פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושתיים
הכנסת
42
04/02/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 4
מישיבת ועדת הכנסת
יום שלישי, ט' בשבט התש"פ (04 בפברואר 2020), שעה 21:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-22 מתאריך 04/02/2020
הקמת ועדות , בחירת ממלא מקום ליושב-ראש הכנסת בעת העדרו מן הארץ
פרוטוקול
1. בחירת ממלא-מקום ליושב-ראש הכנסת בעת היעדרו מן הארץ.
2. הקמת ועדות.
חברי הוועדה: אבי ניסנקורן – היו"ר
קארין אלהרר – מ"מ היו"ר
משה ארבל
מיכאל מרדכי ביטון
קרן ברק
ניר ברקת
איתן גינזבורג
יעל גרמן
צבי האוזר
מכלוף מיקי זוהר
אחמד טיבי
יעקב טסלר
עופר כסיף
אופיר כץ
מרב מיכאלי
יוליה מלינובסקי
מיכאל מלכיאלי
יואב סגלוביץ'
מנסור עבאס
עודד פורר
אורית פרקש הכהן
יואב קיש
שלמה קרעי
קטי קטרין שטרית
מיכל שיר
אנחנו מתחילים את הישיבה. מי מהחברים נמצא? את יכולה לעשות רישום? אנחנו מעלים על סדר-היום את הנושא של מינוי ממלא-מקום ליו"ר הכנסת. ירדנה תציג את זה.
ערב טוב. תודה. בשבוע הבא עתיד יושב-ראש הכנסת לצאת לנסיעה בתפקיד לבונדסטאג בגרמניה, אורח של הבונדסטאג. סעיף 20א לחוק-יסוד: הכנסת, קובע: "יצא יושב-ראש הכנסת את גבולות המדינה, ימלא סגן ליושב-ראש את מקומו עד שישוב היושב-ראש", והוועדה המכובדת אמורה להחליט. יושב-ראש הכנסת ממליץ שחבר הכנסת יעקב מרגי סגן היושב-ראש ימלא את מקומו בעת היעדרו. הנסיעה היא מיום שני 10 בפברואר עד יום חמישי 13 בפברואר.
על זה? אני רוצה לציין שאחמד הוא סגן מצטיין. אם זה היה לפי הסגן המצטיין יכול להיות שאחמד היה נבחר או מאיר כהן, אבל אנחנו הולכים לפי המלצת היושב-ראש.
אבל חככתי בדעתי והחלטתי לוותר ליעקב מרגי חברי. בכל זאת, מדובר במיעוט נרדף.
הבנתי שיש עוד חברי ועדה שבדרך לפה, נכבד את זה. אני חייב להגיד שלפני כמה חודשים ביקשתי להקים ועדות קבועות, כי חשבתי שאחרי תקופה של כמעט שנה שאין לנו כנסת מתפקדת אנחנו צריכים לפקח על עבודת הממשלה, בין היתר גם בגלל שיש שרים שממונים ולא מאושרים. אבל בעיקרון פחות בגלל זה, יותר בשביל שנוכל להראות לאזרחים שהכנסת מתפקדת, ובתקופה הזאת לפחות מפקחת על עבודת הממשלה. זה לא הסתייע בידי. הייתה אליי פנייה כבר לפני כמה שבועות מחבר הכנסת פורר שביקש להקים את הוועדות הקבועות.
הייתה אליי פנייה גם מחבר הכנסת אחמד טיבי שביקש להקים ועדות קבועות. דרך אגב, ביום פיזור הכנסת הסכמנו שנושא קמיניץ יידון בוועדת הכספים, ובינתיים היה דיון אחד.
הייתה לנו גם הסכמה בנושא העובדים הסיעודיים, שהמטרה שלה להקל עליהם, זה עולה מחר. הצעה של פורר שעולה מחר לוועדת הכספים להצבעה. ונותרנו עם הנושא של הבעיות השוטפות. בעקבות הפניות האלה, גם של פורר וגם של אחמד טיבי וגם המחשבה שלי לפני כמה חודשים, זה דבר נכון וראוי, אז ביקשנו את כינוס הוועדה הזאת בשביל להכריע בנושא הזה.
אנחנו פה בסיטואציה שצריכים לאזן בין אינטרסים, ואני מנסה לעשות את האיזון הזה בצורה הכי נכונה. האינטרס הראשון הוא כמובן האינטרס הפוליטי של כל סיעה לקבל נציגות או לקבל ראשות ועדה. זה אינטרס טבעי וזה אינטרס שקיים תמיד. ואנחנו גם קרובים ארבעה שבועות לפני הבחירות.
האינטרס השני הוא באמת לקיים את הנושא הזה של פיקוח על עבודת הממשלה או על דברים שחייבים לדעתנו – אני אומר לדעתנו, לדעת היושבים פה – שתהיה ועדה שתדון. וצריך לקחת בחשבון שאנחנו מדברים פה על תקופה קצרה, כי הוועדה הזאת תוכל בעצם להיות קיימת עד מועד השבעת הממשלה החדשה. אני יודע שארבל שאלה אם זה עד - -
- - יום הבחירות, עד מועד השבעת הממשלה החדשה. אני חושב שאם כבר מקימים ועדה היא צריכה להיות עד מועד השבעת הממשלה החדשה.
