פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-ואחת
הכנסת
42
הוועדה המסדרת
27/05/2019
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 8
מישיבת הוועדה המסדרת
יום שני, כ"ב באייר התשע"ט (27 במאי 2019), שעה 17:05
ישיבת ועדה של הכנסת ה-21 מתאריך 27/05/2019
הקדמת הדיון בהצעת חוק התפזרות הכנסת העשרים ואחת, התשע"ט-2019 (פ/553/21), לפני הקריאה הטרומית
פרוטוקול
סדר היום
הקדמת הדיון בהצעת חוק התפזרות הכנסת העשרים ואחת, התשע"ט-2019 (פ/553/21), לפני הקריאה הטרומית.
נכחו
¶
חברי הוועדה: מכלוף מיקי זוהר – היו"ר
אמיר אוחנה – מ"מ היו"ר
ישראל אייכלר
יואב בן צור
צבי האוזר
תמר זנדברג
מיקי חיימוביץ'
אחמד טיבי
מאיר כהן
אופיר כץ
אוסנת הילה מארק
יוליה מלינובסקי
מיכאל מלכיאלי
אבי ניסנקורן
עידית סילמן
מנסור עבאס
רועי פולקמן
אריאל קלנר
עפר שלח
איציק שמולי
פנינה תמנו
חברי הכנסת
¶
קארין אלהרר
זאב אלקין
מיכאל מרדכי ביטון
איתן גינצבורג
שרן השכל
אוסאמה סעדי
עודד פורר
עיסאווי פריג'
שלמה קרעי
אלעזר שטרן
מיכל שיר
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
הקדמת הדיון בהצעת חוק התפזרות הכנסת העשרים ואחת, התשע"ט-2019 (פ/553/21), לפני הקריאה הטרומית
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
שלום וברכה. אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה המסדרת. הנושא שלפנינו היום – תאמינו או לא – פטור מחובת הנחה להצעת חוק התפזרות הכנסת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אם הייתם אומרים לי ב-30 באפריל, כשהודיעו לנו את תוצאת הבחירות, שאנחנו נהיה בסיטואציה המוזרה הזאת בה אנחנו מבקשים לפזר את הכנסת, הייתי אומר לכם שהשתגעתם, וכפי הנראה הייתי שולח אתכם להתאשפז באחד מהמוסדות לחולי נפש בישראל.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
פופוליזם זה לא בשעה הזאת, זה קצת יותר מאוחר. פופוליזם זה לא לפני שש בערב. בשש בערב מתחיל הפופוליזם, עכשיו מדברים לעניין, רציני. מה עכשיו, חברים?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
מה שאני אומר זה שהאירוע הזה מבחינתנו הוא לא אירוע שאנחנו מעוניינים בו אלא כורח המציאות. זה כורח שנקלענו אליו על לא עוול בכפינו משום שאנחנו עשינו כל שיש ביכולתנו, ועדיין עושים כל שיש ביכולתנו, להקים את הממשלה.
אם מישהו היה אומר לאחד מהאנשים שיושבים פה סביב השולחן שחוק הגיוס עלול להיות טריגר לבחירות בקדנציה הבאה, אז שוב, אני חושב שזה היה נשמע באמת באמת מופרך, ולמה? צה"ל החליט בהחלטה ברורה שהחל משנת 2020 הוא הולך ומצמצם את כמויות הגיוס בצבא בכל מה שקשור לשירות סדיר ולשירות חובה. הוא לא מעוניין לגייס יותר חיילים, הוא טוען שהוא צריך פחות חיילים לצה"ל.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו דנים על משהו אחר לחלוטין. אם אתה רוצה לפתוח את נושא חוק הגיוס אנחנו בהחלט יכולים, ונעשה פה את הדיאלוג הזה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני לא אתקוף אותו. אני אומר לך, אין לי כוונה לתקוף את ליברמן היום. ההיפך. אני יודע וזה ברור ואת עושה את עבודתך, את חלק מסיעה. אני לא מהמקום של לתקוף אותו.
אבי ניסנקורן (כחול לבן)
¶
אבל זה שאתה יושב-ראש הוועדה, זה לא אומר שאתה יכול לעשות פה נאומים של חצי שעה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הוא קבע. אבי, אני מכבד אותך, אתה לא מכבד אותי. זאת זכותך, אתה לא חייב להישאר לשבת לשמוע את הנאום שלי.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
תבקשו לדבר, גם אתם תדברו, אבל אני כרגע רוצה לנהל ישיבה איך שאני מוצא לנכון. לא טוב לכם, אל תשתתפו בה.
מה שאני אומר, בגלל שחוק הגיוס מבחינתנו הוא אירוע שהוא מאוד פתיר – הרי המטרה שהציב לעצמו יושב-ראש מפלגת ישראל ביתנו היא להעביר את חוק הגיוס ככתבו וכלשונו, אני מכבד אותו על המטרה הזאת.
