פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
21
הוועדה לפניות הציבור
31/12/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 161
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום שני, כ"ג בטבת התשע"ט (31 בדצמבר 2018), שעה 11:55
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 31/12/2018
פניות ציבור בבקשת עזרה לחולי ההמופיליה בישראל
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור בבקשת עזרה לחולי ההמופיליה בישראל
מוזמנים
¶
ד"ר ציון שלוסברג - מנהל המחלקה לאוכלוסיות מיוחדות, חטיבת הרפואה, משרד הבריאות
דינה צ'רנו - מנהלת תחום זכאויות והשתתפויות בשב"ן, משרד הבריאות
איאת עיסה - אגף הרוקחות, משרד הבריאות
ד"ר יאיר בירנבאום - רופא ראשי, שירותי בריאות כללית
פרופ' גילת קנת - מנהלת המרכז הארצי להמופיליה, ההסתדרות הרפואית בישראל
אברהם רכניצר - חבר עמותת על"ה - לחולי המופיליה
ליאורה טבת - מנכ"ל עמותת על"ה - לחולי המופיליה
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו פותחים את הישיבה השנייה שלנו היום בעניין פניות ציבור בבקשת עזרה לגבי חולי המופיליה בישראל, של הוועדה לפניות הציבור. איתנו פרופ' גילת קנת, מנהלת המרכז הארצי להמופיליה, ונציגי משרד הבריאות, והפונים ליאורה טבת, מנכ"לית העמותה, ואברהם, חבר העמותה.
מנהלת המרכז הארצי להמופיליה תציג את הדברים. קודם כל תציגי את הבעיה ואחר כך נדון בה.
גילת קנת
¶
לכל מי שלא בקיא בנבכי המחלה, המופיליה היא מחלה גנטית מולדת, כרונית, הפרעת קרישה קשה שפוגעת בבנים זכרים. בדרך כלל במדינת ישראל הגילוי הכי מוקדם בעולם מפני שהברית זה אתגר כירורגי בגיל שמונה ימים ואז אם יש הפרעת קרישה, מגיעים עם תינוק מדמם על הידיים לחדר מיון ואז מגלים על ידי בדיקות קרישה את הפרעת הקרישה, חסר בחלבון קרישה בדם. אם זה חסר חלבון מספר 8 קוראים לזה המופיליה A, אם זה חסר חלבון מספר 9 קוראים לזה המופיליה B.
חולי ההמופיליה מתאפיינים בחיים שיש בהם דימומים בעקבות חבלות, ניתוחים, אבל גם ספונטניים, עצמוניים לשרירים ומפרקים. הדימומים האלה למפרקים יוצרים הרס מפרקים, יוצרים נכות קשה בגיל צעיר, צורך בהחלפות פרקים בגיל צעיר. שליש מהחולים מפתחים נוגדנים לטיפול שהם מקבלים מתרכיזי קרישה, שהטיפול הוא מה שנקרא טיפול replacement, טיפול שמחליף, נותן לדם את מה שחסר בזריקה לווריד. חולה המופיליה ממוצע מזריק לעצמו את הטיפול. אחרי שההורים לומדים להזריק לילדים, הילדים לעצמם בגיל צעיר ותדירות ההזרקות היא לפחות פעמיים-שלוש בשבוע לכל אורך החיים, טיפול מונע, תחשבו על זה, מגיל צעיר על החיים שהם מנהלים.
גילת קנת
¶
ללא ספק מחלה קשה, ללא ספק מחלה שמגבילה את ההתנהלות של חולי ההמופיליה מבחינה בריאותית, מבחינה חברתית, מבחינה תעסוקתית, מכל בחינה. אנחנו רצינו לבוא לוועדה הזאת כדי לשפוך אור על מספר נושאים ואני איעזר כאן בחבריי, בליאורה ובאבריימ'ה כדי לשפוך אור על הנושאים האלה, ואני אגיד במה אנחנו רוצים לעשות.
נושא מספר אחד זה נושא האבחון של חולה המופיליה. נושא מספר שניים זה העובדה שחולי המופיליה לעומת אנשים שאינם חולי המופיליה מקופחים על ידי סל הבריאות, ואני לא אומר כרגע מבחינת תרופות אלא מבחינת התנהלות. יש דברים כמו טיפולי שיניים שמגיעים לילדים, שהם לא מקבלים.
