פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
26
ועדת הכספים
01/07/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 82
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ט' בתמוז התש"ף (01 ביולי 2020), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 01/07/2020
תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (הוצאות ישירות בשל ביצוע עסקאות) (תיקון), התש"ף-2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופת גמל) (הוצאות ישירות בשל ביצוע עסקאות) (הוראת השעה), התש"ף–2020
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
קרן ברק
אופיר כץ
מיקי לוי
אלכס קושניר
שלמה קרעי
מיכל שיר סגמן
מוזמנים
¶
אברהם כהן - מנהל תחום קופות גמל, רשות המסים, משרד האוצר
הילה דוידוביץ- בלומנטל - עו"ד, משרד המשפטים
משה ברקת - הממונה על שוק ההון, רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון
ברוך לוברט - רשות שוק ההון, רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון
ענת גואטה - יושבת-ראש הרשות לניירות ערך
רישום פרלמנטרי
¶
הילה לוי
הצעת תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופת גמל)(הוצאות ישירות בשל ביצוע עסקאות)(הוראת השעה), התש"ף 2020
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. הצעה לסדר לחבר הכנסת ינון אזולאי, בבקשה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש, אנחנו רואים שהולכים שוב לקראת סגירת המשק או יותר נכון, סגירת ערים. אני מקווה שזה יהיה באמת שוויוני ולא רק ערים שצבועות עם כיפה שחורה. אם צובעים באדום, אז ערים שבאמת זקוקות לזה. אין עניין שיסגרו עיר כזאת או אחרת, אבל ההשלכות של סגירת ערים הן השלכות כלכליות. אנחנו רואים אנשים שלא קיבלו אותם לעבודה גם מחוץ לזה וצריך להיערך. אני חושב שצריך להביא את הנושא הזה לדיון בוועדה על מנת לראות איך באמת מתארגנים, ולא שאחרי מעשה אנחנו נצטרך לאשר לאוצר כל מיני תוכניות.
דבר נוסף, משרד הרווחה נתן למעונות היום פיצוי לחודש יוני. סיפרתי בעבר שאיציק דניאל הוציא מכתב שמבטלים את הפיצוי למעונות היום, אבל בשבוע האחרון נסגרו מעונות יום לגמרי. משרד האוצר עדיין לא נתן את דעתו מה הולך להיות עם הפיצוי הנוכחי, על כך שאנשים סגרו את המעונות שלהם וההפסדים שלהם גדולים מאוד, גם בנושא תשלומי הורים וגם בנושאים של המעונות עצמם. גם אלה דברים חשובים שיגיעו לוועדה הזאת וחשוב לראות ולשמוע איך אנחנו מקדמים אותם. תודה.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה להתייחס לדברים שאמרת. ביום שני הקרוב, בעזרת ה', בישיבה הבאה של ועדת הכספים אבקש לקיים דיון על ההשלכות הכלכליות על היישובים שבהם יהיו הגבלות תנועה או סגר. ההשלכות שיש גם על הרשויות המקומיות וגם על הציבור. אנחנו נדון בעניין הזה באופן רציני וכמובן, אם תרצה להתייחס לעניין הזה, תגיד לטמיר שירשום אותך. אני הולך לקיים על זה דיון רציני.
היו"ר משה גפני
¶
כל הזמן אמרתי שלא נקיים דיון כי הייתה חקיקה שהיינו צריכים להשלים אותה קודם, אבל הפנים שלנו היום הם בדיוק כמו שאמרת: הסגר שהולך ומתרבה, הגבלות התנועה שהולכות ומתרבות. אנחנו צריכים לתת את הדעת על הנושא הכלכלי, איך אנשים יעמדו בזה, איך רשויות מקומיות יעמדו בזה, איך ציבור, איך עסקים.
כמה ימים אחרי זה אני מתכוון לקיים דיון טרום תקציב, טרום חוק הסדרים. יש דברים שחברים ביקשו, יש את מה שאתה מעלה עכשיו וגם ביקשת עוד דברים. אני אתייעץ ואחליט איך עושים את זה, אבל אני מתכוון לקיים דיון בטרם מגיעים לכאן גם חוק ההסדרים וגם חוק התקציב, והם יגיעו. אני רוצה לקיים דיון על בעיות שהועלו כאן. בשבוע הבא אני מקיים דיון על הסגר, הגבלות התנועה והיישובים ושבוע אחרי זה נקיים דיון על בעיות שיש. האמנים, למשל – עשיתי חשבון, מה יש לנו לקיים דיון? מה אנחנו יכולים לעשות בזה? אנחנו יכולים להגיד שאנחנו מבקשים שייתנו להם כסף, בסדר? אז אני יכול להגיד את זה לשר האוצר גם בשיחת טלפון. אבל אם אנחנו מקיימים את הדיון הזה טרום הדיון על התקציב ועל חוק ההסדרים, זה מקבל משמעותית אמיתית של ועדת הכספים.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אנחנו גם צריכים לפקח ולראות שהפיצויים מגיעים ולא שמבטלים להם אחר כך, כמו שעשו במעונות היום.
קרן ברק (הליכוד)
¶
אני מתחברת למה שאמרת. אנחנו שומעים כל הזמן שמגדילים את המענקים ולדעתי אנחנו צריכים לעשות דיוני הוכחת ביצוע. זורקים מספרים ואומרים: בוצע מתוך שניים, מתוך חמישה, חצי וכולי. אנחנו צריכים לראות את זה בתוכנית מפורטת – הבטחות מול ביצוע, ואז נדע על מה לשים גז.
קרן ברק (הליכוד)
¶
נכון, אבל עכשיו אנחנו יכולים להיות קצת יותר לפני חוק ההסדרים ולראות תוכניות מול ביצוע. אנחנו יכולים להגיד שעד שזה לא מבוצע, לא עוברים לשלב הבא של התוכניות שלהם.
