ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 03/05/2020

מגיפת אלימות במשפחה בצל מגיפת הקורונה - רצח ארבע נשים מאז תחילת המשבר - דיון חירום

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-ושלוש

הכנסת



2
מישיבת הוועדה המיוחדת לענייני רווחה ועבודה
03/05/2020


מושב ראשון



פרוטוקול מס' 16
מישיבת הוועדה המיוחדת לענייני רווחה ועבודה
יום ראשון, ט' באייר התש"ף (03 במאי 2020), שעה 11:00
סדר היום
מגיפת אלימות במשפחה בצל מגיפת הקורונה - רצח ארבע נשים מאז תחילת המשבר - דיון חירום
נכחו
חברי הוועדה: עאידה תומא סלימאן – היו"ר
ינון אזולאי
מירב כהן
חברי הכנסת
פנינה תמנו שטה
משתתפים באמצעים מקוונים
חגי מויאל - מפקח ארצי (אלימות במשפחה), השירות לרווחת הפרט והמשפחה, משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים

מיכל חנוך אחדות - מנהלת תחום אלמ"ב, מקלטים ודירות מעבר, משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים

טלי יוגב - הרשות לביטחון קהילתי, המשרד לביטחון פנים

איילת אורנשטיין - רמ"ד נפגעי עבירה, המשרד לביטחון פנים

רונית זר - רח"ט תיקון שב"ס, המשרד לביטחון פנים

אלונה זרזבסקי - מפקדת יחידת מעוז, שב"ס, המשרד לביטחון פנים

הילית בן צבי - מנהלת היחידה לקידום שוויון מגדרי, מרכז המועצות האזוריות

מאיה הרצברג אלון - יו"ר פורום משפחה, לשכת עורכי הדין

נטע לוי - עו"ד, מקדמת מדיניות, איתך-מעכי

לרה צינמן - יו"ר ארגון נרצחות ונרצחים

שרי אורים - מנהלת התחום הפסיכוסוציאלי, א.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים ומבקשי מקלט

פאר לי שחר - מנל"א - מועצת נשים לביטחון אזרחי, מנוע לשינוי חברתי

אורית סוליציאנו - מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית
מנהלת הוועדה
תמי ברנע
רישום פרלמנטרי
הילה מליחי



מגיפת אלימות במשפחה בצל מגיפת הקורונה - רצח ארבע נשים מאז תחילת המשבר - דיון חירום
היו"ר עאידה תומא סלימאן
בוקר טוב לכולם. אני פותחת את הדיון של הוועדה המיוחדת לענייני רווחה ועבודה. היום ה-3 במאי 2020. היום נתמקד במגיפת האלימות במשפחה בצל מגיפת הקורונה – רצח ארבע נשים מאז תחילת המשבר. כמובן, מתחילת השנה נרצחו עוד נשים. מתחילת הסגר, מאז שהוחלט שכולנו מסתגרים בתוך הבתים שלנו כדי להגן על עצמנו, כדי להיות מוגנים, הרבה נשים נכנסו לבתים ונכנסו למלכודת. נכנסו למקום הכי מסוכן עבורן בימים אלה ובימים רגילים. אלפי נשים נמצאות בתוך הבתים שלהן, איפה שהן נמצאות סגורות עם הגבר האלים – זו יכולה להיות אלימות פיזית, זו יכולה להיות אלימות נפשית, זו יכולה להיות גם אלימות מינית.

לצערנו הרב, כולנו יודעים שבמצבים של מתח ובמצבים של חוסר בהירות ובמצבים של לחץ, האלימות עלולה לגבור, כי אנשים שמשתמשים באלימות בדרך כלל משתמשים בה כי הם חושבים שהיא תוציא אותם מהלחץ שהם נמצאים בו, והם מוציאים את זה על האנשים שהם חושבים שהם יותר מוחלשים מהם ואפשר לעשות את זה. לצערנו הרב, ארבע נשים נרצחו מתחילת הסגר – שתי נשים ערביות ושתי נשים יהודיות. חלוקה שוויונית לגמרי. אני אומרת את זה בציניות, כי לצערי הרב, הנשים האלה איבדו את חייהן ולא יכלו להתגונן. אולי הן התגוננו מפני הקורונה, אבל לא יכלו להתגונן מפני האלימות המופעלת נגדן בתוך הבתים שלהן.

אני רוצה להגיד שזה כמובן לא גורע ממאות ואלפי נשים – ואנחנו ראינו כבר בדיון הקודם שיותר ויותר נשים ויותר ויותר ילדים פונים ומבקשים עזרה וסיוע בגלל האלימות שהם חווים בתוך הבתים.

בדיון הקודם שלנו ביקשנו והתרענו שיפעלו באופן מיוחד ושימצאו פתרונות מחוץ לקופסה בנושא של אלימות. אנחנו בימים לא רגילים, הפתרונות צריכים להיות לא רגילים. צריכים לקחת בחשבון שכאשר אנחנו בתוך הבתים אנחנו מנותקים מהעולם החיצוני. הרבה נשים אולי לא יודעות שיש להן את האפשרות לצאת מהבית, לנוס על נפשן כאשר יש אלימות נגדן. הן חושבות שצריך להישאר בתוך הבית סגורות. הרבה ילדים לא מוצאים איך לתקשר ואיך להודיע על האלימות שהם רואים בתוך הבתים.

אני פניתי בזמנו גם לשר, ממש בתחילת המשבר – אולי בשבוע הראשון מתחילת המשבר – וביקשתי שידאגו גם לעוד מלונית כזו או אחרת כדי שנשים יוכלו לצאת אליה כדי להיות בבידוד לפני שנכנסים למקלט. ביקשתי תגבור ושיפוי למקלטים ולמרכזי הסיוע כדי שיוכלו לעמוד במשימה, וכמובן, ביקשנו החרגת העובדים הסוציאליים. חלק מהדברים התממשו, אומנם באיחור רב, לצערי הרב.

אני ארצה היום לדעת גם איפה אנחנו עומדים מבחינת יישום הדברים שנתבקשו ולשמוע על הבעיות החדשות שאנחנו מאתרים בשטח ואיך אפשר להתייחס אליהן. אתנו היום גם נציגים ממשרד הרווחה והעבודה וגם ממשרד הבט"פ ומשרד המשפטים, וכמה נציגים של ארגוני שטח שדרשו את הדיון הזה. נמצאים אתנו פה גם חברי הכנסת – חברת הכנסת פנינה תמנו שטה, חבר הכנסת ינון אזולאי וחברת הכנסת מירב כהן. אני מודה לכם שהתגייסתם ובאתם. אומנם זה לא יום רגיל של דיונים בכנסת, אבל זה גם לא מצב רגיל. האם תרצו להתייחס, או שנעבור לנציגים? אחרי.

אני רוצה לשמוע קודם כל מנציגי המשרדים. אני אתן לכם כל אחד שלוש דקות בהתחלה לעדכן אותנו בצעדים אשר ננקטו בתקופה האחרונה לאור המצב הקיים. אחר כך, אם יתייחסו חברי הכנסת או שמהשטח נשמע עוד הצעות ועוד בעיות שצפות. בסוף ניתן לכם עוד פעם להגיב ולתת מענה לשאלות שצצות.
פנינה תמנו (יש עתיד)
ברשותך, כמה מילים, לפני שאנחנו עוברות מהמיקרו למקרו, לגבי הרצח של מסטוואל, זכרה לברכה, שהותירה שני ילדים – ילדה בת 6 וילד בן 14. עוד ילדים שנכנסים למשפחות השכול ולמעגל היתומים. לצערי – ואת יודעת, גברתי היושבת-ראש – לא כל כך רואים את היתומים האלה. גם אם נעשים מאמצים כאלה ואחרים, יש דרך ארוכה לעשות כדי להגן על הזכויות שלהם. במקרה של מסטוואל קשה שלא להתפלא או להישאר בתדהמה כשקוראים את התזכיר של שב"ס לפני שהוא שוחרר, בן זוגה הנתעב, הרוצח. הרי נאמר שם שיש סכנה מידית לחייה אם הוא לא יעבור טיפול. בסוף בית המשפט קבע שהוא משתחרר הביתה אחרי שמונה חודשי מאסר שהוא ריצה – נגזרו עליו עשרה חודשים, אם אני לא טועה. אני שואלת את עצמי: גם אם הוא, הרוצח, בחר להביע סוג של משאלת לב לשלום בית, האם זה היה מספיק בשביל לשחרר אותו בצורה הזאת? אומנם בית המשפט לא כאן כדי לענות לנו, אבל כל הנורות דלקו ונאמר שם שהוא צריך טיפול. נשאלת השאלה איזה טיפול היה לו כשהוא שוחרר, ואיזה טיפול הונגש לו בקהילה, כי לא הונגש לו שום טיפול שכזה, והיא הייתה חשופה לפצצה מתקתקת, לאדם שאומרים שאם הוא משתחרר, יש סיכון מידי לחיים שלה, אם הוא משתחרר בלי טיפול. אז הוא ריצה את עונשו, אבל אני מנסה להבין – למשל הוא, במקרה הזה, מהקהילה האתיופית, כנראה שצריך שם התאמות תרבותיות או תהליך מסוים. אני שואלת את עצמי מה נעשה שם.

גם במשטרה, שימי לב, גברתי היושבת-ראש, בהתחלה הם טענו שהם לא עודכנו על השחרור שלו. אבל הרווחה טוענים שבוודאי שהם עודכנו, ואף הוצע למסטוואל זכרה לברכה, פעם אחר פעם לצאת למקלט. האם בכל פעם שגבר משתחרר היא צריכה לברוח למקלט? זו גם שאלה, כי היא כבר הייתה במקלט. גברתי היושבת-ראש, הייתי רוצה שיתייחסו לשאלות האלה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אנחנו נבקש מהבט"פ או מהשב"ס תיכף להתייחס לזה. אנחנו גם נרצה שיתייחסו לכמה שאלות שאני אעלה לפני שאני נותנת להם זכות דיבור על נושאים אחרים. אבל אני חייבת להגיד שאתמול בלילה הועבר אלי מסר מאחת מעורכות הדין שייצגה אישה שסבלה מאלימות קשה מאוד, והיא הייתה צריכה לבקש צו הרחקה. היא הופיעה בפני בית המשפט, אבל לצערנו הרב, אחר כך היא התאבדה, היא לא יכלה לשאת בסבל. אני לא קיבלתי את השם, ונאמר לי בצורה הכי ברורה שלא היה כיסוי תקשורתי במקרה הזה. כלומר, אנחנו לא יודעות על האישה הזו שהתאבדה בגלל הפחד והאימה שהיא חוותה בתוך הבית. היא פחדה שהוא יחזור ולכן היא התאבדה. אני חייבת להגיד שעבר בי זעזוע עמוק אתמול בלילה, וכל הזמן חשבתי לי – זה מזכיר לנו מחדש את הפחד והאימה של הרבה נשים שנמצאות בתוך הבית ולא מצליחות להעביר את המסר החוצה ואת הצעקה שלהן החוצה. חלק מהדיון הזה נועד גם כן להגיד לנשים שהן לא חייבות לשתוק. הן בסגר, אבל הן לא לבד. המסר ברור מאוד – תגני על עצמך מקורונה, אבל תמשיכי לחיות כדי להיאבק באלימות שמופעלת נגדך, ואנחנו נהיה אתך בזה. המאבק הוא לא מאבק רק נגד קורונה.
ינון אזולאי (ש"ס)
לפי החומר שקראתי, של משפחות הנרצחים, של ארגוני הנשים, של כולם, אומרים שאין מענה לאותה אחת מסכנה שהיא בבידוד בבית. אין מענה, ובטח יעלו את הדוגמאות האלה, כמו ללכת לבית מרקחת ולתת קוד, שזה קורה במדינות בחוץ לארץ וזה לא קורה פה בארץ.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
ואנחנו הצענו את זה כבר בדיון הקודם.
ינון אזולאי (ש"ס)
נכון. ולכן כשאת קוראת להן, הן רוצות לפנות, אבל הן מסכנות. הן רוצות לפנות, אבל הן לא יכולות, כי הן בבידוד ואין להן לאן – להרים טלפון הן לא יכולות.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
חייבים לדעת שזה גם כן הרבה לחץ – מהניסיון שלי בטיפול במקרי אלימות במשך שנים רבות, נשים באופן כללי יודעות שבזמן משבר הן צריכות להגן על המשפחה. הן צריכות לטפל בילדים, הן צריכות לתחזק את הבית. לצערי הרב, רווחתן והביטחון שלהן נעשה הדבר האחרון שהן מטפלות בו. אם לא יהיה מסר ברור ומהדהד – כמו שאומרים להן תישארו בבית, צריך להגיד להן: בבית שיש בו אלימות, אל תישארו. אני חושבת שאולי הגיע הזמן, מול כל המסר הזה שכל הזמן דוחפים ברדיו, בטלוויזיה, בתקשורת – תישארו בבית, תישארו בבית – צריך שיהיה מסר: אתן שסובלות מאלימות, אל תישארו בבית.
ינון אזולאי (ש"ס)
למה? למה שהן לא יישארו? שהוא ילך.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
צריך להוציא את הגבר, אבל כדי שזה יקרה, הן צריכות להגיד משהו, והמשטרה צריכה. בואו נשמע מחגי מויאל, מפקח ארצי, אלימות במשפחה. אחריו אנחנו נרצה לשמוע מטלי יוגב, הרשות לביטחון קהילתי.
ינון אזולאי (ש"ס)
כדאי להגיד שכל אלימות, כלפי כל אלימות – לא משנה אם זה גבר כלפי אישה, או אישה כלפי גבר.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
ברור, ברור, גם ילדים.
ינון אזולאי (ש"ס)
זה מצוי יותר ממה שאנחנו עולים, בילדים – אנחנו מדברים על כל האלימות.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
כן, אבל בינתיים ארבע נשים נרצחו.
ינון אזולאי (ש"ס)
חד וחלק, אנחנו צריכים - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
חגי, אני מבקשת, מה שדווח עליו בישיבה הקודמת, אנחנו דיווחנו עליו. לא נתחיל את הכול מחדש. אני רוצה לדעת אילו צעדים חדשים ננקטו כדי לעמוד מול המגיפה הזאת שהיא תחת החסות של הקורונה גם כן. אני רוצה לדעת מתי מקלט החירום החדש לנשים החדשות שיישארו בבידוד מתחיל לפעול; ואם נקטתם בעוד צעדים. האם עניין המסרונים התחיל לפעול? איפה אתם עומדים בדיוק?
חגי מויאל
בוקר טוב. אני אעדכן לגבי הדברים שקורים בימים האחרונים, אבל לפני זה, בשביל העניין האינפורמטיבי, דובר כאן על הנושא של אובדנות, לצערנו, אנחנו מדברים על יותר ממקרה אחד בתקופה הזאת של אובדנות שיש לו חיבור כזה או אחר לאלימות במשפחה. מקרים שהיו מוכרים לנו, בטיפול.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
כשאתה אומר לנו יותר ממקרה, כמה?
חגי מויאל
אני מדווח כבר על ארבעה. מדובר על שתי נשים ושני גברים שהתאבדו בתקופה הזו, שמוכרים לנו בתחום של האלימות במשפחה. עוד צריך לבדוק מה הרקע לכל האירועים האלה, בחלקם אנחנו יודעים, בחלקם פחות, אבל האירועים של האובדנות הם גם חלק בלתי נפרד מהסיפור של התקופה האחרונה. צריך גם את זה לקחת בחשבון, לצערי.

