פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
31
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
02/01/2019
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 357
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום רביעי, כ"ה בטבת התשע"ט (02 בינואר 2019), שעה 9:04
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 02/01/2019
הטמעת מוקדי קליטה ברשויות המקומיות והמשך העסקת מנהלי ועובדי המוקדים
פרוטוקול
סדר היום
הטמעת מוקדי קליטה ברשויות המקומיות והמשך העסקת מנהלי ועובדי המוקדים
מוזמנים
¶
דוד יאסו - מנהל אגף א לקליטת עולי אתיופיה, משרד העלייה והקליטה
איתן טימן - מנהל אגף חברתי קהילתי, תלמידים ונוער, משרד החינוך
טלל דולב - ראש המטה לשילוב יוצאי אתיופיה, משרד ראש הממשלה
לימור פקדו - סטודנטית במטה לשילוב יוצאי אתיופיה, משרד ראש הממשלה
סיון גולדשטיין חבר - מנהלת תחום רשויות מקומיות, משרד ראש הממשלה
יחיעם בדיחי - צוער לשלטון המקומי, משרד ראש הממשלה
הדר אליהו - מנהלת מח' צעירים ונוער, מרכז השלטון המקומי
אמיר וידר - מנהל מחלקת קליטה ועלייה, עיריית רמלה
מריו מלקה - מנהל קליטה, עריית אור יהודה
שושנה סולומון - מנהלת מוקד קליטה, עיריית באר שבע
מספין אלמיהו - מנהל מחלקה, עיריית ירושלים
אסמארה אקלה - מנהלת מוקד קליטה, עיריית תל אביב
זיוה דסה-קסו - מנהלת מוקד הקליטה עירוני, עיריית ראשון לציון
דני מהרט - מנהל מוקד קליטה, עיריית פתח תקווה
אליאס מהרי - מנהל מוקד קליטה, עיריית נתניה
דני גסטה - מנהל מוקד קליטה, עיריית עפולה
דוד אלעזר - מנהל מחלקת מוקד קליטה, עיריית רחובות
דניאל זנבה - מנהל מוקד קליטה, עיריית אשקלון
יעקב אנגדאו - מנהל מוקד קליטה, עיריית יבנה
אלמוג (אלמוורק) מקוריון - מנהלת מוקד קליטה, מועצה מקומית גדרה
מוטי מברט - מנהל מוקד קליטה עירוני, עיריית חדרה
דני מנגיסטו - מנהל מוקד קליטה, עיריית אשדוד
זינה אדנה - מנהלת מוקד קליטה, עיריית לוד
אורה מנגיסטו - מנהלת מוקד קליטה, עיריית קריית ביאליק
אילנה ז'רובסקי - יועצת ראש העיר ירושלים
רותי לוי - עו"ד, חטיבת החינוך, הסתדרות המעוף
פנטהון אספה-דוויט - מנכ"ל טבקה, מרכז לסיוע משפטי וסנגור קהילתי ליוצאי אתיופיה
בני מנלסה - אחראי איסוף מידע ורכז שטח, ארגון טבקה
רישום פרלמנטרי
¶
א.ב., חבר תרגומים
הטמעת מוקדי קליטה ברשויות המקומיות והמשך העסקת מנהלי ועובדי המוקדים
היו"ר אברהם נגוסה
¶
בוקר טוב לכולם, ברוכים הבאים לוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות. נושא הדיון שלנו היום פה בוועדה, הטמעת מוקדי הקליטה ברשויות המקומיות והמשך העסקת מנהלי ועובדי המוקדים. אני חושב שזה הדיון האחרון לכנסת ה-20 שאנחנו מקיימים. אני באמת רוצה להודות גם לצוות, כמובן לצוות פה בוועדה, מנהלת הוועדה, שלומית, ציפי ודולי והדובר יגאל, היועצת המשפטית מירב וכמובן הצוות של הלשכה שלי, שמבל, יואניס, גבי, ירון ופליסיה. כל העובדים באמת ביחד, כולנו צוות ממש מוכשר, מעולה ואנחנו באמת עשינו הישגים רבים בוועדה הזו. היום אנחנו באמת משלימים עוד נושא חשוב, הטמעת העובדים וגם השירותים ברשויות המקומיות, לקהילה, ולכן זה חשוב שאנחנו נקיים את זה ונצא כמובן כששני הצדדים מרוצים.
הדיון מתמקד היום ביישום החלטת הממשלה 4174 מ-5 באוקטובר 2018 לגבי הטמעת שירותי מוקדי הקליטה ברשויות המקומיות. יש הרגשה, וזו הסיבה שאנחנו מתכנסים, בתהליך קבלת ההחלטות נעשו כמה טעויות או אי-הבנות, לכן אנחנו רוצים להסדיר את הדברים האלה. המטרה של הדיון לתקן בעיקר ולהבטיח את שילובם המיטבי של מנהלי הקליטה, אני מתכוון למנהלי מוקדי הקליטה ברשויות המקומיות. לפי החלטת הממשלה זה במשרד החינוך, במינהל חברה ונוער, בהעסקה ישירה, בתקן, בעובדים מן המניין החל מ-1 בינואר 2019.
אני שוב אומר שאנחנו שבוע שעבר ישבנו לברר איפה ההרגשה הזו ואי-ההבנה הזו. מנהלי הקליטה רואים במהלך זה פגיעה במעמדם ופגיעה בשירות שיינתן לקהילה ברשויות המקומיות. אלה שני הדברים, המוקדים, מה שהבנו, בדיון בשבוע שעבר.
מדובר ב-26 ערים: אור יהודה, אשדוד, אשקלון, באר יעקב, באר שבע, בית שמש, בת ים, גדרה, חדרה, חיפה, יבניאל, יקנעם, ירושלים, לוד, נתניה, עפולה, פרדס חנה, פתח תקווה, קריית מלאכי, קריית ביאליק, ראשון לציון, רחובות, רמלה, תל אביב, קריית עקרון, קריית גת. אלה 26 ערים שמדובר בעניין של הטמעת השירותים וגם העובדים. כמובן גודל הערים שונה, התפקידים והסמכויות בכל רשות ורשות גם שונים. כמו כן הגדרת התפקיד של מנהלי הקליטה בכל רשות ורשות הם שונים. אלה העובדות שלמדנו באמת מהדיון הקודם.
מה הטענות המרכזיות העיקריות של מנהלי מוקדי הקליטה? יש טענה שאומרת, החלטות התקבלו ללא שיתוף פעולה איתם. לא שיתפתם אותנו בהחלטה, לא היינו מעודכנים על ניסוח החלטת הממשלה. אלה דברים שעלו. לא הזמינו אותם לישיבות שהתקיימו בעניינם, לא כיתבו אותם בהעתק על החלטות שהתקבלו בעניינם. אם אני לא הבנתי אתכם, אתם יכולים לתקן אותי במהלך הדיון. זה מה שאני הבנתי בדיון הקודם. לא שיתפו אותם בשינויים לגביהם, לא מסכימים לפיזור עובדים של מחלקותיהם. לדבריהם מדובר בעובדים מקצועיים, אקדמאיים, ומורידים את מעמדם, כלומר התהליך הזה, תיכף נשמע אם מעשית נכון או רק הרגשה. כל זה אנחנו נשמע.
לדברי מנהלי הקליטה השירות לקהילה יפגע במהלך הזה. אלה טענות מרכזיות שהתרשמנו בישיבה שעשינו בין הגורמים המקצועיים הרלוונטיים שנמצאים פה, הן במשרד ראש הממשלה, במשרד החינוך וההסתדרות הכללית שהשתתפו גם בדיון.
מה היה הצד של המשרדים, הבטחות שניתנו למנהלי מוקדי הקליטה על ידי משרד החינוך למשל, לטענות האלו מה שהמשרדים בהסתדרות ענו: מדובר בהישג מבחינת ודאות ההעסקה, קביעות בעבודה ופטור ממכרז לקבלת התפקיד, דהיינו, זה הישג טוב, נותן ביטחון כלכלי, ביטחון תעסוקתי, נותן קביעות, נותן תקן ללא מכרזים. בעניין מעמדם, כך נאמר לנו, שכרם, מעמדם הארגוני, ניהול עובדים, אפשרות לגשת למכרזים לא יפגע. 2. שירות לקהילה - העובדים אמורים להמשיך ולבצע את משימותיהם שביצעו בתפקידם הקודם. לא ישתנה. כמו כן יתווספו להם משימות נוספות. 3. יפתח שולחן עגול בין משרד החינוך ל-26 הרשויות המקומיות לוודא שהרשויות המקומיות לא יפגעו בעובדים החדשים. 4. ההסתדרות הכללית תסייע לאותם עובדים שהרשויות המקומיות ינסו לפגוע במעמדם ובתנאי העסקתם. אלה הדברים שדווחו לנו בישיבה הקודמת על ידי המשרדים. כמו שציינתי, המשרדים, משרד ראש הממשלה, משרד החינוך, השלטון המקומי וההסתדרות הכללית.
הישיבה הקודמת הייתה מצומצמת, פורום מצומצם וללא פרוטוקול. היום אנחנו עושים את זה עם פרוטוקול, ישיבת ועדה לכל דבר, לכן חשוב מאוד שדברים שאנחנו מסכמים יהיו כתובים גם בפרוטוקול של הכנסת וכך גם אנחנו יכולים לעקוב על יישום הסיכומים שאנחנו נעשה פה היום.
בפעם הקודמת פתחנו במנהלי המוקדים. היום אני חושב שנפתח במשרדי הממשלה, מה משרדי הממשלה אומרים. נמצאים פה טלל דולב ממשרד ראש הממשלה, איתן, אתם מכירים אותו, והשלטון המקומי, הדר אליהו, רותי לוי מההסתדרות, אביב מההסתדרות. כמובן פנטהון אספה דוויט נמצא איתנו, מטבקה, דוד יאסו, משרד הקליטה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אני רוצה שתבינו, המהלך הזה שנעשה, שילובם של עובדי ומנהלי עובדי קליטה לרשויות מקומיות, זה נעשה כדבר חיובי על מנת לתת ביטחון תעסוקתי וכלכלי לעובדים, כי כשנכנסתי לכנסת ב-2015 הנושא הראשון שבאמת באו אלי לעשות סדר בנושא, זה מוקדי הקליטה ומגשרים חינוכיים במשרד החינוך. אתם זוכרים מרכז היגוי וכל זה, אז באותו זמן גם משרד הקליטה הוציא את ידו מהאחריות בעניין הזה והיה צריך לסגור את זה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
בסדר, אני לא מאשים. לפי החלטת הממשלה צריך לסגור את מוקדי הקליטה, אז אם סוגרים, לאן הולכים? את המהלך הזה התחלנו ביחד, לכן מה שאני רוצה, כל מי שעסק, מתום לב, מכוונה טובה, לעשות את זה.
במהלך העשייה זה טבעי שנוצרות תקלות בדברים האלה. היום אנחנו רוצים להבהיר את הדברים האלה שכל אחד יבין, איפה שיש חששות, שיהיו ברורים. איפה שיש ליקויים, צריך לתקן אותם. אלה דברים שאנחנו רוצים לעשות, אבל לא נעשה בכוונת זדון. זה נעשה באמת במהלך טוב מאוד. אני רוצה שבדיון כך נראה את הדברים האלה.
טלל, בבקשה.
טלל דולב
¶
בוקר טוב לכולם, אני חושבת שקודם כל באמת כל מה שאמר חבר הכנסת נגוסה, אני עומדת מאחוריו. המהלך נעשה בעיקר באמת על ידי נציגות המוקדים. יש פה באמת מהלך של הרבה מאוד שנים עם התמדה מאוד גדולה של כלל מנהלי המוקדים ובעיקר אנשי הנציגות, שבאה באמת לכדי מימוש כרגע.
אני חושבת שבסופו של דבר המטרה הכפולה היא: אחת, להבטיח את הביטחון התעסוקתי של העובדים, ואני חושבת לא רק את הביטחון התעסוקתי. אני חושבת שבעיקר אנחנו מדברים על גם ביטחון תעסוקתי, אפשרות לקידום, אפשרות להתפתחות מקצועית. יש פה אנשים שנמצאים בתפקיד הרבה שנים. יש פה גם אנשים צעירים וגם מבוגרים יותר שאולי רוצים להתקדם לתפקידים אחרים ברשויות המקומיות או במקומות אחרים. אנחנו רוצים להבטיח בעצם את כל החבילה הזאת.
