פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושתיים
הכנסת
3
ועדת הכספים
25/02/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 53
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ל' בשבט התש"ף (25 בפברואר 2020), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-22 מתאריך 25/02/2020
הצעת תוספת תקציב לביצוע הבחירות לכנסת ה-23 ולמהלך כל שנת 2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת תוספת תקציב לביצוע הבחירות לכנסת ה-23 ולמהלך כל שנת 2020
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
דוד ביטן
אחמד טיבי
מרדכי יוגב
מיקי לוי
מיכאל מלכיאלי
מנסור עבאס
איימן עודה
מוזמנים
¶
איתי טמקין - רכז פנים באגף תקציבים, משרד האוצר
יעל כהן - מתמחה באגף התקציבים, משרד האוצר
איתן גולדפלם - ראש חטיבת תקציבית, המשרד לביטחון פנים
רוסלאן עותמאן - עוזר ראשי מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אורלי עדס - מנכל"ית, ועדת הבחירות המרכזית
דין ליבנה - יועמש, ועדת הבחירות המרכזית
יעל אליאב - חשבת, ועדת הבחירות המרכזית
דוד קשני שני - יו"ר פורום הדיור הציבורי
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. אני מבקש להעלות את העניין של הפיצויים לתושבי עוטף עזה שפקעו ב-31 לדצמבר. מכיוון שהם פקעו, צריך לקרות אחד מהשניים: או שמעבירים אלינו את המשך התקנות החדשות בעקבות זה שהיום זה לא בתוקף, או שמחילים על זה את סעיף 38. סעיף 38 הוא הדבר הנכון ביותר לעשות. ברגע שמשהו פוקע בתקופת בחירות ומתקשים להעביר משהו חדש, סעיף 38 מאפשר להמשיך אותו - עד מתי, שגית?
שגית אפיק
¶
סעיף 38 אומר שהוראת שעה שפקעה בתקופת בחירות מוארכת אוטומטית ברגע שניתנת חוות דעת של משרד המשפטים שאכן מדובר בהוראת שעה שפקעה. נכון לעכשיו, למרות שיחות של רשות המסים עם משרד המשפטים, משרד המשפטים לא מקבל את העמדה שחל כאן סעיף 38. אני לא יודעת אם זאת עמדה סופית שלהם. אני חושבת ש-38 נכון יותר.
היו"ר משה גפני
¶
זאת קצת חוצפה שכשפוקע המועד של הפיצויים אנחנו הם אלה שמבקשים להביא תקנות. אם הייתם מביאים, היינו מאשרים את זה - אבל כלום.
איתי טמקין
¶
תבדוק את זה פה שלומית. אני חושב שיש החלטת ממשלה - צריך לתרגם את זה בסוף לתקנות – להאריך את זה ל-2019 ול-2020.
שגית אפיק
¶
אגב, אם יש החלטת ממשלה כזאת, הרבה יותר קל להחיל את 38 ולתת את זה אוטומטית עד יוני. כשתהיה ועדה קבועה, אפשר יהיה לקיים את הדיון.
מיקי לוי (כחול לבן)
¶
אנחנו לא שואלים את משרד המשפטים בעניין הזה כי יש את 38. אני לא מבין למה אני צריך את האישור שלהם.
היו"ר משה גפני
¶
על סעיף 38 לא עושים הצבעה. סעיף 38 אומר שמאריכים את זה באופן אוטומטי ברגע שהמועד נופל בתקופת בחירות. רק אם הם יביאו תקנות יהיה צריך הצבעה.
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי, אין לנו סמכות בעניין הזה, אבל מכיוון שביקשתם שנצביע על העניין הזה, אנחנו נצביע על העניין הזה. אנחנו רוצים שיחול סעיף 38 על הנושא של הפיצויים לתושבי עוטף עזה. משרד המשפטים, ככה מנהלים מדינה? מי בעד זה שסעיף 38 יחול, מי נגד, מי נמנע?
הצבעה
אושר.
מיקי לוי (כחול לבן)
¶
לא יכול להיות שאנשים לא יקבלו כסף, לא יקבלו פיצוי. מה הם אשמים שזה הסתיים כשאין ממשלה?
