פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-ושלוש

הכנסת



2

01/04/2020


02/06/2020
08:41
מושב ראשון



פרוטוקול מס' 14
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ז' בניסן התש"ף (01 באפריל 2020), שעה 9:00
סדר היום
עדכון מאת רשות המיסים – בהתייחס להתמודדות עם משבר הקורונה עדכון מאת רשות המסים – בהתייחס להתמודדות עם משבר הקורונה
נכחו
חברי הוועדה: עודד פורר – היו"ר
סמי אבו שחאדה
מיכאל מרדכי ביטון
מיקי לוי
אורית פרקש הכהן
חברי הכנסת
ווליד טאהא
מיכאל מלכיאלי
אופיר סופר
אורית פרקש
שלמה קרעי
יזהר שי
מוזמנים
מירי סביון - משנה למנהל רשות המסים, משרד האוצר

שלמה אוחיון - סמנכ"ל בכיר שירות לקוחות-רשות המסים, משרד האוצר

שי אהרוניביץ - ממונה מסמ"ק רחובות, רשות המסים, משרד האוצר
ייעוץ משפטי
שגית אפיק
אייל לב ארי
שיר שפר-להד
מנהל הוועדה
טמיר כהן
רישום פרלמנטרי
הדס צנוירט



עדכון מאת רשות המיסים – בהתייחס להתמודדות עם משבר הקורונה עדכון מאת רשות המסים – בהתייחס להתמודדות עם משבר הקורונה
היו"ר עודד פורר
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. היום יום רביעי, ז' בניסן, 1 באפריל 2020. נתחיל את הדיון עם עדכון מרשות המיסים על התייחסות להתמודדות עם משבר הקורונה, כולל ההתנהלות שלהם, או הכותרות או ההודעות לעיתונות שיצאו במהלך השבוע על תוכנית שקיימת. גם נשמע התייחסות לשאלות שעלו פה מהוועדה בדיון שהיה לנו עם מנהל רשות המיסים. חבר הכנסת קרעי, הצעה לסדר, בבקשה.
שלמה קרעי (הליכוד)
תודה, אדוני היושב-ראש. ההצעה לסדר נוגעת בעצם לדיון עצמו, לנושא של הקורונה. הנחתי מכתב על שולחנך, אדוני היושב-ראש, וגם הצעת חוק בנושא אותם אלה שלא מצליחים למכור את דירתם, ועלולים לשלם מס רכישה בתקופה הזו בגלל המיתון – הצעת חוק שחתומים עליה חלק מחברי הוועדה. אני מציע שאם תשובת רשות המיסים תהיה שלילית, והם לא באים לקראתנו בנושא הזה, נקדם את הצעת החוק כהצעה של ועדת הכספים – אני ממליץ לך, אדוני היושב-ראש.

יש עוד כמה דברים, אבל אחד המשמעותיים – עובדים שצריכים לצאת לפנסיה בתקופה הזו – קיבלנו כמה פניות כאלה, שהם חוששים לפנסיה לכל החיים שלהם שתיקבע על בסיס צבירה נכון להיום שנמוכה ב-10% או 15% בגלל הירידות בבורסה. דיברתי עם יושב-ראש רשות ההון משה ברקת ועם נציב שירות המדינה ועם קובי בר-נתן, הממונה על השכר באוצר. הוא הבטיח לי לערוך בדיקה בנושא זה. הבקשה היא לאפשר לאנשים שרוצים להמשיך עוד תקופה קצרה, עד שהמשק יתייצב, להמשיך לעבוד למרות שגיל הפרישה הגיע.
היו"ר עודד פורר
תודה. חברת הכנסת פרקש.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
אדוני היושב-ראש, רציתי להציע הצעה לסדר ולבקש את עזרתך בעניין. ברור לנו אחרי שבוע מאד אינטנסיבי שבו זימנת לוועדה הזאת את כל ראשי ההנהגה הפיננסית במדינה, שהבעיה העיקרית בהתנהלות הכלכלית במשבר הזה היא הניהול שלו, היישום שלו והאכיפה שלו. רק אתמול קראתי, שהדבר הזה, שבימים הגיוניים אולי היה צריך להתנהל בצורה של חמ"ל של פיקוד עורף מבחינת היום-יום שלו, לא נעשה בצורה כזאת.