פנינה תמנו (כחול לבן)
¶
לא, יש עקרונות גם. תתפלאי, יש אנשים עם עקרונות, לא הכול פוליטי. לא הכול מתאימים לפי הצרכים הפוליטיים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אפשר קצת שקט? דרישת החרדים לעשות שינויים בחוק הגיוס היא גם עניין עקרוני שלהם ואני מכבד אותם על זה. אז נוצר מצב שהוא מאוד מאוד הגיוני במסגרת הדמוקרטיה הישראלית בו שני צדדים לא מגיעים להבנה ואין ביניהם הסכמה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
ולכן, אנחנו בהזדמנות הזו, תוך כדי שאנחנו מקדמים את חוק התפזרות הכנסת, קוראים לסיום העניין הזה – להגיע להסכמה על מנת שנוכל להקים את הממשלה בהתאם למה שהציבור ששלח אותנו לכנסת מצפה מאיתנו.
אני זוכר בקמפיין האחרון, שכל הרשימות שהיו מיועדות להיות חלק מהקואליציה הצהירו בצורה ברורה – נתניהו וש"ס, נתניהו וליברמן, נתניהו ויהדות התורה, נתניהו ואיחוד מפלגות הימין – אפילו בנט ושקד - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
- - אמרו: נתניהו ואנחנו. כחלון ונתניהו. ועכשיו, אם אנחנו לא נעשה את הדבר הזה שאנחנו הבטחנו לציבור, מי שעלול להעניש אותנו זה הציבור בעצמו.
ולכן, אני מקווה שלמרות שאנחנו מקדמים את החוק הזה, המשא ומתן הזה ייגמר - - -
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
הליכוד נכשל במשא ומתן והדבר האחרון שנשאר לו זה להעביר חוק פיזור הכנסת, בגלל זה אנחנו נמצאים פה היום.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני מקווה שהמשא ומתן הזה ייגמר ונצליח להרכיב ממשלת ימין כפי שהציבור מצפה מאיתנו, ולא ניגרר למערכת בחירות מיותרת.
עוד מעט יוליה תסביר את עמדתה, כמובן היא תגיד ותאמר, אבל אני אומר לכם, חברים, שזה לא יכול להיות הסיבה לבחירות. הגענו להסכמות על הכל. הגענו להסכמות על שמירה על סטטוס קוו בכל מה שקשור לדת ומדינה, הגענו להסכמות בענייני הפנסיות עם ליברמן, הגענו להסכמות לגבי התפקידים.
פנינה תמנו (כחול לבן)
¶
הוא כיבה את כל המיקרופונים. אדוני היושב-ראש, אני מצהירה על כך שאתה מכבה את המיקרופונים כשאתה מדבר.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
ברשותכם, בואו נתקדם לחקיקה עצמה. אנחנו צריכים לתת פטור מחובת הנחה כדי שזה יוכל לעלות בקריאה טרומית. אנחנו בכל מקרה מתחייבים – אני מתחייב – לסיים את החוק הזה בכל דרך שאצליח עד יום רביעי בשתים-עשרה בלילה, זה המועד האחרון שקיבלנו להרכיב את הממשלה. אם וכאשר לא נצליח להרכיב עד השעה שתים-עשרה בלילה ביום רביעי אנחנו נעשה כל מאמץ לקדם את החוק הזה לקריאה שנייה ושלישית - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
- - אבל אם נצליח להרכיב עד יום רביעי בשתים-עשרה בלילה אז לא צריך את החוק הזה, והחוק הזה יהפוך להיות חוק מיותר.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
קודם כול, אני חושב שבאירוע הזה צריך לתת ליועץ המשפטי – באירוע הלא פשוט הזה והמורכב הזה – לומר מספר דברים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אנחנו, בשונה מכם, לא מכבדים את עמדת היועץ המשפטי רק כשנוח לנו אלא גם כשהיא נגדנו וגם כשהיא לטובתנו, אבל אנחנו מכבדים אותה. אתם, רק כשהיא לטובתכם, מכבדים אותה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, כי שמעתי שסיעת בל"ד החליטה להצביע בעד. אתם נגד. אתם נגד האוכלוסייה שלכם. איך זה עובד? מה אתה מצביע, חבר הכנסת אוסאמה סעדי?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, לא. קח בחשבון דבר אחד. שלאורך הקדנציה רוב הייעוץ המשפטי היה נגדנו, אבל אנחנו מקבלים את זה באהבה. אנחנו לא – כשהוא פוסק נגדנו – פוסלים אותו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אגב, שמעתי כמה חברי כנסת מהשמאל – החלטות שלא מצאו חן בעיניהם, הם אמרו מה זה הייעוץ המשפטי הזה, אבל כשזה לטובתם, הכול בסדר.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
- - ולכן אני מבקש להתייחס לשאלות שעלו גם במישור העקרוני וגם במישור הקונקרטי סביב הדיון הספציפי שאנחנו נמצאים בו כרגע, שהוא לכאורה דיון טכני בפטור מחובת הנחה, אבל לפני כן התייחסות לסוגיה העקרונית.
