פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת
4
27/04/2020
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
37
27/04/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 3
מישיבת הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון-ממשלת חילופים)(פ/23/280)
יום שני, ג' באייר התש"ף (27 באפריל 2020), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 27/04/2020
חוק-יסוד: הממשלה (תיקון מס' 8 והוראת שעה)
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק-יסוד: הממשלה (תיקון - ממשלת חילופים)
נכחו
¶
חברי הוועדה: איתן גינזבורג – היו"ר
קארין אלהרר
משה ארבל
עוזי דיין
תמר זנדברג
עופר כסיף
אופיר כץ
מיקי לוי
פטין מולא
אוסאמה סעדי
טלי פלוסקוב
אורית פרקש הכהן
אלכס קושניר
שלמה קרעי
איציק שמולי
אילת שקד
חברי הכנסת
¶
משה אבוטובול
יעקב אשר
קרן ברק
רם בן ברק
אורנה ברביבאי
יוסף ג'בארין
יאיר גולן
ניצן הורביץ'
יועז הנדל
בועז טופורובסקי
מתן כהנא
יאיר לפיד
יוליה מלינובסקי
יעקב מרגי
אבי ניסנקורן
יבגני סובה
חמד עמאר
עודד פורר
אורלי פרומן
אנדרי קוז'ינוב
שלמה קרעי
פנינה תמנו שאטה
סמי אבו שחאדה
אלעזר שטרן
יזהר שי
עופר שלח
קטי קטרין שטרית
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חבריי הכנסת, בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. בהמשך לדיון שהתקיים אתמול הוגשה הבוקר בקשה לרביזיה ואני מבקש להצביע עליה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
רק שנייה, עוד לא פתחתי את הפה. הרביזיה היא על הפיצול של הצעת החוק. אורית פרקש הכהן היא המגישה. היא הגישה לי אותה הבוקר.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חברת הכנסת פרקש הכהן, האם תרצי לנמק את הרביזיה? לא מעוניינת. אנחנו נצביע מי בעד הרביזיה ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – אין
נגד – 8
נמנעים –1
הרביזיה לא נתקבלה
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מבקש מכם לא להפריע. מי שיפריע לי אני לא אהסס להוציא, אל תגרמו לי כי זו לא הנאה גדולה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כל אחד יוכל לדבר בתורו כשיקבל רשות לכך, אפשר להירשם בצורה מסודרת אצל מנהל הוועדה. מי שיתפרץ ולא ידבר בזמן רשות דיבור, רשות הדיבור תישלל ממנו או שהוא יצא מהאולם.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
נעבור עכשיו להצעות לסדר, נעשה זאת בצורה מסודרת וללא התפרצויות. מי שיתפרץ לא יקבל רשות דיבור. מיקי לוי, בבקשה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אתמול, אדוני, סגרנו כאן משעה 09:00 עד שעה 02:35 בדיון ארוך מאוד שנגע בחוקי יסוד. דיון ארוך אל תוך הלילה בחוקים כבדי משקל, מהותיים, שעניינם לשנות דבר אחד – להבטיח את המשך שלטונו של הנאשם, מדינת ישראל נגד בנימין נתניהו. אתם ביצרתם את מעמדו, בחוקי יסוד שיניתם מושג שנקרא "משנה לראש ממשלה" שמקנה לו את אותן הזכויות. זאת אומרת שגם אם תהיה הרשעה אי-אפשר להדיח אותו. אתם נותנים יד למהלך מטורף ואנטי-דמוקרטי. אני כבר לא מדבר על שזה שראש ממשלה לא יכול לפטר שר, שהוא צריך להיות נאמן למי שמינה אותו. אלו דברים הזויים שלא נשמע כמוהם. איני מדבר על ה-75 הימים, על האינפלציה בשרים, על בזבוז הכספים – אתם מנותקים מהעם הזה.
החמור מכל, אדוני, אות קין על מצחכם וההיסטוריה תשפוט אתכם: אתמול, ערב לפני ערב יום הזיכרון. מסביב לשולחן הזה ישבו גם חברי כנסת שהם משפחות שכולות. במקום לסגור את הדיון בשעה 17:00 ואמר לכם ראש הממשלה, כך דיווחו בתקשורת, לפחות הליכוד עדיף עליכם, הוא שם את הכול על השולחן, אתם למדתם מהר את עבודת הרמייה. אומר ראש הממשלה: מה בוער עכשיו, בואו תחתמו ונעשה זאת עוד שלושה חודשים, כך אמר ראש הממשלה. אבל הפחד אוכל אתכם, אתם צריכים גיבוי על גיבוי על גיבוי, כי אתם לא מאמינים אחד לשני. מכיוון שלא האמנתם אחד לשני, אתה, אדוני היושב-ראש, סחבת את הפורום הזה במשך 18 שעות, מנעת מחברי כנסת של משפחות שכולות ללכת לטקסים, חברי כנסת שהיו להם חברים ופקודים שנהרגו בקרב. אתה מנעת מאיתנו בגלל הפחד הזה. זה היה דיון ארוך ומתיש, אחרי שהיינו מותשים כבר הפסקנו לחשוב כי היינו עייפים מאוד.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אתה מנעת מאיתנו לקיים את המסורת ולבקר משפחות של פקודים שנפלו, לבקר משפחות שכולות, ללכת למשפחות שלנו בזמן קדוש כזה. ההיסטוריה תשפוט אותך, את אבי ניסנקורן שלחש כל הזמן על אוזנך – אתה בכלל בובה על חוט של אבי ניסנקורן – זה לא דווקא אליך, אם מישהו אחר היה יושב פה זה היה נראה אותו דבר. אתה, אבי ניסנקורן, בני גנץ וגבי אשכנזי, ששלחתי להם בדיוק את הבקשות שלנו, בשעה 18:00 בערב וב-21:00, לכם יהיה העניין הזה וההיסטוריה תשפוט אתכם, זו אות קין, רק בגלל זה שלא נתתם לנו להתייחד עם המשפחות השכולות, תתביישו.
קארין אלהרר (יש עתיד-תל"ם)
¶
אדוני היושב-ראש, אתמול היה דיון שהתארך והסתבך מהסיבה הפשוטה, אני ביקשתי בתחילת היום שתודיע לנו מה סדר הדיון, עד מתי יתקיים הדיון – אדוני סירב להגיד לנו, מסיבות שאינני מבינה. אני מבקשת, אדוני היושב-ראש, יש לכם כנראה לוח זמנים שאתם עובדים על פיו. חברי הוועדה רשאים לדעת מה קורה בכל רגע נתון. כל החברים שלי צריכים לדעת איך הם מתכננים את הלו"ז. אתם רוצים להגיע לממשלה – טוב ויפה – תודיעו לנו מראש לקראת מה הולכים.
היום ערב יום הזיכרון, המליאה נסגרת בשעה 16:00. אני רוצה להבין מה קורה עכשיו בוועדה, עד מתי מתקיימת הוועדה, עם היא תיפתח שוב לאחר סגירת המליאה. תן לנו לוח זמנים, אי-אפשר להתנהל בצורה שכזו.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. כדי להסביר את ההצעה לסדר שלי אני רוצה להזכיר למי שלא נכח אתמול קצת על הקשיים הפרוצדורליים שהיו פה, וגם על הקשיים המהותיים שיורדים לשורש הליך החקיקה. אנחנו פתחנו אתמול את הבוקר עם הצעת חוק ששוגרה אלינו בשעה 06:00 באותו בוקר לטלפונים הניידים. היה לנו זמן בחטף, להורים לילדים קטנים לא היה זמן כלל, לעבור על הצעת החוק, בטח לא הצעת חוק שמתיימרת לשנות שיטת משטר, שמטרתה לתת ג'ובים וג'ובות לכל החפץ. בין אם זה ההנדלים וההאוזרים ובין אם זה כחול לבן. הגענו למצב שבו הייעוץ המשפטי אמר לנו בבוקר שלא היה לו זמן לכתוב את חוות הדעת, לא היה זמן להדפיס. נגיד אותה בעל פה וחברי הוועדה אמורים להדפיס חומר משפטי מורכב בעל פה.
זה המשיך בזה שלכל אורך היום לא היה שום סדר יום ברור. לא ניתן זמן לענות על שאלות, לא ניתן זמן להתייעץ עם מומחים חוקתיים. הבודדים שכן התייעצו היו בתמימות דעים, בצורה מפתיעה, מהימין השמרני ועד השמאל, שאמרו ששריון של 75 חברי כנסת הוא שערורייתי ומיותר, שאמרו שיש פה בעיה אמיתית שיכולה להביא לכך שעוד נתגעגע לימי הפלונטר בגלל שלא יהיה פה ראש ממשלה. זה המשיך עם אמירה מאוד ברורה של נציגות משרד המשפטים שאמרו: חברים, אני מנסה לרוץ על הסעיפים אבל אין באמת זמן לעשות דיון מעמיק.
עכשיו, הסיבה שאני מעלה את נושא הדיון המעמיק היא לא רק בגלל שאנחנו אופוזיציה ואתם מתכוונים להקים פה ממשלה גדולה, מנופחת ובזבזנית בזמן משבר כלכלי היסטורי, אלא בגלל שגם אם אנחנו מסכימים או לא מסכימים על התוצאה – החוק חייב להיות כמה שיותר סגור והרמטי. חשוב להבין, אתם אולי תהיו בשלטון אבל תמיד יש את היום שאחרי. אנחנו לא רוצים פלונטר, אנחנו לא רוצים משברים חוקתיים. נאמר פה על ידי הרבה אנשים לגבי לפחות ארבע או חמש לקונות שיכולות להביא אותנו לאסון חוקתי שפשוט לא יהיה פה ראש ממשלה במדינה, לא משנה מי אני רוצה שיהיה – הוא פשוט לא יהיה.
אני מציע שלאור כל ההערות שנתנו, ואני חושב שגם היה פה שיתוף פעולה יפה בין חלק מחברי הוועדה, אני חושב שתסכים איתי חברתי חברת הכנסת פרקש הכהן שהצלחנו לתקן פה הרבה דברים וגם לעלות על בעיות. אבל הכול נעשה בשעות נורא מאוחרות, בניגוד לחוות דעת של הייעוץ המשפטי של הכנסת שאמר שזו לא שעה לדון בזה. המוח נהיה כמו עיסה. רוב הזמן היושב ראש אמר "תודה" למרות שלתחושתי האישית זה לא היה כאילו הוא מתכוון לתודה אלא כאילו הוא מנפנף אותנו. הוא אמר כל הזמן תודה ולא הספקנו להבין איזה מהסעיפים יתוקן.
אני רוצה להחזיר לנקודה מאוד חשובה: אתמול נאמר על ידי הייעוץ המשפטי של הכנסת. שיש מצב שבו אנחנו עלולים להיוותר ללא ראש ממשלה מכהן, כשאנחנו לא יודעים מי ראש הממשלה בישראל, ותשובתו של אדוני היושב ראש הייתה: "אנחנו נתקן את זה בהמשך".
אני חושב שיסכימו איתי חבריי מכל סיעות הבית: אם החלטתם להקים ממשלה בגלל המשבר הפוליטי שהיה פה ובגלל הקורונה אז רצוי שיהיה ראש ממשלה. בואו נפתור את זה עכשיו.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
נעבור מחדש על ההסכם, נקבל התייחסות של הייעוץ המשפטי לגבי הסעיפים שצריך לתקן, ונקבל התייחסות לגבי סד הזמנים לתיקון ומה היא הפרוצדורה המוצעת. לדוגמה: אם כל היועצים המשפטיים הציעו פה-אחד להוריד את רף השריון מ-75 ל-61 אני אבקש שנעבור על הסעיפים, לא בצורה קנטרנית, ונבין כולנו מהי הצעת החוק ולאן אנחנו הולכים איתה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני חושב שהוודאות הזו תאפשר לאורחים שיצטרפו היום, בטח הרבה שלא הספיקו להצטרף אתמול כי לא היה זמן לדבר וסיימנו בשעה נורא מאוחרת וחלקם כבר לא רצו להיות זמינים לשיחה. אני חושב שחשוב לשמוע אותם היום ביחס לתיקונים העדכניים כדי שלא נעשה עבודה - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בוקר טוב לכולם. אתמול היה לנו יום ארוך ומתיש. אנחנו לא מתלוננים על עבודה קשה, אנחנו צריכים לעבוד קשה, זה לא העניין של מספר השעות. אבל, צריכים לקחת בחשבון שכאשר דנים בהצעת חוק חסרת תקדים שהיועצים המשפטיים של הוועדה וגם היועץ המשפטי לממשלה הגדירו אותה "הצע חוק שמשנה סדרי שלטון, הצעה תקדימית שאין לה אח ורע בעולם כולו", אדוני היושב-ראש, אז מן הראוי שכאשר מדברים על הפיכת סדרי שלטון במדינה אז לפחות לקיים את זה באופן ראוי ומעמיק. עם כל הכבוד, נכון שהיה דיון ארוך בן 18 שעות, אפילו בדיוני התקציב לא היה דבר כזה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בדרך כלל עושים הפסקות. תודה רבה שנתת לי 20 דקות או חצי שעה לאכול את ארוחת האיפטר אחרי 15 שעות צום. תודה על ההתחשבות באמת. גם בדיוני תקציב שהיינו - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
עד 20:00, אבל המשכת לקיים את הדיון. אני אומר שגם בדיוני התקציב, שהיינו עובדים מסביב לשעון, אז היה דיון והיה דיון רציני, וקיבלנו חוות דעת של היועצים המשפטיים, והצלחנו לקרוא את המסמכים לפני. כשהיה מקרה חד-פעמי שניסו לסרס את הדיון הראוי אז בג"ץ פסל את חוק הדגל של - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו רוצים דיון מעמיק בהצעת חוק זו. אתה שמעת וגם אנחנו שמענו, וגם אמרתם שתשנו הרבה סעיפים מהצעת חוק זו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אל תחנכי אותי. אני שואל אותך שאלה ואת לא צריכה להתלהם. תפסיקי להתלהם ותפסיקי להפריע לאחרים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לכן, הרשו לי להמשיך. אדוני היושב-ראש, אני מבקשה שאם אנחנו רוצים לחזור ולדון בחוק, במיוחד הסוגיות המשפטיות שהעלו היועצים המשפטיים, בין עם זה כל ההסדר המשונה של דואליות ממשלת החילופים, בין אם זה כל העניין של 75 חברי כנסת, בין אם זה הורדת הסעיף של שני שרים באותו המשרד, אנחנו רוצים לדעת מה אתם מביאים לנו היום לדון בזה, תנו לנו לקרוא את זה. תנו לנו שעה, לא יותר.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
נושא נוסף: העליתי זאת גם אתמול, לא יכול להיות שאתם קובעים לנו את זהות המומחים שיובאו בפני הוועדה. אני מזכיר לכם שכשהיה חוק הסדרת ההתנחלויות - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אסף מנהל הוועדה ואלעזר היועץ המשפטי היו פה. הבאתם מומחים מארצות הברית. היה עורך דין שסמוטריץ' הביא מארצות הברית על מנת להסביר לנו איך זה מתיישב עם החוק הבינלאומי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
פנו אלינו מומחים חוקתיים, אני עד עכשיו לא שמעתי אף מומחה, אף פרופסור - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הם דיברו פה. גם דוקטור סומר וגם עורכת הדין יפעת. דיברו פה אנשים מתנועות שונות ומארגונים שונים.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
יש אקדמיה, יש שופטים בדימוס - - - אני הצגתי אתמול רשימת מומחים שאנחנו רוצים להזמין. תגידו לנו למתי. מה קשה בזה, אתה לא רוצה להזמין אותם? תגיד לפרוטוקול שאתה לא רוצה להזמין אותם.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני רוצה לומר לפרוטוקול שלמרות הניסיון להטעות את הוועדה ואת דברי הימים של הוועדה שאתמול - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
את מפריע לי לדבר. דיברו פה שבעה מומחים שהביעו את עמדתם ביחס לסוגיות השונות של החוק, ביחס לחוק בכללותו. חלק מהמומחים נשארו איתנו לאורך כל הדיון וקיבלו זכות דיבור מתי שרק ביקשו ורצו. לכן, הדברים שאמר חבר הכנסת סעדי בהקשר זה פשוט אינם נכונים. חברת הכנסת תמר זנדברג, בבקשה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. אני רוצה רגע להבהיר באיזה שלב אנחנו נמצאים ומה אנחנו עושים פה. אנחנו דנים בחוק, כרגע נמצאים בהכנתו לקריאה ראשונה. העובדה שיושבים הרבה שעות ומתישים את חברי האופוזיציה ואת המומחים מהבית, שמאבדים לאט את הריכוז, כי הם ב-Zoom עם הילדים שלהם, צריך לזכור שהציבור לא עובד ואין בתי ספר. זה לא נקרא דיון, בטח לא דיון מעמיק. לתת לאנשים לדבר וכל פעם להגיד: "כן, כן, תודה, תודה" ולעבור הלאה זה - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אם כבר פתחת את הנושא אני רוצה לומר לך שאישה במצב שלי נמצאת כרגע בחופשת לידה. יש לי תינוקת בת חודשיים.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
הקרקס הזה שמגיעים לכאן חברי כנסת ולא יודעים מה מסגרת הדיון. מאתמול בשעה 09:00 בבוקר, לפני 25 שעות, ביקשנו לדעת מה מסגרת הדיון, כמה שעות מוקדשות לכל דבר. אתם לא מעכלים איך מתנהלת הצעת חוק בכנסת. חברי הכנסת שבויים, לא יודעים מתי מסתיים הדיון, לא יודעים מתי תהיה הצבעה. בשעה 02:17 לפנות בוקר אנחנו מקבלים הודעה שהיום ב-09:30 תהיה הצבעה. על מה ההצבעה? מה שינויי הנוסח שהתקבלו? עלו כאן אלף בעיות חוקתיות: לא יהיה ראש ממשלה, שני שרים במשרד, חוק שמשריין את עצמו - - -, מומחים מהבית טרוטי עיניים בשעה 01:00 לפנות בוקר עונים פה ב-Zoom ומתריעים על בעיות חוקתיות מהותיות.
והדיון מתקדם, "כן, כן, תודה לך". על מה בדיוק ההצבעה? יש נוסח חדש? מישהו אמר אלו הערת התקבלו ואלו לא? מה השינויים? אנחנו יושבים כאן בערב יום הזיכרון, בזמן רמדאן - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
חברת הכנסת פרקש הכהן, אין לי מילים להדגיש איך מתנהלת הצעת חוק. הצעת חוק זה דבר כתוב. איפה השינויים? איפה השינויים? איפה? מה?