ארצה לבקש ממך, שמתוך הוועדה הזו נוציא כולנו כאיש אחד מכתב לראש הממשלה, בחתימת כל חברי ועדת הכספים, כי הכלים שלנו בימים האלה מוגבלים, כפי שאתה יודע. בו נאמר ששמענו את כולם שהבעיה האמיתית שלנו, ששלושה שבועות לתוך המשבר אנחנו מבינים שהניהול בפועל של כל התוכניות והיישום שלהן לוקה בחסר, ושאנחנו קוראים להקים מינהלת, גוף ייעודי, עם כל התקציבים ששופכים – שופכים 60 מיליארד שקלים, ואני שומעת שזה לא בדיוק 80 מיליארד. אז שימו עוד כמה מיליונים לגוף ייעודי, שכל ייעודי לוודא שהדברים קורים. גוף אחד שירכז את כל היישום ויטפל בו. אני חושבת שמכתב שחתום על-ידי כל חברי ועדת הכספים מאד חשוב בעניין הזה.
היו"ר עודד פורר
תודה. הנושא של הניהול עולה כאן בכל דיון. אגב, אני לא בוטח שצריך מטה מיוחד; צריך פשוט להטיל משימה על אחד מראשי האגפים באוצר ולהגיד לו: זה האירוע שלך, אתה המנהל, צא לדרך.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
צריך כוח אדם לזה.
היו"ר עודד פורר
לא צריך שום כוח אדם. יותר מזה – הייתי מוריד 10% מכוח האדם – גם השירות היה טוב יותר.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
לא משהו גדול אבל אנשים ייעודיים שמתכללים.
היו"ר עודד פורר
צריך להגדיר משימות ולו"ז. זה לא קיים שם. חבר הכנסת מיקי לוי.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
לוחות זמנים של פעילות.
מיקי לוי (יש עתיד - תל"ם)
אני אצמצם, כי את השאר אשאיר למנהל רשות המיסים. גם אני רוצה רשות דיבור מול מירי סביון, אבל רק שנדע – התרועה של 6,000 שקלים, בסופו של דבר המשפחה תלך עם 3,070 שקלים לסופר. הדעת אינה תופסת. תעזבו את המיסים כרגע מ-6,000 שקלים. מה קורה לכם? מס הכנסה שלילי. שינינו את השם – נכון, היועצת המשפטית? – לעידוד יציאה לעבודה, ושם אנחנו לא לוקחים מיסים כי אנחנו רוצים שהם ייצאו לעבוד. תעזבו את המיסים. נשאר חצי, 3,070 שקל. אני יוצא בקריאה למקבלי ההחלטות. יש מיליון איש שמקבלים את זה. תעזבו את זה עכשיו. הדעת אינה תופסת.
היו"ר עודד פורר
תודה. אני מזכיר – אין לנו דיון עכשיו עם רשות המיסים. יש לנו דיווח מרשות המיסים על ההתקדמות. ב-09:30 בדיוק אני מתחיל עם מנכ"ל משרד הפנים.
מיקי לוי (יש עתיד - תל"ם)
אז אי-אפשר יהיה להעלות בעיות?
היו"ר עודד פורר
נראה בהתאם ללו"ז. מירי סביון, בבקשה, המשנה לרשות המיסים. לפני כן – חבר הכנסת מיכאל ביטון, הצעה לסדר.
מיכאל מרדכי ביטון (כחול לבן)
אחת, אני מבקש ממך דיון דחוף על המגזר השלישי והעמותות כאן. זה 4% מהמועסקים במשק, 6% מהתמ"ג.

שתיים, הרעיון של האבטלה לחלף אבטלה ולעידוד תעסוקה הוא מתקדם בעצלתיים. אני מבקש דיון מתכלל, שנזמין את ראשי המשק. אתה תוביל דיון מתכלל בסוגיה של חלף אבטלה לעודד תעסוקה ושמירה על עובדים.