היו"ר משה גפני
¶
אם הם היו מביאים תקנות חדשות ב-1 בינואר, לא הייתי מביא את זה לפה? ועדת ההסכמות לא הייתה נותנת? מה בדיוק הבעיה? אנחנו עומדים ומבקשים - אנחנו לא מקבלים. איתי, אני מבקש ממך, אפילו שאתה לא עוסק במישרין בעניין הזה, לדבר עם משרד המשפטים.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבטיח שבמידה ותביאו תקנות - אני מעריך שמשרד האוצר ורשות המיסים עסקו בעניין הזה - אני אפנה מיד לוועדת ההסכמות על מנת לקיים דיון קצר מאוד ולאשר את זה, זאת על אף שאמרנו שסעיף 38 יכול לחול כאן. האם יש הצעה לסדר?
מיקי לוי (כחול לבן)
¶
העניין הזה של משרד משפטים הובא לידיעתי. רציתי לדבר על סעיף 38, על כך שאי אפשר להשאיר את יישובי עוטף עזה. אדוני היושב-ראש, פתחת בעניין הזה. כולנו תמימי דעים בנושא הזה, זה נושא חוצה מפלגות, ראינו את ההצבעה. חייבים לתת תשומת לב לעניין.
היו"ר משה גפני
¶
אני מודה לך שגם אתה מעלה את העניין הזה.
הצעת ועדת הבחירות המרכזית לתוספת תקציב לביצוע הבחירות לכנסת ה-23 ולמהלך כל שנת 2020. צריך לאשר את התוספת לתקציב ועדת הבחירות היות ואנחנו עומדים ערב בחירות. עצוב מאוד המצב שבו אנחנו צריכים להוסיף כסף לבחירות. מכיוון שהחליטו על בחירות, אין ברירה, צריך לאשר את זה. דיברתי עם אורלי עדס בטלפון על העניין של לאשר היום, 5 ימים לפני בחירות, תקציב שוטף של ועדת הבחירות, ועל כך שתהיה על זה ביקורת ציבורית. הביקורת הציבורית תהיה על כך שכשאנחנו מנסים להעביר דברים עם משרד האוצר, עם החשב הכללי, דברים שהם חיוניים ממש לתפקוד המדינה, בעיקר בשכבות החלשות, נוער בסיכון, ילדים - אולי בכמה מהדברים קיבלנו אישור וקיבלנו תקציב, אבל ברוב הדברים שעומדים על סדר היום לא קיבלנו תקציב, לא אישרו. אורלי, תצטרכי להסביר את העניין של התקציב למהלך כל שנת 2020. אני הייתי מעדיף שנאשר רק את תקציב הבחירות, ושתבואו לכאן בעוד חודש, אחרי הבחירות. אורלי, תסבירי, הבמה לרשותך. יש לי עמדה מקצועית, לא מעבר לזה. אני רק רואה את הביקורת. מה יגידו כולם? יגידו – לא אישרתם לשום דבר, אבל תקציב הבחירות אצלכם זה דבר מקודש, אתם מאשרים את הכל. אם זה תקציב הבחירות עצמו, זה ברור, זה מובן מאליו, אין מה לעשות, לא אנחנו החלטנו, לא אני רציתי את הבחירות.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא רוצה להאשים את מי שצריך להאשים בבחירות האלו, כל אחד מבין לבד. ברגע שיש בחירות, התפקיד שלכם, של ועדת הבחירות, זה שיהיה תקציב כדי לבצע את הבחירות האלו. עם התקציב השוטף אני חושב שהיה כדאי לחכות.
שגית אפיק
¶
התקציב של המבקר הגיע לכאן בדצמבר, וכך גם התקציב של הרשות לניירות ערך. בחודש דצמבר, לפני תחילת שנת הכספים, הוספנו תוספת תקציבית לוועדת הבחירות. הם לא העלו במהלך הדיון שנערך בדצמבר את העניין של תקציב 2020.
