פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
12
הוועדה המסדרת
13/05/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 33
מישיבת הוועדה המסדרת
יום רביעי, י"ט באייר התש"ף (13 במאי 2020), שעה 21:25
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 13/05/2020
קביעת סדרי הדיון לכינון הממשלה ה-35 ובחירת יושב-ראש הכנסת., בחירת סגן היושב-ראש שיכהן כיושב-ראש הכנסת בפועל ממועד הפסקת כהונתו של יושב-ראש הכנסת ועד לבחירת יושב-ראש קבוע.
פרוטוקול
סדר היום
1. בחירת סגן היושב-ראש שיכהן כיושב-ראש הכנסת בפועל ממועד הפסקת כהונתו של יושב-ראש הכנסת ועד לבחירת יושב-ראש קבוע
2. קביעת סדרי הדיון לכינון הממשלה ה-35 ובחירת יושב-ראש הכנסת
נכחו
¶
חברי הוועדה: אבי ניסנקורן – היו"ר
משה ארבל
עוזי דיין
מכלוף מיקי זוהר
בועז טופורובסקי
אופיר כץ
פטין מולא
אלכס קושניר
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני פותח את הישיבה בעקבות פנייה של יו"ר הכנסת, לקביעת סדרי הדיון לכינון הממשלה ה-35 ובחירת יושב-ראש הכנסת; בחירת סגן יושב-ראש הכנסת, שיכהן כיושב-ראש הכנסת בפועל ממועד הפסקת כהונתו של יושב-ראש הכנסת ועד לבחירת יושב-ראש קבוע.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
לא, הוא יהיה הקבוע, לא הסגן. זה מהסגנים הקיימים.
הישיבה מחר של המליאה תיפתח בשעה 18:00. ואני הפצתי את סדר-היום המוצע כבר לפני כמה דקות, שכולכם תוכלו לעיין בו. אז אני אקרא את זה.
בהתאם לסעיפים 19, 27 ו-28 לתקנון הכנסת, קבעה הוועדה המסדרת את ההוראות הבאות לעניין ישיבת הכנסת לצורך כינון הממשלה ה-35 ובחירת יושב-ראש הכנסת, לאחר שראש הממשלה, חבר הכנסת בנימין נתניהו, שהוא גם ראש הממשלה המיועד, הודיע, בהתאם לסעיף 13(ב) לחוק-יסוד: הממשלה, כי הרכיב ממשלת חילופים כאמור בסעיף 13א לחוק היסוד:
1. ישיבת הכנסת לצורך כינון הממשלה ה־35 ובחירת יושב-ראש הכנסת תתקיים ביום חמישי, כ׳ באייר התש״ף, 14 במאי 2020. הישיבה תחל בשעה 18:00.
2. ראש הממשלה המיועד יפתח את הדיון בהצגת זהות ראש הממשלה וזהות ראש הממשלה החלופי, קווי היסוד של ממשלת החילופים, הרכבה, חלוקת התפקידים בין השרים, מועד החילופים, וזהות השרים בעלי הזיקה לראש הממשלה וזהות השרים בעלי הזיקה לראש הממשלה החלופי.
3. תינתן זכות דיבור לראש הממשלה החלופי המיועד, במסגרת זמן שלא תעלה על 15 דקות.
4. תינתן זכות דיבור לעומד בראש הסיעה הגדולה שאינה צד להסכם לתמיכה בממשלת החילופים, במסגרת זמן שלא תעלה על 15 דקות.
5. הסיעות יציגו מועמדים לכהונת יושב-ראש הכנסת.
6. יתקיים דיון סיעתי בו תינתן לכל סיעה מסגרת זמן של תשע דקות.
7. הצבעה על בחירת יושב-ראש הכנסת.
8. הצבעה על הבעת אמון בממשלת החילופים.
9. הצהרת אמונים של ראש הממשלה, ראש הממשלה החלופי והשרים.
