פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
44
הוועדה המסדרת
27/04/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 22
מישיבת הוועדה המסדרת
יום שני, ג' באייר התש"ף (27 באפריל 2020), שעה 10:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 27/04/2020
שינוי במועדי ישיבות הכנסת , סדר ישיבת חברי הכנסת באולם המליאה בעת חירום
פרוטוקול
סדר היום
1. סדר ישיבת חברי הכנסת באולם המליאה בעת חירום
2. שינוי במועדי ישיבות הכנסת.
נכחו
¶
חברי הוועדה: יזהר שי – מ"מ היו"ר
קארין אלהרר
משה ארבל
עוזי דיין
מכלוף מיקי זוהר
אסף זמיר
בועז טופורובסקי
אחמד טיבי
מתן כהנא
עופר כסיף
אופיר כץ
פטין מולא
מרב מיכאלי
אורי מקלב
אלכס קושניר
שלמה קרעי
היו"ר יזהר שי
¶
בוקר טוב לחברי הוועדה הנכבדים ולחברות הוועדה. אני פותח את הישיבה. שלום לכם, חברי הוועדה המסדרת, אנא תשומת לבכם. יש לנו שני נושאים על סדר היום: האחד הוא שינוי במועדי ישיבות הכנסת והשני הוא סדר ישיבת חברי הכנסת באולם המליאה בעת חירום. אנחנו נפתח בשינוי ישיבות הכנסת. מזכירת הכנסת, בבקשה.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
בוקר טוב לכולם. התבקשנו בשני פרקי זמן לבקש שינויים במועדי ישיבות הכנסת וריכזנו את זה. אני אלך לפי סדר כרונולוגי: קודם כול הישיבה של היום – לדחות את שעת הפתיחה מ- 11 לשעה 13:00.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
נכון, היום ערב יום הזיכרון ואנחנו מניחים שזה שם לנו איזושהי מגבלה. לא שנמסר לי מה, אבל אני מניחה שזה - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אתמול היינו פה שעות לא שעות אז אם קובעים שעת תחילה צריך לקבוע גם שעת סיום.
היו"ר יזהר שי
¶
בתיאום עם היושב-ראש הכוונה היא לשחרר את חברי הכנסת, וכמובן, את עובדי המשכן כמה שיותר מהר. הכוונה שהדיון יסתיים בסביבות 17:00-16:00 בצהריים גם במליאה.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
לא. הייתה פגרה. בדרך כלל יוצאים לפגרה שבוע או עשרה ימים לפני ערב פסח וחוזרים מיד אחרי יום העצמאות.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
הבקשה השנייה היא להקדים מחר, יום שלישי, שזה יום הזיכרון את פתיחת הישיבה ל- 10:55 – זה חמש דקות לפני הישמע הצפירה. הכוונה היא שכשהצפירה תישמע אנחנו נעמוד במליאה, וכמובן, נכבד בקימה. לאחר מכן יתקיים דיון שעליו קיבלתם הודעה.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
ביום הזיכרון בדרך כלל לא נהוג לעשות דיונים אחרים.
בקשה נוספת להקדים את שעת פתיחת ישיבת הכנסת ביום חמישי. היא קבועה ל-11:00 מבקשה קודמת באישור של הוועדה – להקדים אותה לשעה 9:00 בבוקר; ולהוסיף ישיבות בשבוע הבא: ביום ראשון, ט' באייר, 3 במאי, וביום חמישי, י"ג באייר, 7 במאי בנוסף לימים הרגילים.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
לא. הבקשה על השעות תבואנה.
את המליאה ביום העצמאות, יום רביעי, כמובן, לבטל. תודה.
היו"ר יזהר שי
¶
שמענו כאן את ההצעות השונות.
אני חוזר – שינוי זמן פתיחת המליאה היום, שינוי ליום חמישי הקרוב, פתיחת המליאה ביום ראשון וביום חמישי שלאחר מכן.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני רוצה לדבר על המליאה שתתחיל היום ב- 13:00. חברים, כולנו בני הארץ הזאת. אם יש איזשהו יום או ימים קדושים לחלקנו – אלה הימים האלה. חלק גדול מאתנו, לצערנו, שייך למשפחת השכול. לא יכול להיות שלא נקבע שעת סיום ונצטרך להיאבק ולריב ביום הזה. זה לא מכבד אותנו, לא מכבד את הבית. זה קרה גם אתמול בערב במהלך הישיבה כשניסינו להסביר את הסיטואציה המיוחדת של רבים מאתנו שמבקרים את משפחות הנופלים, את המשפחות שלנו, בתי הורים שנפתחו במיוחד שהיו סגורים. אמא שלי בבית-אבות. חודש וחצי לא ראינו אותה. אני הייתי אמורה ללכת להיות איתה כי אני יודעת מה זה ימי הזיכרון עבורה שאחיה נהרג בקיבוץ ליד המקום שאלון גר. היה מאבק על זה אתמול.
חברים, אנחנו לא יכולים להיאבק על דמותה של מדינת ישראל ולהגיד, אנחנו ראויים – אני לא יודעת איך לומר את זה. אנחנו חייבים לקבוע שעת סיום שחלילה לא נחלל את היום הזה ואת זכרם של הנופלים על ויכוח מר וקשה ועל הזכות שלנו ללכת להיות עם המשפחות.
היו"ר יזהר שי
¶
אנחנו לא מחליטים. אנחנו בתיאום מלא עם יושב-ראש הכנסת, שכמובן, רגיש וער לנושא הזה. זה תלוי בחברי הכנסת שיעלו להגיד את דברם במליאה החל מ-13:00 בצהריים. כיוון שכולנו מבינים על מה מדובר, אם חברי הכנסת יואילו בטובם להגביל את הפיליבסטר ואת הדיבור שלהם למסגרות הזמן אז כולנו נצא מפה אפילו הרבה לפני כן.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
ההתייחסות שלך הייתה לחקיקת חוק היסוד. זה בדיוק הוויכוח שלא צריך להיות בערב יום הזיכרון בכנסת. לכן צריך לקבוע את שעת הסיום. הספיקו מה שהספיקו - -
היו"ר יזהר שי
¶
כמו שאמרתי, אנחנו בתיאום עם יושב-ראש הכנסת ננסה לסגור את המליאה כמה שיותר מוקדם. באופן תיאורטי אפשר גם בשעה 14:00 ללכת הביתה.
