פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ושתיים
הכנסת
13
ועדת הכספים
30/12/2019
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 40
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, ב' בטבת התש"ף (30 בדצמבר 2019), שעה 12:25
ישיבת ועדה של הכנסת ה-22 מתאריך 30/12/2019
צו התכנון והבנייה (תיקון מס' 101) (דחיית יום התחילה הנדחה של החוק), התש"ף-2019
פרוטוקול
סדר-היום
הצעת צו התכנון והבניה (תיקון מס' 101) (דחיית יום התחילה הנדחה של החוק), התש"ף–2019.
נכחו
¶
מוזמנים: בני ארביב - ממונה בכיר חקיקה, מינהל התכנון, משרד האוצר
רותי שורץ חנוך - סגנית מנכ"לית מינהל התכנון לרגולציה, משרד האוצר
מירי כהן - סגנית ראש מטה הדיור, משרד האוצר
ליאת קליין - ראש תחום פרויקטים וחקיקה, משרד האוצר
אוהד ברנר - עוזר משפטי מינהל התכנון, משרד האוצר
דניאל מלצר - אגף תקציבים, משרד האוצר
רועי גבאי - עוזר בכיר ליו"ר המטה, משרד האוצר
יותם שדה - מנהל תחום קשרי ממשל, משרד הפנים
רוסלאן עותמאן - עו"ד, משרד המשפטים
תום פישר - מתמחה, משרד המשפטים
שי ליפשיץ - גני חינוך מיוחד מוכש"ר, משרד החינוך
מירה סלומון - ראש מינהל משפט וכנסת, מרכז השלטון המקומי
אילן לנדסמן - סמנכ"ל הסמכה, הרשות הלאומית להסמכת מעבדות
אבנר עציון - מנכ"ל מכון בקרה ניסים שוקר בע"מ
שמוליק אדמון - סמנכ״ל גאודע ניהול מידע ומקרקעין בע"מ
שמעון בויקו - בעלים מכון בקרה איי אי אס בע"מ
בנימין לחין - מנכ"ל מכון בקרה איי אי אס בע"מ
גיל שטיין - מנכ"ל מכון בקרת הבנייה הישראלי מקבוצת מילגם
ניצן פלדמן - מנהלת אגף יזמות ובנייה, התאחדות בוני הארץ
אופיר אתגר - חבר ועדת תכנון ובנייה, התאחדות בוני הארץ
רישום פרלמנטרי
¶
רונית יצחק
הצעת צו התכנון והבניה (תיקון מס' 101) (דחיית יום התחילה הנדחה של החוק),
התש"ף–2019
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את הישיבה. צו התכנון והבניה (תיקון מס' 101) (דחיית יום התחילה הנדחה של החוק), התש"ף–2019. מי מציג את הצו? בבקשה.
בני ארביב
¶
אנחנו כאן בנוגע לצו בסמכות שר האוצר שטעון את אישור הוועדה. הצו הזה עוסק במכוני בקרה. מכוני בקרה הוקמו בתיקון 101 לחוק התכנון כדי לפקח על עבודות בנייה הן בשלב ההיתר והן בשלב הביצוע. בשורה של תיקוני חקיקה נערכה הבחנה בין שני סוגים של בקשות להיתרים – בקשה להיתר להקמת בניין מגורים חדש, מונח לזה הגדרה בחוק. לגבי הסוג הזה של הבקשות להיתרים מכוני הבקרה כבר התחילו לפעול. יש תקופת היערכות שמצויה בתיקון 122 לחוק, בגלל תקופת הבחירות התקופה הוארכה בפעם השלישית. אנחנו לא פה בנוגע לסוג הזה של הבקשות להיתרים. כל בקשה להיתר שהיא לא מהסוג הזה, זאת אומרת, לכל בקשה להיתר שהיא לא הקמת בניין מגורים חדש כהגדרתו בחוק נקבעה הוראת תחילה בחוק עצמו, שהיא ה-1 בינואר 2020.
היו"ר משה גפני
¶
מה יהיה עם אלה שנתתם להם תמריץ ואתם משלמים להם על כל אישור כזה שהם עושים? מה יהיה עם זה?