עדכונים – המסרונים החלו כבר משבוע שעבר. אנחנו ערים לכך שקו 118 מקבל מסרונים. לרוב המסרונים הם לא ברמת חירום, אבל זה הוטמע בציבור עם הקמפיין שיצא לפני מספר ימים ועולה גם עכשיו. עניין המסרונים כבר בשטח.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
איזה קמפיין, ואיפה?
חגי מויאל
בכל תחנות הטלוויזיה – 11, 12 ו-13 – עלה קמפיין בעברית, ובימים הקרובים יעלה הקמפיין גם בשפות הנוספות. מי שראה, ראה. היה קמפיין לפני החג, בפסח.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
תגיד, למה תמיד אנחנו צריכים לקבל באיחור בשפה הערבית והאמהרית? למה לא מתחילים מההתחלה בכל השפות?
חגי מויאל
זה לא שלא מתחילים, זה העיתוי של השידור. לפחות בערבית אני יודע שהוא כבר מוכן באופן מלא. לגבי אמהרית אני לא מעודכן כל כך, אני לא יודע להגיד. גם ערבית יעלה אם לא היום, אז מחר.
פנינה תמנו (יש עתיד)
למה אתה לא מעודכן לגבי אמהרית?
חגי מויאל
צוות הדוברות שלנו מלווה את זה. עכשיו התכתבתי אתם ואני מחכה לתשובה כדי לעדכן אתכם. אני מקווה שעד סוף הדיון אני אוכל לתת לכם תשובה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אתה אומר לי שבערבית זה בעוד כמה ימים, ובאמהרית אנחנו עוד לא יודעים. למה?
חגי מויאל
לא, ערבית צריך לעלות.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אם זה מוכן, למה זה לא יוצא כבר?
חגי מויאל
הערבית התעכב בגלל הסיפור של התרגום, אבל היום או מחר הוא צריך לעלות. אני לא מעודכן בשעת השידור שזה יהיה, אז אני נזהר מלהגיד.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
קמפיין לא מתרגמים. קמפיין לא מתרגמים, חברים. קמפיין לא מתרגמים. קמפיין עושים מההתחלה בשפה.
ינון אזולאי (ש"ס)
מייחדים. מייחדים במיוחד לאותו מגזר.
פנינה תמנו (יש עתיד)
זה מורכב, יש את לפ"מ, בשביל זה הם קיימים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אני לא רוצה לדבר על קמפיינים שיצאו בתקופת הקורונה לנשים ערביות עכשיו. אני מקווה מאוד שזה לא יהיה בסגנון של הקמפיינים של משרד הבריאות.
חגי מויאל
הקמפיין הוא אותו קמפיין כמו שהוא עולה בעברית, אין הבדל. מי שראה אתמול בערב, זה אותו קמפיין.
ינון אזולאי (ש"ס)
הערה, זה לא משנה אם אתה עושה למגזר הערבי או לקהילה האתיופית, הרוסית או החרדית, צריך לא לתרגם, צריך להבין את השפה, זה ההבדל. כשאתה מתרגם, אתה לא מגיע ליעד, אתה צריך להבין את השפה. יכול להיות שזה לא באחריותך, אבל חשוב שתעביר את המסר – צריך להבין שפה ולא לתרגם. לתרגם באותה שפה של אותו מגזר.
פנינה תמנו (יש עתיד)
זה לא רק השפה, כמו גם לרצות לייצר הזדהות אצל מי שצופה בסרטונים בדמויות שמוצגות.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
ברור.
ינון אזולאי (ש"ס)
כן, זה השפה. זה לדבר בשפה שלהם.
חגי מויאל
עוד פעם, אני נזהר, אני לא איש המקצוע בתחום הזה, אנשי המקצוע של הלפ"מ ושל דוברות משרדי הממשלה היו מעורבים בזה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אפשר לבקש מהם להעביר לנו את הקמפיין בכל השפות הקיימות?
חגי מויאל
אני יכול להעביר. אני אעביר לך את הקמפיין בוואטסאפ.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
מצוין. תודה. בעניין המסרונים, אתה אומר שזה התחיל לפעול?
חגי מויאל
אני רק אסגור את סיפור 118. סוגיה אחת שעדיין לא עלתה, אבל גם היא אמורה לעלות בימים הקרובים – קו נוסף שמצטרף ל-118 שהוא קו תמיכה לגברים, בכדי לאפשר גם לגברים לפנות וללוות גברים גם במשברים שלהם. אני מקווה שעד סוף השבוע הנוכחי גם הקו הזה יעלה לאוויר.

