי עובר ומה עובר, ובקצב הזה גם אם נצליח לייצר מצב שאנחנו פותרים או מבינים מה המתווה בעקבות הקורונה, והיום בצהריים יש קבינט קורונה שדן גם בזה, עדיין הרבה מהדברים לא יצליחו לצאת אל הפועל מכיוון שהכאוס בין המשרדים מייצר מצב של חוסר בהירות מאוד מאוד קשה.
הבטחתי בוועדה בדיון שעשינו כאן לפני שבועיים שהיה בעקבות הפיצול של המשרדים שצריך לציין שהשר אלקין נכח בדיון והתייחס והביע את הכוונה המאוד מאוד רצינית שלו להצליח לייצר סדר, אני הבטחתי שנעקוב אחרי זה, הבטחתי שנקים צוות של כל הנציגים של החינוך הבלתי פורמלי, כדי שהם יוכלו לקבל מאתנו מענה לגבי הפיצול בין המשרדים. אתמול קיימתי פגישה ראשונה של הצוות עם נציגים רחבים, מכלל הארגונים, כדי לראות מה המצב, ולצערי נוכחתי לראות כמו שידעתי, אבל בצורה חריפה יותר, שהמצב קשה בשטח.
לכן הדיון הזה אמנם עסוק באופן כללי בקיץ, אבל היה לי חשוב מאוד לציין את זה שהפער הוא בריאותי וקשור לפיצול בין המשרדים.
היו"ר רם שפע
¶
המטרה של הצוות היא לעקוב אחרי כל הצרכים של הגופים שההחלטה על פיצול המשרדים מרעה איתם. לצורך העניין, ארגוני הנוער ותנועות הנוער, חלק מהדברים, הם פוצלו בין המשרדים, עברו משרד, האנשים שעובדים במשרד החינוך עכשיו הוחלט שהם עוברים למשרד להשכלה משלימה אבל התקן שלהם עדיין נמצא במשרד החינוך, הם לא יכולים לתת מענה. זאת רק הייתה דוגמה אחת, אני בטוח שהנציגים ידעו לתת ולהסביר את זה טוב יותר ממני. כמובן גם השלטון המקומי נאלץ להתמודד עם כל מה שאמרתי עכשיו, זה משפיע עליו באופן ישיר.
אז שוב בוקר טוב לכולם, אחרי הפתיחה הזו. אם חברי הכנסת לא רוצים להתחיל אז- - -
היו"ר רם שפע
¶
בבקשה. פעם ראשונה שאנחנו פה יחד בדיון. נאום בכורה בוועדה. אני שמח מאוד שאת מצטרפת אלינו ואלי גם כחברת מפלגתי, אבל בעיקר כאשת חינוך, גם עם ניסיון רב ובעיקר עם תפיסות עולם שהוועדה תשמח לשמוע. באמת. מכל הלב.
תהלה פרידמן (כחול לבן)
¶
קודם כל תודה רבה ותודה על הדיון הזה. אני מסתובבת עם איזו תחושת דחיפות נורא גדולה, כי החופש הגדול עומד לפתחנו. איך שהוא כל הדיון הוא על ילדים בבית ספר יסודי מההיבט של יהיו קייטנות או לא, במובן של האם מורים יוכלו לעבוד, שזה נורא חשוב, אבל בסוף יש ילדים בני 11 ומעלה שיש לפניהם חודשיים נטולי מסגרות, יש לי חרדות גדולות שאנחנו בסוף הקיץ, בוא נגיד שאוכלוסיית כיכר החתולות או חופי הכנרת וכאלה, כאילו יש פה ממש מצב חירום במובן הזה- - -
תהלה פרידמן (כחול לבן)
¶
- - - כעוגנים של מחנות קיץ ופעילות תנועות נוער וכל מיני דברים כאלה, שלא יהיו קיימים, וזה דבר שהמשמעויות החברתיות שלו, מי שהורים עם כסף, יוכלו לתת כל מיני מענים משלימים, כמו כל הקורונה, העסק הזה יחריף פערים. אז אני ממש מרגישה שאנחנו צריכים להרים איזה דגל של שעת חירום חינוכית וחברתית.
אתה דיברת על האבסורד שבפיצול המשרדים, אין לי מה להוסיף. רק נגיד בהיבטים של ידיעת הארץ, אז המצב הזה שהמורים לשל"ח הם ממשרד החינוך, בתי ספר שדה הם במשלים. כל מיני פיצולים כאלה שהם לא מאפשרים לאף אחד לתפקד.
דבר אחרון, יש לנו, אני חושבת שהממשלה נדרשת פה לאיזו שהיא חשיבה יזמית שהיא לא דיפולט ממשלתי, כי יש לנו המון המון אנשים, בנות שירות תקנים קיימים שאין להם בעצם מה לעשות, נוער במכינות, אנשים מתחום התיירות, מורי דרך שאין להם עבודה מצד אחד, ומצד שני בני נוער שאין להם תעסוקה וצריך למצוא את הדרך לחבר בין שניהם, ואני מבינה שיש לזה משמעויות תקציביות, אבל אני חושבת שיש פה, צריך איזה, כמו שאמרתי, חשיבה יזמית בדבר הזה.
היו"ר רם שפע
¶
מסכים. תודה על הדברים. אנחנו נשמח לפתוח עם משרד החינוך, עם דודו ביטס, מפקח רשותי מינהל חברה ונוער אחראי קייטנות. בוקר טוב לך, תודה שאתה איתנו. שלום לך.
דודו ביטס
¶
בוקר אור. אני יכול לומר שנכון, יש רעשי רקע בפיצול של המשרדים וכולי, ותחום הקייטנות איך שהוא יעבור מתי שהוא ממשרד החינוך למשרד החדש, אבל אנחנו כבר מעל חודש ימים מתעסקים בעניין הזה ומכינים את עצמנו לרגע שבו נקבל את האישור. אני רוצה להזכיר, מדברים על צו הבריאות שסעיף 8 בו אוסר על קיום קייטנות, וכמובן עד לרגע הזה גם המתווה שעליו כבר שקדנו לאורך תקופה מאוד ארוכה, ונכתב, עודכן ושודרג כל פעם מחדש מותאם למציאות, לא קיבל עד עכשיו מענה. הוא נמצא על שולחנו של משרד הבריאות. אבל במקביל, אני רוצה לומר שאנחנו כבר מלפני חודש התחלנו - - -
דודו ביטס
¶
אנחנו הגשנו מתווה שבעצם הוא כולל את הקייטנות מכל הסוגים וקייטנות רגילות, קייטנות של בית ספר של החופש הגדול, קייטנות עם לינה, קייטנות בלי לינה, קייטנות פרטיות, קייטנות ציבוריות, כל מה שאנחנו יודעים לאשר כל השנים, זה מה שביקשנו. כמובן אמרנו שאנחנו נבצע את הקייטנות על פי חוק מצד אחד, ובהתאם למגבלות שמשרד הבריאות יטיל באמצעות המתווה. אבל לפני כן, לפני שבכלל יאשרו את המתווה, צריך לשנות את הצו, שפה בעיני הכל תקוע. נתחיל עם הצו, ומיד אחרי זה צריך להפעיל את המתווה. אם כל זה יקרה היום, אנחנו עוד מסוגלים במאמצים רבים, אולי ב-1.7 להתחיל את מה שכבר הוגש, כי אמרתי קודם, התחלנו הכשרות כדי לא להיתקע. התחלנו הכשרות של מנהלי קייטנות מכל הסוגים, כבר מלפני חודש כולם - - - בזום כדי לא להפסיד זמן ולא להתמודד עם המגבלות הפיזיות של לכנס אותם. ובמקביל כל אחד כזה שמסיים השתלמות יכול להכנס לאתר רישוי קייטנות, לשגר את הבקשה שלו, לצרף את המסמכים. המפקחים שלנו יושבים ברגע זה על כל בקשה ומטפלים בה, ומשאירים מסמך אחד לא מאושר, כי האישור יוצא אוטומטית. ברגע שנקבל את האישור על המתווה, ילחצו על המסמך האחרון והאישור ייצא לשטח.
כלומר, משרד החינוך לא פספס שום רגע, הכין את עצמו, ועדיין ממתין בקוצר רוח כדי לתת מענה. אנחנו מקבלים טלפונים מכל הסוגים, מכל המינים, מכל האנשים, מסבירים בדיוק שאנחנו נערכנו, אנחנו מוכנים והתשובה הסופית היא לא במגרש שלנו. וזה מה שאני בעצם יכול לומר נכון לרגע זה. ברגע שנקבל את המתווה ואת האישור, ואני מקווה שזה יקרה עוד היום – אנחנו נוכל לצאת לדרך.
היו"ר רם שפע
¶
אנחנו מבינים, בעיני הבעיות הן קצת יותר עמוקות מהאופן שבו אתה מציג את זה, אבל חבר הכנסת להב הרצנו רוצה לשאול אותך שאלה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה רבה על התשובה שלך. אני אשמח אם תוכל להתייחס לנדבך נוסף של הפעילות במהלך החופש הגדול של תנועות הנוער הבלתי פורמליות והמכינות והש"שינים, זאת אומרת כל מה שקשור לחינוך בלתי פורמלי בזמן החופש הגדול. להבנתי נכון לעכשיו יש הקפאת פעילות מוחלטת שלא צפויה להשתנות. האם אתם נערכים במהלך החופש הגדול לאפשר את זה באיזו שהיא מתכונת?
דודו ביטס
¶
אני אומר כך, אני המפקח הארצי על הקייטנות אז ההתמקדות שלי היא רק בקייטנות אבל אני יכול לומר לך מהיכרות שלי את כל המערכת, אנחנו כתבנו קול קורא לערי הילדים והנוער, אנחנו נערכים בהרבה מאוד מתווים ומסלולים על מנת לקיים את הפעילות הזאת, כפוף למגבלות. זאת אומרת שהיערכות קיימת, אני מאמין שברגע שנקבל את האישור יציאה לדרך, כי יש הרי מתווה של החינוך הבלתי פורמלי. כפוף למתווה הזה אנחנו - - -
היו"ר רם שפע
¶
אני חייב להגיד לך, צר לי, זה נכון שמחכים למתווה אבל או שאתה לא מכיר את הפרטים או שאתה מציג אותם בצורה לא נכונה ביחס לכל מה שהוא לא קייטנות. אין שום מוכנות של המשרד לגבי כל מה שקשור לפעילות הבלתי פורמלית, את זה אומרים אנשי המשרד בעצמם, ולכן אני מבקש ממך לדייק בפרטים. גם אומרים את זה אנשי המשרד להשכלה גבוהה ומשלימה, וודאי אנשי משרד החינוך. אין מוכנות, מכיוון שרוב הפעילות הבלתי פורמלית עברה למשרד שאין בו אנשים היום כי התקנים לא עברו. אז אני מכבד אותך מאוד, ועדיין זה פשוט לא המצב. צר לי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אז התשובה של משרד החינוך זה שנכון לעכשיו אין פעילות בלתי פורמלית בחופש הגדול?
היו"ר רם שפע
¶
הוא עובד במשרד החינוך אבל הוא אחראי על הקייטנות, כך שבעניינים הבלתי פורמליים נראה לי שאת האש שלנו אנחנו צריכים לא להעביר אליו. הדר אליהו מנהלת מחלקת נוער וצעירים במרכז השלטון המקומי, את איתנו? נשמח לשפוך אור דרך השלטון המקומי על המצב. שלום ובוקר טוב.
