פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
21/06/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 11
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום ראשון, כ"ט בסיוון התש"ף (21 ביוני 2020), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 21/06/2020
חוק לתיקון ולקיום תוקפן של תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת מספר העובדים במקום עבודה לשם צמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק להארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת מספר העובדים במקום עבודה לשם צמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש), התש"ף–2020
נכחו
¶
חברי הוועדה: חיים כץ – היו"ר
אוסאמה סעדי – מ"מ היו"ר
משה אבוטבול
אופיר סופר
חוה אתי עטייה
אורלי פרומן
עידן רול
מוזמנים
¶
גאל אזריאל - ייעוץ וחקיקה ,משפט ציבורי-חוקתי, משרד המשפטים
איה דביר - משפטנית, משרד המשפטים
נינא כהן קרן - ייעוץ משפטי, משרד הבריאות
אריק האס - מנהל המחלקה לחיסון שגרה, משרד הבריאות (בזום)
גלית וידרמן - מנהלת אגף בכיר לבקרת ההון האנושי ברשויות המקומיות, משרד הפנים (בזום)
אפרת פרוקציה - סגנית היועץ המשפטי , משרד האוצר
לירן שפיגל - ממונה ייעוץ משפטי ראמ''ה, משרד החינוך (בזום)
רישום פרלמנטרי
¶
אלון דמלה
הצעת חוק להארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת מספר העובדים במקום עבודה לשם צמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש), התש"ף–2020, מ/1325
היו"ר חיים כץ
¶
בוקר טוב. היום יום ראשון בשבוע, 21 ביוני 2020, כ"ט בסיוון התש"ף. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות ביום לא רגיל לוועדה ולעבודה, יום ראשון. בדרך כלל, עובדים שני, שלישי ורביעי. בתקופות תקציב עובדים גם ביום ראשון וביום חמישי בשעות המאוחרות וכמה שצריך.
אנחנו באים להכין היום הצעת חוק לקריאה שנייה ושלישית: אישורי עבודה במפעלים, תו סגול. הצעת החוק הזאת תקפה ל-45 יום. אחרי 45 יום היא מתבטלת. עברנו על ההצעה.
היו"ר חיים כץ
¶
כן. ימי חירום.
עברנו על הצעת החוק. אני לא רואה בה שום דבר. יחד עם זה, אנחנו נקריא את הצעת החוק. כל מי שיש לו הערות לגבי סעיף מסוים, לשים את הסעיף בצד. נתקדם הלאה. נחזור. אנחנו נעבור על כל ההצעה. מה שאין במחלוקות, מה שאין בעיות – נצביע על זה. ואחר כך נלך ונדון בסעיפים - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כן. אדוני היושב-ראש, חבריי חברי הכנסת, אנחנו ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, כמובן, מתעסקים בחוק הזה. אבל אני אתמול ביקרתי בעיר סכנין אצל משפחתו של ההרוג שנהרג בתאונת עבודה לפני שלושה ימים בסכנין, שנפל מגובה באתר בנייה. אנחנו מדברים, אדוני היושב-ראש, על 25 הרוגים מאז תחילת השנה, 14 מהם בענף הבנייה. גם לפני יומיים עוד צעיר בן 19, חסן מועאד מנצרת, מצא את מותו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
14 בבנייה.
עכשיו, אני מזכיר לכולנו שבזמנו, ביוני, נחתם הסכם בין ההסתדרות לבין הממשלה, ואני חושב שעד עכשיו לא קוימו הרבה מההסכמות שהיו. אני זוכר, אתה זוכר, אדוני היושב-ראש, וחבריי זוכרים, שאז ההסתדרות איימה להשבית את כל המשק. ואז נחתם ההסכם. אבל מאז התאונות ממשיכות לקרות, והרוגים בתאונות עבודה ממשיכים, לצערנו, ליפול.
אני פניתי אליך, לוועדה, במכתב ביום רביעי, שאנחנו נקיים פה דיון ושאתה תיזום דיון. גם דיברנו על זה שתיזום דיון בהסכם הזה ולמה לא מקוים, ועל כל העניין הזה של תאונות עבודה ובטיחות בעבודה. אז אני חוזר על בקשתי לקיים דיון כמה שיותר דחוף. וגם דיברנו על הקמת ועדת - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
- - משנה לעניין הזה של תאונות עבודה ובטיחות בעבודה. אז אנחנו רואים שזה אקוטי ודחוף. ולכן אני מבקש ממך באמת לזרז את הדברים האלה. תודה.
היו"ר חיים כץ
¶
בשני משפטים, לצורך העניין. כשנכנסתי והייתי שר עבודה, קראתי למנהלת. הייתה שם מנהלת. אמרתי לה: למה לא כותבים תקנות? כמה תקנות צריך לכתוב? היא אמרה: יש לנו איזה 100, 120. ונראה לך שאם תביאי לוועדה יאשרו אותם? יתחילו להתווכח. למה את לא מביאה ארבע-ארבע, שלוש-שלוש, מהכי חשובות?
והכנסנו את הידיים לבוץ ועשינו מכרזים עם רחפנים, והטלנו קנסות ועיצומים כספיים. זה שאתה אומר 14 נהרגו היום, כשאנחנו לקראת סוף חודש יוני, תשמע סטטיסטית זה הרבה פחות משנה שעברה. בפועל זה הרבה יותר מדי.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, בסוף השנה נהרגו 40 ומשהו, 41 או 43. והכנסתי את הידיים לבוץ, וקרעו אותי ברגע שהלכתי למלחמה על תקנות וזה. חשבו שתוך יום הכול נגמר. ברגע שזה בא לתקשורת, נדמה להם שהם אמרו: הכול נפתר. כל דבר כזה זה תהליך, זה לשנות מתודולוגיה של עבודה. פניתי לשר במכתב וביקשתי שיפעיל תקנות. כי אני חושב שתקנה אחת גדולה של הרשתות על הפיגומים, הרי שיעלה כסף, אבל הרשתות ימנעו נפילה של אנשים. זה האלף-בית. צריך להתחיל. יעלה כסף. הדירה תעלה בעוד 15,000, 20,000 שקל. אנשים לא ייפלו. ישימו רשתות. והם משחקים. הרי הם שמחים שאני לא שם. כי נעצר העסק.
אבל אנחנו נקיים דיון ואנחנו באמת נקבע ועדת משנה לעניין. ואני בטוח שהתאונות לא ייעצרו לגמרי, לצערי.
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו ריאליסטיים. וכמה שהבנייה לגובה עולה, ויש יותר פועלים בגובה, ופחות מפקחים, ופחות הדרכות – ואתה מסתובב בבניינים, אתה רואה אנשים לא קשורים מסתובבים על הקורות בקומה שלישית, רביעית. לא קשורים, ואללה אתה יודע, רוח, משב קל וטאק – נפלת. אנחנו נעשה על זה דיון ונזמין את שר העבודה – הם לא כתבו עוד תקנות.
היו"ר חיים כץ
¶
תקשיב, היה פה דיון כשהייתה פה אורנה ודנו בתקנות שהיו צריכים לכתוב לפני שלוש וחצי שנים בבריאות, ברפורמת הקורנפלקס. והדיון לא התקיים. אמר הבן אדם ממשרד הבריאות: תן לי, אני רוצה להסביר. אמרתי לו: אין לך מה להסביר; לא כתבת שלוש וחצי שנים תקנה אחת. אם ביולי, ביולי הוא לא מביא חמש תקנות לפה, בעוד חצי שנה אני עוצר לו את הרפורמה. נגמר. שיכתוב תקנות. לא יכול להיות שמעבירים חוקים ולא כותבים תקנות והכול בסדר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אז רק למען הפרוטוקול, שם ההרוג בסכנין הוא סובחי עותמאן, בחור בן 24. האוהד מספר אחת של בני סכנין.
נעה בן שבת
¶
כרגע מובאת הצעת חוק להארכת תוקף תקנות שעת חירום. תקנות שעת חירום הותקנו לפי סעיף 39 לחוק יסוד: הממשלה.
נעה בן שבת
¶
לפי סעיף 39 לחוק יסוד: הממשלה שקובע שתוקפן של תקנות שעת חירום יפקע כעבור שלושה חודשים מיום התקנתן, זולת אם הוארך תוקפן בחוק. וכרגע לכן מובא החוק הזה לצורך הארכת תוקפן.
במקביל לתקנות האלה, תקנות שעת חירום האלה שעוסקות בהגבלת מספר עובדים במקום עובדה, יש תקנות שעת חירום שגם הן אמורות להיות מוארכות בחוק בימים האלה ממש.
נעה בן שבת
¶
זה שונה משם, כן. גם שם יש הוראות מסוימות שמתייחסות למעסיק ויש הפניות מתוך הכללים שנמצאים בתוספת כאן להוראות שם.
נעה בן שבת
¶
אז אולי נבהיר ככה: הפנייה של חקיקה נעשית במליאה או, אם יש מחלוקות, אז בוועדת הכנסת לפי תקנון הכנסת. כמובן, יש דברים שבאופן טבעי נמצאים בתחום האחריות של ועדה מסוימת. אם אנחנו מדברים על ענייני קורונה, זה גם ועדת העיסוק בבריאות וכמובן גם פה הגבלת מספר העובדים. אבל ההפנייה בסופו של דבר נעשית על ידי המליאה ו/או ועדת הכנסת במקרה של מחלוקות. זה המסלול וכך נקבע. זאת החלוקה שנעשתה.
אני רק מציינת את התקנות האחרות של הגבלת הפעילות, כי יש הפניות ביניהן ויש קשר ביניהן ונראה את זה אחר כך במהלך קריאת הצעת החוק כאן.
היו"ר חיים כץ
¶
בסדר. כי הם חשבו משהו אחר. גם אני חשבתי שהצעת החוק הזאת היא משהו אחר. ולמישהו הייתה מטרה אולי שהיא לא תגיע לפה. ואנחנו הלכנו להילחם בשביל שהיא תגיע לפה. והיא הגיעה לפה, כי זו לא הייתה הצעת החוק שחשבנו. בסדר.
היו"ר חיים כץ
¶
אני מדבר על שני דברים שונים. כל מה ששייך לפה – יבוא לפה. שיהיה לך ברור. כל מה ששייך לפה – יבוא לפה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אני שואל: למה אי-אפשר? הרי ברגע שיש הנחיות של משרד הבריאות והוראות של משרד הבריאות והן שקובעות תו סגול, אז התו הסגול חל על כל המעסיקים. למה צריך 20 עמודים, 10%,20%, 30 עובדים? למה צריך את זה? אני שואל בכלל.
חוה אתי עטייה (הליכוד)
¶
אולי קודם כול, נשמע את הדיון. אני רוצה לדעת: האם עובד שנדבק במקום עבודתו זה נחשב לתאונת עבודה וזכאי לפיצויים? אני שואלת. אני רוצה ללמוד.
חוה אתי עטייה (הליכוד)
¶
ועובד שנדבק ואין לו ימי מחלה – מה עושים במצב כזה? האם שקלו דמי מחלה מופחתים? הכוונה להחשיב פחות ימי מחלה לעובדים שנדבקו ונכנסו לבידוד. האם יש כאלה שעובדים בבידוד וזה לא נחשב לימי מחלה? ועוד שאלה: כמה עסקים נקנסו בפועל בגלל שלא פעלו על פי התו הסגול?
אפרת פרוקציה
¶
אני אפרת פרוקציה, סגנית היועץ המשפטי במשרד האוצר. אני אתחיל אולי עם כמה מילים כדי להסביר איפה אנחנו בעצם עומדים ומה המשמעות של הצעת החוק הזאת. כפי שנעה התחילה להסביר, נכון להיום יש מספר תקש"חים שעדיין בתוקף. שני התקש"חים המרכזיים, גם התקש"ח של הגבלת הפעילות שנדון בוועדת הקורונה וגם תקש"ח הגבלת מספר עובדים, שניהם עוסקים במספר עסקים, באופן שבו העסקים יכולים לפעול בתקופת הקורונה.
הגבלת הפעילות, התקש"ח שנדון בוועדת הקורונה, עוסק באילו עסקים יכולים להיפתח ובאילו עסקים צריכים להיסגר. אני מזכירה לכם בתחילת הגל הראשון היו המון עסקים שנסגרו בכלל לפעילות. התקש"ח הזה עוסק בכמות העובדים שיכולים לשהות במקום העבודה. לא להיות מועסקים, אוקיי? אלא לשהות במקום העבודה. אני מזכירה לכם שהתחלנו ברצון לצמצם את מספר העובדים עד כמה שניתן. היו לזה המון חריגים, כי בד בבד עם הצמצום שרצינו להביא היה לנו גם צורך לוודא שבמקומות עבודה חיוניים, כמו למשל מקומות שמוכרים מזון, תרופות, אנשים שעוסקים ברווחה – אנשים האלה יכולים להגיע הרבה מעבר למספר האחוזים המינימלי. ולכן ניסינו למצוא פה איזשהו איזון בין המקצועות החיוניים. היה גם איזשהו חריג לעניין בינוי ותשתיות שהם בדרך כלל עובדים באוויר הפתוח. הסיכון שם מצד אחד הוא יותר נמוך, מצד שני זו התקופה שאפשר להתקדם עם תשתיות, עם בינוי, כאשר הנזק לציבור הוא מאוד קטן.
והיו גם חריגים למשרדי הממשלה. משרדי הממשלה ויחידות הסמך הם בעצם המרכז שנותן את שירותי הרווחה, שנותן את השירותים הבריאותיים. וכמובן שיש גם את הנושאים הביטחוניים, שגם לגביהם עשינו החרגות. ולכן ניסינו לייצר אחוז ספציפי לגבי כל גוף שידענו לגביו כדי לאשר לו להגיע בדיוק במידה שמצד אחד תוביל לאיזשהו צמצום, מצד שני תאפשר לו לפעול ולתת את השירותים החיוניים שלו. ולכן החוק הזה הוא יחסית ארוך. הוא כן מפרט לגבי חלק מהגופים מה אחוז הרלוונטי.
אני כן אגיד שעם הזמן כאשר התחלנו לפתוח את המשק לפעילות, נולד גם התו הסגול. ואז הגדרנו בעצם שני מצבים: מצב ברירת המחדל, שזה המצב שהיה עד לתו הסגול בהתאם לכל ההגבלות כאן, שברירת המחדל היא 30% ממצבת העובדים או עד 10%, לפי הגבוה מביניהם. וכל החריגים שגם ציינו לגבי בעלי העסקים עם שירות חיוני ומשרדי הממשלה. או לחלופין, מי שעומד בתנאי התו הסגול, יכול להביא מספר עובדים גבוה יותר לשהות במקום העבודה, כמובן תחת הגבלות קפדניות, שלאחר העבודה עם משרד הבריאות החלטנו שזה אקוויוולנט, זה המקביל ל-30% עובדים. אם המעסיק מקפיד על בדיקת חום, ומקפיד על כל ההוראות של שהייה בחדרי ישיבות, של שהייה בחדרים, של חיטוי במעבר ציוד מעובד לעובד, אז ניתן להביא יותר עובדים. כמובן שברירת המחדל תמיד היא לנסות ולאפשר העסקה מהבית למי שיכול. אין פה שום כוונה במסגרת החקיקה הזאת לא לפטר אנשים ולא לגרום לצמצום העסקה. ברירת המחדל היא שאם ניתן להעסיק אנשים מהבית, תעסיקו. אם לא, אז מקיימים את התו הסגול והם יכולים להגיע לעבודה גם במתכונת מלאה.
אפרת פרוקציה
¶
לא. שוב, יש כמה תווים סגולים. אולי זה מבלבל. יש את התווים הסגולים שבחוק של הגבלת פעילות, אוקיי? שזה מחייב כל עסק שנפתח. אם אתה נפתח, אתה חייב לעמוד במספר תנאים. במקרה שלנו, לגבי הגבלת מספר עובדים, יש לך שתי אופציות. אופציה אחת היא להביא רק 30% מהעובדים שלך למקום העבודה. שאר העובדים יעבדו מהבית. יש, אגב, מעסיקים שיכול להיות שנוח להם ש-70% מהעובדים עובדים מהבית. אני מניחה שבהייטק יש כאלה שמסוגלים לעמוד בזה.
אם אתה רוצה להביא יותר מ-30% מהעובדים למקום עבודה, אתה צריך לעמוד בכל ההגבלות שהן יותר מחמירות ממה שקיים במקומות אחרים ויותר רחב, וזה כולל גם את ההגבלות הכלליות ובנוסף להן עוד הגבלות ספציפיות. למשל, לגבי מספר העובדים שעובדים בחדר מסוים, מחיצה ביניהם, חיטוי במעבר מקלדת אפילו מעובד לעובד יש חובת חיטוי. יש כל מיני כללים שצריכים לעמוד בהם. הם בתוספת השנייה. ומי שעומד בהוראות האלה, כמובן, יכול להביא עובדים מעבר ל-30%.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
מי שעובד בבית, כתוב במפורש שהוא ימשיך לקבל משכורת רגילה וזה לא על חשבון?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא. אבל גם. ברגע שאתה מצמצם את מספר העובדים, אז אתה צריך לצמצם את העניין הזה.
היו"ר חיים כץ
¶
זה לא פה. זה לא הדיון. כשאני אמרתי שאני הולך לריב על הצעת החוק שתבוא לפה, זה בדיוק על מה שאתה אומר. על הסכמים קיבוציים, על שכר, על מה שיהיה. זה החוק שאני רוצה שיהיה פה.
אפרת פרוקציה
¶
עכשיו, במקביל לתקנות שעת חירום שהממשלה התקינה והיכולה להתקין אותן רק למשך שלושה חודשים שמסתיימים מחר, יש את חוק המסגרת שנדון, לדעתי, בוועדת הקורונה, שהוא מסמיך, שהכנסת בעצם מסמיכה את השרים - - -
אפרת פרוקציה
¶
בוועדת החוקה, סליחה. החוק בעצם מסמיך את השרים לקבוע מעין תקנות שעת חירום גם אחרי פקיעת התוקף. הכנסת קובעת את המסגרת שבה השרים יוכלו ללכת ולקבוע הוראות. בתווך, עד שחוק המסגרת יחוקק ומחר, כמו שאמרנו, התקנות האלה פוקעות, היינו צריכים לוודא שהמצב הקיים ממשיך להתקיים. האופציה היחידה היא בעצם להאריך את התוקף שלהן בחקיקה על ידי הכנסת. והמגמה כרגע היא פשוט להאריך את התקש"ח לתקופת ביניים נוספת עד חקיקת חוק המסגרת.
אופיר סופר (ימינה)
¶
אדוני היושב-ראש, אני לא יודע אם לזה התכוונת, אבל אני מניח שלסביבה – אנחנו רואים שהעסק הזה כן מתקדם ואנחנו כן מדברים על גל שני. ישבתי בסיבוב הקודם בוועדת הכספים, והייתה הערה לאורך כל הדרך על כך שאנשים הוצאו לחל"ת ובעצם העסקים לא קיבלו חלף שכר ובצעם זה הוציא את האנשים ממעגל העבודה. אנחנו יושבים בוועדת העבודה והרווחה ונראה לי שלכיוון הזה התכוונת. אם לא, אז אני רוצה לזרז את המזורזים, שצריך לראות שלא ממהרים להוציא אנשים מעבודה ולהוציא אותם לחל"ת. אלא כן לראות איך שומרים את האנשים בתוך מסגרת העבודה, כי אנחנו רואים שפיטורים האלה רק הולכים וגדלים.
היו"ר חיים כץ
¶
אוקיי. אני רוצה להגיד משהו. אני רוצה שתבינו: כל דבר בעתו. אנחנו עכשיו דנים במשהו אחד. דנים בו. נעבור להקראה. למי שיש הערה על משהו, הוא רוצה להעיר – תודה רבה, מזיזים הצדה. מה שאין עליו מחלוקות – מצביעים עליו והולכים הלאה. וכך נתקדם. כי אם לא, לא נגיע לשום מקום. ככה עבדתי בחקיקה. איפה שאין מחלוקות – בסדר. איפה שיש מחלוקות – נריב אחר כך. נדבר אחר כך. בואו נמצה את מה שאין עליו מחלוקות. וסביר להניח שיש פה הרבה הרבה דברים שאין עליהם מחלוקות, כי עברנו על זה עם עורכי דין מקצועיים ו-ואללה, לא הערו הערות.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אוקיי. רק מוזר. אולי מוזר לי כחדשה שבאה מן הכיוון הזה. חוק או תיקון לחוק שעוסק במספר עובדים, תיקון לחוק שעוסק בפעילות, חוק המסגרת שיבוא אחר כך. כמה שעות, כמה ועדות עובדות במקביל, שצריך שלוש ועדות - -
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
עובדות במקביל, שבסוף הכול ייכנס לתוך חקיקת המסגרת. נראה לי קצת מוזר. מה? לא קשור אחד בשני? כמו ההערות שעלו פה לגבי התנאים של העובדים. רק לגבי מספר העובדים כרגע אנחנו – אני לא יודעת, לא אלייך, הנושא.
היו"ר חיים כץ
¶
כל מה שיהיה. זו מלחמה שלי. אני לא אתן שירוקנו את הוועדה הזאת מתוכן. מחובה שלי. תני לי.
היו"ר חיים כץ
¶
כי למען האמת, אם הייתי רואה מה זה, ואללה שידונו שם. כי ואללה. טוב. אם במהלך הזמן, במהלך התקופה שאנחנו דנים פה בעניינים שהם פרופר בריאות, פנסיה ותיקה, עבודה, רווחה, ידונו פה לגופו של עניין וירדו לפרטים פרט-פרט, וכל אחד יוכל להגיד פה מה שהוא רוצה גם אם דעתו לא מקובלת עליי. הוא ידבר חופשי, ילחם על זכויותיו. הכול יהיה בסדר.
נעה בן שבת
¶
עוד מישהו שאולי יכול הסביר את הפיצול הזה שנעשה בין תקנות שעת חירום, הגבלת פעילות והגבלת עובדים?
נעה בן שבת
¶
הממשלה, כשהתקינה את תקנות שעת החירום, היא הבחינה את הנושא של הגבלת עובדים ועשתה לגביהם תקנות שעת חירום נפרדות מהנושא של הגבלת פעילות באופן כללי.
גאל אזריאל
¶
אני אסביר, אם יורשה לי, בכמה מילים. אני גאל אזריאל, משרד המשפטים. לפני שלושה חודשים בערך, כשממשלה הבינה שהיא צריכה לתת מענה מעבר לסמכות שיש למנכ"ל משרד הבריאות מכוח סעיף 20 לפקודת בריאות העם – למנכ"ל משרד הבריאות יש סמכות, מפקודת בריאות העם, לתת הוראות בשעת חירום כדי להתמודד עם מגפה. באיזשהו שלב הגענו למסקנה שהמגיפה יותר מדי גדולה, משפיעה על כל תחומי המשק. ולכן הסמכויות האלה לא מספיקות כדי לתת מענה לכל הצרכים. ולכן הממשלה התחילה להתקין תקנות שעת חירום בכל תחום ותחום. עד יום הותקנו 38 סטים של תקנות שעת חירום עם הרבה תיקונים. חלק מהם כבר לא רלוונטיים כיום, אחרי שההתמודדות השתפרה. וחלק מהן עדיין צריכים אותן.
גאל אזריאל
¶
נכון שיש עלייה בתחלואה, אבל ההתמודדות השתפרה, בין היתר בגלל המסכות, המרחק החברתי וכל השאר.
גאל אזריאל
¶
אז את חלק מהתקנות כבר לא צריך אותן. חלק כבר הוחלפו בחקיקה של הכנסת, בתקנות באישורי ועדה וכו'. ועדיין יש לפחות ארבעה-חמישה סטים שת תקנות שעת חירום שהממשלה רואה לנכון עדיין להשתמש בהסדרים שיש בהן. כמו שהיועצת המשפטית של הוועדה הסבירה, סעיף 39 לחוק יסוד: הממשלה מקנה לממשלה סמכות להתקין תקנות שעת חירום, שגם יכולות להתגבר על כל חוק, רק לתקופה של שלושה חודשים, כדי להתמודד עם מצבי חירום מיידית כשבעצם אין אפשרות להגיע לכנסת ולחוקק בזמן הזה.
ראינו שאנחנו מגיעים לתקופה של סוף שלושת החודשים – בכל זאת, הרצון של הממשלה הוא להביא הצעת חוק מסודרת שתיתן את מלוא הסמכויות בצורה מידתית, מאוזנת, וזה מה שקרוי חוק המסגרת, הצעת חוק לסמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה שעבר בקריאה ראשונה בשבוע שעבר, אמור לעלות לדיונים בוועדת החוקה השבוע כבר. והצעת החוק הזאת אמורה להחליף, או לתת כלים שיבואו במקום לפחות ארבעה סטים של תקנות שעת חירום, שהן: תקנות שעת חירום הגבלת פעילות, כמו שנאמר כאן, הן בדיונים כרגע במקביל בוועדת הקורונה; תקנות שעת חירום אכיפה, שכבר הפכו להיות חוק לאחר תקנות שעת חירום או לקיומן של תקנות שעת חירום שנחקק לפני שבוע בוועדת החוקה; אותן תקנות שעת חירום שמובאות היום לדיון כאן בעניין הגבלת מספר עובדים; ותקנות שעת חירום לעניין אזור מוגבל, ששמעתם, אני מניחה, בכל מיני הקשרים. כשיש אזור עם תחלואה הרבה יותר גבוהה ורוצים לייחד לו טיפול מיוחד כדי שהמגפה לא תתפשט מעבר לאותו אזור ספציפי בארץ, אז יש התמודדות מיוחדת עם אותו אזור, אותו מקום או עיר בארץ. כרגע יש שני אזורים כאלה שהוכרזו בשבוע שעבר.