דבר שני, ענף התיירות – אנחנו חייבים להתייחס אליו בדיון אחר לחלוטין, כי זה ענף שלא יחזור לפעילות בשנה הקרובה ואנחנו צריכים להחליט מה עושים איתו. מה קורה עם הענף הזה? אני לא מרגישה שנעשות מספיק עבודות מטה. אתמול הקמתי את ישיבת התיירות, אז זה גם חשוב לי ברמה האישית.
דבר אחרון, העובדים הסוציאליים. ביקשתי ועדה משותפת לכספים ורווחה. אני ויעקב אשר ביקשנו יהיה דיון מהיר בוועדת הכספים, אחרים ביקשו בוועדת הרווחה ואישרו לקיים את הדיון בוועדת הרווחה. ביקשתי את האופציה שתהיה ועדה משותפת לכספים ורווחה כי בסוף זה על הסכמי שכר וזה לא ייגמר בוועדת העבודה והרווחה. אני אשמח אם תיתן את הדעת על זה.
היו"ר משה גפני
¶
לגבי הנושא הזה, אני לא רוצה לקחת מוועדות אחרות דברים שנוגעים אליהן. החלק התקציבי באמת נוגע לפה.
מיקי לוי, אני חוזר לכבודך ואני עונה לקרן, אבל לפני זה אני רוצה לחזור על מה שאמרתי לינון אזולאי. ביום שני הבא, בעזרת ה', אני מעלה לדיון את הנושא של היישובים והרשויות המקומיות שיש בהם הגבלות תנועה וסגר – אנחנו הולכים לכיוון הזה. הוועדה תקיים דיון בעניין הזה ואני רוצה לדעת איך מטפלים בבעיות הכלכליות שלהם. יש יישובים שנסגרים; יש יישובים שיש בהם הגבלות תנועה; יש יישובים שלא יצאו בהם לעבודה. אנחנו לא יכולים לעמוד ולכן אני מקיים דיון בנושא ביום שני. שבוע לאחר מכן אני אקיים דיון טרום תקציב וטרום חוק הסדרים על כל הנושאים, גם מה שאתה העלית. נעלה את הנושאים האלה ונתחיל לדון בהם.
קרן העלתה את הנושא של התיירות. ביום שני אני אביא לדיון את הנושא הזה והבטחתי שאני אעלה את הנושא של טבריה. בעיית הבעיות בטבריה היא התיירות. הבטחתי גם לאנשים בטבריה ואמרתי להם שבהזדמנות כשקצת נתפנה נקיים דיון על טבריה. טבריה היא כמשל. כשנסגרים בתי מלון, זה בעצם משתלב עם אותו דיון על הרשויות המקומיות, רק שאנחנו מפנים זרקור על טבריה. למעשה זה הדיון הראשון שעליו דיברתי בנושא הכלכלי. אני מציע לך להעלות את נושא התיירות בדיון על טבריה. טבריה זה תיירות – על מה היא מבוססת? למה היא נופלת? הם מתקשרים אליי והם בעיקר נופלים כי ברגע שסוגרים את העיר או סוגרים שכונות בעיר, אנשים מבטלים את ההזמנות והתיירות נפגעת. אני מציע לטפל בעניין הזה ואני אומר לכם את האמת – אנחנו לא הרבה חברי כנסת – אני לא אוהב לקיים דיון כשאני יודע שבסוף לא יוצא ממנו כלום. בשבוע הבא מתחילים לקיים את הדיונים על חוק ההסדרים ועל התקציב ואם אנחנו נקיים טרום דיון על זה, יש לזה משמעות. זה לא שאנחנו מדברים באוויר.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
תשאל את מר ברקת אם קרה לו משהו מפעם שעברה שהוא הגיע לכאן. לא קרה לו כלום, היה לו כייף והוא בא עוד פעם. אני אומר לך, שהנציגים יבואו לפה.
אנחנו עוברים לנושא שלשמו התכנסנו
¶
תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופת גמל) (הוצאות ישירות בשל ביצוע עסקאות) (הוראת השעה), התש"ף-2020. מר ברקת, למה הגעתם? ביקשתי שבמהלך השבוע הזה תגיעו להסכמה, גם איתנו וגם עם החברים שהיו איתנו. לאן הגעתם?
משה ברקת
¶
יש דבר אחד שאני חייב לשאלת חברת הכנסת קרן ברק. היא העלתה נקודה חשובה מאוד, שחשובה גם לנו בנושא השקיפות. אני לא אלאה אתכם במצגת המלאה, כמובן, אבל אני רוצה להציג שני שקפים כדי להראות לכם איזה גילוי ניתן היום לציבור בנושא הזה. אפשר להעלות את המצגת?
משה ברקת
¶
אלה שני שקפים שלא ראיתם. קיימת חובת דיווח לעמיתים וזה מה שאתם רואים בדוח השנתי. בדוח השנתי אתם מקבלים את דמי הניהול מההפקדה ומהחיסכון – אלה דמי הניהול שנגבים על ידי הגוף המוסדי. בנוסף לכך, אתם רואים את הוצאות ניהול ההשקעות – יש פירוט של מה שנגבה מצדדים שלישיים.
משה ברקת
¶
דבר חשוב הוא תשואת המסלול נטו אחרי הוצאות ישירות. מה שאנחנו רוצים זה לא כמה עולה לי, אלא כמה קיבלתי נטו. זה הדבר החשוב – כמה קיבלתי נטו.