בגלל המעורבות של ההסתדרות והליווי העקבי, הייתה פה גם שעת-רצון מאוד משמעותית של משרד האוצר ואגף תקציבים. אני חושבת שאין עוד מקרה אחד בהיסטוריה של הקצאת תקנים לרשויות המקומיות שהוקצו בבת אחת 90 תקנים לרשויות המקומיות, תקנים חדשים במימון של 100% ממשלה על מנת לאפשר ביטחון תעסוקתי. לצערי הרב אני לא רואה דבר כזה חוזר על עצמו, והסדרים גם קודמים שנעשו וגם נוספים שנעשה, נצטרך לשכנע ולעבוד מאוד חזק, אז אני חושבת שבמובן הזה שאפו לשני גורמים, לנציבות ולהסתדרות, כי אני עוד לא חוויתי שאגף תקציבים מתקשר אלי דחוף דחוף לגמור את החלטת הממשלה כי שר האוצר לוחץ להעביר כסף. לא קרה.
אני חושבת שההסדר בסופו של דבר יהיה טוב לכולם. אני חושבת שהצד השלישי, ותיכף נעביר את זה לאיתן, שני הצדדים האחרים המקצועיים יותר של משרד החינוך ושל מרכז שלטון מקומי שמלווה את המהלך הזה גם מתחילתו, אבל בעיקר מלווה אותנו לאורך כל השנתיים האחרונות בלנסות לגבש מה הפתרון הממשלתי הנכון, דרך העברת התקציבים תוך כדי שיח גם עם הרשויות המקומיות. זה נמצא מאחורי המהלך לרמה של להרים טלפון למנכ"ל השלטון המקומי היום כדי שיקרה משהו מחר בבוקר, וכמובן מינהל חברה ונוער במשרד החינוך שהסכים לקחת על עצמו את המשימה הזאת שכמו שראינו בחודש האחרון, מזמנת אמנם הרבה הזדמנויות אבל גם לא מעט קשיים.
אני חושבת, לפחות מה שאני נוכחתי בחודש האחרון, זה שיש כאן מינהל חברה ונוער עם קודם כל הבנה מאוד עמוקה של גם אם מהלך שמתחיל באילוץ, את גודל הפוטנציאל שלו מבחינת שירותי הנוער, החברה והקהילה ברשויות המקומיות, גם הובלה ומנהיגות של צוות מוביל שמוכן להוביל גם את הפיקוח, וגם את מנהלי היחידות ברשויות המקומיות ומנהלי האגפים שקשורים במינהל חברה ונוער. לא תמיד עדיין כולם, נפלו להם כל האסימונים, אבל באמת מוכנים לספק פה הובלה של ראיה לעתיד ולא ראיה של מה קורה עכשיו, מחר בבוקר.
אני חושבת שעם זה ועם הפוטנציאל שקיים בצירוף 90 העובדים של מוקדי הקליטה לתוך מערך הנוער, החברה והקהילה ביישובים, יש פה רק פוטנציאל גדול מאוד לעתיד בעיקר באותן רשויות מקומיות. מצטערת שאין פה יותר נציגים מהרשויות עצמן כי אני חושבת שלרשויות המקומיות - - -
טלל דולב
¶
אני חושבת שחשוב להגיד שהתפקיד העיקרי כרגע עובר לרשויות המקומיות להיכנס באמת למהלך יישום, ואני אומרת לכם, עכשיו כבר יהיו קשיים ביישום, ולכן מינהל חברה ונוער מינה צוות ארצי שכולל גם את ההסתדרות וגם אותנו שנתמודד עם הקשיים ביישום. אני כן רוצה להגיד שיש הבנה במרכז שלטון מקומי וצריך לגבש את ההבנה גם ברשויות המקומיות.
טלל דולב
¶
ממש קשה לי לבוא ולהגיד בדיוק איזה קשיים צפויים. אני מדברת מניסיון עבר. אני ניהלתי את תוכנית 360 לילדים ונוער בסיכון. אנחנו קלטנו את כל המנהלים, בתקופה שלי 50 מנהלים מעובדי קבלן לעובדי רשות. הקליטה הייתה חלקה, התפקיד היה חדש, לא היסטוריה ולא שום דבר, ועדיין אנחנו כמטה התוכנית דיברנו כמעט עם כל מנהל משאבי אנוש ועם רובם יותר מפעם אחת כדי להבטיח שתנאי ההעסקה יישמרו, שאנשים יקבלו את המעמד הראוי להם, שישבו בחדר הראוי להם ובסביבה הראויה להם ויקבלו את השכר הראוי להם. זה היה פחות קונטרוברסלי וטעון רגשית מאשר המהלך הזה ועדיין היה קונטרוברסלי וטעון רגשית.
טלל דולב
¶
והיה מדובר בעובד אחד, לכן אנחנו יודעים ומודעים לזה שלא משנה מה נעשה, יהיו קשיים ביישום ואנחנו פה בשביל לפתור אותם. אתה לא אמרת, אבל אנחנו גם סיכמנו שאנחנו נדווח באופן תקופתי גם למזכירת הוועדה על הקשיים.
קריאה
¶
זו הייתה הצעה שלנו כדי להמשיך לשמור את נגוסה בתמונה, כי אנחנו מאמינים שכולנו שליחים של רצון טוב.
איתן טימן
¶
איתן טימן, מנהל באגף בחברתי קהילתי, תלמידים ונוער, משרד החינוך.
באגף שלי נמצא כל המהלך של הטמעה, העברה, ולכן אני גם מוביל את זה. לי גם הניסיון היחידי, אני חושב, במשרד החינוך בדבר דומה שעשינו יחד עם השלטון המקומי. ב-2011 העברנו חוק נוער בישראל. אני רוצה פשוט שתבינו שחוק הנוער יותר קשה מהסיפור שלכם, ולמה? כשאנחנו הלכנו לחוק הנוער, היו 30 עובדי רשויות בלבד שניהלו את הנוער. 226 היו בבעלויות של המתנ"סים, תאגידים עירוניים ועמותות וכל מיני לולבים. באה המדינה ואמרה, אנחנו רוצים לפתוח מחלקה לנוער בכל הרשויות, זה יחידות הנוער שהיום הן מחלקות ואגפים, והדבר השני, היו 3,000 עובדים שהם היו מפוזרים בכל המדינה.
אני הצעתי אז לכנסת ללכת על שלוש שנות הטמעה, ואז קבענו ששלוש שנים המדינה יחד עם כל השותפים הולכים למצב, מדוע? כי תוך כדי תנועה אתה מגלה דברים. היום גם אתם רואים כולכם, אין רשות שאין לה מחלקה או יחידה לנוער או אגף. יש לנו מעל 1,000 עובדים ברשויות המקומיות, מהעובדים עצמם שהועברו עם מכרזים שבנינו, וההטמעה הצליחה מעל ומעבר, ולמה? א, ידענו את מה שאמרה טלל. זה לא עובר ביום אחד, זה עובר בתהליך, אבל יצרנו מינהלת הפעלה והטמעה כמו שאנחנו עושים פה, שמלווה בכל נקודת קצה, בכל דקה כל בעיה שיש, כי כנגד בעיה יש פתרון.
עכשיו אני אגיד לכם פה מה היתרון פה שלא היה לי אז. פה קודם כל יש לנו 26 מנהלי מוקדים שהם עצמם ממוצבים מאוד טוב ברשויות המקומיות. ממה שאני למדתי תוך כדי תנועה, וזה פחות ידענו בעבר, א, רובכם בהשכלה מאוד מאוד גבוהה, שתיים, מוערכים מאוד ברשויות, ו-ג, המרחב החינוכי שאנחנו רוצים להעביר מאוד שמח גם לקלוט בשינויים שאנחנו עושים אותם ביחד.
תוך כדי עבודה אתה גם מקשיב אחד לשני ומה שאתה יכול לשנות, אתה משנה, ומה שלא, כולם מגיעים לעמק השווה. שני הדברים שאני בהנחייתי נתתי הנחיה ואתם מרגישים את זה בשטח: א, לשמר את העובדה שמנהל המוקד, יש לו צוות והוא עובר עם הצוות שלו למרחב החינוכי שיחידת הנוער במרכז עם אגף החינוך ועם המינהל הקהילתי, כל אחד לפי הרשות שלו כדי לייצר מצב שאפשר להפעיל אתכם כתשתית אורגנית אחת, ושניים, מכיוון שאתם ביצעתם לא מעט משימות ברשות וחלק לא קטן מהרשויות לא בנו שום אלטרנטיבה למשימות שלכם, שאנחנו נקלוט את המערכת עם המשימות שעשיתם ותוך כדי תנועה אנחנו גם נראה ביחד מה אפשר לשלב יותר, מה להוסיף וכדומה, כדי, א, שלא יהיה אחד מהאזרחים יוצאי העדה האתיופית שיפגע ברשות כתוצאה מהתהליך, וזה דרך אגב לא נתבקשנו, זו החלטה שלנו בגלל הרגישות אתכם, כי אתם יודעים, משרד החינוך הוא לא משרד הקליטה. הוא גם לא מחויב לחלק מהמשימות אבל אמרתי לכם, היתרון שלנו, שאנחנו מינהל חברה ונוער. מה שקשור לחברה ואנחנו יכולים ללכת אל, אנחנו נעשה בהסכמת הממונים עלינו כחלק ממשימה לאומית כדי לייצר באמת שהעוגה תהיה יותר גדולה ולא יותר קטנה בסופו של דבר.
הדבר שאני אמרתי ואני אומר אותו גם פה, מה שמפחיד אותי תמיד, אין לנו ניסיון בהעברת שכר לרשויות מקומיות בטווח כל כך קצר עם היערכות כל כך נמוכה. מה זו היערכות נמוכה? כדי שתבינו, מדינה, כדי להעביר שכר צריכה לקבל סימולציית שכר מכוח אדם בעירייה בסוף הליך, וזה אומר, גמרנו דירוג-דרגה בכל הארץ, גמרנו הגדרת תפקיד וגמרנו את נושא הכפיפות והמערכת יודעת לעשות סימולציה ולהעביר אלינו. זה אני אומר לרשויות.
ברגע שקיבלנו את הסימולציה, כנגדה המשרד יודע להעביר את השכר, ולכן אנחנו במרוץ נגד השעון, ואמרתי גם לטלל, אנחנו חייבים בטווח של שבוע לסיים אתכם את השלב הזה. זה לא קשור למשימות, זה לא קשור לשאר הדברים שזה הרבה יותר גמיש, מדוע? כי זה לא פוגע בשכר. זה דיאלוג, זה הולכים ביחד. אלה הם הדברים שאין כנגדם, מדוע? אין דרך בעולם להעביר לרשות כסף בלי הדברים האלה, ולכן אני אומר את זה פה לכולנו.
איתן טימן
¶
כרגע ברשויות המקומיות. אנחנו לוחצים על הרשויות יחד איתם שישבו, מנהל המוקד עם המינהל הרשותית שהוקמה, כמו שהיה אתמול ברחובות, והם עושים את זה בעוד מקומות. ברוב הרשויות הם עושים את זה. גם ירושלים כבר עשתה העברה של המערכת. אשקלון.
מוטי מברט
¶
עדיין אנחנו נמצאים בתהליך של גיבוש של המתווה וזה קרה רק בשלושה ימים האלה, וזה החבל הגדול. מבחינת המוקדים לא התחלנו.
איתן טימן
¶
תבינו, אני לא מדבר על העבודה כרגע, אני מדבר כרגע רק על השכר. אין דרך בעולם, לא נולד אדם באוצר שיודע להעביר כסף על עיוור, כלומר, ברגע שהכסף עובר דרך משרד החינוך. אני מודיע, לא יהיה דירוג-דרגה, לא תהיה הגדרת תפקיד, לא תהיה כפיפות. אותן רשויות לא יקבלו שכר. אין דרך. יכול להגיד לכם היושב-ראש. לא נמצא אדם בעולם שהצליח ולכן זה חייב. זה לא קשור שאתם ביחד ולא למשימות. אלה דברים שאנשי הכספים הודיעו לנו, פשוט מאוד הרשויות לא תקבלנה.
