פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושתיים
הכנסת
5
ועדת הכספים
20/01/2020
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 48
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ג בטבת התש"פ (20 בינואר 2020), שעה 14:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-22 מתאריך 20/01/2020
הצעת תקציב רשות ניירות ערך לשנת 2020
פרוטוקול
סדר היום
הצעת תקציב רשות ניירות ערך לשנת 2020
מוזמנים
¶
מיכאל בן דהן - רפרנט, משרד האוצר
רן ריפולד - חשב, רשות לניירות ערך, משרד האוצר
אמיר וסרמן - עו"ד, יועץ משפטי, רשות לניירות ערך, משרד האוצר
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים בנושא הצעת התקציב של רשות ניירות ערך לשנת 2020. מי מציג את הצעת התקציב? בבקשה.
אמיר וסרמן
¶
שלום לכולם. אני היועץ המשפטי של רשות ניירות ערך ולידי יושב רן ריפולד, מנהל הכספים של הרשות. תודה שתיאמתם את הדיון.
היו"ר משה גפני
¶
ענת גואטה דיברה איתי, היא התקשרה אליי אתמול והתנצלה, כי יש לכם יום עיון. אמרתי לה שאני מבקש שהיא תשלח לכאן אנשים רציניים ומוסמכים. אני רואה שהיא באמת עשתה את זה. בבקשה.
אמיר וסרמן
¶
הצעת התקציב השנתית של רשות ניירות ערך מאושרת על ידי הרשות, אחר כך על ידי אגף התקציבים ושר האוצר, ולבסוף בוועדת הכספים של הכנסת.
תקציב הרשות הוא תקציב סגור. המקורות שלו נובעים כולם מאגרות שקבועות בחקיקת משנה, והשימושים רובם הגדול קשיח, ברובם הם הוצאות שכר ומערכות של הרשות.
אמיר וסרמן
¶
זה דבר שאנחנו נשקול לאחר השנה הקרובה. הייתה לנו תוכנית ארוכה של הפחתת אגרות, שנפרשה על פני חמש שנים, כשנוצר עודף ברזרבות של הרשות. כרגע אנחנו עם עודף קל יחסית ברזרבות, שיכול להיות שהוא מקומי. אנחנו לא משתמשים בו לצרכי התקציב השוטף, אבל אם המגמה הזאת תימשך אנחנו בהחלט נשקול ליזום הפחתת אגרות, כפי שעשינו בפעם הקודמת.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לשקול מחדש את נושא הפחתת האגרות וגם את נושא הרזרבה, שהיא גבוהה מדי לפי כל קנה מידה. לא צריך כזאת רזרבה. ואם היא הייתה בגובה חצי מן התקציב זה לא היה מספיק? עם כל הכבוד, אתם רשות ניירות ערך. אגף התקציבים הוא לא השותף שלכם. מי נמצא פה מאגף התקציבים? אין אף אחד. הם סומכים עליכם.
רן ריפולד
¶
חשוב לי להדגיש שמדובר על נקודת זמן, מהסיבה שהאגרות נגבות בחודש אוגוסט בכל שנה, אז לתקציב הזה יש תנודתיות של 80 מיליון שקל לכאן או לכאן במהלך השנה. זה משמש באופן שוטף את הרשות ומשמש למעשה להמשכיות הפעילות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
יש שני דברים שקפצו לי ואני רוצה לקבל עליהם תשובה. אני רואה שיש תשלום הוצאות לחברי הרשות. הביצוע המשוער לשנת 2019 הוא 26,000 שקלים, כאשר התקציב הוא 180,000 שקלים, ואתם מבקשים לשנת 2020 100,000 שקלים.
אמיר וסרמן
¶
אסביר מה קרה כאן. חברי מליאת הרשות מתמנים על ידי שר האוצר לתקופה של שלוש שנים. בגלל תקופת הבחירות יש חברי מליאה שסיימו את תפקידם ולא מונו חדשים במקומם, כי יש מגבלה על מינויים בתקופה הזו. אנחנו נמצאים כרגע מעט מעל המינימום. בנוסף חברי המליאה המכהנים הם ברובם עובדי מדינה, הם לא מקבלים גמול.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
יש לי עוד שאלה. אני רואה כאן סעיף על ספרייה מקצועית – 455,000 שקלים הוצאתם על זה ב-2019 ואתם רוצים ב-2020 460,000 שקלים. אפשר לקבל הסבר? הספרייה – זה סכום לא מבוטל.