שקף אחרון – תראו פה איזו רמת פירוט ואני אסביר. ברמת המסלולים השונים של תוכנית הפנסיה שלך, את מקבלת את פירוט ההוצאות הישירות לפי סוגים שונים של הוצאות: כמה היה בחו"ל בקרנות השקעה, כמה היה בארץ בקרנות השקעה, כמה היה בקנייה ומכירה של ניירות ערך, כמה היה בהשקעה בתשתיות, כמה בהשקעה בנדל"ן.
קרן ברק (הליכוד)
¶
אני אחדד את השאלה. הכסף שלי מושקע בקרן פנסיה ואני רוצה לדעת מהדוח שלי מה עשו עם הכסף שלי – האם השקיעו בקרן שהיא רווחית? אני רוצה לדעת אם היא רווחית. אולי השקיעו בקרן שהיא הפסדית? אני כאזרח רוצה לדעת.
נתנו לכם את הכסף להשקיע, עכשיו אני רוצה לדעת האם השקיעו בקרנות רווחיות או לא. אני לא חושבת שהם רוצים להשקיע במשהו לא רווחי. כולם רוצים. אבל לפעמים יש עוד כל מיני שיקולים, לפעמים יש מערכות יחסים כאלה ואחרות. ואם הם יידעו שאני יודעת במה הם השקיעו ואני יודעת מה התשואה, אני חושבת שהם יחשבו פעמיים לפני שהם יעשו.
שגית אפיק
¶
ואני רוצה להוסיף שאת רוצה לדעת בכמה זה מעלה לך את דמי הניהול. את רוצה להבין את ההשפעה של זה.
משה ברקת
¶
ההוצאות הישירות, כמו שאמרתי לכם, מה שמקבלים בדוח השנתי ומה שמקבלים באתרים של החברות. במסגרת השקיפות אנחנו בוחנים להכניס חלק מזה גם תוך הדוח.
קרן ברק (הליכוד)
¶
הרי כולנו רוצים שיהיה הכי טוב, כולנו רוצים שזה יושקע בצורה הכי טובה, כולנו רוצים שהעמיתים יקבלו את התשואות הכי טובות. יכול להיות שזה לא יעניין אותי, אבל יש אנשים שזה כן מעניין אותם. אם אני אדע במה זה מושקע ואראה מול העיניים שלי בדוח, אני חושבת שזה יטייב את עבודת המשקיע עצמו כי הוא יידע שהוא תחת עיניים פקוחות. ואני לא מצליחה להבין על מה אתם מתווכחים, זה אמור להיות אינטרס שלכם. אתם אמורים גם לרצות בזה.
משה ברקת
¶
אנחנו לא מתווכחים, אנחנו מסבירים. את לא רוצה לקבל ספר טלפונים במקום דוח. המידע נמצא, הוא נמצא באתרי החברות. יש לך פירוט של ההשקעות שאת מקבלת ברמת נכס בודד. את מקבלת ברמת הנכס הבודד שהשקיעו בו. ברמה כזאת. יש פירוט שנמצא אצלנו באתר.
היו"ר משה גפני
¶
משה, אנחנו מציעים את הנוסח הזה שבו יהיה בתקנות שיצטרכו למסור את הפירוט. אין ויכוח לגבי העניין ולא צריך לחפש.
משה ברקת
¶
אני לא מבין למה צריך לעשות הוראות, להוראות שכבר קיימות. את זה אני לא מבין. יש הוראות שנמצאות בסמכויות ממונה והוא נותן הוראות גילוי. עובדה שכולם נותנים את הגילוי הזה, אז מה הסיבה? אולי נעשה את זה בחקיקה ראשית? אולי נשים הוראות גילוי בחקיקה ראשית?
אייל לב ארי
¶
הצענו שנוסף על הוראות הממונה לפי החוק או לפי חוק הביטוח, קופת גמל 1. תיידע אדם המעוניין להצטרף כעמית או כמבוטח, כי נוסף על דמי הניהול היא גובה הוצאות ישירות לפי תקנות אלה ואת שיעורן הממוצע בשנה החולפת.
אם יש בעיה עם המילים "שיעורן בשנה החולפת" לגבי ההצטרפות, אפשר אולי לומר: ברבעון שקדם לבקשת ההצטרפות, אם יש את הנתון הזה ואני מניח שאולי יש להם.
2. תציין בדיווח שהיא שולחת לעמית או למבוטח, לפי ההוראות האמורות, באופן ברור ומובן את שיעור ההוצאות הישירות שנגבו מהעמית או מהמבוטח בכל רבעון ובכל שנה, ואת סוגי ההשקעות שבגינן היא גבתה מהעמית או מהמבוטח הוצאות ישירות, את שיעורן לפי סוגי אותן השקעות וכן את התשואות נטו שהשיגה באותן השקעות.
משה ברקת
¶
לא אמרתי שזה פוגע, אבל אתם רוצים לאכוף את הגילוי הזה מבחינת מה ההוראות, איך מחשבים כל דבר בדיוק. יש סדר בדרך כלל - - -
קרן ברק (הליכוד)
¶
אבל זה מה שאנחנו מבקשים. כשאני יושבת עם סוכן הביטוח שלי, הוא לא אומר לי את הדברים האלה ואני לא רוצה להתחיל לחפש באתר. זה טוב לעמיתים.
היו"ר משה גפני
¶
דבר רק על הנושאים שאני משקיע.
לגבי הוועדה שאתה הקמת, אנחנו מדברים על מה שדיברנו בישיבה הקודמת, שכעבור שבעה חודשים אתם מגיעים לכאן.
משה ברקת
¶
למעשה אנחנו מבקשים שבעה חודשים לוועדה אבל עוד מעט זמן להניח. דיברנו על יולי 2021 ואני הייתי רוצה שנה וחצי, עד סוף 2021.