והדבר השלישי - להזמין את ראשי הבנקים ויושבי-ראש הבנקים והמפקח על הבנקים, לקבל מהם התחייבות לחצי שנה שלא תהיה התפרעות בריביות על הלוואות. אם אנחנו שמים אצלם כסף בערבויות, שלא יעשו לנו הגדלת הלוואות בצד השני וריביות – זה משהו שמתחיל עכשיו וחייבים לגדר אותו. שלושת הדברים הללו - היושב-ראש, אני מבקש אותך - רק ממל זה יבוא.
היו"ר עודד פורר
תודה. מירי סביון, המשנה למנהל רשות המיסים. היה לנו דיון ארוך עם ערן, עלו כל מיני נושאים, וביקשנו לקבל עדכון, מה עלה בגורלם, גם בנושא של מס רכישה ומס שבח, גם לגבי הגבלת הגיל לגבי מענק לעצמאים ונושאים נוספים. אשמח לשמוע התייחסות ואולי גם כמה מילים על ההיערכות שלכם לתוכנית הזו.
מירי סביון
לגבי מס הרכישה, הנושא עדיין נמצא בדיונים. כרגע העמדה האוצרית היא שלא משנים את התקופות והנושא עדיין נמצא בדיונים.
היו"ר עודד פורר
מתי תהיה החלטה בדיונים האלה? ביום ראשון? ביום שלישי? בעוד שלושה חודשים? לא תהיה בכלל?
שגית אפיק
בנוסף, ראיתי שלכם יש תזכיר ותקנות שדוחים את המועדים שלכם, של מנהל רשות המיסים בהחלטה בערעורים, בהשגות, אז למה זה לא שוויוני שיחול גם על האזרח?
מירי סביון
לגבי הארכת המועדים, התזכיר שלנו – יש לשים לב שהוא מאוזן, כי אנחנו מאריכים מועדים גם לנושא עריכת השומות וגם לנושא של הגשת השגות. בהקשר הזה, מה שחשבנו שנכון יהיה כדי שלא יהיה בתקופה הזו לחץ גם מבחינתנו כדי שאם צריך להוציא שומות שנכון שייצאו ולא נזדקק למצבים שאנחנו כורעים תחת הלחץ למייצגים ולעסקים לבוא לדיוני שומה - זה נראה לנו לא נכון. מצד שני, לא נכון, שהמדינה, אם מגיעים לה עוד כספי מיסים, היא תפסיד אותם, ולכן נראה לנו שזה דבר שחשוב ונכון לעשותו.
היו"ר עודד פורר
איך אתם מאזנים בין הדחייה שאתם נותנים לעצמכם וההקלות שאתם נותנים לעצמכם להקלות לאזרחים?
מירי סביון
ההארכות האלה ניתנו גם לאזרחים. במצב הזה ברור לנו שבדיוק כפי שאנחנו לא יכולים לעשות שומות כפי שאנו עושים בדרך כלל, גם האזרח, יכול להיות שהוא לא פנוי עכשיו להגיש השגה או לערער על עיצום כספי שהוטל עליו או צעדים מהסוג הזה, ולכן חשבנו שנכון באותה מידה לתת אורכה גם לאזרחים, ובמובן הזה החקיקה הזו מאוזנת.