בסדר, אבל לפי המצב הפוליטי כנראה שכל הסיעות עוברות, אז אני לא רואה פה איזושהי בעיה אמיתית.
אנחנו מדברים כאן על 27 ימים בלבד עד יום הבחירות. אם אנחנו מדברים על פיקוח על עבודת הממשלה, לכו תסתכלו כמה מחברי השולחן פה הגישו שאילתות לשרי הממשלה.
זה בדיון בשידור, אבל עדיין אנחנו צריכים לנסות לקצר את הדיון הזה עד כמה שאפשר, כל אחד ידבר, אבל - - -
ארבל, אבל אני אתן לך דוגמה. למשל, בנושא החינוך המיוחד שהוא מוכר שאינו רשמי, היינו בוועדת הכספים, הייתה אמירה שיעשו בכל זאת פעולות בתקופה הזאת, מצד הממשלה הייתה אמירה כזאת.
לא הכול חייב להיות בוועדת הכספים. זה טבעי לוועדת החינוך ולא לוועדת הכספים. זאת דוגמה. כך שיש דברים.
לא, הוא אמר שהוא מדבר על הרשמי שאינו מוכר. אני מדברת על הרפורמה שמחילים, על כל הסיפור.
אני דווקא מסכים עם ניסנקורן לגבי הרציפות השלטונית עד יום ההשבעה, אי-אפשר להשאיר את המדינה שבועיים בלי פיקוח.
בנקודה הזאת אני מסכים. זה שלא צריך להקים ועדות בכלל זו דעתי, אבל זה שיש רציפות שלטונית, יש רציפות.
על חודו של קול, חבר הכנסת - - - . יש לך הרבה זמן לדבר, אל תדאג, תן להם זמן לריב.
עכשיו אהיה במדיניות שפשוט אתן לכם. אני מבין שאתם רוצים להיות פה, אז אני אתן לכם לדבר, אני לא אפריע.
עוד לא. הצעתי שלושה נושאים בשביל שבאמת מצד אחד נקיים את החובה שלנו כוועדת הכנסת בכנסת ישראל, ומצד שני – אם לא יכולים לשבת ביחד אחד ליד השני, זה פשוט בלתי אפשרי, אתם גם קרובים אליי וגם מדברים.
עלתה פה שאלה אם להקים ועדות קבועות או להקים ועדות אד-הוק. הגישה של פורר, ואני חושב שגם של אחמד טיבי, הייתה להקים ועדות קבועות. הגישה של מיקי הייתה להקים ועדות אד-הוק. צריך לקחת בחשבון שאחר כך יש גם ועדת הסכמות שצריכה לאשר דיונים בוועדה, ולכן אנחנו בסופו של דבר צריכים גם להגיע להסכמה רחבה פה.
זה קשה, גם אני אחרי הרבה שעות. ולכן הצעתי שנעשה ריאל-פוליטיק ונדבר על ועדות מיוחדות אד-הוק. זה גם פוטר את האמירות שאנחנו רוצים עוד עוזר פרלמנטרי או עוד תוספת שכר לראשי ועדה, זה גם בשביל לפתור את הבעיה הזאת.
ולכן הצעתי שנקים שלוש ועדות מיוחדות, שאני חושב ששלושתן בנושאים רלוונטיים. ועדה אחת היא על מניעת התפשטות נגיף הקורונה והיערכות חירום, שתפקח על מה שנעשה כרגע. אני חושב שזה חשוב. הוועדה השנייה היא על הרפורמה בחוק החינוך המיוחד והחינוך המוכר שאינו רשמי, ויש לי פה גם בקשות חוזרות ונשנות מצד הסתדרות המורים ומצד הורים. כמובן שכולכם מכירים את הנושא של החינוך המוכר שאינו רשמי. הוועדה השלישית היא בנושא טיפול כוחות ההצלה והחירום ומענה מוקדי החירום באירועי מזג האוויר. אני חושב שאלו שלושה נושאים רלוונטיים, חשובים.
בנושא של פשיעה ואלימות עכשיו יש ועדה בין-משרדית שמטפלת בנושא, ומנסים לגבש לקראת הימים הקרובים המלצות לממשלה בקשר לתוכנית ממשלתית. אני חושב שחשוב שתקום ועדה של הכנסת שגם תעקוב ותעבוד עם הוועדה הממשלתית.
הייתי מציע שיקומו שמונה-תשע ועדות, ותעשו מה שאתם רוצים. הרי גם ככה לקחתם את הכנסת בשבי בתקופת בחירות, נו, מה זה משנה?
חברים, יהיו פה ועדות וחברי כנסת לא ישתתפו בהם, חבל. נחכה, אם הממשלה תאמץ ביום ראשון סעיף מייד אחרי הריבונות נקים את הוועדה.
אני גם רוצה ועדה על מתווה הנכים. אין לי בעיה שהוועדה שדנה בקורונה תדון - - -
בואו נקים 120 ועדות, לכל חבר כנסת תהיה ועדה. מה זאת הבדיחה הזאת? אתה עושה צחוק מהכנסת, תסלח לי.