כנראה בנוסף יש הצעת חוק שהיום עולה בממשלה, תוספת לאותו חוק של סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה, להעברת אנשים למקום בידוד מטעם המדינה. אנשים שחייבים בבידוד, שיהיו במלונות במקום להיות בבית. כל זה מוצע שיעוגן באותה הצעת חוק לסמכויות מיוחדות להתמודדות עם הקורונה. הרצון של הממשלה היה להביא את הכול בבת אחת, הצעת חוק נכונה. כמו שיש, למשל, חוק ההתגוננות האזרחית שמכיר מצב חירום מיוחד, שהוא מצב מיוחד בעורף.
גאל אזריאל
¶
הצעת חוק להארכת התוקף של תקנות שעת חירום היא לא דרך המלך בתפיסה החוקתית שלנו. מה שאנחנו עושים כרגע הוא לקחת את כל הסט של תקנות שעת חירום, להביא אותו בתוספת כשיש רק סעיף אחד או שניים בהצעת החוק מעבר לתוספת שמאריכים את התוקף. וזה מעין פלסטר בעצם. הכנסת יכולה כמובן לשנות כל מה שיש בתוכו.
גאל אזריאל
¶
הצעת היותר ראויה היא הצעת חוק, שהיא כמובן בינתיים הוראת שעה רק להתמודדות עם הקורונה, שתיתן מענה, כלים נכונים כדי להתמודד עם מצב החירום הספציפי.
גאל אזריאל
¶
יכול להיות. אבל, למשל, מה שיהיה לנו בחוק המסגרת זה מה שאתם מכירים בחוק ההתגוננות האזרחית של מצב מיוחד בעורף. כשיש טילים שנופלים על המדינה, מכריזים על מצב מיוחד בעורף ויש סמכויות. אז זה מה שיהיה שם. ואני מקווה שנתחיל את הדיונים השבוע ושנחוקק את זה מהר ככל הניתן כדי שיהיה את מלוא הכלים לממשלה ולמדינה כולה כדי להתמודד גם עם מצבים של עלייה בתחלואה וגם במצבים של הקלה בתחלואה.
גם עוד הסבר למה חוק להארכת תקנות שעת חירום הוא לא ראוי, שהוא לא נותן את מלוא המענה. בסופו של דבר עכשיו אנחנו מקבעים את מה שיש בתקנות שעת חירום. תקנות שעת חירום אפשר לתקן אותן. כל פעם מעלים את התיקון לממשלה לפי מצב התחלואה. אם יש צורך ביותר מענה, מתקנים את זה תוך כדי החלטת ממשלה, מפרסמים את זה ברשימון וכבר יש תוקף.
גאל אזריאל
¶
עכשיו, אם תהיה עלייה בתחלואה ותצטרכו יותר הגבלות פה, נצטרך לעשות את זה בשלוש קריאות בכנסת. מה שמעכב את המענה הראוי.
נעה בן שבת
¶
את הזכרת את סעיף 20 לחוק לפקודת בריאות העם. מתוך סעיף 20, הוצע "צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (בידוד בית והוראות שונות) (הוראת שעה)" שקובע הוראות שונות לגבי הרבה דברים: התקהלויות, מהי התקהלות, חובת בידוד וכו'. הוא גם קובע הוראה לגבי שמירת מרחק של שני מטר. הוא מחייב את המעסיק לוודא שמירת שני מטר.
עכשיו, נגיע לחוק שלנו. אני אתחיל לקרוא אותו. הצעת החוק גם תתקן בתיקונים קטנים את תקנות שעת חירום. אם כי היא באמת תיאור מצב קיים. לכן גם תראו פה מספרים. לפעמים יש קפיצות של מספור, מה שאנחנו בדרך כלל לא עושים בחקיקה. וזה בגלל שאנחנו באמת מצלמים את המצב הקיים שאליו הגיעו תקנות שעת חירום. בכפוף לתיקונים גדולים שלדעתנו נחוצים, או מבהירים, או קשורים בזה שאנחנו כרגע עושים עוד בחינה של הדבר הזה לקראת חקיקה.
"הצעת חוק לתיקון הארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת מספר העובדים במקום עבודה לשם צמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש), התש"ף–2020.
הארכת תוקף
1.
תוקפן של תקנות שעת חירום (הגבלת מספר העובדים במקום עבודה לשם צמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש), התש"ף–2020, בנוסח המתוקן המפורט בתוספת, מוארך בזה עד יום ט"ז באב התש"ף (6 באוגוסט 2020)."
זה באמת יוצא 45 יום מתום תוקף התקנות. לא רצינו שתהיה אי-בהירות מה הם אותם 45 ימים, מתי מתחילים לספור אותם, מתי מסתיימים. לכן אנחנו מציעים לדבוק במועד.
נעה בן שבת
¶
לא. התוקף של הארכת תקנות שעת חירום הוא עד 22 ביוני, שזה מחר. אז אם לא נאריך את זה בחקיקה, הן באמת יפקעו. מה שעושה הצעת החוק כרגע – היא מאריכה, עושה עוד גשר.
היו"ר חיים כץ
¶
מה שהיא אמרה: במקום לספור 45 ימים, ואז יש לנו ימי עבודה, כולל שבתות, כולל שישי – נתנו תאריך, סופרים את הימים. זה 45 ימים.
נעה בן שבת
¶
כאן בתוספת, אנחנו מביאים את נוסח תקנות שעת חירום, שאת תוקפן מאריכים.
הגדרות
1.
בתקנות שעת חירום אלה –
"אזור" ו"ישראל" – כהגדרתם בתקנות שעת חירום (יהודה והשומרון – שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), התשכ"ז–1967, כפי שהוארך תוקפן ותוקן נוסחן בחוק, מעת לעת;
"הוועדה לאנרגיה אטומית" – לרבות הקריה למחקר גרעיני (קמ"ג) והמרכז למחקר גרעיני (ממ"ג);
"חברה עירונית" ו"חברת בת עירונית" – כהגדרתן בסעיף 21 לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה–1985;
"חברה ממשלתית" – חברה ממשלתית וחברת בת ממשלתית, כהגדרתן בחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה–1975;
"מוסד להשכלה גבוהה" – כמשמעותו בחוק המועצה להשכלה גבוהה, התשי"ח–1958;
אנחנו בעניין זה מציעים שבמקום להגיד "כמשמעותו בחוק", ואז לא כל כך ברור מה משמעותו בחוק, אלא ממש להבהיר כפי שנעשה לגבי צו בידוד בית, להבהיר שאנחנו מדברים על כל אחד מאלה:
(1) מוסד שקיבל הכרה לפי סעיף 9 לחוק המועצה להשכלה גבוהה, התשי"ח-1958;
(2) מוסד שקיבל תעודת היתר או אישור לפי סעיף 21א לחוק המועצה להשכלה גבוהה;
(3) שלוחה או סניף של מוסד להשכלה גבוהה מחוץ לישראל הפועלים ברישיון המועצה להשכלה גבוהה לפי סעיף 25ג לחוק המועצה להשכלה גבוהה".
אני מקווה שהתיקון הזה מקובל על הממשלה.
היו"ר חיים כץ
¶
לא מעניין אותנו אם מקובל עליהם. הם הגישו את זה, וברגע שהם הגישו את זה, על כל ההבדלים הניסוחיים אחר כך תדונו איתם.
אפרת פרוקציה
¶
לא. אני אגיד רק הערה כללית. כמעט כל ההערות הן הערות ניסוחיות, וזה בסדר. כלומר, עבדנו בכזה לחץ גם שישי, גם שבת, אמצע לילה. הכול בסדר. רק שינוי נוסח.
אפרת פרוקציה
¶
פיקוח נפש, תאמין לי. אנשים עבדו. פיקוח נפש, היו תקופות שפיקוח נפש גם התיר פעילות. עכשיו, לא לפתוח את העניין הזה. אני שמה על זה סוגריים. אני רק אגיד שהצעת החוק הזאת שונה מהצעות חוק אחרות, כי בעצם אנחנו מגיעים לכנסת עם מצב קיים ומאריכים אותו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
זה בכל התקנות שהבאתם השבוע הזה, אותו דבר. כולה מצב קיים, וביום האחרון, ובדקה ה-90 ולוחצים אותנו.
אפרת פרוקציה
¶
מה שאני מנסה להגיד הוא שבמקרה הספציפי הזה אנחנו באים עם מצב קיים. יש לנו צורך, אני חושבת, אמיתי לא לשגע את השוק. כלומר, אפשר להגיד שעשינו תיקוני נוסח. רק צריך לשדר לשוק שאין פה שינוי מצב, כי אנחנו לא רוצים עכשיו שכל בעל עסק קטן עכשיו ישכור עורך דין כדי להבין מה יהיו התיקונים. אם אנחנו מתמצאים בתיקוני נוסח אפשר לעשות הכול בסדר. אפשר לייפות את החקיקה. אני לא אומרת שהיא מושלמת. זה בסדר. אבל בואו נשקף לשוק שזה מה שעשינו, שאנשים לא יחשבו שעשינו פה איזשהם שינויים דרמטיים למשך 45 יום. כי לא זה מה שאנחנו רוצים לעשות. אנחנו לא צריכים עכשיו שבעלי העסקים ילכו לעורכי דין לנסות להבין מה שינינו ומה לא שינינו. השארנו מצב קיים.
נעה בן שבת
¶
באמת המטרה היא לעשות הבהרות במקום שאנחנו חושבים שהדברים האלה יכולים להיות לא מספיק ברורים. ולכן זו אחת הדוגמאות.
"מועצה דתית" – כמשמעותה בחוק שירותי הדת היהודיים [נוסח משולב], התשל"א–1971;
"הממונה" – כל אחד מאלה, לפי העניין
¶
(2) לעניין רשות מקומית – המנהל הכללי של משרד הפנים;
(3) לעניין מועצה דתית – המנהל הכללי של המשרד לשירותי דת;
(4) לעניין תאגיד – אמרנו שהוא כמשמעותו בסעיף 21 לחוק יסודות התקציב – הממונה על השכר במשרד האוצר;
(5) לעניין חברה ממשלתית – מנהל רשות החברות הממשלתיות;
(6) לעניין מוסד להשכלה גבוהה – יושב ראש הוועדה לתכנון ולתקצוב הפועלת במסגרת המועצה להשכלה גבוהה;
נעה בן שבת
¶
אנחנו מדברים פה שצריך חלוקה פנימית בין סוג של גופים. למשל, סוג של רשויות מקומיות. יכולה להיות חריגה במספר העובדים המרבי המותר. את החלוקה הזאת צריך לעשות מישהו שיש לו הסתכלות על, והגורם שיש לו הסתכלות על בעניין הזה הוא המנהל הכללי של משרד הפנים.
נעה בן שבת
¶
אז מכיוון שהם לא כותבים "אזרח ישראלי", כנראה שהם מביאים בחשבון גם שיש חברה שאין לה אזרחות.
נעה בן שבת
¶
אז אנחנו רוצים לקחת את הניסוח מ"כפי שנעשה לפי חוק ההסכם בדבר רצועת עזה ואזור יריחו" ולהגיד ש"ישראלי" הוא או "אדם הרשום במרשם האוכלוסין, לפי חוק מרשם האוכלוסין" או "תאגיד הרשום בישראל או תאגיד שהוקם על פי דין בישראל."
מקובל?
נעה בן שבת
¶
"מערכת בתי המשפט" – בתי המשפט, בתי הדין לעבודה והנהלת בתי המשפט;
"מפעל למתן שירותים קיומיים" – כהגדרתו בחוק שירות עבודה בשעת-חירום, התשכ"ז–1967,
הנוסח המקורי הפנה לתקנות שעת חירום, לשירות עבודה לשעת חירום, אבל התקנות פקעו. ואני רק רוצה לוודא שיש לנו באמת "מפעל למתן שירותים קיומיים", שהוא מזוהה ככזה גם אם לא לצורכי הקורונה. גם אם הוא לא הוכר במיוחד לצורכי הקורונה, יש לו הכרה שתקפה לתמיד.
גאל אזריאל
¶
בתי הדין נמצאים בצורה ספציפית. הם לא בהגדרה של מערכת בתי המשפט. "מערכת בתי המשפט" זאת רק הגדרה כאן, והיא מתייחסת לבתי המשפט האזרחיים. בתי הדין הדתיים מוזכרים אחר כך בצורה ספציפית, והם לא צריכים הגדרה מיוחדת.
נעה בן שבת
¶
תראה בסעיף 4(א) בעמוד 11, החריג אומר: זה לא חל על כנסת ישראל, מערכת בתי המשפט. בתי הדין הדתיים מוזכרים בנפרד ממערכת בתי המשפט.
נעה בן שבת
¶
אז ההנחה היא ש"מפעל למתן שירותים קיומיים", אני מבינה לפי הממשלה, שזה משהו שאמור לחול בכל מקרה, שהם מפעלים שאנחנו יודעים מה הם.
אפרת פרוקציה
¶
נכון. לגבי "קיומיים", אלה מפעלים אנחנו יודעים מה הם. הרשימה נמצאת במשרד העבודה. וכל מי שנותן שירות חיוני במדינת ישראל וניתן גם לחייב אותו להגיע לעבודה בצו של שר העבודה. אנשים האלה, מאחר שאפשר לחייב אותם גם להגיע במצבי חירום, אז קל וחומר שהם מוחרגים מה-30%. הם יכולים בעצם להגיע ב-100% תפוסה למקומות העבודה.
נעה בן שבת
¶
"מפעל תומך ביטחון" – מקום עבודה שאינו תעשייה ביטחונית, המספק שירותים או מוצרים הדרושים לצורך המשך פעילותם התקינה של כל אחד מאלה:
(1) משרד הביטחון;
(2) הוועדה לאנרגיה אטומית;
(3) המטה לביטחון לאומי;
(4) צבא ההגנה לישראל;
(5) המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים;
(6) שירות הביטחון הכללי;
(7) משטרת ישראל;
(8) שירות בתי הסוהר;
(9) הרשות הארצית לכבאות והצלה;
(10) הרשות להגנה על עדים;
מדובר על מפעלים שמספקים שירותים למרות שהם בעצמם לא תעשייה ביטחונית.
"מצבת עובדים", זו הגדרה מאוד חשובה.
היו"ר חיים כץ
¶
תרשום הערות. בסוף, אם לא הגענו לזה, תגיד למה שירותי הצלה לא מוחרגים. ואז נבדוק ונראה למה. כי עכשיו אנחנו קופצים.
"מצבת עובדים" – כל העובדים המועסקים במקום עבודה;
אחרי זה נראה שהדברת עובד - - -
נעה בן שבת
¶
אנחנו לא שומרים. זו לא הוראה שמשמרת. היא אומרת: אני מסתכלת מי העובדים, מה מצבת העובדים שיש למעסיק. יכול להיות שהיא השתנתה במהלך הזמן. אבל לוקחת את מצבת העובדים ו-30% מהם - - -
היו"ר חיים כץ
¶
בוא, תקשיב. היום החלטנו שאנחנו הולכים ל-30%? הולכים מאתמול מצבת עובדים רשומה? אתה רואה את המצבה.
היו"ר חיים כץ
¶
אבל ביום שתקבל החלטה, זה יהיה ל-45 יום. באיזה יום תקבל החלטה? ב-23 ביולי? ב-23 ביולי?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אבל זה שחל. ברגע שאני מאריך את זה עד 6 באוגוסט, אז זה חל. אז הם יכולים לבחור.
היו"ר חיים כץ
¶
הארכת את המצב הזה. ביום שאתה מאריך, זה מצבת העובדים. קבעת את מצבת העובדים. אם זה לא מוגדר, זה מצבת העובדים.
היו"ר חיים כץ
¶
אני יודע. אבל איך תפטר שליש מהעובדים? ואני בעד העובדים. בואו נתחיל מזה, שאני בא מארגון עובדים. איך תפטר שליש? איך? אין ארגון עובדים? איך תפטר? אין הסכמים?
היו"ר חיים כץ
¶
מאה אחוז. אבל אתה לא יכול לפטר. כי אם היה נדמה לי שאתה יכול לפטר, זה אפילו לא היה עולה פה. לא היה עולה.
נעה בן שבת
¶
"מקום עבודה" – כל מקום בהחזקת מעסיק, שבו מועסקים עובדים - - -
אני מוחקת את המילים "בתוך מבנה". אני רוצה שנברר את זה.
- - - וכן כל מקום שנעשית בו עבודה בתוך מבנה לצורכי עסק או משלח יד של מעסיק, והכול בין שמקום העבודה כאמור כולל מבנה אחד ובין שהוא כולל כמה מבנים;
ההגדרה הזאת חשובה לנו מכיוון שהגבלה אחר כך, אותה הגבלה שהיא ברירת מחדל לא תחול בתנאים של גם התו הסגול. אבל היא ברירת המחדל. היא חלה לגבי מקום עבודה. לכן ההגדרה הזאת חשובה כדי להבין מהו מקום העבודה, מהי מצבת העובדים במקום עבודה.
אז אנחנו ניסינו לברר עם משרד האוצר: אם אנחנו מדברים על מקום עבודה, על סניף מסוים, על אתר מסוים. אני הבנתי בהתחלה שמדובר על מקום, שמדובר על אתר מסוים. משרד האוצר, מה עמדתכם בעניין הזה? רק שנבין קצת.
אפרת פרוקציה
¶
אנחנו מסתכלים על כלל העובדים שיש למעסיק. מה שניסינו להשיג זה צמצום של 70% ממספר השוהים. אנחנו ניסינו הרי לאזן את זה גם עם היכולת של העסקים עדיין לשרוד. לכן נתנו להם איזושהי גמישות. ולכן אם יש לי רשת שפרושה על פני כל הארץ, לא נתנו לה איזשהו מבחן דווקני שבכל סניף וסניף יהיו רק 30%, כי דבר כזה יכול למוטט עסקים גדולים. למשל, אם יש לי עסק שיש לו איזושהי ליבה, אם יש לי בנק או עסק, רשת אופנה שיש לה איזושהי ליבה שהיא חייבת להגיע 100%, כי היא מתפעלת את כל העסקים – אני לא אגיד לה: בואי, תורידי גם שם ל-30%. אני אמוטט את העסק.
לכן ניסינו ליצור איזושהי גמישות. אמרנו בטוטל: תורידו מ-100% ל-30%. את החלוקה של איפה ה-70% האלה ירדו, זה נתון למעסיק. ולכן לא מדובר על כל סניף וסניף, אלא על כלל העסק באופן כללי.
גם לא מדובר רק על מבנה. תכף נדבר על הגדרה של המבנה שכתוב כאן. מבחינתנו, מקום עבודה זה כל מה שהוא בחזקת מעסיק. אם יש לי גן אירועים שחלקו במבנה סגור וחלקו במבנה פתוח, אז אני לא רק סופרת את אלה שנמצאים בתוך המבנה הסגור ולא סופרת את העובדים שבמבנה הפתוח, כן? אין פה שום כוונה כזאת. כי זה הכול בחזקת אותו מעסיק.
אבל אם מדובר במעסיק שהעובדים שלו הולכים בארץ ולא נמצאים במקום עבודה, למשל, עיריות שהיו להן מתנדבים שחילקו סלי מזון לנזקקים, הם מבחינתנו לא מגיעים למקום עבודה. הם לא בעירייה, אוקיי? ולכן, בגלל שהם לא יושבים במקום עבודה, הם לא נכללים במספר העובדים שמגיעים. העובדים האלה יכולים להגיע ב-100%. זאת הבחנה שעשינו.
נעה בן שבת
¶
השאלה אם אין בכלל במקום העבודה מבנה. למשל, זו חווה שיש בה הרבה עובדים. לכאורה הסיכון, דיברנו על זה שבשטח פתוח יכול להיות שהסיכון להדבקה הוא סיכון יותר נמוך.
אפרת פרוקציה
¶
אז לגבי השטח הפתוח זה סעיף ספציפי, שזה סעיף 2(ג)(1). ששם אמרנו עבודות בינוי ותשתית שבטח הפתוח מוחרגות באמת בשל הסיכון ובשל הצורך המהותי גם לא להרוס את הכלכלה ולאפשר לתשתיות ולבינוי להמשיך.
אפרת פרוקציה
¶
עדיין. גן אירועים פרטי – אי-אפשר להגיד שגן אירועים – גם בהגבלת פעילות הם רואים בדיוק את אותו הדבר. יש אולי הגבלות קצת שונות, אבל החיצוני או לא חיצוני פתוח לאוויר הפתוח או לא, על שניהם חלות אותן המגבלות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
סליחה, גברתי, אני פתאום מבין. תראו, התקנות האלה כשנקבעו בעבר היינו בתחילתו של המשבר. ניסינו למצוא איזשהו כלל אצבע. אבל עכשיו, הכלל הזה של מבנה – זה נשמע לי משהו מאוד כללי. אם אני במקרה מעסיק אנשים בחברה שיש בה 30 איש על מבנה של 1000 מטר – זאת אומרת, אני חושב שצריכה להיות איזושהי התייחסות גם למספר אנשים ביחס לשטח האתר, ה-site. אחרת, יש פה, אתם יודעים, איזה כלל גורף שיכול סתם לצמצם פעילות של המון עסקים. הרי, אם אנחנו מתייחסים לרציונל של התו הסגול, של שמירה על מרחק מסוים בין אנשים במקום עבודה, ואם יש לי, לצורך העניין, 30 חברות שעונות על הקריטריון הזה, אז למה אני צריך לצמצם כוח אדם?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
חייבים בעיניי – ואדוני היושב-ראש, אני אומר את זה גם פה – אני חושב שחייבים לייצר עוד כללי אצבע שהם טיפה מעמיקים את הדבר הזה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אנשים יצאו לחל"ת. אנשים לא יעבדו, בגלל שזה כלל מאוד גורף. עכשיו, אני האחרון שיגיד: בוא נזלזל בהנחיות – אבל זה כלל, בעיניי, שעכשיו, כשאנחנו מחדשים את התקנות הוא רחב מדי.
היו"ר חיים כץ
¶
הוא עונה לך למה שאמרת, שאם יש רשת אופנה או רשת מזון שיש לה 100 חנויות, ויש לה 30%, אז את נתת לה 30% מהמכלול. אז הם יכולים לקחת מבנה, לשים את כולם, שזה יהיה ל-100%, ולסגור את כל הסניפים. ולהשאיר סניף אחד פתוח. ואז על כל חצי מטר מרובע ישב בן אדם. כי נתת את זה בתוך ה-30%.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
נכון, אבל גם על מקרים אחרים. כי יש חברות שכבר מראש במרחקים. אז שיהיו ב-100%, אם יש חברת הייטק שהיא עכשיו שומרת על הכללים מעצם זה שמרווח שם, אני לא יודע.
אפרת פרוקציה
¶
בוא אני אסביר רגע כמה דברים. קודם כול, לגבי גם ה-30%, עדיין זה לא שאני יכולה להביא 30% ולשים אותם בתוך חדר אחד ולהגיד: כולכם פה. כי עדיין חלות במקביל כל ההוראות שקיימות בתקנות האחרות. למשל, המשירה על שני מטר בין עובד לעובד. זה גם ככה קיים. אז גם אם אני מכניסה 30% לחדר אחד, עדיין אני מחויבת להוראה שמדברת על שני מטר בין אחד לשני.
אפרת פרוקציה
¶
עכשיו אני משיבה לך. קודם כול, המבחן שציינת הוא נכון. שהוא גם נכון להבא. זה עלה בדיונים. אנחנו מכירים את המבחן הזה ואני באופן אישי גם תמכתי בו. זה נכון. עכשיו, עקרונית, התו הסגול הוא לגמרי מיישם את המבחן שאתה אומר. כי הרי מה עשו בתו הסגול? ואני מזכירה לך שזה חלופי – או ה-30% או התו הסגול.
אפרת פרוקציה
¶
אם מבחינתנו, אתה עומד בתנאי התו הסגול לגבי מרחק בין עובדים, מספר עובדים בישיבות, בחלל מסוים, חיטוי, אין בעיה שתביא את כולם. עכשיו, דה פאקטו, לדעתי, כמעט כל המשק הוא תחת התו הסגול. אנשים בוחרים לקיים את התו הסגול, שאלה תנאים שבעצם כל בעל עסק יכול לקיים אותם, אלא אם כן הצפיפות לא מאפשרת לו.