בבקשה, חבר הכנסת טופורובסקי.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש, השינוי במועדי ישיבות הכנסת נובע מתהליך בעייתי. אם היינו משנים ופותחים את הכנסת ודנים על הקורונה, כמו שעד עכשיו היו חוקים שנוגעים לקורונה ולדאוג לאזרחי ישראל, כל הבית הזה בלי אופוזיציה וקואליציה היו מתייצבים לילות כימים ועושים מה שצריך. העניין הוא שהסיבה והכוונה מאחורי שינוי מועד הישיבות הוא רק אחד – תהליך הרסני של שינוי משטר בישראל. אתמול היינו בוועדה המיוחדת - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
יש פה עיקרון אחד בסיסי שנקרא מדינה דמוקרטית. אנחנו לא משנים את המשטר הדמוקרטי שיש במדינת ישראל.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני מצטט הן את היועץ המשפטי של הוועדה המיוחדת והן את הנציג של היועץ המשפטי לממשלה שהיה אתמול בוועדה והסבירו שזה גם שינוי משטר, חבר הכנסת זוהר, ו-ב', התהליך הזה לא ראוי ונעשה בצורה זריזה ולא ראויה - -
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אתמול ביקשו חלק מחברי הוועדה גם בשם עצמם וגם בשם חברים אחרים וגם עובדי המקום הזה לסיים באיזשהו שלב את הדיון כדי שאנשים יוכלו להספיק לבקר משפחות של חללים במערכות ישראל וגם לא קיבלו את זה. היום אנחנו מבקשים לדעת מתי תסתיים המליאה וגם אנחנו מקבלים איזשהו כיוון וגם אומרים, אם תתנהגו יפה. עכשיו מבקשים לשנות את מועדי הישיבות. הם התחייבו כאן שמועדי הישיבות משונים רק בשביל ההתעסקות בקורונה כולנו נהיה בעד זה אבל אם זה רק בשביל שינוי המשטר הזה – שינוי המשטר ושינוי חקיקת חוקי יסוד – ואנחנו מדברים על שני חוקי יסוד: חוק יסוד: הממשלה וחוק יסוד: הכנסת שמשנים ועוד שני חוקים רגילים: חוק הממשלה וחוק מימון מפלגות שגם שם יש שינוי רטרואקטיבי. כל הנושאים האלה פשוט לא מקובלים ולא יעלו על הדעת. אני מבקש גם מהוועדה הזאת וגם אדוני היושב-ראש שהוא בן אדם ערכי לא לתת לזה יד. תודה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, מיקי חברי לא היה בוועדה אתמול ולא שמע דיון של 17 שעות וחצי. מדובר בשינוי של משטר וסדרי שלטון – לעשות ממשלה עם שני ראשים ולמעשה שתי ממשלות. אבל זה דיון לוועדה ההיא. תכף נחזור אני ויתר החברים לשם ונמשיך לקיים את הדיון. אבל אני מתפלא על האמירה שלך, אדוני היושב-ראש, שאי אפשר לסיים ב- 14:00. אפשר לסיים ב-14:00. לא צריך להתנגד ולא צריך לעשות שום דיון, ויאללה, בוא נלך. זה המשטר הדמוקרטי, זה האופוזיציה. אנחנו עושים את עבודתנו והרבה מההסתייגויות. אני מזכיר לך שחוק התיקון המעקב של המשטרה, לאחר הדיון שלנו והעמדה שלנו בוועדת חוץ וביטחון הממשלה משכה את החוק הזה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
העמדה של כולם. אמרתי, של כל חברי הכנסת, לא רק של המשותפת. לכן זה המהות של המשטר הדמוקרטי, שיש רוב ויש מיעוט ויש גם זכויות של המיעוט והרוב לא יכול להיות דורסני. מה שעושים כאן בתחילת הימים האלה זה פשוט דורסני. פשוט אפשר לבטל את כל הימים ואת כל מה שהיה נהוג בשנים שעברו כדי לקיים דיונים מרתוניים בלי הפסקות ובלי התחשבות אפילו לצרכים אנושיים. בסדר, תעשו. אנחנו פה ונמשיך. אבל אני מבקש רק שתקבעו לנו מסגרת של זמן, שנדע מתי מתחילים ומתי מסיימים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אז בוא נעשה את זה. אני מוכן. בוא נקבע שעת הצבעה. אני מוכן גם לקבוע שעת הצבעה.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
אדוני היושב-ראש, אין ספק שביום הזה לכולנו יש הרגישות הראויה וכולנו רוצים להתייחד עם חיילינו שמסרו את נפשם על קדושת הארץ והמולדת. אבל הייתי מאוד רוצה לראות את ידידי ואהובי בועז טופורובסקי אם היה בדיוק נושא הפוך והיינו מדברים עכשיו על ממשלת מיעוט. אז היה רוממות אל בגרונם והיו אומרים, רבותיי, זה הדמוקרטיה, וזה הרוב, ויש לנו הרוב והרוב קובע, ואתם לא יכולים למנוע מאתנו וכולי. אני מבין את המצוקה, אני מבין את הרצון לתקוע את התהליך כמה שיותר אבל, עדיין, חברי וידידי, זה רצון הרוב ורוב גדול בכנסת ישראל – הרבה יותר גדול ממה שרציתם לעשות עם ממשלת המיעוט. לכן אני חושב שבהחלט שמורה הפריבילגיה להנהלת הכנסת, לנשיאות הכנסת וליושב-ראש הכנסת לקבוע. אין לנו ספק שיושב-ראש הכנסת הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ מכיר את הרגישויות האלה יותר מכולם, ואין ספק שהוא ייתן את דעתו ויגמור בשעה סבירה והגיונית כדי שכולם יספיקו להתייחד עם מי שהם רוצים להתייחד. תודה רבה, אדוני.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
אני חוזרת עכשיו מהוועדה המיוחדת, ואני מצטרפת לבקשה שלכם שנסיים בשעה מוגדרת. אבל, חבר'ה, בלי צביעות מפני שאתם לא יכולים לדרוש מאתנו מה שאתם עצמכם לא מסוגלים לעשות. אתם מנסים למשוך זמן, זה שקוף. בוועדה המיוחדת 89% מהדיון היה קללות, עלבונות, צעקות, צרחות. אני אפילו עדינה. אמרתי, 89% צרחות, קללות, עלבונות. כנגד מי? כנגד מי שהיו עד לפני כמה זמן החברים הכי טובים שלכם. הדלקתם נרות איתם בחנוכה, צילמתם סרטונים, רצתם ממקום למקום, התחבקתם, עשיתם עוגה-עוגה. הכול היה מה זה מצוין, הכול היה אידילי והכול היה יפה. אז אל תפילו את הנושא הזה של ההחלטה מה יהיה היום, ביום המקודש הזה. וכן, הוא מקודש לנו לא פחות ממה שהוא מקודש לכם, ואל תחליטו שאנחנו לא מתחשבים. תסיימו את הנאומים שחוזרים על עצמם אפילו עם אותן מילים. מילא, תהיו יצירתיים, תנסו לשנות קצת את סגנון המילים, תנסו להחליף קצת. הרי זה חוזר על עצמו שוב ושוב עם אותן מילים משעממות. ואז יהיה אפשר לגמור את זה וכולנו נתייחד עם יקירינו, וכולנו נתייחד עם האנשים שנתנו את נפשם למדינה הזאת. חבר'ה, זה הרי יעבור אז, קדימה, בואו נזדרז כולנו ונסיים הכול ב- 16:00 ונתחיל את מה שאנחנו צריכים לעשות.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
- - עד 2:00. אני חייב להגיד שהדיון אתמול לא היה ממצה בכלל. הוא היה ארוך, ממצה הוא לא היה. אמרתי את זה גם עכשיו למטה. למה זה לא היה ממצה? זה לא היה ממצה כי מצד אחד היושב-ראש לא באמת נתן לאנשים להתבטא וכל פעם קטע אותם כשזה הגיע דווקא לטיעונים מהותיים. אגב, אני מסכים שלא כל הטיעונים היו מהותיים. אני מסכים עם זה וגם חלק מחברי הכנסת שהיו שם ירדו לרמות שלא היה צריך לרדת. אני קיבלתי מסרונים מהרבה אנשים שצופים בערוץ 99 – כן, יש אנשים שצופים בערוץ 99. לא הרבה, אבל יש. הם אמרו לי, איך אתה יכול לשבת איתם?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
כל הביטויים שהיו אתמול באו ממפלגה אחת. והם השתמשו במילים: "טמבל", "טרוריסט" – דברים מהסוג הזה.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
מה שאני בא להגיד עכשיו, ואני מקווה שתיתן לי להשלים לפחות שני משפטים לפני שתכניס את האף שלך לדבריי. אני רוצה לומר שבאמת היום, לפחות, אפשר לשמור על דיון ברמה אחרת ולהגדיר שעה שבה מסיימים. לא יכול להיות שמתקיימת פה ועדה וחברי הוועדה נמצאים באי ודאות ללא שום מושג מה קורה עם הלו"ז.
