פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
62
ועדת הכספים
16/01/2019
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 1224
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, י' בשבט התשע"ט (16 בינואר 2019), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 16/01/2019
הצעת צו היטלי סחר ואמצעי הגנה (היטל היצף על יבוא צמנט פורטלנד אפור מטורקיה ומיוון)(הוראת שעה), התשע"ט-2018
פרוטוקול
סדר-היום
הצעת צו היטלי סחר ואמצעי הגנה (היטל היצף על יבוא צמנט פורטלנד אפור מטורקיה ומיוון) (הוראת שעה), התשע"ט–2018.
נכחו
¶
מוזמנים: שי רינסקי - מנכ"ל המשרד, משרד הכלכלה
דני טל - מנהל מינהל יבוא וסחר, משרד הכלכלה
משה ילמה - מרכז ועדת היטלי סחר, משרד הכלכלה
ולרי טוצ'ילקין - כלכלן, משרד הכלכלה
עידו סופר - רפרנט תעשיה ומסחר באג"ת, משרד האוצר
יהורם אלבז - מרכז בכיר ניתוח כלכלי, אגף ניתוח כלכלי, משרד הבינוי והשיכון
אוריאל סיטרואן - מנהל מחלקת שווקים, רשות התחרות
דביר יעקב - מזכיר חטיבה, הסתדרות המתכת, ההסתדרות החדשה
נתנאל היימן - ראש אגף כלכלה, התאחדות התעשיינים בישראל
רונן יונה - מנכ"ל, "מלט הר-טוב"
ד"ר שי ויל - יו"ר, "מלט הר-טוב"
אסף גלבוע - סמנכ"ל משאבי אנוש, "מלט הר-טוב"
משה וג'ימה - מנהל בית אריזה, "מלט הר-טוב"
אבי אלימלך - יו"ר ועד העובדים, "מלט הר-טוב"
אמיר אשרף - שרפן, "מלט הר-טוב"
נדב ניר - שרפן, "מלט הר-טוב"
רפי אוליאל - חשמלאי, "מלט הר-טוב"
הילה זונדר - יועמ"ש, "נשר" מפעלי מלט ישראליים בע"מ
דרור שטרום - עו"ד, סימנט אי.אס
אריה גרינשטיין - שדלן/ית, "מלט הר-טוב"
רישום פרלמנטרי
¶
רונית יצחק
הצעת צו היטלי סחר ואמצעי הגנה (היטל היצף על יבוא צמנט פורטלנד אפור מטורקיה ומיוון) (הוראת שעה), התשע"ט–2018
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. דווקא לא כל כך רציתי לעשות ישיבות, אבל בנושא הזה – יש כמה נושאים – הוא נושא שאם עובר התאריך הוא מתחיל להיות בעייתי.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אבל אתה יודע, יש לנו דברים אחרים לעשות. וחוץ מזה אני מרגיש כאילו אני הפראייר של הבניין, אבל אני עושה את זה. היות שיש ישיבה של הוועדה אני רוצה להזכיר שעוד לא בדקתי האם זה בטוח לגמרי, אבל בכל אופן אני רוצה להגיד שני דברים.
דבר אחד, עדיין לא נחתם מס רכוש על הנושא שהחלטנו עם התקנות של עוטף עזה. התקנות שנותנות את הפיצוי לתושבי עוטף עזה – עשינו את זה מהר, וביקשנו לעשות את זה באופן כזה שהעניין הזה ייעשה מהר – עדיין לא נחתם.
היו"ר משה גפני
¶
שר האוצר צריך לחתום על זה, נציגי האוצר היו צריכים להביא לו את זה. זה עדיין לא נחתם.
היו"ר משה גפני
¶
זה עדיין לא נחתם, ויכול להיות שאלו רק בעיות טכניות, אבל ביקשנו לזרז את העניין הזה ושזה לא ייקח זמן. אנשים סבלו במשך כל התקופה הזו, ומי שמגיע לו הפיצוי – דווקא התקנות היו תקנות באופן יחסי טובות – עדיין לא נחתם. די התפלאתי ששמעתי אתמול שזה עדיין לא נחתם. אני מבקש ממי שנמצא פה להגיד את זה לשר או למי שאמור לחתום על זה בגלל שעל זה אני באמת אבקש ישיבה אם זה לא יקרה. אני מקווה שזה כן יקרה. זה דבר אחד.
הדבר השני, מי שזוכר, ביום האחרון של הכנסת אישרנו פה אחד את הנושא של הטבות המס ביישובים השונים בפריפריה. עד לרגע זה זה לא מתבצע. אני שומע שעדיין לא משלמים.
היו"ר משה גפני
¶
לפני שאתה מעיר. אני לא יודע מה הטענה שלהם. מכינים את הרשימה, צריך להכין, לא משנה. חוקקנו חוק שאומר - - -
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
בוודאי. מה שבעצם היה בשנים האחרונות, אותו דבר. והם עושים רשימות, הם מחליטים, בגלל שהם התנגדו מלכתחילה לחוק הזה.
היו"ר משה גפני
¶
לא נעבור על זה גם כן, אני מקווה שהעניין יסתיים ומהר. המציאות היא, כפי שאתה אומר, שהחוק שחוקקנו פה אחד, ובשעה מאוחרת בלילה לאחר דיון כאן בוועדה, אנחנו ממשיכים חצי שנה את מה שהיה עד עכשיו במשך השנים האחרונות, אותם היישובים, לא הזזנו אפילו מילימטר. לא הוספנו כלום. רצינו להוסיף אם הייתה חקיקה רגילה, אז היינו רוצים לעשות שינויים, אבל לא עשינו שום דבר. היה צריך פשוט להמשיך. אני מקווה שזה יקרה.
אם זה לא יקרה אז אני כמובן אדווח לחברי הוועדה ונחליט מה אנחנו עושים עם זה. מה שאני מבקש ממך, היות שאתה הנציג הבכיר של משרד האוצר, לא בדיוק הנושאים האלה שהם הנושאים שלך, אני מבקש פשוט שתעביר את זה, את שני הדברים, גם את הנושא של התקנות של עוטף עזה - - -
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
אדוני היושב-ראש, חברי הכנסת, אני רוצה לומר שיש שתי החלטות ששתיהן לא מבוצעות. החלטה מס' אחת התקבלה יחד עם האישור לנהרייה, שמוסיפים 31 יישובים צמודי גדר – היום אפשר להגיד גם צמודי מנהרות – מוסיפים להם אחוז כדי לשמור על האיזון הנכון בין התוספות, שניתנו בחוק שחוקקנו לקראת מחצית השנה, ובין המציאות של יישובי הצפון. 31 יישובים זה כולל את כל קשת החברה הישראלית באזור הגבול הלבנוני. אני מניח שכאן בחדר הזה גם היועצת המשפטית ואתה והיושב-ראש וכל מי ששייך לוועדה מכיר את זה.
והדבר השני, כפי שאמרת, הארכת ההחלטה שלא מחייבת שום פעילות מעשית כי זה צילום מצב שהיה עד סוף השנה. אני רוצה להגיד ששלחתי אנשים מגבול הצפון לפקידי שומות המס – לא סמכתי רק על הבדיקות עם ירושלים, רציתי לבדוק איך ההוראה יורדת לשטח – והתוצאה עגומה מאוד. כנסת ישראל, בישיבה שהתנהלה עד אחת בלילה, קיבלה החלטה ללא מתנגדים, 17 תומכים מכל סיעות הבית – גפני, קודם כול בזכותך, מאמץ גדול.
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
אנחנו עומדים בפני מציאות שהמערכת או לא מכירה או לא יודעת, ובעיקר לא רוצה להכיר ולדעת ולבצע. זה מרד. יש פה מהפכה והפיכה. מהפכה בהתנהלות והפיכה שלטונית. אם זאת לא הפיכה תגידו מה זה. תחשבו שזה היה קורה בנושא יותר רגיש. לכן לפי דעתי אין מה לחכות. אני מציע לקבוע ישיבה טנטטיבית, אלא אם יהיו עוד סעיפים, לתחילת פברואר, אדוני היושב-ראש, ולדווח על הנושאים האלה והאחרים בתחילת הישיבה, עם אנשי האוצר הרלוונטיים. הם צריכים לדעת שתפקידם למנוע את הישיבה ולא להתבזות בה. תודה.
שגית אפיק
¶
אני רק רוצה ללמד על רשות המיסים, ואולי גם קצת על משרד האוצר, זכות. בכל זאת, 1 בינואר זאת תחילת שנה חדשה, הם צריכים לעדכן את רשימות היישובים בהתאם לכל השינויים שנעשו במדדים החברתיים כלכליים והפריפריאליים. משיחות שלי איתם זה מה שהם עושים, והתוכנית שלהם היא לא לעשות הפיכה, אלא להכין את הרשימות.
היו"ר משה גפני
¶
איתן, אני לוקח את הדברים שלך ברצינות. אני לא חושב שזאת הפיכה שלטונית, אבל נעקוב אחרי זה. הפיכה שלטונית צריך לעשות על משהו אחר. בבקשה, עודד, בקצרה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
רק אעדכן שהפיכה שלטונית הייתה אם הם היו מבצעים את ההחלטות, אז היינו אומרים שקרתה פה באמת מהפכה. בינתיים מה שקורה זה שום דבר חדש ממה שאנחנו מכירים בשנים האחרונות.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אני רק רוצה כבר לנצל את ההזדמנות, שוב, גם על זה קיימנו פה דיון, בהקשר של "מרכבים" ובהקשר של תוצרת הארץ והעדפה מתקנת ורכש גומלין, והעניין הזה לא זז. אתה יודע, נלך למערכת בחירות, עד שתסתיים מערכת הבחירות מפעל לא יהיה, עובדים יהיו מפוטרים וילכו הביתה, וחבל.