כן, בבקשה, אני פותח את זה לדיון. בבקשה, בועז.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
קודם כול, אני רוצה להגיד משהו על מה שקרה כאן היום. המליאה נפתחה ויצאה להפסקה ב-11:30. מאז אנחנו מבקשים לדעת שעה שאפשר להתכנס, ולא מגיבים לנו. באיזשהו שלב אמרו לנו, שתהיה מתישהו היום ישיבה. אם רואים שהדברים מתארכים, היו אומרים מראש שנפגשים בערב. העניין הזה שהכול קורה ב"שושו" או בחוסר סדר, זה לא מכבד לא את הוועדה ולא את חברי הוועדה, ואני חושב שזה לא לעניין. גם ביקשתי וניסיתי לקבל תשובות. אומנם מנהלת הוועדה נתנה תשובות עד כמה שיכלה, אבל גם היא לא ידעה, וזה חבל, וזה לא פעם ראשונה שזה קורה מאז שאני חבר ועדה.
מעבר לזה, גם כשקבעו ישיבה, בסופו של דבר אנחנו מתכנסים שעה אחרי השעה שהישיבה נקבעה. אני גם לא חושב שזה דברים הרי גורל, וגם אין כאן סיפור כזה גדול, אני חושב שאפשר היה לנהל את זה אחרת. זה באופן כללי.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
דבר נוסף, שהוא גם הערת צד ואז אני מגיע לדיון, היום התפרסם ששרת תחבורה מיועדת לא רוצה את התפקיד הזה, וכבונוס אומרים לה שאחרי שנה וחצי היא תהיה שרת חוץ, זה חוסר כבוד גם לתפקיד שרת התחבורה, חוסר כבוד גדול לכל נושא תאונות הדרכים. זה נושא שאני עוסק בו המון, ואני מאוד חושש לעיסוק בכלל בעולם התחבורה ובנושא תאונות הדרכים אם ככה זה מתחיל.
לגבי סדרי הדיון לישיבת הכנסת בעניין כינון הממשלה ה-35, אני רוצה רק לוודא: סעיף 4 הכוונה היא ליאיר לפיד, נכון?
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
כן, ברור. וגם הודיעו לו שמדובר על זמן דיון של 15 דקות. ארבל דיברה עם העוזרת שלו.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
בדרך כלל ליושב-ראש האופוזיציה, תקנו אותי אם אני טועה, יש את אותו זמן דיבור כמו לראש הממשלה המיועד בישיבה הזו. כאן אין הגדרת זמן דיבור לראש הממשלה המיועד.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כן. טוב, אני אמרתי שלפחות הייתם מודיעים לנו שזה ב-21:30, היינו ממשיכים לאכול קצת, ולא באים בסד זמנים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו כאן מ-20:30, זה בסדר.
אני שואל את היושב-ראש ואת היועצת המשפטית, קודם כול, אם באמת הונחו כל ההסכמים על שולחן הכנסת, כי אנחנו קיבלנו עכשיו מסמך של קווי יסוד, אבל לא קיבלנו את כל ההסכמים הקואליציוניים. ותנאי בסיסי להשבעת הממשלה ולקיום דיונים זה כל ההסכמים הקואליציוניים. אז השאלה, קודם כול, אם באמת כל ההסכמים הונחו, ולמה אנחנו לא מקבלים. בלי זה אי אפשר. לכן זה לפני שאנחנו ניכנס.
ארבל אסטרחן
¶
אני יכולה להתייחס בקצרה. חוק הממשלה מחייב פרסום הסכמים – הוא לא מחייב הנחה על שולחן הכנסת, הוא מחייב להביא אותה מיד לידיעת חברי הכנסת. וכך עושה מזכירות הכנסת, כל הסכם שהיא מקבלת, מיד היא מפיצה לחברי הכנסת. עוד קובע החוק, שלא יהיה ניתן להצביע על כינון הממשלה בטרם חלפו 24 שעות מפרסום ההסכם.