נושא מספר שלוש זה הנושא שהם מקופחים מבחינת ביטוחים רפואיים. יש כאלה שלא מגיעים להם בכלל ויש כאלה שדוחים אותם על הסף, כולל הקולקטיביים.
גילת קנת
¶
הנושא הרביעי הוא נושא של איפה ואיפה שקיימת בין המבטחים. אם אתה מדבר, ד"ר, על הביטוחים הרפואיים, הקופות אינן - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בעיניי אם יש לקונה בחוק צריך לחוקק את זה. לא יכול להיות ביטוח רפואי שמפלה חולה, גם אם הוא פרטי.
ציון שלוסברג
¶
ביטוחים רפואיים פרטיים מתנהלים דרך חברות ביטוח פרטיות. מי שמנהל את זה זה ממונה שוק ההון.
ציון שלוסברג
¶
יש רגולציה אבל אתה לא יכול לבוא לחברת ביטוח פרטית ולהגיד לה, בואי תחריגי מצבים רפואיים - - -
ציון שלוסברג
¶
לא, אבל זה היינו הך כי גם חולים אונקולוגיים לא יקבלו כי הם לא רוצים לשאת בעלות מסוימת. זה שוק שהוא לא אצלנו, זה שוק אצל האוצר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אתה יודע כמה חוקים יש היום שמגבילים חברות פרטיות וחברות מזון על כל מיני דברים כאלה, פיקוח מחירים?
ציון שלוסברג
¶
כל מי שמנהל את העניין של ביטוחים רפואיים פרטיים או כל הביטוחים בכלל זה הממונה על שוק ההון באוצר. כל הביטוחים הרפואיים הפרטיים לא אצלנו.
ליאורה טבת
¶
אז מה אתה מציע לנו לעשות? חולה המופיליה שמצהיר על ההמופיליה שלו, לא מבטחים אותו בביטוח משכנתה, אז הוא לא יכול לקבל משכנתה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הוא רק מציג את הדברים. אני רוצה שכמו שיש בחברות סלולאריות, אנחנו מגבילים אותם בדברים פרטיים ביותר, כמה זמן ייקח עד שהם יענו, כל חברה, כל בנק, בוודאי מי שעובד בבורסה, יש כל מיני מגבלות ורגולציות. צריך לבדוק איך זה בעולם. חברת ביטוח רפואי תהיה מפוקחת לגבי הבחירה שלהם, שרק אנשים בריאים יוכלו להיות מבוטחים ואנשים חולים לא, ובפרט עניין של חולי המופיליה, אבל זה רק אחת המסקנות. לא זה הדיון שלנו.
גילת קנת
¶
אני אגיע לנושא נוסף שהוא כן קשור למה שאתה ציינת כרגע וזה הנושא שהקופות שהן בעצם המבטחות הרפואיות, מפלות. אין להן יחס זהה לחולי ההמופיליה. יש קופה מסוימת שתרופה רשומה, לא מוכנה להכניס אותה משיקולי עלות, וליאורה אולי תרחיב על זה אחרי כן את הדיבור.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אולי נעשה עכשיו הפסקה בגלל שאני צריך לשבת בנשיאות הכנסת. אנחנו נעשה את זה קצר. אני אחזור בעזרת השם מייד אחרי הישיבה.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:02 ונתחדשה בשעה 12:26.)
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו מסיימים את ההפסקה ופותחים שוב את הדיון בנושא חולי המופיליה בישראל, פניות ציבור. הציגה את הנושא פרופ' גילה קנת, מנהלת המרכז הארצי להמופיליה שהוא מרכז חשוב מאוד שרק מי שנזקק לזה יודע כמה הוא חשוב. נמצאים פה נציגי משרד הבריאות ושירותי בריאות כללית. אנחנו נמשיך את הדיון מכאן.
עכשיו זכות הדיבור מגיעה לגברת המנהלת של העמותה, ליאורה טבת.
ליאורה טבת
¶
יש לנו בעיה עם תרופה שנמצאת בשימוש. קופות חולים כמו מכבי וכללית משתמשות בה. זו תרופה להמופיליהB שהיא עוד יותר נדירה מהמופיליהA ומאוחדת לא מוכנה לתת אותה למטופלים. מדובר בסך הכול ב-10 מטופלים בהמופיליהB במאוחדת. השיפור באיכות החיים ובאיכות הטיפול הוא דרמטי והאנשים האלה, חלקם היו במחקר קליני במשך ארבע שנים והם חזרו אחורה כי מאוחדת לא מאפשרת להם את הטיפול הזה. סיכמתי עם דינה שאני אשלח אליה את הפרטים והיא תעביר את זה למאוחדת.