היו"ר משה גפני
¶
אני מנסה לעקוב אחרי זה, אתה צודק במאה אחוז. יש גם את הנושא של הרכב ההיברידי – אני לא הולך להיכנס לזה עכשיו יותר מדיי – יש גם את הרכב ההיברידי, שגם שם אני קורא בעיתונים שהם הולכים לבטל את זה. יש פה כמה דברים שצריך לעקוב אחריהם. אני עוקב אחרי הדברים כדי לראות האם באמת מדובר על משהו דרמטי או שזה דבר שגרתי שבודקים את זה, 1 בינואר כמו ששגית אמרה. אני לא מזלזל.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
העניין שאת כל הדברים האלה נוכל לתקן גם אחרי הבחירות. בסיפור של מפעלים שייסגרו - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מקל ראש בעניין הזה. שי, המנכ"ל, אתה יכול לענות לעודד? אמורה להיות לכם ישיבה בעניין הזה. אתה יכול להגיד כמה מילים על האוטובוסים?
שי רינסקי
¶
אמת ויציב. בוקר טוב, כמה מילים למי שלא יודע. שינוי המדיניות של משרד התחבורה והאוצר בנושא של מכרזי האוטובוסים, שעד לשבע השנים האחרונות לפחות היה בו רכש גומלין. ועדת המכרזים החליטה לשנות את הקריטריונים, אנחנו התנגדנו. זה כרגע נמצא בבית משפט מצד כל הגורמים, מצד היבואנים, התעשייה, ובסוף החודש אמור להתקיים דיון. במקביל, אנחנו נפגשים היום עם משרד האוצר לראות אם אפשר להגיד - - -
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אגב, זה קורה באותו יום, רק היום פורסם שבכיר במערכת השלטון במימשל טראמפ מאוד מוטרד מההשתלטות הסינית על הכלכלה הישראלית, אפרופו הנושא הזה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. אני מודה לך, שי.
אני עובר לסעיף היחיד שיש על סדר-היום, זה הגנה הצעת צו היטלי סחר ואמצעי הגנה (היטל היצף על יבוא צמנט פורטלנד אפור מטורקיה ומיוון) (הוראת שעה). כרגע המצב הוא שהיה דיון במשרד הכלכלה. אבקש מאדוני המנכ"ל, אם תוכל לדווח על זה. מה שקורה כרגע זה שמפעל ה"מלט הר-טוב" עלול להיסגר אם אכן המצב יהיה כזה שלא יהיה היטל היצף. אני לא מדבר עכשיו על "נשר", אני מדבר על זה ש"מלט הר-טוב" יעבור ליבוא מטורקיה ומיוון. נספק את העבודה לטורקים, בעיקר שאת עמדתם כלפינו אנחנו יודעים, אבל בעיקר מקום כמו בית שמש, על כל פנים קיימת סכנה שעובדים יישלחו הביתה כשאנחנו בעצם לא מבצעים את הדבר הכי פשוט שצריך לבצע. אדוני המנכ"ל, האם אתה יכול להגיד איפה אנחנו עומדים עם זה או שאני אאפשר לחברי הכנסת. בבקשה.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
תראה, ביקרתי במפעל "מלט הר-טוב" לפני למעלה משנה. תראה, הסיפור של מלט, בזמנו בעצם מדינת ישראל אילצה את "נשר" להיפרד מ"מלט הר-טוב".
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
למה? כי החליטו שזה בעצם מונופול, ולכן אמרו: בואו נייצר תחרות, והכריחו אותם למכור את המפעל. רכש מאן דהו את המפעל, ובעצם ככה המפעל ייצר, והתקדמנו. מה שקרה זה שכשהיבוא נפתח למדינת ישראל – אין לי בעיה עם היבוא, זה בסדר, הבעיה שכאן יש היצף. הרי קבעתם שיש פה מחירי היצף. מה המשמעות של מחירי היצף? שנבין מה הרעיון. שיש איזשהו גוף בין-לאומי שמוכר במחירים מאוד זולים במדינת ישראל, אפילו יותר זולים מהמקומות שהוא מייצר, וזאת על מנת להציף את השוק כדי שמפעל כמו בהר-טוב ייסגר, ואחרי זה המחירים יעלו עוד הפעם. דרך אגב, די דומה למה שקרה באתונה, אתה סוגר את המפעל ואז אין לך כמעט איום בתוך מדינת ישראל, ואז אתה מעלה את המחיר והכול בסדר.
מפעל כמו "מלט הר-טוב" זה לא הדלקנו את האור, כיבינו את האור. ברגע שהוא נסגר אז הוא נסגר. אי-אפשר בעוד שנה להגיד לו: תשמע, עכשיו בוא תתפעל את המפעל. זה ברור לכם לחלוטין. המפעל הזה זקוק גם ככה להשקעות בקטע הטכנולוגי.
לכן אני חושב שמה שקרה כאן זה דבר שהיה אסור שיקרה בגלל שאתם החלטתם, בדקתם שיש פה מחירי היצף. ולכן כשיש מחירי היצף יש חוק במדינת ישראל וצריכים לפעול. 0.25%, שי, זה כלום, זה כאילו אין שום דבר, ולא עשינו שום דבר.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אני לא מדבר על המשפחות וכו' וכו', אני מדבר על התעשייה הישראלית. תבין, כל תעשייה ישראלית, ברגע שיהיו פה מחירי היצף התעשייה הזאת תקרוס. בגלל זה יש את הממונה, בגלל זה אתם קיימים, בדיוק כדי להגן על המצבים האלה. וכאן יבוא מי שיטען ויגיד: רבותיי, זה יעלה את מחירי הדיור. למרות שזה בכלל לא משנה, היצף זה היצף. בוודאי ובוודאי שכל הסיפור הזה משפיע על מחירי הדיור במאות שקלים. אולי בדירה זה משהו אבסורדי בכלל.
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
זאת שהמליצה המלצות וקיימה דיונים ארוכי טווח על עתיד הענף וכו', הוא לא פה?
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אני רוצה להגיד עוד משפט. משה, אתה זוכר את הסיפור שהיה לנו עם ההיטלים לגבי הדלקים?
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו עכשיו בתהליך, נראה מה עושים. אנחנו יכולים לאשר את מה שהמשרד נותן, את מה שהממשלה נותנת, אנחנו יכולים לא לאשר, יכולים לשנות. בוא נשמע קודם את המנכ"ל, נדע איפה אנחנו עומדים בעולם. שי, בבקשה.
שי רינסקי
¶
כמה מילים. קודם כול כדי לתת רקע. החקירה התחילה לפני מעל שנה וחצי, באפריל 2017, כדי שנבין את ההתמשכות ואת אורך התהליך של בדיקת היצף או כמה זמן לוקח לתלונה כזאת. ואכן באמת באוגוסט 2018 הממונה על ההיטלים אצלנו, דני, החליט וקבע שיש היצף ויש נזק ויש קשר סיבתי בין שלושת הדברים הללו. אבל צריך לזכור שלחוק יש כמה שלבים. השלב הבא זה ועדה מייעצת. הוועדה המייעצת שחברים בה ההגבלים העסקיים, אנשי ציבור.
שי רינסקי
¶
אוצר, כלכלה ואנשי ציבור, החליטה פה אחד לא להטיל היצף. וזה מתוך שיקולים נוספים שהיא סוברנית לחשוב, ואלו שיקולים משקיים – מה ההשפעה על המשק, במיוחד כתוצאה מכך שיש פה מונופול ששולט במעל 60% מהשוק. כשזה הגיע לשר הכלכלה הוא שקל במערכת האיזונים ואמר שהוא רוצה להשאיר את המדוכה הזאת, להטיל היצף מינימלי מתוך רציונל שנבדוק כל רבעון מה היבוא עושה למשק. הוא קבע שברגע שיהיה מעל 50% יבוא הוא יטיל את ההיטל. זה הרעיון בבסיס החלטתו של שר הכלכלה, שיש פה איזון – מצד אחד להסתכל על יוקר המחיה, על כל שוק הדיור, שוק התשתיות; ומצד שני, התעשייה חשובה לנו. אנחנו בקשר שבועי עם "מלט הר-טוב" כדי לראות איך ניתן בכלים נוספים ואחרים לעזור, זה הרציונל.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
מה המשמעות? מה הכלים שיש לוועדה המייעצת לבחון את העניין? הרי זאת העבודה של הממונה.
שגית אפיק
¶
התהליך קבוע בחוק. התהליך אומר שמרגע שהוגשה תלונה לממונה הממונה פותח בחקירה, הוא רשאי לתת ערובה זמנית לתקופת החקירה שלו. במקרה הזה הוא לא מצא לנכון לתת ערובה זמנית. לאחר שהוא מסיים את החקירה שלו הוא מעביר את ממצאי החקירה שלו לוועדה המייעצת.
שגית אפיק
¶
הוועדה המייעצת מעבירה את ממצאיה לשר הכלכלה. שר הכלכלה מקבל החלטה, מעביר אותה לשר האוצר. לשר האוצר יש 15 ימים לאשר את ההחלטה או לא.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אשאל את השאלה הבאה. תראה, מה שקבע דני זה מבחינתו הקטע המקצועי, הרי הוא לא נכנס לפוליטיקה, הוא גם לא נכנס - - -
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
שנייה, דקה. יש לכם את מחירי הדיור אצלכם, יש לכם שיקולים אחרים. הוא בא נקי לנושא. זאת העבודה שלו, הוא מסתכל על החלון של ההיטל מול זה.
דני טל
¶
בגדול, חקירת היצף מתבצעת על-פי החוק הישראלי ומסתמכת גם על החוק הבין-לאומי שישראל חתומה עליו מול ארגון הסחר העולמי. אנחנו בודקים שלושה פרמטרים עיקריים: היצף, נזק, וקשר סיבתי. כאשר גם לבדיקה של היצף יש קריטריונים מאוד ברורים ומתודולוגיית בדיקה מאוד ברורה אצל - - - . אותו דבר לגבי איך בודקים, האם יש נזק, איך מודדים את שיעור הנזק, וכדומה. וגם לגבי הקשר הסיבתי אנחנו צריכים לשלול כל מיני דברים, להראות קשרים בין ההיצף לבין הנזק. המתודולוגיה מאוד ברורה, החקירה נערכת עד שנה וחצי. במקרה הזה היא נערכה שנה ושלושה חודשים. בעצם אורך החקירה נגזר מזה שאנחנו פונים אל כל הצדדים, מקבלים מהם חומרים, עושים תהליך אדוורסרי בין הצדדים, וכן הלאה.