אתם יודעים שרוב הרשויות, כמו לוד, הודיעו לנו גם, לא יהיה מחר בבוקר. יש רשויות שאין להן אישור מהמדינה להוציא מתקציבן ויש רשויות שאני יכול להגיד לכם, תוציאו, המשרד בלאו הכי יעביר בסוף. רוב הרשויות שיושבות פה, לא נותנים להם שקל אחד של חריגה ואם הן לא מקבלות, הן לא מעבירות. אני אומר את זה שיהיה ברור לפרוטוקול, ולכן קריטי לי לסיים את הדבר הזה. כל שאר הדברים הם פתוחים, לכן אני אומר לכם פה, מי שלא ישלים את זה, שלא יתפלא שבפברואר לא יכנסו הכספים לרשויות האלה, וכנגדם, הרשויות, אין להם שום סנטימנטליות אלינו. הם פשוט מאוד יעצרו את המערכת, ולכן אני אומר לכם עכשיו בחברות, בואו נגמור את השלב הזה. גם אפשר תמיד אחרי זה לשנות אבל תבינו מה זו סימולציה.
אם הגדירו מנהל מוקד מנהל מחלקה, אוטומט יושבים על התלוש שלו, על הגדרת התפקיד, עושים כספית, אנחנו מקבלים מראש העיר או מגזבר העיר חותמת על עלות השכר לעובדי המוקד וכנגדם מתחיל הכסף. זה לא מולי, זה מול חשבות האוצר, משרד החינוך.
מוטי מברט
¶
טלל, אבל את יודעת מה החסם. שלא ישמע שאנחנו לא רוצים. אנחנו רוצים, אנחנו אתכם, אנחנו בהידברות אתכם. יש פה חסם. החסם הוא מאוד פשוט. כשאתה לא יודע מה המתווה, אתה הולך וחותם?
איתן טימן
¶
מוטי, אני רוצה להגיד לך גם. אצלנו זה בנוי שרי אלפים, מאות. זה כמו בתנ"ך. מהרגע שאני מוריד הוראה, לוקח לה שבוע-עשרה ימים עד שהיא מגיעה לנקודת הקצה, לצערי, למה? קודם כל אני עושה אותה במינהלת הפעלה אצלנו, אחרי זה מנהלי המחוזות שלנו, הממונים והמפקחים הרשותיים. אתם נתקלים רק במפקח הרשותי. הם קיבלו מסמכים שונים כל הזמן. היה צריך להסביר להם מה שינינו, למה וכדומה. היום כשאני יושב פה, כל 26 הרשויות, כל הפיקוח הרשותי מדבר בשפה שלי, אבל זה לוקח זמן. גם אתה, אם אני אדבר איתך כל שלושה ימים משהו אחר, כבר תהיה מבולבל.
עברנו את השינויים בגלל הדיאלוג אתכם. גם הגעתי למסקנה שאם אני באמת רואה בזה משימה לאומית, אני קודם כל צריך שאתם תהיו רגועים. ברגע שאתם תהיו רגועים הרווחתי שני דברים: א, כל העובדים רגועים, שתיים, הרשויות ירוויחו, ושלוש, אנחנו לא נכנסנו לנושא הזה כי אנחנו נכנסנו באמת לעזור למדינה לייצר משהו שעשתה אותו הכי טוב, ואנחנו מאמינים שעוד 100 שנה היא תעשה אתכם עוד יותר טוב, זה כניסת משרד החינוך, וזה השינוי באמת, אתה צודק, לכן המתווה שאמרתי לך זה המתווה שנתתי הוראה. אתם עובדים כמקשה, אתם ממשיכים באותן משימות והדיאלוג אתכם הולך על ההרחבה ביחד.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תודה. אני חושב שמה שאיתן עכשיו הסביר כתהליך העברה, יש אתגרים. האתגר, יכול להיות שהוא עובד על זה קשה מול הרשויות המקומיות ומול האוצר בהעברת השכר.
יש לנו נציגה של השלטון המקומי. אני רוצה שניתן לה ונשמע מה השלטון המקומי יכול לעשות בהעברת הוראות חד-משמעיות ביישום החלטת הממשלה הזאת. בבקשה, הדר אליהו.
הדר אליהו
¶
בוקר טוב, נעים מאוד, הדר אליהו, מנהלת מחלקת נוער וצעירים במינהל חינוך, רווחה וחברה במרכז השלטון המקומי.
כאמירה כללית אני חייבת לומר שמרכז השלטון המקומי מחויב ערכית למהלך הזה. אני שותפה להרבה מאוד מהלכים שמתרחשים במרכז. אני לא זוכרת התרגשות וחיבור ערכי שכזה. האמת שאותי זה לא מפתיע, אני מאוד שמחה על זה אבל אתם יודעים, אנחנו גופים, כמו הגוף שאני עובדת בו, הוא גוף שעובד ברמה הלאומית, הרבה גם קצת פוליטיקה. לעולם נשאר המקום הערכי הזה, בוודאי בהחלטה הזו שאנחנו נמצאים איתה ואתכם באופן מלא.
אני רוצה לתת כמה דוגמאות ולחזק את האמירה הזו. ראשית, אנחנו יצאנו אל הרשויות באמצע אוקטובר עם ההחלטה הזו. מאז כבר יצאו שלושה מכתבים מפורטים ומשוכללים יותר ויותר ומדויקים עוד יותר ויותר מתוך אותו תהליך למידה שאיתן דיבר עליו במטרה שניתן כמה שיותר כלים, הבהרות לרשות המקומית לעשות את מה שכבר דובר פה בצורה המיטבית ביותר, ומה שדובר פה זה כמה היבטים: הסיפור של לא לפגוע בשכר שלכם, במעמד שלכם, בשירות לקהילה ועוד כמה דברים, לא נחזור על זה, חבל על הזמן.
אז קודם כל יצאו מאז כמה וכמה הבהרות. אנחנו מתואמים כולנו. אתמול יצא מכתב ממנכ"ל מרכז השלטון המקומי, שבעצם זה מכתב ששלח מנהל חברה ונוער למפקחים שלו ולמנהלי המחוזות שלו, בעצם לאנשים של איתן, ואנחנו בחרנו להפיץ אותו לראשי הרשויות. המסמך בתאום איתנו כי אנחנו חברים באותה מנהלת וחשוב לנו כאמירה לרשויות, תדעו שכולנו פה מיושרי קו ואנחנו מרכז השלטון המקומי שמייצגים אתכם, הרשויות המקומיות, מצפים מכם לפעול לפי העניין הזה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אני ממש חייב להגיד, יו"ר השלטון המקומי ביבס, מהתחלה הוא לקח את הנושא הזה, יאמר לזכותו, והוא באופן אישי ליווה את הנושא הזה ולכן אני מאוד מודה לו. כולם גם מסכימים באמת.
הדר אליהו
¶
אני רוצה לחדד את מה שאמרת. אני אחלק את זה לעניין התוכן של הפעילות שלכם ועניין השכר והמעמד, כל מה שקשור לעניין ההעסקה שלכם, עניין הסימולציות שחייבים לעשות את זה. לא משנה מה המשימות שתעשו, נדייק אותן יותר, אתם צריכים להתחיל ולעשות את מה שעשיתם עד עכשיו בשלב זה או אחר, תוך כדי שיח עם המנהלת, עם הרשות. לאט לאט יתווספו משימות או שלא או שידייקו, זה לא משנה כרגע, אבל זה בטווח הרחוק. כרגע חשוב לעשות את הסימולציה, למה? כדי שמשרד החינוך יקבל מהרשות המקומית, יוכל להעביר בסופו של דבר לרשות המקומית את הכסף ושאתם תקבלו שכר. זה לא צריך להיפגע מכל מה שנחליט בשלב הבא שיהיה.
אני רוצה להתמקד בעניין המעמד והשכר. מרכז השלטון המקומי, מעמדו הסטטוטורי הוא בזה שהוא זה שחותם על כל ההסכמים הקיבוציים של עובדי הרשויות המקומיות בכללם, ואני שמחה מאוד לומר את זה, כל עובדי מוקדי הקליטה כולם יהיו עובדי הרשויות המקומיות. אנחנו בעניין הזה ובעוד הרבה דברים אחרים עובדים בשיתוף פעולה עם ההסתדרות. האמירה היא שלא תהיה פגיעה לא במעמדכם ולא בשכרכם.
כל בעיה שתעלה מהשטח מכל מיני סיבות, שרשות מקומית חלילה לא עשתה את הדבר הזה מסיבות שונות ומשונות כי היא לא הבינה, כי היא טעתה, כי היא לא רוצה חלילה, כי היא לא מוכנה, לא משנה, זה יכול להיות מהרבה סיבות, כי נעשתה טעות אנוש, הכול יכול להיות, המנהלת אתכם צעד וצעד. יש לכם כתובת. נניח ופניתם להסתדרות, ההסתדרות ישר מדברת איתנו. זה או איתי או יותר נכון עם חגית מגן. חגית מגן היא ראש מינהל הסכמי עבודה ושכר במרכז השלטון המקומי. היא זאת שמנהלת את כל המשאים ומתנים בתחום השכר וההסכמים. היא זאת שנותנת תשובות, היא זאת שכל מסמך שיצא ועסק בשכר ובמעמד שלכם, היא עברה על הכול ולא סתם נקבע גם הדירוג הזה, כי זה הדירוג שבאמצעותו אתם תוכלו לקבל את השכר הכי גבוה ברשות מקומית, כי יש גם עוד דירוגים. כל הזמן הייתה חשיבה מהמקום הזה, זאת אומרת שאם במקרה חלילה מסיבה כלשהי לא קרה, יש למי לפנות ואנחנו נטפל בדברים ואנחנו נכוון ונדבר עם הרשות המקומית המסוימת באופן פרטני כדי למצוא את הפתרון הראוי שאתם צריכים לקבל אותו. זה ברמת השכר והמעמד.
משפט אחרון ברמת התוכן. אני מבקשת לומר אמירה אישית שלי שהיא גם של השלטון המקומי ואני חושבת שבכלל. אנחנו מבחינתנו זוכים פה בשימור של אנשים נפלאים, מקצועיים שלא יצאו מהמערכת אלא המערכת תמשיך ותהנה מכם. מבחינתנו זה הישג אדיר כי המערכת בקלות, הקהילה בישראל כולה, לא רק הקהילה האתיופית, הקהילה בישראל כולה יכולה הייתה להפסיד אתכם כאנשים תורמים לחברה אם הממשלה לא הייתה מחליטה את ההחלטה דאז.
כל הזמן מלווה אותי המחשבה איזה מזל שהמדינה החליטה כן למצוא כספים ולשמר את התקנים כדי להחזיק אתכם. זה אמנם כסף אבל אתם אנשים עם ידע ועם יכולות ועם מסירות ועם אג'נדה של לחולל שינוי בחברה הישראלית כולה, ואשרינו, ואנחנו שמחים על זה ומפה אנחנו מונעים, מזה שאנחנו נמשיך ונזכה בכם. הרווח הגדול מבחינתי שעכשיו לא רק הקהילה האתיופית תרוויח אתכם, אלא הם וגם שאר השותפים שלכם שיהיו באינטראקציה עוד יותר קרובה אליכם ללמוד על הקהילה, להתעצם ממנה, לתרום לה עוד יותר. היא גם יכולה לתרום המון לדעתי גם לקהילות אחרות. אני חושבת שזה ממש יום שמח.
מי שמכיר אותי יודע שאני לא באה בלי כלום לוועדות, ואני באתי בלי כלום. זה הנייר של הוועדה. אני כל כך שלמה ונרגשת ואני בוטחת בשיתופים שלי ובארגון שאליו אני שייכת, שהדבר הזה יהיה נפלא, וחלילה כל בעיה שתהיה, אנחנו פה לפתור את זה. שינויים הם גם קשים, ככה זה בחיים, אז יהיה קושי, אנחנו פה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תודה. לפני שאני מעביר את רשות הדיבור לנציגי ההסתדרות הכללית, אני רוצה לתת לאלמוג שיש לה שאלה אליך.
אלמוג (אלמוורק) מקוריון
¶
אלמוג מגדרה. בקשר לסימולציה שדיברת עליה, אני שומעת פה דברים טובים ויפים, אבל שורה תחתונה, בשטח הדברים ממש לגמרי אחרת, לא דומה בכלל. אותי ועשו לי סימולציה.
