פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
29/06/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 10
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שני, ז' בתמוז התש"ף (29 ביוני 2020), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 29/06/2020
ייצוג הולם בקרב עובדי המדינה לעולים חדשים ובכללם בני העדה האתיופית
פרוטוקול
סדר היום
ייצוג הולם בקרב עובדי המדינה לעולים חדשים ובכללם בני העדה האתיופית
מוזמנים
¶
מור ברזני - עו"ד, ראש אגף גיוון תעסוקתי, נציבות שירות המדינה
אווקה זנה - עו"ד, ראש היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות, משרד המשפטים
טלל דולב - ראש המטה לשילוב יוצאי אתיופיה, משרד ראש הממשלה
חגית פלדמן - מנהלת אגף א' משאבי אנוש, משרד העלייה והקליטה
יהודה תמר - מנהל מדור מיון, גיוס והשמה וממונה על מניעת גזענות, הכנסת
אורלי אלמגור לוטן - ראש צוות, מרכז המחקר והמידע של הכנסת
אילה אליהו
רישום פרלמנטרי
¶
ס.ל., חבר המתרגמים
ייצוג הולם בקרב עובדי המדינה לעולים חדשים ובכללם בני העדה האתיופית
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מתכבד לפתוח את הישיבה שעוסקת בייצוג הולם בקרב עובדי המדינה לעולים חדשים ובכללם בני העדה האתיופית. זה עלה באחד הדיונים האחרונים והחלטנו לטפל בזה כיוון שזה לא מיושם. בגדול זה לא מיושם. אנחנו מבינים את זה.
הייתי רוצה שהיועצת המשפטית תסביר לנו מה קורה מבחינת מערכת החוקים, דבר ראשון, ואחר כך הייתי רוצה שנציבות שירות המדינה גם תתייחס לזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הממ"מ, אוקיי, גם הממ"מ. אני גם רוצה לדווח שבהמשך לדיונים שיהיו לנו, משרד הביטחון הגיש הצעת חוק בנושא של המימוש החלקי של המענק, לדעתי מה שכתבו שם לא מספיק, אבל אנחנו נדבר על זה בוועדה. החוק הזה עבר מוועדת העבודה והרווחה אלינו ואנחנו נטפל בזה בתוך כמה ימים ונסיים את העניין הזה. לוועדת העבודה והרווחה יש כל כך הרבה חוקים שהיא לא הייתה מתחילה אפילו לטפל בזה, אולי בעוד חצי שנה, אז אנחנו ככה זירזנו את העניין. בבקשה, היועצת המשפטית.
מרב תורג'מן
¶
כן, אדוני. אני אסקור בקצרה את החוקים שמהווים את התשתית לחובה לתת ייצוג הולם, גם של ועדת העלייה והקליטה וגם מה שבסמכות ועדת החוקה.
בחודש מרץ 2011 אישרה הכנסת את הצעת החוק להרחבת הייצוג ההולם של בני העדה האתיופית בשירות הציבורי, תיקוני חקיקה. מטרת החוק הייתה לסייע בקליטתם והשתלבותם של אוכלוסיית העולים מאתיופיה ובני משפחתם ובעיקר לסייע לקליטתם בשוק העבודה מתוך הבנה שזה אחד החסמים המשמעותיים ביותר לקליטה מיטבית.
החוק תיקן ארבעה חוקים שונים, אחד זה חוק החברות הממשלתיות ונקבע בו פרק חדש שעניינו ייצוג הולם בקרב עובדי החברות הממשלתיות שלהן יותר מ-50 עובדים, בכל המשרות והדירוגים, נקבע שיינתן ביטוי לבני העדה האתיופית והכוונה למי שהוא או אחד מהוריו נולדו באתיופיה ואין מגבלה של זמן. נקבעו גם חובות על הדירקטוריון של החברה הממשלתית לפעול לייצוג הולם בקרב העובדים, לקבוע יעד ולנקוט את האמצעים הדרושים כדי להגיע ליעד, לייעד משרות, לתת העדפה מתקנת במכרזים, וכאן נכנסת הוועדה, נקבע שחברה ממשלתית תגיש לרשות החברות הממשלתיות אחת לשנה דין וחשבון לגבי ביצוע הוראות החוק ופירוט הנתונים ורשות החברות הממשלתיות מגישה לממשלה, לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה וגם לוועדת העלייה והקליטה אחת לשנה דוח על יישום החוק.
מרב תורג'מן
¶
זה לגבי העדה האתיופית. הסדר דומה נקבע גם לגבי תאגידים סטטוטוריים ושר המשפטים צריך להגיש לוועדה אחת לשנה דוח על היישום.
מרב תורג'מן
¶
אני אגיע כבר לעולים חדשים. ייצוג הולם לבני העדה האתיופית נקבע גם בפקודת העיריות וגם בפקודת המועצות המקומיות ובעניין הזה שר הפנים אמור להגיש לוועדה, נדרש להגיש לוועדה אחת לשנה את הדוח.
מרב תורג'מן
¶
שם יש בעיה, אנחנו מכירים את זה כבר כמה שנים, יש ככל הנראה בעיה באיסוף החומר מכל הרשויות המקומיות שחלקן מגישות למשרד הפנים וחלקן לא וברוב השנים הדוח הזה הוגש באופן חלקי, לא היו בו נתונים לגבי כלל העיריות והמועצות המקומיות.
חוק שירות המדינה (מינויים), שהוא אינו בסמכות ועדת העלייה והקליטה אלא הוא בסמכות ועדת החוקה, גם הוא מעגן חובת ייצוג הולם וחובת הייצוג ההולם שם היא באמת לכלל העולים החדשים ולבני העדה האתיופית.
מרב תורג'מן
¶
אדוני יכול לבחון את העניין הזה, אנחנו נדבר על זה, אבל בכל אופן לגבי עולים חדשים ההוראה נוספה רק ב-2016 כך שאני מניחה שהפרספקטיבה היא פחות רחבה.
מור ברזני
¶
חוק שירות המדינה (מינויים) מטיל חובה על נציב שירות המדינה להמליץ לממשלה על יעדים ביחס לכל אחת מהאוכלוסיות.
מור ברזני
¶
ביחס ליוצאי אתיופיה היעד שנקבע הוא כפי שיעורם באוכלוסייה, שזה יעד שבעינינו הוא יעד טוב, אפקטיבי, כי בעצם - - -
מור ברזני
¶
לעולים חדשים לצערי טרם נקבע יעד ואנחנו עכשיו נמצאים בעבודת מטה יחד עם משרד העלייה והקליטה כדי לקבוע יעד, כששוב נקודת הייחוס שלנו היא שיעורם באוכלוסייה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל מה כוללת ההעדפה הזו? הם חייבים לקלוט עובדים, או שאם יש שוויון בין שני מועמדים הם חייבים לקלוט את המועמד?
מרב תורג'מן
¶
גם וגם. יש שתי חלופות, אחת באמת לייעד משרות, דבר שני זה העדפה מתקנת, זאת אומרת שאם יש לך שני מועמדים בעלי אותם כישורים אתה רשאי להעדיף כדי לעמוד ביעדים את העולה החדש.
היו"ר דוד ביטן
¶
בקיצור אף אחד לא מיישם את זה, לא בעיריות, לא בממשלה, לא בתאגידים, לא בכלום. אף אחד לא מיישם, אז איך רוצים שעולים חדשים יעבדו? רק אם יש לו יכולת כמו מהנדס, רופא, דברים מהסוג הזה, רק אז, מעבר לזה אין שום מומחיות.
שלומית אבינח
¶
אני רוצה הערה לסדר. כמנהלת הוועדה אני רוצה להדגיש לפרוטוקול שבכנסת ה-20 קיימנו בנושא הזה את רשות החברות, השלטון המקומי ונציבות שירות המדינה בדיון אחד, השנה החלטנו להפריד את זה כי זה יותר יעיל ויותר נכון, בעיניי, והוועדה תקיים דיון נפרד עם רשות החברות הממשלתיות ועם השלטון המקומי.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, אבל אין סנקציות אז הם לא מיישמים את זה. טוב מאוד שהם מגישים לנו דוח לוועדה, באמת זה יפה מאוד.
יואל רזבוזוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
משפט. עוד בכנסת ה-19, כשהייתי יושב הראש, קיימנו איזה ארבעה דיונים, לדעתי, אפילו יותר, בנושא. באמת קיימת בעיה, גם דוחות חלקיים, הדיווח הוא חלקי, רשויות מקומיות לא דיווחו, כן יש חברות ממשלתיות שמשתדלות, חברת חשמל אני זוכר, השאלה בסוף גם באיזה תפקידים אותם העולים נמצאים.
יואל רזבוזוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא, גם כלפי יוצאי העדה האתיופית, אבל בסופו של דבר, כמו שאמרתי בסוף, הם כותבים 60-50 עובדים ובסוף אתה מסתכל במה עובדים, עובדים בניקיון, אתה לא רואה במשרות שהיינו רוצים לראות אותם.
היו"ר דוד ביטן
¶
עם זה יש בעיה. אתה יכול לדרוש שוויון, אבל לא לדרוש שוויון גם במסגרת, זו בעיה קצת. אבל אתה יודע מה? שיקבלו קודם כל.
יואל רזבוזוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
כמו שאמרנו, מבחינת העדה האתיופית יש אנשים שנולדו פה והתחנכו ויש להם תארים והם יכולים להשתלב בדיוק כמו כולם. אם אנחנו מדברים על עולים חדשים אז יש אנשים שהביאו התמחות והם מומחים לא פחות עם רקע וזה עניין של שפה, אבל ב-12 שנים אפשר ללמוד עם את השפה, אז גם הם יכולים להשתלב. עוד פעם, יש פה אינטרס, אני לא רוצה פה להרחיב ולהגיד, אבל הרבה זה חבר מביא חבר וזה. אנחנו מדינת עלייה, אנחנו צריכים לתת לעולים חדשים הזדמנות שווה ופה הדיון בוועדה הזו הוא בדיוק אמור לתת - - -
שלומית אבינח
¶
אבל בארבע השנים האחרונות לא היה בכלל דיון על שילוב עולים חדשים בשירות המדינה, לא התקיים בכלל.