אני לא עקבתי איזה הסכמים הגיעו בזמן האחרון, אם יגיע – סתם אני אומרת – הסכם מחר בבוקר, זה אומר שמחר בערב אי אפשר יהיה להצביע על כינון הממשלה, יהיה צריך לספור 24 שעות.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אז למה מקיימים ישיבה וקובעים סדרי דיון? זו שאלה ליושב-ראש. אבי, האם באמת כל ההסכמים נחתמו?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
זה הסכמים דו-צדדיים בתוך כל גוש? למשל ראינו את ההסכם בין כחול לבן לבין דרך ארץ, אז אין הסכם - - -
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
בקווי היסוד אין שום מילה על שמירה על שלטון החוק וכל מיני דברים כאלה, שאפילו כחלון - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לגבי קווי היסוד – אני חושב שאם אלה קווי היסוד, אז אני לא יודע אם הם עומדים בתנאי יסוד וקווי יסוד של ממשלה. אולי בעקבות סד הזמנים, אבל עם כל הכבוד אני לא רואה - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
ההתחלה זה כמו ממשלת חירום וממשלת קורונה, עד סעיף ה' באמת. ואחרי זה יש את ההצהרה הבומבסטית, כי לעם היהודי זכויות בלתי ניתנות לערעור למדינה ריבונית בארץ ישראל. אפילו מילה אחת על שלום, על זכויות אדם, על שלטון חוק – אין כלום. אז אני לא יודע אם באמת אלה קווי יסוד מוסכמים של הממשלה הזאת. אם זה ככה מתחיל, כנראה שאנחנו עומדים בפני ממשלה שתהיה מאוד מאוד קשה לנושאים האלה – לא שלום ולא זכויות ולא שלטון חוק ולא הגנה על מערכת בתי המשפט. ולא בכדי כנראה.
ולעניין סדרי הדיון, יש לי כמה שאלות קודם כול בעניין זה שהסיעות יציגו מועמדים – מתי יציגו? מה הפרוצדורה? אבי, אם אנחנו רוצים להציג מועמד ליושב-ראש כנסת, מה הפרוצדורה? כמה זמן לפני? צריך חתימות, לא צריך חתימות?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא, בסעיף 5: הסיעות יציגו מועמדים לכהונת יושב-ראש כנסת. מתי? עד מתי? צריך עכשיו?
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
אפשר גם במליאה, שהיושב-ראש אומר: יש לי כאן סעיף על סדר-היום, יש מועמדים? כן, ובעבר ככה הציג אלקין את חבר הכנסת יולי אדלשטיין, ובעבר גדעון סער הציג את ראובן ריבלין, שהיום מכהן כנשיא המדינה.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
זו אפשרות אחת. אפשרות אחרת גם הייתה שפנו נציגי סיעות במכתבים ליושב-ראש הכנסת ואמרו - - -
ארבל אסטרחן
¶
זה היה ככה בגלל שלא היו יכולים להיות נוכחים במליאה. אני בדקתי איך זה נעשה. בכנסת ה-15 בלבד, רק בכנסת ה-15 הודיעו מראש על שעה שעד אליה אפשר להציע מועמדים. ביתר המקרים פשוט הציעו במליאה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אם יותר נוח לחברים פה שזה יהיה עד 17:30, אז עד 17:30. אם זה יותר נוח לכם שזה יהיה בצורה הזאת.
ארבל אסטרחן
¶
לא, בעצם בסעיף 7: הצבעת בחירת יו"ר הכנסת – ההצבעה תהיה בין מועמדים שעליהם הודיעו הסיעות עד השעה 17:30.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אוקיי. בעניין סעיף 6 – יתקיים דיון סיעתי, לכל סיעה מסגרת זמן של תשע דקות – הסיעה תחלק את זה איך שהיא רוצה?
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
כן. אז אני מחדד: הדיון הסיעתי, הסיעה מחליטה איך לחלק אותו, בתנאי של מינימום של שלוש דקות לכל אחד.