יש בעיה הרבה יותר רחבה עם מאוחדת והיא שוועדת חריגים שלהם לא נגישה לעומת שאר הקופות שאני חייבת לפרגן להן בקטע הזה, שוועדות חריגים הן נגישות. אתה יודע, אתה שולח, אתה מקבל אישור לזה ששלחת חומרים, אתה מקבל תשובה. ועדת חריגים של מאוחדת, אתה נותן את החומר, הר קופי. כשאתה מגיע לסניף אתה לא מקבל אישור שנתת משהו ולכן הם לא מרגישים מחויבים לתת לך תשובה.
יש לי פה השתלשלות עניינים שנה שלמה מול מאוחדת, משפחה אחת. מכיוון שהם לא מקבלים תשובה, אפילו לא את ה-"לא" ממאוחדת, אנחנו לא יכולים לתבוע אותם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לצורך הפרוטוקול אומרת זאת דינה צ'רנו, מנהלת תחום זכאויות וההשתתפויות בשב"ן. אז את אומרת שצריך להיות שוויון בין כל הקופות.
דינה צ'רנו
¶
לגבי אופן התנהלות ועדת החריגים, לא לגבי כמובן התוצאות. יש איזשהו צוות כרגע שנמצא במשרד הבריאות ומטפל בכל נושא ועדת החריגים.
דינה צ'רנו
¶
בכל הקופות, כן, ואנחנו באמת בוחנים את ההתנהלות ואופן קבלת ההחלטות שלהם. אני במקרה הבן אדם הנכון גם בכובע הזה להעביר אלי את הנושא של ועדת החריגים ואני אבדוק גם את זה.
אברהם רכניצר
¶
אנחנו דיברנו על הנושא בישראל מכיוון שהאבחון של המחלה הוא עם הזמן של הברית. בזמן של הברית הילד מדמם ובדרך כלל הוא מגיע למיון ולא מחפשים את הבעיה של הקרישה. קודם כל מנתחים, תופרים ולפעמים אפילו פעמיים.
אברהם רכניצר
¶
נכון. לא בודקים. הם לוקחים אותו לחדר ניתוח ומנתחים אותו. לפעמים ילד נותר מאושפז כמה ימים עד שהוא מקבל את האבחון שלו. שלושה ימים גם כן.
אברהם רכניצר
¶
נכון, בדיקה פשוטה לגמרי. אנחנו יכולים לבקש שאפילו יעשו את הבדיקה הזאת לכל היילודים שהם צריכים לעבור ברית.
יאיר בירנבאום
¶
יש הרבה מחלות שאפשר לאבחן אותן ברגע שהתינוק נולד, ויש לנו פה בארץ מערכת מאוד מפותחת שכל תינוק נבדק לסדרה שלמה של מחלות, אבל לא לכל המחלות האפשרויות. אם רוצים לעשות משהו בעניין הזה, זה צריך ללכת דרך ועדת הסל. אני הייתי חבר בוועדת הסל ארבע שנים והיו מגיעות בקשות, למחלה איקס אנחנו רוצים שתכניסו את זה לאבחון שנעשה מייד אחרי הלידה כמו בלוטת התריס אוPKU ששם קשה לאבחן את זה ולכן מאבחנים כבר שנים מראש.
אברהם רכניצר
¶
מגיעים למיון ולא בודקים בדיקת קרישה ולא בודקים רמת פקטור. לפעמים הילד נמצא בסכנת חיים. יש איבוד דם והיו מקרים של ממש סכנת חיים.
אפשר גם להנחות את המוהלים שכשיש מצב של דימום, לפעמים הם נותנים לעצמם סמכות ואנחנו מכירים את זה, ולא מפנים לחדר מיון. אנחנו מכירים הרבה מקרים כאלו שהם מנסים בעצמם.
אברהם רכניצר
¶
נכון, אבל הם מפחדים שאם הם ישלחו למיון אולי יתנו את האשמה במוהל כי אולי הוא עשה משהו לא טוב.
אברהם רכניצר
¶
אז הם באמת לא תמיד שולחים. היה לנו מקרה שהמוהל הגיע אליהם הביתה והוא אמר, אני אשב פה כל הלילה עד שהדימום יפסיק.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לשאול את הפרופסור שאלה כי אני אוהב ללמוד דברים. אפשר להניח שאימא שהעבירה את ההמופיליה מהמשפחה שלה לילד, יותר סביר שיש לו המופיליה מאשר ילד רגיל שאין שם רקע משפחתי?