היו"ר חיים כץ
¶
סליחה, רגע. עידן, זה בדיוק מה שאמרתי בהתחלה. זה לב ליבן של התקנות האלה, מה שאמרת. לרשום, לא דנים בזה. עוזבים, הולכים הלאה. הולכים לכל ההגדרות, לכל זה. לזה נחזור לדון.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
לי אף פעם לא היה קל במתמטיקה, אדוני היושב-ראש, רק שתדע. לכן הלכתי להיות עורך דין. לכן למדתי משפטים.
היו"ר חיים כץ
¶
לי כמעט זה אף פעם לא היה קשה.
אז קודם כול, אתה פותר את מה שקל ואומר: ואללה, פתרתי, יש לי כבר 60. עכשיו אני משחק במה שקשה.
היו"ר חיים כץ
¶
כן. בואו נעשה את ה-60. אחר כך נחזור לזה. תסמן את זה שעל זה לא דנו ולא נצביע עליו. אנחנו נצביע על ה-60. אחר כך ניכנס ליתרה. אם לא יהיה לנו את כל ה-100, לא. אנחנו לא נחוקק.
נעה בן שבת
¶
"עבודות בינוי" – לרבות פיתוח, בינוי ותחזוקה של שטחים ציבוריים ושל תשתיות הנוגעות למבנה או לשטחים ציבוריים;
ההדגשה פה היא שהמבנה הוא לא בהכרח ציבורי. עבודות תשתית, נכון, יכולות להיות קשורות גם למבנה שאינו ציבורי.
נעה בן שבת
¶
לא. אוקיי. לא רק למבנה ציבורי. "התשתיות הנוגעות למבנה". אז אני רק רוצה לברר שהוא לא מבנה ציבורי. לא היה צריך להיות מבנה ציבורי, אלא כל מבנה.
אפרת פרוקציה
¶
לדעתי, לא צריך להיות "מבנה". כבר הבהרנו. במקום עבודה לא אמור להיות מבנה, אלא בכל מקום שבחזקת מעסיק.
היו"ר חיים כץ
¶
זה בדיוק הסעיף שאתן צריכות לתאם ביניכן, לשבת ביניכן – אם זה מבנה ציבורי או לא מבנה ציבורי, או צריך להיות מבנה או לא צריך להיות מבנה. זה בדיוק מה שאתן צריכות לסכם ביניכן.
נעה בן שבת
¶
אוקיי.
"עבודות תשתית" – פעילות פיתוח, בינוי ותחזוקה של תשתיות תחבורה, אנרגיה, תקשורת, מים וביוב;
"עובד" – עובד בישראל או באזור, לרבות שוטר וסוהר, מתנדב, חייל, מי שמועסק ומי שנותן שירות במקום עבודה של מעסיק באופן יומיומי, והכל בין שמתקיימים עם המעסיק יחסי עבודה ובין שלא מתקיימים, ואולם לעניין חישוב מספר העובדים המרבי המותר לפי תקנות שעת חירום אלה –
(2) לא יראו כעובד רשות מקומית – ראש רשות מקומית, סגן ראש רשות מקומית, רב רשות מקומית, עובד סוציאלי, פסיכולוג חינוכי, עובד לקידום נוער ברשות מקומית, עובד במערך החינוך המיוחד ומי שעיקר עיסוקו בפינוי אשפה או עובד במוקד עירוני לרבות מוקד חירום וחדר מצב;
(3) לא יראו כעובד מועצה דתית – מי שעיקר עיסוקו בשירותי קבורה, כשרות או מקוואות;
(4) לא יראו כעובד בנק ישראל – עובדי מערכת מבוקרת מיועדת, כהגדרתה בחוק מערכות תשלומים, התשס"ח–2008, עובדים העוסקים באספקת מזומנים, ספירתם והנפקתם, וכן עובדי אבטחה, הסעדה, ניקיון או מחשוב;
אני אסביר שיש פה בהגדרה הזאת שני חלקים. דבר ראשון, ההגדרה אומרת: אני לא מתייחס לעובד רק דרך יחסי עבודה, אלא כל מי שמגיע לאותו מקום עבודה, גם אם הוא, למשל, חייל במשרד הביטחון שמועסק. אז הוא גם אם מגיע באופן יום-יומי, באופן רגיל, וגם אם לא מתקיימים יחסי עבודה בינו ובין המעסיק כהגדרתו.
לעומת זאת, יש פה, לעניין חישוב מספר העובדים המרבי המותר, לפי תקנות שעת חירום אלה, לא מביאים בחשבון שורה של – במקומות מסוימים, בגופים מסוימים, לא מביאים בחשבון עובדים מסוימים כדי שלא להביא אותם במניין העובדים, כי הם עובדים נחוצים, אלה עובדים חיוניים.
אפרת פרוקציה
¶
נכון. כפי שאמרנו, יש איזון בין מצד אחד הרצון להפחית כמה שניתן, מצד שני במקומות שבהם יש לנו אנשים חיוניים לתחזק את העסק או לתת שירותי רווחה, למשל, את האנשים האלה החרגנו ממצבת העובדים כדי שלא ייווצר לי מצב שהם לא יגיעו לעבודה ולא יעשו את העבודה שלהם.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל איפה כל מערכת החינוך פה? אב הבית בבית הספר הוא עובד עירייה. שאר העובדים אינם עובדי עירייה. בית הספר יפעל עכשיו, בית הספר של החופש הגדול, עד ה-6 באוגוסט. בדיוק.
אפרת פרוקציה
¶
רגע. לגבי חינוך יש פשוט הוראה ספציפית. משרד החינוך, למנהל שם יש סמכויות לפי אחד מהצווים. שם זה מוסדר. בעצם מערכת החינוך לא מוסדרת על ידי הצעה הזו.
אפרת פרוקציה
¶
נכון. הם ספציפית מוחרגים כאן. אבל אלה עובדים שנותנים שירותים למוסדות. מי שעובד בתוך המוסד, יש צו מיוחד בנושא הספציפי.
אופיר סופר (ימינה)
¶
אני אגיד מה החרגה. אני גם מדבר על מקרה ספציפי. בסוף לרב שכונה יש לשכה בשכונה. הוא עובד בשכונה. הוא עושה אותה פעילות מלא, מלא, מלא. פשוט הוא לא עובד. זהו. זה כל הסיפור.
אפרת פרוקציה
¶
אז רק אם אפשר להסביר. בהתחלת התקנות, התקנות האלה בעצם עסקו רק בשיעור העובדים שמגיעים. הייתה את ההגבלה של 30%, שאחר כך ירדה ל-15%, אני מזכירה לכם באזור פסח. כל עובד היה קריטי. אנשים נלחמו להחריג עובד כזה או אחר.
היום אנחנו במציאות אחרת. היום יש לנו את התו הסגול. כל הרשויות המקומיות פועלות לפי התו הסגול. זה כבר לא כל כך רלוונטי. ואולי נחזור למצב שהיינו בו אז. אז זה רלוונטי אם עובד אחד או אחר ייכנס למשמרת.
אופיר סופר (ימינה)
¶
יכול להיות שעוד שבועיים נהיה שם. הבוקר נסעתי שעתיים. כל הדרך דיברו על זה שעוד שבועיים נהיה איפה שאת מדברת.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל גם אי-אפשר לכתוב – הנושא של החינוך המיוחד, אני אסביר לך. הנושא של עובד במערך החינוך המיוחד הוכנס כי אף פעם, למעט הקורונה, ילדי החינוך המיוחד לא הושבתו. זו פעם ראשונה שזה קרה. ולכן הכניסו את הנושא הזה. אבל גם הפעם הם ישבו בבית.
אבל אם אני מסתכלת על התקופה הקרובה, שהתקנות האלה תהיינה בתוקף, כל בתי הספר היסודיים פועלים, כל גני הילדים פועלים תחת בית הספר של החופש הגדול, לפי ההסדר. לא יכול להיות שמנהל אגף החינוך, מנהל מחלקת החינוך, הם כולם עובדי בעירייה, אז הם עובדים חיוניים, אבל הם לא יכולים להיכנס לתוך ה-30% של העירייה.
אפרת פרוקציה
¶
לא תו סגול. לא קשור לתו הסגול. יש לך למעלה מ-30 תקנות שעת חירום וצווים שונים, אוקיי? החינוך ספציפית מוסדר על ידי צו אחר. עכשיו, אפשר להביא לוועדה גם את זה. אבל כרגע מה שעולה לדיון בוועדה זה התקש"ח הזה.
גאל אזריאל
¶
אם אתם מסתכלים על סעיף 5 פה, שמירת דינים, כתוב בפסקה (3): "הוראות צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (הגבלת פעילות מוסדות חינוך) (הוראת שעה), התש"ף–2020;". תקנות שעת חירום אלה של הגבלת מספר עובדים לא פוגעות בכל ההסדרים שמוסדרים באותו צו לפי פקודת בריאות העם. כך שזה הסדר ספציפי.
נעה בן שבת
¶
אני רוצה אולי להסביר משהו לגבי המבנה פה של תקנות שעת חירום. אולי היינו צריכים להסביר את זה בהתחלה. יש לנו פה הסדר, אבל יש חריגים להסדר. אותם חריגים שקבועים בסעיף 4(א), שהם רשויות השלטון, לשכת נשיא המדינה והכנסת, ועדת הבחירות המרכזית. נעבור אחר כך, נקרא את כולם, כי אולי פספסתי.
אחר כך יש, בסעיף 4(ב) רשימה של גופים שגם עליהם לא יחולו התקנות. רק אחר כך יש הוראות שאומרות מה כן יחול.
(היו"ר אוסאמה סעדי, 11:31)
אז, למשל, בסעיף 4(ב)(17) אנחנו מדברים על כך שזה לא יחול, התקנות האלה בכלל לא יחולו על "מוסדות חינוך שפעילותם מותרת כמפורט בסעיף 2 לצו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (הגבלת פעילות מוסדות חינוך) (הוראת שעה), התש"ף–2020". זאת אומרת, אם שם פעילותם מותרת באותו צו מיוחד שנוגע לפעילות מוסדות חינוך, אז ממילא התקנות האלה בכלל לא יחולו עליהם. זאת החרגה אחת שקיימת. היא החרגה כוללת מכל הוראות התקנות.
אחר כך יש לנו החרגות נוספות. אחת מהן ראינו עכשיו. אמרנו אילו עובדים גם ברשות שחלות עליה התקנות, כמו רשות מקומית, גם עליה יש עובדים שאנחנו לא מונים אותם במניין שיעור המרבי של העובדים. אנחנו לא רוצים שהם ייספרו לי לא במונה ולא במכנה, כדי שאני לא אצטרך לצמצם את הפעילות שלי.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מבינה את מה שאת אומרת. אבל אני לא בדיוק יודעת מה כתוב בתקנות של מוסד החינוכי. אבל, בגלל שאנחנו פה תחת הסעיף של עובדי רשות מקומית, כל עובדי אגפי החינוך הם עובדי הרשות המקומית. ואני הסברתי גם למה כתוב פה חינוך מיוחד, מה שלא תקף לקורונה, כי גם אנשי החינוך המיוחד לא עבדו בקורונה. אבל אם השטח עובד, וזה מה שיקרה עד ה-6 באוגוסט. גנים, בתי ספר יסודיים, חינוך מיוחד – הכול עובד, אנשי אגף החינוך לא יכולים להיספר בעובדים חיוניים, לצורך העניין. הם לא יכולים להיספר ב-30% של עובדי הרשות המקומית.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
כן, אוסאמה, לא חיים. לא שמתי לב שאתה כבר – יצאתי לרגע. אני כן הייתי מצרף ברשותכם, את הסכמתי גם למה שאומר ידידי, חבר הכנסת אופיר סופר, לגבי הנושא של רבני שכונות ויישובים, שגם אותם למעשה לא רוצים להוציא לחל"ת, אלא שימשיכו לתפקד כרגיל. והם חלק מהמערך של העשייה היום-יומית. בפרט בתקופת פסח היה הרבה בלגן, כי צריכים אותם בשאלות, בכשרויות, בכל הדברים.
אומר ידיד אופיר וגם אני מצטרף לזה: אנחנו כולנו מאוימים שאו-טו-טו אנחנו נכנסים לגל שני של קורונה. לא אז נתחיל לבוא ולהתחנן על נפשנו: למה לא עשינו את זה. גם אנחנו נתונים לביקורת מצד הציבור.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אוקיי. משה, אני מבקש שתבדקו את העניין הזה של הרבנים ושל העניין של מה שהעלתה אורלי.
אופיר סופר (ימינה)
¶
אז אני רוצה להסביר את מה שקורה. בעיריית מסוימת – אני מדבר על סמך מקרה ספציפי שטיפלתי בו – לראש העיר לא היה נראה. בפועל לרב לא היה שום מצפון לפעול פחות ממה שהוא עובד בשוטף. הוא המשיך פשוט לתפקד כרגיל.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
מה שאומר שחבר סופר הוא שברגע שאתה לא מחריג את זה כאן, אז יש שיקול דעת לראש המועצה. ויכול להיות שהוא עם השיקולים שלו יגיד: אני לא רוצה את זה גם.
אופיר סופר (ימינה)
¶
כמו שהגנו על רבני ערים, ולדעתי בסיבוב הקודם גם על רבני היישובים, אני מבקש להגן על רבני השכונות.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
רבני השכונות. אין כזה אמון, אבל כדאי שאנחנו נוכל גם כן לעשות את זה, כי היום המגמה, לצערנו, של משרד הדתות היא לא לאשר רבני שכונות חדשים. אז לפחות אלה שכן נמצאים – שנוכל כן להגן עליהם. ואני חושב שזה מתבקש.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
ואו-טו-טו תאר לעצמך, אופיר – אנחנו ראינו את הגל הזה לפני פסח – תאר לעצמך שגל כזה יופיע אלינו, חלילה, לקראת הימים הנוראיים.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
הימים הנוראיים זה מלא בשאלות ובתשובות על הלכות סוכה, על הלכות לולב, על הלכות אתרוג. רול, אתה איתי לפחות בדברים האלה?
נעה בן שבת
¶
בעמוד 12. סעיף 4(ב)(17): מוסדות חינוך שפעילותם מותרת כמפורטים בסעיף 2. ובסעיף 2(ב) לאותו לצו, צו בריאות העם (הגבלת פעילות מוסדות חינוך). סעיף 2(ב)(1) אומר: פעילות במסגרות שבהן ניתן חינוך מיוחד בלבד ובתנאים המפורטים בפסקאות (3)(א) עד (ט) ו-(4).
אפרת פרוקציה
¶
לא, לא. תסתכלי על הגדרת עובד בעמוד 4, ספקה (2): "לא יראו כעובד רשות מקומית – ראש רשות מקומית, סגן ראש רשות מקומית, רב רשות מקומית, עובד סוציאלי, פסיכולוג חינוכי, עובד לקידום נוער ברשות מקומית, עובד במערך החינוך המיוחד ומי שעיקר עיסוקו בפינוי אשפה או עובד במוקד עירוני לרבות מוקד חירום וחדר מצב".
נעה בן שבת
¶
"רשות מקומית" – לרבות חברה עירונית, חברת בת עירונית ואיגוד ערים;
"תאגיד" – כהגדרתו בסעיף 21 לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה–1985;
"תעשייה ביטחונית" – כל אחד מאלה:
(1) אלתא מערכות בע"מ;
(2) תעשיה אווירית בע"מ;
(3) רפא"ל – מערכות לחימה מתקדמות בע"מ;
(4) התקני מצב מוצק (המ"מ) בע"מ;
נעה בן שבת
¶
(5) אלביט מערכות בע"מ;
(6) תומר חברה ממשלתית;
(7) חברה-בת כהגדרתה בחוק ניירות ערך, התשכ"ח–1968, של חברה המנויה בפסקאות (1) עד (6) - -
שקראנו עכשיו.
נעה בן שבת
¶
- - וחברה קשורה כהגדרתה באותו חוק, לחברה המנויה בפסקאות האמורות;
"תקנות הגבלת פעילות" – תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת פעילות), התש"ף–2020, כפי שהוארך תוקפן ותוקן נוסחן בחוק, מעת לעת.
אלה אותן תקנות שנידונות בוועדת הקורונה.
גאל אזריאל
¶
אבל שכרגע לא הוארך תוקפן. הן פוקעות היום. כך שנראה, מבחינת הנוסח, איך לכתוב את זה בצורה מדויקת.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
כן, בבקשה. סעיף 2. זה הסעיף העיקרי. אנחנו נקרא את זה גם ונשאיר את זה בסוף, כמו שאמר היושב-ראש.
נעה בן שבת
¶
למרות, הוא סעיף עיקרי, אבל הוא בעצם הוא לא, כי ברגע שמישהו מפעיל את התו הסגול, הסעיף הזה בעצם חסר משמעות.
נעה בן שבת
¶
הגבלת מספר העובדים במקום עבודה
2.
(א) במקום עבודה לא ישהו בו־זמנית יותר מ־10 עובדים או 30 אחוזים ממצבת העובדים, לפי הגבוה מביניהם (להלן – מספר העובדים המרבי המותר לשהייה בו-זמנית).
עכשיו, זו מגבלה מאוד חמורה. הייתה מגבלה יותר חמורה במהלך התיקונים, מגבלה של 15% מהעובדים.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן. אבל היינו אז במקום אחר. והיום אנחנו במקום שרוצים להעביר את המשק לפעילות מלאה. זאת מגבלה מאוד מאוד קשה, של 30%. היא לא הגיונית. וכל הזמן אנחנו נתקלים בזה שאומרים: אוקיי, אז יש תו סגול. אז תעזבו את החוק הזה. בואו נעבוד על פי התו הסגול. שם זה יכול להיות 10%, 20%.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אורלי, זאת השאלה המקדימה שלי. אבל בואו ניתן לה לסיים את כל הסעיף.
נעה, תמשיכי את כל הסעיף הזה, 2 (ב).
נעה בן שבת
¶
(ב) על אף האמור בתקנת משנה (א), מספר העובדים המרבי המותר לשהייה בו־זמנית בגופים המפורטים להלן יהיה כמפורט לצדם, ובלבד שהגופים צמצמו, ככל האפשר, את מספר העובדים למספר הדרוש לצורך הבטחת פעילותם החיונית:
(1) החברה הישראלית לחקר מדעי החיים בע"מ – 100 אחוזים ממצבת העובדים;
בעצם זה 100% ממצבת העובדים, אבל הם צריכים לצמצם את מספר העובדים שלהם לפעילות החיונית בלבד. לא מעבר לזה.
(7) מפעל תומך ביטחון – 60 אחוזים ממצבת העובדים;
(8) תעשייה ביטחונית, ומקום עבודה המספק שירותים או מוצרים הדרושים לצורך המשך פעילותם התקינה של התעשיות הביטחוניות או של המכון למחקר ביולוגי במשרד ראש הממשלה – 50 אחוזים ממצבת העובדים;
נעה בן שבת
¶
כל מה שחסר לנו, המספרים שחסרים לנו באמצע אלה דברים שהיו בתיקונים קודמים של תקנות שעת חירום, אבל בתקנות שעת חירום כפי שהן כיום הם ירדו.
אפרת פרוקציה
¶
כי אחרת, צריך פשוט לציין: היה ובוטל. אז זו דרך ניסוחית להראות שהיה פה משהו לפני כן שבוטל וכרגע אנחנו קופצים.
נעה בן שבת
¶
(10) חברה ממשלתית שאינה תעשייה ביטחונית, אינה מפעל תומך ביטחון - - -
קראנו קודם את הרשימה הזאת של מפעל תומך ביטחון.
אפרת פרוקציה
¶
אה, הינה, אני רואה: עבודות פיתוח, בינוי, תחזוקה, תשתיות. לא. אבל אלה "תשתיות הנוגעות למבנה", אנחנו רוצים גם את עבודת תשתית.
נעה בן שבת
¶
- - וכן תאגיד ומוסד להשכלה גבוהה – 10 עובדים או 30 אחוזים ממצבת העובדים - -
שזה לכאורה כלל ברירת המחדל.
נעה בן שבת
¶
- - לפי הגבוה מביניהם, ואולם רשאי הממונה להורות כי מספר העובדים המרבי המותר לשהייה בו־זמנית בכל אחד מהגופים האמורים יעלה על 30 אחוזים ממצבת העובדים ועל עשרה עובדים – כמובן –ובלבד ששיעור התוספת הכוללת של העובדים בכלל החברות הממשלתיות שהוראות פסקה זו חלות עליהן, התאגידים או המוסדות להשכלה גבוהה, לפי העניין, לא יעלה על 15 אחוזים מכלל העובדים בחברות הממשלתיות, בתאגידים או במוסדות להשכלה גבוהה, האמורים, לפי העניין;
זאת אומרת, זה בסך הכול - - -
אפרת פרוקציה
¶
שוב, הרי רצינו להשאיר פה גם גמישות. ואז, אם יש לי חברה אחת קטנה שאנחנו רואים שהיא כן חיונית לנו והיא צריכה לעבוד, אז לוקחים בעצם 15% מכלל החברות הממשלתיות ונותנים את מצבת העובדים לאותה חברה, אוקיי? ולכן יש לי משחק יותר גבוה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אז כמה לדוגמה המגבלה המקסימלית? מה אחוז העובדים המקסימלי בענף הבנייה שאפשר להגיע אליו?
אפרת פרוקציה
¶
100% כאשר אין לך הגבלה. אם כולם עובדים בשטח, בחוץ, אפשר להגיע ל-100%. גם החיוניים, אגב, זה 100%.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
למה מנסים להציג תמונה שמתעכבים כל מיני מסירות, דירות וכדומה? מה הניסיון הציני הנואל הזה לקחת דירות שאנשים שילמו עליהם? אתה מבין, אוסאמה?
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
היא אומרת שאפשר בבנייה להגיע עד 100%. וכבר חברות הבנייה מנסות להתנצל, לבוא ולדבר על עיכובים במסירת הדירות וכו'. איך זה מתיישב עם מה שאת אומרת?
אפרת פרוקציה
¶
הרי בתוספת השנייה, לדעתי, אנחנו הגדרנו את כל הגופים שנותנים שירות חיוני והשארנו אותם על 100%. חקלאות, מזון נכנס.
אפרת פרוקציה
¶
העובדים. שוב, לגבי הסטודנטים יש צווים אחרים של החינוך שנוגעים אליהם. פה מדובר על מצבת העובדים.
נעה בן שבת
¶
- - 10 עובדים או 30 אחוזים ממצבת העובדים, לפי הגבוה מביניהם, ואולם רשאי הממונה להורות כי מספר העובדים המותר לשהייה בו־זמנית ברשויות מקומיות או במועצות דתיות יהיה 45 אחוזים ממצבת העובדים, וברשות מקומית המונה פחות מ־10,000 תושבים – 60 אחוזים ממצבת העובדים.
נעה בן שבת
¶
אני רק רוצה לוודא שזו הוראה שנותן הממונה באופן גורף. זה לא רק למועצות מסוימות, אלא אם הוא מורה את זה, אז הוא מורה לגבי לכולם.
אפרת פרוקציה
¶
כי אם יש רשות מקומית קטנה, או מועצה דתית קטנה והיא לא יכולה לתפקד, אז כן ייתנו לה את 45%.
אפרת פרוקציה
¶
לא, לא. זה לא כללי. זה לתת פתרון למועצה דתית או מועצה מקומית מסוימת שלא יכולה לעמוד בהגבלה.
נעה בן שבת
¶
אז אנחנו אומרים: מספר העובדים המותר לשהייה בו־זמנית ברשות מקומית או במועצה דתית, והכוונה היא דווקא למשהו ספציפי.
אפרת פרוקציה
¶
בסוף, אתם תכף תראו אותה.
אם אני רוצה להחיל על עצמי את התו הסגול, אני צריכה לשלוח הודעה לרשות המקומית, להגיד לה: שלום, אני ככה וככה מחילה על עצמי את התו הסגול. יבחנו אותי לפי התו הסגול. לא החלטתי, חלות עליי ההוראות.
אפרת פרוקציה
¶
כן. כולם. ברשויות המקומיות אין לי את הנתונים, אבל לדעתי – הרי זה הוראות שכולם הולכים לעמוד בהן. זה לא שקבענו איזו הוראה שהמעסיק לא יכול לעמוד בה. לדעתי, למעט אלה שממילא לא אכפת להם ו-70% עובדים מהבית וזה נוח להם, כל האחרים עברו לתו הסגול.
אוריאל מרחבי
¶
(ג) על אף האמור בתקנת משנה (א), מספר העובדים המרבי המותר לשהייה בו-זמנית בגופים המפורטים להלן יהיה כמפורט לצדם:
(1) מקום עבודה שעוסקים בו בעבודות בינוי או בעבודות תשתית, שאינן כוללות עבודה של יותר מעשרה אנשים במבנה סגור – 100 אחוזים ממצבת העובדים; לעניין זה, "מבנה סגור" – מבנה שהותקנו בו 70% ממספר החלונות והדלתות;
נעה בן שבת
¶
יכול להיות שאנחנו צריכים לבוא ולהגיד: מקום שעוסקים אפילו – כדי לבצע את זה, הרי יכול להיות שזה אתר בנייה של חברה קבלנית שיש לה עוד 100 אתרי בנייה. וכאן את מדברת ממש על מקום, על אתר.
