פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
40
ועדת הכספים
09/06/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 64
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, י"ז בסיון התש"ף (09 ביוני 2020), שעה 14:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 09/06/2020
חוק מענק לעידוד תעסוקה (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק מענק לעידוד תעסוקה (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
רם בן ברק
ניר ברקת
מאי גולן
אופיר כץ
מיקי לוי
עודד פורר
שלמה קרעי
קטי קטרין שטרית
מיכל שיר סגמן
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. חבל שלא כולם, כל חברי הכנסת ובפרט מהקואליציה לא נמצאים כאן, כי לא נוח להם לשמוע את הדברים שיש לי להגיד עליהם, וכנראה גם לא נוח לך, וליבי ליבי אתך. אני אמרתי מתחילת הדרך שאני בעד החוק, אני בעד הזרמת כסף למשק כדי להחזיר עובדים חזרה למקומות העבודה. אמרתי שאני בעד. מפלגת יש עתיד אמרה שהיא בעד, בעד החוק הזה. וגם אמרתי את זה לשר. אבל אנחנו לא בעד להיות חותמת גומי, אדוני. ועדת הכספים בחוק הזה הפכה לחותמת גומי, אין בכלל ויכוח. השינויים שביקשנו להכניס הם שינויים מינוריים שלא עולים כסף, שמשנים את התשלומים, שמטיבים עם הציבור. ואני קטונתי מלבקר את השר, אני עדיין לא שם. הוא שר האוצר.
עכשיו תראה מה קרה, אדוני. חבריי לאופוזיציה נמצאים מחוץ לבניין. הזימון לוועדה, לוועדת הכספים, הגיע בשעה 12:30 או ב-12:01, אני לא יודע בדיוק, תסלחו לי אם אני לא מדייק. כל חבריי לאופוזיציה נמצאים מחוץ לבניין. אני, כדרכי בקודש מתייצב לעבודה בזמן. ואני מקבל מבול של בקשות שהם רוצים להגיד את דברם, אבל נבצר מהם. עכשיו, אי אפשר לבוא ולהגיד. אני לא רגיל שוועדת הכספים מוציאה זימונים מעכשיו לעכשיו. אני ב-7 וחצי שנותיי או שמונה שנים משנותיי שאני מכיר את ועדת הכספים ובפרט חמש השנים בראשותך – תמיד היה סדר יום מסודר יום לפני, יכולנו להתארגן, לעשות שיעורי בית. ואני בעד החוק, אני אומר לך. אני בעד להזרים כסף למשק. ביקשנו רק להכניס שינויים לטובת הציבור. תשלום דיפרנציאלי, כדי שמה יקרה? יקרה מצב שעובדים חלשים לא יוחזרו לעבודה. לא יוחזרו לעבודה, אין פה בכלל ויכוח. במקום לבוא ולהגיד – אני משלם לך שקל להחזרת העובד הראשון ו-30 שקלים להכנסת העובד האחרון – עשו בדיוק הפוך. יתרה מזאת, אלה שהחזירו במרץ קיבלו פחות כסף מאלה שהחזירו ביוני. אז מה, איך אנחנו מעודדים להחזיר עובדים? לכן, ליבי ליבי אתך.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אנחנו, ועדת הכספים – הפכנו לחותמת גומי. אני התפלאתי לראות אותך היום בישיבה, אדוני. אמרת שמישהו מהליכוד יישב בראש הישיבה. אולי היה יותר נוח.
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת מיקי לוי, אנחנו התכנסנו רק להצבעות, אני לא הולך לפתוח פה דיון. אני מבטיח לך שאני אעשה כל מאמץ שוועדת הכספים תעבוד במתכונתה הקבועה. זימון לסדר יום ייצא בזמן. יש פה דבר שאני לא יודע להסביר אותו – גם העברנו חוק יסוד, חוק יסוד: משק המדינה, העברנו אותו גם כן באופן מסודר. הגיע החוק הזה, אני לא יודע למה זה קרה אבל זה קרה, וקיימנו כמה דיונים מאוד מאוד ארוכים, מאוד מעמיקים. זה לא שעכשיו אנחנו נבוא ונעשה נושא חדש, והכל. אני לא הולך להצדיק שום דבר בעניין הזה. אני אומר לך, ואני אעשה כל מאמץ, אני מקווה שכך יהיה – נחזור למתכונת הקבועה של ועדת הכספים. זימון יהיה בזמן, לא יהיה דבר כזה שאנחנו נעשה את זה באופן כזה. אבל מה אני יכול לומר?
מיכל שיר סגמן (הליכוד)
¶
אני רוצה רגע לדבר על מצב – אני חושבת שאנחנו צריכים בוועדת הכספים לתת התייחסות מיוחדת למובטלים שזה מעבר לחוק שאנחנו היום עוסקים בו – שזה מובטלים שנמצאים בצפון ובדרום. הודיעו היום שבעיר טבריה 33% אבטלה. העיר אילת דורשת התייחסות מיוחדת. מצב המובטלים שהם עצמאים בצפון – הרי בצפון יש מעט מקומות עבודה, הרבה מאוד אנשים הם עצמאים שהיום נמצאים בבור. אני מקבלת את הפניות שלהם, זה פשוט לקרוא ולבכות.