הדר אליהו
¶
שלום לכולם. אני קצת מבקשת לדבר מדם ליבי. אנחנו נמצאים אחרי התקופה המאוד מורכבת של הקורונה, לפי נתוני משרד החינוך קרוב ל-150,000 בני נוער השתתפו בהתנדבות כלשהיא, אני מעריכה שהמספרים הרבה יותר גדולים. סיימנו את התקופה המורכבת, אולי אנחנו נמצאים עכשיו בפתחה של תקופה מורכבת אחרת, והתחושה שלי שנעזרו בבני נוער, שלא לומר השתמשו, ואני אחזור למילה 'נעזרו' בבני הנוער, נתנו להם משימות, בני הנוער עמדו במשימות בצורה מדהימה, ראויה. ועכשיו, כשאנחנו נדרשים כולנו לפרוע את הצ'ק למולם ולהילחם בשבילם כדי שיהיה חינוך בלתי פורמלי בכלל, ובוודאי בחופשת הקיץ, אני לא רואה שאנשים קמים, מי שצריך להחליט את ההחלטות כמובן, לא החברים פה, כולם חברים שלי, באמת, אני מסתכלת על הדמויות פה מולי ובאמת הרוב שותפים נאמנים למשימה, ופשוט לא קורה כלום, וזו מציאות שהיא בלתי אפשרית.
אנחנו כבר מבחינת בני הנוער בתוך חופשת הקיץ, מאות אלפי בני נוער עתידים למצוא את עצמם ברחובות, והשתמשה חברת הכנסת פרידמן 'אנחנו בשעת חירום', אני מאוד מזדהה עם מה שהיא אומרת. שלא יהיה ספק, אני בטוחה שהחברים שלי פה, תנועות הנוער, ארגוני הנוער, כל השותפים, בוודאי מחלקות הנוער ברשויות המקומיות יעשו כרגיל את כל מה שהם יכולים במסגרת המגבלות שיש להם גם כך, מגבלות תקציביות ומגבלות אחרות, כי תמיד אנחנו נקראים לדגל ועושים את מה שצריך למרות הכל. אבל זאת מציאות שהיא בלתי נתפסת.
אנחנו שוב ושוב ושוב ושוב מדברים. אנחנו ברשויות נעשה את כל מה שאנחנו יכולים במסגרת תקציבים מאוד מועטים שגם כך הרשויות ספגו הרבה מאוד הוצאות שנכפו עליהן במהלך הקורונה והכל בסדר, אנחנו כולנו נדרשים להכנס – כמו שנאמר – מתחת לאלונקה, אבל צריך להבין שיהיו לזה משמעויות מאוד מאוד נרחבות בשטח. כך אני בטוחה גם שיעשו התנועות, כך הארגונים וגופים נוספים.
אני כן מבקשת עוד שתי נקודות לגבי עניין המתווה. המתווה ועניין הקול קורא. כפי שאמר היו"ר, הקול קורא ישנו, רק שאף אחד לא חותם עליו. זאת אומרת שמעט התקציבים שמחלקות הנוער אמורות לקבל לא יגיעו ושוב זה יפגע פגיעה גסה בפעילויות הנוער. מתווה, נכון, לא של קייטנות, קיים. אי אפשר להגיד שהוא לא קיים, אבל גם את זה קשה לקיים. שוב כאמור, בגלל שהמשרדים לא מדברים אחד עם השני באופן מסודר. אולי נפגשים אבל התחושה שלי שלא הוקם צוות מקצועי משותף מכוון מטרה של שני המשרדים, ואם אני טועה אני ממש מתנצלת - - -
הדר אליהו
¶
אני לא מכירה דבר כזה, אני לא מדברת כמובן על מה שאתה, רם, הקמת, וכל הכבוד לך על זה. אבל זה גם משהו שהיה צריך לקרות ממש לפני הרבה מאוד זמן. אני חושבת שכל אחד מהשותפים פה יכול לתרום לדבר הזה ואני ממש זועקת את הזעקה בשם בני הנוער, בשם ההורים שלהם. כי זו פשוט מציאות שהיא בלתי נתפסת. אני שמחה על מהלכים נפלאים שקורים בבתי הספר והגנים של החופש הגדול, ש"שינים, מישהו דיבר מקודם על הש"שינים, הם ייקחו חלק בתוך מה שנקרא כמערך תומכי הוראה שייכנסו לתוך בתי הספר של החופש הגדול והגנים.
אבל לא בזה עסקינן. אנחנו מדברים על חבר'ה שהם מעל הגילאים של בתי הספר של החופש הגדול, שפשוט יהיו ברחובות והגיע הזמן לעשות מעשה קרדינלי ולהפסיק לדבר. סליחה שאני אומרת את זה כך.
היו"ר רם שפע
¶
הדר תודה רבה. תיכף יעלה גם נציג משרד האוצר, מאוד נשמח לשמוע על הפערים הגדולים שקיימים כרגע.
הדר אליהו
¶
סליחה, אם אפשר עוד משפט אחד בבקשה. ממש בקצרה. תבינו שהמצב, אני מניחה שחלקכם יודעים אבל חשוב לי לומר את זה. המצב שאנחנו נמצאים בו מגדיל עוד יותר את הפערים בין הרשויות המקומיות, שלעתים קיימים ממילא. הרבה מאוד רשויות תלוית לחלוטין בתקציבים של משרד החינוך של קול קורא ערי הילדים והנוער, ובואו אכניס אתכם לפרופורציות, אנחנו מדברים על 11.5 מיליון ₪. זה הכל. אוקיי? שלא לדבר על הפגיעה בתקציבים של התנועות והארגונים שעובדים יד ביד עם מחלקות הנוער לכדי התמונה המלאה של החינוך הבלתי פורמלי.
שלמה מוכתרי
¶
תודה רבה. בוקר טוב. תודה רבה לך אדוני היו"ר רם שפע. כן, אני קודם כל שמח לשמוע את הדברים של הדר אליהו מהשלטון המקומי, היא באמת דיברה דברים נכונים ומציפה פה את הבעיה של כל מה שקשור בתיאום הבין משרדי שהרי לא היה דבר כזה, אני חושב, מקום המדינה, וקמו ארגונים וכל אחד נותן פה מענה, כל אחד לגופו של עניין, קהל אחר. אבל נורא חשוב שיהיה סנכרון בין המשרדים האלה ושיפסיקו את ההתנגשויות וסליחה אם אני משתמש במילה לא טובה, אבל ככה אני מזהה את הדבר, שכל אחד חותר להישגים האישיים שלו בזמן שהחינוך פה בארץ יורד במדרון תלול.
אנחנו רואים את זה מהצד שלנו כי בסופו של דבר כולנו מדברים על חודש יולי, שהוא כבר מבחינת לוחות הזמנים של ההשתלמויות המקצועיות וגם לגבי המתווה ותבחינים של תו סגול, הם נעדרים מלהופיע עד לרגע זה ואנשים עומדים בבתים ולא יודעים כיצד לפעול. אם זה ההורים שרוצים לרשום למסגרות חינוך ולעשות להם סדר בחיי היום יום, אם זה מפעילי המסגרות. גם הציבוריות נמצאות כרגע בבעיה, אבל עדיין להם יש סוג של אור ירוק שכרגע נבחן בוועדת הקורונה לגבי הכמויות של הילדים.
אבל בתוך כל הכאוס הזה, אני חושב שחובה עלינו לבנות כאן מסגרת של צורת עבודה ואפשרות לתת למשק לעבוד, ולאו דווקא רק על התקופה הקצרה, אלא להסתכל לטווח הארוך ולתת פה פתרונות כדי שלכולנו פה יהיה סדר ונוכל כל אחד לפעול בתוך המשרדים ומציאת שיתופי פעולה שאפשר להקים פה מערך חירום לאומי ובוודאי שאנחנו מדינה שידועה בכל מיני אירועי חירום למיניהם, אני חושב שאנחנו צריכים לתת את הפתרונות היום בעקבות הקורונה וכמובן לטווח העתיד ברמת החינוך הבלתי פורמלי והפורמלי בעיתות מלחמה או בעיתות חירום כמו שאנחנו קרואים אליה כרגע.
עוד משהו אחד שאמרה ח"כ תהילה פרידמן, שאנחנו צריכים לחשוב מחוץ לקופסה ובחשיבה יזמית. אני חושב שיש לזה משקל מאוד גבוה, כי אנחנו מתעסקים פה בתקציבים ויש היעדר תקציבים לארגונים לפי השיחה שקיימנו אתמול. ואני חושב שזה זמן להתחיל לעשות סדר ולעשות רה-ארגון כדי לבנות את זה בצורה נכונה, מסודרת, בלי להתלהם כי הביחד הזה יביא לכאן שינוי בחינוך ואני מדבר על הגילאים הקטנים מגיל 4-6 בגנים העירוניים, שלהם אין שום פתרון אלא רק לתת להם מסגרת טובה, ולהתייחס לגילאים הגדולים, שהם כבר יכולים להתייצב בתוך קפסולה נכונה יותר, בתוך מסגרת חינוכית ועל המדינה ומשרד האוצר לתת לנו תקציבים, כי צריך להגביר פה את כוח האדם ולתת פה מענה ממשי כדי לקיים את הדבר הזה.
היו"ר רם שפע
¶
תודה רבה שלמה. אני אשמח לשמוע את הנציגים של ארגוני ותנועות הנוער. שלומי קסטרו מנכ"ל ארגוני הנוער איתנו? אמנם אנחנו יודעים כמה ההצעות שלכם קשות אבל נשמח לשמוע את זה גם מכם באופן ישיר. שלומי קסטרו לא איתנו. נפתלי דרעי, מזכ"ל תנועות הנוער בבקשה. בתמצית, תציג את הבעיות המאוד מאוד קשות שאתם מתמודדים איתן.
נפתלי דרעי
¶
יש שתי בעיות עיקריות. אחת – בנושא של פעילות הקיץ ואפרט על זה תיכף, והשניה זה בנושא התקציב. בנושא פעילות הקיץ נכון להיום, כמו שאמרו, הדבר היחיד שאושר זה לבתי הספר עד כיתה ה' קייטנות של החופש הגדול. אנחנו הגשנו את כל המתווים דרך המשרד של אלקין, המשרד להשכלה גבוהה ומשלימה, גם לקייטנות עם לינה, שזה מאפשר לקיים סמינרים וגם לקייטנות יום וגם לטיולים. אתמול הישיבה של קבינט הקורונה לא הגיעה לידי תכלית והיא תמשיך היום, אני מקוו שיאמצו את הדברים ויאשרו אותם.
אני רוצה לתת דוגמה מעבר לים. שלחתי לך קודם מסמך של ה-CDC, המרכז האמריקאי למניעת הפצת מחלות, שבו הוא מנחה כיצד להיערך לקיום מחנות קיץ, בארצות הברית. זאת אומרת לאירועים גדולים. זה מסמך שאמ"ן מוציא בעדכון של מסמך מס' 136 שלו, מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה, עם ההמלצות, זה מסמך מתורגם מהאמריקאים.
זאת אומרת, כשרוצים לקיים דברים, פשוט צריך לבנות הנחיות שמתאימות לקיים את הפעילות הזאת גם בתנאי קורונה. הקורונה לא אמורה להשבית לנו את החיים ולא אמורה לשלוח 2,000,000 ילדי ישראל לרחובות במשך שני חודשי הקיץ. צריך שמשרד הבריאות יתאמץ וייכנס מתחת לאלונקה ויקבל את המתווים האלה, יעיר את ההערות ולא יגיד על כל דבר 'לא, לא לא', אלא איך עושים את הדברים האלה. שיטילו עלינו את ההנחיות, אנחנו נעמוד בהנחיות האלה. רוצים פיקוח, שישימו פיקוח לראות איך אנחנו מקיימים את הדברים האלה כמו שצריך. אי אפשר כל דבר לבטל ולהגיד 'אי אפשר לעשות אותו'. לדעתי הקריאה הזאת צריכה לצאת מהוועדה למשרד הבריאות, לתת תשובות לאיך עושים את הדברים ולא איך כל דבר סוגרים.