היו"ר יזהר שי
¶
אני מזכיר לך, חבר הכנסת קושניר, אנחנו מדברים כרגע על לוח הזמנים של המליאה. אין לנו שליטה על הוועדה המיוחדת ולא על לוחות הזמנים שלה.
היו"ר יזהר שי
¶
בבקשה, התייעצות סיעתית – חמש דקות. 10:31 אנחנו פה חזרה.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:26 ונתחדשה בשעה 10:31.)
היו"ר יזהר שי
¶
חברי הכנסת, אנחנו נצביע על השינויים שמזכירת הכנסת הקריאה לגבי מועדי פתיחת ישיבות הכנסת ולגבי הישיבות הנוספות בימים ראשון וחמישי הקרובים.
היו"ר יזהר שי
¶
פתיחה וסגירה, שינויים למחר ושינויים ליום חמישי, ראשון הקרוב, ביטול יום רביעי – יום העצמאות – ויום חמישי בשבוע הבא.
אני מבהיר פה שבתיאום עם יושב-ראש הכנסת הכוונה היא לפזר את המליאה היום כמה שיותר מוקדם ולכל המאוחר ב- 17:00 אחר הצהריים. אנחנו מקווים שנוכל להתפזר קודם לכן.
היו"ר יזהר שי
¶
אי אפשר כרגע. מי שרוצה להגיע מאוחר יותר יכול להגיע, כמובן.
מי בעד ההצעות השונות כפי שהקריאה מזכירת הכנסת?
הצבעה
בעד ההצעה – 8
נגד – אין
נמנעים – אין
אושרה.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
הרביזיה תביא את זה ל- 11:02 דקות. תתקני אותי היועצת המשפטית אם אני טועה. אז מה לגבי פתיחת הישיבה?
היו"ר יזהר שי
¶
נעבור לסדר השני שעל סדר היום: סדר ישיבת חברי הכנסת באולם המליאה בעת חירום.
מזכירת הכנסת, בבקשה.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
בוקר טוב, חווינו בתקופה האחרונה מאז ימי קורונה את סדר ההצבעות במליאה שבעצם המצב כפה עלינו הצבעות שמיות. זה לא קל. לפעמים זאת משימה שדורשת מאמץ מכם וגם מאתנו. התבקשנו לראות איך אפשר בכל אופן למצוא פתרון כדי להקל על הכול, מה עוד שאנחנו לקראת חקיקת חוקים שיחייבו, ואולי יהיו, ריבוי הסתייגויות וריבוי הצבעות.
הרעיון היה שאנחנו לוקחים את תמונת המליאה, ובלשון היושב-ראש – אנחנו עושים פריסה. קודם כול התחלנו משולחן הממשלה. את שולחן הממשלה פרסנו והוא מתפרס גם בשורה הראשונה בכל פאה של המליאה. ואז, בכל פאה, למשל, בפאה לשמאל היושב-ראש היכן שיושבת סיעת הליכוד, שיושבת סיעת ימינה, שיושבת יהדות התורה, לקחנו את רשימת ה-א'-ב' של חברי הכנסת, ומי מהם שיושב בגוש הזה התחלנו למקם. כך עשינו בצד הימני של היושב-ראש היכן שיושבים כחול לבן ויש עתיד וכך עשינו גם בגוש המרכזי. זה הוביל אותנו באותו סידור שייצא שאותו גוש של סיעות יושב מעל השני לגבי יציע המכובדים. ההנחיה של היושב-ראש, כדי לשמור על הנחיות משרד הבריאות בימי קורונה – במליאה עד 50, ביציע המכובדים נהיה עד 30, קרי עשרה בכל צלע גם שם וביציע הציבור – 40. יש כאן כמה שינויים לפי א'-ב'. אלה השינויים שנעשו בתוך הסיעות עצמן.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
סימנו את המליאה במרחקים של ההנחיות של הריחוק הפיזי. אז קודם כול סימנו איפה יהיו המחשבים. במחשבים האלה לא נגעו. תכנתו אותם על-פי השמות שהתקבלו מאתנו. המסכים האחרים פורקו, שמו אותם – פה בכל מקרה מגיע כאן יישר כוח גדול למחלקת המחשוב שלנו. אני לא מכירה שום מחלקה בשום ארגון אחר שבהגבלות של שישי-שבת צלחו לעשות כזה מבצע. פרסו את הסיבים, פרסו את החיווט. זה עוד עשו תוך כדי ישיבת המליאה בשבוע שעבר מאחורי הקלעים ובכל מושב - - - ואז הם פרסו וכדי שלא ייפגעו גם המסכים הם בנו מסגרת עץ מסיבית. מכיוון שיש ריחוק פיזי זה ממש לצדו של כל חבר כנסת.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
הוא מגיע לסביבת העבודה שלו.
אנחנו בכנסת מגדירים את המסכים לא כעמדת עבודה, אלא קודם כול זה מכשיר הצבעה. מכשיר ההצבעה הזה צריך להיות יעיל, הוא צריך להיות מהימן, וצריך כמה שפחות לזעזע אותו. העבודה שנעשתה יש בה כדי לזעזע את המערכת אבל כבר עשינו ניסיונות וזה עובד יפה.
לכן אם אתם רואים כשאתם יושבים ביום-יום שיש עוד כמה פיצ'רים שהכנסנו. אתם רואים את הדוברים, אתם רואים את רשימת הנושאים, אתם רואים תקצירי חוק. בפעילות עכשיו לא יהיה לכם את זה. יהיה לכם מכשיר הצבעה מהימן כדי לענות לצורך של 120 חברי כנסת שבעת ובעונה אחת יכולים להצביע אלקטרונית. זה מקל מאוד. נכון, יש אנשים שלא נוח להם. אבל אם בתוך הסיעות תוכלו לעשות חילופים אנחנו פתוחים לכך. אגב, גם ביום-יום בסידור רגיל של המליאה יש סיעות שמבקשות מדי פעם להחליף. אבל זה הסיעות מחליטות. אנחנו מקבלים מכתב מסודר מיושב-ראש הסיעה, ואנחנו ממלאים את רצון הסיעה.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
בכל מפלס סידרנו מיקרופונים, בהחלט – גם ביציע הציבור וגם ביציע המיוחד.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
זה בדיוק העניין. לכן שמנו מיקרופונים. אם המליאה תהיה בתפוסה מלאה אז - - - האיזון. לכן שמנו מיקרופונים. כי בעת הצבעות הרי לא מדברים.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
ירדנה, קודם כול אני רוצה להביע את הערכתי על הרצון הטוב ועל הניסיון ועל העבודה הקשה שלך ושל כל הצוות הטכני.
יש לי כמה שאלות. אני מבין עכשיו אחרי שהסברת את ההיגיון מאחורי התהליך אבל אני חושש שזה יצר תמונה קצת בעייתית. אני רוצה לתת כמה דוגמאות שאולי אפשר לתקן אותן.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
ראשית נוצר מצב שחלק מיושבי ראש הסיעות נמצאים במקומות שמהם יהיה להם קשה לנהל את הדיון. למשל, מאיר כהן שנמצא ביציע הציבור ואמור לנהל את ההצבעה - - - אם מסתכלים מה קורה מאחורי קארין, יש שם מקום פנוי. אולי אפשר לשים שם.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
אבל זה מפר את האיזון במליאה, מעל 50. זאת סוגיה שהעלה בפניי חבר הכנסת מאיר כהן. הוא גם סגן יושב-ראש, ואני העליתי את זה בפני יושב-ראש הכנסת. הפתרון הוא לעשות הצרכת הסיעה. הציעו לו לפנות לחבר או חברה מהסיעה ולעשות הצרכה. כי הוא גם העלה את החשיבות של סגן יושב-ראש והוא גם אמר שהוא ירכז את ההצבעות.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אז יש לי שאלה, איך מאיר הגיע ליציע ציבור ואיתן גינזבורג נשאר באותו מקום?
