פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
69
25/12/2018
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 1
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט וועדת הכספים לדיון בהצעת חוק להסדר ההימורים בספורט (תיקון מס' 14 והוראת שעה), התשע"ט-2018
יום שלישי, י"ז בטבת התשע"ט (25 בדצמבר 2018), שעה 13:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 25/12/2018
חוק להסדר ההימורים בספורט (תיקון מס' 14 והוראת שעה), התשע"ט-2019
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק להסדר ההימורים בספורט (תיקון מס' 14 והוראת שעה), התשע"ט-2018 (מ/1278) – הכנה לקריאה שנייה ושלישית
מוזמנים
¶
מנכ"ל משרד התרבות והספורט - יוסי שרעבי
מנהל אגף בכיר תקציבים, משרד התרבות והספורט
-
גיא אטיאס
חשב משרד התרבות והספורט - גדעון אליאס
מפקח, משרד התרבות והספורט
-
דניאל ארץ קדושה
סגן ראש מנהל הספורט-רשויות, משרד התרבות והספורט - עופר בוסתן
מנהל אגף בכיר מו"פ, משרד התרבות והספורט - ראובן חביב
יועץ מנכ"ל משרד התרבות והספורט
-
גיא ענבר
יועמ"ש משרד התרבות והספורט - הדס פרבר
מרכז בכיר תקציבים, משרד התרבות והספורט
-
חביב קטן
מנהל תחום, משרד התרבות והספורט
–
יואב רם
ע.יועמ"ש, משרד התרבות והספורט
–
עפרה שרון
מנכ"ל משרד האוצר
–
שי באבד
רכז מאקרו, תרבות וספורט באגף תקציבים, משרד האוצר
–
איליה כץ
היועץ המשפטי, משרד האוצר
–
אסי מסינג
רפרנט בריאות ביטוח לאומי וקליטה, משרד האוצר
–
גל לנדו
רפרנט מאקרו באגף תקציבים, משרד האוצר - עידו שוואב
סגנית החשב הכללי, משרד האוצר - מירב קדם
מנהל תחום במטה לשילוב יוצאי אתיופיה, משרד ראש הממשלה - איתמר בן-ישראל
ראש אגף המטה לשילוב יוצאי אתיופיה אגף ממשל וחברה, משרד רה"מ - טלל דולב
עו"ד, משרד החינוך - אילן פרץ שי
מנהל אגף א-קליטת עולי אתיופיה, משרד הקליטה - דוד יאסו
עו"ד-מח' יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - ערן עסיס
ראש מנהל חינוך, מרכז שלטון מקומי - מיכל רבקה מנקס
מנכ"ל המועצה להסדר ההימורים בספורט - יצחק לארי
מנהל רגולציה, המועצה להסדר ההימורים בספורט
-
מאיר ברדוגו
יועץ משפטי, המועצה להסדר ההימורים בספורט - עו"ד יאיר שילה
מנהל הקצבות, המועצה להסדר ההימורים בספורט
-
ליאור מחלב
מנכ"ל מכבי ישראל - נאור גלילי
יועץ משפטי, מרכז מכבי
-
דניאל פרידריך
מנכ"ל מרכז הפועל - יורם אורנשטיין
מנכ"ל מרכז עוצמה
-
מירי שלו
מנכ"ל ההתאחדות לפוטבול - עו"ד אהוד שרון
יו"ר מכבי קביליו יפו - עו"ד טל משיח
סמנכ"ל, ההתאחדות לכדורגל - לוי אבי
מנכ"ל פידל - מיכל אברה סמאול
מנכ"לית אגודה ישראלית למען יהודי אתיופיה - זיוה מקונן-דגו
אצן אתלטיקה - רחמים גאשה
מנכ"ל עמותת טנא בריאות למען בריאות יוצאי אתיופיה - אבי מספין
מנכ"ל ארגון צפון אמריקה למען יהודי אתיופיה - דוד מהרט
יפעת גולן
מלי בצון-איילון
רישום פרלמנטרי
¶
תמר פוליבוי
הצעת חוק להסדר ההימורים בספורט (תיקון מס' 14 והוראת שעה), התשע"ט-2018, מ/1278
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
שלום לכולם, אני מבקש לפתוח את הישיבה. אני חייב להגיד לכם שהעניין הזה נפל עלי ביום לא כל כך פשוט, אבל זה חוק כל כך חשוב, לכן אני גם נמצא פה. אני רק רוצה לומר שאני אגיד גם ליועצת המשפטית וגם לחבריי חברי הכנסת ולאורחים פה בחדר מה הרעיון, מה הקו שאתו יעבור החוק, או בלעדיו לא יהיה חוק.
אני אבקש אחר כך ממירב בן-ארי להחליף אותי להמשך הדיון, תוך כדי שהיא כמובן עומדת על העיקרון הבסיסי הזה. כמובן שההצבעות יהיו רק בנוכחותי, אז אני מבקש ממנהלת הוועדה ומהיועצת המשפטית להתחיל את ההצבעות רק כשאני אהיה כאן.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
כן, אני רוצה. החוק בכללותו, אני לא מתכוון לפתוח אותו. החוק בכללותו, על פניו, הוא חוק שאני מקבל אותו ומקדם אותו וגם אתמוך בו. יש רק אלמנט אחד, שצריך להכניס בתוך החקיקה הנוכחית, שמדבר על חלוקת הכספים לאגודות הספורט בשטח, הווי אומר הקבוצות הקטנות שמשחקות מבחינתנו בליגות הנמוכות, מהליגה הלאומית ומטה – כי לליגת העל יש מינהלת משל עצמה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
גם הלאומית, אבל חוץ מליגת העל, לליגת העל יש כספים משל עצמה. לא משנה, איציק לארי, אני הולך לחסוך לך הרבה כאב ראש היום. ברוך הבא ידידי, אני רוצה להגיד לך, שאנחנו דיברנו עם המרכזים, יש פה את נאור, יש פה את יורם אורנשטיין, אנחנו מדברים איתם. אגב, אני בעוונותיי הרבים הייתי יושב ראש קבוצת ספורט, כדורסל בליגה ב', עלינו לליגה א', בסוף ליגת על, אבל איך עשיתי את זה? איך שרדתי? הייתי חרא של שחקן, סליחה על המינוח, מתנצל, אבל שיחקתי, ניסיתי. בגלל שלא הצלחתי כשחקן, הפכתי להיות יושב ראש קבוצה.
בסוף אנחנו מבינים שהמרכזים הם הגורם הנגיש ביותר לקבוצות הספורט – הנגיש ביותר, המבין ביותר, המתחשב ביותר, הבקי ביותר בצרכים שלהם ובדברים שהם צריכים לפעמים בשביל לחיות. מכבי כפר קאסם, אין לו לשלם ביטוח בתחילת שנה, הוא יבוא לעיסאווי: תן לי תרומה. עיסאווי יגיד לו: שמע, אני כבר חבר כנסת, אני לא יכול לתרום לך יותר, פעם תרמתי לכם הרבה כסף. אז הוא הולך בסוף למרכז מכבי ואומר לו: תעזור לי לשלם את הביטוח. לכן אני אומר שאני מבחינתי את החוק הזה אעביר רק אם נפתור את הסוגיה הזאת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
מוצע שהכספים עוברים כמובן במסגרת התקציבית ממשרד האוצר לטוטו, קודם כל בשביל שהעניין התקציבי יובהר, כדי שלא יהיו עניינים תקציביים. הטוטו יקבע קריטריונים לחלוקה, שמן הסתם הוא יודע את הקריטריונים המשפטיים, הוא מכיר אותם, הוא גם יכול לקבוע אותם בצורה אובייקטיבית ומקצועית.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
סליחה, משרד הספורט – אם הייתם יודעים איזה יום עובר עלי היום. אז הכסף יעבור ממשרד האוצר - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
בסופו של דבר הוא יגיע לטוטו, והטוטו יעביר את הכסף למרכזים. הכסף שיעבור למרכזים, יחולק בהתאם לקריטריונים שלא המרכז יקבע, זה מה שהתכוונתי לומר. מי שיקבע את הקריטריונים לא יכול להיות המרכז, צריך להיות מישהו אחר שקובע את הקריטריונים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז המועצה שתקבע, והמועצה תקבע את הקריטריונים והמרכז יחלק לפי הקריטריונים. זה כל האירוע מבחינתי. המרכז יחלק את הכספים לקבוצות, לאגודות.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הוא יכול לרצות, אתה יודע כמה דברים אני רוצה? מי שמחלק זה אך ורק המרכזים, הם מחלקים את הכסף.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הכסף לא היה בתקציב המדינה, זה נכון, אבל אני חוזר ואומר, גם כשהכסף בתקציב המדינה, רשאית המדינה, אם היא רוצה וחפצה בכך, לדאוג שמישהו יחלק בעבורה את הכספים, ולא היא תחלק אותם ישירות, בהתאם לקריטריונים שהיא קובעת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
מירב, אני מבקש ממך להוביל את זה למקום שאני דיברתי עליו. בלי זה, אני לא אוכל להצביע על החוק.