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
מתי נלמד אותם? זה לא תחום סביר. אני לא יודע אם את יודעת אבל הביאו לנו חוק של שינויים - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אדוני היושב-ראש, אני לא חושבת שמאז קום המדינה הייתה בבית הצעת חוק שהתקדמה והתקבלה בצורה הזאת. הצעת חוק זה דבר שמשתנה עם הזמן. לא היה חוק שנכנס כמו שהוא יצא. אנחנו לפני הקריאה הראשונה ולא ראינו ולו שינוי אחד בחוק. לא ראינו שום חומר אתה מדבר על שבעה מומחים, שבעה מומחים להצעת חוק כזו זה כלום. שניים מה ם נשארו עד סוף הדיון. מי יכול להישאר עד סוף דיון שמתחיל ב-09:00 ונמשך עד 02:00? אין דבר כזה, לא היה דבר כזה, וכל הדיון שהיה כביכול הוא כל כולו היה למראית עין.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
הדברים שאומרים פה חברי הכנסת מיקי לוי, מרגי, עידן רול – לא נאמרים לחלל הפתוח על מנת שיאמרו לפרוטוקול וזהו. הדיון אמור להיות דיון שעושה משהו, משנה סעיפים, כן, לא, בעד, נגד, מומחים, חברי כנסת. הדיון כאן הוא דיון ריק מתוכן. כלום לא קורה איתו. הוא נשאר בחלל האוויר ומתפוגג. איזה - - -
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה להמשיך את מה שנאמר קודם. אתמול לא היה דיון. הייתה ישיבה של 18 שעות. לא היה פה דיון באמת. אני אתמול ציטטתי כמה פעמים אבל מסתבר שיש אנשים שזה לא נכנס להם לראש. ציטטתי את השופט סולברג שאמר במפורש מה נדרש כדי שהיה דיון ענייני וכדי שהתוצאות של הדיון תהיינה תוצאות קבילות. חברים, כולנו יודעים שכדי שתוצאות של הצבעה, ולא רק של הצבעה, כדי שתוצאות של משחק כדורגל לצורך העניין תהיינה תוצאות קבילות המשחק צריך להיות הוגן. צריך לפעול על פי הכללים, גם אם הקבוצה שלך מפסידה אתה תקבל את זה אם הכללים כובדו. אבל אם הקבוצה שלך ניצחה והכללים לא כובדו ואתה אדם ישר אז אתה לא תקבל את זה.
אותו הדבר לגבי דיון
¶
כאשר מקבלים החלטות, קל וחומר החלטות הרות גורל שנוגעות לחוקי יסוד של המשטר בישראל, לא יכול להיות שהחלטות כאלה תתקבלנה מתוך הליך שהוא רחוק מלהיות הוגן. לא היה דיון, לא נתנו לשאול שאלות, היושב-ראש לא נתן לשאול שאלות. כל פעם שמישהו רצה לשאול שאלות אמיתיות, לא קנטרניות, שאלות אמיתיות כדי להבין. חלק מהסיבה שלא הבנו היא שלא קיבלנו חומר כתוב. אני מזכיר לכולם שמלכתחילה, כבר בבוקר, פנינו לייעוץ המשפטי וביקשנו חוות דעת כתובה. לא הייתה מראש חוות דעת כתובה. איזה מן דיון זה?
לאחר מכן קיבלנו משהו שהוא חצי מבושל ותוך כדי דיון, אי-אפשר לעיין. אפילו לא הייתה הפסקה כדי שנוכל לעיין. ידידי אוסאמה אמר את כל האמת קודם והיושב-ראש הוא שהטעה. כשחבר הכנסת יצא לארוחה שלאחר הצום, הדיון המשיך. למרות שאני אישית פניתי אליך וביקשתי שתפסיק. עברו 20 דקות עד שהפסקת ואז עשית לו טובה גדולה כשעשית הפסקה לחצי שעה. תארו לכם שזה היה קורה אם היו עושים את זה למישהו חרדי והיו מונעים ממנו להגיע כיאות לדיון בעקבות צום. היה נעשה רעש גדול ובצדק.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
חברים רבים וכן היועצים המשפטיים אמרו אמש לא אחת שאי-אפשר לנהל כך דיון ולקבל החלטות לאחר 17 שעות דיון.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
וכל פעם סוגרים מליאה ופותחים מליאה. דוחים מליאה - - - ב-17:00 סוגרים. מה זה הדבר הזה? איפה הימים של מיקי זוהר וביטן?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מבקש לא להפריע, תמר, לא קיבלת רשות דיבור. עופר, סיים את דבריך, אתה מדבר כבר המון זמן. חבר הכנסת כסיף, תתמקד במשפט אחד או שתסיים את דבריך.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
משום שכל מה שהיה אתמול היה לא תקין לכן אני רוצה לערוך את כל הדיון מהתחלה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
מיקי, אנחנו מכבדים אותך, אל תנצל את הכבוד. אתה לא האנטילגנט היחיד, אם בכלל, בבניין הזה.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אתמול היה יום ארוך וחווינו חוויות לא פשוטות. אינני בא בטענות רק לאיתן, שהתנהג בצורה כוחנית ומוגזמת, אלא גם לחלק מהנוכחים שירדו לפסים אישיים. אני חושב שזה לא במקום משני הכיוונים. ההצעה לסדר שלי היא פשוטה: אפשר לנהל דיון ענייני. הרצון של האנשים פה הוא לוודא איך החוק הזה מקבל צורה סבירה עד כמה שאפשר. אני מבקש מאדוני היושב-ראש לראות את הנוסח המתוקן לפני שאנחנו מצביעים על הקריאה הראשונה, זה לא יכול להיות - - -
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
חשוב שנראה את הנוסח הסופי וגם נדון בו. שלא יקרה מצב שנותנים לנו את הנוסח ותוך שנייה מעבירים את זה להצבעה.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
יש פה תכנונים שצריך לעשות. דבר נוסף: אני לא בטוח שבאמת קיבלנו את חוות הדעת המלאות של כלל המומחים, לכן אני רוצה לדעת למתי יהיה להזמין מומחים נוספים, תודה.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
בוקר טוב. אני מצטרך לדברי חבריי עופר ואוסאמה. אני רוצה להיות חלק מהדיון הזה, אני לא רואה שיש דיון ענייני. עבר לילה מאוד ארוך על הכנסת. אני מניח שאחרי כל הדיון שהיה דברים ישתנו, נלקחו בחשבון הערות, יש לייעוץ המשפטי מה להגיד בעניינים האלה. אני באתי על הבוקר בציפייה לקבל מסמך ברור מה השתנה, מה נשאר קבוע, על מה בדיוק הדיון.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מבקש להפסיק עם הדבר הזה מכיוון שאנחנו לא התעלמנו מהרמדאן. היינו מתואמים עם אוסאמה והוא יודע את זה והוא אמר את זה. אני מבקש להפסיק עם השקר הזה. אני אישית סיכמתי את זה עם אוסאמה.
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אני בסך הכול מנסה, אני פשוט לא מבין, אדוני חושב שאם אתה היושב-ראש של הוועדה מותר לך להתנהג בבריונות?
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אני שואל את היועץ המשפטי של הוועדה האם בתקנון כתוב שמותר ליושב-ראש הוועדה להתנהג בבריונות. האם זה חלק מהתקנון - - -
סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אני לא רוצה לקטוע, אני רק רוצה לציין שלא אמרתי את מה שיש לי בגלל תרבות הדיון הנפלאה. אני מבקש זכות דיבור בשנית.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
רבותיי, החוק הזה הוא חשוב, אני רוצה להאמין שלפחות אלו שמלינים על ההליך מבינים שהוא חשוב.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
הדיון הזה חשוב ומהותי. אני באתי לתבוע את עלבונה של הכנסת. אתמול בוזבזו שעות רבות של משאבי הכנסת, משאבי הציבור ושעות דיון איכותיות. המצאתם פה תקדימים שלא היו. המצאתם פה סעיפים בתקנון ונהגו כלפיכם באורך רוח ולא העמידו אתכם על טעותכם. אני אומר לכם.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
כאילו אף פעם לא חוקקנו חוק. יותר מקובל בכנסת כאן שהיועצים המשפטיים של הוועדות בחקיקה מתייחסים אחרי הקראת כל סעיף וסעיף וזה הנכון והטוב ביותר שקורה. ההתעקשות להביא חוות דעת כתובות, חוקקתי עשרות חוקים בכנסת - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני קורא אותך לסדר בפעם השנייה. מספיק עם זה, קארין. אני לא אהסס להוציא אותך, מספיק. אמרת את דברייך. מספיק, די.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
קארין, אני מבקש ממך להפסיק להפריע לכולם. אני מבקש להפסיק לקרוא קריאות ביניים בלי סוף.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אתמול גיליתי אורך רוח, צפיתי בדיון וראיתי כמה אי-דיוקים. אני לא נכנס כמותכם, אני לא רוצה לומר שקרים", אומר רק שראיתי כמה אי-דיוקים. בזבזו פה שעות, חזרו על אותה מנטרה והטיחו דברים והכפשות ודברים אישיים, ירדו אל מתחת לחגורה.
רבותיי, אנחנו מלינים על מעמדה של הכנסת, אנחנו בידנו מגישים את החרב למי שרוצה לערער את היסודות הדמוקרטיים.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
זה גם. אז בואו, אנא, כבדו את הדיון. היה דיון מעל ומעבר במשך שעות רבות. אפילו סגרו מליאה לצורך הדיון. אני הערכתי וכיבדתי - - -
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
כיבדו פה רצון, היו דברים מעולם, שדיונים ללא הצבעות התקיימו במקביל למליאה. פה התעקשו שלא לקיים מליאה.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
תמר, תמר, אתמול אמרת הרבה דברים שאני לא רוצה לקטלג אותם באיזו תווית ולא הפריעו לך. אז אל תפריעי לי לדבר. תני לי לומר את מה שצריך שייאמר לפרוטוקול. אני יודע לאן אתם מובילים את זה. שייכתב בפרוטוקול שנעשה כאן דיון עומק ואתם הכשלתם אותו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
את מזכירה לי את אותו אחד שהרג את אימא שלו ואבא שלו וביקש חנינה בגלל שהוא יתום.
יעקב מרגי (ש"ס)
¶
אתם גרמתם לכך שהיועץ המשפטי לא התייחס כבר משעות הבוקר לדיון בצורה מהותית. משכתם את הדיון המקדמי שעות רבות. ב-15:00 רק התחיל הדיון המהותי בגללכם. אתם חיבלתם בהליך החקיקה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
מרגי, - - - אמרו שלא ראוי להמשיך בדיון? רק על זה תענה לי.- - - שמעת? תודה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, בתור חבר כנסת ותיק, אנחנו יודעים באיזה תהליך אנחנו נמצאים. מיקי גם ניחן בקול חזק וצריך לעשות את הפילבסטר שלו כמו שצריך. וזה בסדר, היינו כבר בפיליבסטרים שבהם שמענו דברי תורה, שמענו דברים.
מה שמפריע לי, אני אומר את זה בחברות, שיש פה קצת צביעות. נכון שאנחנו לא אנשים יותר מדי משכילים, ודאי לא אני, אבל חגיגה של צביעות. ההתקפות והלחץ שהיו על היועצים המשפטיים, בחקירות שב"כ היו עושים פחות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
בואו נשים את הדברים על השולחן: אתם רוצים למנוע את החקיקה הזו. זה בסדר, זה התפקיד שלכם כאופוזיציה. זה שצולבים את היושב-ראש, אני חושב שהמנות גדושות ולא ראויות. אנחנו יודעים מה התפקיד שלכם כאופוזיציה ואנחנו יודעים מה התפקיד שלנו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
באמצע, גבירתי, יש גם עוד דבר. לפעמים לומדים את הדברים ואפשר גם לתקן תוך כדי תנועה כאשר זה בא בהיגיון. כשזה מגיע עם קריאות "מושחתים", "רשעים", "גנבים" - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
לא. לכן, The Show Must Go On, אתם תעשו את ההצגה שלכם, אנחנו נעשה את העבודה שלנו. אדוני היושב-ראש, אל תפחד ואל תיעלב. מחר מיקי לוי יחבק אותך במסדרון אותו דבר, מניסיון אני אומר לך - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
עד שהוא לא יתנצל על מחר, שהוא מנע מאיתנו להשתתף עם המשפחות השכולות אני לא אחבק אותו ולא בטיח'.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תודה, אדוני. חברי וחברותי חברי הכנסת, סדרי הדיון הם כדלקמן: כמו שאמרנו אתמול, שמענו את הדברים שנאמרו אמש לגבי הסעיפים הקודמים, חלק מהדברים לקחנו לתשומת ליבנו ונתקן, כיוזמי החוק, ונטמיע אותם בנוסח החוק שיעלה לקריאה ראשונה. אנחנו ישבנו על זה - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הפצנו את הנוסח עם התיקונים לחברי הוועדה, זה נמצא בקבוצה. אנחנו נצא להפסקה של 20 דקות ולאחר מכן אנחנו נחזור על מנת לדון בתיקונים ולעבור להצבעה.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:45 ונתחדשה בשעה 11:30.)
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מבקש לחדש את ישיבת הוועדה. כמו שאמרתי לפני שיצאנו להפסקה, לפני שעה, יותר משעה, הוצעה הצעת החוק עם התיקונים. בעקבות הדיון שקיימנו אתמול, הכנסנו תיקונים בהתייחס לדברים שנאמרו אתמול, הטמענו אותם בתוך הצעת החוק. ואני מבקש כרגע מהיועץ המשפטי להקריא את התיקונים בהתייחס לתיקונים. הדיון הוא על התיקונים בלבד. ולאחר מכן אנחנו נפתח את הדיון להתייחסויות. מי שרוצה להתייחס שיירשם אצל מנהל הוועדה.
בבקשה, גור.
גור בליי
¶
כמו שציין היושב-הראש, המציעים הסכימו לערוך תיקונים בהתאם להערות שגם אנחנו העלינו וגם אחרים בוועדה. זה, כמובן, לא מכסה את כל הנושאים ואת כל הערות שהעלינו. אני אקריא ואסביר מה כן נעשה, אני גם אתייחס למה שלא נעשה.
באשר למה שכן נעשה, אז קודם כול, בעמוד השני של הנוסח שלפניכם, סעיף 13א(ד), אנחנו התייחסנו לעובדה שהייתה אי בהירות לגבי הכוח השווה, הפריטטי, איפה הוא חל. אז בסעיף עכשיו נאמר: "מספר השרים המזוהים כבעלי זיקה לראש הממשלה יהיה זהה למספר השרים המזוהים כבעלי זיקה לראש הממשלה החלופי."
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חילקו פה גם באדום. אבל יש כאלה שהדפיסו גם בבית. אני מבקש לא להפריע. יחלקו לכם.
בבקשה, גור, תמשיך.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מה להבין? לא התחלנו. אתם כבר רוצים להבין משהו שלא התחלנו? תודה. נא להירגע. נא לא להפריע. תודה רבה.
גור, בבקשה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אל תשתלטי על הדיון הזה. את הפרוצדורה אני קובע בדיון הזה. אני מבקש לא להפריע לי.
בבקשה, גור.
גור בליי
¶
עכשיו, מה שיש לפניכם, אני שוב אומר, בגלל שהוועדה אישרה פיצול בכפוף למליאה, אז בעצם יש את ההפרדה. יש שני דפים בעקוב אחר שינויים. באחד, אלה החוקים הרגילים, מה שאני מראה לכם ביד השמאלית שלי. אלה התיקונים לחוק הממשלה וחוק מימון מפלגות. והערימה היותר גדולה אלה התיקונים לחוקי היסוד, כשיש בעקוב אחר שינויים את התיקונים שנעשו על ידי המציעים.
גור בליי
¶
לכן יש הפרדה. עכשיו, בתיקונים לחוק הממשלה ולחוק מימון מפלגות לא נעשו שינויים. בחוקי היסוד נעשו שינויים ואני מסביר אותם. יש לנו את סעיף 13א(ד): "מספר השרים המזוהים - - -
גור בליי
¶
בעמוד השני.
"מספר השרים המזוהים כבעלי זיקה לראש הממשלה יהיה זהה למספר השרים המזוהים כבעלי זיקה לראש הממשלה החלופי;" –זה היה קיים – "ואולם, לא הייתה זהות במספר השרים כאמור, תקבע הממשלה מנגנון הצבעה שלפיו כוח ההצבעה של כלל השרים בעלי הזיקה לראש הממשלה" –ופה בא התיקון – "בממשלה ובוועדותיה יהיה זהה לכוח ההצבעה של כלל השרים בעלי הזיקה לראש הממשלה החלופי."
גור בליי
¶
אנחנו הערנו אתמול שיש אי בהירות לגבי איפה השוויון בכוח ההצבעה, וחודד בנוסח, המציעים חידדו שהשוויון הוא גם במליאת הממשלה וגם בוועדות הממשלה. זה אומר בקבינט, בוועדת השרים לחקיקה, בכל ועדות השרים שפעילות בממשלה.
גור בליי
¶
עכשיו, הכוונה היא שצריך להיות שוויון בכוח הצבעה בכל ועדות השרים ובממשלה. לגבי העניין של היעדר שובר שוויון, כמו שהערנו אתמול, זו בעיה שנותרה בעינה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני קורא אותך לסדר פעם שנייה. אני מבקש, היועץ המשפטי יקריא ויסביר בלי שאף אחד יפריע. מי שיפריע, יצא החוצה ולא יקבל זכות דיבור.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מבקש שאחרי שהוא יסיים את דבריו, כל אחד יקבל את ההזדמנות. תרשמו את השאלות. תשאלו את השאלות. הוא ישיב ונמשיך הלאה.
בבקשה, גור.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תודה. תודה, מיקי. אני מבקש ממך, אני מבקש ממך, הרגע אמרתי איך זה יתנהל. ואני מבקש שתאפשר לי לנהל את הדיון.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
שמעתי, אלעזר. תודה רבה על העזרה. אני קבעתי איך זה יתנהל, ואני מבקש לכבד את החלטה שלי.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
שבועיים אתה בכנסת, תראה לאילו מקומות הובלת אותה, לאילו תהומות נורמטיביות הובלת אותה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
מה היא עשתה בכלל? מה היא עשתה? אתם תוקפים אותה.
(חברת הכנסת תמר זנדברג הוצאה מהאולם)
גור בליי
¶
יש כאן שורה של תיקונים שאני אתחיל להסביר אותם. הסעיף שעליו דיברנו אתמול, הוא הסעיף שיש בו לקונות שונות. זה הסעיף שעוסק במצב שבו יש חילופים בין ראש הממשלה לראש הממשלה החלופי לא במועד שתוכנן מראש, בגלל התפטרות, בגלל פטירה, בגלל מצבים בריאותיים. נעשו פה כל מיני שינויים. חלק מהלקונות שהצבענו עליהן נפתרו, אבל לא כולן.
גור בליי
¶
זה בעמוד 4. "חדל ראש הממשלה בממשלת חילופים לכהן בתפקידו" – פה פשוט הייתה הבהרה בנוסח – " בתקופה שעד מועד החילופים". זאת אומרת- - -
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אתה לא מאפשר לו להוציא מילה מהפה. הוא יודע לדבר - - - כשישבו פה ראשי ועדות אחרים.
גור בליי
¶
בעמוד 4, סעיף 43א(א): "חדל ראש הממשלה בממשלת חילופים לכהן בתפקידו" – ופה נוספה הבהרה – "בתקופה שעד מועד החילופים, יראו את הממשלה כאילו התפטרה, ויחולו לעניין כהונת הממשלה וראש הממשלה הוראות הרציפות בסעיף 30(ב); ואולם בכל אחד מהמקרים הבאים, לא יראו את הממשלה כאילו התפטרה ויחולו הוראות סעיף זה". פה פשוט הייתה הבהרה שההסדר הזה שאומר שיראו את הממשלה כאילו התפטרה ומחילים את סעיף 30(ב) היא חלה על ראש הממשלה הראשון.