היו"ר משה גפני
¶
רק רגע, אני רק רוצה לדעת. בהגדה אנחנו אומרים: "מתחילה עובדי עבודה זרה היו אבותינו". אנחנו מתחילים מהתחלה. אבל לא בכל פעם מתחילים מהתחלה. זה שאתה ביקשת שנה וחצי – ידוע. זה שדיברנו על זה באריכות – גם ידוע. זה שסיכמנו שאתה לא מדבר על חקיקה אלא אתה בא לכאן, אחרי שבעה חודשים. אני חשבתי על שישה חודשים, חצי שנה, אבל אמרת שצריך עוד חודש. שבעה חודשים. אנחנו לא נעמוד עם סטופר.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו לא נגיד: בשום פנים ואופן, שבעה חודשים, עברתם על מה שקבענו. אם תבואו לפני כן ותגידו: אנחנו צריכים עוד חודשיים, אין לנו עניין. אנחנו איתכם, אנחנו לא נגדכם. אבל אנחנו רוצים לקבוע, כמו שדיברנו, שבעה חודשים ולא "מתחילה עובדי עבודה זרה היו אבותינו", להתחיל עכשיו את הדיון הזה.
היו"ר משה גפני
¶
אתה תגיע לכאן, אתה תסביר לנו ואז נראה. אם יש צורך בהארכה, אתה תגיד לנו את זה, אנחנו נקבל את זה.
משה ברקת
¶
אנחנו מדברים כרגע על תקנות. ברגע שהתקנות האלה פוקעות, אי אפשר כבר לגבות הוצאות ישירות. התוצאה של אי גביית הוצאות ישירות - - -
שגית אפיק
¶
אבל גם עכשיו הן בפקיעה של שבועיים ואנחנו מאריכים אותן באופן רטרואקטיבי. זאת אומרת שגם אם הוועדה תיתן לך עכשיו תקופה ובעוד שבעה חודשים תביא את הדוח, אפשר יהיה להאריך את התקנות לעוד שלושה-ארבעה חודשים, כמה שתצטרך לצרכי החקיקה. בדיון הקודם אמרת כאן בדיון, אמרת שתוך חצי שנה עד שמונה חודשים אתה מביא לכאן את הדיווח. אמר לך יושב-ראש הוועדה: אני רוצה בתום שבעה חודשים.
ברוך לוברט
¶
אם אתם מעוניינים שרק נביא את מסקנות הוועדה, זה משהו שהוא יותר מהיר. אם אתם מעוניינים שנביא עם איזשהו תוצר של חקיקה – תקנות - -
ברוך לוברט
¶
שגית, את מכירה. אי אפשר להניח תקנות תוך שלושים ימים כי שלושים ימים זה רק פרסום להערות ציבור. את מכירה את זה.
היו"ר משה גפני
¶
תקשיב לי רגע, עם כל הכבוד. אני מתחיל מהתחלה. התחלנו בזה שאני לא יודע כמה זמן צריך. אני יודע ששנה וחצי זה זמן רב, אני לא מסכים לדבר הזה. דיבר איתי משה בטלפון שיחה מקצועית ואז הוא הסביר לי את מה שהם צריכים בהליך הזה כדי שהוועדה תסיים. הוא גם אמר לי מי חברי הוועדה. בסדר גמור, מקובל עליי לחלוטין. זה גם מקובל על חברי הוועדה וגם שיבחנו אותך על העניין הזה. אמרנו: חצי שנה. התברר שחצי שנה זה לא בסדר בגלל שאמרת שזה ייקח בין חצי שנה לשמונה חודשים. אמרתי: נעשה פשרה, שבעה חודשים. וזה הוסכם.
אני אומר עכשיו לפרוטוקול, שאם תבואו כעבור שבעה חודשים ותגידו: זה מה שהוועדה אמרה או שהוועדה לא סיימה עדיין וצריך בשביל הוועדה עוד חודש, או שסיימה – אני מקווה שיהיה פחות. משה אמר לי שהוא ילחץ שזה יהיה פחות משישה חודשים. תבואו לכאן ותגידו: עשינו א', ב', ג' ולא סיימנו עוד דבר או שניים. לכן צריך הארכה גם של התקנות הקיימות ואנחנו צריכים את זה גם רטרואקטיבי, אנחנו ניתן לכם. אין לנו עניין. אנחנו לא משני עברי המתרס. אנחנו באותו מקום, ואני אומר את זה לפרוטוקול. לא שיחת טלפון.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אני זוכר שאמרת שנה וחצי כולל הכול, כולל חקיקה. כמה זמן לוקחות תקנות? אתה צריך פרסום של שלושים יום ואחר כך - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מה אומר יושב-ראש הוועדה? הגענו עכשיו לזה שאתם מדברים על חצי שנה של המלצות של הוועדה. כלומר אתם רוצים עוד שנה רק בשביל להביא את התקנות, לעשות את הפרסום ואת החקיקה. כלומר, אתה מבקש שנה בשביל זה, וזה דבר שהוא לא נורמלי. נציע שאת המסקנות צריך להביא תוך שבעה או שמונה חודשים ואנחנו כבר נקבע, אם זה אפשרי, כבוד היועצת המשפטית, את לוח הזמנים הבא עד לחקיקה אבל כמו שאנחנו רוצים. כלומר, אנחנו יודעים שתוך עשרה חודשים גמרנו את הכול. השאלה היא אם זה אפשרי.
שגית אפיק
¶
אנחנו יכולים לקצוב רק את הזמן שהוא מביא לנו את הדברים. אנחנו לא יכולים לקצוב את הזמן שבו ייגמר התהליך.
היו"ר משה גפני
¶
בגלל שהיועץ המשפטי חושש שמא לא יספיקו. אם לא יספיקו, אנחנו פה. הרי זאת בדיוק עבודת הפיקוח של הכנסת.