יצחק לארי
¶
מה תפקידנו? יש פה אי-בהירות גדולה, מה נדרש מאתנו, בגלל זה ההתייחסויות חייבות להיות בהתאם.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
מאוד רציתי שמיקי ישמע את מה שאני הולך להגיד. חברים, זה לא סוד, מאז שהרפורמה התחילה – אני הייתי נגדה, עמדתי היתה הכי ברורה שיכולה להיות – זה שוד כספי הטוטו, חד וחלק, אין לזה הגדרה אחרת. האוצר התחיל לשים יד על כספי הטוטו. ברגע שהכספים האלה עוברים לאוצר ככסף לא צבוע, גמרנו. אני הייתי מתחילת דרכי נגד השוד הזה, אבל זה עבר, כי אני בדעת מיעוט.
אנחנו אמרנו והבהרנו והדגשנו את זה בדיון הראשוני, שלא יהיה ניתן ליישם את הרפורמה הזאת לא במשרד התרבות ולא במשרד האוצר. משרד האוצר לקח את הכסף, משרד התרבות רצה את השליטה. את השליטה צריך לתרגם לעשייה, ואיך הכסף הזה יגיע לשטח? זה היה ברור שיהיה כישלון, והכישלון מהדהד ועובדה מה שאנחנו רואים.
הצעת החוק הזאת באה כהוראת שעה כדי לפצל את האחריות, להשאיר את סוגיית המתקנים באוצר, הכסף הגדול שבינתיים הספיק לקחת 1.2 מיליארד מהטוטו, כסף שמיועד למתקנים. לך תדע אם נראה את הכסף הזה, העיקר שייכנס לבריכה של האוצר, העיקר שהתיאבון של האוצר פתוח, מקבל 1.2 מיליארד מהטוטו למתקנים עתידיים, העיקר הכסף.
עכשיו אומר משרד התרבות
¶
הצעת החוק הזאת באה לפצל את ארבעת התחומים שדיברו עליהם ברפורמה – שני תחומים שבהם הכסף הכבד יישאר במשרד התרבות, שזה המתקנים, ושאר הדברים, איפה שיש בעיות, אני רוצה להחזיר את המצב לקדמותו, את העבודה מול האגודות. למה אני מתכוון, גברתי היושבת ראש?
התהליך היה שהטוטו לפי כל עשרות השנים עשה וניהל את כל מערכת ההימורים, חילק כסף לאגודות, לאיגודים ולמרכזים ולכל גופי הרוחב האולימפיים והדברים התנהלו נכון. עכשיו שמו עין על הכסף ועל הכוח, האוצר לקח את הכסף והתרבות לקח את הכוח.
גברתי, מה שתמוה בעיניי, מה מפריע לכם להשאיר את כל הכסף בטוטו והאוצר יקזז את זה מתקציב משרד התרבות? מה אתם שמים את היד על כסף שהוא לא שלכם? זה כסף של ספורטאים, של אנשים שהימרו כדי לתמוך בספורט.
יש לי אולי 100 הסתייגויות על הצעת החוק. אני אדבר עד שהדברים יהיו ברורים. עכשיו מציעים לנו הארכת הוראת שעה כי הרפורמה צריכה להיכנס לתוקף באחד בינואר. הוראת השעה לא צריכה להיות, כי בעוד שנה שוב יחזרו להוראת שעה חדשה. צריך לבטל את הרפורמה מהיסוד.
השאלה השנייה שאני מפנה לחבר'ה מהאוצר, איפה נוהל שר האוצר, שבדיון הקודם שקיימה ועדת המשנה הובטח שתביאו?
אני ביקשתי והבטחתם להביא לנו 1.2 מיליארד שקלים. הכסף שקיבלתם מהטוטו, לאן הוא מיועד ולאיזה מגרשים?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אחרי שהתפוצץ הדיון על נושא התקציב לטובת קידום שילובם של יוצאי אתיופיה בישראל, שם העליתי את הנושא הזה, הייתי אומר שבכעס מסוים העליתי את הנושא הזה. כנראה שהכעס עזר, כי בסוף הדיון אני קיבלתי את החומר. זה לא הועבר לוועדה בצורה מסודרת, אבל כן, החומר הזה אכן נשלח ביום ראשון.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
הבטחות צריך לקיים. יושבים כאן יורם וגלילי. בזמן הדיון על הרפורמות, דובר על כך שבמבחני התמיכה ניתן 20% ליישובים הערביים ולקבוצות הערביות. דיברנו ולא יושם, ואני עומד על זה שמה שדובר אכן ייושם.
יושב-ראש הוועדה הציע דבר שאני לא יודע אם ניתן ליישם, בוא נשים את זה על השולחן. מיקי רוצה שכספי הטוטו שמחולקים על פי מבחני תמיכה שנקבעים במועצה, שכל הכסף ילך למרכזים, והמרכזים יחלקו על פי מבחני תמיכה. זאת סוגיה שעצם העלאתה יש בה בעייתיות. אני מציע לבטל את הרפורמה הזאת. אין לה זכות קיום והיא נידונה לכישלון, והיא תידון עוד לכישלון.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
קודם כל, אני שמח שמתקיים הדיון הזה. אגב, אנחנו קיימנו כבר בוועדת המשנה לספורט שני דיונים על הרפורמה הזאת, מרגע שהבנו שהיא תקועה ולא מיושמת. אני אומר זאת בצער, כי אף אחד מאתנו, מהיושבים כאן, לא מחפש מצב שקבוצות הספורט יקרסו והתקציב הזה לא יגיע. אבל אנחנו כבר נמצאים בפאול. הרי זה ברור שאנחנו בפאול, כי קבוצות הספורט שאמורות לקבל כסף נניח בינואר, עוד לא יודעות מה הן יקבלו ואיך יקבלו ואיך העסק הזה יעבוד. מירב, דווקא את לא היית. אני לא יודע אפילו אם את חברה בוועדת המשנה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הקבוצות שבאו לפה, אנחנו לא מדברים על קבוצה שמקבלת תקציב של מיליון שקל בשנה, שני מיליון שקל בשנה. מגיע לפה מתנדב של מכבי קריית עיקרון.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הוא מקבל הקצבה של 7,000 שקל בשנה. זאת אומרת, המונית לפה רק לשני הדיונים עלתה לו ועוד מעט הוא גמר חלק מההקצבה, והוא לא יודע מה יהיה אתו. איך הוא צריך לנהל את קבוצות הספורט האלה? דווקא ביישובים הקטנים, הרבה פעמים ביישובים הפריפריאליים, אין להם שום ודאות ולא הצלחנו לייצר להם את הוודאות הזאת, הם לא יודעים מה יקרה איתם בינואר, הם לא יודעים אם הם יראו את הכסף או לא יראו את הכסף, ובסוף מי שישלם את המחיר זה הילדים והנוער שמשחקים שם – וזאת גם היתה הדרישה שלנו בוועדה.
למה אני אומר את זה בצער? כשישבנו בוועדת הרפורמות בדיוק על השינוי הזה, אמרנו, אמרתי אז גם כחבר קואליציה: חברים, הכספים לא יגיעו לקבוצות, חבל על הזמן, המודל שמציגים פה לא יעבוד, הוא לא יעבוד במדינה. הם לא יידעו איך לעבוד עם כל ערימת הגופים האלה, ועובדה היא שזה באמת לא עובד. זה לא עובד, למרות כל הרצון הטוב.
הסיפור של הרפורמה הזאת מאוד פשוט. יש פה מלכודת דבש, שהאוצר שם למשרד התרבות והספורט. משרד התרבות והספורט נכנס לתוך המלכודת וטבע בדבש הזה. אמרו לו: אתה תקבל המון כסף, אתה תקבל את הכסף של הטוטו, מעכשיו זה כבר לא הטוטו, זה משרד הספורט. אממה, בפורמט שקבעו, משרד הספורט לא יודע לעשות את מה שעושה הטוטו. מה לעשות, יש כל מיני מגבלות וכל מיני דרכים שבהן הממשלה עובדת, ולצערי הבירוקרטיה הממשלתית שלנו בהרבה מאוד תחומים היא מסורבלת מדי וכבדה מדי. אני לא אומר שהם לא פועלים כדי לשנות את זה, הם פועלים. הציג בפנינו המנכ"ל גם בדיונים שקיימנו כמה פעולות שהם עשו כדי לשנות את זה, אבל לשנות את הבירוקרטיה הזאת לוקח המון-המון-המון זמן, המון זמן, וגם זה עדיין אני אומר בתוך סד הזמנים ואיך שהממשלות פועלות, ועובדה אנחנו כבר בבחירות, תלוי מה יחליט חבר הכנסת זוהר. זאת אומרת שאנחנו לא בבחירות, אבל בסוף יגיעו הבחירות האלה וזה יגיע השנה, ועוד פעם זה לא יקרה.
אני כן רוצה להתייחס ספציפית להצעה הזאת. הרי בסוף כשאתה נכנס להצעה הזאת, אם נלך אפילו להוראת השעה עצמה, לסעיף 4(ג), מה המשמעות של מה שכתוב פה? כתוב פה ש"סכום התמיכה יחולק בין גופי הספורט לפי מבחנים שוויוניים שיקבע שר התרבות והספורט". הליך קביעת מבחנים של תמיכות בממשלה הוא לא הליך קצר.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לכל משרד יש תקנות תמיכות, אבל אלה תקנות תמיכות שלא קיימות היום, הן חדשות. זה חדש, אלה לא תקנות התמיכות שהיו.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
איך יש לכם אישור על תקנות, שאתם עוד לא יכולים להתקין אותן כי החוק עוד לא עבר?