הדבר השני זה נושא התקציב, אני לא יודע אם כרגע נמצא נציג משרד האוצר בדיון, אבל חשוב שכשהוא יעלה לדבר על נושא המקדמות, שאני חוזר ואומר אותו כבר פעם שלישית, במשרד החינוך לא מעבירים מקדמות - - -
נפתלי דרעי
¶
כן.מעברל-40%, לא מעבירים מקדמות על פי הנחיות החשב הכללי באוצר, צריך שהם יתנו תשובות לדברים האלה. לא יכול להיות שיעצרו לנו את כל התקציבים ונישאר כרגע תקועים על 40% מהתקציב של השנה הזו.
הדבר השלישי שקשור גם לתקציבים, המדינה מפצה את העסקים, מפצה בצדק את האנשים שהוצאו לחל"ת ופוטרו, צריך גם לדאוג לפצות את הארגונים במגזר השלישי שנגרמו להם נזקים ונגרמו לנו הרבה מאוד נזקים בתקופת הקורונה של הפסדים כספיים גדולים מאוד. גם לזה צריך לתת את הדעת. תודה
איתן טימן
¶
שלום וברכה. קודם כל ברוכים הנמצאים, אני מתנצל שבגלל בעיה טכנית הצטרפתי רק עכשיו, הייתה לנו בעיה עם ההתקשרות. אני רוצה קודם כל לומר, אני רוצה לחלק את הדברים לכמה דברים. קודם כל שמעתי את נפתלי, אני מסכים לכל מילה שלו. אני חושב שבימים אלה גם יש היפוך מערכת החינוך, עוד לא - - - כל כולה למערכת קיץ, מערכת קיץ היא מערכת בלתי פורמלית בעיקרה שאומרת שילדי ישראל, כדי שהם יהיו תחת השגחה ולא יהוו סיכון סביבתי מהלך שעוד יותר יגביר את הקורונה, צריכים להיות במסגרות מסודרות כמו תנועות, כמו ארגונים, כמו מתנ"סים, כמו מחלקות נוער וכדומה, ולכן אנחנו מבחינתנו עשינו את מה שנדרש מאתנו.
אחד – בנושא קייטנות בנינו את המתווה הסגול לאפשר את כל מפעל הקייטנות בישראל, לא רק בית ספר של הקיץ אלא גם את כל מפעל הקייטנות וזקוקים לאישור משרד הבריאות, עדיין אין אישור משרד הבריאות לקייטנות מעבר לבית ספר של הקיץ. ערי ילדים ונוער שהמנכ"ל בניטה חתם עליו בימים אלה זה יעלה לאוויר, ובהסדרה בין המשרדים יצא לרשויות הוא הותאם, אם בשנים שעברו היו אירועים המוניים, התאמנו אותו לתו הסגול האומר ביזור אירועים יותר קטנים לאורך כל החודשיים במטרה לתת מענים לרשויות המקומיות שיוכלו לעשות בצורה מסודרת דרך מערכות הנוער פעילויות לאורך כל הקיץ.
עיקר הבעיה שיש לנו זה באמת מה שנפתלי העלה, בקיץ ידוע שכל מערכת החינוך הבלתי פורמלי מכשירה מד"צים לקראת השנה הבאה בסמינרים עם לינות. ברגע שמורידים את נושא הלינות סביב נושא הקיץ זה אומר שמונעים את היכולת לייצר הכשרה לטובת השנה הבאה ופוגעים בכמות גדולה מאוד של בני נוער. הנושא הזה בעייתי לנו, אנחנו גם טוענים מול משרד הבריאות שדווקא מסגרת שנמצאת תחת הכשרה של עולם המבוגרים עם תיווך שלנו והתנועות והארגונים היא הרבה יותר בטוחה מהאלטרנטיבה שבני הנוער יהיו בפארקים, יהיו בחוצות, לא יעשו שום דבר, ואז בלאו הכי המדינה תשלם מחירים הרבה יותר גבוהים בהדבקה המונית.
לכן אנחנו חושבים שגם משרד החינוך וגם המשרד להשכלה משלימה קוראים לאפשר את הקיץ על כל פעילויותיו. יש לנו יכולת להיערך מול כל המגבלות, אנחנו עוסקים עם הרבה מאוד גופים וארגונים בעלי מודעות גבוהה, עולם מבוגרים אחראי מאד, בני הנוער מבינים את הדברים, הם במסגרות מסודרות רק בפנאי איכותי, וכל אלטרנטיבה שרוצים להוריד, להקטין או לבטל תביא תוצאה הפוכה לחלוטין. תודה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
כי אני רוצה שבסוף הדיון נחזור לנושא של הסטודנטים עם הקטע של המבחנים. זה פשוט לא נורמלי. לא נורמלי מה שקורה. סטודנטים לא רוצים ללכת להבחן, מחשש - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
רם, אני אגיד לך למה. עם כל הכבוד שיש לי לנושא של הקייטנות וכולי, משבוע הבא מתחילים כבר המבחנים, אם לא השבוע. אז אני אגיד לך משהו. אני רוצה שתצא פה הכרזה של ועדת חינוך שכשהאוניברסיטאות והמועצה להשכלה גבוהה ירצו מאתנו תקציבים, סיוע וכולי, אני אהיה בין אלה הראשונים שאתנגד. אני אהיה הראשונה שאתנגד. כי זה לא ייתכן שאנחנו איזה שהן בובות שאין לנו שום סמכות - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
- - - שביקשו מהם לבוא לסמסטר בספטמבר. אמרו להם 'תבואו בספטמבר'. את מבינה את האבסורד? אני מצטערת שאני מתפרצת, פשוט אני לא מפסיקה לקבל מהסטודנטים.
היו"ר רם שפע
¶
לקבל פניות. גם אני. הטלפון שלי מופצץ מפניות. בואו נעשה סדר, יוראי וקטי ידידיי. אנחנו נגיע לזה בשמחה, הנושא הזה כמו שאתם יודעים גם בוער בי וגם חשוב לאלפי צעירים. אני פשוט חושב שאנחנו צריכים לכבד את מי שנמצא איתנו בזום. לקראת סוף הדיון הזה נקדיש לזה כמה דקות בשמחה ואני יודע שהקבינט בזה, אני דיברתי עם נציגי הסטודנטים אתמול בלילה והיום בבוקר, ואנחנו באמת מנסים גם שם לעזור. אני כן אחרי זה אתייחס גם לאופן שבו המוסדות מתייחסים לזה.
אני רוצה לחזור. שלומי קסטרו, פנינו אליך מקודם ולא דיברת בסוף. מנכ"ל ארגוני הנוער. אני מבקש מכולם כבר בשלב הזה כדי שלא נעשה את זה בסוף הדיון, כל אחד בתמציתיות שתי דקות, את השורה התחתונה החשובה כדי שנצליח לשמוע כמה שיותר נציגים וגם את חברי הכנסת שפה שכבר מרימים את ידיהם. בבקשה.
שלומי קסטרו
¶
סדר היום של החינוך הבלתי פורמלי ובכלל החינוך בישראל שונה מסדר היום של מדינת ישראל או של המערכת הפוליטית. נקודת הבהילות כפי שמוצגת בנושאים אחרים היא קריטית. אנחנו נכנסים לקיץ הזה, אתמול כבר נכנסנו אליו, ואנחנו מוכנים לפעול. אנחנו נמצאים כרגע בדיוק חודש מהרגע שאושר מתווה הפעילות לחינוך הבלתי פורמלי. בחודש הזה החינוך הבלתי פורמלי הוכיח את עצמו. הוכחנו שאנחנו מסוגלים בצורה טובה, בצורה רצינית, בהתאם למתווה תו סגול של משרד החינוך, המשרד להשכלה גבוהה ומשלימה הציב בפנינו ועשינו את זה נהדר וטוב. אנחנו גופים שמפוקחים במהלך כל השנה, תנו לנו לעבוד במהלך הקיץ הזה כדי להיות עם הילדים ובני הנוער.
אני מבקש להציג לכם בקצרה, עשינו סקר בקרב כ-1,000 בני נוער יחד עם מכון מנדל וד"ר רונית עמית, והשורה התחתונה שכדאי שתכירו ואני גם אשתף אתכם בה, היא שבעצם חניכים בארגוני נוער ובתנועות שמשתתפים בפעילות העידו על זה שהם מקפידים הרבה יותר על הנחיות משרד הבריאות. לא מפתיע. ומה עוד לא מפתיע? לא מפתיע שאותם בני נוער האלה שמשתתפים בפעילות גם העידו שהם משפיעים על הקהילה שלהם ועל המשפחה שלה, להקפיד על ההנחיות.
עוד שתי נקודות ששווה להכיר היא סוגיית החרדה, תחושת החרדה שבקרב חבר'ה שנמצאים במסגרות פעילות חינוך בלתי פורמלית קבועות, החרדה שלהם פוחתת וכך גם תחושת המסוגלות. אני רוצה להצביע על שתי אוכלוסיות ספציפיות. האחת זו החברה הערבית. בני נוער בחברה הערבית העידו בצורה משמעותית שההשתתפות שלהם במהלך משבר הקורונה בפעילות היא דרמטית, היא דרמטית ליכולת שלהם להתמודד עם האירוע הזה. מבחינה נפשית. האוכלוסייה השנייה זו האוכלוסייה בפריפריה. 64% מהפעילות של ארגוני הנוער היא בפריפריה.
חברת הכנס תהלה פרידמן הציגה את סוגיית הדיפרנציאליות. צריך להבין את זה. האוכלוסייה הזאת שבעצם אין לה יכולת לתת מענים חינוכיים אחרים, היא זאת שמעידה שכשהיא משתתפת בפעילות חינוך ערכי בלתי פורמלי, היא נמצאת עם תחושת מסוגלות הרבה יותר גבוהה והיא מסוגלת להשפיע.
הנתונים האלה בעיני הם נתונים מכריעים לקבינט הקורונה ולמשרד הבריאות, כדי לעשות מעשה בהול ומהיר ולהכריע לאפשר לנו פעילות.
הסוגיה האחרונה היא סוגיית התקציבים. פה נדרש גם לקיים את הדיון הזה עכשיו. אני מבין שעוד מחכים להסכם ולמסגרת תקציב, תנו לנו ודאות כלשהיא לגבי התקציב, משהו שאתם יכולים להגיד לנו לגבי תקציב תקנות התמיכה שלנו כדי שנוכל לפעול בקיץ וכדי שנוכל לפתוח את השנה הזאת בקרוב בעזרת השם. תודה.
היו"ר רם שפע
¶
תודה רבה שלומי. ד"ר אפרת אפללו נציגת משרד הבריאות, מהמחלקה לחינוך. יש פה די הרבה אנשים גם בזום וגם בישראל שמצפים לשמוע מכם מה אתם מתכוונים לעשות. בבקשה.
ד"ר אפרת אפללו
¶
אני רוצה להגיד שאנחנו עובדים באופן צמוד עם משרד החינוך לגבי המתווים. משרד החינוך והמשרד להשכלה גבוהה בראשות השר אלקין. עבדנו איתם בשבועות האחרונים לגיבוש מתווים שיתאימו לכולם, גם לקייטנות החופש הגדול, גם לקייטנות הפרטיות, גם לפעילויות שיכולות להיות במסגרת של פנימיות. כרגע אנחנו מחכים להחלטה של קבינט הקורונה לגבי - - - באיזה פורמט.
בשבוע שעבר אושרו קייטנות - - -
היו"ר רם שפע
¶
רק רגע. אני רוצה לשאול שאלה. אתם מחכים להחלטה של קבינט הקורונה, אבל מה אתם הייתם רוצים שהקבינט יאשר מבחינת עמדתו של משרד הבריאות ביחס למתווה?