מיכל שיר סגמן (הליכוד)
¶
צריך לתת על זה את הדעת. אני שוב מזכירה את העיר נהריה שספגה נזקים עוד לפני הקורונה, והקורונה מה שנקרא גמרה אותם לחלוטין. וצריך גם לשבת על איפה ה-11 מיליון שקלים שהובטחו לעיר. תודה רבה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
קודם כל – ידידי, חבר הכנסת מיקי לוי דיבר על ועדת הכספים בוועדת הכנסת. הוא קצת פגע בי.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
לא, מה אתה אמרת שם? שאנחנו, מלבד ניר ברקת שהעיר על החוק ושאמר שיש דברים חברתיים בהסתייגויות – אנחנו נלחמנו יחד אתך ביחד, ואני חייב להגיד את זה פה, שההסתייגויות הן הסתייגויות חברתיות - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
- - ואפילו ניסינו להכניס את זה בחוק ואני יודע שהלשכה המשפטית ישבו עד השעות הקטנות של הלילה בהסכמה עם האוצר, והכל היה מוכן בחוק – וקיבלנו חוק אחר, ובסופו של דבר זה הגיע למקום אחר. זה דבר שלא היה קורה ושאף פעם לא קרה, אני חושב, שבאו וזלזלו בנו כחברי כנסת. לכן, הרב גפני, צריך - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אין בעיה. אני טוען שזה כבר לא בגדר סיוט, זה בגדר צלקת שלא נשארה אצלנו, היא נשארה במקום אחר – במשרד האוצר.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אדוני היושב-ראש, הם נותנים פה גושפנקא לבג"ץ לפסול לנו חוקים כי זה כבר לא שיקול דעת של נבחרי ציבור.
ניר ברקת (הליכוד)
¶
לצערי הרב – אני לא חושב שהחוק הוא טוב. אני רוצה להזכיר שלושה דברים. דבר אחד, שהאימפקט שלו הוא מעוות. הוא לא מביא את התוצר שקיווינו לו. שנית – הוא לא הוגן - - -
ניר ברקת (הליכוד)
¶
מה לעשות? אנחנו לפני הצבעה, נכון?
הדבר השני שהוא לא הוגן – שהוא משאיר הרבה מאחור. והדבר האחרון – הוא גם מייצר דינמיקה מאוד לא בריאה: לעודד אנשים לשלוח את העובדים שלהם הביתה בפעם הבאה. אז על שלושה הדברים האלה אי אפשר להגיד שהחוק טוב.
שגית אפיק
¶
שהמעסיק יצהיר שהוא לא יעלה את שכרם של בכירים בחברה ולא יבצע חלוקת דיבידנדים עד סוף שנת 2020.
שגית אפיק
¶
הורדנו את הרביזיות לסעיפים 1 ו-2. עכשיו אנחנו נמצאים בסעיף 3. אין רביזיה על הסעיף. יש סעיפים שאתה מתכוון לפתוח?
היו"ר משה גפני
¶
הדבר היחיד – יש נושא מה שהראה לי איל לב ארי, הנושא של החצי מיליארד שקל שמופיע כנראה - - - זה אתה מבקש שייכנס לחוק, כן?
שגית אפיק
¶
זה נמצא בסוף החוק. זאת אומרת, את כל יתר הרביזיות, אתה לא מתכוון לפתוח, את כל יתר הסעיפים?
שגית אפיק
¶
טוב, אז נמשיך ברביזיות. אז אני ממשיכה ברביזיות להסתייגויות, כי הסעיף הזה שאנחנו מדברים עליו הוא בסוף. אז נדבר עליו כשנגיע לסוף.
אייל לב ארי
¶
אין טענת נושא חדש על סעיף 3. סעיף 3 לא הוצבע בין היתר בגלל הנושא של הסמכה של השר לקבוע ענפים נוספים שלגביהם מועד תשלום המענק יידחה.
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא. רגע, אני מקווה שהבנתי נכון – יש סעיף שאמרנו בישיבה שאנחנו לא מצביעים עליו אלא אנחנו מבקשים נוסח שהם יגידו – שהם יביאו נוסח. את הנוסח הזה צריך להקריא ואנחנו צריכים להצביע, זה הכל. הנושא הזה שהתחיל עם האולמות והמשיך על ענפים שונים – זה בסעיף 3?
היו"ר משה גפני
¶
ינון, שתדע שההצעה הזו היא טובה באופן יחסי. היא טובה גם כי היא מכניסה גם את הנושא של האולמות, היא מכניסה גם ענפים אחרים.