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
אל תדאג, לצערי ביום שלישי לא יהיה לכם כסף וגם לא ביום שלישי הבא, אבל בשורה התחתונה, אחרי שיבואו תקנות התמיכה האלה, לא תהיה ואין ודאות לקבוצות.
לכן מה שאני מצפה מהוועדה הזאת לעשות – ואמרתי את זה גם בוועדת המשנה – ההצעה של מיקי זוהר, עליה אני סומך בשתי ידיים. אם ההצעה תעבור כמו שחבר הכנסת זוהר הציג לוועדה, אני אלך אתכם.
אם לא, צריך לתקן את החוק כך שתבוטל הרפורמה, כפי שהיא בוצעה בחוק ההסדרים; נחזור חזרה למצב אפס, תבוא ממשלה חדשה ותראה לאן היא רוצה לקחת את העניין הזה, אם היא רוצה לחדש את הרפורמה ולעבוד עליה במשך ארבע שנים, יכול להיות שאולי היא תצליח להוציא אותה לפועל, להערכתי לא.
את כן צריכה להגיד מתי ההגשה של ההסתייגות לחקיקה, תהליך ההסתייגויות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אנחנו תיכף נבין על מה אנחנו מצביעים, ואז נדע מתי אתם מגישים הסתייגויות. בבקשה, אדוני המנכ"ל.
שי באבד
¶
תודה רבה, גברתי היושבת-ראש וחברי הכנסת היקרים. אני קודם כל מכה על חטא. לפני שנה ישבנו פה ברפורמה, והמטרה של הרפורמה הזאת היתה אחת, והיא היתה המטרה, לעשות הפרדה בין ההימורים וכספים שנכנסים מהימורים לבין ההוצאה על ספורט. לא יכול להיות מצב, וזה לא תקין, שכספי הימורים שנועדו על מנת להמר, או שאנחנו רוצים לצמצם אותם, יהיו תלויים בצורה חד-חד ערכית בהוצאות על הספורט, ככה שכל פעם שאנחנו נרצה לצמצם תופעה פסולה כמו ההימורים, אנחנו נצטרך למצוא את עצמנו בתהיות כמה זה פוגע בספורט ולמה זה פוגע בספורט. תדעו לכם שככל שאתם מצמצמים בהימורים, זה יפגע בספורט בישראל, בין אם זה מעבר כספים לאגודות, למרכזים או לקבוצות.
לכן מבחינתנו, הניתוק הזה היה קריטי. אין שום קשר בעינינו בין הימורים, בין אנשים מהמרים, לבין הוצאות הספורט שצריכות להיות הוצאות על ספורט, להקים עוד אולם ספורט, עוד קבוצת כדורגל, עוד מגרש, בטח בפריפריה, מתקנים.
חש עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
מי שמקים אולמות ספורט בבתי הספר, התקציב שלו תלוי במפעל הפיס. אם מפעל הפיס לא ייתן תקציב, אין אולם בבית ספר, אז אל תגיד לי שההימורים מנותקים מזה. אגב, אני בעד שזה יהיה בתקציב המשרד.
שי באבד
¶
זה היה הרציונל, ואני גם לא מאמין ברציונל הזה שאנחנו צריכים להיות תלויים בכספי הפיס ובהימורים בפיס כדי לקנות עוד מתקן. היה צריך להיות נתק מלא, והרפורמה הזאת התחילה את הנתק הזה.
הרציונל השני שעמד מאחורי זה, וגם הוא בעיני נכון, זה שאין קופות קטנות. יש היום קופות קטנות בסגנון קק"ל, יש קופה קטנה פיס, יש קופה קטנה טוטו, כל אחד מייצר לו את הקופה הקטנה. עכשיו שר הרווחה רוצה לעשות לעצמו קופה קטנה בביטוח הלאומי, כל אחד רוצה לייצר לו קופה קטנה. הבעיה עם קופות קטנות היא שבמקום שתהיה אחידות של מקור אחד שעושה סדר עדיפויות לחלוקת תקציבים של מדינת ישראל ואז לוקחים את הכול ממקום אחד ועושים את התעדוף הזה; כל אחד מתחיל לעשות לו קופה קטנה ומחליט מה הוא מחלק ומה לא. אני גם לא רוצה לדבר כמובן על ההשלכות הסקטוריאליות והפוליטיות שיש לאירוע כזה.
לכן ברמת הרציונל והנכון יש פעם אחת לנתק את הזיקה, ופעם שנייה שתהיה הסתכלות אחידה. הרי בסופו של יום כשאנחנו מחלקים את התקציב, הדבר הזה עובר בהחלטת ממשלה רחבה, שבה הממשלה מגדירה את סדר העדיפות ואז זה גם מגיע לכנסת, והכנסת מחליטה האם סדר העדיפות הזה מקובל עליה או לא, וזה עובר בחקיקה.
ברגע שהדברים האלה נעשים בנפרד ויש קופות קטנות, פה מתחילים אירועים שהם לא בריאים, לא נכונים, עם הרבה השלכות סקטוריאליות, לא שוויוניות, לא אחידות, ובטח עם השלכות פוליטיות ולכלוך של התהליכים שאמורים להיות נקיים ושוויוניים בכל מיני לחצים פוליטיים כאלה ואחרים. אלה היו שני הרציונלים.
עכשיו אני אגיד על מה אני מכה על חטא, כי בזה פתחתי. לא היתה מטרה ברפורמה הזאת, וזה לא חלק מהרפורמה, ולכן לפחות מבחינתי, מבחינת משרד האוצר, מבחינת שר האוצר, כל דבר שיתקן את העיוות הזה מקובל, כשדרך הדבר הזה אנחנו נכניס כל מיני מנגנוני בקרה כאלה, שימנעו מהכסף להגיע לאגודות או למכרזים, שבסופו של יום אותן קבוצות קטנות יוכלו לקבל את הכסף. זאת ממש לא היתה מטרת הרפורמה. עוד יותר מזה, אני זוכר שאני הייתי בוועדה ואמרתי: זה יעבור למשרדים ואנחנו כמשרדים – זו צריכה להיות הדאגה שלנו ואנחנו צריכים לפתור את הבעיה הזאת. אני מכה על חטא ומצר, כי לא הצלחנו לפתור את הבעיה הזאת. לפתור את זה דרך זה שזה ייכנס באופן מלא לתקציב מדינה עם כל הנהלים וכל הבירוקרטיה כך שהמשרדים יחלקו את זה, הכספים לא יגיעו. השתכנענו גם אני וגם מנכ"ל משרד התרבות והספורט, שהכסף לא יגיע כמו שצריך, ובסופו של דבר יהיו עיכובים מפה עד הודעה חדשה. המדינה לא ערוכה בבירוקרטיה שלה לטפל בזה, אני אומר את זה חד-משמעית.
לכן אחד הפתרונות שמוצע פה בהצעת החוק ואני חושב שהוא נכון, או כל פתרון אחר דרך אגב שלא יפגע בשני עקרונות היסוד שדיברנו עליהם קודם – שזה הפרדת הימורים מהספורט פעם אחת, ופעם שנייה שתהיה חלוקה דרך גורם אחד ולא סדרי עדיפות של קופות קטנות, אבל כן יפתור את בעיית הבירוקרטיה איך כספים מגיעים, כדי שלא יהיו עכשיו 200 מיליון של מבחני תמיכה כאלה ואחרים או בירוקרטיה מפה עד הודעה חדשה של חשב כללי שהאגודות או המכרזים לא יודעים לעמוד בהם בשלבים האלה – כל פתרון שיגרום לזה שהכסף יעבור באותה תצורה שהוא עבר קודם, באותה נוחות שהוא עבר קודם ובאותה מהירות שהוא עבר קודם, כמובן שהוא עבר כדין ולא תפסנו דברים פליליים או דברים לא חוקיים שנעשים, על אחת כמה וכמה שאנחנו צריכים לתמוך בו ואותו לעשות.
לכן חלק ממה שמונח פה בתיקון לרפורמה זה שהכספים ימשיכו להיות מחולקים על ידי הטוטו. כאשר מדובר על האגודות, אני מדבר על האגודות – כאשר האגודות בניגוד להצעת המכרזים שהכסף יעבור דרך המרכזים, שהכסף יגיע דרך הטוטו.
מבחינתי, כל תיקון שיגרום ויביא לזה שהכסף יעבור כמו שהוא עבר ערב הרפורמה שהבאנו את זה בחוק ההסדרים, תחילת 18' – כל תיקון שיחזיר את חלוקת הכסף וחלוקת הכסף בלבד לאותה סיטואציה שהיתה ערב טרום החוק ותביא את זה לסיטואציה כזאת, מבחינתנו מקובלת עלינו ולשם צריך לחתור.
שי באבד
¶
צריך לראות איך מחילים את אותה בירוקרטיה שחלה ערב הרפורמה. דרך אגב, לאורך זמן צריך לראות איך מתקנים את זה, ואיך מחילים את אותם מבחנים ואת אותם נהלים, אבל בשלב הראשוני במסגרתו המדינה לא יודעת להעביר את הכספים בצורה הזאת והאגודות ואותן קבוצות קטנות או הפועל מרמורק או כל קבוצה קטנה לא תדע לקבל את הכספים, כי היא לא תדע לעמוד באותם נהלים או מבחנים של המדינה - - -
שי באבד
¶
כי הפועל תל אביב תמיד יודעת לקבל את הכסף, גם מכבי תל אביב. הם לא הבעיה, הם תמיד יידעו לקבל את הכסף.