אני רוצה גם ועדה שתדון בנושא מינוי שופטים. אני חושב שזה נושא בכותרות, ואני רוצה שתהיה ועדה שתדון האם צריך בכנסת ועדה בנושא מינוי שופטים.
(היו"ר קארין אלהרר, 21:24)
בלי פטיש. עכשיו פורר ברשות דיבור. טסלר, שקט. כל היתר בדממה. פורר. יואב קיש אחריו.
תהיה ועדה שהיא סמי עבודה, רווחה ובריאות, ולכן היא יכולה לדון בשני נושאים, היא לא חייבת לדון רק בנושא אחד. אותה הוועדה יכולה לדון גם בעניין של הקורונה וגם בנושא של יישום מתווה הנכים.
אני מודה שביקשתי זכות דיבור, אבל זה לא במסגרת זכות הדיבור כי אנשים התפרצו. אני חושב שכדאי להקים ועדה אד-הוק שתדון האם ראוי שנטפל ונעשה שינויים בנושא של מינוי שופטים כפי שהתנהל בכנסת. נושא דחוף מאוד לאור מה שראינו על - - - , ואני רוצה ועדת אד-הוק לנושא מינוי שופטים.
ואפשר אולי להוסיף אותה לוועדה של השיטפונות בנהרייה, מה אתם אומרים? ואז תהיה ועדה אחת.
אבל לפני שבועיים מערך ההצלה במדינת ישראל קרס ושני אנשים איבדו את חייהם כשהם המתינו במעלית.
כשרוצים לזמן את כוחות החירום לא קורה שום דבר. ארבעה שבועות לפני הבחירות אין לכם בעיה למנות שרים, זה בסדר.
אני אעלה להצבעה היום שלוש ועדות. נראה מה ההתייחסות של חברי הכנסת למה שאמרתי בהתחלה, אחר כך נחשוב על ועדות נוספות אם יהיה צורך, אם זה בכלל ריאלי.
כבר אתן לך לדבר. אעלה להצבעה שלוש ועדות. בגלל שאני חושב שמה שחשוב פה זה גופו של עניין ולא גופו של אדם, אז אני מציע שכרגע ההרכב של הוועדות יהיה 13 בשביל שתהיה נציגות לכל אחת מסיעות הבית, ולפי החלק היחסי. מה שעשינו בעבר זה שלוש ליכוד, שלוש כחול לבן, ואז אחד לכל אחת מסיעות הבית.
אני לא מבקש עכשיו להצביע על ראשות הוועדה, אני רוצה את גופו של נושא ולא גופו של אדם. בבקשה, מיקי.
אני רוצה הסבר מהיועצת המשפטית ומיעל גרמן, ביחד אם אפשר, שיסבירו לי דבר אחד, איך הסאגה הזאת נמשכת גם עכשיו? איך הכנסת הזו ממשיכה להיות קרקס גם עכשיו? הכוח שיש היום בידו של יושב-ראש ועדת הכנסת להקים ועדות בתקופה כזו רגישה, בתקופת בחירות בלי הסכמה של - - -
עשית חוק שבוע לפני בחירות, מיקי, מי היה מדבר? חוק המצלמות, חוק המצלמות, חוק המצלמות.
הכוח שיש היום בידו של יושב-ראש הוועדה להקים ועדות בתקופת ועדת בחירות הגיע ונולד בחטא באותה ועדה שאישרתם לו עם חוות דעת משפטית, שיש אפשרות להקים את ועדת החסינות בכלל, ועדת הכנסת בכלל.
אתה יודע מה, בוא, נגיד שאתה לא רוצה שאני אדבר, אני לא אדבר. פשוט תעשה מה שאתה מבין.
האישור שקיבלה הוועדה המסדרת להקים את ועדת הכנסת נולד בשביל העיקרון הבסיסי שאתם כמובן החלטתם בחוות הדעת, שאני חלוק עליה, שתוקם ועדת כנסת לצורך דיון בענייני החסינות. פתאום הוועדה הזו לא זקוקה לאף אישור בוועדת ההסכמות, ויכולה להקים ועדות ככל העולה על רוחה בלי הסכמה.
בסופו של יום מתבצע פה מחטף. על אף שאני רוצה לראות אותך נופל בהצבעה, זה יעשה לי תענוג צרוף, ועל אף שאני יודע שאם אני אצביע נגד, יכול להיות שתיפול בהצבעה כי יש אנשים מהצד שלך שלא מתכוונים כנראה להצביע בשבילך. אנחנו לא נשתתף בפארסה הזאת.
תסביר לציבור. הדיון הזה בשידור, יש פה ועדות, יש מגפת קורונה שעלולה חלילה - - -
כפי שלא השתתפנו בקרקס הפוליטי בהקמת ועדת הכנסת שנעשתה באופן חד-צדדי, בלי ועדת הסכמות, על סמך עקרונות שלא היו בכנסת מיום הקמתה, גם היום אנחנו לא נשתתף בקרקס הפוליטי.
ואני אבשר לכם בשורה. גם כשיפנו אליי לבקש אישור לקיים דיונים בוועדות אני לא אשתתף בקרקס הפוליטי, אני פשוט אתעלם מהבקשה. אני לא אהיה חלק מהקרקס הזה, כמו שלא הייתי חלק מהקרקס הזה.