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
איתן גינזבורג ב-ג' ומאיר כהן ב-כ'. אמרתי, בשלב מסוים זה הלך לפי א'-ב'.
היו"ר יזהר שי
¶
גם אבי ניסנקורן נמצא למעלה, חבר הכנסת טופורובסקי. הלכו לפי א'-ב' כדי לא לתת לאף אחד עדיפות.
היו"ר יזהר שי
¶
חברי הכנסת הנכבדים, יש לכל אחד אפשרות לפנות בסיעה, ואני בטוח שיש אנשים צעירים חסונים, נחמדים כמו הבחור שיושב לידך.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
ירדנה, נהוג היה תמיד שסידור הכיסאות יתבצע בהתאם לסדר הרשימה. כך זה גם מסודר כרגע.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
נהוג היה גם תמיד שיושבים כל 120 יחד. ובכל אופן כדי לשמור על ייצוג מצאנו שזה העיקרון שיכול להיות הכי שוויוני. כי אם אתה תלך לפי סדר הרשימה אתה מאבד את כל הייצוג ויוצא לך מג'וריזציה שסיעה גדולה כולה יושבת גם בעשרה מקומות למטה, גם בעשרה מקומות שהוקצו ביציע המכובדים - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא, על אותם מקומות שהקציתם, רק שהסידור יהיה שהמקום הראשון יושב קדימה, המקום השני יושב אחורה, המקום השלישי אחריו.
היו"ר יזהר שי
¶
אז תחליפו ביניכם, חבר הכנסת פורר. תחליטו ביניכם שזה מה שאתם רוצים לעשות ותעשו את זה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הכול נורא פשוט. תשאל את החברה שלך לסיעה, את חברת הכנסת קטי שטרית, אם מוכנים להחליף איתה.
היו"ר יזהר שי
¶
חברת הכנסת שטרית, אנחנו נדבר לפי הסדר - -
חבר הכנסת טופורובסקי, בבקשה. אחריו חבר הכנסת פורר ואחריו מיקי זוהר.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני לרגע לא חושב ולא רומז במה שאני עומד להגיד על איזושהי כוונה רעה של הצוות של מזכירות הכנסת. אני רק אומר שנראה כאילו ירו חץ וציירו סביב זה מטרה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני אומר שוב, אני לא יודע, אולי הייתה איזושהי הנחיה, אני לא מכיר. בכל מקרה מעבר למה שאמרתי עם הדוגמה של מאיר אני חייב לומר שיש 11 מתוך 16 חברי כנסת של המפלגה שאני מייצג כאן בוועדה שמשום מה יצא שלפי הסידור הזה הם ביציע הציבור. שנית, א'-ב' קצת - - - כי למשל לא מהמפלגה שלי – איימן עודה יושב ביציע מיוחד. אני לא יודע איך זה מסתדר עם הסידור הזה - -
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
אני כבר אגיד לך שמהסיעה שלהם אימאן ח'אטיב למטה, אחמד טיבי למטה, יוסף ג'בארין למטה - -
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
אני אגיד לך, חבר הכנסת טופורובסקי, אני ביקשתי בהנחייתו של יושב-ראש הכנסת מחבר הכנסת בן-ברק להחליף מקום עם יאיר לפיד כדי שראש סיעה יוכל לשבת - - -
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
היושב-ראש הוא הנחה אותי לפנות לרם בן-ברק כבר ביום חמישי בלילה. הוא הורה לי לפנות למי שלא שבע רצון ממקומו לנסות להגיע בדין ודברים עם חברי סיעתו. אגב, גם בימים כתיקונם כשאנחנו מתבקשים לעשות שינויים במקום הישיבה במליאה זה על דעת הסיעה, ואנחנו מקבלים את זה עם חתימה מיושב-ראש הסיעה. יש כל מיני בקשות מסיבות שונות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
תודה רבה. ראשית לעניין מקומות הישיבה. אני לא יודע אם זה נוהג או נוהל או לפי מה זה תמיד נקבע, אבל מאז שאני בכנסת סידרו את מקומות הישיבה של הסיעות לפי הסדר של קואליציה, אופוזיציה. אבל תמיד המקומות שיותר קרובים לבמה יושבים לפי המספר והדירוג למטה. כך נהוג כשמסדרים את הרשימה למטה. לכן אני לא מבין מה קרה פתאום כשמסידור כזה עוברים לסידור לפי א'-ב'. האם כשנחזור לסידור של 120 נחזור לסידור לפי א'-ב'?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אז אם זה המצב היה צריך להיות מראש לפנות לסיעות. אל תסתכלו על הסיעה שלנו. אנחנו סיעה לא גדולה, אנחנו שבעה אנשים. אנחנו יכולים להסתדר יפה מאוד. אבל אני מניח שבסיעה של שלושים ומשהו חברים הסיפור הרבה יותר מורכב. זה גם לא נעים. אני לא חושב שלמישהו בסיעה מסוימת נעים לפנות לחבר. בעיניי, נכון היה להמשיך לפעול לפי הנוהל הקיים – קובעים את הסידורים של הסיעות ואז בכל סיעה הסידור מתבצע לפי סדר הרשימה. כך היה נהוג גם שכשמישהו מתמנה לשר אז מתקדמים קדימה לאותו אופן. אני חושב שאפשר לקחת את סידור הסיעות כפי שהוא מופיע בהצעה הזאת ולקבוע שסידור המקומות יהיה לפי סדר המקומות בסיעה. ובא לציון גואל. אגב, בלי לגעת בדיוק בחלוקה של הסיעה. הרי אנחנו רואים כבר את החלוקה של הסיעות ומפה אין בעיה.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
לא, לא, לא. אני יודעת מה אני שואלת כי זה בלתי אפשרי. אנחנו חשבנו ללכת ככה והבנו מהר מאוד שנפגע בעיקרון של שוויון וייצוג. כי כשאתה יושב על כל 120 חברי הכנסת במליאה אתה יכול לקבוע שבכל שורה יהיה מספר מסוים של חברי כנסת בהתאם לנוסחה מסוימת שלא פוגעת - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני עוד לא סיימתי, יזהר. אני באמצע הדברים שלי.
לוקחים את מה שסידרתם כרגע ובתוך החלוקה של הסיעות סדר הישיבה יהיה לפי סדר הרשימה לכנסת על אותם מקומות. את לא מזיזה מסיעת יש עתיד ולא מסיעת כחול לבן ולא מסיעת הליכוד ולא מסיעת ישראל ביתנו. כולם נשארים על אותם הכיסאות מבחינת סיעה, רק סדר הישיבה יהיה בהתאם.