לגבי נושא המקלט – מיכל אחדות נמצאת כאן, היא יכולה להציג בפרוטרוט, אבל אני מבין שהיום המקלט – מגדירים אותו מקלט קורונה, אבל זה רק בשביל לזהות את זה. המקלט הנוסף נפתח היום. העליתם את סוגית המלוניות לנשים שלא הגיעו למקלטים. גם זה כבר פועל. אנחנו מממנים גם לנשים ולגם לגברים מורחקים מענה דיור למספר ימים עד שהם מתארגנים. גם למקרים של נשים נפגעות אלימות שיש קושי לקלוט במקלט המידי, גם לגברים. כמו שאמרתי, למקלטים זה הופך להיות פחות רלוונטי כי המקלט מתחיל לעבוד היום.
ינון אזולאי (ש"ס)
ונשים שצריכות בידוד או שחולות קורונה?
חגי מויאל
אולי מיכל תרחיב, לא נוח לי להיכנס לדבריה.
ינון אזולאי (ש"ס)
לפני זה, לגבי מה שדיברנו על בתי מרקחת, לעשות איזשהו קוד, כמו המודל שנמצא במדינות אחרות. יש לכם כוונה לעשות את זה?
חגי מויאל
זה נבדק על ידי משרד הבריאות עם כל מערך בתי המרקחת שלהם, הם יכולים להתייחס לזה. אנחנו נתנו את המענה הזה בשני אופנים – האופן הראשון הוא האפליקציה שמשטרת ישראל הפיקה, שנשים יכולות להשתמש באפליקציה ולקרוא קריאה מהירה למשטרה, והפניות השקטות שאנחנו מפעילים עכשיו דרך 118, שאפשר לפנות אלינו בקריאות כתובות. ברור לנו שבתקופה הזאת לפעמים הדרך היחידה של נפגעי אלימות לתקשר אתנו היא הדרך השקטה, ולכן הקו הזה נפתח.
ינון אזולאי (ש"ס)
יש כאלה שאין להם סמ"סים ולא אפליקציות, ויש נשים – אולי זה לא נמצא, אבל אני חושב שיש עדיין נשים, אני מכיר כאלה – שהבעלים ניתקו להן גם את הטלפון. מה הן עושות?
חגי מויאל
עוד פעם, אם אישה כבר יוצאת מביתה ויכולה לפנות למישהו כדי להגיד לו קוד, כמו הקמפיין שהיה בחו"ל, היא גם יכולה - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
אבל היא לא תשתמש בטלפון של מישהו אחר בשביל זה.
חגי מויאל
נכון. היא גם יכולה להגיע למערכות הציבוריות הרלוונטיות, אם זה משטרה או רווחה. עוד פעם, העניין של בתי המרקחת לא נפסל, אבל הוא נמצא בתהליך של בדיקה מול מערך בתי המרקחת של משרד הבריאות, ואנחנו מחכים לראות איפה הדברים עומדים.
ינון אזולאי (ש"ס)
אתה צודק, אבל במקרה ראיתי את זה באחד מניירות העמדה פה – סליחה שאני לא מציין ממי זה היה – שברגע שיש איסור לצאת – אומנם עכשיו 500 מטר לא קיים, אבל במקרה שזה יחזור, 500 מטר או 100 מטר, אז יהיה אסור לצאת ויהיה מותר לצאת רק לבתי מרקחת, או בימים של סגר, אז כשהיא יכולה לצאת, היא יכולה לצאת רק לבית מרקחת ולא לשום דבר אחר. לרפואה ולא לשום דבר אחר. אז זה מייתר את מה שאמרת, שהיא יכולה ללכת להשתמש בטלפון של מישהו אחר. אז צריך לתת מענה, ואולי להחריג אותם בהמלצה שלכם בתקנות הבריאות, שאישה שמרגישה מאוימת תהיה פטורה – כמו שבחוק פוטרים אדם עם מוגבלות נפשית. לאדם עם מוגבלות נפשית יש פטור מ-100 מטר, אולי להחריג גם אותם בנושא הזה, כדאי שתיקחו את זה גם בחשבון.
חגי מויאל
בסדר, אבל הן פטורות. גם המשרד לביטחון פנים מאפשר להן להגיע לתחנות המשטרה, יש אפשרות להגיש תלונות גם באמצעים דיגיטליים למי שיכולה ורוצה. נעשה מאמץ להנגיש את כל השירותים בידיעה שיש לנו חוסר יכולת לשלוט במצב כמו שזה קורה בימי שגרה. על הבסיס הזה נעשו המון פעולות, אני לא אחזור עליהן, כי כמו שחברת הכנסת עאידה אמרה, אני משתדל לא לחזור על דברים שנאמרו במפגש הקודם.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
חגי, יש לי הרגשה שהכול לוקח הרבה זמן, ובינתיים אין מענים מהירים. העניין של המסרונים – אני עדיין זוכרת שהתחלנו לדבר עליו ממש בתחילת המשבר. עד שזה מתחיל לעבוד, התחיל לפני כמה ימים, ועדיין המסר לא הגיע לנשים, נגיד הערביות שלא מדברות עברית. עדיין הקמפיין לא הגיע אליהן. עניין המקלט – אני פניתי כבר ב-20 במרץ וביקשתי להכין ולעשות מקלט קורונה. היום זה מתחיל לפעול. כמה? חודש וחצי כבר.
פנינה תמנו (יש עתיד)
מה זה, המלונית?
היו"ר עאידה תומא סלימאן
לא מלונית אלא מקלט קורונה, עם צוות מקצועי.
פנינה תמנו (יש עתיד)
אם אני יכולה להוסיף, אחת הבעיות – אני חושבת שבגלל שדנו בדיון הקודם על הנושא של הנגשה, אני שואלת את עצמי, אם אישה שחווה אלימות יושבת ורואה את המקרה של מסטוואל, שהמקרה ידוע שיש אלימות – יש נשים שאתם יודעים שהן בסיכון, מה נעשה שם? שם אני אומרת, אז יש לנו את הפלטפורמה, גם אם יש לנו ביקורות, אבל ברגע שקיימת הפלטפורמה, קיבלתם קריאה, מה אתם עושים בתקופה הזאת?
ינון אזולאי (ש"ס)
ועוד שאלה באוויר, לגבי הקשישים, אם יש לכם מענה לאלימות במשפחה מצד מטפל, או מצד נכד? האם יש לכם איזושהי התייחסות?
חגי מויאל
אני אתייחס לשלושת הדברים שעלו. קודם כל, לדברים שחברת הכנסת עאידה תומא העלתה, נכון, הדברים לקחו זמן, אבל במקביל לזה שידענו שזה לוקח זמן בגלל תהליכים כאלה או אחרים שחייבים להתבצע, ביצענו הגמשה של פעולות בשביל לתת מענה מהיר. כבר מלפני שלושה שבועות אפשרנו לרשויות לשכור מלוניות או חדרים במלוניות, וגם תיווכנו בין מלוניות בכדי שיהיה מענה ראשוני, כי התהליך הבירוקרטי של יישום המקלט לקח את הזמן שהוא לוקח.
פנינה תמנו (יש עתיד)
וכמה השתמשו במלוניות מהרשויות?
חגי מויאל
המידע שאני מעודכן בו, מלפני שבוע, מדובר על ארבעה גברים שקיבלו מענה ותשע נשים שקיבלו מענה. מי שהיה צריך לקבל מענה, קיבל. מי שהוצף - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
מי שידע שיש מענה כזה, ביקש.
חגי מויאל
לא, מי שהייתה בקשר עם רשויות הרווחה, ידעה. מי שהייתה בקשר עם רשויות הרווחה, ידעה שהמענה קיים. זה לא מענה שיצא לפרסום בציבור, את צודקת, אבל מערכת הרווחה קיבלה את הכלי הזה ואת האפשרות לבצע.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
ארגוני הנשים ידעו? מרכזי הסיוע ידעו?
חגי מויאל
המרכזים למניעה וטיפול באלימות במשפחה וכל מנהלי מחלקות לשירותים חברתיים ידעו, הם קיבלו את זה כנוהל מסודר על ידינו, והם פעלו על פי הנוהל.
פנינה תמנו (יש עתיד)
כחוזר מנכ"ל? כמה?
חגי מויאל
נוהל אלמ"ב, זה נוהל שאני מוציא לכל הרשויות על ידי האגף שאני שייך אליו. זה לגבי הטיפול במקרים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
שאלה אחרונה. החלטתם על השיפוי למקלטי הנשים בעניין ההתארגנות המיוחדת בתקופת הקורונה, שזה כולל צוותים, חומרים, חינוך לילדים וכולי?
פנינה תמנו (יש עתיד)
אבל הוא לא ענה לנו על שתי השאלות שלנו. חשוב מאוד שתענה לנו על השאלה. הוא אמר שהוא יענה על שלוש השאלות, הוא ענה על שלך, ועל שלנו לא.
חגי מויאל
אני לא התחמקתי מהתשובה, אבל אתם מובילים את זה לשאלה רביעית. אני אתייחס.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
השאלה הרביעית תחכה רגע. בבקשה, תענה לחברי הכנסת.
חגי מויאל
אני אענה באופן כללי על הסיפור של הרצח שהיה בחולון. באופן כללי, מה שמערכת הרווחה עושה, ברגע שהיא יודעת שיש סיכון גבוה, יש דיונים משותפים עם המשטרה בכל הנושא של נוהל נשים מאוימות, ומציעים לנשים, לנפגעים, את כל השירותים שאנחנו יכולים לתת. אנחנו לא יכולים לכפות שירות על פונה, אבל אנחנו מתואמים גם עם המשטרה בידיעה על המקרה. לצערנו הרב, המקרה הזה בסופו של דבר הגיע לידי רצח.
פנינה תמנו (יש עתיד)
אבל המשטרה טוענת שהם לא ידעו שהוא שוחרר ושהיא בסיכון.
חגי מויאל
אני לא דובר המשטרה, אנחנו מקבלים עדכון משב"ס ביציאה, האמת, עדכון שצריך להשתפר. אבל בשורה התחתונה, הנשים שלנו – הן גם יציגו את זה, כי יש לנו נשים מחולון אני חושב – אנחנו יודעים, הצענו את כל השירותים הנדרשים. הבחירה בסופו של דבר אותה אישה הייתה לא לקבל את השירותים שלנו, לוותר על ההגנה.
פנינה תמנו (יש עתיד)
אבל הדבר הבסיסי, לא היה לו צו הרחקה. לא היה לו צו הרחקה. הדבר הכי בסיסי.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אבל צו הרחקה, היא צריכה לבקש אותו.
פנינה תמנו (יש עתיד)
נכון, אני לא ממקדת את זה, כרגע הוא עונה, אבל אני שוב אומרת, הכתובת במקרה הזה באמת הייתה על הקיר. לפני שהוא שוחרר היה כתוב שיש סיכון. אני לא מצליחה להבין למה היא? אחרי שהיא כבר הייתה במקלט, אומרים לה הוא שוחרר, ומציעים לה לעזוב עוד פעם את שגרת חייה. למה היא? למה אף אחד לא טרח ליצור קשר עם הבן אדם הזה ולהגיד לו אתה צריך לבוא לטיפול, או ליצור מנגנון שמביאים אותה ושהיא מוציאה צו הרחקה.
קריאה
- - - גם הקורונה - - -
פנינה תמנו (יש עתיד)
- - - היה אפשר לדובב אותה, להביא לה צו הרחקה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
חגי, אפשר להבין, הוא שוחרר כי הוא סיים את התקופה, ולא בגלל קיצור התקופה בגלל הקורונה? כי מתחילים לשחרר עכשיו כל מיני אסירים בגלל הקורונה. הדבר השני, האם עבר איזשהו תהליך אתו, או לא, שוחרר וזהו?
חגי מויאל
צריך לשאול את נציגי השב"ס מה נעשה בכלא. אני נזהר מאוד מלהגיד את הדברים כי אנחנו כמשרד, כמטה, עוד צריכים ללמוד את כל המקרה הזה. אני נזהר מלתת פרטים שהם לא מדויקים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אני מבקשת מחברת הכנסת פנינה לחכות עם השאלה למשטרה ולשב"ס, כי יש כמה שאלות. הם ישבו בדיון הקודם ואמרו שהם שומרים על קשר ובודקים נשים שנמצאות בסיכון גבוה. אבל לא אמרו לנו – ואני שאלתי – כמה נשים כאלה יש ומה נעשה איתן. עכשיו אני חושבת שזה הזמן גם לשאול ספציפית על המקרה, וגם על נשים.
פנינה תמנו (יש עתיד)
כי אם רק מציעים להן לברוח למקלט, זה מחדל. אם זה רק מה שמציעים בזמן שמסתובבת פצצה מתקתקת ברחוב לידה, או מתחת - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
תיכף נדע. תיכף נדע. חגי, סיימת?
חגי מויאל
נדמה לי שכן, אלא אם כן פספסתי משהו.
ינון אזולאי (ש"ס)
יש את השאלה על הקשישים שהוא לא ענה עליה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
בינתיים זה לוקח יותר מדי זמן, חבר'ה.
ינון אזולאי (ש"ס)
רק תענה לנו על הקשישים. אם יש לך מה.
חגי מויאל
כן, על הקשישים. קודם כל, תחום האזרחים הוותיקים הוא לא שונה מהטיפול באלימות במשפחה. הוא קצת שונה בצורת הגישה וההתערבות, אבל יש אצלנו אנשי מקצוע שעוסקים בנושא של טיפול באזרחים ותיקים. נעשתה עבודה משמעותית מאוד בהגעה לתוך הבתים של אזרחים ותיקים, תוך כדי למידה, גם של חיילי צה"ל שהגיעו לבתים האלה לתשאל שאלות בסיסיות בכדי שאנשי המקצוע יוכלו לנטר את הבתים שיש בהם אלימות במשפחה. מערכת אזרחים ותיקים אצלנו עבדה כעובדים חיוניים, והם היו בקשר הדוק עם האזרחים הוותיקים שהם מכירים.
ינון אזולאי (ש"ס)
גם, מכיוון שהם כנראה מפחדים ואין להם איך לדווח, כי הצאצאים שלהם חיים איתם. ראיתי נתון של הממ"מ.
חגי מויאל
זו סוגיה מורכבת, אנחנו מודעים לה ואנחנו מנסים.
ינון אזולאי (ש"ס)
השאלה אם אתם מצליחים להגיע לאלה שבדרך כלל נמצאים במקום הזה, אם אתם יודעים להגיע אליהם ולנסות לדלות מהם פרטים. כשאתה מביא להם את האוכל למשל, או מביא להם כל שירות אחר, תרופות, האם אתה יודע לגלות? האם אתם עושים איזשהו מאמץ לגלות אם הם נמצאים במצוקה?
חגי מויאל
אתה מדייק. זה בדיוק מה שנעשה. זה מה שהשירות לאזרחים ותיקים ביצע עם כל הכלים שהיו לו – בחלוקת מזון ובאמצעים אחרים שהם עבדו בקהילה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
חגי, התשובות הסדורות האלה – אני מנסה לתאר לעצמי מה קורה בכפרים גם כן. לצערי הרב, אתה אומר שתדרכתם את החיילים שנכנסים לבתים של הקשישים. אני יודעת שיש מתנדבים באוכלוסייה הערבית שמגיעים לבתים האלה, ואין שם חיילים שתודרכו. אני לא יודעת אם תדרכתם אותם. דבר שני, אני רוצה לדעת, אם הגעתם ותשאלתם, מה הסטטיסטיקה בחודש האחרון בעניין האלימות והמקרים שאתם מטפלים בהם – גם קשישים, גם ילדים וגם נשים? האם אנחנו רואים עלייה לפי המידע שהצטבר אצלכם מהמתנדבים, מהחיילים ומהעו"סים שהוחרגו?
חגי מויאל
כן. כן. כן. אנחנו רואים עלייה באלימות במשפחה. לא ראינו אותה בשבועיים הראשונים של הקורונה, וזה היה צפוי. ידענו שזה מה שיקרה, ואנחנו רואים עלייה משמעותית בתקופה האחרונה, בפניות אלינו, גם בפניות חדשות וגם פניות של מקרים מוכרים. לא לשכוח שבכל הנושא של המקרים המוכרים אנחנו היינו בקשר הדוק עם כל הבתים המטופלים אצלנו – עוד פעם, ביכולת ובדרכים שאפשרו לנו לעשות את זה, טלפונית כשאפשר היה, או בכל דרך אחרת.