גילת קנת
¶
בהחלט, מפני שההמופיליה יושבת על אחד מכרומוזומי האיקס של האימא. לכל בן או בת שנולדים לה היא נותנת אחד מהכרומוזומים האלה, זאת אומרת הסיכוי של אם שהיא נשאית להעביר את ההמופיליה לבניה הזכרים הוא 50%. לעומת זאת, מאחר וההמופיליה מאוד נדירה באוכלוסייה, הסיכוי למקרה חדש, למוטציה חדשה הוא מאוד מאוד נמוך ושכיחות ההמופיליה בכלל היא 1 ל-5,000 לידות זכר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז זה מה שהבנתי ולכן כשיש ברית אצל משפחה שהאימא נשאית, אז צריך להודיע למוהל קודם, שיידע.
אברהם רכניצר
¶
אז הם יודעים, אז אין בעיה. הבעיה היא באלו שלא יודעים וקורה פתאום דימום ולא יודעים למה, אז לפעמים מנסים להסתדר לבד.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
למה אין נוהל שכשמגיעים למיון, תינוק אחרי ברית שמדמם, דבר ראשון לבדוק מה מצב הקרישה שלו?
ציון שלוסברג
¶
אני רוצה רגע להגיב על הנקודה הזאת שדיברו, שני דברים: אחד, לגבי בדיקות סקר כמו שאמר יאיר בירנבאום לגבי העניין של כל מה שקורה בבדיקות סקר, שבדיקת סקר אמור להיעשות דרך ועדת הסל.
ציון שלוסברג
¶
במקרה עבדכם הנאמן גם מרכז את כל הנושא של סיבוכי בריתות במשרד ואנחנו מקבלים את כל הדיווחים שמגיעים מבתי חולים על סיבוכי בריתות. יש סדר גודל של 60-70 מקרי דימומים בשנה מתוך 70,000 בריתות שמתוכם אני לפחות לא נתקלתי לפחות בשנה אחרונה בשום מקרה המופיליה שאבחנו. אני לא יודע מה היה בפועל כי אני מתאר לעצמי שגם הסטטיסטיקה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן, זה גם סביר לפי מה שאמרה הפרופ'. ההימצאות של המחלה הזאת, זה סביר שמתוך 60-70 בשנה לא יהיה. גם אם זה דימומים, אז שלא תמצא, אבל אחת לשלוש שנים זה יכול לקרות, אבל אז צריך באמת לוודא את זה שזה לא זה.
ציון שלוסברג
¶
יתרה מזאת, אל תשכחו שה-60-70 מקרים של סיבוכים שמתוכם יש לא מעט דימומים שמגיעים בסוף ומדווחים אלינו, יש אולי פי 3 סיבוכים של דימומים שקורים בבית הנימול, שהמוהל השתלט עליהם.
ציון שלוסברג
¶
אבל גם אלה שלא השתלטו עליהם זה לא המופיליה. מה שעכשיו אמרתי, ה-60-70 מקרים שמתוכם יש דימומים שמגיעים לבתי חולים ומדווחים אלינו, בסוף זה לא המופיליה, זה דימום קצת יותר משמעותי, זה משהו אחר שהוא סביב הברית.
אני רוצה לומר שקודם כל הסטטיסטיקה לא מייצגת באמת שכל מי שעכשיו בא עם דימום כבד, זה המופיליה. זה דבר ראשון. דבר שני, אנחנו כרגולטור, כמערכת בריאות, כמו שאמר פה ידידי הנכבד, הספר של ההכשרה של רופא ילדים, נלסון כמדומני, זה ספר בגודל כזה. אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שכל רופא ילדים אמון שעובד במיון יודע מה לעשות לפי חומרת המצב. לא כולם מגיעים לניתוחים או לפרוצדורות כאלה של לעצור. רובם, מה שאני רואה בדיווחים שמדווחים אלינו, נשארים להשגחה כמה שעות, הדימום נעצר ומשחררים אותם הביתה. לא ראיתי עוד אף אחד שבאמת נמצא בסוף כהמופילי, מהבחינה הזאת. אני מתאר לעצמי שהסטטיסטיקה לא משקרת, אבל אל תשכח שהסטטיסטיקה הזאת מתורגמת בסוף לפעמים על פני חמש שנים ולא על פני שנה.