אנחנו נמצאים הרי בעיצומו של הליך חוקתי שהוא על פי סעיפים 7 ו-8 לחוק-יסוד: הממשלה, שבו נשיא המדינה הטיל את הזכות להרכיב את הממשלה על אחד מחברי הכנסת, הלוא הוא ראש הממשלה, ועדיין ההליך הזה נמצא בעיצומו על-פי לוחות הזמנים. עד יום רביעי בשתים-עשרה בלילה על חבר הכנסת שהוטלה עליו המשימה להודיע לנשיא המדינה וליושב-ראש הכנסת האם הוא הצליח במשימתו או האם הוא כשל בה.
אם הוא נכשל בה – בין אם הוא הודיע על כך ובין אם הוא לא הודיע על כך – הרי שלנשיא המדינה יש שלושה ימים נוספים כדי להתייעץ ולגבש עמדה האם הוא מטיל את הרכבת הממשלה על חבר כנסת אחר שיש לו, להערכתו של הנשיא, סיכויים להרכיב ממשלה. בגלל שהמועד האחרון בשלושה ימים האלה נופל על שבת, יש לנשיא בעצם עד יום ראשון – מיום רביעי בשתים-עשרה בלילה עד יום ראשון בשתים-עשרה בלילה – לגבש את עמדתו. הוא כמובן לא חייב למצות את כל לוח הזמנים הזה, והוא גם יכול להודיע שאחרי שהוא התייעץ הוא סבור שאין אף חבר כנסת בכנסת המכהנת שיש לו את הסיכוי להרכיב ממשלה, ואז אנחנו עוברים לשלב השלישי בהליך החוקתי הזה לפי חוק-יסוד: הממשלה, שזה 21 ימים שבהם הכנסת מעצמה יכולה בעצם ליזום מועמדות לראשות הממשלה על-ידי מתן הסכמה של 61 חברי כנסת - - -
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
רגע, אני עכשיו מגיע לשם. זה הליך חוקתי שאנחנו נמצאים כרגע בעיצומו ושעדיין לא הגיע לשיאו. הוא יגיע לשיאו, או לשיאו בשלב הראשון שלו, ביום רביעי בשתים-עשרה בלילה ואנחנו עוד לא יודעים מה יקרה אז.
יש הליך חוקתי אחר, מקביל, שהוא מכוח סעיף 34 לחוק-יסוד: הכנסת - לא חוק-יסוד: הממשלה, אנחנו עוברים לחוק-יסוד אחר בחוקה שלנו, חוק-יסוד: הכנסת – שבו נקבעה הסמכות של הכנסת לפזר את עצמה בחוק. אנחנו יודעים, והבחירות מזה כבר הרבה שנים נערכות על-פי חוקים להתפזרות הכנסת שבהם הכנסת – אגב, בקריאה הטרומית, הראשונה והשנייה אין צורך ברוב של 61 כדי לפזר את הכנסת, אבל בקריאה השלישית כן יש צורך ברוב של 61 – אבל זהו הליך חוקתי מקביל.
ונשאלה השאלה, גם כרגע סביב האירוע הזה וגם כשחוקק חוק-יסוד: הממשלה בשעתו, מה קורה אם ההליכים האלה מתנגשים אחד בשני, האם ההליכים האלה מוציאים אחד את השני או שמא הם יכולים לדור בכפיפה אחת.
ההחלטה של ועדת החוקה, חוק ומשפט, כאשר היא גיבשה את חוק-יסוד: הממשלה הייתה, שיש לתת עדיפות להליך שעל-פי סעיף 34 לחוק-יסוד: הכנסת, קרי אם יש 61 חברי כנסת שמוכנים להצביע על התפזרותם שלהם, על התפזרות הכנסת, יש לתת עדיפות להליך הזה על פני ההליך שאנחנו מדברים עליו, שאנחנו נמצאים כרגע בעיצומו, של הרכבת הממשלה.
ולכן, הגיע סעיף 12 לחוק-יסוד: הממשלה שבו יש הכרעה מפורשת בהתנגשות הזאת, ונאמר בו: נתקבל חוק על התפזרות הכנסת – כלומר, רק אחרי שהוא התקבל; אם הצעת החוק תאושר היום בקריאה טרומית ואפילו בקריאה ראשונה, זה עדיין לא יפסיק את הליך הרכבת הממשלה שעל-פי חוק-יסוד: הממשלה, אבל ברגע שיתקבל חוק על התפזרות הכנסת, כתוב, ייפסקו ההליכים להרכבת הממשלה.