היו"ר משה גפני
¶
ברור, כבר דיברנו על זה, כבר היה דיון כזה שהבאת את הדברים. אני שואל לגבי שלושת הפרמטרים, מה העלית בבדיקתך?
דני טל
¶
אפריד. עוד מילה אחת לפני שאני מגיע לממצאים. הממצאים האלה הם ממצאים ראשוניים. ההמלצה היא ברמה המקצועית, וההחלטה אצל השר, כאשר השר זכאי ואפילו חייב לשקול שיקולים כלל משקיים, זה מופיע לו גם בחוק. כלומר, הוא מקבל לידיו המלצה של מינהל סחר חוץ שיכולה להגיד לו איך זה ישפיע על היחסים הבילטרליים של ישראל עם יוון, למשל, או עם טורקיה. הוא מקבל המלצה של הממונה על הגבלים עסקיים. הוא יכול לקבל מגורמים נוספים שקבועים בחוק את ההמלצות שלהם, ובסופו של דבר הוא משקלל את הכול ומקבל את ההחלטה.
עכשיו לגבי החלק שלי, שזאת הבדיקה המקצועית עצמה לפני השיקולים המקצועיים. הבדיקה שלי הראתה שמתקיים יבוא בהיצף גבוה מיוון, יבוא בהיצף נמוך יותר, אבל עדיין היצף, מטורקיה. כאשר בסופו של דבר אנחנו לוקחים שיקולי תחרות ומסתכלים גם על שיעור הנזק, ואנחנו בודקים מה נמוך מבין השיעורים, בין שיעור הנזק לבין שיעור ההיצף. כלומר, יכול להיות מצב שבו שיעור ההיצף עומד על 60%, אבל שיעור הנזק שנמדד הוא רק 20%. ולכן אנחנו אומרים שאומנם יש היצף אבל כל עוד הוא תורם לתחרות ועדיין לא מייצר נזק אנחנו מאפשרים אותו. ברגע שהוא מגיע ל-20% אנחנו אומרים שזה הרף שבו אנחנו קובעים את ההיטל. אותו דבר אנחנו עושים בנפרד עבור כל חברה יצרנית, כי לכל חברה יש את המאפיינים שלה ואת העלויות שלה. ככה אנחנו בודקים את ההיצף.
היו"ר משה גפני
¶
יש לך זמן, בסדר. לי אין כל כך, יש לי פריימריז. אבל אנחנו רוצים לדעת ממנו, הוא איש מקצוע, איתן, תקשיב לי.
היו"ר משה גפני
¶
הוא איש מקצוע. אנחנו רוצים לדעת לא את התוצאה בסוף, על התוצאה בסוף נדון. אבל מה שביקשתי לדעת, מה שאנחנו רוצים לדעת ממנו זה מקצועית, האם יש היצף או אין היצף, עם השקלול של מה שהוא אמר בצדק. הוא אומר שיש היצף, נקודה.
היו"ר משה גפני
¶
האם היטל היצף בעניין הזה של "מלט הר-טוב" עושה נזק לתעשיית הדירות? האם זה יעלה את המחירים? האם זה ישנה?
היו"ר משה גפני
¶
כן, נראה שעזבו את כל הדברים, לא עושים בכל הדברים כלום, רק מטפלים בזה. למה זה אכפת לכם?
דני טל
¶
הבדיקה שלנו הראתה שבדירה ממוצעת ששטחה כ-100 מטר נכנס מלט בעלות של כ-7,500 שקל. המשמעות של גלגול ההיטל לעליית מחירים, אם ייווצר, היא סדר גודל של 750 שקל על כל 10% במחיר, מצד אחד.
דני טל
¶
מצד שני צריך גם להבין שההערכה שלנו הייתה שזה לא יגולגל גם בגלל ההיקף הנמוך וגם בגלל העלות הנמוכה, וגם בגלל שראינו סך הכול שהייתה ירידת מחירים בתחום המלט בתקופה האחרונה, וזה לא ממש השפיע על מחירי הדירות גם בכיוון ההפוך. אנחנו חושבים שמחיר הדירה פחות מושפע ממחיר המלט, אבל נשים את זה - - -
דני טל
¶
- - חשבה שזה יוביל לעליית מחירים. חשוב גם לציין את זה, כי יושב-ראש הוועדה לא נמצא פה, והיו על זה דיונים.
דני טל
¶
הייתה פנייה מיוון, שלא הייתה בפניי, בעניין הזה. כשסיימתי את החקירה היא הגיעה בפני הוועדה המייעצת והשר, וגם נציגה של משרד החוץ הופיעה בפני הוועדה המייעצת והביעה את עמדתה נגד הטלת היטל על יוון בשיעור שיפלה אותה מול טורקיה.
היו"ר משה גפני
¶
זאת אומרת שאם אני מסכם את הדברים – לא בנוגע אליך, אתה איש מקצוע, אני מעריך את העבודה שלך, הכנת גם דוח מאוד מקצועי ורציני – אני מסכם את הדברים קודם בשבילנו, ממה שאמרת וממה שכתוב בדוח. מחירי הדירות לא יעלו כתוצאה מהיטל היצף; יש היצף, זאת עובדה ברורה לחלוטין, יש כנראה את התחרות בין "נשר" לבין "מלט הר-טוב", אני לא נכנס לעניין הזה; אין העלאה ביוקר המחיה כתוצאה מהיטל היצף, אם אכן היה מוטל אפילו בשיעורים הכי גבוהים; אם יש היטל היצף אין פגיעה במערכת היחסים בין ישראל לבין יוון וטורקיה. אלה המסקנות המקצועיות. אני עוד לא מדבר על המסקנות הציבוריות. במסקנות המקצועיות זאת תמונת המצב. אני מבקש לפני שאני נותן לח"כים - - -
עידו סופר
¶
אני גם חבר הוועדה המייעצת. רק אגיד על עבודתו של דני, הוא אמר את זה, מבחינה חוקית כדי לפתוח בחקירה נדרש איזשהו אחוז מסוים של שיעור - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני עדיין נבחר ציבור, אני לא יודע מה יהיה בבחירות. אתה בטוח נשאר, אז לפחות תן לי את פרק הזמן הזה שאני יכול לדבר איתך בגובה העיניים.
עידו סופר
¶
יו"ר הוועדה, לפני שאני מדבר על הוועדה המייעצת, רק לחבר הכנסת אמסלם, מה שדני אמר זה שלמעשה הוא בוחן את היטל ההיצף על עיקר השוק היצרני המקומי. למעשה בבחינה הוא היה צריך לנכות את "מלט הר-טוב", וכל הבחינה נעשתה על "נשר", ולכן הניסיון לקשור בין הדברים הוא לא - - -
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
שורה תחתונה, הייתה הצבעה בוועדה, והוא אמר שלפי מה - - - , אז צריך להתייחס למה שהוא אומר.
היו"ר משה גפני
¶
איזה עמדה שלו? את העמדה שלו הוא אמר. אל תעשה לי טובות ואל תוסיף לעמדה שלו. העמדה שלו ברורה. אתם פחות מתחשבים בעובדים, אתם מתחשבים בדברים אחרים.
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
שאלה למנכ"ל. בין היתר כשביקרתי במפעל וגם דברים שנאמרו בתקשורת ובישיבות, נאמר שכנגד התנגדות למיסים משרד הכלכלה רוצה לתת שדרוג לתשתיות של המפעל בבית שמש, ולהשקיע בהיקף לא קטן של כספים כדי לאפשר למפעל להמשיך לייצר, כי בכל זאת הממשלה מתגאה באחוזי אבטלה נמוכים וכו' וכו' וכו'. לא אמרת שום דבר על העניין הזה של השקעות ותקציבים. אז רק בשביל ההבנה, האם הממשלה עומדת עדיין על כך שמצד אחד יהיה היצף, ומצד שני - - -
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
רגע, אולי נשמע. דובר פה על השקעה גדולה על בסיס מחצבה, שזה הדבר העיקרי למפעל, זה חומר הגלם. חומר גלם קיים שם בטווח של דקות. השאלה אם הממשלה משקיעה כסף, ואם תהיה תשובה חיובית אז בואו נשמע.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
לגבי סופר, לגבי האוצר. הוא אומר שמנכים בעצם את "מלט הר-טוב" בגלל שהוא קטן. אם הוא כל כך קטן, למה הכריחו אותם אז להפריט אותו בגלל שהוא מונופול?
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
בדיוק. כשאני מציע לכם לדבר אז תמיד תחליטו באיזה צד אתם מחזיקים את המקל. לגבי דני, תראה, בסוף הציבור לא כל כך מבין, לדעתי, את המשמעות של ההיצף. זה לא שהמחירים יורדים בגלל היבוא והוא קבוע. זה בסדר, מדינת ישראל היא מדינה שאין לה בעיה, וגם יש לה רצון לייבא לכאן מוצרים זולים. אלא מה הרעיון של ההיצף? שהמחיר הזול בא בתקופה קצרה כדי למוטט את המפעל. ואחרי שהמפעל מתמוטט ונסגר אז המחיר מתחיל לעלות, ראה מחיר הטונה "סטארקיסט".
לכן כשאתה אומר לי שזה מחיר ההיצף וזאת העמדה המקצועית שלך, זאת העמדה היחידה הנכונה פה. שיקולים אחרים זה משהו אחר – יחסים בין-לאומיים, יחסים בילטרליים, אנחנו אוהבים אותם, לא אוהבים אותם, קונים מטוסים, זה סיפור אחר. אבל הצד המקצועי שלך הוא הצד הכי מעניין פה בשולחן בגלל שבסופו של דבר אם ההיצף הזה, כפי שקבעת, לא יקרה וכתוצאה מזה - -
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
- - "נשר" "הר-טוב" באופן מלאכותי לא יוכל לעמוד בתחרות בגלל שיש פה היצף מלאכותי, אז זה שהוא ייסגר מה זה יעזור לנו?
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי אני רוצה לעשות סדר בעניין. אנחנו צריכים להגיע לאיזושהי מסקנה בסוף הדיון, אין לנו את כל היום, גם יש לי פריימריז, אמרתי לכם, לא חשוב.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לעשות את זה לפי הסדר. אני אתן לחברי הכנסת שיגיעו אם אפשר בקצרה שאלות ודברים מהסוג הזה; אני רוצה לתת ליבואנים; ואני רוצה לתת לאנשי המקצוע שנמצאים פה. נצטרך לדעת מה הם מבקשים מאיתנו.