דבר שני שאני רוצה להתייחס אליו זה בנושא מועדי הישיבות שזה הנושא הקודם שגם הוגשה עליו רביזיה. לא יכול להיות שישיבת מליאה תיפתח ב-9:00. לפחות, אני בחמש השנים שאני בכנסת לא זוכר שישיבת מליאה נפתחה בשעה 9:00. אשמח אם המזכירה תתייחס לזה. בדרך כלל גם קורים הרבה מאוד דברים גם לפני כן. אגב, כמו היום. גם היום באתם פתאום בשעה 10:00 והחלטתם שאתם רוצים לשנות את סדר הישיבה מ-11:00 ל-13:00. קורים דברים. כשהישיבה בשעה 9:00 זה לא מאפשר את הניהול הזה. אני חושב שצריך להחזיר את סדר הדיון ליום חמישי בשעה 11:00. אני אשמח לדעת מתי נפתחה מליאה בשעה 9:00.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
קודם כול בקשר לדבריו של עודד פורר, לדעתי, יש הרבה בדבריו בעניין הזה שהישיבה צריכה להיות ישיבה סיעתית ולא לפי סדר א'-ב'. אני כמי שאמור לטפל בסיעת הליכוד לי יותר קשה לעשות בקרה על חברי הכנסת שלי שנוכחים בהצבעה ומצביעים בהצבעה הלכה למעשה. ולכן כשאתה מפזר את כל האנשים לפי סדר הא'-ב אני אצטרך לאתר את קטי שהיא באות ש' לקראת הסוף באיזושהי פינה - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
ומישהו אחר באות א' במקום אחר. גלעד ארדן, נניח. לכן הישיבה הסיעתית נדרשת. אנחנו צריכים ישיבה סיעתית. לכן אני שואל אותך עכשיו, ירדנה, אם אנחנו רוצים ישיבה סיעתית מה הפתרון שאת יכולה לתת במסגרת האילוצים?
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
מכיוון שהייתי בעברי גם מזכירת סיעה אני יודעת להגיד לך שישיבות סיעה לא עושים במליאה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא, אני מדבר על בקרה של מי שנכנס להצבעה ומי שלא, ומי שיושב מולי וכמה חברי כנסת יושבים מולי, ואם הם הרימו את היד או לא.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
אוקיי. לכן גם פה נדרשים, כמו שביקשנו בעת ההצבעות השמיות הסיוע של מנהלי הסיעות שהם גורם חשוב מאוד בכל הסיפור.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
עודד, אתה לא נותן לי להשלים את מה שאני אומרת. הם יכולים להיות מאחורי הקלעים ולדרבן אתכם לתפוס את המקומות שלכם.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
הפניתי את תשומת לבו של יושב-ראש הכנסת לכך שגם בעת הספירה של 10 שניות עד להצבעה, להיזהר; לומר לחברי הכנסת לא לרוץ כי יש כבר מפלסים עם מדרגות שמסוכנות לצעירים ולמבוגרים כאחד. אם יש לכם חלופה אחרת אנחנו נשמח לקבל אותה.
היו"ר יזהר שי
¶
לפני שאנשים ממשיכים, מכיוון שראיתי חלק מהדיון הזה מהצד אז היו כל מיני שיקולים, ומה שהעלית, חבר הכנסת זוהר, הוא בהחלט נכון, אבל אז יכול להיות מצב שכל סיעת הליכוד תהיה ביציע העליון.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אבל נאומים יצטרכו להיות על הפודיום. לא יהיה מקובל שנאום של שלוש דקות או הצגת חוק או מענה לחוק או התייחסות סיעתית בדיון של נציגי סיעה, אתה לא נואם על הפודיום אלא נואם מהמרפסת.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
למען ההגינות לא אכפת לי שחצי מהסיעות של האופוזיציה וחצי מהסיעות של הקואליציה יישבו ביציע והחצי השני יישב באולם. הנה, אני אומר שאני מנדב את הליכוד לשבת למעלה ביציע. האמת היא שיש כאלה שטוענים שגם במהלך הדיונים עכשיו אנחנו סוג של ביציע, אז אנחנו נשב ביציע עלא-כיפאק ונעשה משם את ההצבעות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
מיקי, השאלה מה יקרה כשתתחילו לעודד מהיציע. אתה יודע, כשיתחיל עידוד עם התופים.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
שתי נקודות: אחת, אני כבר שעה מנסה לדבר. אני לא מקבל שום תשובה לגבי שינוי מועד פתיחת המליאה ביום חמישי.
היו"ר יזהר שי
¶
נתנו תשובה. אנחנו נצביע. אתם הגשתם רביזיה, תהיה גם הצבעה על הרביזיה. אני חושב שאתה הגשת את הרביזיה.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
השאלה אם יש דרך להזיז את זה. אני לא מבין מה ההתעקשות – למה זה אמור להיות בשעה 9:00.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
תשובה נהדרת, יזהר. ממש תשובה לעניין, כל הכבוד. אחלה תשובה בדיוק. חבל על הזמן.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אתם לא יכולים לפרסם כל פעם סדר יום דקה לפני הדיון ולחשוב שאתם יכולים להתחיל את הדיון - - -
היו"ר יזהר שי
¶
אנחנו מאפשרים את עבודת הכנסת החל מ-9:00 בבוקר. אני מזכיר לכם שגם ועדות מתחילות לפעמים ב-9:00 בבוקר.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני תכננתי לקיים ועדת כספים בשעה 9:00. אתם לא מאפשרים זמן לקיום ועדת כספים בכלל בתקופה הזאת. היום הזזתם את הישיבה. אם הייתי יודע היום שאתם מזיזים את הישיבה מ-11:00 ל-13:00 ולא עושים את זה בדיון מהיר בשעה 10:00 בשליפה הייתי מקיים היום ועדת כספים. אנחנו נמצאים במשבר הכלכלי הכי קשה של מדינת ישראל אי פעם, ואתם מונעים כינוס של ועדת כספים בדרך הזאת.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
בהמשך למה שאמר חברי עודד פורר, יש כאן ועדות ולא רק - - - יש גם ועדת הקורונה, ועדת עבודה ורווחה, וגם הוועדה המיוחדת לחוק – איך שהוא לא נקרא שאנחנו דנים בו כבר ביום השני ברצף. לכן אני לא מבין למה לא מאפשרים לוועדות לעבוד בכנסת. דבר נוסף – הרבה מאוד אנשים יישבו ביציע וצריך לקחת בחשבון שתהיה תנועה רצינית מאוד מהיציע למטה אל הפודיום לדבר.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
עבדנו גם מול ערוץ הכנסת, ומיום חמישי הוא מודע לזה וגם עם זה הם מסודרים.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
ירדנה, אני מבין ובכל זאת – כאשר יש דיון שמי אישי, יש משמעות לכך שחבר כנסת עומד על הפודיום ומדבר ליד היושב-ראש. אני מבקש שהדרישה הזאת תכובד.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
אני אעביר ליושב-ראש. זה רק יחייב שבמליאה לא יהיו 50, אלא אחד יוכל - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
רק הייתי רוצה לדעת – כשפותחים את המליאה ב-9:00 מתי נדרשים לדיון? מתי תיפתח ההרשמה לדיון? כי אתם פותחים את המליאה ב-9:00 ואי אפשר יהיה להירשם לדיון. תגידו שהרשימה סגורה ולא תאפשרו לנו לדבר. זה נראה כאילו כל סדר היום מתבצע כדי לא לאפשר לחברי האופוזיציה להתבטא גם במליאה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
מתי הם יפתחו את ההרשמה לדיון? הרי אנחנו מקבלים את סדר היום בדקה לתשע בדרך כלל. כשיש דיון אישי.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
אם המליאה תיפתח ב-9:00 מתי הם יירשמו לדיון? אז אני שואלת אם אפשר לפתוח במזכירות הכנסת.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
בקריאה ראשונה אנחנו פותחים נושא לרישום ונרשמים במחשב. אז עוד אפשר להירשם במליאה.