אסי מסינג
¶
אני אסביר את ההצעה. אנחנו הרחבנו עוד יותר ממה שנאמר אתמול בוועדה, ואנחנו מציעים את הדבר הבא: כל מעסיק יוכל יהיה לבחור בין החלה של קבלת המענק לפי המתכונת הקיימת כרגע בסעיף 3, זאת אומרת, זאת אומרת החודשים אפריל, מאי ויוני, לפי השוואות כמו שהוצע, או, לחילופין לקחת מענק שהחודש הייחוס שלו הוא – המצבת עובדים היא בחודש יוני, שזה מיועד לכל המעסיקים שלא יכלו להחזיר עובדים בחודש יוני, וההשוואות ייעשו יוני מול יוני, אוגוסט מול יוני, ספטמבר מול יוני, אוקטובר מול יוני, לעומת ההסדר הרגיל שהוא החודשים מול מאי, והחודשים יוני עד ספטמבר מול מאי. במילים אחרות – הזזה של הכל בחודש. כלומר, בדיקת הבסיס תהיה מול יוני במקום יולי-מאי - - -
שגית אפיק
¶
זה ביחס לכל הענפים. זה לא פותר את שלושת השבועות שדיברתם עליהם, אבל זה נותן לכל בעלי העסקים בכל התחומים - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה להגיד למה, רוצה להגיד לוועדה. את היית בנשיאות, אייל היה. שר האוצר דיבר במפורש על הנושא של השלושה שבועות. הוא מתכוון – זה מה שהוא אמר בחדר – הוא מתכוון במקרה הזה, מכיוון שפה זה לא שהמדינה לא נותנת לו לפתוח אלא כי מצוות דתו, המסורת – לא נותנת לו לפתוח, והוא מתכוון לדחות את זה. את הדחייה הזו הוא מתכוון לעשות לגבי אולמות באותם שלושת השבועות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
במקום להתחיל ביוני – מתחיל ביולי, ושלושת השבועות הם ביולי בכלל. צריך לדחות בעוד חודש, אם רוצים. שלושת השבועות זה ביולי.
שגית אפיק
¶
לא, לא דופקים אותם. אני לא מסכימה. לא דופקים אותם. זה פתרון, ובעיניי זה גם פתרון נכון, וזה פתרון נכון גם ביחס למעסיקים אחרים. אנחנו גם אמרנו את זה מההתחלה, זה היה אחד הדברים שכן עלו כאן על השולחן.
אני רק אומרת ביושר, כיוון שדיברתם על שלושת השבועות – זה לא הפתרון לזה, אבל זה נותן פתרון, בעיניי, שהוא בסוף, אם אנחנו צריכים להסתכל על החוק, הוא פתרון נכון וראוי.
שגית אפיק
¶
אז אסי, אתה רוצה לקרוא את הנוסח? זה גם פתרון שעלה כאן. זה אחד הפתרונות הראשונים שהוועדה הציעה בתחילת הדרך.
אסי מסינג
¶
אני אקרא. אנחנו הוספנו את זה כרגע כסעיף 3(א), אבל אפשר גם לשלב אותו בתוך סעיף 3. פחות חשוב כרגע המיקום: " על אף האמור בסעיף 3 ..." כלומר, כל מה שנמצא בסעיף 3 – "...מעסיק יהיה רשאי לבחור כי המענק ישולם לו לפי הוראות סעיף זה, וכי הוראות סעיף 3 לא יחולו לגביו. מענק כאמור ישולם לו בשל כל אחד מהחודשים יולי עד אוקטובר 2020 בעד כל עובד מזכה שמתקיימים אצלו כל אלה 1,875 שקלים חדשים: א. הוא הועסק אצל המעסיק באותו חודש מעבר למצבת העובדים לחודש יוני 2020. במניין מצבת העובדים לחודש יוני 2020 יובאו בחשבון גם על העובדים המזכים בחודש יוני 2020 כאמור בסעיף 3(א)(1); ב. מועד תחילת עבודתו אצל המעסיק היה בחודש יולי 2020, בחודש אוגוסט 2020, בחודש ספטמבר 2020, ובחודש אוקטובר 2020. ג. בחודש הראשון לעבודתו הוא החל לעבוד - - -15 לחודש ועבד אצל המעסיק ברציפות עד תום אותו חודש לפחות; "
כלומר, שלושת התנאים שקראתי כרגע הם אותם תנאים שהיו - - -
היו"ר משה גפני
¶
יש להם עוד טענות, למשרד האוצר. אני הולך להציע להם שיביאו תיקוני חקיקה. אני לא הולך לפתוח פה דיונים. מה שנגמר – נגמר, וצריך לדבר עם השר לגבי שלושת השבועות בגלל שהוא דיבר מאוד נחרץ. אני אומר את זה לוועדה. הוא דיבר מאוד נחרץ שצריך למצוא לזה פתרון, של שלושת השבועות. בלי הצטעצעות.
אני מבקש להביא להצבעה את סעיף 3.
אסי מסינג
¶
אני רק מדגיש שכשהיה הדיון על השאלה של הפתרון אמרנו שנפטור לכל מעסיק שלמעשה היה לו קושי להביא עובדים בגלל המגבלות של הממשלה- - -
שגית אפיק
¶
לא, זה לא כתוב. זה לא מהתנאים. למעשה – התנאים הם של סעיף 3, הוא רק אומר שהמעסיק יוכל לבחור בין זה לזה. הוא יכול לבחור לקחת את זה בחודש הזה או בחודש אחר כך.
היו"ר משה גפני
¶
אני מביא להצבעה את סעיף 3, כולל התוספת שאסי קרא, מה שדיברנו בדיון בוועדה. מי בעד סעיף 3, עם התוספת שעליה דיברנו עכשיו? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
סעיף 3 אושר.