משה ברקת
¶
כבוד היושב-ראש, יכול להיות שהייתה אי-הבנה. מספר שבע כמובן היה. אני דיברתי על החודש השביעי. גם מבחינת היערכות השוק, לא שמנו פה לוחות זמנים ממוצעים. שמנו לוחות זמנים ריאליים שאנחנו חושבים שבהם אנחנו יכולים לעמוד, כאשר כולם עובדים בצורה האינטנסיבית ביותר, כולל הוועדה. הייתה לנו תקופת קורונה, בוא נקווה שלא ניכנס לעוד איזשהו סגר וכולי.
משה ברקת
¶
לקחנו בחשבון, למשל, זמן לאישור שר האוצר מאז מתן ההמלצות, להשלמת החקיקה. כל השלבים שאנחנו מכירים שקורים. אתם אומרים ששנה וחצי זה יותר מדי? בואו נקצר את זה בחצי שנה, אחרת אתם מעמידים אותנו באמת בלוחות זמנים - - -
שגית אפיק
¶
משה, גם התאריכים שלך מתיישבים עם מה שאנחנו אומרים. בחקיקה אנחנו לא נכתוב מתי תושלם החקיקה. זה לא עובד ככה. אנחנו נכתוב מתי אתה בא אלינו. גם לפי המועדים שלך, בפברואר כבר יש לך את ההמלצות. הבנתי, גם משיחות שלך עם היושב-ראש, שאתה אומר שתוך שלושים ימים אתה יודע להגיע לכאן. זאת אומרת שבמרס אתה כבר יכול להיות כאן עם תקנות. אנחנו לא קובעים את סוף התהליך, אנחנו שואלים מתי אתה תבוא לכאן עם תקנות. מה המועד המוקדם ביותר שאתה יודע לבוא לכאן עם תקנות? תגיד לנו אתה. גם לפי לוחות הזמנים שלך זה מתיישב.
ענת גואטה
¶
אני רוצה לא להיכנס לנושא של לוחות הזמנים אלא לעשות סדר. קודם כל, הסיבה שבגללה אני נמצאת כאן, גם בדיון הקודם וגם בדיון הזה, היא מכיוון שלנו מאוד מאוד חשוב שלמשקיעים המוסדיים תהיה יכולת לרכוש מומחיות בנושאים שאין להם בהם מומחיות מספקת. לכן, בדיון הקודם דיברנו על זה שהצעת התקנות המתוקנת מדברת על זה שענפים – הייטק ותשתיות – יוחרגו ממגבלת ההוצאות הישירות כדי שיהיה למשקיעים המוסדיים חופש פעולה להשתתף במימון של פרויקטי תשתית שמדינת ישראל רוצה לקדם, ובהשקעות בהייטק שמדינת ישראל רוצה לקדם.
המשמעות של מה שאתם מבקשים ממשה כרגע, שתוך שישה או שבעה חודשים יצא עם תקנות, היא שלמעשה אנחנו מכניסים כאן גורם מאוד משמעותי של חוסר ודאות בפעילות של אותם גופים מוסדיים כי הם מסתכלים קדימה. אם הם יודעים שהאישור שהם מקבלים מהבית הזה הוא לשישה חודשים, המשמעות היא שכל מי שנמצא קרוב למגבלה מבין שהוא לא יכול להשקיע מעבר למה שהוא השקיע עד היום, ושנית, יכול להיות שהוא יצטרך גם להיפטר מההשקעות האלה כי אם ההחלטה בעוד חצי שנה תהיה שלא מאשרים – אני לא יודעת לאיזה כיוון הדברים ילכו – המשמעות הפרקטית היא שהם פשוט יצטרכו להיפטר מההשקעות האלה. אז יוצא שאנחנו פוגעים בציבור המשקיעים והעמיתים. לכן אני חושבת שמצד אחד צריך לייצר ודאות עבור הגופים המוסדיים, לפחות באותם ענפים שהחלטנו להחריג מהמגבלה.
היו"ר משה גפני
¶
טוב. ענת, הבנתי. אני רק רוצה שתדעו שאנחנו, בניגוד למה שחושבים אחרים, אנחנו גורם עוזר. מסייע. אנחנו גורם מפקח. אנחנו גורם שנמצא בתוך העניין. אני רוצה שנדע על מה אנחנו מתווכחים עכשיו. אנחנו מתווכחים על דבר אחד וזה הופך אותנו למפריעים למשקיעים ולכל הדברים. אנחנו מדברים רק על זה שבעוד שבעה חודשים יבוא לכאן הממונה על שוק ההון והוא יגיד: תשמעו, עשינו א', ב', ג', אנחנו צריכים לעשות עוד ד', ה', ו' ובשביל זה אנחנו צריכים עוד ארבעה חודשים. בינתיים הוא אומר מה נעשה, בינתיים אנחנו מפקחים על מה שהיה.
