פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
30/06/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 12
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שלישי, ח' בתמוז התש"ף (30 ביוני 2020), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 30/06/2020
דיון מהיר בנושא: "33 אחוזים מההתאבדויות בישראל הם בקרב עולים חדשים"
פרוטוקול
סדר היום
דיון מהיר בנושא: "33 אחוזים מההתאבדויות בישראל הם בקרב עולים חדשים", של חה"כ אלכס קושניר, חה"כ אנדרי קוז'ינוב
מוזמנים
¶
שושי איזנברג הרץ - עו"ד, מנהלת היחידה למניעת אובדנות, משרד הבריאות
דניאל פדון - רפרנט בריאות באגף התקציבים, משרד האוצר
רועי קאהן - רפרנט בריאות, אגף תקציבים, משרד האוצר
שרה כהן - מנהלת שירות הרווחה, משרד העלייה והקליטה
חוה פרידמן - מנהלת אגף פסיכולוגיה, משרד החינוך
יוכי סימן טוב - מנהלת היחידה להתמודדות במצבי לחץ, משרד החינוך
אלזה קופרמן - דו"צ, משרד הביטחון
מישל ינקו - רמ"ט אכ"א, משרד הביטחון
אילן שריף - מנהל תחום (פ"א)-אובדן ושכול, השירות לרווחת הפרט, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
מלי אורגד - מפקחת ארצית על תחום נפגעי/נפגעות תקיפה מינית, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
רוית אליה לייב - מנחה אזורית של עו"ס בדרום ובירושלים, הסוכנות היהודית
רויטל אורדן - רכזת ארצית סיעוד בריאות הנפש, קופת חולים מאוחדת
דוד קורן - מנכ"ל עמותת ער"ן-עזרה ראשונה נפשית
רונן פוקסמן - מנהל חטיבת קשרי ממשלה ותעסוקה, ארגון 'נפש בנפש'
ד"ר אבשלום אדרת - ראש תחום מניעת אובדנות, עמותת 'בשביל החיים'
היו"ר דוד ביטן
¶
אני פותח את הישיבה, הצעה לדיון מהיר של חברי הכנסת אלכס קושניר ואנדרי קוז'ינוב בנושא של אחוז המתאבדים בקרוב העולים, שזה 33% מכלל המתאבדים באוכלוסייה בכל שנה, שזה אחוז מאוד מאוד גבוה, וחברי הכנסת מבקשים בעניין הזה דיון. אנחנו גם צריכים להתייחס בסיכום שלנו לעידן הקורונה, זה בטח יעלה את אחוזי המתאבדים מקרב העולים מכיוון שהם האוכלוסייה שנפגעת מהבחינה הכלכלית בעיקר ולכן יש סיכוי גדול שזה גם יקרה. אני רוצה להציג לכם נתונים רשמיים, זה מ-2016. אין נתונים אחרים?
היו"ר דוד ביטן
¶
של משרד הבריאות, קיימים רק עד שנת 2016. ב-2016 היו 390 התאבדויות, 321 גברים, 69 נשים. בעשור האחרון נרשמה ירידה במספר המתאבדים בגילאים 15 עד 24, צה"ל עשה תוכניות מיוחדות לנושא. לפי הנתונים משנת 2016 שיעור ההתאבדות אצל עולים חדשים גבוה פי 1.7 מיהודים אחרים ולא עולים. ישראלים, לאו דווקא מיהודים. עולי אתיופיה, פי ארבעה מכלל האוכלוסייה. ההתאבדות הינה סיבת המוות השנייה אצל בנים בגילאי 15 עד 24 והסיבה השלישית לבנות בגילאי 15 עד 24 ולגברים מגיל 25 עד 44.
ממשלת ישראל קיבלה החלטת ממשלה מספר 1091 ב-22 בדצמבר 2013 בנושא תוכנית לאומית למניעת התאבדויות. לצורך יישום ההחלטה נקבע כי תופעל תוכנית לאומית למניעת התאבדויות ובין השנים 2014 עד 2016 עמד התקציב בגין התוכנית הזו על סך 55 מיליון שקל. לאחר מכן אמרו שיעודכן התקציב.