בני ארביב
¶
הדיון כרגע בוועדה היום לא קשור לסוג הבקשות של מכוני הבקרה שכבר התחילו לפעול, אומנם באופן וולונטרי - - -
תומר רוזנר
¶
קודם כול תסביר לנו למה אתם חושבים שצריך לבקש דחייה, ואחר כך נשאלת השאלה של היושב-ראש, למה צריך לדחות?
בני ארביב
¶
רק חשוב לי לחדד את אופי הדיון היום, זאת אומרת את מטרת הדיון היום. יש שני סוגי בקשות להיתרים – יש בקשה להיתרים למגורים, הקמת בניין מגורים חדש, שבזה מכוני הבקרה כבר עוסקים היום, החוק התחיל. נקבעה תקופת היערכות שעיקרה שזה וולונטרי והמדינה משלמת את האגרות ויש רשת ביטחון, לא משנה, הסדר שלם, אם אדוני רוצה אפשר לחזור עליו.
בני ארביב
¶
אבל לא זאת מטרת הדיון היום, כי מכוח סעיף 38 לחוק-יסוד הכנסת, תקופת ההיערכות שהיא הוראת שעה, ממשיכה. זה ממשיך להיות וולונטרי עד תום שלושה חודשים מתחילת כהונתה של הכנסת הבאה. לא על זה הגענו לכאן. אפשר לדבר על זה, אבל לא זו מטרת הדיון. אנחנו כאן בנוגע לכל יתר הבקשות להיתרים שעד היום לא הגיעו למכוני בקרה.
מירי כהן
¶
זה ממשיך. התמריץ הוא אותו דבר. ההסדר הכספי שהיה איתם ממשיך, הוא לא מפסיק. זה נדחה בגלל סעיף 38 בשלושה חודשים, זאת אומרת שביוני זה אמור להיכנס.
בני ארביב
¶
שוב, כל בקשה שהיא לא למגורים בלבד – אף אחד לא חולק על זה, אין שום אפשרות שמכוני הבקרה ישתמשו בבקשות האלה בגלל היעדר מפרטים, היעדר אגרות, שיח שעדיין מתקיים מול משרדי הממשלה בנוגע לסמכויות בקרים מורשים. הדברים האלה מתנהלים, אבל הם מתנהלים לאיטם. שוב, בגלל שהמחוקק קבע שמכוני הבקרה יפעלו באופן מדורג, וכיוון שמכוני הבקרה עדיין לא התחילו לפעול באופן - - -
תומר רוזנר
¶
השאלה ששאל עכשיו יושב-ראש הוועדה, ואני אנסה לחדד אותה – מכוני הבקרה, שאני מניח שלפחות חלקם נמצאים פה, הוזמנו לדיון הזה כדי לשמוע את דברם – השאלה ששאל יושב-ראש הוועדה היא: מכוני הבקרה היו אמורים לטפל עכשיו באלפי בקשות להיתרי בנייה ולהתפרנס מזה מה-1 בינואר 2020. אתם מבקשים לדחות את זה בשנתיים. לגבי אותו פלח שאתם מבקשים לדחות, שלגביו מכוני הבקרה היו אמורים לטפל ולהתפרנס מהם, מה אתם מציעים להם?
מירי כהן
¶
תומר, גם מכוני הבקרה ידעו שהם לא יתחילו לטפל במסחר ובמלונאות ובתעשייה מה-1 בינואר 2020, בואו לא ניתמם פה כולם. כולם ידעו שזה לא יקרה, אין להם בקרים מורשים, אין להם מפרטים, אז זה לא רעם ביום בהיר שפתאום הם גילו שוואו, הם לא יכולים לאשר מלונאות.
מירי כהן
¶
רגע, הם גם לא מסוגלים לאשר מלונאות. זה לא שהם היו רוצים לקבל עכשיו את הסמכות הזאת, אין להם שום יכולת לעשות את זה.
שמוליק אדמון
¶
בראשית הדברים אני אבקש שיירשם בפרוטוקול שהניסוח בסעיף 5 של הבקשה אומר: "מכוני הבקרה אינם ערוכים לקלוט". זה לא שמכוני הבקרה אינם ערוכים לקלוט, כמו שכבוד היושב-ראש כבר התייחס, הרגולטור לא מיצה את מה שהוא היה אמור לעשות עד עכשיו, וכרגע הוא מודיע לנו למעשה רשמית שהוא לא - - -
איתן גינזבורג (כחול לבן)
¶
אבל הוא כתב את זה, בשל היעדר תקנות. כתוב. אתם לא ערוכים לקלוט כי הם עוד לא התקינו תקנות. מה שאמרת לא נכון.