גור בליי
¶
אנחנו ביקשנו להבהיר, כי הייתה הרבה אי-בהירות בסעיף הזה. הרבה אי-בהירות וחסרים, ולכן ביקשנו שיבהירו. הדבר הזה הובהר, שזה חל על ראש הממשלה הראשון. אם הוא חדל, מהסיבות שמנויות פה ב-5,4,3,2,1 שהוסיפו להם את המילים, לצד "מבחירתו", כתוב: "ראש הממשלה התפטר מהממשלה לפי סעיף 19, מבחירתו ומיוזמתו בלבד".
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
האם שבעת חברי הכנסת שחתומים מודעים לשינוי הזה? האם הם יודעים? הם חתומים.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
רגע, אתה לא נתת לנו – יש פה דף. אני קורא פה סעיף 30(ב). אני רוצה לדעת מה זה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
יש פה 17 חברי ועדה. לא כל אחד ינהל דו-שיח אישי עם היועץ המשפטי. ולכן הוא קורא.
גור בליי
¶
פסקה (5) כמו פסקה (2) פה נוסף: "ראש הממשלה התפטר מהכנסת לפי סעיף 21(א), מבחירתו ומיוזמתו בלבד." וכך גם בפסקה (2): "ראש הממשלה התפטר מהממשלה לפי סעיף 19, מבחירתו ומיוזמתו בלבד". זה תיקון נוסף שבא להבהיר. לשיטת המציעים, אני מבין שהדבר הזה הוא וולונטרי. זה התיקון השני.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
איתן, יש דיון של התייחסות ויש שאלות הבהרה. אם תיתן לנו זמן לשאלות הבהרה מעבר להתייחסות, זה בסדר.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
כשאני שואל את היועץ: מה זה 30(ב)? אתה לא יכול להגיד שאתה שלא תיתן לו - - -
גור בליי
¶
עכשיו, יש פה שורה של שינויים נוספים, שאני אקריא אותם מייד, שבאו לענות על חלק מהלקונות שהצבענו עליהן.
גור בליי
¶
חלק מהלקונות שהצבענו עליהן. בעצם, השינויים שאני מייד אקריא באים לענות על מצב גם שאמרנו שבסיטואציה שבה ראש הממשלה החלופי או ראש הממשלה מפסיקים לכהן ויש פרק זמן עד שמחליפים אותם. אז פה מוצע שכל הדברים האלה, לגבי חילופי ראש הממשלה החלופי, ייעשו עד שבוע לפני סיום תקופת כהונה של ראש הממשלה הקודם. בשביל למנוע את פער הזמנים שדיברנו עליו, שבו אין ראש ממשלה חלופי, מחייבים לעשות את ההליכים האלה של בחירה בידי הסיעה ואחרי זה קבלת אמון הכנסת לפני המועד של החילופים, בשביל שלא ייווצר איזה פער זמנים. זה סוג אחד של תיקונים.
והסוג השני של התיקונים קובע מנגנונים למצב שבו הסיעה או המליאה לא נותנות אמון במישהו. אז אתמול אמרנו שיש פה לקונה, כי אם הן לא נותנות אמון, מגיעים למצב שבו אין בעצם ראש ממשלה. אז התיקונים האלה שהמציעים הסכימו להם אמורים לסתום את הפרצות האלה גם במישור הזמן, גם במישור שהדברים האלה ייעשו לפני מועד החילופים של ראש הממשלה בראש הממשלה חלופי וגם במישור של הלכת למסלול הזה שהסיעה והמליאה בוחרות מחליף, אז, אם זה לא קורה מאיזושהי סיבה – מה מנגנון ההכרעה.
אני אקריא את הסעיפים האלה.
גור בליי
¶
אני ממשיך, אחרי שהקראתי את 43א(א), אני ממשיך את התיקונים האלה. הם נעשו ככה, בסעיף (ב): "חדל ראש הממשלה בממשלת חילופים לכהן בתפקידו מאחת הסיבות המנויות בסעיף קטן (א) סיפה בתקופה שעד מועד החילופים יחולו הוראות אלה: "
גור בליי
¶
אני עכשיו בעמוד 5. הינה, אני קורא לאט: "(1) ראש הממשלה החלופי יכהן במקומו כראש הממשלה, לפרק הזמן שראש הממשלה החלופי אמור היה לכהן כראש ממשלה ממועד החילופים ועד תום תקופת כהונתה של הכנסת לפי סעיף 8א לחוק יסוד: הכנסת".
גור בליי
¶
זה אומר שראש הממשלה השני, מה שקראנו לו החלופי, יכהן את אותה תקופה שהוא היה אמור, שנה וחצי. ואז מגיעים לפסקה (2) שאומרת: הוא סיים את השנה וחצי, יש אופציה או לראש הממשלה הראשון או למישהו מהסיעה שלו שמחליף אותו ליתרה של הזמן להיכנס. וזו פיסקה (2):
"הסתיימה תקופת כהונתו של ראש הממשלה החלופי כראש הממשלה לפי פסקה (1), יחולו הוראות אלה: (א) חדל ראש הממשלה לכהן בתפקידו לפי סעיף קטן (א)(4) ומצבו הבריאותי מאפשר את חזרתו לתפקיד – ישוב לכהן בתפקיד ראש הממשלה."
אז ראש הממשלה הראשון חוזר, אם מצבו הבריאותי השתפר.
"(ב) חדל ראש הממשלה לכהן בתפקידו לפי סעיף קטן (א)(1), (2), (3) או (5), או שחדל לכהן בתפקידו לפי סעיף קטן (א)(4) ומצבו הבריאותי לא מאפשר את חזרתו לתפקיד – רשאית סיעתו לבחור חבר הכנסת מאותה הסיעה, וחבר הכנסת האמור יבקש מהכנסת הבעת אמון לכהן במקומו של ראש הממשלה שכהונתו חדלה כאמור" – ופה התוספת, כמו שאמרתי, למנוע את פער הזמנים – "והכל עד שבוע לפני סיום תקופת כהונתו של ראש הממשלה החלופי כראש הממשלה;"
ואז יש לנו את סעיף קטן (ג).
גור בליי
¶
הרעיון בדבר הזה הוא שאם ראש הממשלה הראשון הפסיק אחרי חצי שנה, נכנס השני לשנה וחצי ונשאר עוד שנה להשלים בדיוק את תקופת ההשלמה של התקופה הראשונה.
גור בליי
¶
תכף נגיע לזה.
"(ג) משהביעה הכנסת אמון בחבר הכנסת האמור, או סמוך ככל האפשר לאחר מכן, יצהיר בפני הכנסת הצהרת אמונים כאמור בסעיף 14 ויחל לכהן כראש הממשלה." זה לא השתנה.
עכשיו, לשאלה שגם אנחנו שאלנו וגם חבר הכנסת עידן רול הציג:
"(ד) לא בחרה הסיעה חבר הכנסת מאותה הסיעה במקומו של ראש הממשלה שחדל לכהן כאמור בפסקת משנה (ב) עד שבוע לפני סיום תקופת כהונתו של ראש הממשלה, או שבחרה הסיעה חבר הכנסת כאמור אך הכנסת לא הביעה בו אמון עד למועד האמור – יראו את הממשלה כאילו התפטרה, ויחולו הוראות סעיף 30."
זאת אומרת, בסיטואציה הזאת, בעצם יפתח נשיא המדינה בהליכים להקמת הממשלה. הולכים לנשיא. הממשלה מתפטרת במצב הזה. אם היה כשל בהליך - - -
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מבקש לא לשאול. כל זה זה וואחד משקל של חומרים. אתה לא יכול לעשות דיון מהסוג הזה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
תסתכל כמה שינויים יש. אם אתה רוצה לתת לסיים את הקראה ושאנחנו נתייחס, זה כבד מאוד.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
די, קרעי, נו, בחייך. אתה חוכמולוג גדול.
אני שואל אותך, עם כל התיקונים האלה, אפשר בסוף ההקראה לעכל את כל השינויים?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מיקי, תודה. מיקי, אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה. די, אני מבקש ממך להפסיק עם זה. אני קורא אותך לסדר פעם שנייה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני שואל אם מישהו כאן יכול, מישהו מהנוכחים כאן מסוגל, ויש כאן עורכי דין - - -
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני קורא אותך לסדר פעם שנייה. תפסיק לצרוח ותפסיק לנהל את הדיון. אני קורא אותך לסדר פעם שנייה. מיקי, אתה מוזהר פעמיים כבר. די.
גור בליי
¶
סעיף קטן (ג), יש עוד השלמה של חסרים שדיברנו עליהם. התיקון הוא: "חדל ראש הממשלה בממשלת חילופים לכהן בתפקידו מכל סיבה שהיא , בתקופה שלאחר מועד החילופים, יכהן ראש הממשלה החלופי בתפקיד במקומו."
זה הסעיף שדיברנו עליו שהוא בחוסר סימטריה. זה אומר שאם ראש הממשלה השני מפסיק לכהן מכל סיבה שהיא בחצי השני, ראש הממשלה הראשון חוזר למלא את התפקיד.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
ראש הממשלה הראשון, ראש הממשלה השני, תעשו הפסקה, תנו לנו לשאול, למען השם. כמה ראשי ממשלה? שני ראשים. שני עגלים.
גור בליי
¶
עכשיו, השינוי שנעשה פה הוא לאור העובדה שאנחנו הצפנו את זה, שהמנגנון הזה קיים רק אם מתקיימות הנסיבות של (א) סיפה. ואין פה בעצם חילופים במצב שאין התקיימות של הנסיבות של (א) סיפה. זאת אומרת, מצב שבו ההתפטרות היא לא מבחירה או הנבצרות היא לא בנסיבות בריאותיות. ועכשיו זה מכל סיבה שהיא, כיסוי של כל המקרים.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אנחנו פשוט לא מבינים מה הוא אומר. אני רוצה שיירשם בפרוטוקול שאנחנו לא מבינים מה שהוא אומר, כי יש כאן הרבה חומר.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש כאן יועצים משפטיים או יש כאן עורכי דין שגם לא מבינים. איתן, תעשה הפסקה, תיתן לנו לשאול.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מיקי, אני מכבד אותך כל כך שאני לא מוציא אותך. אז אני מבקש ממך, אל תנצל את זה, בבקשה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני אתן לכולם התייחסות. אתם מפריעים לי. וכל מי שעכשיו מדבר, אני מודיע לכם, אני לא אתן לכם זכות דיבור.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
דרך הניהול שלך - - -
על מה לא תיתן לנו זכות דיבור? מה, תגיד לי, אתה כאן מה? מי אתה בכלל? מי אתה בכלל שלא תיתן לנו?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
איתן, תחסוך לך את ההתייעצויות. אתה לא יכול למנוע זכות דיבור. תקרא את התקנון. ברוך הבא לכנסת ישראל.
גור בליי
¶
אז כמו שאמרתי ב-(ג), ההשלמה שנעשתה היא שההסדר שמאפשר החלפה חל רק, היה כתוב שהוא חל רק באחת הסיבות המנויות בסעיף קטן (א) סיפה. זה היה הסדר לא שלם. ובעקבות הערה הזאת שלנו, עכשיו זה מכסה את כל המקרים.
גור בליי
¶
עכשיו סעיף קטן (ד)(1), זה לגבי סיטואציות שבהן ראש הממשלה החלופי בחצי הראשון קורה לו משהו, אז גם פה יש סתימה של חלק מהלקונה, כי קודם זה היה רק על הסיבות המנויות בסעיף קטן (א) סיפה, עכשיו זה בכל המצבים.
כתוב ב-(ד)(1): "חדל ראש הממשלה החלופי בממשלת חילופים לכהן בתפקידו, בתקופה שעד מועד החילופים." זאת אומרת, לראש הממשלה השני אם קורה לו משהו בתקופה הראשונה, בשנה וחצי הקרובות, "רשאית סיעתו לבחור חבר הכנסת מאותה הסיעה, וחבר הכנסת האמור יבקש מהכנסת הבעת אמון לכהן במקומו של ראש הממשלה החלופי שכהונתו חדלה כאמור; משהביעה הכנסת אמון בחבר הכנסת האמור, או סמוך ככל האפשר לאחר מכן, יצהיר בפני הכנסת הצהרת אמונים כאמור בסעיף 13א(ו), ויראו בו כראש הממשלה החלופי, לכל דבר ועניין."
גור בליי
¶
ופה יש את המנגנון הדומה למנגנון שדיברנו עליו קודם, שבו אמרנו מה קורה אם הסיעה לא בוחרת, או אם הסיעה לא בוחרת – במקרה הזה, לראש הממשלה השני, בחודשים הקרובים קורה משהו, לראש הממשלה החלופי, אם קורה לו משהו, הסיעה אז המליאה צריכה לבחור לו מחליף. אבל מה קורה אם זה לא קורה, אם זה לא מצליח?
גור בליי
¶
ואז, בזמן הזה, ההסדר אומר כך: "(2) בחרה סיעתו של ראש הממשלה החלופי בחבר הכנסת מאותה הסיעה לכהן במקום ראש הממשלה החלופי כאמור בפסקה (1), אך הכנסת לא הביעה בו אמון עד שבוע לפני סיום תקופת כהונתו של ראש הממשלה", ופה ההסדר מתחלק לכמה מצבים:
"(א) אם 12 חברי הכנסת מהסיעות שהשרים שלהן היו בעלי זיקה לראש הממשלה החלופי במועד השבעת הממשלה לא הביעו בו אמון – ימשיך ראש הממשלה בכהונתו אף לאחר מועד החילופים; "
גור בליי
¶
"(ב) אם 12 חברי הכנסת מהסיעות שהשרים שלהן היו בעלי זיקה לראש הממשלה במועד השבעת הממשלה לא הביעו בו אמון – יראו את הממשלה כאילו התפטרה ויחולו הוראות סעיף 30."
גור בליי
¶
הסעיף הזה חל במצב שבו ראש הממשלה החלופי בתקופה הראשונה, כלומר, בקונטקסט הנוכחי, זה חבר הכנסת בנימין גנץ, אם, חס וחלילה, קורה משהו או מתפטר בתקופה הראשונה שראש הממשלה הוא עדיין מכהן כראש ממשלה, אז במצב כזה הסיעה של - - -
גור בליי
¶
כן, במקרה הזה, סיעתו יכולה לבחור לו מחליף. ואז הוא צריך לקבל את אמון הכנסת. עכשיו, אין פה הסדרה עדיין, לקונה יש, אם הסיעה לא בוחרת בכלל מחליף. זו עדיין הלקונה שנותרה. אבל אם הסיעה בוחרת לו מחליף והוא לא מקבל את אמון הכנסת אותו מחליף, אז פה יש התפצלות.
גור בליי
¶
עכשיו, לגבי המספרים, המציעים יסבירו את הדבר הזה בדיוק. אני מסביר מה כתוב פה. את ההיגיון שלו עד הסוף אני פחות מבין.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני שואל אותך, גור, האם לא ראוי לעצור כרגע? זה דיון על מה? זה המון חומר. אתה חייב להתערב.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
שנייה, רגע. סליחה, רגע. לא, סליחה. מיקי, מספיק. אני קורא אותך – אני לא רוצה. די.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אין לי אזהרות כלפיך. אין לי אזהרות. אתה רוצה שאני אשתמש באזהרה האחרונה שלי? די.
גור בליי
¶
ההפרדה פה בין שתי הפסקאות בעצם בודקת האם חברי הכנסת שלא הביעו אמון באותו מועמד מחליף מאותה רשימה הם מסיעתו או מסיעות עם זיקה לאותו ראש ממשלה חלופי או מסיעות עם זיקה לראש הממשלה המכהן. הרעיון הוא לבדוק בעצם – כל אחד יש תוצאה שונה. אם מי שבעצם לא נתן בו אמון, מי שהפיל את המחליף הזה, זה מסיעתו של אותו ראש ממשלה החלופי, שוב, בהקשר הנוכחי זה אומר אם מי שלא נתן בו אמון הם חברי סיעתו, במקרה הזה, אם מחילים את זה בסיטואציה הנוכחית של חבר הכנסת בני גנץ - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
יופי. מה זה חבר הכנסת לא שווה? כל הממשלה קמה – הינה, פנינה יושבת כאן בזכות זה.
למה הזיקה קובעת?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מבקש כרגע, עודד, אנחנו בהקראה. אתם רשומים לדיבור, כולכם. כל מי שמפריע – רשום לדיבור. אני מבקש את ההבהרות אחר כך.
פנינה תמנו-שטה (כחול לבן)
¶
את יודעת למה? כי את יושבת פה ואת יודעת שתהיה ממשלה על אפכם ועל חמתכם. לא תגררו את מדינת ישראל לבחירות.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
סליחה, פנינה, אני קורא אותך פעם שלישית. נא להוציא את פנינה החוצה. פנינה, צאי החוצה. פנינה, צאי החוצה.
פנינה תמנו-שטה (כחול לבן)
¶
עלה לך - - -ההתנשאות שלך. שבע שנים לא חשבת שעלה לי. חוצפה שלכם. אתם המצאתם, אתם בניתם. אתם עשיתם. כל מה שרציתם זה לגרור את מדינת ישראל לבחירות.
פנינה תמנו-שטה (כחול לבן)
¶
כן, עלה לך. תקראי טוב טוב את הכתבה שסימה כתבה. - - - ההתנשאות שלכם. דיברתם על צביעות פה. הצביעות שלך ושל שטרן שיושב ומעלה פוסטים. תתביישו לכם. תתביישי לך, קארין.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אלעזר שטרן, אני קורא אותך לסדר פעם שנייה. אתה הבא בתור. אני מודיע לך שאתה הבא בתור.
פנינה, צאי החוצה. תצאי החוצה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא, את תחזרי אחר כך. את לא בזכות דיבור. עכשיו, היועץ המשפטי מדבר. תצאי החוצה, בבקשה.
פנינה תמנו-שטה (כחול לבן)
¶
מה שאצלך זה ג'ובים, אצלי זה שליחות ציבורית. היה לכם טוב, נכון? - - -יאללה, ההתנשאות שלכם.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מבקש להוציא את פנינה תמנו-שטה החוצה. תוציאו אותה החוצה. סדרנים, אני מבקש להוציא אותה החוצה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
פנינה תמנו-שטה, החוצה. נא לסגור את הדלת. תסגרו את הדלת, בבקשה.
(חברת הכנסת פנינה תמנו-שטה הוצאה מהאולם)
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני קורא אותך לסדר פעם שלישית, עופר כסיף. אני קורא אותך לסדר פעם שלישית, מיקי לוי, נא לצאת החוצה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אתה יודע מה? אני באמת הולך לדבר עם אימא שלי. יותר חשוב.
(חבר הכנסת מיקי לוי הוצא מהאולם)
גור בליי
¶
כמו שהתחלתי להסביר, יש פה בעצם בסעיף שני מצבים. מצב אחד זה מצב שבו 12 חברי כנסת מהסיעה של אותו ראש ממשלה חלופי לא הביעו בו אמון, ואז ראש הממשלה הראשון ממשיך בכהונתו גם לאחר מועד החילופים.