אורלי אלמגור לוטן
¶
אורלי אלמגור לוטן, אני ראש צוות בממ"מ. אז ממש בשתי דקות כי מור מהנציבות תציג אחריי אז בלי להיכנס לנתונים. בהמשך למה שחבר הכנסת רזבוזוב אמר אנחנו סקרנו גם את יוצאי אתיופיה וגם את העולים החדשים בשירות המדינה, אבל יש כאן שתי קבוצות שהן שונות מבחינת ההשתלבות שלהן. אם אצל יוצאי אתיופיה יש יותר מהכמה ופחות מהאיך, כלומר באיזה תפקידים הם מועסקים, אצל העולים החדשים אנחנו רואים שיש פחות מהכמה, לעומת האחוז באוכלוסייה וזה שלא קבעו יעד, אבל יש יותר מהאיך, זאת אומרת התעסוקה שלהם, רואים שהם מועסקים בתפקידים מקצועיים.
כאן אני רוצה להגיד עוד משהו בהמשך למה שחבר הכנסת רזבוזוב אמר, שבאמת הדוחות של הנציבות הם מאוד מפורטים, מה שאין בהם, ובעבר למיטב זיכרוני כן היה, ואני חושבת שאם מור פה אז אולי תיקחו את זה לתשומת ליבכם, זה ההתייחסות לסוגי התפקידים שבהם מועסקים יוצאי אתיופיה והעולים החדשים וכל הקבוצות בכלל שמחויבות בחוק.
אורלי אלמגור לוטן
¶
אז שוב, את המספרים אני מעדיפה שמור תציג, יש לה את הכול, אבל עניין התפקידים הוא משמעותי. אני לא יודעת, משפטית אולי מרב תוכל להרחיב, מה שאני קוראת זה שהחוק מדבר על ייצוג הולם בכל הדרגות והמקצועות בכל המשרדים ויחידות הסמך ולכן יש כאן מקום, כשמסתכלים על הייצוג ההולם, להסתכל במה הם מועסקים. לא צריך תפקיד תפקיד, אבל מקובל להסתכל על דירוגים, מי מועסק בדירוג המנהלי - - -
אורלי אלמגור לוטן
¶
יש גם עניין, יוצאי אתיופיה כרגע בכלל שירות המדינה עומדים בהחלטת הממשלה, לפי כלל שירות המדינה, יש שונות מאוד מאוד גדולה בין המשרדים. יש המון במערכת הבריאות, יש פחות באופן יחסי בשירות המדינה. רוב יוצאי אתיופיה מועסקים בתפקידים בדירוגים מנהליים, הרבה יותר ממה שמועסקים כלל עובדי המדינה. אצל העולים החדשים המצב הוא שונה, העולים החדשים יותר מועסקים בתפקידים מקצועיים, יש פחות עולים, אבל הם מועסקים בתפקידים מקצועיים.
יש פחות בכירים יוצאי אתיופיה בשירות המדינה. אז כן יש כאן עניין של ותק בשירות המדינה והתקדמות. שני דברים שכן צריך לשים לב בנציבות כרגע, האחד, כשמסתכלים על תכניות שנועדו לקדם אנשים בשירות המדינה, כמו צוערים בשירות המדינה, שזו תכנית שבאמת מיועדת לקהל שמגיע מבחוץ, יש מועמדים יוצאי אתיופיה, אין בשנים האחרונות לא יוצא אתיופיה ולא עולים חדשים בתכנית. וכאן זה לא כמו תכניות הבכירים האחרות שכבר צריך להגיע אליהם כבכירים. דבר שני, הייתה קליטת עובדי קבלן מסיבית בשנים 2017-2016 למערכת הבריאות במסגרתה נקלטו גם לא מעט יוצאי אתיופיה. זה לפי מה שכתוב בדוח מה שהקפיץ את המספר של הסך הכול.
כן מוזכר בדוח שדובר על זה שייבנו תכניות של קידום ושילוב של העובדים אחר כך בתפקידים אחרים. אנחנו עכשיו כמה שנים אחרי, צריך גם להסתכל על זה, איפה העובדים שנקלטו, עובדי הקבלן, האם באמת יש תכניות לשלב אותם בתפקידים אחרים.
היו"ר דוד ביטן
¶
קודם כל אני מבקש שהממשלה תקבל החלטה לגבי אחוז הייצוג ההולם של עולים חדשים. ברגע שאין אז גם אי אפשר לעשות כלום, הם יכולים לקבל אחד, הם יכולים לקבל ארבעה, זה לא משנה. מתי אתם עושים את זה?
מור ברזני
¶
שיעורם של העולים החדשים על פי נתוני הלמ"ס באוכלוסייה הוא משהו כמו 3.5%-3% ואני חושבת שהיעד יכוון לשם.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא על זה אני מדבר. נגיד סתם דוגמה יש בעירייה מסוימת 1,000 עובדים, 3% נקודה משהו זה 35, נכון? אז הם צריכים לקבל לפי זה איזון שנתי שמתחילים או צריך רטרואקטיבית?
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, אבל איך הם עושים את זה? נגיד בשנה הראשונה הם צריכים לקלוט את כל ה-35, או מספיק שיעשו את זה - - -
מור ברזני
¶
אז באמת אתה נוגע באחד האתגרים של הנושא. אנחנו צריכים להאיץ תהליכים של פערים שנוצרו במשך שנים, אתה צודק, הדבר הזה הוא קשה, אבל זה התפקיד שלנו.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז בהחלטת ממשלה צריכים לקבוע יעד שנתי? איך אנחנו מתקדמים לאחוז הזה? לא די בזה שקובעים את האחוז, הרי הם לא יבואו, עיריית תל אביב, ויעשו את זה בשנה אחת, היא לא יכולה לעשות את זה, אבל צריך להיות נגיד בטווח של חמש שנים איך הם מגיעים ליעד הזה. בשנים הראשונות הם צריכים לקבל יותר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אני שואל אותך שאלה, האם משרד הפנים או רשות החברות או אתם יכולים – אתם צריכים לאשר תקנים, נכון? תקנים חדשים או תקנים קיימים?
היו"ר דוד ביטן
¶
לקבלת עובדים. נגיד עכשיו משרד הבריאות צריך לקבל השנה 200 עובדים, אתם מאשרים את זה מראש?
היו"ר דוד ביטן
¶
אז למה שלא תודיעו לכל משרד ממשלתי שאתם לא תאשרו שום דבר עד שלא יראו איך הם מתקדמים לכיוון הזה?
מור ברזני
¶
זה לגמרי הצורה שבה נציבות שירות המדינה עובדת, וגם בדיוני תקציב ובדיוני התקינה לשנה הבאה בעצם התפיסה היא שהם צריכים להציג לנציבות שירות המדינה איך הם מגיעים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא מספיק. אתם צריכים לקבוע, צריך לדבר עם נציב שירות המדינה שייתן הנחיה שלא מאשרים, אפילו לא מכרזים פנימיים, עד שהם לא מראים לכם התקדמות בכיוון הזה, אחרת אין טעם. מה זה פעם בשנה בדיוני תקציב? בדיוני תקציב מאשרים תקנים בלבד, הם לא מאשרים מכרזים. אתם צריכים לעצור את זה לתקופה מסוימת. עד שלא תראו לנו במשרד הממשלתי שאתם מתקדמים ליעד אנחנו לא נאשר לכם שום דבר, למה לא? פעם אחת ולתמיד תעמידו את הדברים האלה בתוך העניין. וגם משרד הפנים וגם רשות החברות צריכים לעשות את זה ואז תהיה התקדמות לכיוון. אם לא, לא תהיה שום התקדמות. זה טבעי גם, כשיש מכרז אז קולטים מה שאפשר וממשיכים הלאה.
אורלי אלמגור לוטן
¶
היושב ראש, נציב שירות המדינה התבטא ככה בנובמבר 2019 בוועדת הכספים כשהיה הדיון בנוגע לאפשרות ובאמת הוא אמר שהם מתכוונים לעשות, זו אחת השאלות ששאלנו את הנציבות, הוא אמר שהם יבחנו אפשרות להשתמש כנגד משרדים שלא עומדים ביעדי הייצוג ההולם בדיוק בסנקציה הזאת, של לכפות עליהם יותר מכרזים שהם מכרזים ייעודיים. שאלנו את הנציבות, ובאמת כמו שמור אמרה, מה שקיבלנו כתשובה זה שנציבות שירות המדינה טרם סיימה לגבש את המדיניות. זה משהו שהנציב הצהיר עליו.
מור ברזני
¶
התפיסה היא שייעוד משרות זו סנקציה, כלומר אם אתם לא מראים לנו שכמות המועמדים שאתם מקבלים וכמות הנכנסים שאתם מקבלים היא באמת בכיוון ליעדים - - -
מור ברזני
¶
לא, אני רוצה לומר שאנחנו מדברים על מגמות ואם אנחנו מסתכלים על המגמות אז בהחלט יש מגמות חיוביות, בין היתר בזכות זה שהוקם האגף - - -
מור ברזני
¶
ביחס ליוצאי אתיופיה, זה נכון גם ביחס לאוכלוסיות אחרות, אני מסכימה איתך שיעד ביחס לעולים חדשים הוא קריטי כדי להזיז את המערכת.
אליהו חסיד (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לשאול את שירות המדינה, אנחנו מדברים פה על עלייה, על אתיופים, בציבור החרדי יש 1.2 בשירות המדינה שעובד במקום שאמור להיות 7%, מטפלים בזה?
מור ברזני
¶
נכון. סך הייצוג בשירות המדינה של חרדים הוא 1.2. ועדת חוקה, חוק ומשפט זימנה דיון בעניין הזה של כלל האוכלוסיות שהיום אנחנו לא דנים בהן, ובין היתר נדון שם לעומק בחרדים.