שי באבד
¶
נכון, גם מכבי חיפה. לכן כל דבר שיביא לזה שאנחנו נדע, בטח בשנים הקרובות, שהקבוצות יידעו לקבל את הכסף באותה דרך שהן קיבלו בעבר, באותו אופן חלוקה, מבחינתנו מקובל עלינו.
אסי מסינג
¶
יש הצעת חוק ממשלתית. נדמה לי שהיה פה דיון בדיוק בוועדה הזאת סביב סטייה מעמדת הממשלה, אז יש עמדת ממשלה, יש הצעת חוק ממשלתית מאוד ברורה וצריך לעמוד לפיה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא, אני אחליט איך זה מתנהל. אני לא מצליחה להבין, אם הוא מדבר והוא מדבר ואתה מדבר.
אסי מסינג
¶
הצעת החוק הממשלתית באה למעשה לייצר הסדר משלים כהוראת מעבר לעניין תיקון שנעשה בחוק ההסדרים הקודם, שעניינו אופן היישום של העברת כספי תמיכות לאגודות ולמרכזים בשנת 2019, וישנה אפשרות בהצעת החוק המוצעת גם להאריך את זה בשנה נוספת.
לפחות ההסדר החוקי הקיים כיום לאחר התיקון קובע שלמעשה יתרת ההכנסות שמוגדרת בחוק תועבר מהטוטו להכנסות המדינה – זה הצעד הראשון; והצעד השני קובע, שמשרד התרבות והספורט יקבע שורה של מבחני תמיכה, כמו שהוא מקצה הקצאות נוספות לגבי גופים אחרים. במסגרת ההצעות הללו שחל עליהן סעיף 3א לחוק יסודות התקציב, תתבצע העברת הכספים לגופים השונים, ולפי הפיקוח והבקרה שחלים לפי סעיף 3א לחוק יסודות התקציב נוהל שר אוצר שהוזכר כאן קודם לכן.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
תתייחס האם הקבוצות הקטנות יצטרכו לעבוד לפי נוהל שר אוצר, והאם גם גופים פרטיים, קבוצות שהן קבוצות פרטיות, יצטרכו לעבוד לפי נוהל שר אוצר?
אסי מסינג
¶
טרם התיקון המוצע, לא היתה החרגה כלשהי לגבי אגודות, מרכזי ספורט או כל דבר אחר, והיה צריך לקבוע מבחני תמיכה, באישור היועץ המשפטי לממשלה, לפרסם אותם, לפעול לגביהם בהתאם לנוהל שנקבע לפי 3א לחוק יסודות התקציב.
מה שמוצע בהסדר הזה – אמרתי את זה קודם לכן, אבל זאת העמדה הממשלתית הקיימת והמחייבת כרגע את כולנו – שבתקופת המעבר של 2019 ניתן יהיה לסטות מהקיים, מההוראות הקיימות לפי 3א, ומוצע כאן לקבוע הוראות חדשות; שהן למעשה מכילות את מה שקיים בסעיף 3א לחוק יסודות התקציב. אפשר יהיה לעבור אחת לאחת בשינויים מסוימים, בשים לב לכך שאנחנו מדברים כרגע על העברה, כשהרצון הוא לעשות העברה מדורגת לכולם להסתגל לשינויים הקיימים.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
מה זה בשלבי עיצוב? אנחנו בסוף שנה, הקבוצות צריכות לדעת איך יקבלו, צריך לדעת איך לפנות, איך אתה מאשר חוק בלי נוהל קיים?
היו"ר מירב בן ארי
¶
הוא אמר והקשבנו לו, שקודם כל צריך להיות חוק, ולפי החוק יש נוהל. אי אפשר לקבוע נוהל לפני החוק. אני הבנתי את זה.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
יש המון חוקים שאחריהם יש תקנות וגם 10 שנים הממשלה לא הביאה תקנות. האם נקבע פה תוך כמה זמן הם מפרסמים את הנוהל?
אסי מסינג
¶
ממילא קיימת אפשרות כרגע בחוק הקודם להאריך את ההוראה לפיה מתחילה חלוקת המבחנים בשלושה חודשים נוספים, היינו עד סוף חודש מרץ.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אדוני היועץ המשפטי, קבוצה מתחילה לבנות את התקציב שלה באחד בינואר. אנחנו עכשיו בדצמבר, איך קבוצה תבנה את התקציב שלה?
היו"ר מירב בן ארי
¶
עיסאווי, שמעתי אותך ושמעתי אותו והכול בסדר, אני מנסה לקבל תשובות. אסי, מה אתה אומר לקבוצות עכשיו?
יוסי שרעבי
¶
תנו רגע לגיא להגיד מה המודל הקיים שרץ לגבי מבחן התמיכה ואיך האגודות יידעו או לא יידעו כמה כסף יש להן, כדי שנבין איך זה הולך להתנהל מינואר. אחרי זה, ברשותך היושבת-ראש, אני רוצה לתת תמונה קצת יותר רחבה כדי להבהיר מה בכלל הנקודה שנמצאת ברגע זה על השולחן כמחלוקת, אם יש כזאת.
גיא אטיאס
¶
יש מבחן תמיכה שהמשרד פרסם אותו, שלא הולך אגודות, זה מבחן ענפי. לאיגודים ולאגודות זה פר ענף. מתוך הענף נגזר כמה מקבל האיגוד וכמה מקבלות האגודות בתוך האיגוד. עכשיו הדיון פה הוא על האגודות. המבחן הוא מבחן ענפי. מבחן ענפי פורסם, מגישים את הבקשות, אנחנו התחייבנו שבינואר כבר יהיה מודל, אנחנו בשלבים האחרונים של המודל, בתחילת ינואר אנחנו יודעים כמה כל ענף, אנחנו גם נדע כמה יקבל האיגוד וכמה תקבל האגודה.
גיא אטיאס
¶
מבחן התמיכה לא כפוף לנוהל, בוא נעשה הפרדה, מבחן התמיכה קובע איך מחולק הכסף, איך הוא מחולק בין השחקנים שהגישו את הבקשה.
גיא אטיאס
¶
1,000 אגודות, כמה כסף הן מקבלות זה לפי מבחן התמיכה. מה התנאים שהם צריכים כדי לקבל את הכסף ואיך מקבלים, זה נוהל שר אוצר.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
קודם כל יגידו: אתה תקבל 7,000 שקל. כדי לקבל את ה-7,000 שקל, הוא יצטרך להציג: עשיתי 1, 2, 3, 4.
אסי מסינג
¶
אני רק אסיים. מה שמוצע במסגרת הוראת השעה זה שתהיה ועדת תמיכות משותפת, שקבועה על ידי נציגים של משרד התרבות יחד עם נציגי הטוטו.
אסי מסינג
¶
הוועדה הפריטטית הזאת תעבוד לפי העובדה שיש סכום תמיכה שהוא קבוע בתקנה התקציבית במשרד התרבות. יהיו מבחנים שמשרד התרבות יפרסם, יהיה נוהל שר אוצר, שהוא יהיה נוהל חדש שיהיה מותאם להקלות שיינתנו בתקופת המעבר להקצאה הזאת, ועל בסיס זה יגישו הגשה של בקשות ויידונו והוועדה תאשר מה שתאשר ותקצה את הסכום.
כרגע למיטב הבנתי, הוויכוח המרכזי לא נוגע בהעברה לאגודות, אלא בהעברה למרכזים. יש דרישה של המרכזים, שהסכום שהוקצה בעבר למרכזים, שעמד על סדר גודל של 20-19 מיליון שקל, שהסכום הזה – היתה שאלה מה קורה בתום השנתיים או בתום השנה הנוספת. אני אגיד מה הקושי שקיים שם. הקושי במצב הקיים היום הוא שעובר כסף למרכז כלשהו, ואותו מרכז מחלק את אותם כספים לאגודות. במצב דברים רגיל וביתר התחומים, מדובר במשהו שהוא אסור לפי נוהל שר אוצר, מכיוון שאין צורך בגוף מתווך בין מדינת ישראל לבין עמותות או אגודות אחרות שמקבלות כסף.
במצב הדברים הקיים ובשים לב לכל ההיסטוריה ולעובדה שיש צורך במעבר מסודר, הוצע מנגנון שאומר: בשנתיים הקרובות גם לגבי אותם 20 מיליון שקל, נמשיך להקצות אותם למרכזים. דרך אגב, חלק הם משתמשים לפעילויות של המרכז וחלק מעבירים לאגודות הנוספות, נדמה לי שהפרופורציה שם היא 80%-20%. מה שעומד על הפרק כרגע זה מה קורה בתום השנתיים הללו, זה להבנתי עיקר הדיון.
לנו יש הצעה כדי להאריך את תקופת המעבר בגדול, וזה מה שמוצג כרגע. מעבר לזה, זאת כבר סטייה מהותית ממה שקיים בנוסח הממשלתי.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
זאת לא הוראת שעה, צריך לתת את זה עד 2030, כי נחזור בעוד שנה על אותו דבר, זה דבר ראשון. זה דבר שלא צריך לחשוב עליו פעמיים.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
הרי נוהל שר האוצר לא פורסם, אומרים שהוא יפורסם. זה הגיוני שבאמת הוא יפורסם, השאלה היא מתי הוא יפורסם, מה לוחות הזמנים גם לקבלת הכסף, כי אני אסביר לך גם מה הבעיה למי שמקבל בסוף כסף מהמדינה.