אורלי עדס
¶
אנחנו זהים למשרד מבקר המדינה בעניין חוסר התלות של הוועדה ברשות המבצעת, לכן סעיף 34 אומר שוועדת הכספים של הכנסת תאשר את תקציב ועדת הבחירות על בסיס הצעת ועדת הבחירות. מאשרים את זה בנפרד מתקציב המדינה, כדי שוועדת הבחירות בכל עת, בין אם זה בתקופת בחירות, בין אם זה יומיים אחרי הבחירות, לא תהיה תלויה ברשות המבצעת. ב-11 במרץ נצטרך להתחיל בהיערכות לבחירות הבאות. אם אין לנו תקציב שוטף, לא תהיה לנו יכולת להמשיך את הפעילות שלנו. ברגע שנכנסנו לתקופת בחירות נחקק חוק הוראות מיוחדות - הוא נתן כמה הקלות כדי שוועדת הבחירות תוכל להיערך. סעיף 9 קבע שהתקציב שיועמד לרשות ועדת הבחירות לביצוע הבחירות לכנסת ה-23 יהיה זהה לתקציב שהיה בבחירות לכנסת ה-22. הדבר השני שנאמר שם - שכל תוספת תקציבית תעבור את הוועדה בהליך הרגיל. הדבר הזה לא הגיע לוועדת הכספים. היה דיון בוועדת חוקה לגבי הוראת החוק. ברגע שהחוק של הוראות מיוחדות, שכלל הוראות שונות כולל התקציב, עבר, הועמד לרשות ועדת הבחירות התקציב שעמד לרשות הוועדה בבחירות לכנסת ה-22 - 335 מיליון שקל לערך. למה לא הגענו לכאן? אני מודה ומתוודה, העובדה שתקופת הבחירות התקצרה גרמה לנו לכך שפשוט נתנו את כל מרצנו להקמת הוועדה. אנחנו מרגישים בכל רגע נתון את המחסור בימי עבודה. התמודדנו עם דברים ולכן התעכבנו בהגשה. כבר בוועדת חוקה הודענו שאנחנו יודעים שתידרש לנו תוספת, אמרנו את זה.
עכשיו לגבי התוספת. כשגיבשנו אותה היא הייתה הרבה יותר גדולה. לשמחתי, וזה לצד העובדה שחבל שהתעכבנו עם זה, יכולנו לקצץ חלק מהדברים כשראינו את הדברים בפועל - הרבה דברים מבוססים על הערכות, יש הרבה חוסר ודאות בתקציב ועדת הבחירות - ולהתאים את זה.
אורלי עדס
¶
התוספת עומדת בפניכם. מבוקשים כ-66 מיליון שקל של תוספת. הגידול נובע בשלושה מישורים עיקריים. הדבר הראשון, גידול משמעותי של כ-21 מיליון שקל בכל תחום המחשוב בוועדת הבחירות, כולל הגנת הסייבר. כללנו דברים למרות פרק הזמן הקצר שחלף בין הבחירות לכנסת ה-22 לכנסת ה-23, כשאני חייבת להודות שלא אנחנו הם אלה שביקשנו שלוש מערכות בחירות. זה הוביל את הוועדה שמונה שנים קדימה מבחינת תהליכי העבודה והיכולת שהייתה לנו לעשות כל כך הרבה דברים ברצף כשכל כוח האדם עומד לרשותנו, לא רק הצוות הקטן הקבוע שצריך לתעדף דברים. הכנסנו המון תהליכים ממוחשבים נוספים לתהליכי העבודה של הוועדה. לכמעט כל החלטה שמתקבלת בוועדה יש משמעות על תהליך מחשובי כזה או אחר, לכן יש כאן גידול של כ-21 מיליון שקל. הדבר השני נובע מפרויקטים שלא היו בבחירות לכנסת ה-22 וקורים עכשיו.
אורלי עדס
¶
כמו פרויקט מפקחי טוהר הבחירות. הפרויקט הזה נולד בכנסת ה-22, שבועיים לפני יום הבחירות. הוא לא תוקצב במקור של כנסת 22, לכן נדרש היה לתקצב אותו עכשיו.