ד"ר אפרת אפללו
¶
עמדתו של משרד הבריאות היא בבתי ספר של החופש הגדול ובקייטנות השאיפה שלנו שתהיה בפעילות בקפסולות כמה שיותר קטנות. אנחנו מודעים לבעייתיות של הנושא, אבל אנחנו גם מודעים לעלייה הגבוהה בתחלואה שקיימת במערכת החינוך מאז סביבות שבועות, ואנחנו היינו רוצים כן למנוע את התפשטות הנגיף כמה שאפשר. זו השאיפה שלנו, קפסולות קטנות - - -
ד"ר אפרת אפללו
¶
רגע. אנחנו לא רוצים לאשר לינה. אנחנו מוכנים לאשר לינה במתווה של נוהל פנימיות, שזה נוהל שקיימת בו פעילות פנימיות מאז שחזרנו לשגרה, והוא הוכיח את עצמו. אבל אנחנו לא נרצה לאשר לינה בשטחים פתוחים, לינה תחת כיפת השמיים עם התקהלות של הרבה מאוד ילדים ובני נוער, הווה אומר מחנות נוער.
תהלה פרידמן (כחול לבן)
¶
אני גם רוצה לשאול. אין עדיפות לבחוץ על בפנים? כאילו פעילות בטבע לא יותר בטוחה מאשר בפנים?
ד"ר אפרת אפללו
¶
אין בעיה. אין בעיה לעשות פעילות במסגרת התקהלות של עד 50 איש, על פי כל ההנחיות, שמירה על היגיינה, שמירה על מרחק - - -
היו"ר רם שפע
¶
אני חייב לשאול אותך שאלה, ואני אומר את זה אחרי שיחות שלי עם כל הנציגים של הנוער. בסוף אתם לא מאשרים פעילות בחוץ ואז מה שקורה – ובואו לא נעצום עיניים – הילדים והנוער יסתובבו ברחובות במהלך הקיץ, הם לא יישארו בבית לבד, ודווקא בעיני צריך לקחת בחשבון שכשאתם מאשרים פעילות תחת כיפת השמיים, מסודרת, של תנועת נוער, שבה יש אפשרות לארגון, למדריכים, לצוותים החינוכיים לוודא שהם נשארים בקפסולות בכמות הנכונה, בעיני אנחנו מונעים הדבקה ותחלואה ולא מייצרים אותה. וכשהילדים יסתובבו בקיץ בכיכרות - - -
היו"ר רם שפע
¶
כן אבל - - - אני שומר על מילותיי. אבל מה הכוונה 'אין לכם בעיה', אתם מאשרים ל-50 אנשים לצאת. אין תנועה וארגון שמסוגל להוציא 50 איש ושזה ישתלם לו, ולכן הם לא יוציאו.
ד"ר אפרת אפללו
¶
אני אסביר לך. אתה יודע שלוגיסטיקה של מחנה נוער היא לוגיסטיקה שלמה שכוללת גם סניטציה, תברואה, מזון וכולי. כל הדברים האלה, ברגע שיש לך אלפי ילדים שמתקבצים במקום אחד, קשה לך מאוד לשמור.
היו"ר רם שפע
¶
אני מבין שאת רוצה לסיים את המשפט, אבל אני רוצה לשאול את השאלות מכיוון שאני כבר עמוק בתוך הנושא, וזה שאתם מאשרים לפעילות לצאת - - -
ד"ר אפרת אפללו
¶
- - -לשמור על מרחקים, לקיים קבוצות קטנות בטבע ולשמור על מרחקים גדולים ובמקביל גם לאפשר הזנה כמו שצריך וגם לאפשר תברואה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
ד"ר אפללו, אני מאוד מתרשם שאתם משקיפים על הנושא של חינוך בלתי פורמלי כ-nice to have ולא כהמשך ישיר וחשוב של מערכת החינוך. החינוך הבלתי פורמלי הוא לא פחות חשוב ממערכת החינוך הרגילה, במיוחד כשהיא לא מתפקדת בצורת חופש. גם אמר פה שלומי וגם אמר נפתלי שהם הגישו מתווים והם מחכים לאישור. אני לא מבין ממך עכשיו מה האישור ומה המגבלות שהגדרת, כדי לאפשר לתנועות הנוער ולחינוך הבלתי פורמלי להתקיים במהלך החופש הגדול, ואם אתם לא מאפשרים לאלפי צעירים ומגבילים את זה רק ל-50, אני שואל אותך מה האלטרנטיבה למול מה שיו"ר הוועדה אמר שאנחנו נמצא את עצמנו ביולי ואוגוסט עם אלפי צעירים ובני נוער שמסתובבים ברחובות, מדביקים אחד את השני ללא שום פיקוח ממשלתי. מה הפתרון שלכם לזה?
ד"ר אפרת אפללו
¶
אנחנו רוצים שתתקיים פעילות בלתי פורמלית ואנחנו מאמינים בזה וגם לנו יש ילדים, ותאמינו לי, אנחנו לא רוצים שהילדים סתם יסתובבו. אבל אנחנו קיבלנו תמונות של ילדים מתנועות נוער שלא מקפידים על ההנחיות. אז אם משרד החינוך - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אם לא הם על הברזלים, הם בפארקים. ד"ר אפללו תבואי תראי, הם בפארקים. הם יושבים בפארקים עד השעות המאוחרות, מפריעים לכל הסביבה. ואת יודעת מה, בלי מסכות אפילו. לפחות אם יש להם השגחה של - - -
ד"ר אפרת אפללו
¶
אז זה לא בסדר. כי צריכה להיות לכל אחד מאתנו אחריות אישית. זה חלק מההסברה הכללית של כולנו, לא רק של משרד הבריאות. ההסברה - - - שכל אחד מאתנו בתור איש חינוך, בתור איש תרבות - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
ד"ר אפללו, גם בתל אביב מסתובבים בלי מסכות. ולא כולם אוכפים את הנהלים. מה, תאסרי מכולם לצאת - - -
היו"ר רם שפע
¶
רגע. שלושה חברי כנסת נוספים רוצים לדבר ואני בטוח גם שיש אנשים בזום שרוצים. חברת הכנסת פורמן, אחרי זה נחזור למי שבזום ונחזור אליכם. נעשה אחד-אחד.
תהלה פרידמן (כחול לבן)
¶
אנחנו יושבים פה כבר לא מעט ישיבות ובישיבות הראשונות נאבקנו על הארכת שנת הלימודים בעוד יום, בעוד יומיים, בעוד תשעה ימים. טוב. לא צלח. עכשיו אנחנו נאבקים שהילדים יהיו במסגרת אחרת, זאת אומרת כבר הייתה החלטה שהילדים במסגרת. זו מסגרת לדעתי עוד הרבה יותר בטוחה. אז מה הכאוס הזה במערכת החינוך? כאוס במערכת החינוך. אני לא יכולה להבין את זה. השאלה היא לא אם תאשרו או לא תאשרו. אם אנחנו רוצים שהחיים ימשיכו לנוע, ואנחנו חייבים להמשיך לנוע, עם כל המהמורות שאנחנו יום יום עובדים והחיים הם כאלו שב-1.7, זה בעוד יומיים, אנחנו מדברים על יום רביעי, אנחנו רוצים שהילדים שלנו הקטנים והגדולים יהיו עסוקים בעיסוק משמעותי. עיסוק משמעותי בתנועות הנוער, במרכזים הקהילתיים, בקייטנות, במחנות, רוצים עיסוק משמעותי. השוטטות הזאת ללא מעש, אנחנו נצטער על כל רגע שזה יקרה.
תהלה פרידמן (כחול לבן)
¶
ולא בגלל קורונה או הידבקות מקורונה. השוטטות הזאת אסור שהיא תהיה. אני מבקשת מפה ממשרד הבריאות שצריך להתיישר במהרה, עוד היום. יש מגבלות, יש הגבלות, יש נהלים, זאת אחריות של הגופים המפעילים לשמור ואני סומכת עליהם שהם ישמרו כמו שהם שומרים על הילדים שהם יוצאים לשבוע מחנה. צריכה להיות תשובה היום. המערכת הזאת חייבת להתחיל לפעול ביום רביעי במידית. מגיע לילדים שלנו, אחרי תקופה כל כך ארוכה, גם התרעננות בחוץ, גם פעילויות משמעותיות, גם את כל מה שאנחנו רוצים לתת להם מבחינה חינוכית. הרי מה אנחנו מבקשים? להמשיך את תהליכי החינוך באמצעות החינוך הבלתי פורמלי, בתקופת חודש יולי. הלוואי יולי ואוגוסט ביחד. אז תשחררו, אנחנו רוצים להניע את החיים. תזכרו שילדים בבית זה הורים בבית זה משק תקוע. משק לא יתאושש כלכלית אם לא כל הגופים יחברו לתפיסה הזאת שצריך לשחרר ולפתוח. תחת הנהלים, תחת ההגבלות ותוך שמירה של הגופים המפעילים. תודה.
היו"ר רם שפע
¶
תודה רבה ח"כ פרומן. אמרנו שנעשה אחד-אחד כי יש גם הרבה אנשים בזום שרוצים לדבר והרבה חברי כנסת. אני מבין שנציגי משרד האוצר עוד לא עלו. צר לי, כיון שחלק גדול מהכאוס קשור כמובן בקשר ישיר אליכם אז אני מצפה שתעלו. אני רוצה לשמוע את נציגות ההורים. זאב גולדבלט מנכ"ל הנהגת העולים הארצית, אתה איתנו?
צופית גולן
¶
ראשית אני לא רוצה לחזור על מה שאמרו לפני אבל אני רוצה לחלק את הדברים שלנו לשלוש קבוצות גיל, שזה הגנים עד ד'. כולנו יודעים שהנושא הזה נמצא בדיון של הקורונה. חשוב לנו לומר שאם הם יעברו לקפסולות, בעצם זה גזר דין מוות על התכנית הזאת. אף רשות מקומית לא תוכל להפעיל אותה. המענה הזה חשוב כלכלית, נכון, להורים בוודאי. אבל הוא הרבה יותר חשוב לילדים מבחינה רגשית וחברתית. הילדים האלה ספגו השנה פגיעה מאוד מאוד קשה אם אנחנו לא נאפשר להם את ההמשך הזה, את המסגרת, את החברה, הם יישארו ללא מעש ובעצם ההורים שלהם יישארו ללא עבודה. שזה קבוצה שכולם מדברים עליה, כולנו יודעים מה ההשלכות שלה.
אבל יש עוד שתי קבוצות גיל. שכבת של ה'-ו', שאלה שכבות שספגו פגיעה אפילו קשה יותר, כי בעוד א'-ג' חזרו ללמידה בקפסולות, בשבועיים-שלושה שחלפו עד שהם חזרו הם נשארו מנותקים גם מהמורים שלהם כי הם עבדו בקפסולות והם נשארו מנותקים גם חברתית, גם רגשית, מכיוון שלא היו תנועות נוער. בניגוד לקטנים, שעוד איך שהוא קיבלו איזו שהיא מסגרת, פגשו חברים, הם נתבקשו להישאר בבית. ומה שאנחנו אומרים בזה שאנחנו לא פותחים פה מסגרות עבורם זה 'תישארו בבית עכשיו עוד חודשיים'. כולנו יודעים שזה מוביל לאלימות, לסכנות ברשת, לבעיות במגוון תחומים. אני לא מדברת על זה שלנו כהורים לא יהיה שקט לצאת לעבודה. כי אם אני צריכה להשאיר את הילד שלי בבית כל כך הרבה שעות, חודשיים, אחרי שגם כך הוא לא ממש למד, אני לא אוכל להשאיר אותו בבית, אני לא אוכל לצאת לעבודה. הילדים האלה יפגעו גם רגשית, גם חברתית.
תנועות הנוער מפסיקות לעבוד. אם עכשיו יש עוד איזה שהם מפגשים, הם יוצאים לחופש. אנחנו נגדיל פה את הפערים החברתיים, את הפערים הרגשיים והכלכליים. כי ילד הרבה פעמים מוצא את מקומו או בתנועת הנוער או בחוג שלו, ואם אנחנו לא מאפשרים מחנות קיץ אז מי שיש לו ימצא איזה שהוא פתרון, ייצא עם הילדים שלו לאיזה שהוא מלון או איזה שהוא משהו ואלה שאין להם יישארו הרחק מאחור.