במסגרת התוכנית הלאומית נקבע כי יש להתמקד באוכלוסיות ששיעורי ההתאבדות בהן גבוהים, עולים חדשים, בני משפחה של מתאבדים, קשישים, גברים פרודים וגרושים, בעלי הפרעה פסיכיאטרית, אלכוהוליסטים וצרכני סמים. כמו כן הוחלט להתמקד בבני נוער. שיעור ההתאבדות בישראל 5.4 התאבדויות לכל 100,000 איש, נמוך בהשוואה ל-OECD.
ועדת העלייה והקליטה קיימה דיון אחרון בנושא בכנסת ה-20, ב-27 בנובמבר 2018. בדיון אז צוין שבישראל מתאבדים כ-500 איש בשנה, מתוכם 170 עולים, שליש מהמתאבדים עולים. מדי שנה מתבצעים 6,000 ניסיונות התאבדות באופן כללי, כמה מתוך זה עולים, אתם יודעים אולי? אין נתון על זה. בדיון האחרון שהתקיים בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות נטען כי התוכנית מחייבת את משרד האוצר להעביר למשרד הבריאות 18 מיליון ₪. מדוע התקציב ירד מ-55 מיליון ל-18? אף אחד לא יודע. הסיבה העיקרית היא שמדובר על תקציב לא צבוע, לפיכך טוענים משרדי הממשלה שמטפלים בנושא והארגונים והעמותות כי משרד הבריאות לא מעביר להם את הכספים עבור התוכניות למניעת אובדנות.
השיעור של המתאבדים בקרב עולים חדשים גבוה בהשוואה לילידי הארץ, שיעור ההתאבדות של עולי אתיופיה ירד ממחצית שנות ה-2000, אך הוא עדיין גבוה לעומת ילידי הארץ.
מתוך שליש מהמתאבדים שהם עולים 75% עולים מברית המועצות, 20% עולי אתיופיה, 5% ילידי מדינות אחרות. אבל צריך להבין שרוב העולים שעלו בשנים האחרונות זה או ממדינות חבר העמים או מאתיופיה ולכן האחוז שלהם בקרב המתאבדים הוא גבוה יותר.
היו"ר דוד ביטן
¶
ראיתי, אני מדבר על בקרב העולים עכשיו. שיעור ההתאבדות הגבוה ביותר נמצא בקרב קשישים, מגיל 75 פלוס, לכן גם חשוב לשפר את התמיכה בהם.
שיעור ניסיונות ההתאבדות של צעירים עולי ברית המועצות לשעבר גבוה פי 2.9 מגיל 10 עד 14 ופי 1.6 מגיל 15 עד 24. זאת בהשוואה לישראלים שנולדו בארץ. מגיל 45 שיעורם נמוך יותר.
הדוח השנתי של מבקר המדינה, 70, לשנת 2020, המבקר כתב פרק על הבעייתיות ביישום התכנית הלאומית למניעת התאבדויות. שיעור ההתאבדות אצל נשואים נמוך יותר מגרושים ורווקים. ניסיונות ההתאבדות, שיעור ניסיונות ההתאבדות הגבוה ביותר נמצא בגילאים 15 עד 24.
מנתונים שהתקבלו מעמותת ער"ן לקראת דיון זה עולה כי בשנת 2019 התקבלו בער"ן למעלה מ-4,000 פניות מעולים. 340 פניות בחודש, 11 פניות ליום. בתקופה האחרונה השירות בער"ן ניתן בשפות רוסית, אנגלית, אמהרית, ובמידת הצורך ניתן לקבל מענה גם בצרפתית וספרדית. בימי הקורונה קיים מחסור במענה בשפות. 4% מהפניות הן עם תוכן אובדני. בער"ן קיים חוסר בתקציב לשנה בסך מיליון שקל.
אני מודה למנהלת הוועדה על הנתונים ועל ההקדמה הזאת, שהיא מאוד מעניינת, היא גם בעצם אומרת את כל הבעיה, אפילו לא צריך לדבר יותר.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
בסדר גמור. קודם כל באמת שלומית גם מכירה את הנושא כי זה לא הוועדה הראשונה שמתקיימת פה בנושא הזה וגם בשבוע וחצי האחרונים היא עשתה עבודת מחקר מאוד משמעותית. אז באמת תודה רבה על הסיכום, זה מסכם את כל הבעיה. תודה לך, אדוני היושב ראש, שנעתרת לבקשה שלנו לנהל את הדיון הזה.