היו"ר יזהר שי
¶
חכה, חבר הכנסת זוהר. חבר'ה, אל תערבבו בין הדברים. אנחנו נעשה סדר בדברים. קודם כול, קיבלנו אישור להמשיך את הישיבה הזאת כיוון שנקלענו למליאה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
מה אני עושה אם יש לי נאום בן דקה ואני לא רוצה להחמיץ אותו ואני רוצה להשתתף בישיבה?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
זאת ישיבה מאוד חשובה לחברי הכנסת, ליכולת שלנו להתבטא בכנסת. אתם מקיימים אותה בזמן מליאה. אני נרשמתי לנאום בין דקה. אני רוצה לנאום אותו ולא רוצה להפסיד את הדיון לא על סדרי הדיון במליאה, לא על סדרי הישיבה. זה לא דיון שאתם יכולים להגיד לחברי הכנסת, אל תשתתפו בו. אני מבין את הלחץ אבל או שפתחתם מליאה או לא. המליאה נפתחה – אני רוצה לנאום את הנאום בן דקה שלי.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני מבקש שהיועצת המשפטית תגיד האם יש סיבה למנוע ממני השתתפות בדיון שנוגע לסדרי הדיון במליאה ולסדרי הישיבה במליאה ולסדרי העבודה שלנו כחברי כנסת או לא לאפשר לי למלא כרגע את זכותי לנאום במליאת הכנסת כפי שנרשמתי.
ארבל אסטרחן
¶
יש ממלא מקום בוועדות. חברי הוועדה מסתדרים עם ממלא מקום. נכון, זה מה שקורה. זה לא דבר שלא ראינו.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הוא לא יכול לסגור את הדיון אם יש נאומים בני דקה. כולם צריכים לנאום ורק אחר כך הוא יכול לסגור את הדיון. הוא לא יכול לצאת להפסקה באמצע הדיון על נאומים בני דקה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אפשר לשלוח לנו את סדר הנואמים בני דקה שנדע מתי אנחנו צריכים לעלות למעלה או לא?
היו"ר יזהר שי
¶
מעדכנים אותי שמנהלי הסיעות קיבלו את הרשימות. תבקש ממנהל הסיעה שלך.
חברת הכנסת פרומן, בבקשה.
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
אני רוצה להתייחס לשני הנושאים: גם ללוח הזמנים של המליאה מול עבודת הוועדות בכנסת. זה גם לגבי יום חמישי זה וזה ראשון וחמישי הבא ויש גם ימים באמצע שלו"ז המליאה איננו ידוע. יש חשיבות מאוד גדולה להמשיך את עבודת הוועדה. אני אישית נמצאת בוועדת חינוך. מערכת החינוך נמצאת בשיא הדיונים על ההיערכות שלה ויש לנו שם תפקיד מאוד משמעותי. אני חושבת שצריך להקצות זמן הבוקר לעבודת הוועדות כפי שהיה נהוג. יש חשיבות לוועדות עובדות תמיד, ובוודאי בתקופה הזאת. לכן אני מבקשת שהמליאה לא תתחיל לפני השעה 23:00, ואם אפשר אפילו ב-24:00 כדי שעבודת הוועדות תיעשה כמו שצריך בבוקר.
בעניין סידור החדש במליאה – קודם כול, יישר כוח על ההתארגנות וההיערכות. זה באמת נראה לא פשוט ההקראות האין-סופיות של השמות, ובמיוחד את ירדנה שישבת שם. מצד שני צריך לחשוב שוב על הסדר. אני אומרת שוב – אצלנו 11 מתוך 16 נמצאים ביציע הציבור. יש חשיבות לנאום מהפודיום. אל תזלזלו בזה, זה לא רק מיקרופון. יש חשיבות בדיונים מסוימים שהנאומים נעשים מהפודיום כך שמי שמדבר יעלה לפודיום. זה לא המיקרופון, זה המיקום, זה המקום, ויש לזה חשיבות. לא לוותר על זה. עכשיו צריך לראות איך עושים הכול יחד.
היו"ר יזהר שי
¶
תודה לחברת הכנסת פרומן. אני מזכיר לכולם שאנחנו כרגע מצביעים על נושא סידורי הישיבה ובעוד שתי דקות נצביע על הרביזיות.
היו"ר יזהר שי
¶
אנחנו נצביע עכשיו על סידורי הישיבה, חבר הכנסת זוהר. יש פה מנהלי סיעות, יש פה הסכמה רחבה שצריך לפתור את הבעיה הזאת. זה לא קשור להקמת ממשלה, אופוזיציה, קואליציה ולא לחוקים כאלה ואחרים. לכו לדבר בהסכמה רחבה. אנחנו רוצים סידור להיום ומחר.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אנחנו הליכוד יושב למעלה. שאר הסיעות של הקואליציה יושבות למטה - - - חצי-חצי. אתם תבחרו לעצמכם שניים שיעלו למעלה.
היו"ר יזהר שי
¶
חברים, לפני ההצבעה הזאת – ואני מבין שיש פה הערות – אנחנו נעבור להצבעה על הרביזיה שקשורה לשעות פתיחת מליאת הכנסת בימים הקרובים.
מי הגיש את הרביזיה?
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני אחזור על דבריי ובכל זאת אני חושב שזה חשוב. אני שמעתי את יושב-ראש הכנסת לא פעם ולא פעמיים מדבר על כך שחשוב לו מאוד שהכנסת תתפקד כמו שצריך ושתהיה פה אפשרות לפיקוח פרלמנטרי. אנחנו מבינים באיזו תקופה אנחנו נמצאים – תקופת משבר. הממשלה מקבלת פה הרבה מאוד החלטות ולכן אני לא כל כך מצליח להבין למה הוועדה המסדרת בתמיכתו של יושב-ראש הכנסת מבטלת את עבודת הוועדות. הרי זה ברור לכולם שאם בשעה 9:00 נפתחת המליאה, שום יושב-ראש ועדה לא יכול לקיים את הוועדה באותו יום. אנחנו נמצאים ברצף של כמה ימים כאלה. הרי גם היום ידענו שהמליאה נפתחת ב-11:00 ולכן אף אחד לא יכול היה לקיים ועדות.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
רגע. תן לי לסיים.
לכן מה שאני מציע לעשות זה לדחות את זה ל-11:00. לא יקרה שום דבר לאף אחד. הרי אף אחד לא מגביל את הערב של יום חמישי. אפשר להיות פה לנצח עד כניסת השבת.
היו"ר יזהר שי
¶
בבקשה, אנחנו נצביע. מי בעד הרביזיה של חבר הכנסת קושניר?
הצבעה
בעד הרביזיה – 6
נגד – 10
נמנעים – אין
לא אושר.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
בדבר הבא אני ארצה התייעצות סיעתית. אבל לפני כן – זה אומר שהמליאה צריכה להיפתח ב-13:00. להיסגר ולהיפתח ב-13:00.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל מכיוון שהתקבלה החלטה שהישיבה מתחילה ב-13:00 היא גוברת על ההחלטה הקודמת.
היו"ר יזהר שי
¶
לא, חבר הכנסת טופורובסקי, כיוון שהמליאה כבר נפתחה אנחנו לא סוגרים אותה. יש לנו אישור. אנחנו יכולים להמשיך ונעבור לנושא הבא.
היו"ר יזהר שי
¶
אני חוזר – המליאה נפתחה ולכן אנחנו לא סוגרים אותה. קיבלנו אישור מהיושב-ראש להמשיך את ישיבת הוועדה המסדרת.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל אני שואל לגבי ההחלטה. ברגע שהרביזיה נפלה, זאת אומרת אנחנו אישרנו החלטה שלפיה הישיבה היום מתחילה ב- 13:00.