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
אדוני היושב ראש, קודם כל אני רוצה לאחל לך בהצלחה בוועדה ובתפקיד, אין ספק שאתה תצליח בו, וחבריי חברי הכנסת. מאחר שזו ועדת עלייה וקליטה אני רוצה לפתוח עם פתגם באמהרית שאומר (מדבר באמהרית), זאת אומרת אדם שעושה את עצמו ישן גם אם יעירו אותו לא יתעורר, כי הוא מראש יודע שבאים להעיר אותו. לכן הדיון הזה בנושא של שילוב עולים מתקיים אין ספור פעמים בכנסת, בממשלה, יש רצון טוב, אבל בפועל הפקידים מתחלפים, הפעילים מתחלפים, יושבי הראש מתחלפים, הטיעון הוא אותו טיעון, הטיעון של נציבות שירות המדינה הוא אותו טיעון, של משרדי הממשלה אותו טיעון, של האוצר אותו טיעון, הבעיה נשארת.
אני רוצה להגיד גם מילה טובה למשרד ראש הממשלה שעומדת בראשו טלל דולב, בשנים האחרונות הם עשו עבודה מאוד טובה. חוץ מזה אני חושב שצריך להגיד את האמת, לפי הנתונים שמוגשים לנו כרגע לוועדה אפשר להגיד שהמדינה מצאה שואבי מים וחוטבי עצים. זאת אומרת לא היה צריך את החלטת הממשלה, את החקיקה הזו, כדי שציבור עולים ימצא את עצמו מתפרנס בעבודה, הם היו מגיעים גם ככה לנקות את משרדי הממשלה, הם היו מגיעים גם ככה להגיש את הקפה במשרדי הממשלה והם היו מגיעים גם ככה לאבטח בכניסה בבתי החולים, בשביל זה המדינה לא צריכה להעביר החלטות ממשלה. מה שאנחנו רואים כאן זה פשוט אחיזת עיניים מוחלטת.
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
יכול להיות שהמדינה לא צריכה להתערב כי אנשים היו מוצאים גם פרנסה. אני רואה כרגע, בשנים האחרונות, בתקופה האחרונה לפחות, בגלל שיש גוף שמתכלל את זה במשרד ראש הממשלה, עכשיו מוציאים אנשים לתעסוקה, יש תכניות ויחד עם זאת ללא סנקציה החוקים האלה, כמו שאמרת, אדוני היושב ראש, הם לא יכולים להועיל לאף אחד. יגישו את הדוחות האלה כל שנה, כל דיון, שום דבר לא יקרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הכי יפה זה המשרד לשוויון חברתי, שהוא צריך להיות הכי הרבה, הוא אפס אחוזים. אתה הבנת את זה?
היו"ר דוד ביטן
¶
פיתוח ופריפריה, אפס אחוזים. שם גם צריכים להיות הרבה. אני לא מבין את זה, באמת אני לא מבין.
היו"ר דוד ביטן
¶
הנה, תסתכל, משרד הבריאות, ששם צריכים את חוטבי העצים, יש להם 2.2. אני מדבר על העולים החדשים עכשיו. תיירות, שגם צריכים, 1.8. כל השאר אפס, 0.4, 0.6. תהיו רציניים, באמת.
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
אדוני היושב ראש, ה-2.2 האלה גם במשרד הבריאות, זה לא שהמדינה עודדה אותם, הם קולטים כי הם צריכים אותם דרך כוח אדם, דרך גוף שלישי שמעסיק אותם. כל מה שאני עושה בתקופה הזאת זה ללמוד את זה. כל מה שאני עושה זה ללמוד את התפקיד שלי בתקופה האחרונה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל עם כל הכבוד הם לפחות צריכים ליישם את החוק הזה בצורה רצינית. לא יכול להיות שהם יהיו בדוחות אפס אחוז, לא בא בחשבון.
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
יותר מזה, אני רוצה לדעת כמה בכירים יש יוצאי אתיופיה במשק, בתאגידים, בחברות הממשלתיות, במשרדי הממשלה? מה זה מעט?
שלומית אבינח
¶
גדי, אמרתי, עם רשות החברות אנחנו נקיים דיון נפרד כי הבעיות שם שונות. אמרתי, יהיו שלושה דיונים.
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
אני רוצה לדעת כמה אנשים יש בתוך נציבות שירות המדינה, בתוך הגוף עצמו, בתוך משרד נציבות שירות המדינה, לא החוצה, כמה בכירים יש במשרד, בתוך נציבות שירות המדינה. כמו שהיה בשוויון חברתי אפס - - - אני יודע שאתם עושים עבודה טובה, אבל חשוב לנראות להנגיש את זה לציבור. אנחנו לא יכולים להיות במקום הזה. בעיניי, נקודת האור בשנים האחרונות שאני ראיתי, וזה גם בגלל החלטת הממשלה, המטה לשילוב יוצאי אתיופיה, שאני יודע שהם עושים עבודת קודש וגם שם אנחנו צריכים לעשות תיקונים.
הייצוג ההולם הזה אמור להיות המינימום הנדרש מחברה להעסיק אנשים מהמוצא, לא המקסימום. זאת אומרת מישהו בעיריות, יש להם עובדים, רובם הגדול בניקיון, בא עורך דין או רואה חשבון להגיש מועמדות למשרה, אומרים לו: אדוני, יש לנו מספיק אתיופים בעבודה, למרות שהוא בכלל עונה על כל הדרישות יותר מהמועמדים, יכול להיות שגם לא, לא צריך לקבל אותו רק בגלל שהוא אתיופי, אבל יש לו יכולות, אם יש לו יכולות הוא לא צריך להידחות מהמשרה רק בגלל שיש חמישה-שישה עובדים בניקיון אצלו בעירייה. זה פשוט אבסורד.
לכן אני שוב אומר, לא סתם פתחתי ואמרתי זה שמה שקורה כאן זה הפכו ציבור שלם לשואבי מים וחוטבי עצים בעל כורחו וזה מה שקורה. בואו נעשה חשיבה. אם אנחנו מקבלים נתון, כאילו הוועדה הזו תעביר את זה כמובן מאליו, בואו, זה קבוצת - - -
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
שאנחנו באים להעביר את זה הלאה, אז חבל על הדיון. אם המטרה היא באמת לשלב תיעזרו, תיתנו. אני יודע שטלל עברה עשרה משרדים שהיא מפקחת, לא יכול להיות מצב שלפחות בעשרה המשרדים המובילים שבהם יש להם אנשי חינוך, עורכי דין, בעלי מקצוע, שהם יוכלו להיכנס. בוועדים, יהיה דיון על הנושא הזה, אבל לפחות בשירות הציבורי, אין לי מילים להגיד, מה שאנחנו רואים זה פשוט קרקס.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
תודה רבה. מיכל קוטלר וונש. אני רק אומר קודם כל שבעיניי זו זכות גדולה לשבת בוועדה הזו, להיות כאן יחד איתכם כמי שבעצמה עלתה ארצה כחיילת בודדה לבד ואחר כך העלתה ארבעה ילדים קנדים בהמשך לארץ. אני חושבת שהנושא הזה הוא חשוב מאין כמותו, אני רוצה לעשות זום אאוט ולקשר אותו לנושא הספציפי שאנחנו מדברים עליו היום, מדינת ישראל, באמת, היות שאנחנו קוראים לזה עלייה וקליטה, אנחנו פשוט מסיטים את הזווית מהדבר הכי חשוב והוא השילוב.
השילוב, העובדה שאנחנו לא עוסקים בשילוב באופן הראוי הזה הוא לרעת כולנו, זאת אומרת אני חושבת שכל הדיון פה צריך לעסוק בטובתה של מדינת ישראל, כלל אזרחי מדינת ישראל, ולא טובתם של העולים החדשים שלכאורה אנחנו פועלים כדי לקדם אותם. אני חושבת שכל הזווית הזאת היא קריטית לשנות את הדבר הזה, אנחנו מאבדים כוח אדם ראוי וחשוב שנמצא, לא משנה אם זה עולים ממדינות דוברות אנגלית, צפון אמריקה, שמצליחים בסופו של דבר במיזמים עסקיים וחברתיים, אבל אינם תורמים את תרומתם הייחודית והחשובה במגזר הציבורי והפוליטי. דוברי הצרפתית כנ"ל. אני חושבת שפה צריך לעשות עבודת כמעט חינוך מחדש או אתגור הפרדיגמה שמנחה אותנו מזה תחילת קיומה של החשיבה על עלייה וקליטה ומהו תפקידה, כיוון שזו טובתה של מדינת ישראל. כולנו יוצאים נפסדים מהאפשרות של העולים החדשים לתרום בכל האתגרים שכיום מאתגרים את מדינת ישראל, לרבות בנושאים קשים כמו דת ומדינה וכו' וכל מיני נושאים שבאמת הקול שלהם נעדר מהשיח.
עכשיו לנושא עצמו. בזום אין, כיום בפועל, ופה אני מדברת אלינו, גם אלינו שיושבים סביב השולחן הזה בצד הזה של הכנסת, נאה דורש נאה מקיים, אני יכולה לומר שבין העוזרות שלי יש לי אחת דוברת אנגלית מבין ארבעה עולים חדשים שנמצאים כעוזרים בכנסת ישראל היום. אחת מבין ארבעה, ואני אומרת סטטיסטית זה לא בא בחשבון. זה רק עניין של חינוך מחשבתי ובאמת נאה דורש נאה מקיים ולהבין את התרומה האדירה של הדבר הזה.