מה שאנחנו רואים פה עכשיו לנגד עינינו ומה שהולך להיות בסוף הדיון הזה זה סידור ג'ובים, להראות עוד פעם כמה פופוליזם יש בתוך הכנסת הזאת בפגרת בחירות.
כמה משתמשים בכנסת הזאת כדי לקדם אג'נדות פוליטיות תוך כדי פגרת בחירות, כמה הרוב שוב פעם דורס את המיעוט כדי לקדם את העניינים הפוליטיים שלו בתקופת פגרת בחירות. ואתם נדרשים לתת פה את חוות דעתכם. האם זה סביר שממשיכים להשתמש - - -
לא להפריע לי. האם זה סביר שממשיכים להשתמש בכנסת לצורך צרכים פוליטיים בלבד בלי שום עקרונות רציניים, בלי שום עקרונות מקצועיים.
מיקי, הבעיה שלך שאתה עוד לא התרגלת שאתה לא היושב-ראש של הוועדה. אולי אתה גם לא התרגלת שגם אין לכם רוב.
אני כרגע בזכות דיבור, ובעיקרון יושב-ראש ראוי צריך גם להגן עליי בזמן שאני מדבר. ואני מקווה שתגן עליי באיזשהו שלב.
אתה יכול גם להפסיק אותי, אבל לפחות שלא יפריעו לי בזמן שאני מדבר עד כמה שהדברים קשים לשמיעה.
לא רוצה יותר מחצי דקה. אני מקווה שהייעוץ המשפטי במקרה דנן לא ייתן שוב פעם יד לפארסה הזו.
אני מבקש להתעלם מההתנהלות הקרקסית הזו של הקואליציה – של האופוזיציה שכנראה שלא מבינה - -
ואני לא אקח חלק בקרקס הזה, לא בהצבעה, לא בנושא הדיונים. סדרו לעצמכם איזה ג'ובים שאתם רוצים, מצידי גם תיקחו עוזרים נוספים כדי שתעמיסו עוד קצת על תקציב הכנסת בתקופת בחירות ותהיו בריאים.
לא אמרנו את ההרכב הסיעתי. צריך להגיד את ההרכב הסיעתי כי הוא השתנה, המשותפת היא ארבע סיעות, ויהדות התורה היא היום שתי סיעות.
מה שאתה רוצה, אבל הוועדה צריכה להצביע על ההרכב הסיעתי, ואי-אפשר לשנות אותו אחר כך בהודעה.
בסדר, כבר נעשה את זה בצורה הוגנת, שזה יהיה הוגן. תרשמו הצעה לשלוש הסיעות, שזה יפוזר בשלושתן, שכל אחד יקבל את החלק היחסי שלו. אחמד, לא נצביע היום על ראשות הוועדה. אני רוצה להפוך את הנושא לשלושת הנושאים עצמם. אם אחר כך נצטרך להוסיף נושאים נתכנס להוסיף נושאים. נתחיל עם שלושה. זה די והותר לתקופה הזאת. התחילו להוסיף לי ארבע וחמש ושש, עצרתי בשלושה הראשונים.
אני מציע, ארבל, שמחר אני אפנה אלייך בכתב לקבלת חוות דעת, ונשמע את חוות דעתך על העניין.
אני רק רוצה להגיד לך משהו לפני כן. היו לי שיחות עם מיקי בימים האחרונים ואמרתי לו את הנושאים הספציפיים האלה, והוא אמר לי שהנושאים האלה מקובלים עליו כנושאים. ולכן, בוא, לא הרחבתי מעבר לנושאים האלה למרות הבקשה של אחמד, כי אלו היו הנושאים שהיו מוסכמים על מיקי ולא רציתי להרחיב אותם. לגיטימי שעכשיו הוא יוצא נגד, אבל, בוא, אלו לא היו שיחות חשאיות, אלו היו שיחות על הנושאים שניסיתי להגיע לגביהם להבנה שמצד אחד אלו לא ועדות קבועות ומצד שני אלו נושאים רלוונטיים.
ולכן, דרך אגב, אמרתי שאנחנו לא מצביעים היום על ראשות הוועדה בשביל להישאר בנושאים המוסכמים. בבקשה.
עודד, אני רוצה גם לדבר אליכם. ראשית, ברור לכולם שנושא של הקמת ועדות פחות מארבעה שבועות עד לבחירות הוא אירוע חריג בכנסת ישראל, תקדימי.
אולי היושב-ראש ייתן לאחרים כדי שהוא ימתין וישמע גם אחרים, ובסוף גם ישמע את יואב קיש ואז יצא.
אני חוזר שוב על דבריי ואני אומר שאני מתייחס עניינית לבקשה. מדובר באירוע תקדימי לכל הדעות, פחות מארבעה שבועות עד לבחירות, אחרי שכבר הכנסת פוזרה, כשכל הסיעות בקמפיין בחירות, להקים ועדות, בוודאי קבועות. הבנתי שכבר לא מדובר בקבועות אלא אד-הוק, עדיין אירוע תקדימי שלא היה. מצד שני אני גם מבין את המשמעות, בטח שנושא הקורונה מאוד דרמטי, חשוב ונוגע לעניין שאף אחד לא יכול היה - - -
לא, לא. צביקה, באמת, אבל נרשמת. גם ביקשת לדבר וגם אתה מפריע לו, בחיאת, נו, תן לו לדבר, ואז תדבר אתה.