ובכך בעצם הכריעו המחוקק, המכונן, אלה שהצביעו בשעתו על חוק-יסוד: הממשלה, על מתן עדיפות להליך ההתפזרות על פני הליך הרכבת הממשלה כאשר יש סתירה ביניהם. בהיסטוריה הפרלמנטרית הממשלית הישראלית זה מעולם לא קרה אבל ייתכן שאנחנו נכנסים לאירוע הזה עכשיו.
עד כאן במישור העקרוני. נשאלנו על כך הרבה שאלות ובאופן מפתיע יש לכך תשובה ברורה בחקיקה לאחר חשיבה שנעשתה פה בכנסת בעניין הזה.
אשר לסוגיות פחות עקרוניות שנוגעות לדיון שאנחנו כרגע נמצאים בו, הנושא של פטור מחובת הנחה, היות ויש גם חברי כנסת חדשים אני רוצה להגיד על זה מילה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
בדיוק ככה. דרך אגב, יש עוד סיבה לחוק הזה, אנחנו רוצים להתוודות, זה בשביל לגרום לכך שיולי אדלשטיין ישבור שיא בכמות הכנסות שהוא יושב-ראש הכנסת.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
סעיף 76(ד) לתקנון הכנסת עוסק בסוגיה של פטור מחובת הנחה או החובה להניח הצעות חוק פרטיות על שולחן הכנסת והחובה להמתין תקופה מסוימת עד שניתן להעלות הצעת חוק כזאת.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
אולי אני אגיד עוד מילה לפני כן, לאור הערתו של היושב-ראש, שהיא בהחלט הערה במקומה. אנחנו נשאלנו בתחילת השבוע לגבי האפשרות של הממשלה היוצאת להניח על שולחן הכנסת הצעת חוק להתפזרות הכנסת.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
הרעיון הוא כזה. הרי כידוע, הצעת חוק ממשלתית, יש לה שני יתרונות ברורים. יתרון אחד זה שהיא חוסכת את הקריאה הטרומית ואת ההכנה לקריאה הראשונה בישיבת ועדה.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
והיתרון השני זה שזה לא חובת הנחה של 45 ימים אלא חובת הנחה הרבה יותר מצומצמת, ולכן לפחות ברמה התיאורטית הפטור הוא פחות דרמטי.
ואכן, הייתה התעניינות. הזכיר פה יושב-ראש הוועדה – מצידו, מצד הממשלה – האם אפשר יהיה להניח הצעת חוק ממשלתית להתפזרות הכנסת.
כידוע לכם או לא ידוע לכם, הצעת החוק להתפזרות הכנסת הקודמת הונחה כהצעת חוק ממשלתית, הצטרפו אליה אחרי זה הצעות חוק פרטיות אבל היא הייתה הצעת חוק ממשלתית. ולכן, ברמה העקרונית, הממשלה יכולה להציע הצעת חוק להתפזרות הכנסת.
אלא שאנחנו סברנו שבנסיבות שנוצרו, אפרופו גם הדיון שהיה בשאלת הלגיטימציה של ממשלה יוצאת המכונה פה על השולחן ממשלת מעבר - -
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
חשבנו שיש הבדל בין שני הדברים. כפי שגם ציינו בדיונים, מבחינתנו ברור שהיה עדיף שגם בחוק-היסוד היה מדובר בהצעת חוק פרטית, אבל בעוד ששם לא חשבנו שצריך להרים דגל במובן של מניעות אם הממשלה רוצה היא להניח הצעת חוק בנושא הרחבת הממשלה והסרת המגבלות שקיימות בחוק-היסוד, כאן אנחנו כן חשבנו שאם תונח הצעת חוק ממשלתית, אז יש כן עניין של מניעות כי יש פה ניצול של הכלי הממשלתי הזה באופן שלדעתנו הוא יותר מרק אולי לא ראוי, אלא הוא באופן שלא ייעשה. ולכן, אני שמח שהממשלה וגם חבר הכנסת זוהר קיבלו את העמדה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אנחנו ממשלת מעבר. לא קיבלנו עדיין את אמון הכנסת. זו ממשלה שלא קיבלה את אמון הכנסת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני עונה בעניין הזה. היועץ המשפטי לכנסת הבהיר לנו דבר אחד ברור, אמר: אתם ממשלה שלא קיבלה את אמון הכנסת, אתם ממשלת מעבר שצפויה להתחלף בקרוב. לא ייתכן שממשלת מעבר, שעדיין לא זכתה לאמון הכנסת, תביא הצעת חוק ממשלתית לפיזור הכנסת.