נעה בן שבת
¶
אז רק נגיד "מקום" ולא "מקום עבודה", כי "מקום עבודה" אמרתם שזה במובן הרחב של המילה, שזה כולל את כל האתרים של המעסיק.
אוריאל מרחבי
¶
(2) מפעלים בעלי היתר מיוחד להעסקת עובד בשעות המנוחה לפי סעיף 12 לחוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א–1951, שניתן כדי שלא לפגוע פגיעה רבה בתהליך העבודה – מספר העובדים שהותרה העסקתם בהיתר או 30 אחוזים ממצבת העובדים, לפי הגבוה מביניהם.
נעה בן שבת
¶
"פגיעה רבה בתהליך עבודה" זה אחד מהתנאים לפי סעיף 12 לחוק שעות העבודה ומנוחה, למתן היתר לעבודה במנוחה שבועית. אגב, זה לא עובד בשעות המנוחה, אלא במנוחה השבועית. כך זה מוגדר באותו סעיף. ואז אם אותו היתר ניתן – אנחנו מניחים שההיתר הזה הלך למינימום הנדרש כדי להבטיח את המשך הפעילות, כדי למנוע ה"פגיעה רבה" בכל תהליך העובדה. ולכן אנחנו מניחים שזה המינימום, גם אם זה עולה על 30% מהעובדים.
אפרת פרוקציה
¶
אני אולי אתן דוגמה כדי להמחיש. אנחנו כל הזמן ניסינו ליצור פה איזשהו איזון כדי לא לפגוע בעסקים ולגרום להם אחר כך למוות סופי. יש עסקים שממשיכים לעבוד. בשבת הם חייבים להמשך לעבוד. למשל, פניציה, שלצערנו נסגרה מטעמים אחרים. אבל ברגע שסוגרים את התנור ואין עובדים, המקום נסגר לחלוטין. ולכן ניסינו לאתר את העסקים האלה שאם אנחנו נוריד את מספר העובדים מתחת למינימום מסוים, זה יגרום להם לסגור את העסק.
אחד מהמבחנים זה המבחן הזה. הם התירו לו לעבוד בשבת. כנראה שיש סיבה מאוד מאוד טובה למה הוא חייב להמשיך לעבוד. ולכן זה אחד מהחריגים שלנו. ואז לא העברנו אותו ל-100% כמובן, אלא המינימום שנקבע לגביו זה המינימום שנקבע על ידי השר שנתן את ההיתר לעבודה בשבת.
אוריאל מרחבי
¶
(ד) על אף האמור בתקנת משנה (א), מספר העובדים המרבי המותר לשהייה בו־זמנית בגופים המנויים להלן יהיה כמפורט לצדם ובלבד שצמצמו, ככל האפשר, את מספר העובדים למספר הדרוש לצורך הבטחת פעילותם החיונית:
נעה בן שבת
¶
לא. זה עוד סעיף. ראינו את זה גם בסעיף קטן(ב) שאומר: יש גופים שאנחנו רוצים שאחוז העובדים שלהם יהיה יותר גבוה מ-30% ולא יהיה מוגבל ב-10%.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
כן. אבל אנחנו לא רוצים להשאיר את טלאי על טלאי, אם אפשר לתקן את זה בלי לשנות את מהות.
אפרת פרוקציה
¶
לדעתי, יש הבחנה בין משרדי הממשלה שהחילו על עצמם את החובה, את התו הסגול, לבין התאגידים שצריכים להחיל על עצמם. יש עדיין הבחנות. ולכן זה בסעיפים שונים. אם זה לא גורם נזק, ננסה לשים את זה בסעיף אחר. אם אנחנו רואים שזה מתחיל לשנות מהות- - -
אוריאל מרחבי
¶
(1) המוסד לביטוח לאומי כמשמעותו לפי חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה–1995 – 85 אחוזים;
נעה בן שבת
¶
כאן רציתי לשאול. אנחנו מדברים על המוסד לביטוח הלאומי, אחר כך נדבר גם על שירות התעסוקה, שניהם גופים מאוד עסוקים.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
אוסאמה, נחדד את זה שרוב העבודה שלהם היא בתקופה כזאת. כל הזכויות, כל הדברים האלה.
אפרת פרוקציה
¶
לגבי המשק, אנחנו הרי לא יכולנו לעבור – דיברנו עם ארגונים – לא יכולנו לעבור בעל עסק-בעל עסק ולראות איפה בדיוק האחוז שהוא יכול לתפקד איתו והשאר בבית, אוקיי? ולכן יצרנו מבחן כללי עם כל האיזונים שדיברתי עליהם עד עכשיו. לגבי המגזר הציבורי, עשינו דיון עם כל ארגון וארגון. ראינו בדיוק איפה האחוז שהוא יכול לעמוד בו. עדיין אנחנו נמצאים בתקופה שאנחנו רוצים שמעסיקים יעודדו עובדים לעבוד מהבית. אם יש אפשרות שהעובד יעבוד מהבית, תנו לו לעבוד מהבית. הוא לא צריך להגיע. אנחנו עדיין בענייני הקורונה.
אפרת פרוקציה
¶
שנייה. זה שקרה ל-80% זה לא שאנחנו יצאנו לחל"ת, כמובן, ואם מישהו יכול לעבוד מהבית, אנחנו רוצים לעודד אותו. הארגונים עצמם אישרו את המספרים האלה. כלומר, יש פה מספרים שבסופו של יום - - -
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
כן, אבל הם לא יכולים לאשר את זה, סליחה. הם לא יכולים לאשר את זה ואחרי זה להתלונן שלא הספקנו להפקיד את זה לתושבים בגלל שלא היה לנו כוח אדם והלחץ. זה לא מתיישב.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אני מפנה אתכם, אפרת, בתאגיד, עיתונאים – 100%. עם כל הכבוד, בסדר. 100%, עיתונאים. חשוב יותר המוסד לביטוח הלאומי. גם מגן דוד אדום אני מסכים 100%, כי הם עבדו, עשו עבודת קודש בתקופה הזאת. מגן דוד אדום, אני לוויתי אותם כמעט חודשיים, שעשו ממש עבודת קודש. אבל אני חושב שהביטוח הלאומי חייב לעבוד ב-100% מכסה. תבדקו את זה.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
גם פה הייתי מציע אותו דבר. שירות התעסוקה עם מיליון מובטלים שהם צריכים זה, גם פה צריך 100%.
אוריאל מרחבי
¶
(3) התאגיד לפיקוח וטרינרי שהוקם לפי פרק ו'1 לחוק הרופאים הווטרינרים, התשנ"א–1991 – 100 אחוזים;
אפרת פרוקציה
¶
הרי בסופו של דבר, כל מה שהיה נוגע למזון – אני מחזירה אתכם לתקופה של אזור ליל הסדר, שאנשים פה לא יצאו מהבית. הכוונה הייתה לאפשר לכל מי שמוכר מזון לעבוד ב-full capacity כדי שזה שמוכר בעצם יוכל לעבוד.
גלית וידרמן
¶
אני רציתי להתייחס לכמה מהסוגיות שעלו על ידי הוועדה. אנחנו בזמן החירום, משרד הפנים הוציא באמת רשימה של בעלי תפקידים חיוניים לרשויות המקומיות. אני מתייחסת גם לשאלה של חברת הכנסת פרומן לגבי מחלקות החינוך. אנחנו כללנו כמובן גם את כל בעלי התפקידים במחלקות החינוך.
גלית וידרמן
¶
כמובן צודקת חברת הכנסת פרומן. אבל גם כשהאחוזים היו יותר מועטים מ-30%, אז אנחנו כללנו את בעלי התפקידים העיקריים ולפי זה אחר כך הרחבנו את בעלי התפקידים במידת האפשר. אבל ביקשנו כמובן שיפעילו את בעלי התפקידים. והייתה רשימת עובדים חיוניים לרשויות המקומיות שעל פי הרשימה הזו הם היו צריכים לפעול ובעצם להפעיל את הרשימה. אנחנו כמובן פעלנו כדי ליצור איזושהי רציפות תפקודית ברשויות המקומיות.
מה שככה היה קשה לי להבין מהדיון, כי ככה באמת התייחסה היועצת המשפטית שהציגה את התקנות, אבל אנחנו עובדים מול הרשויות המקומיות וניסינו לקבל מהם את הדיווחים לגבי המעבר לתו הסגול. ולצערנו, הנושא המעבר לתו הסגול, בגלל גיוון שיש ברשויות המקומיות והאתגר שלהן, של חלקן, לעבור ולהפעיל את העבודה עם התו הסגול, כרגע רק 181 רשויות מקומיות עברו לעבודה עם התו הסגול.
גלית וידרמן
¶
חלק מהן עדיין עובדות במגבלת האחוזים וצריך ככה להכיר את זה ולהבין את זה. ולכן גם כשאנחנו מתייחסים להליך החקיקה בתקנות וההחרגה שמותרת לממונה, למנכ"ל משרד הפנים, כן צריך –אנחנו נשמח באמת לאפשר עדיין את החרגה המותרת, כי באמת יש כאן קושי של הרשויות לעבור לתו הסגול גם מטעמים כלכליים, גם מטעמי התארגנות שלהן, בגלל המגוון והאופן שבאמת יש החמרה בהנחיות. גם בשבועות האחרונים יש הרבה מקרים של הידבקויות במגוון רב של רשויות וזה מצריך אותן גם להתארגנות נוספת, בגלל ההידבקויות מקרב עובדי הרשויות המקומיות. וזה מקשה באמת גם על העמידה בכללים האלה.
גלית וידרמן
¶
אנחנו כרגע עושים עבודה גם של הפקת לקחים כמובן והתארגנות לגל השני, כדי שנוכל לייצר את העבודה שלנו בהמשך.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה, אדוני. כשאת אומרת רשות מקומית, את מתכוונת רק למועצה, לעובדי הרשות או שאת מתכוונת גם לכל חברות הבת וכל הגופים שכפופים לרשות המקומית?
גלית וידרמן
¶
אנחנו במשרד הפנים עובדים גם וגם. אני באופן אישי, אחראית על הנושא הרשות המקומית עצמה, איגודי ערים והאשכולות. אבל יש לי עמית מנהל אגף אחר, שאחראי גם על התאגידים העירוניים.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא. לא הנחיות. היקף האימוץ. האם גם שם חלק גדול מהרשויות טרם אימצו את התו הסגול? גם תאגידי מים העירוניים? גם תאגידי ניקיון העירוניים?
גלית וידרמן
¶
- - - אבל מהשיחות שלי עם הרשויות המקומיות, יש שם גם קושי, מכיוון שחלק מהתאגידים העירוניים – למרות שאני שוב מדגישה שזה לא נושא אני אחראית עליו – אבל מכיוון שיש הרבה מאוד תאגידים שעוסקים בתחומי התרבות והפנאי, ומכיוון הנושא הזה לא חזר לשגרה עדיין לגמרי, אז מלכתחילה היה קושי לחזור לשגרה בנושא הזה.
אוריאל מרחבי
¶
(ה) מעסיק לא יאפשר כניסה של עובדים למקום העבודה או שהייה של עובדים במקום העבודה מעל למספר העובדים המרבי המותר לשהייה בו־זמנית כאמור בתקנות משנה (א) עד (ד), לפי העניין.
אוריאל מרחבי
¶
(ז) עובד שמעסיקו הודיע לו כי אינו רשאי להגיע למקום העבודה בשל המגבלות האמורות בתקנות משנה (א) עד (ה) לא יגיע למקום העבודה.
אפרת פרוקציה
¶
זה לא משנה, כן? כבר רשת אופנה כללית לא תאפשר כניסה לחנויות שלה, אלמלא יתקיימו התנאים האלה. זה לא משנה. זה היינו הך.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
כן. אפשר לעשות החלפה. לדוגמה, אם הוא יודע שהיום העובד הזה חולה, הוא מייד במקום יכול להחליף אותו במישהו אחר.
נעה בן שבת
¶
למעשה יכול להיות שאני בסניף שלי בבאר שבע אני אישרתי לעובד להיכנס ולכן עכשיו חברי בסניף בקריית שמונה לא יכול לאפשר לעובד שלו להיכנס, כי אנחנו עובדים באותו מקום.
אפרת פרוקציה
¶
לא, לא. אנחנו לא מדברים עכשיו על זה. כל מה שההוראה הזאת אומרת: אם מעסיק אמר לעובד: אז העובד לא יכול להגיע. זה הכול.
איה דביר
¶
אני איה דביר ממשרד המשפטים. הסעיפים האלה, גם (ה) וגם (ו), יוצרים הוראות סימטריות שמשקפות את הכלל שקבע הריבון, המחוקק, כשקבע את התקנות האלה. יוצרים תנאים שבתוכם - - -
נעה בן שבת
¶
מי שקבע את תקנות שעת חירום האלה היא הרשות המבצעת. וכרגע יושב המחוקק ושואל את עצמו: האם נדרשים תיקונים לנוסח של אותן תקנות שקבעה רשות המבצעת.
נעה בן שבת
¶
אם אני אסתכל עכשיו על הנוסח לפני שמפרסמים אותו, אני אראה (ו) נמחק, שזה נוסח התקנות כפי שמפורסמות ברשומות. לא ברשומות דווקא, סליחה, לא ברשומות, אלא מי שעורך להם נוסח משולב, כך הוא מציין בדרך כלל: נמחק. אבל כרגע כולם במצב הנוכחי עם כל הסעיפים הקיימים, ולפעמים יש דילוג ביניהן. אבל זו צורה נוסחית שתאפשר לנו לא לדלג, לכתוב מחדש.
איה דביר
¶
פסקה (ו) עסקה במעסיקים ציבוריים ושירשרה את הסמכות לתת הוראה לעובד להיכנס לראש הגוף הציבורי. ביקשו שבעצם האכיפה תהיה באחריות מנכ"לי המשרדים. בפסקה (ו) שנמחקה, לשאלתך.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
סליחה, הנושא זה של האכיפה בגופים ציבוריים הוא חשוב. כי לאחר מכן בנושא של ענישה יש הבחנה מאוד ברורה בין עסק פרטי ולבין עסק במגזר הציבורי, שם אין חובת אכיפה.
אפרת פרוקציה
¶
לא. יש לך קושי לאכוף על משרד ממשלתי, לתת לו קנס. כלומר, אין קנסות. יש את הכנסת, יש את הרשות השופטת.
נעה בן שבת
¶
סעיף 2(ג) מתייחס רק למשרדי הממשלה וקובע שבעצם כל ההוראות של סעיף2(א) עד (ט) לא חלות על משרדי הממשלה. נדמה לי שגם העבירה הפלילית לכאורה לא חלה לגביהם.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן. אנחנו בסוף נגיע. זה לא רק משרדי הממשלה, זה כל חברה ממשלתית, תאגיד ממשלתי. אין חובת אכיפה בתאגידים.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן. לפי נוסח. כפי שאני מבין מהנוסח, חברה ממשלתית אין בה חובת אכיפה עם סנקציות פליליות. למה מעסיק פרטי צריך לשאת פחות משנה של מאסר?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
או תראו את ההחרגה. "למעט חברה עירונית, חברת בת עירונית, חברה ממשלתית". זה המון.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן. עוד צריך למצוא איזושהי סנקציה שיכולה לגרום לאנשים לאכוף את זה. אני לא מבין הפרטי צריך לשאת בנטל הוכחה.
אוריאל מרחבי
¶
(ז1)
(1) מעסיק יאפשר קבלת קהל במקום העבודה, ובלבד שיתקיים אחד מאלה:
(א) בכל עת לא ישהו במקום העבודה לקוחות ביחס של יותר משני לקוחות לכל עובד שתפקידו מתן שירות ללקוחות;
(ב) בכל עת לא ישהו במקום העבודה לקוחות ביחס של יותר מלקוח אחד לכל 7 מטרים רבועים.
אפרת פרוקציה
¶
עשינו את השינויים המחויבים לגבי משרד ממשלתי. זה יגיע בהמשך. זה לא בדיוק "לקוחות". בגלל זה כתבנו: הסעיף הזה יחול בשינויים המחויבים – בדיוק בגלל מה שאמרת.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
ומה קורה כשנכנסים רק שניים ואז בחוץ יש תור? ומי אחראי על הבחוץ, שיהיה טוב? אתם יודעים מה קורה בחוץ?
אפרת פרוקציה
¶
כן. כן. אבל אתה לא יכול לחייב מעסיק לגבי שטח שלא בשליטתו. כלומר, יש גבול גם מה מצפים מבעלי העסקים.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא, לא. אני לא מצפה שבעל העסק גם ישמור על זה. אבל המציאות היא כזאת שבפנים, בתוך חנות, נכנסים בקושי שניים, ובחוץ עומדים ומתגודדים.
נעה בן שבת
¶
אני רוצה להבהיר שכל הסעיף, התוספת הזאת של סעיף (ז1) היא בעצם קצת חריגה לתקנות האלה. התקנות האלה עסקו בעובדים, שאלו מה קורה מבחינת העובדים. וכאן אנחנו מדברים על קהל הלקוחות, בעצם חלק משאלת הפעילות. השאלה בכלל - -
נעה בן שבת
¶
- - אם התקנה הזאת בכלל הייתה צריכה להיות בתוך התקנות האלה. אחרי זה גם נראה בהמשך שיש גם הנמכה של התקנה הזאת. היא נסוגה מפני הוראות שקיימות, הוראות מקלות שיש בצווים, בצו בריאות העם ובתקנות הגבלת הפעילות. אז יכול להיות שהיא כולה – האם יש לה באמת טעם?
אפרת פרוקציה
¶
תקנות הגבלת הפעילות בעיקר עוסקות בעסקים שפתוחים לציבור. עסקי מסחר, שמספר האנשים מגיעים אליהם הוא באמת מאוד גדול. אצלנו מדובר יותר במקומות עבודה, כמו משרד עורכי דין, ארכיטקטים, חברות הייטק, חברות תרופות. מדי פעם מגיעים לקוחות, אבל זה לא עיקר העיסוק.
התקנות האחרות לא נוגעות במקומות עבודה אלה. זה מבחינתם מקום עבודה לכל דבר. זה לא מקום שהציבור מגיע אליו בהמוניו.
אפרת פרוקציה
¶
לא. לקוחות לגבי משרדים ממשלתיים, אני מסכימה איתך. לכן יש באמת סעיף ספציפי שאומר: בשינויים המחויבים.
אפרת פרוקציה
¶
לגבי משרד הארכיטקטים, כן יש לקוחות. זה לא כמו חנות אופנה. ולכן יצרנו מבחן שונה. במקרים הספציפיים שיש הוראות מקלות בתקנות של הגבלת פעילות, אמרנו שהן יחולו. באופן כללי ההוראות כאן הן יותר מקלות, כי כאן צפוי שיהיו פחות לקוחות מלכתחילה מאשר במקומות מסחר אחרים.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
כי אם הפוקוס הוא על העובדים, אז בסדר. זה יחס של אחד לשניים. אבל עכשיו את אומרת רק הלקוחות, שבע מטרים רבועים רק לקוחות.
אפרת פרוקציה
¶
אז אני אומרת: הסדרנו את הלקוחות במקומות שבעיקרם הם מקומות עבודה. אם יש לי מפעל, הוא מקום עבודה; הוא לא מקום שפתוח לציבור.
אפרת פרוקציה
¶
לא. סופרמרקט זה בדיוק מסחר. זה נכנס לשם. אני מבינה שיש פה חפיפה בין התקנות. אני לא אומרת שלא. כלומר, היה יותר קל אם היינו מגיעים עם חוק אחד. בחוק המסגרת, אני מניחה, הכול גם ייפתר, כי רואים בעצם את כל התמונה באופן כללי. אבל התקנות האלה יותר עוסקות במקומות עבודה שאולי יש להם גם קצת קהל. התקנות להגבלת פעילות עוסקות בעיקר במקומות שפתוחים לציבור ויש שם מוקד של קהל שמגיע לצרוך את השירותים.
אוריאל מרחבי
¶
(2) אין בהוראות פסקה (1) כדי לגרוע מתנאים מקלים יותר שנקבעו בתקנות הגבלת הפעילות או בצו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (בידוד בית והוראות שונות) (הוראת שעה), התש"ף–2020, בנוגע למתן שירות מסוים או להפעלת מקום עבודה מסוים בידי מעסיק, המאפשרים לאותו מעסיק לספק את השירות או להפעיל את מקום העבודה אף בלא קיום התנאים האמורים בפסקה (1).
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אם אין להם. מסכן המעסיק. לפעמים הוא לוקח מהתו הסגול, לפעמים הוא לוקח מפה, לפעמים משם, לפעמים מפה. אין לו משהו מרוכז.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
חברים, אני יודע את זה. ואנחנו טוענים את כל הטענות האלה תמיד. אבל את זה אנחנו מאריכים בגלל שמחר זה פוקע.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני חושב שאשר וגם ראוי לציין שהדבר הזה יכל לא להידון כאן יום לפני שהתקנות פוקעות. אם בשבוע שעבר הממשלה הייתה, במקום להישאר עד 04:00 על החוק הנורבגי, יושבת על התקנות, אולי אנחנו לא היינו עושים את הכול ברגע אחרון כרגיל.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה פקע. לא, כי הציבור בבית צריך להבין שהיה זמן לדון בזה והיה זמן לשפר את זה, אבל זה לא עניין אף אחד בממשלה, חוץ מהחוק הנורבגי בשבוע שעבר.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא. יותר הגיוני היה להאריך את הנוסח כפי שהוא היה לעשרה ימים ולתת להם בוועדת החוקה לסיים את חוק המסגרת, ואז להביא את חוק המסגרת לפה ונדון.
אוריאל מרחבי
¶
(ח) כלל מקום עבודה כמה מבנים, יפעל המעסיק, ככל האפשר, לפריסת העובדים ששהייתם בעבודה מותרת לפי תקנה זו, בין המבנים השונים, באופן שיצמצם, ככל האפשר, את הסיכון להדבקה בנגיף הקורונה החדש, ובלבד שאין בפריסה כאמור כדי לפגוע במידה העולה על הנדרש ביכולתו של מקום העבודה להבטיח את המשך פעילותו.
נעה בן שבת
¶
כאן יש הוראה שאומרת שלגבי תקנה 2 יש חובה לנסות לפרוס, אם יש לנו כמה מבנים, לפרוס את העובדים בין המבנים כדי למנוע את הפגיעה - -
נעה בן שבת
¶
- - ביכולת להמשיך את פעילותו. לא מדובר על הפעילות החיונית. אנחנו מדברים על המשך הפעילות באופן כללי. זה קצת שונה מההוראות הקודמות. כאן אנחנו רואים שהפסקה מדברת על מיקום פיזי. שוב, אנחנו אמרנו שנחזור עוד להגדרה של "מקום עבודה". צריך אולי לחשוב אילו הגדרות מדברות על מקום פיזי, בתוך מבנה פיזי, ואילו מדברות על מקום עבודה במובן הכללי שלו.
אוריאל מרחבי
¶
(ח1) במקום עבודה שבו מועסקים בדרך כלל עובדים במשמרות, ישבץ המעסיק, ככל האפשר, את אותה קבוצת עובדים יחד באותה המשמרת.
אוריאל מרחבי
¶
(י) תקנות משנה (א) עד (ט) לא יחולו על משרדי הממשלה, וכן לא יחולו על הגופים המפורטים להלן, אלא אם כן הם מנויים בתקנת משנה (ב)(1) [החברה לחקר מדעי החיים], (7) [מפעל תומך ביטחון] ו-(8) [תעשיה ביטחונית, מפעל תומך תעשיה ביטחונית או תומך מכון ביולוגי] ו-(11) [רשות מקומית או מועצה דתית] או בתקנת משנה (ד) [מב"ל, שה"ת, פיקוח וטרינרי, רשות לשיקום האסיר, מד"א, תאגיד השידור, בנק ישראל].
נעה בן שבת
¶
כמובן, מה שבסוגריים לא אמור להיות בנוסח. רק הבאתי אותו כדי שנדע על מה מדובר בסעיפים שכבר קראנו, להקלה.
נעה בן שבת
¶
לא. הכוונה היא אומרת שעל משרדי הממשלה לא יחולו התקנות שקראנו עד עכשיו, (א) עד (ט) בתקנה 2.
אפרת פרוקציה
¶
רק שנייה, יש הוראות שמחילות עליה את התו הסגול. על משרדי הממשלה, אין ברירה אלא להחיל את התו הסגול.
נעה בן שבת
¶
(1) זה מפעל למתן שירותים קיומיים, שאינו חברה ממשלתית או תאגיד. ו-(2) זה מקום עבודה שתחום – מוצע להוסיף בו: עיקר פעילותו הוא כמפורט בתוספת הראשונה. והתוספת הראשונה היא מאוד ארוכה ומפורטת. אז על שני הגופים האלה לא יחולו התקנות האלה. אלא אם כן הם, אחד מהגופים שפירטנו, שזה, למשל, המוסד לביטוח הלאומי או פיקוח וטרינרי או מד"א או תאגיד השידור או מפעל תומך ביטחון, שאז הם כן חייבים, אבל לפי ההוראות שקראנו אותן קודם בתקנות המשנה שאותן פירטנו.
