פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושתיים
הכנסת
57
13/01/2020
הוועדה המסדרת
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 15
מישיבת הוועדה המסדרת
יום שני, ט"ז בטבת התש"ף (13 בינואר 2020), שעה 14:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-22 מתאריך 13/01/2020
הצעה בדבר הרכב ועדות הכנסת הקבועות, לרבות ועדת הכנסת
פרוטוקול
סדר היום
הצעה בדבר הרכב ועדות הכנסת הקבועות, לרבות ועדת הכנסת
נכחו
¶
חברי הוועדה: אבי ניסנקורן – היו"ר
משה ארבל
יואב בן צור
עמר בר לב
קרן ברק
ניר ברקת
צבי האוזר
שרן מרים השכל
מכלוף מיקי זוהר
תמר זנדברג
מיקי חיימוביץ'
אחמד טיבי
יעקב טסלר
חילי טרופר
יוליה מלינובסקי
אופיר סופר
עודד פורר
שלמה קרעי
אנטאנס שחאדה
קטי קטרין שטרית
פנינה תמנו
חברי הכנסת
¶
קרין אלהרר
איתן גינזבורג
יעל גרמן
יועז הנדל
אוסמה סעדי
מנסור עבאס
ג'אבר עסאקלה
אורית פרקש הכהן
יזהר שי
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אנחנו מתחילים את הדיון. על סדר-היום הקמת הוועדות הכנסת הקבועות, לרבות ועדת הכנסת. אני רוצה לציין שאני ביקשתי את הזימון של הישיבה הזאת עוד ביום רביעי לפני שבוע וחצי, כך שהיא תתכנס ביום חמישי. לצערי, יושב-ראש הכנסת עיכב את הדיון למרות שרוב חברי הכנסת ביקשו את הדיון הזה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - רק תצהיר לפרוטוקול האם פנית אליי לקבל את ההסכמות שלי להקים את הוועדות לפני כחודש ימים. פנית אליי או לא פנית אליי?
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני אומר שוב, אני ביקשתי את הזימון של ועדת הכנסת כבר ביום רביעי שעבר ליום חמישי. לצערי, יושב-ראש הכנסת דחה את הדיון בבקשה שיתקיים דיון איתי ועם היועץ המשפטי של הכנסת ביום ראשון. אכן, התקיים דיון. חוות הדעת שניתנה בנוסף לרוב חברי הכנסת שרצו את הקמת ועדות הכנסת, חוות הדעת הייתה שניתן להקים את ועדות הכנסת. ואני חשבתי עוד ביום ראשון לפני שבוע שזה בעצם פותח את הפתח ומחייב את הקמת הוועדות.
לצערי, יושב-ראש הכנסת ביקש חוות דעת, שלדעתי הייתה מיותרת, האם יש חובה עליו. אני חושב שברגע שרוב חברי הכנסת רוצים ויש בקשת חסינות של שני חברי כנסת – אחת מהן של ראש הממשלה והשנייה של מי שהיה שר מכהן – אני חושב שהיה צריך לקבל את הבקשות האלה. אבל הוא ביקש לדעת האם חוות הדעת מחייבת ועיכב את הדיון הזה שביקשתי, כפי שאמרתי, כבר ביום רביעי, לפני שבוע וחצי.
בעקבות העובדה שאתמול ניתנה חוות דעת שאומרת ששיקול הדעת שלו בנושאים האלה מצומצם, ובהתאם לכך גם התאמנו את הנוהל, בעצם אנחנו מקיימים את הדיון שהיינו צריכים לקיים לפני כעשרה ימים.
אני רוצה גם לציין שאני רציתי להקים ועדות קבועות כבר לפני חודשיים. לצערי, הייתה התנגדות, בין היתר של הליכוד להקמת ועדות קבועות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אמרתי לכל אחד, עודד, שאני בעד הקמת הוועדות אבל בתנאי אחד: שהתיאומים יהיו בסמוך לאישור ועדת הסכמות. זה מה שאמרתי.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
מיקי, אני חייב להגיב. אני לא יודע מאיפה הנוהל הזה, שמדברים מתי שרוצים. מיקי, קודם נתתי לך עשר דקות. אתה תרצה לדבר? תקבל עשר דקות, אבל תחכה לתור שלך. חבר'ה, אתם עכשיו מחליטים בשבילי? אני נותן לו עשר דקות אם הוא רוצה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
לצערי, הליכוד וגם יולי אדלשטיין לא רצו להקים את הוועדות הקבועות. לצערי. אלה העובדות.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
יולי בתור יושב-ראש הכנסת. עם כל הכבוד לך, יש הבדל. ואני אומר שהיה לי גם משחק של חתול ועכבר, ומיקי יודע את זה, בינו לבין אלקין בנושא הזה. הוא אמר דבר אחד ולמחרת השני אמר דבר הפוך.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא, לא. ממש לא שלחתי אותך אליו. אתה הלכת אליו כל הזמן כי היה נוח לך ללכת אליו.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אוקיי, אוקיי, זאת מציאות חדשה. דרך אגב, אני קיבלתי הודעה מוסמכת שהוא אמור להיות המחליט בנושאים האלה, אבל העובדה היא שלצערי עד היום לא קמו ועדות קבועות.
דרך אגב, אף אחד לא יגיד לי שאני משקר. עם כל הכבוד לך, שלמה קרעי, אף אחד לא יגיד לי שאני משקר.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני אמרתי את האמת. אמרתי שאתה כן ואלקין אמר לי לא, ואתה אמרת שאתה צריך גם הסכמה של אלקין. אלו העובדות.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
זה לא משנה. העובדות הן שכבר תקופה ארוכה אנחנו רוצים הקמת ועדות קבועות ועכשיו גם יש דחיפות בנושא ועדת הכנסת, שמתחייבת. בהתאם לחוות הדעת שניתנו על ידי הייעוץ המשפטי ועמדת הסיעות שמייצגות את רוב חברי הכנסת – אני מקווה שזה גם יהיה המצב פה בוועדה – אנחנו נצביע על הקמה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני רוצה להמשיך. לגבי הרכב הוועדה, שוב, לפי המלצה של הייעוץ המשפטי לכנסת, הרכב ועדת הכנסת צריך להיות זהה להרכב הסיעתי שהיה בוועדה המסדרת ברמת היחס הסיעתי. לכן אנחנו נאמץ את זה ונעשה הרכב של שלושים.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אנחנו נעשה את זה באותו הרכב. כמובן, זאת הצעה לוועדה שתקבל את ההחלטה. ההצעה לוועדה היא על פי הייעוץ המשפטי לכנסת.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אין ועדת הסכמות. ועדת הסכמות התבטלה בתקופת הבחירות בגיבוי היועץ המשפטי. ועדת ההסכמות התבטלה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני מבקש שיפסיק להפריע. ההצעה היא שזה יהיה אותו הרכב ברמה הסיעתית, וכל סיעה יכולה, כמובן, לשנות את השמות ולהציע את השמות שהיא רוצה. אני מצפה שכל סיעה, עד כמה שאפשר, תגיד את השמות כבר היום. זה הנושא הראשון.
בהנחה שזה יאושר ויוגשו ליושב-ראש הכנסת 25 חתימות של חברי כנסת שמבקשים דיון במליאה, הדיון יתקיים כבר השבוע. שוב, בהתאם לחוות הדעת וגם בהתאם למתחייב ולעמדת הסיעות שמייצגות את רוב חברי הכנסת במליאה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
תמר, אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה. עם כל הכבוד, אל תיכנסו לדברים שלי. אני מצפה, שהיה ותקום ועדת כנסת ויחלו דיונים בחסינות, הם יהיו ענייניים, יעילים והוגנים.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני חושב שהקמת ועדת הכנסת היא דבר שמתחייב גם לאור הבקשות, גם לאור החוק שאומר - - -
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
וחזקה על הייעוץ המשפטי לוועדה שינחה אותנו כיצד לפעול ומה הכללים שינחו אותנו.
לגבי הוועדות הקבועות הנוספות, אם יש רצון של רוב סיעות הבית באמת להקים את הוועדות הקבועות הנוספות, כמובן שאני אברך על כך ואני אקדם את זה, בין אם זה בוועדה המסדרת ובין אם ועדת הכנסת, בדיון הראשון שלה או באחד מהדיונים שלה תעשה את זה. כן קיבלתי פנייה מישראל ביתנו בנושא הזה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
דרך אגב, קיבלתי פניות כאלה גם מסיעות נוספות ורצון מחברי כנסת נוספים. אני אשמח אם זה יתקיים. כמובן, הסיעות השונות יקבלו את החלק היחסי שלהן גם בראשות הוועדות האלה. ועדת הכנסת – ההצעה היא שזאת תהיה ועדה באותו הרכב סיעתי וגם יושב-ראש הוועדה יהיה אני במסגרת ועדת הכנסת.
נתחיל את הדיון.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
בינתיים ידברו חברי האופוזיציה, ברשותך, אבי. בסדר? אנחנו לא לוקחים חלק בדיון הפארסה הזה, כמובן.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
לפי ההנחיות. אנחנו נשמע את כל הטענות ונקבל החלטות רק בסוף הדיון, כמובן, כפי שמתחייב.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, ראשית, אני שמח על הדיון הזה שמגיע קצת באיחור. כבר לפני שלושה שבועות פניתי גם אליך וגם ליושב-ראש הכנסת בפנייה להקים את הוועדות הקבועות בכנסת. אנחנו נמצאים בסיטואציה שהיא לא סיטואציה רגילה. על זה אין מחלוקת. אין חולק. העובדה שכבר למעלה משנה יש פה ממשלת מעבר של ממשלת מעבר, היא לא תקופה רגילה. הממשלה הזו מינתה שרים שלא זכו לאמון הציבור ולא זכו לאמון הכנסת.
לכנסת יש עוד תפקידים חוץ מאשר לחוקק חוקים, ובאמת בתקופה הזאת לחוקק חוקים זה הרבה יותר בעייתי. הכנסת היא גם מפקחת על הממשלה ויש לנו לא רק את הזכות לפקח על הממשלה, יש לנו את החובה לפקח על הממשלה. קל וחומר, אדוני, כשמדובר בממשלה שאין לה אמון ציבורי, עם שרים שאפילו לא זכו לאמון הכנסת.