ובנוסף הנטל הבירוקרטי שאנחנו משיתים על העולים החדשים מכל המדינות וכמובן שאני לא רוצה להתמקד פה במדינות מסוימות, אבל הנטל הבירוקרטי מבחינת נציבות שירות המדינה, אפילו בהקשר אנקדוטלי, כדי להכיר בתארים מחו"ל אוניברסיטת קולומביה לא נחשבת כמו אוניברסיטת בר אילן וצריך עכשיו ארבעה חודשים כדי לאשר את התארים, כדי לזכות מנציבות שירות המדינה לשכר שמגיע לכל עוזר בכנסת. אני חושבת שצריך לשים דגש על הנושאים הבירוקרטיים, אבל באמת מתוך הבנה ותפיסה שזוהי טובתה של מדינת ישראל.
שוב, בכל מקום אני אומרת, זאת בעיניי בין הוועדות החשובות שיש בכנסת ובאמת אפשרות לשתף פעולה עם כלל העולים החדשים במדינת ישראל מכלל המדינות, לרבות יוצאי אתיופיה, שחשוב מאוד לשלב אותם בחברה. מתוך הדבר הזה, אגב, לשנות את התפיסה התודעתית שחברי גדי מתייחס אליה והיא חשובה מאוד, כיוון שהיא גם תפיסה עצמית שמפחיתה, שמחלישה בסופו של דבר. יושב פה גם בשולחן עולה חדש מברית המועצות לשעבר ובסופו של דבר כל העולים החדשים, המבטא שלי לא נשמע ככה, אז יש לי את הפריבילגיה הזאת, הוא לא נשמע ככה ושירתי בצבא וכו' וכו', אבל בסופו של דבר כלל העולים החדשים נמצאים תמיד בעמדה של הצדקה עצמית ובאמת חייבים לשנות את הפרדיגמה הזאת. תודה.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
שאלת הבהרה לגבי הנתונים, בשנת 2019 הועסקו בשירות המדינה 960 עולים חדשים, כלומר התחילו את ההעסקה או שזה סך הכול? מסך הכול, אמרנו 3.5% מתוך האוכלוסייה, שזה 200,000, 300,000, 960? האם ניסיתם לעשות עבודת מטה מה הסיבות שאנשים לא מגיעים מלכתחילה?
מור ברזני
¶
אנחנו נמצאים בעיצומה של עבודת מטה יחד עם משרד העלייה והקליטה להבין מה סיבות השורש, מה הם החסמים ומה צריך לעשות כדי להסיר אותם להשתלבות מיטבית של עולים חדשים בשירות המדינה.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
כי ב-12 שנים, אני אומר את זה מניסיון שלי אישית, ב-12 שנים אפשר להשלים צבא, אפשר להשלים קבע, אפשר להשלים שני תארים - - -
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
אז יכול להיות שבגלל ההגדרות אם יש בעיות כאלה ואחרות – אני גם לא יודע למה ההגדרה הזאת של 12 שנים, האם אפשר לחשוב אולי להגדיל את ההגדרה הזאת ל-15 שנה? אם 12 שנה זה לא מספיק.
מור ברזני
¶
הבעיה בהגדרה שמי שמוגדר עולה חדש לטובת קבלת הזכויות שלו בשירות המדינה, כאוכלוסייה שזכאית לייצוג הולם, זה בעצם שני תנאים מצטברים, מי שעלה בהיותו בגיר וטרם חלפו 12 שנים מיום עלייתו. הסיפור של מי שעלה בהיותו בגיר הוא מיותר.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אני רק אוסיף בעניין הזה, יש עניין, ואני מסכימה עם מה שנאמר, עניין של התאמה לפי כל קהילה וצרכיה.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא, אבל אם הוא עלה בגיל 13, חמש שנים עד שהוא נהיה בן 18 ואז זה מוריד מהמכסה. אז לצורך העניין או - - -
מור ברזני
¶
יחד עם הייעוץ המשפטי שלנו, של הנציבות ושל משרד ראש הממשלה, פועלים כדי לתקן את הגדרת החוק.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
שוב, למה לא להרחיב את זה לעד 15 שנה, למשל? כי אם אמרת שההגדרות האלה בעייתיות אז למה לא להרחיב את זה, אם 12 שנה זה לא תקופה מספיקה?
היו"ר דוד ביטן
¶
זה מיותר, כי זה דווקא לרעת העולים. בוא תבין דבר אחד, יש עולים שהם 20 שנה בארץ, נגיד, הם נקלטים לעבודה באופן רגיל. למדו באוניברסיטאות, הכול, נקלטים לעבודה. ברגע שאתה משנה את התאריך אתה פוגע בעולים, אתה לא עוזר להם, למה? כי האחוז יהיה יותר גדול למרות שזה לא אמיתי, כי אני מעדיף שעולה שהוא ארבע שנים בארץ - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל אלה שצריכים את העזרה זה אלה שעכשיו עלו, לא אלה שנמצאים 15 שנה בארץ, ואתה רוצה להגדיל את התאריך, זו טעות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אני אומר לך, השנים זה בסדר, אין בעיה. הבעיה באמת זה ההגדרה של מי שעלה בהיותו בגיר.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
למה יש הבדל? היית פעם חבר בוועדת מכרזים? למה יש הבדל בין עולה מאתיופיה לעולה ברוסיה בקבלה לעבודה ובהגדרת - - -
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אני מציע לך, אני הייתי בעיריית ירושלים, היו שם 15,000 עובדים, בוא תבדוק כמה עולי ברית המועצות קשה להם להתקבל וכמה לעולה מאתיופיה קשה לו להתקבל ואז בוא נראה - - -
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
לא רק זה, את יוצאי אתיופיה ילידי הארץ לא מקבלים לעבודה, עזוב עולים חדשים. את ילידי הארץ.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב ראש, על אף התביעה המשפטית אני רוצה להצטרף למה שאמרת, אבל אני רוצה גם להגיע לרמה הפרקטית. שאלת שאלה אמיתית את עורכת דין מור ברזני, איזה כלים יש לממשלה בסופו של דבר - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אני רוצה להסביר לך. אין פה הטעיה, אבל הכלים מצויים בידי נציב שירות המדינה ואני רוצה לראות, הם יכולים לעשות שימוש בכלים, לא צריכים שינוי של החוק ולא כלום.
יצחק פינדרוס (יהדות התורה)
¶
דוד, אני רוצה להצטרף למה שאמרת, אבל אני רוצה להציע איזה שהיא הצעה. אתה גם בא מרשות מקומית וגם אני בא מרשות מקומית ואנחנו ישבנו מספיק בוועדות מכרזים ואנחנו יודעים איך הן נראות ולכן, לדעתי, אני הייתי הולך לסוף, לדוח שהביא פה מרכז המחקר והמידע, הממ"מ, לנושא של השתתפות יוצאי אתיופיה בתכניות הכשרה ייעודיות. הפתרון, לטעמי, הוא – שם זה אנחנו, זה הממשלה, זה לא אתה כבר מחכה לאותה רשות מקומית, או לאותו שר או לאותו איש נציבות שירות שיושב שם בתוך זה, זה אתה יכול להחליט היום, שאתה לא יוצא לתכנית הכשרה, לא לצוערים ולא לעמיתים ותמצא פתרונות בלי לשלם אחוז גבוה, לא 3%, לא 2%, אלא אחוז גבוה יותר בשביל שבסופו של דבר- - - כי מה קורה? כי בסוף הצוערים האלה מסתובבים במסדרונות בעירייה, מתחבבים על חברי ועדת המכרזים, אל תקשיב, אני בחסינות, כן? נמצאים בתוך ה – לא, בתוך עמי אנוכי יושב, מכיר אותם מנהל המחלקה, מכיר אותם מנהל האגף, ראה אותו פעם-פעמיים בארוחת צהריים ואז הוא מגיע למכרז, הרבה יותר קל לו.
אם אתה עכשיו אומר לו
¶
תקשיב, אני אתן לך אקדח, אם בסוף שנה לא עמדת ביעדים, אז הוא מושיב את היועץ המשפטי שלו להסביר למה הוא לא עמד ביעדים כי זה היה ייעודי והיה צריך את הדבר הזה. אם אתה תכריח אותו בזמן שאתה עושה צוערים לשלטון המקומי, כי גם שם יש את זה, צוערים בכלל לשירות המדינה, עמיתים בכירים, אתה אומר שאין לך עמיתים בכירים? תמצא, תקל קצת, גם מי שלא הכי בכיר יכול להיכנס לקורס הזה. לקורס, זה הרי אתה עובר את התהליך הזה, תיכנס לקורס הזה של עמיתים בכירים ואז אם אתה שם, משם אתה יכול לחייב, אתה יכול לעקוב ואתה יכול לחייב, אתה לא צריך לחכות, לא לתקציב המדינה ולא שאישרת תקנים, שם תחייב להכניס אחוז יותר גבוה.
דרך אגב, אני חושב על כל האוכלוסיות ואמרת נכון שזה לא פה הדיון על האוכלוסיות החרדיות, גם באוכלוסיות החרדיות הדבר הזה יחסית שיפר את המצב, הצוערים החרדים בשירות המדינה. הסיפור הזה שיפר, אני חושב שגם לאתיופים זה צריך להיות, גם לכל שאר העולים ולכל האוכלוסיות שאתה רוצה לשלב, תקפיד על הדבר הזה.
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
היא דיברה ושמעתי, אבל אני רוצה להוסיף משהו. דבר עובדתי שקורה בשטח, בחברות ממשלתיות כמו למשל נתב"ג, חברת חשמל, בנמלים, בכל המקומות האלה לוקחים חבר'ה מהקהילה - - -
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
אין בעיה, שנייה רגע. יכול להיות שזה לא, אבל בכל מקרה אני אגיד את זה ליושב ראש גם לדיונים הבאים. לוקחים את האנשים האלה, אחרי ארבע שנים, בזמן שהם אוטוטו אמורים להיות קבועים בחברה הם מוציאים אותם, מה הם עושים? מביאים אתיופים אחרים. פשוט מאוד.
היו"ר דוד ביטן
¶
האמת שמנהלת הוועדה העירה לי הערה שהיא מאוד מאוד נכונה, כל הכבוד, תיכף אנחנו נתייחס אליה, לגבי תנאי הסף.