רק עוד מילה אחת, נכון, אני השתמשתי במושג חיילים, וזה נכון שלא בכל מקום יש חיילים, אבל מחלקות לשירותים חברתיים בכל הארץ, גם במגזר הערבי וגם במגזר היהודי ביצעו חלוקות מזון וקיבלו תדרוך איך לעבוד ואיך לבצע את התהליך הזה. השירות לאזרחים ותיקים פעל מול כל הרשויות, כמובן לא רק מול הרשויות היהודיות, ולא רק במקומות שחיילים מגיעים אליהם.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
חברת הכנסת מירב, אבל אחרי השאלה שלך אני רוצה להבין מה זה עלייה משמעותית, באחוזים.
מירב כהן (כחול לבן)
אני רק אגיד לחברי הוועדה שבכל הנוגע לאזרחים ותיקים, האמת היא שאין מיפוי ואף אחד לא יודע איפה הם. זו האמת. לא יודעים איפה נמצאים האנשים שסובלים מאלימות. לא יודעים איפה נמצאים האנשים המבוגרים שהמטפלים הסיעודיים שלהם זנחו אותם. לא יודעים איפה נמצאים כל המבוגרים הרעבים, איפה נמצאים כל המבוגרים שזקוקים לתרופות. זו האמת.
ינון אזולאי (ש"ס)
מה זאת אומרת לא יודעים? אין ברווחה - - -
מירב כהן (כחול לבן)
לא, אין מיפוי. אין מיפוי. בואו נגיד את האמת, לשכות הרווחה ברשויות המקומיות כבר שנים רבות מוזנחות ואין שם בסיס נתונים טוב, ועכשיו זה מתפוצץ לנו בפנים. על הרקע הזה החל מבצע מבורך של משרד הרווחה ופיקוד העורף במסגרתו מתקשרים לעשרות אלפי אנשים מבוגרים, ומגלים דברים שאתם לא מאמינים בכלל – אלפי אנשים שאין להם אוכל ואלפי אנשים שאין להם תרופות, אנשים שהמטפלים הסיעודיים שלהם עזבו אותם. מה זה מישהו שננטש על ידי המטפל הסיעודי שלו? פירוש הדבר שהוא יושב בצרכים שלו כבר כמה ימים.
ינון אזולאי (ש"ס)
נידון למוות.
פנינה תמנו (יש עתיד)
כמה כאלה יש? נמק עם עצמו.
מירב כהן (כחול לבן)
זו המציאות. אנחנו צריכים להשקיע כמה שיותר במיפוי הזה. עכשיו מתקשרים לאנשים שהם זכאי גמלה בביטוח הלאומי. לקחו בסיס נתונים של 300,000 איש של זכאי גמלת נכות, סיעוד וזקנה. אני אומרת לך שגם אנשים שהם לא זכאי גמלה, בימים האלה, במצוקות האלה, הופכים לנזקקים, ואנחנו לא יודעים איפה הם. אני יכולה להגיד שבכל יום מגיעים אלינו פניות של אנשים שזקוקים לדברים בסיסיים כמו אוכל, שאומרים שהם לא אכלו שלושה-ארבעה ימים, והם לא רשומים בשום מקום.
פנינה תמנו (יש עתיד)
מה עולה, ממה שאת יודעת, בעניין האלימות בתוך המשפחה?
מירב כהן (כחול לבן)
זה חלק מזה. זה חלק מזה. לפעמים האלימות היא - - -
פנינה תמנו (יש עתיד)
ברור שזה חלק, אבל יש הבדל בין זקנים שכרגע צריכים אוכל והזוגיות בסדר, לבין זה שיש נשים – וגם גברים – שבתוך המשפחה יש אלימות. בגלל שהדיון הוא אלימות במשפחה – הנושא סופר חשוב.
מירב כהן (כחול לבן)
אני אומרת שאין מיפוי, וזה גורף לכל התחומים האלה. אני מסכימה עם חגי שהתחום של אלימות בתוך המשפחה הוא מסובך מאוד, כי הרבה פעמים בן אדם מבוגר מסרב להתלונן, ואז קשה לגשת לזה, זו מילה נגד מילה – האח הזה אומר ככה, לזה, האח הזה אומר ככה. אבל אין את המיפוי של המקומות האלה שהם חשודים שאולי צריך להגיע לביקור בית, אולי צריך לדפוק בדלת. אין מיפוי מספיק טוב, זו האמת. ואני מאחלת לנו שמהמשבר הזה לפחות נצא עם זה שיש מאגר דינמי שמתעדכן, שאנחנו יודעים איפה לבדוק.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
הסקר הטלפוני הסתיים?
מירב כהן (כחול לבן)
לא, עשו 60,000 שיחות מתוך 300,000. אני אומרת לכם שגם ה-300,000 זה לא מספיק.
פנינה תמנו (כחול לבן)
אבל זה גם יפה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
חגי, עלייה משמעותית – תרגום?
חגי מויאל
אני לא יכול לתת מספרים בגלל שמערכת הנתונים שלנו היא מערכת שמורכב להסיק ממנה, אבל אנחנו מדברים על אותם מושגים שהמשטרה מציגה. אנחנו מדברים על סדר גודל של 17%, 18%, 20% עלייה בפניות אלינו בקשר לאלימות במשפחה בשבועיים האחרונים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
תודה רבה. מיכל חנוך אחדות, אני מבקשת תשובה מהירה: מה קורה עם השיפוי למקלטים, והאם יש תמיכה ייחודית גם כן למרכזי הסיוע?
מיכל חנוך אחדות
אני יכולה לדבר על המקלטים. המקלטים קיבלו בשבוע שעבר שיפוי, כמו מסגרות נוספות בתוך המשרד. שיפוי בסכום גלובלי, שחושב על-פי מספר הנשים ומספר הילדים במקלטים, ללא צורך בהבאת חשבוניות או קבלות, שמשמש לכל הצרכים התוספתיים, ההוצאות התוספתיות החריגות שהיו בתקופת הקורונה. את זה ניתן לומר.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אפשר לדעת כמה כל אישה ושני ילדים קיבלו? מפתח.
מיכל חנוך אחדות
לא, אני לא יכולה להגיד לגבי אישה וילד, אני יכולה להגיד לגבי המקלטים. בממוצע, הסכום היה 12,000 שקלים עבור חודש וחצי. היו מקלטים שקיבלו 15,000 ויותר, והיה מקלט אחד שקיבל פחות.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
זה פחות מ-1,000 שקל עבור כל אישה.
מיכל חנוך אחדות
לא כל המקלטים היו מלאים כל הזמן, מכיוון שבתקופת הקורונה, כפי שאת יודעת, השתדלנו מאוד לשים דגש על מניעת הידבקות המונית, אז הקפדנו מאוד שהמקלטים - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
בסדר, אבל זה סכום מזערי ביותר.
מיכל חנוך אחדות
בסופו של דבר הם קיבלו סכום גלובלי שהם יכולים להשתמש בו ללא הבאת קבלות, שהוא בסביבות ה-12,000 פלוס, אפילו 15,000.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
זה מכסה גם כן את תגבור הצוותים?
מיכל חנוך אחדות
זה יכול לכסות תגבור צוותים, חומרי מיגון, נסיעות, כל מה שקשור להוצאות חריגות שהיו. אני אומר שגם בתקופה, באותו רגע שניגשת – ועוד לפני כן – פעלנו ביחד כדי למצוא מסגרת חלופית ולמנוע הידבקות המונית. אני שמחה להגיד שהיום נפתח, ואני שמחה להגיד שיש פניות, יגיעו פניות, ושעדיין הצורך הזה מאוד מאוד קיים. עם זאת, הגיעו מעל 40,000 פניות שנכנסו למקלטים בתקופה הזאת של החודש האחרון, כך שהמקלטים כן נערכו וכן קיבלו נשים חדשות על-פי הנחיות המשרד.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
מיכל, לצערי הרב, אני חושבת – והדברים לא אליך, אלא למי שהחליט שהשיפוי הוא 12,000 שקל עבור חודש וחצי, בעיני זה מבזה. העבודה שנעשית, התגבור שנעשה לצוותים, וההוצאות המיותרות - - -
מיכל חנוך אחדות
- - - קיבלו מעל 15,000. אני אומרת כדי לדייק, ה-12,000 היה ממוצע, רובם קיבלו 15,000.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
רובם קיבלו 15,000, כאשר מספר הנשים והילדים הוא יותר גבוה כנראה. אבל אפילו, 15,000 מספיק לכסות את הפעילויות שהיו צריכים לעשות לילדים כי הם יושבים במקלט, את חומרי הניקיון ואת התגבור בצוותים? כל זה צריך להיכנס תחת 12,000 שקל? זה מוזר ביותר. תודה, מיכל. אני יודעת שזה לא החלטה שלך, אבל זה מדהים איך האוצר, איך הממשלה מתייחסת למקלטים שעושים את העבודה הנפלאה שהם עושים. המשרד לביטחון פנים, טלי יוגב, הרשות לביטחון קהילתי.
טלי יוגב
מה שהצעתי קודם, שהמשטרה ושב"ס יגיבו, ואנחנו נגיב אחרונים. אנחנו נגיב אחריהם. אני מציעה שמשטרה ושב"ס יתחילו כחלק מהמשרד.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
מי נמצא מהשב"ס? רונית זר מהשב"ס.
רונית זר
שלום לכם.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
את אתנו? אם יש משהו פתוח לידך, כמו רדיו, תסגרי בבקשה. גברתי, אני בטוחה ששמעת מקודם את השאלה של חברת הכנסת פנינה תמנו על השחרור של הרוצח של אשתו, מסטוואל.
פנינה תמנו (כחול לבן)
של מסטוואל. כי התסקיר שלכם לבית המשפט היה מאוד מאוד ברור וחשוב.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אז בואו נשמע, מה נעשה?
רונית זר
שירות המבחן עשה את התסקיר. בואו נעשה סדר. תסקיר הוא של שירות מבחן. תסקיר שמוגש לבית המשפט הוא תסקיר של שירות מבחן, עוד הרבה לפני השלב שמתקיים אצלנו. אנחנו קיבלנו את העצור אלינו ב-4 באוגוסט. הוא שוחרר ב-11 במרץ. אני רוצה להבהיר שלפני שחרורו אנחנו הוצאנו שתי הודעות לקהילה, והקהילה קיבלה את ההודעות. אנחנו וידאנו מול הקהילה שאכן הם קיבלו את ההודעה על השחרור גם ב-16.2 וגם ב-8.3 הוצאנו שוב הודעה והודענו שהוא עומד להשתחרר.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
שאלה – הודעתם לאשתו?
רונית זר
ללשכת הרווחה בעיריית חולון. אנחנו לא אמורים להודיע לאישה, אנחנו מודיעים ללשכת הרווחה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
למה לא אמורים להודיע?
רונית זר
הם מודיעים.
פנינה תמנו (כחול לבן)
ולמשטרה?
היו"ר עאידה תומא סלימאן
למה? לפי חוק נפגעי עבירה, אתם אמורים להודיע לה.
רונית זר
לפי חוק נפגעי עבירה, הקורבן יכולה לקבל את המידע דרך מערכת מנ"ע של המשטרה. אני מניחה שאם יושב שם נציג של המשטרה, הוא בטח יסביר על זה. במהלך החקירה היא מקבלת סיסמה והיא אמורה ליצור קשר ולקבל כל אינפורמציה שהיא - - -
פנינה תמנו (כחול לבן)
ואם אין לה מחשב בבית? רגע, ואם אין לה מחשב בבית?
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אתם יוצאים מנקודת הנחה שכל קורבן יודעת את החוק כמוני?
רונית זר
אבל אני לא יכולה לענות בשם המשטרה. צריך לבדוק עם המשטרה. עד כמה שאני יודעת, המשטרה מתקשרת לקורבנות העבירה, אבל את זה תשאלו את משטרת ישראל.
פנינה תמנו (כחול לבן)
אבל המשטרה, גברתי היושבת-ראש, טענו בפרסומים שהם לא ידעו על השחרור. ועוד משהו, איך יכול להיות שמפנים – ובמקרה הזה זו אישה עולה חדשה – נשים עולות למערכת מנ"ע? בואו נרד לעם. יש הרבה נשים שאין להן מחשב, ויש הרבה נשים שגם אם יש להן מחשב, הן צריכות להשתמש בילדים בשביל להיכנס למערכת כזאת.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
בואי קודם כל נדע אם המשטרה הודיעה. מי יכול לענות? איילת אורנשטיין, ראש מדור נפגעי עבירה. צוהריים טובים. אתם הודעתם למסטוואל?
אורלי אורנשטיין
צוהריים טובים. אני מנועה מלהתייחס למקרה ספציפי. הנושא בבדיקה. כמו כל תיק רצח, לא ניתן להתייחס, בטח לא בפורום הזה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
מה זאת אומרת מנועה? אני לא שואלת מה היה בינה לבין בעלה. אני שואלת על העבודה שלכם. אתם מנועים להתייחס לפרטים על הקורבן - -
פנינה תמנו (כחול לבן)
לתקשורת הם הפיצו.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
- - אבל אני שואלת על עבודת המשטרה, ועל זה אתם לא מנועים. אתם יכולים – וחייבים – לדווח. האם דיווחתם לה שבעלה הולך להשתחרר ושהוא מסוכן?
אורלי אורנשטיין
נתיב הדיווח במקרים כאלה הוא משב"ס לרווחה, ומהרווחה לאישה. זה נתיב הדיווח.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אז לחזור לחגי עכשיו? אז אני צריכה לחזור לחגי, שאמר שאני צריכה לשאול אתכם.
דוברת
קודם את אומרת שאתם מנועים מלתת פרטים, ועכשיו את אומרת שזה דרך הרווחה, אז תחליטו.
פנינה תמנו (כחול לבן)
לתקשורת הם לא מנועים, לתקשורת הם נותנים תגובות.
אורלי אורנשטיין
אני אדייק. אני מנועה מלהתייחס לפרטי המקרה, שנמצא עדיין בחקירה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אני לא רוצה פרטים על המקרה, ואני לא רוצה לדעת איפה הוא רצח אותה ובאיזה מכשיר. אני רוצה לדעת – משטרת ישראל מילאה את החובה שלה לפי חוק נפגעי עבירה? בואי נתחיל מההתחלה, מי מרשויות החוק אמור ליידע את נפגעת העבירה שהאדם האלים והמסוכן הולך להשתחרר – משטרה, שב"ס או רווחה? מי משלושתכם?
אורלי אורנשטיין
אני אשיב. שב"ס מעדכנים את הרווחה, שמעדכנים את האישה. לגבי מנ"ע, ברגע שהאישה מגישה תלונה – וכך קורה בכל תלונה שמוגשת – היא מקבלת את האפשרות לקבל את המידע ממנ"ע לאורך כל ההליך הפלילי.
ינון אזולאי (ש"ס)
כלומר את אומרת שהמשטרה לא אמורה בכלל למסור שום דיווח לאישה, הכול מול הרווחה, זה מה שאת אומרת.
אורלי אורנשטיין
הדיווח על השחרור. הדיווח הוא על השחרור.
ינון אזולאי (ש"ס)
על השחרור, אנחנו מדברים על השחרור. אנחנו מדברים על השחרור, אנחנו לא נעמיס על המשטרה יותר מדי. גם ככה העבודה שלכם לא משהו בימים האלה, אבל בסדר, זה - - -
אורלי אורנשטיין
אני חלוקה עליך. אנחנו בקשב רב ורציף גם מול אנשים בסיכון, גם נפגעי אלימות במשפחה, אפילו יותר מהשגרה.
ינון אזולאי (ש"ס)
אבל הנה, אתם יודעים על מקרה כזה חמור, ואתם אומרים שאתם לא אמורים לתת.
פנינה תמנו (כחול לבן)
אבל באחת התגובות שלכם אמרתם שלא ידעתם על השחרור שלו, וזה מאוד מעניין.
אורלי אורנשטיין
אין לי אפשרות להתייחס למקרה הספציפי.
ינון אזולאי (ש"ס)
למה בתקשורת אתם מתייחסים ופה לא?
פנינה תמנו (כחול לבן)
מה זה אין לך אפשרות להתייחס? אנחנו רוצים שתתייחסי לדבר הזה. איך את יכולה להתייחס לתקשורת? המשטרה מתייחסת לתקשורת ואומרת - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
כי שם הדובר מוציא את זה.
אורלי אורנשטיין
המקרה בחקירה. המקרה בחקירה, וכל מקרה רצח נבחן גם בוועדה לבדיקת מקרי רצח בשיתוף עם משרד הרווחה. מטעמים מובנים, זה לא הזמן ולא המקום.
פנינה תמנו (כחול לבן)
