פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
55
ועדת החוקה, חוק ומשפט
31/12/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 752
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ג בטבת התשע"ט (31 בדצמבר 2018), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 31/12/2018
חוק העונשין (תיקון מס' 137), התשע"ט-2019
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 124) (עבירות המתה), התשע"ו–2015
מוזמנים
¶
נעמי גרנות - סגנית מנהל המחלקה הפלילית, פרקליטות המדינה, משרד המשפטים
לילך וגנר - עו"ד, מחלקת ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
דקלה פוגל ברדה - רפ"ק, ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון הפנים
דניאל לוין - רפ"ק, מדור חקירות אח"מ, המשרד לביטחון הפנים
שבתי גרברצ'יק - מלווה-חטיבת הדוברות-מ"י, המשרד לביטחון הפנים
פנחס מיכאלי - ממונה חקיקה, לשכת עורכי הדין
דנית בוסקילה - נציגת לשכת עורכי הדין
נעמה כהן פרידמן - נציגת לשכת עורכי הדין
איילת רזין בית אור - עו"ד, יועמ"ש, איגוד מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית
אליהו יצחק - חבר ארגון "המלחמה בעוני"
רישום פרלמנטרי
¶
אלון דמלה
הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 124) (עבירות המתה), התשע"ו–2015, מ/972, הצעת ח"כ ניסן סלומינסקי
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוקר טוב לחבריי חברי הכנסת. בני, אני רואה שאתם רעננים. אנחנו ישבנו פה אתמול, ב-24:00 הצבענו לאשר את הרישום הפלילי, תקנת השבים, ועוד דקה ל-24:00. ואחר כך עוד נשארנו כאן עד 00:30 וכולי, מהבוקר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
העברנו לקריאה שנייה ושלישית את ההמתה, את ההתיישנות, שזה היה ביום חמישי שישבנו כל היום. ואתמול את הנושא של הרישום פלילי ותקנת השבים. עכשיו אנחנו מקווים רק שהמליאה תעביר את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא יודע איזו. הם שואלים אותי, אני אמרתי: אנחנו עוד לא התפזרנו. הכנסת אולי, אנחנו עוד לא התפזרנו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זו הייתה הצבעה פה-אחד. אני מודיע לך. אז, נועה, את תסבירי למה התכנסנו? ולילך אחר כך.
נועה ברודסקי לוי
¶
חשבנו שכן נכון להסדיר את הנושא של ההוראות לעניין התחולה של החוק. זאת אומרת, בעצם הוראות מתי החוק ייכנס לתוקף וגם איך בעצם תפורשנה הוראות בדבר התחולה שקיימות בחוק העונשין, בחלק הכללי של חוק העונשין לעניין הרפורמה. וחשבנו שכדאי, כדי שלא ליצור כאוס, להסדיר את זה בצורה מפורשת בחוק.
נועה ברודסקי לוי
¶
אני אומרת שעלו פה שני דברים. גם יש בקשה של הפרקליטות ושל הסניגוריה לגבי התחילה, לתת להם זמן להיערך. והדבר השני, לגבי הוראות תחולה. בעצם איך יחול החוק ברגע כניסתו לתוקף לגבי מי שכבר ביצע את העבירה לפני כן. עוד מעט אנחנו נדבר על כיצד מוצע בעצם להסדיר את הנושא. אבל חשבנו בכלל שנכון להסדיר אותו כדי לא ליצור כאוס. זאת אומרת, שיהיה ברור איך מפרשים לעניין שלנו את ההוראות של החוק העונשין, עניין חיקוקים חדשים שמתרחשים אחרי ביצוע העבירה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הבנתי. אז אני אצביע על הרוויזיה, ואחר כך תסבירי ונתקדם. אז מי בעד לקבל את הרוויזיה? ירים את ידו.
הצבעה
בעד – פה אחד
הרוויזיה נתקבלה.
לילך וגנר
¶
תודה. - - - של הוועדה בהעברת הצעת החוק המאוד מורכבת הזו, שעושה שינוי מאוד משמעותי בסוגיית האחריות בתיקים מרכזיים של המתה, הגיעה אחרי דיונים אמיתיים. עם זאת, מאחר שלא היינו בטוחים שהנושא יסתיים עד שהוא הסתיים, לאחר הדיון שבו הוועדה אישרה את התיקונים הללו, הפרקליטות וגם הסניגוריה ביקשו שתהיה להם שהות להיערך מבחינת הדרכות לגבי הדין החדש, איך ליישם אותו. גם המשטרה, אני מניחה, תזדקק לזמן היערכות. אני כמובן הסכמתי להתגייס באופן טוטלי לנושא הזה של הדרכות.
לילך וגנר
¶
אני מניחה שאולי בהנהלת בתי המשפט, אבל כרגע דיברנו על משטרה, פרקליטות וסניגוריה, כי בכל זאת יש פה מהפכה משמעותית ביותר בדין הקיים, במיוחד הנושא של אדישות וקלות דעת.
לילך וגנר
¶
ולכן, במחשבה נוספת, הפרקליטות והסניגוריה כאחד סברו שנכון יהיה לבקש דחייה של שישה חודשים שבפרק זמן הזה יפעלו להדרכות נאותות באופן שבו תוטמע הרפורמה החדשה. אבל אני רוצה להגיד שגם בפרק הזמן הזה אנחנו נוציא גם הנחיות לתשומת לב מיוחדת בתיקים תלויים ועומדים כדי שכבר עכשיו ייתנו את הדעת לרפורמה שתיכנס לתוקף בעוד חצי שנה, וכבר תתחיל ההכנה בשטח גם בתיקים קיימים כדי שלא יהיה מצב שבו הגענו לחצי שנה ויהיה קושי בהחלה של סעיף 5. אבל תכף אני אגיע לזה. אז לכן פיסקה (א) עוסקת בדחייה של כל הדבר הזה בחצי שנה.
נעמי גרנות
¶
וצריך ללמוד וללמד לקרוא מחדש, להבין מחדש, לחלק מחדש, למיין מחדש, לסווג מחדש. וגם החוקרים במשטרה צריכים ללמוד לחקור מחדש בכיוונים חדשים שלא היו קודם לכן. הדוגמה הכי פשוטה זה באמת העניין הזה של בין קלות דעת לאדישות. החקירות לא מכוונות לכיוון הזה כרגע. צריך לחנך את כל המערכת מחדש. אנחנו חשבנו על שנה, אבל הבנו שזה מוגזם. וגם הסניגוריה, שלא נמצאת פה, הצביעה על בעייתיות בהקשר הזה, שאנחנו מסכימים איתה, שאם זה יידחה בשנה, כל הסניגורים ירצו למשוך עד למימוש של השנה, וזה גם לא טוב, זה כמובן שלא טוב. ולכן, מבחינתנו זאת פשרה שלפחות חצי שנה אנחנו חייבים את זה.
לילך וגנר
¶
אני אסביר לגבי סעיפים (ב) ו-(ג). למעשה מה שהסעיפים האלה עושים – הם מיישמים את העקרונות של החלק הכללי של חוק העונשין של סעיף 5 לחוק העונשין שדן בנושא של שינוי חיקוק לאחר עשיית העבירה. הם מיישמים אותה לגבי הרישום. בדרך כלל אנחנו מסתמכים על החלק הכללי של חוק העונשין, ולא יוצרים הוראות מיוחדות של מעבר. אבל כאן במחשבה נוספת, לאור המורכבות הרבה של הרפורמה שדנה בסוגיות משמעותיות ביותר של אחריות ודירוג מחדש, סברנו שכן יש מקום להבהרה מיוחדת שעולה בקנה אחד עם העקרונות הכליים. ולכן פרטנו את זה לפרוטות והסברנו גם את הפרשנות שלנו לסעיף 5(א). וזה סעיף (ב) המוצע.
סעיף (ב) המוצע – אולי אני אקריא את סעיף 5(א) לחוק העונשין.
לילך וגנר
¶
"נעברה עבירה ובטרם ניתן פסק-דין חלוט לגביה, חל שינוי בנוגע להגדרתה או לאחריות לה, או בנוגע לעונש שנקבע לה, יחול על הענין החיקוק המקל עם העושה; "אחריות לה" – לרבות תחולת סייגים לאחריות הפלילית למעשה."
