פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
3
הוועדה המסדרת
07/04/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 10
מישיבת הוועדה המסדרת
יום שלישי, י"ג בניסן התש"ף (07 באפריל 2020), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 07/04/2020
בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק הביטוח הלאומי (הוראת שעה - נגיף הקורונה החדש) (הסכם לפי סעיף 9), התש"ף-2020 (מ/1295), בכל הקריאות.
פרוטוקול
סדר היום
1. בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק הביטוח הלאומי (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש) (הסכם לפי סעיף 9), התש"ף-2020 (מ/1295), בכל הקריאות
2. שינוי בשעת פתיחת ישיבת הכנסת היום
3. בקשה לביטול ישיבות כנסת
מוזמנים
¶
אלון מסר - סגן הממונה על התקציבים, אגף תקציבים, משרד האוצר
עלי בינג - רכז רווחה, אגף תקציבים, משרד האוצר
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
1. בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק הביטוח הלאומי (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש) (הסכם לפי סעיף 9), התש"ף–2020 (מ/1295), בכל הקריאות
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אנחנו מתחילים את הישיבה. בעצם אתמול האופוזיציה עזרה לקואליציה להעביר את חוק יסוד: משק המדינה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
כן, עבדנו קשה אתמול. גם קרן עבדה קשה וגם אחמד, וגם אני וגם הנוכחים האחרים – ויזהר ומי שהיה נוכח אתמול במליאה. ובעצם בשביל להשלים את זה, ובשביל לאפשר תשלום שיאושר של 500 שקל לילד ותשלומים נוספים שאושרו אתמול, מענקים, אנחנו צריכים להעביר חוק נוסף, שבקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק הביטוח לאומי (הוראת שעה – נגיף הקורונה) בכל הקריאות. זה בעצם הבקשה, נכון?
ארבל אסטרחן
¶
אני רוצה בבקשה לומר, כמו שאמרתי גם אתמול, שהפטור בכל הקריאות הוא חריג מאוד, והוא מוגבל לנסיבות המיוחדות שנמצאים בהן עכשיו לפני החג. ככלל, גם כשהממשלה מבקשת פטור מכל הקריאות, ועדת הכנסת נוהגת לתת פטור לפני הקריאה הראשונה, ובנפרד אם צריך לפני השנייה והשלישית, בהצבעות נפרדות ולא ביחד.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
לא, הביטוח הלאומי נתן לנו מצג שאם נעביר את זה אתמול הוא יספיק לשלם לפני החג. בדיעבד הסתבר שהוא התכוון עד שעה נורמלית בערב, כי הוא היה צריך להריץ את זה בלילה, וגם ככה לא היינו מספיקים. היה גם סיפור של המדפיס הממשלתי אבל גם הסיפור הזה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
יש לי שאלה לשתי קבוצות אוכלוסייה, שאני לא יודע לגבי ה-500 שקל אליהן. אני פשוט רוצה לדעת אם להגיש הסתייגויות, בגלל זה אני שואל את זה כאן. האחת זה הורים במשמורת משותפת, האם זה מתחלק אצלם חצי-חצי? והשני זה משפחות אומנה, האם זה מגיע להורים הביולוגיים או למשפחות האומנה עצמן?
בועז טופורובסקי (יש עתיד-תל"ם)
¶
ברור, זה יהיה בוועדת הכספים. אני רק רוצה לדעת אם להגיש הסתייגויות, אני לא רוצה סתם להטריד את ועדת הכספים.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
עלי, ברשותך. יש קבוצה שלא מתקבלת בשלב הזה, וזה נכי צה"ל. למה הם לא מקבלים? כי הנכים כולם מקבלים, אבל כיוון שהם מקבלים את זה דרך ביטוח לאומי ונכי צה"ל דרך משרד הביטחון, אז משרד הביטחון טוען שאין לו דרך להעביר את זה, אלא אם כן משרד האוצר יכללו אותו בהסכם. הם טוענים בתוקף, כולל מנכ"ל משרד הביטחון אודי אדם, שזו לא סוגיה של כסף. זאת אומרת, הם יממנו את זה, אבל אין להם דרך להעביר את זה. מדובר על כ-56,000 אנשים, במילים אחרות כ-27 מיליון. ונכון לכרגע הם לא מקבלים את זה, למרות שיש רצון טוב. דיברתי על זה עם שי באב"ד, דיברתי עם אודי אדם, דיברתי עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה. צריך לכלול אותם באיזושהי צורה בהסדר, אחרת רק הנכים הכלליים מקבלים ולא נכי צה"ל.