לא, אי אפשר להתקדם ככה, כשהם מתחמקים ממה שנוח להם.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
פנינה, הם לא ידעו. הם לא ידעו. אני אומרת לכם, השב"ס לא מודיע להם על השחרורים.
פנינה תמנו (כחול לבן)
לא, לא על זה. גברתי היושבת-ראש - - -
אורלי אורנשטיין
מי שאמור לעדכן את האישה על השחרור זו לא משטרת ישראל.
פנינה תמנו (כחול לבן)
השאלה היא לא על הדיווח לאישה כרגע. הם טענו בעיתונות – שלשם הם שולחים בחפץ לב תגובות – שהם לא ידעו שהוא השתחרר.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
ברור.
פנינה תמנו (כחול לבן)
אני רוצה לדעת אם הם ידעו שהוא השתחרר, אם לא, זו התקלה החמורה ביותר.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
לא. לא. לא.
פנינה תמנו (כחול לבן)
זו אחת התקלות, לעניות דעתי.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אני רוצה לשאול שאלה אחרת. בישיבה הקודמת היא אמרה שהם לא ידעו, ואני אומרת לך, השב"ס לא מודיע להם.
רונית זר
סליחה, שב"ס רוצה להוסיף משהו. שב"ס הודיע על השחרור של האסיר במערכת למשטרת ישראל ב-11.3. אנחנו הודענו. למה השב"ס לא הודיע? שב"ס הודיע, הוא הוציא דיווח על שחרור.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אז אני מבינה שהמשטרה שיקרה לנו. אני רוצה להבין - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
בואי נדייק. המשטרה אמרה שהשב"ס אמור ליידע את הרווחה, והם מיידעים גם את המשטרה, אבל הרווחה אמורה להודיע לאישה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
לא, לא, לא, שנייה.
פנינה תמנו (כחול לבן)
לא על זה אנחנו מדברים. חבר הכנסת ינון, אנחנו מדברים על אם המשטרה ידעה שהוא שוחרר, שהפצצה המתקתקת, שהרוצח הזה, בן העוולה, אם הם ידעו שהוא מסתובב ברחוב, אם הם ידעו שהוא השתחרר מהכלא, זו השאלה. אם המשטרה לא ידעה, יש פה תקלה, ואם המשטרה ידעה, עדיין יש פה תקלה. זו השאלה, אם הם ידעו או לא.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
חברת הכנסת פנינה, אני רוצה לחזור לאיילת אורנשטיין. אני רוצה תשובה ישירה – הודיעו לכם על שחרורו?
אורלי אורנשטיין
שוב, אני מנועה מלהתייחס למקרה ספציפי.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
לא, לא, לא, לא. לפחות תחזרי על התשובה שניתנה לתקשורת. זה לא מתקבל על הדעת. מול הכנסת לא אומרים מנועה מלהתייחס.
אורלי אורנשטיין
אני לא יודעת, אני לא - - - לתקשורת מידע, אבל אני יכולה באופן המקצועי ביותר להשיב שתיק שנמצא בחקירה, אני מנועה מלהתייחס.
פנינה תמנו (כחול לבן)
לא, זה לא מקצועי. זה לא מקצועי מה שהיא עושה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
סליחה, אני לא רוצה מידע כללי.
אורלי אורנשטיין
הוא נמצא בבחינה, ואני מבקשת להדגיש שהעדכון של האישה צריך להיעשות דרך גורמי הרווחה. מדובר באסיר שריצה את עונשו.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
איילת, איילת, אני חושבת שאת מכירה אותי כבר, שאני מבינה בפעם הראשונה את המידע שאת נותנת לי. את כבר אמרת לי שהרווחה הייתה צריכה להודיע, זאת לא השאלה שלי. סליחה, השאלה שלי ברורה מאוד: למה התקשורת מקבלת תשובות, והכנסת עכשיו לא מקבלת? או שיידעו אתכם – השב"ס אומר שיידע אתכם – או שאת לא רוצה להתייחס. אז אני מבינה שכנראה התאקל נמצא אצלכם, ידעתם - - -
אורלי אורנשטיין
התשובה - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
שנייה, אני אמשיך את דבריי. את רוצה להגיד לי שמה שאני אומרת לא נכון? אז תתייחסי, אל תגידי לי מנועה מלהתייחס. הדבר השני, ישבתם אצלי בדיון ואמרתם שאתם עוקבים אחרי הנשים שנמצאות בסיכון גבוה. אם הייתה חוות דעת שהאישה הזאת נמצאת בסיכון גבוה, אתם קיבלתם את ההודעה שהוא השתחרר, הרווחה קיבלה את ההודעה שהוא השתחרר. אני שאלתי אתכם בפעם הקודמת כמה נשים נמצאות בסיכון גבוה, ולא נתתם לי תשובה, אז אני רוצה עכשיו קודם כל לדעת: קיבלתם הודעה על שחרורו? האם טיפלתם בנושא הזה? האם הכנסתם את האישה למעגל הנשים שבסיכון גבוה, שאתם טוענים שאתם עוקבים אחריהן? אלה שלוש השאלות, ואני רוצה תשובה. אם אין לך תשובה, תגידי לי אני לא נותנת לך תשובה, ובזה זה יסתיים. לא להסתובב סביב זה.
אורלי אורנשטיין
אני אשיב לוועדה בצורה מסודרת ככל שיותר לי בהמשך. כרגע זה מקרה שנמצא בחקירה ובבחינה, לכן אני לא יכולה למסור פרטים. שלא ישתמע שאני מסתירה איזשהו מידע. התיק נמצא בחקירה או בבחינה, ולכן זה לא הזמן למסור. אני לא יכולה להתייחס להודעות שנמסרו לתקשורת.
פנינה תמנו (יש עתיד)
מילא היינו מבקשים פרטים על החקירה, לא ביקשנו בכלל פרטים על החקירה, ביקשנו לדעת אם ידעתם או לא. ההתחמקות הזאת לא מוסיפה לכם כבוד. אני אומרת לך, ההתחמקות הזו היא בעיקר זלזול. כמי שמייצגים את הציבור, זה זלזול בציבור הנשים שנמצאות כרגע בסיכון. זה זלזול בתפקיד שלנו לפקח על הרשות המבצעת, שאתם חלק ממנה. בעיניי, זו פשוט התחמקות. בזמן שאנחנו פונים לאחרים, היא יכולה בינתיים לברר ולמסור לנו תשובה: ידעתם או לא ידעתם?
אורלי אורנשטיין
אני יכולה להשיב באופן כללי שכאשר אנחנו מקבלים מידע משב"ס על אסיר מסוכן שמשתחרר, מתבצעת פעילות על פי היכולת והצורך בעניין האישה על ידי התחנה המקומית. למקרה הספציפי, לצערי, אני מנועה להתייחס - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
כלומר, אתם בדרך כלל אתם מקבלים את המידע הזה משב"ס אצל כל אחד שהוא מסוכן, כן? אתם מקבלים את המידע מהשב"ס בדרך כלל?
אורלי אורנשטיין
מועבר מידע משב"ס לגבי אסירים שמשחררים והם מסוכנים - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
הבנתי. כלומר, מה שהיא אומרת, שמועבר. השב"ס אמרו שהם העבירו, רק שהמשטרה לא טיפלה.
פנינה תמנו (יש עתיד)
בדיוק.
אורלי אורנשטיין
זה לא מה שאני אומרת.
פנינה תמנו (יש עתיד)
זה מה שאנחנו מבינים.
ינון אזולאי (ש"ס)
סליחה, אסור לך להתערב - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
למה אתם מתווכחים? אנחנו נבין מה שאנחנו מבינים, והיא תגיד מה שהיא אומרת.
ינון אזולאי (ש"ס)
אם את רוצה שנבין אחרת, תעני על השאלות ששואלים אותך. אבל אם את רוצה שאנחנו נבין מה שאנחנו מבינים, אז תעזבי אותנו. תעני מה שאת רוצה בכלליות, אנחנו נענה בפרטים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אני רוצה לקבל דיווח לעיני הוועדה. אם את לא רוצה להתייחס בציבור, אני רוצה לקבל דיווח על השאלה המהותית אם קיבלתם מידע מהשב"ס על השחרור, מה נעשה במקרה הספציפי. עוד משהו שאני רוצה לדעת, בנושא של האזיק האלקטרוני. אני מבינה שהרחבתם את הסמכויות. חבל שהניסיון שלנו אז לחוקק את החוק של האזיק האלקטרוני – הצעת החוק שלי, שעברה בקריאה טרומית, עדיין תקועה. אני רואה שאתם יכולים לטפל בעניין שחרור האסירים עם אזיק אלקטרוני. האם האסירים שנמצאים על עבירות אלימות, על כל סוגיה, מוחרגים מהשחרור הזה בצורה הכי ברורה? הבנתי שהייתה החרגה להם בשחרורים כדי לדלל את הצפיפות בבתי הסוהר. האם היו שחרורים של אנשים שישבו על עבירות אלימות, או שהוא יהיה עם האזיק האלקטרוני?
רונית זר
היציאות שהיו, המיוחדות, לשחרור של חודש ימים עד לשחרור המלא לא כללו אסירי אלמ"ב. אסיר שהורשע בעבירה של אלימות - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
את זה ידעתי. השאלה בעניין האזיק האלקטרוני – הם גם מוחרגים מזה?
רונית זר
אם יש עצירים - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
האם יוציאו אנשים - - -
רונית זר
נמצאת פה הממונה על היחידה לאיזוק אלקטרוני, היא יכולה להשיב.
אלונה זרזבסקי
שלום רב. יש ביחידה לפיקוח אלקטרוני גם עצורים על אלימות במשפחה. אני לא יכולה להגיד שכל אסיר שעצור בגין אלימות במשפחה משתחרר עם אזיק, אבל בפירוש יש גם ביחידה לפיקוח אלקטרוני עצורים ואסירים עם אזיק אלקטרוני. זה נותן לנו אינדיקציה בכל רגע נתון אם הם עוזבים את הבית. זה בהנחה שהם מורחקים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
מה זאת אומרת אם הם עוזבים את הבית? אתם שולחים אותם לבית? איזה בית? איפה שנמצאת האישה שסבלה מאלימות, אבל עם אזיקון? אני רוצה להבין.
אלונה זרזבסקי
אם אנחנו מדברים על אסירים שמשתחררים בוועדת שחרורים, לא כל אסיר על אלימות במשפחה משתחרר עם אזיק אלקטרוני. לא כולם מגיעים אלינו.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אני יודעת. אלה שמשתחררים עם אזיק - - -
אלונה זרזבסקי
מי שעם צו של שופט. מי שמגיע אלינו נמצא בפיקוח.
פנינה תמנו (יש עתיד)
לא הבנתי. אז מי עם אזיק, ומי לא כשמדובר על אלימות במשפחה?
אלונה זרזבסקי
מי שמתאים זה לפי המלצה של הרשות לשיקום האסיר. הרשות לשיקום האסיר, במסגרת התכנית שהיא בונה לנושא השחרור, ממליצה אם הוא יהיה עם אזיק אלקטרוני או לא יהיה עם אזיק.
פנינה תמנו (יש עתיד)
על פי מה? על פי חומרת העבירה שהוא ישב עליה, אם הוא כבר לקח סכין וניסה לדקור אותה, לדוגמה?
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אני רוצה לקבל תשובה עכשיו על הרחבת עניין האזיקים האלקטרוניים. ההרחבה הזו היא לא אסיר שסיים את תקופת הישיבה שלו ולא עבר שיקום בתוך בית הסוהר ולא כלום. אתם משחררים כדי לדלל. בקשר לאלה, ה-250 הנוספים שיקבלו עכשיו, איך אתם תפעלו?
רונית זר
בואו נבהיר את סוגית השחרור. היה שחרור מיוחד לתקופה של הקורונה. בתקופה הזו של הקורונה היה שחרור מיוחד של חודש ימים לפני השחרור המלא. בשחרור המיוחד הזה לא שוחררו אסירי האלימות במשפחה בשום מקרה, גם לא אסירים על עבירות מין ולא אסירים שיכולים להיות בעייתיים למשפחה. במסגרת שחרור רגיל, יש שתי אופציות של שחרור - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
לא, אני מדברת על שחרורי קורונה, מה שנקרא.
רונית זר
שחרורי קורונה – לא שוחרר אף אסיר על אלימות במשפחה, או שיש חשש לאלימות במשפחה.
פנינה תמנו (יש עתיד)
והשחרורים הרגילים, מי אזיקון אלקטרוני? באמת.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
לא, לא, לא. אי אפשר עכשיו להיכנס ולפרוש את כל המשנה של - - -
רונית זר
לא שב"ס משחרר. מי שמשחרר זו ועדת שחרורים או בית משפט. שב"ס רק מוציא לפועל את השחרור. ההחלטה על השחרור היא לא של שב"ס. יכול להיות שוועדת שחרורים תמצא לנכון לשחרר אסיר על אלימות במשפחה, שזה דבר די נדיר יחסית. לרוב, מי שישוחרר דרך ועדת שחרורים – לרוב – הוא אסיר שעבר טיפול מאוד אינטנסיבי.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
בגלל זה אני שאלתי, תודה. לכן אני אמרתי שאני יודעת שזה לא שחרור רגיל, כי בשחרור רגיל צריך שיקום לפני היציאה, ופה זה לא המצב. שחרור רגיל, אף אחד לא יכול לעצור אותו.
רונית זר
צריך לקיים תהליך מאוד אינטנסיבי במחלקות טיפוליות אצלנו. יש לנו פה ארבע מחלקות טיפוליות. הטיפול שלנו הוא ארוך מאוד, למעלה משנה של טיפול מאוד אינטנסיבי, עם קבוצות לפני ועם טיפול אחר כך. - - -הפנייה לגורמים. אין שחרור - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
בסדר, תודה רבה. תודה. אני חייבת להתקדם.
דוברת
אני חייבת להגיד לך, במיוחד על השיקום, שגם בשוטף, רוב אסירי האלימות במשפחה כנראה לא עוברים שיקום. זה נכון גם בקורונה, וזה נכון גם עכשיו.
פנינה תמנו (יש עתיד)
זה חשוב שייאמר לפרוטוקול. דברי למיקרופון, זה מאוד חשוב.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
חברים, לא. אני בדיון חירום, לא בדיון שיפרוש עכשיו את כל המצב הרגיל.
פנינה תמנו (יש עתיד)
את יודעת מה הבעיה? הבעיה היא שרצח הוא רצח גם בשגרה וגם בחירום.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אני לא ידעתי את זה?
פנינה תמנו (יש עתיד)
אני יודעת שאת יודעת את זה, אבל בסוף זה משליך.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
בואי נתקדם. אנחנו רוצים לנסות כמה שאפשר להקל על הנשים במצב הקיים. עכשיו לא נתחיל לשנות מדיניות שהיא קבועה לימים רגילים. ברור שעושים את זה כל הזמן. עכשיו צריך למצוא פתרונות לנשים שנמצאות בסיכון. אני רוצה לתת לארגון משפחות נרצחים ונרצחות. עורכת דין רותי אלדר. את אתנו?
פנינה תמנו (יש עתיד)
היו"ר על הקו, לרה צינמן.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
לרה, את אתנו? בבקשה.
לרה צינמן
כן, אני אתכם. אני רוצה להתחבר לכל מה שנאמר פה לגבי הביקורת על השב"ס והמשטרה, והפלונטר שקיים לגבי נפגעי עבירה בקשר ביניהם. נאמר כאן שהיה קוד מנ"ע לנפגעת העבירה, אבל אפילו מניסיון עם קורבנות רצח, אני יודעת כמה משפחות מתקשות בשימוש במערכת מנ"ע, ועוד כמה וכמה כשמדובר בנפגעת באלימות במשפחה. אני בטוחה שלא היה לה שמץ של מושג על זה שהיא חתמה על הטופס לשימוש במערכת מנ"ע, לא השתמשה בה אף פעם. זה שהשב"ס והמשטרה סומכים על זה שנפגעת עבירה תקבל את המידע הזה, זה פשוט בלתי סביר.