אברהם רכניצר
¶
אני רוצה רק להגיב שבעצם אם הוא טוען שמדובר רק ב-70 מקרים של סיבוכי בריתות ואנחנו מדברים על בין שבע ל-12 לידות כאלו בשנה, אז מדובר בין 10% ל-16%-17% שזה אחוזים ניכרים. ניקח מ-70 ילדים את בדיקת הקרישה הזאת וזה יעלה 3,500 שקל למדינה, אז מה קרה? מה הבעיה בזה?
דינה צ'רנו
¶
תרשה לי שנייה לתקן רק את האחוזים כי מדובר לא בשבעה עד 12 שמגיעים בעקבות הדימום לחדר מיון, כי לפחות מחצית מהם אם לא יותר אם הבנתי, מוכרים מראש. מדובר בארבעה מקרים כנראה.
יאיר בירנבאום
¶
אין טעם להוציא הנחיה למקרה כל כך נדיר. אתמול עשו ריענון אצלנו, שאלו את מנהלי המיון, כולם אמרו שברור שחושבים על זה, אבל זה מגיע לארבעה-חמישה מקרים בשנה של המופיליה חדשה שלא יודעים.
יאיר בירנבאום
¶
לא מוותרים על אף אחד אבל יש הרבה מחלות אחרות. אי-אפשר להוציא סט הנחיות למיון מה לעשות בכל מקרה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ד"ר בירנבאום, אני חושב שלא צריך להיות הנחיה שכל ילד, כל הבן היילוד היאורה תשליכוהו, שצריך לעשות בדיקות לכל ילד שנולד, אבל היות ואנחנו ממוקדים בארבעה ילדים, ב-50% או יותר מזה יש רקע, אז ילד שיש רקע צריך לבדוק.
גילת קנת
¶
החמישה זה ה-50%. בארץ נולדים מדי שנה בין שבעה ל-12 ילדים המופיליים. כמחציתם הם מקרים שידועים מראש. הם לא יגיעו עם סיבוכי דימום כי הם מקבלים את כל ההנחיות.
ציון שלוסברג
¶
תראו, אני רוצה לסכם ברשותך, כבוד היושב-ראש. בוא נבין רגע שכמערכת רגולטורית יש אין-ספור מקרים קליניים. הרי לא עכשיו נתייחס ונוציא הנחיה, מישהו מגיע עם גלי חום, תבדוק לו א, ב, ג. אנחנו מדברים פה על שלושה, ארבעה, חמישה מקרים בשנה. אנחנו לא יכולים להוציא הנחיה קלינית להסביר למיונים ולרופאים המוכשרים שעובדים במדינת ישראל מה צריך לעשות. הם לפי התוואי בשטח, לפי המקרה, לפי נטילת אנמנזה, לפי הבדיקה הפיזיקלית, לפי סיפור המקרה, לפי ההיסטוריה הרפואית יודעים מה לעשות. אם צריך להפעיל כלי כזה או אחר של בדיקת דם או בדיקה אחרת או פרוצדורה אחרת, הם יודעים מה לעשות. לא תפקידו לבוא וללמד את בתי החולים מה לעשות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לתרגם את מה שאתה אומר בשפה של בעלי בית פשוטים. אתה אומר שכל רופא יודע שאם ילד בא עם דימום, לא משנה אם הוא קיבל חור בראש או ברית מילה או כל דבר אחר, הוא יודע שצריך להיות ער לעניין של הקרישה, שאם זה לא עוצר מייד, אז הוא צריך לעשות בדיקה של קרישה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני שואל שאלה מאוד מעשית, כי אם אומר ד"ר שלוסברג שהרופא יודע כמו למדוד חום, הוא יודע שיש דימום, הוא צריך לבדוק קרישה, אז אין בעיה.
גילת קנת
¶
יש עכשיו מקרה ספציפי של משפט שמתנהל נגד אחד מבתי החולים במדינת ישראל, לא תל השומר, משפט על מיליונים שטוענים שפספסו ילד. זה היה בשנות ה-70' במדינת ישראל.