לגבי הארכת התקופות לעניין מכירת דירה למי שקנה, הנושא הזה, ההחלטה האוצרית כרגע היא שלא נותנים הארכה. הנושא כרגע נמצא בדיונים. כרגע התשובה היא שלא נותנים הארכה.
היו"ר עודד פורר
היועצת המשפטית, הבקשה שלהם הגיעה אלינו?
שגית אפיק
זה יגיע כהצעת חוק, כי עדיין לא הונחה במליאה, למיטב הבנתי. היא צריכה לעבור קריאה ראשונה, אבל הכוונה היא לקדם את זה בהליך מהיר. זו הצעת חוק שמחליפה תקנות שעת חירום, ולכן היא תהיה בהליך חקיקה מהיר יחסית – כך אני מבינה מהממשלה וממשרד המשפטים.
היו"ר עודד פורר
אמרתי לאורך כל הדרך – בוועדה הזאת יהיה מסלול ירוק להצעות חוק ותקנות שתביא הממשלה שנוגעות להתמודדות עם המשבר הזה. לא נהיה חסם, אבל בהחלט נטייב את ההצעות האלה וניצור בהן איזון. הגיוני לתת דחיות כעת בכל הפרמטרים, גם פה וגם פה, ונראה איך אנו פועלים בעניין.
שלמה קרעי (הליכוד)
הם יוצאים מנקודת הנחה, אדוני היושב-ראש, לפי מה שהיא אומרת, שאלה כספי מיסים שצריכים להיכנס למדינה. אלה לא כספי מיסים שצריכים להגיע. אלה אנשים שיכלו למכור את הדירה שלהם, אם המצב היה טוב, ולא היו כספי מיסים.
היו"ר עודד פורר
אגב, יכול להיות שמישהו היה עם עסקה סגורה והיא נעלמה לו כשפרץ המשבר. בבקשה, מירי.
מירי סביון
יש הנושא של צעדי החקיקה שהוכרזו שלשום.
היו"ר עודד פורר
בדיון הקודם העלינו מספר בקשות – אחת, לגבי הגבלת הגיל, שהמענק לעצמאיים ישולם רק מגיל 28. שתיים, דיברנו על הנושא של שווי מס רכב והעובדה שהיום הרכבים האלה פשוט לא בשימוש. אי-אפשר לומר שניתנת הטבה פרטית למי שמחזיק רכב צמוד, כי הוא לא יכול להשתמש בו כי אסור לו לצאת מהבית, ולכן צריך לבטל לפחות את שווי מס הרכב למי שלא יכול להשתמש ברכבו הצמוד. וכיצד יינתנו המענקים לעסק שהוקם ב-2019 – מדוע הוא צריך להיות מוחרג? אם אני הייתי עצמאי כל שנת 2019, מדוע אני צריך להיות מוחרג מהתקנות? ובנוסף, אם תוכלי להתייחס לתוכנית שלכם. וגם מס שכר שמוטל על מלכ"רים, שגם ככה היום נמצאים בעומס עבודה, והאם אפשר לתת את זה כהקלה.
מירי סביון
לגבי המענק, אומר כמה דברים כלליים, ואחרי זה שלמה אוחיון סמנכ"ל שירות לקוחות, יתייחס לגבי המנגנון. אתמול תוקן הגיל וירד ל-23.
היו"ר עודד פורר
זה חדשות טובות. לא הוצאתם את זה כהודעה פורמלית. אני מברך.
מירי סביון
זה תיקון שבוצע אמש. שלמה יוכל לפרט לגבי זה.

לגבי נקודות אחרות, לגבי שווי רכב, שזו אחת הסוגיות שמובאות בפנינו, מכמה וכמה גורמים – זה נושא שחשוב לנו, והוא שוב ושוב עולה לדיון. אני רגע רוצה לדבר על ההיבט הכלכלי של הנושא הזה. הנושא של שווי שימוש ברכב הוא שווי שימוש שנעשה על בסיס שימוש ממוצע ברמה השנתית. כרגע, אם אנחנו מדברים על חודש מרס, ההגבלות החמורות על תנועה החלו באמצע החודש, ואם אנחנו מסתכלים בראייה שנתית, עדיין לא ניתן לדעת עד השימוש הפרטי הממוצע כמה ייפגע. אנחנו מבינים את התחושה של חלק מהאנשים שאולי אנו גובים שווי כשהשימוש הפרטי ברכב ירד, אבל אנחנו מדברים כרגע על תקופה מאד קצרה בהתייחס לשנה.