איתי טמקין
¶
זה יתרון שלא חל עליהם אחד חלקי 12. אם היה חל עליהם אחד חלקי 12, מצבם היה חמור מאוד. עצם זה שזה לא חל עליהם זה בונוס.
אורלי עדס
¶
כדי לכסות חלק ניכר מהתוספות התקציביות שנדרשות לביצוע הבחירות הנוכחיות. להרבה דברים בהחלטות שהתקבלו במסגרת ועדת הבחירות יש משמעויות תקציביות אדירות. להחלטה להכניס מזכיר שני בכמעט 5,100 קלפיות לעומת 2,800 בבחירות קודמות יש השלכה כספית משמעותית של למעלה מחמישה, שישה מיליון שקל. העובדה שמספר הקלפיות גדל ב-88 משליכה על כל סעיפי התקציב. רק שכר מזכירים ב-88 קלפיות הוא שני מיליון שקל. תוספת חברי ועדת קלפי - עוד כמה מיליונים. כל זה משליך על כל סעיף בתקציב.
אורלי עדס
¶
יש עוד ועוד תוספות. הכנסנו ציוד חדש לקלפיות. עלות לכל קלפי בין הבחירות לכנסת ה-21 לכנסת ה-22, העלות לתחזק קלפי, להפעיל קלפי אחת, עלתה ב-3,000 שקל. המשמעות של זה בתקציב הבחירות לכנסת ה-22 - 35 מיליון שקל. אין לי את התחשיב המדויק בכמה עלתה עלות הקלפי הפעם, אבל היא שוב משמעותית.
אורלי עדס
¶
ציוד חדש, מזכירים נוספים - כל זה מוסיף עלויות.
המשמעות של השוטף היא שב-11 במרץ, יום לאחר הבחירות, ועדת הבחירות מתפרקת, היא חוזרת להיות הדבר הקטן שהיא בימי שגרה. אנחנו גוף מאוד מאוד קטן בשוטף. הגוף הזה מיד לאחר הבחירות, יום למחרת הבחירות, כשכולם ישכחו שזה קרה, צריך לסיים את מטלות הבחירות ולהתחיל את ההיערכות לבחירות הבאות, כשלאור השנה האחרונה אף אחד לא יודע מתי הן יכולות להיות - פעם חשבנו שזה כל ארבע שנים, פעם כל שלוש שנים, פעם כל שנה ושמונה, והפעם - שלוש מערכות בשנה. אם לא תאשרו את התוספת התקציבית לא יהיה תקציב לממן את שכרם של עובדי ועדת הבחירות בשוטף יום אחרי הבחירות כדי שיוכלו להיערך לבחירות הבאות, לא יהיה תקציב כדי להמשיך את הפרויקטים שהתחלנו איתם במסגרת ההיערכות - אני לא יכולה לדעת הפרדה מדויקת של סכומים - כמו למשל מערכת מסוימת שפיתחנו אותה עכשיו לצורך התפעול של מבצע ספירת הקולות, שזו מערכת ממוחשבת שלא הייתה ובנינו אותה בקוצר זמן, עשינו משהו מאוד בסיסי. אנחנו כבר יודעים שיום למחרת הבחירות צריך להמשיך ולפתח אותה. מדובר בדברים שדורשים תקציב.
היו"ר משה גפני
¶
מה אתם עושים בתוך מערכת הבחירות בנושא של הקורונה? יש אנשים שנמצאים בבידוד שאנחנו לא רוצים למנוע מהם להצביע.
אורלי עדס
¶
לפני יומיים ניתן צו מנכ"ל משרד הבריאות. היה תיקון בצו מנכ"ל משרד הבריאות, כיוון שבמקור הצו אסר על כל מי ששב ממדינות מסוימות לצאת מהבית במשך 14 יום. התיקון בצו אומר שכל מי שנמצא בבידוד ואין לו תסמינים יוכל לצאת לצורך הצבעה. ההנחיות הן שהוא לא ייסע בתחבורה ציבורית, שהוא יהיה ממוגן עם מסכה, ושהוא יימנע מחיכוך עם ציבור.