אוריאל מרחבי
¶
הקלות למעסיק העומד בכללים למניעת התפשטות נגיף הקורונה
2ב.
(א) מעסיק במקום עבודה שחלות עליו תקנות משנה (א) [כללי], (ב) [מדעי החיים, תומך בטחון, תעשיה ביטחונית ותומכיה, חברה ממשלתית, מוסד לה"ג ותאגיד), (ג)(2) [היתר מיוחד] או (ד) [מב"ל, שה"ת, פיקוח וטרינרי, רשות לשיקום האסיר, מד"א, תאגיד השידור, בנק ישראל] של תקנה 2, רשאי, על אף האמור באותן תקנות משנה, לאפשר כניסה או שהייה בו־זמנית של עובדים במקום העבודה מעבר למספר העובדים המרבי המותר לכניסה או לשהייה בו־זמנית, בהתקיים כל אלה:
נעה בן שבת
¶
סליחה, מספר העובדים המרבי המותר, זה צריך להיות לשהייה. סליחה. פה זה טעות, כי יש הגדרה למספר העובדים. אז שם זה מוגדר.
אוריאל מרחבי
¶
(1) המעסיק מינה אדם שיהיה אחראי על שמירת הכללים המפורטים בתוספת השנייה, או שקבע את עצמו כאחראי לכך (בסעיף זה – ממונה על ענייני קורונה);
אוריאל מרחבי
¶
(2) המעסיק יידע את העובדים במקום העבודה לגבי הכללים המפורטים בתוספת השנייה באמצעות הצבת שילוט לעניין זה בכל מבנה במקום העבודה, במקום בולט לעין;
(3) המנהל הכללי של מקום העבודה והממונה על ענייני קורונה באותו מקום עבודה חתמו על הצהרה בנוסח הקבוע בתוספת השלישית.
נעה בן שבת
¶
כאן למעשה אנחנו נכנסים לתו הסגול. אמרנו סעיף 2ב עם אותן הקלות. הכוונה היא להקלת התו הסגול. יש לנו שלוש קומות על אותו מעסיק, אז יכול להיות שהוא צריך למנות אדם כממונה קורונה.
נעה בן שבת
¶
ממונה שיידע את העובדים בכללים. וגם המנהלי הכללי שלו והממונה על עניין הקורונה צריכים לחתום על הצהרה בנוסח הקבוע בתוספת השלישית.
נעה בן שבת
¶
שההצהרה הזאת אומרת: אנחנו יודעים שיש כללים – ואנחנו אולי נציץ בה רגע. זו התחייבות שאומרת: התחייבות בדבר יישום הכללים הנדרשים.
נעה בן שבת
¶
בעמוד 30. "הכללים הנדרשים בתוספת השנייה לתקנות" כך וכך, "שנערכה ונחתמה" ביום וכך וכך, בשנה, על ידי או הממונה או המנהל הכללי. שניהם צריכים לחתום, כל אחד על הצהרה משלו.
1. אני מצהיר ומתחייב לעשות ככל האפשר כדי להבטיח כי במקום העבודה נשמרים כל הכללים המפורטים בתוספת השנייה לתקנות שעת חירום (הגבלת מספר העובדים לשם – הכללים).
2. אני מודע לחובתי לעשות ככל האפשר כדי לקיים את הכללים ואת אכיפתם במקום העבודה לטובת שמירה על בריאות הציבור.
3. ולראיה באתי על החתום:
אוריאל מרחבי
¶
(ב) מעסיק שמתקיים לגביו האמור בתקנת משנה (א) לא יאפשר כניסה של עובד למקום העבודה או שהייה של עובד במקום העבודה, אם כניסה או שהייה של עובד כאמור תביא להפרת הכללים המפורטים בתוספת השנייה; הודיע מעסיק שמתקיים לגביו האמור בתקנת משנה (א), לעובד, כי אינו רשאי להגיע למקום העבודה בשל הכללים המפורטים בתוספת השנייה, לא יגיע העובד למקום העבודה.
נעה בן שבת
¶
אז כאן יש את אותה מקבילה למה שראינו בתקנה 2. אבל הכוונה פה היא להפרה של הכללים. ויש פה שאלה שמתייחסת לשאלת הפליליות של המעשה הזה או הסנקציות או האכיפה של המעשה הזה.
אוריאל מרחבי
¶
(ד) הוראות תקנה 2(ז1) [הגבלת קבלת קהל] יחולו על מעסיק שמתקיים לגביו האמור בתקנת משנה (א); הוראות תקנה 2(ח) [פריסה במבנים] לא יחולו על מעסיק שמתקיים לגביו האמור בתקנת משנה (א).
נעה בן שבת
¶
מכיוון שאנחנו אומרים שתקנה 2ב, התו הסגול הוא חלופי לכל מה שכתוב בסעיף 2(א), אז אנחנו רצינו להבהיר אם יש דברים שבתוך 2(א) שחלים, אז אנחנו מבהירים. אם יש דברים ב-2(א) שלא חלים, אנחנו גם מבהירים.
אוריאל מרחבי
¶
(ה) קבע ראש השירות או רופא מחוזי כי אחד העובדים של מעסיק שחלות עליו הוראות תקנה זו נדבק בנגיף הקורונה במקום העבודה, יורה על סגירת מקום העבודה, כולו או חלקו, לתקופה שתסתיים לכל המאוחר עם סיום החקירה האפידמיולוגית על ידי משרד הבריאות; עם סיום החקירה כאמור ייפתח מקום העבודה ויחולו על המעסיק הוראות תקנה 2 החלות על סוג מקום העבודה, אלא אם כן יעמוד המעסיק בתנאים הקבועים בתקנת משנה (א) ובתנאים נוספים שיורה לו ראש השירות או רופא מחוזי הנדרשים למניעת התפשטות חוזרת של נגיף הקורונה; לעניין זה, "ראש השירות" ו"רופא מחוזי" – כהגדרתם בצו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (בידוד בית והוראות שונות) (הוראת שעה), התש"ף–2020.
נינא כהן קרן
¶
אני נינא כהן קרן מהייעוץ המשפטי במשרד הבריאות. הכוונה היא לראש שירותי הבריאות ציבור במשרד הבריאות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
תראו, אני חושב שזה סעיף שאני פשוט לא יכול לחיות איתו. זה מבחינתי סעיף שגם אני לא יכול לחיות אם נתמוך בכל התקנות כל עוד הוא מנוסח כך. מה זה "עם סיום החקירה האפידמיולוגית"? למה מעסיק צריך לדעת שברגע שמתחילה החקירה הוא עכשיו תלוי באוויר ונגמר הכול. הרי אין שום מגבלה תוך כמה זמן נותנים תוצאות של החקירה האפידמיולוגית ונותנים את הדוח. אין שום חובה של המדינה לקיים בדיקות. תראו, מה קורה בבתי ספר. מגיע לבית תלמיד אחד, חשד לזה שהוא נחשף לחולי קורונה, שולחים את כל בית הספר הביתה לכמה שבועות. במקום, ממשלה שעושה עבודה מסודרת, צריך להגיד: תוך 72 שעות, 48 שעות, מסתיימת החקירה האפידמיולוגית. מבצעים בדיקות לכל מי שרלוונטי לפי החקירה האפידמיולוגית ומחזירים את העסק לעבודה. העסק הזה, הסעיף הקטן הזה הוא סוג של גזר דין מוות לעסק. כי זה אומר: קרה משהו, עכשיו זהו, אתה באוויר.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
יכול להיות שזה ייקח שבועיים, יכול להיות שזה ייקח חודש.
אני חושב שהוועדה הזו, מתוקף היותה ועדה שמסתכלת גם על הבריאות וגם על העבודה, לא יכולה לאשר תקנות כאלה, אם אין מגבלת זמן עד מתי מחויבים למסור את דוח החקירה האפידמיולוגית. לא יכול להיות שהמעסיק צריך לחיות כל יום באי וודאות ולשאת בכל הדברים.
נינא כהן קרן
¶
אני מהייעוץ המשפטי, אני אתחיל לענות. ואם יהיה צורך, אני איעזר בגורם המקצועי שמאזין לדיון בזום.
משך החקירה האפידמיולוגית, אולי הוא יודע יותר ממני, אבל מדובר על בין כמה שעות לכמה ימים. וכמובן, האינטרס של משרד הבריאות, לא פחות משל המעסיק, הוא לסיים את החקירה כמה שיותר מהר, כדי שגם אפשר יהיה לבודד ולהכניס לבידוד את מי שצריך. זאת אומרת, ממש לא מדובר פה על שבועות או על חודשים. ואני חושבת שהסדר כאן הוא הסדר - - -
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
ברור שזה לא בזדון. צריכה להיות חובה גם של גופי הממשלה שעושים את העבודה. רף הציפיות, רף הדרישות פה ממעסיק אחד קטן שרוצה לפתוח את העסק שלו, הוא אסטרונומי. ומהממשלה זה: בוא נעשה חקירה אפידמיולוגית; מקווים שנצליח יחסית מהר.
נינא כהן קרן
¶
אז רק לקבל איזשהו מושג. עשינו בירור קצת אתמול והיום כמה מקרים כאלו היו. עד כמה שידוע לנו, מדובר על מקרים בודדים בארץ.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
לתחום את זה בזמן. מתי סיום החקירה ומתי אפשר גם לבדוק את כל העובדים באותו מקום על מנת להחזיר את העסק כמה שיותר מוקדם, נכון.
נינא כהן קרן
¶
אני אבדוק את הנושא הזה ואני גם אציין שחייבת להיות פה גמישות, כי כמובן שיש הבדל בין עסק קטן - - -
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
בדיוק. אז לכן תבדקו את העניין הזה. גברתי היועצת המשפטית גם תבדקי את העניין. להכניס פה ממד של זמן.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
שנייה. אני מכבד וגם, חס וחלילה, לא מופנה אלייך. פשוט את הנציגה. קחו Buffer, אין לי בעיה. קחו Buffer סביר בשבילכם כדי שלא תחרגו מהכללים האלה. אבל אין מצב, אין מצב שזה מעין סעיף כללי כזה בלי דד-ליין. אין מצב שהחקירה האפידמיולוגית לא מחויבת. הגיע הזמן שהממשלה תהיה מחויבת כלפי המעסיקים הקטנים והעצמאים, כמו שהם מחויבים כלפיה ולשלם מקדמות לחודש יוני-יולי כשהעסק שלהם סגור. תהיה פה מגבלת זמן וגם תהיה מחויבות עד מתי מסיימים לעשות בדיקות לכל מי שרלוונטי באותו עסק. אגב, זה נכון גם לגבי מערכת החינוך. זה היה פותר פה הרבה דברים.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
קודם כול, רול יותר מצודק בנושא הזה. תארו לעצמכם, ואנחנו הרי מכירים את זה – עוגמת הנפש שהיו כמה פעמים שבדיקות אבדו. אז אנשים, איך שאומרים, עיכבו ועיכבו על מה? על דבר שהם לא אשמים בו. לכן פה צריך להיות דווקא עזרה למשק לא פחות מהרבה תחומים שאנחנו עושים כל הזמן. פה עזרה למשק, שאנחנו אומרים שעסקים מהסוג הזה יקבלו אפילו תיעדוף למתן חובות.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אוקיי. זו הערה בשם כל חברי הוועדה. תזכרו את זה, שאנחנו נכניס כאן את הסעיפים על מנת שאם אתם רוצים שאנחנו נאשר את זה בלי הסתייגויות, בלי זה, אז תביאו את השינויים האלה.
נינא כהן קרן
¶
אני רק אבקש – הגורם המקצועי, ד"ר אריק האס משירות בריאות הציבור גם מאזין לדיון ואם אפשר להעלות אותו. הוא גם ישמח להתייחס.
נינא כהן קרן
¶
כן. אבל אנחנו צריכים קצת יותר לפתוח את הראש, כי יש מצב שכמה עובדים באותו עסק או באותו מפעל, כולם חולים. אבל אף אחד מהם לא חלה בעבודה. זה לא אותו מצב כשיש ריכוז גבוה שאנשים הדביקו אחד את השני בזמן עבודה. ולכן אין למהר את החקירה האפידמיולוגית. צריך לנסות להבין. במקרים שהיו עד עכשיו הייתה העדפה ברורה לא לסגור את העסק, אלא לפעול באופן נקודתי. וברוב המקרים שהיו, שאנחנו מכירים אותם, זה עבד מצוין. לא היה צורך לסגור עסק כל עוד שהמעסיק משתף פעולה ויש דיווחים מי נחשף למי ומ עובד עם מי.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אם אתם מחליטים לסגור את העסק, מה הזמן המקסימלי שאתם מסיימים את החקירה הזאת, כדי שנכניס את זה פה לחוק? בגמישות, כמובן. אף אחד לא עומד איתכם על קוצו של יוד.
נינא כהן קרן
¶
לדעתי, זה מאד אינדיבידואלי. אנחנו נצטרך לחשוב על זה. אבל אפשר לקחת איזשהו מרווח בטיחות. אבל זה לא יהיה שבועות או חודשים, אלא מספר ימים. אבל אני חושב שטבע האינדיבידואלי של כל אירוע ואירוע מחייב. זו טעות להגיד שאם לא החלטתם תוך 48 שעות, שהעסק צריך להיסגר, אז משרד הבריאות לא יכול לפעול.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אדוני, אתם יכולים לקבוע גם כמה כללים לפי גודל העסק או איזשהן דרגות מסוימות, אבל חייבים שיהיו כללים.
נעה בן שבת
¶
רציתי לשאול אם אתה יודע – אתה אומר שהחקירה צריכה להתבצע וזה משנה אם הוא נדבק במקום עבודה או לא במקום עבודה. איך אתה יודע לפני שיש חקירה אפידמיולוגית מה קרה? האם הוא נדבק במקום עבודה או לא במקום עבודה? איך אתה יודע אם בכלל זה חל?
אפרת פרוקציה
¶
ואנחנו רוצים לסגור רק במקומות שאנחנו – הרי יכול להיות שאדם נדבק בבית והגיע לעבודה. אז קודם כול, אנחנו לא רוצים לסגור את העסק מהטעמים, אגב, שעלו כאן.
נעה בן שבת
¶
זו בדיוק גם שאלתי. בדיוק שאלתי. הטענה שלי היא שמה שאת אומרת פה הוא סותר, בגלל שאת לא יודעת אם הוא נדבק במקום העבודה לפני שאת מסיימת את החקירה האפידמיולוגית. ולכן את לא יכולה להגיד שעד סיום החקירה האפידמיולוגית תסגרי את העסק. כי אם העובד נדבק במקום עבודה, כי זה אחד גורר את השני.
אפרת פרוקציה
¶
בזמנו ישבנו על זה עם משרד הבריאות. הם טענו שהם צריכים לדעת אם הדבקה הייתה בעסק או לא עסק.
אפרת פרוקציה
¶
כי אנחנו לא רוצים לסגור עסקים של מי שההדבקה לא הייתה – אם בעל עסק התנהל כשורה, עמד בכל המבחנים ועשה את כל מה שניתן כדי למנוע הדבקה, וההדבקה נעשתה מחוץ לעסק, הוא לא צריך לסגור את העסק. צריך את מי שנדבק להוציא מהעסק.
נעה בן שבת
¶
רק איך הוא יכול לדעת את זה בכלל? איך הוא יכול לדעת לפני שהסתיימה החקירה האפידמיולוגית, אם בכלל מאפשרים התנאים לסגור את העסק? יכול להיות שאנחנו מדברים פה - - -
אריק האס
¶
המשרד עבד בצמידות לכל המעסיקים באירועים שהיו עד עכשיו, ואין סיבה לחשוב ששיתוף הפעול הזה לא ימשיך. לא משאירים את הבן אדם באוויר בלי לדעת אם העסק שלו נסגר או לא. אין דבר כזה.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אריק, אני מבקש שתבדקו את זה ותיתנו לנו תשובה עד סוף היום, או שנראה מתי אנחנו מצביעים על זה. לפני ההצבעה. כן.
נעה בן שבת
¶
עוד שאלה אחת רציתי לשאול. אנחנו מדברים פה על העסקים שחל עליהם התו הסגול. ואנחנו סוגרים אותם, וכשהם נפתחים חלה עליהם תקנה 2. אבל עסקים שמראש בחרו להישאר בתקנה 2, זאת אומרת גם בברירת המחדל של עד 30% מהעובדים, אם יש להם עובד שחולה במקום עבודה, הם ממשיכים את הפעילות לכאורה. זאת אומרת, יכול להיות שעדיף לי להישאר במצב של ללא התו הסגול. אני אומנם פועלת ב-30% מהעובדים, אבל גם אם תהיה הדבקה במקום עבודה, אני אוכל להמשיך בפעילות שלי בלי לחכות לסיום החקירה האפידמיולוגית.
אפרת פרוקציה
¶
כן. יש trade off שקבוע בחקיקה. ויש תנאים שונים למי שב-30%, וזה מחיר שהוא לוקח על עצמו, כי 70% עובדים מהבית. למי שבתו הסגול אמרנו התנאים יותר מחמירים. חלים תנאים יותר מחמירים, מצד שני, אתה יכול להביא 100% מהעובדים. זה תוכנן ככה מלכתחילה.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אוקיי. בסדר. אתם תבדקו את זה, ואנחנו נחזור על הסעיף הזה. עידן, אני כתבתי פה את העניין הזה.
אוריאל מרחבי
¶
(ה1) על אף האמור בתקנת משנה (ה), מעסיק ציבורי שחלות עליו הוראות תקנה זו יהיה רשאי להתיר לעובד להגיע למקום עבודה שנסגר לפי אותה תקנת משנה [הדבקה שאירעה במקום העבודה], אם אישר זאת המנהל, ובלבד שאישור כאמור יינתן בשל צורך הכרחי להמשך אספקת שירות חיוני ושמספר העובדים שישהו במקום העבודה לא יעלה על מספר העובדים המרבי המותר לשהייה בו־זמנית באותו מקום עבודה לפי תקנה 2; ניתן אישור כאמור יחולו על מקום העבודה הוראות תקנה 2.; בסעיף קטן זה –
"המנהל" – כל אחד מאלה, לפי העניין
¶
(1) לעניין רשות מקומית למעט חברה עירונית וחברת בת עירונית – ראש הרשות המקומית;
(2) לעניין מוסד להשכלה גבוהה – המנהל הכללי של המוסד להשכלה גבוהה;
(3) לעניין מועצה דתית – יושב ראש המועצה הדתית;
(4) לעניין חברה ממשלתית, חברה עירונית וחברת בת עירונית – המנהל הכללי של החברה;
(5) לעניין תאגיד – המנהל הכללי של התאגיד, ואם אין מנהל כללי כאמור – נושא המשרה הבכירה ביותר בתאגיד;
(6) לעניין בנק ישראל – נגיד בנק ישראל;
"מעסיק ציבורי" – חברה עירונית, חברת בת עירונית, חברה ממשלתית, תאגיד, בנק ישראל, רשות מקומית, מועצה דתית ומוסד להשכלה גבוהה.
נעה בן שבת
¶
אני רק רציתי לציין שאם ניתן האישור, אז חלות הוראות תקנה 2, למשל, לעניין העבודה בקפסולות ובמשרות, לעניין הלקוחות, הגבלת מספר הלקוחות, כל ההוראות חלות שם.
אוריאל מרחבי
¶
חובת מעסיק שהוא משרד ממשלתי לעמוד בכללים למניעת התפשטות נגיף הקורונה
2ג.
(א) מעסיק שהוא משרד ממשלתי יקיים את הוראות תקנה 2ב(א)(1) עד (3) [מינוי ממונה קורונה, ידוע העובדים, חתימה על הצהרה].
אוריאל מרחבי
¶
(ב) תקנה 2(ז1) [זה בעצם תנאים לקבלת קהל] ותקנה 2ב(ב) [איסור כניסה שלא בהתאם לכללים וחובת עובד שהודיעו לו על כך לא להגיע] יחולו על מעסיק שהוא משרד ממשלתי, בשינויים המחויבים, על אף הוראת סעיף 2(י).
אוריאל מרחבי
¶
עונשין
3.
מעסיק שאיפשר כניסה של עובדים למקום העבודה או שהייה של עובדים במקום העבודה מעל למספר העובדים המרבי המותר לשהייה בו־זמנית, בניגוד לתקנה 2(ה) , דינו – מאסר שישה חודשים או קנס כאמור בסעיף 61(א)(1) לחוק העונשין, התשל"ז–1977; לעניין זה, "מעסיק" – למעט חברה עירונית, חברת בת עירונית, חברה ממשלתית, תאגיד, בנק ישראל, רשות מקומית, מועצה דתית ומוסד להשכלה גבוהה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אם יורשה לי, בואו נדבר על הרציונל של עונשין, אוקיי? הרציונל של העונשין במקרה הזה, של הסנקציה הפלילית והסנקציה האזרחית, יש פה קנס, הוא כמובן לייצר הרתעה, לתמרץ ארגונים ומעסיקים לפעול לפי התקנות שאנחנו עכשיו דנים בהן. אני לא חושב שזה סביר בכלל שמחריגים בצורה כל כך הרחבה וכמעט אבסולוטית את המגזר הציבורי. במגזר הציבורי אין שום אחריות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
תראו, תראו. אם אתה מעסיק פרטי, יש פה עד שישה חודשי מאסר או קנס. אם אתה מעסיק במגזר הציבורי, תראו מה החריגו: חברה עירונית, חברת בת עירונית, חברה ממשלתית, תאגיד.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אז למה אני עושה את התקנות האלה? בשביל שהם יוכלו לעשות מה שהם – התחלואה קורית גם במגזר הציבורי.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
- - לכל המגזרים שבאמת מקיימים את זה. ואם הם מפרים את זה, אז אכיפה גם עליהם וגם על העסקים הפרטיים.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אם אני הייתי מעסיק רק מלקרוא את כל התקנות האלה, וגם מה שדיברנו מקודם, באמת אני כבר לא הייתי פותח את העסק רק מתוך פחד. תקשיבו, לא יכול להיות שמשיתים עליהם כזו אחריות מטורפת, ובמגזר הציבורי הכול הולך.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
- - שבעניינים האלה גם לא מטילים עונש מאסר. אז מטילים את העניין הזה של הקנס ולא מטילים מאסרים.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
קודם כול, מאסר זה טוב, כי בבתי הכלא לא נמצא אפילו חולה אחד בקורונה. אנחנו עוזרים לו.
(היו"ר חיים כץ, 12:37)
היו"ר חיים כץ
¶
מאה אחוז. נעה, אבל כשאנחנו הולכים לדון בחקיקה, אנחנו יורדים לסעיפים. פה אנחנו באמצע התהליך. ואללה, לסגור את זה לגמרי? לא לאשר את זה? הכי קל.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא. להאריך את זה בעשרה ימים. לאפשר לחוק המסגרת ביום שלישי לסיים עבודתו. ואז להצביע על כל חוק המסגרת.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא. אבל, אדוני היושב-ראש, ברצינות, לא אתה ולא אני חותמת גומי. אם יש משהו שהוא כל כך עקום – אתם יודעים, אני לא מתייחס פה לקטנות – אבל יש פה כמה דברים שהם אקוטיים. ולא יכול להיות שבאמת שיש עונש מאסר פוטנציאלי למעסיק שגם ככה מתקשה עכשיו, שצריך לאכוף את כל התקנות, הכול חדש לו, הוא צריך לג'נגל בין תקנות, הוא עוד יכול ליפול במקרה בסעיפים, כי הוא לא עורך דין במחלקה המשפטית.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בדיוק. אז אמרתי שתי נקודות בסעיף הזה. גם העניין הזה של המאסר וגם שזה יחול על כולם.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
מבחינתי, כולנו באותו צד. בצד שאמור לעשות את התקנות הכי טובות שהציבור יכול לחיות איתן ולחיות בריא.
היו"ר חיים כץ
¶
נכון. מאה אחוז. גם אני. אבל אתה צריך לזכור עוד משהו. מה שאנחנו לא יכולים, אז יש כלל גדול בתורה: זה נהנה וזה לא חסר. אני לא צריך להעניש את כולם. לא צריך. איפה שאני יכול לעזור, נעזור. איפה שלא, לא נפגע באחר.
נעה בן שבת
¶
אני רק אבהיר שההוראה העונשית חלה רק על מי חל עליו תקנה 2 ולא על מי שהולך לפי התו הסגול.
אוריאל מרחבי
¶
אי-תחולה
4.
(א) תקנות שעת חירום אלה לא יחולו על כנסת ישראל, מערכת בתי המשפט, בתי הדין הדתיים, משרד מבקר המדינה, לשכת נשיא המדינה וועדת הבחירות המרכזית לכנסת.
(ב) תקנות שעת חירום אלה החלות על מעסיק לא יחולו על גופים אלה, או על עובדים המועסקים במקום עבודה המוחזק על ידם:
אפרת פרוקציה
¶
אני לא מבינה למה. כלומר, הרי לגבי הרשויות האלה, חלק באמת מוחרגים מסיבות מסוימות, וחלק זה בגלל הפרדת הרשויות, שלא רצינו להחיל את זה על הכנסת, למשל, ועל הרשות השופטת. אבל לגבי העובדים עצמם, אם יש הוראות שחלות על העובד – אם מעסיק מכוח החלה אחרת אומר לעובד שלו: אל תגיע – אני רוצה שהעובד לא יגיע.