פנינה תמנו (כחול לבן)
¶
מיקי, אתה משפטן, אנחנו עדיין לא מצליחים להבין את פרשנות החוק. אנחנו ישבנו על זה לילה שלם ולא הצלחנו להבין את הפרשנות.
מיכאל מרדכי ביטון (כחול לבן)
¶
היועץ המשפטי, אתה יכול להתייחס? אם פתאום הליכוד מביא הצעה לפיזור הכנסת, אולי כבר בטל הרעיון של חוק הרחבת שרי הממשלה?
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
כפי ששמתם לב, הצעת חוק-היסוד להרחבת הממשלה, המכונה הצעת חוק-יסוד להרחבת הממשלה, אינה מונחת כרגע על שולחן הכנסת ולא מובאת היום להצבעה, בין היתר בגלל שאם אנחנו הולכים במסלול - - -
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
לא פסלתי את זה ולא חשבתי שמדובר בדרמה גדולה, ואני גם יכול לומר לכם שכל מי שלא היה מרכיב את הממשלה, היה מביא לכנסת את אותה הצעה להסיר את המגבלה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
חבר'ה, יש גבול גם לפופוליזם. אם היית צריך להרכיב, תאמין לי – איך אני רואה, כבר כל העשיריה הראשונה שלכם מצפה להיות שרים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אתה חושב שמישהו באמת קונה את זה? זו אמירה גם אפילו שאין לה שחר, עדיף שלא יצטטו אותה.
מאיר כהן (כחול לבן)
¶
- - בניגוד אליכם, אנחנו היינו עומדים בכל מילה. אנחנו גם לא היינו אומרים שאנחנו לא נחוקק את חוק החסינות, ונשקר יום אחרי. תאמין לי.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
בניגוד אליכם, אין לכם מנהיג שיודע גם להחזיק קואליציה כמו שצריך, וגם לא יודע להרכיב קואליציה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
גם לא יודע להרכיב קואליציה. עכשיו אני רוצה להבין. בשביל מה אתם נלחמים? יש לכם עם מי להרכיב?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
בשביל מה אתם נלחמים פה? למה באתם היום לדיון? מה אתם מנסים להשיג? ממשלה עם הערבים? האוזר, אתה הולך לשבת עם ערבים?
צבי האוזר (כחול לבן)
¶
- - תשחרר אותו לקרב החשוב ותגיעו לממשלה. תגיעו לממשלה רחבה. למה אתם מתעקשים להקים ממשלה עם מי שצריך חסינות - -
צבי האוזר (כחול לבן)
¶
תביא את הליכוד, תביא את שאר האנשים. בבקשה. תשחררו את ראש הממשלה להילחם על חפותו. אם תהיה חפותו, יחזור, אולי תהיה ממשלה.
צבי האוזר (כחול לבן)
¶
- - פעם נוספת, חמישה מיליארד שקלים. חמישה מיליארד שקלים על הקרב האבוד על חסינות.
שרן מרים השכל (הליכוד)
¶
שאלה לצבי. אם חוק החסינות לא נכנס בהסכמים הקואליציוניים, אתם נכנסים איתנו לתוך הממשלה?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
חבר הכנסת האוזר, תצהיר פה שאתה נגד פסקת ההתגברות. תצהיר שאתה נגד פסקת ההתגברות.
צבי האוזר (כחול לבן)
¶
הולך לבירור האמת, כן או לא. הולך לבירור האמת או לא. ילך לבירור האמת, לשימוע, ואם יחליטו - - -
צבי האוזר (כחול לבן)
¶
אתה עושה פסקת חסינות, אל תקרא לזה פסקת התגברות. אתה מחולל את רעיון ההתגברות - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אתם לא אנשי ימין. אתם חברתם לשמאל להפיל ממשלת ימין. אתם צריכים להכות על חטא, הציבור ישפוט אתכם.
צבי האוזר (כחול לבן)
¶
- - רק חסינות. חמישה מיליארד שקלים על חסינות, קרב חסינות של חמישה מיליארד שקל.
צבי האוזר (כחול לבן)
¶
פעם הבאה כשאתה שואל על איזו קואליציה להקים תחשוב, תחשוב איזה קואליציה אתה הולך להקים - -
שרן מרים השכל (הליכוד)
¶
מאיר, אבל בלי צביעות. אתם אומרים אתם לא נכנסים לממשלה רק בגלל חוק חסינות - - -
צבי האוזר (כחול לבן)
¶
תכריז על הצעה לממשלת אחדות. תשחררו אותנו מקרב החסינות הזה. תשחררו את מדינת ישראל מקרב החסינות. תשחררו אותנו מקרב החסינות הזה, ואז נבוא לקואליציה, אין שום בעיה. ממשלת אחדות ב-24 שעות.