נניח שהוא עמד בתקנות התמיכה שפרסמו והכול בסדר, אז אחרי שבחנו את מבחני התמיכה, יודיע משרד התרבות והספורט לנציג של הפועל מרמורק או של מכבי שעריים: אתם זכאים ל-7,000 שקל תמיכה. כדי לקבל את ה-7,000 שקל תמיכה, הוא צריך להראות את הביצוע. יש תהליך לקבל את הכסף הזה. לא מספיק שהם אמרו לו: אתה תהיה זכאי. הם אומרים לו: אתה תהיה זכאי, אתה יכול לבנות על זה, בתנאי שתעשה 1,2,3,4,5. כל 1,2,3,4,5 – חלק ממנו, כדי לקבל את הכסף, הוא צריך לעמוד בנוהל שר אוצר.
הבעיה היא שנוהל שר האוצר הזה הוא משהו שמרחף פה. אני יכול להבין שהם אומרים: שמע, אנחנו לא יכולים לפרסם נוהל שר אוצר על חוק שעוד לא עבר. אבל בהחלט אני חושב שראוי שיהיה בחוק תוך כמה זמן נוהל שר האוצר הזה יפורסם.
מירב קדם
¶
רק לעניין הזה, היום הטוטו מחלק לפי 1/12, ובנוהל שר אוצר המתוקן אמרנו שיינתנו מקדמות של עד 75%, עוד לפני שרואים את דוחות הביצוע. זה נכון שמדינת ישראל משלמת כשהיא רוצה לראות דוחות ביצוע, היא לא תשלם סתם.
מירב קדם
¶
עם זאת, מה שאנחנו כן אמרנו כאן, כי יש אלמנט של מקדמות ואנחנו נתנו עכשיו בנוהל שר אוצר המתוקן שמתגבש בימים אלה 75% אפשרות לתת מקדמה טרם הוכחת הביצוע, שזה שלב שמבחינתנו הוא מיטבי יותר מהמצב היום בטוטו, שזה 1/12.
יוסי שרעבי
¶
תודה, גברתי היושבת-ראש. אני רוצה לפרוס באוזניכם מה עומד ברגע זה על הפרק, למה הגענו ואיפה יש בכלל מחלוקות ברגע זה. קודם, כל, מבחינת תהליך החקיקה, במידה והתיקון הזה לא עובר, המציאות היא שהחל מהאחד בחודש אנחנו נמצאים במצב שהרפורמה נכנסת לתוקף ואנחנו מציעים אותה as is, עם כל המשמעויות מרחיקות הלכת, שהן הרבה יותר קשות מהמצב שהתיקון הזה מאפשר, אז קודם כל שכולנו נבין באיזה סרט אנחנו חיים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
פורר, מאוד-מאוד חשוב מה שהוא אומר, זה מאוד קריטי. אני רק רוצה שתקשיב, כי זה חשוב.
יוסי שרעבי
¶
אני רק מזכיר לכולנו, שבמידה ומחר הכנסת מתפזרת, שום דבר לא יכול לעזור יותר ואנחנו נכנסים כבר לסרט אחר.
עודד פורר (ישראל ביתנו)
¶
לא, אנחנו יכולים להכניס את הנוסח הזה לפה ולהגיד שזה הנוסח מעכשיו ועל זה להצביע. זה לא רק הפרטית, אנחנו יכולים לקחת את הנוסח הקיים.
מירב ישראלי
¶
כרגע יש רק את הדיון היום. אם הכנסת מתפזרת שבוע הבא, אני צריכה לנסח את זה ולהניח את זה, אין כבר זמן, אז כל הדיון לכאורה צריך להיות היום.
מירב ישראלי
¶
אתה יכול או-או, אבל כרגע מכיוון שהדיון קבוע רק היום, עדיף להגיד את זה בעל פה, אחרת לא יהיה זמן.
יוסי שרעבי
¶
אני רוצה לומר מה החוק הזה עושה וגם מה העמדה שלנו כמשרד התרבות והספורט ומה התיקון שאנחנו מציעים כאן ומה ההבנות עם האוצר, גם עם החשב הכללי וגם עם אגף התקציבים. קודם כל, אנחנו גם מאוד מוטרדים מהסיפור של האגודות. אנחנו מאוד שמחים מסיפור האיגודים, ואת סיפור המתקנים פתרנו והמשרד לקח אחריות, הוא יודע לנהל את זה. אנחנו פרסמנו את מבחני התמיכה לגבי האיגודים, עשינו את זה גם בעבר, אז הזירה הזאת נפתרה והחלק הזה של הרפורמה עובד כמו שצריך.
הבעיה המרכזית היתה בעיית האגודות, אמרנו את זה מהיום הראשון, שאנחנו לא יכולים כמדינה לקלוט את האגודות, בטח לא מ-day one, יש כאן תהליך שצריך לעשות. צריך לייצר גם מנגנון מקל, שיהיה איכשהו תמונת מראה מקסימלית של איך שהדברים נעשו בטוטו, כי האגודות הקטנות האלה שכולם דיברו עליהן לא מסוגלות לעבוד מול המדינה, פשוט לא מסוגלות. נעשה מאמץ גדול לעשות נוהל שר אוצר אחר, שונה, מקל, יותר ידידותי, תיכף אני אגיד עליו כמה מילים, וגם בתוך התהליך הזה לתת למרכזים לשאת בתפקיד מרכזי כדי לאפשר את הדבר הזה.
לכן התיקון שאנחנו מציעים זה ההבנות שהגענו אליהן מאחורי הקלעים. ככל שאפשר יהיה לעשות משהו אחר, תיכף נגיד מה הוא, לנו אין בעיה אם זה מתאפשר משפטית. אבל חייבים להגיע להבנות היום. ההצעה שלנו אומרת, שקודם כל המשרד מקבל את הכסף, המשרד מעביר לטוטו והטוטו מחלק, בדיוק כמו שזה קורה היום דרך אגב. יש מבחן תמיכה, האגודות יידעו כמה כסף יש להן כבר בינואר, יש מודל, כמו שגיא הציג לפני כמה דקות. הנוהל שאנחנו מאפשרים כאן מאפשר בפעם הראשונה לתת לאגודות, עוד לפני שהגישו בכלל דוחות, 75% מקדמה, הן רק צריכות להראות שיש להן אישור נוהל תקין, שזה דבר בסיסי. יותר מזה, הן יכולות להביא את האישור הזה בסוף שנה, שבנוהלי המדינה צריך להביא בפברואר. יש כאן הקלה דרמטית. דרך אגב, גם האיגודים יקבלו מקדמה של 50%, שזה גם הישג דרמטי. זאת הקלה של המדינה וזה הביטוי של הרפורמה, בגלל שזה עבר למדינה.
עם זאת, אנחנו מבינים שעל פי הנהלים עדיין המדינה לא מוכנה לוותר על זה שהעמותות חייבות לדווח בדוח ביצוע שלהן 10% הון עצמי או השתתפות עצמית כזאת או אחרת. אנחנו לא רואים איך העמותות הקטנות, האגודות הקטנות מסוגלות לדווח את ה-10% האלה. גם כאן הגענו להבנה, שהן יוכלו לדווח על מתנדבים במסגרת ה-10% שלהן, זו גם כן היתה הקלה מסוימת. עם זאת, עדיין אנחנו חושבים שלאגודות יהיה קושי לעשות את זה, וכאן נכנסים המרכזים לתמונה.
אנחנו מאפשרים למרכזים לעשות את כל עבודת הדיווח והריכוז של החומר עבור האגודות, וגם לשפות אותם בגין העניין הזה, מעבר לכסף שנאמר. יותר מזה, אנחנו מוכנים להעמיד בהסכם עם האגודות תקציב שלא היה מעולם למרכזים, מעולם, כלומר תקציב שינוע בין 25 ל-26 מיליון שקלים, גידול דרמטי ביחס לתקציב שהמרכזים קיבלו עד היום. עד היום הם קיבלו בממוצע בין 19 ל-21 מיליון שקלים, אל תתפסו אותי במספר, אבל כאן מדובר בין 21 ל-26 מיליון שקלים. אנחנו מוכנים גם להכיר במעמד של העמותות, בניגוד למה שקיים במדינה, כעמותות צינור. כאן אמר אסי, היועץ המשפטי של האוצר, שאנחנו מוכנים להכיר בזה לתקופה שיכולה להאריך עד ארבע שנים. במהלך ארבע שנים יהיו דיונים, יהיה פה, יהיה שם, אבל ארבע שנים.