אני רוצה לומר שנושא ההתאבדויות זה לא גזירת גורל. יש פרקטיקות מצוינות, גם בארץ, אפשר לתת את הדוגמה של צה"ל שכן הצליחו לצמצם את כמות המתאבדים בצבא בשנים האחרונות, אבל זה קורה אך ורק כשיש מישהו שלוקח את הנושא לידיים ומטפל בזה. המישהו הזה אמור להיות משרד הבריאות, אבל דוח מבקר המדינה האחרון, ממאי 2020, מצביע על הרבה מאוד נקודות, אבל אחת הנקודות המשמעותיות ביותר שהוא מצביע, שבעצם התקציב המקורי, שהיה בהיקף של 110 מיליון, צומצם ל-51 מיליון, זאת אומרת זה יותר מחצי, ולכן אני לא מתפלא שהאחוזים לא יורדים.
עכשיו לגבי הנושא של העולים, אני יודע שנמצא פה מנכ"ל ער"ן, נכון?
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
המנכ"ל של עמותת ער"ן יגיד לך שהוא ועוד שלוש עמותות מגישים את הבקשה לתמיכה לפי הנוהל הזה. זה נוהל תמיכה של משרד הבריאות לשנת 2019. אם אתה תקרא את הנוהל אתה לא תראה פה שום מילה על מתן שירות בשפות. מה זה אומר? זה אומר שלאותן העמותות גם ככה יש בעיה לגייס מתנדבים לנושא, לגייס מתנדבים לנושא בשפות זה עוד יותר קשה.
כשהייתי מנכ"ל משרד הקליטה התבקשתי על ידי השרה סופה לנדבר לנסות להקים נוהל תמיכה כזה עבור מוקד לעולים, ונמצאת פה שרה כהן, שהיא מנהלת שירות הרווחה של משרד הקליטה, היא יכולה להעיד, ואז נתקלנו בבעיה שהיא בעיה משפטית, למה? כפל תמיכות, יש פה נוהל אחד של משרד הבריאות ולכן לא יכולנו לעשות נוהל זהה או דומה להקים מוקד כזה עבור העולים.
כמובן שהעולם לא מחכה לנו, לא לממשלה ולא לכנסת, יש עמותות מגזר שלישי שעושות את העבודה הזאת ופועלות בנושא הזה. אני חושב שאחת המטרות המרכזיות, גם של הדיון הזה וגם של הוועדה שלנו כוועדת עלייה וקליטה, אנחנו חייבים לדאוג לכך שגם לעולים יהיה מענה זהה כמו שיש לילידי הארץ ובעיקר בעיקר בעיקר בנושא דוברי שפות, שזה אמהרית, רוסית, צרפתית. שלוש השפות האלה נמצאות בחסר ועמותות שפועלות היום בתחום מנסות - - -
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
עד כמה שאני יודע, ונמצאת פה שוש, היא יכולה להגיד לנו, אדוני היושב ראש, למבחן התמיכה הזה אושרו שלוש עמותות בשנת 2019, אני לא יודע מה קורה בשנת 2020, האם בכלל יש מבחן תמיכה.