עכשיו אנחנו ניצבים בפני כמה וכמה בעיות. אם אני אקח, למשל, את הרפורמה בחינוך המיוחד, יש צורך דחוף ביותר לכנס את ועדת החינוך. אם אני אקח את מה שקרה רק לפני ימים ספורים בנושא של השיטפון, גם בצפון, גם האסון שקרה במעלית בתל-אביב, אין יכולת לוועדת הפנים לזמן את השר לביטחון פנים שיסביר איך קורה שלא עונים במוקד. איך נערכים לשיטפון הבא.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
זה לא התפקיד של ועדת הכספים. זה בדיוק התפקיד של ועדת הפנים. אגב, ועדת הכספים, אפרופו, אם הייתה ועדת כספים קבועה, אפשר היה לנהל דיון בוועדה הזו על מה שהניח משרד האוצר – אגף התקציבים – רק אתמול בפני הממשלה. דוח שאומר שצריך לבצע התאמות. התאמות – זאת מילה מכובסת להעלאת מיסים וקיצוצים בגובה של 40 מיליארד שקל בתקציב הקרוב. אי אפשר לנהל דיון כזה בוועדה זמנית.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני קורא אותך לסדר פעם שנייה ואני מבקש שתפסיק להתפרץ. דרך אגב, אתה הדובר השני אז תחכה בסבלנות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני חושב, אדוני, שיש לנו את החובה להקים את הוועדות הקבועות. אני בעד להקים את כל הוועדות הקבועות כדי שלא נתחיל דיון איזה ועדה כן ואיזו לא. כל אחד יגיד שמה שקרוב לליבו הוא הנושא החשוב. יש תקנון כנסת שקבע מה הן הוועדות הקבועות וצריך להקים את כל הוועדות הקבועות. גם בוועדת עבודה, רווחה ובריאות יש מספיק מה לדבר ומה לפקח על הממשלה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אם היית מקשיב לתחילת דבריי היית מבין שאנחנו גם לא נמצאים בתקופה רגילה. במשך שנה מכהנת כאן ממשלה בלי אמון ציבור. היא נהנית מאמון הכנסת העשרים ואנחנו בכנסת העשרים ושתיים. שר הבריאות לא זכה לאמון הציבור.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני עמדתי על זה שגם לא יפריעו למיקי כשהוא דיבר. אני מבקש. מה יקרה, תחכו שנייה ואחר כך תדברו.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לכן, אדוני, הבקשה שלי אליך היא כן לפעול לכך שיוקמו כל הוועדות הקבועות. לדעתי, דרך המלך לעשות את זה היא בהקמת ועדת כנסת וועדת הכנסת היא זו שתקים את הוועדות. כשוועדת הכנסת תקום אפשר יהיה לנהל דיון בין כל סיעות הבית כדי לחלק באופן הוגן ושוויוני את החלוקה בתוך הוועדות. אין ספק שכל סיעה כפי גודלה צריכה לקבל את הייצוג בוועדות וגם את ראשות הוועדות. לכן, אני חושב שהדבר הנכון הוא שעם התכנסותה, תקים ועדת הכנסת את הוועדות הקבועות. בעיניי זה צעד מתבקש. הוא לא צעד שהוא זכותנו אלא חובתנו להקים אותן.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
ראשית, אני רוצה להבהיר שאני הסכמתי להקמת כל ועדות הכנסת. אבל הסכמתי בתנאי אחד ברור, שכל דיון בוועדות הכנסת יובא בכפוף לאישור ועדת ההסכמות. למה ביקשתי את זה? כדי שלא אני ולא אתם נוכל להשתמש בכנסת ככלי במשחק הפוליטי בתקופת פגרת בחירות. זה הדבר המינימלי שהיה נדרש. לכן, לומר שעכשיו מקימים את הוועדות בלי אישור של ועדת ההסכמות, הרי מה זה? פשוט חטפו את הכנסת. חטפו את הכנסת בתקופת פגרת בחירות. אגב, היא לא נחטפה על ידי 100 חברי כנסת מול 20 חברי כנסת. היא נחטפה על ידי 65 חברי כנסת מול 55 חברי כנסת. נחטפה, אין לזה מילה אחרת. היא נחטפה. ביטלו את ועדת ההסכמות בתקופת ועדת בחירות. ועדת ההסכמות כבר לא קיימת יותר. אין לי שום say.
אני לא מבקש את זה לעצמי. אני מבקש את זה בשם כל חברות הקואליציה שהיום הן המיעוט, שלא יהפכו את הכנסת לכלי משחק בתקופת פגרת בחירות. ואני שואל אותך, גברתי היועצת המשפטית של הוועדה, מה לעזאזל - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
נכון, אנחנו מיעוט. אני מודה. אני מיעוט, אבל לא סתם מיעוט. את צודקת, את צודקת.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
עודד, אני הולך לתת לך כלי עד הבחירות, שתוכל גם לעשות פעולות אקטיביות להביא עוד בוחרים. אני הולך לתת לך את הכלי הזה. תכף אני אסיים לדבר ואתה תקבל כלי להביא עוד בוחרים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מהכנסת אתה תוכל להביא עוד בוחרים. יש לך יותר טוב מזה? אני אתן לך את הכלי הזה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
לא, אתם משקרים לבוחרים. אתם משקרים לבוחרים. אתם לא מסתדרים, אתם משקרים לבוחרים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני אסיים את דבריי ותבינו. אתם הולכים לקבל היום ממני מתנה. תקבלו את הכנסת מלא מלא לצורך קמפיין הבחירות שלכם. לא רק בחסינות, בהכול.
פנינה תמנו (כחול לבן)
¶
לציבור אין זמן להסכמות שלך. צריך להקים פה ועדות שידונו בבעיות האקוטיות של הציבור. תפסיקו כבר.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
פנינה, אני קורא אותך לסדר פעם שנייה. אני מבקש, כמו שלא נתתי שיפריעו לפורר, לא להפריע למיקי. יש לך עוד שלוש דקות, בבקשה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
פנינה, אני רק אגיד לך שהנרטיב הזה לא - - - הנרטיב שייצא בחוץ הוא שגנבתם את הכנסת.
תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי)
¶
גם את לא קנית את הכיסא שלך. את נבחרת על ידי האזרחים, אז בבקשה להירגע. כולם פה מייצגים ציבור ואם יש רוב פה למשהו, זה סימן שיש רוב בציבור.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הכול בסדר. אני לא מתרגש והכול טוב. אני אומר לך, ארבל, היועצת המשפטית של הוועדה, גברתי, מה שנעשה פה היום והתהליך שאתם עכשיו נותנים לו יד הוא תהליך בניגוד למה שקרה במשך שבעים שנה במדינת ישראל. זה לא קרה אף פעם.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הם ביטלו את העיקרון של ועדת ההסכמות, הם עושים ככל העולה על רוחם בלי שום תיאום איתנו. מבחינתנו, הדבר החמור הוא שהרוב הזה, שהם מדברים עליו, זה רוב של כנסת שהתפזרה, שאיבדה את אמון הציבור.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
שאיבדה את אמון הציבור, שאין לה שום ייצוג ציבורי היום. הציבור הולך להחליף אותה בעוד פחות מחודש. חלק גדול מאיתנו – יכול להיות שכולל אותי – לא נהיה פה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
באמצעות הכנסת שהתפטרה, באמצעות ביטול ועדת ההסכמות, באמצעות ביטול זכויות הווטו שהיו ליושב-ראש אנשים רוצים לחטוף את הכנסת הלכה למעשה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
ואני אומר לכם דבר אחד, איזה מכנה משותף יש לכם? מרצ, הרשימה המשותפת, ישראל ביתנו, כחול לבן, מפלגת העבודה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
בתום הדיון הזה אני מתכוון שאנחנו גם, כמובן, נעדיף שלא לקחת בו חלק. לא בדיון עצמו ולא בהצבעות עצמן.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
משום שמדובר פה בדיון לא חוקי, לא חוקתי. במיוחד שיש עתירה לבג"ץ שעדיין לא נדונה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - אתה יודע, אבי, שאני הודעתי גם ליועצת המשפטית וגם לך שאנחנו רוצים לעתור לבג"ץ בגין הדיון הקודם. אתה שמת פס על בית המשפט העליון ואמרת: לא מעניין אותי, או במילים אחרות, שאתם עותרים לבג"ץ. אני ממשיך בדרך שלי הדורסנית הזאת.
צבי האוזר (כחול לבן)
¶
הכנסת תכבד את החלטות בג"ץ. הכנסת תכבד את החלטות בג"ץ ואני מציע שגם אתה תצהיר את זה. תצהיר שהכנסת כולה תכבד את החלטות בג"ץ.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני הולך להמליץ ליושב-ראש התנועה, יושב-ראש תנועת הליכוד ואני הולך להמליץ לכל ראשי סיעות הקואליציה - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
הדבר הזה יוכל להשתנות ביום אחד בלבד – ב-2.3. אם הציבור יבוא ב-2.3 ויחזיר לנו את הכוח, אנחנו נחזור לפה. אם לא, תישאר הכנסת בידיים שלכם.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
דרך אגב, אתם רוצים לדבר בחוץ? תצאו החוצה ותדברו שניכם. אני רוצה לציין שקודם כל, בניגוד לדברים שנאמרו, אני ובטח חבריי לכחול לבן, ואני חושב שגם חברים רבים בבית, בוודאי שמכבדים את בית המשפט העליון ומכבדים את השופטים. דרך אגב, בניגוד להתנהלות של אחרים, כולל של ראש הממשלה בדברים שהוא דיבר על מערכת המשפט, ושר המשפטים, הדברים שהוא דיבר על מערכת המשפט. אני חושב שזה קצת להתהלל חוגר כמפתח. אנחנו מכבדים את מערכת המשפט, מכבדים תמיד את הצווים של מערכת המשפט, תמיד את ההחלטות של בית המשפט. ככה ננהג וככה נהגנו בעבר. וכמובן, גם את הייעוץ המשפטי של הוועדה ואת הייעוץ המשפטי של הכנסת. הימים האחרונים והחודשים האחרונים מראים מי מכבד את מערכת המשפט ומי מנסה, לצערי, לפגוע בה פגיעה אנושה.
בבקשה, אנחנו נמשיך בסדר הדוברים. יועז הנדל, בבקשה.
יועז הנדל (כחול לבן)
¶
אני מצטער שמיקי לא כאן בשביל לשמוע, כי את השיעור הראשון בפוליטיקה שלי למדתי ממיקי, כשהוא היה יושב-ראש הוועדה המסדרת. מיקי נכנס. מיקי, בוא. טוב שחזרת.
יועז הנדל (כחול לבן)
¶
אני אומר שאת השיעור הראשון בפוליטיקה למדתי ממיקי בוועדה המסדרת בפעם הראשונה, כשהוא סיפר כאן סיפור והסביר למה אני ואפסי עוד וכמה זה חשוב להיות חזק, והיכולת של האופוזיציה להשפיע על משהו. זה היה שיעור חשוב על חוסר היכולת שלנו לייצר הפרדת רשויות בתוך מדינת ישראל וגם על פסקת ההתגברות, שאני אחד מתומכיה. אבל ההבנה היא שפסקת התגברות ברוב של 61 יכולה לייצר שלטון רוב מאוד מאוד חזק בכנסת על בסיס של קול אחד, ולהביא אותנו למקום מאוד בעייתי.
במשך שנים חבריי בליכוד דיברו על כך שהדרג הנבחר הוא זה שאמור לקבל החלטות ולא הדרג המשפטי. והנה, מיקי שלנו יוצא מידי כמה שניות כדי להגיש עוד בג"ץ לבית המשפט.
יועז הנדל (כחול לבן)
¶
אני חייב להגיד שממה שאני רואה, מההתנהלות שאני רואה, אני רואה מפלגת שלטון שהפכה למפא"י במובן הרע שלה של פעם, נטולת אידאולוגיה.
יועז הנדל (כחול לבן)
¶
מדברים נגד אקטיביזם שיפוטי ואז הולכים ומבקשים מבית המשפט העליון לעצור את הדרג הנבחר. אחרי זה מדברים על שותפויות ומעבירים כסף לחמאס. גם את, קטי, וגם אתה, מיקי. רק ככה, עם עריצות הרוב, העביר הליכוד את ההתנתקות.
יועז הנדל (כחול לבן)
¶
תודה, תודה. קודם כל, אנחנו יכולים לנהל פה דיון בשקט יחסי כשלא מצלמים את מיקי זוהר. אני חושב שזה אפשרי. יש לקח חשוב לכולנו לגבי רוב ומיעוט בבית הזה. יש לקח חשוב לכולנו איך הכנסת מפקחת על עבודת הממשלה, מה שלא היה כשמיקי זוהר עמד בראש הוועדה הזאת. וזה שיעור חשוב, בעיקר למיקי ולאחרים.