שמוליק אדמון
¶
במקרה הזה, כמו שאני אומר, אנחנו ערוכים. מה שקרה בתוך הסידור הזה, מ-2016 למעשה בתוך העסקה הזאת – שבה המכונים הם למעשה הזרוע המבצעת של הממשלה והרגולטור לצורך תקן ובקרת בנייה – דחו אותנו ל-2017. סוף סוף באפריל 2018 הוחל החוק והוא קצב לעצמו עוד שנתיים לזה. את כל התוכניות העסקיות שאנחנו כגוף עסקי בנינו למעשה לוקחים אותנו עכשיו קדימה, כי מאפריל 2018 זה לא חל, נדחה בגין תיקון 38. מתוך מאות הבקשות הפוטנציאליות עד היום יש סדר גודל של בקושי 20 או 30 כאלה שנוצרו, והעין לא מצפה לעוד. כרגע זה נדחה ליוני 2020 התחולה הראשונית, ועכשיו מדברים על עוד שנתיים למעשה ללא פיקוח של הכנסת על קצב ההתקדמות. אנחנו מבקשים שאם בכל זאת יש כוונה לדחות את זה, אז לקצוב את התקופה לשמונה חודשים או ל-12 חודש, ואז אולי להארכה נוספת אם הרגולטור לא ימצה את עצמו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, בתור חבר ועדת הפנים שישבנו כאן בזמנו על החוק הזה אחד הדברים שבאמת עוררנו זה בדיוק מה שדובר כרגע, יש פה גם עוול גדול שנעשה לאותן חברות. אבל אין ספק שיש פה – סליחה שאני אומר את זה, ידידינו ממשרדי הממשלה, ואנחנו כל הזמן רואים את זה, אמרת את זה גם – יש כאן מחדל של הרגולטור, של משרדי הממשלה, של פקידי הממשלה, שמצד אחד בנו, בחברי הכנסת, האיצו בזמנו להעביר את החוק ולא לדחות, וכמה שזה חשוב, וכו', למרות שהיו לנו הרבה תיקונים ודברים - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
- - וכשזה מגיע לקטע שבו משרדי הממשלה צריכים – אני לא יודע איזה תקנות עוד חסרות, אני לא זוכר שהיו עוד תקנות שצריכות לעבור ועדה.
היו"ר משה גפני
¶
ואני לא מתכוון לעשות ישיבה יותר היום על העברות, שיביאו את זה בזמן. הם רוצים מאיתנו את מה שהם לא דורשים מעצמם אפילו מילימטר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אין לי כרגע הצעה, אבל דבר אחד ברור, קודם כול אני מצטרף למה שהוא אמר, אין לי תאריכים, אבל צריך לצמצם את לוחות הזמנים, עם כל הכבוד.
היו"ר משה גפני
¶
הייתי יושב-ראש ועדת הפנים באסון ורסאי, היה שם פל-קל, והיה שם את כל הדברים האלה. אנחנו לא יודעים בדיוק על מכוני הבקרה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
רגע, אדוני היושב-ראש, לא אמרתי לצמצם סתם. אני רק חושב שהשאלה כמה שלייקס לוקחים פה, זאת השאלה. מה זה שנתיים? שנתיים זה נראה לי - - -
מירי כהן
¶
לא. תשמעו, חבר הכנסת אשר, אני רוצה להסביר משהו. בואו נפריד בין הביקורת אם היא במקומה או לא במקומה, אפשר לדבר על זה, על משרדי הממשלה, זה בסדר, ובואו נדבר על פגיעה בציבור. בסוף אתם לא מענישים אותנו, אנחנו לא הציבור שיושב ומבקש את היתרי הבנייה. בסוף מי שייענש זה הציבור שיצטרך להוציא היתר בנייה ויגיע, ואף אחד, וזה יתקע. אין פה דרך לפתור את זה, אין פה קסם. אין תקנות, אין בקרים, אין כלום.
מירי כהן
¶
חברים, זה לא יקרה בשנה. בואו, אם אתם רוצים תוכנית עסקית ולתת להם באמת ודאות, צריך לשים את האמת על השולחן, זה לא יקרה בשנה.