שגית אפיק
¶
אז אנחנו ממשיכים עם רביזיות לסעיף 3. אז הרביזיות הן שינוי תאריכים למאי עד אוקטובר 2020. רביזיה.
שגית אפיק
¶
הוספת סעיף שיאמר שבגין 70% ממצבת העובדים שעבדה אצל המעסיק לפני יום 1 במרץ הוא יהיה זכאי למחצית מגובה המענק, ובגין יתרת 305 ממצבת העובדים הוא יהיה זכאי למענק בגובה של 150%.
שגית אפיק
¶
רביזיה על הסתייגות של חבר הכנסת שלמה קרעי וחבר הכנסת מיקי לוי לעבור למודל דיפרנציאלי באופן יחסי על החלק היחסי של מצבת העובדים.
שגית אפיק
¶
רביזיה לסעיף 4. רביזיה שהמענק ישולם – אם הוא עובד אצל יותר ממעסיק אחד זה ישולם בהתאם לחלקיות המשרה שהוא עובד בה אצל המעסיק.
שגית אפיק
¶
רביזיה של חברי הכנסת שלמה קרעי ומיקי לוי להוסיף התחייבות של המעסיק לגבי עובד שיחזיר לאחר חל"ת או לאחר פיטורין שלא נפגעו תנאי העסקתו.
שגית אפיק
¶
רביזיה - אחרי סעיף 12(ה)(7) ביחס להעברת מידע, ששירות התעסוקה לא יעשה שימוש לצורך איסוף המידע, ניהולו, וכל שימוש אחר באמצעות הגופים המנויים בחוק זה.
שגית אפיק
¶
רביזיה לסעיף 12 – העברת מידע לגבי הסתייגות שתאמר "העושה שימוש שלא כדין במידע דינו עשר שנות מאסר", עובד רשות התעסוקה צריך להצהיר שהוא מודע לכך שהוא השתמש שלא כדין.
שגית אפיק
¶
רביזיה להסתייגות אחרי סעיף 17ב.: "עובד שהיה זכאי לדמי אבטלה בתקופה שבין יום ד' בטבת התש"ף (1 בינואר 2020) עד ליום ט' בסיון התש"ף (1 ביוני 2020), ולא חזר לשוק העבודה עד ליום ט' בסיון התש"ף (1 ביוני 2020), יהיה זכאי לדמי אבטלה למשך 6 החודשים העוקבים."
שגית אפיק
¶
סיימנו רביזיות להסתייגויות. עכשיו עוברים לסעיפים. סעיף 1 – היתה עליו טענת נושא חדש. נצביע על כל סעיף 1 בנוסח שבפניכם.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש לי שאלה. אני הגשתי ליועצת המשפטית את החתימות של כל אנשי מפלגתי כדי לצבור שעות דיבור.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני לא יודע מה הם הסכימו. אני חושב שלמרות חשיבות החוק, והוא חשוב, להביא אותו היום כמחטף, ללא סדר יום – זה לא לעניין. אמרתי את זה גם לגבי דיון בוועדה הזו וגם בדיון בוועדת הכנסת.
שגית אפיק
¶
כן. אז סעיף 4 הוכנס בנוסח שהיה.
לגבי סעיף 5 – היתה עליו טענת נושא חדש. משהוסרה הטענה אפשר להצביע.
שגית אפיק
¶
סעיפים 6 ו-7 הוצבע. לא היתה טענת נושא חדש. סעיף 8, עמוד 10, זה סעיף שמדבר על תשלום ביתר. יש עליו רביזיה. זה הסעיף שמשרד האוצר ביקש בעניין הריבית את התיקון.
שגית אפיק
¶
סעיף 11 זה הסעיף של ועדת הערר, שחלק ממנו לא הוקרא, אבל לא הסכמת לאפשר את ההקראה שלו. היתה טענת נושא חדש.
שגית אפיק
¶
הוא הוריד את התיקונים שמשרד המשפטים ביקש להכניס ביחס לוועדת ערר. עכשיו, כשהוא מצביע על הסעיף, הוא מצביע על הסעיף כמו שהוא היה בנוסח שלו אתמול אם לא פותחים עליו דיון.
אסי מסינג
¶
אחד, אני ממש מבקש שהנוסח שעומד בפני הוועדה כרגע, שיועבר אלינו, כי לא הועבר ואנחנו לא יודעים אפילו על מה אתם מצביעים.
שגית אפיק
¶
זה הנוסח שהוצבע אתמול. אין לנו נוסח אחר, כמו שהסברתי לך גם אתמול בערב וגם היום בבוקר. אין נוסח אחר. הנוסח שהוצבע אתמול זה הנוסח שבפני הוועדה ברגע זה. אני רוצה לומר גם לך וגם לחברי הוועדה – אחרי הדיון בוועדה אנחנו צריכים לשבת עם הנסחית. אני אומרת, ואייל לב ארי היה אתכם בקשר היום. יש הרבה שאלות לנסחית על הניסוחים שלכם. זאת עבודה שתיקח לנו גם זמן לעשות אותה מולכם. נכון לעכשיו אין לי נוסח אחר. הנוסח הוא מה שראית אתמול.