עכשיו, למה המועד הזה חשוב היום? המועד הזה חשוב היום כי זה בדיוק הזמן של משרדי הממשלה להכין מבחני תמיכה לשנה הבאה, לשנת 21', ולכן אני חושב שתפקידנו לדחוף את זה כדי שהדבר הזה יקרה. ועוד יותר, אני רק אוסיף, אולי במקרה של דוברי עברית הפעילות באמצעות מתנדבים היא פעילות אפקטיבית וטובה, אני חושב שבקרב דוברי השפות הדבר הזה קצת יותר קשה וזה מסיבה אחת יותר פשוטה, כי המישהו הזה שצריך לתת את המענה בשפה הוא גם עולה חדש בעצמו, אחרת הוא לא היה יודע את השפה, ואז אני לא בטוח עד כמה יש לו את הפנאי ואת הזמן להתנדב בגלל שגם הוא עסוק בהישרדות יום יומית.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
יגיד לך גם מנכ"ל עמותת ער"ן, וגם שושי שנמצאת פה, שהיא מנהלת היחידה לאובדנות, שזה חלק מהמרכיבים החשובים ביותר שצריכים לקרות, כי נכון להיום בן אדם שנמצא על סף התאבדות אין לו למי לפנות.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
ואותו אחד שנמצא בצד השני של הקו יכול לעצור את זה, יכול לעצור את הרגע הזה ולפעמים רגע אחד זה הכי חשוב.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
עוד פעם, אדוני, אין לי פתרונות קסם לכול, אני גם לא בא ואומר שאני מומחה בנושא הזה, אבל היות שעסקתי בנושא הזה אני חושב שזה הדבר שצריך לעשות. אגב, מה שכן עשינו במשרד הקליטה בזמנו זה בשיתוף פעולה עם היחידה לאובדנות של משרד הבריאות, עשינו הכשרות להרבה מאוד עובדים אצלנו, ממש הייתה תוכנית הכשרות שעברה ונראה לי שהיא ממשיכה, נכון, שרה?
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
קשה להוסיף למה שכבר נאמר, אבל יש פה גם נתון לגבי הקשישים שהרבה מאוד מהמתאבדים הם קשישים מעל גיל 75. יכול להיות שזה נובע מבדידות, מטיפול לקוי פה ושם, אבל דווקא בתקופת הקורונה זה יילך ויתעצם ככל הנראה כי עכשיו כל ההמלצות לאותם הקשישים הן להישאר בבית והבעיה של הבדידות תחריף. היה קו בזמנו של המשרד לשוויון חברתי, יכול להיות שכדאי גם אותם לערב בנושא, הקו הזה לקשישים, שיידעו לתת מענה בשפות גם בנושא של מניעת אובדנות.
בעניין התקציבים באמת אין מה להוסיף, ברור שצריכה להיות פה תוכנית יסודית, לא רק העניין של המתנדבים, אלא גם עניין של ההסברה וכל המערכת התומכת מסביב.
היו"ר דוד ביטן
¶
רציתי לשאול אותך, אנדרי, דיברת על הקשישים. דווקא בקרב עולי חבר העמים יש את המנהג הזה מכל מיני סיבות שההורים גרים עם הילדים, קונים ביחד את הדירה וגרים שם. שם הבדידות היא לא עילה ל – אתה מבין למה אני מתכוון? הם נמצאים ביחד עם המשפחה כל הזמן.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא מדויק, כי עדיין יש כמעט 25,000 בודדים שגרים במקבצי דיור, מעל 25,000 אנשים במקבצי דיור, הרבה מאוד עריריים. ברור שבמסה יש מצבים שגרים ביחד, אבל המנהג הזה של כמה דורות לגור ביחד הוא כבר די עבר מהעולם.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש מדריכים, יש עובדים סוציאליים ועדיין התחושה – אני אתאר לך מקבץ דיור, דירה של 16 מטר רבוע, בן אדם לבד שגם אסור לו, לפי כל ההמלצות, לצאת. לא אסור לו, אבל מומלץ לו לא לצאת ולא להתקהל. שם הבעיה הזאת מחריפה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה לומר שאיך שראיתי את הבקשה שלכם מיד קבעתי דיון, כי זה נושא באמת חשוב, אבל כשקראתי את הפתיח של מנהלת הוועדה שהכינה לנו, אני חושב שהבעיה מאוד מאוד חמורה וצריך לטפל בה. מי זה ממשרד האוצר? תסביר לנו איך קרה שהתקציב ירד, מה, אין צורך בזה?
רועי קאהן
¶
התוכנית תוקצבה במלואה מ-2013 ועד היום, משרד הבריאות תוקצב במלואו. השאלה למה הוא לא השתמש בכל התקציבים, זה צריך להפנות למשרד הבריאות. אנחנו תקצבנו במלואו, גם בשנת 2019 וגם בשנת - - -
רועי קאהן
¶
אני אומר שמשרד הבריאות תוקצב מ-2013 לפי החלטת הממשלה. אנחנו תקצבנו אותה במלואה. לגבי השאלה שעלתה - - -
שלומית אבינח
¶
רגע, רועי, סליחה, אתה היית בדיון ב-2018, לקחתי מהפרוטוקול. פה אני כותבת דברים, יש לי את הפרוטוקול, תיכף אקריא מהפרוטוקול, אתה אמרת שזה מה שתוקצב ל-2018.