גור בליי
¶
במצב השני, זה אם 12 חברי הכנסת שלא מביעים אמון, הם בעלי זיקה לראש הממשלה הראשון, אז במצב זה יראו את הממשלה כאילו התפטרה ויחולו הוראות סעיף 30. זאת אומרת, אם יש 12 גם מאלה וגם מאלה, גם הולכים למצב של פסקה (א). זאת אומרת, שבעצם הרעיון, עד כמה שאני מבין אותו – ההסדר הזה הוא הסדר מוזר. הוא הסדר מוזר ולא רגיל. עד כמה שאני מבין אותו, הוא בא ואומר שאם מי שלא מביע אמון- - -
גור בליי
¶
אני מבין. אני מבין איך הוא פועל. אני מבין גם פחות או יותר את ההיגיון שלו, אבל עדיין זה הסדר מאוד מאוד חריג. הגיון, עד כמה שאני מבין, של ההסדר הזה בא ואומר: מי הפיל אותו, מי לא אפשר לבחור מחליף.
גור בליי
¶
בעמוד 7, 43א(ד)(2)(א)(ב) ו-(ג).
זה בא ואומר מי בעצם הפיל אותו, מי לא אפשר לבחור מחליף לראש הממשלה החלופי. אם מי שאשם בזה היא אותה סיעה של ראש הממשלה החלופי, אז ראש הממשלה הראשון פשוט ממשיך בכהונה, זה כאילו בעיה שלהם. אם מי שהפיל אותו אלה חברי הכנסת של ראש הממשלה הראשון, זאת אומרת, הוא כאילו חיבל ביכולת של בחירת מחליף לראש הממשלה החלופי, יראו את הממשלה כאילו התפטרה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אפשר לקרוא להם ביבי וגנץ במקום חלופי וזה? זה ממש מקשה על הדיון, חייבים להבדיל פה על מי מדובר.
גור בליי
¶
שר בלי תיק שיהיה אחראי לתחומים מסוימים בתחומי פעילות המשרד שיועברו לו לפי סעיף 31(א), זה לא 31(ב).
גור בליי
¶
במענה לשאלה, בכל משרד אפשר למנות שר בלי תיק לפי זה. תכף אני אתייחס, יש כמה נקודות שצריך להשלים.
גור בליי
¶
דבר נוסף, המציעים הסכימו, לאור ההערה של עורך דין זנדברג ממשרד המשפטים, להוריד את סעיף 43ז מחוק היסוד במובן הזה שכשראש הממשלה צריך להתקין תקנות שעת חירום, הוא לא צריך לקבל גם את אישור ראש הממשלה החלופי. במצב רגיל הממשלה מתקינה תקנות שעת חירום. אם זה מגיע למצב שראש הממשלה לבד מתקין במצבים מאוד מאוד בעייתיים, חירומיים, היום הוא לא צריך עוד גורם. ומשרד המשפטים אמר שזה עלול להקשות באותם מצבים קיצוניים, דרישה נוספת בהקשר הזה, והמציעים הסכימו להוריד את זה.
התיקון האחרון הוא תיקון במענה למה שאנחנו התייחסנו, לעניין ההתפזרות. זה בעמוד 10, בתיקון חוק יסוד: הכנסת.
גור בליי
¶
זה רק תיקון נוסחי. ב-43ח זה רק תיקון נוסחי שמבהיר שכשיש חוק התפזרות ובודקים שיש 12 חברי כנסת – איזה חברי כנסת גורמים לזה שתפקיד ראש ממשלת המעבר יעבור מהראשון לשני, מסתכלים רק אם הם היו 12 חברי כנסת שנמנו עם הסיעות שבזיקה לראש הממשלה הראשון. במקרה שלנו - - -
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
ואני חושב שאני כמו משפטן הסביר. אבל אני לא מבין. אני מבקש שגור יסביר. מה הבעיה שלך, תגיד לי?
גור בליי
¶
התיקן הזה הוא תיקון נוסחי. כל מה שהוא בא להבהיר זה את אותו הסדר שהצגנו אתמול, שמדבר על זה שבמצב שבו עובר חוק התפזרות הכנסת ו-12 לפחות מהתומכים בו בעצם נמנים עם הסיעות עם זיקה לראש הממשלה הראשון.
גור בליי
¶
המכהן בתקופה הראשונה, ראש הממשלה הראשון, אז בתקופת המעבר, ראש הממשלה השני, ראש הממשלה החלופי, יהיה ראש ממשלה במקומו.
גור בליי
¶
בעמוד 10. באמצע עמוד 10. זה התיקון, התוספת של סעיף 8א לחוק יסוד: הכנסת, שמדבר על קיצור תקופת כהונתה של הכנסת לשלוש שנים. אנחנו הערנו שלא ברור מפה מתי מועד הבחירות, כי לםי חוק יסוד: הכנסת, מועד הבחירות הוא ביום ג' הראשון בחשוון באותה שנה של תום כהונתה של הכנסת. ואז בעצם זה לא יוצא שלוש שנים, אלא דה פקטו זה יוצא ארכה של שלוש וחצי שנים.
אז מה שנקבע פה הוא תוספת, המציעים הוסיפו: " (1) על אף האמור בסעיף 8, תקופת כהונתה של הכנסת העשרים ושלוש תהיה שלוש שנים מיום כינון הממשלה השלושים וחמש; הבחירות לכנסת העשרים וארבע יהיו ביום ג' הראשון שלאחר תום שלוש השנים האמורות (בסעיף זה – מועד הבחירות)." ובדיוק כמו ההסדר הקיים: "(2) הכנסת רשאית, בהחלטה שתתקבל ברוב חבריה, לקבוע, לא יאוחר מ-100 ימים לפני מועד הבחירות, כי בשל סמיכות מועד הבחירות ליום חג, מועד או זיכרון, יידחו הבחירות למועד שתקבע ושאינו מאוחר מ-14 ימים ממועד הבחירות."
גור בליי
¶
ההסדר הזה זה הסדר מקביל. הוא פשוט נועד לאפשר שתהיה באמת שלוש שנים ולא שלוש וחצי שנים של תקופת כהונה, שזה מה שהמציעים רצו לעשות.
גור בליי
¶
רק לסיום, יש פה דברים שלא ניתן להם מענה עדיין. זה גם לנושא של זהות ראש הממשלה בממשלת מעבר. אם ראש הממשלה הראשון, ראש הממשלה דהיום, חדל לכהן לא מבחירתו ומיוזמתו, דיברנו על זה, הדבר הזה לא ברור מי יהיה ראש ממשלת המעבר בסיטואציה הזאת. אין הסדר בכלל לעניין מצב של ראש הממשלה החלופי בתקופה השנייה, זאת אומרת, בסיטואציה הנוכחית, זה יהיה ראש הממשלה בנימין נתניהו. בתקופה השנייה כשהוא ראש הממשלה החלופי, בעובדות כיום, אם הוא חדל לכהן מאיזושהי סיבה, אין מנגנון שמאפשר להחליף אותו מתוך סיעתו. אין כזה מנגנון, זה חסר. והדבר השלישי, אם הסיעה בתקופה הראשונה, הסיעה של ראש הממשלה החלופי בתקופה הראשונה, שוב, בסיטואציה הנוכחית, מדובר בחבר הכנסת בנימין גנץ, אם הסיעה שלו בוחרת לו מחליף, גם אין לזה הסדרה.
אנחנו עדיין סבורים שהנושא של שר נוסף במשרד הוא הסדר בעייתי שצריך לתת לו מענה. אני מקווה שיינתן לו מענה לקראת קריאה שנייה ושלישית. העובדה שהוא נהיה שר בלי תיק לא פותר את הדבר הזה. עדיין יש קושי עם הדבר הזה, קושי פרקטי, זה לא קושי חוקתי.
גור בליי
¶
צריך היררכיה. צריך להסדיר את הדבר הזה. הוא מאוד לא ברור.
ויש נושאים נוספים שצריך לתת עליהם את הדעת. נושאים נוסחיים שניתן עליהם את הדעת. ונותרו גם עדיין שאלות פתוחות לגבי הנושא של השריון, הנושא של קיצור כהונת הכנסת, אם אפשר להאריך אותה. והנושא של הרוב הדרוש לחוק פיזור בכנסת הזאת. דברים שיצטרכו להיות מובהרים לקראת קריאה שנייה ושלישית.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תודה רבה ליועץ המשפטי.
אבי ניסנקורן, רצית לתת הסבר כללי על התיקונים כמציע החוק?
אבי ניסנקורן (כחול לבן)
¶
הרציונל בתיקונים הוא חלק מההערות שנאמרו גם על ידי ייעוץ המשפטי לכנסת וגם חלק מהבקשות של היועץ המשפטי לממשלה וגם חלק מהדברים שנאמרו פה.
אבי ניסנקורן (כחול לבן)
¶
תיקון אחד שנובע מהסיבה שרצינו להראות תרשים זרימה שתמיד יש ראש ממשלה, שאין באמת אירוע חוקתי שאין ראש ממשלה. הייתה הערה לגבי תקנות שעת חירום שבמקרה קיצוני, של היועץ המשפטי לממשלה, שקיבלנו את ההערה הזאת. ואלה בעצם עיקר התיקונים. לייצר בהירות בחוק, שלא יהיו מצבים לגבי כהונת ראש הממשלה שלא מכוסים בחוק והערות נוספות. אלה בעצם תיקונים.
גור בליי
¶
בהקשר של התיקון שנוסף עכשיו הוא לא הוראת שעה. הוא הוראת שעה רק לעניין חוק התפזרות. אבל עכשיו, בהסדר של 12 שהכנסנו עכשיו לתוך 43א, הוא הוראת קבע.
אבי ניסנקורן (כחול לבן)
¶
קריאה שנייה ושלישית, אם צריך עוד תיקון, תעשו תיקון בנושא הזה. את זה תבחנו, והם ייבחנו בין כולם. אני מדבר על מספר 12, כי את מספר 12 גם במקומות אחרים הכנסנו כהוראה שעה.
אבי ניסנקורן (כחול לבן)
¶
על בסיס היגיון של מציעי החוק שבאו ואמרו: מצד אחד מאפשרים סטייה מסוימת ממנגנון המשמעת בנושא הזה בלי סנקציה, ומצד שני מעבר לסף מסוים כן יש סנקציה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
עכשיו נעבור לדיון של החברי הכנסת. ראשונת הדוברים, קארין אלהרר. בבקשה, קארין, שלוש דקות לרשותך. ואני אעמוד על הזמנים.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
האם נקבל גם תשובות, אדוני היושב-ראש, או רק נמשיך לשאול ולדבר ללמפה? יכולתי לשבת בבית ולשאול שאלות ביום הולדת שלי, כי אתה גם ככה לא משיב לכלום.
קארין אלהרר (יש עתיד-תל"ם)
¶
תראה, אדוני היושב-ראש, אני יכולה להסכים להרבה דברים. דבר אחד אני לא מצליחה להבין, איתן. יש כאן תיקון של סעיפים שדנו בהם אתמול, זה יופי. בסדר גמור. נתתם לנו 20 דקות ללמוד את התיקונים.
קארין אלהרר (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא בגלל שרציתם. בסדר? בוא נודה על האמת. אתם רציתם לתת לנו הפסקה של 20 דקות. איתרע מזלכם ונפתחה המליאה. בזמן המליאה אני הלכתי לנאום נאום בן דקה.
קארין אלהרר (יש עתיד-תל"ם)
¶
עכשיו, נתת לנו 20 דקות ללמוד את השינויים. כשהיועץ המשפט כבר מסביר את השינויים, נהוג בוועדות לשאול שאלות הבהרה.
קארין אלהרר (יש עתיד-תל"ם)
¶
איתן, אי-אפשר לנהל ככה דיון. עכשיו אני בכלל לא זוכרת על מה הוא דיבר. אני לא מבינה מה המשמעויות של הדברים. אתם רוצים לרוץ, אצה לכם הדרך, להקים על אפינו ועל חמתנו ממשלה. הכול בסדר, תקימו ממשלה. אבל למה בצורה כל כך מעוותת? אני לא זוכרת בכלל על אילו סעיפים דנו. מה אתה מצפה – שאני אזכר מה תיקנתם?
ושאלה עניינית אחת, כי רק את זה אני זוכרת, לצורך העניין. אני רוצה להבין, אדוני היועץ המשפטי של הוועדה, אחר כך, כמובן, אני ארצה לשמוע את הייעוץ המשפטי של הממשלה.
קארין אלהרר (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני רוצה לשאול את גור. ההצעה של חבר הכנסת קרעי שנכנסה להצעה של המציעים, לא הבנתי בכלל מיהם עד עכשיו, כי זה לא מי שכתוב בדף, זה בעצם אומר שראש הממשלה ילך רק על פי רצונו וזה אומר שלא בהוראת בג"ץ. האם אני צודקת, כן או לא? תשובה. גור.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חבר הכנסת עידן רול. קארין, עברו מעל שלוש דקות. נתתי לך לדבר. שאלת את השאלה. הוא רשם אותה. ועכשיו מדבר חבר הכנסת רול. בבקשה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
חבר הכנסת לפיד ביקש להחליף איתי מקומות ברשימה. אם לא אכפת לך, אני מוכן לתת לו את המקום שלי ולחכות בתור.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מבקש ממך לא להפריע, עידן. עידן, אני מודיע לך, אתה בקריאה השנייה. אם תפריע שלי שוב, זכות הדיבור שלך תישלל.
כן, בבקשה, חבר הכנסת לפיד.
יאיר לפיד (יש עתיד-תל"ם)
¶
לפני הבחירות, לפני שהלכתם לפוליטיקה, אתם הרי חשבתם שביבי הוא נוכל. איך אני יודע? כי סיפרתם לי. ישבנו הרבה שעות באוטובוס, בקמפיין, ודיברתם איתי על זה שביבי הוא נוכל.
יאיר לפיד (יש עתיד-תל"ם)
¶
על מה מבוסס עכשיו, אם כך, ההסכם הזה? על זה שאתם חושבים שהוא השתנה? מה אתם חושבים שהוא ראה את האור אחרי ההכרות איתכם והוא הפך להיות אדם הגון? אז התשובה שלכם היא שאתם יודעים שהוא לא השתנה. אז עשיתם הסכם של נוכלים. כל החוקים שמונחים פה הם חוקים של נוכלים.
יאיר לפיד (יש עתיד-תל"ם)
¶
בניתם הסכם שאתם חושבים שאין בו חורים. הצחקתם את יריב לוין. יש בהסכם הזה יותר חורים מאשר במגרש הגולף החביב על ביבי בקיסריה. חשבתם שיהיה לכם ביטוח משפטי פה על זה שתתקיים הרוטציה. אני מציע לכם לקרוא את זה יותר ברצינות. יש פה לפחות שלושה סעיפים שבהם אפשר לזרוק את הרוטציה הזאת מהחלון בלי שום בעיה. תקראו רק בתשומת לב מחדש את הסעיף שנוגע לתקציב ותראו כמה קל לא לקיים את הסכם הרוטציה. רק בסעיף התקציב יש שלוש דרכים - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אגב, תקציב, מה עם ה-6 מיליון של חברי תל"ם שאתם גונבים מהקופה הציבורית? שנה שלמה - - - על גנץ ועל הציבור לגבי המשותפת. תתבייש לך.
יאיר לפיד (יש עתיד-תל"ם)
¶
רק בסעיף התקציב יש שלוש דרכים להפיל את הממשלה בלי שגנץ אפילו יתקרב לבלפור. אתם באמת חושבים שיש סיכוי בעולם שהוא יפנה לו את בלפור? באיזה עולם? באיזה עולם, איתן גינזבורג, מתקיים מצב שבו ביבי נתניהו ניגש יום אחד לשרה נתניהו ואומר לה: שרה, תפני את המדפים; מחר מגיעה רויטל גנץ לסדר את הבגדים שלה אצלך בארונות? אתם הרי יודעים שזה לא יקרה. ברור לכם שזה לא יקרה.
אתם יודעים מה? אם אנחנו מסתכלים על החוק הזה, אתם אומרים לעצמכם: אנחנו מבוטחים, כי את החוק הזה, אנחנו מעבירים ב-61 חברי כנסת, אבל אנחנו עשינו סעיף, כי אנחנו כל כך מתוחכמים, שבו אפשר לבטל אותו רק ב-75 חברי כנסת. עכשיו, בואו נעשה שיעור קצר וזריז במתמטיקה. לגוש של ביבי יש 59 חברי כנסת, לנו יש 16 חבר כנסת, וזה אפילו בלי שאני אבקש מתמי עזרה. לנו יש 16 חברי כנסת. 59 ועוד 16 – מישהו פה טוב במתמטיקה?
יאיר לפיד (יש עתיד-תל"ם)
¶
75, לנו ולביבי. בכל רגע נתון שלביבי לא מתחשק לו לקיים את הרוטציה, כל מה שהוא צריך לעשות זה לבוא אליי - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אה, כשהוא אמר על ראש הממשלה שהוא נוכל, לא אמרת מילה, חבר הכנסת פורר. אתה, כמו ליברמן הבוס שלך, צבוע לגמרי.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חבר הכנסת קרעי, אני קורא אותך לסדר פעם שלישית. קרעי, אני מבקש ממך לצאת החוצה להתרענן.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
קַרְעי, אדוני, חבר הכנסת לפיד. וכל עוד השמיים סגורים, אתה כאן. וזה מה שקורה - - -
יאיר לפיד (יש עתיד-תל"ם)
¶
כאמור, לליכוד 59 ח"כים, לנו יש 16, זה 75. ובכל רגע נתון שלא יתחשק לביבי לקיים את הרוטציה, והרי הוא לא ירצה לקיים את הרוטציה, כל מה שהוא צריך לעשות זה לבוא אליי ולהגיד: אנחנו רוצים להחזיר את החוקים האלה לנוסחם המקורי.
יאיר לפיד (יש עתיד-תל"ם)
¶
ואני רוצה להגיד לכם משהו, לוועדה הזאת, כי המצלמות דולקות, אנחנו נגיד: כן. אנחנו נסכים להחזיר את החוקים האלה למקור, ותסתדרו, כי יש לו 75.
יאיר לפיד (יש עתיד-תל"ם)
¶
למה? מפני שאנחנו מכבדים את הדמוקרטיה, והחוקים האיומים, המבישים והמבזים האלה צריכים להתבטל, כי אתם עושים אותם רק מסיבות פרסונליות, רק כדי שתוכלו להיות שרים בלשכות של שרים, 36 שרים, 16 סגני שרים.
יאיר לפיד (יש עתיד-תל"ם)
¶
מתעלמים מהעצמאים, מתעלמים מאנשים שמפעל חייהם כרגע נהרס. ואל תעמידו פנים שזה בשל הקורונה. אני לא ראיתי את שר החוץ בזום גבי אשכנזי רץ כל כך מהר לקבל את משרד הבריאות, שכרגע התפנה. העיקר שאתם מוכרים לעצמכם - -
יאיר לפיד (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - שבגלל מצב החירום הלאומי החלטתם להיכנס לממשלת נתניהו החמישית. אפשר לקרוא לה בכל מיני שמות. ממשלת אחדות זה לא.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש.
בהמשך לבקשתי אתמול, שלא לומר דרישתי, כי זה היה קשה מאוד לקבל את המסמך הזה, הייתה לנו אתמול שיחת זום עם משרד האוצר. כמובן, התלונה היא לא למשרד האוצר, שניאותו להישאר שעות ארוכות ולהשיב, אלא ליושב-ראש הוועדה שניסה למנוע את העברת המידע לנוכחים בחדר.