במה אנחנו גורם מפריע? אנחנו אומרים חד-משמעית: יבואו ויגידו שצריך עוד חודשים או עוד זמן או לא חשוב מה, נדע מה קרה בינתיים. אנחנו נמצאים בעניין. אם אתם רוצים להוציא אותנו מהעניין, אנחנו לא הכתובת ואתם צריכים למצוא מקום אחר. לא אצלנו. אני אשמור על כבוד הוועדה. הוועדה מפקחת על הדבר הזה, שיש לו משמעות גדולה מאוד ואנחנו נותנים ממש יד חופשית. אם אתם באים ואומרים שאתם רוצים עוד שני נושאים שלא נמצאים בתוך העניין הזה? גם לגבי שני הנושאים האלה, אני רוצה שבאותו זמן, בעוד שבעה חודשים תבואו ותגידו מה אמרה הוועדה הציבורית שהקמתם.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר גמור. בסדר. אבל זה מה שיהיה כתוב. אתם צריכים לבוא בעוד שבעה חודשים. והיה אם תבואו בעוד שבעה חודשים ותגידו מה שנעשה ושאתם צריכים עוד זמן, ניתן לכם. אנחנו לא נלך לשום מקום. בבקשה, מיקי, אני רוצה להצביע.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אחרי שישבתי גם עם ענת וגם עם משה והצוות שלו, אני נוטה כן לאשר את הבקשה שעושה הרבה שכל.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
לכוון את השקעת הכספים במדינת ישראל בנושא תעשייה, תשתיות והייטק ולא להוציא החוצה. אבל יש בינינו הסכם.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אם יתברר שההמלצות שלהם הם המלצות אחרות לחלוטין, יש הסכם ג'נטלמני שאנחנו נסובב את ההגה חזרה למתכונת אחרת.
היו"ר משה גפני
¶
נכון. אמרת את זה גם בפעם הקודמת. בסדר, זה ברור לגמרי. התפקיד שלנו זה לבוא ולהגיד לכם: תשמעו, רבותיי, צריך לשנות את זה בגלל א', ב', ג'. ואז אתם תגידו לנו: אתם צודקים, אתם לא צודקים. אבל יש לך עוד ועדה שהוועדה הזאת אין לה שום אינטרס פוליטי.
באמת, לאף אחד מאיתנו, עד כמה שזיהיתי גם בדיון שהיה קודם, אין אינטרס פוליטי. אנחנו מדברים מקצועית. אנחנו נותנים לך את מלוא הגיבוי. אנחנו לא משחקים עם הדבר הזה. מיקי לוי דווקא אמר נכון, אני לא ישן בלילה. אנחנו מדברים פה על טריליונים וזה הרבה יותר מאשר תקציב המדינה.
היו"ר משה גפני
¶
שני טריליון. כתוב בגמרא שמיעוט רבים זה שניים. לכן, אין לך ולכם מה לחשוש בעניין הזה. אנחנו נהיה גורם מסייע, אנחנו לא נהיה גורם מפריע אלא אם כן – אני יודע מה? ילכו לבחירות או אני לא יודע מה. אבל זה כבר סיפור אחר. אבל אם לא ילכו לבחירות, מה שאנחנו כולנו מקווים, והכול יתנהל פחות או יותר באותה מתכונת, זה מה שאנחנו עושים.
אני מבקש להצביע, גברתי היועצת המשפטית.
ברוך לוברט
¶
אדוני, אנחנו רק מבקשים לגבי הגילוי והדיווח, ככל שהסעיפים האלה נשארים, שלא יפגעו באפשרות שלנו לשפר את הדיווחים, לעשות אותם יותר נגישים.
ברוך לוברט
¶
לא, אני לא יודע מה נוסף, ולכן יש לנו נוסח מעודכן שהוא יותר מדויק. הוא תואם את החקיקה שלנו. יישארו הסעיפים, אבל שיהיה ברור שזה באמת לגבי עמיתים או מבוטחים שמצטרפים, או דיווח לאחר מכן. כמובן, להשאיר לנו את המסגרת באופן ובתנאים שנוכל לפרט.
ברוך לוברט
¶
אני יכול להקריא נוסח קצת יותר מעודכן: "גוף מוסדי יידע אדם המעוניין להצטרף כעמית או כמבוטח לקופת גמל, כנוסף על דמי הניהול ייגבו מנכסי הקופה הוצאות ישירות לפי תקנות אלה באופן ובתנאים שיורה הממונה. גוף מוסדי ידווח לעמית או למבוטח" – כמו שאתם כתבתם – "את שיעור ההוצאות הישירות שנגבו מנכסי הקופה במסגרת דיווחי קופת הגמל שנשלחים לעמית או למבוטח". צריך להפנות לפי הוראות סעיף 35 לחוק, שזה הסעיף הרלוונטי. גם פה, באופן ובתנאים שיורה הממונה.
שגית אפיק
¶
וגם את התשואות נטו היא רצתה. הורדת את שני הדברים שהיא רצתה בעצם. היא ביקשה גם את התשואות נטו וגם את השיעור הממוצע, לפי מה שהבנתי.
קרן ברק (הליכוד)
¶
אתה רוצה לחכות חמש דקות כדי שהוא ייתן לו את הניסוח והם יעשו את זה ביחד? חמש דקות.
ברוך לוברט
¶
אדוני, לעניין התקופה, אני רוצה להבין. האם ההתחייבות של הממונה היא לבוא בעוד שבעה חודשים?
ברוך לוברט
¶
האם אפשר להאריך את התקנות בשנה והוא מתחייב להגיע תוך שבעה חודשים לדווח על הדוח, לפחות לתת איזושהי ודאות.
היו"ר משה גפני
¶
לא. תעשה לי טובה, אני לא למדתי משפטים כמוך, אבל אני מכיר את זה. אני אגיד לך בדיוק מה יקרה. מה הבעיה? לא הבנתי. אני נראה לך חשוד? כי אם אני נראה לך חשוד - - -
ברוך לוברט
¶
אבל גם בשביל לדחות תקנות, זה תקנות וצריכים הליך. צריך נוסח, צריך לפרסם להערות ציבור, צריך אישור שר אוצר. אפילו רק בשביל לדחות, זה תקנות. חבר'ה, זה לא משנה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מבקשים שזה יסתיים בתוך שבעה חודשים. אתה יודע מה? לא שבעה חודשים אלא שמונה חודשים. אבל בשמונה חודשים שזה יסתיים. והיה אם זה לא יסתיים, הוא יבוא לכאן והוא יאמר: עשינו א', ב', ג', אבל לא הסתיים בגלל ד', ה', ו'. שמונה חודשים, זה בסדר? טוב.