אלמוג (אלמוורק) מקוריון
¶
במקרה הטוב. השכר שלי נפגע. זה אמור להיות בתאום ובסיכום ובהבנה שזה יתאים לי ולהם. הם פשוט באו ואמרו לי כזה דבר: מעכשיו את הולכת להיות רכזת נוער, זה הסימולציה שעשינו לך. את רוצה, תיקחי. לא? עוד חודש נזמן אותך לשימוע. בפעם השנייה שנזמן אותך לשימוע אני הולכת הביתה. זו דוגמא חיה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אני רוצה לוודא את העניין, השאלה אליך. את אומרת, טוב ויפה מה שאתם אומרים לנו פה, אבל בשטח זה לא הולך ככה.
פנטהון אספה-דוויט
¶
רק הערת ביניים למה שקורה. אני חושב שהבעיה העיקרית בהנחיות ובהוראות שעוברות לרשויות, שהן לא חד משמעיות, הן לא ברורות וכולם תחת הרושם שעובדי מוקדי קליטה, כולם עוברים תחת יחידת נוער, שזה בעיניי טעות חמורה. זה מקור הבעיה בעצם והרשויות לוקחים את זה, עושים אינטרפרטציה משלהם.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אני התכוונתי לא לתת לך לפני שהנציגים שהשתתפו בדיון בשבוע שעבר ידברו, אבל חשבתי שאתה נותן הערה ספציפית על הנושא הזה.
רותי לוי
¶
לי קוראים רותי לוי, אני ראש חטיבת החינוך בהסתדרות. במסגרת התפקיד שלי אני צריכה לטפל בכל הבעיות וההסכמים שיהיו לעתיד של מוקדי הקליטה או איפה שתיטמעו.
אני רוצה מאוד לענות לאלמוג כי זה הקפיץ לי משהו בבטן. אני יודעת שיצא מכתב לפני כמה ימים, איתן חתום עליו.
רותי לוי
¶
אני רוצה שהוא יירשם בפרוטוקול כדי שבסופו של יום הוא יגיע גם לראש הרשות שלך, למנהל שלך, ואם הדברים לא מסתדרים, אלי.
בסעיף 2 כתוב: "על מנהל משאבי אנוש ברשות".
רותי לוי
¶
ראש הרשות אמור לקבל את זה היום בבוקר. מה שעשו לך זה לא לפי המכתב הזה. זה לא תקין וצריך לסדר את זה, אבל אני רוצה שתדעו כולכם וגם אלמוג, "מנהל משאבי אנוש ברשות או מי מטעמו לערוך פגישה אישית עם כל אחד מהעובדים. לפי רצון העובד ניתן לשלב גם את מנהל המוקד בשיחה ולפעול להתאמת תיאור התפקיד שמשקף בצורה הטובה ביותר את ניסיונו וכישוריו של העובד ללא פגיעה בשכרו ובמעמדו", ואז לבצע סימולציה ולבדוק שבתפקיד שנתנו לך לא פגעו לך בשכר ולא פגעו לך במעמד. אני משערת שמה שעשו איתך זה היה לפני שיצא המכתב הזה. את המכתב הזה גם אני קיבלתי אתמול.
רותי לוי
¶
מה שחשוב זה שלא יפגעו לאף אחד מכם, לא בשכר שלו ולא במעמד שלו. כל מי שיושב כאן בשולחן הזה, מההסתדרות, מרכז שלטון מקומי, משרד החינוך ומשרד ראש הממשלה מחויבים אליו, שלא תפגעו חס וחלילה. התחלנו את כל ההליך הזה בשנת 2015 במטרה לסייע לכם שלא תיפגעו. הרי רצו שלא תהיו, רצו להעלים אתכם בכלל, רצו שתלכו הביתה, 89 אנשים. זה היה אז משכילים, מחויבים, מדהימים שמסייעים לא רק לקהילה. כולם מדברים על הקהילה האתיופית אבל אני מכירה את הנציגים של המוקדים. הם מסייעים גם לקהילה הרוסית ומסייעים לכל מי שבא ומבקש עזרה בלי שום קשר.
רותי לוי
¶
אני מדברת על אז. נכון, כשאתה היית למעלה היה רכז מוקד קליטה לעולים החדשים האתיופים, אבל בפועל הרי עסקתם לא רק בזה, הרבה מעבר לזה. החשש הגדול היה שתיעלמו, שפשוט כל אחד ימצא עבודה במקום אחר. איגדנו את כולכם.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
רותי, אני רוצה לשאול כדי שיהיה ברור בפרוטוקול. בעצם מה שנעשה עד עכשיו לא בתוקף מהיום בבוקר שנשלח המכתב הזה - - -
הדר אליהו
¶
כבוד היושב-ראש, המשפט הזה בכל המסמכים מתחילת הדרך, ואם מה שנאמר לאלמוג צריך לעזור לאלמוג, רותי תשוחח איתך בסוף הישיבה ונראה איך נתקדם.
איתן טימן
¶
צריכים כולם להבין, יש פה שינוי. כל הצדדים צריכים לעשות את כל המאמץ להבין שבשינוי הזה כל אחד נותן משהו. תמיד כשאני מרצה זה על מודל החבל האומר, כשאתה קושר קשר בחבל, אם אתה לא לוקח שני חלקים שמוותרים לקשר, לא יהיה קשר. למה אני אומר את זה? בכל זאת יש פה העברה למשרד החינוך. בכל זאת יש פה העברה למערכות הנוער עם הרחבה כרגע לחינוך וקהילה לעזור לרשויות ולעזור גם לחברים, אבל צריכים גם לדעת שברור שזה שונה ממה שהיה בעבר ולכן אמרתי, אנחנו מחברים את כולם, שומרים על המשימות בתוך משפחה חדשה, שיש לזה גם משמעות שכולנו צריכים ביחד להתאמץ ולכן אנחנו מלווים את זה גם אישית, ולכן אמרתי לכם שההוראה שלנו, לוקח לה עשרה ימים עד שהיא מגיעה לשטח, אבל מי שחושב שמה שהיה אחד לאחד, יהיה, הוא טועה ומטעה כי מדובר בשינוי דירוג-דרגה, בשינוי הגדרת תפקיד ובכפיפות.
יש לזה משמעויות חיוביות, לא שליליות, כי משרד החינוך הכי מאפשר, לכן אני אומר שיהיה ברור, זה לא נשאר כמו בעבר, זה עבר, ולכן אנשים גם צריכים להבין ולכן אני נמצא פה לעזור שהמעבר יהיה הכי קל, הכי פשוט בתרבות החדשה, כי השפה שלנו היא שונה, הבית הוא שונה.
אני נותן היום חדר שלם בתוך הבית למוקדים האלה, אבל החברים צריכים להבין שגם הם צריכים לתת משלהם כדי לייצר יחד איתי את השינוי הכי טוב להם, וחשוב לי להגיד את זה כאחד שמחובר אליהם, מעריך אותם, גם מעריץ את מה שהם נתנו, אבל אני גם יודע מה המשמעות לעבור לתוך משרד החינוך כגוף המאפשר יותר ממשרדי הממשלה בגלל המנדט שיש לי על קהילה, חברה, נוער, ילדים וצעירים. אין מה שהם עשו שלא נמצא בבית שלי.
רותי לוי
¶
אני מלווה את הנציגים כבר תקופה ארוכה עם עליות ומורדות. אני קודם כל רוצה להגיד בשם כל הקהילה של עובדי הרשויות המקומיות ברשויות, תודה רבה. הם עושים באמת עבודת קודש. מי שלא יודע, אני חושבת שצריך להגיד את זה לעולם. זה אנשים מדהימים, משכילים, מחויבים מאוד למטרה שלהם. יחד עם זאת, היו מהמורות בדרך שלא נתנו להתקדם קדימה. זה נגמר. אני הייתי עדה יחד אתכם, עם הנציגים לטלפון של אבי ניסנקורן ישירות. נכון, אתם זוכרים? אחד, שניים, אני רוצה שיהיה ככה ואני רוצה שיהיה ככה, וזה היה קשה ועשינו את זה אתכם ביחד יד ביד ונעזרנו בכל חברינו שיושבים כאן, ואני מקווה מאוד שאף אחד מכם לא יפגע, ואם מישהו יפגע, אני מבקשת לפנות.
מה שהכי חשוב בכל מה שקורה כאן, שיש לכם אופק תעסוקתי, אתם יכולים להתמודד לתפקידים מאוד גדולים ולא להישאר רק במוקדי קליטה. התפקיד שלי זה חינוך ברשויות המקומיות. כולם רוצים לעבור למשרד החינוך ומשרד החינוך לא רוצה לקבל את אף אחד, נכון או לא?
רותי לוי
¶
והיו משרדים שהיו מוכנים לקבל אתכם ואתם לא הייתם מוכנים לקבל אותם, ופה נוצר מצב שזה היה win-win, אתם הסכמתם לקבל אותם והם הסכימו לקבל אתכם, ואני רואה שמפה רק יצמח משהו טוב. אנחנו נמשיך ללוות אתכם, אנחנו לא נרפה. אנחנו מוכנים שתהיה נציגות שלכם באיזשהו שלב שיהיו מחוברים איתנו, שהדברים יהיו מסונכרנים, שנלך ביחד למרכז שלטון מקומי, שנלך ביחד להמשיך עם משרד החינוך את הדרך.
מה שאני מבקשת מכם כהסתדרות המעוף זה להיות עם האצבע על הדופק, לבדוק שאף אחד לא יפגע, ואם חלילה למישהו זה קורה, להודיע לנו כדי שנוכל לעזור, אבל גם ההיפך, כאשר אתם מתקדמים ומקבלים יותר, גם תודיעו לנו כדי שנשמח בשמחתכם.
יעקב אנגדאו
¶
אנגדאו יעקב מיבנה.
אני חושב שזה לא נכון להשתמש במושג "שלא תיפגעו בשכר". 99% מהעובדים, השכר שלהם כל כך נמוך, אין מה לפגוע. מה שצריך להגיד, לשלם להם בהתאם לפרופיל של העובדים.
רותי לוי
¶
אוקי, קודם כל נתחיל עם זה שלא תיפגעו, כי אני רואה כאן את אלמוג היקרה שאמרה לי שהיא נפגעה גם בשכר. גם באחוזי המשרה, גם בתפקיד היא נפגעה. זה דבר שאסור שיקרה.
רותי לוי
¶
אני רוצה לסיים ולברך את המעמד הזה ולברך את היושבים איתי בשולחן, ומפה השמיים הם הגבול ותמשיכו לעבוד.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
כמו שאמרתי ליושב-ראש השלטון המקומי, אני גם רוצה לברך את ניסנקורן שבאופן אישי מהתחלה התערב ובאמת עשה מהלכים, ואני חושב שאנשים באמת תרמו למהלך הזה שהגענו אליו.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
עשיתם עבודה טובה באמת, משרד הקליטה, אבל כל המהלך הזה גם התחיל בגללכם, אבל הכול לטובה. אני לא אומר את זה כביקורת, באמת זה טוב.
בוא נשמע אותך.
דוד יאסו
¶
בוקר טוב, דוד יאסו.
אני אמשיך עם המשפט האחרון שלך. הכול לטובה. זו הפעם הראשונה שאני רואה אותם אחרי הרבה זמן, את מנהלי המוקדים, כמעט כולם שנמצאים כאן, וגם את טלל ואת רות. באמת הם אנשים אחד אחד, מקצועיים, אקדמאיים שגם כיהנו כמנהלי מחלקות. אני חושב שההחלטה שלכם כמו שגם אמרת, איתן, שאתם קיבלתם מה שנקרא זהב לידיים, אוצר שיכול באמת להוביל לא רק את בני הנוער כמו שאולי באגף, אלא יותר גם הנושא של הקהילה.
אני מאחל שההטמעה הזאת תהיה בצורה מאוד טובה, ויישר כוח היושב-ראש שאתה עושה את זה. אני חושב שזה באמת מגיע וזה חד וחלק בסוף במקום שיטורטרו כל שנה ושנה עם סימני שאלה כמו שאמרת, הכול לטובה ונראה רק את הטוב שיכול להיות. אני מאחל באמת המון הצלחה, חברים.
דניאל זנבה
¶
שלום, בוקר טוב לכולם. אני לא יודע אם אני שמח, ולמה? כי התהליך שלנו לא התחיל בשלוש שנים ובארבע שנים וגם לא בשמונה שנים. אנחנו חלק מהרשויות המקומיות. היינו שם בנוף הארגוני. אני מאשקלון, אז אשקלון היום צפה בהרבה מקרים בכותרות בעיקר בהקשר של עזה. אנחנו חלק מנותני השירותים העירוניים. הדיון הזה לטעמי מיותר כי לא שיתפו באמת את הנציגות.