אסי מסינג
¶
לא הכל אנחנו הכתבנו, עם כל הכבוד. לעניין - - -ההערה המרכזית שאותה ביקשנו להוסיף היא כדי לאפשר שיהיה יו"ר ועדת ערר שהוא לא עובד מדינה. זה עניין טכני והוא נדרש כי עדיף שבראש ועדת הערר יהיה מישהו שהוא לא עובד מדינה. זו התוספת.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש להגיד לך, ואתה בכיר במשרד האוצר – אי אפשר לדרוש מאתנו להעביר חוק ב-03:00 לפנות בוקר, אחרי שאנחנו עובדים כמו אני-לא-יודע-מה. מה שאושר בקריאה ראשונה – אנחנו צריכים עליו לדון. אתם לא יכולים לבוא אחרי זה ולהגיד – יש להוסיף. אם יש להוסיף – גם אנחנו רצינו לעשות שינויים. בסוף השר ביקש לא לעשות שינויים מעבר למה שסיכמנו. אני מבקש, מה שלא היה בפני הוועדה – לא יידון. יש לכם דברים שאתם רוצים לשנות? אין שום בעיה להגיש תיקונים לחוק.
היו"ר משה גפני
¶
תיקונים לחוק. הם יכולים להגיש. אנחנו לא הולכים לשום מקום. על מה צריך להצביע? סעיף 11.
מי בעד סעיף 11 כנוסח הוועדה, כפי שהוקרא אתמול? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
סעיף 11 אושר.
שגית אפיק
¶
סעיף 12 זה סעיף שמתייחס להעברת מידע. גם בסעיף הזה היו דברים שלא הסכמת להקריא. היה נושא חדש והוסר הנושא החדש. אפשר להצביע עליו.
היו"ר משה גפני
¶
הכנסת לא נוסעת לשום מקום. הוועדה לא עוברת לחדר אחר. אם תתעורר בעיה – אנא מכם, תביאו תיקונים. אם התיקונים האלה הם תיקונים ראויים – אנחנו נדון עליהם ונצביע. אי אפשר לדרוש מאתנו את מה שאתם לא דורשים מעצמכם. אני אומר בשם חברי הוועדה – אנחנו נקשיב לכם בנפש חפצה. אם תגידו שיש בעיות - - - אגב, גם לנו יהיו בעיות שנרצה באותה הזדמנות להוסיף. זה לא יחזור על עצמו, מה היה פה עם החוק הזה. אנחנו נחזור למתכונת הרגילה של ועדת הכספים, אחרת אין לי מה לחפש פה. אם המצב הוא שאני צריך לאשר חוקים שהממשלה מחליטה – לא הלכתי לממשלה. הציעו לי ללכת לממשלה. לא הלכתי. אני באתי לפה כי פה אני רוצה לעשות בקרה על עבודת הממשלה. אם לא, אז באמת אין לי מה לחפש פה.
שגית אפיק
¶
סעיף 16 – היתה עליו רביזיה. הוצבע והיתה רביזיה. הסרת את הרביזיה ואנחנו נשארים עם ההצבעה.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד הרביזיה על סעיף 17ב'? ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
הרביזיה על סעיף 17ב' לא התקבלה.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד הרביזיה על סעיף 17ג'? ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
הרביזיה על סעיף 17ג' לא התקבלה.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד הרביזיה על סעיף ד'? ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
הרביזיה על סעיף 17ד' לא התקבלה.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד הרביזיה על סעיף 17ה'? ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
הרביזיה על סעיף 17ה' לא התקבלה.
שגית אפיק
¶
17ו' זה העניין של ה-500 מיליון שקלים. יש על זה רביזיה. תכף נראה מה רוצים ואז נחליט אם לפתוח את הרביזיה.
איל לב ארי
¶
אני מקריא את הנוסח שהיה אתמול בוועדה: "במועד הגשת העדכון לתוכנית המפורטת כאמור בסעיף 3ב(א)(2) לחוק יסוד: משק המדינה, תניח הממשלה על שולחן הכנסת הצעת חוק או הוראות שיביא שר האוצר באישורה של ועדת הכספים לעניין מענק למעסיקים שלא פיטרו או לא הוציאו לחופשה ללא תשלום את עובדיהם בתקופה שמיום 1 במרץ עד יום 18 באפריל, ובלבד שסך המענק כאמור למעסיקים לא יפחת מ-500 מיליון שקלים".
היה דיון בוועדה - - -
אסי מסינג
¶
אני יכול להקריא את ההצעה הנוספת האחרת. רק דיוק קטן בנוסח ששלחתי לשגית אפיק ואייל לב ארי. מה שמוצע זה כך – "הממשלה תניח על שולחן הכנסת הצעת חוק או תביא לאישור ועדת הכספים של הכנסת הסדר עבור הסכום של 500 מיליון שקלים חדשים שיוקצה לפי סעיף 3ב(א)(2) לחוק היסוד כמענק נוסף לעסקים בסמוך לאחר אישורו בממשלה לפי הוראות סעיף 3ב האמור".