רן ריפולד
¶
מרבית העובדים שלנו הם רואי חשבון ועורכי דין שעוסקים בכל מיני מאגרים שנדרשים להם לצורך עבודתם, גם בספרות מקצועית, גם בספרות אלקטרונית דיגיטלית. לכן מדובר בהוצאה שמנוצלת כמעט באופן מקסימלי.
רן ריפולד
¶
יש מאגרי מידע, איסוף כלכלי שאנחנו צריכים שיש לו עלויות גבוהות, רואי חשבון שצריכים להתעדכן בתקנים חדשים שפורסמו.
היו"ר משה גפני
¶
מה שמעניין בדיונים היום הוא שלא היינו צריכים לאשר את תקציב בנק ישראל אך הצעקות והדיון והכול היה סוער. פה אנחנו צריכים לאשר את תקציב רשות ניירות ערך והכול שקט, רק החרוצים נמצאים.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
זה בגלל שאנחנו קצת רעבים...
יש לי שאלה לגבי המתמחים במשפטים וסטודנטים, בסעיף 1005. גם כאן אתם מדווחים על ביצוע של 2.5 מיליון שקלים אבל מבקשים לשנה הבאה עוד 500,000 שקלים, עוד כמעט חצי מיליון שקלים. בכל התקציב הזה, אני חייבת להגיד לך, התחושה היא של ספיירים. ישבנו בוועדה הזאת בכל ההעברות האחרונות, עם קיצוץ רוחבי במשרדי ממשלה, ופה יש תחושה שאתם משאירים הרבה מאוד רווחים, שבעיניי מצטברים להרבה מאוד כסף. אני בכלל חייבת להגיד לך, הרב גפני, שהתחושה שלי היא שהגופים שקובעים את התקציב לעצמם, אתה יודע - - -
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
אבל עדיין. מי שמשלם את זה בסוף הוא ציבור הלקוחות של רשות ניירות ערך, שזה הציבור בכללותו.
היו"ר משה גפני
¶
לפני שנתיים ביקשנו להפחית את האגרות באופן דרמטי ועמדנו על זה בתוקף. אנחנו גם קבענו בכמה להפחית, וזה הופחת נדמה לי ביותר מ-20%, תתקנו אותי אם אני טועה. היום התלבטתי האם לבקש מהם עכשיו להפחית או להגיד להם לעשות עבודה. אנחנו נעקוב אחרי זה, הם יודעים שהם יצטרכו להפחית את האגרות.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
בתקופה של הידוק חגורה זה מה שחסר לכם? בחצי מיליון שקלים עוד מתמחים וסטודנטים? כאשר אנחנו מסתכלים על מה שניצלתם בפועל – אפילו לא ניצלתם את זה.
רן ריפולד
¶
כרגע אנחנו יכולים לראות שגם מבחינת גביית האגרות לא מדובר על עודף. אנחנו לא בעודף, אנחנו אפילו פחות ממה שתכננו. זה שהיו הכנסות מימון השנה – זה באופן חריג.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
בסדר שאתם מפוקחים, אנחנו לא באים לריב אתכם על זה, אבל אתה כאילו אומר: מאושרים לנו התקנים אז אנחנו משתמשים בזה. תגיד: יש לי צורך ביותר מתמחים.
רן ריפולד
¶
השנה זו הייתה חריגה בכך שלא אוישו כל התקנים. יותר מזה, לא ביקשנו הגדלה של תקציב שכר. אנחנו הולכים להגדיל שני תקנים של בעלי מוגבלויות שקיבלנו השנה.
רן ריפולד
¶
פתרון דיור ושיפור מושכר – הרשות נמצאת כרגע במבנים שהם בשכירות ארוכת-טווח. הסכמי השכירות מסתיימים בסוף 2021 ואנחנו מתחילים כבר השנה להיערך למצוא פתרון דיור מ-2022 ואילך. הפתרון כמובן צריך להיות לטווח ארוך. לכן אנחנו כבר מתחילים להתעסק בנושא הזה. זה הוצאה חד-פעמית.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
בימי העיון, היה לכם תקציב משוער של 120,000 שקל ופתאום זה קפץ לכם בתקציב המאושר ל-300,000 שקל.