אני רוצה לעבור אתכם, בבקשה, על המסמך של משרד האוצר, של אגף התקציבים, לגבי העלות המוערכת של הצעת החוק הזאת, אוקיי? עולות מפה מספר שאלות. בואו ננסה לעבור על זה סעיף-סעיף, כי יצוין גם שזה לא הועבר למי שלא חבר ועדה. אז הייתי להציג את זה בדרכים לא דרכים, אבל ככה זה עובד בוועדה הזאת. כנראה שלהיות פה 17 שעות ביום לא מזכה אותך במסמך של משרד האוצר, שהוא Public Record.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
רק לחברי הוועדה. אני לא חבר ועדה, רק אכפת לי כנבחר ציבור מה יקרה עם החוק המושחת של חבר הכנסת גינזבורג.
כתוב פה, בסעיף ראשון
¶
"עלות זו אינה כוללת את עלויות לשכת מנכ"ל המשרד." אוקיי, זה, קודם כול, משהו שאתמול סירבו לתת לנו. אני שמח שנתנו. אבל הנקודה המשמעותית היא: "כמו כן, עלות זו אינה כוללת את תקציב הפעילות של משרדים חדשים שיוקמו." אני אפנה אתכם גם לסעיף א(ג), שכתוב בו גם: "ועלות נוספת בגין פעילות המשרדים אשר אינה ניתנת לכימות בשלב זה".
עכשיו, אנחנו כבר יודעים על תוספות של משרדים. העלו פה נקודה אתמול. חברתי חבר הכנסת פלוסקוב אמרה שלא יוקמו משרדים חדשים, ככל הנראה, אבל אני רוצה בכל זאת להתייחס לסצנריו שבו יש משרדים חדשים. נודע לנו מהתקשורת לפחות על המשרד לענייני מיעוטים, לדעתי. אני רוצה, בבקשה, לקבל מהאוצר הערכה – ואני אתגמש פה, בגלל סד הזמנים הקצר של החקיקה הנפשעת הזאת – אני רוצה לדעת כמה עולה, מה גודל התקציב – אדוני היושב-ראש, אתה נראה לא קשוב, זה קצת לא נעים לי. כשאתה דופק בפטיש וצועק את השם שלי, אני מקשיב. אני מבקש פירוט מה תקציב הפעילות של המשרדים החדשים, לכל הפחות, של המשרדים שכבר תוארו בתקשורת כמשרדים שהולכים להיות. כמו לדוגמה, אם אנחנו מפצלים את משרד התרבות והספורט למשרד התרבות ולמשרד הספורט, הריני להניח שהתקציב יוגדל או ישתנה ויהיו שני מנכ"לים. ולכן אני רוצה להבין מה הנגזרות התקציביות גם של פיצולי משרדים, גם של המשרדים שנחיצותם, אני אגיד בעדינות, מוטלת בספק, כמו השר לענייני ירושלים, שתפקידו להתקשר לראש עריית ירושלים ולשאול אם הכול סבבה, וגם, כמובן, של המשרדים החדשים שמוסיפים. אני באמת רוצה להבין מה עלות שלהם.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
לחלופין, אם אי-אפשר לקבל – כמובן, זה לא מופנה לאוצר, זה מופנה לאדוני היושב-ראש, האוצר עושים כמיטב יכולתם – אם אי-אפשר לקבל תקציב למשרד, בגלל שאנחנו לא יודעים אילו משרדים יוקמו, אני אבקש לקבל עלות ממוצעת של תקציב פעילות של משרד. כמובן, להוציא מזה את משרד החינוך, את משרד הביטחון. אבל בואו נגיד שהחלק הארי - -
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - אז אני אבקש לקבל את תקציב הפעילות. אני אקבל אותו או שאתה רק אומר תודה כדי לקטוע אותי?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש עלות שני ראשי ממשלה? אה, סליחה, ביקשתי גם את עלות –אדוני היושב-ראש, ביקשתי גם עלות המעון החלופי המוערכת ועדיין לא קיבלתי - -
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אה, כן, כמובן, אבטחה, לשכה, פמליה. רשמת את זה? אני מבקש את העלות המוערכת של מעון ראש הממשלה החלופי, כי בתקשורת פורסם וגם בלשון החוק פורסם שאין הערכה. זה יכול להיות מלון, זה יכול להיות עלוב.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
חבר הכנסת כסיף, הזמן שלך התחיל כבר לעבוד. הוא מפריע לך פשוט.
תודה, חבר הכנסת רול. רול, אני קורא אותך לסדר פעם שראשונה.
כן, חבר הכנסת כסיף.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
חברי הכנסת, התיקונים שהוצעו עכשיו לא משנים את המהות של החוק, כפי שנדונה אתמול. יש לפחות שתי בעיות בסיסיות בחוק. אני לא מדבר, כמובן, על סעיפים ועל התוכן שלהם כרגע באופן פרטני, כי שם, כמובן, יש אלף ואחת בעיות. אני מדבר על שתי בעיות שהוזכרו אתמול ואני מזכיר אותן שוב משום שהן לא נפתרו על ידי התיקונים שהוצעו.
בעיה אחת היא הבעיה הפרוצדורלית של איך החוק הזה עומד להתקבל אם, חלילה, יתקבל. היום, כמו אתמול, הדיון הוא לא דיון, השיח הוא לא שיח. יש פה מניעה למרות מראית העין, יש פה מניעה מכניסה לעובי הקורה. בדובר בחוק שמשנה את המשטר בישראל. משנה אותו באופן רדיקלי ולרעה, מייתר את הכנסת. כאן אני כבר מתחיל להיכנס גם למהות ולא רק בפרוצדורה. אני אערב ביניהן מפאת קוצר הזמן. מייתר את הכנסת, הופך אותה לחותמת גומי לממשלה מושחתת. אמרתי פה קודם למישהו, זה הרושם פתאום שקיבלתי היום: זה מחליף את ההוא, וההוא מחליף את הזה. בואו נעשה משטר מלוכני. אתם יודעים, במשטר מלוכני יש מלך ויש יורש עצר ויש רשימה של הבאים בתור. בואו נחסוך לנו את זה. במקום שאנחנו נגיד שיש את ההוא, את ראש הממשלה וראש הממשלה החלופי, ואחר כך אם הסיעה של החלופי רוצה להחליף את החלופי, כי החלופי כבר לא יכול להחליף את המחליף של המחליף, אז נחזור למחליף.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
אז בואו נעשה את זה כמו במשטר מלוכני. נגיד שהקיסר המכהן יהיה קיסר רסמי, נקרא לו הקיסר ביבי הראשון, כי כבר יש את השני שמחכה, כשהוא לא עסוק בטוויטר, ונעשה רשימה של יורשי העצר.
עופר כסיף (הרשימה המשותפת)
¶
עכשיו, לא יכול להיות, ואני חוזר לעניין הפרוצדורלי, שכזה שינוי מהותי של המשטר ואִיּוּן של הכנסת, הפיכת הכנסת מרשות מחוקקת לחותמת גומי למניירות וגחמות של שני מושחתים.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
איתן, יש, קודם כול, בשורה טובה. יש כותרת ראשית עכשיו ב-Ynet: "המדינה נערכת לסגירת מחלקות הקורונה". הרי התשתית לכל החוק הזה זו מגפת הקורונה.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה. לא ראיתי שורה אחת, לא בחוק הזה ולא בהסכם הקואליציוני, שיש בה פתרון למישהו מהבעיות הכלכליות. לא ראיתי אפילו שורה.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
השאלה השנייה אני מפנה אותה גם ליועץ המשפטי: האם שינויים מהותיים כאלה אנחנו יודעים שהם נעשו על דעת כל החתומים? בגלל שלא ראינו אותם פה הרבה זמן, בכנסת, ואני יודע שהם חתומים על החוק. האם זה נעשה על דעתם? לפני שאנחנו תכף נבקש להצביע על זה.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
הדבר הנוסף, בתחילת דבריך, גור, דיברת על דברים שקיבלו את עמדתכם ועל דברים שלא קיבלו את עמדתכם, זאת אומרת, אלה שקיבלו באו לידי ביטוי. האם נוכל לדעת על אילו דברים לא קיבלו את עמדתכם?
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה לא יכול להיות שכשהוא מדבר ואני זה, אתה מתערב ואתה אומר לי: לא עכשיו, אחר כך. וכשאני שואל אותו, אתה כבר אומר לו, נותן לו את התשובות.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אז אני ביקשתי את זה אחרת. ואני גם חושב שהם השתנו ועוד הם ישתנו בהמשך. אני חושב שבכל רגע כדאי לחברי הוועדה וגם לציבור הצופים לדעת מה מהמלצות המשפטיות לא קיבלת או לא התקבלו על ידיכם. אני לא יודע מי אלה "ידיכם" בגלל ששאלתי קודם אם כל השבעה חתומים על זה ולא הבנתי את זה.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
כל הממשלה הזאת קמה בזכות שלא היו זיקות לחברי הכנסת. זה כאילו גולם שקם על יוצרו. זאת אומרת, הממשלה קמה בזכות חברי כנסת שעברו מסיעה לסיעה בגלל שעוד לא היה מושג שקוראים לו סיעה, ועכשיו מה שאתם כאילו רוצים לצבוע, לחשל את עצמכם על ידי זה שאתם קמתם בזכות זה ועכשיו אתם אומרים: יותר זה לא יהיה. בגלל שחברי כנסת מעכשיו אנחנו לא שופטים אותם לפי זה שהם נבחרו כחברי כנסת לכל דבר ועיקר ברשימה, אלא אתה אומר לחבר הכנסת: תזכור עכשיו, אתה חייב לזיקה שלך בחוק.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
תראה, איתן, עכשיו אנחנו לא משחקים בתרגילים. כשהיו שאלות תוך כדי, אמרת: תשמור את השאלות להבעת דעה. אני עוד לא הבעתי דעה. אני שואל.
אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני לא הבנתי מתוך החוק, בסעיף 43 נדמה לי, האם ראש הממשלה שמפסיק אחרי חצי שנה, נגיד מסיבות בריאותיות – אמרנו, אני אני מבין נכון, חוזר ראש הממשלה שכבר היה החלופי הראשון, מדבר בקדנציה השנייה. מה שאני שואל הוא: למה הוא יחזור אם הוא מילא את הזמן ולא – יש פה את אותו מנגנון שהיה בהתחלה, שאם חברי הכנסת בעלי הזיקה שלו יכולים לבחור את המחליף?
אורנה ברביבאי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני רוצה לשאול אתכם: מה יקרה שהחוק הקיקיוני הזה יתפוצץ? והוא יתפוצץ. אנחנו יושבים פה שעות. ברור לכולנו שהחוק הזה נולד בחטא.
אורנה ברביבאי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני שואלת שוב: מה יקרה כשהחוק הזה יתפוצץ? והוא יתפוצץ. הוא נולד בחטא. אנחנו רואים את חוסר הנוחות של היועצים המשפטיים ואת המבוכה הגדולה.
אני גם שואלת אתכם – רציתם שהחוק הזה ייצר איזשהו מענה הוגן שבקצה גנץ ראש ממשלה. נבנתה פה קונסטרוקציה של חוסר אמון מוחלט אחד בשני שבקצה הוא ראש ממשלה. האם אחרי כל ההערות ששמעתם באישון לילה, בדרך כל דרך אפשרית, שאמרנו לכם – זה לא קורה, תסתכלו. הרי יש פה יצוג מזערי של הליכוד. לא סתם. חברי הליכוד הבכירים כבר מתבטאים שהחוק הזה יעבור רק בשבוע השני של מאי ושביבי יהיה ראש הממשלה לפני שהחקיקה תושלם.
אז אני שואלת אותך, איתן, באמת כאדם הגון, אפילו כמשפטן: אתה יודע שאתה מקריב את שמך הטוב ועושה כל מאמץ כדי לקדם חוק, שהוא לא שווה את הנייר שהוא כתוב עליו, שמשחית את הבית המשמעותי הזה בהיבט של בית מחוקקים, שהתוצאה שלו תהיה מבזה? ואני אומרת לך שלו אני במקומך, הייתי עוצרת רגע, הייתי אומרת: משהו קרה פה בחופזה; הערכים שמתבטאים בחוק הזה הם חרפה לבית הזה; בואו רגע נעצור, נשקול מחדש ונבוא לליכוד ונשאל אותם: קודם כול, איפה הביטוי שלכם בשיתוף פעולה לקיום ולכינון ממשלה כל כך עקומה? ואם זה לא קיים, אולי אתם צריכים לעשות שינוי מהותי? אני חושבת שהגיע הזמן. תשקלו את זה.
עודד פורר ( ישראל ביתנו)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש.
מפאת העובדה שאתה לא מאפשר לנו זמן דיבור כדי למצות את מה שיש לי לומר על הסעיפים האלה, ויש לי הרבה מה לומר ולשאול על הסיעיפים - -
תראה, אני חייב לומר לכם
¶
אתם רוצים להיכנס לממשלה, תיכנסו. תיכנסו. תסדירו בתוך החוקים הקיימים את מערכת היחסים שלכם עם השותפים שלכם, ואז אפשר יהיה לנהל אולי דיון לא בהקשר לחקיק, אלא דיון באמת על הכניסה לממשלה. אבל כל כולו של החוק הזה עוסק בסידורי תפקידים. הרי את זה אנחנו רואים פה. אתם אפילו לא יודעים להגיד למה מספר 12 לעניין השרים ולחילופים רלוונטי. י"ב שבטים? מאיפה נולד המספר הזה, מספר 12?
עודד פורר ( ישראל ביתנו)
¶
הוא נולד רק מלחץ, מיכולת חלוקת התפקידים שלכם וכל כולו של החוק הזה נוסח בהתאם להסכם הקואליציוני שכל כולו עוסק בחלוקת תפקידים. עכשיו שלא תספרו לי שאתם עושים את זה בשל הקורונה. אתה השתתפת בחלק מדיוני ועדת הכספים. אתמול קיבלנו נתונים מהחשב הכללי שסוף-סוף התחילה לעבוד הקרן שנותנת הלוואות לעצמאים ולעסקים קטנים. היא הגיעה כבר ל-4 מיליארד שקלים שניתנו, ואמרנו לו: תביא מהר דרישה להגדלת הקרן, יש לך 41,000 אנשים שביקשו, סליחה, כמעט 50,000 אנשים שביקשו הלוואות בסכום של 31 מיליארד שקלים. אין שום סיכוי שהקרן הנוכחית יכולה לעשות את זה.
התכבד החשב הכללי, עבד מהר, וראוי לציון גם לומר את זה. אתמול ביקשנו את זה ממנו. היום הונחה על שולחן ועדת הכספים בקשה של החשב הכללי לאשר במהירות את הקרן.
עודד פורר ( ישראל ביתנו)
¶
עכשיו, אני לא יכול קיים דיון היום בבוקר, כי אמרתם שהמליאה תהיה ב-11:00, אחר כך הזזתם אותה ל-13:00. אתם לא מנהלים סדר-יום כזה שמאפשר כינוס דיון עם זימון מוזמנים. רציתי לזמן ליום חמישי ב-9:00, אבל יושב-ראש הכנסת, מה שהכי חשוב לו, הכי חשוב לו, זה חוק היסוד הזה שיסדיר איך ממשלת ישראל בימי קורונה לא תוכל לתפקד. יהיו לה ראש ממשלה וראש ממשלה חלופי, וזה יבקש את האישור של זה וזה את האישור של זה. וכבר דיברתי על היכולת של להפליג בספינה עם שני קפטנים. אין דבר כזה. גם כשמפקד חיל הים מפליג על ספינה, לא הוא המפקד. יש מפקד לספינה. וגם לספינה הזו, לממשלת ישראל, צריך להיות מפקד אחד. צריך להיות ראש ממשלה אחד.
עכשיו, אנחנו לא נוכל לכנס את ועדת הכספים ביום חמישי. בוודאי שלא נכנס אותה לא ביום הזיכרון ולא ביום העצמאות. אי-אפשר לכנס אותה ביום חמישי לדיון בקרן. למה? כי דחוף לכם להקדים ל-9:00 כדי שתאשרו מהר מהר את החוק הזה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
ואז יכנסו ב-9:00 ויעשו הפסקה. אז אחרי הצוהריים יגידו שזה בוטל. העיקר שלא יהיה דיון במשבר הקורונה.
עודד פורר ( ישראל ביתנו)
¶
זה מצביע בדיוק – אני לא אוכל לכנס, אי-אפשר לכנס דיון. עכשיו, הסיפור ממחיש מהם סדרי העדיפויות. וסדר העדיפות פה הוא חקיקת חוק יסוד, שמעקר את יכולת הממשלה למשול. ושוב, אני אומר לכם: החלטתם להיכנס לממשלה עם קווי יסוד מסוימים – אם היינו רואים את קווי היסוד, אפשר היה לדבר על, זה דיון אחר – אבל כל כולכם עסוקים פה בתיקון חוק יסוד: הממשלה, להביא חוק יסוד שאין אחד, אגב, לא בימין ולא בשמאל, לא קשור לימין ושמאל – זה חוק שלא מאפשר למשול.
עודד פורר ( ישראל ביתנו)
¶
עכשיו אתם מוטרדים מבג"ץ, חבר הכנסת קרעי? האופציה הזו ואיך שהממשלה תנוהל בדרך הזו, לא יצטרכו את בג"ץ. אתה יודע למה? כי הממשלה לא תוכל לעשות כלום.
עודד פורר ( ישראל ביתנו)
¶
היא לא תוכל לעשות שום דבר. לכן, אני אומר: אתם תחוקקו חוק שיאפשר לממשלה לפעול, שיאפשר לממשלה לתפקד. מה שאתם עושים פה: אתם מאיינים את היכולת של ממשלה לתפקד. ושלא תפסרו לי ש-36 שרים – ואני לא מדבר על העלות שלהם – זה יעילות לטיפול במשבר הקורונה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תודה, חבר הכנסת פורר. תודה רבה.
חברת הכנסת מלינובסקי – לא נוכחת. חבר הכנסת אוסאמה סעדי, בבקשה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
בגלל זה אתם עושים ממשלה עם 52 שרים וסגני שרים, כדי שישארו ח"כים ברשות המחוקקת, נכון? זו בעצם המטרה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אוי, הזכרת לי שלא הסבירו לי מה קורה אם הח"כ מדלג, אם השר מדלג במקביל לראש הממשלה שמדלג, והם לא מסונכרנים בדילוג או הם מתנגשים בדילוג.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה, קודם כול, באמת למחות על צורת הדיון בוועדה הזו ובמיוחד כשאנחנו דנים בחוקי יסוד. עוד לא נתקלתי בוועדה כלשהי, אדוני היושב-ראש, ותשמע את זה טוב ואני מבקש מהיועץ המשפטי גם לרשום את זה ולענות לי, כי זה חשוב מאוד לעניין סדרי דיון – לא יכול להיות שבחוק יסוד, כאשר יש תיקונים בהמון סעיפים ולמעשה יש שינוי בכמחצית, 50% מהסעיפים, ואנחנו רוצים לשאול פר סעיף ובכל סעיף, אתה מונע מאיתנו ואוסר עלינו לשאול את היועץ המשפטי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא היה דבר כזה, אדוני היושב-ראש. לא היה דבר כזה בתולדות הכנסת. צורת דיון כזאת שהיועץ מקריא 50, 60 סעיפים, ואחרי זה אפילו אין לנו שאלות, אתם תתייחסו – קודם כול, אנחנו שואלים, שומעים את התשובות, ואז מתייחסים לגופו של החוק או לגופה של ההצעה. אבל דבר כזה שאתה עושה פה, מנהל דיון בצורה כזאת בחוק יסוד – אני חושב שאני אבקש חוות דעת של היועצת המשפטית של הכנסת וגם מהיועץ המשפטי של הוועדה. אני שם לב ואני מרגיש לא בנוח, אבל הוא מקיים הוראות. עם כל הכבוד, גור, אתה יועץ משפטי. אתה לא כפוף לאף אחד. אתה כפוף לעצמך. אתה צריך להגיד מה נכון, מה לא נכון מבחינת תקנון הכנסת, מבחינת החוק ובמחינת הפסיקה.