ארבל אסטרחן
¶
זה פשוט כתוב בתקנון: כל סיעה תקבע את שמות חבריה שישתתפו בדיון ואת סדר הופעתם, ובלבד שמסגרת הזמן לכל נואם לא תפחת משלוש דקות.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני ביקשתי מירדנה לדבר עם אחמד טיבי. אנחנו עושים את זה ב-18:00, קודם כול שראש הממשלה וראש הממשלה החלופי ויו"ר האופוזיציה המיועד ידברו שלושתם בין 18:00 ל-19:00. אנחנו לא מפסיקים את המליאה, אבל הסיעה שלכם תדבר אחרי שתחזרו מהצום.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
זה בערך שעה הדיון הראשוני, שאנחנו לוקחים גם את ראש הממשלה – הערכה, זה יכול להיות יותר או פחות. והדיונים הסיעתיים, אנחנו מעריכים בערך בשעתיים. ואחר כך יש לך – אז זה בערך שלוש שעות לפחות. ולכן אם נתחיל ב-20:30, רק ב-23:30 נתחיל את ההצבעה על היו"ר. וחבל, זה פחות מכבד. אלכס, בבקשה.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני הסתכלתי עכשיו על ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לש"ס. אז קודם כול, ראיתי שחוק הגיוס פשוט נמכר לטובת המפלגות החרדיות, וכתוב שם שמי שיקבע איך ייראה חוק הגיוס זה אך ורק המפלגות החרדיות.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
לכן גם הליכוד וגם כחול לבן מכרו את כל אלה שמשרתים בצבא ונושאים בנטל. זה דבר אחד.
ודבר שני שראיתי, ראיתי שבחצי השני של הקדנציה, בתפקיד יושב-ראש ועדת הקליטה ימונה נציג ממפלגת ש"ס. וזה אחרי שיושב-ראש המפלגה עמד בכנס בחירות באשדוד ואמר בפיו, שהוא מצטער שיש כאן כל כך הרבה עולים מברית המועצות. אני חושב שזו פשוט יריקה בפנים של הציבור הזה, שאגב מנסה להשתלב ומנסה להיות חלק מהחברה הזאת.
ולכן אני חושב שאתם פשוט מכרתם את כל הערכים ואת כל הדברים שהבטחתם לציבור, גם כחול לבן וגם הליכוד.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
כן, מי עוד? אולי אנחנו בכל זאת נגיד שייתנו עד שעה 17:00 את השמות, לא ברגע האחרון.
ארבל אסטרחן
¶
אז צריך אולי היום לשלוח מייל. תודיעי לכל חברי הכנסת, שכולם יידעו. אז עד השעה 17:00 אפשר יהיה להודיע למזכירות על מועמדים ואחר כך תיערך הצבעה. בדרך כלל יש מועמד אחד או שניים.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אוקיי. למען הסר ספק, הדיון הסיעתי הוא גם לכינון הממשלה וגם לבחירת היו"ר. אז בדיון תוכלו להתייחס לשני הדברים במסגרת הזמן שהוקצב לכל סיעה.
אז אנחנו מצביעים על סדר-היום לדיון בישיבת הכנסת בעניין כינון הממשלה ה-35 ובחירת יושב-ראש, כפי שהקראתי, בתיקונים שציינו – תיקון אחד לעניין סעיף 7. ובחידוד שנובע גם מהתקנון, של חלוקת משך הזמן של תשע הדקות, לפי שיקול דעת הסיעות.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אושר ברוב קולות – סליחה, מתנצל, גם אני עייף בשעה הזאת. גם אתמול נשארתי עד מאוחר, מתנצל.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
לא, באמת, זה מעייפות, זה לא שום דבר אחר. פשוט עייפות.
2. בחירת סגן היושב-ראש שיכהן כיושב-ראש הכנסת בפועל ממועד הפסקת כהונתו של יושב-ראש הכנסת ועד לבחירת יושב-ראש קבוע
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
הנושא השני: בחירת סגן יושב-ראש לכהן כיושב-ראש הכנסת בפועל ממועד הפסקת כהונתו של יושב-ראש הכנסת ועד לבחירת יושב-ראש קבוע.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
את איתן גינזבורג, שהוא סגן קיים, ישמש כממלא מקום בתפר הזה. אז איתן גינזבורג ישמש כסגן בתקופה הקצרה שבין סיום כהונתו של בני גנץ לכהונתו של היושב-ראש הקבוע שייבחר. מי בעד?
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אוקיי, אין נמנעים, פה אחד. איתן, הרבה מזל טוב.
תודה רבה, הישיבה ננעלה.
הישיבה ננעלה בשעה 21:50.