לילך וגנר
¶
אז שוב אני אקריא. "נעברה עבירה ובטרם ניתן פסק-דין חלוט לגביה, חל שינוי בנוגע להגדרתה או לאחריות לה, או בנוגע לעונש שנקבע לה, יחול על הענין החיקוק המקל עם העושה; "אחריות לה" – לרבות תחולת סייגים לאחריות הפלילית למעשה."
מה שהסעיף הזה אומר בעיקרון הוא מאוד יסודי בדיני עונשין שמדבר על כך שדין מקל חל רטרואקטיבית. בדין מחמיר חל מכאן להבא.
בנוגע לפרשנות מה הוא "דין מקל" יש איזו אמירה של פרופ' פלר, שהוא האורים ותומים בנושא חוק העונשין, וכבר דיברנו עליו בישיבות קודמות.
לילך וגנר
¶
אמירה בספר שממנה אפשר להבין משהו שבעינינו הוא לא נכון, לא משפטית ולא מוסרית ולא ערכית. והוא כשיש לנו אלמנטים שונים בעבירה אפשר לפצל אותה למרכיביה, ובתקופה של תיקים תלויים ועומדים ללכת רק עם האלמנטים המקלים בלי המחמירים. בעינינו, פרשנות כזאת שהיא לא לגמרי גם מה שפלר אומר. פלר נותן דוגמה אחרת. הוא נותן דוגמה למצב שבו שיש לי עונש מינימום ועונש מקסימום. עונש המקסימום יורד ועונש המינימום עולה. במצב כזה הוא אומר יחול בתקופת הביניים רק ירידת עונש המקסימום ולא החמרה שבעונש המינימום. זה הסבר שלו לנושא הזה של תיקים תלויים ועומדים.
אנחנו חושבים שצריך לראות את ההוראות כמכלול. זאת אומרת, אם אדם לפני הרפורמה הורשע ברצח – מאסר עולם חובה. רצח בכוונה תחילה – מאסר עולם חובה. ולאחר הרפורמה הוא יורשע ברצח באחת הנסיבות המחמירות – שוב מאסר עולם חובה. צריך להסתכל על זה כמכלול ולא לפרק את העבירה.
אני אתן לכם דוגמה. למשל, אדם הורשע ברצח בכוונה תחילה שהיא מאוד קרובה לכוונה ספונטנית. כמו שהסברנו, הפסיקה הרחיבה במידת מה את הכוונה תחילה גם למקרים מסוימים שבהם החלטה להמית נולדה בהכנה תוך כדי מעשה ההמתה עצמו. הוא הורשע ברצח. היום, אחרי הרפורמה, יכול מאוד להיות שהוא לא ייכנס לנסיבה המחמירה של שקילה והרהור וגיבוש החלטה להמית. אם המעשה נעשה באכזריות, הוא ייכנס לנסיבה מחמירה אחרת. לכאורה לפי הגישה המפרקת, עכשיו הוא יזכה ליהנות מכאן ומכאן. תחול לגביו עבירת הרצח הבסיסית בלבד, למרות ששוב ראיית הרפורמה כמכלול מכניסה אותה לאותה קטגוריה שהוא נכנס אליה לפי הדין הישן.
אז רצינו להבהיר את הדבר הזה בסיפה של סעיף קטן (ב): "לעניין זה, בית המשפט, בבואו לקבוע מהו הדין המקל על העושה, יבחן את מלוא ההסדר הקבוע" - -
לילך וגנר
¶
מהנוסח המוצע.
- -"את מלוא ההסדר הקבוע בסימן א' לפרק י' כנוסחו בחוק זה (להלן: הדין החדש), לעומת ההסדר שהיה קבוע בסימן האמור ערב תחילתו של חוק זה (להלן: הדין הישן)."
שוב, הכוונה היא לראות את כל ההתרחשות הזאת כמכלול, מה יותר מקל – הדין החדש או הדין הישן – וללכת לפי הדין המקל, בהקשר הזה, לגבי תיקים תלויים ועומדים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לשאול שאלה, ברשותך. מאחר שאנחנו מדברים על פסק דין חלוט, היינו הך.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בסדר, ואני אסמוך על זה. אנשים שהורשעו ויושבים היום בכלא והחליטו מטעמם שלהם לא לערער עד כה. לאור הפסיקה החדשה יגידו: כדאי לנו לערער עכשיו כי יש רוח חדשה, ואנחנו מבקשים לערער. יבואו לערער. והשאלה היא כאמור איך את מתייחסת לסוגיה הזאת? כי עכשיו עלול להיווצר מצב שיהיו עשרות ערעורים לבית המשפט העליון בגלל החקיקה הזאת.
לילך וגנר
¶
אבל אם באמת יש אלמנט מקל עוד פעם בתפיסה של הדין כמכלול, אז אני חושבת שבהחלט זכותם לערער במקרה כזה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
על 45 יום אני פחות מוטרד, כי באמת זו קבוצה קטנה מאוד. אני שואל משהו אחר. אנשים שלא ערערו לבית המשפט העליון, אבל הם יבקשו בקשת ערעור מיוחדת לעליון בגין הרוח החדשה של החוק. ואז הקבוצה הזאת יכולה להיות הרבה יותר גדולה.
לילך וגנר
¶
נכון. זה מטופל, תכף אני אסביר, במסגרת סעיף קטן (ג). מה הדין לגבי מי שפסק הדין חלוט לגביו בין אם הוא ערער והערעור שלו הסתיים ובין אם בחר לא לערער בפרק הזמן הזה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז בואו נגיע ל-(ג). את זה נעשה ב-(ג). אני רוצה לדעת ב-(ב). כלומר, מבחינתכם, מה שאתם מבקשים הוא שיסתכלו על ההסדר כולו ולא יפרקו אותו. מבחינתך, את אומרת שבהסדר כולו, אם הוא בתוך 45 הימים הראשונים, אז באמת הוא יוכל לערער ויהיה לו דין מקל; אבל כשמתסכלים על הכול, מה שאתם מפחדים הוא שיפצלו ואז בכלל תהיה הקלה סופר-סופר, מה שנקרא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כן. ואז יכול להיות שבכלל עוד ייצא – אני לא יכול להגיד שייצא מבית הסוהר, אבל יכול להיות - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נכון. זה מה שאומרים שמי שלוקח את הקולות של בית הלל ושל בית שמאי או את החומרות, אז הוא שוטה.
נועה ברודסקי לוי
¶
אני רוצה להגיד שגם אנחנו סבורים, ללא ספק, שזו צריכה להיות קביעה אם הדין הישן או דין החדש כולו מקל ולפי זה יחילו. ואי-אפשר לעשות שעטנז.
לילך וגנר
¶
(ג) זו קבוצה גדולה. בעצם אלה התיקים החלוטים; זה מי שיושב בכלא ומרצה מאסר ארוך וממושך על עבירות רצח, על עבירות הריגה, על כל העבירות שרפורמות נוגעות בהן. ההסדר של סעיף 5(ב) לחלק הכללי של חוק העונשין – אני אקריא אותו עכשיו ואני אסביר מה הוא אומר ואיך הוא מפורש.
הוא אומר כך
¶
"הורשע אדם בעבירה בפסק דין חלוט ולאחר מכן נקבע לאותה עבירה בחיקוק עונש, שלפי מידתו או סוגו הוא קל מזה שהוטל עליו – יהיה עונשו העונש המרבי שנקבע בחיקוק, כאילו הוטל מלכתחילה."
הסעיף הזה פורש בעיקר בפסק דין בעניין רחמיאן, בהקשר של תיקון סעיף 300א לחוק העונשין גם ברצח. והפרשנות שלו היא מאוד-מאוד דווקאנית. הוא מכונה על ידינו ועל ידי בית המשפט סעיף הגיליוטינה. זאת אומרת, אם יש לי לעבירה עונש של 20 שנים, בא המחוקק וקבע כרגע שהעונש יהיה 15 שנים, מי שנידון לעונש שהוא מעל 15 שנים באופן אוטומטי העונש שלו יהיה 15 שנים לפי הדין החדש, שקבע עונש מופחת. אין פתיחה מחדש של המשפטים לסעיף 5(ב), אין דיבור על נושא הקלות האחרות שיכולות להיות.
לילך וגנר
¶
כן. עכשיו, אנחנו רוצים בסעיף 5(ג) להסביר איך יחול העיקרון הזה על הרפורמה. ניסינו למפות את המצבים שבהם יש גיליוטינה. מיפינו בעצם שלושה מצבים כאלה.