היו"ר יזהר שי
¶
חבר הכנסת טופורובסקי, תיגש אחר כך לשיעור פרטי. אנחנו המשכנו הלאה. אנחנו ממשיכים הלאה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל, אדוני היושב-ראש, קיבלנו החלטה שהישיבה מתחילה היום ב- 13:00. ההחלטה הזאת גוברת על החלטה קודמת.
היו"ר יזהר שי
¶
אני אסביר לך. כשהוגשה פה רביזיה לא יכולנו לשנות את שעת הפתיחה של המליאה היום ולכן היא נפתחה ב- 23:00 ומתנהלת ואנחנו לפי אישור מהיושב-ראש. כל שאר הסעיפים שעליהם הצבענו תקפים וקיימים בנוגע לכל שעות הפתיחה של הימים הקרובים.
ארבל אסטרחן
¶
אם ההחלטה הייתה מתקבלת לפני השעה 11:00 הייתה לה משמעות. ברגע שעברו את שעת פתיחת המליאה אין לה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
אבל, אם עכשיו היינו מקבלים החלטה לסגור את המליאה ולפתוח אותה ב-13:00, זה לא היה גובר?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
סוף-סוף ניצחתם באיזה מאבק פרלמנטרי ואתה עוד לא הבנת את זה? בועז, ניצחתם במאבק הזה.
היו"ר יזהר שי
¶
זה הישג מדהים. הצלחתם לפתוח את המליאה ב-11:00 במקום ב-13:00. ההישג הוא מדהים ויירשם לזכותכם.
היו"ר יזהר שי
¶
אנחנו מצביעים עכשיו על נושא של סדרי הישיבה. אני רוצה לומר משהו, חבר הכנסת זוהר, גם בהתייעצות הסיעה שלנו ועם אנשים אחרים. כיוון שנעשתה פה הרבה עבודה על סידורי הישיבה בהתחשב במגבלות הקורונה ובהתחשב במגבלות הדמוקרטיה או צרכי הדמוקרטיה ולשמור ייצוג נאות גם במליאה וגם למעלה, אם תגבשו מתי שתרצו בשעות הקרובות, בדקות הקרובות, בימים הקרובים הצעה חליפית שמתחשבת במגבלות של הקורונה ועדיין עונה על הצרכים, נצביע שוב בשמחה. יש כאן רצון של כל הוועדה המסדרת. אפשר להביא את זה מתי שתרצו. כרגע אנחנו נצביע.
היו"ר יזהר שי
¶
אנחנו פותחים מחדש. אנחנו צריכים לעמוד במגבלות 15 אנשים. אנא מכם, מי שצריך לעבור לחדר השני, נא לעבור לחדר השני.
בהתאם להערות של חברי הוועדה הנכבדים אנחנו משנים את ההצבעה בנושא סדרי הישיבה. אנחנו נצביע רק על סידורי הישיבה של היום. מנהלי הסיעות ונציגי הסיעות מתבקשים - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אגב, ראיתי במליאה שזה כבר סודר כך. זאת אומרת מבחינתכם זה כבר קרה, ועכשיו זה רק פורמליסטיקה.
היו"ר יזהר שי
¶
חבר הכנסת פורר, זה נכון להיום ולכל זמן עתידי. אלא אם כן תבוא עם רעיון הרבה יותר טוב.
היו"ר יזהר שי
¶
אנחנו מצביעים על סידורי הישיבה כפי שהוצעו פה עד להודעה חדשה. ההודעה הזאת יכולה לבוא היום אחר הצהריים או מחר או בעוד חצי שנה – בכל זמן שתביאו הצעה טובה יותר שתהיה מקובלת.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הרעיון שאנחנו מאמינים בו הוא הצבעה באמצעות ישיבה סיעתית ולא לפי סדר הא'-ב'. לצערי הרב, הובהר לי שלא יהיה אפשרי לקיים היום הצבעות אם נשנה את השיטה הזאת. לכן מה שאנחנו מבקשים זה לאשר להיום בלבד את סדר הא'-ב' ולהמשך להיערך לסידור לפי סיעות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
כמי שמייצג את הליכוד אין לי בעיה לצרף אליי לסיור עוד כמה ראשי סיעות ולבדוק את זה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אם כבוד היושב-ראש היה עושה דיון בין יושבי-ראש הסיעות לפני שהוא מנחית פה כל מיני דברים על הסיעות זה היה נראה אחרת. כשאנחנו מגיעים - - -
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
חבר הכנסת פורר, ליושב-ראש הכנסת הגיעו פניות – תחינות – להביא פתרון כדי שנוכל להיגמל מההצבעות השמיות שהקשו על כולנו. לכן זאת הייתה ההצעה המיטבית נכון ליום חמישי בערב שיכולנו להציע, ושהצוות המדהים של המחשוב שלנו, כולל טכני וכולל תוכני, הציע.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא, את וכל הצוות שציינת עכשיו. ברור שעשיתם עבודה נהדרת אבל לפעמים גם צריך להתחשב בנו, הקטנים. יש בעיות. אנחנו מאוד קטנים במערכת הזאת.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
מכיוון שאני דקה וחצי בבניין, אני צופה שלכל הצעה יהיו מתנגדים לכאן ולכאן, אני מציעה באמת ובתמים ובלב חפץ – שבו צוות של יושבי-ראש ונציגי סיעות, תציעו לנו, תביאו לשולחן ואנחנו נבצע יותר מהר ממה שאתם חושבים.
היו"ר יזהר שי
¶
אני רוצה להזכיר לכולנו – עד לפני שלושה שבועות בערך יכולנו להיכנס עד ארבעה חברי כנסת למליאה. יושב-ראש הכנסת נכנס לתפקידו ונתן הנחיות בהתאם למגבלות כדי להעלות את המספר ל-30 חברי כנסת. כרגע עלתה בקשה, תחינה, דרישה מכל קצוות הבית לאפשר ש-120 חברי כנסת יישבו במליאה בהתאם למגבלות. הפתרון שהוצע לא נועד, חבר הכנסת פורר, כדי למנוע ממישהו את זכותו הדמוקרטית, לא לפגוע באף סיעה ולא לפגוע ביכולות ושום דבר. מי שיש לו הצעה טובה יותר שמתחשבת במגבלות הקורונה ובדמוקרטיה, אנא מכם, אנחנו נצביע כרגע על האפשרות כדי שנוכל לשבת היום 120 חברי כנסת. אם לא נעשה את זה אנחנו עדיין במגבלות של 30 עם הצבעה שנמשכת והולכת בקריאה שמית. את זה ניסינו למנוע. יש בזה הרבה היגיון. ברגע שתעלה הצעה טובה יותר טכנית ו"קורונית" אנחנו נצביע עליה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
למה הנחיות משרד הבריאות שונו ל-45 - - - אפשר להגדיל גם את מספר חברי הכנסת.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
כל מה שאני מנסה לומר – ואני מבין את הרצון שלך להלל, לשבח ולקלס את יושב-ראש הכנסת, וזה בסדר - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
זה משנה למהות הניהול. נהוג שיושב-ראש הכנסת יושב עם ראשי הסיעות, מנהלים את הדיון הזה אצלו בחדר – ויושבים פה אנשי סיעות ויודעים שזה כך עובד – מקבלים החלטה - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
- - והדיון בוועדה הוא דיון הרבה יותר מהיר, הרבה יותר קל ולא דיון בהנחתה. כרגע הכנסת מתנהלת בהנחתות. זה לא עובד ככה. ככל שזה יעבוד בהנחתות אנחנו ננצל את כל הכלים הדמוקרטיים העומדים לרשותנו כדי לא לאפשר את זה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אמרנו את זה אתמול. ראינו את ההתייחסות של יושב-ראש הכנסת, הרמטכ"ל בדימוס, לערב יום הזיכרון גם ביום הזה - -
היו"ר יזהר שי
¶
האם מקובל עליך שאנחנו נצביע שעד שיומצא סידור אחר שמקובל על הסיעות אנחנו נאמץ את הסידור הנוכחי? זה יכול להיות היום אחר הצהריים, זה יכול להיות מחר, יכול להיות בכל יום אחר - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לגבי מחר – יש מליאה לכבוד יום הזיכרון. בוא נראה כמה חברי כנסת יגיעו. אני לא מעריך שיהיו פה 120. יש הרבה אנשים שאולי מתייחדים אחרת ועושים דברים בצורה אחרת, אולי אזכרות וכולי. לכן אנ לא יודע אם יהיו פה 120 חברי כנסת. אני לא חושב שאופן סידור הישיבה רלוונטי למחר בדיון לרגל יום הזיכרון לחללי צה"ל.