תודה. ולכן יש פה מתח טבעי בין נושאים. ואני מצרף לזה עוד נימוק שמן הסתם תומך באירוע. יש פה מתח טבעי, שאני מבין גם את המשמעות שאנחנו כבר שנה בלי כנסת פעילה, שמתכנס לאירוע הזה שאנחנו בעצם בלי ועדות המון זמן. זאת לא הפעם הראשונה שהכנסת פוזרה, אלא שאנחנו כבר בהליך מתמשך.
אני חושב שהדבר הכי משמעותי בסופו של דבר לשקול את העניין הזה זה האם מצליחים להגיע להסכמות פה בין שני הצדדים. אני כבר לא יודע מי הקואליציה ומי האופוזיציה, ואני מדבר על הסכמות. ולמה הסכמות? כי ממילא אתם תלויים בוועדת הסכמות. אם אנחנו רוצים להיות פרקטיים ואנחנו רוצים לנהל דיונים ענייניים לא יכול להיות שתלכו פה למהלך שהוא חד-צדדי. אני מציע עוד התייעצות ולבנות הסכמות, כי בסופו של דבר מה? תרוויחו מזה שהקמתם ועדות ונלך פוליטית לעשות סיבוב כל אחד על הצד שלו? זה לא יזיז אף אחד. אנחנו מדברים פה בסוף על נושא ענייני, מהותי תקדימי בכנסת ישראל. אנשים מזלזלים בזה בסוף, אבל זה הבית שלנו ואנחנו צריכים לחשוב איך הוא ייראה גם בעתיד.
אני אומר לכם, הניסיון שלי לא ארוך, רק ארבע-חמש שנים בכנסת, במקומות האלה צריך להגיע להסכמות. זה אומר שצריך לשבת וכל אחד בסוף צריך להבין את המהות של העניין ולהגיע לפשרה. לא היה זמן, לאור האירועים שהיו בימים האחרונים, גם השמחה של חבר הכנסת מיקי זוהר, גם כל נושא החסינות, ומצאנו את עצמנו מגיעים לשולחן הזה בלי שבכלל יש הסכמות בין הצדדים. אז מה יעזור לכם? תקימו, במירכאות, על הראש שלנו ועדות ולא יהיה לנו דיונים בהן? עשינו משהו לטובת הציבור? רק הראינו שהכנסת הזו לא יודעת להתנהל. כל צד יבכה על הצד השני?
אני אומר שתיקח הפסקה.
זה הזמן לא להביא את זה להצבעה, לסגור, לשבת, תקבעו מצידי שניכם אחרי כן. אם הייתה הסכמה האירוע הזה היה נגמר בשנייה. ואני אומר לך כמי שגם היה בשיחות, אפשר להגיע להסכמה. לא היה זמן, ואני חושב שהנושאים חשובים, אבל מבינים גם את מגבלת הזמן באירוע הזה.
אני חוזר למהות של העניין. אני חושב שזה לא נכון להעביר פה החלטה חד-צדדית. אם אנחנו באמת רוצים את טובת הציבור, ואני חושב שבסוף כל השולחן הזה רוצה את זה, למרות שזה בתקופת בחירות עם כל המורכבות, תעשה הפסקה, תשב עם מיקי. אני חושב שאפשר יהיה להגיע לאיזשהן הסכמות. ואם לא - - -
רק לפני 20 דקות רצית ללכת. אתה לא מקבל את מה שאתה רוצה אז אתה שובר את הכלים.
תראה, אדוני היושב-ראש, פניתי אליך בשבוע שעבר לאור מצב החירום שנמצא ברחבי העולם בהתפרצות מגפת קורונה. הרשות המבצעת עוסקת היום בלא מעט דברים, בבחירות - - -
אני מדבר איתך על המהותי. אני חושב שהעובדה שהכנסת לא מקימה ועדה שמפקחת בתוקף תפקידה הפרלמנטרי על פעילות הרשות המבצעת, היערכות למגפת קורונה, מדובר פה במחדל מתמשך. העובדה שאתם עוזבים ומנסים דרך פוליטיקה קטנה להימנע מהמחויבות הפרלמנטרית שיש לכל הבית הזה על אותה עבודת פיקוח זאת שערורייה. זה הדבר החשוב, זה הדבר הדחוף. אלה דברים שצריך להתייחס אליהם ברצינות. הבית הזה, הוועדה הרלוונטית תוכל לפקח על כל אותם היערכויות על פעולה משולבת של משרדי ממשלה, בין אם זה כל נושא הכניסה לישראל, היערכות מערכת הבריאות, היערכות לשעת חירום.
אדוני היושב-ראש, למיטב הבנתי ראש רח"ל, ראשות החירום הלאומית, התפטר בנובמבר. אנחנו היום בחודש פברואר וטרם מונה ראש רח"ל, ראש הראשות לחירום לאומית.