מירי כהן
¶
אמרנו, הכנסת בחרה לשים את זה ב-1 בינואר 2020. אנחנו אמרנו את זה גם בדיון הקודם. זה לא אנחנו שעשינו את התאריך הזה. אמרנו גם בדיון הקודם, ברור שאנחנו - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
ברור, תראה, אדוני היושב-ראש, אם זה דבר שהם לא יודעים לעמוד בזה אז יהיה בוקה ומבולקה בכל מערכת התכנון. אבל מצד שני אני לא בטוח אם זה לא שלייקס - - - מדיי, זה הכול.
בני ארביב
¶
אני רק רוצה לומר שמבחינתנו מבחינה משפטית כיוון שלשון החוק זה ששר האוצר רשאי להאריך לתקופה של שנתיים, אנחנו חושבים שבמקרה הזה אין אפשרות לקצר את זה, לא כתוב – מעבר למה שנאמר פה - - -
היו"ר משה גפני
¶
הבנתי. מה זה משנה. אני במקומכם הייתי מדבר פחות. בסדר, הבנתי, אני מקבל את זה. אני גם אצביע בעד מה שביקשתם, אבל בסדר. יש עוד מישהו?
בני ארביב
¶
"צו התכנון והבניה (תיקון מס' 101) (דחיית יום התחילה הנדחה של החוק), התש"ף–2019
בתוקף סמכותי לפי סעיף 81(ז) לחוק התכנון והבניה (תיקון מס' 101), התשע"ד–2014 (להלן – החוק המתקן), ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אני מצווה לאמור:
דחיית יום התחילה הנדחה
1.
יום התחילה הנדחה כאמור בסעיף 81(ו1)(2)(ב)"
רוני טיסר
¶
בני, תצביע על התיקונים רק מהצו שפורסם לציבור. הצו שפורסם לציבור הוא הצו שנשלח במכתב לוועדה.
בני ארביב
¶
אני לא רואה פה את התיקונים, אז אני מקווה שאני זוכר.
"דחיית יום התחילה הנדחה
1.
יום התחילה הנדחה כאמור בסעיף בסעיף 81(ו1)(2)(ב) לחוק המתקן, לעניין בקשות להיתרים שאין עניינן "הקמת בניין מגורים חדש" - כהגדרתו בסעיף 81(ו)(1) לחוק המתקן, יידחה בשנתיים נוספות ליום כ"ח בטבת התשפ"ב (1 בינואר 2022).
תחילה
2.
תחילתו של צו זה ביום ד' בטבת התש"ף (1.1.2022)."
תומר רוזנר
¶
אני לא מסכים לסעיף 2 הזה, כי הם רוצים לבטל את זה רטרואקטיבית. אני לא מסכים. שיפרסמו את זה היום או מחר או מוחרתיים.
רוני טיסר
¶
כאן תוקן יום התחילה. בצו שנשלח לוועדה אתם ביקשתם שיום התחילה יהיה בעצם ביום פרסומו של הצו, שזה בעצם הכלל הרגיל.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו לא נסכים שבעוד שבוע תפרסמו וזה יהיה רטרואקטיבי על החלטה שאנחנו לא שלמים איתה בכלל. זה צריך להיות מפורסם היום או מחר.
היו"ר משה גפני
¶
אם זה לא מפורסם היום או מחר או מוחרתיים, לא יותר מזה. אנחנו לא סומכים כל כך על הפעילות של הרגולטור. זה לא יכול להיות. אומר היועץ המשפטי, ואני מקבל את זה, לא יכול להיות שתפרסמו את זה בעוד שבוע או שבועיים וזה יהיה רטרואקטיבי.
מירי כהן
¶
היושב-ראש, זאת לא סמכות של היושבים פה בחדר הזה בסופו של יום. אם זאת הייתה הסמכות שלנו אנחנו תוך חצי שעה היינו מפרסמים. אנחנו יכולים להתחייב בפני היושב-ראש, אנחנו נעשה כל מה שאנחנו יכולים, לרבות - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא רוצים. אני מביא את סעיף 1 להצבעה.
צו התכנון והבניה (תיקון מס' 101) (דחיית יום התחילה הנדחה של החוק), התש"ף–2019. מי בעד אישור הצו הזה שיש בו רק סעיף אחד? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
צו התכנון והבניה (תיקון מס' 101) (דחיית יום התחילה הנדחה של החוק), התש"ף–2019, אושר.