היו"ר משה גפני
¶
מה שאמרת נכנס לפרוטוקול ואני סומך את ידיי על מה שאמרת. זה הכול. תנסו לנסח בינתיים.
מרב דוד, בבקשה.
שגית אפיק
¶
אני אקריא את התקנות בעצם ממכתב השר: "בתקנה 3 לתקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים וקופות גמל – הוצאות ישירות בשל ביצוע עסקאות, התשס"ח-2008, ברישא: במקום יום ג' בטבת התש"ף, 31 בדצמבר 2019, יבוא: עד סוף פברואר 2021. בפסקת משנה 3(2), אחרי המילים "מימון פרויקטים לתשתיות" יבוא – אלו שתי ההשקעות הנוספות שמבקשים להוסיף – "או מהשקעה בקרנות השקעה למימון פרויקטים לתשתיות בישראל, או מהשקעה בתחום טכנולוגיה עילית, הייטק בישראל, באופן ובתנאים שעליהם יורה הממונה". אלה שני סוגי ההשקעות שמתווספות.
שגית אפיק
¶
יש לי שתי שאלות: שאלה אחת, למה שהוועדה הציבורית לא תדון בזה כחלק מהמכלול? למה להחריג אותה כבר עכשיו? שאלה שנייה שאני מבקשת לשאול, "באופן ובתנאים שעליהם יורה הממונה" – שאלתי האם גם הוועדה הזאת תוכל לראות את האופן והתנאים, אז הוא אמר שכל הציבור יראה. אני מבינה את זה, אבל השאלה היא האם הוועדה תראה.
היו"ר משה גפני
¶
משה, תן לי לענות בתור עוזר שלך. תשובה אחת, בגלל שהם מבקשים, בעיקר השר אבל גם הם מבקשים לעשות את שני הדברים האלה עוד לפני שהוועדה מסיימת את עבודתה. זה ייקח בערך חצי שנה.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא נכנס, זה לא העסק שלנו. זה מה שהם הביאו בפנינו. הם המליצו, הכול בסדר. אנחנו אומרים שברגע שהוועדה מסיימת את עבודתה, הם יצטרכו להגיד על זה. עדיין אין לנו את ההמלצות שלהם, אז הם מבקשים שבינתיים נאשר את זה. ברגע שתסתיים עבודת הוועדה יהיה כתוב שם, ואנחנו נדע את זה בגלל שאתה תבוא להגיד לנו, האם שני הפרויקטים האלה ממשיכים.
יבגני סובה (ישראל ביתנו)
¶
אדוני, אבל אני נכנסתי להיות חבר ועדת כספים רק אתמול, ולכן אני בכל זאת מבקש את זכותי לשאול שאלה.
היו"ר משה גפני
¶
רציתי לברך אותך. כל הכבוד.
לגבי הנושא של התנאים שיקבע הממונה, אני לא מבקש שיהיה אישור של ועדת הכספים, אף על פי שלכאורה הייתי צריך לבקש. אני לא מבקש את זה, אבל אתה חייב לפני שאתה עושה את זה, להודיע לוועדה.
משה ברקת
¶
בסדר. זאת התשובה לגבי השאלה הזאת. באופן ובתנאים שיקבע הממונה, אבל לפני זה תגיד לנו מהם האופן והתנאים בגלל שאנשים מעוניינים לדעת, וזה יהיה גם חלק מהעניין.
הגעתם לנוסח? עוד מעט לא נוכל לאשר את זה כי תגיע השעה 11:00.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
משה, חשוב לך העניין של ההייטק, לא הבנתי למה אתה לא מחכה לוועדה שתמליץ לך בצורה מסודרת כמה זה יהיה, מה כדאי, מה לא כדאי.
ענת גואטה
¶
אני יכולה לענות. תראה, המצב הוא הפוך. ההייטק מסתדר מעולה בלי המוסדיים הישראלים. הכוונה כרגע היא להכניס את המשקיעים המוסדיים להשקעות בחברות הייטק ולא מדובר על חברות סטרט-אפ שנמצאות במצוקה או ברמת סיכון גבוהה. מדובר על חברות הייטק ישראליות מצליחות ויש תהליך שלם שמתנהל על מנת שהמוסדיים יקבלו רשת ביטחון להשקעות בהייטק, ויקבלו מימון להקמת צוותי מחקר. החסם של ההוצאות הישירות מונע מהם לרכוש מומחיות ובעצם, כל הכוונה בהכנסת המוסדיים להשקעות בהייטק היא לא בגלל שלחברות, אלה שאנחנו רוצים שהמוסדיים ישקיעו בהן, יש בעיה לגייס מימון.
מתנהלות עכשיו הנפקות בנאסד"ק של חברות הייטק ישראליות, שמצליחות לגייס כסף דרך הזום. לתפיסתי, הבעיה היא שהציבור הישראלי לא שותף להצלחת ההייטק הישראלי, ופה הבעיה. בסוף אנחנו לא דוחפים את המוסדיים להשקעות בהייטק.
היו"ר משה גפני
¶
נדמה לי שאת עוד לא היית ברשות לניירות ערך, אבל רצו על השקעות בחו"ל, לא על השקעות בארץ. זאת הסיבה לכך שאמרו שצריך הקלות בעניין הזה, כי רוצים השקעות בחו"ל. הייתה עמדה שונה מזאת שיש היום. את מדברת על השקעות בארץ.