אורלי עדס
¶
לא. אנחנו מנסים לייצר איזה שהוא מערך של 12 עד 15 קלפיות בערים מרכזיות בכל הארץ. המספר הזה של המבודדים משתנה מיום ליום. בעקבות הקבוצה הקוריאנית נכנסו שלוש מאות ומשהו לבידוד. מחר הם מסיימים את הבידוד, הם יורדים מהרשימה.
אורלי עדס
¶
אנחנו רוצים לעשות את זה בערים מרכזיות, כדי לצמצם ככל הניתן את התנועה של אותם אנשים. אי אפשר לעשות בכל המדינה. זה יהיה באוהלים מכובדים. עשינו מפרט לאוהל מיוחד, עם הפרדה בין חברי ועדת הקלפי לבין המצביעים.
אורלי עדס
¶
אילולא מנכ"ל מד"א לא היו לנו עובדים, לא הייתה אפשרות להזיז את התהליך הזה. מנכ"ל מד"א נרתם אחרי שפניתי וביקשתי ממנו. הוא מגייס לנו עובדים. אף אחד לא מוכן לעבוד בקלפיות האלו.
אורלי עדס
¶
הוא מביא עובדי מד"א, הוא מעודד אותם לקחת חלק בעניין הזה. נעשה נוהל הצבעה מאוד ברור - המבודדים ייכנסו עם כפפות, עם מסכות, ויהיו אמצעי מיגון לסדרנים.
אורלי עדס
¶
אני מאוד מקווה שלא נגיע לעלויות מאוד כבדות - אנחנו מנסים לצמצם אותן - ושנוכל לצמצם בדברים אחרים על מנת לממן את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני ממליץ לחבריי להצביע בעד תוספת התקציב של ועדת הבחירות בבחירות עצמן. למה אנחנו צריכים לדון עכשיו על השוטף? למה אי אפשר לדון על זה בעוד חודשיים? אם את השוטף אפשר להוריד מפה, אני בעד להצביע.
אורלי עדס
¶
קודם כל, יום לאחר הבחירות לא נוכל להמשיך לפעול כי לא יהיה לנו תקציב להעסיק את העובדים ולעשות כל פעילות. השוטף לא מתוקצב בתקציב של ה-335 מיליון שקל שאושר - הוא מתוקצב בתוספת. מאוד יכול להיות שנצטרך לסגור את הדלתות של ועדת הבחירות, שנצטרך להתכנס רק כאשר ועדת הכספים תתכנס.
אורלי עדס
¶
השכר של עובדי ועדת הבחירות לתקופה השוטפת לא מתוקצב פה - הוא מתוקצב בתוספת. אם התקציב לא יאושר, המשמעות תהיה שוועדת הבחירות בהיערכות שלה לבחירות הבאות תצטרך להיות כפופה להחלטה כזו או אחרת של משרד האוצר, שזה בדיוק מה שהמחוקק רצה למנוע כשהוא קבע את הדרך לאישור התקציב של הוועדה.
דין ליבנה
¶
אחד חלקי 12 לחודשים הנותרים מתקציב השנה הקודמת ייתן לוועדה תקציב הרבה יותר גדול ממה שהיא צריכה. בשנה שעברה היו שתי מערכות בחירות - זה קצת יותר כסף בשוטף. אחד חלקי 12 הוא תקציב המדינה. תקציב ועדת הבחירות הוא לא תקציב המדינה. תקציב ועדת הבחירות הוא תקציב ייחודי שנקבע על ידי ועדת הכספים של הכנסת, או לפי החוק המיוחד הרלוונטי – פרוייקטלי או שוטף - ואוצר המדינה צריך להעמיד אותו מתוך התקציב. ברגע שנגמר התקציב שאישרה ועדת הכספים או התקציב שאושר לפי חוק, אין יותר כסף, אסור לוועדה להוציא שקל - החשבת תגיד: אין ארנונה, אין חוזים, אין שכר. הכסף הוא לא בתוך תקציב המדינה שאגף התקציבים יכול לעשות העברה תקציבית מסעיף לסעיף. גם אם אגף התקציבים יעביר תקציב לתקנה התקציבית שממנה הוא מתקצב את ועדת הבחירות, לוועדת הבחירות אסור לפי חוק להוציא אותו כי ועדת הכספים לא אישרה לה להוציא אותו.
