פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושלוש
הכנסת
2
30/03/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 7
מישיבת הוועדה המסדרת
יום שני, ה' בניסן התש"ף (30 במרץ 2020), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-23 מתאריך 30/03/2020
בחירת סגנים זמניים ליושב-ראש הכנסת
פרוטוקול
סדר היום
בחירת סגנים זמניים ליושב-ראש הכנסת
נכחו
¶
חברי הוועדה: אבי ניסנקורן – היו"ר
איתן גינזבורג – מ"מ היו"ר
אסף זמיר
אחמד טיבי
אלכס קושניר
יזהר שי
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אנחנו פותחים את הישיבה. נושא הישיבה זה הודעה בעניין בחירת סגנים זמניים ליושב-ראש הכנסת לפי סעיף 2 לתקנון הכנסת. מה שמוצע – ואני תיאמתי את זה אתמול גם עם עפר וגם עם מיקי – שחברי הכנסת איתן גינזבורג, אחמד טיבי ויעקב מרגי יכהנו כסגנים זמניים ליושב-ראש הכנסת. כהונתם תסתיים עם מינויים של סגנים קבועים ליושב-ראש הכנסת.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
בהסכם הקמת הרשימה המשותפת הסיעה החליטה שחברי עבאס מנסור יהיה סגן יושב-ראש קבוע מטעמנו של הכנסת ולא אחמד טיבי. אני מעריך מאוד את הפנייה שלכם, אבל גם בגלל שמנסור נבחר - - - אני מציע את מנסור עבאס, אני כיו"ר סיעה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
בגדול שמרנו כרגע על היחס המסתמן של שני שליש – שליש. ולכן פניתי אתמול למיקי וסיכמנו איתו על איתן ועל יעקב מרגי.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אנחנו רצינו פשוט ליצור סיפור של הומו, ערבי וחרדי מכהנים כסגני יושב-ראש הכנסת.
מיקי לוי (כחול לבן)
¶
אחמד, אני מבקש בכל לשון של בקשה. יש סיכום, אתה תישאר. אם לא, אני מגיש את המועמדות של מאיר כהן.
מיקי לוי (כחול לבן)
¶
לא, אני מבקש לא לעשות הצבעה, אחרת אני עושה רוויזיה ואני מתחיל למשוך את הזמן עד מחרתיים, עד יום שני.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אם זה יושב-ראש אני אשקול, סגן לא כל כך. אני מעוניין רק במנסור עבאס. זו החלטת סיעה, אני לא יכול - - -
מיקי לוי (כחול לבן)
¶
אחמד, אני מבקש ממך בכל לשון של בקשה, תיקח את זה עד יום שני, זה בסך הכול זמני. את הבעיות בתוך המפלגה אצלכם - - -
מנסור עבאס (הרשימה המשותפת)
¶
מיקי, סליחה, מה שאתה אומר עכשיו לא ראוי. אין מחלוקת בתוך הרשימה המשותפת. אין מחלוקת. מה שאתה עושה ומה שאתה אומר זה לא ראוי בכלל. אם מגיע לכם את המקום הזה, אתה מוותר לאחמד – אז תוותר לאחמד. אבל אל תכניס את הרשימה המשותפת. זה לא ראוי.
מיקי לוי (כחול לבן)
¶
אוקיי, מאה אחוז. תודה רבה על מה שאמרת, אני מוותר לאחמד . בבקשה, אחמד, תביא את המועמדות שלך.
מיקי לוי (כחול לבן)
¶
לא, אחמד הסיר את המועמדות שלו. אני נתתי לו את המקום שלי, אני לוקח את זה בחזרה.
מתן כהנא (הבית היהודי - האיחוד הלאומי)
¶
אבי, מתן כהנא מדבר. ואני שואל את ארבל: האם חובה עכשיו למנות שלושה?