הקבוצה השלישית שהתחילו לדבר עליה, דיברו עליה קצת, זה כל הילדים של החטיבות ומעלה. זה ילדים שאו פעילים בתנועות נוער או הולכים לכל מיני מחנות כאלה ואחרים, או שהם מדריכים או בתנועות נוער או מדריכים בקייטנות. אם הם לא יכולים לעבוד ולהרוויח מצד אחד, או להיות פעילים בתנועות שבהם הם פעילים, אנחנו שוב פעם משאירים אותם ללא מענה רגשי, חברתי. אנחנו משאירים אותם להתמודד לבד עם בעיות של אלימות, סכנות ברשת. הילדים האלה בפארקים. אז אם משרד הבריאות כל כך חושש מסכנות הדבקה והגברה של כל הבלגן מסביב, זה בדיוק זה. כשהם נמצאים במסגרת, אני רואה את הילדים שלי כשהם הולכים לצופים, מאוד מקפידים שהם יהיו עם מסכות, המדריכים אחראיים, הרכזים אחראיים, הילדים אחראיים. אם אנחנו נותנים להם את האפשרות להסתובב לבד, בואו, הם יקפידו במידה מסוימת, ואנחנו נראה עליה מאוד מהירה באחוזי התחלואה.
אז אם אנחנו רוצים לדאוג גם לאחוזי התחלואה, גם להורים שיצאו לעבוד בשקט והכי חשוב, לילדים שלנו, שלא יספגו עוד מהלומה בקיץ הזה ולהשאיר אותם עם איזו שהיא מסגרת חברתית, רגשית, זה הכתובת. תפתחו קייטנות, תפתחו מסגרות ובוודאי אל תרדו לקפסולות. תודה.
היו"ר רם שפע
¶
תודה רבה. דברים חשובים. דיברת על הילדים, על הנוער. הכי טוב לשמוע את הפרספקטיבה שלהם. נמרוד פפרני יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית, מאוד נשמח לשמוע. אני חייב להגיד שבעיני, אני לא יודע מה אתה מתכנן לומר, אבל בעיני האמירה של נציגת משרד הבריאות של תמונות של ילדים, מן הסרת אחריות – לא אישית, אני לא אומר את זה כלפייך אישית, אלא זה שהילדים שלנו לא אחראים ואי אפשר לסמוך עליהם, אותי אישית אני חייב להגיד שזה מקומם ואני אשמח לשמוע את ההתייחסות שלך לזה ובכלל.
נמרוד פפרני
¶
אני יכול להצטרף לאמרתך שהנוער הוא נוער אחראי ושקול ואני לא אתחיל לדבר על החשיבות הכל כך מהותית של החינוך הבלתי פורמלי ושל תנועות וארגוני הנוער בפרט. אשמח מאוד אם שקד יעקב דוברת מועצת התלמידים והנוער הארצית תוכל לפרט על הנושא. היא כאן בדיון.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
הייתי שם. הייתי חבר במועצת התלמידים הארצית. התמודדתי לתפקיד שלך, שקד, והפסדתי. בחרו במישהי אחרת. סחתיין עלייך.
שקד יעקב
¶
שלום לכולם. באמת כיף להיות פה. תודה רבה לך כבוד יו"ר הוועדה ותודה רבה לך יוראי על ההתייחסות. באמת תפקיד לא פשוט אבל כייפי בעיקר. חודשים קשים עברו על החברה הישראלית שלנו ועל העולם כולו. בימים האלה אם תשימו לב, הרבה מאוד מהמצב לא ברור לאף אחד מאתנו, כולנו מקבלים עדכונים מיום ליום.
אנחנו כאן נמרוד ואני במטרה להשמיע את קול התלמידים. נכון להיום אנחנו חוששים בענק מה יהיה עם גורל בני הנוער בכל התנועות, בכל המסגרות. חופשת הקיץ הזו הולכת להיות שונה מכל מה שציפינו ומכל מה שהכרנו. בני נוער רבים כמו שכבר נאמר בוועדה הולכים למצוא את עצמם משוטטים. הם יהיו בלי מסגרות, ככל הנראה גם בלי המסגרות של תנועות וארגוני הנוער. הדבר הזה עלול להביא להתנהגויות סיכוניות קשות מאוד שהולכות לפגוע בכלל בני הנוער וזו הולכת להיות בעיה קריטית.
חשוב לנו להעלות נקודה נוספת שלפי מה ששמעתי עדיין לא עלתה פה. בני נוער רבים הולכים להיפגע מהמצב הזה, מכיוון שעבודות הקיץ שלהם הן אלה שבקייטנות, ולכן מאחר והקייטנות לא ייפתחו הם לא יקבלו שכר ושכרם ייפגע כתוצאה מהתהליך הזה. אלפים של חניכים ותנועות מארגוני הנוער וכלל התנועות, עתידים לעבור במהלך הקיץ כמו בכל קיץ כמו השנה, הכשרות מד"צים שונות וכרגע הם נמצאים בחוסר ודאות האם ההכשרות שלהם יתקיימו והאם לא. כל המצב נמצא בסימן שאלה אחד גדול. אנחנו יודעים שבמידה וההכשרות האלה לא יתקיימו, כלל התנועות והארגונים ייפגעו קשות במהלך השנה הבאה ויש מצב שנמצא את עצמנו ללא מדריכים כך שהתנועות והארגונים יהיו אחד המקומות שייפגעו באופן ישיר, וכך גם בני הנוער.
אנחנו מברכים על כינוס הוועדה הזאת. אנחנו חושבים שהיא נכונה וצודקת ויש לה הרבה מאוד כוח. חשוב לזכור את זה, ונאמר פה הרבה מאוד גם על המקום של הסטודנטים, גם על הכל, לכן חשוב לשמוע ולזכור שלכולם פה יש מצב שהוא לא נעים, רגיש, לא יכולנו לצפות אליו. אנחנו היום בעיקר חוששים למצב של בני הנוער, אנחנו לא יודעים לאיפה המקום הזה יכול לקחת אותנו. הקיץ הזה הולך להיות קשה מאוד ומאתגר מכל הבחינות, לא ניתן לצפות איך אנחנו הולכים לסיים אותו.
אסכם ואגיד, אנחנו מאחלים הרבה בהצלחה לכולם. גם לתלמידים שניגשו היום לבחינת הבגרות במתמטיקה וכמובן אנחנו מאחלים בהצלחה גם בדיון הזה. ותודה רבה על הכינוס של הוועדה החשובה הזאת.
היו"ר רם שפע
¶
תודה רבה. ח"כ משה אבוטבול בבקשה. לאחר מכן נעבור לח"כ וואליד טאהא ואני מאוד אשמח לשמוע את נציגת משרד האוצר, אחרי שניכם היא תדבר.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
בלי ספק, ידידי היו"ר רם, הדיון הוא חשוב מאוד מאוד והייתי אומר מהמוצדקים ביותר. אנחנו פוגשים את בני הנוער ואנחנו מגיעים לפעמים גם כן בשעות מאוחרות מהכנסת, לראות אותם, איך שאמרה קטי, על הברזלים. יושבים שם בחוסר מעש. בחלקם גם כן מעשנים נרגילות ואתם יודעים שנרגילות זה הדבר הכי מדבק שיכול להיות, אם חלילה ויש לאיזה מישהו נגיף או דברים מהסוג הזה, אנשים פשוט לא מבינים כמה זה יכול לחסוך לנו המון המון בכל הנושא של התחלואה, אם תימצא הדרך למצוא תעסוקה לאותם בני נוער.
אני חושב שמשרד החינוך חייב לרכז מאמצים ובזמן שכל העולם נמצא בחופש, להעמיד קאדר של אנשים לראות איך אנחנו מוצאים מגוון דרכים להעסיק את אותם נערים, את אותם צעירים, את אותם אלה, בדרכים כאלה ואחרות.
אני חושב שהמשימה שלנו, למרות שבאמת כולם בחופש, זה להתריע בנושא הזה ואני מבקש מיו"ר הוועדה רם היקר, אל תרפה בנושא הזה, כדאי שבעוד שבוע-שבועיים תעשה עוד פעם דיון בנושא כי יש לנו גם את יולי, יש לנו גם את אוגוסט בפתח. אני רוצה להגיד לכם, כולנו במתח בגלל שלא יודעים מה זה יוליד הנושא הזה. לכן חשוב מאוד שבכל המגזרים, כולל גם במגזר החרדי, גם במגזר הערבי, בכל המגזרים כולם יתנו את הדעת לתת להם תכניות מותאמות ולא להשאיר שום תלמיד מאחור.
דבר נוסף מבחינה חינוכית, גם את אורלי וגם אני יודעים את זה כאנשי חינוך, כל מי שמתעסק בחינוך, שילד ללא קייטנה שמגיע בתחילת שנת הלימודים ללימודים, מגיע פרוע, מגיע כולו סעור ונסער, כי לא הייתה לו איזו שהיא מסגרת שקצת עיצבה אותו והרגיעה לו את כל הנרבים שלו. לכן חשוב גם כן בשביל טובת אותם מורים, שהם לא יקבלו ילדים מופרעים שבעצם חודשיים הסתובבו בלי מעש. אחרי זה את כל התסכול הם יפעילו בתחילת שנת הלימודים ואותם מורים יצטרכו לעבוד פי שלוש ופי ארבע.
לכן חובתנו, אדוני היו"ר, למצוא להם תעסוקה, אפילו לא בכל החופש אבל שליש מהחופש. תסכים איתי גם אורלי בנושא הזה, שזה ממש חייב להיות לטובת המורים ולטובת המסגרת. הם יבואו כולם ויתפרצו בהתפרצות חוסר חינוך ואנחנו רק נסבול מזה. אז מרוויחים גם את הקורונה, גם את זה שהם יבואו רגועים ואני מאוד מברך על הדיון הזה ומבקש ומצפה גם לדיון המשך. תודה.
היו"ר רם שפע
¶
דברים חשובים. אני מבטיח לך שיהיה דיון המשך. הנושא הזה בוער בכל חברי הוועדה, לא קואליציה או אופוזיציה ודברים כאלה, פשוט הבנה שאנחנו במצב באמת של סוג של הפקרות של הנוער שלנו. ואנחנו כבר עכשיו פה.
ווליד טאהא (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה אדוני היו"ר. לי באופן אישי יש בעיה שכל פעם שאנחנו מנהלים דיון כזה אני יוצא עם הרגשה כאילו רק היום התחלנו עם הקורונה. כולם באים, בעלי תפקידים מגיעים, מתיישבים ומה הם עונים? 'אנחנו נאפשר', 'אנחנו נחשוב', 'כנראה שנאשר'. וכולם מדברים בלשון העתיד. הקורונה לא התחילה אתמול, לא פגשנו אותה היום. אנחנו כבר בגל השני. עברנו גל אחד, התנסינו עם הדבר הנורא הזה שהופך עולמות לכל העולם ולא רק לנו, ואנחנו מצפים מבעלי תפקידים, מקבינט קורונה, מכל מי שצריך להחליט, לבוא כבר עם תכניות מותאמות קורונה ולא לבוא עם אמירות של 'נתכנן', 'נאשר', כאילו אנחנו באים ללמוד על זה מחדש. זה מפריע מאוד, זה מעיד שאנחנו לא באמת למדנו את הלקח גל הגל הראשון, והיה לנו כזה שטרף את כל המערכת וכולם הפסידו ממנו. היום אנחנו בעיצומו של גל שני. לא כנראה אנחנו בגל שני.