אורלי עדס
¶
השכר מתוקצב במסגרת התקנים של הבחירות – הוא הרבה יותר גדול. למחרת הבחירות יש צוות קבוע שהשכר שלו לא נכנס כאן, מה שאומר שאין שכר לשלם. יש לנו מרכז לוגיסטי בשוהם שהתחזוקה שלו עולה כסף – יש דמי שכירות למינהל לדיור, ארנונה. מה נעשה? לא נשלם?
איתי טמקין
¶
יש בסיס תקציב. כמו שציינה אורלי וציין דין, יש שלושה גופים מרכזיים שאין לנו סמכות לגבי קביעת גובה התקציב שלהם, הסמכות היא של הכנסת, וזה מבקר המדינה, הכנסת עצמה, ועדת הבחירות המרכזית. מסיבות הגיוניות אין לממשלה סמכות להתערב בתקציב. אני רק יכול לבוא לפה ולתת את חוות דעתי.
איתי טמקין
¶
למה בכל זאת זה מעניין אותנו? כי תקציב המדינה מוגבל בחקיקה. אמנם אנחנו לא שולטים בכל גידול תקציבי באחד מהגופים האלה, אבל אם יש גידול, אנחנו צריכים לפגוע בתקציב אחר בשביל לממן אותו. אם בתחזיות שלנו הנחנו שהתקציב של ועדת הבחירות יהיה בבסיס 19 מיליון שקל, כאשר לפי המכתב שאתמול יצא מהלשכה המשפטית של הוועדה הגידול צפוי לעלות מ-19 ל-25 מיליון שקל, המשמעות היא שאני מכניס עכשיו מספר חדש למערכת שצריך לממן אותו בארוך טווח.
אורלי עדס
¶
תכנית העבודה אצלנו מתפרסת בדרך כלל על פני שלוש שנים. להסתמך על 2018 שתייצג את 2020 – זה לא מייצג בכלל.
איתי טמקין
¶
הביצוע התקציבי בבחירות שנערכו באפריל שנה שעברה היה 267 מיליון שקל, כאשר התקציב שהוגש לכם עמד על 283. בבחירות האלו מבוקש תקציב של 402 מיליון שקל. אם מסתכלים לעומת התקציב שהוגש באפריל, מדובר בגידול של 42%. אם מסתכלים לעומת ביצוע, מדובר בגידול של מעל 50%. להוסיף 5,000 מפקחים עולה כסף, להגדיל את תקציב העובדים ב-32% עולה כסף. בהרבה דברים יש צרכים, למשל סל התרופות, אבל בסוף עושים תעדוף ומתכנסים למספר.
משה ארבל
¶
יש ערכים שמשלמים עליהם כסף. טוהר בחירות זה דבר שמשלמים עליו כסף. ועדת הבחירות לא צריכה להתחנן בפני הממשלה על טוהר בחירות, היא צריכה בשביל זה להיות עצמאית לחלוטין.
היו"ר משה גפני
¶
רק אלה מהחינוך המיוחד צריכים לעמוד ולהתחנן בפני הממשלה כדי שיתנו להם כסף? אני עומד ומתחנן אבל לא מקבל.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מתווכח על תקציב הבחירות, אני מדבר על זה שאנחנו צריכים לאשר עכשיו עד דצמבר 2020.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
ועדת הבחירות החליטה לעשות מלחמה בדברים מסוימים. הנושא של טוהר הבחירות ונושאים נוספים עולים כסף. הוועדה גם פועלת על פי צווים שיפוטיים. יש החלטה של מלצר, פסק דין שאומר שצריך לעשות את הדברים האלה, לכן עשו את זה בבחירות הקודמות גם בלי שהיה תקציב לזה - רק לאחר מכן התארגנו באיזו שהיא צורה. מה שאיתי אומר לא רלוונטי בכלל. הוא רוצה לקבוע לנו מה אנחנו נעשה במסגרת הטיפול שלנו בוועדה? מה יש פה לתעדף? במקום 5,000 פקחים ניקח 1,000 פקחים, זה התעדוף שלך? אם יכולתי לקחת 10,000 פקחים, הייתי לוקח 10,000 פקחים.