דבר שני, אנחנו עוד לא קיבלנו תשובות, אדוני היושב-ראש, ועוד לא שמענו התייחסות של היועץ המשפטי לממשלה לכל התיקונים שהוכנסו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
מתי נשמע? אני חושב, וזה עוד פעם קשור לסדרי דיון ולהליך הראוי, קודם כול, אנחנו שומעים את חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה. הינה, היום אמרתם: בגלל שהיועץ המשפטי לממשלה אמר על תקנות שעת חירום, אז הורדתם את זה. ובגלל שהוא אמר על החילופים וגם גור אמר על החילופים, אז הכנסתם שינויים. לכן מן הראוי, לפני שאנחנו, כחברי כנסת, נתחיל להתייחס לסעיפים לגופם, מן הראוי לשמוע גם את היועץ המשפטי לוועדה, וזה קורה, אבל גם את היועץ המשפטי לממשלה, שייתן לנו את חוות דעתו.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
איתן, אני מציע לך שתביא מניסן סלומינסקי, יושב-ראש הוועדה הקודם, גם את, איך זה נקרא?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
שני משפטים. אני אומר, גור, עוד לא קיבלנו תשובות לכל הקושי המרכזי. מה עם האחריות המיניסטריאלית? מה עם האחריות המשותפת? איך כל השינויים האלה מתיישבים עם סעיף 4 לחוק יסוד: הממשלה?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
ואתם לא עשיתם את זה.
ודבר אחרון, כל העניין הזה של השר בלי תיק. אני לא מבין, אתם אמרתם שאתם תורידו את כל העניין הזה של שני שרים במשרד. עכשיו אתם באים ואומרים שבכל משרד אפשר להיות גם שר וגם שר בלי תיק.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
ביקשת לעניין אישור של – מכוון שיש עלות תקציבית, אני שואל: האם התקבל אישור ממשרד האוצר על העניין של עלות התקציבית? אני מבקש תשובה לפני זה.
יאיר גולן (מרצ)
¶
מרתק. פשוט מרתק להיווכח איך אנשים טובים, ואני חושב שבכחול לבן יש אנשים טובים, הנשים טובות. איך הושחתתם כל כך מהר? הרי אתם יודעים – אורית, את ניהלת את רשות החשמל, את יודע היטב מה זה מנהל תקין. דיברתי איתך בעבר, את מכירה מצוין מה זה מנהל תקין. את יודעת כמה מזיק מנהל לא תקין. את מכירה את ההשחתה שחלה בתוך משרדי הממשלה, בגלל הממשלה הנוכחית. את מכירה את זה היטב. איך אפשר לתת יד להסכם הזה?
הממשלה הזאת שאתם עומדים להקים לא רק שתהיה בזבזנית, זה ברור, לא רק שהיא מנותקת מהעם, כי בעת הזאת של צרה וצוקה, הדבר האחרון שעם ישראל צריך זה ממשלה מנופחת שכזאת. לא די בכך שזו גם ממשלה לא אפקטיבית, כי אי-אפשר להקים גוף יעיל במעין קונסטלציה רחבת היקף כל כך עם 36 שרים, עם 16 סגני שרים. בלתי אפשרי לעבוד ככה באופן אפקטיבי.
לא רק שכל זה קורה, אני מתפלא על דבר אחד בסיסי, בסיסי: למה אתם חושבים שבנימין נתניהו יקיים את ההסכם הזה? בשביל מה לו? אלוהים אדירים באמת, זה עניין של הגיון צרוף. איזו סיבה יש לו לקיים את ההסכם הזה? הוא יהיה שנה וחצי ראש ממשלה, ובכל רגע נתון לאורך התהליך הזה, הוא יעשה מה שבראש שלו. למה אתם חושבים שזה יקרה? זה כמו לכתוב משהו על הקרח ביום חמסין בלב המדבר.
כל מה שאנחנו מקימים פה, כל הפיגום הפגום הזה, נותן לנו רק דבר אחד: ממשלת הצלה לבנימין נתניהו, שהוא יוכל לחלוק את כישלון הטיפול במשבר הקורונה, במשבר הכלכלי, עם מישהו אחר, לקבל גיבוי כביכול "מכל העם" – זה לא מה שבחר כל העם – ולהציג בסוף את כל הכישלונות ככישלונות שלכם. לא שלו. מה פתאום. הוא היה אדיר, הוא היה גדול.
יאיר גולן (מרצ)
¶
אתם אלה שנכשלתם, כי לא ניהלתם את זה ואת זה ואת זה ואת זה באופן תקין. למה?
אני אומר לכם: תתעשתו. בואו נבטל את החוק. באמת זה חוק בלתי מתקבל על הדעת. השכל הישר של אדם הגון לא יכול לקבל את ההסכם הזה. לא יכול.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מסתכל על הסכם הזה ואני רואה הסכם שנעשה בין אדם, שאני מאמין שהוא ישר, אני יודע שהוא ישר, אני מכיר אותו היטב, בני גנץ, לבין אדם שבני גנץ וגם אני וגם, אני מניח, רוב מי שיושב כאן, אני לא רוצה להגיד כל, יודע שהוא נוכל. ולכן ההסכם הזה הוא הסכם שנראה כמו שהוא נראה, ולכן מקומו לא כאן, בבית הנבחרים. אני בטוח, אגב, שההסכם הזה לא יקרה. אני כמעט משוכנע שהוא לא יגיע לכלל הקמת ממשלה. אני כמעט משוכנע שבנימין נתניהו בונה על זה שההסכם הזה ייפסל, סעיף ממנו ייפסל בבית המשפט העליון.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
ולכן, בסופו של דבר, הוא ייקח אותנו לבחירות, רק שיהיה לו את מי להאשים – כרגיל, את בית המשפט העליון.
ותוך כדי דיון כאן, אני הרי רפתן, בן של רפתן, נכד של רפתן, נזכר – כאן אני מסתכן בזה שאולי אני אגיד משהו שזקני נהלל, למרות שאני כבר לא צעיר, יתקנו אותי – אבל אם אני זוכר נכון, בשנת 1972 נולדה ברפת בלוך בנהלל, עגלה עם שני ראשים. מכל הארץ באו לראות אותה. סיפור אמיתי. מכל הארץ באו לראות אותה. כל הוויטרינרים של מדינת ישראל הגיעו לראות את העגלה.
רם בן ברק (יש עתיד-תל"ם)
¶
היו כאלה שאמרו שהיא תחזיק מעמד חודשיים. היו כאלה שאמרו שהיא תחזיק מעמד שנתיים. היא החזיקה מעמד יומיים. כך גם הממשלה הדו-ראשית הזאת תחזיק מעמד, במקרה הטוב, יומיים.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
תודה.
אדוני היושב-ראש, אני באמת חייבת לומר שלפעמים – אתה יודע, אני הרבה פעמים אומרת לעוזרים שלי, כשאנחנו מנסים לעשות משהו, אני אומרת להם: יש את הדרך הקצרה-ארוכה וארוכה-קצרה. לפעמים הדרך הארוכה היא הקצרה.
כשמנהלים דיון בחוק יסוד שמשנה סדרי ממשל במדינה בנחת ולעומק, אז הדיון קצת מתארך, לוקח כמה שעות, לוקח כמה ימים. היו כאן חוקים שנדונו ימים ושבועות בוועדות השונות, באמת. ואני הייתי פה, הייתי עוזרת פרלמנטרית בהתנתקות. הייתי כאן בחוק ההסדרה, בחוק הלאום, בחבילת חוקי המשילות שרצו להביא וזעקנו על הדורסנות. אתם הייתם בקואליציה. עשינו מליאה אלטרנטיבית למטה, באחד האולמות, אני לא זוכרת איזה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
נכון, פה, סליחה.
זה לקח זמן, אבל, בסופו של דבר, זאת הייתה הדרך הקצרה יותר.
מה שאתה עושה זאת הדרך הקצרה-ארוכה. אתה מנסה לעשות קיצורי דרך. אתה סותם פיות, אתה לא נותן לקיים דיון בסעיפי החוק. לא נשמע דבר כזה שיועץ משפטי מקריא סעיפים וחברי הכנסת לא מתייחסים. לא היה דיון בסעיפי חוק בלי נציגי החברה האזרחית. ואגב, עכשיו זה קל. אין לך פה תקשורת שעושה בלגן. אין לך את הנציגים. הם בזום. אתה יכול להעלות אותם אחד-אחד, כל השאר ב-Mute. ועדיין אתה לא מצליח להשתלט על הדיון הזה. אתה יודע למה? כי כשמנסים לעשות קיצורי דרך ועושים את זה באלימות, אז מאריכים את הדרך. וזה מה שקורה פה.
וזה לא יסתיים ככה, כי אנחנו על הזכויות שלנו הרי לא נוותר. יש לנו זכויות. הן מוקנות בתקנון. יש חוק חברי הכנסת. יש לנו פה יכולת וצורך לקיים דיון. אם הדיון לא יתמצה, אז הוא יתמצה במקום אחר, ואז אתם, אני כבר רואה אותך ואת ניסנקורן ואת בני גנץ מדברים על ה-D9 שעלה על בג"ץ. גבי אשכנזי כבר שהחוקים פה פרסונליים. עוד רגע תגידו: לא היה כלום, כי אין כלום. ההיצמדות שלכם למה שהימין וביבי עושים היא פשוט מדהימה לא רק באיכות, אלא גם במהירות שבה אתם עושים את זה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אבל יש דרך. יש דרך לקיים את הדיונים האלה. לא כשפותחים מליאה ב-11:00 ואז דוחים ל-13:00 ועכשיו מדברים על דחיה ל-14:00 ואז ב-17:00 מבטלים. בערב יום הזיכרון וביום העצמאות, אנחנו ננופף פה גם בדגלים אולי. ביום העצמאות, את הזיקוקים שמירי רגב דאגה, אתם פה תראו מעל הכנסת בקצב הזה.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
דיונים כאלה מהותיים, בסוף אתה נותן לה שלוש דקות. באמצע אתה לא רוצה לתת לנו להתייחס לכל נושא ונושא. ככה מתנהל דיון מהותי? תשאל את היועץ המשפטי אם הוא יכול לעשות את זה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
חוקי הקורונה, אדוני היושב-ראש, אתמול ירדו שני חוקי קורונה מסדר-היום של המליאה. היום שמענו שבוועדות לא נותנים לדון בחוקי הקורונה, כי פותחים מליאה. זה כמה שהחוק שלכם והממשלה שלכם קשורה לקורונה, חברת הכנסת אורית פרקש. מביאים פה חוקי קורונה ומורידים אותם מהמליאה בשביל חוק כזה. למה? כי לדאוג לזה שגנץ לא יתחלף לעולם יותר חשוב מאשר לחוקק בשביל הקורונה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
כן, זה המצב פה. אתמול ירדו שני חוקים מסדר-היום. והיום ועדת הכספים לא יכולה לדון בקרן ההלוואות.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
זה כמה שחשוב לכם, הקורונה.
עכשיו, אדוני היושב-ראש, לגבי הסעיפים שהוקראו פה. תראה, אתמול שמענו חוות דעת, גם קיבלנו בכתב וגם שמענו בעל-פה חוות דעת מאוד מאוד, איך אני אגיד את זה? חוות דעת מסוימת. חוות דעת שעוסקת – וראוי לעסוק בכך, אבל זה לא הדבר היחיד, זה לא הדבר העיקרי – חוות הדעת גם אתמול וגם התיקונים שמוצגים לנו היום עוסקים רובם ככולם בהצעת החוק מזווית המציעים. עכשיו, זה בסדר. הייעוץ המשפטי, חלק מתפקידו זה לסייע למציעים להגשים את מטרתם. וגם התיקונים שאנחנו רואים פה – אומר לנו היועץ המשפטי ביושר עכשיו שהוא בעצמו לא יודע ולא בדיוק מבין את ההיגיון של חלק מהתיקונים, אבל המציעים ביקשו. ביקשו 12, ביקשו חילופים כאלה, ביקשו שלוש שנים, ביקשו רוב של 75. אתמול בשעת לילה מאוחרת צפיתי, כבר זה היה, מזמן ציפיתי בעורך דין זנדברג – אין קשר משפחתי – עומד על הקשיים החוקתיים החריפים. זה היה בשעה מאוד מאוחרת, אחרי חצות, בטוח.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
הוא עומד על הקשיים החוקתיים הקשים מאוד שיש פה, על הרוב של 75. אתם רוצים להגיד לי באמת שאנחנו להעלות למליאה ולאשר כאן בקריאה ראשונה עם כנסת שמסנדלת את עצמה - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
- - באופן שהיא מחוקקת חוק שהיא עצמה לא יכולה לשנות? זה כמו האגדה הזאת עם הילדים האם אלוהים יכול לייצר סלע שהוא לא יכול להרים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
הוקצב הזמן, הכפלתי לך אותו. זהו. מצטער. זהו, אין יותר זמן. מה לעשות? הוא הסתיים.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
זה לא קשור אליי. זה לא קשור אליי באופן אישי, איתן. חברי הכנסת צריכים להעיר לסעיפי החוק.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כן, בבקשה. אני מבקש מנציג היועץ המשפטי לממשלה, אייל זנדברג, בבקשה, אדוני. אנחנו רוצים לשמוע את התייחסותך. ואתה צריך לעזוב תכף.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
מה זה "הוא צריך לצאת"? כשרוצים לחוקק - - - ביום העצמאות כזה חוק - - - בואו נצא כולנו וזהו.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
חכה, בדיוק. זה לא 6 מיליון, זה 9 מיליון. אני תכף מברר. תכף אני מברר. תודה שהזכרת לי.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
סדרי הדיון שהנהגת פה אינם ראויים. אנחנו עוסקים בשינוי חוקי יסוד מאוד מאוד מאוד כבדים. עכשיו, בהקראה של היועץ המשפטי של הוועדה, ביקשנו אחרי כל עמוד, אחרי כל שני שינויים, לעצור כדי לקיים דיון רציני, מהותי, מקצועי. אתה לא אישרת את זה. רצית לתת לו להקריא את הכול בבת אחת, סידרה של תיקונים. גם עורכי הדין והמשפטנים שבינינו לא הצליחו לעקוב אחר השינויים. אתה עיקרת את הדיון הזה מתוכן. ההקראה הזו לא הייתה שווה כקליפת השום. זה לא ראוי.
גם אתמול וגם היום היועצים המשפטים העירו לך עם עי"ן שאין זה ראוי לנהל את הדיון בצורה הזו, שאין ראוי לנהל דיון בסדרי ניהול דיון כאלה כשעוסקים בחוקי יסוד כל כך כבדים. היום, במקום לקום בבוקר אחרי שהחזקת אותנו 17:30 שעות, קמת בבוקר ועשית סדרי דיון עוד יותר גרועים. בתיקונים עצמם, שחלק מהם אנחנו הארנו עם פנס והערנו בעי"ן, עשית שינויים ולא נתת לנו לדון בכך. נתת ליועץ המשפטי להקריא את הכול כמו מכונית מרוץ, הוא עשה כמיטב יכולתו להסביר, והגענו לקצה. ביקשתי ממך להפסיק כל שניים-שלושה שינויים, כדי שנדון בהם, לא עשית את זה. ותראה מה קורה עכשיו. אנשים אפילו לא יודעים במה לדון.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
שכחו. לא יודעים. אני, מכל בלה בלה בלה, נשארה לי פסקה אחת. אם היית עוצר, כמו שביקשתי, כל עמוד, כל עמוד וחצי, זה היה נראה אחרת. היית גם מכבד את עצמך. אתה לא מכבד את עצמך בסדרי הדיון שאתה מנהל. זו פעם ראשונה שאתה מנהל ועדה. יש כאן אנשים שניהלו ועדות שמונה שנים.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
ולכן, אדוני, היה ראוי שתקבל הצעות קצת מהוותיקים.
עכשיו, לגופו של עניין. 43א(2) "ביוזמתו בלבד". זה אומר שאם תהיה פסיקת בג"ץ, הוא רק צריך להחליט אם זה ביוזמתו או לא. הענקתם לו פסקת התגברות על בג"ץ.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
נכון? זה מה שזה אומר. פשוט הענקתם לראש הממשלה, אחרי שהוא יורשע, פסקת התגברות, הגנה אישית, אתם מבצרים את מעמדו של מי שהכותרת היא: מדינת ישראל נגד הנאשם בנימין נתניהו.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
קארין, אל תפריעי לי.
וגם אם תהיה הכרעה, הכרעה, לא יוכלו לפטר אותו, לא יוכלו לפטר אותו. זו המשמעות. אז אני מבקש לדעת אם מה שהבנתי נכון.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
שניים, מי ביקש להכניס את זה? זכותם של חברי הכנסת לדעת, מי ביקש להכניס את הסעיף הזה, סעיף נוראי?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אם אתה מבקש להשיב. ועד שהוא יתיישב, יתפוס את מקומו – אני מבקש אם תוכל לפנות לו מקום, לפי כללי הקורונה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
ועד שהוא יתפוס את מקומו, אני רוצה לומר, ביחס להערות שנשמעו פה, שאנחנו אתמול שמענו גורמים חיצוניים, דיברנו שעות על כל סעיף אתמול.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
היועץ המשפטי הסביר בסבלנות שוב ושוב, למרות ההפרעות שלכם, וגם היועץ המשפטי לממשלה. וכל האמירות שלכם, וכל הדיבורים שלכם לאוזני בג"ץ לא יעזרו לכם.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
כל המטרה פה זה לאוזני בג"ץ כאילו שלא התקיים פה דיון. אנחנו מבינים. אנחנו מבינים.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם)
¶
מי שאמר אלה היועצים המשפטיים.אל תטיפי מוסר. מי שאמר את זה זה היועץ המשפטי, לא אני. תלמדי.
טלי פלוסקוב (הליכוד)
¶
מיקי, אני מתביישת לשמוע בכלל דברים כאלה. אני מתביישת. בחיים לא חשבתי שככה אתה לא מכבד את החברים שלך.
אייל זנדברג
¶
צוהריים טובים. אני צריך להתנצל לפני הוועדה. תודה, היושב-ראש, שאתה נותן לי לדבר. אני צריך פשוט לצאת מוקדם.
אייל זנדברג
¶
בחלק מהעניינים היועץ המשפטי של הוועדה, עורך דין בליי, כבר הצביע על כך שנערכו שינויים. בנקודות אחרות לא נערכו שינויים. אני לא אטריח את הוועדה, אני אשוב ואעיר את ההערות שכבר הוערו, כי שום דבר לא השתנה, לא הנסיבות, לא נתונים חדשים, ולא אטריח על זה.