במידה שהנושא של המגיפה אכן יתפוס ויהיו עדויות או תהיה פעילות או כניסה של אותה מגיפה לישראל, אנחנו אמורים להתמודד ללא ראש רח"ל, שזה הגוף המרכזי שאמור להתמודד עם זה. ולכן, אני קורא גם לכנסת לצאת מכאן ולקרוא מיידית לממשלה למנות במינוי חירום את ראש רח"ל ולהיערך בוועדה, לא משנה מה יהיו הדיונים, שלוש ועדות, שתי ועדות, הוועדה הזאת חייבת לקום. כי אם לא נקים אותה היום אנחנו נישא במחיר של המחדל הזה. תודה רבה.
תודה רבה. הרשימה המשותפת פנתה בכתב אליך מזמן כדי להקים ועדות סטטוטוריות קבועות כמו: פנים, חינוך, כלכלה, עבודה ורווחה, בריאות, וכדומה. הזמן חלף ולא הוקמו. עכשיו אדוני מביא הצעה להקים שלוש ועדות. הרשימה המשותפת ביקשה, א', אם מוקמות ועדות סטטוטוריות אנחנו רוצים – אנחנו הרשימה השלישית באופן מעשי בגודלה – להיות בראשות אחת הוועדות, למשל, בריאות. נדמה לי שאנחנו המפלגה שיש בה הכי הרבה רופאים, או פנים, מאבק באלימות ובפשיעה.
כאשר הוצעה הצעה נוספת עכשיו על ידך להקים שלוש ועדות מיוחדות אד-הוק, הצענו, הציע חברי מנסור עבאס ועדה מיוחדת למאבק בפשיעה ובאלימות עם דגש על החברה הערבית. נראה לי שזה דבר הכי טריוויאלי, הכי הגיוני, הכי לא מאיים על אף אחד, גם לא תוך כדי קמפיין בחירות.
אמרת בשתי ההצעות האלה שאתה הולך לבדוק, וחזרת עם תשובה שלילית לשתי ההצעות. אני לא מצליח להבין למה, ולכן אנחנו נתנגד לכל הצעה שתביא. ואני חושב שהסירוב לבוא לקראת הסיעה השלישית בגודלה בכנסת תמוה, מוזר, ומריח ריח רע מאוד. רע מאוד. ויש לי חשד גדול עם מי התייעצת.
תודה רבה. יכול להיות שהתייעצת עם אנשים שלא מצליחים להוציא מהפה גינוי לסעיף ההעברה של המשולש.
תודה. אני באמת רוצה להיות עניינית באירוע הזה. אני רוצה לשאול את היועצת המשפטית – יש לנו היום לדעתי חודש פחות יום עד ליום הבחירות – ככל שיוצבע על הוועדות היום, ואני מניחה שהולכים להצבעה, אני רוצה להבין מה זה אומר אופרטיבית. כמה דיונים אפשר יהיה לקיים בטווח הזה? אני באמת לא מבינה את זה.
אני רוצה להגיד שני דברים. אחד, שכל כינוס ועדה כזה – כמובן שהכול יתחיל אחרי אישור המליאה – המליאה היא זאת שקובעת את הוועדות, אז זה לא מתחיל היום.
ברור שכל כינוס מחייב אישור של ועדת ההסכמות. שמעתם מה נאמר פה בעניין הזה. וגם אני חייבת לומר שגם אם לא מגבילים את הוועדות בישיבה אחרי יום הבחירות, כינוס הכנסת הבאה, כבר נתנו חוות דעת בעניינים האלה, שזה אגב נכון גם לוועדת החוץ והביטחון והכספים הקיימות, שהוועדות ככלל לא מתכנסות בתקופה הזאת.
יש תקופה שבין הבחירות שבעצם יש עדיין חברי כנסת שכבר לא נבחרו לכנסת הבאה או לא מועמדים לכנסת הבאה.
אבל הם ממשיכים לכהן עד ההשבעה. בשבועיים האלה ככלל גם בכנסת רגילה שיש ועדות, או עכשיו כשיש ועדות החוץ והביטחון והכספים, עמדתנו היא שאפשר להתכנס רק - - -
אני בטוחה שכמו שאני מקבלת פניות כמעט כל חברי הכנסת מקבלים פניות של הורים שכרגע צריכים לרשום את הילדים שלהם לחינוך, ויש בעיה מאוד מאוד קשה עם הרפורמה בחינוך המיוחד.
לצערי, יש עוד הרבה מאוד בעיות שלא מטופלות, אבל העניין הזה במועד הספציפי הוא אקוטי. אני מאוד מבינה את הצורך. אני רק אומרת שאם אנחנו מקימים את הוועדות, אני באמת מפצירה בכל סיעות הבית, כל מה שצריך לתת זה - - - לדבר הזה. אם מקימים אז בואו נקים ונהיה רציניים בעניין. יש ציבור שלם בחוץ שלא מבין איך התחלקנו על השכל והגענו למצב שהגענו אליו, וצריך לנסות לסייע להם.