גם מבחינת כל המודלים - אם מסתכלים על המודל הכלכלי, שווי הרכב נובע גם מהוצאות משתנות וגם מהוצאות קבועות. ההוצאות הקבועות זה למשל ירידת השווי של הרכב, הוצאות מימון, מי שמקבל רכב ממקום העבודה, לא נושא בהם לעומת מי שרוכש רכב בעצמו. ההוצאות האלה לא תלויות בשימוש שנעשה בכלי הרכב. זה ברמה הכלכלית הפרטנית בהתייחס לסוגיה בצורה מקצועית וספציפית. לכן כרגע גם ברמה הכלכלית לגבי מרס הבהרנו מפורשות שאנחנו לא חושבים שיש מקום לשנות כרגע את שווי הרכב. ככל שההגבלות יימשכו ואולי יוחמרו, אולי יהיה צריך לבחון את זה שוב.
היו"ר עודד פורר
שווי הרכב מתייחס גם לצריכת דלק. היום פורסם ש-70% ירידה בצריכת הדלק בתחנות. זה הוצאה מרכזית על מי ששווי הרכב שלו - אני בטוח שבחופשת הפסח כנראה מי שיש לו רכב צמוד מהעבודה, לא ייסע לטייל.
מירי סביון
כדי לסיים את ההסבר הזה, אני מציינת שהשאלה היא מה יקרה ברמה השנתית, כי אנשים גם באופן שוטף מדי פעם חולים, יוצאים לחופשות בחו"ל, והשימוש ברכב לא שווה בכל חודשי השנה, אלא יש חודשים ותקופות שמשתמשים יותר ויש שפחות. לכן שווי הרכב הוא ממוצע. אלה נתונים כלכליים. כרגע אנחנו נמצאים בחודש מרס, על חצי חודש, שיש עדיין אנשים שנוסעים לעבודה. חלק מהאנשים משתמשים פחות, אבל חלק מהשימוש הפרטי עדיין נעשה. ככל שההחמרות בתנועה יימשכו, נצטרך לבחון את הסוגיה שוב.

מעבר לזה, מי שמקבל רכב צמוד, יש לזכור שזה בעיקר שני העשירונים העליונים של השכירים במשק. אנחנו במצב שבו – ואנחנו רואים את זה גם במנגנון הפיצויים, ויש לכם ביקורת שאפשר לומר: כרגע המדינה לא - גם אם יש מישהו שנוסע פחות ברכבו בשבועיים האחרונים, אנחנו מדברים יחסית בצורה ממוצעת על האוכלוסיות הכי חזקות במשק, שמקבלות רכב צמוד. אנחנו מאד מקווים שנצא מהמשבר הזה מהר, ואז ממילא ההגבלות יוסרו מהר מאד, ואז ברמה השנתית כנראה שלא תהיה הצדקה אמיתית להפחית את שווי הרכב. אבל אם המשבר יעמיק, וכל אחת מקבוצות האוכלוסייה במשק תצטרך לתת תרומה במובן הזה שההכנסות שלה ייפגעו מעט, שהמדינה תצטרך למצוא מקורות תקציביים - יהיה צריך לחשוב היטב גם ברמת המחוקק, מי הקבוצות שאנחנו מפצים קודם.
היו"ר עודד פורר
זה לא עניין של פיצוי אלא זה עניין של מס אמת. אם יש לי הוצאה מוכרת, אתם מכירים בה - לא משנה אם אני מרוויח 100,000 שקל בחודש או 10,000 שקל בחודש. קבעתם שלרכב קובעים שווי כי זו הטבה שניתנת לכיס הפרטי ולכן אנחנו ממסים אותה באמצעות זה שאומרים: זה שווי ההטבה שקיבלת, לפי שווי הרכב.

אם אני במשך חודש שלם, ואני מעריך שמי שיצא לחל"ת באמצע מרס, לפחות עד אחרי פסח לא ישתמש ברכבו הפרטי – גם אסור לו לצאת מהבית, כלומר כמעט 10% מההטבה הזו לא קיימת. אי-אפשר למסות הטבה שלא קיימת. זה כמו שתגידי: אגבה ממנו מס על אש"ל, אבל אין לו אש"ל.
מירי סביון
ברמה המקצועית, כלכלית וגם משפטית – התנהלו תיקים שהגיעו עד בית המשפט העליון בשאלה של שווי שימוש.
היו"ר עודד פורר
סליחה. עמדתכם ברורה. גם עמדתנו בעניין הזה, ונמשיך לדון בזה.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
זה לגבי עובדים מדינה?
היו"ר עודד פורר
לגבי כולם. נעבור לדברים הבאים, לגבי המענק למי שהקים עסק רק בשנת 2019.
מירי סביון
תכף שלמה יתייחס לעסקים חדשים. לגבי דחיית מיסים, כרגע מעבר לדחייה שעשינו לעסקים הקטנים, שמדווחים דו-חודשי ומע"מ לאפריל – זו דחייה שנתנו בתוך חודש מרס, אנחנו כרגע לא נותנים דחיית מיסים גורפת. מצד שני, כל המשרדים שלנו מכוונים לטפל בפניות רבות מאד שמגיעות, גם ממייצגים וגם מאנשים פרטיים, מעסקים שמבקשים דחייה על בסיס קונקרטי בנסיבות של העסק.