אייל זנדברג
¶
ולכן הערותנו בעינן עומדות ואנחנו עומדים, שוב, על הצורך גם בדיון המעמיק וגם בכך שלא ייווצרו פגמים או חוסרים, כי פשוט זה לא יאפשר לתפקד. יש את הרמה העקרונית החוקתית ויש את הרמה התפעולית של ממשלה. ואני חושב שהדברים האלה מאוד מאוד חשובים. ואני מקווה שלקראת הכנה לקריאה שנייה, אני מבין פה בין השורות שמתכוונים כבר לאשר לקריאה שנייה עכשיו, אז אני יכול לכוון את התקוות להכנה לקראת הקריאה השנייה.
אייל זנדברג
¶
ארבע הערות נקודתיות. הנושא הזה של מנגנון הצבעה, לפי כוח הצבעה בממשלה, שלא טופל, למעשה, הורחב, כי עכשיו זה חל גם על הוועדות. אני ממש מצביע על כך שזה יהיה קושי תפעולי. אני לא מכיר תקדים לכך. לדעתי, זה לא מתיישב עם עיקרון רגיל של קול אחד לכל אחד. לא ממש ברור איך התיישב עם הסיפור – לא סיפור – עם העקרונות של אחריות מיניסטריאלית ואחריות משותפת. ואני מציע להסביר את זה אולי לכל הפחות, ואני התמקדתי בטקסט, כתוב: "תקבע הממשלה". אולי לאפשר לממשלה, ולא לחייב אותה. ואז הבעיה תעבור לתקנון הממשלה ושם נצטרך להתמודד עם זה.
אייל זנדברג
¶
זה דבר, שהוא תפעולית ועקרונית או מהותית, נראה לי מוקשה.
נושא מאוד משמעותי, שגם בו נגעו, הוא החסר בנוגע לראש הממשלה החלופי שהוא בעצם לא מכהן באיזושהי סיבה. מכוון שהמודל בנוי על כך שיש שני בעלי תפקידים מאוד משמעותיים, בעיקר בשים לב ליכולת לפטר שרים, אבל גם לכל אותן סמכויות שעכשיו הצמידו לראש הממשלה המכהן, ואת ההתייעצות או אישור בעצם, הסכמה של ראש הממשלה החלופי, חייב להיות, החוק חייב לצאת מהכנסת, כך שברור בכל רגע נתון מיהו ראש הממשלה החלופי. אם לא יהיה ראש ממשלה חלופי או יהיה פער של זמנים, תהיה תקלה. יהיו שרים שלא ניתן לפטר אותם, זה אני מניח שגם מציעי החוק לא ביקשו לעשות את זה. אני לא נוקט בעמדה איך יעשו את זה, איך יפתרו את זה - -
אייל זנדברג
¶
- - אבל זו סוגיה שפשוט מאוד, אם לא יפתור אותה, מייצרים תקלה. יהיו שרים שראש הממשלה לא יכול לפטר, אם לא יהיה ראש ממשלה חלופי, ואי-אפשר להמתין. ברור שהדחיפות שיהיה ראש ממשלה מכהן זה עניין של רגעים. לא יכול להיות שלא יהיה ראש ממשלה בכלל. אבל גם ראש ממשלה חלופי כזה, ברמה של ימים, אי-אפשר להמתין שהסיעה אולי בסוף הדרך, לקראת, כפי שהוא הוצע פה בעצם, בתיקון, שלקראת סוף הכהונה, הסיעה תציע. אגב, כך, אני חושב שעכשיו, אחרי המליאה - - - חוק יסוד ועוד מבנה, אותו עניין עם 12 חברי הכנסת מהסיעות, אני מציע לחשוב על המשמעות של סיעה. זה מושג שבחוק היסוד, נדמה לי, עוד לא קיים וסיעות יכולות להתחלף. כלומר, אם, שוב, בצומת המרכזי שמכריע אם הולכים לבחירות או לא, מסתמכים על ספירת, לא משנה המספר, 12 חברי הכנסת מסיעה ובודקים את החברות בסיעה ביום הרכבת הממשלה, מה קורה אם התחלפו הסיעות. כי זה הופך להיות כלל משטרי מאוד משמעותי. אני מציע להבהיר גם את זה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אולי תייצרו מדרג נורמטיבי בין סיעה לזיקה, אם אתם לא ממציאים שטויות בחוקי היסוד, איתן?
אייל זנדברג
¶
אני חוזר על נושא שנראה שגם נוסף פה, תפעול של שני השרים במשרד. אני רואה שהתיקון פה הוא שר לא נוסף, אלא כתוב: שר בלי תיק. בעיניי, בכל הכבוד, יש פה איזשהו בלבול - - -
אייל זנדברג
¶
- - - שרוצה לבנות ממשלה מרובדת, זה מודל אפשרי שקיים בעולם, אבל לא כך בונים אותו. שצריך להחליט שהוא מרובד, צריך להבהיר את היחסים, צריך להבהיר מי ממנה מנכ"ל, מי קובע לגורמי המטה. זה לא כל תחומי פעולה. יש פה גורמי מטה, יש חשבות, יש יועץ משפטי, יש הנהלת המשרד. מי נותן להם את ההוראות? הדבר הזה לא ברור, נדמה לי, אם אני קורא בין השורות. לצערי, לא היה זמן לקיים שיח שהרבה פעמים מתקיים, אנחנו יושבים עם הייעוץ המשפטי של הוועדה אל מול מציעי החוק, נציגים, יושב-ראש הוועדה, מנסים להבין מה ההצעות ויכולים לתרום מניסיוננו, אולי, ככל האפשר, לשפר.
אייל זנדברג
¶
ממה שאני קורא פה, הרצון הוא לאו דווקא שיהיו שני שרים בכל משרד, אלא רוצים שיהיה שר שהוא לא ממונה על המשרד, כלומר, שר בלי תיק, אבל שיהיו לו סמכויות סטטוטוריות. ואם זה המצב, אולי אפשר לתת לזה פתרון אחר. כי מה שכתוב פה הוא גם בלבול מושגים, כי שר בלי תיק הוא בהגדרה לא שר שממונה על משרד, כלומר, הוא לא בתוך משרד. ויכול להיות שגם המטרה שרוצים פה הציגו הרבה יורת ויצאו - - -
אייל זנדברג
¶
בנושא של הרוב המיוחד של 75, אמרתי לפנות בוקר את הדברים, אני חוזר עליהם. אני חושב שראוי ונכון אל מול המבנה החוקתי הקיים, להוריד את הרוב הזה ל-61.
ולסיכום, אני אגיד שחייב להודות - -
אייל זנדברג
¶
- - שבנסיבות שבהן הדיון התקיים, המועדים, בואו נאמר, שלא הקלו עלינו כנציגי הממשלה לסייע לוועדת הכנסת, שזה תפקידנו, להבין לאשורו את הטקסט ולהעיר הערות כמו שהיינו רוצים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
סליחה, רגע, עדיין יש פה נציג יועץ המשפטי. סליחה, יש גם חברי כנסת שרוצים לדבר. לך מותר ולאחרים אסור?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
איתן, אתה שומע אותי? המיקרופון שלי עובד? איתן, אתה שומע? נראה לי שאתה לא שומע.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני אשתדל להיות קצר, ומקסימום, אם יישאר לי זמן, אני אתן למיקי להשלים את השאלה שלו.
אנדרי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם)
¶
לעניין השרים בלי תיק במשרדים וסגני שרים, הצעה שהעליתי אתמול ולא מצאתי בתיקונים היום, זה ליוזמי החוק, היא להגביל את תנאי שכר של סגני השרים ושרים בלי תיק, לצורך העניין, לתנאי הח"כים. אם הממשלה כל כך מנופחת, מדברים על זה, בזבזנית, אז יכול להיות שזה יהיה פתרון ראוי גם מבחינת התפיסה.
אנא התייחסותכם כמשיבים.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא, אנחנו לא מעבירים זמנים.
חבר הכנסת אלכס קושניר, בבקשה. ואני מודיע שבתום הדוברים, אנחנו נעבור להצבעה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
מה זאת אומרת? אנחנו רוצים תשובות לשאלות שלנו. יש פה תיקונים, שינויים. לא שמענו את גור. לא התייחסנו. מה זה?
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא שמענו את הייעוץ המשפטי לכנסת, אדוני יושב-ראש הוועדה. אני בטוח שאין בכוונתך למנוע מאיתנו ייעוץ משפטי של הכנסת.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אחרי הדיון תהיה התייחסות של יועץ המשפטי לכנסת, ולאחר מכן – אנחנו נתחיל לעבור להצבעה.
בבקשה, אלכס.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה לעשות איזשהו ניסוי קטן, היות שאתה לא נותן ליועץ המשפטי לענות. אז לפחות תאפשר לי לשאול שאלות, שבכוונה ניסחתי אותן כשאלות של כן או לא, בסדר.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
שנייה, קארין.
אז אני מתחיל. בעומד 2 בנוסח ששמתם לנו על השולחן, בסעיף (ד). גור, האם המשמעות היא שיש כאן בעיה של עניין של חוסר הכרעה?
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
רגע, עידן.
יופי. עכשיו, אני מבין מפה שבעצם שרים הולכים להצביע לפי זיקתם. אז אני שואל: האם בכלל צריך שרים? הרי אם כולם בעצם סרים למרותם של שני ראשי ממשלה - -
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
רגע, קארין, נו.
- - אם כל השרים סרים למרותם של שני ראשי ממשלה, אז בואו נחסוך את הכסף הזה, שביניהם יחליטו. ובמידה שהם לא יסתדרו, אז תמיד יש את האדמו"ר מגור שמחליט מי נמצא איפה.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
העניין של 12 ח"כים, אז בסעיף (א), אני מפרשן את זה ואני רוצה להבין אם אני מבין נכון את מה שכתוב. זאת אומרת, אם 12 ח"כים מכחול לבן הצביעו נגד, אז נתניהו ממשיך להיות ראש הממשלה. אני מ בין נכון?
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אבל בסעיף (ב), אם 12 ח"כים מהליכוד הצביעו נגד אשכנזי, אז מי שהולך להיות בממשלת מעבר הוא בעצם נתניהו. נכון?
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
בסעיף (ג) אומר: בהתקיים שתי נסיבות, (א) ו-(ב), זאת אומרת, גם 12 ח"כים מהליכוד הצביעו נגד וגם 12 ח"כים מכחול לבן הצביעו נגד, מה התוצאה? שראש הממשלה הולך להיות, תנחשו.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
נתניהו.
אז אני באמת רציתי לדבר אתכם ביחידות, שהליכודיקים לא ישמעו. אבל חברים, דופקים אתכם. אתם תמצאו את עצמכם מחוץ לקואליציה הזאת. בנימין נתניהו, שמש העמים, ימשיך להיות ראש הממשלה, ינהיג אותנו לאבדון יחד עם האדמו"ר מגור. אז שיהיה לכם בהצלחה.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
קודם כול, רציתי להגיד שאני מאוד מכבדת ומעריכה את הדוברים שאני רואה שיצאו מהחדר ודיברו הרבה דברים. יאיר, אורנה, אחרים. הערכתי אליהם קיימת.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
אני אעשה את זה קצר. פשוט רציתי להתייחס להיבט אחד שחוזר על עצמו כל הזמן. רציתי להגיד שאני מאוד מעריכה את הדוברים שדיברו כאן קודם, כמו יאיר, כמו אורנה, כמו אחרים, גם על הדברים שהם אמרו, גם על הדאגות שלהם.
אבל צריך להגיד את האמת שבמהות אחת אנחנו חלוקים בצורה אמיתית. להציג את המצב כאילו אין כאן משבר, כאילו סוגיית הקורונה נפתרה, כאילו אנחנו לא במעין איזה שבר מאוד מאוד גדול שלא היה כמותו, זאת טענה שאני לא מוכנה לקבל. וגם להציג איזו תהייה כזו או אחרת בוועדת הכספים – התכוונתי גם לדברים של עודד פורר כיושב-ראש ועדת הכספים שאני חברה בה.
אני רוצה להגיד שפעם אחת אנחנו נמצאים במשבר חוקתי שלא היה כמותו, אחרי שלוש מערכות בחירות בתוך שנה אחת. תתקנו אותי אם אני טועה, אני לא מכירה סיטואציה כזו במדינת ישראל. ולנושא הכלכלי, דווקא בגלל הדברים של עודד- - -
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
דווקא בגלל הדברים של עודד פורר כיושב-ראש ועדת הכספים שאני חברה בה, להגיד שאם אנחנו ביום חמישי הקרוב נגדיל את ערבות הממשלתית של הקרן לסיוע לעסקים קטנים, זה יהיה פתרון של משבר הקורונה, זו פשוט הטעיה. ודווקא כחברת ועדת הכספים, אני רוצה לחבר את כולנו למשבר המאקרו כלכלי שאנחנו נמצאים בו. מדינת ישראל, בגלל כל האירוע הזה, מתדרדרת לגירעון של כמעט 10%. אין לנו תקציב כבר כמעט שנתיים במדינת ישראל. חברות הדירוג הרעו את תחזית דירוג האשראי של מדינת ישראל כבר לתחזית יציבה, ולא תחזית חיובית. ומי שחושב שהמשך הדיונים בוועדת הכספים שברמה של פירורים, ברמה של טיפול במיקרו במשבר הזה, זה מה שעם ישראל צריך, אז יש לי קצת תשובות בשבילו. אני חושבת שהעובדה שאנחנו בהסכם הקואליציוני הזה מייצרים קבינט קורונה שכן ייצר אסטרטגיית יציאה - -
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
לא, לא זה מה שאמרתי. ואל תסובבי את הדברים שלי.
אבל אסטרטגיית היציאה מהמשבר הזה תהיה כרוכה בצעדים מאוד מאוד גדולים מבחינה כלכלית ברמת המאקרו, ולא רק ברמת המיקרו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא להפריע. חברת הכנסת זנדברג. תמר, לא להפריע. אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה. אני מבקש ממך לא להפריע.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
מי שחושב שיציאה לבחירות והתפזרות ביום חמישי הבא זה מה שיאפשר לנו, בלי תקציב למדינת ישראל, זה מה שיאפשר לנו, או ממשלה שמתחייבת בתוך 90 יום להעביר תקציב שכל כך חסר לנו ובו לטפל במשבר הזה ולעשות את מה שצריך לעשות, וכן יהיה צורך גם בצעדים קשים – אז חשוב לי לומר: אנחנו נעביר תקציב, תהיה אסטרטגיית יציאה.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
ההסכם הזה קובע שחצי שנה הממשלה הזו תעסוק רק בחקיקת קורונה. אז אני רוצה להציף את הדברים האלה ולהציג פה איזושהי נוקדת מבט אחרת שאני מאמינה בה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש.
האורח המיוחד והמאוד חריג שהיה כאן קודם, יאיר לפיד, הוא האדם השפל ביותר שהיה בכנסת ישראל לדורותיה. פשוט נעתקו המילים מפי.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
גזען, מלאה שנאה גם כלפי הערבים גם כלפי המזרחיים. הוא יעשה את הכול בשביל עצמו ויזרוק את ישראל לעזאזל.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הי, בועז, חבל שלא היית, לקשיב איך הבוס שלך מדבר, באיזו שפה, ובאיזו שחיתות.
רוב חברי הכנסת החדשים כאן היו יותר ממנו בכנסת מכל הקדנציות שלו במצטבר, כנראה. מזל שהשמיים סגורים והוא נמצא כאן.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני אקרא לכם פסוק ממשלי שמדבר בדיוק עליו. הוא רוצה להוליך אותנו לבחירות. הוא מתעצל מלהתמודד עם המשבר, עם האתגרים שמדינת ישראל עומדת בפניהם. הוא רוצה להרוס את מדינת ישראל: "על שדה איש עצל עברתי... ועל כרם אדם חסר לב... והנה עלה כולו קמשונים... כסו פניו חרולים... וגדר אבניו נהרסה".
אבל מה אנחנו נלמד מהטמטום הזה? מה אנחנו נלמד מהשחיתות הזאת, שתכף אני אדבר גם עליה? " וָאֶחֱזֶ֣ה אָ֭נֹכִי אָשִׁ֣ית לִבִּ֑י רָ֝אִ֗יתִי לָקַ֥חְתִּי מוּסָֽר".
מה שאנחנו צריכים ללמוד ולראות מהאיש הזה – שבא לפה, זורק את מה שיש לו לומר, משפיל את מי שלא בצבע העור שלו – זה לא להתנהג ככה. ואתם לא צריכים ללכת אחריו בעיניים עצומות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אתם מדברים על נתניהו, שאנחנו נאמנים ליושב-ראש של התנועה, אתם הולכים אחריו בעיניים עצומות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הוא מינה את עצמו עד שנת 20100, הוא ימשיך למנות את עצמו. דיקטטורה של מפלגה. זה מה שאתם.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא, יש לי שאלה לגבי מימון מפלגות. אני רוצה לדעת כמה כסף מימון מפלגות הם מקבלים כאן - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
- - אנשי יש עתיד ותל"ם, על שני חברי הכנסת שלא שלהם. האם זה רק 6 מיליון שהם גונבים מהקופה הציבורית בשנתיים הראשונות?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
או שגם בשנה השלישית הם מקבלים עוד 3 מיליון? וזה בסך הכול 9 מיליון שגונבים מהקופה הציבורית. תתביישו לכם.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה החוק - - - מימון מפלגות - - - ואתה יודע, אם צריך לשנות, לשנות בכנסת - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
חברי כנסת שהם לא שלכם. במשבר הזה תחזירו את הכסף לקופה הציבורית. אתם לא יכולים לבוא ולדבר על כולם: שחיתות, שרים. ואת הכסף מהקופה הציבורית אתם לוקחים.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
שלמה, אתה מבין יותר בחוק - - - מה שאתה מדבר, ולא עבד גם כשחבר הכנסת האוזר ניסה לטעון את זה ב-02:00.
עפר שלח (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה, אדוני.
קודם כול, אני מזכיר עוד פעם לחבר הכנסת קרעי, הוא כנראה לא קולט, את החקיקה הזאת – שלפיה מימון המפלגות, אם יש התפלגות שלא מרצון, לפי סעיף 59(1), ללא הסכמה של הסיעה הגדולה ממה שנשאר, מימון מפלגות לא מגיע לפלג הקטן בשנתיים הראשונות – עשה הליכוד. אני לא יודע מאיפה – יש לו, כנראה, איזה התמרמרות קשה על זה.
עפר שלח (יש עתיד-תל"ם)
¶
שמענו. אתה חוזר על השטות. שטות שחוזרים עליה מאתיים פעמים לא נהיית פחות שטות. תאמין לי.
אני רוצה להתייחס גם לדברים שנאמרו פה לגבי הסיעה והקורונה, ההתמודדות עם הקורונה. היום התברר בוועדת הקורונה שכבר בסוף 2018 יצא דוח, לאחר תרגיל שהובילה רשות החירום הלאומית, רח"ל, יצא דוח לגבי מוכנותו הלקויה של משרד הבריאות לתרחיש של פנדמיה. בדיוק מה שאנחנו רואים עכשיו.