אם ככה, אנחנו מכירים במרכזים פעמיים: פעם אחת כעמותות צינור אל מול 26-25 מיליון שקלים; ופעם שנייה כגוף מייצג שיעבוד מול המשרד ובעיקר מול הטוטו וידווח לטוטו על המועדונים, כדי שהם יקבלו את הכסף. המועדונים – תהיה להם היכולת גם לקבל תזרים מזומנים, למרכזים כל המענה, אנחנו גם מעצימים את המרכזים. איפה הבעיה? הכול טוב נשמע, נכון? בכל זאת, איפה הבעיה? הבעיה שאומרים המרכזים: אנחנו רוצים, ואומרות גם העמותות, הן עכשיו קצת אדישות, אבל נניח שנדבר על המרכזים ועל האגודות גם יחד – ואם זה אפשרי, אני עכשיו חותם על זה, זה מה שאמר חבר הכנסת פריג' לפני כמה דקות, אבל הבהיר לי אתמול אסי שזה בעייתי – אנחנו רוצים שנוהל שר האוצר לא יחול עלינו, אנחנו רוצים לעבוד כמו שעבדנו בעבר, כלומר: הטוטו יחלק מתוך שורת הרווח שלו את הכספים למרכזים ולעמותות על פי נהלי הטוטו כתאגיד עצמאי עם גוף משפטי עצמאי. זאת היא הסוגיה, כאן הדיון. אם זה אפשרי, אני עכשיו חותם על זה.
יוסי שרעבי
¶
אחרי כל הדיבורים שיש בחלל החדר, בואו נשים את האצבע על הבעיה האמיתית, שם ברגע זה הדיון, זה הדיון: האם אפשר או אי אפשר. אם אפשר – מעולה; אם אי אפשר – צריך להסביר למה אי אפשר.
יצחק לארי
¶
מירב, אני יכול להציע משהו שאולי יעזור וישלב? עד לפני כחודשיים קיימנו דיונים משולשים, הטוטו, משרד הספורט, משרד האוצר. מאז הפסקנו, מבחינתנו יש חוסר בהירות.
ברור לנו, הכסף שלנו עובר למדינה, הרווחים שלנו עוברים למדינה, יש ניתוק מלא. השנה היתה שנה מצוינת, עוד שנה מאוד טובה מבחינה עסקית. כמו שאמרנו, אנחנו יודעים שהמדינה בנתה על כ-300 מיליון שקל בסוף 18' לקבל עוד מיתרות המזומנים שלנו, כי ב-2018 עדיין המשכנו לחלק כסף. אנחנו נוכל להעביר יותר מהסכום הזה בסוף 18'.
יצחק לארי
¶
בכל אופן, הצענו שאנחנו נשמור חלק מהכספים האלה, שאמורים לבוא ב-18', בטוטו בנאמנות, כספים שיישמרו אצלנו לחלוקה לאגודות ולמרכזים, וכך גם נוריד את התלות בכספי המדינה בהעברה אלינו. בכל מקרה אלו יהיו כספי מדינה, הם גם לא יפגעו בהעברות הכספיות של 19', שאמורים על פי החוק לעבור כל רבעון.
יצחק לארי
¶
יישארו אצלנו בחשבון הטוטו, ישמשו לתשלום לאגודות ולמרכזים. כך אני חושב שאפשר לייצר גם את זה שהטוטו ימשיך לחלק את הכסף מכספו הוא, ומצד שני המדינה תמשיך ליהנות מהרווחים של הטוטו, כפי שהתכוון המחוקק.
יצחק לארי
¶
מבחינתי, אם בזכות העובדה שהטוטו יחלק מהכסף הזה שנשאר אצלו – שוב, גם אם זה יהיה צבוע בעתיד ככספי מדינה, אבל זה יישאר – כפי שהטוטו חילק עד היום, על פי אותם נהלים דרך אגב, כשאין הבדל משמעותי בין הנהלים שהטוטו מחלק היום לבין נוהל שר אוצר; אם בזכות העובדה הזאת נצליח לגשר על הפער הזה, אני חושב שזה פתרון מצוין, כולם נהנים, שוב זאת תקופת מעבר.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
המצב שהיום מוצע בחוק, שכל יתרת הרווחים של הטוטו עוברת לאוצר, והאוצר מפריש על פי הצורך.
שי באבד
¶
לא טוב, ואני אסביר למה לפני שנכנסים לזה משפטית. זה עוד פעם לא מנתק את התלות בין הרווחים של הטוטו לבין הספורט.
שי באבד
¶
יש לי הצעה אחרת. אני רוצה שכל הכספים של הטוטו, כמו כל הקופות הקטנות, יעבור למדינה. בעיניי הפתרון צריך להיות בכיוון האחר, צריך פשוט לתת פטור בארבע שנים האלה לכל מה שאפשר לתת לו פטור, כולל אם צריך לתת גם פטור לנוהל שר אוצר, כדי שהכסף יעבור בקלות הכי גדולה כמו שהוא עבר בעבר. או לחלופין, צריך לבוא לאשר, מבחינתי גם פה בוועדה, נוהל שיהיה מקובל בהמשך, שהם יוכלו לחיות אתו. אבל מבחינתי הכסף כולו צריך לעבור למדינה, והחלוקה צריכה להיעשות בדרך הכי קלה והכי פשוטה, ואם יש חוק היום שמונע את זה – לעשות תיקון חקיקה, שיאפשר את ההבהרה הזאת לשנים הקרובות, עד שנכניס אותם לתלם. אין ספק, שבין אם זה עוד ארבע שנים או פחות, צריך בסופו של יום להיות מצב שבו חלוקת הכסף גם בטוטו וגם באגודות ובכולם מתיישרת לפי חלוקת תקציב ומבחני תמיכה ונוהל שר אוצר, כמו שנעשה בכל המדינה. מצד שני, כל עוד המדינה לא ערוכה לעשות את זה, לא יכולה להיות שום סיטואציה שבמסגרתה האגודות יכולות להיפגע, וזה תהליך שצריך לעבור הפנמה וזה תהליך שצריך לעבור זמן. אני לא יודע להגיד לכם כמה התהליך צריך לקחת, שנתיים, שלוש, ארבע או יותר.
מה שכן ברור זה שבשלב הנוכחי הזה צריך לתת את כל הפטורים האפשריים, כולל פטור מנוהל שר אוצר אם צריך, כדי שהכסף יעבור, ואם צריך לעשות את התיקון לחקיקה, שיעשו תיקון חקיקה שמטפל בזה.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
מי שעונה, האוצר.
- - האם האוצר מוכן לצבוע את תקציב הספורט לחמש שנים קדימה? הצבע הזה לכסף – אם מחר יהיה קיצוץ רוחבי flat, אתה לא תפגע בתקציב האוצר?
שי באבד
¶
אני אומר שוב, קודם כל זה צבוע כבר עכשיו, כי ברגע שזה נכנס למדינה וזה הופך להיות חלק מהתקציב, זה צבוע.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
- - - לכל דבר והתקציב של האוצר "ילך פייפן". בגלל זה אסור, בגלל זה אני נגד המעבר הזה, הכסף ימות. זה לא כסף שלך.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
לא, זה כסף שלך על הכנסות המדינה. אם מחר לא יהיו הימורים, הכסף של הספורט יהיה אפס.
שי באבד
¶
חייבים להסביר פה משהו שלא הובן. עד היום, לפני הרפורמה, זה בדיוק מה שהיה; ככל שאנשים לא מהמרים, לא יהיה תקציב ספורט. הרפורמה עשתה נתק מוחלט באירוע הזה. אנחנו תקצבנו בתקציב מדינה והוספנו במסגרת תקציב מדינה את תקציב הספורט, זה מה שיש כרגע, לא קשור בכלל אם מהמרים או לא, יש ניתוק. אם יהיו אפס מהמרים, עדיין יהיה תקציב ספורט.
רק דבר אחד חשוב לציין, לא יהיה בחקיקה שעכשיו תקציב החוק יהיה פטור מ-flat, ככל שהממשלה עושה flat.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אבל הסברת וזה ברור, גם אי אפשר לעשות, זה חלק מתקציב המדינה. מי מדבר בשם המרכזים?
יורם אורנשטיין
¶
אני לא רוצה לחזור על הדברים. דרך אגב, אני חושב שאני פה הזקן ביותר בנושאי ספורט, אני 58 שנה מתעסק בספורט, כדורגלן, יושב ראש איגוד, מה שאתם רוצים. לכן אני מתמצא היטב בדברים הקטנים כגדולים.
אני רוצה להגיד כמה דברים כדי שנפשט את הדיון, ואני לא רוצה לחזור על דברים שאמרו קודמיי. יש פה כמה נקודות, שכולם מסכימים עליהן. קודם כל זה שיש צורך בהוראת שעה, כולם מסכימים. זה שהטוטו יודע לחלק את הכסף מחר, גם על זה כולם יודעים. זה שיש אמות מידה לחלוקה בספורט, גם כן כולם מסכימים, כי יש אמות מידה. החליטו שאמות המידה שהיו עד ה-31 בדצמבר 2018 גם ילכו ל-2019, ויש פה גם הסכמה שמבחינתנו כמרכזים, מה אכפת לנו מאיפה תביאו את הכסף.
אם יש הסכמות לשלוש הנקודות הראשונות, סבבה, תביאו את זה דרך העוקפת, תשאירו את זה בקופה, אם זה 650 מיליון שקל שלקחתם עד היום ואת השאר תיקחו מחר, מה זה מעניין אותנו? בסך הכול, אני רוצה שתדעי גברתי היושבת-ראש, כל הדיון הזה נעשה היום בדקה ה-90 כי המרכזים דואגים לאגודות שלא ייפגעו, בייחוד הקטנות. כולם יודעים פה את זה. הלחם שלנו זה האגודות, ולכן אנחנו פה, ולכן גם חשוב שהעמדה שלנו תישמע וגם תתקבל בצורה נכונה.