נועה ברודסקי לוי
¶
סליחה שאני עוצר אותך. הכוונה היא למצבים שבהם העבירה או הנסיבה איך שהיא כבר קיימת ועליה הופחת העונש. זאת אומרת, לא משהו כמו הריגה שביצענו ופיצלנו, פתאום חלק החמרנו, חלק הקלנו, שאז אלה כבר באמת שאלות הרבה יותר מורכבות.
לילך וגנר
¶
נכון. כל מיני עניינים מורכבים כאלה לא נכנסים בכלל לסעיף 5(ב). אנחנו מדברים על מצבים שבהם המחוקק לקח עבירה קיימת והפחית לה את העונש.
לילך וגנר
¶
והיום 15 שנים. אז נניח שיש לנו מצב שבו אישה רצחה את בן זוגה ונידונה, נניח, לא שאני מכירה מקרה כזה, באופן תאורטי ל-17 שנה, באופן אוטומטי העונש שלה עכשיו יעמוד על 15 שנים.
לילך וגנר
¶
זה יכול להיות נכון גם בנסיבות מפחיתות אחרות שהיו קיימות בסעיף 300א לחוק העונשין, וכרגע הן נמצאות בהמתה בנסיבות של אחריות מופחתת. ואני מדברת על הפרעה נפשית חמורה ועל סטייה מהגנות. הנסיבות האלה קיימות היום. נכון שהרחבנו במעט את הנושא של סטייה מהגנות, אבל זה כרגע לא רלוונטי. יש לנו עדיין נסיבות שבהן אנשים יכלו להיות מורשעים ולקבל ענישה מעבר ל-20 שנים, שזה העונש שנקבע להמתה בנסיבות של הפרעה נפשית חמורה או של סטייה מהגנות. באופן אוטומטי המשמעות של החלת סעיף 5(ב) היא שהעונש שלהם יעמוד עכשיו על 20 שנים.
המקרים של הפרעה נפשית חמורה הם מקרים קיימים. ידוע לנו לפחות על מקרה אחד או אפילו שניים שבהם אנשים נידונו לעונש שהוא מעל 20 שנים, ואנחנו רוצים להבהיר שהמשמעות של הרפורמה לגבי אותם אנשים והחלת סעיף 5(ב) זו הפחתה אוטומטית של העונש ל-20 שנים.
לילך וגנר
¶
אז שוב, בנושא של הפרעה נפשית, ידוע לי שלפחות תיק אחד כזה קיים אולי אפילו שניים. לגבי אחרים, לא ידוע לי על קיומם של תיקים כאלה, אבל אולי יש.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק רגע. בואו נראה עוד מקרים, כי זו דוגמה אחת. אני מניח שבדקתם בעוד סיטואציות, לא?
לילך וגנר
¶
על הסיטואציות האחרות – לא ידוע לי על אדם שהורשע בנסיבה של התעללות בסעיף 300א ונידון למעל 15 שנות מאסר. אני לא מכירה מצב כזה. אבל היה מצב כזה, אז זו המשמעות של החלת הרפורמה. כנ"ל לגבי סטייה מהגנות, שזה סעיף כמעט הפך לאות מתה, כי אין כמעט הרשעות גם בשנים האלה.
לילך וגנר
¶
איך החל ממילא החלק הכללי של חוק העונשין ביחס למצב הזה. זה פשוט נכון משפטית לעשות גם אם המשמעות של זה במציאות היא לא גדולה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני שאלתי אותם. למרות שמדובר על מקרים בודדים שבבודדים, אני שאלתי אם עדיין הם רוצים את (ג)(3), והתשובה של לילך הייתה שבגלל שזו אמת משפטית נכונה אז הם מבקשים את זה, למרות שאלו מקרים בודדים מאוד-מאוד. יכול להיות שזה משליך על דברים שלא חשבתם ופתאום נמצא את עצמנו מופתעים?
לילך וגנר
¶
עוד פעם, אנחנו מיפינו את המקומות שבהם, לטעמנו, חל סעיף 5(ב). יש עבירה שמפורשות העונש שלה הופחת ברפורמה. זה המיפוי שעשינו. אני חושבת שנועה עברה על מה שאנחנו עשינו. לא מצאנו נסיבות אחרות שזה המשמעות שלהן, ואנחנו רוצים לקבע את ההבנה שלנו את הרפורמה בתחום הזה.
יש לנו עוד בקשה שבאה מהסניגוריה, שהיא מעבר בעצם לסעיף 5(ב). מה שהסניגוריה ביקשה הוא שבאותם מקרים בהם מופחת העונש בצורה אוטומטית, כמו שהסברתי בסעיף הגיליוטינה, גם התיוג יהיה לפי העבירה החדשה. זאת אומרת, אותה אישה היפותטית שרצחה את בן המשפחה בעקבות התעללות וקיבלה 17 שנים, לא רק העונש שלה יעמוד 15 שנים - - -
לילך וגנר
¶
לא, לא. על התעללות. לא רק שהעונש שלה יעמוד על 15 שנים, גם התיוג יהיה לפי החוק החדש ולא לפי החוק הישן, שבצעם קובע ענישה מופחתת ולא אחריות מופחת. חשבנו שזה יותר נכון מוסרית אם זה מה שהמחוקק חושב עכשיו. זו סטייה מסוימת מסעיף 5(ב).
למה הסעיף הזה עורר בעיה לסניגוריה הציבורית? הרי לכאורה, כמו שאני מספרת לכם, זאת הייתה הפרשנות שלנו ממילא לתחולה של סעיף 5(ב) בהקשר הזה. הם חוששים ממשהו שלא כתוב פה – מההשלכה הנוגעת של הרפורמה על משפטים חוזרים. הנושא של משפט חוזר מוסדר - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני אומר לך. אני לא רואה זה מסדר פה עדיין בעיניי, אבל אולי תסבירי לי כיצד זה מסתדר. יבוא מישהו ויבקש משפט חוזר אחרי שעברו 45 יום ומן הסתם יהיו רבים כי הנסיבות השתנו. הרוח של המחוקק היום היא אחרת.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
ממשפט חוזר אני לא חוששת. אני חוששת מהגיליוטינה. ממשפט חוזר אני לא חוששת, כי אז בית המשפט דן מחדש, שוקל, רואה ראיות.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
כן, אבל אנחנו יכולים להגיע למצב שיהיו בקשות מעשרות עד מאות למשפטים חוזרים ויהיה קשה להדוף את זה מהטעם הפשוט שבאמת הנסיבות השתנו.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
את חוששת מדבר אחד מוצדק, והוא שאנחנו נקל בעניינים של אנשים אומנם ספורים אבל - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
מה שמיקי חושד יהיה להרבה מאוד מקרים. זה יהיה להרבה מאוד מקרים מה שאתה חושש.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
במשפט חוזר, אחרי שעברו 45 ימים ויש פסק דין חלוט, יכול להיות שכל אותם אלה שנידונו.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
לא, אבל זה תלוי מה כולל גזר הדין. אם גזר הדין היה אם לא מ-20 שנים או מ-15 שנים, אז לא יהיה לך משפט חוזר. לא כדאי לו.
נעמי גרנות
¶
אנחנו חוששים מאוד מבקשות למשפט חוזר. לא בגלל שהן מתקבלות לעתים קרובות; הן לא מתקבלות; הן מתקבלות לעתים מאוד רחוקות. אלא שעומס העבודה בדרך הוא - - -
נעמי גרנות
¶
לכאורה, כל סניגור יכול לטעון על רוצח שקיבל מאסר עולם שהוא רוצה משפט חוזר כי היום בעצם מאסר עולם הוא לא חובה. ואז זה כל הרוצחים.
לילך וגנר
¶
אנחנו מאוד התלבטנו בסוגיה הזאת. מצד אחד הסניגוריה עמדה על כך – והם לא נמצאים כאן, אני אשקף את העמדה שלהם – הסניגוריה עמדה על כך שמצבים של עיוות דין, שזו אחת העילות למשפט חוזר, הם יוכלו לטעון אותם גם על בסיס הרפורמה במקרים נדירים.