אנחנו בעיצומו של גל שני, שהוא גם מוציא מהפעילות חלק מהישובים, חלק ממוסדות החינוך, ועל כן אנחנו צריכים להיות כבר עם תכניות. מה עושים בבית ספר שנדבק בו תלמיד אחד או מורה אחת, או מישהו שמתעסק עם התלמידים, מה עושים עם הישוב? אנחנו עדיין כאילו בשלב של למידה, לא סיימנו ללמוד, וזה נושא בעייתי מאוד.
אנחנו צריכים גם, אדוני היו"ר, לזכור שהפעילות הזו, פעילות הקיץ על כל גווניה קשורה גם לסטודנטים שיש סוגי מלגות שקשורים בהתנדבות הסטודנטים בפעילות הקיץ. ועל כן אם לא מקיימים את זה גם כהלכה, אנחנו גם מרמים את הסטודנטים, כאשר אומרים להם ש'יש מלגות שאתם תקבלו באמצעות שעות תרומה במסגרות - - -'
ווליד טאהא (הרשימה המשותפת)
¶
נכון. לקראת הסוף אני רוצה לומר שתכנית "אתגרים" שמופעלת בחברה הערבית היא אכן חשובה מאוד גם לבני הנוער. אנחנו צריכים להשתמש בבני הנוער גם להרחבת והעמקת המודעות, כי הגל השני הזה מאוד מדאיג והוא קורה באמת בכמה ישובים, בצורה שמוציאה אותם עוד מעט מהתפקוד. זה איום ונורא, חושבים עוד פעם על לסגור מחדש שכונות וישובים.
על כן, אנחנו צריכים לדרוש, אדוני היו"ר, חד וחלק, תשמיעו לנו פעם אחת תכניות מה כן רוצים לעשות ולא מה רוצים לאשר בעתיד ולתכנן בעתיד כאילו אנחנו רק התחלנו היום עם הקורונה. תודה רבה.
היו"ר רם שפע
¶
תודה רבה לך. אורלי ליימן, רפרנטית חינוך באוצר. את אתנו? בוקר טוב אורלי. אנחנו נפגשים פה שוב באותו נושא שנפגשנו בו לפני שבועיים. אני מאוד מקווה שמאז יש לך יותר תשובות ויותר ודאות על המצב. אגיד שברור שכל הקשרי הבריאות לא קשורים אליך, אבל מה שכן קשור אלייך – והתחלתי את זה עם הדובר הראשון – שבסוף המשרדים לא באמת מוכנים, אם מחר בבוקר משרד הבריאות יאשר מתווה, עדיין יש חוסר מוכנות, לפחות כמו שאני מבין, ביכולת להם בכלל להפעיל את מסגרות הקיץ בגלל הפיצול בין המשרדים. אז אני מאוד אשמח לשמוע את התייחסותך לנושא הזה וגם לנושא המקדמות.
אורלי ליימן עיני
¶
לגבי מסגרות הקיץ משרד החינוך הוציא כבר קול קורא בשבוע שעבר, האמת שהוא הוציא כבר קול קורא ב-18.6 והרחיב אותו בשבוע שעבר, להפעלת קייטנות בכל הרשויות שענו לקול הקורא באופן נרחב לאור הקורונה, מה-1.7 ועד ה-6.8 מגני ילדים ועד כיתות ד'. גם בשעות אחר הצהריים לגני ילדים עד כיתות ב'. זה כבר יצא ואין פה חסם תקציבי שאני יכולה להתייחס אליו. מהבחינה הזאת הכל בסדר.
היו"ר רם שפע
¶
זה היה אמיתי מבחינתה. אורלי, ככל שאנחנו יודעים, אין קייטנות. אז באיזה הקשר את מדברת על הקול קורא הזה?
אורלי ליימן עיני
¶
יש קול קורא. אני אשמח אם משרד החינוך יתייחס, אבל יצא קול קורא שבית ספר של החופש הגדול שזה למעשה קייטנות במסגרת בית הספר הוא כבר יצא, הוא כבר פועל, יש הרבה רשויות שכבר ענו לו, הוא מתחיל עוד יומיים.
היו"ר רם שפע
¶
היא מדברת על בית ספר של החופש הגדול. כל אחד מייצג את המשרד שלו ומתייחס למה שבמסגרת אחריותו. זה חלק מהאירוע. אני מאוד אשמח שתתייחסי לשתי הסוגיות שאני העליתי ולא במקרה, גם לנושא המקדמות לכל הארגונים וגם לנושא היכולת שלהם להפעיל את המסגרות ביחס לעובדה שהכסף לא עבר בין המשרדים. לצורך העניין, כל מה שקשור לבטחון ובטיחות יושב עדיין במשרד החינוך. אם תנועת נוער או ארגון נוער מחר בבוקר קבינט הקורונה יאפשר להם לעשות פעילות קיץ, הם לא יכולים. אני צודק?
אורלי ליימן עיני
¶
יש בעיה תקציבית של ארגוני הנוער. הם קיבלו כבר את המקדמות, ושוב אמרתי, צריכה להגיע בקשה של 40%, מה שהזכרת. צריכה להגיע בקשה לוועדת חריגים שנמצאת בראשות החשב הכללי במשרד האוצר. הבקשה צריכה להיות מובאת לדיון במסגרת הוועדה ואז תהיה החלטה בוועדה. ההחלטה עוד לא ניתנה, אז אני לא יכולה להגיד את ההחלטה לפני שהיא ניתנה, וגם הבקשה עוד לא הובאה לדיון, להרחבה מעבר ל-40%.
אורלי ליימן עיני
¶
לא אמרתי מי. אני אומרת שיש ועדה בראשות הכללי וכרגע הוועדה, עוד לא הובא לדיון שם הנושא של העברת תקציב מעבר ל-40%. 40% כבר ניתנו באופן חריג לאור תקופת הקורונה.
אורלי ליימן עיני
¶
זה לא עניין תקציבי. זה עניין של ועדה. בגלל התקציב ההמשכי יש ועדה לאישור כל הוצאה והוצאה של התקשרות.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן, אנחנו יודעים את זה. אבל אני אומרת, ה-1 ביולי, הקייטנות צריכות לצאת לפועל בכפוף כמובן לכל האישורים הבריאותיים, בעוד יומיים. והוועדה שלכם, ועדת החריגים, בגלל תקציב המשכי, בסדר. עדיין לא דנה בזה. אז מה אתם מצפים? שהארגונים יספגו על חשבונם את הכסף בינתיים? את התקציב?
אורלי ליימן עיני
¶
אני אגיד, וגם אמרתי את זה בדיון הקודם. אני לא הגורם הרלוונטי, אני לא אחראית לסדר היום של הוועדה.
היו"ר רם שפע
¶
לא, אורלי, את עולה לדיון בוועדה שידעת עליו שבוע מראש או כמעט שבוע מראש, וזו פעם שניה שאת לא יודעת לומר לנו את הפרטים הכי קריטיים. מה שלא תחת משרדך – אני מבין, לא תחת משרדך. אבל אם את לא יודעת אם הוגשה בקשה את יכולה לבדוק.
אורלי ליימן עיני
¶
אפשר לבקש, שוב, אני לא יודעת להתייחס, אני מצטערת. אני פשוט לא הגורם הרלוונטי, אתם מבקשים שאני אעלה אז אני עולה - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - - וארגוני הנוער שטוענים שיש להם פער תקציבי. אז או שזו היתממות, או ש, למה אין לנו תשובות ממשרד האוצר בנוגע לאיפה התקציבים? למה - - -
אורלי ליימן עיני
¶
אני יודעת להתייחס לשני מישורים. הבקשה שצריכה לגשת לוועדה, אני לא יודעת איפה היא כרגע בצינורות, אני יודעת להגיד שהבקשה עוד לא הגיעה לוועדה. לגבי התקציב, אנחנו נמצאים בתקציב המשכי, כולם מכירים את ה- - - התקציבי שנוצרה לאור התקציב ההמשכי. התקציב ההמשכי מחייב אותנו בחוק לתקצב קודם כל את המחויבות ההסכמית וה- - - וכך נוצר סדר העדיפויות. קודם כל מתוקצבים כל המחויבויות ה - - - וההסכמיות, מה שבהתאם לחוק, והשאר מפוזר בהתאם לתעדוף המקצועי או לפי מה שקורה כל שנה, באופן תואם למה שקורה כל שנה.
מן הסתם שהשלכה של זה שאין תקציב מדינה הוא פוגש בקצוות גם את ארגוני הנוער ואני מצרה על כך, אבל אנחנו פועלים בהקשר הזה בהתאם לחוק ואין הרבה מה לעשות מעבר לזה.
היו"ר רם שפע
¶
יש משהו אחד שאני לא בטוח כמה חברי הוועדה מכירים אבל בעיני הוא דרמטי ואנחנו עוד רגע ניתקל בו. הרבה מאוד מהתקצוב של הארגונים האלה ישב במשרד החינוך במשך הרבה מאוד שנים על בסיס ומעבר לבסיס היו או כספים קואליציוניים או תוספות כל שנה שמשרד החינוך העביר. אני יכול לתת כדוגמה, כי פשוט את המספרים שלהם אני זוכר בעל פה, תקציב הבסיס של ארגוני הנוער הוא 36 מיליון שקלים, אבל הם כבר כמה שנים חיים עם ה-52 מיליון שאישרנו בוועדת הכספים לפני חודשים. אני רוצה לשמוע מה לדעתך אתם יכולים לעשות עם העובדה שבעצם כשהם יעברו למשרד של אלקין, מה שיבוא למשרד זה תקציב הבסיס. ארגוני הנוער, ככל שאמרתי פה את המספר שלהם, בערך שליש לא יהיה להם וזה רק ארגון אחד, כמובן שזה חל גם על החברה למתנ"סים, וגם על המכינות, וגם על שנות שירות וזה חל על כולם. הם חיים מתקציב קטן ומהרבה מאוד שנים שמשרד החינוך תיקצב אותם בכסף תוספתי. מה יהי העתיד של כל הארגונים האלה?
אורלי ליימן עיני
¶
הנושא של המעבר למשרד החדש שחלק מהנושאים הוא כרגע בדיונים מקצועיים בין משרד החינוך למשרד להשכלה משלימה וזה כרגע נמצא שם - - - אפשר לפנות אליהם. לרבות פרטי התקציב.
היו"ר רם שפע
¶
אורלי, כשזה לא תחת אחריותך את אומרת שזה לא תחת אחריותך. כשזה תחת אחריותך את אומרת שזה בדיון מקצועי. אני שואל מה אתם רוצים שיקרה עם כל הכסף שעכשיו במשרד החינוך מלא שנים ועכשיו הוא לא יעבור אליהם.
אורלי ליימן עיני
¶
זה בדיון מקצועי בין משרד החינוך למשרד להשכלה משלימה. אם הם בדיון הם יכולים להתייחס, אבל אני לא נמצאת בדיון אז אני לא יודעת להתייחס לכך.
היו"ר רם שפע
¶
זה דיון כלכלי תקציבי שקשור לאגף תקציבים. האם הכסף יעבור או לא יעבור. מה דעתך בנושא הזה?
אורלי ליימן עיני
¶
זה קשור לתקציבים שניתנו במסגרת משרד החינוך, וכרגע גם התקינה וגם משרד החינוך וגם התקציבים בהתאם להחלטת הממשלה, בדיונים מקצועיים בין משרד החינוך למשרד להשכלה משלימה.