הוראת שעה אומרת
¶
חבר'ה, אנחנו לא מבטלים שום דבר מהחוק הקודם, אלא אנחנו עוברים עכשיו לפרק זמן כלשהו בכדי שנוכל להיערך למשהו אחר. המשהו האחר הוא לא משהו מהותי, אנחנו יכולים לומר לכם בצורה הכי ברורה: אם תישאר סתם לדוגמה המתכונת הקודמת, אפילו אם תרצו לחזק את זה שבמקום שנגיש רק לטוטו את המסמכים הנוספים, נגיש לטוטו תקציב או נגיש לטוטו סתם 10% של מתנדבים, כמו שיוסי אמר. אין לנו בעיה. תבינו, אנחנו בסופו של יום מחכים לדעת מה יקרה בסופו של התהליך.
ב-2015 כשנכנס התיקון שהאגודות מקבלות כסף ישירות והן מקבלות עכשיו מהטוטו, גם לזה היתה הוראת שעה שרק בתחילת 18' אושרה. כולם באו ואמרו: בואו נראה איך זה עובד, ושלום על ישראל. יכול להיות שאם אתם חברי הכנסת תבואו ותגידו: רבותי, הוראת שעה, בוא ניקח ארבע שנים הוראת שעה, נישאר במתכונת הקודמת, תביאו את הכסף מאיפה שתביאו אותו, ואת אמות המידה יקבע פורום – הציעו שם שישה אנשים, שניים מהטוטו וארבעה אנשי המשרד, אני חושב שהוועדה צריכה להיות יותר מאוזנת. לכן אני אומר שוב, תשאירו את המתכונת הזאת שקיימת היום ואיך תעבירו את הכסף, זה לא משנה, במשך ארבע שנים. בארבע שנים אנחנו נלמד, נעשה את כל הדברים בצורה מסודרת, נקים צוותים משותפים. לא צריך כרגע לשנות כלום.
מה בעצם אומר כבוד יושב-ראש הוועדה, חבר הכנסת מיקי זוהר? הוא אומר: חבר'ה, אני יודע כי אני הייתי בסרט הזה, שאם הכספים יגיעו למרכזים, המרכזים יחלקו גם כל הקבוצות הקטנות תוכלנה לקבל אשראי, מה שהיום הן לא מקבלות ואין להן שום אפשרות לקבל משום מקור. עמותה לא יכולה לקבל משום מקור כסף. למה לא נעשתה חקיקה ב-2015? כביכול לנטרל את השליטה של המרכזים על האגודות, "לתפוס אותן בביצים", ואני מתנצל לפרוטוקול.
אבל מסתבר שזה כנראה לא מספיק, ורוצים עכשיו בסופו של יום לעשות שינוי, שלטעמי יהרוס את הספורט. אל תתבלבלי גברתי היושבת-ראש, האיגודים לא מקבלים פתאום ספורטאים מהשמיים. מקבלים ספורטאים שגדלים באגודות, ושם יושבים עשרות אלפי מתנדבים, שבעצם חותמים על כל מיני – מה שנקרא הוראות רגולטוריות כאלה ואחרות, והם מסכנים את עצמם, הם עובדים בהתנדבות. ככל שאנחנו מוסיפים רגולציה, ככה הספורט יורד, גברתי היושבת-ראש, ואת כאזרחית יודעת מה קורה בשכונות.
אנחנו, נאור ואני, מכבי והפועל ושאר המרכזים, עושים עבודת קודש. סתם אתן לך דוגמה, ובזה אני מסיים. צלצל אלי לפני יומיים ניסים אלפסי מנהריה, עיר ואם בישראל. הוא מקיים קבוצה בליגת על. הוא קיבל פסק דין מפיפ"א, שהוא צריך לשלם 150,000 דולר לשחקן שהוא לא שילם לו משכורת. לא תקין, אבל הוא צריך לשלם, לא נותנים לו יותר שחקנים. הוא מרים טלפון למרכז ושואל: מה אני עושה? הרי הוא לא יכול ללכת לעירייה, ואת זה את יודעת, פקודת העיריות וועדת תמיכות עירונית לא תוכל לתת לו שקל ונוהל שר אוצר ומשרד התרבות והספורט הוא לא יוכל לקבל. אולי יוכל לקושש קצת ממנהלת ליגת העל בכדורסל וזהו גברתי היושבת-ראש. ולכן פה חייבים לקחת אנשי האוצר את אותם משפטנים, את אותם אנשי אוצר שמנהלים תקציבים ואנשי החשב הכללי, לקחת באומץ רב ולהחליט, האם אנחנו מוכנים להמשיך את עבודת הטוטו בתקציב איך שתסדרו אותו לפי מה שקיים היום, אולי בחיזוק אחד כזה או אחר? ולא להפעיל את נוהל שר אוצר, לא על הגוף של המרכזים ולא על הגוף של הקבוצות – למה?
כי אם בסופו של יום – ואני מבין גם את היועץ המשפטי של משרד המשפטים – מי מהאנשים שמנעו ממנו כפל תמיכה, מנעו ממנו הקצבה, או מי מהגופים שביטלו את היותם מה שנקרא עמותת צינור, הוא יבוא וילך לבית המשפט. אני לא בטוח מה תהיה התוצאה. לכן אני מבקש רבותי שתבינו, זה בשביל המרכזים, זה בשביל האגודות, בייחוד הקטנות.
נאור גלילי
¶
צר לי שאני חוזר על דברים שהיו במרץ 2018 בוועדת הרפורמות של חברת הכנסת רחל עזריה. אין פה רפורמה בהימורים, יש פה רפורמה בספורט, אמרתי את זה אז וזה קורה היום. לצערי הרב, כל מה שהובטח וכל מה שסוכם שם, לרבות מנכ"ל משרד האוצר שי באבד, שאמר בהגינותו, ואותו דבר גם מנכ"ל משרד התרבות והספורט, שאם לא נגיע להסכמות, ואם זה יפגע באגודות, החוק הזה לא ייושם.
(היו"ר מכלוף מיקי זוהר, 14:24)
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לפני ההסתייגויות, אנחנו נעביר את ההערות שאנחנו רוצים שיהיו בתוך החוק, ונבקש שלפני שזה מונח במליאה, השינויים שאנחנו אמרנו פה בעל פה ייושמו מבחינה משפטית בתוך הליך החקיקה. אל תדאג, אנחנו נסדר את זה, הכול בסדר. עיסאווי, סבלנות.
מירב ישראלי
¶
"הצעת חוק להסדר ההימורים בספורט (תיקון מס' 14 והוראת שעה), התשע"ט–2018
"תיקון סעיף 10ב" – זה לחוק ההימורים בספורט המקורי: "בחוק להסדר ההימורים בספורט...בסעיף 10ב(ז)(3), במקום "נמוך מ-10,000 שקלים חדשים" יבוא "נמוך מהסכום הנקוב בפרט (1) לתוספת הראשונה לחוק לצמצום השימוש במזומן", שזה 11,000 שקלים וזה יותאם אם זה ישתנה.
תיקון חוק ההתייעלות הכלכלית – אלה תיקונים לרפורמה בחוק ההסדרים, שנעשו בוועדת הרפורמות:
"בחוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2019)...(להלן – חוק ההתייעלות הכלכלית 2019) –
(1) בסעיף 12 –
(א) סעיפים קטנים (א) ו-ב) – בטלים;
(ב) בסעיף קטן (ג), הסיפה החל במילים "נקבע צו דחייה" – תימחק".
מה שאסי דיבר קודם על השלושה חודשים שאפשר להאריך, בעצם מבטלים את היכולת לדחות את זה בשלושה חודשים.
" (2) בסעיף 13(ב), המילים "ואם נקבע צו דחייה – עד תום תוקפו של הצו" – יימחקו".
זה כאמור כל הנושא של צו דחייה בשלושה חודשים.
"(3) בסעיף 15(ב), במקום "עד יום ג' בטבת התש"ף (31 בדצמבר 2019)" יבוא "עד תום תקופת הוראת השעה לפי סעיף 4(א) ו-(ב) לחוק להסדר ההימורים בספורט", שזה החוק הזה, התיקון הזה.
מדובר על שנה ואפשרות להאריך בעוד שנה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
תיכף נעלה את השינויים אחד-אחד, נבקש להטמיע את זה בחוק ונצביע על החוק. תרצה הממשלה להעלות אותו לכנסת – תרצה, לא תרצה – לא תרצה.
מירב ישראלי
¶
"תחילתו של סעיף 2 לחוק זה ביום כ"ד בטבת התשע"ט (1 בינואר 2019)" – זה התיקון לחוק להסדר ההימורים עם ה-10,000 שקל.
"הוראת שעה
4.
(א) בתקופה שמיום כ"ד בטבת התשע"ט (1 בינואר 2019) עד יום ג' בטבת התש"ף (31 בדצמבר 2019), יקראו את החוק העיקרי כך שאחרי סעיף 9א יקראו:
"תמיכה בגופי ספורט – הוראת שעה
9ב.