רן ריפולד
¶
אנחנו מגיעים כרגע מיום העיון, זה הכנס השנתי של רשות ניירות ערך. הכנס השנה נדחה לינואר במקום בדצמבר וזו הסיבה היחידה. זה הכנס המרכזי הגדול של הרשות, של מאות מפוקחים והוא פשוט לא בוצע בדצמבר 2019.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
מה אתם עושים עם ההוראה של החשב הכללי, לפיה עד שאין ממשלה אין ימי עיון? אתם צריכים להפחית מפה. הרב גפני, יש פה ימי עיון. מה עושים עם ההוראה של החשב?
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
אז מה? קודם כול קפצתם מתקציב משוער של 120,000 לתקציב מאושר של 300,000. עכשיו מבקשים 290,000.
רן ריפולד
¶
אני שוב מזכיר שאנחנו באים כרגע מיום העיון שנדחה מדצמבר לינואר השנה. זה הכנס השנתי של רשות ניירות ערך.
היו"ר משה גפני
¶
צריך להחליט. אני לא רוצה להשאיר את התקציב הזה. פתרון הדיור, 900,000, אנחנו חושבים שזה הרבה מדי. אנחנו נוריד את זה ל-700,000.
רן ריפולד
¶
אחזור שוב: הנושא הזה נדרש. מה שעומד לנגד עינינו הוא החיסכון בדיור שלנו כרשות ניירות ערך. אנחנו לא קשורים ל- - -
אמיר וסרמן
¶
אסביר. המשרדים העיקריים שלנו הם בירושלים ובהם אנחנו נשארים. בנוסף יש לנו משרדים בתל אביב. בין השאר יושבת שם מחלקת חקירות של הרשות. אלה לא משרדים פיזיים רגילים. יש שם את מחלקת מערכות המידע שלנו, יש שם חלופות דיור שצריך לבחון. החוזה מסתיים ב-2021. אנחנו רוצים לעשות עבודת הכנה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
זה מעניין אותי מאוד. אתם רוצים לבחון חלופות דיור. לאן הולכים ה-900,000 האלה?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
חבר'ה, לא נעים לי. אנחנו אמנם חברי כנסת אבל אנחנו לא מטומטמים כולנו, אני באמת אומר לכם. על בחינה של חלופות דיור? אתה לוקח יועץ, לוקח שני יועצים.
רן ריפולד
¶
יש פה הוצאות משמעותיות יותר. יש פה פרוגרמה שצריך לעשות. רשות ניירות ערך זה לא גוף רגיל. יש את מחלקת חקירות, שצריך לבחון איך אפשר להעביר אותה ולאן. יש לנו שני חדרי מחשוב, גם בירושלים וגם בתל אביב, שהעלות להעביר אותם גבוהה מאוד.
רן ריפולד
¶
בשנת 2020 אנחנו רוצים להתקדם עם הפרויקט הזה משמעותית. אנחנו צריכים למצוא פתרון דיור. יש לנו שנתיים, וזה לא זמן רב כדי למצוא חלופת דיור. אם לא יידרש כל הסכום הזה - - -
רן ריפולד
¶
נדרשים מספר יועצים: יועץ שילווה את התהליך, אדריכל שקשור לתהליך. יש מספר יועצים שאנחנו משתמשים בהם לצורך התהליך הזה. כל דבר הוא במכרז.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני לא חושב שאתם מוציאים את הכסף שלא במכרז. אני יכול לתת דוגמה של שורת מכרזים שמוציאה המדינה שאין בהם צורך, יש כאלה, מה לעשות. זה הכול, זה התחושה פה. אני לא מדבר על דרך הוצאת הכסף. אני מדבר על העלויות. לי זה נראה מוזר, אני אומר לך את האמת.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
אני יכולה להגיד מילה? מצטיירת כאן תמונה שאתם בתת-ביצוע מבחינה תקציבית, כלומר שיש לכם עודף תקציב, אבל אתם ממשיכים לגלגל את אותם סכומים, שהם בעודף תקציבי, לשנים הבאות. זה סעיף אחרון שאני שואלת עליו, סעיף 3002: צרכי משרד. הקצבתם לעצמכם 630,000 שקלים. הסכומים פשוט מצטברים ורואים את זה לאורך הסעיפים. ניצלתם רק 444,000 שקלים, כמעט 200,000 שקלים פחות, אבל לשנה הבאה אתם ממשיכים ומבקשים שוב 560,000 שקלים. אין כאן תחושה של צמצום אלא של תקציב ביתר.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
אחרי שניצלתם 440,000 שקלים בלבד. זה אומר שאולי אלה צרכיכם האמיתיים. למה לא תתייעלו ביחס לניצול בשנה שעברה?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
למה אתה חושב שב-2020 תוציא 25% יותר ממה שהוצאת ב-2019 בצרכי משרד? אילו צרכי משרד? בגלל שאתם חושבים על מעבר ב-2021?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
מה יהיה שונה? ב-2019 ביצעתם בסכום X, ב-2020 אתם מבקשים X פלוס 25%. מה קורה בין 2019 ל-2020?