לגבי היום אנחנו נקבע שהסדר היום הוא כפי שסודרה המליאה, לפי סדר א'-ב'. אבל לדיון הבא ביום חמישי אנחנו נהיה חייבים לבוא מסודרים ליום חמישי בבוקר כי אני מבין שאתם רוצים לעשות דיון ביום חמישי בעזרת ה' ב-9:00 בבוקר. לכן אנחנו נצטרך כבר להחליט על סדר ישיבה מראש ליום חמישי. זה אומר שעוד היום אנחנו נצטרך להכריע מה יהיה סדר הישיבה ביום חמישי - -
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
בערב יום הזיכרון אנחנו לא נוכל לעשות את זה, ביום העצמאות לא נוכל לעשות את זה. מדובר בעובדי כנסת. עבדנו במגבלות של שישי-שבת שזה היה באמת מעל ומעבר. אנחנו נשמע אתכם, אנחנו נעשה את זה. מדובר ביום חמישי בקריאה ראשונה. אפשר עדיין לעשות את זה במתכונת הזאת. לקראת שבוע הבא אני אבדוק איתם ואני אחזור. אני מניחה שנוכל לעמוד בזה.
מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ
¶
בקריאה הראשונה. לקראת הקריאה השנייה והשלישית - - - זאת הייתה הנחיה של מנכ"ל הכנסת. הוא נערך ביום חמישי - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אפשר, מבחינתי, לנעול את המליאה היום - - - אני מקבל את הצעתו של חבר הכנסת דיין. אפשר לנעול את המליאה עכשיו, לחדש את הדיון ביום חמישי בבוקר ולאפשר לאנשים בערב יום הזיכרון שבתי העלמין - - -
אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם)
¶
- - - במתכונת אחרת ביום ראשון. לא יבואו הרבה. שכולם לפחות יהיו באולם למטה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לצערי הרב, אנחנו מאמצים את הנוהל שקיים. אני חייב להביע מחאה בעניין הזה גם כלפי הנהלת הכנסת. לא יעלה על הדעת שיסדרו מושבים בכנסת לפני שדיברו עם חברי הכנסת. עם כל הכבוד, יש פה חברי כנסת ויש להם סמכות. ירדנה, את יודעת, אף פעם אני לא מעלה ביקורת - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - לא סביר בעיניי שמסדרים את הכנסת לפני שבאים להתייעץ אתנו, חברי הכנסת וחברי הוועדה המסדרת. זה לא מקובל, זה לא סביר. אבל כולנו חדורי מוטיבציה להעביר את החקיקה החשובה הזאת כדי סוף-סוף להקים ממשלה. אז אנחנו מוכנים לספוג את זה. אבל, אני מבקש, נא להתייעץ איתנו. זה המינימום הנדרש.
היו"ר יזהר שי
¶
תודה לחבר הכנסת זוהר. אנחנו, אם כך מכניסים את התיקון "עד להודעה חדשה". ההודעה הזאת תבוא, כמובן, בהסכמה של הסיעות השונות בבית תוך דיון מעמיק בדברים שמקובלים. ההצעה תובא לפני היושב-ראש ולכאן לוועדה המסדרת לאישור אחרי שכולם יהיו - -
היו"ר יזהר שי
¶
עד להודעה חדשה אנחנו מאשרים את הסידור כפי שהוצע. אתם מוזמנים להציע כבר היום סידור חדשה ולהגיע להסכמות עליו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני בכל אופן רוצה להגיד הערה אחת לחברי מיקי זוהר: הדברים שמתנהלים – כך הדברים מקובלים. ההצעה הזאת לא הונחה עכשיו על שולחן הוועדה המסדרת. היא נמצאת כבר כמה ימים לפני חברי הכנסת. אם היו הערות בעניין הזה – וגם לי יש הערות – היה אפשר להעביר למזכירות הכנסת – לא מקובל עלינו, אנחנו רוצים לקיים דיון - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מקלב, אתה קראת את סדר היום או שאתה לא הספקת לקרוא אותו עדיין? בסדר היום מופיע מה אופי הסידור או רק קביעת הסידור?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
- - ירדנה תאשר את דבריי או לא תאשר את דבריי – אני לא יודע. בכל אופן, אולי לנו יש מנהלת סיעה מאוד חרוצה וזריזה שיודעת על זה קודם.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני רק משלים את המשפט. אני מסכים עם מה שאומר מיקי על חלוקה אחרת ובדיקת אפשרות. רק אני אומר גם לירדנה וגם למזכירות הכנסת – שונה שאתם עבדתם באמת קשה, וראוי לציון לדעת ביצירתיות למצוא מקומות ולחלק אותם וגם טכנית לסדר אותם. אבל לא אם אנחנו מדברים רק על החלפת שמות זה לא תהליך. אם מקבלים הסכמה של ראשי סיעות שבמקום השם הזה, השם הזה, אז מה הבעיה? גם ביום חמישי זה יכול להיות מוכן. אם היום ראשי הסיעות מגיעים לנוסחה אחרת בחלוקה אין כאן עבודה פיזית, בסך הכול צריך להחליף שמות. ואז זה יכול להיות גם ליום חמישי.
היו"ר יזהר שי
¶
ראשי הסיעות, תבדקו. תנו את ההסכמות שלכם, ואם אפשר לעשות את זה למחר או ליום חמישי אז, כמובן, נעשה את זה בשמחה רבה לנוחות כל חברי הכנסת.
אנחנו נעבור להצבעה
¶
סידור חדש לישיבה בכנסת בהתאם להצעתה של מזכירת הכנסת. תודה רבה לעובדי הכנסת המסורים שעמלו קשות כדי לאפשר את זה. מי בעד הסידור החדש?
הצבעה
בעד – 9
נגד – 3
נמנעים – אין
אושר
היו"ר יזהר שי
¶
אנחנו נעשה רביזיה ב-12:00 בדיוק. תודה.
מי ביקש? כפוף לאישור יושב-ראש הכנסת אנחנו נתכנס פה או שנתכנס כשאין מליאה. אבל כרגע ב-12:00 אנחנו כאן.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:30 ונתחדשה בשעה 12:00.)
היו"ר יזהר שי
¶
חברי הכנסת, 12:00, אנחנו פותחים את הישיבה. מגיש הרביזיה איננו פה. האם הוא הסמיך מישהו אחר לדבר בשמו? לא. אנחנו לא מצביעים על הרביזיה הזאת. רואים בה כנדחתה. אנחנו סוגרים את הישיבה. תודה רבה לכם.
הישיבה ננעלה בשעה 12:02.