לילך וגנר
¶
אני אסביר לכם שני מצבים שבעינינו – ולא רק בעיניי הסניגורים, אני חושבת שגם הפרקליטות מסכימה איתנו – הם יכולים להיות מצבים של עיוות דין. הם מצבים נדירים, הם מצבים חריגים, אבל הם יכולים לקרות. ואני אתן לכם שתי דוגמאות. אני עושה פרפרזה על פסק דין היילו שאתם מכירים אותו. היילו הורשע במחוזי בענישה מופחתת עקב התעללות. עכשיו, בבית המשפט העליון רצו להקל איתו. והפכו את ההרשעה להרשעה בעבירת הריגה עקב קינטור מצטבר. היום המצב הוא הפוך. בקינטור אנחנו נכנסים לקטגוריה שהעונש שלה הוא 20 שנים, ובהתעללות הוועדה החליטה שהעונש יהיה 15 שנים. זאת אומרת שלכאורה נגרם לו עיוות דין.
לילך וגנר
¶
למשל, אם הוא נידון ל-17 שנים, אז נגרם לו עיוות דין, כי בעצם המחוקק דן בסיטואציה שלו וסבר שהעונש המרבי יהיה 15 שנים. הוא לא ייכנס לגיליוטינה, כי הוא הורשע בעבירת הריגה, ולא בנסיבה של אחריות מופחתת. זה מקרה שבהחלט עשוי לעורר טענה לעיוות דין במשפט חוזר.
ואני אתן עוד דוגמה. אדם הורשע.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
רגע, לא הבנתי. אצלי עיוות הדין הוא בתהליך שהביא לעונש, אבל העונש עצמו – מה היה בו מבחינת עיוות דין?
לילך וגנר
¶
כי היום אומר המחוקק: אני סבור שמבחינה ערכית-מוסרית העונש המרבי אליו חשוף אדם שהמית עקב מצוקה נפשית בעקבות התעללות מתמשכת בו ובבן משפחתו הוא 15 שנים. והיילו, נניח לא היילו הספציפי, הדוגמה התאורטית שלי, נידון למעל העונש המרבי שהמחוקק היום בגישתו המעודכנת סובר שראוי להטיל על אדם כזה. אז נגרם לו עיוות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שהיא מסבירה הוא שזה לא סתם בקשה, אלא גם שהסניגוריה חושבת, אולי גם הם, שפה יש גם עילה יותר מסתם בקשה למשפט חוזר שבאמת יפתחו. יכול להיות בסוף זה יישאר אותו דבר, אבל זה קצת יותר מסתם. יש מעין עילה מסוימת להגיד שזה עיוות דין ובית המשפט יפתח את זה. וחבל שבית המשפט יפתח ויעסוק בזה כשלא זו הייתה הכוונה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
שהחקיקה החדשה לא תהיה עילה למשפט חוזר, אלא אם יתקיימו נסיבות חדשות. אפשר להוסיף את זה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
ואז אנחנו נסתום את הגולל על האפשרויות שיהיו ערעורי סרק או לא ערעורי סרק.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
נשים כאלה נכנסות לגיליוטינה. מה לא נכנס לגליוטינה – כל מקרי רצח שהנסיבות שלהם היו כל מיני דברים כאלה – אני אומר לכם שאנחנו לא יכולים לאפשר שיהיו מאות פניות עכשיו לבית משפט ולפרקליטות, והפרקליטות תעסוק בעשרות תיקים שכבר התקיימו.
נעמי גרנות
¶
לכאורה לפי הניסוח עכשיו לא אמורות להיות הרבה פניות כאלה. ולכן הסניגוריה לא כל כך שמחה עם הניסוח הזה. מכיוון הם לא פה, אני - - -
נעמי גרנות
¶
נכון. לכאורה הרישה של (ג) לא מאפשרת את זה; כי נאמר על עבירה שבוצעה לפני יום התחילה וניתן פסק דין חלוט בעניינה, יחול הדין הישן. ולכאורה הדין החדש על פסקי הדין החלוטים לא מעלה ולא מוריד.
נעמי גרנות
¶
יש "אבל" עוד לפני זה. יש "אבל" לפני זה במובן זה שמעבר לחוק הזה קיים סעיף 31 בחוק בתי המשפט שמאפשר לבקש בקשות למשפט חוזר. ואחת העילות לבקש משפט חוזר היא עיוות דין.
נעמי גרנות
¶
מה שאנחנו אומרים הוא ששני החוקים חיים אחד עם השני. קרי, ככלל כשלא מדובר על כל מיני מקרים באמת מאוד ייחודיים.
נעמי גרנות
¶
אבל ככל שהנאשם מצליח באמת להוכיח שבעקבות הדין החדש נוצר אצלו בכל זאת עיוות דין, הדלת פתוחה.
נעמי גרנות
¶
כל מיני נקודות מאוד-מאוד ייחודיות, אז הדלת תיפתח. לכן תאורטית לא היה צריך באמת לומר – בעינינו, שני החוקים חיים הטיב אחד עם השני. הסניגוריה בעצם הייתה מעדיפה שלא יהיה הדין הזה שלפנינו כדי לפתוח יותר.
לילך וגנר
¶
"על עבירה שבוצעה לפני יום התחילה וניתן פסק דין חלוט בעניינה, יחול הדין הישן." הפוך ממך, חבר הכנסת רוזנטל. בדיוק הפוך. הם לא רוצים את הכלל הזה. הם רוצים לפתוח יותר אפשרויות למשפטים חוזרים.
לילך וגנר
¶
אני רק רוצה להגיד שאני שותפה מבחינה משפטית לעמדה שנעמי הציגה כאן. זאת אומרת שעצם האמירה הזאת לא שוללת במקרים חריגים פתיחה של מקרים שבהם נגרם עיוות דין.
אני חייבת לתת עוד דוגמה לפרוטוקול למקרה שעשוי לבסס עילה למשפט חוזר בהקשר של הרפורמה, על אף שככלל הפרשנות של הפסיקה בעניין רחמיאן ופסיקה אחרת אומרת ששינוי הדין בפני עצמו הוא לא עיוות דין, הוא לא עילה למשפט חוזר. אבל יכולים להיות מקרים. פרט לדוגמה פיקטיבית של היילו, אני רוצה לתת עוד דוגמה שבעיניי פיקטיבית.
לילך וגנר
¶
אדם שבית משפט קבע לגביו שהוא קל דעת מפורשות, אחרי שהוא בחן את הראיות, למרות שהוא לא היה צריך לעשות את זה שוב, כי היום אין הבחנה בין קלות דעת ובין אדישות בנושא הפזיזות בעבירת הריגה, והוא נידון ל-18 שנות מאסר. ויש קביעה מפורשת בעניינו על ידי בית משפט שבחן את הראיות, שהוא קל דעת. המחוקק היום אומר שהעונש בצד העבירה של המתה בקלות דעת, עבירה חדשה, הוא 12 שנים. והבן אדם הזה רוצה לטעון – הינה יש קביעה עובדתית של בית משפט שבחן את הראיות, שאני קל דעת; ולכן אני חושב שראוי לקיים בענייני משפט חוזר ולתת את הדעת לדבר הזה.
גם זה מקרה. עוד פעם, מקרים נדירים כי אני לא מכירה אף אדם.
נועה ברודסקי לוי
¶
לא, כי זה לא עבירה קיימת שבה הפחתנו את העונש. פירטנו את העבירה הזאת, שינינו. זה מורכב יותר.
לילך וגנר
¶
עבירת ההריגה עברה שינויים מרחיקי לכת. היא נעלמה מהחוק הקיים והוחלפה בעבירות אחרות. אי-אפשר להפעיל לגביה את הגיליוטינה במשמעותה, כפי שאני מציינת. אבל היא לא רוצה לסגור לחלוטין את הפתח במצבים נדירים למשפטים חוזרים.
עכשיו מה שאני מבקשת להצהיר הוא שאת הנושא הזה שאני עכשיו אומרת לכם לפרוטוקול, אנחנו ננסה לקבע גם באמצעות הנחייה, כדי שזה יהיה ברור לכולם מה המשמעות של היחס בין הוראות המעבר למשפטים החוזרים, לעמדתנו.