איה דביר
¶
אני חושבת שזה אי תחולה בתוך הגוף. הגוף הופך להיות כמו בועה שהעולם של התקנות לא נמצא בתוכו.
איה דביר
¶
לא בהכרח כל העובדים שלהם, כי אני מזכירה שבהגדרת עובד ראינו שלפעמים עובדים של הצבא, חיילים, נמצאים דרך קבע בחצריו של מעסיק אחר, נניח משרד הביטחון. ואז הם יבוא במצבת העובדים של משרד הביטחון. אבל לא בתוך הגוף.
נעה בן שבת
¶
לכן היה צריך לבהיר שהתקנות שחלות על מעסיק לא יחולו על הגופים האלה. זאת אומרת, אם הוא המעסיק, אז מקום העבודה שלו יהיה בבועה. לזה מה שהיה לי איזושהי הבהרה.
אפרת פרוקציה
¶
אני חושבת שזה מסוג העבירות שרק יוצרות אי בהירות נוספת. כלומר, זה לא חל על המעסיקים האלה. אם יש לי עובד שהיה במקום אחד, עבר למקום אחר, אז כדאי שיחול. גם באופן כללי, אם יש לי גם מעסיק שלא מתיר לעובד שלו להגיע מטעמי צמצום אחרים, לא כי החוק חל עליו, אז שהעובד באמת לא יגיע. לא נראה לי גם אסון שיפרשו את זה כאילו זה חל עדיין גם על העובדים. הייתי משאירה את נוסח כפי שהוא. לא הייתי משנה.
נעה בן שבת
¶
לא. אני לא חושבת שאפשר להשאיר כפי שהוא, בלי להגיד שכן יחול על העובדים או לא יחול עליהם. דווקא צריך לבהיר יחול או לא יחול.
נעה בן שבת
¶
אני חושבת שצריך להגיד שהתקנות שחלות על מעסיק לא יחולו על הגופים האלה וגם על הגופים שמועסקים במקום עבודה המוחזק על ידם.
היו"ר חיים כץ
¶
מאה אחוז. זה מתאים לכם? אם זה לא מתאים לכם, אין לכם ברירה. או שאתם מושכים את התקנות. או שאתם מושכים את התקנות.
נעה בן שבת
¶
(ב) תקנות שעת חירום אלה החלות על מעסיק לא יחולו על גופים אלה, או על עובדים המועסקים במקום עבודה המוחזק על ידם:
אוריאל מרחבי
¶
(1) צבא ההגנה לישראל;
(2) שירות בתי הסוהר;
(3) משטרת ישראל;
(4) שירות הביטחון הכללי;
(5) המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים;
(6) הרשות הארצית לכבאות והצלה;
(7) המטה לביטחון לאומי;
(8) הרשות להגנה על עדים;
(9) המכון למחקר ביולוגי;
(10) המרכזים הרפואיים הממשלתיים והמרפאות המסונפות להם;
(11) לשכות הבריאות המחוזיות;
(12) תחנות ההסגר; לעניין זה, "תחנת הסגר" – מקום בנמל כהגדרתו בפקודת הנמלים [נוסח חדש], התשל"א–1971, או בנמל תעופה או בסמוך להם שיש בו שירות הסגר כמשמעותו בסעיף 1 לפקודת ההסגר [נוסח חדש], התשמ"א–1981;
(13) המעבדות, המכונים והמרפאות של משרד הבריאות;
(14) הוועדה לאנרגיה אטומית;
(15) יחידות הסמך של משרד הביטחון;
(16) מערך הסייבר הלאומי;
(17) מוסדות חינוך שפעילותם מותרת כמפורט בסעיף 2 לצו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (הגבלת פעילות מוסדות חינוך) (הוראת שעה), התש"ף–2020;
(18) מסגרות המספקות קורת גג זמנית או ממושכת או המספקות הגנה, הזנה, טיפול וסיוע, בעבור אנשים חסרי קורת גג, אנשים חסרי עורף משפחתי, אנשים המתמודדים עם התמכרויות או אוכלוסיות בזנות, ובלבד שהמסגרות מופעלות בידי משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים או בידי מי מטעמו או שהן מופעלות בידי רשות מקומית או בידי מי מטעמה;
נעה בן שבת
¶
אני אמשיך לקרוא מפה, בסדר?
(19) מרכזים שיקומיים המופעלים בידי הרשות לשיקום האסיר או מי מטעמה;
(20) מעונות ממשלתיים לאנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית;
(21) מעונות ממשלתיים לנכים;
(22) מעונות ומעונות נעולים כהגדרתם בחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), התשל"א–1971, שהם מעונות ממשלתיים.
יש פה את ההבחנה בין המעונות הממשלתיים למעונות שאינם ממשלתיים.
איה דביר
¶
אני יכולה להסביר. בגדול, כשבנינו את התקנות, בתחילתן, בתקנה 2(י) שהפנתה לתוספת נמנו כל השירותים החיוניים שהם לא ממשלתיים ככלל, כל מה שמסופק במגזר האזרחי. והומעטו מהם מעונות ממשלתיים, למשל, לאנשים גם מוגבלות. וגילינו שיש לנו בעיה לתפעל את זה כמו שצריך. ולכן הפתרון שנועד להגדיל את המכסות שלהם למקסימום היה החרגתם מתחולת התקנות. זה נבנה בשלבים. מעת לעת גילינו בעיות תוך כדי ביצוע ויישום וניסינו לתת להם מענה. והפתרון פה היה באי תחולה כדי לאפשר למעונות האלה לחזור ולעבוד בתפוסה מלאה.
נעה בן שבת
¶
יצוין שבתוספת, באותה תוספת שמפרטת את תחומי הפעילות, נראה שהמעונות הלא ממשלתיים נכללים באותה תוספת.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
המון זמן. תראו, איפה היינו לפני 45 יום. עברנו כבר עשרה גלגולים מאז. זה הרבה זמן. לא עשרה ימים.
איה דביר
¶
התוספת בתחום הרווחה צריכה להיות – גם כל המעונות באשר הם בתחום הרווחה, כל עוד הם לא ממשלתיים.
נעה בן שבת
¶
ואילו בתוספת יש את המשלימים שהם הגורמים הלא ממשלתיים, ונעבור עליהם תכף. והם לא מוחרגים מכל התקנות. אבל הובהר שאין להם הגבלה של מספר מותר מרבי של אנשים לשהייה בו-זמנית.
נעה בן שבת
¶
שמירת דינים
5.
אין בתקנות שעת חירום אלה כדי לגרוע מהוראות אלה:
(1) הוראות צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (בידוד בית והוראות שונות) (הוראת שעה), התש"ף–2020;
(2) הוראות צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (הגבלת פעילות מוסדות חינוך) (הוראת שעה), התש"ף–2020;
(3) הוראות צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (הוראות למעסיק של עובד בבידוד בית) (הוראת שעה), התש"ף–2020;
(4) תקנות שעת חירום (אכיפת צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (בידוד בית והוראות שונות) (הוראת שעה)), התש"ף–2020, כפי שהוארך תוקפן ותוקן נוסחן לפי חוק – זה כבר עבר בחקיקה;
(5) תקנות הגבלת פעילות.
עכשיו יש לנו את התוספת הראשונה, והיא באמת מפרטת את תחומי הפעילות השונים. אני, אדוני, מציעה שלא נעבור ונקרא את כולם. אולי נעבור תחום-תחום ורק לאפשר חלק לעיין, לראות את נושאים שבהם מדובר.
נעה בן שבת
¶
- - הוא נושא של פיננסי ותחתיו יש את הבנקאות, בהתחלה. יש לנו את התאגיד הבנקאי, תאגיד עזר, סולק, מערכת מבוקרת, לשכת אשראי, חברות לשינוע מזומנים וחברות לשינוע מעות; ספק שירות של מערכת ליבה בנקאית; תאגיד המפעיל מכונה אוטומטית.
שוק ההון, זה תחום פעילות שני. זה הגוף המוסדי; מערכת סליקה פנסיונית מרכזית; מורשה לוידס והפול; מאגר המידע הסטטיסטי ומאגר המידע לאיתור הונאות ביטוח; בעל רישיון למתן אשראי.
איה דביר
¶
היה דיון על הצ'יינג'ים בממשלה לאורך הדרך. אפשר לבדוק את זה מול רשות שוק ההון. אני חושבת שהם הוציאו הנחיה מבהירה שלצ'יינג'ים מותר לפעול. הייתה התלבטות גדולה אם צריך לראות בצ'יינג'ים התקהלות או שירות חיוני.
נעה בן שבת
¶
אני רציתי להגיד לגבי בעל הרישיון למתן אשראי – תראו, יש לנו כל מיני הוראות ותנאים. למשל, פסקה (6) אומרים: אם צבר האשראי שלו עולה על 200 מיליון שקלים חדשים, ויראו כעומדים בתנאים האמורים גם בעלי רישיונות למתן אשראי שנשלטים בידי אותו אדם ואשר סך צבר האשראי שלהם עולה על 200 מיליון שקלים חדשים;
בפסקה (7) יש לנו "בעל רישיון להפעלת מערכת לתיווך באשראי". גם פה רק אם צבר האשראי עולה על 200 מיליון שקלים; ויש פה הגדרה: "לרבות מי שהגיש בקשה לקבלת רישיון למתן אשראי או לקבלת רישיון להפעלת מערכת לתיווך באשראי, וטרם קיבל רישיון כאמור, אך רשאי להמשיך בעיסוקו" בהתאם להוראות מסוימות לפי החקיקה הקיימת.
יש לנו את המוקד טלפוני למתן מענה לפניות הציבור לרשות שוק ההון; תאגיד שהוא נאמן לתעודות התחייבות; חברה הרשומה במרשם החתמים; תאגיד שהוא מפיץ; תאגיד שהוא רכז הצעה ; הבורסה לניירות ערך; תאגיד שהוא חבר בורסה; תאגיד שהוא מסלקה; תאגיד שהוא חבר מסלקה; חברה בעלת רישיון זירה כמשמעותה בפרק ז'3 לחוק ניירות ערך; תאגיד שהוא בעל רישיון כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות ותאגיד העוסק בעיסוק של בעל רישיון, בלא צורך בקבלת רישיון; תאגיד שהוא מנהל קרן ונאמן; חברת דירוג; תאגיד שהוא עושה שוק או עושה שוק סטטוטורי; תאגיד שעוסק במתן ייעוץ לגוף מוסדי בנושאי הצבעות באספות של מחזיקים בניירות ערך, ממשל תאגידי, ניהול סיכונים והוראות חקיקה; תאגיד שעיקר עיסוקו הוא השקעה או תיווך עסקאות בניירות ערך; נותני שירותים בתחום הדיווח לתאגיד מדווח.
אחרי זה יש לנו את האנרגיה וחשמל: בעלי רישיונות לפי חוק משק החשמל; מיתקני ייצור חשמל בטכנולוגיות קונבנציונלי וקוגנרציה;
נעה בן שבת
¶
גז טבעי: מפעיל כהגדרתו בתקנות הנפט לגבי חזקה אשר ביחס אליה התקבל אישור הפעלה מאת הממונה; בעל רישיון מכוח הגדרתו בחוק משק הגז הטבעי, מי שעוסק בשיווק; בעל רישיון ספק גז טבעי דחוס.
נפט גולמי ומוצריו
¶
פריקה, טעינה, אחסון, הזרמה בצנרת, ניפוק, שיווק, ייצור, זיקוק ושינוע של נפט גולמי ומוצריו, ושירות תדלוק בתחנות דלק, בנמלי תעופה ונמלים.
לגבי גפ"מ, יש לנו את בעל רישיון - - -
נעה בן שבת
¶
יש לנו את בעל רישיון ספק גז לפי חוק הגז (בטיחות ורישוי); בעל רישיון לעיסוק בעבודות גז לפי אותו חוק, או שהוא פטור מרישיון לפי תקנה 3(א) לתקנות שמוזכרות פה.
לגבי מים, בעלי רישיון הפקה או רישיון הספקה; אספקה של שירותי מים וביוב.
זכויות ניצולי שואה
(1) טיפולים רפואיים ונפשיים לניצולי שואה;
(2) שירותי תיאום טיפול, הפעלת מתנדבים להפגת בדידות, וביקורי בית נדרשים;
(3) מוקד מרכז מידע לניצולי שואה;
(4) סיעוד בקהילה לרבות נותני שירותי סיעוד פרטיים ושירותים הניתנים על ידי גורם שלישי;
(5) שירותים ייחודיים לניצולי שואה כולל אבזרים רפואיים ולחצני מצוקה;
(6) שירותים סוציאליים לניצולי שואה.
עכשיו יש לנו את כל התחום של מזון ומשקאות, שזה באמת מאוד רחב: ייצוא, ייבוא, עיבוד, הובלה, אחסנה, אספקה, חלוקה, אריזה, שיווק, הפצה, ומכירה קמעונאית וסיטונאית, של מזון ומשקאות.
נעה בן שבת
¶
לא. אני גם רואה שעסקים שונים שגם אם הם מעין סוגים של דליקטסים היו פתוחים. זאת אומרת, אין הבחנה.
נעה בן שבת
¶
שירותי הובלה, אחסנה ועמילות מכס: שירותי שינוע מטענים והובלה בתחבורה יבשתית, אווירית וימית ומסופי המטען המשמשים אותם; שירותי אחסנה, לרבות בתי קירור וממגורות; סוכן מכס; משלח בינלאומי; מחסן רשוי; מערכת שחרור מכסי מל"מ שער עולמי; עמילות מכס ושילוח סחורות מקומי ובינלאומי.
בתחום החקלאות, כל המשקים החלקאיים, כפי שציינת קודם. כל המשקים חקלאיים בענפי החי והצומח, לרבות חומרי ריבוי; וגם קבלנים ונותני שירותי עיבוד למשקים חקלאיים, לרבות הדברה, האבקה, קטיף ואיסוף תוצרת חקלאית; בתי אריזה ומפעלי עיבוד ראשוני של תוצרת חקלאית; מפעלים ומרכזי מזון לבעלי חיים, מכוני תערובת, לרבות ייצור, שיווק ומכירה של מזון לבעלי חיים; שירותי רפואה וטרינרית; ייצור ושיווק תרופות וטרינריות, תרכיבים וערכות בדיקה לשימוש וטרינרי; שירותי טיפול באירועי התפרצות של מחלות בעלי חיים ונגעים בצמחים; שירותי פינוי וכילוי של פגרי בעלי חיים; פינוי פסולת חקלאית; שירותי ביקורת לתוצרת חקלאית, לרבות שירותי התעדה ומעבדה; מחלבות; מכוני מיון לביצים; תחנות מיון ואריזה של דגים; משחטות, בתי מטבחיים, מפעלי עיבוד ופירוק בשר ודגים; אספקה ותחזוקה של ציוד ומיכון חקלאי; ייצור ושיווק דשנים וחומרי הדברה לחקלאות; שירותי הובלה של תוצרת חקלאית ותשומות לחקלאות; שירותי תחזוקה וציוד למבנים חקלאיים; מיתקן להחזקת בעלי חיים.
בטואלטיקה, בניקיון ותמרוקים, שהם שירותים שגם באמת פעלו בתקופות ההסגר.
נעה בן שבת
¶
אז יש את הייצור, הובלה, אחסנה, אספקה, אריזה, ייבוא, שיווק, הפצה ומכירה קמעונאית וסיטונאית של מוצרי פארמה, טואלטיקה, ניקיון, תמרוקים, חיתולים והיגיינה אישית.
נמלים וספנות
¶
זה גם התפעול הנמלים, פריקה וטעינה, אחסנה, שירותי תעבורה ימית, בתי מלאכה, ניהול הנמלים ומסופים עורפיים, וכן סוכנויות ספנות, חברות ספנות וחברת הפיתוח והנכסים כהגדרתה בחוק.
תחבורה
¶
שירותי הסעה בתחבורה ציבורית וברכבות נוסעים, למעט שירותים מסוימים שיוגדרו על ידי המנהל הכללי של משרד התחבורה בתיאום עם משרד הבריאות.
השאלה היא אם תקנות לשעת חירום עושות החרגות כאלה בהוראות. אני לא יודעת מאיפה הסמכות לעשות החרגות כאלה בתקנות שעות חירום.
אפרת פרוקציה
¶
היו כמה מקרים שבהם עשינו החרגות, שניתנה למנהל סמכות לקבוע הוראות ספציפיות. במיוחד במקרים שבהם צריך גמישות מאוד גדולה.
נעה בן שבת
¶
וכאן צריך גמישות גדולה? השאלה היא אם המנהל הכללי של משרד התחבורה בתיאום עם משרד הבריאות להחיל את מגבלת 30%.
היו"ר חיים כץ
¶
הוא לא. הוא לא ירצה לבד. אומרים לו משרד הבריאות: יש סיכום כזה וכזה. הוא לא מחליט לבד, למרות שכתוב. הוא לא יודע להחליט לבד. הוא יקבל בראש.
היו"ר חיים כץ
¶
כי בסדר, תן לבן אדם את הכבוד. אתה תראה במהלך החיים שלך פה כמה חשוב להכניס מישהו שיהיה לו כבוד וזה. ואללה, תן לו.
היו"ר חיים כץ
¶
הוא לא מחליט לבד. תקשיב, אם משרד הבריאות יחליט שזה סגור, כי זה גורם לאפידמיה, לפיצוץ של המגפה, זה יהיה סגור, גם אם הוא יעמוד על הראש.
נעה בן שבת
¶
אז את אומרת שהמנהל הכללי של משרד התחבורה בתיאום עם מנכ"ל הבריאות, המנהל הכללי של משרד הבריאות?
נעה בן שבת
¶
יש לנו מוניות; פעילות תעופה, לרבות תפעול שדות תעופה ומנחתים; בקרה אווירית; מעברי גבול יבשתיים; עבודות ניהול, תכנון, פיתוח, תחזוקה והפעלה של תשתיות תחבורתיות, ובכלל זה תשתית מסילתית לרבות ציוד נייד, וכבישים, לרבות כבישי אגרה.
אדוני, אני אמרתי שאני לא אקרא ובכל זאת אני קוראת. אני תופסת את עצמי - - -
נעה בן שבת
¶
ב-(7) יש פה "עבודה דחופה". הכוונה כמובן לעבודות בקשר לדרכים או תחבורה, נכון? עבודות דחופות לצורך מניעת חבלה או נזק לציבור.
נעה בן שבת
¶
אחרי זה יש לנו את התחום של שירותים עבור המוסד לביטוח לאומי, כי לגבי המוסד לביטוח לאומי, כזכור, הייתה לנו שאלה: מה הוא האחוז שיחול עליהם?
נעה בן שבת
¶
גם אם מגדילים ל-100% וזה נשאר שם, זה עדיין מחייב את צמצום הפעילות החיונית, שמה שמנוי פה, שאלה נותני השירותים של המוסד לביטוח לאומי, לא חל עליהם צמצום הפעילות.
היו"ר חיים כץ
¶
אם אנחנו רוצים להגדיל את הפעילות של הביטוח הלאומי, אנחנו צריכים להגדיל יותר פעילות בסניפים ופחות במטה.
היו"ר חיים כץ
¶
אלה שיושבים במטה יכולים לנוח. הסניפים שנותנים שירות, שצריכים לתת שירות – הייתי שם. אני מכיר.
אפרת פרוקציה
¶
לא, לא. אז אני אגיד בהקשר הזה, כי אתה לא היית בחלק הזה של הדיון. שאלו איך המוסד לביטוח הלאומי - - -
היו"ר חיים כץ
¶
הייתי. הייתי און-ליין. אתם משודרים. הייתי און-ליין. אני רואה אתכם. לשנייה לא הסרתי את עיניי. כי ראיתי את היושב-ראש שעבד פה ופעל לעילא ולעילא. אז הרשיתי לעצמי.
אפרת פרוקציה
¶
אני רק אגיד שבאמת ישבנו עם מוסד-מוסד. עם מוסד לביטוח הלאומי, הגענו ל-85%, בגלל שהבנו שלא כולם צריכים לבוא דווקא - - -
נעה בן שבת
¶
אחר כך יש לנו עבודה, שירותי רווחה, עלייה וקליטה. שמו את כולם באותו סל, החל מסגרות חוץ–ביתיות, למעט מעונות ממשלתיים. כזכור, מעונות ממשלתיים הוחרגו כבר בסעיף 4(ב).
היו"ר חיים כץ
¶
פה, במקרה הזה צריכים להופיע גם מעונות פרטיים. ולמה? כי הם עובדים במקביל לממשלתיים. זה אותו דבר.
נעה בן שבת
¶
נכון. אבל אלה באמת מעונות ממשלתיים. אני רק ציינתי שבסעיף 4(ב) ראינו שיש החרגה של המעונות הממשלתיים. וכאן מוחרגים באמת מאותה המגבלת 30% מהעובדים, אותם מעונות שאינם מעונות ממשלתיים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא, אלה מרכזים לטיפול ולמניעה של אלימות במשפחה. יש מעונות לנשים מוכות, נכון אורלי?
אפרת פרוקציה
¶
רגע, חברים, תסתכלו על סעיף (10): מרכזי הגנה ומרכזי טיפול בנפגעי תקיפה מינית; (9) מרכזי יום לטיפול בגברים אלימים. יש פה את כל המרכזים. זה מוגדר באופן כללי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
יש את כל הזה, אבל אין מעונות לנשים מוכות. אפרת, יש את הכול, אבל אין מעונות לנשים מוכות.
נעה בן שבת
¶
אני רוצה להפנות את תשומת הלב לפסקאות (14) ו-(16) שהן הוראות כלליות: גופים שמספקים שירותי הסעה באופן כללי לכל מיני פעילויות וגם ארגונים ותאגידים שפועלים למען אוכלוסיות.
אפרת פרוקציה
¶
אני רק אגיד דבר אחד. אם מתקנים כזה דבר, עוד אפשר לחשוב שעד עכשיו זה לא היה מותר. זה היה מותר. אז יש תיקונים שרק עושים נזק. אז זה נראה כאילו שאם תוסיפו עכשיו, אז זה לא היה מותר עד היום.
אפרת פרוקציה
¶
אני מציעה: מה שלא חובה – חבר'ה, יש פה סעיפי סל. הדברים האלה ברורים. הם היו קיימים. הם היו פתוחים.
היו"ר חיים כץ
¶
גם אי-אפשר לסגור אותם. אתה לא בא ואומר: קורונה, כולם האנשים החוצה. כי זה לא קרה. היינו שם. בואו, אנחנו באירוע שעברנו חלק מהאירועים.
אפרת פרוקציה
¶
שלושה חודשים הם היו פתוחים. יש לך סעיף סל שמאפשר להם להיות פתוחים. ועוד סעיף שהוא גם יותר ספציפי שזה נראה שזה שם. אתה מוסיף היום שכאילו - - -
נעה בן שבת
¶
ושירותי כשרות.
שונות
(1) שירותי תחזוקת מבנים, ובכלל זה בטיחות, מעליות, אינסטלציה, חשמלאות, ניקיון ותברואה – זה נכלל באותם שירותי תחזוקת מבנים;
(2) אספקת שירותים ומוצרים בתחומים אלה: טכנאות, תקשורת, הגנת הסייבר ואבטחת מידע, מחשוב ובפרט שירותי תמיכה, תחזוקה, אחזקת בסיסי נתונים, דיגיטל ופיתוח, והכול ובלבד שלא ניתן לבצעם באמצעות גישה מרחוק;
נעה בן שבת
¶
נמשיך הלאה. כולם נמצאים פה. אולי נציין רק ב-(11): "שירותי חירום רפואיים" – ציינתם שהם ניתנים בידי אגודת מגן דוד אדום לפי חוק מגן דוד אדום, בידי טרם ודומיהם; כלומר, גופים גדולים שנותנים שירותי חירום רפואיים.
נעה בן שבת
¶
אז אנחנו עוברים הלאה. אנחנו לא קוראים את שאר הפסקאות פה. תומך בינוי ותשתיות, יש לנו גם כן שלושה פרטים.
נותני שירותים לממשלה
¶
נותני שירותים לממשלה לצורך פעילות קרנות הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים בערבות מדינה, סעיף (1). ומערכות ארגוניות לניהול נכסי ומשאבי המדינה.
נעה בן שבת
¶
אוקיי. ויש לנו מפעלים שהפסקת פעילותם עלולה לגרום לפגיעה רבה בכלכלה המשפיעה על המשק. יש לנו את המפעל מועדף כהגדרתו בסעיף 51. יש לנו מיסוי, שזה ייצוג נישומים מול רשות המסים.
חינוך, דיברנו על נושא של החינוך. יש פה 12 פרטים. כללי – שירותי תמיכה. לקרוא, אדוני?
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
אני לא יודע. לגבי הנושא של למידה מרחוק, אני ואתה יודעים שיש לנו איזו בעיה מסוימת שגם הפניתי אליך.