אני מציע שכל אחד יגבש את העמדות שלו מתוך אידאולוגיה ולא מתוך השאלה האם זה טוב או רע לנתניהו. יש אידאולוגיה לגבי בית המשפט ולא פונים לבית המשפט רק כשנוח, ואז כשלא נוח, טוענים שבית המשפט לא בסדר. אפשר לייצר אידאולוגיה על החמאס ולא משנים את האידאולוגיה בהתאם לצרכים הפוליטיים. אפשר לגבש אידאולוגיה גם על שותפויות פוליטיות, אבל לא יכול להיות שלפני כמה חודשים מיקי ישב בכיסא של אבי והטיף לנו. סיפר סיפורים שנמשכו ונמשכו והסביר למה אנחנו לא יכולים לדבר, ועכשיו הוא בוכה על עריצות הרוב. כן, בדמוקרטיה יש רוב והרוב צריך להכריע והוא הכריע שכדאי לדון בבקשתו של נתניהו לחסינות, למרות שזו בקשה יוצאת דופן ב-72 שנות קיומה של מדינת ישראל.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה, אדוני. האמת היא שהרשימה המשותפת פנתה בכתב ליושב-ראש הוועדה כדי להקים את ועדות הכנסת. זה מצב מאוד לא תקין שבמשך שנה כמעט אין ועדות. הכנסת לא מקיימת את העבודה ואת הפיקוח הפרלמנטרי ולכן, יש צורך להקים את הוועדות הקבועות. הקמת ועדת הכנסת היא צעד ראשון בכיוון הנכון והנושא המשני הוא החסינות של בנימין נתניהו. הנושא העיקרי של ועדת הכנסת הוא להצביע על הקמת הוועדות הקבועות.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אוקיי, בוא נראה. הנקודה השנייה היא הצביעות של ממ"ז – הכוונה למיקי מכלוף זוהר, שמתגלה כאחד הפשיסטים האינטליגנטיים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
מי שאומר שהגזע היהודי הוא גזע מיוחד במינו, הוא פשיסט. לא שמעתי אותך מוחה על זה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
ולכן, הצביעות הזאת שבמשך שנים לקיים פה דיונים ולהנהיג ממש משטר טוטליטרי בוועדה בהנהגת מיקי זוהר, שהיום קיבל עשר דקות שלמות, דבר חסר תקדים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני מבקש כבר היום שנצביע על הקמת הוועדה. אבל אני לא יכול כיושב-ראש סיעת הרשימה המשותפת לא להתייחס לדברים של יועז הנדל, שמטיח בליכוד שהם לא סיפחו את בקעת הירדן. יועז, תמשיכו אתה וכחול לבן לדבר על סיפוח, ואם תעיזו להתקדם בכיוון הזה, גנץ יישאר יושב-ראש האופוזיציה. זאת עמדת הרשימה המשותפת. אתם בחיים לא תהיו בראשות ממשלה.
יזהר שי (כחול לבן)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. לכאורה יש פה תהליך פרלמנטרי ופוליטי, וצדדים שונים מנסים להשיג דברים שונים, אבל אני רוצה להסביר למי שצופה בנו. יצאה הוראה מבלפור שאומרת: תמשכו זמן. כמה שיותר זמן. בכל דרך אפשרית, בכל תעלול אפשרי. כשיצאה קודם ההוראה לתקוף את השוטרים, תקפו את השוטרים. אחרי זה את המפקד שלהם, המפכ"ל. אחרי זה את הפרקליטים, אחרי זה את פרקליט המדינה, אחרי זה את היועמ"שים. התחלנו ביועץ המשפטי לממשלה, המשכנו ביועץ המשפטי לכנסת, ועכשיו היועצת המשפטית לוועדה. כמה יועצים עוד יש ברשימה שאפשר לתקוף אותם? אל תדאגו, יתקפו אתכם, יהיה בסדר. דרך אגב, חבר הכנסת מיקי זוהר גם תקף בצורה ברוטלית, פה בחדר הזה, את כל מצביעי כחול לבן. למעלה מ-1.1 מיליון מצביעים שהולכים לקלפי הותקפו על ידי חבר הכנסת מיקי זוהר. למה? כי זו כנראה ההוראה שיצאה מבלפור. גם שמענו הוראה לתקוף שליש ממתפקדי הליכוד שהעזו להצביע עבור מישהו אחר ולא עבור המועמד מבלפור. אז זה מה שאנחנו רואים פה, וחשוב שהצופים בנו יבינו: המלחמה כאן היא לא על ערכים, לא על דמוקרטיה, לא על מינהל תקין, לא על טובת מדינת ישראל. והינה, ראינו פה את מיקי זוהר היום בשיא של פוטו-אופ: שלוש פעמים הוא יצא באופן דרמטי. יכול להיות שהבמאי יגיד לו להיכנס עוד פעם ולצאת עוד פעם באופן דרמטי, זה יהיה נורא יפה.
יזהר שי (כחול לבן)
¶
ידידי חבר הכנסת קרעי, אני חושב שהיציאה האחרונה של זוהר הייתה נורא מרשימה, יכול להיות שהבמאי כבר מוותר לו על מספר ארבע.
אבל בואו נבין כולנו, כל מי שצופה בנו: הסיבה לכל הרעש והמהומה זה בזבוז זמן. זאת התבכיינות, זאת צביעות, זאת ציניות, וכל המטרה היא למשוך זמן, כי זו ההוראה שהגיעה מבלפור.
יזהר שי (כחול לבן)
¶
יש דברים יותר חשובים ממה שקורה פה: הבריאות – מערכת הבריאות הקורסת. דיברה פה חברת הכנסת קטי שטרית על בעיות קשות במערכת החינוך. הגירעון שהוצג אתמול בממשלה, עד שראש הממשלה עצר את הדיון, הוא גירעון מדאיג וצומח ואף אחד לא מטפל בו. כך גם המשבר בחקלאות והמשבר במקומות אחרים. אבל, ידידיי חברי וחברות הכנסת מהליכוד – ואני מעריך באופן אישי כל אחד ואחת מכם, כי מגיע לכם – התייצבתם פה לצד ההוראות מבלפור. כי זה מה שאמרו לכם לעשות, למשוך זמן, לא לתת לדיון להתקיים, לא לתת לו להתנהל.
יזהר שי (כחול לבן)
¶
רק שנייה. דרך אגב, אתם יכולים לנטוש את הכנסת. אם זאת תחושת האחריות שלכם כלפי המיליון ומשהו בוחרים שבחרו בכם, אתם יכולים לעשות מה שאמר חבר הכנסת זוהר – תברחו מאחריות, תברחו מייצוג, תעשו את הבושה הזאת, כמו שקיבל על עצמו חבר הכנסת זוהר. אני לא חושב שזה הדבר הדמוקרטי הנכון, אני לא חושב שזה ה - - -
יזהר שי (כחול לבן)
¶
תמשיך למשוך זמן, אבל בסוף יהיה פה תהליך יעיל, הוגן ואמיתי, כדי לטפל בבקשת ראש הממשלה, שהוגשה לכנסת הזאת. תודה רבה.
אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אני מזהה קבוצה שלמה של חברי כנסת, גוש שלם, בחרדה ובהלה. חבר'ה, זה מדאיג. אני לוקח את זה מאוד ברצינות.
אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
אם לראש הממשלה הייתה יכולת לתת הוראה לכוחות הביטחון לסגור את הכנסת או למנוע מחברי הכנסת להגיע להכנסת, הוא היה עושה את זה – ואתם הייתם מהנהנים. אין לכם בעיה עם זה בכלל, הייתם רק מגינים על המנהיג. זה התחיל עם הסתה, התחיל עם רדיפה פוליטית, התחיל עם איומים על אוכלוסייה שלמה – וכולכם שתקתם, אף אחד לא דאג לדמוקרטיה. ועכשיו אתם ממשיכים באותו קו, רק להגן על המנהיג. חבר'ה, זה מדרון חלקלק לדיקטטורה.
קארין אלהרר (כחול לבן)
¶
אני חושבת שבליכוד צריכים להבין שהכנסת עדיין מתפקדת. זה שיצאנו לבחירות זה לא אומר שאם יש רוב, אי אפשר לפעול. ויש פה רוב. ולהזכירכם, זה רוב יותר גדול משהיה לכם כשהייתם בממשלה. הייתם 61 – והפכתם פה את הכנסת. ופה יש 65. אפשר לקבל את ההחלטה. אדוני היושב-ראש, אפשר להקים את ועדת הכנסת ובהמשך להקים את הוועדות האחרות.
יושב ציבור בבית ולא מבין למה יש ממשלה שחוץ מהראש שלה כמעט אף אחד לא קיבל את אמון הכנסת. הם עושים מה שבראש שלהם ופוגעים בציבור. אז הגיע הזמן לפקח עליהם ולהבהיר שמדינת ישראל לא רשומה על שמם בטאבו, אלא היא שייכת לאזרחים. וגם את ועדת הכנסת, שתדון בחסינות, צריך להקים. ביבי ביקש חסינות – בואו נברר את עניין החסינות, ויפה שעה אחת קודם.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ראשית, באמת שאין לי שום תלונה כלפי אף אחד ממפלגות השמאל שיושבות כאן, החל מליברמן, כחול לבן, ועד הרשימה המשותפת. זה הרי הקרקס שלכם, זה קמפיין הבחירות שלכם, רק לא ביבי, בוא נסיר לו את החסינות, שיגיע עם כתב אישום.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
גם מרצ כמובן. אז אני, אין לי תלונה בכלל כלפי המפלגות של השמאל, זה קמפיין הבחירות שלהם, כי אין להם משהו אחר להציע לציבור, רק "בואו נילחם בביבי", זה הדגל שלכם לאורך כל הדרך, וככה אולי תפסידו פחות חזק בבחירות.
התלונה שלי היא על היועצים המשפטיים. איך נותנים יד - - -
אנטאנס שחאדה (הרשימה המשותפת)
¶
דרך אגב, זה עבד לפני כמה חודשים, העניין של רק לא ביבי. כנראה זה משפיע על האזרחים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
גברתי היועצת המשפטית, איך אתם נותנים יד להפיכה של הכנסת בפגרת בחירות, באופן תקדימי, באופן חסר תקדים, לקרקס. איך אתם נותנים לקחת זכות שמגיעה בחוק לאדם – לא משנה מי, חיים כץ או ראש הממשלה – ולהפוך את הדיון בעניינם לדיון שהוא כולו אך ורק פוליטי, בלי שום מנעד של החלטות. ברור לכולם, ואת יודעת את זה היטב, גברתי היועצת המשפטית – וגם היועץ המשפטי, שכתב את חוות הדעת שלו תוך ניגוד עניינים חמור, יודע את זה – שהתוצאות של הדיון הזה ידועות מראש וברורות מראש.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני מוכן להבטיח לך שכאשר יוגש כתב אישום כלפי גנץ בפרשת הממד החמישי והוא יגיש בקשה לחסינות שלא בתקופת בחירות – אני אקשיב לו בלב פתוח ואני אולי גם אצביע בעד החסינות.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לגבי הנושא של בג"ץ, שחבר הכנסת הנדל ועוד כמה העירו לגביו – זה לא משפטיזציה של תהליך דמוקרטי. אנחנו הגשנו בג"ץ כלפי ניגוד עניינים חריף של היועץ המשפטי. יועץ משפטי הוא לא דרג נבחר, לא הגשנו בג"ץ כלפי - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
דבר נוסף, הייתי מעוניין לשמוע את עמדתך, מזכירת הכנסת, בנושא הזה. את השינוי התקדימי שנעשה, את שינוי הנוהל, שלפני חצי שנה, גברתי, יצאת נגדו באופן חריף, ביחד עם היועץ המשפטי – ועכשיו אני לא שומע שום מילה. הייתי רוצה לשמוע תגובה גם על זה.