אוסנת הילה מארק (הליכוד)
¶
תחליטו. מאיר אומר, לא נכנסים לממשלה בגלל ראש הממשלה, צביקה אומר בגלל חוק החסינות.
מאיר כהן (כחול לבן)
¶
אני חוזר ואומר – לא נכנסים לממשלה כי ראש הממשלה, עומדים כנגדו שלושה כתבי אישום.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני שמעתי היום את בני גנץ מצהיר שלא הייתה אליו פנייה, אז אם יוצא לך לדבר איתו איזה חמש דקות, תגיד לו – אבל בשקט – גם לא תהיה אליו פנייה. שלא יבנה על זה. בואו נמשיך.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
- - לא, אנחנו מנשקי מזוזות, אנחנו משתטחים על קברים, אנחנו אנשים פשוטים, אנחנו לא יש עתיד המתנשאים, אנחנו לא כחול לבן שהם רמה אחת מעל כולם, טהרנים וצדקנים - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
- - אנחנו עמך ישראל, הציבור תומך בנו בגלל זה והוא ימשיך לתמוך בנו בגלל זה, ואפילו יגדיל את התמיכה שלו בגלל זה.
פנינה תמנו (כחול לבן)
¶
כל כך פשוט שאתה זוכר את קריית גת. כל כך פשוט שאתה זוכר את שדרות ומוכן ללכת לבחירות.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
כל אחד מכם יודע לכתוב את כל חוקי ישראל וגם אחר כך לממש אותם ביתר שאת, אנחנו ממש מתרשמים מכם. נו באמת, מה אתם חושבים, שהציבור בבית טיפש? הציבור בבית חכם, הוא יודע להבדיל בין טוב לרע. הוא יודע להבדיל בין טוב לרע, נו באמת.
פנינה תמנו (כחול לבן)
¶
ואתה לא יכול לקרוא לעצמך עמך ישראל כששבוע שעבר אתה מוכן בשביל להרחיב את הממשלה, לבזבז כספי ציבור. על מה אתה מדבר.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
אני אחזור לפטור מחובת הנחה שהוא הנושא של הדיון שלנו פה. כפי שאמרתי, הצעת חוק פרטית, בעיקרון צריכה להיות מונחת 45 ימים לפני שניתן להעלות אותה לקריאה מוקדמת, לקריאה טרומית, במליאת הכנסת.
(היו"ר אמיר אוחנה, 17:45)
מתי אפשר לקצר את ההליך הזה? סעיף 76(ד)(2) לתקנון הכנסת קובע שאם ועדת הכנסת רואה חשיבות או דחיפות לקצר את תקופת ההנחה הזאת, היא רשאית לאשר להעלות הצעה כזו גם אם לא חלפו
45 ימים.
לנושא של חשיבות ודחיפות יש כמובן היבט פוליטי. ועדת הכנסת היא בסוף ועדה פוליטית והיא נותנת פטור מחובת הנחה - -
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
- - גם כאשר יש רוב פוליטי שחושב שיש חשיבות או דחיפות ואין חשיבות או דחיפות אובייקטיבית. במקרה הזה יש גם לכאורה חשיבות ודחיפות אובייקטיביים. למה? יש שש הצעות נוספות לפיזור הכנסת שהגישו סיעות שונות בבית הזה, גם אלה שנמנות על מה שעתיד להיות אולי האופוזיציה וגם מי שעתידים להיות בקואליציה, שהניחו, והנחנו היום על שולחן הכנסת אם שמתם לב לא רק את הצעתו של חבר הכנסת מיקי זוהר אלא גם הצעה של חברת הכנסת קארין אלהרר והצעה של חבר הכנסת רועי פולקמן.
איציק שמולי (העבודה)
¶
היועץ המשפטי, אבל למה זה מייצר דחיפות? עצם העובדה שהונחו הצעות חוק על שולחן הכנסת, מה הדחיפות?
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
נכון. אתה צודק. זה לא מייצר את הדחיפות. מה שמייצר את הדחיפות זה המכתב שהועבר ליושב-ראש הכנסת, בחתימתם של חלק לא מבוטל מראשי הסיעות בכנסת, בתוספת גם הודעה לציבור שניתנה על-ידי סיעה נוספת שאינה חתומה פה, הסיעה של רע"מ-בל"ד, בעצם יש 69 חברי כנסת שעל פני הדברים הודיעו ליושב-ראש הכנסת – בין באופן ישיר ובין באמצעות הודעה אל הציבור – שתומכים בהתפזרות הכנסת.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
רק שנבין. האם פנו נציגי סיעות שמייצגות 65 חברי כנסת ליושב-ראש הכנסת וביקשו פטור מחובת הנחה?