ראינו לאורך כל הדרך את כל המהמורות. אנחנו גם פיתחנו יכולות ביורוקרטיות. בצד השני יש אנשים ולכל אחד מהאנשים שמולנו יש לו את המגבלות הארגוניות. היות ואנחנו נמצאים ברשויות המקומיות, בשטח ולא בשלטון המקומי, מכירים את הפרסונות, מכירים את היחידות שם, ידענו שצפויים קשיים וגם רצינו להיות שותפים אמיתיים למה שיגיע לשטח, שאם אני מחר-מחרתיים מתמודד עם המסמך שנשלח הבוקר, אני יכול להגיד בוודאות כי הייתי שותף לו. הייתי שותף לו, אז אני יודע, אז אני בלב שלם יכול להגיד, המתווה הזה יכול להיות מצוין.
אני חוזר אחורה עד ספטמבר. מבחינתי הפגישות, ההסכמות, השיח היה מאוד מאוד מכבד וראינו שיש באמת בית חם. אני אומר לכם בכנות, אחרי הרבה שנים של שנות מקצוע, אני יכול להגיד שאני עליתי בינקותה לארץ, אז עשיתי את כל החיים שלי פה בארץ בכברת דרך כמו כל תושב ואזרח במדינת ישראל. אחרי כל השנים האלה בתוך תהליך מאוד משמעותי הייתי מצפה להיות שותף. זו בקשה שהיא נשמעת בסיסית אבל היא מאוד משמעותית.
באוקטובר הגיע מסמך שאותי העמיד בשוק טוטאלי. ככל שאנשים מתקשרים, והם מתקשרים, וזה עובדים בתוך מוקדי הקליטה, אני אומר, ריבונו של עולם, למה זה הם ואנחנו? למה זה לא כולם? זו התחושה. את החלק המקצועי אני אשאיר לחברים שלי שידברו. ברגע שאתה שותף, אתה יודע גם את התוצאה.
אני אגיד פה משהו חיובי למשרד הקליטה. אתם יודעים לתכנן את התוכניות. תראו גם את הביצוע שלהן. כשאתה יודע לתכנן את התוכנית שלך, גם בתוכנית של המלל, גם בתכנון הכספי, אתה יודע לעשות את דוח הביצוע שלך ולוקח לך מינימום יחידות זמן. זה נכון גם לגבי התהליך הזה, שאם היינו שותפים בפגישות, אם היינו שותפים להחלטת ממשלה, אז התוצאה שלה היא פשוטה, כולם יודעים מה צריך לקרות, גם העובדים, גם המנהלים והכול יכול להיות מצוין, כמו שקרה בשלושה ימים האחרונים. אני יכול להגיד שבשלושה ימים האחרונים גם ב-00:00 בלילה ידענו לשלוח מיילים, ידענו להתכתב, אז הדיאלוג הזה של השלושה ימים האחרונים היה מונע חלק גדול מהמהמורות. המטרה שלנו היא לשנות את החלטת הממשלה שלטעמנו נעשתה בחוסר שיתוף שלנו ועל זה החבר'ה ירחיבו.
הדבר הרביעי, שמירה על מבנה הארגוני. אני לא יודע אם כל האנשים יודעים מה זה מוקדי קליטה. זו מוטציה שאנחנו גם לפעמים אומרים, רגע, זה סוג השירותים. סיפור קצר – יום חמישי בערב אני מקבל שיחת טלפון מתושבת העיר. אומרת לי, תשמע, אני מרגישה שעשקו אותי אבל אין לי עם מי לדבר. אמרתי, מה זה עשקו אותך? למה עשקו אותך? איך הגעת לתובנה שעשקו אותך ולמה את מתקשרת עכשיו ב-19:00 בערב? תבואי ביום ראשון בבוקר. ב-08:00 בבוקר אני מגיע, כשבשיחה הזו כמובן היא אמרה לי מי שהיא חשבה שעשק אותה. היא אמרה שהיא קיבלה עו"ד מהסיוע המשפטי וניגשה ופגשה אותו והוא אמר לה שהיא צריכה לשלם לו כספים. תרתי משמע אני אומר לכם, הבן אדם לקח נייר חלק, כתב, אני פלוני, אלווה כך ואני אעשה.
דניאל זנבה
¶
כלום, כלום, בלי שום לוגו ולא כלום, רק הוא אמר לה, אני עו"ד. יש הרבה מאכערים בחברה הישראלית, מה לעשות.
מוטי מברט
¶
בוקר טוב, היום למעשה מבחינתנו זה התחלת הדיונים. הם היו כשהזמנת אותנו בפעם הקודמת ובאמת התחיל הדיאלוג וחבל שהוא לא קרה. המטרה שלנו פה, אמרנו ואנחנו חוזרים על זה, אנחנו רוצים לעשות את התיקון של הטעויות של כולנו. יכול להיות שגם אנחנו טעינו. אולי לא היינו מספיק ערים.
מוטי מברט
¶
לא נרדמנו בשמירה. כדי לא לחזור אחורה אני לא אגיד מה שאני חושב. אנחנו רוצים לשנות את החלטת הממשלה, לתקן אותה ככה שהיא תהיה בהתאם למתווה הזה.
מכיוון שהזמן קצר, אני אתייחס לאיתן. איתן, אנחנו באנו אליך ורוצים לחבק אותך, את הגב שלך ובכלל את משרד החינוך, אבל כשבאנו, באנו גם עם חבילה שלנו והחבילה שלנו אומרת ככה: העובדים, הקהילה והשירות כולו שאנחנו רוצים לשמר חלקו, ברור לנו שאנחנו כבר 30 שנה בארץ, יש דברים שאפשר לבטל ויש דברים שלא. אנחנו רוצים לשמור את זה וזה המתווה שאנחנו חשבנו עליו, וכן להיכנס לבית הזה שיש לו בית שהוא חינוך, שהוא נוער, כל הדברים האלה, לשלב את זה ביחד. זה התפיסה שצריכה להיות בהחלטת הממשלה והמתווה מדבר על זה.
איתן טימן
¶
המכתב שיצא, ברגע שהוועדה מאמצת אותו, הוא מתווה מחייב כנסת. מה שיצא עכשיו זה בדיוק מה שאתה אומר בהוראת מדינה. ברגע שמשרד החינוך, שלטון מקומי חתומים על מכתב והיושב-ראש שם אותו בכנסת, זה יותר מהחלטת ממשלה.
טלל דולב
¶
המכתב כבר הופץ לנציגים - - - . יש עוד כמה דברים שאולי אפשר לתקן יותר, אבל המכתב הזה כבר הופץ והשאר יהיה בהבנות.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אני רוצה שהדברים יהיו ברורים. אתה אמרת לתקן את החלטת הממשלה. זו אמירה כללית. איזה סעיף לתקן בהחלטת הממשלה?
מוטי מברט
¶
לא, לא, זה הכול בידיים שלנו. המטרה שלנו היא לתקן את החלטת הממשלה ברוח של המתווה שאנחנו עשינו אותו בשלושה ימים האחרונים. זה אחד. אנחנו הגשנו מסמך בקשה כולל התיקון של מה שאנחנו רוצים שיופיע בתוך החלטת הממשלה.
מוטי מברט
¶
שינוי בהחלטת הממשלה: א, לתקן את החלטת הממשלה 4174, להשמיט את המשפטים "לאייש על פי כל דין שיתוקננו ביחידות הנוער".
מוטי מברט
¶
בסעיף 1 כתוב שיתוקננו ביחידות הנוער, ואז בשורה 3 זה מופיע. יבוא המשפט שאומר לאייש על פי כל דין את המשרות שיתוקננו במינהל חברה ונוער במשרד החינוך. אני אסביר. אנחנו ארגון מיוחד. אנחנו באנו עם אג'נדה ואנחנו רוצים להתחתן. בשביל להתחתן צריך גם שני צדדים שיסכימו לדברים, לוותר וגם לקחת. אנחנו מוכנים לקחת משימות של נוער ואנחנו עושים את זה, אבל אתם גם צריכים להסכים שיש לנו גם קהילה מאחורינו, מבוגרת, גם צעירים שאנחנו נעזור להם בהשכלה, בתעסוקה, בכל הדברים האלה. זה הסיבה שאנחנו רוצים שזה יהיה ככה. אנחנו רוצים לבנות שאתם תהיו גדולים ואנחנו נהיה גדולים.
מוטי מברט
¶
העברנו את זה ברמה של גם לפי השורות במספרים וגם את ההחלטה עצמה, אנחנו תיקנו אותה איך שאנחנו רואים. כמובן אנחנו לא הממשלה.
מוטי מברט
¶
אני חוזר על מה שאני אומר. אנחנו לא הממשלה אבל אנחנו הכנסנו בדיוק מה שדיברנו. המתווה הוא לא בתוך ההחלטה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אני שאלתי כי אני לא קיבלתי את הדרישות שלהם מה לתקן, באיזה סעיף לתקן. אם כבר העברתם להם, יש כתב, בואו, תנו לנו גם העתק כדי שנעקוב אחרי זה.
בוא תשלים, בבקשה.
מוטי מברט
¶
תראו, אנחנו הגשנו את המסמך הזה. הוא חופף למתווה של מה שנשלח אתמול. המתווה הזה שווה קישוט אם הוא לא יהיה בהחלטת ממשלה, כי בעוד שנה או אפילו עוד שלושה חודשים כל המתווה הזה שעכשיו דיברנו ואנחנו באמת מאחוריו, גם דניאל אמר את זה, הוא לא שווה שום דבר. אנחנו מבינים בדבר הזה. על מה אנחנו מדברים? גם להבטיח את ההמשך של הדבר הזה ולא מתווה, כי מתווה, היום כתבתם, יצא לרשויות, מחר אפשר לכתוב שמה שכתבנו, מבוטל, לכן אנחנו רוצים החלטת ממשלה שתתוקן כי אנחנו בהסכמה. עכשיו זה באמת בהסכמה. אחר כך לא נבוא אליכם, עשיתם לנו ופגעתם בנו, למה? כי גם אנחנו אשמים אם יש טעות בהחלטות אחרי שעשינו את הדיון.
טלל דולב
¶
קיבלתי את המסמך עם ההערות שלכם. אנחנו גם נעביר אותו פה לוועדה על מנת שהמסמך עם הערותיכם ובקשותיכם יכנס לפרוטוקול. אמרתי לך, מוטי, לא הגבתי. אנחנו בודקים אפשרות לשנות את החלטת הממשלה בחלק מהסעיפים. לא כל דבר שאתם מבקשים ניתן לעשות. אני צריכה לראות מה כתבתם מחדש, כי אם זו החלטה חדשה לגמרי, אז זו החלטה חדשה ואז אנחנו לא יכולים לעשות אותה עכשיו.
טלל דולב
¶
אני מבטיחה להעביר התייחסות מסודרת. אני יכולה לעשות את זה גם בישיבה, גם בכתב. מה שניתן לתקן בהחלטה, מבחינתי אני אבדוק את הדרך לעשות את זה.
טלל דולב
¶
לא ניתן לעשות את זה. זה נוגד את חוק הרשויות המקומיות. לא חוקי. אמרתי לך, מוטי, אתמול. אני גם אמרתי לך שאני לא אלך עם זה, אבל אם אתם רוצים, אפשר לפתוח בתהליך חקיקה להגדיר יחידה ברשויות המקומיות. כמה זמן זה ייקח? 12 שנה. זה מה שאפשר לעשות. אני לא יכולה לכתוב בהחלטת ממשלה משהו שנוגד את פקודת חוק הרשויות.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אני חושב שיש פתרון. אני חושב שיש פה הסכמה לשבת ולדון מה לתקן. באופן עקרוני יש הסכמה לתקן אבל מה לתקן, כמו שטלל אמרה, בואו נשב ביחד מול המסמך שכתבתם ומה שניתן, נעשה את זה. בואו נתקדם.
מוטי מברט
¶
אנחנו רוצים בסך הכול להיות לצד יחידות הנוער, שישלימו גם את הפעולות של יחידות הנוער. זה חשוב לנו.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
יש הסכמה בעניין הזה. מה שניתן לעשות במסגרת החוק לרשויות המקומיות, ניתן לעשות את זה. בואו נשב ביחד בפגישה ונעשה את זה. מה שחשוב, שעקרונית יש הסכמה לתקן את החלטת הממשלה. אפשר לשבת סעיף סעיף וללכת על זה.
דוד, בבקשה.