היו"ר משה גפני
¶
יש רק דרך אחת: הדרך היחידה היא להפחית את הסכום בהסכמה איתם, אחרת אנחנו לא יכולים. אנחנו יכולים או לאשר או לא לאשר. להפחית את הסכום לגבי חיפוש פתרון דיור.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני לא רוצה לקבוע להם באיזה סעיף. בגדול, שיפחיתו את התקציב הכולל. אני לא נכנס לחלוקה בתוך הסעיפים. אני גם לא יודע. אולי הוא באמת צריך 900,000 שקל.
אמיר וסרמן
¶
אבל אפשר להסתכל על זה לחיוב. אם היינו מגיעים בניצול-יתר, בחריגה מן התקציב, אני מניח שלא הייתם מרוצים. העובדה שלא השתמשנו בכל הסכום – יש כאן פרויקטים שעברו משנה לשנה. אני לא חושב שזה לשלילה.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
אין בעיה, אבל תתאימו את התקציב לפי העלות בפועל. הטענה שלנו היא לא באמת על זה. היא על כך שאתם משתמשים בסכום מסוים אבל בשנה הבאה אתם חוזרים לתקצוב ביתר והסעיפים האלה מצטברים. הנה תראה, לגבי ימי העיון שלכם הקצבתם לעצמכם 300,000 שקלים, ניצלתם רק 120,000 שקלים, אבל עדיין בשנה הבאה אתם ממשיכים בסכום כפול. הפנייה לא כל כך הגיונית לעומת איך שאתם מתנהלים בפועל. יכול להיות שאתם עושים את זה באופן אוטומטי בגלל שאתם גוף שחי מאגרות, אבל זה קצת בוטה. בוועדה אנחנו בדרך כלל לא מאשרים תקציבים, יש את אגף התקציבים.
אמיר וסרמן
¶
אני מבין את הטענה, אבל המשמעות היא – בואו נגיד שבאמת תמחרנו ביתר, אז הכסף הזה עובר לרזרבה ואם הרזרבות גדלות אז אנחנו עושים הפחתת אגרות. זה לא כסף שהולך לאיבוד.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
תקשיב למה שהוא אומר, שאם הרזרבות משמעותיות הם משתמשים בזה להפחתת האגרות.
היו"ר משה גפני
¶
זה מה שביקשנו. לפני הפחתת האגרות, אני מבקש להפחית בסכום הכולל. זה מה שחברים מבקשים. אם לא, נדחה את זה בינתיים עד שתבואו עם תוכנית אחרת. במקום להגדיל את התקציב ב-10% תגדילו את התקציב ב-5%.
רן ריפולד
¶
אנחנו יכולים לראות שמבחינת אגרות אנחנו דווקא בתת-ביצוע. התקציב שאנחנו מנהלים הוא תקציב מפוקח. אנחנו לא מוציאים מעבר למה שאושר.
היו"ר משה גפני
¶
לא משנה, מה שנכון או לא נכון לא רלוונטי. אין רוב לעניין הזה. אני גם לא אצביע בשעה שיש כל כך הרבה שאלות. אם אתם יכולים להפחית אז אני יודע ששלחנו איתות על העניין הזה, בסדר.
אמיר וסרמן
¶
יש הבדל בין הפחתה של 200,000 שקלים, שעליה דיברת קודם, שגם אני לא בטוח שהיא מוצדקת, לבין הפחתה של אחוזים מן התקציב. זה תקציב שתוכנן.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
להיפך, זה נותן לכם את הגמישות בלי שנבדוק אתכם. תחזור כמו כל משרד ממשלתי שקיצצו ממנו באופן רוחבי ותגיד: אני אקח על עצמי 3%, 4% קיצוץ.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
אנחנו נסמיך את יושב-ראש הוועדה, שאם תחזרו עם קיצוץ רוחבי, כלומר קיצוץ בסכום של אחוזים מן התקציב המקורי - - -