לילך וגנר
¶
נעשה הנחיית יועץ שתבהיר את הסוגיה הזאת. זה הפתרון שמצאנו כדי שמצד אחד לאפשר במקרים חריגים את הפתח של משפט חוזר ומצד שני לא לפרוץ את הסכר, כפי שחבר הכנסת רוזנטל והפרקליטות חוששים.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
לילך, בדוגמה שנתת על הקל דעת – אני מבין שפתיחת המשפט למעשה משמעותה בקשה לגזר דין אחר. הנסיבה כבר נקבעה, כל מה שמבקשים שהרכב יאמר: עכשיו לא כך, לא ייכנסו להליך עצמו, אין צורך בראיות חדשות.
נועה ברודסקי לוי
¶
זה לא כל כך פשוט, כי התוכן שייצקו בתי המשפט להבחנה בין אדישות לקלות דעת שעד היום הם לא נדרשו לה – הם יצטרכו כן לצקת איזשהו תוכן חדש שמבחין בין עבירת הרצח, שאדישות שנכנסת לרצח, ובין קלות הדעת שנכנסת לעבירה קלה יותר של המתה בקלות דעת, מה שהם לא נדרשו עד היום. ולכן, אם היום בית המשפט אמר: קלות דעת בתוך עבירת הריגה כשלא הייתה לזה שום משמעות, כי זה היה חלק מהפזיזות וזה לא שינה מבחינת העבירה, אנחנו לא בטוחים שבית המשפט לא יצוק עכשיו תוכן חדש. ולכן אני לא בטוחה שבכזאת קלות בית המשפט יפחית.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אם זה נאמר - - - אז אני מבין. אבל אם זה בפסק הדין, ואם הוא אומר: שקל, הוא לא רצה, הוא כן רצה, והוא ידע ולא ידע והוא נסע הביתה והוא חשב שמטפלים בו, אז זה כבר נקבע. אז מה שנותר זה לגזור גזר דין חדש.
נעמי גרנות
¶
טרחה גדולה מאוד תהיה לגבי סעיף (ב). כל המשפטים התלויים ועומדים, בין שהם תלויים ועומדים עכשיו כשהחקירה לא הייתה בכיוון ובוודאי כל המשפטים שתלויים ועומדים בשלב הערעור, חלק מאוד גדול מהם יצטרך לחזור בחזרה.
נעמי גרנות
¶
אני אומרת את זה כי גם הנהלת בתי המשפט לא פה ולא ישמעו את קולה. יצטרכו לחזור בחזרה לערכאה הראשונה כדי לקבוע עובדות.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אבל אני שוב אומר שאני חושש מכל מיני דברים שאנחנו לא חשבנו עליהם, אבל עכשיו אנשים יגידו: רגע, אנחנו רוצים תיוג חדש, חשוב לנו מאוד בחברה שלנו. אני יודע מה, לא משנה, אני גם לא נכנס למקרים. אני לא יודע מה יעשו. אף אחד לא צופה פני העתיד. ולכן לעניין הזה אני אומר: כאן אנחנו כן צריכים להגיד, אני חושב במפורש, שאם לא נוצרו נסיבות חדשות לא יתאפשר הפעלה של הסעיף של משפט חוזר, כי אחרת אנחנו אמורים - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
אני רוצה להגיד כמה דברים בכל זאת לגבי סעיף קטן (ג). קודם כול, אני גם חושבת שברגע שאמרנו את הרישה שלו שעל העבירה שניתן כבר פסק דין חלוט בעניינה יחול הדין הישן. זה באמת משאיר פתח צר לעיוות דין. ולכן אני חושבת – זה לא אומר שלא יהיו פה ושם מקרים שיבקשו, אבל זה כן מעביר את - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
לא, בטוח שיבקשו. השאלה היא איך אנחנו לא גורמים שפתאום תהיה הצפה שגם כך הפרקליטות – בעקבות החקיקה הזאת, הפרקליטות הרי לא תקבל תקנים חדשים, לצערי.
נועה ברודסקי לוי
¶
בעיקרון האמירה היא מאוד ברורה שחל הדין הישן, וצריכים להראות על עיוות דין כדי לבקש משפט חוזר. אני לא אומרת שלא יהיו הרבה בקשות, אבל האמירה היא מאוד ברורה של המחוקק שהדין הישן אמור לחול.
יש פה עוד דברים לגבי סעיף קטן (ג) בנושא הגליוטינה. סעיף 5(ב) לחוק קובע בעצם שכשעל אותה עבירה נקבע עונש קל יותר יחול העונש המקל. עכשיו יש פה שני דברים שחשוב לשים לב אליהם. אחד זה באמת המשמעות של אותם מקרים שכבר נגזר הדין, בית המשפט כבר נתן את דעתו עליהם, נתן גזר דין חמור יותר ובמקום מקלים איתם. והדבר השני – הייתה פה בקשה של הסניגוריה ללכת צעד אחד יותר קדימה מ-סעיף 5(ב), ולא להגיד שגם התיוג משתנה, מה שלא נובע מהכללים הרגילים של החלק הכללי של חוק העונשין. וזאת גם שאלה אם הולכים פה את הצעד הנוסף הזה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני חושבת שאנחנו נהגנו לאורך כל הדרך פה בוועדה הזו כבית הלל. אנחנו פה נוהגים כבית שמאי. זאת אומרת, גם ברישה, דרך אגב, זה בית שמאי. הרי מה אנחנו אומרים? אנחנו באים ואומרים – אם אפשר להקל, ועוד בדין, כפי שכרגע לילך הסבירה, זאת אומרת, הוכח שהוא קל דעת, ומפני שהוא קל דעת אז לא יוכלו לתת לו עונש מקל, אבל היום אפשר לתת לו עונש מקל, אני לא חושבת שהסיבה הגיונית שמיקי העלה וגם אני מבינה שנעמי העלתה, אולי גם לילך אולי עוד, שהסיבה היא איזשהו עומס שייווצר, זה - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
חשוב להגיד, סוגיית ההקלה שאנשים יקבלו עונש יותר קל, אני לגמרי מתיישר. על זה אין עוררין בכלל.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אז מחק את המשפט מהרגע שאמרתי כמו מיקי וכמו נעמי, ואני אסביר את זה בצורה הפשוטה ביותר. אני לא רואה איזושהי מניעה טכנית, זאת אומרת, מניעה טכנית אדמיניסטרטיבית, כוח אדם וכולי, לא יכולה להיות סיבה למנוע מאדם לקבל עונש מופחת על פי החוק הזה. ולכן אני - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אם אפשר, כן. תראה, מה אתה יוצר? אתה יוצר מצב – הרי מה אומר הרישה? על העבירה שבוצעה לפני יום התחילה וניתן פסק דין חלוט בעניינה, יחול הדין הישן. נשמע מאוד הגיוני, אבל מה אתה עושה? אתה בא ואתה אומר: על העבירה שבוצעה לפני יום התחילה. והיום בדין החדש אפשר להפחית בעונשה. אתה לא מפחית. אתה משאיר בן אדם למרות שהיום אותו אדם שיישפט יקבל פחות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה את אומרת זה אוטומטית. מה שאת אומרת יהיה אוטומטית. המקרה שאת אומרת, מקרה הגיליוטינה, קורה אוטומטית. לא קשור אלינו בכלל. הוא קורה אוטומטית.
נועה ברודסקי לוי
¶
לא, אבל אם הוא לא נכנס לגיליוטינה זה בגלל שהעבירה היא מורכבת. זה לא שלקחנו את עבירה ההריגה והפחתנו את העונש בגינם מ-20 שנים ל-15 שנים, אלא שפירטנו את העבירות האלה ויצרנו - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אם יש לך אפשרות להפחית בעונשו של אדם שיישב פחות שנים בבית הכלא, לפי הפרשנות ועל פי החוק שלנו, אני חושבת שאנחנו לא יכולים למנוע זאת. וזה בגדול מה שאני אומרת.
לילך וגנר
¶
לא, אבל זה לא העניין של נפגעי העבירה. אולי אני אסביר עוד פעם. אולי משהו לא מובן ממה שאני אומרת. עיקרון החוקיות אומר, זה גם משהו שפלר אומר, שאם יש איזושהי מחלוקת הדין החל על העושה זה הדין ביום ביצוע העבירה. ולכן ברירת המחדל שלנו היא הדין הישן, כי הוא ביצע את העבירה כשהוא יודע שבדין הישן – כי חזקה שכולנו יודעים את הדין – מה שהוא עושה זה רצח. כשהוא עשה את זה כשהחוק אסר עליו לעשות את זה, זה היה רצח.