גילת קנת
¶
אני חושבת שלגבי הנושא הביטוחי שציינו אותו, הבנו שמדובר במערכות פרטיות ושאנחנו לא יכולים להביא את זה כאן לוועדה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש לי השגה בעניין. אני רק צריך להתייעץ עם כלכלנים מה המשוואות בתחומים אחרים, מה המגבלות והרגולציות ששוק ההון עושה לבנקים בנושאים אחרים ולראות האם אי-אפשר להשליך איזושהי מגבלה לגבי ההפקרות, להגיד לכל אחד, אני לוקח רק אנשים בריאים לביטוח בריאות, גם אם הוא פרטי. נבדוק את זה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בוודאי. הרבה פעמים הממונה על שוק ההון מגיע לפה. אם אנחנו עושים דיונים על זה שצריך לשלוח לכל קשיש מכתב על הפנסיה שלו, על אחת כמה וכמה כשמדובר בחולי המופיליה שסובלים מאפליה בתחום הרפואה, אנחנו צריכים לדון על זה בכנסת הבאה כמובן.
גילת קנת
¶
אנחנו ניהלנו כאן דיון קצר על נושא של טיפולי שיניים, שטיפולים משמרים מגיעים לפי חוק עד גיל 18 ושיקום הפה מעבר לגיל מסוים, והטענה שהועלתה על ידי עמיתיי הייתה שחולי ההמופיליה לרוב אינם יכולים לנצל את הטיפולים האלה במסגרת הקהילה, ואני מבהירה שהכוונה לא קהילה רופאי שיניים פרטיים בחוץ אלא המסגרות של כללית סמייל או של מכבידנט, המסגרות החוקיות של הקופות, כי רופאי הקופות פוחדים לגעת בחולי ההמופיליה.
גילת קנת
¶
בדרך כלל הרופאים המומחים לזה יושבים במרפאות שיניים מיוחדות בבתי החולים ואז מתחילה בעיית מימון, מי מפנה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בוא נבקש שתהיה הוראה לקופות החולים שילד שיש לו המופיליה, זה דבר כל כך פשוט, אני לא חושב שצריך להגיד את זה.
דינה צ'רנו
¶
אני רוצה רק לעדכן שגם אני, פשוט דיברנו על זה קודם, אמרתי שבדקתי אצלנו. התלונות הפרטניות מגיעות לנציבות קבילות הציבור. לא מצאנו פרט לקבילה אחת שהסתיימה בכך שהילדה קיבלה באמת את הטיפול. ביקשתי שאם יש מקרים, אם רואים שעולה משהו רוחבי, משהו עקרוני של הקופות, להעביר אלינו לבדיקה וגם אם יש פניות פרטניות שצריך לטפל, להעביר לנציבות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בכל אופן ילד שיש לו בעיה, שיתנו לו מייד טופס 17 לגבי רופא שיניים שמתאים לטפל בו.
דינה צ'רנו
¶
ושוב להדגיש שחולי המופיליה מקבלים את הזכאות בסל כמו כל הילדים וכל החולים, לא פחות ולא יותר.
ציון שלוסברג
¶
צריך את המעטפת של המרפאה בבית החולים שתיתן את פקטורי הקרישה והדברים האלה, וזה ניתן גם היום.
ציון שלוסברג
¶
בתי החולים מכסים את עלות הפקטורים, מכסים את כל טיפול המעטפת, רק שהם דורשים תשלום על פרוצדורות מסוימות שהן לא בסל גם בחוץ.
גילת קנת
¶
עוד נושא אחד של הפניות וטופסי 17, אני אומר בקצרה. נשאיות המופיליה הרבה פעמים הולכות לקבל יעוץ גנטי בקהילה ומסרבים להפנות אותם למרכז הארצי להמופיליה בשיבא. הם אומרים להם, לא צריך, אנחנו נותנים את הייעוץ הגנטי, וזה לא נכון מפני שאצלנו נמצא מאגר הנתונים המשפחתי, אצלנו נמצא ריכוז המוטציות שגורמות למחלה ואנחנו יכולים לתת את הייעוץ היעיל ביותר איך למנוע ומתי לאבחן ומה לעשות. זו בעיה שהרבה פעמים הקופות לא יודעות או הרופאים בחוץ לא יודעים שאם אתה מפנה נשאית המופיליה למרכז המופיליה, זה לא כרוך להן באיזו עלות. זה בסדר, אנחנו מבקשים את האנשים האלה שיבואו אלינו באהבה רבה כי אנחנו יודעים שאנחנו יכולים לעזור - - -
גילת קנת
¶
הקופה תיתן טופס 17 למרכז המופיליה. הרבה פעמים נשאית המופיליה בעצמה, יש לה רמת קרישה נמוכה והיא בעצמה, ניתן להגדיר אותה כחולת המופיליה קלה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
השאלה אם משרד הבריאות יוכל לקבוע שנשאית של הגן הזה, כשהיא באה להתייעץ בעניינים גנטיים, שיאפשרו לה ללכת למרכז להמופיליה עם טופס 17.