מיכאל מרדכי ביטון (כחול לבן)
¶
ועדה מסדרת, יש לה תפקיד לסדר את הכנסת. יקימו את כל הוועדות, יביאו חוקים. אתם משתפים פעולה עם כל חוק שהם רוצים עכשיו, עוד לפני שקמו ועדות?
פנינה תמנו (כחול לבן)
¶
אני חושבת שהדחיפות והבהילות זה לא לבזבז את כספי הציבור, אז צריך למצוא את האיזון.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
הפטור מחובת הנחה באופן פורמלי הוא לפי בקשתו של מציע ההצעה, שהוא חבר הכנסת זוהר. התמיכה בבקשה שלו לפטור - - -
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
אני עונה שיש פה תמיכה. אגב, ברמה הפוליטית כמובן – ואת יודעת את זה היטב כח"כית ותיקה – לא צריכים את החתימות האלה בשביל לתת פטור מחובת הנחה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
בדיוק, לכן אני שואלת מה הנימוק לפטור. ברמה הפוליטית כל חבר כנסת הוא סוברני להחליט. אני רוצה לשאול ברמה של בקשת הפטור.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
אני אומר שברמת בקשת הפטור, לכאורה יש פה הצדקה, מה שאני לא יכול לומר - - -
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
ההצדקה זה שאם 65 חברי כנסת – אם אני מוציא החוצה את ההודעה לתקשורת שאת לא סופרת אותה – באים ואומרים באופן פורמלי: אנחנו מבקשים עכשיו, כעת חיה, לפזר את הכנסת.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
מה שהסביר קודם היועץ המשפטי זה את ההבדל בין הצעת חוק ממשלתית להצעת חוק פרטית. וההבדל הוא שהצעת חוק ממשלתית, בעצם זה ממשלה יוצאת שמחליטה לפזר כנסת נכנסת.
היו"ר אמיר אוחנה
¶
גברתי, השאלה נשמעה והיא ברורה. היועץ המשפטי ישיב ואני מבקש לא להפריע לו. בסוף דבריו כל אחד יוכל להתייחס.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
בתשובה לחבר הכנסת ביטון, אני מציע שאתה ואני ניפגש ואני אסביר לך איך פועלת הכנסת, מה התהליכים של הרכבת הכנסת.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
אין פה שום דבר חריג במובן הזה שאתה מדבר עליו, של הרכבת הוועדות, של העיתוי להרכבת הוועדות. מעולם לא הורכבו בכנסת ועדות לפני הקמת הממשלה, הדברים נגזרים אחד מהשני, ואני אשמח לשבת איתך ולהסביר לך בדיוק.
מיכאל מרדכי ביטון (כחול לבן)
¶
א', אני אבוא לשבת איתך, אני אשמח. ישב פה נציג מטעמך ובמכתב לוועדה הזאת כתב שההליך של הרחבת השרים אינו רצוי, כתב: לא רצוי. אז אני שואל כאן שאלה, האם אין - - -
(היו"ר מכלוף מיקי זוהר, 17:50)
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, אני פשוט רואה פה התלהבות יתר ואני רוצה להסביר.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
קודם כול, אנחנו ננסה להיות מנומסים. מה שאמרנו קודם זה מה שיש. הליכוד לא יכול להביא שום דבר אחר חוץ מחוק פיזור הכנסת, נלך לחוק פיזור הכנסת ונתמוך בחוק פיזור הכנסת.
כרגע אנחנו דורשים תאריכים מסוימים. זה לא יהיה באוגוסט. אם כבר, אז בספטמבר, שהציבור החילוני יחזור מהחופשות - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
תדעי לך שחלק מהאויבים שלי בפריימריז חיפשו את אחמד טיבי כל הזמן מפרגן לי. למזלי - - -
אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל)
¶
גם אתה, גם כחול לבן, גם כל סיעה. תסתמו את הפה כאשר אתם מדברים על הביטוי ערבי.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
- - ערבי – אני אספר לך, כיהודי אל ערבי – ערבי זה לא מילה גסה וזה לא השפלה להגיד למישהו ערבי - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז אל תגיד לי עכשיו שאתה מרגיש לא נוח עם זה שאני קורא לך. אני יהודי וזה בסדר גמור.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא. לא. לא. יכולתי לומר באותה נשימה לחבר הכנסת האוזר, איך אתה הולך עם שמאלנים, אבל אמרתי משהו אחר.
צבי האוזר (כחול לבן)
¶
אתה רוצה שנתחיל מחדש איזה ממשלה יכולה להיות בישראל? מיקי, אתה רוצה שנתחיל מחדש?