היו"ר רם שפע
¶
אה, זה לא המקום שלך להגיד את דעתך. אוקיי, מה שאני מסכם פה זה שאין לך דעה בעניין הזה, מבחינתך שהמשרדים יחליטו ביניהם. זה מה שאמרת, צר לי, וכן, אני חסר סבלנות, זה לא דבר שקורה הרבה, אבל את לא נותנת לנו תשובות פעם שניה ברצף על נקודות שהן ועוד איך תחת אחריותך. זה תחום האחריות שלך.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה אומר שבפעמים הבאות אנחנו צריכים מישהו שהוא מעליה, שיבוא לדיון וייתן תשובות.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל אני לא מבין. את נציגת משרד האוצר, את לא מייצגת את תחושותייך הפרטיות ואם למשרד האוצר אין עמדה בנושא הזה, אז נא לומר את זה - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני פשוט לא מצליח להבין. אנחנו כאילו יושבים מול אדם שמשקף לנו את תחושותיו הפרטיות. את נציגת משרד האוצר, אנחנו חברי הכנסת, אני מבקש שתעני על שאלות שאנחנו שואלים אותך. במידה ואין למשרד האוצר עמדה, תגידי.
אורלי ליימן עיני
¶
העמדה המקצועית של משרד האוצר היא שזה כרגע בעצם, למה שנקבע בהחלטת הממשלה, בדיונים מקצועיים בין משרד החינוך למשרד להשכלה משלימה, שיצטרכו לעשות את ההעברה התקציבית, יגיעו אלינו וזה יובא לדיון איתנו גם. כרגע זה עוד לא שם.
היו"ר רם שפע
¶
בסדר גמור. רשמנו לפנינו את הגישה שלכם ובסדר. הבנתי. ח"כ שטרית מקודם יצאת ורציתי לתת לך לדבר. אם את רוצה לומר משהו.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
כן. אני עדיין תקועה בד"ר אפללו לגבי - - - התחושה הכבדה שיש לי זה שאין באמת איזה שהוא מחקר או איזה שהוא חוות דעת מקצועית שבאה ואומרת שאם תהיה פעילות מסגרות של קייטנות וכולי, אכן התפשטות הנגיף יחצה את גבולות האלפים וכולי. אז מה עושים במקרה כזה? כמו שעשו לטיפולי הפוריות. פשוט הכי קל להגיד 'מפסיקים'. כל דבר מפסיקים. אני לא משוכנעת שההפסקה של כל הפעילות של הקייטנות וכל המסגרות האחרות באמת נבדקה באופן מקצועי. היד קלה על ההדק, סוגרים מבלי לבדוק, זה יוצר כאוס בציבור, זה יוצר מצב שמספר המובטלים גדל וחבל מאוד מאוד.
אני חשה תחושה מאוד מאוד קשה שמי שמפעיל לחץ, הפגנות, זה, מיד מיד מסייעים לו, פותחים וכולי. ומי שיושב בשקט ועושה פעילות חינוכית מבורכת, כי אני כל ערב לצערי הרב חוזרת בשעות מאוד מאוחרות, מסתובבת ורואה בפארקים כל כך הרבה בני נוער חסרי מעש שלא עושים שום דבר. על זה תצטרכו לתת את הדעת. זה המצב הכי מורכב.
אני מדברת אתכם לא כחברת כנסת אלא כאשת חינוך. ייקח הרבה מאוד זמן במסגרות הפורמליות לתקן את המצב הזה, ויפה שעה אחת קודם אם תקחו את זה ותבדקו את זה בצורה, אבל כנראה שאין לכם מספיק זמן, וממש, הכי קל להגיד 'בואו נסגור'.
היו"ר רם שפע
¶
ח"כ להב, אני מתנצל כי ח"כ שחאדה כבר זמן רב רוצה לדבר, הוא בזום מפאת הקורונה ואנחנו תמיד מכבדים ורוצים לשמוע אותו.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
קודם כל נאחל לו רפואה שלמה - - - בריא, ורוצים שיחזור לעבודה. אנחנו לא מרגישים את האופוזיציה בלעדיו.
ירון רוזנטל
¶
שלום. אני ירון רוזנטל מבית ספר שדה כפר עציון. דנו פה בהרבה מאוד דברים, כולם חשודים, אבל אני רוצה להאיר נקודה מסוימת שלדעתי אין בה trade off, ולכן צריך לאשר אותה מידית. אנחנו מפעילים פעילות בחוץ, טיולי נודדים שישנים תחת כיפת השמיים 30, 40, 50 ילדים. ממה שאני מבין אין בזה, זה אחד הדברים הכי פשוטים מבחינה בריאותית, זאת אומרת לא הולכים לקניונים, לא נדחפים באוטובוסים, לא נמצאים בכיתות אלא פשוט נמצאים בטבע בקבוצות קטנות.
אנחנו לא מבקשים כסף, אנחנו לא מבקשים עזרה, אנחנו לא מבקשים שום דבר, רק שתאשרו לנו לעשות את הדברים האלה. זה הכל. לא צריכים את הכסף של הממשלה, נפגענו קשה בקורונה, כמו כולם, לא קיבלנו תקציבים כי אנחנו עמותה גדולה ולא קיבלנו את כל הסיוע אבל אני שם את זה בצד כי זה לא העניין.
מה שחשוב לנו בעיקר זה שיתנו לנו לבצע את הפעילות החינוכית שאנחנו עושים בחוץ. זה טוב גם לילדים שיעברו תהליך חינוכי משמעותי, גם להורים.
ירון רוזנטל
¶
מה שחוסם את הפעילות זה שלא מפרסמים מתווה, ובגלל שלפי חוק הקייטנות, א. יש איזו תקנה של משרד הבריאות שאני לא מצליח להבין אותה אבל כנראה שהיא קיימת, שאסור לישון יותר מלילה אחד בחוץ. נראה לי שהכי טוב שישנו כמה שיותר לילות בחוץ, ילדים שנמצאים במסגרת פעילות.
ירון רוזנטל
¶
אני רוצה רק עוד משפט אחד להגיד מה היתרונות, היתרונות זה 1. פעילות חינוכית לילדים 2. להורים תהיה יכולת ללכת לעבודה ו-3. שאני אוכל להחזיר את העובדים שלי מחל"ת כי העובדים שלי יושבים בבית ורוצים לחזור לעבוד, ואני רוצה להחזיר אותם. ויש לי רישום, והכל, רק את האישור. ושיבחנו את זה בבקשה במשרד הבריאות ויראו שזה אחד הדברים הכי פחות בעייתיים בריאותית, שילדים במקום ללכת לקניונים הולכים לטייל וישנים בחוץ בקבוצות קטנות. שיגדירו מרחקים, מה שרוצים שיגדירו, רק שיאשרו, באיזה תנאים שרוצים, אנחנו נעמוד בתנאים.
ירון רוזנטל
¶
ח"כ רם, אנחנו נשמח לתגובת משרד הבריאות על הדבר הזה כי אנחנו לא מצליחים לדבר איתם וזה לכאורה, הם צריכים לשאוף למקוות האלה, לצאת לטבע, לשטח. מעבר לפן הערכי אלה הסיכויים הכי פחותים להדבק.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני אעשה את זה בקצרה. אני רוצה להצטרף גם לדברים של ח"כ שטרית וגם לדברים של ח"כ טאהא. אני מאוד מוטרד ממה שיוצא מהדיון כי אני מתרשם גם מההורים וגם מנציגי ארגוני ותנועות הנוער שיש מתווה, הם רוצים לצאת, הילדים ובני הנוער רוצים להיות במסגרות החינוך, שכמו שאני מזכיר כאן הן לא פחות חשובות מהחינוך הפורמלי, החינוך הבלתי פורמלי הוא בעיני בלב הליבה של החינוך בישראל ואנחנו פשוט לא מקבלים תשובות, לא ממשרד האוצר ולא ממשרד הבריאות. יש אישור, אין אישור, זה בדיונים, כמו שח"כ פורמן אמרה, אנחנו יוצאים לחופש הגדול בעוד יומיים והתחושה הקשה שלי שאין שום היערכות של אף משרד ממשלתי בהקשר הזה וזה מאוד מצער.
אני כן רוצה להגיד ברשותך מספר מילים על הנושאים של הסטודנטים כי זה - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא, אבל לפני הסטודנטים, כי נציגת האוצר נמצאת כאן וזה נושא שעלה בוועדה, נושא פולין. אני רוצה לעדכן שכל הנושא של פולין, הנתונים נמצאים היום במשרד האוצר אצל החשב הכללי. אנחנו מבקשים שיודיעו לנו באיזה סטטוס זה נמצא. גם פניתי לשר והשר אמר שהוא יפנה לחשכ"ל, והחשב הכללי כן מודע לפניה שלנו ואנחנו רוצים לדעת אם היא יכולה לענות לנו על הסטטוס של החזרת הכספים לילדים ולהורים ששילמו עבור המסעות לפולין.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא, זה עבר ממשרד החינוך למשרד האוצר, ברוך השם. עכשיו משרד האוצר צריך לענות לנו באיזה סטטוס זה נמצא כי השר אמר שזה מטופל.
אורלי ליימן עיני
¶
כמו שחברת הכנסת הציגה, מבחינה תקציבית הנושא נפתר, ולכן אין פה חסם תקציבי. אני יכולה להעביר את הבקשה לחשכ"ל לבדוק איפה הנושא עומד ונביא לכם תשובה בהקדם.
היו"ר רם שפע
¶
הבנתם? בשורה התחתונה מה שהיא אמרה זה שזה לא ברור. אוקיי. אני רוצה לומר משהו. עלה פה נושא פולין. אני אתייחס להכל בסיכום אבל מכיוון שיש פה אנשים שעלו ספציפית בעניין הקיץ תתייחס לסטודנטים, אני גם אתייחס אבל אז נסכם גם מסודר את הדיון על הקיץ שהוא ליבת הדיון היום.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
התחושה שלי שהמוסדות האקדמיים מקטינים ראש ביחס לתקופת המבחנים בעידן הקורונה. הלשכה שלי והלשכה של חברי הכנסת האחרים שחברים בוועדה הזאת לא מפסיקות לקבל תלונות מסטודנטים שלא רק חוששים על בריאותם, שזה ניחא, חוששים על הבריאות של בני משפחתם, של ההורים שלהם שאיתם הם גרים, ולי נדמה שמוסדות הלימוד לא סופרים את הסטודנטים, וחמור מכך, לא מקדישים מחשבה על הבריאות שלהם. הדברים אינם אחידים ממוסד למוסד, אין קו שמוכתב על ידי המל"ג, אני ניסיתי לדבר גם עם המל"ג, גם עם ור"ה וגם עם מוסדות הלימוד שאלי פנו. אפס תשובות, אפס מענה, לא חוזרים אלי לא בטלפונים ולא במכתבים, הם כנראה מרגישים שהם יכולים לעשות ככל העולה על דעתם.
מספר נקודות שבעיני הן מטרידות במיוחד זו העובדה שסטודנטים מחויבים להגיע לכיתות הלימוד להבחן פרונטלית במבחנים אבל המרצים לא. זאת אומרת בריאותם של המרצים - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - - חשובה מאוד, אבל היא לא חשובה יותר מהבריאות של הסטודנטים. אני מבין את החשש מהפגיעה ביוקרה ובזילות האקדמית של המוסדות שלא רוצים - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
בעולם, הרווארד ואוקספורד וקיימברידג' לא פחות טובים מאוניברסיטת בר אילן ומהטכניון ושם מוצאים דרכי הערכה חלופיות לא רק בזום, יש גם הערכת מרצה, יש עבודות מהבית. בישראל אנחנו מחויבים לתת את זה.