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
שנייה, אבל אני סיכמתי אתמול, גם עם מיקי, שאחד ניתן או ליש עתיד או לרשימה, זה מגיע ביחס. אני רוצה לשמר את זה עדיין, לא חובה, אבל אני רוצה לכבד את זה. אז אנחנו נשים את איתן, את מאיר ואת יעקב מרגי בתור סגנים, אין מה לעשות.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אלכס, שלוש דקות, בסדר? זה לא התייעצות סיעתית, אנחנו פשוט מחכים.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:15 ונתחדשה בשעה 12:17.)
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
טוב, אנחנו מחדשים את הדיון. אנחנו מעלים להצבעה את חבר הכנסת איתן גינזבורג, מאיר כהן ויעקב מרגי.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אני חושב שכדאי, כדי לא להרחיב עכשיו בדיבור, דיברנו על כך גם לפני הישיבה – גם תלוי למה הכנסת הולכת עכשיו – אם היא הולכת להסכם, ואם הכנסת תמנה יושב-ראש עוד לפני החקיקה. הסכם קואליציוני ידרוש חקיקה, חקיקה ארוכה מאוד, יש שם שלושה חוקים, להגדיל את מספר השרים בממשלה. מדובר על הסכם הרוטציה, שאם יהיה זה חוק לא מורכב ודאי, וכמובן שיהיו עוד חוקים כמו סגנים ודברים כאלה, שזו חקיקה שהיא צורך ההסכם הקואליציוני. וזאת תהיה שאלה, אם ימנו את היושב-ראש הקבוע לפני החקיקה או אחרי חקיקה. הנושאים מורכבים. גם במידה שיהיו דיונים של החקיקה, שלושה סגנים לא יספיקו, כשלא ברור מה יהיה התפקוד של בני גנץ כיושב-ראש.
(היו"ר איתן גינזבורג, 12:19)
בכל אופן, כשאנחנו מדברים על שבוע, אז נגיד שיהיו שלושה סגנים לשבוע, כשאנחנו יודעים שבשבוע הזה דיוני המליאה הם לא ארוכים, הם נאומים בני דקה ואולי כמה דברים טכניים. ולכן אני חושב שגם זה יוצר בעייתיות. עם כל זה, ההרכב של שלושה מקפח גם בקואליציה ואולי גם באופוזיציה. אני חושב שיצטרכו להגדיל את זה לחמישה. גם אם זה עכשיו לא העת, אבל אני מציע שתודיע שזה לשבוע.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
אורי, זה כנראה יורחב, אבל זה הכול תלוי במהלכים הקואליציוניים שנרקמים בעת הזאת. ולכן החלטנו שזה יהיו כרגע שלושה. גם ככה שבוע הבא כבר פסח, ורק אז, אני מניח, ייבחר יושב-ראש כנסת אחר, וגם תתגבש הנשיאות החדשה. כך שאין טעם עכשיו לקצוב את זה בזמנים, כשאנחנו לא יודעים מה קורה עם ההסכם הקואליציוני עצמו.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אז לכן אם הבנתי נכון, שמעתי את זה תוך כדי דיבורים או תוך כדי תשובה מאבי, אם הוא מדבר על שבוע, אני חושב שצריך לאשר את זה ולא צריך לעשות שום בעיה.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
מי שאמר שבוע זה אחמד טיבי ולא אבי. אבי אמר זמני. ואנחנו מניחים שברגע שתתגבש קואליציה, כל התפקידים ישתנו.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
ביקשתי להגדיל: במקום שלושה – שבעה. אם שבעה אז מגיע לנו אוטומטית בלי טובות.
היו"ר איתן גינזבורג
¶
טוב, הפסקה שלוש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:21 ונתחדשה בשעה 12:43.)