אסי מסינג
¶
הנוסח שבפני הוועדה למעשה מצמצם כרגע ומתנה את המענק שיהיה רק למי שלא פוטר, ולמי שלא יצא לחל"ת. כזכור, שר האוצר יצא בקול קורא ולאחר מכן יעשה התייעצות בממשלה ואז יביא את זה לאישור הוועדה והכנסת איך בדיוק יוקצו אותם 500 מיליון שקל. זה גם יכול להיות יותר מ-500 מיליון שקל. לכן, מה שאנחנו מציעים – להבנתי הוועדה ביקשה לתחם בזמנים שזה יגיע לוועדה ולא ימוסמס. לכן מה שאנחנו מבקשים זה לקבוע את הזמנים שבהם זה יובא לאישור הוועדה.
אסי מסינג
¶
"הממשלה תניח על שולחן הכנסת הצעת חוק, או תביא לאישור ועדת הכספים של הכנסת הסדר כקבוע בסעיף 3ב' עבור הסכום של 500 מיליון שקלים חדשים שהוקצה לפי סעיף ..." – בחוק היסוד שאנחנו מפנים אליו – "...כמענק נוסף לעסקים" – זה מה שכתוב לחוק היסוד – "... בסמוך לאחר אישורו בממשלה לפי הוראות סעיף 3ב' האמור".
אם אתם רוצים לקבוע מועד מדויק לאחר האישור בממשלה – גם זה אפשר, רק צריך לקחת בחשבון שיש כמה ימים שלוקח להנחת הצעת חוק או - - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
זה לא מה שאנחנו ביקשנו. אנחנו ביקשנו שנוכל להשפיע על הכסף הזה, על החצי מיליארד האלה, לעסקים שלא פיטרו את העובדים שלהם. יחד עם זאת, השר יצא עם הודעה לציבור, שהיא הודעה מבורכת, שהוא קורא לציבור גם להגיש ראיונות, אנשים שהם במצוקה, להשתמש בכסף הזה. זאת אומרת, מצד אחד אנחנו לא יכולים להגביל את כל הסכום לאלו שלא פוטרו - - -
שגית אפיק
¶
אבל ה-500 מיליון שקלים בתוך - - - הם עדיין חלק מסכום, ואני הבנתי שאתם רציתם, לפחות כשעשינו את חוק היסוד, שה-500 האלה ילכו לעובדים האלה, ששומרו, שלא פוטרו.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אבל אז השר יצא עם הקול הקורא לציבור, אז אנחנו בעצם – עם היציאה שלו לקול הקורא אנחנו בעצם אומרים לו שאנחנו מתעלמים מזה. אנחנו לא יכולים להתעלם.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אבל הוא הוציא על החצי מיליארד האלה. בגלל זה מה שאני אומר, בצורה פשוטה - - -אם עכשיו האוצר אומר שהוא מצא מה לעשות עם הכסף הזה שהוא לא קשור לאותם אלה שלא פיטרו את האנשים. האם, מהניסוח הזה שקראתם עכשיו – אנחנו יכולים להגיד שזה לא יהיה, ולשנות את זה? זה לא מקובל.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל זה בדיוק שומט את השטיח. הרי באה הוועדה ואמרה שמפצים את המעסיקים, זאת אומרת – שיחזירו עובדים שפיטרו. באה הוועדה ואמרה: אבל יש הרבה עסקים שהחזיקו את העובדים. ולכן אמרו שמתוך ה- 6 מיליארד 500 אלף ילכו לפיצוי הזה. בא שר האוצר ואומר – אולי נעשה עם זה גם דברים אחרים. אפשר לעשות דברים אחרים, אבל למה מה - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אני זוכרת מאתמול – מה שהבנתי אתמול מהשר זה שה-500 האלה מופנים לשרים - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לממשלה, בוא נגיד – לממשלה, והממשלה מחליטה לפי הצורך לאן לתת, לאן להקצות. יפה, אבל זה מתנגש עם הרצון שלנו להגיד לאותם בעלי עסקים – כל הכבוד לכם שלא פיטרתם, לא הוצאתם לחל"ת, בשיניים החזקתם את האנשים האלה. זה מה שדיברנו.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לעשות סדר. מה שאני מבין – יש פה ויכוח, ואני לא אלך נגד השר בעניין הזה. הם רצו עוד הרבה דברים ולא הסכמנו. הצבענו – נגמר. אנחנו נמצאים בסוף החוק. עכשיו יש ויכוח: האם הם יכולים לקחת את הכסף הזה, את החצי מיליארד שקל, לעשות אתו דברים אחרים ולא על העובדים שלא פוטרו? – שעל זה היתה פה טענה מאוד גדולה, וכולנו בטענה הזו – או שאנחנו מאפשרים להם לקבל החלטה בממשלה שכל החצי מיליארד שקל או חלק מהחצי מיליארד שקל ילך לנושאים אחרים והם יכולים לעשות את זה, ואז זה בניגוד לעמדה שלנו. עכשיו, אם השר מתעקש על זה, ומבחינתי, חבר הכנסת כץ, הוא המוסמך, אם אנחנו יכולים להצביע על זה שזה רק לעניין הזה – טוב. אם לא – אז לא.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני צריך לשאול אותו, אני לא יודע. אני לא רוצה שהם יעשו בכסף הזה שימוש אחר שלא ילך לעסקים שהשאירו את ה - - - . מצד שני יש לנו פה את העניין שהוא יצא בקול קורא לציבור, שאנחנו לא יכולים להתעלם מזה. צריך למצוא את עמק השווה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
רק שאלה – הוא הוציא קול קורא, לשאול את דעת הציבור מה רוצים לעשות, אחרי שאנחנו אמרנו מה אנחנו רוצים לעשות עם זה?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
טוב, דיברתי עם שר האוצר. מה שסוכם זה שהוא בעד שחלק נכבד מהכסף הזה כן ילך ל - - -. הוא אומר שהם יקבעו את זה באוצר, ולפני כן, לא קשור לאישור, הוא מתחייב לבוא לפה לדיון, הוא ישמע אותנו ועל בסיס זה הם יבנו את החצי מיליארד. זאת אומרת, הוא בא לפה פעמיים. לפני שהם מגבשים את זה באוצר, וגם אחרי – כשהם קובעים את זה הם מביאים את זה פה, לאישור.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
על התוכנית אפשר להתווכח, אבל פה זה יהיה ואנחנו נכריע, או פה זה יהיה ואנחנו נמליץ?