דינה צ'רנו
¶
הקופות מחויבות לספק. אם הם רואים שיש משהו בפריפריה שיכול לספק את המענה, אז בוודאי שהם יפנו לשם.
גילת קנת
¶
אז אני אעלה את הנקודה בדקה אחת. אני יודעת שאנחנו נמצאים כרגע בחלון זמנים רגיש בגלל דיוני ועדת הסל ואני לא הולכת לשים על השולחן הזה תרופות חדשות. אני בהחלט מכבדת את דיוני הוועדה ואת המנדט שלהם. אני רק הולכת להעלות במשפט אחד את הנושא שאחת התרופות שהוגשה לסל עבור חולי ההמופיליה עדיין לא רשומה. אם ניתן לזרז את הרישום - - -
גילת קנת
¶
לבעלי נוגדנים. יש שתי אוכלוסיות של חולי המופיליה שיכולות ליהנות ממנה, אחת זה חולים בעלי נוגדנים לפקטורי קרישה, ושנייה זה חולי המופיליה A ללא נוגדנים לפקטורי קרישה. היא אושרה על ידי ה-FDA - - -
ציון שלוסברג
¶
אבל מה השאלה עכשיו לזה אם עדיין היא לא רשומה בארץ? היא מסבירה לכם שזו פונקציה שהחברה שמייבאת את התרופה לארץ צריכה לפתוח תיק רישום - - -. יש הרבה תרופות שנמצאות בתוך הצינור מהבחינה הזאת - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אם דנים בתרופות שהתחילו את התהליך ואם הן בסוף הדרך, אז הוועדה, זה אני יודע מידע אישי, הוועדה דנה בזה, אבל אם זה לא נרשם בסוף במדינת ישראל, אי-אפשר לתת אותה, אבל זה לא ייחודי להמליברה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז את שמעת מהרוקחת שהיא כן נרשמה או בתהליך רישום? ואתה אומר שבתהליך רישום כבר דנים.
יאיר בירנבאום
¶
אם היא לא הייתה בתהליך רישום, זה לא היה עובר. החברה הייתה מגישה, זה לא היה מגיע לדיון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז אני רוצה רק לסכם. אני אתחיל אפילו מהסוף. אנחנו מבקשים ממשרד הבריאות להנחות את הקופות לתת טופס 17 לאימהות נשאיות המופיליה שיוכלו לבוא להתייעץ במרכז להמופיליה.
דינה צ'רנו
¶
שוב, ההתחייבות או ההפניה זה בעקבות צורך רפואי. אם יש צורך רפואי, הם נותנים את זה ממילא. אם אין צורך רפואי, הם לא יתנו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז אנחנו כוועדה אחרי דיון שהיה לנו ביחד, מבינים שנשאית שאולי תלד ילד חולה המופיליה, זכותה להתייעץ עם המרכז.
דינה צ'רנו
¶
הן מקבלות את ההפניה ובמידה ויש מקרה ספציפי שלא מקבל את ההפניה, אז מעבירים את זה לטיפול של הנציבות. אין כאן בעיה.
גילת קנת
¶
הבעיה היא שהנשים האלה הולכות ליועצים גנטיים בפריפריה ואומרים להם, אתם לא צריכים ללכת למרכז המופיליה.
דינה צ'רנו
¶
סליחה שאני אומרת, זה לא נכון להוציא הנחיה על מקרים תיאורטיים שיכול להיות שקרו ויכול להיות שלא קרו בלי שיש לי באמת איזשהו קייס. אם אני רואה שיש לי כמה מקרים שמצביעים על בעיה רוחבית, אני מוציאה הנחיה. כל עוד אני לא רואה שבאמת יש בעיה, אני לא יכולה להוציא הנחיה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
טוב, אז היות והיה פה דיון בוועדה, יושב-ראש הוועדה לפניות הציבור של הכנסת מבקש ממשרד הבריאות לשמוע מה שאומרת המנהלת של המרכז להמופיליה, שיש כן מקרים של נשאיות שלא מקבלות אישור, ושתצא הנחיה שכל מקרה של נשאית שבאה, שיאפשרו לה ללכת להתייעץ במרכז. זה מה שהוועדה מבקשת.