(היו"ר אבי ניסנקורן, 12:43)
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני מחדש את הישיבה. אני גם רוצה, גם במציאות המורכבת הזאת, לשמור על כבוד של כל אחד. זו גם חובה, לדעתי. אנחנו נישאר כרגע עם שלושה: מאיר כהן, איתן גינזבורג ויעקב מרגי. אם יהיה צורך להרחיב, אם תהיה באמת סיטואציה שגם בתקופה הזמנית יהיה עומס על הכנסת – כרגע אין עומס, כרגע שלושה זה מספיק. גם בראייה הציבורית כרגע שלושה זה מספיק. אם אנחנו נזהה שיש עומס, נעשה דיון, נרחיב, נדבר ונחליט על השמות הנוספים. ונעשה דיון מסודר, לא ככה בלחץ של רגע.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
לא, אבל אם תהיה התקדמות לכיוון ממשלה, יכול להיות שזה יחייב הרחבה. אחמד מבקש כמה מילים לפני.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה. א', נכון, זה היה בדרך כלל שלושה זמניים, בדרך כלל בוחרים בוותיקים. אבל זכותה של כל סיעה לבחור את מי שהיא רוצה. אני כיו"ר סיעה הצעתי את חבר הכנסת מנסור עבאס, כי ככה החליטה הסיעה מזמן, בעצם הקמת הרשימה המשותפת, זה ההסכם. ואחר כך הצענו להרחיב את זה לשבעה, זה היה פותר את הבעיה כמעט לכל הסיעות – אופוזיציה, קואליציה. אבל היו אחדים שהתנגדו, כי זו הרחבה, משכורת. אני לא חושב שביומיים-שלושה זה מרחיב וזה משכורת. אני מעריך מאוד את הניסיון של אבי, שגם רצה למצוא שבעה ולתת לכולם, כולל מנסור, אבל חבל שלא הצלחתם או הצלחנו להתכנס לפתרון. שישה זה היה פוגע בעפר ובחלקים אחרים של האופוזיציה, אבל זה היה עונה על הצרכים שלנו כסיעה משותפת. ואני חושב שעדיין אפשר להצביע על יותר משלושה ואז לפתור את הבעיה שלנו.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אנחנו נצביע היום על שלושה. אורי, רשמנו לפנינו את מה שאתה אמרת, שיכול להיות שהעומס יחייב את ההרחבה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אורי, אנחנו רשמנו את ההערה שלך, שייתכן מאוד שאם ייווצר עומס נצטרך להרחיב את מספר הסגנים הזמניים. אנחנו נעשה אז ישיבה מסודרת ואנחנו נחליט מראש. ונשתדל להגיע עם הסכמות מראש עד כמה שאפשר.
אז אנחנו מצביעים על בחירת איתן גינזבורג, מאיר כהן ויעקב מרגי כסגנים זמניים ליושב-ראש הכנסת. כהונתם תסתיים עם מינויים של סגנים קבועים ליושב-ראש הכנסת. מי בעד? 12. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 12
נגד – אין
נמנעים – אין
אושר.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אושר פה אחד. תודה.
יש נושא שאני רוצה להעלות אותו. הוא לא על סדר-היום, ולכן זה לא דיון להחלטה. אבל כן רוצים לשקף לכם עבודה שנעשתה בימים האחרונים. דיון מסודר יהיה במועד אחר, לא עכשיו, אבל כן לשקף על קצה המזלג משהו שיזהר שי בימים האחרונים, ביחד עם ארבל ריכזו. זה בנושא שאם תהיה בעיית קורונה מתרחבת מבחינת חברי הכנסת, ונצטרך לחשוב גם על הצבעה מרחוק, מה זה אומר. אז אולי בכמה מילים, יזהר וארבל. זה לא דיון.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
גם וגם. זה לא דיון, כי זה לא על סדר-היום. רק שתי מילים כדי להבין את הנושא. יהיה על זה דיון נפרד.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
לא היום. יהיה על זה דיון נפרד, מסודר. אני רק רוצה שתשמעו בכמה מילים, ואנחנו נעשה את הדיון מסודר.