אתם מנסים לבזבז כאן כספי ציבור, להקים את כל ועדות הכנסת, רק כדי לתת כסות של תקינות פוליטית למהלך המושחת הזה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
בישעיהו יש פסוק: "ויקו למשפט והנה משפח". משפח, למי שלא יודע, זה פופוליזם. אנשים הגישו בקשה לחסינות כדי לקבל משפט, כדי לקבל דין צדק, לקבל את זכותם, אבל הופכים את זה לפופוליזם.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הפסוק הזה, "ויקו למשפט והנה משפח", יוצא בדיוק כמו "זה קרקס גדול ביחד עם כל השמאל", 1,075. כל מה שאתם מנסים לעשות כאן זה קרקס, זאת בושה, וזה יירשם לדיראון עולם על שם כל אלה שנותנים יד לדבר הזה ונכנסים באופן אישי, באופן לא ענייני ולא מהותי כמו שצריך להיות דיון כזה, והכול כדי להשתמש בכנסת כגורם פוליטי, כקרקס פוליטי.
משה ארבל (ש"ס)
¶
אדוני היושב-ראש, חבריי חברי הכנסת, אני רוצה דווקא להציג בפני היועצת המשפטית של הוועדה נקודה מאוד משמעותית, שחשוב שתהיה לה התייחסות. סעיף 2א לחוק הבחירות (דרכי תעמולה) קובע שלא ייעשה שימוש בקשר עם תעמולת בחירות בכספים או בנכסים מוחשיים או בלתי מוחשיים של גוף מבוקר או של תאגיד שהממשלה או רשות מקומית משתתפת בהנהלתו ובהונו, ולא ייעשה שימוש כאמור במקרקעין או מיטלטלין המוחזקים על ידי גוף או תאגיד כזה.
משה ארבל (ש"ס)
¶
כן, הסעיף מתייחס בסופו לנכסים שהועמדו על ידי המדינה לרשותו של שר, סגן שר או חבר כנסת. לזה את מפנה, מן הסתם. למרות זאת אני אומר שהרציונל והפרשנות התכליתית שעומדת מאחורי הסעיף הזה היא זאת שהביאה אותנו לעובדה שצריכה להתקיים הסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה בתקופה הזו, על מנת שלא תהיה הכנסת כלי שרת לתעמולה פוליטית. ולכן אנחנו צריכים להיזהר מאוד בתהליכים האלה, הם חרב פיפיות. תודה רבה.
אורית פרקש הכהן (כחול לבן)
¶
אני מצטרפת לחבריי לגבי החשיבות הגדולה שיש בהתכנסות היום ובקבלת ההחלטה, אדוני היושב-ראש. כמו שאמר חברי עודד פורר, אני חושבת שכל האמירות האלה שנאמרו כאן בזעזוע ובצורה קורעת לב על זה שהכנסת נחטפה – המציאות היא קצת הפוכה.
מי שחטפה את כולנו בשנה האחרונה זאת ממשלת מעבר של ממשלת מעבר, שחטפה את כל הציבור בבחירות ראשונות, שניות ועכשיו שלישיות, ככלי משחק בידיו של ראש ממשלה שעכשיו נמלט מאימת הדין, ועל הדרך גם חטפה את הכנסת, בניגוד לתוצאות הבחירות האמיתיות והדמוקרטיות. בעצם עד עכשיו ראינו כנסת משותקת בכל צורה ואופן; לא יכולנו לדון בגירעון, לא יכולנו לדון בנושאים של חינוך מיוחד, לא יכולנו לדון בנושאים שקשורים לתשתיות, לא יכולנו לדון בסל הבריאות, לא יכולנו לדון בשום דבר. אני חושבת שהדיון והיוזמה שלך כאן, היושב-ראש, ליזום סוף-סוף הקמה של ועדות כנסת, כולל ועדת הכנסת, זה חזרה לעצמנו. זה חזרה לכנסת ריבונית, פרלמנטרית, מתפקדת, שמייצגת את רצון העם.
הגיש ראש הממשלה בקשה לחסינות – צריך להקים ועדה, כלשון בחוק, בהקדם האפשרי, שתדון בחסינות. אנחנו גם נקים ועדות קבועות, כדי להתחיל ולדון בסוגיות ציבוריות בוערות. אני חושבת שזה חלק מהחובה שלנו כנבחרי ציבור להפסיק לשמש כלי משחק בידיים של ממשלה שהאינטרס העליון שלה הוא שהכנסת לא תתפקד. אנחנו צריכים להתחיל לעבוד לטובת הציבור ולפקח על ממשלת מעבר, שבאמת כבר לא מייצגת אף אחד בציבור הזה. תודה רבה.
ניר ברקת (הליכוד)
¶
כשאנחנו מדברים על פגרת בחירות, הרעיון הוא לחפש את המכנה המשותף, הדברים שעליהם אנחנו מסכימים, ולפעול ביחד. אני רוצה לומר לחברים כאן שאם היינו מתמקדים בהסכמות יכולנו לשרת את עם ישראל ומדינת ישראל בצורה מאוד משמעותית.
שמעתי כאן הרבה טיעונים, הרבה בעיות, אבל על פניו אין שום בעיה להגיע להסכמה בוועדת ההסכמות ולא לפרוץ את הקונספט שאומר שבתקופת מעבר, בפגרת בחירות, כשהממשלה והכנסת מחכים לקבל את אמון הציבור, לא סוטים מהכלל של ההסכמה. הכלל של ההסכמה הוא קריטי לכבוד הכנסת.
תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי)
¶
תגיד, אתה לא חיכית למינוי של שר בממשלת המעבר הזאת? אז מה זה עכשיו הדיבורים הגבוהים האלה?
ניר ברקת (הליכוד)
¶
חברים, בשורה התחתונה אני חושב שאם אנחנו מפירים את הכלל של לעשות דברים בהסכמה אנחנו פוגעים בתפקוד של הכנסת הבאה ושל הכנסת הבאה אחריה ושל כל כנסת מעבר.
ניר ברקת (הליכוד)
¶
אני רוצה לומר שלכאורה, על פניו, ברגע שיש הסכמה אפשר לדון בכל דבר. לצערי אני רואה את השמאל של המפה כשהוא לא יכול לעמוד בפיתוי. אתם לא יכולים לעמוד בפיתוי הפוליטי בסיפור של החסינות של ראש הממשלה, ואתם נגררים לקבל החלטה חד-צדדית, בניגוד להסכמות.
אני רוצה להרים לכם דגל. כבוד הכנסת, ההערכה של מה הציבור חושב על כנסת ישראל, ממילא לא היו גבוהים. אז לפחות בתקופת המעבר בואו נתמקד רק בהסכמות. אני ביקשתי לסגור את אונר"א בירושלים, ואני מבטיח לכם שאפשר להגיע להסכמה בעניין הזה.
צבי האוזר (כחול לבן)
¶
מה עמדתך באשר לבנייה בהר חומה? אדוני ראש העיר לשעבר, מה עמדתך באשר לבנייה בהר חומה?
ניר ברקת (הליכוד)
¶
אני אסכם את דבריי. אני רוצה להרים דגל אדום לחברים בשמאל. דגל אדום. ברגע שאנחנו יוצאים מההסכמה החד-צדדית אנחנו נכנסים לתיבת פנדורה גדולה, עם השלכות מאוד מרחיקות לכת לכל הכנסות הבאות, ולכן אני מבקש מכם לחזור בכם מהסעיף של ההסכמה.
עוד דבר אחד. ברור שאם ככה זה יישאר אתם הרי לא תוכלו לעמוד בפיתוי, ואני יודע מה יהיה בזמן שנשאר עד הבחירות: הכנסת תהיה כלי פוליטי לכל מי שרוצה לקדם את סדר היום הפוליטי שלו. כשיש הסכמה, זה מנוטרל. אבל בלי הסכמה, לצערי הרב, אנחנו הולכים לתקופה מאוד מאוד קשה, ודי חשוכה, שעוד יותר תוריד את אמון הציבור בכנסת ישראל.
תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. אנחנו רואים פה ימות משיח. אני בכנסת כמעט שבע שנים, באופוזיציה, משרתת את הציבור מאיפה שהוא בחר לשים אותי. ראיתי כאן לדעתי את מופעי הדורסנות הגדולים ביותר, גם האישיים, גם הפוליטיים.
תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי)
¶
אני נזרקתי לדיונים על ידי כאלה שיושבים כאן סביב השולחן וכמעט בכיתי בדמעות מהאי-צדק שראיתי כאן מצד כאלה שיושבים כאן מסביב לשולחן ובוכים גבוהה-גבוהה על הדמוקרטיה והדורסנות.
עכשיו בוא אני אגיד לך משהו, אדוני חבר הכנסת ברקת: אין דבר כזה כנסת מעבר. לפי חוק יסוד: הכנסת, כנסת מכהנת עד להשבעת הכנסת הבאה. השבעת הכנסת הבאה תהיה ב-16 במרץ 2020, ועד אז הכנסת – כפי שאתם אומרים לנו הרבה פעמים – היא הריבון. היא נבחרה על ידי האזרחים, והיא המוסד היחיד שיש לו לגיטימציה בכל רגע ורגע נתון. דווקא מי שלא נהנה מאמון בכלל זו הממשלה, שאתה ביקשת להתמנות לשר בה אך לא מכבר.
אז אנא, תורידו את מעטה הצביעות, כי באמת אף אחד כבר לא קונה את זה. הממשלה הזאת לא נהנית מאמון כלל וכלל, היא מעודכנת לשלוש כנסות אחורה, חצי מחבריה לא מכהנים בכנסת, החצי השני עומד לעזוב, והדבר הכי גרוע – שהדבר היחיד שהממשלה הזו מתכנסת סביבו זה לתת מקלט לנאשם בשוחד לברוח ממשפט צדק.
עכשיו, לשם זה אנחנו התכנסנו כאן – להליך של בקשת חסינות.
תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי)
¶
אני מסבירה, תן לי לסיים. אם רוצה ראש הממשלה לקיים משפט – כמו שדיברו כאן על עליונות המשפט – אנחנו לא צריכים להתכנס כאן, אנחנו יכולים להתפזר. אבל הוא מבקש כאן פריבילגיה, הוא מבקש חסינות. אחרת אפשר פשוט ללכת הביתה ולקיים את המשפט בבית המשפט, שזה מה שרציתם – משפט, צדק.
תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי)
¶
אני ממש סדורה בדברים שלי, ואם לא יפריעו לי אני גם אסיים אותם.
יש כאן בקשת חסינות שהוגשה לכנסת, לפי חוק שמותר לחבר כנסת - - -
תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי)
¶
אני בטוחה שבמהלך הדיונים ידונו בשאלה האם הבקשה הזו עונה בקריטריונים הקבועים לחוק החסינות, שהיא פריבילגיה על מנת שתפקידו של חבר הכנסת לא ינוצל לרעה, ולא על מנת שהוא יגנוב - - -
תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי)
¶
אני מאוד ברורה בדברים שלי. אפשר להתפזר, לא להקים ועדת כנסת, והחסינות לא תינתן, זה הכול. אפשר גם להקים ועדות אחרות, שזה דבר שאנחנו מבקשים אותו בגלל ההצפות, בגלל סל התרופות וכו'. הכנסת הסדירה לא מתפקדת מזה שנה. שנה. מה היה כאן בינתיים? אנשים נספו משיטפונות, מפגעי מזג האוויר; סל התרופות – הבאת לכאן את הממונה על התקציבים באוצר כדי להעלות אותו בסכום ביניים; קצבאות הנכים – היה כאן דיון מאוד מאוד סוער בוועדות. בכל הדברים האלה אנחנו מתדפקים על דלתות ממשלת המעבר, ואין קול ואין עונה.