לילך וגנר
¶
או זה היה הריגה, לא משנה. ולכן ברירת המחדל של הדין הישן מראש זה לא עיוות דין. סעיף 5(ב) אומר שברירת המחדל היא הדין הישן. ישנם מצבים חריגים שבהם אנחנו פותחים. בכל זאת, מישהו שנידון בעבר לעונש חמור, והיום המחוקק רצה להקל בעונשו. אלה המקרים היחידים שפותחים. זה החלק הכללי של חוק העונשין. אנחנו לא יצרנו פה איזה משהו חדש. כלל הגיליוטינה הוא כלל שנובע גם מעיקרון החוקיות וגם מהצורך בוודאות ומכך שאנשים נגזר דינם – אנחנו לא עכשיו עם כל תיקון חוק פותחים את כל התיקים.
לילך וגנר
¶
אז לכן סעיף 5 כפי שהוא בעצם מקובל עלייך. בעצם מה שאת אומרת הוא שאת מסכימה עם הסניגוריה לגבי המשמעות של הרפורמה למשפטים חוזרים.
לילך וגנר
¶
עכשיו, כמו שאני אמרתי, הרפורמה והוראות המעבר הקונקרטיות האלה מגבילות את האפשרות למשפט חוזר, אבל לא מונעות אותם; כי ברגע שבן אדם מראה עיוות דין – הבאתי שתי דוגמאות שלדעתי מקובלות עלייך.
נעמי גרנות
¶
ה"רק" הוא לא רק. אם כוח האדם הוא אקס, במקום שאני עכשיו אעבוד על עוד עשרה תיקים שהם עכשיו, שהם בעייתיים עכשיו, אני אצטרך לחלק את זמני ובחצי מהזמן אני אזדקק - - -
נעמי גרנות
¶
רגע, להזדקק לבקשות למשפט חוזר שעד היום, אם לא מדובר בעיוותים, אני יודעת מראש שהם עניין של חבל על הזמן. זה פשוט לטחון מים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
תראה, אדם יגיד, סתם לצורך הדיון התאורטי: אני לא רוצח בנסיבות מחמירות; אני סתם רוצח. באמת, כי זה מה שקבענו בחוק עכשיו. הוא יגיד: אני מבקש שיכתבו עכשיו שאני רוצח ולא רוצח בנסיבות מחמירות. יש לו עילה. אבל השאלה היא אם אנחנו צריכים לאפשר משפט חוזר על הדבר הזה. התשובה היא חד-משמעית לא. את מבינה?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אלה יהיו עילות כאלה שאנחנו לא רוצים. העילות שלך, שאת חוששת בגינן – אני חושב שרובן נכנסות לתוך הגיליוטינה. העילות שקבענו במפורש בחוק, הן נכנסות.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מה שאני חושש, וגם אני מבין עכשיו שגם בפרקליטות באמת חוששים מזה, זה - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
יכול להיות שהם רוצחים, אבל בשביל אנחנו צריכים – יש נסיבות מיוחדות שקבעו, שהמחוקק קבע, למשפט חוזר. אני חושש מגל של בקשות בגלל השינוי ברוח החוק, לא בגלל שאנשים לא עשו את מה שעשו וכולי. וזה יסיט את המערכת לכיוונים שאנחנו לא רוצים.
איילת רזין בית אור
¶
שאלת הבהרה. לילך אמרה לגבי (ג) שיש ממש מספר מצומצם של דוגמאות. את תוכלי להגיד לנו מה הם אותם מקרים?
לילך וגנר
¶
שוב, נתתי דוגמאות. יש שלוש נסיבות שקיימות היום בסעיף 300א שכבר לגביהן המחוקק קבע שהעונש המרבי יהיה מאסר עולם. היום הרפורמה הופכת אותן לאחריות מופחתת – עונש מרבי 15 או 20 שנים, בהתאם לנסיבות. לגביהן תחול הגיליוטינה. אני פשוט מסבירה את זה מפורשות. וגם, לבקשת הסניגוריה, התיוג יהיה לפי הדין החדש.
איילת רזין בית אור
¶
כן. כלומר, כן לקחו את זה בחשבון היום. בית המשפט כן שקל את הנסיבות ובחר לגזור עונש כבד. האם חברתית-מוסרית נכון להכניס את אותו אדם תחת הגיליוטינה?
נעמי גרנות
¶
איילת, מכיוון שזאת החלטה - - - עכשיו לתקופת הביניים, נדמה לי שזה לא יהיה נכון לומר שדווקא המשוגעים – סליחה על הביטוי – המסוכנים מאוד בתקופת הביניים הם אלה שאנחנו חוששים מהם יותר מאשר אלה שבתקופה שלאחר מכן. זאת החלטה. זאת הכרעה.
לילך וגנר
¶
לא, לא. אנחנו מדברים על תיקים חלוטים שבהם חל כלל הגיליוטינה וכן מי שנידון לפני, נניח - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רגע. אחרי שהחוק שלנו התקבל כבר, נניח, בעוד חצי שנה וכולי. אז הנושא של הגיליוטינה קיים בלי קשר להחלטה שלנו כרגע או שהחלטה שלנו היא גם זו שקובעת אם תהיה גיליוטינה או לא?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אז אני אומר לך. התשובה המשפטית היא שאם אנחנו לא כותבים שהגיליוטינה לא חלה, אז היא חלה.
נועה ברודסקי לוי
¶
לא, זה יותר מזה. כי אנחנו עכשיו בדיוק דנים בסעיף שאומר מה חל. לכן בדיוק מה שתחליטו עכשיו זה מה שיחול.
נועה ברודסקי לוי
¶
זאת אומרת, אנחנו מדברים על חוק העונשין ואנחנו עכשיו קובעים איך בדיוק להחיל את זה. ולכן זו החלטה שלכם כרגע.
נועה ברודסקי לוי
¶
זו בדיוק אחת השאלות שצריך להכריע בה. קודם כול, באמת השאלה הזאת של האם הגיליוטינה חלה. והדבר השני – אם היא חלה, האם המשמעות שלה גם הקלה בתיוג כמו שהסניגוריה ביקשה. והפרקליטות אני לא חושבת – זאת אומרת, זה לא נגזר גם מחוק העונשין. החוק העונשין דווקא לא מקל בתיוג.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
בעניין המשפטים החוזרים, הרפורמה היא גדולה וחשובה ועמוקה, אבל בכל זאת כדאי בכל המהפכה הזאת גם לשמור על יציבות במקום שאפשר לשמור על יציבות. אם היינו באמת רוצים לאפשר כל פעם לאדם שנגזר דינו – אני בערך, פחות או יותר, מנסה להשיב ליעל – לבקש משפט חוזר, כמעט לא היה לדבר הזה סוף. ועובדה שאנחנו נוהגים לקמץ, על ידי ההוראות השונות לקמץ באפשרות, להקטין את האפשרות שיהיו משפטים חוזרים ויכניסו את המערכת להליכים שאין להם סוף. פעם זה ייגמר, יבוא אחד אחר. אנחנו מקשים.
אני לא חושב שיהיה נכון במסגרת הזאת, בשינויים האלה, דווקא להקל ולנצל את האפשרות הזאת ופתאום לפתוח פתח רחב שבדרך כלל לא היינו רוצים שייפתח, כי יש שיקולים כלליים. זה לא רק הנידון, יש שיקולים על העומס בבתי המשפט, פותחים מחדש. זה מוכרח להיות נדיר. ולכן אני בעד ההגבלה הזאת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רבותיי, דבר ראשון, אנחנו נציע לדחות את תחילתו של החוק לשישה חודשים מיום פרסומו. מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
דחיית תחילתו של החוק לשישה חודשים מיום פרסומו נתקבלה.
נועה ברודסקי לוי
¶
אני אקריא דקה.
"
(ב) על עבירה שבוצעה לפני יום התחילה וטרם ניתן פסק דין חלוט בעניינה יחולו הוראות סעיף 5(א) לחוק העיקרי, לעניין זה, בית המשפט, בבואו לקבוע מהו הדין המקל על העושה, יבחן את מלוא ההסדר הקבוע בסימן א' לפרק י' כנוסחו בחוק זה (להלן: הדין החדש), לעומת ההסדר שהיה קבוע בסימן האמור ערב תחילתו של חוק זה (להלן: הדין הישן)."
יכול להיות שעוד נסגנן יותר את הנוסח ונדייק אותו.