שי רינסקי
¶
הדילמה, עודד, תזכור שלפני השר מגיעה כל האינפורמציה, יש להגבלים העסקיים חוות דעת שלהם, שפה הייתה שלילית עם השפעה של 350 מיליון שקל על המשק; יש את הוועדה המייעצת שקבעה שיש היצף אבל משיקולים נוספים קבעה שאין להטיל היטל; יש את ההמלצה של דני שיש להטיל היטל. לכן כשהשר לוקח את כל השיקולים הללו - - -
שי רינסקי
¶
- - ולבדוק את השוק כל ריבעון. למה רבע האחוז הזה? כדי להשאיר את זה על אש נמוכה. תזכור שלפתוח מחדש ולעשות את החקירה מהתחלה זה שנה וחצי, זה מאפשר לקצר תהליכים. זאת אומרת, אם כל רבעון נראה שהיבוא עלה מעל 50% נוכל - - -
שגית אפיק
¶
בדיוק, זה נכון. זה מה שהוא אומר בדיוק. הוא לא התכוון להטיל היטל, אבל הוא רצה להשאיר את האופציה של פתיחת חקירה.
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
אבל, חבר'ה, אלו לא עגבניות שתלויות בגורמי שמיים, זה מוצר קשיח. מה אתם מבלבלים את המוח. יודעים כמה מייצרים, כמה צריך.
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
מה, זה עגבניות? מה קרה לכם? אתם לא יודעים כמה בונים? כמה צריך? מה הבעיה? נגמור את זה תוך חמש דקות. רוצים או לא רוצים שיהיה פה מפעל?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אגב, אתה במצב הזה מייצר שוק לא ודאי גם ליבואנים, כי גם הם עצמם לא יכולים להיערך. עכשיו הוא רוכש ציוד, הוא עושה רכישות שנה קדימה, גם הוא לא ידע להגיד מה יקרה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
יבואן. עכשיו הוא עושה הזמנה, הרי הוא לא מזמין את המלט ביום ראשון ומקבל אותו ביום שני.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
גם הוא לא ידע בסוף. אתה יודע מה, לשיטתי אני אומר לך, אפילו ליבואן עדיף היצף גבוה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
ודאות לשוק הפרטי היא לא פחות חשובה בהקשר הזה שהוא יודע שלא כל שלושה חודשים משנים לו משהו. זה גם נושא, וגם זה צריך להיות על השולחן.
מוסי רז (מרצ)
¶
שאני לא אשאל פרטנית על אנשים, אז אני שואל, האם יש פה לוביסטים שלא מסומנים בסרט כתום?
היו"ר משה גפני
¶
חבר'ה, אין לנו את כל הזמן שבעולם, בואו נמקד את הנושא המקצועי. דרור שטרום, אתה מייצג את היבואנים ואתה עורך דין.
דרור שטרום
¶
אני אסביר אותה. קודם כול אני חושב שגם בדיון הקצר שהיה עד עכשיו נדמה לי שהעמדה של הוועדה המקצועית המייעצת לא הובאה בפני כבודכם כמו שצריך, אני אשתדל בכמה נקודות קצרות להראות. אני רוצה רגע אחד, ברשותכם, להחזיר אתכם בדיוק בשלושה משפטים כמה שנים אחורה. במדינת ישראל כבר הוטל היטל היצף על מלט, זה היה בראשית שנות האלפיים.
היו"ר משה גפני
¶
שנייה, עם כל הכבוד, פה מדבר מי שמקבל רשות דיבור. מי שלא מקבל רשות דיבור לא מדבר. בבקשה. אם מישהו ירצה להתייחס שיירשם.
דרור שטרום
¶
הייתי אז הממונה על הגבלים עסקיים, הוטל היטל היצף על המלט בחלק מהמדינות, ובחלק מהמדינות לא הוטל היטל היצף, אלא היבואנים התחייבו שלא לייבא במחירים מסוימים וכו'. לזה כנראה כוונת ההערה, אבל זה לא משנה, כי במהות הכלכלית הוטל היטל. כתוצאה מההיטל הזה – ויש לי כאן את הגרפים, פשוט לא הבאתי את זה כדי להפיץ – מחירי המלט בישראל במשך כל השנים האלה עד שנת 2016, כולל, היו מהגבוהים ביותר בעולם. מה שהשפיע כמובן על כל שרשרת הערך של שוק הבנייה. ולכן מדינת ישראל החליטה בוועדה מסודרת, בוועדת הרשקוביץ, אחרי ועדת טרכטנברג, החליטה לפתוח את השוק לתחרות מתוך ראייה שהיא רוצה באופן קבוע שיהיה חלק מהיבוא כאן. והנה, יש לנו מצד אחד רצון לתחרות שמלווה בנסיבות שאני לא חושב שצריך להרחיב עליהן, כי משבר הדיור ועליית מחירי הנדל"ן היא בידיעתם של כולנו.
דרור שטרום
¶
אני אוכל להגיד, אבל אם לא תיתן לי להתקדם מסודר – אני אגיע גם בסוף לזה, תאמין לי. ובעצם פרצה התחרות מיבוא בסוף שנת 2016, בתחילת שנת 2017, וגם פה עוד פעם יש ניסיון להטיל היטל היצף.
עכשיו אני בליבי כולי עם חבר הכנסת אמסלם, חבר הכנסת אמסלם, משום שאם התרחיש שאתה מתאר היה פה העניין, אני ואתה היינו צועדים ביחד לשקיעה ומטילים היטלי היצף פה של עשרות אחוזים. זה בדיוק התרחיש. במה מדובר? מטילים היטל היצף כשיש חשש שמדינה אחרת מציפה אותנו במחירים לא ריאליים לגמרי - -
דרור שטרום
¶
אלו חוקים שנולדו אחרי מלחמת העולם השנייה, ובאמת היו ניסיונות כאלה. אגב, בדרום אמריקה היו מקרים שזה גם קרה, זה לא מופרך. אלא שפה זה לגמרי לא מה שקורה. נכנס יבוא, אדוני, אנחנו אחרי כמה שנים של תחרות, וכל היבוא הזה עומד על 30% או על 31%.
דרור שטרום
¶
"נשר", שהיא חברת המונופול הקלאסית של ענף המלט כבר עשרות שנים, עדיין בעמדה מונופוליסטית. אנחנו לא במצב שהתעשייה שלנו עומדת. ואני, תאמין לי, פטריוט גדול של התעשייה המקומית. אני לא רוצה שהתעשייה המקומית תתמוטט. אף אחד לא רוצה שהדבר הזה יקרה.
דרור שטרום
¶
אבל צריך לשים את היד על הלב ולשאול בעיניים נכוחות האם התרחיש הזה באמת עומד לקרות. והדעה של כל הדרגים בכל המשרדים השונים – ולא אכנס כרגע למי אמר למי באיזה שלב ומי כדרר למי – הדעה של כולם אחת ויחידה, לא עומדת לקרוס התעשייה המקומית.
וכאן אני מגיע לעניין של "הר-טוב". יש חוק, לצערי אנחנו לא - - -
דרור שטרום
¶
אתה צודק. אני אשתדל להגיד את זה מאוד מאוד - - - כדרכי. יש שלושה מרכיבים: היצף זה מחירים זולים מדיי ביחס למדינת המקור; הדבר השני זה נזק ממשי למשק; והדבר באמצע זה קשר סיבתי בין השניים האלה. כי אם יש למשל סחורה של מלט שמגיעה במחירים שהם לא בהיצף מקפריסין, כמו שמציינת כאן הוועדה המייעצת באמצע הדוח שלה, שאף אחד בטח לא הגיע, והם כבר במילא מביאים את זה באותו מחיר, אז אין קשר סיבתי, וגם על זה עמדה הוועדה.
ולכן ב-overall מה שהוחלט פה – ואני לא שוכח את השאלה, חבר הכנסת מיכאלי, ששאלת, כי היא שאלה חשובה – מה שהוחלט פה, אדוני היושב-ראש ב-overall, בראייה כוללת זה מצד אחד כן לתקוע רגל ולהטיל איזשהו היטל בניגוד לעמדת הוועדה המייעצת; ומתוך עיניים פקוחות בא שר הכלכלה ושר האוצר יחד איתו, ואומרים: היה והיבוא הזה ימשיך לכרסם בתעשייה המקומית, בדיוק בהמשך לתרחיש שצייר כאן חבר הכנסת אמסלם, אז ניכנס ונטיל היטל שבאמת יגן מפני התרחיש שהוא - - -
היו"ר משה גפני
¶
אמר המנכ"ל שבמידה שכאשר מטילים אפילו את ההיטל המינימלי יבדקו את זה כל הזמן לראות האם המחירים עולים, המחירים יורדים, כל מה שנלווה לעניין הזה. אגיד לך מה שתעשו. היות שהוא מדבר שזה יעבור את ה-50%, ברגע שתראו שאתם עומדים ב-49% יבוא לא תייבאו יותר. למה? כדי שמשרד הכלכלה או הממשלה לא יוכלו לעשות את זה. מה יעשו "נשר"? "נשר" גם יפחיתו את היצור בכדי שזה מה שיהיה. המחירים יעלו, חקירה לא תיפתח מכיוון של-50% לא הגענו. אתם אנשים מתוחכמים, אתם לא אנשים - - -
היו"ר משה גפני
¶
במיוחד שהם לקחו אותך בתור עורך דין, שהיית ממונה על ההגבלים העסקיים, תגיד להם, אם לא תגיד להם אתה חוטא לתפקידך.
היו"ר משה גפני
¶
ואז הם לקחו אותך בתור עורך דין, אתה תגיד להם מייד: חבר'ה היבואנים, אתם מרוויחים כסף, שיהיה לכם לבריאות, אבל אם תעברו את ה-50% ביבוא תתחיל חקירה שאנחנו לא יודעים מה טיבה. אנחנו גם לא יודעים מי יהיה השר אז ומי יהיה – אנחנו לא יודעים. ואז המחירים יעלו, חקירה לא תיפתח, ו"מלט הר-טוב" יהיה סגור. בבקשה. עכשיו תגיד לי שלא תייעץ להם את זה.