איה דביר
¶
הוא ביקש להתייחס בהקשר של שירותי למידה מרחוק, אפשר שהתיקון לעיקר פעילותו ברישא של תקנה 2 (י) - - -
נעה בן שבת
¶
בחינוך אנחנו מדברים על למידה מרחוק, העבודה של בתי הספר הרגילים, כמובן לא את אלה שפה, לא בהחרגות.
נעה בן שבת
¶
כללי – שירותי תמיכה
(1) אספקת שירותים או מוצרים הנדרשים לצורך המשך פעילותם התקינה של תחומי הפעילות המפורטים בתוספת זו ושל בנק ישראל;
(2) בלי לגרוע משאר הוראות תוספת זו, אספקת השירותים או המוצרים המפורטים להלן אשר נדרשים לצורך המשך פעילותם התקינה של המדינה ושל הגופים המנויים בתקנה 2(ב) ו-(ד):
אותן שתי תקנות שאמרנו שיכול להיות שהן שכונסו לאחת.
נעה בן שבת
¶
(א) שירותי הובלת מטענים והיסעים לעובדים;
(ב) גוף מוכר כהגדרתו בחוק שירות אזרחי, התשע"ז–2017, והגוף המתפעל של מערך מתנדבי השירות הלאומי-אזרחי;
גוף שפועל מטעם הרשות, שירות לאומי-אזרחי. ו-(ג) זה הדפסה. זה הכללי 2.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
אגב, לגבי תעופה, אין התייחסות? אני מבין שהשמיים סגורים, אז אין שום התייחסות לתעופה?
נעה בן שבת
¶
תוספת השנייה. יש לנו עכשיו את התוספת השנייה. היא למעשה התו הסגול. מה אומר התו הסגול? אמרנו שהתנאים הם למנות ממונה קורונה, להחתים את המנהל הכללי ואת הממונה קורונה וליידע את העובדים.
נעה בן שבת
¶
הכללים של התוספת השנייה המחייבים את המעסיק.
(1) המעסיק מקיים באותו מקום עבודה את האמור בתקנה 3א(1)(א), (2), (3) ו-(6) לתקנות הגבלת פעילות, ואת ההוראות לעניין חובת מעסיק וחובת מחזיק או מפעיל של מקום הפתוח לציבור בנוגע לעטיית מסכה שבצו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (בידוד בית והוראות שונות) (הוראת שעה), התש"ף–2020.
למה הכוונה בהוראות האלה? אז דבר ראשון, כשאנחנו מדברים על חובות מעסיק בכלל לפי, חובת מעסיק לפי צו בריאות העם, אז אנחנו רואים שבמקום – אני אקריא: "במקום עבודה, המעסיק יקפיד על שמירת מרחק של שני מטרים בין השוהים במקום; במקום עבודה שבו לא ניתן לשמור על מרחק כאמור, ידאג המעסיק לאמצעים אחרים למניעת הדבקה; נוסף על האמור, המעסיק יקפיד על קיום הוראות פסקאות שמייד ממילא הן חלות ישירות על המעסיק אצלנו.
נעה בן שבת
¶
עכשיו, חובות לעניין מסכה מתוך צו בידוד בית. השאלה שלי היא האם נכון לעשות הפניה כזאת שאף אחד לא מבין אותה בכללי או שנכון לכתוב כבר את החובות, שאנשים ידעו מה חל עליהם? אומרים: חל עליך תו סגול, בוא נקרא את התו הסגול. ולא תשלחי אותי לקרוא את תקנה 3א(1)(א) בתקנות הגבלת הפעילות.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
על כמה וכמה כשיש סנקציות. וגם ככה קשה להם לעקוב. הם מנסים לנהל עסק, לא להיות משפטנים.
איה דביר
¶
אחת, הסיבה העיקרית שלא רצינו להעתיק היא שהתקנות האלה, כפי שאתם השתנו תדיר. בערך כל שבוע משהו השתנה. והן השתנו גם אצלנו, גם בתקנות הגבלת הפעילות בו-זמנית. וכל הזמן חשבנו שייווצרו חובות לא זהות שייצרו נטל כפול על המעסיקים. ולכן הטכניקה של ההפנייה קצת חסכה לנו את הסיכון הזה. כי מה שהשתנה בהגבלת הפעילות נגרר אוטומטית באותו מבנה.
איה דביר
¶
לא. אני כן אשקף שבשלבים מסוימים היו הצהרות שלא היו אותן הצהרות, והיה צריך למלא אותן פעמיים. ורצינו למנוע את התקלה הזאת.
היו"ר חיים כץ
¶
איה, אנחנו רוצים חיים קלים למעסיק. לא שילך לפה וילך לשם. שיהיה כתוב ברור מה הוא צריך לעשות. הוא לא צריך להעסיק עוד 17 עורכי דין. אני מבין שגורמים הרבה עורכי דין את הלימודים כל שנה וצריך למצוא להם פרנסה. אני מבין. אבל יחד עם זה, הכי פשוט: אתה המעסיק, אתה מקבל רישיון העבודה, ואללה תבדוק מסכה, תבדוק צבע השער, תבדוק זה, תבדוק פה. שלום, זה המחויבות שלך.
היו"ר חיים כץ
¶
לא רוצה לשלוח אותו. רוצה חיים פשוטים. כי אנחנו לא מנהלים עסק. אנחנו יושבים במשרד העבודה, וחברי כנסת, וברווחה, ויש לנו את כל הזמן בעולם. ומנהל עסק צריך להיות לו חיים פשוטים, כי הוא מנהל עסק.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
איה, כעיקרון את צודקת. ככה נהוג ברשומות, ככה נהוג בחקיקה. אבל אני חושב שלאור המצב שנוצר ובגלל שזה מוגבל בזמן, בואו נלך לקראתם, ולא עכשיו נייצר להם פרוצדורה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא. להפך, שאנחנו והמחלקות המשפטיות נלך את האקסטרה מייל לוודא שיש תיאום בין הגרסאות ושהמעסיק ידע שיש לו מקום אחד שהוא מבין את הכול.
נעה בן שבת
¶
לעניין שצריך לקיים את החובה – מעסיק אחראי לכך שהעובדים יקיימו את החובה לחבוש מסכה; ויש גם הוראות שמחזיק או מפעיל של מקום הפתוח לציבור שאסור לו להכניס את מי שלא עוטה מסכה, לא לתת לו שירות.
אפרת פרוקציה
¶
טוב, מה שרק צריך לוודא, אם תסכים – אגב, עד היינו חייבים באמת בהלימה, כי הכול השתנה כל הזמן ופחדנו שאנשים יפלו. עכשיו ממילא זה ל-45 יום, וגם הם ל-45 יום. אז זה הולך להיות ממילא שינוי נוסף.
היו"ר חיים כץ
¶
תשבו ביניכם. אתם תשבו, עורכי הדין, אתם מדברים בשפה שאנחנו לא יודעים. אני לא כל כך מבין אותה. לא מבין אותה. אני שפה משפטית לא מבין. אני לא רוצה להיות עורך דין.
נעה בן שבת
¶
אז רגע יש דברים שכבר קבועים, בפסקה (2):
(2) המעסיק הסדיר ביצוע של מדידת חום באמצעי שאינו פולשני לנכנסים למקום העבודה; ואם בוצעה מדידת חום כאמור, לא תותר כניסת אדם עם חום גוף של 38 מעלות צלזיוס ומעלה.
(3) בעבודה משרדית יחולו גם הוראות אלה:
(א) עובד ישב, ככל האפשר, בעמדת עבודה קבועה הכוללת ציוד אישי קבוע; לא ניתן לספק לעובד עמדת עבודה קבועה כאמור, עמדת העבודה והציוד האישי שבה יעברו חיטוי קפדני לפני כל העברה מאדם לאדם;
(ב) בכל חדר יישמר מרחק של שני מטרים לפחות בין אדם לאדם אלא אם כן ישנה מחיצה למניעת העברת רסס מאדם לאדם; במבנה שבו קיימת מערכת כיבוי אוטומטי (ספרינקלרים) או מערכת גילוי אש ועשן, תותקן המחיצה מכיוון הרצפה ועד לגובה של 50 ס"מ מתחת לגובה התקרה, לכל היותר;
(ג) מעסיק רשאי לאפשר קיום פגישות מקצועיות במקום העבודה, בהשתתפות של עד 50 אנשים, ובלבד שיישמר מרחק של שני מטרים לפחות בין אדם לאדם.
(4) אכילה או שתייה תתבצע, ככל האפשר, בחדרו הקבוע של העובד.
נעה בן שבת
¶
(5) מעסיק יקבע, לגבי עובדים שעל פי שיקול דעתו יכולים לבצע את עבודתם שלא במקום העבודה, מתכונת העסקה אשר תאפשר לעובדים אלה לבצע את עבודתם מחוץ למקום העבודה, והכול בכפוף לצורכי העבודה וליכולתו של המעסיק ליישם מתכונת עבודה כאמור.
זאת אומרת, אם יש לו אפשרות, אם נוח לו שהם יעבדו גם מהבית, אז הם יעבדו מהבית. ואם לא, אז לא. אבל זה הכול כפוף לתנאי מאוד משמעותי של "לצורכי העבודה" וגם של אפשרות יכולת ליישם מתכונת עבודה כאמור.
נעה בן שבת
¶
(7) כל עובד יעבוד, ככל האפשר, מול ספקים קבועים.
(8) מעסיק שמפעיל שירות הסעות למקום העבודה וממקום העבודה, ישבץ, ככל האפשר, את אותה קבוצת עובדים יחד באותה הסעה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
יאללה, קיבלתי. אוסאמה, אני עם ארבע עיניים לראות שלא שכחת את ההסתייגות שלי. אתה רואה?
אפרת פרוקציה
¶
על זה דיברנו בדיוק, שלגבי שירות התעסוקה והביטוח הלאומי עשינו בדיקה מפורטת עם גורמים האלה - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בעמוד 16, חבר הכנסת משה אבוטבול ביקש להכניס את הצ'יינג', לבדוק אם זה נכנס.
משה אבוטבול (ש"ס)
¶
רק שכחה קלה. בעמוד 7 אמרנו שרק תבדקי בסעיף 4 האם הרשות לשיקום האסיר, מה שכתבתם שם 59%, האם זה הנכון?
היו"ר חיים כץ
¶
אוקיי. אנחנו נצביע על הצעת החוק כולה, פרט לעמוד 3 – הגדרת מקום עבודה; עמוד 4 – רבני שכונות ויישובים; עמוד 7 – סעיף (2) ביטוח לאומי ושירות התעסוקה; עמוד 10 – סעיף (ה); עמוד 11 – סעיף 3; עמוד 16 – סעיף הצ'יינג'.
היו"ר חיים כץ
¶
אז אמרתי: עמוד 4, סעיף (2). רבני שכונות ויישובים בסעיף (2).
מי בעד? ירים את ידו. מי נגד? ירים את ידו. מי נמנע? אתם הייתם בעד או נגד?
היו"ר חיים כץ
¶
הצעת החוק אושרה, פרט לסעיפים הנ"ל.
עכשיו, אוסאמה, בוא, שב. תתחיל לדון סעיף-סעיף. יש לך פה את הסעיפים. הם רשומים. יש לך רשום. עידן סומך עליך.
היו"ר חיים כץ
¶
תעבור סעיף-סעיף. עכשיו, סעיף –הצבעה. סעיף – הצבעה. סעיף –הצבעה. יש מחלוקות – תשאיר מחר, ל-09:00.
היו"ר חיים כץ
¶
לא. יש לי רוב. אתה תנהל את העסק. אז עכשיו כולם אופוזיציה, אחד מהקואליציה? עזוב אותך. תמשיך. אם אנחנו לא מסכימים, תבקש רוויזיה.
(היו"ר אוסאמה סעדי, 13:23)
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
טוב. אנחנו נתחיל מהקל לכבד, בסדר? הסעיפים בהגדרות בעניין רבני שכונות ורבני יישובים, מה אתם אומרים?
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
מה שרציתי לומר בסעיף (2) בעמוד 4, כתוב: לא יראו כעובד רשות מקומית – את ראש רשות מקומית, סגן, עובד סוציאלי, פסיכולוג חינוכי, עובד לקידום נוער, עובד במערך החינוך המיוחד ומי שעיקר עיסוקו באשפה וכו'.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני אומרת שגם אנשי אגף החינוך, מנהלת מחלקת גני ילדים, מנהלת מחלקת יסודי - -
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - המערכת עובדת. הם לא יכולים להיכלל ב-30%. הם חייבים להיות בעובדים חיוניים.
אפרת פרוקציה
¶
הם נכנסים ב-30%, יש סמכות להעלות בעוד 15%. אין סיבה. מהבדיקה שעשינו אין שום סיבה שדווקא הם - - -
איה דביר
¶
אנחנו רוצים להסביר. התקנות האלה – אתם שמעתם בתחילת הדיון, אני גם שמעתי אותו מהזום ברחוק – נבנו בתוך שבוע בניסיון לייצר משק חירום חדש כשלמדינת ישראל לא הייתה תוכנית מגירה לתרחיש הזה. ותוך כדי תנועה גילינו גם כשלים באספקה של שירותים חיוניים, דברים שלא הצלחנו לטפל בהם טוב. אם אתם זוכרים שקראנו את תקנה 2, ראיתם שלרשויות המקומיות, למשל, היו מכסות והם יכלו עם פול של איזושהי - - - שנתנו למשרד הפנים לתת להם תוספת, אבל בעצם הם קבעו רשימות של חיוניים והם לא יכלו לסטות מהם. וכשרשויות קבעו לא כמו שצריך, למשל, השאירו עובדי קידום נוער בחוץ, אז לא הייתה דרך להוסיף את עובדי קידום הנוער, אלא בטכניקה של החרגתם ממכסת העובדים הנספרת. והפתרונות שאתם רואים פה הם פלסטרים לסיטואציות האלה.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אפרת, אני רוצה לוודא. עובדי הוראה וחינוך, לא חינוך מיוחד, יש את התקנות שעת חירום בעניין החינוך? זה מופיע?
אפרת פרוקציה
¶
כמובן שאם המערכת סגורה, אין טעם להביא את העובדים. ברגע שהתחלנו לפתוח את משרד החינוך רק לחינוך המיוחד, נוצר צורך להחריג את עובדי החינוך המיוחד, כי אמרו: מפלים את משרד החינוך רק לעניין הזה. לכן רק זה נמצא.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל זאת לא המציאות, מכיוון שהמערכת גם כשהיא הייתה סגורה, אז הייתה למידה מרחוק. אתם לא יודעים כמה בעיות היו בתוך זה, והיחידים שנמצאים שם קרוב לשטח הם עובדי אגף החינוך, מנהלי המחלקות שם. עכשיו, אנחנו מדברים היום על 45 יום עד ה-6 באוגוסט, עובדים כל הגנים ובית ספר של החופש הגדול – החלטת משרד החינוך – כל גני הילדים, כל בתי הספר.
אופיר סופר (ימינה)
¶
סליחה, אורלי. אני רוצה לחדד משהו. אוסאמה, היא הבינה את הטעות. היא מדברת על עובדי רשות, עובדי אגף החינוך.
אפרת פרוקציה
¶
אז אני אומרת: לגבי הרשויות המקומיות, בסופו של יום, רוב רשויות מקומיות או כולן לפחות יכולות להיכנס לתו הסגול, אז כולם מגיעים. אין צורך היום להתחיל להחריג - - -
אפרת פרוקציה
¶
לא לצורך מהשטח להחריג דווקא את העובדים הספציפיים האלה. ברור שעכשיו אם נחריג דווקא את עובדי ההוראה ספציפית, יגידו לי לגבי עובדי הרשות המקומית שעוסקים באשפה, שעוסקים בכל מיני נושאים אחרים. הדברים האלה אחר כך יעלו. אין סיבה להחריג דווקא את העובדים ברשות המקומית שעוסקים בהוראה.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
בוודאי שיש סיבה. זאת המערכת הכי גדולה, הכי מורכבת בכל רשות מקומית. תראו כמה בעיות היו בלהחזיר אותם. ותארי לך שמנהל המחלקה של רשות מקומית יושב בבית באותה תקופה.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אתן טועות. אתן לא יודעות את ההיסטוריה. אני יודעת את ההיסטוריה. אני אשת החינוך. כתוב פה במיוחד: חינוך מיוחד ועובדי קידום נוער – כי באופן נורמלי, באף מצב חירום, החינוך המיוחד לא הושבת. זו הפעם הראשונה שהחינוך המיוחד הושבת. וזה מסתמך על תקנות שהן תקנות כלליות לשעת חירום. ולכן החינוך המיוחד תמיד שם, כי הוא אף פעם לא מושבת.
אפרת פרוקציה
¶
זה מה שגם אמרתי. אמרתי: הכניסו את החינוך המיוחד, כי הם הופעלו ולכן היה צריך להחריג אותם מהמכסות של משרד החינוך. אבל את מדברת עכשיו על עובדים ברשות המקומית דווקא.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
של הרשות המקומית. כתוב פה: לא יראו כעובד רשות מקומית. זאת אומרת, ראש הרשות הוא מוחרג מה-30%, הסגן – הכול טוב ויפה.
אפרת פרוקציה
¶
אנחנו מדברים על מצב שיש לנו רשות מקומית שהיא לא רוצה להחיל עליה את התו הסגול, אוקיי? והיא נשארת עדיין עם ה-30%, כשיש סמכות עדיין למשרד הפנים להגדיל את המכסה ל-45%, אפילו יותר, במקרים מסוימים. זאת אומרת, גם במקרים האלה את עדיין רוצה החרגה לעובד רשות מקומית שעובד בהוראה? מה אני אגיד לך?
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא. הוא מנהל את מערכת החינוך המקומית, אגף החינוך. הוא מנהל את מערכת החינוך המקומית.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אורלי, אני הבנתי. אנחנו נכתוב ככה: מי שמקבל עליו את התו הסגול, אז אין בעיה. מי שלא מקבל את התו הסגול, מנהל מערכת חינוך חייב להיות מוחרג.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
רב יישוב ורב שכונה. עכשיו הצבענו ברשויות המקומיות שלא מקבלות על עצמן את התו הסגול, מוחרג גם מנהל אגף חינוך בכל רשות, נכון?
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אוקיי. אנחנו עוברים עכשיו לביטוח הלאומי – 100%. מה אתם אומרים? אני בעד הצעת היושב-ראש. אין לנו בעיה שבהנהלה, במטה יהיה 85%, אבל 100% בסניפים שנותנים שירות לקהל. לא ללקוחות – לקהל.
אפרת פרוקציה
¶
זהו. אני אגיד רק שאנחנו חושבים – אני מבינה את ההצעה ואני מסכימה איתה. מה שעשינו רק הוא שכתבנו 85% באופן כללי כדי שתהיה גמישות.
אפרת פרוקציה
¶
אני לא יודעת מה זה. אין לי כרגע את הגורמים המקצועיים שיעזרו לי לבדוק ולראות אם הדבר הזה הגיוני.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
מי בעד להעביר את הביטוח הלאומי ל-100% ושירות התעסוקה ל-100%? מי נגד? מ נמנע?
הצבעה
אושר.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אז זה יישאר 59. אז עברנו את זה.
עמוד 10, כן. בעניין של מגבלת זמן. משרד הבריאות, אמרת שאנחנו נגביל לתקופת זמן ונהיה גם גמישים. כן.
נינא כהן קרן
¶
אז אני בדקתי את זה. אנחנו נוכל להתחייב ברוב המוחלט של המקרים, אני מקווה, לשלושה ימים מקסימום, גג לשני ימים. זה באמת הזמן מינימלי שנדרש לנו כדי לבצע ברוב המקרים את הבדיקה.
נינא כהן קרן
¶
לא, לא. אני מציעה שני ימי עבודה. אם בכל זאת רוצים לקבוע לפי שעות, אז שלפחות - - - לא כולל סופי שבוע.
נינא כהן קרן
¶
רגע, רגע. למקרים המאוד חריגים של מפעלים גדולים או מקרה מורכב, שכן תהיה אפשרות, אני מציעה לקבוע, לבקשת ראש שירותי בריאות הציבור, בנסיבות מיוחדות פרק זמן נוסף.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
בנסיבות מיוחדות ומורכבות, ראש רשות מנהל ציבורי במשרד הבריאות יכול להאריך את הקופה הזאת.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
סעיף 3, כן. עונשין. יש שתי נקודות פה. נקודה אחת, שאנחנו מבקשים להוריד את העניין הזה של המאסר כפי שעשינו בתקש"חים אחרים. בוועדת החוקה הורדנו את העניין של המאסר.
איה דביר
¶
אני לא מומחית לפלילי, אבל תשימו לב שמאסר לגבי תאגידים זה בכלל לא רלוונטי. זה בסך הכול מצמיד את הרף לקנס.
אפרת פרוקציה
¶
לא. זה פשוט חלק מההוראות הכלליות. לגבי הגופים האחרים, כל חברות בנות, כל חברת בת עירונית, יש לנו את בנק ישראל - - -
אפרת פרוקציה
¶
לגביה אפשר להחיל קנס, אוקיי? אין מניעה להחיל קנס כמו למדינה. רק תשימו לב שמדובר בכספי ציבור בסוף.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
רגע. יש לי הצעה אחרת. חברים, זה לא חדש שיש גם דרכים למשטר את המגזר הציבורי, כן? יש כל מיני אקטים מנהליים. אפשר לעשות הערות בתיק. אפשר לעשות שמוע. אפשר לעשות הרבה דברים.
אפרת פרוקציה
¶
לא. חבר'ה, שנייה. ההוראות האלה חלות על המעסיק. כל העונשין פה הוא עונשין על המעסיק, הוא לא על העובד.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
על המעסיק. על המעסיק. למה המעסיק, שהוא רשות מקומית או מועצה דתית או חברת בת עירונית, שלא מקיימים את הזה – למה לא נותנים להם עונשין?
אפרת פרוקציה
¶
אז אני אומרת. להבדיל מהמדינה, יש אפשרות להטיל עליהם קנס. ואתם יכולים לתקן את זה. רק תיקחו בחשבון שהקנס הזה בעצם בא מכספי הציבור.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני הבנתי את זה. אני לא מציע להטיל קנס על המעסיק. אבל אי-אפשר לנסות להחיל כלל אחד על הציבורי ופרטי ואז להתפלא שזה לא תופס ולהגיד: אבל ככה זה. בואו נבנה כלל מקביל.
איה דביר
¶
אבל זה לא כלל מקביל. להטיל אחריות על נושא משרה גם בפלילי –אלה שאלות מאוד כבדות שאתה מעלה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אז תציעו לי אלטרנטיבה. כי מה שאנחנו מציעים פה אומר שחברה ממשלתית פטורה מהכול. היא יכולה לעשות מה שהיא רוצה.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
עידן, ברגע שהורדנו את המאסר, אז לפי דעתי אפשר להטיל גם את הקנסות על כל הגופים האלה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל יש אחריות של נושאי משרה בגופים ממשלתיים בדיוק בשביל דברים כאלה. אני מבין שזה מין בשאינו מינו, אבל אין מה לעשות.
איה דביר
¶
אני כן רוצה להזכיר באילו תקנות אנחנו עוסקים, בסדר? אנחנו עוסקים בתקנות להגבלת מספר העובדים שיכולים לשהות במקום העבודה. זה עוסק אך ורק במכסות הנמוכות האלה של ה-30% שכמעט ואף אחד כבר לא עובד איתן.
אפרת פרוקציה
¶
אני אגיד גם עוד משהו, רק שנייה. קודם כול, מה שחל על משרדי הממשלה זה התו הסגול. זה אומר שממילא, כן? הרי אין עונשין על התו הסגול למעט המינוי של הממונה קורונה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש פה חברות ממשלתיות. אני יודע מה המשמעות של מה שאני אומר. זה לא משרדי ממשלה. יש פה החרגה מאוד גדולה.
אפרת פרוקציה
¶
אבל אין מנגנון אחר. אם היה אחר, היינו מציעים אותו. אין מנגנון אחר. אנחנו חשבנו שחבל ללכת על מנגנון של קנס, כי בסופו של יום זה כספי ציבור. אפשר, אם רוצים להטיל קנס.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
סליחה, שנייה. אני מצטער, זו לא תשובה שמקובלת עליי. אני מאוד מכבד. אבל זו לא תשובה. יש פתרונות לכל דבר. אני מבין מה אתן אומרות. זה לא תופס מבחינתי.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
משרדי ממשלה ברור שאני לא יכול להעניש. אבל אני לא אפטור את כל המגזר הציבורי.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
עידן, אמרנו. אנחנו מורידים את המאסר ואנחנו מבטלים את החרגה. וכולם חייבים לעמוד בתנאים. ומי שלא יעמוד בתנאים, ישלם את הקנס. זה סעיף שיחול על כולם. זו המטרה שלנו.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
הממשלה לא הייתה פה.
אוקיי. פה היושב-ראש ביקש רוויזיה, אם אתם רוצים זה, שניתן לו את האפשרות.