אבל פתאום, כאשר צריך לצופף שורות כדי להגן על ראש ממשלה הנאשם בשוחד, כולם באים ומתייצבים. אז בבקשה, טלו קורה מבין עיניכם.
תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי)
¶
הדבר היחיד שבאמת מביא את זה, זה ועדת הכנסת, בגלל בקשת החסינות שהגיש ראש הממשלה. אז בבקשה – אם רוצים לדון בחסינות, המקום לדון בחסינות זה ועדת הכנסת. אם כתוצאה מזה אזרחי ישראל יקבלו בחודשים האלה גם דיונים בבריאות ובחינוך – מה טוב. יש לנו שר חינוך שיצא אתמול למלחמה נגד הערכים הבסיסיים של המדינה הזאת, מחנך להומופוביה, לגזענות, לאפרטהייד, לגירוש זרים. אז בבקשה, אנחנו רוצים לדון בדברים האלה, אנחנו תובעים לדון בהם, וטוב מאוד שכל הדברים האלה יתנקזו כאן לשולחן.
וגם, לא נורא אם הליכוד ושותפיו ירגישו פעם אחת – ואני מקווה שהפעם הזאת תתרחב – מה זה להיות מיעוט. וכן, יש דבר כזה הצבעות שאין לכם בהן רוב. פשוט התרגלתם לרוב דורסני.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
תודה. אני עוד פעם מדגיש: הדיון יהיו לפי נהלים שתקבע היועצת המשפטית לוועדה, תוך שמיעת כל העמדות כמובן ורק אחר כך גיבוש עמדה. אופיר סופר, בבקשה.
אופיר סופר (הבית היהודי – האיחוד הלאומי)
¶
תודה רבה. אדוני היושב-ראש, יש כאן הרבה דיבור ושיח על ענייניות, טפל ועיקר, זיהום של תהליך, כן קמפיין/לא קמפיין. אני מבין שזאת משימה מורכבת מאוד לא לנהל קמפיין בסיטואציה הזאת, מה שאני חושב שאתם כן עושים. אבל אני רוצה להפנות לנקודה הרבה יותר קריטית ומהותית.
בעבר נשמעו התבטאויות של חברי כנסת כאלה ואחרים – נדמה לי של חברת הכנסת זנדברג אצל ברדוגו – שהם יצביעו בעד הסרת החסינות. אבל כמדומני, יושב-ראש ישראל ביתנו הודיע על החלטה של סיעת ישראל ביתנו - - -
אופיר סופר (הבית היהודי – האיחוד הלאומי)
¶
אבי, אנחנו לא מנהלים דו-שיח, אני רוצה להביע את הדברים שלי.
אופיר סופר (הבית היהודי – האיחוד הלאומי)
¶
יושב-ראש ישראל ביתנו כבר הביע את עמדתו באופן נחרץ. אני לא יודע אם הוא קיים דיון סיעתי לפני כן או לא, כמקובל בישראל ביתנו, אבל בהחלט אנחנו יודעים שעל פיו יישק דבר, בכל דבר. והעמדה שלו היא עמדה ברורה.
כולם מדברים פה על מהות, על תהליך מאוד ענייני, אז אני רוצה להקריא מה אומר המכון הישראלי לדמוקרטיה על ההליך השיפוטי הזה שאנחנו כולנו מתפארים בו: לא מדובר בהצעת חוק או בהליך פוליטי רגיל, בהם ניתן להגיע להסכמים שונים המאפשרים לקואליציה לתפקד; המשמעות היא שחברי הכנסת לא יכולים לסחור בהצבעתם בוועדת הכנסת או במליאה בקשר לחסינות. שיקול דעתם הוא עצמאי והם לא יכולים להתחייב להצביע בעד או נגד החסינות בטרם שמעו את הטענות או הראיות.
עכשיו, אני מבין שמדובר במשימה מאוד מורכבת, אבל אני לא מבין, היועצת המשפטית, עורכת הדין ארבל, איך יושב-ראש ישראל ביתנו יכול להודיע על החלטה כזאת מבעוד מועד. אני מבקש את התייחסותך לעניין.
אופיר סופר (הבית היהודי – האיחוד הלאומי)
¶
אני יודע דבר אחד שאתם כן החלטתם – שמעתי את אחמד טיבי – וזה להחזיק קצר את כחול לבן. תודה.
פנינה תמנו (כחול לבן)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. אני השבוע קראתי כתבה שמבשרת לנו שמשרד הרווחה הודיע לרשויות המקומיות שהוא הולך לקצץ בשירותי הרווחה, והראשונים שהולכים לשלם את המחיר של הגירעון והקיפאון זה החלשים. זו כתבה של אמיר אלון, מידיעות אחרונות. ואני שואלת את עצמי איזו עזות מצח יש לאנשים שיושבים כאן – וגם מייצגים במובן כזה או אחר את הממשלה – לבוא ולהתנגד לוועדות כי אין הסכמה כזאת או אחרת בנוגע לוועדות. כי כל אוזלת היד, כל המחדלים, כל האי-עשייה של הממשלה הזאת, שעסוקה רק בחילופי תפקידים וחילופי כיסאות, לא נתונה לפיקוח, לא נתונה לביקורת, ואנחנו, חברי הכנסת, כבר שנה נמצאים בלופ שבו אנחנו מתעסקים רק בפוליטיקה והידיים שלנו כבולות. אז אתם תבואו ותגידו לנו לא להקים את הוועדות האלה?
זאת בדיוק הסיבה למה אתם כבר לא צריכים להיות בשלטון. זאת בדיוק הסיבה שהגעתם למצב הזה. היהירות, ה-לשכוח למה אתם נמצאים בבית הזה, לשכוח את מי אתם אמורים לשרת. נראה לכם שלאזרח הקטן והפשוט אכפת מההסכמות שעליהן מדבר מיקי זוהר?
ועוד יותר מדהים אותי זה שאתם באים ואומרים: אתם מדברים על "רק לא ביבי". לא, אנחנו לא מדברים "רק לא ביבי", זה אתם אלה שיצרתם את הדבר הזה, רק ביבי ולא המדינה.
פנינה תמנו (כחול לבן)
¶
"רק ביבי" זה לא הציבור, "רק ביבי" זה לא רווחה, "רק ביבי" זה לא חינוך. תתביישו לכם, זה מה שיש לי לומר. אז לפני שאתה צועק ומנהל מלחמות על בן אדם אחד, תילחם על עם ישראל קודם. תילחם על עם ישראל.
פנינה תמנו (כחול לבן)
¶
אנחנו רוצים לדון בחסינות שלא אנחנו ביקשנו. בחסינות שראש הממשלה ביקש. אגב, אני מאחלת לו שיצא זכאי - - -
פנינה תמנו (כחול לבן)
¶
אם אני יוצאת מנקודת ההנחה שלכם, שאתם טוענים שהוועדה הזאת מכורה, ונתניהו טוען שאין כלום ולא היה כלום – ואני מאחלת לו שיצא זכאי בתום ההליך – אז שילך לבית המשפט ויוותר על הוועדה, ויגאל את כולנו.
פנינה תמנו (כחול לבן)
¶
נראה לי לא הגיוני שהוא היה טוען את זה אם הוא היה במצב של לפני שנה. אני מבטיחה לך שלא הייתם אומרים את הדבר הזה אם היינו במצב של לפני שנה. אז כל זעקות השבר האלה של הקוזאק הנגזל לא עושות רושם לא עלינו ולא על הצופים בבית.
ואני אומרת לך, כפי שהבאנו כמות קולות שהיא שיא של מדינת ישראל מאז קום המדינה, גם בבחירות הבאות נביא את מרב המצביעים. אבל בעניין הדיונים האלה – בואו לא נהפוך את זה לג'ונגל. בינתיים כל מה שעשיתם היום זה רק להפוך את זה לג'ונגל. קצת מוסר, בתור אנשים שנבחרו. תודה רבה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני מצטרף לבקשה לעשות דיון ענייני ולשמוע את הטענות ובאמת להכריע. זאת הבקשה של מי שביקש חסינות. קרן, בבקשה.
קרן ברק (הליכוד)
¶
אני נבחרתי לכנסת במהלך השנה האחרונה, כמו רוב האנשים פה. יש פה כמה ותיקים, אבל יש פה הרבה אנשים שנבחרו במהלך השנה האחרונה, ככה שלהגיד בכזה פאתוס מה היה, "למדתי", "למדנו", על כל כך מעט ועדות – לי זה נראה קצת מוגזם.
אבל אני מתייחסת למקום הזה – ארבל, אני מקווה שאת מקשיבה לי – בחרדת קודש. כן, בחרדת קודש. אני מכבדת את המקום הזה. הכנסת מבחינתי זה מקום שצריך לכבד אותו, אני עדיין במקום הזה של פחות שטיקים ויותר כבוד. ודווקא מהמקום של לתת כבוד למקום הזה, אני מתייחסת בשיא הזהירות ובחרדת קודש למסורת שנהוגה בו, לכבוד שאנחנו נותנים לוועדות, להסכמות, ליושב-ראש הכנסת.
בתקופת פגרת בחירות תמיד היה נהוג שיש ועדת הסכמות. ועדת ההסכמות – זה לא סתם מילה, יש בה תוכן בפנים. זה אומר שאתה בעצם הולך להסכמות בין יושב-ראש הקואליציה ליושב-ראש האופוזיציה, ושני המחנות מגיעים להסכמות. ומדוע זה נקבע כמסורת? כי הטענה הייתה שבתוך מערכת בחירות, שהיא פוליטית, יצרית, משסעת ומקטבת, בואו נשאיר את הבניין הזה, כנסת ישראל, עם קצת כבוד, ושלא זאת תהיה זירת ההתגוששות.
קרן ברק (הליכוד)
¶
אני לא הייתי חברה בוועדה המסדרת אז.
במקום שבו רצינו להרחיק את זירת ההתגוששות מהבניין הזה – מדוע עשינו את זה, ארבל? כי לי ולך ולמי שהכנסת הזאת חשובה לו, אמור להיות חשוב הכבוד של המקום הזה. ולמרות שאנשים פה כל הזמן מדברים על הצופים בבית, זה לא בית "האח הגדול", אין פה באמת צופים בבית שיושבים ומסתכלים עלינו, זה לא אמור להיות ככה. זה אמור להיות מקום אחראי, מקום עם כבוד, שכולנו צריכים לכבד אותו. וכדי לכבד אותו אנחנו לא צריכים להביא את כל הטינופת ואת כל קמפיין הבחירות פנימה לתוך הבניין הזה. הוא צריך להיות מורחק מכל זה. הרי גם ככה אנחנו אנשים פוליטיים, אבל בתקופת הבחירות, שהיא מקטבת והכי משסעת ועם השיח הכי רדוד ונמוך שיש – את זה רצינו, תמיד, כמסורת במשך 72 שנה, למנוע מהמקום הזה. שזה יהיה מחוץ למקום הזה.
אז מה אתם באים ושוברים פה את המוסכמות והמסורת? אתם באים ואומרים: את כל קמפיין הבחירות אנחנו רוצים לקיים בבניין הזה. אני באמת חושבת שאתם מחריבים את הבית על הראש של כולנו. זה תקדים מסוכן, זה לא היה צריך לקרות, וזה היה צריך להיות חשוב לכל אחד ואחת מאיתנו. כולנו צריכים להרחיק את עצמנו מהמקום הזה כזירת התגוששות.
לגבי הוועדות עצמן – כולנו פה יושבים בוועדות. מסיעת הליכוד יושבים באופן אדוק בוועדת הכספים, והתחננו לפני גפני לעשות דיונים יותר עמוקים. התחננו. זה תקופה יוצאת דופן ובתקופה יוצאת דופן צריך לעשות החלטות יוצאות דופן. התחננו, "בואו נקיים פה דיונים אמיתיים ולא דיוני מעבר" – וכלום לא היה. אז פתאום אתם נזכרים? גם אנחנו בעד. אנחנו בעד דיונים עמוקים, אבל אנחנו חושבים שאת זירת ההתגוששות צריך להרחיק מהבניין הזה, כל מי שהבניין הזה חשוב לו. ולי הוא חשוב.
יעל גרמן (כחול לבן)
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה לומר לך שאם לא היה מתקיים הדיון הזה, אם לא היית מזמן את הוועדה, אם לא היינו יושבים כאן, היינו מועלים בתפקידנו כנציגי ציבור. הציבור מצפה מאיתנו שנדון בכך. וראוי וזכאי הציבור לדעת לגבי ראש הממשלה – שנאשם בשלושה כתבי אישום כל כך חמורים: שוחד, מרמה והפרת אמונים – אם באמת מגיעה לו חסינות, מה שאומר שהוא לא יעמוד לדין, בין אם רק לתקופה מוגבלת של כנסת אחת או שתיים ובין אם לצמיתות, או אם הוא לא זכאי לחסינות והוא יצטרך, רחמנא לצלן, לעמוד בפני שופטים כמו כל אדם ולתת את הדין.
כרגע הציבור לא יודע, ודווקא מפני שאנחנו נמצאים לפני הבחירות הוא זכאי לדעת, הוא חייב לדעת, האם ראש הממשלה שלו יהיה עסוק כל היום בלהצדיק את עצמו ולהיות בבתי המשפט, או שמא הוא באמת יוכל להקדיש יותר זמן לענייני המדינה, כמו שמצפים ממנו. כך שאם לא היינו מקיימים את הדיון הזה היינו עושים עוול ומועלים בתפקידנו.
בנוסף לזה, אני יכולה להוסיף על מה שאמרו כבר חבריי: רק היום קראתי על קלנסווה, שלא מפנה את הפסולת וגורמת לכך שיהיו שריפות פיראטיות. אני לא יכולה להגיש לוועדת הפנים את הדוח של ועדת המשנה שעמדתי בראשה, שממליצה איך למנוע את הנזק הזה – מפני שוועדת הפנים לא קיימת. או למשל, חיסוני השפעת נגמרו ולא ידענו מדוע. או הצפיפות במחלקות הפנימיות והמחסור בפסיכולוגים. האם אתם יודעים איזה מחסור יש בפסיכולוגים? אתם יודעים כמה חודשים ילד ממתין כדי לראות פסיכולוג? גם כאשר יש לו מצוקה נפשית הוא צריך להמתין שמונה חודשים.
יעל גרמן (כחול לבן)
¶
או למשל הפעימה השלישית של הנכים. בדצמבר 2019 הייתה צריכה להתקיים הפעימה השלישית של הנכים והם היו צריכים לקבל העלאה. אנחנו נמצאים כבר באמצע ינואר, וזה עדיין לא התקיים. ואף אחד אפילו לא דן בזה, כי אין לנו ועדות.
יעל גרמן (כחול לבן)
¶
האלימות בחברה הערבית. כל שבוע אנחנו שומעים על מקרה אחד או שניים. זה כבר הגיע ליותר מ-70. כמעט כל שבוע שני מקרים. איך אפשר לא לדון בזה כשאין בכלל ועדה?
או ילדי העובדים הזרים, שלוקחים אותם וזורקים אותם. אני לא מדברת על העובדים הזרים שעוברים על החוק, אני מדברת על הילדים. מי דן בזה? או על פועלי הבניין שמאבדים את חייהם? ויש עוד ועוד.
אנחנו חייבים קודם כול להקים את ועדת הכנסת, לדון בשתי בקשות החסינות שעומדות לפנינו, גם זו של חיים כץ וגם זו של ראש הממשלה, ולהקים את כל הוועדות, כדי שנוכל לטפל בחיים עצמם, שמוזנחים מזה שנה.
(היו"ר קארין אלהרר)
שרן מרים השכל (הליכוד)
¶
תודה רבה. האמת היא שהדיון הזה מאוד עצוב לי. אני חושבת שכבר בקבוצה הסגורה שלנו הבעתי את עמדתי בנוגע למחשבות שלי על הדיון ספציפית ועל ההקמה של ועדת הכנסת.
בפרלמנט הישראלי, המאוד מאוד צעיר, יש מעט מאוד מסורות. זה סוג של תרבות פוליטית. יש לנו מעט מאוד מסורות לעומת פרלמנטים אחרים, שבהם כולנו ביקרנו. אחת מהן – שיושב-ראש הכנסת דיבר עליה באריכות אתמול – היא ממלכתיות. ממלכתיות בתקופת בחירות מדברת לא סתם על הסכמות. ההסכמות האלה מגיעות מאיזשהו צורך שנקבע לפני עשרות שנים, ממצב שבו פוליטיקאים – כמו כל מי שיושב פה מסביב לשולחן – עלולים לנצל את הסיטואציה הזו ולהרוויח איזשהו הון פוליטי מהדיונים האלו. שמענו פה איומים, חבר כנסת על סיעה זו, חבר כנסת על סיעה אחרת, "אם אתה תדבר על זה", "אם אתה תסכים לזה" – וזאת רק ההתחלה. אם אנחנו נתחיל לקיים דיונים כאלה זה ייגמר ב"אתה תיתן לי את זה ואני אתן לך את זה", "איזה רווח פוליטי בציבור שלי אתה תיתן לי, ואיזה רווח פוליטי אני אתן לך". ככה אתם רוצים שהפנים של הכנסת יהיו בחודשיים האלו, לפני הבחירות? שניראה כאילו אנחנו נותנים ולוקחים שוחד פוליטי למצביעים שלנו? כי לשמה הדבר הזה לוקח אותנו.
תאמינו לי, לי יש חשיבה עצמאית וגם יש לי ביקורת אישית על המון דברים, ולא חסכתי אותה לא מכם וגם לא מהמחנה שלי. אבל מה שאתם כרגע עושים הוא באמת תקדים מסוכן. ואני אומרת את זה לא רק אליכם. חבר'ה, קחו בחשבון שיש סיכוי טוב שבבחירות הבאות לא יהיה לכם את הרוב. תאמינו לי שאני חוששת מזה יותר. למה? כי אתם יוצרים פה תקדים בלתי רגיל: לאבד את הממלכתיות לפני הבחירות, לכנס את הוועדות - - -
שרן מרים השכל (הליכוד)
¶
אנחנו התחלנו לדבר על ועדת הכנסת. תקשיבו, אין לי ספק שאנחנו נצטרך לתת דין וחשבון לבוחרים שלנו, אבל לבוא עכשיו ולעשות תעמולת בחירות על עניין החסינות - - -
שרן מרים השכל (הליכוד)
¶
לעשות עכשיו תעמולה פוליטית על הדבר הזה זה לבגוד בעצם העיקרון של דיון בחסינות. תאמינו לי, אני לוקחת את זה בכובד ראש ולא הבעתי עמדה בעניין הזה, ותאמינו לי, גם אתם לא יודעים מה תהיה העמדה שלי בעניין הזה.
שרן מרים השכל (הליכוד)
¶
זו בדיוק הבעיה. דיון בחסינות של כל חבר כנסת – וכל אחד מאיתנו יכול להיות בסיטואציה הזו – מבקשת מאיתנו קצת בגרות.
שרן מרים השכל (הליכוד)
¶
בגרות פוליטית. לעשות דיון ענייני, מהותי, בהאשמות האלה. אף אחד פה בשולחן הזה, חודשיים לפני בחירות, לא מסוגל לעשות דיון כזה.
עכשיו, אני מגיעה לדיון בשביל לדבר על ועדת הכנסת, ואתם מתחילים לדבר על הקמה של כל הוועדות, שלא תוך כדי הסכמות. תגידו לי, אתם השתגעתם? אני ביקשתי מהוועדה הזאת פטור מחובת הנחה לפני חודש, אפילו לא תוך כדי בחירות – ומה נאמר לי? אנחנו עושים הכול בהסכמות. ופתאום לא צריך הסכמות?
שרן מרים השכל (הליכוד)
¶
צדק חברי האוזר, קארין, שהתפקיד שלנו הוא פיקוח ובקרה; ועבודת הממשלה היא הזרוע הביצועית. אבל בתוך עולם שבו הממשלה מוגבלת בגלל שאנחנו לקראת תקופת בחירות – היא מוגבלת בתקציבים ומוגבלת במינויים – אז מובן מאליו שגם התפקיד שלנו הוא מוגבל.
שרן מרים השכל (הליכוד)
¶
עוד משפט אחד. כשאתם לוקחים את הכוח הזה ומקימים את הוועדות, אתם לוקחים למעשה את המשילות, שאמורה להיות בידיים של הממשלה, ושמים אותה בתוך הידיים של הכנסת. ואם אתם רוצים למשול בכנסת - - -
שרן מרים השכל (הליכוד)
¶
אני לא חושבת שהשתלטתי על הזמן, שמענו פה המון חברי כנסת שדיברו הרבה יותר זמן מזה, ואני לא חושבת שאמרתי מילה אחת שהייתה לא עניינית.
שרן מרים השכל (הליכוד)
¶
כשאתם כרגע הולכים להרכיב את הוועדות אתם למעשה לוקחים את המשילות לידיים שלכם. למה? כי דרך הוועדות אנחנו נוכל להעביר את הרפורמות, תקנות וכל הדברים האלה שרוצים להעביר. אבל אתם יודעים מה? בתקופת בחירות זה ממש פתח לשוחד פוליטי, לא פחות.
שרן מרים השכל (הליכוד)
¶
ואם אתם יוצרים את התקדים הזה, תחשבו על הכנסת הבאה, וזו שאחריה, וזו שאחריה. זה בידיים שלכם - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אני הגשתי בקשה לדיון בנושא הגדלת הפנסיה של פרקליט המדינה, ולא אישרו לי דיון, למרות שזה אפילו לא חוק. אמרו לי שלא עושים דיון כזה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
גברתי היושבת-ראש, אני לא יודע אם לבכות או לצחוק על המופע מעורר הרחמים הזה של חברי הליכוד. אני רשמתי פה כמה מושגים, כנראה שגם היום הם קיבלו דף מסרים מבלפור. "תקדים מסוכן", "הסכמות", "לשנות את כללי המשחק תוך כדי המשחק". איפה הייתם באפריל? איפה הייתם בספטמבר, אדוני קרעי, שרן ומיקי זוהר, שהתגאה אז שהוא אלוף החקיקה בכנסת ה-21? אתם זוכרים? הוא העביר חוק אחד. ולא שמעתי את כל הטיעונים שלך, אדון קרעי, כשאתם רציתם לחוקק - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
מה זה שייך? וזה שרציתם לחוקק את חוק המצלמות שבוע לפני הבחירות? שבוע לפני הבחירות רציתם לחוקק את החוק, ולא שמעתי, לא אותך, לא את הליכוד ולא את ראש הממשלה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
בטח שיותר חשוב. כי זה בצד שלכם. כי אתם רציתם את זה. אז לא דיברתם על זה שזה שבוע לפני הבחירות, על זה שזאת ממשלת מעבר, על כנסת לפני בחירות. לא שמענו את כל הדברים האלה. אתם עשיתם את התקדים המסוכן. אני מפנה אתכם בדיוק לטיעונים שלכם עכשיו, שאני העליתי אותם אז. אמרתי שאי אפשר לעשות את זה בתקופת הבחירות, נכון, יעל?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אמרתי את זה, אבל אתם צפצפתם על זה. מיקי זוהר ישב שם והשתמש ביועצים המשפטיים שנים, כל הזמן התגאה ביועצים המשפטיים של ועדת הכנסת. ופתאום היועצים המשפטיים של ועדת הכנסת הם בניגוד עניינים חריף, כולם לא בסדר, היועץ המשפטי לא בסדר.