אני רוצה קודם כול להצטרף לדברי צביקה שכבר יצא ולומר שמשבר הקורונה מאוד מאוד מדאיג. ואני רוצה גם לומר שלדעתי יש פתרונות. אני לא יודעת עד כמה אנשים מודעים לכך שלפני כשש שנים, פחות, חמש ומשהו, עמדנו בפני כניסת נגיף האבולה מאפריקה, ואז משרד הבריאות נערך, והיו לנו כמה פתרונות, ואת הפתרונות האלה עכשיו צריך להציף. אני לא יודעת אם כולם יודעים, אני לא רוצה כרגע לפרט.
אין לי ספק שיש המון מה לעשות, בוודאי בפיקוח, בוודאי ברעיונות, וצריך להקים. צר לי לשמוע, אדוני היושב-ראש, את הייעוץ המשפטי. יכול להיות שיש לנו רצון אדיר וידינו תיקצר מלעשות משהו, אבל בכל מקרה להערכתי חייבים להקים את זה, ויפה שעה אחת קודם. אנחנו כבר איחרנו את המועד. היינו צריכים להקים את הוועדות לפני חודשיים, ורצינו, ודיברנו, והצענו.
בוודאי לפני שנה, אבל אני מדברת ברגע שפוזרה הכנסת לא לוותר. אני מבקשת שנקים את זה. הלוואי שנגיע להסכמות. בוא קודם כול נקים, לאחר מכן אני סומכת עליך שתשב ושתגיע להסכמות, ושבסופו של דבר נוכל להפעיל את כל הוועדות, לרבות הוועדה שאחמד ביקש.
בשבוע שעבר, לפני עשרה ימים בערך, נפגשתי עם רונן פרץ מנכ"ל משרד ראש הממשלה, שהוא ראש הוועדה הבין-משרדית לפשיעה ולאלימות, והוא אמר לי שהם לקראת תחילת החודש הזה, בעצם בימים האלו, מסיימים לגבש את ההמלצות שלהם. לכן אני חושב שהנושא של קורונה, כמובן שאנחנו מסכימים, זה עניין של חיים ומוות.
וגם החינוך, אבל גם הנושא של הפשיעה, זה גם עניין של חיים ומוות. במיוחד כי זה מועיל עכשיו וזה לא עניין פוליטי. כי עכשיו מתגבשות ההמלצות וחשוב שהכנסת תאמר את דברה ותבקר את עבודת הוועדה הבין-משרדית.
העליתי את שלוש הוועדות האלה משתי סיבות. אחת, כל אחד מהנושאים האלה, גם הנושא של הקורונה, זה קורה עכשיו, גם הנושא של הרפורמה בחינוך המיוחד קורה עכשיו ויש בקשה חוזרת ונשנית, וגם עדיין לא עברנו את החורף, ולכן הנושא של טיפול כוחות ההצלה והחירום עדיין רלוונטי לחורף הנוכחי.
את הנושאים האלה גם סיכמתי עם מיקי זוהר כנושאים נכונים להעלות אותם, ואני רוצה להעלות נושאים שהייתה הסכמה אפריורי להעלות אותם. אני לא מזלזל במה שאתם אומרים, ויכול להיות שאחרי שיהיו המלצות ותהיה בקשה נתכנס ונחליט. אבל באה בקשה לוועדה רביעית וחמישית ושישית. הרי יש אין-סוף נושאים, אז רצו באמת את האנשים המוגבלים שהפעימות שלהם מתעכבות, והתחילו עוד בקשות. לכן אני מצמצם לשלושת הנושאים שכרגע אקוטיים מאוד.
אני לא מזלזל, ממש לא, בנושא הפשיעה, עם דגש על המגזר הערבי, אני חושב שזה נושא מאוד מאוד חשוב. בשביל שלא נייצר מצב – אני אכבד כל הצבעה שלכם, ואני חייב להגיד שאני גם מכבד מאוד את ההתנהלות שלכם באופן שוטף. את הדעה שלי דרך אגב - - -
מה תגיד כשבעוד יומיים תירצח אישה או יירצחו שני צעירים, מה תגיד? שזה לא רלוונטי?
אני עדיין מקווה שנגיע לסיכום ושהוועדות האלו לא יהיו אות מתה. בכוונה אמרתי שהיום לא נכריע מי יהיה היושב-ראש בשביל לדבר לגופו של עניין ולא לגופו של אדם. אבל בסדר, אני מכבד כל עמדה שתביעו. לגבי הרכבי הוועדה, אני בכל זאת רוצה לקרוא את ההרכב הסיעתי של הוועדה לפני שנצביע.
מה זאת אומרת מה קרה? הוועדה היחידה שכחול לבן התנגדו אליה זאת הוועדה שהרשימה המשותפת ביקשה, ועדה למאבק בפשיעה. למה? מה קרה? עם מי הוא הלך להתייעץ שאמר לו לא? מי אמר לו לא ולמה? יכול להיות שזה האיש שמסרב לגנות את הסעיף של ההעברה?
עם מי התייעצת וחזרת ואמרת לי פעמיים לא. פעמיים אמרת לי לא, לוועדת הפנים או לוועדת הבריאות בראשות המשותפת או לוועדה למאבק בפשיעה ובאלימות.