לגבי הילדים בסיכון, ברור שאנחנו בעד. זה שלא תאשר עכשיו את התקציב עדיין לא ייתן לך תקציב לילדים בסיכון, אתה יודע את זה.
היו"ר משה גפני
¶
לא זה מה שאמרתי. אני לא מתווכח על התקציב של ועדת הבחירות. אני מסכים שמשרד האוצר לא צריך להתערב בנושא של הבחירות. אם ועדת הבחירות המרכזית החליטה לעשות פעולה א', משרד האוצר לא צריך להתערב בזה. השאלה שלי היא על השוטף, על הרגיל.
היו"ר משה גפני
¶
אתה מדבר על דברים שהם לא רלוונטיים מבחינתי. אם אתה מדבר על תקציב הבחירות, זה לא רלוונטי מבחינתי.
היו"ר משה גפני
¶
אותי מעניין התקציב השוטף. צודק חבר הכנסת דוד ביטן כשהוא אומר שמשרד האוצר לא צריך להתערב בפעולות שעושים בוועדת הבחירות המרכזית בבחירות, בתקציב שנוגע לבחירות.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
צצו ועלו הרבה עניינים שקשורים למחשוב שכל המפלגות ביקשו לשדרג. עלה גם כל העניין של הסייבר, הגנה על סייבר, שזה ארבעה תקנים מתוך שבעה תקנים - זה דבר קבוע.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
נציג משרד האוצר דיבר על תוספת תקנים. חצי מתוספת התקנים זה למחשוב וסייבר - אלה דברים שהם צריכים לעשות ממילא. אני לא יודע מה הם התקנים האחרים. אולי תגידו מה הם התקנים האחרים.
איתי טמקין
¶
התקנים האחרים הם סגן יועץ משפטי, ממונה רכש ופרויקטים, נהג ועוזר בכיר ללשכה. התקציב השוטף שהוגש בזמנו, הוגש על 19 מיליון. בתקציב שהוגש בפניכם לא נעשתה הפרדה בין מה ששייך לבחירות לבין מה ששייך לשוטף הקבוע. בשיחה שקיימתי עם אורלי, ובשיחה שהלשכה המשפטית קיימה עם אורלי, היא הסבירה שקשה מסיבות טכניות לבצע את ההפרדה. היא ציינה שמדובר ב-25 מיליון שקל לשוטף שיישארו איתנו גם אחרי שייגמרו הבחירות. הגידול הוא מ-19 ל-25. הגידול הזה הוא בין היתר כדי לממן את אותן משרות.
אורלי עדס
¶
גם כשמדובר בתקציב השוטף, מדובר בהתערבות בעבודת הוועדה בבחירות, כי המשמעות של השוטף היא הכנות לבחירות הבאות. אם מתעדפים ומפחיתים פה סכומים, בעצם אומרים לי: תורידי פרויקטים, אל תפתחי מערכת x כדי לשדרג את פעילות הוועדה לבחירות, תעשי את זה בעוד שבע שנים. במהות שלנו אנחנו גוף שגם בימי שגרה עושים בחירות. כל העשייה שלנו קשורה רק בבחירות, לא בשום דבר אחר. הכל הוא סביב אותו יום של בחירות - היו לנו שלושה כאלה בשנה האחרונה.
היו"ר משה גפני
¶
החוק אומר שצריך לאשר את התקציב שלכם, גם את תקציב הבחירות וגם את התקציב השוטף. אנחנו לא מתערבים בעבודה שלכם בשוטף, אתם יכולים לעשות מה שאתם רוצים.