רועי קאהן
¶
כשאנחנו אמרנו בכל הדיונים, אנחנו אומרים גם עכשיו, תוקצב במלואה, במספרים שאתם מכירים פה, 55 ו-110, זה הכסף המצטבר. כשאני אומר שהשנה הכסף תוקצב ב-18 ובשנת 2018 ב-17 זה הכסף המלא שהיינו צריכים לתת בהחלטת הממשלה נכון לאותה השנה.
היו"ר דוד ביטן
¶
עזוב הרצאה, אחר כך אני אחזיר אותך, אל תדאג, תגיד לי כרגע מה קיבלתם ממשרד הבריאות? הרי הגשתם בקשת תמיכה, נכון?
דוד קורן
¶
לשנה קודם ואני כבר אגיד במשפט הכי קצר, אין שום דרך בתקציב הזה לתת מענה בשפות כי היכולת לגייס מתנדבים דוברי שפות שייתנו את המענה הזה לא מתכנסת בתקציב הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
שלום. את יכולה להסביר לי מה אתם עושים בתקציב הזה כל שנה? והאם לא ניצלתם אותו לדברים אחרים? זה מה שאני רוצה לדעת.
שושי איזנברג הרץ
¶
שלום רב. קודם כל היו שם כמה אי דיוקים. לגבי התקציב, לא כל התקציב של המשרד הגיע ליחידה.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע לאט לאט, חכי. אני רוצה להבין, משרד הבריאות לקח את הכסף ואני עוד לא שמעתי מה הם עשו איתו. נראה לי שלא קרה מי יודע מה כי ממשיכים להתאבד כל הזמן וזה עולה, אפילו לא יורד, אתם לא בודקים מה הם עושים עם הכסף? מה, הם לוקחים את הכסף ונגמר הסיפור?
רועי קאהן
¶
בסוף אנחנו מתקצבים המון המון דברים, אני לא יודע לומר לך שכל התקציב של 40 מיליון שקל של משרד הבריאות, כל תכנית ותקנה בדיוק לאן יוצאת ולמה השתמשו בו.
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנתי. אני אגיד לך מה אני הייתי רוצה מכם, תגיד לי אם זה אפשרי, בסדר? קודם כל אני רוצה שחלק מהכסף הפעם יעבור למשרד הקליטה, על מנת שהם – אתה רואה ששליש מהמתאבדים הם עולים, עם כל הכבוד, זאת אומרת אתה לא יכול להעביר את זה רק למשרד הבריאות. משרד הקליטה, על מנת שיעשה תכניות ייחודיות לעולים, כמו למשל בער"ן שייתנו להם תקציב לנושא של השפות, דברים מהסוג הזה. משרד הקליטה יעבוד מול משרד הבריאות, איך הם מטפלים בנושא של העולים, אחרת אני לא רואה מצב שאתה מעביר את הכול לשם והם מבזבזים את הכסף על מיליון דברים אחרים. אין פה - - - אני לא אומר לך להעביר שליש למשרד הקליטה, כי עדיין יש תוכניות שהם צריכים להפעיל בנושא של האובדנות שהן כלליות, אבל עדיין משרד הקליטה צריך לקבל נתח מהתקציב ולטפל בזה. אתה לא יכול להעביר את זה רק למשרד הבריאות.
היו"ר דוד ביטן
¶
נגמרה, יפה. עכשיו אנחנו מדברים חדש, נכון? אז אני מבקש שני דברים, תגיד לי אם זה אפשרי. אחת, חלק מהתקציב, משרד הקליטה יגיד מה החלק בתקציב, אחרי שתבדקו מול משרד הבריאות איזה תכניות כלליות שהם עושים משפיעים על העולים ואז אין צורך שאתם תקבלו את הכסף ומה אתם צריכים על מנת לטפל בסוגיה של העולים, אתם צריכים להגיד לאוצר מה הצרכים שלכם יחסית לתקציב. דברו באחוזים, לא בסכומים, כי אני לא יודע מה יהיה התקציב, נכון? אף אחד לא יודע. זה דבר ראשון.