דוד אלעזר
¶
תודה רבה. קודם כל אני רוצה להודות לחבר הכנסת ד"ר אברהם נגוסה, יושב-ראש ועדת העלייה והקליטה. אתה באמת פתחת את הדלת מאז שנבחרת לכאן. אתה מלווה את הנושא שלנו כבר הרבה שנים. היו גם שותפים נוספים כמו שר הכלכלה אלי כהן, שר האוצר, ההסתדרות, אז אני רוצה באמת להודות לך וגם לצוות שלך, לשלומית מנהלת הוועדה וגם לעוזרים שלך, לישמבלה ולאחרים. זה לא מובן מאליו.
אני בכוונה פתחתי בזה, כי כל אחד כשהוא מקבל רשות דיבור, מציג את העניין שמציק לו, אבל זה לא מובן מאליו, ד"ר אברהם. היו מקרים שמנעו מאיתנו להגיע להיכנס לוועדות הכנסת מחשש שאנחנו נעשה אולי בלגאן, רעש, אבל באמת הצלחנו להציף את העניין הזה והגענו לאן שהגענו בזכותך ובזכות העזרה שלך. לכאורה הנושא הזה אמור להטיב עמנו, אבל הדרך לגיהינום רצופה כוונות טובות.
אני 18 שנים עובד במוקד קליטה, מנהל את המוקד. לא יכול להיות שבמשך 18 שנה בן אדם נאבק על הזכות שלו, על מה שמגיע לו. זה באמת עצוב, אני אומר לכם. זו תעודת עניות לכל מי שאחראי בעניין הזה.
אתמול בבוקר זומנתי לרשות. הרשות מבינה מה שהיא רוצה להבין. כל מה שכתוב במתווה לא מעניין אותה וגם המתווה לא ברור בכלל. כל אחד מפרש אותו איך שהוא רוצה. מה שמעניין אותם זה רק התקציב, מתי יגיע כדי שלא יעמדו בגירעון. זה מה שמעניין אותם, לא הקהילה ולא העובדים.
איתן, אני רוצה להגיד לך, פתחת את הדלת שלך. ישבנו אצלך כמה פעמים. היה חיבור בינינו אבל לצערנו הנחיות לא ברורות מגיעות לרשויות והרשויות מצפצפות על העובדים ועל המנהלים. זה מה שקורה בפועל. אני לא רוצה לחזור למכתבים שנשלחו באוקטובר. אלו היו מכתבים מזעזעים. באמת הזלזול בנו, בצוות העובדים, במנהלים, אבל אנחנו עכשיו כבר במקום אחר.
אני רוצה להתקדם. בשבוע האחרון מאז שהיינו בפגישה אצלך נוצר אמון בין טלל לצוות ההנהגה של המוקדים והתקדמנו והגענו לאן שהגענו.
אני רוצה להגיד שני משפטים אחרונים. אני רוצה שהיום בפרוטוקול ירשם שתהיה הבטחה שהיחידה הארגונית שנקראת מוקד קליטה לא תפוזר, תישמר, והקהילה לא תיפגע מהמהלך הזה שנעשה עכשיו. מצד אחד אומרים, מעמדכם לא יפגע, הכול יהיה בסדר. ההיפך, דווקא אולי השכר יעלה, אבל מצד שני כבר רבים מי ייקח את רכז הנוער, מי ייקח את רכזי תעסוקה. כבר בונים להם תפקידים ומנהל מוקד נשאר לבד. הוא יהיה מנהל אבל הוא ינהל רק את עצמו. זה מה שקורה בפועל. זה אני רוצה שבאמת ייכתב בפרוטוקול, האם מנהל מוקד ינהל את הצוות כמו שניהל אותו עד היום? הוא יודע לנהל את הצוות, הוא יודע לנהל תקציב, הוא יודע לבנות תוכניות, הוא יודע לתת מענה הולם לקהילה, אז מה שצריך להיות.
הדבר האחרון שאני רוצה להגיד, לא סתם עכשיו כל אחד רב לקחת את העובדים האלה. יש פה צוות מאומן, אנשים משכילים. חלק גדול מהאנשים הם בעלי תואר ראשון ותואר שני, אנשים ששירתו את המדינה, חלקם קצינים בצה"ל שיודעים לנהל. ברשות אומרים לנו, אם המוקד לא היה, אנשים לא היו יודעים להגיד איפה הייתה הקהילה היום.
אנחנו נמצאים במקומות הכי קשים בשכונות. אנחנו נמצאים בשכונות בשטח, ולכן אני לא רוצה שמכל המהלך הזה יגידו לנו, הנה, נתנו לכם, עכשיו השכר שלכם יעלה, המעמד שלכם. בשביל זה אנחנו עשינו את זה. אף אחד לא עשה טובה. אנחנו נלחמנו בנחישות ובהתמדה, כמובן בעזרה של גורמים נוספים שציינתי קודם, ולכן אף אחד לא עושה לנו טובה. אנחנו יודעים יותר טוב מכל אחד אחר ואנחנו יכולים לא רק לנהל מחלקה, אנחנו יכולים גם לנהל אגף, לכן הגיע הזמן באמת שאנשים יסתכלו אחרת. אנחנו במקום אחר לגמרי. תודה רבה.
איתן טימן
¶
יש כמה דברים שחייבים כולנו להבין משמעות גם בקשר עם משרד החינוך, ואני אגיד לכם למשל שניים. חוק הנוער קובע: "לא יעבוד אדם ברשות המקומית בתפקיד נוער בלי שהפיתוח המקצועי שלו נעשה דרך מנהל מחלקת הנוער". לא קשור אליכם. גם תנועות הנוער, הארגונים. כל רכזי הנוער ברשות - - -
זיוה דסה-קסו
¶
כבודו, זה מה שאני אומרת. קראתי את האוגדן שבוע שלם. חוץ מתפקיד נוער, לא מתאים שום תפקיד. הגדרתם גם את הנושא של קהילה. לולא השלושה ימים שקרה נס מעל הטבע - - -
זיוה דסה-קסו
¶
אני באמת באתי לומר דברים מאוד קשים, ואני מדברת שעיריית ראשון לציון, עוד ערים אחרות, שעשתה מהפכה, התגייסנו לפרויקט לאומי מרצון ועשינו את העבודה בצורה בלתי נלאית, מאוד מקצועית. לא יכול להיות שיפזרו את העובדים ואנחנו נשב במגדל השן. זה משהו שצריך לעשות עליו את החשיבה. חשוב לי שיאמר כי הדברים בשטח הם אחרת.
איתן טימן
¶
אני לומר לך, תביני, קודם כל אמרתי לך, חלק מהרשויות עדיין את המסמך שהבוקר יצא לא קיבלו, כולל ראשון. אם רק הבוקר השלטון המקומי הוציא לראשי הערים, הם לא קיבלו. ההנחיה שלנו היא לשמר תחת מנהל המוקד את הצוות שלו, רק אני אומר מה השינוי שיש. אם יש אדם נוער, הוא אוטומט גם חלק מצוות הנוער הרשותי והוא כפוף למנהל המוקד. הפיתוח המקצועי היום למתנ"סים, לתאגידים, הכול נוער, אני עושה בחוק הנוער.
איתן טימן
¶
למשל לדוגמא, ברחובות נסגר. במקום לנוער שהוא היה צריך הוא עבר לחינוך כי זו הפירמידה הגבוהה ביותר שיש למשרד החינוך ברשות המקומית.
איתן טימן
¶
בדיוק. עשינו. בירושלים יש מינהל קהילה נוער שהוא ברמת סמנכ"ל, זה הועבר אליו, כלומר העברנו את זה להיררכיות הגבוהות ביותר.
איתן טימן
¶
העובדים הם שלכם. נתתי שתי הוראות: אחת, אם אתה מנהל מחלקה, אין מנהל מחלקה על עצמו. אני לא מכיר את זה. למה אני אישרתי? כי אמרתי להם, יש להם צוות. מוסכם שהצוות אצלם. כל השינויים נעשים איתם, דרכם, לטובת המשימות. אתן לכם דוגמא, אמרתי לטלל, אם משרד החינוך מחויב בדרך החדשה, דרך החינוך, אוטומט אתם תשתלבו אצלנו גם בדרך החדשה, מדוע? כי אם אני משרד החינוך מנהל תקציב עם טלל ב-26 רשויות של הדרך החדשה, אני לא אנהל מערכת אחרת חוץ מכם, כי זה הגיוני. אלה הדברים שאנחנו נעשה בחיבורים. גם ראשי הרשויות אומרים לנו, מה העברת לנוער ולחינוך אם את הדרך החדשה את שם במקום אחר?
דני מהרט
¶
אנחנו כרגע ברשויות מורגלים לכך שאנחנו עובדים באגפים מסוימים. את הכסף למשל ברשויות שיש בהן עולים עד 15 שנים היינו מקבלים דרך אגף הקליטה לצורך הדוגמא. ברגע שאנחנו עוברים ליחידות הנוער, אגף הנוער, הכסף הזה, גם דוד, עכשיו שאלתי אותו, יש בזה בעיה. אנחנו טיפלנו בעולים עד 15 שנה. התקציב הזה לא יגיע אלינו, יגיע למקום אחר.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
בנקודה הזו אני חושב שזה צריך להיות ברור. העניין של תהליך שילוב, משרד הקליטה מעביר תקציב רק למי שנמצא פחות מ-15 שנה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
זה נגמר. משרד הקליטה, כשהוא סוגר את מוקדי הקליטה, הוא אומר שאני עובד מול רשות הקליטה של אותה רשות מקומית, ולכן מי שזכאי למשרד הקליטה, דהיינו פחות מ-15 שנה, אני מעביר לרשות הקליטה שלו את הרשות. זה מה שאמרו.
בבקשה.
יעקב אנגדאו
¶
איפה רשויות מקומיות? מה, רק כסף, זה מה שמעניין אותם? הרי לפי המכתב הראשון בכלל היו צריכים לפזר את כל העובדים ושיעסקו אך ורק בתחום הנוער. אף אחד לא כתב מכתב למשרד החינוך או לכל גורם אחר.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
אני רק שאלתי לאמירה שלך האם זה נכתב בפרוטוקול, ולכן אני רוצה שיהיה ברור לאמירה שלך, אם יש הוראה או הנחיה שנשלחה כתוב, תציג לנו. אם אין, חבל לדבר על זה.
יעקב אנגדאו
¶
הסוגיה הזו לא אמורה להיות רק של מנהלי מוקדים או עובדי מוקדי קליטה אלא של הרשויות. אני עד עכשיו לא ראיתי רשות מקומית שכתבה מכתב כלשהו לטובת המהלך הזה. תודה רבה.
אליאס מהרי
¶
אליאס מהרי מנתניה.
שמונה-תשע שנים אני בתוך התהליך הזה. באתי היום רק לברך על המוגמר. אני לא מפחד מאתגרים ובוודאי חבריי המנהלים לא מפחדים מאתגרים. חשוב לי להדגיש שכל רשות שתנהג שלא בכבוד בנו ובצוות העובדים, הם יראו שם פייטרים. אנחנו ניכנס בכל אחד. לא לחינם אמרת, הנושא הזה של ראשי רשויות ומי מטעמם שאולי חשב לכתוב לזכותנו שעשינו עבודה נהדרת, כי חוסר במובטלים ברשויות גדולות לא נעשה על ידי הרשות, הוא נעשה על ידנו. הכשרות מקצועיות נעשו על ידנו בכספי משרד הקליטה. התערבות בחינוך נעשתה על ידנו. תנועות נוער נכנסו לשכונות גיאוגרפיות שיש בהן בני קהילה. זה אנחנו.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
מצוין. תודה. עכשיו דני גסטה. קודם כל אנחנו מברכים אותך, נבחרת להיות איש ציבור במועצת העיר בעפולה, אחד מה-18 שנכנסו. אני כפוליטיקאי מאוד שמח שהקהילה משתלבת גם בתחום הפוליטי. בבקשה.