שגית אפיק
¶
אני רוצה להסביר: אנחנו, כשייחדנו את ה-500 מיליון שקלים האלה בחוק יסוד: משק המדינה הקודם, אמרנו שהם יצטרכו להביא הסדר לאישור הוועדה. אם הם מביאים הסדר שהוא הצעת חוק, אז בוודאי שהאישור שלכם הוא אישור מלא. אם הם יביאו הסדר אחר, כמו אישור של קריטריונים או אישור – הכי נמוך נלך – החלטת ממשלה שהם קיבלו בנושא, אז זה באמת אישור שהוא יותר הצהרתי. מה מוסיף עכשיו חבר הכנת אופיר כץ? הוא אומר: לפני שהם יחליטו לאן הולך הכסף הזה בממשלה, מתחייב השר לבוא לוועדה ולשמוע את עמדת הוועדה ביחס לשימושים לאותו סכום, כשהוא מתחייב גם שחלק ניכר מהסכום ילך גם ל - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני את הסיבובים האלה מכיר. מדובר פה על חצי מיליארד שקל מתוך 6 מיליארד כשברור לכל בר דעת, ודאי לכל חברי הוועדה שיושבים כאן, שלא ינצלו את ה-6 מיליארד שקל האלה. הם לא ינוצלו. במקרה הטוב, במידה וכולם יחזרו לעבודה – זה יעלה 3 מיליון שקלים.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
עכשיו, אנחנו מדברים בסוף על חצי מיליארד שקל, שבסך הכל ועדת הכספים באה ואומרת לשר: עזוב רגע את התוכנית בצד, השימוש של החצי מיליארד שקל האלה הם לשימור עובדים, נקודה. עכשיו באים ואומרים לנו – הוא פה, או – חלק ניכר ממנו, או כללי כזה. ויבואו לפה לדבר אתנו להתייעץ אתנו. בעיניי זה לא מספק.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא רוצה לפתוח דיון. אם לפתוח דיון – יש פה בקשות של פתיחת דיון על הרבה מאוד דברים. למשל – אם רוצים לבטל את הריבית. יש הרבה דברים שרוצים לפתוח, לפי דעתי שבעה או שמונה דברים. אני לא רוצה לפתוח שום דבר. הדבר היחיד שאמרנו- - - נדבר עליו, ואנחנו מקבלים בזה את עמדת השר ולכן אמרתי לאופיר כץ – זה מה שהוא מבקש. אני רוצה לבקש רק מהלשכה המשפטית – זו תמונת המצב. אני מבקש שיהיה ניסוח לעניין הזה, ולקבוע מועדים.
שגית אפיק
¶
אז זה יהיה שבתוך שלושה ימים מהיום שהממשלה החליטה – הם יצרכו להביא את זה לוועדת הכספים, לאישור.
שגית אפיק
¶
אז יש לי רעיון. אני מציעה: "השר יציג בפני ועדת הכספים בטרם הבאת הנושא לאישור הממשלה..." – לזה אני לא קובעת לו לוחות זמנים, זה יהיה לפני הממשלה – "...ישמע את עמדותיה..." ישמע את עמדות הוועדה, והוא יביא לאישור הוועדה בתוך שלושה ימים לאחר אישור הממשלה.
היו"ר משה גפני
¶
אבל אני מבקש לדעת – על הנושא של דיווח לוועדת הכספים על ביצוע היקף הבקשות שהוגשו, היקף המענקים שישולמו לפי חוק זה. אני רוצה לדעת מאסי מסינג – אם נקבע 45 יום, זה עומד במה שאתם יכולים לעמוד בו?