אני רוצה להתייחס גם לנושא של שחרור מינהלי. אני הייתי בדיון בוועדת הפנים כשהוחלט על שחרור מינהלי, וכאבתי את הסוגיה הזאת מאוד. נאמר בקלי קלות: אסירים עד ארבע שנות מאסר – אומנם החריגו רוצחים עם תקופות מאסר ארוכות יותר, אבל הנה, עובדה ששחרור מינהלי גרם לרצח. בשחרור מינהלי הוא לא נעמד בפני ועדת שחרורים, לא עבר בדיקת מסוכנות, לא הוצא שום מעקב, שום טיפול בכלא. פצצה מתקתקת שוחררה לבית ולרצח. אני חושבת שהמשרד לביטחון פנים והשב"ס צריכים לשקול לבדוק מיהם האסירים ששוחררו כבר שחרור מינהלי, אולי עוד פצצות מתקתקות שהורשעו בעבירות אלמ"ב שוחררו.

אומנם זו הצעת חוק שהצענו כבר בכנסת ה-20, אנחנו מציעים מעקב אחרי מורשעים שמשתחררים, והם לא ריצו את העונש. למה הוא קיים רק לגבי עברייני מין? זה נשגב מבינתנו. למה רק הם נחשבים למסוכנים ולרצידיוויסטים, ואלה שהורשעו על אלימות במשפחה ורוצחים הם אנשים נחמדים, אפשר לשחרר אותם, לא לעקוב, לא לפקח ולא לטפל? הכאב הוא גדול מאוד על המשפחה והילדים. אנחנו מכירים כל כך הרבה יתומים. מאות יתומי רצח שלא זוכים לקמצוץ של אותו מעמד וטיפול שזוכים לו יתומי צה"ל, יתומי פעולות איבה. אנחנו אחרי יום הזיכרון, והיתומים האלה לא מרגישים שהם זוכים לאיזשהו מעמד וסיוע מהמדינה. את זה גם כן יש לשאול.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
תודה לרה. אני רוצה לתת למאיה הרצברג אלון מלשכת עורכי הדין. אחריה, פאר לי ממנוע לשינוי חברתי.
פנינה תמנו (יש עתיד)
גברתי, רק הערה, אולי הצעה לדיון הבא. אני חושבת שעלינו פה על פרצה שהיא מאוד משמעותית לגבי נשים שלא מבינות עברית, או שמבחינה כלכלית אין להם מחשבים, על מנ"ע. אי אפשר לצפות מאישה שהיא תשב בכל יום על מערכת מנ"ע ותבדוק.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אוקיי. בבקשה מאיה.
מאיה הרצברג אלון
שלום לכם. בהמשך לדברים שנאמרו כאן, אני רציתי לעדכן לגבי הפעולות שנעשו בלשכת עורכי הדין כדי לסייע ולהפחית את האלימות במשפחה בתקופה הזאת. כמובן שהעובדה שמרכזי הקשר לא פעילים ולא מתקיימים מפגשים בין ילדים להורים בתקופה הזאת לא מקלה על רמת המתח במשפחות, והיינו שמחים שמרכזי הקשר יחזרו לפעילות – לא מקוונות, אלא פעילות אמיתית – במהרה. בנוסף לזה, רציתי לעדכן שאנחנו קידמנו אפשרות לפתוח תיקי יישוב סכסוך באופן מקוון בתקופה הזאת לצורך הליכים - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
סליחה, אני לא שומעת אותך טוב. מה פיתחתם? מה קידמתם?
מאיה הרצברג אלון
אני אומרת שבגלל שמערכת בתי המשפט נכנסה למתכונת חירום, לשכת עורכי הדין פעלה לאפשר פתיחת הליכי יישוב סכסוך בין בני זוג לצורך הליכים דחופים באופן מקוון. הדבר הזה התאפשר כבר בתחילת המשבר. בנוסף לזה, אנחנו פעלנו כדי לאפשר גם בתקופת הסגר העברת קטינים בין הורים בזמני השהות שלהם גם כאשר היו הוראות סגר מלאות. בנוסף, הקמנו קו חם של עורכי דין לדיני משפחה שזמינים חמישה ימים בשבוע לכל פנייה של כל אזרח או אזרחית בכל נושא דחוף בדיני משפחה, לרבות אלימות במשפחה. הקו הזה פעיל לאורך כל התקופה במטרה לסייע, לתת אוזן קשבת וייעוץ ראשוני לאנשים שנפגעים מאלימות במשפחה.