דני גסטה
¶
קודם כל אני בא כי לפחות אני מרגיש את עצמי כנציג מוקד קליטה. עדיין לא התנתקתי וקשה להתנתק. אחת הסיבות שבאמת הקהילה התחילה להרגיש שעובדים עליה, אני חושב שבשנתיים האחרונות החזירו אותנו 30 שנה אחורה. לפני שנתיים אמרת, הגדילו את הכסף של הקהילה בסכומים ענקיים. אני חושב שבשנתיים האחרונות הקטינו את הכסף של הקהילה. זה מתמסמס ונעלם באיזשהו מקום. זה לא מגיע לקהילה. נותנים לכל מיני גופים שהם לא יודעים מה לעשות עם הכסף ומשתמשים בו לדברים אחרים וזה לא מגיע לקהילה. במקום לבנות בניין עם יסודות, בונים בניין בלי יסודות, מחלקים את הכספים ואז אומרים, תשקיעו בקהילה. אם אין לך בסיס, אנשים שיפקחו ויבקרו את הכספים שמגיעים ולתת באמת לצוות של מוקד הקליטה לפחות שידעו לאן זה מגיע ושיפקחו. אצלנו בעיר, אני אומר לך חד משמעית, מגיעים כספים, אני לא יודע מה עושים איתם.
דני גסטה
¶
הצעירים וההפגנות שהיו, אמרו, תנו לנו להיות שותפים בהחלטות ולא להחליט דברים. איך אמרתי לטלל פעם? אנחנו אוכלים אינג'ירה. אתם מבקשים גפילטע פיש ואומרים לנו, תאכלו. אנחנו אוכלים אינג'ירה, אנחנו רוצים להכין את המאכל שלנו, לכן למעלה מכינים תוכניות ומחליטים החלטות ואומרים לנו, זה מה שאתם צריכים לאכול, תאכלו את זה. אנחנו צריכים לבנות את התוכניות. אנחנו אלה שנמצאים בשטח, צריכים להגיד מה טוב לקהילה.
דני גסטה
¶
פעם אחת. פה מפתים אותנו עם המשרות של עובדי מוקד קליטה. אנחנו מייצגים 140,000 בני קהילה. אני חושב שלא רק המשרות שלנו הן החשובות במקרה של החברים שלי. אני חושב שאנחנו צריכים לתת שירות לקהילה בשיתוף פעולה של עובדי מוקד קליטה.
למרות שאני באתי מהחינוך, הייתי בחינוך ובשש השנים האחרונות אני במוקד קליטה, אני יודע מה עובדי מוקד קליטה עושים ואני חושב שצריך לשתף אותם לפני שמביאים כל מיני פרויקטים, שהם ידעו.
אסמארה אקלה
¶
קודם כל תודה. אני מוותר על זכות הדיבור כי מספיק מה שדיבר דוד. היו לי הרבה דברים לומר, אז אני לא אחזור על דברים שנאמרו.
אסמארה אקלה
¶
רק משפט אחד. השירות שעד היום ניתן על ידי מוקד קליטה יכול להיפגע. זה יכול להירשם בפרוטוקול. עוד שנה נבוא לפה ונדון מה טעינו ומה עשינו.
מספין אלמיהו
¶
מספין אלמיהו מירושלים.
אני מתחבר לדבריו של דוד. קודם כל צריך לברך ולהגיד תודה לכל אלה שבאמת עמלו בתהליך הזה, כמובן גם כולל נציגי המוקדים.
בנוסח המכתב עצמו שהעובדים יקלטו מ-1.1.2019, העובדים כבר נקלטו ב-1.1.2017, כלומר להראות גם רצף של התהליך. אנחנו לא התחלנו את התהליך הזה. ההסכם התחיל אז. בנוסח גם לא מופיע. אני מכיר את הדברים, איך הם פועלים. אני לא דוגמא, אבל אנחנו צריכים להבין גם את המסמכים. אנחנו קוראים אותם בנוסח המשפטי ולומדים אותם היטב, לכן גם בתהליך הקליטה שהיה ב-2017 אני יודע איך משרד הפנים היו שותפים לתהליך, איזה מכתבים היו צריכים בשביל לאשר את כל התהליך, לכן המכתבים צריכים להיות ברורים. אנחנו מגיעים בדקה ה-90.
הדברים היו צריכים להיעשות בפברואר 2018 כדי שהיום אנחנו נמשיך בתהליך. המשרד לשוויון חברתי ב-2018 כתב והודיע, אני סיימתי. משאבי אנוש אומר, אוקי חבר'ה, החוזה שלכם הסתיים, אין לי חוזה חדש במקביל שהגיע, כדי להשתיק את הרשויות המקומיות, לכן הנוסח של המכתב, בין טכני לבין מהותי יש שני דברים ולכן על זה יש לכבד ולחשוב עליו היטב.
בתהליך שישבנו ודיברנו עם נציגה של משרד החינוך יש מושג שנקרא דור א', דור ב'. לא ברור לי מה זה דור ב'. מחר אם אני אחליט או מי שעובד מאיתנו יחליט להתמודד בתפקידים אחרים. מי שיכנס במקומי יהיה יחידת נוער ולא ימשיך את התפקיד שהיה, לכן המושג של דור א', דור ב' לא ברור.
ג, מה שרצינו אנחנו כרשות מקומית, יש לנו פונקציות כמו תעסוקה ודברים כאלה עם עובדים. המטרה גם לשלב אותם שהם יהיו חלק בתוך יחידות האם. מה ההשלכות של משרד החינוך? האם יממן אותם, לא יממן אותם? זה חשוב.
התהליך הוא הדרגתי, כולנו מסכימים. אין פה כוונה להנציח את המוקדים ל-100 שנה, אבל התהליך הדרגתי כדי שהעובדים יהיו חלק, יתנו את השירות, אחרת 15 שנה או 20 שנה שרשות מקומית מפעילה יחידת תעסוקה ואין לה עובד שהוא דובר השפה ונשענת רק על העובד של המוקד, המשמעות של התהליך היום, משרד החינוך אומר, הנה, נתנו לכם. השלטון המקומי אומר, הנה, נתנו לכם תקן, העובד הזה נכנס. מה ההשלכות של זה? האם העברת תקנים, השאלת תקנים או באמת תוספת? צריך להבהיר את הדברים האלה. כל רשות היא אחרת. אין פה משהו מוסכם.
שושנה סולומון
¶
שמי שושנה סולומון ואני מנהלת מוקד בית סמואל בבאר שבע.
רציתי לשאול לגבי המתווה, האם המתווה הוא עד אוגוסט? פשוט באחת הפגישות שלנו עם הנציגות של מוקדי קליטה דיברו על זה שהמתווה הוא בעצם עד אוגוסט 2019. השאלה אם יהיה לזה המשכיות כי התקן הוא תקן עד אוגוסט או התקן הוא בכלל?
טלל דולב
¶
תשובה גם למסטין וגם לשושנה. התקנים הם לנצח והתקנים הם לרשויות המקומיות, זאת אומרת שני דברים שכדאי לכם להביא לתשומת ליבן של הרשויות המקומיות.
טלל דולב
¶
זה כתוב במתווה. התקנים הם לנצח והתקנים הם לרשויות המקומיות. מה שלא כתוב במתווה וכדאי לקחת בחשבון: לרשות המקומית שווה יותר לתת עכשיו את דירוג הדרגה הגבוהים ביותר על התקן מפני שזה מאפשר לה את חופש הפעולה הגדול ביותר בעתיד. רמלה, עפולה, מי שיושב פה מרשות מקומית, זה מה שכדאי לכם, התקנים הם לרשות. זה אחד.
שניים, עד סוף יולי כל רשות תייצר לעצמה את תוכנית ההטמעה באותה רשות, זאת אומרת, תפקידים קודמים תפקידים נוספים. אנחנו גם נספק לזה תהליך. אנחנו גם קבענו מי הוועדה שמייצרת את תוכנית ההטמעה.
דני מהרט
¶
טלל, צריך להיות שכל רשות לא תגדיר את העובד או את הדירוג שלו. אני חושב שצריך להיות משהו אחיד.
טלל דולב
¶
דני, אי-אפשר. יש עכשיו מתווה. את המתווה הזה צריך ליישם. זה המקום שבו אנחנו כרגע נמצאים. אני חושבת שכדאי להביא את זה לתשומת ליבן של הרשויות. אנחנו נלווה את כל הרשויות ואת כל האנשים ברמה פרטנית.
טלל דולב
¶
מריו, ההנחיות שלנו נכתבו ביחד עם הנציגות שלכם עד 01:00 בלילה. ההנחיות הן הכי ברורות שאני יודעת לעשות. גם אם לא כל אחד מסכים לכל מילה, אלה כרגע ההנחיות.
מוטי מברט
¶
רק ברשותך, היא אמרה משהו ואנחנו רוצים שזה יהיה ברור. הנושא של תוכנית ההטמעה הרשותית, שלא נחזור על הטעות של החלטת ממשלה. אנחנו מהנציגות ויש לנו נציגות שאתם עובדים איתה. לפחות שיהיו שם נציגות.
מוטי מברט
¶
לא ברשויות, בארצי.
אני חייב להגיד משהו לשני אנשים שפה שכחנו להגיד. אנחנו רוצים להגיד תודה קודם כל לפנטהון - - - שמלווים אותנו, וכמובן לך ד"ר נגוסה שבאמת לולא היית אז לא היה קורה.
פנטהון אספה-דוויט
¶
תודה אדוני היושב-ראש. אני באמת כמו כולם מברך. כהרגלך, אתה מביא את הנושאים החשובים והבוערים לדיון. אני מברך גם את כל השותפים, ההסתדרות והשלטון המקומי, כמובן משרד ראש הממשלה והנציגים ועובדי מוקדי הקליטה שבאמת נלחמים על הזכויות הבסיסיות שלהם.
אנחנו כמו שציינו, מלווים את הנושא. כפי שאתה יודע אדוני היושב-ראש, אני גם יושב בוועדת שרים ברשות ראש הממשלה והייתי גם בזמן שהנושא הזה הוצג. אני יכול להגיד, יכול להיות שזה מחוסר זמן, דיברתי גם עם טלל בזמנו. הנושאים לא היו לפרטי פרטים בהצגה של ההחלטה. יחידת מוקדים לא הייתה בכלל שם בתוך ההצגה.
אני חושב שכל עוד ההוראות לא יהיו ברורות לרשויות, כל אחד עושה את האינטרפרטציה שלו ואחר כך ללכת לעקוב אחרי כל רשות ורשות יהיה מאוד קשה. לדעתי ההנחיות צריכות להיות חד משמעיות ולא משתמעות לשתי פנים, ואם לא נעשה את זה, כל רשות תיקח את זה לצד הנוח לה.
הייתה לי שיחה גם עם טלל לפני כשבוע. היא גם הייתה מופתעת שהם הולכים לשים אותם תחת יחידות נוער. ככה לפחות אני התרשמתי מהדברים.
פנטהון אספה-דוויט
¶
יכול להיות. הבעיה פה, טלל, איך הרשות מתרגמת את זה ואיך היא מתייחסת לעובדים שנכנסים לתוך המערכת.
פנטהון אספה-דוויט
¶
יפה. זה מה שצריך להיות וזה צריך להיות ברור. אני גם כתבתי מכתב ברוח הדברים האלה.
אני חושב שהמהלך הוא מהלך מבורך. אני חושב שהמהלך הוא גם מהלך היסטורי, אבל זה לא בחסד, זה בזכות. יש כאן עובדים מצוינים, מסורים, מקצועיים שמתווספים לרשות שהיא תיתן כמו שנאמר פה, הרבה נפח והרבה התייעלות בתוך הרשות המקומית. אני חושב שהרשויות צריכות לחבק את זה ולמנף את זה קדימה.
עוד דבר לדעתי בגישה בעיניי מוטעית שבאים ואומרים, אני לא מאשים אף אחד אבל יש כאלה שאומרים, בואו נעשה אינטגרציה ונבטל כל חלקה טובה שהייתה ליוצאי אתיופיה לבד. יוצאי אתיופיה לבד הם לא כישלון. לדעתי יש עדיין צורך ולתת מענה ליוצאי אתיופיה בשפה שלהם, בדברים שהם כן זקוקים לו. לא לבוא ולהגיד, בואו תתערו כבר, אנחנו נעשה איזה מן תהליך הטמעה של שנה ואז הכול יתפזר. לא. כל עוד שיש צורך, היחידה הזאת צריכה להישאר.
פנטהון אספה-דוויט
¶
אני שוב אסכם שצריך באמת לעשות תיקון בהחלטת הממשלה. מה שצריך לתקן בהוראות, בהנחיות שעוברים לרשויות, צריך לעשות אותו במיידי ולעשות את זה בצורה שלא משתמעת לשתי פנים. תודה רבה.