אלון מסר
¶
אני סגן הממונה על התקציבים. לגבי נכי צה"ל, הסיבה המקורית שהם לא נמצאים פה, שלמעשה כלל הנכים שמקבלים קצבת ביטוח לאומי, באמת נכי צה"ל הם לא חלק מהם. גם המתווה וכל הפעימות להעלאת קצבאות הנכות הן לא רלוונטיות לנכי צה"ל, יש להם תנאים אחרים וייחודיים - - -
לגבי האמירות שלך על משרד הביטחון, יש דרך של משרד הביטחון להעביר כסף למחצה. בדרך כלל עושים את זה באופן ישיר דרך חוק השיקום. עד הדיון בוועדה אנחנו נבדוק לגבי הנושא שאמרת, כמה טענות שעלו מבחינת איך שהם - - - שזה לא עולה כסף. זה קצת מוזר לי, אבל אנחנו נבדוק את זה.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
לא, אני לא מעלה טענות, אני רק אומר שגם שאול וגם שי יודעים ואומרים: אם הם מממנים את זה, אז לנו אין שום התנגדות. והם אומרים: אנחנו נממן את זה, אבל אתם מוכרחים לתת לנו את הצינור, איך אנחנו עושים - - -
עלי בינג
¶
כן, אנחנו נבדוק עוד פעם, לקראת הדיון בוועדת הכספים נענה תשובה יותר מדויקת. כרגע מה שכתוב בסיכום זה שמי שמשתלמת בעדו קצבת ילדים הוא בעצם זה שיקבל את המענק של ה-500 שקלים. כדי לא להטעות את הוועדה, אנחנו נבדוק עד הדיון בכנסת, מי מקבל את קצבת הילדים במשמורת משותפת ומי מקבל באומנה, ונחזור עם תשובה מדויקת.
עוזי דיין (הליכוד)
¶
עלי, תבדוק, כיוון שאתה בודק את כל הנושא, יש עוד סוגים, למשל ילדים שנמצאים בפנימייה בצו של בית משפט, ואין להם בעצם קשר עם ההורים. זה די מצחיק שההורים יקבלו כסף והילדים לא ייראו מזה שום דבר. למשל כאלה שיש להם משפחה מארחת.
אלכסנדר קושניר (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה לפנות לחבר'ה באגף התקציבים. דיברתי על זה פה אתמול, אני מרגיש כמו תוכי, חוזר על עצמי ואף אחד לא מגיב לזה. לגבי דמי אבטלה – דמי אבטלה משולמים החל מהיום השישי. עכשיו, נכון שלווירוס יש תקופת דגירה של 14 יום, אבל לדמי האבטלה לא צריכה להיות תקופת דגירה של חמישה ימים. אז אני מבין שזה החוק נכון לעכשיו. וכל הפניות שלנו גם לביטוח לאומי, ביטוח לאומי אמרו שהם יתמכו במידה והאוצר יתמוך ויהיה אפשר לשנות את החוק.
השאלה אם אתם בכלל בכיוון, חושבים על זה. הרי מדובר באנשים שיפסידו, יש כאלה שיפסידו גם 1,000 שקל, כי היומית יכולה להיות גם 200 שקל ויכולה להיות גם פחות. אבל זה לא משנה. יש אנשים שיפסידו 1,000 שקלים רק בגלל שיש חוק שמגדיר תקופת דגירה לדמי אבטלה.
אלון מסר
¶
אני אתייחס. כמו שאמרנו, זה החוק הקיים, צריך להגיד, לא שינו שום דבר. יש גם סיבות לסיבה שזה נמצא וכדומה. אנחנו קבענו כבר דיונים עם הביטוח הלאומי לאחר החג לבחון גם את הסוגיות האלה., ואנחנו נוכל לחזור ולעדכן אחרי החג.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
יש פה נציג של הביטוח הלאומי בישיבה הזאת? אין? אנחנו חייבים לדעת מתי זה בחשבון.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
והוא אמר שזה יהיה או ביום שישי או ביום ראשון.
בסדר, אנחנו עוברים להצבעה. בבקשה, מי בעד פטור מחובת הנחה בכל הקריאות בנסיבות החריגות האלו? שם ההצעה: בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק הביטוח הלאומי (הוראת שעה – נגיף הקורונה החדש) (הסכם לפי סעיף 9), התש"ף–2020. בבקשה, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 8
נגד – אין
נמנעים – אין
הבקשה אושרה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
הדבר השני, הודעת יו"ר הכנסת ומזכירות הכנסת לגבי אי קיום ישיבת הכנסת ביום רביעי, מחר, ה-8 באפריל 2020, ערב פסח, וישיבת הכנסת ביום שלישי, 14 באפריל 2020, ערב שביעי של פסח. צריכים גם להצביע על זה. אז מי בעד?
הצבעה
הבקשה אושרה.