נועה ברודסקי לוי
¶
"
(ג) על עבירה שבוצעה לפני יום התחילה וניתן פסק דין חלוט בעניינה, יחול הדין הישן. ואולם, לעניין מי שהורשע בעבירה לפי סעיף 300א לדין הישן " – זה אותו סעיף שאומר שאפשר להקל, לפטור בעצם ממאסר עולם – "יחולו הוראות סעיף 5(ב) לחוק העיקרי ויראו אותו כמי שהורשע בעבירה לפי סעיף 301ב(א), (ב)(2) ו-(ב)(3) לחוק החדש בהתאמה."
זה עניין של הפרעה נפשית, ההתעללות. זה העניין של חריגה מהגנות כפי שזה כבר נוסח עוד בדין הקיים. ועוד פעם פה חשוב להבין שצריך להחליט גם בנושא של הגיליוטינה וגם בנושא של התיוג. אלה שתי שאלות.
נועה ברודסקי לוי
¶
כן, יש כמה דברים שאני רוצה להבהיר לגבי נוסח. לא צריך לפתוח את הדברים בהרחבה. רק כמה דיוקים בעקבות דברים שרצינו לדייק אחרי הדיון ביום רביעי. קודם כול, עלתה פה שאלה בעניין של החמרה, של הנסיבה המחמירה של "הקורבן הוא בן זוגו והמעשה נעשה לאחר התעללות שיטתית או מתמשכת בו, גופנית או נפשית". הייתה פה הערה לגבי העניין שלאחר. ניסינו לראות אם יש נוסח יותר טוב, וחשבנו שכל נוסח אחר הוא גם בעייתי. ולכן אנחנו מציעים כן להישאר עם ה"לאחר" כמו שזה היה.
נועה ברודסקי לוי
¶
בסדר גמור. עוד דבר לגבי הנסיבה המחמירה של מעשה טרור, אני רוצה להבהיר שאנחנו בעצם מפנים להגדרת מעשה טרור בחוק המאבק בטרור. היה רשום באחד הנוסחים שזה רק פסקאות אחת ושתיים להגדרה. אז אני רוצה להבהיר שזה כל ההגדרה של מעשה טרור לחוק המאבק בטרור. וכנ"ל לגבי ארגון טרור.
לילך וגנר
¶
כן. "הם נעשו מתוך מניע מדיני, דתי, לאומני או אידיאולוגי"; זה מבחן המניע. ויש גם מבחן המטרה. "הם נעשו במטרה לעורר פחד ובהלה בציבור או במטרה לאלץ ממשלה או רשות שלטונית אחרת, לרבות ממשלה או רשות שלטונית אחרת של מדינה זרה, או ארגון ציבורי בין-לאומי, לעשות מעשה או להימנע מעשיית מעשה"; זה מבחן המטרה.
לילך וגנר
¶
כן. סליחה. "במעשה שנעשה או במעשה שאיימו בעשייתו, היה אחד מאלה, או סיכון ממשי לאחד מאלה". אחד מהם זה "פגיעה חמורה בגופו של אדם או בחירותו". זה בוודאי מתקיים לנו. ולעניין הגדרה זו יש חזקות מסוימות. למשל, אם יש שימוש בנשק, יראו אותו כמעשה טרור גם אם לא מתקיים בו יסוד המטרה. יש שם עוד כל מיני עניינים כאלה. אנחנו, בסופו של דבר, רוצים להפנות להגדרה של מעשה טרור ככתבה, כלשונה במלואה.
נועה ברודסקי לוי
¶
אנחנו דיברנו על פסקאות מסוימות. זה הוריד את החזקות. אז אנחנו פנים לכל ההגדרות, כמו שנעשה בעניינים אחרים.
נועה ברודסקי לוי
¶
גם כנ"ל לעניין ארגון טרור. בזמנו, כשהניחו את הצעת החוק, עוד לא עבר חוק המאבק בטרור, אבל גם שם הפנו לחוקים שכבר בינתיים הוחלפו בחוק המאבק בטרור. אז מפנים גם לזה.
נועה ברודסקי לוי
¶
עוד הבהרה לעניין המתה בקלות דעת, עלתה שאלה על ידינו, כשדיברנו על קלות דעת, האם לקרוא לזה המתה או המתה בקלות דעת. הוועדה בזמנו לא הכריעה. אז רק לשם ההבהרה אנחנו משאירים את זה המתה בקלות דעת כמו שזה היה.
נועה ברודסקי לוי
¶
ולעניין התיקונים העקיפים, גם כמה הבהרות נוספות. גם פה לעניין חוק המאבק בטרור, בשבוע שעבר עברה פה בכנסת הצעה לתיקון חוק המאבק בטרור לעניין שלילת האפשרות לקצר בשליש למי שהורשע בעבירות של רצח וניסיון לרצח כשהן מעשה טרור.
נועה ברודסקי לוי
¶
זה עבר בקריאה שלישית בשבוע שעבר.
עכשיו אנחנו נדרשים גם פה לעשות התאמה כמו שעשינו בחוקים אחרים לגבי שינוי של עבירת הרצח. אז מוצע לכתוב שם: רצח או רצח בנסיבות מחמירות, שבעצם האיסור להפחית בשליש, לקצר בשליש את המאסר, יחול על רצח, רצח בנסיבות מחמירות וניסיון לרצח כמו שזה עבר בשבוע שעבר.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
על רצח בנסיבות מחמירות ואכזריות מרבית מתוך כוונה תחילה וכדי להשליט טרור חברתי, צריך להיכנס לפנים. אבל לא - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
אז זהו. זה היה בדיונים שלנו שנעשו בוועדה משותפת שם. אבל פה אנחנו מנסים להתאים את השינויים שעשינו לחקיקה הקיימת. ולכן אנחנו נדרשים לתיקון עקיף ולהבהיר שגם שם זה רצח ורצח בנסיבות מחמירות.
נועה ברודסקי לוי
¶
ונדרש שם לעשות תיקון. עוד פעם, אני פשוט מוסיפה עוד כמה דברים שעלינו עליהם אחרי התיקונים העקיפים שכבר הקראתי בדיון הקודם. אז יש גם צורך לתקן בחוק הביטוח הלאומי; גם שם יש את מי שנשללים ממנו קצבאות של הביטוח הלאומי כשהיום זה לגבי מי שהורשע ברצח של אישה מתוך מניע לאומני או בזיקה לפעילות טרור. אז צריך להתאים את זה גם לחוק שלנו, לרצח בנסיבות מחמירות שנמצא בנסיבה של טרור. זאת אומרת, שנבוא ונגיד: - - - זאת אומרת, הרצח בנסיבות מחמירות שהוא מעשה טרור, כמו שאמרתי. ואני רק מבהירה שאנחנו שנצטרך לעשות בעצם גם וגם, כי זה מי שהורשע לפני ומי שהורשע אחרי.
ולעניין חוק ההתיישנות שאושר בוועדה פה ביום חמישי, גם עדיין לא עבר במליאה. אנחנו עוד לא יודעים מה יעבור לפני מה. אנחנו צריכים לעשות את ההתאמה אחד לשני. ולכן אני מציעה שנעשה כן אצלנו, כי כנראה זה לא ייכנס בחוק, שכנראה נעשה אצלנו את התיקון לגבי החוק ההוא. בהתאמה נעשה. מה שהוחלט שם הוא שבוטלה בעצם ההתיישנות על עבירת הרצח. אז גם צריך להתאים את זה לרצח ולרצח בנסיבות מחמירות שמבוטלת תקופת ההתיישנות לשניהם.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
זו ההתיישנות שאני עדיין אפילו לא יודעת מה הנוסחים. עבדתם כל הלילה. אני מליאת התפעלות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יעל, אתמול עבדנו על הרישום פלילי, תקנת השבים מהבוקר ועד 24:00. אבל אישרנו את זה.
נועה ברודסקי לוי
¶
לא, אבל היא צודקת. גם שם עשינו סוגיות של התיישנות. כן, אבל זו לא ההתיישנות של המרשם לגבי העניין של הרישום, אלא זו התיישנות לגבי עצם האפשרות לחקור ולהעמיד לדין.
נועה ברודסקי לוי
¶
לא איתנו. לא, לא. זה היה על התיישנות ברישום הפלילי, שגם שם – לא משנה, זה לגבי הרצח, את צודקת. לא סתם את - - - כי גם שם נכון, על עבירת הרצח זה לא מתיישן - - - אנחנו מדברים פה על – וגם שם, וזה נכון, פשוט המרשם יעבור אחרי זה.