אורלי עדס
¶
לעניין הפער בין 19 מיליון ל-25 מיליון, האוצר היה צריך לבדוק עם ועדת הבחירות מה מתוכנן בשנים הבאות כדי שיוכל לתקצב את זה ולהעריך את הערכות. מה שהיה ב-2018 בכלל לא רלוונטי. מבחינת חיי מחזור של בחירות עברנו שמונה שנים קדימה - זה כאילו אנחנו בתקציב של עוד שמונה שנים מבחינת ההתפתחות של הוועדה בתהליכים. המשמעות של התפתחות הוועדה בתהליכים היא כסף.
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו, חברי הוועדה, התייעצנו. אני מציע את מה שכולם אמרו בהתייעצות. אני מציע שנאשר את תקציב הבחירות של עכשיו, ונאשר את התקציב השוטף עד יולי.
אורלי עדס
¶
יש דברים שניתן לעשות בהם הבחנה - שכר של עובד לעוד שבעה חודשים אני יודעת לומר, אבל פרוייקטלית אני לא יודעת להבחין.
דין ליבנה
¶
אנחנו צריכים לחתום עכשיו על חוזה לפיתוח מערכת מחשוב שתשרת את הסיעות בצורה מסוימת. החוזה הוא על סכום מסוים, על x מיליונים של שקלים. פיתוח לוקח זמן.
אורלי עדס
¶
אנחנו לא נחתום שום חוזה עד יוני, אנחנו לא נתחייב לכלום. המשמעות היא לשתק את הוועדה עד יוני.
היו"ר משה גפני
¶
מה לא היה מעולם? מה עושים משרדי הממשלה האחרים? מה עושה משרד החינוך? מה עושה משרד הרווחה? אין להם תקציבים, אין להם כלום.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אנחנו מאשרים את הפרויקטים של המחשוב ב-21 מיליון שקלים - רק את התקציב השוטף מאשרים עד יולי.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מאשרים את הפרויקטים האלה. הטענה של אורלי הייתה טענה נכונה. הטענה של "אנחנו לא נמצאים בתוך תקציב המדינה, אנחנו מפסיקים להוציא שקל אחרי שנגמרות הבחירות" יורדת, כי אנחנו מאשרים את השוטף עד יולי. כל המדינה נמצאת היום במצב שבדברים הכי חיוניים לא יודעים מה עושים. אנחנו מציעים שעד יולי - חוץ מהפרויקטים האלה שאותם אנחנו מאשרים - יש לכם כסף בשוטף. אחרי הבחירות שיהיו בעוד חמישה ימים נדע לאיזה כיוון אנחנו הולכים - בוודאי עד יולי יהיה ברור - כאשר ביולי אתם מגיעים לכאן ומאשרים לכם את הכל או מאשרים לכם חלק. הטענה שאומרת שביום למחרת הבחירות אין לכם כסף יורדת אם אנחנו מאשרים את זה עד יולי. מה שנשאר לכם זה לבוא לפה ביולי.
אורלי עדס
¶
זה לא מחולק לפי 12 חודשי עבודה. הרוב זה פרוייקטלי. אם יהיו בחירות בעוד שנה, כנראה שחצי מהפרויקטים לא ייעשו לבחירות הבאות.
היו"ר משה גפני
¶
אישרנו את תקציב הבחירות כולל התוספות. גם הפרויקטים מאושרים. חלק מהשוטף לא מאושר, החלק מיולי.
אורלי עדס
¶
אתם מקבלים החלטה שאי אפשר ליישם. אי אפשר להפריד את הסכומים. איך אנחנו עובדים עד חודש יוני? אי אפשר לתקצב ולהפריד את הסכומים בכל דבר.
אורלי עדס
¶
אני מזמינה אתכם לבוא ולעשות את החלוקה הזאת. מדובר בעשייה שהיא שונה מדברים אחרים. אני אשמח שהייעוץ המשפטי של ועדת הכספים ייחשב ויגיד מה כן ומה לא. אני לא יודעת איזה סכום עומד לרשותי עד חודש יוני.
דין ליבנה
¶
התקציב שמתבקש עכשיו הוא תוספת של שישים ושישה נקודה משהו מיליון.
הישיבה ננעלה בשעה 11:39.