דרור שטרום
¶
כבוד היושב-ראש, הרעיון הזה, הרי מן הסתם מאחר שכולנו חושבים על כל אפשרות, חצה כבר מוחם של כמה אנשים. אלא מה?
דרור שטרום
¶
ראשית, אני מזמין את שר הכלכלה לבחון את הדברים לא רק ב-50% אלא גם ב-49% וגם ב-53%, משום שההחלטה איננה אומרת שה-50% זה דבר שנועל אותו, זה ראשית. אבל שנית, ברמה הכלכלית אני רוצה להגיד לך שבדקתי כבר את הנושא הזה, ובדקתי את היבואן המרכזי שניצב כאן לשמאלי שהיא חברת "סימנט", ואני יודע מה מגבלת כושר הקיבולת שלה. מדובר בהשקעה של מכלים שנעשו בנמל הקישון, שיש לה מגבלת יכולת קיבול בכל מקרה, שהיא לא יכולה להגיע לא ל-40% ולא ל-45% ולא ל-50%.
דרור שטרום
¶
אז בעניין הזה אני מציע לראות את זה שגם הוועדה וגם השר תפסו את עמדתם וסמכו את עמדתם על דברים שהם בעולם המציאות, לא מופרכים.
רונן יונה
¶
תודה רבה. קודם כול אני רוצה בראשית הדברים להגיד שאנחנו לא נגד היבוא. אם מצטייר כאן ש"מלט הר-טוב" היא נגד היבוא, אז התמונה לא נכונה. נשאלה פה שאלה האם הגיעו - - -
היו"ר משה גפני
¶
אגב, גם אנחנו לא נגד היבוא. בגלל להט הוויכוח יוצא כאילו שאנחנו נגד זה. אנחנו לא נגד היבוא.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מסתכלים על מכלול הנושאים. מגיעות אלינו בעיות קשות גם בתקציב, גם ביוקר המחיה, גם בעליית מחירי הדירות, מגיעים אלינו כל הדברים אלה, ולכן, בניגוד לאגף התקציבים שמסתכל רק בראייה צרה של להרוויח כסף, אנחנו מסתכלים על המכלול של המשק. בבקשה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אם אתם רוצים שתפילתכם תיענה תרבו במעשים טובים, אולי זה יועיל לכם, ואז יש סיכוי. צדקה.
רונן יונה
¶
בטרם אכנס ל"הר-טוב" אני רוצה להתייחס לכמה אמירות שנאמרו פה על-ידי שטרום, כי נשאלה שאלה על-ידי חבר הכנסת רז מי הגיע פה כלוביסט ללא סרט כתום, ואני בתחושה שהלוביסט דיבר כרגע. אני רוצה להתייחס לכמה עובדות.
היו"ר משה גפני
¶
אם אכן יש לך תלונה אתה צריך להתלונן. יש תלונה שמתלוננים על מקרה כזה. אני לא בטוח שזה המקרה. הוא אמר: אני עורך דין שטרום, אני מייצג את היבואנים. אם יש לך תלונה אתה לא יכול לזרוק את זה פה באמירה כזאת.
רונן יונה
¶
לגופו של עניין. נאמר פה שמאותו היטל שהוטל או לא הוטל המחירים בישראל עלו, וזה לא נכון. אנחנו רואים – זה גם נתמך בגרפים שהובאו בפני הוועדה וגם בבדיקות של דני טל – שמחירי המלט ירדו באופן הדרגתי משנת 2006, וזה לא השפיע כהוא זה לא על מחירי הדיור ולא על יוקר המחיה. נאמר פה גם שאין היצף. אני מנסה להבין בצורה הכי פשוטה – והראינו את זה גם באחד הדיונים הקודמים לחברי הוועדה, איך זה שמחיר המלט ביוון הוא 94 יורו לטון והוא נמכר לישראל ב-32 דולר, כשנקבע גם על-ידי דני טל שזה לא מכסה את עלויות הייצור – איך האמירה הזאת מגבה את הטענה שלא מדובר בהיטל.
אני רוצה, ברשותכם, להיכנס לנושא של "הר-טוב". "הר-טוב" הוקמה והחלה את הפעילות שלה באוקטובר 2015 בעקבות הפיצול מ"נשר", בעקבות החלטה, בעקבות הסכם שהגיע אליו הממונה על ההגבלים דאז בליווי משרד הכלכלה למכור את מפעל "הר-טוב" מ"נשר". בתוך כחצי שנה מתחילת הפעילות החלו פעולות המכירות בהיצף.
דיברו פה על תקופת החקירה, התלונה הראשונה שנפסלה מטעמים טכניים הוגשה בדצמבר 2016. לאחר מכן הוגשה תלונה נוספת באפריל, והחקירה החלה בחודש מאי. מחודש מאי 2017 במשך שנה ושלושה חודשים – באמצע הייתה גם החלטת ביניים שהוחלט לא להתערב – החברה מתמודדת עם מצב שוק של מחירי היצף, נתח השוק שלנו ירד, לאחר מכן מחירי המכירה גם ירדו, וממשיכים לרדת בעקבות המכירות בהיצף.
אני רוצה, ברשותכם, להתייחס להחלטת השר.
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
אנשים באו מרחוק, תשמעו אותם. בשבילם זה לא תיאורטי עכשיו, זה החיים שלהם.
רונן יונה
¶
אני רוצה להתייחס להחלטת השר. המשמעות המעשית שלה היא שאין היטל, כי ב-0.25% מדובר ב-40 אג' שלמעשה זה ללא היטל. כנ"ל לגבי רף הבדיקה של ה-50%. פורסם אתמול בעיתונות שחברת "שפיר" הקימה לכאורה מפעל מלט. אני רוצה להדגיש שלא מדובר פה במפעל מלט. מפעל מלט מייצר את שני המרכיבים העיקריים בייצור מלט, שזה שלב ייצור הקלינקר ולאחר מכן בחינתו למלט. המפעל שהוקם על-ידי "שפיר" הוא מפעל טחינה. כלומר, "שפיר" מייצרת - - -
רונן יונה
¶
כי אתייחס לרף ה-50%. יבוא קלינקר כמוהו כיבוא מלט. כשאנחנו בוחנים מהו נתח השוק של השוק המקומי אני מניח שככל הנראה יתייחסו גם לאותו קלינקר מיובא שנטחן בארץ.
רונן יונה
¶
ולכן הרף שנקבע של ה-50% הופך להיות עוד יותר תיאורטי ממה שהוא היה לפני כן. לגבי "מלט הר-טוב", אנחנו - - -
היו"ר משה גפני
¶
אם משרד הכלכלה היה משנה את החלטתו והיה מעלה את האחוזים של ההיטל – חוץ מ-7%, שזה ודאי – עד איזו פשרה היה אפשר להגיע שזה היה מציל את המפעל?
רונן יונה
¶
אנחנו מדברים על לפחות היטל מינימלי של 7%, והורדת סף ה-50%. אני חושב שב-7% המפעל יוכל לצלוח ויוכל - - -
רונן יונה
¶
אני חייב לציין שהתחלנו שיחות עם משרד הכלכלה גם בנושא של מענקי השקעה וגם בנושא של סיוע לעסקים במצוקה. בנושא של מענקי השקעה נכון לנקודת הזמן הזו אין מסלול ואין תקציב, למיטב ידיעתי והבנתי. ובסיוע למפעלים במצוקה אנחנו, כפי שציינת, לא עומדים בקריטריונים בנקודה הזאת. גם מדובר בשורה התחתונה בהלוואה.
רונן יונה
¶
גם זה, וגם מדובר בסופו של דבר על הלוואה. עכשיו אנחנו מדברים פה על תחרות הוגנת. בסוף אנחנו רוצים שתהיה תחרות הוגנת. בתנאי תחרות הוגנת המפעל הזה יכול לשרוד.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אולי פה נמצאת הבעיה? שאתם לא עומדים בקריטריונים של מפעלים במצוקה, ואתם מאזנים את זה בלייקר את היבואנים. עזבו אותם. בוא תתמקד בבעיה שלך, שתגמיש את הקריטריונים האלה, ואז תוכל לחיות בשלום, והיבואנים יחיו בשלום. לשם אתה חותר בעצם.
רונן יונה
¶
לא. חתרתי לתחרות הוגנת. תחרות הוגנת היא באמצעות אכיפת חוק היטלי סחר, קרי הטלת היטל, כמו שהוחלט פה על-ידי הדרג המקצועי. מטעמים שהם טעמים מקרו-כלכליים החליטו שלא, בין היתר בשל העובדה בשוק שהיה ריכוזי ,ואנחנו אוהבים מאוד לפגוע במונופולים, ונאחזו גם בטענות שהם טענות על יחסי החוץ עם ישראל. אני רוצה רק לציין עובדה. היקף הסחר עם יוון בשנה הקרובה הולך לרדת משמעותית והיבוא מופנה לטורקיה.
רונן יונה
¶
אז אני אומר שהלכה למעשה היחסים פה, השיקולים הבין-לאומיים שנלקחו מגנים על היחסים עם טורקיה. זה מה שהולך לקרות ב-2019.
רונן יונה
¶
סביר להניח שלא. כמו שדני טל אמר, ההחלטה בפני המפעל זה או לסגור את הפעילות או להמשיך לספוג הפסדים.