יזהר שי (כחול לבן)
¶
אנחנו רוצים להסביר לכם שזה מגיע, כי חשוב שאנשים פה ישתפו פעולה כדי לאפשר את עבודת הכנסת. התרחיש האפשרי הוא שסיעה שלמה בכנסת יכולה אולי להיות מושבתת פתאום היום אחרי הצהריים או מחר, מתגלה מישהו עם נגיף, ואז כל מי שהיה מסביבו. זה יכול להיות רנדומלי, ואז עבודת הכנסת תשמור על איזושהי איכות. אבל זה יכול להיות גם סיעתי, ואז יש ממש פגיעה בדמוקרטיה. חלילה מישהו ביש עתיד פתאום מתגלה כחולה, ואז לכל הסיעה אסור להגיע לכנסת. זה יכול להיות כחול לבן, זה יכול להיות כל רשימה אחרת.
לכן יש גם חשיבות לנהל את התהליך הזה כמה שיותר מהר. אנחנו עבדנו עם הייעוץ המשפטי של הכנסת – ארבל, איל ינון ואחרים היו מעורבים – כדי למצוא מתווה שקודם כול שומר על העקרונות הדמוקרטיים של החקיקה הישראלית, אבל מצד שני נותן מענה מיידי. החשש הוא גם שהתהליך יהיה תהליך ארוך. אם היינו מכניסים שינוי לתקנון הכנסת, זה לוקח רק שבועיים כדי להכניס את השינוי, יש זמן המתנה כזה, או במילים המשפטיות הנכונות: זמן הנחה וכן הלאה.
אז ביקשנו פתרון. וארבל, תודה שמצאת מתווה – שאני מקווה שיהיה מקובל פה לכשהיושב-ראש יביא את זה לדיון בוועדה – מתווה שמאפשר לנו חקיקה מיידית, בהנחה שסיעות הבית רוצות בכך. ואז מאותו רגע שהחקיקה הזאת מתקיימת יש אפשרות לנהל דיונים בוועדות ובמליאה גם עם אנשים שמנועים, אך ורק בגלל המצב של הקורונה. זה לא משנה את מצב העניינים בכנסת – לא מישהו ששבר יד ולא מישהו שחלילה יושב באבל, אבל מישהו שמוגבל בגלל משבר הקורונה.
אנחנו ביקשנו להגביל את זה בזמן, כדי לא ליצור פה תקדים ארוך מדי, להגביל את זה למצב החירום ולהגביל את זה למצב הקורונה. אבל לאפשר גם דיונים אפקטיביים וגם הצבעה. וכמו ששמענו, בשבועות הקרובים יש הרבה מאוד הצבעות בכנסת שיגיעו, בעזרת השם, החל מהקמת ממשלה וחוקים וחוקי יסוד והרבה דברים טובים. כך שכל מי שיהיה מנוע אך ורק בגלל משבר הקורונה יוכל גם להשתתף וגם להצביע, מזוהה היטב, מאומת, הצבעה חוקית וכן הלאה. אם פספסתי משהו, אני מניח שנביא את זה בהקדם האפשרי.
ארבל אסטרחן
¶
רק צריך לומר, שזה מחייב הליך של חקיקה. ועדיין לא הונחו הצעות חוק פרטיות בכלל. רק עכשיו אחרי שייבחרו סגנים תהיה נשיאות, אפשר יהיה להתחיל עם ההליך הזה. אז אפשר יהיה לעשות הליכים מזורזים, אבל זה כמובן כפוף לכל לוחות הזמנים.
יזהר שי (כחול לבן)
¶
אנחנו נשתדל להביא את זה לוועדה הזאת בהקדם האפשרי, או לכל ועדה אחרת שתאפשר הנחה עם פטור וכן הלאה.
ארבל אסטרחן
¶
יהיה צריך להחליט איזה ועדה, כי הוועדה הזו הזאת לא מחוקקת, אבל יש ועדות שיכולות לחוקק עכשיו.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
טוב, אז אנחנו נעשה על זה דיון מיוחד, לא בלחץ כזה.
תודה לכולם, הישיבה מסתיימת.
הישיבה ננעלה בשעה 12:50.