אני רוצה להזכיר בדיון הזה שאלימות במשפחה כוללת גם אלימות נגד נשים, קטינים, קשישים וגברים. אנחנו מקבלים מכולם פניות בנושאים האלה. הדבר האחרון שרציתי לעדכן, שאנחנו זיהינו שיקשה מאוד על ההישרדות בתקופה הזאת למשפחות שנמצאות במצב של אם יחידנית או במצב של פירוד, וזה העניין של ביטוח לאומי, שלא מאפשר לקבל גם קצבת מזונות וקצבת חל"ת, קצבת אבטלה, לאימהות שזכאיות לקבל קצבת מזונות וגם קצבת חל"ת, שהוצאו לחל"ת. הן צריכות לבחור את אחת הקצבאות.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אנחנו מכירות את הבעיה.
מאיה הרצברג אלון
הדבר הזה כרגע נמצא ביוזמת חקיקה כדי לאפשר חריג בתקופת הקורונה, שאימהות לא יצטרכו לבחור בין הקצבאות, אלא יוכלו לקבל את שתיהן.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
גברתי, אנחנו מכירות את הבעיה, וכבר הייתה המלצה של הוועדה בנושא לשינוי חקיקתי, שנשלחה גם לשר וגם לביטוח הלאומי וגם לראש הממשלה.
מאיה הרצברג אלון
יש כבר הצעת חוק כזו, והיא בשלבים מתקדמים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אני יודעת. תודה. אני רוצה לשאול שאלה אחת: את מדברת על קו סיוע. יש לכם נתונים כמה פניות היו לכם?
מאיה הרצברג אלון
לא. מאחר וקיבלתי הזמנה לדיון הזה ביום שישי, לא הספקתי לקבל נתונים, אבל אני מוכנה לבדוק ולהעביר לגברתי את הנתונים לגבי מספר הפניות.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
ואולי עם פילוח של סוג הפניות. תודה לך גברתי. אני רוצה לתת לפאר לי שחר ממנוע לשינוי חברתי.
פאר לי שחר
אני מייצגת את מועצת נשים לביטחון אזרחי. קודם כל, כמה תשובות לדברים שאתם שאלתם בוועדה. כבוד יושבת-הראש, עאידה סולימאן, את ביקשת נתון לגבי העלייה במספר מקרי האלימות מחגי מויאל. לפי הנתונים של המשרד לביטחון פנים, חלה עלייה של 31% מאז תחילת משבר הקורונה ועד היום באלימות במשפחה. זה מתקרב ל-6,000 מקרים של אלימות במשפחה. כאן אנחנו לא כוללים את האלימות ואת סכסוכי השכנים, ששם חלה עלייה של 90%. כלומר, אנחנו מדברים על מספרים שלא היינו עדים להם קודם.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
צריך להיות גם זהירות בדיבורים שלנו, כי אלה התלונות שהגיעו למשטרה, זה לא מה שנמצא באמת בשטח. בשטח זה הרבה יותר.
פאר לי שחר
זה נכון. אני מדברת רק על ההודעות של המשרד לביטחון פנים על הנתונים שהגיעו אליהם. אנחנו צריכים להדגיש, כשאנחנו מדברים על המקרים הקשים האלה, של נשים שבורחות על נפשן – הגיעו למנל"א, הארגון שאני עובדת אתו, המועצה שאני עובדת אתה, וגם אליי אישית, מקרים של נשים שברחו על נפשן מהבית, התקשרו למוסדות כדי שיקבלו אותן, ואמרו להן: רגע, אתן צריכות קודם כל בידוד של שבועיים. אז היום אומרים לנו שמהיום יפעל מקום שיקלוט רק את הנשים האלה, זה ייקרא מלון קורונה. כמה מקומות יש שם? כמה אנשים יהיו שם? האם תהיה שם הגנה מספקת על אותן נשים שמגיעות לשם? מה המידע שמועבר לציבור, כי חוץ מאשר הידיעה בוועדה על פתיחת המקום הזה, עד כמה זה ידוע לאותן נשים שנמצאות בבתיהן בסכנת מוות לא אחת, שקיים כזה מקום שהן יכולות להגיע אליו?
היו"ר עאידה תומא סלימאן
פאר לי, אני חושבת שנשים כאלה שמחפשות מקום יפנו לארגוני נשים או ללשכות רווחה, ואלה כן יודעים.
פאר לי שחר
הנשים האלה פנו, אבל אמרו להן אין לנו מקום לתת לכן. אין לנו תשובה, בגלל שמדובר בימי קורונה, אי אפשר לקלוט אתכם במקלטים. עכשיו תלכו לחפש את עצמכן, תלכו למצוא מה לעשות. זה מה שהן קיבלו, לכן הן הגיעו אלינו, הן לא ידעו מה לעשות עם זה. אני רוצה להגיע לדבר נוסף. אחד הדברים שנראו בעקבות רצח כרמלה בוחבוט בשנת 1995 היה שברגע ששכן יודע על איזושהי סכנה, לא על קיום פשע – החוק היום מחייב להודיע ברגע שקיים פשע. ברגע שאתה יודע על חשש, ההמלצה אז הייתה להודיע לרשויות. זה לא נחקק בחוק, ולכן זה לא נעשה. אם היו מחייבים את כל האנשים סביב - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
לא, לא. פאר, אל תפתחי עכשיו דיון שהוא בימים הרגילים. בואי נתמקד במצב הקיים, כי יש לי הרבה מה להגיד על זה, לתת לכל אדם לדווח על חששות שיש לו על השכנים. יש דיון רחב מאוד אם הנשים אחראיות על עצמן, אם יש להם את הזכות שלא יקבעו להן דברים, זה דיון פילוסופי.
פאר לי שחר
שאלה נוספת שעולה בקשר לשיפוי למקלטים לנשים מוכות, ובזה אני מעבירה את ההודעה, הרצון של רות רזניק, שרוצה לדעת מה נעשה עם 50 מיליון שקל שאמרו שיוקצו למקלטים לנשים מוכות. מה עלה בגורל הסכום הזה?
היו"ר עאידה תומא סלימאן
לא נאמר 50 מיליון. אתם דוחפים אותי עכשיו להיות המגינה, הדוברת של הממשלה, דבר שאני ממש לא עושה. 50 מיליון היו צריכים להיות מוקצים לא למקלטים, אלא לתכנית לאומית למאבק באלימות במשפחה. לצערי הרב, הם לא הוקצו כולם.
פאר לי שחר
אז הנה, קיבלנו תשובה. אז קיבלנו תשובה, לא הוקצו. צריך לבוא אליהם בפנייה: איפה הכסף הזה?
היו"ר עאידה תומא סלימאן
לא הוקצו כולם. כולם. כולם. כלומר, היו הקצאות שאנחנו לא מרוצות מהן.
פאר לי שחר
דבר אחרון, בקשר למה שאתן העליתן, להודיע לנשים שנמצאות בסכנת רצח שבעליהן משתחררים, שההודעה הראשונה חייבת להינתן לאישה, רק אחר כך למשטרה, למשרד הרווחה, למי שלא יהיה.
פנינה תמנו (יש עתיד)
צודקת. את צודקת לגמרי. לכן לא ברור למה להערים קשיים בכל השרשרת הזאת, זה הדבר הראשון שהיה צריך לעדכן אותה.
פאר לי שחר
למה להציק להם? למה להציק להם? הם באמת עסוקים מדי. זהו, מה שהיה לי לומר לעכשיו. תודה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
תודה רבה. אורית סוליציאנו, את עדיין אתנו? בבקשה.
פנינה תמנו (יש עתיד)
אני יכולה להגיד משהו כהערת ביניים? אני רוצה להצדיע לכל הנשים האלה שנמצאות כל הזמן בוועדות בנושאים האלה ובכל זירה ציבורית. זה לא מובן מאליו. אני רואה אותן, וזה מדהים בעיני.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אוקיי. זאת הייתה הערת הביניים האחרונה שלך, לא? בבקשה אורית.
אורית סוליציאנו
אני רציתי להציף שתי בעיות, דווקא מהאוכלוסייה החרדית והערבית. כשמרכזי הסיוע שלנו מטפלים בתחום האלימות במשפחה, ממש מקרים קונקרטיים, בין אם אלה ימי קורונה ובין בימים רגילים, אבל בתקופת הקורונה הצורך הזה זועק. משפחות עם הרבה מאוד ילדים – היה לנו עכשיו מקרה בחברה הבדואית, אישה עם שמונה ילדים, וגם משפחות חרדיות עם הרבה מאוד ילדים, שיש בעל אלים בתוך הבית, הן לא יכולות להגיע עם כל הילדים האלו למקלטים, זה לא ריאלי וזה לא מצליח. אחד מהדברים שעלו מהשטח, אם המשטרה יכולה להרחיק את הבעל הפוגע בתקופה הזו, כי זה פשוט מצב בלתי אפשרי, אי אפשר להוציא כל כך הרבה ילדים מהבית. גם המקלט שויצ"ו פתחו, אני מתארת לעצמי שהוא לא יכול לקבל משפחות, בין אם בדואיות ובין אם חרדיות, שלא ירצו בהכרח להגיע לשם עם כל כך הרבה ילדים.
פנינה תמנו (יש עתיד)
אבל המדינה יכלה להחזיק 200 דירות או 100 דירות. בזמנו עלה, גברתי היושבת-ראש, הצורך שהמדינה תיקח דיור ציבורי, כ-100 דירות - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
מה זה דיור ציבורי? שנייה.
פנינה תמנו (יש עתיד)
רגע, עאידה. בסוף לא כולן יכולות להגיע למקלט. דיברנו על זה בהקשר של אימהות למתבגרים, ואנחנו יודעים שיש את הבעיה הזה. אם הן לא יכולות להגיע למקלט, שהמדינה תיקח דירה ותיתן לנשים – אם זה מרובות ילדים, לנשים שלא יכולות - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
לא, לא, לא. האישה והילדים יישארו בבית, והגבר האלים יוצא או למלונית של קורונה - - -
פנינה תמנו (יש עתיד)
באמת? וזה יכול להיות בכפר ערבי? תגידי לי אם זה אפשרי. הוא לא יחזור? זו לא תהיה סכנה?
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אפשרי. אפשרי. אפשרי. אם שמים - - -
פנינה תמנו (יש עתיד)
ואם האישה אומרת אני לא נשארת פה? היא אומרת: אני רוצה לצאת מפה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
למה את מתווכחת עם - - -
פנינה תמנו (יש עתיד)
כי אני חושבת שצריך לאפשר את זה. אי אפשר להגיד שאם אין מקום במקלט, אין פתרון. שיביאו להן דירות של הדיור הציבורי.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אבל לא מדובר על כך שאין מקום במקלט. מדובר על כך שלא מקבלים עם שמונה ילדים, עם שבעה ילדים. אז משאירים אותה בבית ומכניסים אותו לבידוד.
פנינה תמנו (יש עתיד)
זה במקרה שהיא יכולה להישאר, אבל יש מקרים שהיא לא יכולה. אנחנו לא מתווכחות, אנחנו מפרות את הדיון. אני אומרת לך, זה במקרים שהיא לא יכולה להישאר בבית. יש נשים - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אוקיי. זה אחד מהפתרונות. בבקשה, אורית.
אורית סוליציאנו
אני מעלה דברים שעולים אצלנו בשטח, ואני רוצה לקבל תשובה, כי הדבר הזה בתקופת הקורונה הופך להיות בלתי נסבל. אומנם יש יותר הקלות היום, אבל יש פניות למרכזי הסיוע שלנו. יש עלייה גדולה גם במרכז של הנשים הדתיות, גם נשים נגד אלימות שנמצאות עכשיו בישיבה, גם על אלימות במשפחה וגם על אלימות מינית. אני מתייחסת לנושא של אלימות במשפחה ולמצוקה שאנחנו מרגישות, שהדברים האלה ילכו ויחריפו, ואני לא יודעת לאן הם יגיעו. אז כדי שלא יהיה דיון מה קרה כשמישהי נרצחה, האם המשטרה יכולה להוציא צווי הרחקה מידיים כשהגבר הוא אלים ואי אפשר במשפחות מרובות ילדים להוציא אותם? זאת שאלה לטווח המידי, וברור שעולה ביתר שאת לטווח הארוך להקים מקלטים או למצוא פתרונות ייעודיים למשפחות מרובות ילדים שלא ילכו לשום מקום. בחברה הבדואית, לאן הם ילכו? הם לא ילכו לשום מקום.
ינון אזולאי (ש"ס)
אגב, בתקופת קורונה אמר חגי שיש מלוניות. המלוניות האלה לא נותנות לכם מענה?
היו"ר עאידה תומא סלימאן
בגלל זה שאלתי אם הם יודעים עליהם.
ינון אזולאי (ש"ס)
לא קיבלנו על זה תשובה. הרי יש מלוניות, לפי מה שאמר חגי בתחילת דבריו, שלשם מפנים את הנשים עם הילדים שלהן. השאלה אם אתם מודעים לזה, או לא מודעים לזה? את שומעת?
אורית סוליציאנו
קשה לי לשמוע. עוד פעם.
ינון אזולאי (ש"ס)
אמר חגי בתחילת הדיון שיש מלוניות שמיועדות לתקופת הקורונה. האם אתן מודעות לזה? האם הארגונים מודעים לזה? האם מפנים לשם?
אורית סוליציאנו
ברור, אבל אישה בדואית כזו לא תלך למלון קורונה. אז במקרה הספציפי אני חייבת לציין שהיה פתרון לטובת משטרת ישראל, שפשוט שמו שמירה ליד הבית. הפתרון צריך להיות לאפשר לה מקום שהיא תוכל - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
זה גם לא הכי נעים לאישה, שתהיה לה שמירה ליד הבית. זה לא הפתרון.
אורית סוליציאנו
זה פתרון נקודתי, זה לא פתרון שיכול להחזיק. ובחברה החרדית, ללכת למלון רגיל עם כל כך הרבה ילדים, זה לא היה מעשי. לכן אני שואלת אם אפשר - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
ראינו את הפתרונות שם. אם הם באמת נתנו לזה פתרון – ראינו את הפתרונות של מבודדי קורונה מהמגזר החרדי שכן הלכו עם מספר רב של ילדים והשתדלו לדאוג לצרכים שלהם. באוכלוסייה הבדואית, באמת שאני לא יודע לענות אם הם יעשו את זה או לא, אבל במגזר החרדי ראינו את הפתרונות האלה שהיו בקורונה, משפחה שזקוקה לבידוד. לכן אני חושב שאם ייתנו את המענה שם, אנחנו יכולים להיות יחסית רגועים. המענה הכי טוב, כמו שאמרה היושבת-ראש, זה להוציא את הבעל. זה הדבר הכי טוב.
פנינה תמנו (יש עתיד)
עוד מעט יגידו לנו שהמענה הכי טוב זה להיות אישה שמביאה רק שני ילדים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
תעשו לי טובה, בואו נתקדם. זה לא הולך לשום מקום. להתווכח עכשיו מה האישה תחליט באותו רגע – צריך לתת לה כמה אופציות. בינתיים אנחנו בודקים איזה אופציות קיימות. אני אומרת לכם, לנשים קשה לצאת כאשר הן בעצמן חולות קורונה, יש חלק מהנשים שקשה להן להיות מבודדות מחוץ לבית. אני בעצמי טיפלתי במקרים כאלה. להגיד על אלימות באמצע הקורונה שהיא תצא, זה יקשה עליה יותר. צריך לתת את כל האופציות ואת כל האפשרויות ולמצוא מה מתאים ביותר למקרה הספציפי. ואת זה לא עושים בכנסת. אנחנו לא נבחר מה יותר טוב, אבל אנחנו צריכות לדאוג שהגורמים המקצועיים ייתנו את כל הפתרונות האפשריים. יאפשרו מתן וריאציות שונות של פתרונות. לצערי הרב, עד עכשיו אני לא שמעתי. חודש וחצי היו צריכים לטפל בהקמת מקלט, אבל לפתוח בתי מלון כדי לקבל אנשים שחוזרים מחו"ל – יכלו לעשות את זה בן רגע. בן רגע עשו את זה. אבל לפתוח מקלט קורונה לקח חודש וחצי. חודש וחצי לקח.
מיכל חנוך אחדות
חברת הכנסת עאידה תומא, אני יכולה להגיד?
היו"ר עאידה תומא סלימאן
שנייה מיכל, אני לא ביקשתי תגובה. מותר לי לפעמים גם כן להתעצבן ולהגיד משהו מתוך הלב. מותר לפעמים. כי אנחנו חושבים שהבירוקרטיה שסובבת את הפתרונות – לא מבינים שהבירוקרטיה הזו גורמת לעוד סבל ועוד סבל מתמשך בלי פתרונות. אני רוצה לשאול את חגי שאלה. לפני שבועיים, כשקיימנו את הדיון על האלימות, אנחנו דיברנו על פתרונות ועל המצב של הנשים בנגב, במיוחד כאשר המשטרה הגיעה ואמרה שיש עליה של כ-60% שם. להבדיל מכל המקומות, שם הייתה עלייה שכבר רשומה אצל המשטרה בענייני אלימות. היום, בנוסף למצב הזה, יש מצב שבחורה וברהט יש התפרצות של המגיפה של הקורונה. בחורה יש את אחוז ההדבקה הכי גדול במדינה מתחילת המשבר עד היום. יש מעל 120 מקרים של חולים או מודבקים. האם קיימתם איזשהו דיון חירום שאוסף את שני הנתונים האלה ואומר איך אנחנו מתכוננים למצב כזה? נתון של עלייה באלימות ונתון של עלייה בהדבקה?
חגי מויאל
לא, אם לומר את האמת, לא קיימנו דיון ספציפי בנושא של היישובים הבדואיים עם הקורונה. ההיערכות שלנו היא היערכות כללית, היא נותנת מענה גם לאוכלוסייה הבדואית בנגב וגם לאחרים. אבל לא מיקדנו - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אתה יודע שזה לא נותן מענה. אתה יודע טוב מכולם, כי אני יודעת מה אתה יודע על החברה הערבית. ואני יודעת איך אתה עובד, ואתה יודע שזה לא עונה. אתה יודע ששם צריך היערכות מיוחדת. אני עכשיו פונה למשרד ומבקשת קיום דיון חירום במשרד הרווחה שיענה על הנושא של מצב הקורונה ומצב הרווחה בקשר לאלימות, אבל גם לנושאים אחרים והיערכות מיוחדת. בזמן שהמדינה יוצאת מהסגר, יש מוקד של התפרצות קורונה שמסכן את חיי בני האדם, ואתם חייבים להיערך בהתאם. היום אני פונה גם לשר וגם למנכ"ל בנושא הזה. אני רוצה לתת לנטע לוי מ"איתך-מעכי". בבקשה גברתי.
נטע לוי
תודה עאידה. אני רוצה להעלות שתי נקודות, קודם כל, בהמשך הדברים של לרה, בשם קואליציית האקדח על שולחן המטבח. אחת שעלתה בדיון לפני כשבועיים על הנושא של העברת המידע בין משרד הרווחה לרשויות למתן רישיונות הנשק. האם מתקיים מעבר המידע הזה? כי אנחנו לא הצלחנו לקבל מידע על כך. זאת סוגיה שנראית משמעותית. הדבר הנוסף שעבר תזכיר חוק, בעניין הארכה אוטומטית של רישיונות. רלה הביעה בפני משרד המשפטים את החשש מפני הארכת הרישיונות האוטומטית בעניין של רישיונות של כלי נשק. אנחנו נשמח מאוד לקבל מענה על זה כדי למנוע את ההארכה האוטומטית.