דבר שני, מה האפשרות לפתוח למשל תקנה, אני לא מוכן לזה שער"ן יפנו למשרד הבריאות ואולי יקבלו את הכסף ואולי לא יקבלו את הכסף. מדובר פה בכל זאת בעמותה שהיא עושה את זה, היא היחידה כמעט, כל השאר זה בטל בשישים, אני לא רוצה להעליב אף אחד.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, אני לא רוצה להעליב אף אחד, אבל למה אי אפשר לפתוח להם תקנה להעביר להם את הכסף? למה הם צריכים לעבור דרך ועדת תמיכות? יש לכם את זה במסגרת התקציב הרבה פעמים שאתם מעבירים, כמו אלסם, דברים מהסוג הזה, אתם נותנים להם כסף ישירות. למה הם צריכים לעבור את כל הוויה דולורוזה הזאת במשרדי הממשלה? אתם צריכים לקבל החלטה שבנושא הזה, תעשו ניסיון לשנה אחת, הרי כל שנה מאשרים תקציב, תפתחו להם תקנה, תעבירו להם את הכסף ואז אתם מפקחים, אתם או החשב של משרד הבריאות או של משרד הקליטה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא, לא. אם התקציב הוא 18 מיליון נגיד, נגיד נשאר אותו תקציב, 18 מיליון, חלק יעבור למשרד הבריאות, חלק יעבור למשרד הקליטה וחלק יעבור לעמותות הספציפיות במסגרת תקנה ואז הם מקבלים את זה ישירות. תקנה בתקציב זה שיש להם העברה ישירה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אי אפשר לפתוח תקנה לכל עמותה, עזוב. אם פותחים אז פותחים לעמותה הגדולה ואז השאר מגישים בקשות תמיכה למשרד או למשרד הקליטה או למשרד ה – אבל עדיין היא העמותה הגדולה, היא גם מקבלת, אני מבין, את רוב התקציב לתחום הזה, נכון? כעמותה, היא מקבלת הכי הרבה?
היו"ר דוד ביטן
¶
אז בסדר, תבחנו את זה, אני לא מחכה לתשובה, תתייעצו עם משרד המשפטים, אבל חלק מהתקציב חייב לעבור למשרד הקליטה. החלטת ממשלה, אפשר לנסח אותה. לאור העובדה ששליש מהמתאבדים הם עולים חדשים אז צריך להקצות לזה תקציב מיוחד ולא לבנות על משרד הבריאות עם כל הבעיות שיש לו וכל סדרי העדיפויות שיש לו שהוא יעשה. אני לא מבין את העניין הזה. אוקיי, אתם לא אשמים, אתם לא ידעתם שזה המצב, בסדר? גם אני לא ידעתי, אף אחד לא יודע, מי שלא מתעסק בזה ישירות לא יודע. אף אחד לא יודע שמתאבד הוא כזה או כזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הכול בסדר. אני מבקש מכם תשובה לעניין הזה. תבדקו. אתם קובעים הרי את החלוקה, הממשלה קובעת מסגרת, איך מחלקים את זה אתם הרי מנסחים לממשלה את ההחלטה, אתם יודעים את זה. אתם אגף תקציבים, נכון?
היו"ר דוד ביטן
¶
נו, בסדר, אז אתם מנהלים את העסק בעניינים האלה. דבר על זה גם עם מרידור, אם אתה רוצה אני אדבר. אני מבקש ממך לשקול את העניין הזה ולתת לנו תשובה, בסדר? יכול להיות שאי אפשר לעשות תקנה לעמותה, אז את זה לא נעשה, שיגישו רגיל, אני מבין שזה בעיה אם יש עוד עמותות, אבל חלוקה בין המשרדים ותוכניות שכל משרד ייתן אני מבקש שזה יקרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, אבל אף אחד לא יודע מה הם עושים, תיכף אנחנו נשמע מה הם עשו בכסף. הם מקבלים תקציב, אני רוצה שמשרד הקליטה יקבל חלק מהכסף ואז משרד הקליטה ידאג לעמותות שיהיו שפות, ייתן להם תקציב לעניין הזה, או דברים אחרים. זה לא יכול להיעלם, הכסף לא יכול להיעלם בעניין הזה. בסדר?