איה דביר
¶
כן. אני התכתבתי עם רשות שוק ההון, מה שהוסבר לי הוא שהם בעצם נפתחו בתו הסגול ונשארה העמימות לגבי השאלה אם הם מוחרגים או לא בעולם שבו חוזרים למכסות. אז אין תשובה משפטית חיובית שמותר להם לפעול בעולם שחוזרים ל-30% ולמכסות. אין תשובה כזאת כרגע.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אוקיי. אז אנחנו נשאיר את זה איך שהוא. בסדר? יש בניסוחים האלה בעמודים 28,27, היועצת המשפטית תשב איתכן ותנסחו את זה?
לירן שפיגל
¶
דבר ראשון, לגבי סעיף 2(י)(2), בעמוד 8. הוועדה ביקשה לתקן ולהוסיף את המונח "עיקר", כלומר לכתוב: מקום עבודה שעיקר תחום פעילותו. עכשיו, החשש שלי הוא שאם מסתכלים על הרשימה של אותן פעילויות שבעצם מוחרגות ומאפשרים להן לפעול באופן מלא, הן כוללות פעילויות של למידה מרחוק ופעילויות של השגחה על בחינות בגרות. חלק מהפעילויות האלה מבוצע על ידי זכיינים של משרד החינוך. אין לנו אפשרות לבצע אותן באופן עצמאי.
לירן שפיגל
¶
החשש שלי הוא לגבי אותו זכיין. יש לו עוד פעילויות שהוא מבצע. למשל, חברות כוח אדם מעסיקות את משגיחים בבחינות הבגרות. אז אני חושש שעם הדיוק של הנוסח אנחנו עלולים ליצור כאן איזושהי סוג של תקלה לגבי היקף המגבלה, כי בלאו הכי המקומות האלה פעלו באופן מלא רק למטרות שלשמן התקשרנו איתם.
נעה בן שבת
¶
אבל הרי זו בדיוק המטרה. הרי אתה לא מעלה על דעתך שבעצם קבלן כוח אדם, בגלל שיש לו איזושהי פעילות של למידה מרחוק, אז הוא יהיה פטור לחלוטין ממגבלת העובדים לכל הפעילויות שלו. בפעילות הזאת הוא בעצם יהיה פטור, לצורך הפעילות הזאת הוא פטור. אבל אתה לא יכול לבוא ולהגיד שבגלל כל הפעילות האחרת שלו תהיה פטורה ממגבלת 30%. המצב שאתה מתאר הוא לא מצב טוב.
לירן שפיגל
¶
זה לגבי זה. עכשיו לגבי סעיף 4(ב)(17) בעמוד 12. הדיוק פה הוא מובן: מוסדות חינוך שפעילותם מותרת. אני רק רוצה להזכיר כל הפעילות של מוסדות חינוך מוסדרת בצו בריאות העם.
לירן שפיגל
¶
חלק מהפעילות של מוסדות חינוך בשלב ראשון בכלל הוחרגה בסעיף 5 בצו, ולא בסעיף 2. החשש שלי היא בעיקר מתקלה, שנפספס משהו, אם יהיו עוד שוב פעם שינויים; ושמוסדות חינוך שמנויים בסעיף 2 אבל שפעילותם לא הותרה באותו סעיף בסופו של דבר לא יוכלו לפעול למרות שיש להם החרגה מקום אחר בצו. רק כדי למנוע תקלה.
נעה בן שבת
¶
לראות שהייתה הפנייה לסעיף 2. אז עכשיו להגיד: היא לא, התכוונתי גם לסעיף 5 – הייתם צריכים להגיד סעיף 5. זה המצב הקיים.
נעה בן שבת
¶
אני אגיד לך מדוע זה לא יכול להיות. כי סעיף 2 הוא הסעיף שאוסר. סעיף 2(א) אוסר את הפעילות של מוסדות חינוך. אז אם תגיד שאתה מפנה לסעיף 2, לא יהיה ברור על מה אתה מדבר – על מוסדות החינוך שפעילותם אסורה לפי סעיף 2(א) או על מוסדות חינוך שפעילותם מותרת לפי סעיף 2(ב). אז לכן אנחנו אומרים גם כאלה שפעילותם מותרת.
לירן שפיגל
¶
עוד פעם. סעיף 2(א) מנסה להגדיר מהו מוסד חינוך שפעילותו אסורה. זו הייתה התכלית שלו. בשלב ראשון היה סעיף 2(א), לא היה סעיף 2(ב).
לירן שפיגל
¶
במוסדות חינוך שמנויים בסעיף 2(א) חלקם מופיעים בסעיף 5 והם הוחרגו שם כפנימיות. מופיעות בסעיף 2(א) והוחרגו בשלב ראשון בסעיף 5. כל המטרה פה היא למנוע תקלה. בסוף הפעילות תאושר או לא תאושר לפי צו בריאות העם, לא לפי הסדר אחר.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
זה ברור. אני חושב שהכוונה שלנו היא שהפעילות המותרת בסעיף 2 – מותרת, ומה שאסור –אסור, נכן?
נעה בן שבת
¶
ואז אפשר לבוא ולהגיד: מוסדות חינוך המפורטים בסעיף 2 לצו, אבל שפעילותם מותרת לפי אותו צו. רק כאלה שפעילותם מותרת.
אופיר סופר (ימינה)
¶
לא כל כך מה קורה עם מערכת החינוך. אבל לקייטנות, במידה שיחליטו להפעיל, יש לנו מענה פה?
לירן שפיגל
¶
קייטנות מוסדרות בסעיף 4 בצו בריאות העם. מדובר שם על חינוך בלתי פורמלי. זה לא מוסדות חינוך.
אפרת פרוקציה
¶
משרד הרווחה, רק לעניין ההערה של מעון לנשים מוכות, הם אומרים שזה נכנס והיה. הם חוששים שעכשיו אם נפרט רק את זה, זה ישליך לרע על כל המעונות האחרים שנכנסו לסעיף הסל והיו פתוחים ולא ציינו אותם במפורש. לשיקולכם.
נעה בן שבת
¶
מסגרות רווחה, אנחנו ראינו לאורך התקנות שמצד אחד המטרה – הסביר לנו משרד האוצר – היא שמקום העבודה לצורך חישוב מספר העובדים, הוא צריך לכלול את המצבת של העובדים בכל הסניפים.
נעה בן שבת
¶
במקום העבודה, הוא צריך לכלול את כל העובדים של אותו מעסיק. זה מצד אחד. מצד שני, ראינו לאורך התקנות האלה שכשאומרים מקום עבודה מתכוונים הרבה פעמים למבנה או לא משנה, אמרתם שאתם לא רוצים רק את "מבנה", אלא לאתר למסוים. כמו למשל יש לי איסור להיכנס למקום עבודה, אסור לי להיכנס למקום עבודה, אם אני עברת את מספר העובדים המקסימלי. ואז אנחנו מדברים לא על כל הסניפים של אותו גורם, אלא על סניף מסוים, אתר מסוים. וכך גם אם נגיד מקום העבודה במובן הכולל של הדבר, אז אם לא עומדים בכללים למקום עבודה מסוים, זאת אומרת, סניף של רשת שנמצא בבאר שבע ושם לא עומדים בכללים של התו הסגול, האם זה אומר שבכל הרשת חוזרים לעבוד, בכל סניפי הרשת, עובדים גם מקומות אחרים לגמרי, חוזרים לעבוד לפני תנאי סעיף 2.
נעה בן שבת
¶
מה שאני מנסה לבוא ולהגיד הוא דבר ראשון ההגדרה הזאת של מקום עבודה צריכה הבהרה. אני חושבת שיש פה הבהרה של הנושא הזה.
נעה בן שבת
¶
היה כתוב: "מקום המוחזק בידי מעסיק, שבו מועסקים עובדיו". לא בכלל עובדים. "וכן כל מקום שנעשית בו עבודה לצורכי עסק או משלח יד, והכול בין שמקום העבודה כאמור כולל מבנה אחד, ובין שהוא כולל כמה מבנים.
נעה בן שבת
¶
רציתי להגיד: "כל מקום בהחזקת מעסיק", כדי להבהיר את העניין הזה של הכוללניות, "שבו מועסקים עובדים" ולא רק עובדיו שלו, כי לפעמים הם לא עובדיו שלו.
נעה בן שבת
¶
עובדים מטעם אחרים שמועסקים אצלו. "כל מקום שנעשית בו עבודה לצורכי עסק או משלח יד של מעסיק", נכון? "והכול בין שמקום העבודה כאמור כולל מבנה אחד ובין שהוא כולל כמה מבנים" או שהוא במקום מסוים שאינו מבנה. את אמרת שגם חווה פתוחה או אותו גן אירועים.
נעה בן שבת
¶
סליחה, יכול להיות שזה מסבך, אבל מה שכתוב פה הוא שזה יכול להיות או מבנה אחד או כמה מבנים. זאת אומרת, שזה חייב להיות במבנה. ואת אומרת: אני גם רוצה שזה יהיה מקום שהוא שטח מסוים שלא מבנה.
אפרת פרוקציה
¶
כתוב: "מקום בהחזקת מעסיק". אחר כך כתוב: במקרה שזה מבנים, אז זה יכול להיות מבנה אחד או כמה מבנים.
נעה בן שבת
¶
עכשיו, זו הערה אחת. וההערה השנייה אני שואלת: האם אנחנו אומרים את ההגדרה הזאת "מקום עבודה" רק לצורך חישוב המספר הזה של העובדים או שכשגם כשאני אומרת שאסור לי להכניס עובד למקום עבודה, אני מתכוונת ממש לכל הרשת? וגם כשאני שואלת את עצמי: האם המעסיק מקיים במקום העבודה את כללי התוספת השנייה, את אותם הכללים של התו הסגול, במקרה שהוא לא קיים אותם בסניף בקריית שמונה, אז כל הסניפים של הרשת גם מאבדים את הזכאות שלהם לפעול לפי התו הסגול, או שאת מדברת שם על אתר מסוים, ולא על כל מקום עבודה?
אפרת פרוקציה
¶
בסופו של יום, כשאדם יושב וקורא מה זה מקום עבודה או בכניסה למקום עבודה, נראה לי שהוא מבין מה זה בכניסה למקום עבודה.
אפרת פרוקציה
¶
אבל לגבי השאלה השנייה, עקרונית יש לנו מעסיק שכשהוא מחליט להחיל את התו הסגול, הוא שולח הודעה לרשות המקומית. הוא יכול בהודעה להגיד: אני מחיל את זה על רשת האופנה שלי בארץ. הוא יכול להגיד: אני מחיל את זה על רשת האופנה בסניפים כאלה וכאלה. היה והוא החיל את התו הסגול על כל הרשתות, אם יש הפרה, יש הפרה של המעסיק.
נעה בן שבת
¶
מה אני אומרת, אפרת, הוא שפרקטיקה כזאת נראית נחמדה, היא פרשנות נחמדה. אבל כרגע את כותבת במסגרת אישור של חקיקה, את כותבת הוראה שאומרת: מקום עבודה זה כל המקומות ואני מתייחסת להכול באופן כוללני. אז אם את אומרת כזה דבר, או שאת אומרת רק לעניין חישוב מספר העובדים, שיעור העובדים המותר לשהייה בו-זמנית, אז אני מתייחסת למקום עבודה במובן הזה ובשאר המקומות מקום עבודה זה ממש מקום עבודה.
נעה בן שבת
¶
"כל מקום" נועד בשביל זה. לפני הדיון שאלתי כשהם אמרו: אנחנו מתייחסים לכל העסק של אותו מעסיק.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אפרת, כל מקום בהחזקת מעסיק, שבו מועסקים עובדים, לא רק עובדיו, עובדים, על מנת, עובדים בתוך מבנה - - -
אפרת פרוקציה
¶
לא. אבל עשינו הגדרה לעובדיו. "עובדיו" כולל את כולם. לדעתי, מספיק "עובדיו". אתם רוצים "עובדים", תלכו עובדים.
נעה בן שבת
¶
לצורכי עסק או משלח יד של מעסיק, והכול בין שמקום העבודה כולל כשהוא מבנה – אני יודעת – צריך להגיד: הכול בין שמקום עבודה כאמור כולל מבנה אחד ובין שהוא כולל כמה מבנים או שהוא במקום מסוים שאינו מבנה.
נעה בן שבת
¶
ההגדרה המקורית אמרה: "הכול בין שמקום העבודה כולל מבנה אחד ובין שהוא כולל כמה מבנים". מה שמשתמע מזה הוא שאם הוא לא כולל בכלל מבנה, אלא באמת נמצא מגודר או משהו כזה, הוא נחשב בכלל מקום עבודה. ואני הבנתי שלא רציתם את זה.
אפרת פרוקציה
¶
אני לא מבינה את זה ככה. אנחנו אומרים: אם זה מבנים, אז בין אם זה מבנה או כולם. אבל בסדר. אפשר לטייב את זה.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
לא. הכוונה, אני מבין שגם אם יש לעסק כמה מבנים, אז עדיין מצבת כוח אדם צריכה כול זה.
איה דביר
¶
זה סעיף מאוד רגיש מבחינת הנוסחה. אז השינויים של הלשון שלו עלולים, אפרופו מה שאמר יושב ראש הוועדה מקודם, להצריך הרבה מאוד ייעוץ משפטי בשביל איך אפשר להתקיים עם התקנות אחרי השינוי. אם השינוי הוא רק מבהיר - - -
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מבקש לחזור שנייה למה שהוחלט רק לפני שנייה, כי אני רוצה להציע איזשהו משהו.
נעה בן שבת
¶
אני רוצה לשאול. את אומרת שאין בעיה של מהות. אני רק רוצה אז להבין, אם אתם מסכימים, שבשאר המקומות שמופיע המונח "מקום עבודה" והוא לא לצורך חישוב מספר העובדים, אתם מבינים את המקום לא בתור כל העסקים של אותו מעסיק או כל אותו עסק של מעסיק, אלא בתור אתר מסוים? אנחנו יכולים להסדיר את זה בניסוח אם המהות ברורה.
אפרת פרוקציה
¶
יש לי עסקים, שבהם יש לי רשת אופנה. בסופו של יום, יש להם מנהל והוא המנהל, הוא המעסיק. הוא מקבל החלטה לגבי כל הרשת. אם הם החליטו לעשות הפרדה שהסניף בדימונה והסניף בקריית שמונה והסניף בעוספייה, יש להם מנהלים שונים, יקבלו החלטה המנהלים השונים. בסופו של יום, מי שמקבל את החלטה שולח לרשות המקומית שהוא פועל לפי התו הסגול. אם הם עשו את הפרדה ביניהם, לגבי כל אחד מהסניפים יחול ההוראות הספציפיות. אם הוא יחרוג, הוא יחזור ל-30%. אם הם לא עשו את ההפרדה והמנהל הכללי עדיין מקבל את החלטה לגבי כלל הסניפים, אז - - -
נעה בן שבת
¶
אני לא שאלתי על המינוי של מנהל. כשאת אומרת: מעסיק לא יאפשר כניסה של עובדים למקום או שהייה של עובדים במקום העבודה, אני שואלת את עצמי האם את מדברת על אחד הסניפים שלו או שאת מדברת על מקום ספציפי.
נעה בן שבת
¶
האם ברגע שלא קיימתי את התנאים של התו הסגול בקריית שמונה, אני אומרת שגם בעוספייה אני לא אוכל להפעיל את אותו סניף.
אפרת פרוקציה
¶
רוצים, אפשר לעשות את ההפרדה בין הסניפים ולהגיד שרואים כל סניף כמעסיק נפרד. ככלל, ברירת המחדל היא שרואים אותם כמעסיק אחד.
נעה בן שבת
¶
אז את רוצה לעשות את ההפרדה הזאת, את מציעה לעשות את ההפרדה הזאת? אני פשוט לא מבינה מה זאת אומרת "אפשר". תביני, אנחנו קובעים את זה עכשיו בחקיקה. זאת שאלה של שאלות ותשובות.
אפרת פרוקציה
¶
לא, לא. אנחנו במצב קיים. זה השוני. אנחנו במצב קיים. זה ההבדל. שלושה אנשים עובדים לפי התקנות האלה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
בסדר. אז אני אומר: אם אפשר לטייב את הנהלים, אז נטייב את הנהלים. יש הרבה דברים בחקיקה שהם לא ברורים.
נעה בן שבת
¶
לא. לגבי חישוב. ההגדרה הזאת, הכוללנית, תחול לגבי חישוב שיעור העובדים המותר. ולגבי שאר הדברים, מדובר על מקום העבודה ספציפי.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אבל ברגע שאנחנו מגדירים מקום עבודה, את לא יכולה להשאיר את זה "מקום עבודה" לעניין איסור כניסה משהו אחר. אז את צריכה להגדיר כמה הגדרות. אנחנו לא רוצים עכשיו להתחיל: מקום עבודה לצורך המצבת הוא ככה; מקום עבודה לצורך איסור הוא ככה. כאן אנחנו עושים בלבול חבל על הזמן.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
לכן אני אומר: ברגע שאת מכניסה – לא, ברגע שאת אומרת: ההגדרה הזאת היא רק לצורך החישוב של ה-30% ולצורך איסור כניסה זה המקום הפיזי, אז את צריכה להגדיר שלעניין איסור כניסה מקום העבודה הוא מקום עבודה הפיזי, ולעניין המצבת מקום העבודה הוא כל הזה.
נעה בן שבת
¶
אמרנו: לעניין חישוב מספר העובדים המרבי המותר לפי התקנות האלה. אז כאן משהו אחד. ולעניין, למשל, אם אני צריכה לספור את העובד הזה לתוך משמרות יחד עם עובדים אחרים, הוא נחשב עובד גם אם הוא ראש רשות מקומית או - - -
אפרת פרוקציה
¶
אבל זה אחד משליך על השני פה. כי אם את לא רואה את המעסיק כמעסיק כללי לגבי כל הרשת, אם הם עכשיו הם עוברים ל-30%, אז מה? תספרי עכשיו רק את החנות? זה חוזר אליך בדיוק לכיוון ההוא ולכן זה לא יכול להיות.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
ועכשיו את אומרת שבעניין איסור כניסה את רוצה ללכת על המבנה הפיזי. אני בשבילי, אם הוא הפר, זה מעסיק אחד בכל המבנים.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
לא. אני שואל אותך. מבחינתנו, המעסיק, יש לו מנהל, יש ממונה על קורונה שהוא צריך לדאוג לכל הסניפים שהמצבת תהיה אותה מצבת. ומי שמפר את המצבת, העובד הזה אסור לו להיכנס, אז אסור לו להיכנס לכל הסניף. זאת המטרה, נכון?
נעה בן שבת
¶
"מקום עבודה" – כל מקום בהחזקת מעסיק, שבו מועסקים עובדים, וכן כל מקום שנעשית בו עבודה לצורכי עסק או משלח יד של מעסיק, ואם הוא במבנה, בין שמקום העבודה כולל מבנה אחד ובין שהוא כולל כמה מבנים.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
כן. אני רק רוצה להציע משהו שיכול אולי לתת את הדעת קצת על השוני. אנחנו באמת יודעים שעכשיו חברה שתקבל קנס זה לא אי אי אי משפיע. אני כן חושב שבגלל שזה דבר פשוט, כן צריך לתת איזושהי חובת שקיפות. זאת אומרת, חברה ממשלתית, גוף ציבורי יכול להיות כפוף, יכול להיות חייב באיזושהי חובת שקיפות. לפרסם את זה איפשהו.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
שאם חברה פעלה בניגוד להנחיות של תקנות הקורונה – אם אני אתן להם עכשיו קנס זה לא מזיז להם.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל אם הם צריכים לפרסם את זה שהם עשו את זה, אז לפחות יש לנו איזושהי בקרה על מה שקורה בחברות ממשלתיות.
נעה בן שבת
¶
אני רק רוצה להסביר שאנחנו מדברים על קנס פלילי. זאת אומרת, אנחנו צריכים לעבור את מערכת הסף הפלילי. אלא אם כן בצו האכיפה – מה קורה בצו האכיפה? אפשר לתת על זה עבירה מנהלית?
אפרת פרוקציה
¶
לא. כי אם הוטל קנס ולדווח עליו, את זה אני יכולה להבין. אבל אם לא הוטל קנס, אז מה יש לדווח בסופו של דבר?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
יפורסם. כן. כי הקנס לא מפריע לה. אתם מבינים שזה כסף ציבורי. והיא כנראה לא נופלת מהרגליים מהדבר הזה.
אפרת פרוקציה
¶
אפשר באתר. אפשר באתר שלהם. בדרך כלל, באתר אתה עושה דבר כזה. זה באתר של הרשות או של החברה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני חושב, בואו נהיה ריאליים כולם. במגזר הציבורי הכיס הוא הכיס הציבורי. הוא פחות כואב.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אז בואו נעשה לפחות את העובדה שאנשים ידעו שזה קרה, הממונים שזה קרה. אתם יודעים, אנחנו לפחות צריכים להקפיד על שקיפות.
אפרת פרוקציה
¶
עידן, אתה בעצם מציע שני תיקונים. אני רק רוצה לוודא שהבנתי. התיקון הראשון שאתה מציע זה קודם כול להוריד את ההחרגה, אוקיי? ואז יוטל קנס. שניים, אם הוטל - - -
נעה בן שבת
¶
זה כבר הוסכם. רק שנייה. הורדת החרגה זה דבר שכבר הוסכם. מה שמוצע זה תיקון שהוא יהיה ברוויזיה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
כהצעתכן, כן. מה דעתכן? מה את אומרת, אתי? לגיטימי, נכון? שלא ירגישו שאפשר לעשות מה שרוצים.
נעה בן שבת
¶
אין כלי אכיפה במובן הזה שאין עבירה מנהלית על העבירה הזאת, צריך ללכת לבית משפט להליך פלילי?
נעה בן שבת
¶
לא את הצו. את החוק שהאריך את תקנות שעת חירום של האכיפה.
אדוני, אם אפשר רגע לעשות הפסקה? אני אצא רגע.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
כן. את יכולה לצאת.
אז למעשה, ענת, נשאר לנו רק את הסעיף הזה. אנחנו צריכים להצביע על כל הצעת החוק.
כן, בבקשה. כן, היועצת המשפטית.
נעה בן שבת
¶
אני לא רואה שזה באמת כתוב כעבירה פלילית לפי התקנות שלנו, של הגבלת מספר עובדים. זאת אומרת שבעצם אנחנו מדברים על עבירה פלילית שיש לצידה קנס, אבל זה דורש הליך פלילי שלם בינתיים, לפי המצב הקיים. ולכן עד שיגיעו להרשעה ולהטלת הקנס, אז - - -
איה דביר
¶
רק תנו לי לשקף. אני חוזרת לשאלת מצבת העובדים, ודרך החישוב. זו נורמה מאוד מאוד קשה לאכיפה. אני לא בטוחה שגם אם נשכלל עכשיו הכלים לאכיפה המנהלית, בכלל יש פה דבר שאפשר להוכיח אותו. כי אם יש לי רשת עם 50 סניפים ומותר לי 30% מהעובדים ברשת, ובכל מקום ובכל מבנה של הרשת ה-30% האלה נמצאים, לא נראה לי שיש נורמה שהיא קלה לאכיפה מנהלית, שאפשר לראות בשחור לבן אם מותר לבצע אכיפה או לא.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
עידן, לפייס את דעתך, העניין הזה משרדים ממשלתיים ובחברות ממשלתיות זה יותר קל לאכיפה, כי אתה יודע בדיוק מה מצבת העובדים. בעסקים פרטיים לך תוכיח כמה עובדים יש להם ואז יש להם את ה-30%, יש להם זה. אז ברגע שאנחנו אוכפים את זה ומחילים את על כולם, לרבות החברות הממשלתיות ועל המגזר הציבורי, אני חושב – רק אני הייתי מציע שאולי בהצעת החוק המסגרת הכוללת שתבדקו שזו באמת עבירה מנהלית. כי כשנלך לעונשין ולכתבי אישום, אפשר ללכת שנתיים-שלוש. אנחנו יודעים מה זה בתי משפט.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מקבל את מה שאומר היושב-ראש אבל שיירשם. אני לא מבין אמירות כמו: זה מסובך במגזר הציבורי. המגזר הפרטי לא צריך לסבול רק בגלל שיותר קל לאכוף אותו. אני חושב בגלל שזה 45 יום תקנות, אני אניח את זה הפעם, ואם אנחנו נמצא את עצמנו מחדשים את התקנות האלה, אני לא אניח לזה גם אם צריך לשנות הכול.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
עשית את היומית. אתה יכול להגיד ליש עתיד שאתה הגשת הסתייגות שנתקבלה על כולם. באמת זה חשוב. ההחרגה הייתה בולטת לעין וזה היה באמת שלא במקום.
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אז נשאיר את זה עד מחר. תבדקו את העניין הזה. ואז מחר נצביע על הרוויזיה בתחילת הישיבה, בסדר ענת?
היו"ר אוסאמה סעדי
¶
אוקיי. אז אנחנו מצביעים על הצעת חוק להארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת מספר העובדים במקום עבודה לשם צמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש), התש"ף–2020. אנחנו מצביעים על הצעת החוק עם כל התיקונים שהכנסנו ושהקראנו, למעט הביטוח לאומי, שירות התעסוקה ונשים מוכות – יש רוויזיה. בכפוף לכך, אני מעלה את זה להצבעה להכנה לקריאה שנייה ושלישית.
מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושרה.