פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושתיים
הכנסת
2
הוועדה המסדרת
13/01/2020
15/01/202
11:080
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 14
מישיבת הוועדה המסדרת
יום שני, ט"ז בטבת התש"פ (13 בינואר 2020), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-22 מתאריך 13/01/2020
שינוי החלטת הוועדה המסדרת מיום 15.12.2019 בדבר פעילות הכנסת בפגרה - בעניין ישיבות הוועדה המסדרת וועדת הכנסת, בעקבות חוו"ד היועץ המשפטי לכנסת מהיום
פרוטוקול
סדר היום
שינוי החלטת הוועדה המסדרת מיום 15.12.2019 בדבר פעילות הכנסת בפגרה - בעניין ישיבות הוועדה המסדרת וועדת הכנסת, בעקבות חוות דעת היועץ המשפטי לכנסת מהיום
חברי הוועדה
¶
אבי ניסנקורן – היו"ר
משה ארבל
יואב בן צור
עמר בר לב
קרן ברק
ניר ברקת
צבי האוזר
שרן מרים השכל
מכלוף מיקי זוהר
תמר זנדברג
מיקי חיימוביץ'
אחמד טיבי
יעקב טסלר
חילי טרופר
מאיר כהן
מתן כהנא
יוליה מלינובסקי
אופיר סופר
עודד פורר
שלמה קרעי
אנטאנס שחאדה
קטי קטרין שטרית
איציק שמולי
פנינה תמנו
חברי הכנסת
¶
קארין אלהרר
איתן גינזבורג
יעל גרמן
יועז הנדל
אסף זמיר
אוסאמה סעדי
ג'אבר עסאקלה
אורית פרקש הכהן
יזהר שי
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
אלון דמלה
לאה קיקיון
שינוי החלטת הוועדה המסדרת מיום 15.12.2019 בדבר פעילות הכנסת בפגרה - בעניין ישיבות הוועדה המסדרת וועדת הכנסת, בעקבות חוות דעת היועץ המשפטי לכנסת מהיום
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
בוקר טוב לכולם, אנחנו פותחים את הישיבה. הישיבה תתנהל ככה: אני אגיד דברי פתיחה, היועצת המשפטית של הוועדה תתייחס ואחר כך נפתח את זה לדיון - אני מבקש שהדיון יהיה דיון ענייני - ואחר כך אנחנו נעבור כמובן להצבעה.
אנחנו היום יושבים בישיבה הזאת להתאים את הנוהל לחוות הדעת שיצאה אתמול על ידי הייעוץ המשפטי לכנסת, ובעצם זאת מטרת הישיבה עכשיו.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
איך בכלל הייעוץ המשפטי אפשר את הדיון הזה, אני לא מבין. זה דיון יזום, כבר לפני חודש אישרנו את הנוהל הזה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
שלמה, אתה תוכל לדבר, אבל כשתינתן זכות דיון, ואני אומר, תינתן לך זכות דיון.
אני כבר אומר שצפויה היום עוד ישיבה בסביבות השעה 14:00 לדיון שביקשתי בעצם כבר ביום רביעי לפני שבוע וחצי, להקמת הוועדות הקבועות, לרבות ועדת הכנסת - דיון שנדחה לצערי מהיום שביקשתי, יום חמישי לפני שבוע וחצי, נדחה להיום בעקבות העובדה שהייעוץ המשפטי לכנסת ביקש שתי חוות דעת: חוות דעת ראשונה שקבעה שניתן לדון בנושא של הקמת ועדות קבועות וועדת כנסת לדיון חסינות, וחוות דעת שנייה שהוא ביקש שאמרה שהוא לא יכול למנוע את זה.
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
זה הרבה יותר דחוף, החינוך המיוחד שקורס. יש בעיה מאוד רצינית במשרד החינוך.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
זכות דיון. דרך אגב, אני חייב להגיד שאין בעיה, תתמכי בהקמת ועדת חינוך בדיון שיהיה ב-14:00. אני רק אזכיר שגם אני וגם חלק מחברי הוועדה הנוספים רצו להקים ועדות קבועות כבר לפני חודשיים, ומי שהתנגד אז היה הליכוד.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
בסדר, אבל תינתן לך זכות דיון. אני רוצה לציין שאנחנו בימים שמחייבים לדעתי ממלכתיות. אנחנו קיימנו עד עכשיו את כל הוועדות בצורה ממלכתית, אני מצפה שזה ימשיך גם הלאה ואני מצפה גם שדעת הרוב תקבע.
אנחנו פה בדמוקרטיה פרלמנטרית ולכן אני חשבתי שזה תמוה שגם מבקשים דיונים בחסינות וגם מתנגדים להקים ועדות קבועות או ועדת כנסת לקיום הדיונים, זה נראה לי תמוה מאוד.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא, אבל אם אתה לא תאפשר לי לדבר עכשיו יכול להיות שאתה עורך דיון לריק. יש לי טענות מקדמיות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני מבקש, ברשותך, מחברי הקואליציה, עד שלא יתאפשר להבהיר את הטענות המקדמיות שלנו, לא להשתתף בדיון הזה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - הוא בניגוד לכל נוהלי הכנסת, הוא לא מתבצע כדין ולכן אני מבקש לא להשתתף בדיון עד שהטענות שלנו יישמעו.
עמר בר לב (העבודה-גשר)
¶
קשה לחברי הליכוד להתרגל למצב שהם מיעוט. בתור אחד שישב שבע שנים באופוזיציה, תתרגלו לזה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני קורא את הנושא. הנושא שעומד כרגע על סדר-היום: החלטת הוועדה המסדרת בדבר מועדי פגרת הבחירות לכנסת ה-23 ופעילות הכנסת בפגרה - החלטה מס' 2.
אני קורא את הנוסח: "בהחלטת הוועדה המסדרת מיום י"ז בכסלו התש"ף, 15 בדצמבר 2019, בסעיף 9(א), במקום "הוועדה המסדרת וועדת הכנסת רשאיות לקיים ישיבות בעניינים שבסמכותן, באישור יושב-ראש הכנסת לאחר שקיבל חוות דעת מהיועץ המשפטי של הכנסת, ללא אישור ועדת ההסכמות" יבוא "הוועדה המסדרת וועדת הכנסת רשאיות לקיים ישיבות בעניינים שבסמכותן, ללא אישור ועדת ההסכמות; ואולם, דיונים כלליים בנושאי פיקוח על הממשלה, דיונים בהצעות לסדר היום שהועברו מהמליאה ודיוני חקיקה וחקיקת משנה, יחייבו אישור של יושב-ראש הכנסת לאחר שקיבל חוות דעת מהיועץ המשפטי לכנסת"."
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
מבחינתי, הנושאים האלה, בנוסח שאתמול אישרה לי היועצת המשפטית לוועדה, הנוסח הזה - - -
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
הנוסח הזה הוא בעצם התאמה של חוות הדעת שניתנה אתמול. אני עוד פעם בא ואומר: אני מצטער על זה שנדרשנו לחוות דעת המשלימה. אני חושב שיושב-ראש הכנסת, ברגע שבאו ואמרו בחוות הדעת הראשונה לפני שבוע ויום שניתן לקיים דיונים בנושאים האלה ושניתן להקים ועדות קבועות וועדת כנסת ולקיים דיונים בחסינות בתקופה הזאת, ושיש רוב מוצק של 65 חברי כנסת שהודיעו שהם רוצים את הדיונים, היה צריך כבר לפני שבוע ויום לשחרר את הדיונים.
הוא עמד על עוד חוות דעת שניתנה אתמול והבהירה את מגרש גבולות הסמכות שלו, ולכן אנחנו היום מתאימים את חוות הדעת, שלא יהיה אחר כך עוד ספק או עוד עיכובים.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
המטרה שלנו היא בסופו של דבר לסיים את התהליך הדמוקרטי והפרלמנטרי של הקמת ועדות - -
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
- - בוועדה ובמליאה, לסיים את הנושא הזה בהצבעות מסודרות ואחר כך לעבור - בהנחה שהוועדות יוקמו וועדת הכנסת תוקם - לעבור לדיון מסודר, ענייני ויעיל והוגן בנושא החסינות.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אתה תקבל את רשות הדיבור לפי החלטת היושב-ראש. אני מבקש עכשיו שארבל תחווה את דעתה בנושאים האלה ואחר כך אנחנו ניתן זכות דיבור לחברי הוועדה ולחברי הכנסת. בבקשה.
ארבל אסטרחן
¶
יושב-ראש סיעת הליכוד הגיש מכתב שמעלה טענות שונות לגבי הדיון שמתקיים כעת, אז ככה הספקתי עכשיו מהר לרפרף על זה. אני אתייחס לדברים וגם לדברים שאמר יושב-ראש הוועדה.
קודם כול, הטענה הראשונה שנטענת כאן שלא ניתן אישור יושב-ראש הכנסת לכינוס הישיבה הזאת, והתשובה היא שניתן אישור.
ארבל אסטרחן
¶
העניין השני זה הנושא שלא מתקיימים דיוני חסינות בפגרה, ויש נוהג רב-שנים שהכנסת לא דנה בעניינים מורכבים לאורך הפגרה. על כך ניתנה חוות דעת של היועץ המשפטי - -
ארבל אסטרחן
¶
- - לכנסת, שדיבר על כך שאכן יש נוהג שבפגרה הוועדות לא מתכנסות על מנת לדון בעניינים שנויים במחלוקת, אבל יש לנו הוראת חוק שקובעת שברגע שיש בקשת חסינות, ועדת הכנסת תדון בה בהקדם האפשרי.
נקבע שעצם ההוראה הזאת אינה יכולה לחייב את הכנסת להקים את ועדת הכנסת, אבל מרגע שיש רצון של רוב חברי הכנסת להקים את ועדת הכנסת, ביחד עם ההוראה הזאת שציינתי, בוודאי שלא ניתן למנוע את הקמת ועדת הכנסת, ובהמשך גם קיומם של דיוני חסינות.
ארבל אסטרחן
¶
לגבי עצם ההצעה של יושב-ראש הוועדה לתקן כעת את ההחלטה – מלכתחילה, ההחלטה שהתקבלה כאן בוועדה לגבי סדרי העבודה בפגרה קבעה שיושב-ראש הכנסת נדרש לאשר את ישיבות הוועדה המסדרת ולאחר מכן ישיבות ועדת הכנסת, לאחר שקיבל חוות דעת מהיועץ המשפטי לכנסת, כשההנחה הייתה שיושב-ראש הכנסת הוא גורם ממלכתי שרואה גם מעבר לשיקולים פוליטיים רגילים שעומדים לנגד עיני חברי הכנסת ויושבי-ראש הוועדות.
מאז קבלת אותה החלטה כאן בוועדה ניתנה חוות דעתו של היועץ המשפטי של הכנסת, שאמרה שבעניינים מסוימים – כמו עניין הקמת ועדות הכנסת הקבועות – שיקול דעתו של יושב-ראש הכנסת מצומצם מאוד.
ההצעה שמונחת כעת בפניכם בעצם מתכתבת עם אותה חוות דעת. היא נעשתה גם בתיאום עם יושב-ראש הכנסת עצמו והיא באה ואומרת שבעניינים מסוימים שבהם קבע היועץ המשפטי של הכנסת ששיקול הדעת מצומצם, לא יידרש אישורו של יושב-ראש הכנסת, ויושב-ראש הוועדה יוכל לכנס את ההחלטה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אבל הדיון הזה עצמו עכשיו זה דיון יזום בלשנות תקנון, לשנות נוהל שכיבדנו כבר לפני חודש.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
היא פה. מה, היא לא יכולה לדבר? אתם מדברים בשמו? כחבר ליכוד לא נתן; כיו"ר הכנסת נתן.
ארבל אסטרחן
¶
צריך לשים לב שההצעה שהציג יושב-ראש הוועדה לא מוציאה את יושב-ראש הכנסת, את הצורך באישור שלו מכל דיוני הוועדה המסדרת או ועדת הכנסת. במקרים שבהם יש לו שיקול דעת, עדיין יידרש אישורו והוא יוכל להחליט אם לתת אותו או לא – מה שאנחנו קראנו, מקרים שבהם יש חשש שבו יושב-ראש ועדה יעשה שימוש לרעה או ניצול לרעה של דיוני הפגרה, בעניינים כלליים – אם תגיע הצעה לסדר-היום, אם יהיו דיוני חקיקה, דיונים של חקיקת משנה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
למה ירד "נושאים שעל סדר-היום הציבורי"? כתוב בחוות דעת של היועץ המשפטי, שגם זה טעון אישור יושב-ראש הכנסת. בנוסח כאן זה לא כתוב: נושאים שעל סדר-היום הציבורי.
ארבל אסטרחן
¶
לא, לא. חשוב להבהיר את הדברים עכשיו. אם מדובר למשל על עניין של חסינות, אומנם הוא נמצא על סדר-היום הציבורי כי כולם מדברים עליו, אבל ברור שזה נושא שבו שיקול הדעת של היושב-ראש מאוד מצומצם ולכן הוא נכנס לגדר ההחלטה הזאת שבה לא יידרש אישורו.
ארבל אסטרחן
¶
לא מדובר פה בעניין חדש שצץ לפתע. הוועדה דנה בעניין הזה, נושא החסינות והקמת הוועדות היה לנגד עיניה כשקיבלה את ההחלטה הקודמת, היה ברור שהדברים יהיו כפופים לחוות דעת של היועץ המשפטי לכנסת. ומשניתנה אתמול חוות הדעת, בעצם ההצעה שבפניכם באה להתאים את ההחלטה לאותה חוות דעת, והוועדה שקיבלה את ההחלטה הקודמת מוסמכת לשנות את החלטתה בהתאם לחוות הדעת.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אתה עושה טעות. אני מבקש אפילו שהיועצת המשפטית תחווה את דעתה. יש כאן טענות מקדמיות שיכולות בכלל למנוע את קיום הדיון.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני רק אומר. מיקי ידבר – נתתי פה קדימות למיקי למרות שהוא לא הראשון שביקש – אחר כך, אני אומר בצורה ברורה, אנחנו נעבור לפי סדר הדוברים.
לכן, אני בא ומבקש, אל תתפרצו לדברי אחרים. כל מי שיבקש, ידבר. פשוט תבקשו, ותדעו, כל אחד ידבר לפי סדר הדוברים. אם מישהו יתפרץ אני אדלג עליו והוא יתעכב להיות אחרון. בבקשה, מיקי.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני מבקש לאפשר לי להשלים את דבריי, יש הרבה טענות. קודם כול, טענה ראשונה – לפני בכלל שאני מתחיל לדבר – האם אפשר לקבל הוראה או הודעה מיושב-ראש הכנסת שהוא אישר את קיום הדיון היום? כל עוד הוא לא נותן אישור לקיום הדיון היום, הדיון הזה לא יכול להתקיים - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - והוא יתקיים בלא אישור יושב-ראש הכנסת, בהתאם למה שהוא אמר לפני עשר דקות. לכן אני מבקש קודם כול לעצור את הישיבה - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - לקבל אישור ברור כתוב מיושב-ראש הכנסת לקיום הישיבה. אם יתקבל אישור כתוב מיושב-ראש הכנסת לקיום הישיבה, אנחנו נשתתף בה. אם לא, אין לי טעם לדון או לדבר בישיבה שאין לה שום אפשרות לביצוע בכלל כי יושב-ראש הכנסת לא התיר אותה. שיתיר את הישיבה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
יושב-ראש הכנסת, דיברתי איתו אתמול. הבקשה הוגשה דרך אגב סמוך אחרי הנאום שלו וגם אחרי התייעצות עם הייעוץ המשפטי של הוועדה ומזכירות הוועדה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
שנייה, ניר. לכן אני אומר, ברמת לוחות זמנים – הבקשה הוגשה בסביבות השעה 19:00, אחרי שדיברתי עם הייעוץ המשפטי של הוועדה ומזכירות הוועדה, ולכן זה התעכב עד 19:00. הבקשה הגיעה ליושב-ראש כבר בסביבות 19:00 בערב. אני דרך אגב דיברתי איתו אישית בסביבות 21:00.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני דיברתי עם היושב-ראש באופן אישי בשעה 21:00 בערב, אמר לי שהאישור עומד לצאת תוך כמה דקות. ובאמת, מזכירות הוועדה קיבלה אישור שלפי חוות הדעת של היועץ המשפטי לכנסת הוועדה יכולה להתכנס. האישור ניתן ב-21:22.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני חיכיתי בסבלנות, בעקבות זה יצא אחרי זה בשעה 21:30 לערך, הזימון לכל חברי הוועדה. רק שתדעו שהעיכוב מ-19:00 עד 21:30 - - -
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני משלים את הדיון. באופן הזה ניתנים בדיוק כל האישורים על ידי יושב-ראש הכנסת. טינה מוציאה את האישורים באישור שלו, אחרי שהיא מקבלת טיוטת סדר-היום, ומשיבה למנהלת הוועדה בכתב, זה בדיוק מה שבוצע הפעם.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אוקיי. אתם קיבלתם תשובה. אני חושב שזו חוצפה שאתם לא מקבלים את האמירה של היועצת המשפטית ומזכירת הוועדה, ואנחנו ממשיכים בדיון.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
- - והיועץ המשפטי נותן לו פררוגטיבה לא לקיים את הדיון הזה, זאת אומרת משהו כאן לא ברור. או שהטעו אותו כשהוא נתן אישור או - - -
שרן מרים השכל (הליכוד)
¶
לכל החברים שנמצאים פה, מעולם לא הוטל בספק קיום ועדה - - - אנחנו מבקשים לראות את האישור בכתב. מה הבעיה?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אבי, זה נראה שיש כאן הטעיה של יושב-ראש הכנסת כי הוא אומר, בהתאם לחוות הדעת של היועץ המשפטי - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אם הוא אומר שזה בהתאם לחוות דעת ואין לו ברירה, אז הטעו אותו. הטעו אותו, הדיון הוא לא על הקמת ועדה.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
ארבל, אבל זה ברור שיושב-ראש הכנסת חשב שאין לו ברירה. הוא אומר, בהתאם לחוות הדעת, כשחוות הדעת נותנת לו ברירה למנוע את הדיון, אז הייתה פה הטעיה של היושב-ראש.
מאיר כהן (כחול לבן)
¶
אני רוצה להגיד כמה דברים, מיקי. אחד, אומר היושב-ראש ואומרת היועצת המשפטית לוועדה שאכן יושב-ראש הכנסת אישר.
מאיר כהן (כחול לבן)
¶
אם אתם טוענים שהוא לא אישר, אנא, מיקי, לך אליו, תביא ליושב-ראש הוועדה אישור ממנו, רשום שהוא לא מאשר את הוועדה.
מאיר כהן (כחול לבן)
¶
אנא מכם, תלכו ותביאו. זה אחד. שניים, אומר יושב-ראש הוועדה, ואנחנו מגבים אותו, והיועצת המשפטית, שהוא עושה את זה בסמכות של היושב-ראש וזה מצוין.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
די, מאיר. חכה רגע.
אני רוצה להגיד בצורה ברורה ואני לא חוזר על זה יותר. ניתן אישור. האישור הוקרא פה. אני אישית דיברתי עם היושב-ראש. אני לא אתן פה יד לסחבת ולא אתן גב ללחצים על היושב-ראש. ניתן אישור. נקודה. ממשיכים לנקודה הבאה.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
זה לא - - - הנושא הזה, עם כל הכבוד. עם כל הכבוד, זה ביזיון. אני לא מוכן לתת לזה יד.
שרן מרים השכל (הליכוד)
¶
לא. אבל לא מוכנים להראות לנו את האישור. אם אתם לא מוכנים להראות לנו את האישור, אנחנו נראה לכם אחרת.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אז רגע, מה הבעיה שלך, מאיר? אתה לא רוצה להיות יושב-ראש הכנסת? תדיחו אותו. תהיה יושב-ראש אתה. תעשה מה שאתה רוצה.
מאיר כהן (כחול לבן)
¶
היושב-ראש נתן אישור. וכדאי רק שתקשיבו לשני משפטים. זו ועדה תקדימית, ולכן אני רק דבר אחד רוצה לבקש.
מאיר כהן (כחול לבן)
¶
שנייה, קרן. דבר אחד אני רוצה לבקש. אני משער שבינינו, חברי הכנסת, אנחנו יכולים להגיד אחד על השני – איך אומרים? איך אתם אומרים? – לקרוע אחד את השני, אבל יושבים כאן יועצים משפטיים של הכנסת. די לנו בחרפה שכל יועץ משפטי שפה מדבר ולא אומר את מה שאתם רוצים לשמוע הופך להיות אויב העם.
מאיר כהן (כחול לבן)
¶
אני מבקש להחמיר עם כל חבר כנסת, ולא משנה מאיפה הוא, שבא לישיבות האלה להתחשבן עם היועצים המשפטיים של כנסת ישראל. אי-אפשר שכל פעם – ואני אומר את זה בהתחלה כי זה חשוב. כי מה שאני עכשיו רואה הוא שברגע שארבל לא אמרה את מה שאתם רוצים לשמוע, עוד שתי דקות, כמו שאמר חבר הכנסת טיבי, היא תהפוך לאויבת העם.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אז ראשית כול, אני חוזר ואומר שאנחנו לא מסכימים לקיום הדיון עד שאין יושב-ראש - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
עד שאין אישור מיושב-ראש הכנסת. משיחות שערכנו איתו, הוא טוען שהוא לא אישר את קיום הישיבה.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
היא מבוצעת במחטף בכפוף או בהתאם לגיבוי משפטי שקיבלת, אך בניגוד לעמדתו של יושב-ראש הכנסת. ומכאן, קודם כול, הישיבה הזאת דינה לא להתקיים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
דבר שני, אני מבקש שהיועצת המשפטית של הוועדה, שמעולם לא תקפתי אותה, מה לעשות - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני מכיר את היועצת המשפטית של הוועדה. היא תשמע את מה שיש לי לומר, את הטענות שיש להעלות, ואני מבקש התייחסות אליהן. ואני מבקש גם שיאפשרו לי להעלות את כל הטענות, כי יש לא מעט טענות. הן לא הרבה, אבל הן קיימות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
קודם כול, אני אתחיל בזה: יש הסבר פסיכולוגי למה שקורה כאן. אתם הייתם הרבה שנים המיעוט, ועכשיו אתם הרוב. זה קצת שיבש לכם את השכל.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
ולכן זה שאתם הרוב עכשיו, לא הייתם רגילים להיות הרוב, זה קצת הוציא אתכם מפרופורציות. בסדר, אנחנו מבינים.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אנחנו לאורך השנים - - - להיות הרוב. בהתחלה גם היה לנו קצת את הטירוף הזה, אבל אחר כך נרגענו. הבנו שיש כללים שלא שוברים. יכול להיות שזה גם יהיה אתכם בהמשך. אחמד טיבי, בכלל, אתה חלק מהרוב, מהקואליציה. האמנת, אחמד? הינה, הגיעו הימים.
הטענה הראשונה היא על כינוס הדיון שלא באישור היושב-ראש. כל עוד אין אישור מפורט של יושב-ראש הכנסת, הדיון חייב להתבטל.
הטענה השנייה, עצם הדיון הזה שמתקיים פה היום, מתקיים על בסיס חוות דעתו של איל ינון, שחוות דעתו כרגע, מבחינתנו, ניתנה בניגוד עניינים, והוגשה עתירה לבג"ץ בעניין. לכן אני הייתי חושב שראוי היה לחכות לפסיקת בית המשפט העליון האם יש ניגוד עניינים או לא, פעם אחת; והאם ניתן להקים ועדת כנסת או לא, פעם שנייה. התעלמו מזה שיש עתירה תלויה ועומדת שעליה התבקשו גם היועץ המשפטי של הכנסת וגם גורמים בכנסת, כולל יושב-ראש הכנסת להגיב, ויש להם עד יום רביעי בשעה שתיים להגיב. אבל אתם עדיין מקיימים פה את הדיון למרות שבג"ץ, מבחינתכם, כבר לא כל כך רלוונטי. הרי בג"ץ היה האורים והתומים שלכם. היום אתם מתעלמים ממנו.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא. לא. אני משחק במשחק שלכם. ואני מקווה שאם אני כבר הסכמתי לבוא לשחק במגרש הביתי שלכם, המינימום שתיתנו זה טיפה כבוד למגרש הביתי שלכם, לקהל הביתי שלכם, לאוהדים שלכם.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
מאיר, אנחנו באנו למשחק חוץ. אנחנו אורחים. אנחנו לא היינו רגילים לעתירות לבג"ץ.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
באנו להתארח במשחק חוץ. מה אתה מצפה? ספורט. מי כאן? יש פה ספורטאים, לא? טיפה כבוד לקהל שמגיע מרחוק, לקח אוטובוסים, רכבות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אז זה עניין אחד. העניין השני הוא, אני שוב חוזר ואומר, שעל כך מתבססת מהות הדיון, והתבססות הזאת היא התבססות פסולה.
דבר שלישי, אתם צריכים להבין מה קורה פה. מבקשים לשנות את כללי פגרת הבחירות תוך כדי פגרת הבחירות. הקבלה: משנים את כללי המשחק תוך כדי משחק. עכשיו, כשאני מגיע לאשר את תקנון - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אבי, מאוד כדאי שתשמע.
- - כשאני הגעתי לפה לדיון המפורסם, שביקשנו לצאת וחזרנו וביקשנו שיאושר פרוטוקול מסודר, היה פה איל ינון ואמר בצורה ברורה איך התקנון הזה צריך להיראות, שליולי אדלשטיין צריכה להיות זכות וטו. הוא נילחם על זכות הווטו של יולי אדלשטיין פה בדיון הזה. יש פה פרוטוקול שאנחנו נפיץ אותו לכולם.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני רוצה לשאול את היועצת המשפטית של הוועדה שאלה פשוטה ואני מבקש עליה תשובה. אם אני מגיע לדיון על פגרת בחירות לפני פגרת הבחירות – אני מדגיש, לפני פגרת הבחירות – ואני מסתמך על תקנון לצורך תקופת פגרת הבחירות, ואחר כך תוך כדי פגרת הבחירות מנסים לשנות את התקנון – האם הדבר סביר? האם הדבר הגיוני? האם זה אפשרי בגלל שניתנה חוות דעת משפטית שלא, מה שנקרא, ידענו על קיומה או שהיינו צריכים לדעת על קיומה בעת שאישרנו את כללי פגרת הבחירות? שאלה שאני מבקש עליה תשובה.
מעבר לעניין הזה, אני רוצה - - - בפניכם עוד שני סעיפים מתקנון הכנסת. חלק י', תקנון הכנסת. ארבל מכירה אותו בעל-פה. פרק ראשון: תקדימים ופירושים, סעיף 141: "שאלה הנוגעת לדיוני הכנסת שאין לה הוראה בתקנון זה, תחליט בה ועדת הכנסת, והחלטתה תהיה תקדים מחייב כל עוד לא תוקן תקנון זה באותו עניין." זאת אומרת, ועדת הכנסת / הוועדה המסדרת רשאית לעשות שינויים כאלו ואחרים.
ואז מגיע סעיף 142, סעיף המחץ, שאתם לא יכולים להתעלם ממנו. אם אתם תתעלמו ממנו היום, אני כבר אומר לכם שתוגש עתירה לבג"ץ בנושא, ותצטרכו להסביר את ההחלטה שלכם להתעלם ממנו גם לבית המשפט העליון, לא רק לנו. סעיף 142: "הכנסת לא תדון בשום עניין בצורת דיון החורגת מהוראות תקנון זה או מהתקדימים" – שימו לב, מהתקדימים, אין שום תקדים שכזה – "אלא אם כן דנה ועדת הכנסת והחליטה על כך בהסכמת כל חברי הוועדה שהשתתפו בהצבעה" – כל חברי הוועדה שהשתתפו בהצבעה, כל; כל זה אומר גם אנחנו, בליכוד, כן; וכמובן, כל חברי הקואליציה – "החלטה כאמור לא תהי התקדים מחייב" מתוך סיבה שמעולם, באף דמוקרטיה בעולם כולו לא שינו את תקנון פגרת הבחירות תוך כדי פגרת בחירות. באף דמוקרטיה בעולם לא ניסו לעשות מתוך הכנסת מערכת לקמפיין הבחירות של אותם חברי כנסת שנמצאים ברוב. זה לא קרה באף דמוקרטיה. כן, נתניהו זה לא משהו שאתם אוהבים. אתם רוצים שהוא לא יהיה ראש ממשלה, אני מבין את זה. וזה בסדר.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
רגע. זה בסדר. אני לא מבקר אותך עכשיו על טענותיך. טענותיך הן שלך. נתמודד איתן מול הציבור. אבל אתם יודעים מה אתם עושים פה?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
סליחה. בתקופת פגרת בחירות, אני מדגיש. אנחנו כשהיינו הרוב מעולם לא העזנו לעשות דברים שכאלה. היינו יכולים להבין - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
רגע, אבי אתה תירשם כמי שלקח את הכנסת הזו לדיראון עולם. זה יתהפך עליכם כמו בומרנג. היום אתם הרוב, מחר אתם המיעוט. וכשאתם תהיו המיעוט, כל התרגילים שעשיתם פה היום יעמדו לזכות הרוב הבא אחריכם.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
כי העניין הזה פה כרגע, מבחינתכם, הוא משהו שיירשם בהיסטוריה של מדינת ישראל. מה יירשם בהיסטוריה של מדינת ישראל?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
שהדיון של ראש הממשלה בעניין החסינות, שצריך להיות דיון מעין שיפוטי בלב פתוח ובנפש חפצה, התבצע כשכל סיעות האופוזיציה הכריזו מראש מה התוצאות שלו. אתם תיזכרו בתור מקום שרצה לאפשר טריבונל שיפוטי או מעין שיפוטי - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אתם תרצו להיזכר כמי שיצר טריבונל שיפוטי או מעין שיפוטי לחודש ימים בלבד, שאחר כך יצטרך להתחלף. אתם תרצו להיות אלו שרוצים לדון בחסינות למשך שבועות בודדים, כשידוע שחסינות מתחדשת מכנסת לכנסת. אתם תרצו להיות אלו שפועלים בניגוד לחוק-יסוד: השפיטה, שאומר שלא מקימים בית משפט למקרה מיוחד. אתם תרצו להיות אלו שפעלו לפי חוות דעת שניתנה בניגוד עניינים. את כל הדברים האלו אף אחד לא ישכח לכם. וגם אנחנו לא נשכח לכם.
אבל אני אומר כך; הטענות המרכזיות שלי הן כהנה, ואמרתי את זה קודם ואני רוצה לחדד אותן לסיום דבריי.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אני לא צריך יותר מדקה.
כפי שאמרתי, איך ניתן, בהתאם לסעיפים שהקראתי פה, לשנות את כללי פגרת הבחירות תוך כדי פגרת בחירות?
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
איך יכול להיות שהיועץ המשפטי של הכנסת אמר בצורה ברורה שחייב לאפשר זכות וטו ליושב-ראש הכנסת בקיום דיונים כאלו ואחרים, ואתם היום מנסים אולי לעקר את הזכות הזאת?
ודבר נוסף, איך אפשר לקיים את הדיון היום כשאנחנו שומעים מיושב-ראש הכנסת שהוא לא אישר את קיום הדיון? אני מבקש תשובות לשאלות האלו.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
תודה, מיקי. אני רק רוצה להגיד בצורה ברורה: מכיוון שאני אישית דיברתי אתמול עם יולי, ומכיוון שהיועצת המשפטית של הוועדה דיברה איתו, ומכיוון שיש גם אסמכתא בכתב באותו נוהל בדיוק שיש אסמכתאות קודמות, אז הטענה בנושא הזה היא פשוט לא נכונה עובדתית.
בבקשה, תשובה קצרה של ארבל.
ארבל אסרטרחן
¶
אני רוצה להתייחס פה לכמה דברים עובדתיים. הזכיר פה חבר הכנסת זוהר שהוגשה אתמול עתירה לבית המשפט העליון שהיא תלויה ועומדת. זה נכון. רק לא הוזכר שהוגשה גם בקשה דחופה למתן לצו ארעי שנדחתה על יד בית המשפט העליון.
ארבל אסרטרחן
¶
העותרים של חבר הכנסת זוהר והליכוד ידעו, כאשר הם רוצים למנוע שבית משפט ייתן החלטה זמנית בקשר לעתירה, לבקש זאת. ניתנה אתמול בקשה - - -
ארבל אסרטרחן
¶
לגבי הטענה שבדמוקרטיות לא משנים את החלטת הפגרה או במהלך הפגרה, חיפשנו ככה היום בבוקר באופן זריז תקדים ומצאנו שבסוף הכנסת השמונה-עשרה התקבלה החלטת פגרות. שם נקבע לגבי כל הוועדות שהן יהיו כפופות להחלטת ועדת ההסכמות. זה התקבל ב-15 - - -
ארבל אסרטרחן
¶
ונקבע שלגבי דיוני ועדת הכנסת בנושא של שינויים בהרכב הסיעתי של הכנסת או החלטות שנוגעות לסיעות הכנסת, הוועדה יכולה לקיים את הדיונים גם ללא צורך באישור הוועדה.
ארבל אסרטרחן
¶
ולכן הוועדה יכולה לשנות. לא ניתן לומר לוועדה המסדרת, שקיבלה החלטה, שהיא לא יכולה לשנות את החלטתה.
ארבל אסרטרחן
¶
- - - של כללי המשחק נהיה מאוד פופולרי. מתי השתמשנו בו לאחרונה? למשל, כשרצו להביא תיקון לחוק המצלמות שבוע לפני הבחירות.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
תודה.
אני רק רוצה להשלים. אני חייב להגיד עוד פעם. גם דובר אתמול עם יושב-ראש הכנסת, אבל מעבר לזה, הנוסח תואם את חוות הדעת שניתנה אתמול. אנחנו מתאימים את הנוסח לחוות הדעת. והוא גם תואם את רוח דברי הוועדה מלפני שבוע.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
זה לא נכון. אתם הורדתם את הנושאים שעל סדר-היום הציבורי. זה לא מתאים לחוות הדעת.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
לא, לא. רגע. אני שואל על חלק י', לא ענית עליו. חלק י' לא קיבלתי עליו תשובה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
מיקי, אתה מרשה לי? בעניין האישור של היושב-ראש, אני התקשרתי עכשיו ללשכת היושב-ראש והתשובה שאני קיבלתי, אני מצטטת: מיקי זוהר הוא לא הדובר שלנו. תקשיבו ליועצת המשפטית. עכשיו, ברגע הזה, היועצת המשפטית אמרה שיש אישור.
צבי האוזר (כחול לבן)
¶
אתה מאיים על היושב-ראש. זה איום מרומז על היושב-ראש. זה איום מרומז על היושב-ראש. נרשם.
קרן ברק (הליכוד)
¶
איומים זה רק הצד שלכם. היושב-ראש הבהיר אתמול מי איים עליו כמו במאפיה. איומים של מאפיה זה הצד שלכם. היושב-ראש הבהיר את זה מאוד ברור אתמול.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הנקודה השנייה, אני הרבה בוועדת הכנסת. מעולם לא ניתן לנציג המיעוט לדבר עשר דקות. מעולם. זו הפעם הראשונה שנותנים לנציג המיעוט לדבר עשר דקות. וזה אתה, מיקי.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו שעה מנהלים דיון על כן יש אישור או אין אישור. אתם תנסו לחבל בישיבה הזאת, כי אתם לא רוצים שהבקשה של ראש הממשלה נתניהו לקבל חסינות נענית. הוא ביקש. אנחנו מקיימים דיון - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לפי האישור שאתה הקראת קודם משתמע שיושב-ראש הכנסת אישר את הדיון בעקבות חוות הדעת של היועץ המשפטי. זאת אומרת, משהו כאן לא ברור, או שהטעו אותו לגבי הדיון, כי חוות הדעת של היועץ המשפטי – אי-אפשר ככה, זה לא – כי חוות הדעת היועץ המשפטי קובעת שיש לו פררוגטיבה למנוע את קיום הדיון לשינוי נוהל. וזה שהוא כביכול נאלץ לאשר משמע שלא הסבירו לו על מה מדובר.
דבר שני, אני רוצה להלין על הזימון הזה שכאילו מדובר בקבינט המדיני-ביטחוני, תוך 12 שעות זימון דיון כזה כל כך חשוב כדי להביא אותנו לקרקס הזה, קרקס של "רק לא ביבי", כי אין לכם מה להציע. תראו, איזה צבא של חברי כנסת הבאתם לפה. אין לכם מה לעשות בקמפיין. "רק לא ביבי" זה הקמפיין היחיד שיש לכם.
אני לא מבין איך בכלל עם ניגוד העניינים של היועץ המשפטי, שבת זוגו היא זאת שכתבה את כתב האישור נגד ראש הממשלה - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
ביבי ביקש, ואנחנו נענינו לבקשה של ביבי. ביבי ביקש חסינות, ואנחנו דנים בבקשה שלו. מי ביקש חסינות? ביבי ביקש.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
- - הוא יכול לאשר את הפרוצדורה הזו שהיא המהות של החסינות הזאת. והדבר הזה הוא ניגוד עניינים ואסור לאפשר אותו. לכל הפחות להמתין עם הדיונים האלה עד שבג"ץ יחווה את דעתו.
אני רואה כאן שיתוף פעולה שהוא ממשלת אחמד; שיתוף פעולה שהוא ממשלת הבלהות של מדינת ישראל; שיתוף פעולה בין לפיד, גנץ, ליברמן, אחמד טיבי ואיימן עודה - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
- - זו הממשלה שהולכת לקום. אתם מנסים להסיר את החסינות של ראש הממשלה בכוח, בקרקס פוליטי, בדיון שהוא לא מהותי בכלל. באים לא בלב פתוח ובנפש חפצה ומכריזים מראש שהולכים להסיר את החסינות הזאת. זאת בושה. תתביישו לכם שכך אתם הופכים – במקום ללכת לקמפיין אמיתי ומהותי מול אזרחי ישראל - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
- - - אתם מעבירים את כל הדיונים לזירה המשפטית ולא נשארים בזירה המהותית. זה קרקס פוליטי. זאת צביעות. ואני רוצה להשמיע. יש לי עוד חצי דקה, נכון?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אז אני רוצה להשמיע לכם את מה שאמר חבר הכנסת מאיר כהן. חצי דקה, בואו נשמע:
(ההקלטה)
"מאיר
¶
אין דבר כזה שהוועדה המסדרת - - - יושב-ראש הכנסת. יוליה מלינובסקי: מי - - - זה יושב-ראש הכנסת ולא יושב-ראש הוועדה המסדרת."
זה היה לפני שנה. אני מסיים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
לא, לא הסתיים. לפני חצי שנה, חבר הכנסת מאיר כהן, חברת הכנסת יוליה מלינובסקי ועוד חברי כנסת אחרים התנגדו באופן נחרץ לכל שינוי בנוהל.
מאיר כהן (כחול לבן)
¶
אז וגם היום שמרנו על כבודו של יושב-ראש הכנסת, מה שאתם לא עושים. זה היה לגבי יושב-ראש - - - שמרנו על כבודו. עכשיו אתם לא שומרים על כבודו.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
נוהל זה נוהל ולא משנים אותו. ועכשיו אתם משנים, והכול בא מפוזיציה. העיקר הכול לקרקס של "רק לא ביבי", שזה מה שאתם רוצים לעשות.
תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי)
¶
יש פה הרבה מילים גבוהות הבוקר: פרוצדורה, ונוהל וכללים, וכל מיני דברים כאלה, הכל בשביל להסתיר את מה שאתם עושים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אין לכם שום סמכות לדון בדיון הזה. הכל בשביל "רק לא ביבי". אתם לא יכולים כלום להראות לציבור. כל מה שיש לכם להגיד זה " רק לא ביבי, רק לא ביבי".
תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי)
¶
ומה שאתם עושים זה לתת עיר מקלט לנאשם בשוחד, נקודה. התכבדו ובאו כאן - - -
קטי קטרין שטרית (הליכוד)
¶
תגידו את הבשורה שלך לעם. הבשורה שלכם: רק לא ביבי. אף אחד לא יודע מה יש לכם לתת למדינה. רק לא ביבי.
תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי)
¶
יש פה באמת היפוך דמוקרטי מאוד מאוד פשוט. אתם יודעים, דמוקרטיה נחשבת דמוקרטיה בפעם הראשונה כשיש חילופי שלטון. אז במדינת ישראל זה קרה ב-77 ועכשיו אנחנו עדים לפעם השנייה שדבר כזה קורה. יש פה הרבה מילים גבוהות והרבה שימוש בנהלים ובפרוצדורות וביועצים משפטיים וכל הדבר הזה, בשביל להסתיר את העובדה שיש כאן כאלה שרוצים להפוך את הבית הזה לעיר מקלט לנאשם בשוחד, נקודה. ואנחנו כוועדת כנסת יש לנו תפקיד מאוד מאוד פשוט לעשות – הוגשה בקשת חסינות? אגב, לא היתה צריכה להיות מוגשת. ראש הממשלה היה צריך, ביום שנודעו החשדות נגדו לקום ולהתפטר, כי זה הדבר הערכי והמוסרי לעשות, והעובדה שמכהנת כאן ממשלה וכנסת עם ראש ממשלה שנאשם בשוחד – מישהו יכול לתפוס את המילים האלה, בכלל, במדינת ישראל? – זאת תעודת עניות לכולנו – אין מקום לחסינות. מרגע שהוגשה, אין לנו ברירה אלא לדון בה. תודה רבה על כינוס הוועדה. אני מבקשת להגיע להצבעה על הקמת ועדה, דיון בהסרת חסינות, ולגמור את הפרסה הזאת עוד לפני הבחירות.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
כשנהיה בדיון על הקמת הוועדה חזקה על כולנו שאנחנו נשמע את הטיעונים ורק אחר כך נקבל את ההחלטות, כל אחד מאתנו. וחזקה על כולנו - - -
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אנחנו נדון בצורה הוגנת ומיטבית.
אם מישהו רוצה להשלים מילים – בבקשה. אם לא – אני רוצה לעבור להצבעה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
פה אנחנו מדברים על נוהל של שינוי פעילות הכנסת בפגרה. אני מפנה את כבודך, היושב-ראש, ואת חבריי חברי הכנסת לחוות דעת של היועץ המשפטי לכנסת, שהיא חוות דעת מאלפת. פתאום הליכוד, שבמשך שנים כשאייל ינון, היועץ המשפטי והיועצים המשפטיים היו נותנים חוות דעת אז היו בסדר גמור ולא היה ניגוד עניינים, פתאום, ברגע הראשון שניתנה חוות דעת שלא מקובלת עליהם, לא לרוחם, אז פתאום קמה קול צעקה, ופתאום מיקי זוהר מאמין בבג"צים וכל שני וחמישי רוצה להגיש בג"ץ – זה טוב. אני מבקש לתקן את זה על מנת שלא נדון, לא נחזור עוד פעם על העניין הזה של שינוי נהלים בתקופת הפגרה, כי אני מפנה לסעיף האחרון, סעיף 22 לחוות דעתו של אייל ינון על כינוס המליאה, כי פה אנחנו רק מתייחסים לוועדות - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא, אני - - - מחר תחזור למליאה, לכן אני מבקש להוסיף את זה שבהתאם לסיכום - - - לכן, ככל שהוועדה המסדרת תגבש הצעה בדבר הרכב ועדות קבועות תוכל הממשלה או 25 חברי כנסת לדרוש מיושב-ראש הכנסת לכנס את מליאת הכנסת לשם כך בהתאם לסעיף 7ב' לחוק הכנסת, ואז היושב-ראש יהיה עליו להיענות לדרישה זו. אני מבקש להכניס את זה לנוהל.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
שנייה, עם כל הכבוד. די. אני מבקש לציין שני דברים. אחד, אני מבקש מהסדרנים להודיע לנציגים שיצאו, נציגי חברי הוועדה שיצאו, שב-12:10 אנחנו מצביעים. כל מי שרוצה לחזור לוועדה כדי להצביע, אז בוודאי רשאי ומוזמן. אז קודם כל נבקש מהסדרן להודיע החוצה. מי שרוצה לחזור מוזמן לחזור.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אוקיי. תקבל.
הדבר השני - - - אז עוד פעם, אני מבקש להודיע אם רוצים לחזור – ב 12:10 או סמוך לכך עתידה להיות הצבעה, אז אני מבקש שמי שרוצה לחזור בוודאי מוזמן לחזור. תודיעי גם את בקבוצת הוואטסאפ.
הדבר השני, אני חוזר - - -
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
גם מנהלת הליכוד תודיע, אבל גם ליתר החברים.
הדבר השני – אני רוצה עוד פעם להדגיש: כל מה שנעשה נעשה לאחר יידוע ובתיאום יו"ר הכנסת. אני חייב להגיד עוד משהו. אני בעצמי דיברתי אתו בשעה 21:00 בערב, ודיברתי כמובן גם עם היועצת המשפטית לוועדה, הכל על דעתה ועל פי הנחיותיה. לגבי הנושא של זימון המליאה, ואם צריך אז ארבל אסטרחן תשלים בנושא הזה. חוות הדעת באה ואומרת שזימון מליאה בנושאים האלה היא על פי בקשה של 25 חברי כנסת. חזקה על יושב-ראש הכנסת שברגע שיש פנייה כזאת הוא יקיים את הפנייה הזאת ויזמן את הוועדה, ולאור העובדה שאנחנו מדברים על חוק – אם נדבר כמובן על חסינות, שזה בהקדם האפשרי, חזקה גם שיזמן את המליאה באופן מיידי כדי לקיים את הנושא בהקדם האפשרי.
האם את רוצה להתייחס לזה?
ארבל אסטרחן
¶
כן. ההחלטה שהתקבלה כאן בוועדת הכנסת היא מכוח סעיף מפורש בתקנון, סעיף 112, שמסמיך את ועדת הכנסת או הוועדה המסדרת לקבוע סדרי דיון בוועדות, ולכן כינוס המליאה מוסדר בחוק עם ההשלמה של חוות הדעת כעת, וזה לא - - -
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אוקיי, תודה. אז עוד פעם אני אומר: חוות הדעת מציינת 25 חברי כנסת שבסיטואציה כזו אין לו שיקול דעת, הוא צריך לזמן את המליאה, וחזקה שלאור העובדה שאנחנו מדברים לפחות בנושא של ועדת הכנסת על "בהקדם האפשרי", חזקה שהוא יעשה את זה מידית, ויאפשר דיון באמת ענייני בנושא החסינות בוועדה שיש לה תפקיד מעין שיפוטי.
בבקשה, רק בקצרה – חברי הכנסת עמר בר לב, צבי האוזר, ואנחנו מצביעים.
עמר בר לב (העבודה-גשר)
¶
או, הנה. חזרו. ממרום מושבם הם כנראה לא שמו לב שבכל ועדות הכנסת, למעט ועדת הכלכלה וביקורת המדינה – יש רוב תמיד לקואליציה. ולכן, כמעט בכל ועדה תמיד יש רוב לקואליציה והקואליציה היא זו שבדרך כלל זוכה ומצליחה. למרות שאני כאן אחד הוותיקים – פתאום הפכתי, לא כמובן כמו חבר הכנסת טיבי, מהניסיון שלי בין הכנסת ה-19 לכנסת ה-20, בניגוד לכנסת ה-19 הכנסת ה-20 היתה כנסת אלימה - - -
עמר בר לב (העבודה-גשר)
¶
בכל ועדה, במקרים שגם לא היה להם רוב – למשל, כמו בוועדת החוקה, כשבני בגין היה חבר, אז הם הקימו ועדה אחרת בשביל שיהיה להם רוב. בוועדת החוץ והביטחון היו מקרים שדוד ביטן הגיע והחליף חברי ליכוד שרצו להצביע עם הקבוצה השנייה.
עמר בר לב (העבודה-גשר)
¶
שאיש לא יאיים עלינו בכוחנות, שיתרגל. דרך אגב, לחברי הכנסת הצעירים: אין לכם אפילו עוד מושג איך הכנסת מתנהלת. אז כבר אתם מתחילים להסביר לנו - - -
עמר בר לב (העבודה-גשר)
¶
במילה אחרונה, חצי קוריוז. מיקי אמר "אתה תהיה חתום לנצח"? אז אני יכול לספר למיקי זוהר ולך ש "חתום לנצח" זה שם של אחד המבצעים הנועזים ביותר שצה"ל ביצע אי פעם. אני מאחל לך - - -
צבי האוזר (כחול לבן)
¶
אדוני היושב-ראש, אני רק רוצה להבהיר, למען הסר ספק ולמען הפרוטוקול ולאור הדברים שנאמרו כאן, חלקם בחוסר אחריות: הישיבה הזו מתקיימת כדין בהתאם לתקנון הכנסת על דעת יושב-ראש הכנסת. אני גם רוצה התייחסות של היועצת המשפטית. ההחלטות בישיבה הזו מתקבלות ברוב רגיל כפי שהן מתקבלות בישיבה ועל כן מבחינת תקינות הישיבה הזו בהליך הנאות וכפי כשהדגשתי – על דעת יושב-ראש הכנסת, הדברים הם תקינים.
ארבל אסטרחן
¶
אולי לגבי הרוב, כי העלה את זה חבר הכנסת זוהר. יש הוראה בתקנון שעניינה סטייה מהתקנון, סעיף 142 שאומר: "הכנסת לא תדון בשום עניין בצורת דיון החורגת מהוראות תקנון זה ומהתקדימים אלא אם כן דנה ועדת הכנסת והחליטה על כך בהסכמת כל חברי הוועדה שהשתתפו, והחלטה כזו לא תהיה תקדים מחייב".
כאשר רוצים לסטות מהתקנון – למשל, התקנון אומר שכל מסתייג יכול לקבל 5 דקות דיבור במליאה, ובגלל לחץ זמנים רוצים לתת 4 דקות דיבור במליאה. החלטה כזו, שסוטה מהוראה מפורשת בתקנון מחייבת החלטה של ועדת הכנסת פה אחד. אנחנו לא נמצאים במצב הזה. אנחנו לא מדברים על סטייה. מתקבלת פה החלטה בהתאם לסמכויות של הוועדה.
ארבל אסטרחן
¶
כאן, בדוגמה שנתתי – אם מחליטים לקצר את זמני הדיבור בהסתייגויות מ-5 דקות ל-4 דקות ומקבלים את זה בהחלטה פה אחד, זה יחול על אותו מקרה ספציפי - - -
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
התייעצות סיעתית. 12:17 דקות ההצבעה.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:12 ונתחדשה בשעה 12:17.)
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
רק מה שעלה מההתייעצות הסיעתית - - - אני רוצה להבין למה - - - אני מבקש להכניס, למעשה, את המשפט שהשמטתם מחוות הדעת של היועץ המשפטי שגם נושאים שעל סדר היום הציבורי ידרשו אישור של יושב-ראש הכנסת. הרע במיעוטו.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
אני מבקש התייחסות של ארבל אסטרחן לנושא הזה, לתוספת שביקשתם. בבקשה.
אני קורא את ההחלטה: החלטת הוועדה המסדרת בדבר מועדי פגרת הבחירות לכנסת ה-23 ופעילות הכנסת בפגרה – החלטה מספר 2.
בהחלטת הוועדה המסדרת מיום י"ז בכסלו התש"ף – 15 בדצמבר 2019, בסעיף 9(א) במקום "הוועדה המסדרת וועדת הכנסת רשאיות לקיים ישיבות בעניינים שבסמכותן, באישור יושב ראש הכנסת לאחר שקיבל חוות דעת מהיועץ המשפטי לכנסת, ללא אישור ועדת ההסכמות" יבוא "הוועדה המסדרת וועדת הכנסת רשאיות לקיים ישיבות בעניינים שבסמכותן, ללא אישור ועדת ההסכמות; ואולם דיונים כלליים בנושאי פיקוח על הממשלה, דיונים בהצעות לסדר היום שהועברו מהמליאה ודיוני חקיקה וחקיקת משנה, יחייבו אישור של יושב ראש הכנסת לאחר שקיבל חוות דעת מהיועץ המשפטי לכנסת".
בבקשה, ארבל אסטרחן.
ארבל אסטרחן
¶
הציע פה חבר הכנסת קרעי להוסיף "דיונים בנושאים שעל סדר היום הציבורי", אז קודם כל – בעיקרון הדברים האלה ייכנסו בדיונים כלליים בנושא פיקוח על הממשלה.
ארבל אסטרחן
¶
ככל שמדובר בנושאים שבהתאם לחוות הדעת שיקול הדעת של יושב-ראש הכנסת בהם מצומצם מאוד. מה שנקבע כעת – שלא יצטרכו את אישורו בכלל. למשל, נושאים של הקמת ועדות, למשל – נושאים של חסינות, למשל – נושאים של שינויים בהרכבי - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אז למה היועץ המשפטי כתב את זה בנפרד? היועץ המשפטי כתב: "נושאים שעל סדר היום הציבורי ונושאים כלליים של פיקוח".
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
תודה על ההבהרה. לכן, אני חוזר על זה: אנחנו מצביעים על הנוסח המדויק שעולה פה, ותודה רבה. בבקשה, מי בעד?
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
אבל למה, אדוני היושב-ראש? למה השתמטת? זו בושה לעשות את ההצבעה הזו ולהשמיט גם דברים מתוך חוות הדעת. זו בושה, זו צביעות. כל מה שאתם עושים כאן זה צביעות, והופכים את הכנסת לקרקס פוליטי בגיבוי חוות דעת של יועץ משפטי שנמצא בניגוד עניינים.
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
כן. צביעות. בושה וכלימה מה שקורה כאן עכשיו. אני לא מבין איך אישרו לכם בכלל את הקיום של הדיון הזה.
נועה בירן - דדון
¶
אבי ניסנקורן – בעד
חילי טרופר - - - -
קארין אלהרר החליפה אותו – בעד
מיקי חיימוביץ – בעד
איתן גינזבורג – בעד
מאיר כהן – בעד
פנינה תמנו – בעד
צבי האוזר – בעד
אסף זמיר – בעד
מיקי זוהר – לא נוכח
שלמה קרעי – נגד
אופיר כץ – לא נוכח
ניר ברקת – לא נוכח
קטי קטרין שטרית – לא נוכחת
דוד ביטן – לא נוכח
קרן ברק – לא נוכחת
שרן מרים השכל – לא נוכחת
אחמד טיבי – בעד
ג'אבר עסאקלה – בעד
אנטאנס שחאדה – בעד
יואב בן צור – לא נוכח
משה ארבל – לא נוכח
עודד פורר – בעד
יוליה מלינובסקי – בעד
אורי מקלב – לא נוכח
יעקב טסלר – לא נוכח
אופיר סופר – לא נוכח
מתן כהנא – לא נוכח
איציק שמולי – בעד
עמר בר לב – בעד
תמר זנדברג – בעד
מאיר כהן (כחול לבן)
¶
שלמה, אחרי ההצבעה מותר לנו להגיד: זה לא רגע משמח שוועדת כנסת דנה בחסינות ראש ממשלה. זה לא רגע משמח - - -
שלמה קרעי (הליכוד)
¶
כן, אתם מאותרגים פוליטית. מה עם גנץ והמימד החמישי? מה עם לפיד וחוק ישראל היום? זה הכל בסדר. יש לכם עננה כבדה מרחפת מעל לראש.
מאיר כהן (כחול לבן)
¶
רק חשוב להגיד את זה. זה לא רגע משמח, והוועדה הזו היא ועדה רצינית וועדה שקופה. זה חשוב להגיד.
היו"ר אבי ניסנקורן
¶
תודה רבה. אני נועל את הישיבה. ב 14:30 אנחנו עושים דיון המשך, דיון נוסף, אנחנו עושים דיון על הקמת הוועדות הקבועות, לרבות ועדת הכנסת. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:25.