רונן יונה
¶
נכון להיום אנחנו מעסיקים 120 עובדים. אני רוצה להדגיש נקודה מאוד חשובה לגבי המפעל. אנחנו לא שומרים פה על מפעל במצבו הנוכחי. אנחנו שומרים פה על המפעל היחיד שממשלת ישראל בחנה והחליטה שהוא יכול לקיים תחרות בשוק המלט. קנינו את המפעל, ידענו שאנחנו לא קונים את - - -
רונן יונה
¶
ידענו שאנחנו לא קונים את העיפרון הכי מחודד בקלמר. ידענו שהמפעל הזה דורש השקעות משמעותיות, ואנחנו פועלים על מנת לבצע את ההשקעות. פה אני מתחבר לדברים שדרור אמר – רק במצב של היעדר ודאות גם מצד היבואנים, ובטח ובטח מצד התעשייה, אין שום יכולת למדוד החזר השקעה.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לתת ליושב-ראש ועד העובדים. הבנו, אנחנו כבר מסתובבים סביב עצמנו וזה ברור לגמרי. היות שעידו ביקש גם להביע עמדה, אני רק רוצה להגיד לפני זה שתדעו דבר אחד, לא כל החוכמה נמצאת במקום אחד. אם אכן יתברר מה שאנחנו חוששים – כל חברי הוועדה מכל המפלגות, קואליציה ואופוזיציה – אם אכן יתברר בסופו של דבר שכתוצאה מהעובדה הזאת המפעל ייסגר – אני לא מדבר על 120 עובדים, שאצלנו זה דבר נורא, הוא גם קריטי, אני לא מדבר על הנושא הזה שאנחנו יודעים את המציאות כמות שהיא עם הוועדה המייעצת – התוצאה תהיה בסוף שלא תהיה תחרות בשוק המלט, המחירים יעלו, לא תוכלו להתמודד עם זה. המציאות תהיה שיהיה פה נניח מפעל אחד או שיהיה רק יבוא – אני לא כל כך מכיר באופן אישי את ארדואן, לא נפגשתי איתו – אבל אני מניח שברגע שהוא יריח שפה אין תחרות הוא יעלה את המחירים של היבוא. הוא יעלה בגלל שלא יהיה מי שיעמוד מולו. כל עוד שיש כמה מפעלים, אחד קטן, אחד גדול, ברגע שלא יהיה את זה אנחנו עומדים בפני שוקת שבורה, ואנחנו עומדים במצב שלמה אנחנו עושים את זה? מה יכול לקרות? המחירים לא יעלו, אני אומר לכם. מחירי הדירות לא יעלו, זה ברור לגמרי. ואם זה כן זה משהו מזערי בקצה.
ינון אזולאי (ש"ס)
¶
וגם אם יעלה עדיף לתת למוצר ישראלי פה לפרנס את המשפחות שלנו בארץ מאשר את המשפחות של המחבלים בטורקיה.
היו"ר משה גפני
¶
לא משנה, אבל אני מבין את העניין הזה שאומרים שחוששים מזה. בואו נלך לאיזשהו מהלך ביניים של לתת להם את האפשרות להמשיך להתקיים. לפני יושב-ראש ועד העובדים, עידו.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא בטוח שאני נותן לו לדבר. למה? הם נותנים לי לדבר? יושב-ראש ועד העובדים, בבקשה, בקצרה. כבר הבנו הכול.
אבי אלימלך
¶
כבוד היושב-ראש גפני, כבוד חברי הוועדה והאורחים, אני לא מורגל לסיטואציות שכאלה, מה שאני יודע זה לייצר מלט ולהתפלל הרבה, הרבה מאוד. אני מבקש להקריא משהו, בבקשה.
אל תיתנו יד לחיסול תעשיית המלט הישראלית על-ידי הטורקים, לסגירת מפעל "מלט הר-טוב" מבית שמש. מפעל "מלט הר-טוב" הוא הבית שלנו ושל מאות משפחות מבית שמש כבר משנת 1934. זהו המפעל היחיד חוץ מ"נשר" היכול לייצר בעצמו את כל שרשרת הייצור של המלט משלב המחצבה ועד לצרכן. המשמעות היא שהמפעל עומד בפני עצמו, כך שגם אם ייפגע יבוא רכיבי המלט לישראל עדיין נוכל לייצר את המלט. זהו אלמנט מהותי התורם לעצמאות ישראל בכל הקשור לבנייה ולתשתיות. תמיד ידענו שאם נעבוד קשה ונשלב כוחות נצליח להוביל את המפעל יחד עם הבעלים להצלחה, וכך גם היה.
אבל בשנים האחרונות אנחנו רואים כוחות אחרים זרים אינטרסנטיים שעוברים על החוק על מנת למקסם את הרווחים שלהם ולפגוע במפעל "מלט הר-טוב" ובתעשייה הישראלית כולה. יבוא מלט במחירי היצף משמעותו מכירה בישראל במחיר זול יותר מאשר בארץ המוצא שלו, במקרה שלנו מטורקיה ויוון. לא צריך להיות כלכלן מדופלם כדי להבין שלא מדובר בצעד כלכלי.
היו"ר משה גפני
¶
מר אלימלך, תשתדל לקצר. הבנו. את הנאום הזה אני גם יכול להגיד. אני לא ועד העובדים, אבל זה ברור. בבקשה.
אבי אלימלך
¶
אני אגיד משהו. אנחנו בדיוק נמצאים בתקופת השובבים. הקדוש ברוך הוציא את עם ישראל ממצרים בשביל הכרת הטוב, לימד אותנו הכרת הטוב. ככה עם ישראל עלה ממצרים והגיע למדינת ישראל.
אבי אלימלך
¶
הגיע למדינת ישראל, וזו המדינה שלנו. בן-גוריון אז אמר: קודם מלט אחרי זה מדינה. ומה שאני מבקש, שתשמרו על הייצור כחול-לבן ועל המפעל בבית שמש שמפרנס מאות משפחות חוץ מ-120 העובדים, ואנחנו גם תורמים הרבה לאנשים מוגבלים, לקשישים, למועדוני העיוור, זה לא רק ייצור מלט. תודה.
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
בקצרה, אדוני היושב-ראש. חבריי מהממשלה, אני רוצה לומר שיש לנו היכרות רבת שנים. קודם כול אני רוצה להגיד שזאת לא הכוונה להפוך את זה לעניין אישי או משהו כזה. בכל זאת, כמה מילים. קודם כול, האם זה נכון לומר שהמלט הוא מוצר אסטרטגי? אם המלט הוא מוצר אסטרטגי אז בשיקולים כמו בעוד מוצרים, וראינו שהמלט משמש גם למנהרות ואחר כך גם כדי לסתום את המנהרות, אנחנו מספקים לכולם את כל החומרים. אם המלט זה מוצר אסטרטגי צריך להגיד על זה מילה. אין דבר כזה שבשגרה נביא מלט ובחירום נפתח מחצבות ומפעלים, אין חיה כזאת, אלא אצל מי שבאמת לא מבין כלום, כי הוא לא עשה כלום.
מדובר פה על מוצר קשיח יחסית. יש היקפי בנייה, ואני משבח את שר האוצר, ראיתי שירדו מחירי הדיור, אני משבח את שר האוצר. אבל המוצר הזה הוא מוצר שאפשר לתכנן אותו ואפשר לקבוע את המסגרות שלו. אני בעד תחרות אבל הוגנת. ראש הממשלה לא פעם אמר את זה, ואנחנו – אדוני היושב-ראש, אתה איתנו במאבקים על החקלאות – אנחנו לא נגד תחרות, אנחנו בעד להוריד את יוקר המחיה. אבל כשזה יגיע לצרכנים אומרים פה שאין משמעות למחיר הדירה, כמו שנאמר פה לא מזמן בחדר על ידך, שאין משמעות למחיר החלב כשיפרקו את ענף הרפת. מפרקים את הרפת הישראלית, הפרה הציונית היא הכי טובה בעולם. נפרק את הרפת ולא נוריד את המחיר. אז יהיו כמה סוחרים, אחר כך נותנים להם להדליק משואה. מדינה שנותנת לסוחרים להדליק משואה איבדה את דרכה.
אני חושב שמקומות עבודה זה דבר חשוב, לכן, אדוני המנכ"ל, אמרתם שתשמרו על המפעל. מעניין שעושים עלות ותועלת, שזה מוצר אסטרטגי, שצריך להבטיח מלאים, מפעלים שגם עומדים בזמן חירום, ספק של משרד הביטחון, כל הדברים האלה. עכשיו נגיד שסוגרים את המפעל, אדוני היושב-ראש, שמישהו יגיד – אני לא מציע את זה – אבל אם סוגרים את המפעל ואומרים לכם פה המנהלים והעובדים שזה לסגור מפעל, כמה תעלה סגירת המפעל? מה, אין לנו שום חשבון של עלות ותועלת? איפה יעבדו אנשים? אז מה? ניתן - - -
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
רגע. לכן אני מציע פה הצעה שלפי דעתי היא ההצעה הנכונה, אמרתי אותה גם לשרים ולאחרים. תראו, על-פי הנתונים, אדוני היושב-ראש, ועל-פי ועדות שהיו לפני הוועדות האלה, ישראל לא יכולה לייצר את כל הביקוש למלט. אתם אומרים – ובאמת קשה להבין את חוסר ההתייחסות של ועדה אחת לוועדה הקודמת – זה לא עניין פוליטי, זה לא מתחלק לפי קדנציות. יש מסמכים ברורים שאומרים שישראל יכולה לייצר 80% מהמלט. נגיד שזה נכון, לא משנה כרגע הפרטים והמספרים, בואו נאמר שלהביא מלט לישראל ברמה שעונה למחסור הקבוע, מוצר קשיח פחות או יותר, נגיד 20%. אז על זה אני נותן פטור או על זה תיתן 0.25%, שיהיה סמלי, ועל כל טון מלט שחורג מהצורך של איזון השוק יהיה מכס, כמו שאומרים להביא עגבניות. מי שרוצה להביא מכס מביא. מכס לא מספיק. אבל לא יכולה להיות פה אמירה למה 50%. למה 40%? יש מסמכים. יושב פה עורך דין דרור שמייצג הרבה לקוחות, כל פעם מזווית קצת שונה. אבל הייתה פה ישיבה עם איתן כבל לא מזמן בוועדת הכלכלה ובאה הממונה על ההגבלים, ובמקום הממונה על ההגבלים רוצים תחרות כלכלית. אמרתי בסדר.
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
רגע. להוסיף את המילה הוגנת. אנחנו צריכים לאמץ את המילה הוגנת ולא לאשר תוכנית שהיא לא הוגנת. ולכן אני מציע את ההצעה שלי, שי, אתה מסכים שיצביעו עליה? עידו, פעם אחת תסכים איתי בסוף הקדנציה.
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
משפט אחרון. לסיכום, אני מציע הצעה שאומרת שההיטל המינימלי 0.25% יוטל רק על ההיקף שייקבע - -
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
- - שהוא משלים את הייצור הישראלי, ומה שמעבר לייצור הישראלי, שאתם יודעים יהיה עליו את המס שהחברים פה ביקשו, 7.5% ומעלה.