אני רוצה להסביר למה ההתנהלות שלנו בצורה כזו, הגם שהיא גוזלת מאתנו הרבה מאד זמן ועבודה. מצד אחד, אנחנו מבינים את הצורך של המשק בתזרים מזומנים ובעזרה. מהצד השני יש להבין, שכספי המיסים, ממילא אנחנו צופים ירידה מאד משמעותית. במרס היתה ירידה משמעותית, אבל עדיין לא גדולה, כי חלק מהתשלומים שקיבלנו היו על חודש פברואר. עשינו מאמצים אדירים ובחודש מרס החזרנו החזרי מס וסכומי עתק. זירזנו החזרים – דברים שבעבודה השוטפת היינו מחזירים אותם באפריל ואולי אפילו במאי. עשינו מאמץ מאד גדול כדי להחזיר את ההחזרים כבר עכשיו כדי לתת למשק, למי שמגיע לו, תזרים שוטף. המדינה יכולה וצריכה לקבל מעסקים שיכולים לשלם. המדינה צריכה אותם כדי לתמוך בכל התוכניות שאנחנו רוצים לתת ולסייע. לכן כרגע איפה שחשבנו שנכון לתת בצורה גורפת, עשינו זאת. בכל שאר המקומות מי שפונה אלינו, ואנחנו מוצאים את הבקשה מוצדקת, ופקידי השומה, המשרדים שלנו ומשרדי המע"מ עובדים באופן שוטף על הפניות עם כוח אדם מאד גדול, שמוקצה לטיפול בפניות האלה, ובאותם מקומות שבהם אנחנו רואים שעסקים לא יכולים לעמוד בתשלומים, ניתנות דחיות והסדרי תשלומים ניתנים בצורה קונקרטית.

אנחנו מאד זהירים ונמצאים עם יד על הדופק כדי למנוע מצב שבו המדינה תפסיד כספי מיסים שעכשיו היא צריכה אותם יותר מאשר בכל תקופה אחרת.
היו"ר עודד פורר
תודה. שלמה, תוכל להתחבר שוב ב-10:30? תודה.

שלמה אוחיון, סמנכ"ל בכיר שירות לקוחות – רשות המיסים, התייחסותך לעניין המענק, ההורדה לגיל 23, וגם עניין המיסוי של המענק, שהתברר לנו שהולכים לגבות מס והפרשות על מי שמקבל את המענק לעצמאיים.
שלמה אוחיון
קודם כל, אני מסייג את דבריי ואומר שהחקיקה עדיין לא אושרה – זו הצעת חקיקה.

השינוי של גיל 23 נעשה אתמול בעקבות פניות שהיו אלינו ולאוצר. נענינו לפנייה הזאת, והחקיקה המוצעת כרגע מתייחסת למי שמלאו לו 23 בשנת 2019.

היתה שאלה למי שפתח את עסקו ב-2019, ואין לו דוח מ-2018, גם זה הוסדר בחקיקה. נתנו מענה לכך, שמי שפתח את העסק שלו בתחילת 2019 והיו לו נתונים השוואתיים לתקופה של מרס-אפריל 19 מול מרס-אפריל 20, ונוכל לבדוק את הירידה בפעילות העסקית שלו בהיקף של 25%, כפי שמנוסח בחקיקה, הרי שיהיה זכאי למענק.