שרה כהן
¶
אני מנהלת שירות הרווחה במשרד העלייה והקליטה ואני רוצה להתייחס לכמה דברים ולדייק. קודם כל מבחינת הנתונים, יש שימוש שהוא לטעמי פופוליסטי ששליש מהמתאבדים הם עולים. הנתון הזה, צריך לדייק אותו והוא בנוי על זה שלאורך השנים משרד הבריאות, שהוא זה שאוסף את הנתונים, התייחס לעולים גם כלפי עולי אתיופיה שעלו מ-1980 ועולי חבר העמים מ-1990. זאת אומרת שכל השליש הזה נמצאים בחלקם 30 שנה ו-40 שנה בארץ.
שרה כהן
¶
תנו לי, בבקשה, להמשיך. לבקשתי משרד הבריאות נענה ונתן לנו פילוח שהוא מתייחס גם לגבי ותק בארץ וגם פרק הזמן שאדם נמצא בארץ מאז שהוא ביצע את האקט של האובדנות. הנתונים שאנחנו קיבלנו ומבחינתנו עולים כמשרד הקליטה מוגדרים מי שנמצא עשר שנים לכלל העולים ו-15 שנים - - -
שרה כהן
¶
שלומית, שמשרד הבריאות יעביר את הנתונים, אני נותנת על מה שהם עושים. אני כרגע משקפת מה ש - - -
שרה כהן
¶
הנתונים נכון לעכשיו, אם אנחנו בודקים בשנת 2017 מתוך 402 התאבדויות שהיו בשנת 2017 104 מתוכם הם ילידי ברית המועצות לשעבר וילידי אתיופיה וילידי מדינות אחרות שעלו משנת 80' ו-90' ואלה שעם ותק של עד עשר ו-15 שנים בארץ בשנת 2017 התאבדו 11 עולים. יש לי את זה שנה שנה, כמה עולים התאבדו כל שנה. אם אני בודקת כרגע כמה בעצם התאבדו עולים בעשור האחרון, שהם עשר ו-15 שנים בארץ, אנחנו מדברים על 65 עולים שמהווים 2% מכלל המתאבדים שהיו ב - - -
יואל רזבוזוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן, ומי ש-13 שנים הוא כבר לא נחשב והוא עדיין עולה, יש לו את אותן הבעיות.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
שרה, שנייה. הבעיה היא, עוד פעם, שבסוף אתה צריך לבדוק מה צרכי הלקוח ואם הלקוח שלך נמצא 20 ו-30 שנה בארץ, אז נכון זה לא באחריות משרד הקליטה, אני יודע ואני מסכים, אבל עדיין הבן אדם הזה או האישה הזאת מדברת בשפה שהיא לא שפה עברית ואם אתה רוצה למנוע את ההתאבדות שלה אתה חייב לתת לה מענה בשפה שלה.
שרה כהן
¶
רק דקה. אני מאוד מבקשת שתאפשרו לי ככה באיזה שהיא צורה עוד שלושה-ארבעה משפטים וזהו. המשמעות היא כאן שברגע שקיבלנו את הנתונים יש לנו הבחנה של איפה בעצם נמצאים העולים. העולים לא מגיעים לפתחו של משרד הקליטה, הם נמצאים ברשויות המקומיות ולכן חלק - - -
שרה כהן
¶
חלק מתוך ההגעה לעולים צריכה להיעשות דרך אחד מהתהליכים שזה נקרא הכשרת שומרי סף, שזה איתור אותם אנשים שיכולים לסייע בהפחתת - - -
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
במחסור של 1,000 עובדות סוציאליות, כבר לא לדבר על עובדות בשפות, דרך רשויות מקומיות?