ענת גואטה
¶
אני לא מדברת על השקעות בארץ. אני מדברת על רכישת מומחיות על ידי גופים מוסדיים להשקעות בהייטק ובתשתיות. ברור שאנחנו כמדינה היינו מעדיפים שההשקעות האלה יתבצעו בישראל, אבל מכיוון שהתפקיד של רשות שוק ההון הוא לדאוג לעמיתים ולמבוטחים, ההחלטה של גוף מוסדי האם להשקיע בישראל או בחו"ל, היא השקעה שקשורה ביכולת שלו לפזר, להגיע לשווקים עמוקים וכולי. לכן, אני חושבת שלכל הפחות אנחנו צריכים לדאוג להסיר חסמים ולאפשר להם לשקול את ההשקעות האלה כפי שהם משקיעים בתשתיות במקסיקו, למשל.
היו"ר משה גפני
¶
את מסכימה שתבוא הוועדה הציבורית שהקים משה ותנמק למה לא בהייטק? לא שאני חושב שזה מה שיקרה. אתם תקבלו את ההמלצות שלהם?
היו"ר משה גפני
¶
מהיכרותי עם חלק מהאנשים שאמרת שנמצאים בוועדה, הם ימליצו על זה, רק יכול להיות שהם יקבעו תנאים אחרים.
משה ברקת
¶
בוודאי. שוב, צריך לזכור שאנחנו מעודדים השקעות ישראליות, הייטק ישראלי. צריך לברך על הדבר הזה ואני מאוד מודה לכם על כך שאתם תומכים בצעד הזה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
בנושא השקיפות, האם עמית יכול לקבל מידע לאן הלך הכסף שלו, אדוני היושב-ראש, גברתי? אלה הסעיפים שעכשיו דנים בהם? תקשיבו טוב, חברי הכנסת, זה כסף של הבוחרים שלכם.
אייל לב ארי
¶
"גוף מוסדי יידע אדם המעוניין להצטרף כעמית או כמבוטח לקופת גמל, כנוסף על דמי הניהול ייגבו מנכסי הקופה הוצאות ישירות לפי תקנות אלה, באופן ובתנאים שיורה הממונה". ברוך, תסביר את המילים "באופן ובתנאים שיורה הממונה", למה הכוונה.
ברוך לוברט
¶
אנחנו מדברים פה על דיווחים שהם מצד אחד או בדוח השנתי או בטפסים של הצטרפות. אנחנו צריכים להיכנס לתוך הרזולוציה של הטופס, לראות איפה לעשות את זה, איך לעשות את זה. שיהיה מספיק ברור. אנחנו מכניסים את זה בכל הוראה שלנו. זה בסך הכול שינוי של מה שאתם כתבתם בתחילת התקנה.
אייל לב ארי
¶
"גוף מוסדי ידווח לעמית או למבוטח, לפי ההוראות האמורות, את שיעור ההוצאות הישירות שנגבו מנכסי הקופה במסגרת דיווחי קופות הגמל, לפי הוראות סעיף 35 לחוק. וכן את התשואה הנומינלית נטו שהשיגה באותן השקעות, באופן ובתנאים שיורה הממונה".
שגית אפיק
¶
לא. אני כותבת שאתם תגידו את סוגי ההשקעות. אתם תורו, בסופו של דבר, אבל יש לכם פה הוראה מסמיכה.
שגית אפיק
¶
הסיכום הוא שזה עד סוף פברואר; התחילה לגבי הוראת השעה תהיה במועד הפקיעה לפי סעיף 38 לחוק היסוד, שזה לפני שבועיים; הסעיפים של מימון פרויקטים לתשתיות בהשקעה בטכנולוגיות נכנסים; הוראת הדיווח והשקיפות, כמו שאייל הקריא, עם התיקונים שאמרנו; לגבי ההוראות והתנאים שיורה הממונה בנושא ההייטק, זה יובא לעיון הוועדה לפני שיפורסם.
היו"ר משה גפני
¶
אוקיי. לא לאישור, אבל אתה לא עושה את זה בלי שאתה אומר לנו ומביא את זה אלינו.
תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים, (קופת גמל) (הוצאות ישירות בשל ביצוע עסקאות) (הוראת השעה), התש"ף–2020, כפי שעלה כאן מהדיון וכפי שהוקרא על ידי היועץ המשפטי והיועצת המשפטית, מה שהיא אמרה עכשיו בסוף. על זה אנחנו מצביעים. מי בעד אישור התקנות ירים את ידו.
הצבעה
בעד אישור התקנות – רוב
נגד – אין
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש עוד שלוש דקות, אני יכול הצעה לסדר לפנים משורת הדין? עוד לא סגרת את הישיבה ואני רוצה להגיד משהו.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה רבה. אדוני, לפני כיומיים עיינתי בתקציב המדינה המוצע, שהגיע לידי. בכל השנים שיתפתי איתך פעולה, אדוני, ב-60%-70% מההצבעות. אפילו בתקציב המדינה הצבעתי בעד בניגוד לעמדת אופוזיציה. בתקציב הזה יש שני דברים מסוכנים, אדוני. אחד מאוד מאוד קרוב לליבי, שהוא העדפת תוצרת הארץ ולחילופין, רכש גומלין. יש שם הצעה של 150 מיליארד שקל פטור מרכש גומלין על הרכבות בגוש דן. בתקופה קשה זו, כשיש בעיות עבודה לכלל אזרחי מדינת ישראל, להוציא 150 מיליארד שקל מפטור לרכש גומלין – לא יהיה. לא יהיה. אני מבקש ממך לבוא בדברים טרם הפיצוץ בוועדה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
קרן, תצביעי בעד, בעד זה. הדבר השני, אדוני, הוא דבר מופלא – טרם הקמת מסילת הברזל מטילים מס השבחה על אותן דירות ואותם עסקים לאורך המסלול. יתחילו לשלם מ-2021. זה לא הגיוני. יתרה מכך, אני יכול להביא הוכחה לכך שלאורך המסילה במרכז ירושלים - - -