אגב, הזילות האקדמית או היוקרה האקדמית לא נפגעה כשלא היו לימודים פרונטליים ובזום, אז זה פחות מטריד את המוסדות - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
לגמרי. עוד סוגיה שהיא חשובה לא פחות מהנושא של הבריאות של הסטודנטים זה העובדה שחלק מהמוסדות מטילים סנקציות אקדמיות על סטודנטים שלא עומדים בשכר הלימוד שלהם בזמן משבר הקורונה. סטודנטים רבים נפלטו משוק העבודה, אין להם יכולת לקבל שכר ולשלם שכר לימוד וחלק מהאוניברסיטאות ניתקו את הסטודנטים מהפורטלים האקדמיים, מנעו מהם גישה למבחנים, בלתי נסבל.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
זה חמור, כי חלק מהם היו עובדים בחלטורה אפילו לצערי בניקוי מדרגות כדי לשלם והיום גם אין להם את זה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
והבושה הגדולה ביותר היא שהאוניברסיטאות מאיימות שבמידה ואנחנו נכפה עליהם לעשות את זה אז הן תבטלנה את כל המבחנים ויקטעו את הרצף הלימודי- - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
שניה רם, נמצאת פה נציגת משרד הבריאות שתענה לי איך היא מאשרת באוניברסיטת תל אביב מבחן עם 350 סטודנטים. איך היא מאשרת, היא לא מאשרת קייטנות עם 40 ילדים, היא מאשרת 350 סטודנטים, מבחן באוניברסיטת תל אביב. אני רוצה לשמוע ממנה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד-תל"ם)
¶
יו"ר הוועדה, על הנושא הזה בקצרה, אני חושב שהפתרון הוא לא גורף, צריך להתאים אותו ממקום למקום וצריך לגשת לסוגיה הזאת ברגישות ובנחישות. אבל לא ייתכן, ואני אומר את זה כאן, שהמועצה להשכלה גבוהה, ור"ה, האוניברסיטאות, יסרבו לנהל שיח ומשא ומתן שמאפשר לסטודנטים לגשת לתקופת המבחנים בצורה ראויה, ועצם העובדה שהם מתעלמים, לפחות מהפניות שלי, אני לא יודע אם לך הם עונים קטי, הם מתעלמים מפניות של חברי כנסת ו- - - לנהל משא ומתן, בעיני זה לא ראוי.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
יוראי יש לנו דרך, הם יבואו לוועדת כספים. השבח לאל, אני חברה שם. אבל אנחנו נציג את הדברים האלה.
היו"ר רם שפע
¶
אוקיי, אנחנו רוצים לחזור לנציגת משרד הבריאות. יש פה שתי התייחסויות חשובות, גם בהקשר למה שח"כ שטרית העלתה וגם באופן כללי ביחס לדיון שלנו ואלה דברי הסיכום שלך ואחר כך אנחנו נסכם.
ד"ר אפרת אפללו
¶
ח"כ אורלי פרומן אני ממש לא יודעת על מה את מדברת, משרד הבריאות לא אישר קיום מבחנים של 350 נבחנים, יש לנו נוהל בחינות מפורסם באתר, כתוב בפירוש כיתות מעל 150 מ"ר לא יותר מ-50 - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
זאת ח"כ שטרית שהעלתה את זה, ויש סטודנטים באוניברסיטת תל אביב בכיתה של 350 שאמורים להבחן ביום רביעי. תשלחו לשם משלחת.
ד"ר אפרת אפללו
¶
חמור מאוד. זה לא אישור. סליחה, יש פה את המועצה להשכלה גבוהה, יש פה את האוניברסיטה. משרד הבריאות פרסם נוהל הנחיות מאוד מפורט, מאוד ברור, אין שם שום איזכור למספרים שאת מדברת עליהם.
ד"ר אפרת אפללו
¶
אני אומרת את זה פה וחשוב מאוד שישמעו, משרד הבריאות לא אישר לשום מוסד להשכלה גבוהה לקיים מבחן עם 350.
ד"ר אפרת אפללו
¶
כן. באופן כללי אני רוצה להגיד שלא אמרתי שהנוער הוא לא אחראי. זה ממש ממש דברים שהוצאו מהקשר. אמרתי שקשה לאכוף. אנחנו ראינו את זה וגם דיברנו על זה וגם ראינו תמונות גם ממסיבות סיום. קשה. אני לא מאשימה פה אף אחד, אני יודעת שזה משהו שהוא קשה וצריך לעשות מאמץ של כולם. אני לא רוצה שיישמע מהדברים שלי שהוא נוער לא אחראי ואני חושבת שכל הדברים שנאמרו פה הם נכונים. אמרתי שאנחנו מוכנים לאשר לינה בנוהל פנימיות, חבל שלא הקשבתם והוצאתם גם כן את הדברים מהקשרם.
ד"ר אפרת אפללו
¶
זה לא שאנחנו לא מאפשרים שום פעילות בשטח, זה לא שאנחנו מאפשרים שום פעילות בטבע, זה לא נכון. יש שינויים, יש אתגרים, התקופה הזו מאתגרת לכולם, כולם צריכים לעשות את ההתאמות וכולם עושים אותם, ומקיימים ישיבות במספר מצומצם, עובדה שגם הוועדה הזו מתקיימת בזום ואנחנו לא מגיעים כולנו פיזית כי דברים משתנים וצריך לקבל את הדברים לתקופה הזו בצורה קצת שונה ולהבין שיש פה איזה שהוא אתגר שאנחנו כולנו מתמודדים איתו.
ד"ר אפרת אפללו
¶
זה לא שלא אושר שום דבר, זה לא שמשרד הבריאות לא הקשיב ולא שמע. אנחנו כל כך פתוחים, אנחנו כל כך מוכנים לשמוע, ובמקביל אנחנו צריכים למלא את התפקיד שלנו וזה לשמור על בריאות הציבור.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
כן אבל הדאגה שלנו מובנת? ההטרדות שלנו מובנות? אנחנו מספיק ברורים? זה חשוב לי לדעת האם אנחנו מספיק ברורים, הח"כים, בדאגה שלנו לבעיה.
ד"ר אפרת אפללו
¶
אתם מאוד ברורים. אנחנו כולנו באותה סירה. השאלה אם אני גם ברורה, אם הדברים שאני אמרתי ברורים.
היו"ר רם שפע
¶
אני חייב להגיד, ד"ר אפללו, אני מקבל את ההתייחסות שלך לגבי בני נוער, ואם הוצא מהקשרו שאמרת שהם לא אחראים ולא אמרת את זה, זה בסדר ורשמנו לפנינו. יש לנו מספיק מחלוקות איתך ביחס למתווה הספציפי הזה, זה בסדר. נפטור אותך מהעול הספציפי הזה.
אני מסכם. תראו, אני אתייחס במילה לשני הנושאים הנוספים שהעליתם ואחרי זה באופן כללי לנושא הדיון שלנו פה היום. אני חייב לומר לגבי פולין, עבר הרבה יותר מדי זמן מאז שח"כ שטרית העלתה את הנושא ומאז שעשינו על זה דיון, ואחרי זה בדקנו בדיון מעקב ופנינו למשרד החינוך ופנינו למשרד האוצר, וכמובן שמשרד האוצר מבחינתו אין בעיה תקציבית, רק שזה תקוע בחשבות, וכל מי שלא היה הרבה בדיונים של ועדות, אז זו התשובה הקבועה, וזה לא מספק אותנו.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
רם, בזמן שאתה מדבר מסמס לי סטודנט את שם הקורס ואת החוג ששם יש 350 סטודנטים שאמורים להבחן ביום רביעי הקרוב באוניברסיטת תל אביב. לא רק זה, גם הודיעו להם כבר מראש שהמרצים לא ייכנסו ואם יש למישהו שאלות, שיכתוב את זה על פתקית, יוציאו לו את זה החוצה, הוא יענה ויחזור בחזרה. אתה מבין את זה? זה להבדיל בין דם לדם. המרצים מורמים מהעם, הם אסור להם להדבק.
היו"ר רם שפע
¶
ח"כ אבוטבול וח"כ שטרית, אני רוצה רק לחזק את הדברים שלכם. אני מצטרף בעניין פולין ואומר לגבי הסטודנטים, הנושא שהעלית פה עכשיו על זה שהמרצים והמרצות מחריגים את עצמם קומם אותנו מאוד גם בשבוע שעבר. התייחסנו לזה, אז זה התחיל באוניברסיטת אריאל ואני מבין שזה נכון לעוד מוסדות. מופרך לחלוטין, לא הגיוני. אני מאוד מקווה ואני אפנה עוד היום גם לנציגים של המל"ג וגם לור"ה וור"ם להבין אם הדבר הזה נכון ואם כן אני חושב שגם הסטודנטים יכולים לעשות פה מהלך מאוד משמעותי, לייצר מציאות אחרת, כי זה פשוט בלתי מתקבל על הדעת שהמרצים יחריגו את עצמם. אני מאוד מקווה שזה פשוט לא נכון, ספציפית לגבי המבחן בתל אביב. צריך לבדוק את הנושא הזה.
היו"ר רם שפע
¶
באופן כללי אני כן רוצה לומר מילה לגבי המוסדות האקדמיים. תראו, זה נכון שיש בעיית תחלואה מאוד מאוד מטרידה וצריך לעשות הכל כדי שכמה שיותר מבחנים יהיו מקוונים בזום ומרחוק. אבל כן חשוב לי להגיד, כמי שמכיר היטב את האתגרים האקדמיים, ואתה התייחסת לזה גם מקודם. יש מבחנים מסוימים שאקדמית זה בלתי אפשרי לא לקיים אותם בכיתה, ואני רוצה, כמי שהיה חבר במועצה להשכלה גבוהה גם לשמור על העצמאות של המוסדות בחלק מהנושאים להחליט לבד מה בלתי אפשרי לקיים, זה לא תפקידנו וזה גם לא תפקיד השר להשכלה גבוהה, להחליט למוסדות ברזולוציות האלה מה הם יכולים לעשות מקוון ומה הם לא יכולים לעשות מקוון. אז בעיני, ואני מקווה שזה גם מוסכם על חברי הוועדה, צריך לעשות הכל כדי שכמה שיותר מבחנים לא יהיו במוסדות האקדמיים אבל לשמר גם למוסדות להחריג חלק מהמבחנים שיהיו ב- - -
היו"ר רם שפע
¶
אני בשיח ישיר גם עם ור"ה, גם עם ור"ם וגם עם המל"ג. אני מקווה שלא יגיע היום שמישהו מהם יעז לא לענות לי, בינתיים אנחנו עוד לא שם.
היו"ר רם שפע
¶
לגבי הנושא שדנו בו עכשיו, גם פה אני אומר את זה בשמכם, אם אני אומר משהו שלא מקובל על מישהו מכם תגידו לי. אנחנו לקראת כאוס כללי בקיץ, ביחס לכל מה שקורה עם הילדים והנוער, וחוץ ממי שיש לו מסגרות בבית הספר של החופש הגדול, הילדים והנוער הולכים להסתובב ברחובות, ואני חושב שמשרד הבריאות ומשרד הבריאות בקבינט הקורונה שמתכנס כאן עכשיו, צריך להחריג את הפעילות בקיץ ויאפשר לארגוני הנוער ולתנועות הנוער לייצר פעילות שתשים את הנוער שלנו במסגרת ולא תאפשר לו להישאר בקהילה שלו. הרי ברור לכולנו שהילדים לא הולכים להישאר בבית, הם הולכים לצאת, להסתובב בפארקים, ואני מבין שאתם חושבים שאם אתם לא תחליטו שהם בתוך מסגרת אז תהיה פחות תחלואה. צר לי, זה לא המצב. בעיני תהיה תחלואה ולצערנו מוגברת, אם הם יסתובבו ברחובות, בפארקים, אם יסתובבו במועדונים, אני לא יודע לאן הם ילכו, אבל אני חושב שעדיף לתת להם מתווה מחריג שהם יוכלו לצאת לפעילויות הקיץ שלהם מאשר שאף אחד לא ייקח אחריות.
אני מאד מקווה ששר הבריאות ושר החינוך יידרשו לפניה שלנו, שלי בשם כל ועדת החינוך של הכנסת, למצוא פתרון שיחריג את הפעילות הזאת, אחרת הקיץ יהיה בכאוס כללי.
אני סוגר את הדיון ומבטיח שאנחנו נעקוב אחרי זה. הישיבה נעולה. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:40.