בני מנלסה
¶
קודם כל תודה רבה על כל מה שאתה עושה, ואני כותב בכל מקום, מי שיודע, וזה מאוד ראוי להערכה. כשצריך לפרגן, אני מפרגן.
בני מנלסה
¶
אני מארגון טבקה, אחראי איסוף מידע ורכז שטח. אני רוצה לעדכן עכשיו פה לפני שיצאו, כי כולם עכשיו חוגגים והולכים ומדברים לבד. אני רוצה להגיד דבר אחד. טלל, היא לא אומרת לך את האמת. פגשתי אותה מיליון פעם.
בני מנלסה
¶
אני מתנצל. פגשתי ראש סגל שהוא מנכ"ל משרד ראש הממשלה, בורוביץ, הבטיח לי שידבר איתה והקליטה תהיה, והוא הזכיר את שמך גם. פגשתי אותו באופן אישי. צעקתי, בכיתי לו. שלחה את עורכת הדין שלה ואמרתי, אחותי - - -
בני מנלסה
¶
אני יודע שאתה ליכודניק ואני אומר את זה בפה מלא. אני אמרתי את זה לכולם. יש לך זכות, סמכויות, ואני אומר לך, לא בושה גם להיות פוליטיקאי. אני חושב שזה ערך. תיקח את משרד ראש הממשלה. המלחמה שלהם, שלושה גופים, ואני כתבתי בפייסבוק, כתבתי בכל מקום. הקרן החדשה, יש עתיד ומל"ג הולכים לרמוס את כל העדה כביכול אנחנו חיים על גבה של המדינה. לא נכון. שקל לא קיבלתי. מה האינטרס שלהם מאחורי הקלעים, ממשרד הקליטה, שהם עובדים עם הקהילה? איפה הוותק שלהם? הוותק יהיה שם? לא כתוב.
זיוה דסה-קסו
¶
מה שאני מבקשת מעבר לכל מה שנאמר, הוצאה של השירות מתוך האוכלוסייה פשוט יפגע לדורי-דורות. כל מה שעשינו לא יהיה שווה.
דבר שני, שינוע של העובדים בתהליך נכון להיום, לא נכון לעשות את זה.
דבר אחרון, תודה רבה לנס שקרה בשלושה ימים האחרונים.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תודה. לפני שאני מסכם את הדיון, אני מבקש ממנהלת הוועדה לקרוא לפרוטוקול את המכתב שנשלח לרשויות המקומיות הבוקר, ולכן חשוב לי שיהיה בפרוטוקול.
שלומית אבינח
¶
המכתב מתאריך 1 בינואר 2019. "לכבוד ראשי הרשויות המקומיות בהן הוקמו מוקדי קליטה. שלום רב, הנדון: יישום החלטת ממשלה לקידום שילובם של אזרחי ישראל ממוצא אתיופי בחברה הישראלית – איוש משרות מוקדי קליטה ברשויות המקומיות – מסמך הנחיות מינהל חברה ונוער.
בימים אלו נערכים מהלכים רבים ברשויות המקומיות להטמעת החלטת הממשלה לאיוש משרות מוקדי קליטה ברשויות המקומיות. כלל המהלכים מלווים במנהלת ייעודית שהגדיר משרד החינוך ליישום ההחלטה והטמעתה ברמה הארצית, וחברים בה נציגי כלל השותפים במהלך: משרד ראש הממשלה, משרד החינוך, מרכז השלטון המקומי וההסתדרות הכללית. המנהלת בהובלת מינהל חברה ונוער גיבשה מסמך הנחיות על שלבי התהליך ליישום ההחלטה, המיועד לכלל מנהלי המחוזות במינהל חברה ונוער ולמפקחים הרשותיים להם תפקיד מרכזי בהטמעה מיטבית של החלטת הממשלה יחד עם הרשות המקומית. מסמך זה מתואם עמנו במלואו. מצ"ב המסמך.
בטוחני כי המסמך הכולל התייחסות למתן מענים לצרכים שעלו מהשטח ישמש אתכם בתהליך ההטמעה. בברכה, שלמה דולברג, מנכ"ל. העתקים למכתב הזה: מר אבי ניסנקורן, מר חיים ביבס, מר שמואל אבוהב, חגי גרוס, גברת מיכל מנקס, גברת חגית מגן, גברת הדר אליהו, גברת טלל דולב, מר איתן טימן, גברת יעל נזרי, מר גיורא ואלה, עו"ד רותי לוי, מר גיא אליהו.
רשימת הרשויות המקומיות בהן הושמו מוקדי קליטה, מי יקבל את המכתב: עו"ד ליאת שוחט, יחיאל לסרי, גלאם תומר, גוזלן ניסים, רוביק דנילוביץ', ד"ר בלוך עליזה, צביקה ברוט, גמליאל יואל, גנדלמן צביקה, ד"ר עינת קליש רותם, גוב-ארי צבי, סימון אלפסי, משה ליאון, יאיר רביבו, פיירברג איכר מרים, אבי אלקבץ, הגר פרי יגור, רמי גרינברג, דוקורסקי אלי, דהרי אבירם, אליהו זוהר, צברי חובב, רז קינסטליך, מלול רחמים, וידל מיכאל, רון חולדאי.
הדר אליהו
¶
מרכז השלטון המקומי זה הארגון המייצג של הרשויות המקומיות. חברי ההנהלה בו הם ראשי הרשויות המקומיות. אנחנו עובדים אל מול האיגודים המקצועיים של מנהלי המחלקות. זה חלילה לא בא מתוך איזשהו זלזול או חוסר כבוד. אנחנו עמותה מייצגת, יש לנו סדרי עבודה, נהלי עבודה מאוד ברורים ואם אנחנו מוציאים מכתב שקשור למשהו של נניח חינוך, אז יהיה מכותב יו"ר האיגוד למנהלי מחלקות חינוך ברשויות המקומיות. אנחנו לא מדברים פה על איגוד מקצועי. זה חלילה לא לזלזל. גם לנו יש את המחויבויות שלנו ואת הנהלים שלנו וזה חלילה לא מתוך חוסר כבוד.
מספין אלמיהו
¶
חבל שאיתן יצא אבל טלל פה. שני דברים: אחד, אסור לפגוע בשירותים לקהילה. שניים, אני חושב שהמפקחות שמסתובבות ברשויות עושות נזק. קחו את כל המפקחות שלכם, תנחו אותן לפי הנוהל החדש, לפי המתווה החדש, כי בינתיים עושות נזק, ושמעתם את זה כבר.
מספין אלמיהו
¶
מפקחות שנמצאות בין הרשויות, שמסתובבות, של משרד החינוך. קחו אותן, תנחו אותן לפי המתווה החדש, בבקשה.
אמיר וידר
¶
אמיר וידר, נציג עיריית רמלה. אני ברמלה מנהל המחלקה גם לתכנון אסטרטגי וקליטת עלייה.
חשוב המשכיות של הפרויקט. חשוב מאוד שמוקדי הקליטה יוטמעו והם כבר למעשה בעירייה הוטמעו. כל עובדי המוקד, ארבעה עובדים, הם עובדי עירייה לפי דירוג ודרגה בדיוק לפי הנהלים של מרכז שלטון מקומי, הסתדרות.
ברמת השטח צריך להבין, מוקד הקליטה מורכב מארבעה אנשים אצלנו שיש להם תחומים שונים. יש רכז נוער שהוא כבר כיום יושב ביחידת הנוער. יש מזכירה שהיא גם פניות ציבור, שהיא יושבת אצלנו ומטפלת בבעיות, שמרבית הבעיות הן בעיות של אנשים מבוגרים, לאו דווקא ותיקים: אישה שזרקו מהבית, התעללות או כל מיני דברים נוספים שצריך לטפל בהם. הדור החדש הוא דור שנקלט טוב יותר.
גם יש לנו פרויקטים שעובדים בחינוך ואני מקווה מאוד שימשיכו לעבוד לפחות בתקופה הקרובה, כמו הפרויקט הלאומי וכו', שנותנים מענים גם ללימודים וחיזוקים גם עד לנוער.
ההמשכיות מאוד חשובה גם בנושא תעסוקה, גם בנושא קהילה. יש חגים מיוחדים שגם מדינת ישראל הכירה אותם כחגים לאומיים, הסיגד. יש את האירוע של - - - ויש פעילויות נוספות. יש חוגים ייחודים שאנחנו עושים, כמו רקמת נשים שאנחנו מגייסים להם כספים מחוץ לארץ, שנשים עושות את העבודות שהיו עושות באתיופיה וגם מוכרות אחר כך ומרוויחות מזה קצת כסף. הפעילות היא פעילות מאוד רבה. ברכה, שהיא מנהלת את המוקד אצלנו, היא למעשה מתכללת את כלל הפעילות של יוצאי אתיופיה, יושבת בישיבות גם אצלי, גם אצל מנכ"ל העירייה, ראש העיר, בכל הפעילויות של התכלול.
גם בעתיד תאפשרו לרשויות המקומיות לקבוע את המיקום של המוקד. הוא יעבוד לפי הנהלים. אם אתם רוצים את הדיווחים, אם אנחנו רוצים לשבת בצוותי היגוי עם הנוער, עם החינוך, מי שתגדירו, כי אנחנו עובדים לפי הנהלים, לפי החוקים ובטח ובטח לפי החלטות ממשלה או החלטות חוקיות כאלו או אחרות. תנו לרשויות המקומיות בשיתוף כמובן עם מנהל הנוער, מנהל אגף החינוך. תנו לרשויות המקומיות להחליט בסופו של דבר על המתווה הכי טוב להפעיל את המוקד כדי שייתן את הפעילות המקסימלית לכלל אוכלוסיית יוצאי אתיופיה.
היו"ר אברהם נגוסה
¶
תודה. אני חייב לסכם. אני חושב שזה היה דיון מאוד מעמיק וגם לוקח אותנו לכיוון חיובי והתקדמות.
כמו שאמרתי בהתחלה, שזה יהיה הדיון האחרון בכנסת ה-20, אבל למרות שהכנסת יוצאת לפגרה, אנחנו נעקוב אחרי היישום הזה, לכן אני הודיתי קודם לצוות הוועדה, למנהלת הוועדה שלומית וגם לעובדים אחרים. ציינתי את השמות קודם. זה היה חשוב מאוד.
אני רוצה לסכם את הדיון. אחד, ועדת העלייה והקליטה קוראת לכל הגורמים: משרד ראש הממשלה, משרד החינוך, השלטון המקומי, ההסתדרות הכללית, הרשויות המקומיות, כל הרשויות המקומיות של 26 ערים. מאוד חשוב לקחת את העובדים האלה המנוסים, המוכשרים, עם הניסיון שלהם ויקדמו לא רק את יוצאי אתיופיה, אלא גם את החברה הישראלית ברשויות המקומיות שלהם. הם מודל לחיקוי בקהילה והם יכולים לעשות את אינטגרציה אמיתית ושילוב של הקהילה, לכן חשוב מאוד שכל משרדי הממשלה והרשויות המקומיות ייקחו את העניין הזה כדבר חשוב ביותר.
אני שמח שהגענו להבנה, אפילו להסכמות בדבר שיתוף פעולה, לשבת ביחד. יש הסכמה עקרונית לתקן את החלטת הממשלה ומה לתקן. יש הסכמה לשבת סביב השולחן ועל בסיס המכתב שנציגי המוקדים שלחו למשרדי הממשלה, יש נכונות לשבת לראות מה לתקן, מה אי-אפשר לתקן על פי חוק הרשות המקומית, אז לכן התשתית הזאת נבנה ויש הסכמה. זו התקדמות טובה וזה תלוי בכם עכשיו לשבת ביחד ולעשות את זה.
דבר שני, אני רוצה להגיד לכם שהכנסת יוצאת לפגרת בחירות. אם יהיה צורך, גם נקיים דיון בוועדה בפגרה, אבל אני מקווה שלא נזדקק לזה. אנחנו נעקוב אחרי יישום ושילוב.
דבר שלישי, הפרוטוקול של הדיון הזה, הסיכומים, המכתב שקראנו שנשלח לרשויות המקומיות, זה נמצא באתר של הוועדה. כל אחד יכול להיכנס ולראות, וזה נמצא לנצח. זה פרוטוקול של הכנסת.
אני מאחל לכולם הצלחה. יש לנו משימה לאומית וזה קליטת עלייה, שילובם בחברה הישראלית, ואנחנו בעזרת השם נעשה ונצליח.
הישיבה ננעלה בשעה 11:13.