נועה ברודסקי לוי
¶
במרשם אנחנו גם מתייחסות בהחלט. רק שהוא יעבור אחרי זה. אז אני רק אבהיר בכל זאת את העניין הזה. לגבי חוק ההתיישנות על העמדה לדין, זה בעצם עד מתי אפשר להעמיד לדין אחרי הזמן שעבר מביצוע העבירה.
נועה ברודסקי לוי
¶
לגבי רצח, אין התיישנות בכלל על העמדה לדין. אז צריך לעשות את ההתאמה שזה רצח ורצח בנסיבות מחמירות.
נועה ברודסקי לוי
¶
רגע, זה משהו אחר. זה אנחנו מדברים על המרשם הפלילי. זה משהו אחר. במרשם הפלילי יש התיישנות הרישום. אנחנו מדברים עכשיו על התיישנות בהעמדה לדין.
נועה ברודסקי לוי
¶
עוד תיקון להבהרה גם בחוק ההתיישנות הוא שבעצם יש שם גם את כל העבירות הנגזרות שאומנם אנחנו לא מתקנים אותן אצלנו, אבל בכל זאת גם שם צריך להבהיר שזה בעצם ניסיון שידול וסיוע וקשירת קשר לרצח ולרצח בנסיבות מחמירות. וכנ"ל אני חושבת גם אצלנו. אנחנו עוד נבדוק את זה עם נוסח החוק, אבל מאחר שאנחנו לא מתקנים את עבירת הניסיון ואת העבירות הנגזרות האחרות, כרגע פיצלנו אותן. יכול להיות שמצטרך כן לתקן את הכותרת שלהן ואת הנוסח כך שיהיה: ניסיון, שידול, רצח ורצח בנסיבות מחמירות. אז אנחנו עוד נבדוק אם יש צורך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. ב-(ג). מה שהיא כתבה: יחולו הוראות סעיף ויראו אותו כמי שהורשע בעבירה לפי סעיף וכולי, זה התיוג.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
די. הצבענו על זה כבר. אנחנו עכשיו מאשרים את התיקונים, צריכים להצביע. מי בעד התיקונים?
הצבעה
בעד – פה אחד
התיקונים נתקבלו.
לילך וגנר
¶
אני גם הבהרתי לפרוטוקול שבעינינו עצם קיום הרפורמה זה לא עילה למשפט חוזר, אלא באותם מצבים נדירים שנגרמו עיוותים ונתתי דוגמאות.
נועה ברודסקי לוי
¶
לא. מה שהובהר זה כך: בעיקרון חל הדין הישן; המקומות שבהם החל הדין החדש אלה מקומות של הפרעה נפשית, של התעללות ושל חריגה מהגנות בנוסח הישן של זה, שעכשיו הקלנו בעונש.
נועה ברודסקי לוי
¶
כן. על משפטים חוזרים לא אמרנו כלום. אבל כן בעצם האמירה שבעיקרון חל הדין הישן, חוץ ממה שאמרנו שלא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
רק שנייה. רבותיי, רק דקה לפני ירידת המסך, מה שנקרא. יכול להיות שזו הישיבה האחרונה של הוועדה. אני לא יודע אם יביאו מתמחים. אין לי מושג.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל לפני הפגרה, אני מתכוון. אני רק רוצה להגיד שסיימנו באמת קדנציה מדהימה, משמעותית. העברנו מעל 150 חוקים שאושרו כבר במליאה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוועדה מסיימת קדנציה משמעותית ביותר, ממש משמעותית שבה אישרנו למעלה מ-150 חוקים שעברו כבר במליאה, שזה שיא החקיקה, כמו שאומרים. ורובם היו תמיד בנטייה לראות איך אנחנו יכולים ללכת לטובת השיקום. זה היה תמיד הדגש שלנו; מצד שזה שרצינו לחזק את כל כוחות הביטחון ואת כולם וכולי ואת המשטרה, אבל תמיד שמנו את הדגש מאוד-מאוד על הנושא של השיקום בכל החוקים שהיו לנו. ואני חושב שיצרנו אווירה מאוד טובה שמאפשרת גם למי שכבר שילם את עונשו ואת חובו לחברה לחזור לחיים נורמטיביים. וגם יצרנו, אני חושב, יותר נורמליזציה ביהודה ושומרון, עשינו קצת יותר סדר מבחינת החוקים.
ועשינו מהפכות שלמות. לדוגמה, רק שלושת החוקים האחרונים, שזה מהפך שלם בדין הפלילי; מהפך שלם בכל הנושא של הראיה של ההתיישנות ובכל הנושאים האחרים שאתמול ישבנו עליהם. אני חושב שעשינו מהפכה אדירה.
אני רוצה לברך את חבריי חברי הכנסת שבאמת השקיעו מזמנם ומדמם ומחלבם, מה שנקרא, גם זמן פיזי וגם מחשבה. ועם כל חילוקי הדעות, אני חושב שחלק גדול מאוד מהחוקים שעברו פה עברו בהסכמה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני מתנצל. אני צריך ללכת להעביר הכסף לתקציב הביטחון עכשיו. אז אתם תמשיכו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
או-קיי. ואני רוצה להגיד לכם תודה. אני רוצה להגיד לצוות היועצים הנפלא שיש לנו; יש לנו צוות מדהים בראשותו של גור. כאן במקרה עכשיו יש לנו את נועה, אבל יש לנו יועצים באמת מדהימים. מגיע להם יישר כוח גדול. וגם לממלכה – עכשיו לילך נמצאת פה ויש לנו את גבי ואת נעמי ואת דקלה, יש לנו צוות נפלא גם מהצד הזה של הממלכה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
וכל הצוות של הוועדה שבלעדיהם אנחנו לא יכולים לזוז. יש לנו את הדוברת שלנו שעושה חיל, אין כמוה, מה שנקרא, באמת, רונית.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני רוצה להודות לך. דווקא בנושא יהודה ושומרון אני ממש כמובן לא מסכימה. אני חושבת שנעשו שגיאות ואני חושבת שהדברים שנעשו – אני מקווה שלא יהיו אל-חזור, כי להערכתי ולתפיסתי, תפיסת עולמי ותפיסת החזון שלי, זה גרוע.
אבל בכל שאר הנושאים אני חייבת לומר שאני הייתי מליאת התפעלות מההתמדה, מההעמקה. אני לפעמים הרגשתי שאני יושבת בבית מדרש, לא בוועדה. אנחנו ירדנו לשורשם של דברים, היינו מאוד מעבדים סעיף אחד ומסתכלים עליו מכאן ומכאן, מלמעלה ומלמטה, בעד ונגד. ואני אישית מאוד-מאוד נהניתי מזה. וזה בהחלט בזכותך. אני חושבת שהשקעת השעות שהשקעת במיוחד בימים האחרונים, אבל לא רק, ראויה לציון ולשבח.
ואני מאוד-מאוד מקווה שבאמת אנחנו סייענו במשהו כאשר נקודת המבט שלנו – ובזה אני ממש הייתי שותפה לך – נקודת המבט שבאה ואומרת שצריך באמת לבחון איך אנחנו משקמים את – אומנם זכויות של אלה שפגעו בהם מאוד-מאוד, נפגעי העבירה, מאוד חשובות, אבל יש גם זכויות של מי שפגע. וצריך גם עליו לחשוב. אני חושבת שבזה אנחנו טיפה איזנו את מה שקרה.
אז קודם כול לך, תודה רבה; כמובן ליועצים המשפטיים הנפלאים שעבדו אותן שעות ואפילו יותר; לאסף הבלתי רגיל; לחברי הוועדה; וכמובן, אתה קורא להן ממלכה, אבל אני אקרא להן בשמותיהן – ללילך, לנעמי, לדקלה; וכמובן לכל אלה שהיו כאן במהלך כל הדבר הזה. זה רק מראה שנבחרי ציבור ועובדי ציבור הם נאמני ציבור.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז תודה, ואנחנו נועלים את הישיבה. שיהיה לכולנו בהצלחה. ונראה. יכול להיות בהחלט שגם נפגש בזמן הפגרה אם יהיו תקנות, צווים או דברים שבהסכמה שנרגיש שיש צורך בנושא הזה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:17.