אתה סגרת עסקה עם ישראל ביתנו, אבי. סגרת עסקה. אתה נותן להם את ועדת הפנים ואתם לוקחים את ועדת החינוך, ואתה נותן את ועדת העבודה והרווחה לליכוד.
אנחנו הסיעה השלישית בגודלה, יותר גדולים מישראל ביתנו, אבל אתה סוגר איתם עסקאות.
הצעת לי את החלוקה הזאת. הצעת לי שישראל ביתנו – פנים, אתם – חינוך, והליכוד – תגיד, איך? מה? אנחנו עב"מים? אתה לא רואה אותנו? אנחנו הסיעה השלישית, אנחנו מייצגים את הציבור הערבי. מחר יירצח מישהו, תירצח אישה, ואתה עכשיו שואל את גנץ שהוא יגיד לך אל תיתן לערבים ועדה? מה, נולדתי אתמול?
ברצח הבא נזכיר לכם. ובסוף גנץ הולך לבקר ביישוב ערבי לדבר על אלימות, והנציג שלו מסרב להקים ועדה לשלושה שבועות. תתביישו לכם. לא נשתתף בהצבעה הזאת.
פעמיים פגעת בציבור הערבי. פעם בקמיניץ, אתה, אבי, סליחה, עם כל הכבוד והחברות, כשמנעת הצבעה בטענות של ייעוץ משפטי, ועכשיו על הקמת ועדה למלחמה בפשיעה ובאלימות. בסוף רצית שנצביע רק על ועדה אחת בשבילכם. תגיד, אנחנו קבלני משנה שלכם? אנחנו הסיעה השלישית בגודלה בכנסת, לא עובר שום דבר בלעדינו, ברור? זהו.
אחזור על זה. אני רק אומר עוד פעם לסדר-היום. אנחנו בוודאי לא מתנגדים לנושא של מלחמה בפשיעה ובאלימות במגזר הערבי ובכלל. היא בהסכמה עם הליכוד, ובהנחה שתהיה הסכמה, נקים ועדות נוספות. כרגע יש שלושה נושאים על סדר-היום. זה לא מפחית מהנושאים האחרים ומהחשיבות של הנושאים האחרים, שכל אחד חשוב בפני עצמו.
יו"ר הוועדות המיוחדות לא יהיה זכאי לתוספת שכר וליועץ רביעי. אני חושב שכולם הבינו את זה.
אז תגיד את שם הוועדה ואת ההרכב שלה. בעיקרון כשמקימים ועדה מיוחדת במצב רגיל היא יכולה לדון בכל דבר, כולל חקיקה, כולל הצעות לסדר, אלא אם רוצים להגביל.
מכיוון שיש ועדת הסכמות אז גם ככה זה יצטרך לעבור את ועדת ההסכמות.
הנושא הראשון הוא הנושא של מניעת התפשטות נגיף הקורונה והיערכות חירום לכך. הרכב הוועדה – שלושה נציגים מכחול לבן, שלושה נציגים מהליכוד, נציג של ש"ס, ישראל ביתנו, העבודה-גשר, המחנה הדמוקרטי, חד"ש, אגודת ישראל והבית היהודי.
הוועדה השנייה בנושא הרפורמה בחוק החינוך המיוחד.
הבנתי. אבל הוועדה הזאת למשל בנושא של הקורונה זה על בסיס ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, נכון?
ירדנה, ההערה שלי מתייחסת בדיוק לזה. זאת אומרת, אם כבר אז עדיף להקים את הוועדות הזמניות האלו על בסיס הוועדות הקבועות שיש שם צוות מתאים. למשל, סביר להניח שהנושא של הקורונה מתאים - - -
הוועדה השנייה בנושא הרפורמה בחוק החינוך המיוחד. הרכב הוועדה – שלושה נציגי כחול לבן, שלושה נציגי ליכוד, נציג ש"ס, נציג ישראל ביתנו, נציג העבודה-גשר, נציג המחנה הדמוקרטי, נציג תע"ל, נציג אגודת ישראל ונציג הבית היהודי.
הוועדה השלישית בנושא טיפול כוחות ההצלה והחירום ומענה מוקדי חירום באירועי מזג האוויר שהתרחשו ושמתרחשים בחורף הנוכחי. ההרכב – שלושה נציגי כחול לבן, שלושה נציגי ליכוד, נציג ש"ס, נציג ישראל ביתנו, העבודה-גשר, המחנה הדמוקרטי, נציג חד"ש, נציג דגל התורה ונציג הימין החדש.
אלה הוועדות וזה ההרכב.
בסדר, מה אפשר לעשות, אבל זה הרכב לפי הגודל היחסי.
אנחנו מצביעים. מי בעד הקמת הוועדות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 10
נגד – אין
נמנעים – אין
הקמת שלוש הוועדות אושרה.
אושר פה אחד. ברוב של 10 אושרו הקמת הוועדות.
אני שוב אומר, הוועדות האלה הוקמו מדברים שעומדים כרגע על סדר-היום אחרי דיון מקדים עם מיקי זוהר. אהיה מוכן להוסיף עוד נושאים בתיאום רחב ולא בהחלטה בלי תיאום רחב. כרגע אני לא אומר את ראשי הוועדות בשביל לאפשר תיאום. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 22:08.