לעניין החיוב במס, המענק או הכנסה חייבת למי שקיבל את המענק. הבדיקה, היתה שאלה, למה מתעסקים עם זה בנקודת זמן הזו – תנו לאנשים לעבור את החג. אני די מסכים עם זה. לכן כרגע האנשים לא צריכים להתעסק עם סוגיית המס – היא תבוא לפתחו של מי שקיבל את המענק רק בעוד שנה, כאשר יצטרך להגיש את הדוח על שנת 2020. ככל שתהיינה לו הכנסות, הוא ישלם לפי המס השולי, אז לא נכון לומר שמשלמים 50% מס, כי לא כולם ב-50% מס - ודאי לא האוכלוסייה שתקבל את המענק – הרי המענק מוגבל גם בתקרה של הכנסה של התובע וגם ההכנסה המשפחתית. לכן מהבחינה הזו נראה לנו שגם אם זה יהיה חייב במס- -
היו"ר עודד פורר
למה לא פשוט לתת פטור ממס על המענק הזה בתקופה הזו? הבלגאן שתרוויחו מזה לא יהיה שווה כלום.
שלמה אוחיון
אנו ערים לכך.
היו"ר עודד פורר
גם ככה עצמאיים מקבלים פחות מהשכירים, גם בצורת המענק הזו.
שלמה אוחיון
אם יש עוד שאלות, אשמח להשיב.
מיכל שיר סגמן (הליכוד)
למה, מצד אחד, המדינה רוצה להעניק, ומהצד השני היא לוקחת? יד אחת נותנת את המענק, והשנייה – לוקחת. אני מבינה שצריך מס, אבל המענק הזה מגיע כדי שאנשים לא יתמוטטו. גם אם זה יקרה בסוף השנה, שהעסקים יצטרכו לשלם את אותו מס ולא במיידי - אחלה, אבל בעוד שנה מה יהיה עם העוסקים האלה? הרי הם לא יצליחו לעמוד על הרגליים כל כך מהר. אנחנו עומדים בפני משבר. פה זה לתת כאילו מתנה. זה נותן תחושה לא טובה. העסקים העצמאיים גם ככה בפחד מאד גדול. אני בעדה שזה מיותר לחלוטין. תנו על זה את הדעת ותראו איך אפשר לבטל את המס הזה, כי הוא לא במקומו.
שלמה אוחיון
מאחר שהגשנו את החקיקה וזו ההצעה שעומדת על הפרק, אני אעביר את הדברים שלך להנהלת רשות המיסים, למנהל רשות המיסים. אני מניח שההחלטה לא רק בידיו אלא החלטה אוצרית ברמה הכללית. ככל שיהיה שינוי, נשמח להודיע.
היו"ר עודד פורר
אני רוצה לציין גם לפרוטוקול ולכל מי שצופה בנו שעד רגע זה לא הגיעה לוועדת הכספים טיוטת חקיקה או תקנות או משהו שנדרש כדי לאשר את אותם מענקים. כרגע אנחנו מדברים באוויר. היום כבר יום רביעי. ארצה לעשות את זה כמה שיותר מהר, אך אנו חייבים לקבל את החומר מהממשלה כדי לזמן דיון. גם נוציא פנייה מסודרת לממשלה. זה כמו לפנות לראש הממשלה לנהל את העסק כמו שצריך. אני לא הולך לכתוב מכתב שיקימו מטה. הם צריכים להגדיר מי יוביל.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
ואבני דרך לביצוע.
היו"ר עודד פורר
עד רגע זה אני לא יודע מי האיש שאליו אנו פונים כשיש בעיה. ואם אנחנו לא יודעים, קל וחומר שהאזרחים לא יודעים.

עוד דבר שנוגע גם בעניין של משרד הפנים וגם בעניין רשות המיסים – נושא הטבות המס. יש התחייבות שלטונית, מכתב של ראש המשלה לראש עיריית עכו שקובע שצריך להחזיר את המצב שבו עכו ונהרייה שוות. אמר פה מנכ"ל משרד הפנים שהעמדה של מנכ"ל המשרד חד-משמעית - צריך להשוות את עכו לנהרייה. אומר שר האוצר – גם אמר לראש עיריית עכשיו שצריך להשוות את מפת הטבות המס ביניהן. פונים אליי שמעון לנקרי ראש העיר וזאב נוימן ממלא מקום ראש העיר ותושבי עכו שרוצים – אגב, העלות של העניין הזה הוא בסך הכול 8 מיליון שקל לתקציב המדינה, אם יש הסכמה של כל הגורמים. פה אני גם אומר לרשות המיסים ומשרד הפנים – פה יהיה מסלול ירוק לעניין. תביאו את שינוי החקיקה לעניין – לא נהיה אלה שנעצור בעדכם. אני חושב שגם מבחינת חברי הכנסת שהצטרפו לעניין הזה גם מכל הסיעות שישבו פה, אני לא רוצה סיבה שזה לא יעבור.

תודה רבה, הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 10:51.

קוד המקור של הנתונים