שגית אפיק
¶
לא. מיום התחילה. הוא עבר לסעיף האחרון שזה דיווח לוועדת הכספים. הסעיף הקודם זה הנוסח שלך עם שתי תוספות. תוספת אחת – שהשר יבוא ויציג בפני ועדת הכספים וישמע את עמדותיה לפני הבאת הנושא לאישור הממשלה - - -
שגית אפיק
¶
זה יופיע בחוק. ביקשתם שאני אנסח – אני אנסח. ובתוך לא יותר מחמישה ימים ממועד האישור בממשלה זה יובא לאישורה של ועדת הכספים.
שגית אפיק
¶
אם זה יהיה בדרך של הצעת חוק אנחנו נסכים שזה יהיה גם תשעה ימים, אבל זה לא יהיה בדרך של הצעת חוק.
אז זה התיקון לגבי זה. יש לנו סעיף דיווח. אני רוצה להגיד לחברי הוועדה עכשיו – סעיף דיווח כפי שהכנסנו, שאין בו לוחות זמנים – הניסיון מלמד שהדיווח ככל הנראה לא ימהר להגיע לוועדה. ולכן אני ממליצה לכם בחום שיהיו כאן לוחות זמנים להבאת הדיווח, בייחוד אם אתם רוצים לפקח על יישום החוק הזה.
איל לב ארי
¶
זה סעיף שהתווסף אתמול בדיון ש "הממונה על התקציבים במשרד האוצר ידווח לוועדת הכספים של הכנסת על ביצוע החוק, ובכלל זה יכלול הדיווח נתונים לגבי מספר הבקשות שהוגשו, מספר המענקים ששולמו, ההיקף הכספי של המענקים ששולמו וכל נתון אחר הקשור בהם".
שגית אפיק
¶
שר האוצר – הוא הממונה על ביצוע החוק. למה שמישהו אחר ידווח? מנהל שירות התעסוקה לא מוציא את הכסף.
היו"ר משה גפני
¶
אפשר להצביע על זה? שר האוצר או מי מטעמו ידווחו לוועדת הכספים כעבור 45 יום? 45 יום זה תוספת של 30 יום מיום תחילתו של ביצוע החוק. זה 75 יום.
שגית אפיק
¶
אז הנוסח הקודם – אמרנו, זה הנוסח שאסי הקריא עם שני התיקונים: 1. השר יבוא להציג לפני הבאה לממשלה 2. בתוך חמישה ימים לכל המאוחר ממועד אישור הממשלה זה יובא לאישור ועדת הכספים.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
יש לי שאלה – אתם רואים מצב שהממשלה מאשרת את זה ואתם תבואו לפה ולא תעבירו את זה לממשלה?
היו"ר משה גפני
¶
היות ואני נמצא במדינה במזרח התיכון אני לא יודע בדיוק מה תהיה מערכת היחסים בינינו ובין הממשלה. אם נהיה כפופים לממשלה באופן כזה שלא נוכל להעביר ביקורת – אז אתה צודק, אבל אם לא, אז תהיה ביקורת, אם זה יהיה המצב.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד הרביזיה? ירים את ידו.
מי בעד הרביזיה על סעיף ו'? ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
הרביזיה על סעיף ו' אושרה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. הרי זה טובת העניין. זה לא שאנחנו עושים את זה והממשלה עומדת מאחורינו ומוחאת לנו כפיים. אם אתה רוצה, נעשה את כל הדברים האלה, או שאני אוריד את זה. עודד, בשביל מה זה?
היו"ר משה גפני
¶
על סעיף 18 לא היתה רביזיה. דיווח לוועדת הכספים, מה שדיברנו. עכשיו הצבענו על זה. על 17(ו) פתחנו את הרביזיה. הצענו את מה שדיברנו עליו עם הניסוח הזה. חבר הכנסת פורר טוען טענת נושא חדש. אם כן, אני לא יכול להצביע. אם אני לא יכול להצביע – לא יהיה חוק.
היו"ר משה גפני
¶
עודד, אתה מספיק חכם בשביל להבין – אנחנו פה עושים שמיניות באוויר כדי להגיע לפתרונות, שהפתרונות האלה ימזערו נזקים ושיגרמו לכך שאנשים יקבלו את הכסף. מדובר על הרבה כסף, וצריך לפעול בעניין הזה, ושאנחנו נקבל דיווח. גם אתה. אתה עומד על נושא חדש – כן?
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש, אדוני, יושב-ראש ועדת הכנסת – אם אפשר לכנס את הוועדה לדון על הנושא החדש של חבר הכנסת פורר. אני רוצה שנחזור לכאן ונצביע על זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את הישיבה. מכיוון שיש טענת נושא חדש על הסעיף האחרון שנשאר בסדר היום, ועדת הכנסת תתכנס לאחר המליאה כדי להחליט נושא חדש כן או לא, ומחר בבוקר בשעה 10:00 תתכנס ועדת הכספים כדי לאשר את הסעיף.
היו"ר משה גפני
¶
טוב, רבותיי. לאחר המליאה תתכנס ועדת הכנסת כדי לקבל החלטה בעניין נושא חדש. מייד לאחר מכן תתכנס ועדת הכספים ותאשר את הסעיף הזה. לא קוראים יותר, רק מצביעים, הכל הוקרא, הכל דובר, ובזה נסיים את העניין.
אני מודה לכם, ישיבה זו נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 16:04.