עוד חבר כנסת רוצה לדבר? זהו?
מור ברזני
¶
אפשר לעבור על המצגת במהירות, הרבה מהנתונים שהוצגו פה הם נתונים שהם פשוט לא נכונים. אני חושבת שכדאי ש - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, הח"כים יכולים לטעות, אבל הם אומרים מהניסיון שלהם. אני מציע, לפני המצגת, בואי ניכנס רגע לתוך העניין.
מור ברזני
¶
אני כן ארצה להציג, אדוני היושב ראש, דיברת על מה הנציבות עושה, אני כן ארצה להציג את מה אנחנו עושים, מה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אז לפני זה. כשאת מציגה את המצגת תעשי את זה בסוף, למה? אני רוצה שניכנס רגע לתוך העניין. ברור לי לגמרי שלא עומדים ביעדים, אין ויכוח על זה, לכן מה שחשוב זה איך פותרים את הבעיה. כאילו עוד 20 איש, פחות 20 איש, היום בפועל, זה לא מספק אותנו, לכן המצגת לא יכולה לעזור לנו, גם אם הנתונים שהם אמרו לא נכונים כי יש לנו פה את הממ"מ - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
בינינו, הם יודעים את הנתונים, אנחנו לא. מה, עשית על זה עבודה סמינריונית באוניברסיטה?
אווקה זנה
¶
אני עורך דין אווקה זנה, ראש היחידה למאבק בגזענות במשרד המשפטים. למעשה במשרד המשפטים זו יחידה ממשלתית שעוסקת ומטפלת בכל היבטי האפליה במשרדי ממשלה, אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם כל הגורמים הרלוונטיים, כולל החברה שלי מור ברזני, שנמצאת שם, ואנחנו די עוקבים אחרי הנתונים ואני אשמח להגיד כמה מילים.
ברשותכם, קודם כל אנחנו עוסקים היום בנושא של ייצוג הולם לעולים ובכללם בני העדה האתיופית. דיברה קודם הדוברת הנכבדה לגבי שינוי הפרדיגמה, אני חושב שכריכה של יהודי אתיופיה באשר הם ועולים זה משהו שצריך לחשוב עליו שוב ולנסות לראות באמת אם מקיימים דיון בנושא של עולים אז צריך להגדיר באמת מי העולים ולעסוק בעולים ולקבל נתונים לגבי יוצאי אתיופיה שהם עולים, ולא עולי אתיופיה או יוצאי אתיופיה באשר הם.
אווקה זנה
¶
זה ככה כהערה מקדימה. כל הנושא הזה של ייצוג הולם בעיניי, אנחנו כמובן רואים קשר בין גזענות ואפליה על רקע גזענות לבין אפליה בתעסוקה. נציבות שירות המדינה מכירה את הנתונים, מכירה את העמדה שלנו, אני חושב שבשנים האחרונות ותקופה ארוכה, לפחות אני בתפקיד הזה שלוש שנים ואני אומר את זה, צריכים לעבור מספירת ראשים לספירת משרות איכותיות שיש בהן אופק. לצורך העניין אם לפני שלוש שנים הממשלה או הוועדות הרלוונטיות היו מגדירות מספרים לתפקידים ניהוליים או לתפקידים בכירים, לתפקידים בעלי אופק, שיכולים להשפיע ולהוביל לשינוי בתוך המערכת אז יכול להיות שהיום היינו במצב שונה. חבר הכנסת יברקן שאל קודם כמה עובדים בכירים בשירות המדינה יוצאי אתיופיה, אני אוכל לומר לכם שמדובר בכשניים וחצי, אני אחד מהם, יש עוד אחד במשרד לשוויון חברתי, ברשות למעמד האישה ועוד סגן אלוף במילואים שהוא ממלא סגן מפקד מחוז דרום בכבאות והצלה.
אתם מכירים את הנתונים וכולם מכירים את הנתונים, ככל שרואים גם בנתונים משרות איכותיות, משרות ניהוליות, יוצאי אתיופיה כמעט שלא נמצאים שם. את זה חשוב לומר באחוזים מוחלטים לצורך העניין, תראו את הנתונים לגבי אחוזים בדרג בכיר, אם אנחנו מדברים בסטטיסטיקה או באחוזים אנחנו באפס אחוז, אבל במספרים מוחלטים אז זה כשניים וחצי אנשים.
צריכים להבין שאנחנו יושבים, ואני חושב שאחת ההחלטות החשובות שהוועדה הנכבדה יכולה להוציא זה שמעתה והלאה ייצוג הולם נבחן בקשר לתפקידים איכותיים, לתפקידי אופק, במשרות עם תקן קבוע, ובשנה הבאה כשאלה יהיו הנתונים אתם תראו שבאמת המצב הוא הרבה יותר עגום.
את כל זה אני אומר מתוך הבנה ברורה, ואני יודע שגם נציב שירות המדינה מאוד מחויב לנושא הזה וגם מנהלת אגף גיוון תעסוקתי, מור ברזני, מאוד מחויבת, אבל צריכים פה לקבל החלטה ממשלתית שהוועדה יכולה להוביל אותה כדי לפרוץ את המעגל הזה כי בעוד כמה שנים אנחנו נחזור לעוד מצב שבו חבר הכנסת גדי יברקן אמר קודם, שבכל ועדה דנים באותן בעיות ובסוף אנחנו אומרים ביחידה למאבק בגזענות שאנחנו קיימים כדי למגר את הגזענות ולא כדי לנהל אותה, ואני מציע שבאמת ננסה לבדוק איך אנחנו ממגרים את האפליה בשירות המדינה כי זו תוצאה של אפליה. זו תוצאה של אפליה ברורה, בוודאי כשמדובר ביוצאי אתיופיה והאפליה היא על רקע צבע עור, צריך לומר את הדברים בצורה ברורה מאוד.
משפט אחרון, יש כמה אפשרויות לתקן את זה. האחד, מה שעשו בעבר ביחס לנשים. חוק שירות המדינה (מינויים) - - -
אווקה זנה
¶
אני רק רוצה לומר שצריך להזכיר שחוק שירות המדינה (מינויים), סעיף 15, שקבע את ההעדפה המתקנת תוקן בגלל שנשים התקשו מאוד להיכנס לשירות המדינה ואני חושב שהדבר המשמעותי שעשו כדי לייצר את השינוי הזה ביחס לנשים זה שקבעו בנהלים שבוועדת מכרזים יהיו לפחות 50% נשים בוועדה, ככה שינו. גם פה צריך לחשוב איך מייצרים מצב שבו בוועדות מכרזים שבהן יש קבוצות זכאיות קידום, אני מדבר על חמש הקבוצות, ערים, אנשים עם מוגבלות, חרדים, יוצאי אתיופיה וכן הלאה, שיהיו בוועדות מכרזים, בטח ובטח לתפקידים בכירים, 50% מהוועדה יוצאי אתיופיה.
אווקה זנה
¶
או ערבים, או חרדים וכן הלאה. זה בלתי אפשרי, כי לא ייצרו את - - - ואין אנשים בכירים שמתאימים לתפקידים האלה. אז אני אומר, ואני מסיים בזה, אני אומר שיש חוקי שוויון - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל יש ערבים ויש חרדים, איך יעשו? מה, רק שלהם? חמש, חמש, חמש, חמש? נו באמת. זו הצעה לא ישימה.
אווקה זנה
¶
רק משפט אחרון ואני אסיים בזה. החוקים, חוקי השוויון, מדינת ישראל והכנסת חוקקו חוקי שוויון חשובים, היישום רחוק מ - - - (הקשר נותק).
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, תודה. תעשו את זה שאפשר לנהל דיאלוג, אם לא, אין טעם, אני לא אעלה אף אחד, אני אומר לכם את האמת. אני לא אעלה אף אחד, לא יכול להיות דבר כזה שאי אפשר להשחיל מילה, אף חבר כנסת, אף אחד לא יכול לדבר. אם בא לו לשמוע הרצאות, זה לא המטרה שלי בוועדה לשמוע הרצאות, לא משנה של מי.
ההצעה שהוא הציע היא לא רלוונטית, היא לא הגיונית ולא סבירה, לשים חמישה מתוך עשרה יוצאי אתיופיה, אין רק שוויון של אתיופים, יש שוויון של עולים חדשים, של חרדים, של ערבים, זה בלתי אפשרי, זה לא פותר לנו את הבעיה. נשים זה משהו אחר, זה משהו כללי.
מור ברזני
¶
אז בעצם לפני שנתיים הוקם האגף לגיוון תעסוקתי, נציב שירות המדינה הגדיר את הסוגיה של גיוון תעסוקתי כאחד מהיעדים האסטרטגיים של שירות המדינה בשנים שהוא יהיה הנציב.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא אוהב את העניין הזה של הסיסמאות, עזבי. מה עשו, כמה קורסים עשו, כמה הכשרות עשו, את יכולה להגיד לי?
מור ברזני
¶
אני יכולה לומר שבשנתיים שחלפו מינינו והכשרנו למעלה מ-70 ממוני גיוון שנמצאים בכל אחת מהיחידות ובונים תכנית ייעודית לכל משרד.
מור ברזני
¶
שנייה אחת. עושים הכשרות לסמנכ"לי משאבי אנוש ובכלל לגורמים משפיעים בשירות המדינה. אני רוצה לומר שנעשית עבודה רצינית, מעמיקה ואני רוצה להפריד את הדיון בין יוצאי אתיופיה לעולים חדשים. באמת ביחס ליוצאי אתיופיה שירות המדינה עומד ביעד, אם אנחנו מסתכלים במבט על, אבל מדאיג אותנו מאוד שכשאנחנו מסתכלים על מתחי הדרגות השונים אנחנו רואים ייצוג יתר דרמטי בדרג הזוטר ביותר.
היו"ר דוד ביטן
¶
טוב. אני רוצה לדעת ממך מה הסנקציות שנציב שירות המדינה יכול להטיל על משרדי הממשלה שלא עומדים ביעד. לא מה החוק, אני חושב שהסנקציות נמצאות בידי הנציב, לא בידי החוק. תגידי לי מה הסנקציות.
מור ברזני
¶
החוק הקנה לנציב את האפשרות, זה נשק יום הדין, מה שנקרא, כמו שאמרת, להקפיא את התקינה - - -
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
בסדר, זה אמירה, אתם כאילו עושים צחוק מהעבודה. אתם רוצים לשלב את העולים, אתם רוצים לשלב את האתיופים, אתם רואים לשלב את ה - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
הם לא מספיק טובים, אבל בשביל זה עשינו את הדיון, לא? כי הנתונים לא מספיק טובים, מה אתה רוצה?
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל זה מה שמפריע לי, זה התכניות שנכתבות והיעדים האסטרטגיים, אנחנו צריכים לדבר על תכלס, תכלס אין.
מור ברזני
¶
אני מדברת תכלס. אדוני היושב ראש, אני מדברת על מעשים תכלס. מעשים תכלס, אנחנו הולכים לפעול גם בדרך שדיברת עליה וגם לחזק את הקשר עם השטח.
מור ברזני
¶
אני רוצה לומר שביחס ליוצאי אתיופיה אנחנו פועלים לא על הכמות, על האיכות, זה המיקוד שלנו וספציפית במשרדי הממשלה כי זה המקום האסטרטגי שבו הם צריכים להיות. ביחס לעולים חדשים, עולים חדשים משתלבים בצורה משמעותית ויפה, כלומר אין לנו ייצוג יתר בדרג הזוטר כפי שנאמר פה, זה לא נכון, מי שנכנס משתלב בתפקידים מקצועיים ובתפקידים בדרגים גבוהים.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא, סליחה, סליחה, סליחה. אתם מציגים את זה באחוזים, גם באחוזים זה לקראת ה - - -
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
במספרים זה 960 איש מתוך 200,000, זה אומר את הכול, לכן האמירה שזו השתלבות יפה בדרג ה - - -
מור ברזני
¶
רגע, כמו שאמרתי ליושב ראש, בעניין הזה נציב שירות המדינה צפוי להגיע לממשלה ולהמליץ על יעד גבוה, כי ברור שאנחנו - - -
טלל דולב
¶
מטעם מנכ"ל משרד ראש הממשלה, של פעולות המשרדים לשילוב יוצאי אתיופיה בהחלטות ממשלה שהתקבלו מ-2015 עד 2017. במסגרת הזאת אנחנו גם עובדים עם נציבות שירות המדינה ועם כלל המשרדים האחרים בסוגיות שונות.
אני רוצה מבט לרגע טיפה יותר רחב כי אני חושבת שהבעיה בשירות המדינה, ואחר כך אנחנו נראה אותה גם ברשויות המקומיות וגם בחברות הממשלתיות, היא לא רק בשירות המדינה, הרשויות המקומיות והחברות הממשלתיות. אם אנחנו מסתכלים על אוכלוסיית יוצאי אתיופיה אנחנו רואים שיש בעיה של חוסר מימוש פוטנציאל תעסוקתי ביחס לרמות השכלה ובתפקידים שנקלטים בכל החברה הישראלית. אני חושבת שמהבחינה הזאת מצד אחד הדיון הזה הוא הרבה יותר חשוב, כי שירות המדינה צריך להיות מוביל, מצד שני צריך לראות את הדברים בהקשר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא מבין את זה, משרד ראש הממשלה, אתם רק עושים בדיקה של מה קורה? מה אתם תכלס - - -
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
כמה עולים חדשים שהצהירו שהם בעלי מקצוע, לא משנה מחבר העמים, מצרפת, שעלו, שהצהירו איך שהם נקלטו שהם רופאים, עורכי דין, בעלי מקצוע ומתוכם שולבו בתעסוקה?
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
מה אני בא להגיד הפוך על הפוך? כמה בעלי מקצוע, למשל רופאים, מהנדסים או עורכי דין, אנשים שאפשר לעשות קורס מסוים פה בארץ, באוניברסיטה, כדי שהם יוכלו להמשיך באותו מקצוע שהם עסקו באותה מדינה שממנה הם עלו, כמה מתוכם התקבלו לשירות המדינה? זו השאלה.
מור ברזני
¶
אני לא יודעת אפילו איך בכלל לנתח את הנתונים האלה. אני יכולה להגיד לך משהו אחר, שביחד עם משרד העלייה והקליטה, כמו שאמרתי, אנחנו עושים עבודת מטה מעמיקה כדי לוודא שיש לנו מימוש של הפוטנציאל של העולים החדשים כי ברור שהם במקצועות עם פריון גבוה, אנחנו רוצים אותם בשירות המדינה וכמובן במשק, אנחנו עושים את עבודת המטה כדי לוודא שיש רצף בעלייה ובקליטה שלהם בשירות המדינה בהתאם לתפקידים שברור ששירות המדינה חסר אותם, אם זה רופאים ואם זה מהנדסים ואם זה מקצועות פרא רפואיים, אנחנו בדיוק את הדבר הזה רוצים לעשות.
מרב תורג'מן
¶
כדי להשלים את הנושא שאתה מדבר עליו, וכבר דיברנו על זה קודם, הסיפור הזה של המרת תארים, הם מגיעים עם איזה שהוא תואר שהוכר במדינת המקור שלהם וכרגע הם צריכים להמיר את התואר שלהם כדי שהוא יוכר במדינת ישראל ואז להשתלב בשירות הציבורי.
מרב תורג'מן
¶
אדוני היושב ראש, זה לא קורה בפועל וצריך ליצור את התשתית הזאת שמאפשרת להם קודם כל להמיר את התארים.
היו"ר דוד ביטן
¶
יש לנו למשל עולים מצרפת, הם חוזרים לצרפת. בא בן אדם רופא, לא יכול לעבוד, באה אחות, לא יכולה לעבוד. זה משהו לא רציני.
מרב תורג'מן
¶
במשרד העבודה יש אגף להמרת תארים שהוא עובד בשיתוף עם המועצה להשכלה גבוהה ואני חושבת, אדוני, שזה נושא לדיון בפני עצמו.
היו"ר דוד ביטן
¶
רק התחלנו את הנושא, יש לנו עוד כמה פגישות בעניין הזה. אז גם נראה את המצגת, אם את רוצה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא אוהב מצגות, שתדעי לך, בלי קשר. רואים את המצגת, מה אני אגיד לך? אני שונה באופי שלי בעניין הזה.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אני רציתי להוסיף, הדיון בתארים הוא קריטי ואני חושבת שראוי לקיים אותו. עולי צרפת, אתה צודק, הם כבר לא - - -
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אני רק רוצה לומר, עולי צרפת כבר לא מגיעים. זה לא שהם חוזרים, הם כבר לא מגיעים מראש ומאוד חשוב להבין דווקא תחת הזדמנות הקורונה, כמו שאני אוהבת לקרוא לה, בהקשר הזה הספציפי של עלייה וקליטה, להתכונן מבעוד מועד כיוון שיש גל של מתעניינים ואלא אם כן נסדיר את הדברים וננגיש את המידע, את ההיגיון המסדר מאחורי הדברים, אבל גם ננגיש את המידע דרך כמובן הארגונים הקיימים, אבל הקהילות עצמן, כדי שניתן יהיה לשקול להסדיר את זה מבעוד מועד, טרם עלייתם ארצה, כדי להבטיח את ההשתלבות הראויה. אני חושבת שאנחנו צריכים להתייחס לזה - - -
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אתה צודק, אני מקבלת, אתה מנוסה הרבה יותר ממני, אדוני היושב ראש, בכלים הפרלמנטריים הראויים ואני אשמח - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אני אגיד לך מה. אני לא מחפש פה לקבל קרדיט אישי, אנחנו נציג כמה הצעות חוק מטעם הוועדה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני יודע, אני מכיר את זה, אבל אנחנו נעשה את זה מטעם הוועדה על מנת שהקרדיט יהיה של הוועדה ושל כל החברים בה, אנחנו נגיש כמה הצעות, פעם אחת נרשום את זה על שם חבר כנסת כזה, פעם אחת על שם חבר כנסת אחר, אבל זה יהיה מטעם הוועדה שכולם חתומים עליה. רק ככה נוכל לקדם את העניין צ'יק צ'ק.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אדוני היושב ראש, כן רציתי לחדד את הנושא הזה, אני חושבת שיש בהילות בפעילות בנושא הזה בחודשים הקרובים אל מול אתגר או משבר הקורונה העולמי. אני חושבת שצפוי לנו גל של עולים חדשים פוטנציאליים שיכולים – אם אנחנו מדברים על אתגרי המשק מבחינה כלכלית וההכרח לדאוג לצמיחה יש פה הזדמנות ואנחנו עלולים להחמיץ אותה.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
כמה מילות סיכום בהמשך לעורכת דין ברזני. אמרת לי להשוות את כמות העובדים, אז מטבלה מספר 9, התפלגות העולים החדשים בדרגי התעסוקה, נכון שבדרג הניהול המקצועי המספרים דומים, בדרגי הביניים ובדרג הבכיר הנפילה היא איך אומרים היום? אקספוננציאלית. בתכנית לקורס צוערים ובתכניות בכירות אפס בחמש שנים, אפס צוערים עולים או יוצאי אתיופיה. זה לא יכול להיות. לכן המספרים המוחלטים בעיניי כאן זה פשוט כישלון טוטאלי. יכול להיות שבגלל המכרזים – אגב, גילוי נאות, אני גם ניגשתי כמה פעמים בעברי למכרזים, אז יש סעיפים על גבי סעיפים על גבי סעיפים ולפעמים ב-12 שנה אי אפשר להשלים את כל הדרישות, דרישות ניהול, דרישות זה, דרישות זה, אי אפשר, פשוט אי אפשר, לכן - - -
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
אם יש פתרון מעשי לתת עכשיו, מצוין. אבל, שוב, אני לא אומר עכשיו להגדיל - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
ההיפך, אתה פוגע. כי אז אני מבטיח לך שאם אני אשנה את זה ל-20 שנה הנתונים פה יהיו 7%. אז מה עשית בזה?
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני לא דורש עכשיו לשנות את הנתונים למען הסטטיסטיקה. מה שאני אומר - - -
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל, אדוני היושב ראש, אנחנו באים בלי עורף משפחתי, אנחנו באים בלי נכסים, אנחנו עובדים קשה ובסוף באים ואומרים לנו שיכול להיות שזה פוגע. אז בסופו של דבר הנתונים האלה מראים שלאורך השנים זה כישלון של המדינה ואני אומר שב-12 שנים האלה 960 איש שהתקבלו, אלה שיש להם 12 שנים מאז שהם עלו, לא יכול להיות. אז אם מדברים פה על גזענות, או שדוחים את דוברי הרוסית על הסף כי הם דוברי רוסית, ואני לא מאמין לזה, או שפשוט התנאים הם לא התנאים הנכונים. זה הכול.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותיי, אני רוצה לסכם את זה. קודם כל אם יש למישהו הערות על הסיכום אז תגידו לי. קיימת בעיה, הנושא לא מיושם באופן משביע רצון, בוא נגיד. יש התקדמות, אני לא אומר שלא, בשנתיים האחרונות, אבל אנחנו צריכים לעשות כמה פעולות על מנת שהדברים האלה ייושמו. קודם כל אני מבקש שהנושא הזה של החלטת ממשלה יהיה כמה שיותר מהר. כמה זמן לדעתך - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מבקש שתבקשי מנציב שירות המדינה שהממשלה כבר במסגרת ההחלטה שלה גם תשנה לגבי האתיופים, לקבל החלטה על סנקציות שהנציב יצטרך להטיל בעניין הזה וגם שתהיה התייחסות לתאגידים ממשלתיים וגם לרשויות מקומיות. בהחלטה. אי אפשר להביא מאה החלטות, תביאו אחת כוללנית, תעשו תכלול יחד עם משרד הפנים ורשות החברות בעניין הזה. תביאו את זה כבר להחלטה כוללת, אי אפשר לתת רק בשירות המדינה, ותתקנו גם את ההחלטה על הנושא של עולי אתיופיה במקרה הזה. חייבים לתת הוראה למי שמטפל בזה במשרד הפנים וברשות החברות וגם אצלכם והממשלה כבר צריכה לתת הוראה איך מטפלים בזה כדי שזה ייושם. לא רק לקבל החלטה על 2.2% ו-4.2%. זה אני מבקש שיהיה כמה שיותר מהר ואם אפשר, למרות שזה לא בסמכות שלנו, שתישלח לנו טיוטה מהעניין הזה לפני שזה מוגש על מנת שנוכל להתייחס ולעזור לכם לקבל את ההחלטה הזו, בין אם באמצעות שכנוע שרים ובין אם באמצעים – יש לנו גם אמצעים תקשורתיים שאנחנו יכולים ללחוץ את הממשלה, לא חייבים כל דבר בצורה מסודרת. זה דבר ראשון.
דבר שני, אני רוצה לקבל מהנציב שיבוא ויגיד לי איך הוא מתכוון ללחוץ על משרדי הממשלה ליישם את זה בצורה מהירה. אם צריך לעשות הקפאת משרות, שיעשה הקפאת משרות. אין דרך אחרת, ברגע שאת מונעת לקבל אנשים בתוך משרד ממשלתי אז הם מיישמים את זה הרבה יותר מהר. תוך כמה זמן את יכולה להביא לנו את הדבר הזה?
היו"ר דוד ביטן
¶
אם היא תבוא בשמו והוא ייתן לנו את זה אז אין בעיה, לא חייבים להריץ כל אחד בעניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
¶
דבר שלישי, אני מבקש שבכל מכרז יהיו שני תנאי סף, תנאי סף אחד כוללני ותנאי סף מופחת לעולים חדשים ולאתיופים. הרי הם לא יכולים לעמוד בתנאי הסף, לכן הם גם לא ניגשים. אם יש תנאי סף שאומר שצריכים שש שנות ניסיון לא תמיד יש להם את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אני מבקש שתיתנו הוראה, תתייעצי על זה עם הנציב, שזה מה שאנחנו היינו רוצים, שבכל מכרז יהיו שני סוגים של תנאי סף, תנאי סף כללי ותנאי סף לעולים ולאתיופים. זאת אומרת שאתיופי או עולה חדש יוכל לגשת למכרז בתנאי סף יותר קלים.
טלל דולב
¶
הבעיה היא לא הפגיעה באיכות המועמדים, הבעיה היא הפגיעה בתפיסת המועמדים על ידי הממונים עליהם. אנחנו צריכים לאפשר - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו מבקשים שתנאי הסף יהיו קלים יותר לעולים חדשים ולאתיופים. זאת אומרת אם יש תנאי סף למכרז יהיה תנאי סף כללי ותנאי סף להם.
מיכל וונש (כחול לבן)
¶
אדוני היושב ראש, אני חושבת שאנחנו נעשה עוול גדול, אני חושבת שתנאי הסף אולי צריכים להיראות אחרת. זאת אומרת זה בזכות ולא בחסד. חשוב פה לשים לב כיוון שאנחנו יכולים לייצר סוג ב'
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא, ממש לא סוג ב', זה מה שנקרא העדפה מתקנת, אם אנחנו כבר מדברים על זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא לכל החיים, אנחנו מבקשים שזה יהיה למשך שנה אחת, כרגע כניסיון, ובואו נראה איך זה מתפתח.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, את לא עבדת בזה. תקשיבי, אני אומר לך, כשאת מגישה מכרז עם תנאי סף מופחתים לפעמים במקום 20 ניגשים 200 ואז הוועדה לא יכולה לעבוד בצורה כזו ולכן הם מעלים את תנאי הסף על מנת שלא יהיו הרבה מועמדים. במצב הזה עולים חדשים לא יכולים לגשת. לכן צריך במקרה כזה לעשות פיילוט שמאפשר את זה ונראה מה יהיה.
טלל דולב
¶
אני מבינה למה אתה מתכוון, אני חושבת שצריך לחשוב איך עושים את זה כדי שזה לא ייצר אחר כך - - -
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
אדוני היושב ראש, אני רק רוצה להסביר את הכוכבית שחברותיי שם מסבירות. אני רוצה לתת דוגמה, למשל מתפנה משרה, יועץ משפטי במשרד ראש הממשלה.
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
דוגמה, הכול בסדר. מחפשים באגף עורך דין ועכשיו מגיע מישהו שניהל עמותה ומבקשים עכשיו מישהו שניהל ועסק בזה, ייצג וכך וכך וכך. מה לעשות, בדרג הניהולי הזה אין מספיק מבני הקהילה, אבל אם מישהו עמד בראש עמותה משפטית והיה מנכ"ל וייצג והיה לו משהו כזה, באופן אישי הוא איכותי בדיוק אותו דבר, פשוט הרזומה שלו, עסק במגזר השלישי ולכן אפשר להתאים את זה בחשיבה בדיוק לאותן תכונות שמנסים ליחס – גם טלל ואני ישבנו לא מזמן, רוצים לתת חשיבה בדיוק על הדבר הזה, אני מציע שנשב, ננסח משהו גם הולם - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל צריך להבין דבר אחד, איך אפשר ליישם את החוק כאשר לפי תנאי הסף שהם כלליים לכלל ישראל כל מי שעושה את זה מתכנן את זה בצורה כזאת שיבואו עובדים כאלה ואחרים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין סיכוי לעולה חדש, אין סיכוי לאתיופי לגשת למכרז הזה בכלל, כי הוא לא עומד בתנאי הסף, אז איך את רוצה שהוא יתקבל לעבודה?
מרב תורג'מן
¶
אני חושבת שהפתרון צריך להיות בייעוד המשרות, יש הרי סמכות לעשות את זה וצריך לבדוק האם יש מספיק משרות שמיועדות לאותן קבוצות גיוון.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה דבר נוסף מה שאת אומרת. אמרנו תנאי סף, ב', היא צודקת לגבי ייעוד המשרות. יבוא כל משרד ממשלתי ויגיד לכם איזה משרות הם מייעדים לעולים חדשים ולאתיופים במהלך 2021-2020, שיבואו ויגידו. אני מדבר כרגע על נציב שירות המדינה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא רואה מצב ששירות המדינה יושב בשקט ומחכה שזה ייעשה מאליו. זה לא ייעשה מאליו, תשכחו מזה, נציב שירות המדינה צריך להקפיא משרות, צריך לייעד משרות, צריך להקטין קצת את תנאי הסף לעולים חדשים, כולל אתיופים, כדי שהם יתקבלו לעבודה. אין דרך אחרת. אם לא תעשו – אני אומר שכשיש בעיה צריך לנקוט לפעמים באמצעים החריגים, אלה האמצעים החריגים. לבוא ולהגיד לי שזה מסוכן, מה זה מסוכן? מה זה מסוכן? לא מסוכן בכלל. אדם הרי מתקבל לתקופת ניסיון.
טלל דולב
¶
עוד פעם, הסכנה היא לא שיתקבלו אנשים לא מתאימים, הסכנה היא איך שמסתכלים על האנשים האלה כשהם מתקבלים.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, מתאימים מאוד. אז תבטלי את החוק. את יודעת מה? תבטלו את החוק, בשביל מה אתם באים ומפקחים על מה? אני לא מבין. תקנו את החוק, לא צריך, שכולם יהיו אנשים מתאימים ונגמר הסיפור.
היו"ר דוד ביטן
¶
כל המשמעות של האיזון הזה זה שהוא לא יהיה מתאים עד הסוף, ודאי שלא, אחרת את באה לוועדה ויושבים שניים, אחד עולה חדש, אחד זה, נו, אז מחליטים לקבל את – תמיד זה יהיה מי שלא עולה חדש שיתקבל, מעט מאוד - - - יהיה עולה חדש, אז לפי זה תבטלו את כל החוקים. מה, אתם באים ואומרים שיש ואין?
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא מקבל את זה בצורה הזו, אני מאוד מצטער. אתם מפקחים על מה? אני לא מבין. עובדה, את יודעת מה? בסדר, בואי נדבר, אתם מדברים על פיקוח, בשוויון חברתי אפס אחוז, מה עשיתם? קראתם לשרה? מזכיר הממשלה קרא לשרה ואמר לה איך יכול להיות שיש דבר כזה? מישהו עשה את זה בכלל? על מה אתם מדברים? תגידו לי. אני אומר לכם, לדברים כאלה צריך אמצעים חריגים, אלה האמצעים החריגים שאנחנו מבקשים. תראו לנו שאתם עושים את זה, נעשה את זה בצורת פיילוט, בסדר? לא בכל משרדי הממשלה, אבל בואו ננסה קצת. מה זה, לא יכול להיות דבר כזה שבמשרד לשוויון חברתי אפס אחוזים, זה יעלה על הדעת דבר כזה?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אני לא רוצה תכניות, אני לא מעוניין בתכניות שבעוד חמש שנים יהיה דיון עליהם, אנחנו רוצים פעולה מיידית. אתם לא יכולים לעשות את זה? תגידו שאתם לא יכולים, אז תבטלו את הכול, זה לא מעניין אותי כבר, אני אגיד לכם את האמת.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. אנחנו מדברים על נציב שירות המדינה. דבר נוסף שאני מבקש, כל משרדי הממשלה שהם אפס אחוזים, תקשורת, שוויון חברתי וכל הדברים האלה, לשלוח מכתב לשרים שאנחנו דורשים מהם, גם איפה שיש מעט, 1%, זה מצחיק, אבל אפס אחוזים זה בכלל מעצבן אותי. משרד התקשורת אפס אחוזים - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, נשלח מכתב קודם. אני לא רוצה לבייש אותם, תאמין לי. השרים האלה, החדשים, הם לא אשמים שזה מה שהיה, אבל אני אומר לך, אני מאמין שאם השרה לשוויון חברתי תקבל מכתב ונבקש ממנה יישום מיידי, פתרון מיידי בתוך שלושה-ארבעה חודשים, בוא נראה מה היא - - -
דסטה גדי יברקן (הליכוד)
¶
אדוני היושב ראש, רק כדי לעזור לך לפקח, אחד הדברים החדשים בממשלה זה שעכשיו אני הממונה על שילוב יוצאי אתיופיה בממשלה, על כל משרדי הממשלה, כל האגפים, אני אשמח לשיתוף פעולה של המשרדים שעדיין לא יודעים שאני קיים, אז נעים מאוד, אני בא לעזור לכם להצליח. אשמח מאוד - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, עוד חצי שנה נראה כמה קיבלת. מה אתה חושב, רק ביקורת? עכשיו אתה בממשלה, מהצד של הממשלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
תסתכל, בטחון פנים, עולים חדשים אין כלום, אתיופים יש קצת, 1.8. מה, הם לא יכולים להיות שוטרים?
היו"ר דוד ביטן
¶
עולים חדשים 0.1, אז מה משרד ראש הממשלה אומר על זה, שבבטחון הפנים יש 0.1% ב-2019? מה? צריך איזה כישורים מיוחדים להיות שוטר? נו באמת.
היו"ר דוד ביטן
¶
נו, איזה כישורים מיוחדים צריך? צריכים לעשות הכשרה. מי שעשה צבא, דרך אגב, אין שום בעיה, למה צריך כישורים מיוחדים? מה?
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אני מציע במשרד ראש הממשלה, לפני שהוא מפקח על כולם תפקחו על עצמכם. תדאגו קודם כל שאצלכם הכול יהיה בסדר. אחרת איך אפשר לפקח?
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא יודע, כשאני מפקח על משהו קודם כל אני דואג שאני אהיה בסדר, אחר כך אני מדבר על אחרים. טוב, יש לכם עוד הצעה?
מרב תורג'מן
¶
צריך לתקן את החוק. אין מניעה שהדוח יוגש גם לוועדת העלייה ושהוועדה תדון בזה, אין שום מניעה, אבל החובה החוקית היא להגיש לוועדת חוקה.
היו"ר דוד ביטן
¶
אבל אם צעקנו עליכם אנחנו באמת מתנצלים, אבל אין מה לעשות, אנחנו צריכים פעולה חריגה. בתוך חודשיים אם אפשר תביאו לנו את זה, איזה סנקציות ואיזה פעולות ואיזה זה. השלב הבא, אם אתם לא תעמדו בזה אני אדרוש ועדות ייחודיות לעולים ולאתיופים בכל משרד ממשלתי, זאת אומרת יהיו משרות ייעודיות, מה שאמר באמת ה – אני מתחבר לזה רק בדבר אחד, שיהיו ועדות ייעודיות למשרות ייעודיות, שלא יישבו שם כל הגוורדיה של המשרד, אלא יהיו ועדות ייעודיות שיישבו שם יותר עולים ויותר נציגים של אנשי ציבור של אתיופים, זה הכול. רק לגבי זה, אבל זה לגבי משרות ייעודיות, לא לגבי כל המשרות.
את יודעת מה? תבדקו את זה גם כן. אולי אפשר להתחיל עם זה מהיום, למה לחכות עד שלא ייושם?
היו"ר דוד ביטן
¶
תסבירי לי את העניין של משרות ייעודיות. יש משרות שהם יכולים לקבוע מראש שזה ייעודי ל - - -
יהודה תמר
¶
אמרתי, יוצאי אתיופיה. יוצאי אתיופיה 2.7, וביחס לעולים חדשים אנחנו כמו המדינה, ב-0.9. רציתי להעיר שתי הערות, קודם כל ביחס לתנאי סף דיפרנציאליים צריך להביא בחשבון שאם יעשו תנאי סף דיפרנציאליים ליוצאי אתיופיה או לעולים חדשים תבוא דרישה גם לקבוצות האחרות שרשומות ב-15א, קודם כל לגבי החרדים שגם שם הם מציפים את הבעיה של ניסיון.
יהודה תמר
¶
דבר שני, אם אתה מדבר על שינוי של ועדות הבוחנים צריך להביא בחשבון שכרגע זה דבר שמוגדר בתקשי"ר בצורה מסוימת.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, אני פונה לנציב שירות המדינה, מה קרה? אם הוא לא רוצה לעשות כלום שיגיד שהוא לא רוצה לעשות. אנחנו עוזרים לו ליישם את ההחלטות שהוא קיבל.
אורלי אלמגור לוטן
¶
שני דברים קטנים רק. הדיווחים של מערכת הביטחון, הגופים שכן חלה עליהם החובה מועברים לנציבות, אבל לא נכללים בדוח שהנציבות תפרסם. יכול להיות שיש מקום לחשוב על איזה שהוא מנגנון שמישהו בכנסת יראה מה קורה מבחינת הגיוון התעסוקתי בגופים שלא מפורסמים הדוחות. לגביהם לא חייבים לקבל את כל המספרים, זה מסווג, אבל כרגע זה - - -
אורלי אלמגור לוטן
¶
לא, הם מקבלים דוחות וזה לא מפורסם. אני לא מדברת על מי שפטור, אני מדברת על מי שמקבלים דיווחים וזה לא מפורסם. הדבר השני, רק אם אפשר - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני חוזר על הסיכום. אחת, אם אפשר שנציבות שירות המדינה תגיש בקשה גם לתקן את החוק לגבי מה שכתוב שם שהוא עלה בגיר וכל הדברים האלה, כי זה באמת בעייתי.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן. זה דבר אחד. דבר שני, לקבוע את היעד של עולים חדשים בממשלה, כולל אם אפשר, להתייעץ על זה עם משרד המשפטים, שכבר בהחלטה על קביעת היעד יהיו סנקציות שהממשלה נותנת הוראה מראש לנציב שירות המדינה לבצע במסגרת הסמכויות שיש לו.
דבר שלישי, קביעה תוך, בוא נגיד כמה זמן אתם צריכים? שלושה חודשים? ארבעה חודשים? לקבוע משרות ייעודיות לכל משרדי הממשלה?
היו"ר דוד ביטן
¶
אוקיי, קביעה של משרות ייעודיות וועדות מיוחדות למשרות האלה, לא ועדה כללית של כל משרד, אלא ועדה ייחודית עם הרכב אחר של חברי הוועדה.
דבר נוסף, שיהיו שתי כשירויות של תנאי סף, אחד לכללי ואחד לעולים חדשים ולאתיופים. אני יודע שזה חריג, תבדקו את העניין משפטית. לעשות את זה כפיילוט, אני לא אומר עכשיו להתחיל להשתגע בכל משרדי הממשלה. קחו משהו כפיילוט באיזה משרד ונראה איך זה עובד, לדעתי זה יעבוד כי זה יאפשר לכל עולים לבוא לידי ביטוי במסגרת המכרז, מה שהם לא יכולים לעשות, בלי לפגוע בנושא של הכשירות הכללית לתפקיד. אנחנו רוצים שאנשים יהיו מוכשרים, אבל אם צריך – דבר נוסף, לעולים חדשים להאריך את תקופת הניסיון. בדרך כלל בכל מכרז אתם קובעים תקופת ניסיון, נכון?
היו"ר דוד ביטן
¶
אם יש התנגדות בסדר. דבר נוסף, לפנות לכל המשרדים, לשרים עצמם, איפה שזה אפס אחוז או 0.1%, דברים מהסוג הזה, על מנת שהם יראו לנו מה הפעולות שהם מתכוונים לעשות כדי לשנות את זה ב-2020, 2021.
היו"ר דוד ביטן
¶
עכשיו, להמשיך את הישיבות, אנחנו לא נפסיק עם זה. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:00.