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, בואו נחזור לענייננו. אנחנו פה התכנסנו לתת פטור מחובת הנחה על חוק פיזור הכנסת. אנחנו לא דנים ביחסים בין הקהילות בארץ, אבל אתם התפרצתם לתוך הדיון הזה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
טיבי ככה מרגיש לא נוח עם זה, אני יודע? תהיה גאה, תהיה גאה, חבר הכנסת טיבי, אל תתבייש בזה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
למה, מה הבעיה עם זה? מה זה, זה קללה? מה, יש פה קללה? תהיו גאים. ההורים שלי, שהגיעו ממדינות ערב, היו גאים בעובדה שהם הגיעו ממדינות ערב ושהם ערבים יהודים, היו גאים בזה.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה שיהיה לנו ברור. אנחנו התכנסנו - פנינה, אני כבר לא יכולה לצעוק.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אדוני היושב-ראש, המחלוקת פה אמיתית. אנחנו לא סתם נמצאים חודש אחרי שנבחרה הכנסת ה-21 במצב של חוק פיזור הכנסת. יש פה מצב מורכב שכנראה מי שהיה צריך לשמוע לא שמע, מי שהיה צריך לטפל לא טיפל, מי שהיה צריך לנהל משא ומתן קואליציוני, לא עשה את זה ביתר שאת וחשבו - - -
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אנחנו אמרנו מלכתחילה שבחוק הגיוס אנחנו לא נתפשר. מוזר לי שבליכוד מעלים טענות נגד אביגדור ליברמן וישראל ביתנו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
רגע, רגע, האם את מאשימה אותנו בזה שאנחנו גם מכתיבים כותרות לישראל היום? יש גבול. באמת, לא להגזים.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אני מסיימת. אתם בליכוד שכחתם שאתם גוש חירות ליברלי. הליברליות איכשהו נעלמה לכם מהתמונה.
יוליה מלינובסקי קונין (ישראל ביתנו)
¶
אתם בליכוד צריכים לעמוד על הרגליים האחוריות כדי להעביר את חוק הגיוס. אתה, חבר הכנסת אוחנה - - -
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
יש נושא נוסף שהוא חריג בעניין סדר-היום, שרציתי לעמוד עליו, ולו למען הפרוטוקול. כידוע, בימי שני לא עולות להצבעות הצעות חוק פרטיות.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
תקנון הכנסת קובע שיושב-ראש הכנסת יקבע את סדר-היום של הכנסת, כך שישיבות הכנסת בימים ב' ו-ג' יוקדשו לדיונים בהצעות הממשלה ולדיונים בהצעות חוק של חברי הכנסת בקריאה הראשונה, השנייה והשלישית. ישיבת הכנסת ביום ד' תוקדש לדיון בהצעות חוק של חברי הכנסת המובאות לדיון מוקדם, וכו'.
אבל, יש את סעיף 25(ד)(2) - -
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
- - שבא אחרי 25(ד)(1), שהוא אומר ככה: "על אף האמור בפסקה (1), רשאי יושב-ראש הכנסת להעמיד על סדר-יומה של הכנסת דיון בהצעות חברי הכנסת, כאמור באותה פסקה, בימים ב' ו-ג', בדיון לפי בקשת הממשלה ביום ד', ובלבד שנושא שהועמד כאמור על סדר-היום יידון לאחר הנושאים שנקבעו לדיון לפי פסקה (1)."
לכאורה, זהו שיקול דעת בלתי מוגבל של יושב-ראש הכנסת לפי נוסח הסעיף להחליט אם הוא חורג מסדר-היום הרגיל והשוטף, ומאפשר בימי שני העלאת הצעות חוק פרטיות לדיון מוקדם, או בימי רביעי הצעות חוק ממשלתיות.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
סליחה, חברת הכנסת אלהרר. בדיון שהיה לנו איתו אנחנו ציינו שאנחנו חושבים שזה לא יהיה נכון להפעיל פה שיקול דעת שרירותי, כי אחרת זה עלול לפרוע לנו באופן תקדימי את סדר-היום של הכנסת ולהוות שער כניסה לבקשות להעלות הצעות חוק פרטיות בימי שני, ולכן בין היתר גם יושב-ראש הכנסת ביקש את אותה פנייה שיש לו מראשי הסיעות המרכיבות 65 ח"כים בכנסת, שמעוניינות להביא את ההצעה בקריאה טרומית היום, כנימוק מיוחד לזה שאנחנו מעלים ביום שני הצעה בקריאה מוקדמת - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני מוכן לעבור להצבעה. מי בעד פטור מחובת הנחה, ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 12
נגד – 9
נמנעים – אין
הבקשה להקדמת הדיון בהצעת חוק התפזרות הכנסת העשרים ואחת, התשע"ט–2019, לפני הקריאה הטרומית, נתקבלה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
12 בעד, 9 נגד, אין נמנעים. ההצבעה התקבלה, 9 מול 12. יש פטור מחובת הנחה. אני מניח שבדקות הקרובות החוק יעלה להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 18:05.