עפר שלח (יש עתיד-תל"ם)
¶
לא, לא. לא בדקו. חבר הכנסת אשר, תקשיב, תאמין לי, אתה פותח את האוזנים – לומדים. היה תרגיל של רח"ל. הדיון היום עסק בעובדה שגופי חירום, שנבנו במדינת ישראל לאורך שנים ועם לקחים של הרבה מאוד דברים, פשוט לא הופעלו במשבר הנוכחי. לא הופעלו. וראש וראשון להם, זו רשות החירום הלאומית, רח"ל. אם אתה רוצה את ההיסטוריה שלה, היא נוסדה אחרי - - -
עפר שלח (יש עתיד-תל"ם)
¶
כידוע לך, היא נוסדה אחרי מלחמת לבנון השנייה ב-2006. ותרגלה בנובמר 2018 בדיוק תרחיש של פנדמיה. והתברר שמשרד הבריאות לא מוכן, אלא שמנכ"ל משרד הבריאות, שהיה מנכ"ל משרד הבריאות כבר אז, ב-2018, כשהעליתי אותו לזום כדי לדבר על זה, פשוט לא הכיר את הדוח. עכשיו, זה מסוג הדברים, לא הכיר. זה לא דוח, סליחה, זה לקחים של תרגיל. זה הרי אמור להיות מופץ. שאלתי את ווה, שהיה ראש רח"ל: לאן זה הופץ? הוא אמר לי: ראש הממשלה, שר הבריאות, מנכ"לי משרדים, כמו שעושים. זה מסוג הדברים שעולים וצפים בדיוני הכנסת, פרט לחקיקה, לפרט להתמודדות של ועדת הכספים. אני אומר לכם שהכנסת עשתה, הדוח שהוועדה שלי הניחה בערב פסח, הזיז, אני לא יודע להגיד לכם כמה דברים, החל מעיסוק בספורט וכלה בפתיחה של עסקים. הפעילות שנעשית פה בכנסת, ובטח על ידי ועדת הכספים וועדת הקורונה, היא עד עכשיו, מה אני אגיד לכם, עושה יותר מאשר לא מעטים ממשרדי הממשלה.
ולבטל את הפעילות הזאת, בגלל הבהילות שלכם להעביר - -
עפר שלח (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - את הפיצול במליאה ביום חמישי ב-9:00 – ביום חמישי נועד דיון בוועדה שלי שעוסק במידע, בדרך שבה המידע נאסף, מנותח - - -
עפר שלח (יש עתיד-תל"ם)
¶
את מדברת על אסטרטגיית יציאה, אורית? אסטרטגיית יציאה אי-אפשר לעשות בלי מידע. רק אף אחד במדינת ישראל, כולל מקבלי החלטות, לא מקבל את המידע. הינה, אני נותן לך משהו שיעלה בדיון כשהוא יתקיים: מנכ"ל משרד האוצר מגיע לדיון, אין לו תחת היד את הנתונים שהוא צריך בשביל להתמודד עם האמירות של משרד הבריאות, כי הם שמורים במכון גרטנר, אני לא יודע איפה, ולא משמשים אותו.
עפר שלח (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה מסוג הדברים שבשבילם עושים דיון בכנסת. זה מסוג הדברים שאתם רוצים לבטל בשביל לדון בדוח הזה בצורה שאתם דנים בו.
דבר אחרון, אני רוצה להגיד לכם, היות שהייתי ברוב, לא בכולו, אבל הייתי ברוב הדיון של אתמול ושמעתי את הערותיהם של היועצים המשפטיים. ואני רוצה להגיד דווקא לידידיי מכחול לבן: אתם מעלים את הבית הזה על מסלול התנגשות עם בג"ץ שהוא הולך והופך להיות בלתי נמנע, כי כשאתה שומע את היועצים המשפטיים, גם של הממשלה וגם של הכנסת, מדברים על החוק הזה, אתם מבינים מה יהיה בבג"ץ. וכשזה יהיה בבג"ץ ותהיה ההתנגשות ויגידו שבג"ץ גורר את מדינת ישראל לבחירות, אז לשלמה קרעי אין לי טענה, ככה הוא חושב ממילא.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תודה לחבר הכנסת שלח.
אנחנו נעבור להתייחסויות של היועץ המשפטי לוועדה. הנהלת הוועדה שלחה לכולם במייל את ההערכה התקציבית של האוצר. והם עומדים אחר מה שהם דיברו אתמול. יש תיקונים מסוימים שכתובים במסמך שמונח לפניכם. אני מבקש מגור להתייחס.
גור בליי
¶
במקרה הזה, זה פחות משעותי, כי תיקונים לחוק יסוד: הממשלה ממילא צריכים לעבור ב-61. ברגע - - - צריך הצעת חוק תקציבית לפחות 50. פה חייב להיות אפילו יותר. תכף אני אדבר על זה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מבקש עכשיו לאפשר ליועץ המשפטי של הוועדה לדבר ללא הפרעות. מי שיפריע ליועץ המשפטי לוועדה, אני פשוט אוציא אותו. אז אני מבקש לא להפריע ליועץ המשפטי. הוא רשם את כל הדברים.
גור בליי
¶
אני משיב. יש פה שורה שאלות שנשאלתי, חלקן על ידי גם חברי כנסת שכבר לא נמצאים פה, אבל אני אענה, בכל מקרה, לכל השאלות.
דבר ראשון, גם חברת הכנסת קארין אלהרר וגם חבר הכנסת מיקי לוי שאלו האם יש פה איזשהו עניין של עוקף בג"ץ או פסקת התגברות או משהו כזה. בסעיף 43א(א), הסיפור עם "מבחירתו ומיוזמתו", אז אני מבין שזה לא המהות של הסעיף.
גור בליי
¶
הסעיף רק מדבר על הסיטואציות האלה של "מבחירתו ומיוזמתו" – הם רק משפיעים על מה קורה בעקבות זה, בעקבות זה שהוא מתפטר מיוזמתו ומבחירתו, זה גורם לזה שראש הממשלה החלופי נכנס במקומו.
גור בליי
¶
במצבים אחרים יראו את הממשלה כאילו התפטרה. זאת אומרת, ה"מבחירתו ומיוזמתו" לא משפיע על מה יכול לקרות, מה בג"ץ יכול לעשות, הוא רק משפיע על התוצאה של הפעולה הזאת. אם זה מיוזמתו ומבחירתו, ראש הממשלה החלופי – בהסדר דהיום, זה חבר הכנסת בני גנץ – נכנס במקומו. ואם זה לא מיוזמתו ומבחירתו, אז זאת הסיטואציה שבה הממשלה מתפטרת. זו ההשפעה של ההבדל.
גור בליי
¶
אנחנו גם יש לנו שאלה. אני חושב שהמינוח הזה "מבחירתו ומיוזמתו" הוא מינוח שלא עד הסוף מוכר לנו בחקיקה אחרת. אבל אני חושב שפשוטם של הדברים הוא שבן אדם בוחר לעשות משהו מבחירתו ומיוזמתו, אלה דברים דומים, או בוחר מעצמו לעשות את זה. זו המשמעות של זה.
גור בליי
¶
שאל אותי לגבי היוזמים, אז בהרבה מאוד הצעות חוק, וגם פה, אנחנו עובדים מול יוזם מרכזי. במקרה הזה היוזם שעבדנו מולו באופן צמוד זה חבר הכנסת ניסנקורן, והוא, מבחינתנו, היה הכתובת שמולו עבדנו על הדברים. התיקונים שנעשו בהתאם להערות שעלו, נעשו מולו.
גור בליי
¶
דבר שלישי, לגבי שאלה נוספת של חבר הכנסת שטרן לגבי הנושא של החזרה לנסיבות בריאותיות, אז כמו שהסברתי, על פי הנוסח, אם נאמר ראש הממשלה הראשון עוזב לפני סוף התקופה, מתפטר או בעיה בריאותית או משהו כזה והוא עוזב, זה מה ששאלת, נכנס במקומו ראש הממשלה השני לשנה וחצי. אבל נשאר זנב בסוף. נכון, יש תקופה, נגיד אחרי חצי שנה ועוד שנה וחצי, נשאר עוד שנה. אם זה היה מסיבות בריאותיות, והוא מרגיש יותר טוב ויכול לחזור, ראש הממשלה הראשון יכול לחזור. אם זה לא מסיבות בריאותיות, בכל עילה אחרת של עזיבה, הסיעה שלו ואז הכנסת צריכות לבחור מחליף מהסיעה שלו.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני קורא אותך פעם שנייה. אני קורא אותך לסדר פעם שלישית. תודה רבה. נא לצאת החוצה.
עידן רול (יש עתיד-תל"ם)
¶
אם זה חל"ת, אז מצטרף לכמעט מיליון מובטלים ואנשים שנמצאים בחל"ת כרגע. אולי זה עוזר לקורונה, בכל מקרה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא, אני מבקש להוציא אותו החוצה. אני מבקש להוציא אותו החוצה.
(חבר הכנסת עידן רול הוצא מהאולם)
גור בליי
¶
אם הוא יכול, מסיבות בריאותיות, הוא יכול לחזור, ראש הממשלה הראשון, הוא יחזור. בכל מצב אחר, בין אם הוא לא יכול מאיזו סיבה בריאותית או התפטר, כל הסיטואציות האלה, יחליף אותו מישהו אחר מהסיעה שצריך לקבל את אמון הסיעה ואמון הכנסת.
גור בליי
¶
דבר נוסף, במענה לשאלתו של חבר הכנסת קושניר, אכן עדיין נושא הפריטטי נותר בעינו, ולכן היעדר שובר שוויון נותר בעינו. גם לבי השאלה של החבר הכנסת קושניר לגבי ההסדר - - -
גור בליי
¶
לא, בסדר.
לגבי הסדר החדש שדובר עליו בסיטואציה שראש הממשלה השני, ראש הממשלה החלופי, קורה לו משהו בחצי הראשון – בהקשר הנוכחי, זה חבר הכנסת בנימין גנץ – אם, חס וחלילה, קורה לו משהו בחצי הראשון, אז הסיעה שלו ואז הכנסת בוחרת לו מחליף. וההבנה שאתה תיארת קודם היא נכונה. מה שמשנה זה מי לא הביעה בו אמון. אם הח"כים שלו לא מביעים בו אמון, 12 לפחות, אז ראש הממשלה הראשון – בהקשר הנוכחי, זה ראש הממשלה נתניהו – ממשיך לכהן. ואם הוא לא נבחר, בגלל שמי שלא בחר בו הם חברי הכנסת של הצד השני – במקרה הזה, זה גוש הליכוד, נקרא לזה, בהקשר הנוכחי – אז יראו את הממשלה כאילו התפטרה.
עכשיו המנגנון הזה- - -
גור בליי
¶
הדבר הזה משפיע על איך המנגנון – אנחנו מצטרפים גם להערה של עורך הדין זנדברג ממשרד המשפטים, כל המנגנון הזה, שמבוסס על איך הצביעו חבר הכנסת גם בהקשר הזה וגם בעניין של הפיזור, הוא מנגנון מאוד מוזר ומעלה שאלות גם לגבי איזשהו חוסר ודאות במהלך ההצבעה, לגבי תוצאות שיכולות לנבוע ממשהו מאוד מקרי של רוב כזה או רוב אחר. הדבר הזה הוא הסדר משונה, ואנחנו חושבים שראוי לשקול ולחשוב עליו עוד לקראת קריאה שנייה ושלישית, כמו הרבה מהנקודות שהזכרתי בתחילת דבריי היום בתחילת הישיבה. אנחנו חושבים שההסדר הכי בעייתי – ואנחנו אמרנו שהרף פה הוא גבוה, כי זה תיקון חוקתי, זה תיקון לחוק יסוד – אבל, מבחינתנו, הרף הכי בעייתי והדבר שמעורר את הקשיים הכי משמעותיים בהקשר הזה הוא נושא הוראת השריון של 75. אנחנו חושבים שפה בהחלט יש שאלות משמעותיות וקשיים משמעותיים, שצריך לתת עליהם את הדעת בהקשר הזה של ה-75 - -
גור בליי
¶
- - גם לקראת קריאה שנייה ושלישית. ואנחנו חושבים שעדיין, אני אומר, עד היום בית משפט לא הכיר בזה שהוא יכול לבטל חוק יסוד. הדוקטרינה של תיקון חוקתי לא חוקתי הוא נושא שלא הוכרע, וגם אז למקרים מאוד קיצוניים. לכן, בכל מקרה, התערבות בדבר מהסוג הזה הוא דבר שהוא ברף מאוד גבוה, אבל עדיין סוגיית השריון היא סוגיה שאנחנו שמים עליה זרקור - -
גור בליי
¶
- - כסוגיה שמעוררת קשיים ושאלות לא פשוטות בכלל. ובעניין הזה אני חושב שדעתנו ודעתו של היועץ המשפטי לממשלה בהקשר הזה היא אחת.
הדבר האחרון, אני רוצה להגיד, חוץ מאיזשהו עניין של תיקון נוסח קטן, היו הרבה מאוד שאלות שעלו מחברי הכנסת לגבי ההליך. גם חבר הכנסת סעדי שאל שאלות על העניין הזה, וגם חבר הכנסת לוי, ועלו הרבה מאוד שאלות.
גור בליי
¶
אני רק רוצה, למען הפרוטוקול, אין פה כוח שונה של חברי הכנסת. יש השלכות שונות לשאלה מי הצביע או לא הצביע. הכוח הוא אותו כוח. המשמעות היא שונה אם זה הצביע וההוא הצביע. והדבר הזה הוא באמת דבר מוזר, שצריך לתת עליו את הדעת.
גור בליי
¶
אני רוצה להתייחס לעניין ההליך בהקשר הזה. אני גם אוסיף, גם הנושא של שני שרים במשרד – טוב, התייחסתי לנושאים האלה. אלה דברים שצריך לתת עליהם את הדעת. זה מעורר שאלות לא רק פרקטיות, אלא גם עקרוניות.
לגבי הדיון, אנחנו אמרנו וחזרנו ואמרנו: ראוי היה שהדיון יהיה מיושב יותר, על פני לתקופה ארוכה יותר. אלה תיקונים חוקתיים רגישים. והיה הרבה יותר ראוי ויותר רצוי, בעינינו, שהדברים האלה לא היו נעשים בלחצי זמנים כל כך גבוהים. אנחנו אמרנו את זה לא פעם ולא פעמיים.
אבל, מצד שני, כל אחד מהסעיפים כן הוסבר ונדון וכך גם התיקונים, אנחנו הסברנו. גם פה, לדעתי, היה אפשר להעמיק יותר וללבן יותר את הדברים. והדברים בלחץ הזמן לא לובנו והועמקו, כמו שאני חושב שהיה ראוי שיהיה. אבל יש הכנה גם לקריאה שנייה ושלישית, שבה יהיה אפשר להמשיך ולהוסיף על הדברים.
גור בליי
¶
ולכן, בעינינו, גם אם אנחנו חושבים שהיה אפשר לשפר את זה, בהחלט זה לא ראוי היה, אנחנו לא חושבים שמגיע לרף של מניעה או לרף של קוונטינסקי, אנחנו לא חושבים שזה באזור הזה. ולכן, שוב, בסופו של דבר, היושב-ראש קובע את סדרי הדיון. אנחנו יכולים לנסות, ככל הניתן, וגם עשינו ככל הניתן בשביל שהדבר יהיה כמה שיותר טוב וכמה שיותר ראוי. לא הגענו לרף של הראוי, אבל אני חושב שגם לא הגענו לרף של המניעה. אנחנו נמצאים איפשהו בין שני הרפים האלה.
גור בליי
¶
הליך. במיוחד, שוב, אני אומר, בניגוד קוונטינסקי, שזה היה לילה אחד בקריאה שנייה ושלישית, אנחנו בהכנה לקריאה ראשונה. יש עוד הכנה לקריאה שנייה ושלישית. הדברים עוד ישתפרו.
גור בליי
¶
הדבר האחרון, עשינו תיקון טכני בסעיף האחרון, סעיף התחולה, הטמענו, שינינו את 43ט ל-43ח, בגלל שעשינו שם שינוי בסעיפים, בגלל הפיצול לחוק יסוד ולחוק לרגיל. זה שינוי טכני. אנחנו תמיד עושים אחרי הדיון עוד תיקוני נוסח לפני ההנחה.
והנקודה האחרונה, האחרונה באמת, מאוד רצוי, בעינינו, ואני חושב שזה חשוב, שהרוב במליאה שיאשר את זה יהיה רוב גבוה ככל הניתן. זה מאוד בעייתי ברוב מסוים לקבוע שריון ברוב גבוה מזה. ולכן, אני חושב שהדבר הזה הוא מאוד מאוד משמעותי, ואנחנו מקווים מאוד שהדבר הזה יהיה, כי הוא יכוללהוסיף, מבחינתנו, עוד בעיה אם הרוב לא יהיה גבוה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
התייעצות סיעתית, מאה אחוז. אז אנחנו נצא לחמש דקות התייעצות סיעתית. ב-13:55 נחזור להצבעה. תודה. חמש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:50 ונתחדשה בשעה 13:54.)
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מחדש את ישיבת הוועדה. חברי הכנסת, אנחנו מצביעים על שתי ההצעות שמונחות בפניכם לקריאה ראשונה, בכפוף לאישור הפיצול במליאה. ראשית, אנחנו נצביע על הצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון – ממשלת חילופים), ולאחר מכן נצביע על התיקונים של הצעת חוק הממשלה וחוק מימון מפלגות, הצעת חוק ממשלת חילופים (תיקוני חקיקה), התש"ף–2020.
הצבעה שמית, בבקשה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מבקש להצביע על הצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון – ממשלת חילופים).
מי בעד? ירים את ידו.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
זה לא יכול להיות. זה לא יכול להיות. אבל איך? איך? בואו נצביע גם שירד גשם, מה זה עוזר?
גור בליי
¶
אני רוצה להבהיר לפרוטוקול שכן כלשכה המשפטית אנחנו מאפשרים הצבעה בוועדות בקריאה הראשונה בכפוף לאישור הפיצול במליאה. הדבר הזה נעשה. וכך נעשה גם עכשיו. זה אומר אבל שאי-אפשר להניח את שתי הצעות החוק במליאה עד שהפיצול עובר במליאה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:58.
התחדשה בשעה 16:40
הישיבה חודשה ב 16:40
היו"ר איתן גינזבורג
¶
טוב, חברים, אני פותח את ישיבת הוועדה. אנחנו התכנסנו כדי לדון בשתי הצבעות, שתי רוויזיות שהתבקשו. חלק מהמבקשים לא נוכחים, אבל יש כאן את אופיר כץ שגם ביקש רוויזיה. ועל כן אנחנו נצביע על שני החוקים בנפרד, רוויזיה לכל חוק.
אני מתחיל עם הצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון – ממשלת חילופים). האם תרצה לנמק, אדוני?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
לא. אז אני מבקש לעבור להצבעה על הרוויזיה. מי בעד הרוויזיה? ירים את ידו. מי נגד הרוויזיה? ירים את ידו. תשעה. יש נמנעים?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אז אני מודיע שהרוויזיה לא התקבלה.
אני עובר להצעת חוק ממשלת חילופים (תיקוני חקיקה), התש"ף–2020. האם תרצה לנמק את הרוויזיה, אדוני?
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מוותר.
אנחנו נעבור להצבעה. מי בעד הרוויזיה? ירים את ידו. מי נגד הרוויזיה? ירים את ידו. 9. נמנעים? אין.
הצבעה
בעד – אין
נגד – 9
נמנעים – אין
הרוויזיה לא אושרה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אני מודיע שהרוויזיה לא התקבלה.
אני מודה לחברים. הישיבה הבאה תתקיים כנראה ביום חמישי, אנחנו נוציא הודעה. תודה וחג עצמאות שמח.
הישיבה ננעלה בשעה 16:41.