אדון קרעי, אנחנו לא חורצים פה גורלות. לא גורלו של בית המשפט ולא של אף חבר כנסת שמבקש חסינות. מי שחורץ גורלות ומחליט זה בית המשפט. ואם אין כלום, שילך לשם.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
תזכור, להבדיל משר, שחייב להתפטר, ראש ממשלה יכול להמשיך ולכהן גם כשיש כתב אישום. אז למה הוא הזדרז?
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
גברתי היושבת-ראש, אני מבקש בשם סיעת תע"ל: היושב-ראש דיבר על הרכב של ועדת הכנסת והוועדות האחרות, ומאחר שהוא אמר שזה אותו הרכב של הוועדה המסדרת, ומאחר שבינתיים היו פיצולים בתוך הסיעות, ומאחר שמדובר בדיון חשוב מאוד, שהוא מעין הליך שיפוטי שאחריו גם כל 120 חברי הכנסת חייבים להצביע גם במליאה, אז אני מבקש שיהיה ייצוג של כל סיעות הבית בתוך ועדת הכנסת ובוועדות האחרות. תודה.
היו"ר קארין אלהרר
¶
רשמתי. היושב-ראש יכריע.
(לאחר מכן הצ)
חבר הכנסת איתן גינזבורג. שלמה, אתה אחריו, אז תתאפק.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
תודה, גברתי היושבת-ראש. לפני קצת יותר משנה פוזרה הכנסת ה-20, ומאז הכנסת לא הקימה ועדות. הכנסת, שתפקידה לפקח על הממשלה, לא ביצעה את תפקידה העיקרי, וכל הפעולות של השרים, שלא זוכים לאמון הציבור, לא קיבלו אמון, שרובם מונו בתקופה של כנסת מפוזרת או כנסת שממשלה לא קיבלה אמון, מקיימים פעולות מבלי שקיבלו אמון.
כחול לבן ביקשו להקים ועדות כבר לפני המון זמן. אני יודע גם שיושב-ראש הוועדה אבי ניסנקורן ניסה להקים ועדות הרבה מאוד פעמים, ונתקלנו בסירוב.
היום יש הזדמנות להקים ועדות. נכון, רק חודשיים לבחירות. יש הרבה דברים שאפשר לדון בהם. מנו אותם פה חברי הכנסת, וראוי שידונו בהם. זה לא גניבה של שום דבר, זה לא פגיעה במשילות; זה בדיוק התפקיד של הכנסת.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
הכנסת הזאת היא ריבונית, והיא ממשיכה לכהן עד כינונה של כנסת חדשה, ונכון שאנחנו בפגרה, אבל יש נושאים שלא מחכים לנו, ויש נושאים שצריכים להיות נידונים.
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אנחנו יכולים לקיים דיונים בהסכמות ללא תעמולה – זה תלוי בנו, אבל הכנסת צריכה לתפקד.
אתם מדברים על מסורות, חברת הכנסת ברק, ועל טריקים, חברת הכנסת שרן השכל? מי הביא את הדיון שבוע לפני הבחירות על המצלמות, שינוי בחוק יסוד? שבוע לבחירות, כשהתכנסנו באודיטוריום. מי הביא דיון לפיזור הכנסת, כשלא הצלחתם להקים ממשלה ופיזרתם את הכנסת? תקדים שלא היה בכל שנות הקמת המדינה. אתם מעלים דברים רק שמתאימים לכם. אתם מדברים בצורה צבועה, כל הזמן טריקים.
אני מזכיר לכם שכשהכנסת פוזרה ב-29 במאי, היא פוזרה בתמיכתכם. אתם תמכתם בדבר הזה. אתם תמכתם בחרפה הזאת. ימים אחרי זה, כשהכנסת פוזרה, בחרנו מבקר מדינה, הקמנו ועדת חינוך. זוכרת, שרן השכל? הקמנו ועדת חינוך אחרי שהכנסת פוזרה, בכנסת הקודמת? בחרנו מבקר מדינה אחרי שהכנסת פוזרה? אז אל תטיפו לנו על טריקים ועל שטיקים ופגרה ועל התפזרות הכנסת.
אנחנו מתפקדים ככנסת עד סיום כינונה של הכנסת הזאת, ולכן טוב, אדוני היושב-ראש, שתוקם ועדה, ואנחנו ננהג בממלכתיות גם בדיוני ועדת הכנסת, ננהג בממלכתיות, בצורה הגונה, בצורה יעילה, בלב פתוח, בנפש חפצה, ונדון בכל הדברים כפי שראוי שיהיה, אבל תנו לכנסת לעבוד. תודה רבה.
ג'אבר עסאקלה (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב-ראש, אני לא רוצה לשתף פעולה עם המשחק וההצגה של הצביעות שקיימת כאן. מצער אותי דבר אחד: ראש הממשלה בנימין נתניהו היה צריך להישלח לבית המשפט ולכלא רק בגלל ההצהרות הגזעניות שלו ובגלל ההתנהלויות והמדיניות הגזענית שלו כלפי האוכלוסייה הערבית וכלפי אוכלוסיות אחרות.
ג'אבר עסאקלה (הרשימה המשותפת)
¶
לכן כל המשחק הצבוע כאן, פלפולי התקנון הכנסת, לא מעניינים. חבר הכנסת, ראש הממשלה ביקש חסינות – אנחנו נענים לבקשה שלו. נדון בחסינות שלו, נשלח אותו הביתה, ואינשאללה למעשיהו גם כן. תודה רבה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
יש לי כמה דברים, נושאים משפטיים – אבקש מהיועצת המשפטית, מארבל, להיות קשובה.
דבר ראשון, בפגרת בחירות עמדתנו היא שאין סמכות לוועדה המסדרת להקים ועדות קבועות. מדובר בשינוי של נוהג קיים, ושינוי התקנון והחוק. זה מחייב דיון בוועדת הכנסת הקבועה – לא ועדה מסדרת, שמחזיקה בסמכויות זוטרות של הסדרי ביניים עד לכינון הוועדות הקבועות.
שאלת סמכות הוועדה המסדרת לא הוכרעה, ואין שום סמכות, גם לפי חוק הכנסת, לוועדה המסדרת, להקים ועדות קבועות בזמן תקופת בחירות. כשהכנסת מצויה בפגרת בחירות, ולא הוקמו ועדות קבועות לא ניתן לוועדה המסדרת סמכות להקים ועדות קבועות, וזה סותר את סעיף 2א לחוק הכנסת.
בחוות דעת של היועץ המשפטי, שהגיש לפני זמן, כתב שמאז כינונה של הכנסת, לא הוקמו ועדות קבועות. מצב זה נובע מפרקטיקה הנוהגת בכנסת. לפי מה שאני יודע, לפרקטיקה נוהגת יש מעמד מחייב - אני לא יודע איך זה השתנה פתאום – שלפיה לא מקימים את ועדות הכנסת הקבועות בתקופה כזאת.
אני מבקש את תגובתך שוב, למרות שזה פשוט לא ברור, איך עם כל הדבר הזה ועם כל ניגוד העניינים, ובניגוד לסעיף 2א לחוק הכנסת, מאפשרים עכשיו את הקרקס הזה, משנים את כללי המשחק, והכול בשביל שכל קמפיין הבחירות של כחול לבן יעבור כאן לזירת הכנסת ולזירה המשפטית של רק לא ביבי.
חשוב לומר מה שהיה קודם – כשהייתה הצבעה, הציבור לא מבין למה היו 16 בעד, ורק אני הייתי נגד. הייתי נגד, כי כל השאר החרימו את הישיבה הזאת, כי היא מתקיימת לפי עמדתנו בתהליך לא חוקי, בחוות דעת שניתנה לפי ניגוד עניינים ובאישור יו"ר כנסת שלא בטוח שהסבירו בדיוק על מה מדובר. כל השינוי הזה של הנוהג הקיים זה שינוי לא חוקי ולא חוקתי שנעשה כאן. לכן חבריי החליטו להימנע מהישיבה, אבל למעשה כל ה-14 שהם יחד אתנו, כולם נגד. גם בהצבעה הזאת שתהיה, אני נשאר כאן להצביע נגד.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
מי שרוצה להצביע, יכול להישאר פה ולהצביע - זכותו המלאה. מעבר לזה, אנחנו קוראים לאנשים לבוא להצביע. זו זכותם ולדעתי גם חובתם, אבל זו החלטה אישית של כל אחד. זה עניין שלכם.
בבקשה, הדובר האחרון.
מנסור עבאס (הרשימה המשותפת)
¶
אמנם אין לי כובע בוועדה ואני לא מצביע, אבל שלוש נקודות. אני חבר כנסת חדש, וכבר סיימתי שתי קדנציות, ותהיתי, וגם שאלתי חברים ותיקים, למה לא מקימים ועדות בכנסת, אפילו שאין ממשלה, במיוחד כשאנחנו לא מצפים שתקום ממשלה. אפילו בסיבוב השלישי, אנחנו לא בטוחים שתוקם ממשלה או שנלך למחזור רביעי בבחירות. אמרו את זה אחרי הבחירות הראשונות והשניות, ולכן הוועדות הן כלי פרלמנטרי מאוד חשוב, במיוחד לחברי כנסת חדשים, שבאים ורוצים, ויש להם תשוקה לעשות את העבודה הזאת.
אני חבר בוועדת הכספים, ויודע שהעבודה שם מאוד-מאוד חשבוה. לכן לדעתי כל חברי הבית צריכים לתמוך בשינוי בתקנון או בחוק, שמייד אחרי כינון הכנסת יוקמו ועדות, ואחר כך שיעשו את ההתאמות הרצויות, אחרי שתורכב ממשלה. כי הכנסת, יש לה המנדט, היא הריבון, ולא חשוב אם היא בתקופת מעבר או לא. זו הנקודה הראשונה.
הנקודה השנייה, והיא מאוד חשובה
¶
אני שבע רצון שהיום תתקבל החלטה בזכות קולותיהם של חברי הכנסת של הרשימה המשותפת.
מנסור עבאס (הרשימה המשותפת)
¶
תנו לי להשלים, בבקשה. אחמד, בבקשה תנהל את הישיבה. אני חוזר, דרישה ראשונה: צריך לעשות שינוי בתקנון או בחוק, ויוקמו ועדות באופן קבוע, בכל הקדנציות.
דבר שני, אני מדגיש את הנושא – כל סיעות הבית, כל הזרמים צריכים להתרגל, שהרשימה המשותפת, שחברי הכנסת הערבים הם חלק מהמערכת הפוליטית, והם יכולים להכריע בנושאים שונים, וכן ירבו הנושאים וההחלטות שיוכרעו בקול חברי הכנסת הערבים.