נושא שני, נושא היועצות לקידום מעמד האישה ברשויות המקומיות. בעקבות הבג"ץ והחזרה של כל המגזר הציבורי לעבודה, היועצות חזרו לעבודה, אבל עדיין לא נכללות במסגרת הדיונים על תכניות ההיערכות לחזרה לשגרה ברשויות המקומיות. המידע הוא מתוך האיגוד של היועצות. זה משהו שנדרש לו מענה ממשרד הפנים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
עד כמה שידוע לי בעניין היועצות, הן יכולות להצטרף לכל דיון שקיים בתוך המועצה.
פנינה תמנו (יש עתיד)
הן צריכות להיות נשים מספיק חזקות בשביל לדרוש את זה.
נטע לוי
היועצות אומרת שמה שקרה, מכיוון שהן לא הוגדרו כעובדות חיוניות והוחזרו רק בשבוע שעבר, כשבפועל בהרבה רשויות לא הוחזרו עד עכשיו, הן לא שותפו, וזה בניגוד לחובה הסטטוטורית. זאת אומרת שכרגע שיועצת שהיא מאוד אקטיבית דורשת שהיא כן תיכלל ולתת את האינפוט שלה, אבל זה ידרוש ממנה פעולה אקטיבית אסרטיבית במיוחד, וחובת ההיוועצות אתה היא חובה סטטוטורית. היועצות לקידום מעמד האישה ברשויות המקומיות זה אחד המנגנונים למניעת אלימות כלפי נשים ברשויות. שוב, כאן עולה העניין שהן תפקיד חיוני בשעת שגרה וחירום.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
תודה. רינת חכים, את אתנו?
הילית בן צבי
רינת איננה, אבל אני מייצגת את מרכז המועצות האזוריות, הילית בן צבי, מנהלת היחידה לקידום שוויון מגדרי.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
יש משהו שרצית להעלות?
הילית בן צבי
לא. אני רוצה לחזק את דבריה של נטע. אנחנו נצטרך עזרה, לא כל המועצות האזוריות - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אנחנו נפנה בעניין. אנחנו נפנה בעניין. בזמנו פנינו בעניין העובדים הסוציאליים ופסיכולוגים חינוכיים, וזה עזר והזיז את המערכת. הם הוחרגו והוחזרו לעבודה. אנחנו נטפל גם בזה.
הילית בן צבי
אני מודה לך מאוד. תודה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
תודה. מא.ס.ף, ארגון סיוע לפליטים, שרי?
שרי אורים
נעים מאוד, שרי, אני מנהלת את המחלקה הפסיכו-סוציאלית בארגון א.ס.ף, ארגון סיוע לפליטים ומבקשי מקלט. אני רוצה להביא לדיון אוכלוסייה נוספת, שקופה ומודרת, שלא התייחסנו אליה עד עכשיו, אלו הנשים מבקשות המקלט. אנחנו בא.ס.ף רואות בשבועות האחרונים עלייה דרמטית בפניות של נשים בעקבות אלימות במשפחה. אני יכולה להגיד שזה מה שאני מתעסקת בו הרבה מהזמן, כולל הוצאה של נשים למקלט. אני רוצה להגיד שני דברים עיקריים: השירות היחיד שפתוח לנשים מבקשות מקלט בהקשר של אלימות זה מקלטים לנשים מוכות. תחנות למניעת אלימות במשפחה לא פתוחות עבורן, השירותים, גם הקו השקט, לא מונגש שפתית עבורן. אני רוצה להגיד שלא יכולה להיות מציאות שבה הפתרון היחיד לאישה שסובלת מאלימות הוא יציאה למקלט. יש צורך דחוף לפתח מענים בתוך הקהילה, שהם מענים שמונגשים שפתית. אני פונה אליכם ולמשרד הרווחה ושואלת: מה יכולה לעשות אישה שהיא מבקשת מקלט שדוברת, לצורך העניין, תיגריניה ולא ערבית כשגם הקו השקט לא מונגש לה, גם התחנות למניעת אלימות במשפחה לא פתוחות בפניה, והאופציה היחידה, שגם לא תמיד מונגשת שפתית, היא מקלט, שזה לא תמיד הפתרון לנשים שסובלות מאלימות, בטח לא בקבוצה של נשים מבקשות מקלט, שיציאה מהבית יכולה להיות הרבה פעמים מאוד מורכבת כי יש פה סיפור קהילתי, שאני מאמינה שכולן מבינות אותו, ושהוא מייצר מציאות יותר מורכבת בתוך זה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
תודה. אני רוצה להעלות עוד קבוצה שלא דובר עליה היום, נשים שבגלל חוק האזרחות ואי מתן איחוד משפחות להן, נשים פלסטיניות שנשואות לאזרחי המדינה ואין להן ישיבת קבע, הן גם לא מקבלות את הסיוע הדרוש להן, במיוחד בימים האלה, בימי קורונה, כאשר הן מפחדות לפנות, גם בגלל הסטטוס שלהן והן מפחדות שירחיקו אותן אם הן שוהות בצורה בלתי חוקית, כאשר החוק מונע מהן להיות עם בני הזוג או המשפחה או הילדים.
פנינה תמנו (יש עתיד)
מה סדר הגודל? מה מספר הנשים האלה?
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אני לא יודעת. משהו בסביבות אלפים, אם אני לא טועה. אנחנו מדברים על אלפים כאלה. אני רוצה לסכם את הדיון.
פאר לי שחר
אולי לפני שאת מסכמת, אם מותר לי עוד משפט אחד? אם אפשר, עוד משפט אחד לפני הסיכום? זאת פאר לי. בקשר לנשים מהגרות עבודה. הבעיה הבסיסית באוכלוסייה הזו – ואני רואה אותה בדרום תל אביב – אין להם מה לאכול. אנשים לא מעסיקים אותם, לא מכניסים אותם לבתים. אמרו להם תבואו אחרי הקורונה. השאלה אם יש לנו כחברה איזושהי תשובה לתת להם, כי מדובר באימהות לילדים על סף - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אני יודעת שזו הבעיה, ודנו בזה בישיבות אחרות. אני חושבת שגם המועצות המקומיות וגם הממשלה כבר דיברו על הצורך בחלוקת מזון וסלי מזון. אפשר לטפל בזה אחר כך, לבדוק מה קורה עם זה. אני חייבת להגיד שזה שאנחנו כועסים תוך הדיון ומנסים להוציא תשובות ברורות, זה לא אומר שאנחנו לא מעריכים את העבודה של הרשויות והניסיון של העובדים עצמם של המשרדים לענות על הצרכים הקיימים – אם אלו עובדים סוציאליים, ואם אלו אנשים שנמצאים בפיקוח, ואם אלו אנשים שנמצאים בדרגים של המשרדים השונים. הכעס האמיתי שלנו הוא על המדיניות הכללית. הכעס שלי – אני אדבר בשם עצמי כיושבת-ראש הוועדה – הוא על המדיניות המסורבלת, שלפעמים אי אפשר לקבל תשובה ברורה כי לפעמים הבירוקרטיה הסובבת את מתן הפתרונות לא מבינה את הצורך בתזוזה מידית. לפעמים זה מרגיש שיש איזשהו יצור גדול, מסורבל, איטי, שלא מצליח לענות על הצרכים בצורה המהירה. אני חושבת שהמשאבים שמפנים לפתרון בעיות כאלה מעידים על כך שעדיין שנושאים של אלימות, ואלימות נגד נשים, עדיין לא נמצאים במעלה הסולם בנושאים האלה.

אני רואה שחלק מהמשתתפות עדיין משתתפות בדיון ויש רעש. אני מקווה מאוד שאתן מקשיבות לסיכום, כי בסופו של דבר זה מה שאנחנו נעקוב אחריו. אני מברכת על זה שהיום נפתח מקלט הקורונה לנשים נפגעות אלימות, ואני יודעת שזה היה תלוי בהוצאת מכרז והסכמים וכולי. מה שאני מבקרת עכשיו, שברגעים של חירום, אני ראיתי איך הממשלה הייתה מוכנה לקבל החלטות שלא תואמות ממש את החקיקה הקיימת במדינה בנושאים מסוימים, במיוחד בזכויות עבודה. אז כן היו יכולים לקבל גם תקש"חים שמגמישים את הפרוצדורות שקיימות כדי לאפשר מענה מהיר יותר למקרים של חיים ומוות כמו באלימות נגד נשים.

אנחנו נפנה ונדרוש מהמשטרה ומהמשרד לבט"פ לספק לנו תשובה ברורה מאוד: האם ידעו על שחרור הרוצח שרצח את אשתו מסטוואל? מה נעשה בנושא הזה? למשרד הרווחה, לדעת אם עודכנו בזמן והאם עדכנו את האישה והסבירו לה באיזו רמת סיכון היא נמצאת? האם האישה, לאחר שעודכנו, נכללה ברשימת הנשים שנמצאות בסיכון גבוהה, שהמשטרה אמרה שהיא עוקבת אחרי המצב שלהן? אני רוצה דיווח כמה נשים כאלה מוגדרות היום במדינת ישראל, ומה המשטרה והרווחה עושים כדי להגן על הנשים האלה.

אני רוצה גם כן שתדווחו בעניין העלייה בפניות גם למשרד הרווחה וגם למשרד הבט"פ על עליות משמעותיות שהוגדרו כמשמעותיות. אני שמעתי שהרווחה יודעת שבמשטרה העלייה היא 20%, מישהו אחר אמר שזה 30%. בדיון הקודם כבר הייתה עלייה במקומות מסוימים יותר. פעם אחת ולתמיד נרצה סטטיסטיקה ברורה.

בעניין השיפוי למקלטים – אנחנו מעבירים ביקורת קשה מאוד גם על האוצר וגם על הממשלה, גם על משרד הרווחה, על השיפוי הזעום של 12,000 שקל, או אפילו 15,000 שקל למקלטים על חודש וחצי. בעיני, זה לא מכסה את ההוצאות שהמקלטים היו צריכים להוציא כדי לאפשר שהייה מוגנת ומועילה בזמן הקורונה. אנחנו מבקשים להעלות את הסכום הזה ולקבוע עוד סכום.

אנחנו מבקשים להבין איפה עומד העניין של הארכה של רישיונות הנשק באופן אוטומטי. אנחנו כבר הזהרנו – אני כיושבת-ראש הוועדה לקידום מעמד האישה, וגם בתחילת הקדנציה הזו, טיפלתי בנושא הזה, הזהרתי מכל הנושא של נשיאת נשק במרחב הציבורי, ורישיונות בהקלה לנשיאת נשק. אני חושבת שהגיע הזמן שוב כדי להתריע ולבקש לדעת מה קורה בנושא הזה, ולדרוש הפסקת הארכת רישיונות הנשק באופן אוטומטי. כי בין קבלת הרישיון לבין הארכה צריך לעשות בדיקה מדוקדקת אם הבן אדם לא הפך להיות מסוכן לעצמו או לסביבה שלו.

אני פונה למשרד הרווחה ולשר ומבקשת שיקבלו החלטה ביחד – אני יודעת שהקימו את המטה לטיפול באלימות שהוחלט בתכנית של ועדת השרים ובתכנית הלאומית למאבק באלימות. היו צריכים להקים מטה משותף. אני רוצה שידונו כמה שיותר מהר ובאופן חירום בהוצאת הגבר האלים לאחר פנייה, ולאו דווקא הנשים במקרה הזה, מהבתים. אני פונה גם לשר הרווחה ולמנכ"ל המשרד ומבקשת לקיים דיון חירום ביומיים הקרובים בעניין הנגב, התפרצות הקורונה והעלייה המשמעותית מאוד במקרי האלימות, גם דיון שקושר את כל נושאי הרווחה במצב הקיים. אנחנו מזהירים ומזהירות בשפה הכי קשה – הקורונה תפסה אותנו לא ערוכים. תפסה אותנו עם תשתית לקויה גם בנושא הבריאות וגם בנושא הרווחה, ובמיוחד בנושא האלימות נגד נשים. אני מזהירה – אם לא ניקח את עצמנו בידיים ונקיים דיון חירום, כאשר המדינה מתכוננת ליציאה מסגר, וחלקים מתוכה, במיוחד האוכלוסייה הערבית והאוכלוסייה הערבית הבדואית בנגב, סובלת מעלייה מתמדת במקרי הקורונה, עוד נגיד אחר כך מי היה אחראי על המצב הזה?
פנינה תמנו (יש עתיד)
יש לי משפט חשוב לסיכום. אני רוצה לדעת, ברשותך, גברתי היושבת-ראש, מה הפתרונות שיש להם לנשים מרובות ילדים. במדינה הזאת אין רק אימהות לשלושה ילדים, יש גם אימהות לשמונה ועשרה ויותר.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
אני מוסיפה את זה לסיכום. תודה רבה לכולכם. אני נועלת את הישיבה.


הישיבה ננעלה בשעה 13:05.

קוד המקור של הנתונים