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת מלכיאלי, עשיתי שיעורי בית, ואני מאוד מכבד את האמירה המקצועית של דני טל, הוא איש המקצוע מבחינת החוק, מבחינת המציאות. אני מאוד מכבד אותו, וראיתי את הדוח. אני חושב שזה 190 עמודים, אמרו לי עכשיו שזה 130 עמודים. הוא אומר שזה לא מייקר את מחירי הדירות, הוא גם מסביר למה. אם זה מייקר, זה מאוד מאוד מאוד בשוליים, זה לא השיקול שעומד לנגד עיני שר הכלכלה. לא זה הנושא, גם לא בוועדה המייעצת שבחנה את הדברים שלו. לא זה מה שעומד על זה.
היו"ר משה גפני
¶
זה לא עומד על סדר-היום, זה לא מייקר, לא זה השיקול. לפי דעתי זה גם לא צריך להיות השיקול שלנו. אם אני רוצה, כמו שאתה רוצה, שמחירי הדירות ירדו, אז היה פה דיון האם אנחנו צריכים לדאוג לעובדים או האם אנחנו צריכים לדאוג לציבור שקונה דירות.
היו"ר משה גפני
¶
זה היה הדיון. אין את הדיון הזה. יש פה דיון אחר לגמרי שהוא דיון אידיאולוגי לגבי הנושא עצמו. בבקשה, הרשות להגבלים עסקיים.
אוריאל סיטרואן
¶
אני באמת רוצה להתייחס לכמה נקודות. קודם אני רוצה להתייחס למה שחבר הכנסת אמסלם אמר לגבי היצף שבא להעיף את היצרן המקומי ואז להעלות מחירים. חשוב להבין שמלט זה מוצר ייחודי בהיבט של הייצור שלו. בגלל שההשקעות מאוד גבוהות בכבשן והעלות השולית מאוד נמוכה מה שנהוג בשוק זה שאת העודפים אני מעדיף למכור גם במחיר נמוך, אבל אני לא רוצה להוריד את המחיר לכל השוק, ולכן כשאני מייצא אני מוכר במחיר נמוך. יש לנו את הנתונים, אני לא יודע אם אתם יודעים, גם היצרנים המקומיים בישראל מוכרים במחיר נמוך ליצוא בגלל הסיבה הזאת. ולכן המכירות מטורקיה, יוון וקפריסין נמוכות לישראל לא בגלל שהם רוצים להעיף את היצרנים המקומיים ואז להעלות מחיר, אלא כי זה פשוט המאפיינים של המלט. היצרנים המקומיים גם כן עושים את זה, זה הגיוני, כי יש לך עלויות מאוד גבוהות והעודפים - - -
אוריאל סיטרואן
¶
שנייה, יש יצוא לרשות הפלסטינית. אם תסתכלו על הנתונים תראו שהמחירים שם נמוכים בעשרות אחוזים מהמחירים שהישראלים משלמים. יש לי עוד כמה נקודות.
אוריאל סיטרואן
¶
הנקודה השנייה. כשמדברים פה על הגנה על יצור מקומי חשוב להגיד שגם הממונה על היטלי סחר בבדיקה שלו ציין בדוח ש"נשר" לא הפחיתה את ייצור הקלינקר שלה בכבשן. מה שכן נפגע לה אלו המכירות של יבוא קלינקר והטחינה שלו. זאת אומרת ש"נשר" פועלת בשני כובעים, היא מייצרת קלינקר בכבשן, ובגלל שיש עודפי ביקוש היא גם מייבאת קלינקר וטוחנת, וזה מה שנפגע לה.
אוריאל סיטרואן
¶
אני עוד מעט מסיים. "נשר" לא נפגעה בייצור שלה, היא נפגעה ביבוא. וכמו ש"הר-טוב" אמרו, יבוא קלינקר והטחינה זה בדיוק כמו יבוא מלט.
אוריאל סיטרואן
¶
עכשיו חשוב להגיד שקודם כול אם המחירים לא יעלו אז זה לא יעזור ל"הר-טוב". ברור שהכוונה פה היא להעלות את מחירי המלט בשביל לעזור למפעל, כי אם המחירים לא יעלו לא עשינו כלום. ולכן להגיד שמחירי הדיור לא יעלו – אנחנו רואים שמאז שהתחיל יבוא המחירים ירדו ב-20%. המשמעות של זה למשק הישראלי זה חצי מיליארד שקל בשנה.
אוריאל סיטרואן
¶
להגיד שזה לא משפיע על דירה ספציפית זאת הסתכלות שבעינינו היא לא נכונה כלכלית. צריך להסתכל על סך העלות המשקית. סך העלות המשקית של ההיטל, אם יוטל, בין 7% ל-20% כמו שהציעו, זה בערך 350 מיליון שקל.
ונקודה לסיום. גם אם עכשיו לוקחים כסף מהצרכנים ונותנים אותו ליצרנים המקומיים ב"נשר" ו"הר-טוב", רוב הכסף הולך ל"נשר", מעט מהכסף ילך ל"הר-טוב", ואף אחד לא מבטיח שזה ילך להשקעה במפעל, ולכן אנחנו יכולים למצוא את עצמנו באותה הבעיה עוד כמה שנים.
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
תוריד את המס על העובדים הזרים בבניין. אם אתם רוצים להוריד את העלות תורידו את המס על העובדים הזרים. מה אתם נותנים מס על עובדים זרים? אין עובדים, מביאים מחו"ל, אתם נותנים מס.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. תודה, אני מודה לך. עידו, אני נותן לך. אבל לפני זה אני מבקש אם אתה יכול רק להתייחס במשפט אחד למה שהוא אמר לגבי הנושא. במשפט.
דני טל
¶
עמדה של הגבלים עסקיים הוגשה לשר, העברתי התייחסות שלי לשר בנוגע לעמדה הזאת. באופן כללי אני יכול להגיד, איך שאני רואה את הדברים, הבדיקה וההמלצה של הממונה על הגבלים עסקיים לא הייתה מספיק מקצועית, שלא באשמתם. היה להם פרק זמן של כחודשיים להכין את הדוח. בפרק הזמן זה חלו חגים. אני לא חושב שהם הצליחו לאסוף את הנתונים, ויש פה הרבה אמירות לא מדויקות. גם ציטוטים שיוחסו לדוח, דברים שכתבתי, הראיתי עכשיו שזה לא נכון. אני רשמתי דברים הפוכים.
דני טל
¶
לא מדויקים. הייתה לי שיחה על זה גם עם אורי. אני חושב שבמקרה הזה הם מהדהדים את טענות היבואנים, והדוח והעמדה של ההגבלים העסקיים במקרה הזה לתפיסתי הייתה לא מאוזנת, וניסחתי את עצמי נורא בעדינות.
היו"ר משה גפני
¶
מי זה? אה, סליחה. למה לא? בגלל שאין לי זמן. אבל שנייה לפני זה, נתנאל היימן, נרשמת, אז אתן לך, בבקשה. אם אפשר בקצרה.
נתנאל היימן
¶
העובדות אומצו גם על-ידי הוועדה, גם על-ידי הוועדה המייעצת, וגם על-ידי השר, שמתקיים היצף ומתקיים נזק לענף ולקשר ביניהם. דברים שאני רוצה להוסיף לגבי יחסי הסחר. קודם כול טורקיה מייבאת ב-3 מיליארד שקל לישראל, אני לא חושב שהיטל ההיצף הזה יפגע ביחסי הסחר עם טורקיה.
דבר שני, הפרקטיקה של היצף היא פרקטיקה מקובלת בין מדינות בעולם. האיחוד האירופי מטילים עליו עשרות היטלים בעשור האחרון, והוא בעצמו מטיל עשרות היטלים. ככה גם טורקיה וככה גם מדינות אחרות. המדינה היחידה שלא משתמשת בחוק של היטלי סחר זאת ישראל שהטילה רק היטל אחד או שניים בחמש או בעשר השנים האחרונות. עשיתם עבודה טובה, עידו.
הנקודה האחרונה לגבי מה שדובר פה על כלי סיוע. זאת אומרת שלאורך כל הדיונים, גם בוועדה המייעצת וגם אחר כך בפנייה של השר, כל הזמן דובר על כלי סיוע כשבעצם אנחנו לא רואים – ובדקנו את הקריטריונים של כל כלי הסיוע, אם זה קרן למפעלים במצוקה ואם אלו כלים אחרים של המשרד – עדיין לא שמענו אמירה ברורה על איזה כלי סיוע מדברים ומה הדרך להביא אותם לביטוי.
היו"ר משה גפני
¶
הוא אמר, אבל אני לא חושב שאפשר להשתמש בזה, נניח לעניין. עידו, בבקשה. אני רוצה אחרי זה לסכם.
עידו סופר
¶
תודה, יו"ר הוועדה. אחד, מזינים את חברי הכנסת במידע חלקי ושגוי, אני מבקש לעמוד על כמה נקודות. קודם כול אני רוצה להגיד, וגם העובדים וההנהלה של "הר-טוב" יודעים את זה, יש לי הרבה סימפטיה אליהם וגם הרבה שעות - - -
עידו סופר
¶
אז אחד, יש לי הרבה סימפטיה לעובדים, אבל אין קשר לנושא הספציפי הזה. הטענה שההיטל נועד להציל מפעל קטן מפני טורקיה האימתנית לא מחזיק מים. זה אולי כותרת יפה. זה מפעל עם אחוזים בודדים בשוק, עם טכנולוגיה נחותה, שהמחיר שהוא מציע לא יכול להתחרות עם "נשר". במפעל הזה צריך השקעות בכמה שלבים שייערכו כעשור, אם לא יותר, כדי בכלל להיות שחקן.
הממונה על היטלי סחר, יו"ר הוועדה, קבע בממצאים שלו שלמעשה הוא מנכה את "הר-טוב" בבחינת הנזק היות שהכלי הזה שנקרא היטל היצף לא מיועד עבור מפעל כמו "הר-טוב". אם רוצים לעזור לו הסיוע יכול להיות באופן ישיר, כפי שנעשה כאן בוועדה בדיונים אחרים. לא צריך, חבר הכנסת ברושי, להרוס את כל השוק כדי לעזור לשחקן שהוא כולה 5%, 6% מהשוק הזה. את זה צריך להבין.