שרה כהן
¶
יש כמה אסטרטגיות שבכל העולם בעצם מזוהות כאסטרטגיות שמניבות תוצאות בהפחתת אובדנות. הכשרת שומרי סף, פה אנחנו מדברים כרגע על מה שאנחנו עושים עם משרד הבריאות, זה לגבי הכשרת שומרי סף, שגם ברשויות המקומיות, מחלקות הקליטה ברשויות המקומיות, פרויקטורים שהם לא כפופים אלינו למשרד.
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
שרה, יש לי שאלה אלייך. קשישה בת 85 שנמצאת במקבץ דיור והיא עכשיו על סף התאבדות, למי היא מתקשרת היום?
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני לא אומר. תקשיבי, ער"ן, הפכנו את העמותה לאישיו, ער"ן זה לא האישיו, האישיו פה זה הפתרון שנכון להיום הממשלה לא נותנת בשפות. זה יכול להיות ער"ן, זה יכול להיות כל עמותה אחרת, אני גם מציע - - -
אלכס קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני גם מציע יותר מזה. אני מציע שהשירות לעולים לא יינתן על בסיס מתנדבים, אלא יינתן על בסיס רכש מסודר מול גוף כזה או אחר. זה מה שצריך להיות ולשם צריך ללכת.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, תני לי לסכם, אנחנו לא חוזרים על עצמנו. הוא לא משקף את המציאות, המציאות היא שמספר המתאבדים שמוגדרים כעולה חדש, לא משנה שיש הגדרה בכל חוק, אבל נגיד שהם עלו בשנים האחרונות, הוא ממש מינורי יחסית למספר המתאבדים. נכון שמספר המתאבדים הוא מקרב אוכלוסייה ספציפית, אבל הם כבר לא עולים חדשים.
היו"ר דוד ביטן
¶
שנייה רגע. זה מה שאת אומרת, אז לפי זה כל הבקשה שלהם היא לא נכונה. דבר נוסף את אומרת שאת לא רוצה תקציב, שהכול יהיה דרך משרד הבריאות, זה גם הבנתי. עכשיו, האוצר, לאור העמדה של משרד הקליטה, אז אני מושך את מה שאמרתי לך, הם לא רוצים את הכסף, לא צריך. אבל מה שאני רוצה, אני רוצה שבתנאים, הרי יש לכם תנאים למשרד הבריאות כשאתם מעבירים תקציב, החשב הכללי בודק איך הם מוציאים את הכסף, נכון? אני מבקש שבעניין הזה יהיה תנאי למימוש של הכסף, שחלק מהכסף הזה חייב להיות לנושא של העולים, זאת אומרת גם ייעוץ בשפה שלהם, דברים מהסוג הזה. זה אתם יכולים לעשות?
היו"ר דוד ביטן
¶
נראה לי שזה לא בעיה, אתם נותנים הנחיה לחשב הכללי, אם התקציב הוא 18 מיליון אתם קובעים מה הוא החלק יחד עם העמותות ויחד עם משרד הקליטה ומשרד הבריאות והם צריכים להביא לך נתון מסוכם על ידם מה החלק היחסי בעניין הזה שצריך ללכת לעניין הזה ואת זה אתם מתנים ואז אתם עושים אותו צבוע, את הדבר הזה. ברגע שהוא צבוע אז אנחנו יכולים לבנות על זה שזה יקרה, נכון?
היו"ר דוד ביטן
¶
הנה, הנה, דבר נוסף, אנחנו מבקשים שהחלטת הממשלה תתחדש מה שנקרא, כמובן שבתוך ההחלטה יהיה כתוב שחלק מזה יילך לנושא של העולים בגלל שיעור ההתאבדות, לא משנה אם זה בעולים החדשים ממש או בקרב האוכלוסיות שקשורות לעולים החדשים. שזה גם יהיה כדי שאתם תוכלו לבוא למשרד הבריאות ולהגיד להם: רבותיי, עצור, התנאי שלנו לתקציב זה חייב להיות זה וזה. נכון? זה מוסכם?
היו"ר דוד ביטן
¶
ואתם תדווחו לוועדה שזה נעשה? שתי הפעולות, גם החלטת הממשלה וגם הנושא של מה שאמרתי לגבי החלק היחסי שצריך לעבור בהוראות מול החשב הכללי.