דינה צ'רנו
¶
אז אנחנו מבקשים אם אפשר להעביר אלינו את החומר ואת הבעיות. אנחנו נפנה לקופות ונראה אם אכן יש בעיה וצריך להוציא הנחיה, אנחנו בהחלט נוציא הנחיה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז יש לכם משימה, תעבירו את זה לגברת דינה צ'רנו.
עכשיו לגבי טיפולי שניים, כנ"ל. גברת צ'רנו, גם לגבי טיפולי שיניים אני רוצה אותו דבר, שלא יהיו עיכובים בטופס 17 לילדים שצריכים טיפול שיניים מיוחד בגלל שהם חולי המופיליה.
הוועדה דנה בנושא של קשיים לבטח בביטוחים רפואיים לחולי המופיליה. הוועדה תפנה לרשות שוק ההון הביטוח והחיסכון במשרד האוצר, נוציא מכתב לשר האוצר ולסגנו כי הוא ממונה על שוק ההון, יצחק כהן, ליזום פתרון ביטוחי עבור חולים, במיוחד חולי המופיליה, ולהתקין תקנות שיוכלו לפקח על חברות הביטוח בבחירת המטופלים שלהם ובמיוחד חולי המופיליה. אנחנו נבדוק גם את הרגולציה שקיימת בחקיקה על חברות ביטוח, הם יש משהו מקביל כדי שנוכל להחיל גם את העניין הזה.
הוועדה מבקשת ממשרד הבריאות להעביר נוהל אחיד לוועדת חריגים. גב' צ'רנו, מנהלת זכאויות בשב"ן אמרה שכבר בודקים את זה. הוועדה תשמח לקבל את תוצאות הבחינה שלכם והבדיקה.
לגבי מה שדיברתם, אני לא מסיק שום מסקנה לגבי העניין של הבריתות כי אנחנו הבנו שהנושא בטיפול.
לגבי קופת חולים מאוחדת, הוגשה פה תלונה שהם לא מוכנים לאפשר לעשרה חולים תרופה לחולי המופיליה. נציגת משרד הבריאות תעביר את השאלה למאוחדת ותבדוק האם ועדת החריגים נגישה כבשאר הקופות.
תינוק שמגיע למיון אחרי ברית מילה עם דימום, יש לבדוק את מצב הקרישה באופן כללי. משרד הבריאות אומר שהרופאים עושים את זה בלאו הכי, נכון?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הוועדה מבקשת שמשרד הבריאות ירענן את ההוראה הזאת שהיא מובנת מאליה, שכשבא ילד עם דימום צריך לבדוק את הקרישה.
ציון שלוסברג
¶
שוב אני אומר, אין הוראה אלא זו ההתנהלות הנורמטיבית של כל מיון על הצוות הרפואי שמטפל שם.
ציון שלוסברג
¶
אני אומר ליושב-ראש, ברגע שאנחנו מנהלים בצורה רגולטורית מהכוונה של הכנסת לצורך העניין מקרה קליני מסוים מה לעשות איתו, לא יהיה לזה סוף. כל דבר עכשיו יהיה עוד ועוד דברים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
עכשיו אנחנו לא בוויכוח, עכשיו אנחנו בסיכום ההחלטות של הוועדה. כ-30% מהתינוקות נולדים למשפחות בהן אין המופיליה, אבל בדרך כלל מגלים את ההמופיליה לפני זה.
ציון שלוסברג
¶
30% מהתינוקות ההמופיליים, יש להם מוטציה חדשה. זה לא 30% מהתינוקות נולדים עם המופיליה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא, נולדים למשפחות בהן אין המופיליה. אתה קורא לזה מוטציה, אני קראתי לזה אחרת אבל זו אותה משמעות.
אנחנו גם נכתוב מכתב אליכם, למשרד הבריאות את הסיכום של הדברים, וגם אתם תשלחו למשרד הבריאות, ואם יש לכם בעיה נוספת אז בעזרת השם בכנסת הבאה המנהלת אתי בעזרת השם בוודאי תהיה פה. אולי גם אני אהיה יושב-ראש, אולי משהו אחר. אולי ניפגש בוועדת הרווחה והבריאות, אבל אני מאחל לכולכם תודה רבה, שנה טובה והרבה בריאות.
הישיבה ננעלה בשעה 13:01.