עידו סופר
¶
הוא פחות. אז חשוב לי להגיד שהסיפור כאן הוא "נשר", ואי-אפשר להתחמק מהעובדה הזאת. ההיטל יגן על "נשר", וזה שיהיה ברור ונאמר, ואתם יודעים את זה בהחלטתכם. אני חבר גם בוועדה המייעצת. למה הוועדה המייעצת קבעה את מה שהיא עשתה? והחוק מנחה את הוועדה גם להסתכל על שיקולים נוספים.
עידו סופר
¶
יו"ר הוועדה, מכירה בהיצף קורית בכל העולם. כשחברה ישראלית רוצה לחדור לשוק בין-לאומי ולהציע מחיר נמוך יותר זה הגיוני, היא עושה את זה. הפרמטר המשמעותי זה הנזק שנגרם לתעשייה המקומית והקשר הסיבתי. הוועדה ראתה מה זה הנזק שנגרם ל"נשר"? ירידה במחיר, ירידה ברווחיות וירידה בנתחי השוק, זה הנזק.
עידו סופר
¶
לומר שבשוק מונופוליסטי ירידה בנתחי שוק, ירידה ברווחיות של המונופול וירידה המחירים זה נזק, אז מישהו פה לא הסתכל על האינטרס הציבורי, ולכן הוועדה המייעצת הסתכלה על הדבר הזה.
מה כן יקרה אם תהיה כאן איזושהי החלטה לא לאמץ את החלטות השרים? אם המחיר לא יעלה, ואמר את זה ידידי, אז ל"הר-טוב" לא יקרה שום דבר, ובעצם לא תהיה לו שום עזרה מהכלי הזה. ואם המחיר יעלה אז מה יקרה? מחירי הדיור יעלו, המחירים של התשתיות יעלו, מחירי - - - – וגם כימתנו את זה, ונשמח להראות לכם – יעלו. אגב, כשיש מונופול זה לא רק עניין של מחיר, זה גם איכות, זאת גם אפליית מחירים כנגד עסקים קטנים. צריך לזכור שמה בעצם אתם אומרים? המחיר של המלט יעלה, אבל המחיר לדירה לא. מי יספוג את זה? כל מי שבאמצע. ומי יספוג את זה?
עידו סופר
¶
אנחנו מדברים כאן על יוקר מחיה, ולפני חודש ישבו כאן חבר'ה ודיברו עוד פעם על מחאה נוספת, וברור לכולם שהבעיה היא ריכוזיות ושליטה מונופוליסטית על שווקים כאלה ואחרים. אנחנו יודעים שזאת הבעיה המבנית במשק הישראלי. אז מה בעצם המסר שיצא כאן? יש מונופול שנכנסים עכשיו ורואים שיש כאן את פירות התחרות, בוא נקרא לזה נזק ונגיד ליבואן שנכנס פנימה והשקיע השקעות עתק, נגיד לו: זה מסר מצנן, נו, נו, נו, ושזה לא יקרה שוב.
עידו סופר
¶
ואם מטרת הוועדה היא לעזור ל"מלט הר-טוב" יש דרכים אחרות, ולא צריך להטיל היטל על כל השוק בשביל שחקן שהוא 5% או 6% מהשוק, זה לא סביר.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
כי אתם כל הזמן כל כך הרבה עוזרים, חבל על הזמן. ראיתי את כל המפעלים שעזרתם להם.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
100 מיליון שקל חובות השאירו לעסקים קטנים עכשיו בענף האופנה, איך אתם תעזרו להם?
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי, אני רוצה לסכם את הדיון. אני רוצה שאת מה שסיכמנו תעביר לגורמים במשרד האוצר לגבי הנושא של התקנות של עוטף עזה.
היו"ר משה גפני
¶
דבר שני, תמונת המצב היא – ואני מבקש מחברי הוועדה שמי שסבור אחרת ממה שאני אומר עכשיו אז שיעיר לי – אנחנו סבורים שהמפעל נמצא בסכנת סגירה. אם המצב יהיה – ואני מאוד משבח את שר הכלכלה בעניין הזה ואת המנכ"ל, הם היו יכולים לעשות משהו אחר, ואז בעצם לא היינו בכלל שחקן בעניין הזה. המציאות היא שלקחו בחשבון, גם שר הכלכלה וגם המנכ"ל, שהדיון הוא דיון, הוא לא פשוט, הוא צריך מעקב, ואני מעריך שלקחו בחשבון גם את הסכנה שעלולה להיות של סגירת המפעל.
ולכן עצם העובדה שההיטל הוא היטל נמוך מאוד שלא מציל את המפעל, אבל עצם הטלת ההיטל בעיני זה נושא שאני משבח. דא עקא, ש-0.25% לא מציל את המפעל. למסקנה הזאת כולנו הגענו. ולכן המציאות שהיא שגם אם נצביע על 7%, שזה לטענת המפעל יציל אותו, אין לנו סמכות לזה מכיוון שאנחנו יכולים לקבל את עמדת השר, אנחנו יכולים לדחות אותה.
לכן אני מציע, ותתקנו אותי, חברי הוועדה, אם אני טועה, אני מציע שנחליט על 7%. אבל אנחנו לא מחליטים את זה כאן בוועדה, זה לא בסמכותנו, אנחנו פונים למנכ"ל ומבקשים ממנו את הדיון המחודש שזאת עמדת ועדת הכספים ללא יוצא מן הכלל, קואליציה ואופוזיציה, אנחנו סבורים שלא יקרה נזק לא בעליית המחירים הכללית ולא בעליית המחירים של הדירות. אנחנו בטוחים בעניין הזה, אין לנו ספק. זה לא דבר שאנחנו חושבים שאולי ייגרם פה נזק. בגלל שאם היינו חוששים שייגרם נזק לא כולנו היינו באותה עמדה. אנחנו בטוחים בעניין הזה שהנזק שייגרם, אם בכלל, יהיה מאוד מזערי, הוא בכלל לא יורגש. ולכן הגמרא אומרת, אתה יודע את זה, שי, ודאי וספק, אין ספק מוציא מידי ודאי. אנחנו בוודאות שבשלב כזה או אחר המפעל ייסגר, 120 עובדים הולכים הביתה.
היו"ר משה גפני
¶
הוא צודק. האמת היא שזה נכון. אבל יש אמירה יותר טובה בגמרא – בריא ושמע, בריא עדיף. בריא, ברור לחלוטין שבשלב כזה או אחר המפעל ייסגר, הוא לא יוכל להחזיק מעמד. אני לא מדבר על "נשר", אני לא מדבר על כל ההשלכות. אין לזה השלכות.
היו"ר משה גפני
¶
ולכן היטל היצף בעניין הזה צריך להיות 7%. 7%, אתם גם יכולים לעקוב אחרי זה. אנחנו צריכים לעשות את זה פה אחד בגלל שאין לנו סמכות.
היו"ר משה גפני
¶
ואז אנחנו מבקשים – אדוני המנכ"ל, ישבת פה, אני מברך אותך על העניין הזה, אני מקדם אותך בברכה, שמעת את העמדה של כולם – אני מבקש שתשקלו מחדש בגלל שאנחנו דורשים לעשות את היטל ההיצף 7%. הזמנים פחות חשובים. יותר חשוב המעקב, כמו שאמרת שהוא באמת חשוב, אבל שיהיה היטל היצף של 7%. "נשר" לא תמוטט את השוק, המפעל "מלט הר-טוב" לא ייסגר, ולא יקרה שום דבר אחר. זה מה שאני מסכם כרגע מבלי להצביע ומבלי לקבל החלטה.
איתן ברושי (העבודה הישראלית)
¶
קודם כול אני מסכים איתך, גפני, כמו תמיד. אני רוצה להציע הצעה גם לחברי – עידו, מילא אנחנו עושים את זה, אתה חייב להקשיב – אני רוצה להציע לחלק את מה שאמרת לשני שלבים. עד 20% יוטל מס של 0.25% כפי שקבעה הוועדה, ואני קודם כול מסתכל עליך, כי אתה לא פעם ראשונה בישיבות האלה. עם כל הכבוד לחברי הוועדה, אתה איש המקצוע, בשביל זה אתה יושב שם על התקן הזה, חבל שזה עובד כך. בין 20% ל-40% – לא 50%, 40% – יוטל מס של 7% או 7.5%. אני חושב שיש פה התחשבות גם ביבואנים שאנחנו יודעים שכולם אנשים טובים. עד 20% ומ-20%. זה הבדל גדול, כי הממשלה קבעה שיש מחסור קבוע של 20% בתוצרת הארץ. בואו נעשה את החלוקה הזאת. תודה.
היו"ר משה גפני
¶
נהיה בקשר, אני לא עושה דד-ליין. הרי הוא רוצה שנאשר את מה שהם החליטו, ונצטרך לכנס את הוועדה כדי להמשיך את הדיון ולהצביע. ולכן אני מבקש שתבחנו את הדברים האלה. נכון, דודי, אין עמדה אחרת.
דני טל
¶
אני מרשה לעצמי דווקא בגלל שההמלצה שלי הייתה כן להטיל היטל, כן להציג את האיזונים שבהחלטת - - -
דני טל
¶
אני לא סותר. אני רק אומר שלא ראיתי מעולם דיון כמו שהיה שבדיון המלט, לא רק הוועדה המייעצת שארכה ארבעה חודשים.
דני טל
¶
השר טרח ופגש את כולם, והוביל פה מהלך שמאזן בין כל העמדות. רק בנוגע ל-50%. 50% זה לא איזה מס' קסם.
היו"ר משה גפני
¶
אבל אנחנו לא עושים צחוק מעצמנו. זאת ועדה שיכולה להצביע על מה שבסמכותה. אין לנו סמכות להחליט בזה.
היו"ר משה גפני
¶
אושרה פה אחד הבקשה שלנו מכם, מהשר, ממך, מאנשי המקצוע, להטיל היטל של 7% כדי שהמפעל ימשיך להתקיים ולא יקרה שום דבר אחר.