ההערה השלישית, במיוחד לחברי כנסת מהליכוד וגם חלק מכחול לבן, שמדי פעם יוצאים בהצהרות גם על הדרה של הרשימה המשותפת ושל הקול הערבי. הנה עכשיו תתחילו לחשוב, כשאתם נמצאים בעמדת מיעוט.
מנסור עבאס (הרשימה המשותפת)
¶
תלמדו את הלקח. כשאתם נמצאים בעמדה חלשה, ואתם מתחילים לדבר על ממלכתיות, אנא מכם – דברו על ערכים ועל ממלכתיות כשראש הממשלה שלכם יוצא ומסית נגד הציבור הערבי.
ארבל אסטרחן
¶
אנסה לעשות את זה בקצרה, כי חלק מהדברים נאמרו בישיבה של הבוקר, אבל פה אענה על שאלות שנשאלתי לגביהן - מקווה שרשמתי לעצמי את כל מה שנשאלתי לגביו.
לגבי מה שאמרו חברי הכנסת קרן ברק וניר ברקת – הכנסת מחילה על עצמה מגבלות משמעותיות בתקופת פגרת בחירות, ומשתדלת לפעול בהסכמה כדי לא להפוך את הכנסת לזירה לתעמולת בחירות, להימנע מחקיקת בחירות וכולי.
אבל אנחנו נמצאים במצב שבו יש רוב שרוצה לדון בשתי בקשות חסינות שמונחות על שולחן ועדת הכנסת. יש לנו הוראת חוק מפורשת בחוק החסינות שאומרת שבקשות לקביעת חסינות יידונו בהקדם האפשרי. זו הוראה מאוד נדירה.
ארבל אסטרחן
¶
יש גם לזכור שאותו חוק החסינות יוצא מתפיסה שדיוני החסינות לא אמורים להיתקע בכנסת ולהיות תחנה משמעותית, שתחילתו בחקירות וסיומו בהליך בבית משפט, והדיונים בכנסת לא אמורים לעכב אותו חודשים על חודשים. יש לזכור שיש בכל הדבר הזה פגיעה בעיקרון השוויון בפני החוק. לכן סברנו, וזה גם נכתב בחוות דעת של היועץ המשפטי לכנסת, שהנוהג שלא לקיים דיונים שנויים במחלוקת בתקופת פגרה לא יכול לגבור על הוראת חוק מפורשת.
ארבל אסטרחן
¶
אני אומר. חשבנו, ויש עתירה בעניין הזה, שההוראה הזו, שאומרת שצריך לדון בחסינות בהקדם האפשרי, אין בה כדי לחייב את הכנסת להקים את ועדת הכנסת, אם ועדה לא קמה במצב דברים רגיל, שאנחנו בתחילת כנסת ועוד לא קמו הוועדות. אבל מרגע שנהיה רצון להקים את הוועדה, ויש לכך רוב, לא ייתן למנוע את הקמתה גם כשאנחנו בפגרת בחירות. העניין של חיים כץ היה שונה, כי הוא התעורר – הבקשה שלו הוגשה ששה ימים לפני הבחירות, כשרק אז נשאלנו אם יש מקום להתחיל להקים את הוועדה, ואז לקיים את הדיונים. אם הכנסת קובעת חסינות, זה רק לאותה כנסת. זה לא היה בכלל ישים. זה לא המצב שבו אנחנו נמצאים כעת, חודשיים לפני הבחירות.
ארבל אסטרחן
¶
הבקשה הוגשה ב-1 בחודש.
לטענה שהכנסת התפזרה ולכן אינה מוסמכת לדון בזה – לוועדות הכנסת יש סמכות לדון גם אחרי ההתפזרות. ודאי אנו יודעים שיש חקיקה בהסכמה בתקופת פגרת בחירות, ונזכר פה הרבה פעמים, אז אני לא צריכה להאריך, שבפגרת הבחירות האחרונה גם הובאה חקיקה שלא בהסכמה, ובסופו של דבר היא נפלה.
ארבל אסטרחן
¶
- - - לוועדות סמכות לדון בעניינים שהם שנויים במחלוקת, ודאי נשמטת כשרואים את זה.
לעניין סעיף 2א שהזכרת – סעיף 2א לחוק הכנסת, שהוא זה שמקים ומדבר על סמכויות הוועדה המסדרת, אומר שהוועדה המסדרת תביא לאישור הכנסת הצעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות. אני לא רואה איך ניתן לומר שלא ניתן להביא הצעה להקמת ועדות קבועות בפגרת בחירות. הרי בדרך כלל בפגרת בחירות יש ועדות. הוועדות הוקמו כמה שנים קודם לפגרת הבחירות. לכן בעצם קיומן של ועדות אין איזה חשש לניצול לרעה.
ארבל אסטרחן
¶
לכן גם פה אנחנו לא רואים בעיה בעצם ההקמה.
לגבי הרכב הוועדה, כפי שהציע יושב-ראש הוועדה, אנחנו חשבנו שיש טעם בכך שההרכב יהיה זהה להרכב ועדת הכנסת כדי להתמודד עם טענות שנתפר הרכב ספציפי לענייני החסינות.
ארבל אסטרחן
¶
ודבר אחרון שרציתי – שאל חבר הכנסת סופר, שלא נמצא פה כעת, לגבי האמירות של חברי כנסת שגיבשו עמדה בשאלת החסינות. הצטערתי לשמוע את הדברים האלה, כי מצופה מחברי כנסת בדיוני החסינות, שהם מעין שיפוטיים, לגבש עמדה עצמאית ולא בהכרח לקבל עמדה סיעתית בעניין הזה. הזכירה פה חברת הכנסת אלהרר אמירה של חבר כנסת, שמי שמתנהג לחסינות נתניהו, יימחק מהליכוד. היו אמירות כאלה מכל מיני - - -
יזהר שי (כחול לבן)
¶
תחזרי על זה בקול רם, כי הוא לא שמע. מי שיתנגד לחסינות, מה יקרה לו בליכוד? מחוק בליכוד? אוקיי.
ארבל אסטרחן
¶
נכון שבתקופת בחירות חבר הכנסת נדרש מהם להתנתק מהשיקולים האלה, אבל שוב, יש לנו הוראת חוק מפורשת שמחייבת את ועדת הכנסת לדון בענייני החסינות בהקדם האפשרי, ואי-אפשר להתגבר עליה באמצעות טיעונים.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
נעבור להצבעה. אני רוצה להציג את ההצעה ואת השמות גם. אנחנו מצביעים על הקמת ועדת הכנסת.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אנחנו מצביעים בעד הקמת ועדת הכנסת. בנושא הוועדות הקבועות האחרות, אני מקבל את הצעת פורר ואת הצעת אחמד. ועדת הכנסת שתתכנס, תדון בהקמת הוועדות הקבועות. אני מאוד מקווה שכל סיעות הבית כולל הליכוד יתמכו בהקמת ועדות קבועות. יש נושאים נוספים דחופים כמו החינוך המיוחד ונושאים אחרים. ההצעה כמובן תעלה למליאה. כרגע אנחנו מצביעים רק על ועדת הכנסת.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
עד להצבעה במליאה, אם יהיו שינויים בשמות החברים מטעם הסיעות, יש להודיע למזכירות הוועדה. לגבי החלוקה: הליכוד - שמונה חברים. אלא אם כן תגידו לי אחרת, אני מניח שאלה שמות החברים בוועדה המסדרת.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
זה לא קשור. לליכוד יש שמונה חברים, והוא יעביר את השמות. כרגע השמות בוועדה המסדרת: מכלוף מיקי זוהר, שלמה קרעי, אופיר כץ, ניר ברקת, קטי קטרין שטרית, דוד ביטן, קרן ברק ושרן מרים השכל. אם הליכוד רוצה החלפה או שינוי בשמות, תודיעו בבקשה.
ארבל אסטרחן
¶
גם אם לא ייתנו שמות, הוועדה יכולה להחליט על ההרכב הסיעתי, ולא יהיו להם חברים קבועים, אלא יוכלו לשלוח ממלאי מקום.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
ש"ס: שני חברים. החברים שרשומים כרגע: יואב בן צור, משה ארבל. ישראל ביתנו, שני חברים: עודד פורר ויוליה מלינובסקי כחברים בוועדת הכנסת. העבודה-גשר: רויטל סויד ומרב מיכאלי. המחנה הדמוקרטי: תמר זנדברג. חד"ש: עאידה תומא סולימאן.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
היא בחו"ל וחוזרת אחרי שבוע. נאמר שהיא לא משתתפת בישיבה הבאה. היא יכולה להשתתף בישיבות האחרות, או נמנע את ג'אבר?
ארבל אסטרחן
¶
בדיוני חסינות יכול להצביע רק מי שהשתתף בכל הישיבות. צריך למנות מישהו שיוכל – אם אתם רוצים – להיות בכל הישיבות, יוכל למלא את מקומה חבר אחר רק מחד"ש.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
עאידה תומא סולימאן מטעם חד"ש. אחמד טיבי מטעם תע"ל. מנסור עבאס מטעם רע"ם על חשבון סיעת בל"ד. דגל התורה: אורי מקלב. אגודת ישראל: יעקב טסלר. כרגע אלה השמות. אם יהיה שינוי, תודיעו. הבית היהודי: אופיר סופר. אם יש שינוי, תודיעו. הימין החדש: מתן כהנא. כחול לבן: גם, אם נרצה שינוי, נודיע – אבי ניסנקורן, צביקה האוזר, קארין אלהרר, יעל גרמן, יואב סגלוביץ, איתן גינזבורג, מיכאל ביטון ואורית פרקש. שמונה חברים. סך הכול 30 חברים.
אנחנו עוברים להצבעה. מי בעד הקמת ועדת הכנסת?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
הקמת ועדת רק לא ביבי. זה פשוט בושה, מה שקורה כרן, גברתי היועצת המשפטית. הקמת ועדת קרקס להפוך את הזירה הפרלמנטרית לקרקס פוליטי של רק לא ביבי.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
הצבעה שמית. בבקשה.
אבי ניסנקורן – בעד. חילי טרופר – בעד. מיקי חיימוביץ – במקומה יזהר שי - בעד. עפר שלח – במקומו איתן גינזבורג – בעד. מאיר כהן – במקומו קארין אלהרר - בעד. פנינה תמנו – בעד. צבי האוזר – בעד. אורלי פרומן – במקומה יעל גרמן – בעד. מיקי זוהר – לא נמצא. שלמה קרעי – נגד. אופיר כץ – אינו נוכח. ניר ברקת – אינו נוכח. קטי קטרין שטרית – אינה נוכחת. דוד ביטן – אינו נוכח. קרן ברק – אינה נוכחת. שרן השכל – נגד. אחמד טיבי – בעד. עאידה תומא סולימאן – במקומה ג'אבר עסאקלה – בעד. אנטאנס שחאדה – בעד. יואב בן צור – נגד. משה ארבל – נגד. עודד פורר – אלכס קושניר במקומו – בעד. יוליה מלינובסקי – בעד. אורי מקלב – אינו נוכח. יעקב טסלר – נגד. אופיר סופר – אינו נוכח. מתן כהנא – אינו נוכח. איציק שמולי – בעד. עמר בר לב – בעד. תמר זנדברג – בעד.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
רוויזיה. נתכנס ב-17:00. אני מבקש מכל חברי הוועדה להישאר.
הישיבה ננעלה בשעה 16:30.