(א) בסעיף זה –
"אגודת ספורט", "ארגון ספורט" ו"מועדון ספורט" – כהגדרתם בחוק הספורט;
"ארגון ספורט נתמך" – ארגון ספורט, ש־50% מהיקף פעילותו לפחות מיועד לתמיכה בספורט העממי–חובבני ולקידומו; לעניין הגדרה זו, "ספורט עממי–חובבני" – פעילות ספורט שאינה במסגרת ליגות מקצועניות;
"גוף ספורט" – ארגון ספורט נתמך, אגודת ספורט או מועדון ספורט;
"חוק יסודות התקציב" – חוק יסודות התקציב, התשמ"ה–1985;
"המועצה הלאומית לספורט" – המועצה שהוקמה לפי סעיף 17א לחוק הספורט;
"תיקון מס' 14" – חוק להסדר ההימורים בספורט (תיקון מס' 14 והוראת שעה), התשע"ט–2018;
"תקנון כספים ומשק" (תכ"ם) – הוראות מינהל שקבע החשב הכללי במשרד האוצר.
מדובר על הנושא של המרכזים, על הנושא של הקבוצות והאיגודים.
"(ב) על אף האמור בסעיף 3א לחוק יסודות התקציב, הוצאות משרד התרבות והספורט לצורך תמיכה בגופי ספורט" – שזה כאמור לפי ההגדרה ארגון, אגודה או מועדון – "לעניין פעילות נתמכת ערב יום הפרסום, בסכום שנקבע בחוק התקציב השנתי (בסעיף זה – סכום התמיכה), יחולקו בהתאם להוראות סעיף זה; לעניין זה, "פעילות נתמכת ערב יום הפרסום" – פעילות בתחומים שערב יום פרסומו של תיקון מס' 14 הוקצו בעבורם סכומים לחלוקה כתמיכה לפי סעיף 9(ב1)(3) עד (5) לחוק זה, כנוסחו טרם ביטולו בסעיף 11(7)(ד) לחוק ההתייעלות הכלכלית 2019".
מירב ישראלי
¶
"(ג) סכום התמיכה יחולק בין גופי הספורט לפי מבחנים שוויוניים
שיקבע שר התרבות והספורט (בסעיף זה – מבחנים), בהתייעצות עם
היועץ המשפטי לממשלה ועם המועצה הלאומית לספורט.
(ד) על תמיכות לגופי ספורט לפי סעיף זה, ובכלל זה על הגשת
בקשות לקבלת תמיכה ועל הדיון בבקשות כאמור, יחולו ההוראות
כמפורט להלן, לפי העניין
¶
(1) לעניין גוף ספורט שהוא מוסד ציבור כהגדרתו בסעיף 3א לחוק יסודות התקציב – הוראות הנוהל שקבע שר האוצר לפי סעיף 3א(ו) לחוק יסודות התקציב, בשינויים שקבע, אם קבע (בסעיף זה – הוראות שר האוצר)".
לכן דובר כאן קודם על הנוהל המתוקן.
"(2) לעניין גוף ספורט שאינו מוסד ציבור כאמור בפסקה (1) – הוראות
תקנון כספים ומשק".
אני מבינה שכאן מדובר לא על מלכ"רים, אלא גופים עם כוונת רווח.
"בקשות לקבלת תמיכה לפי סעיף זה יידונו לפני ועדה בת שישה חברים (בסעיף זה – ועדת תמיכות משותפת)", שגם דובר על ההיקף שלה קודם:
"(א) ראש מינהל הספורט במשרד התרבות והספורט או נציגו, והוא יהיה היושב
ראש;
(ב) חשב משרד התרבות והספורט או נציגו;
(ג) היועץ המשפטי למשרד התרבות והספורט או נציגו;
(ד) ראש אגף בכיר תקציבים ותכנון במשרד התרבות והספורט או נציגו;
(ה) שני נציגים שמינתה המועצה מקרב עובדיה", שזו המועצה להסדר ההימורים בספורט.
מירב ישראלי
¶
אלה נציגים של המועצה ולא של המדינה, שיכולים להיות גם עובדי מדינה.
"(2) החליטה ועדת התמיכות המשותפת על מתן תמיכה לגוף ספורט לפי סעיף זה, תעביר המועצה את כספי התמיכה לגוף המבקש בהתאם להוראות שר האוצר או להוראות תקנון כספים ומשק, לפי העניין.
(ו) המבחנים והוראות שר האוצר יפורסמו ברשומות.
(ז) על קבלת תמיכה לפי סעיף זה יחולו ההוראות לפי סעיף 3א(ח1) לחוק יסודות התקציב; לעניין זה יראו את התמיכה לפי סעיף זה כתמיכה ממשרד התרבות והספורט".
זה נושא של כפל תמיכה.
"(ח) לא יעביר משרד התרבות והספורט את סכום התמיכה למועצה, לשם העברתו לגופי הספורט לפי הוראות סעיף זה, אלא אם כן נחתם הסכם בין המדינה למועצה הכולל, בין
השאר, הוראות לעניין בקרה ופיקוח של המדינה על העברת סכום התמיכה כאמור, בידי המועצה, לאותם גופים, ועל הפיקוח שתקיים המועצה על אותם גופים בקשר לסכומים שהעבירה להם."
לגבי הסעיף הזה, יש לי איזושהי הערה, אז תגיד לי מתי אפשר להעיר.
"שר האוצר ושר התרבות והספורט רשאים, בצו, להאריך את התקופה האמורה בסעיף קטן (א)", שהיא כאמור תקופה של שנה, "בתקופה נוספת שלא תעלה על שנה". זאת אומרת, הוראת השעה יכולה להיות כרגע עד שנתיים.
"5. בלי לגרוע מהאמור בסעיף 15(ב) לחוק ההתייעלות הכלכלית 2019, כתיקונו בסעיף 2(3) לחוק זה, אמות מידה שנקבעו לפי דין, לעניין תמיכה באגודות ספורט ומועדוני ספורט, לפי סעיף 17יג לחוק הספורט" – אלה מבחני התמיכה של משרד התרבות והספורט – "המובא בסעיף 15(ה) לחוק ההתייעלות הכלכלית 2019, ועמדו בתוקפן ביום כ"ג בטבת התשע"ט (31 בדצמבר 2018), ימשיכו לחול, בשינויים המחויבים, לעניין תמיכה באגודות ספורט או במועדוני ספורט, עד תום תקופת הוראת השעה לפי סעיף 4(א) ו-(ב) לחוק זה, אלא אם כן שונו או בוטלו לפי כל דין לפני תום התקופה האמורה".
זה אומר שלא יהיה מצב של ריק, שאין בכלל מבחני תמיכה, אלא מה שקיים ימשיך לחול עד שהוא ישונה במבחני תמיכה חדשים. זאת ההצעה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
שמענו את הצעת החוק. אני מבקש להטמיע בתוך החקיקה הזאת, בהתאם למונחים המשפטיים המקובלים, את הדברים הבאים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הם יודעים למצוא את הסעיף אחר כך ויודעים גם איפה להטמיע. הדבר הראשון הוא שחלוקת הכספים לאגודות תתבצע על ידי מרכזי הספורט. מירב בן ארי:
איפה אתה מכניס את זה?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז יש פה חברי כנסת, שיכולים לטעון טענת נושא חדש. זה יבוא אלי לוועדת הכנסת, אני אפיל טענת נושא חדש ונחזור לפה.
גיא אטיאס
¶
כבוד היושב-ראש, גם בערב החקיקה הכספים הועברו על ידי הטוטו ישירות לאגודות ולא דרך המרכזים, גם טרום החקיקה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
תודה. אז הכספים יעברו ישירות למרכזי הספורט – לא ישירות, זאת אומרת יעברו למרכזי הספורט, ומרכזי הספורט הם אלה שיחלקו את הכספים לקבוצות הספורט.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, האוצר מעביר לטוטו. לא להפריע, אני אהיה מאוד-מאוד אלים עכשיו, כל מי שמפריע לי עף החוצה.
יוסי שרעבי
¶
האוצר מתקצב את משרד התרבות והספורט בבסיס תקציב; משרד התרבות מעביר את הכסף לטוטו; הטוטו מחלק; הגופים שמגישים את הבקשות לטוטו כדי שהאגודות יקבלו את הכסף, זה המרכזים. המרכזים מייצגים את האגודות בפני הטוטו, הם מגישים את הדיווחים. הטוטו מעביר את הכסף אחרי זה על פי הדיווחים של המרכזים, בשם הקבוצות ישירות לקבוצות – זה התיקון.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
השינוי יהיה שהכסף יעבור למרכז, והמרכז ייתן אותו לקבוצה, בהתאם לקריטריונים שמשרד הספורט קבע.
מירב ישראלי
¶
אני רוצה לחזור, התיקון של העברה לקבוצות או לאגודות ישירות היה תיקון מהחוק כפי שהוא היה. גם החוק, כפי שהוא היה במקור-במקור, הוא לא - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
חבר'ה, אני מבקש שקט, לא להפריע לי. אפשר שקט פה? מה קורה פה, חברים? מה זה הטלפונים האלה?
מירב ישראלי
¶
זה בדיוק מה שאני רוצה לשאול, כי המצב מעולם לא היה שהמרכזים קיבלו ישירות; המצב היה שהחוק אמר שהקבוצה תקבל את זה, אלא אם כן היא ביקשה שהכסף יעבור למרכז, זה היה המצב לפני התיקון.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני מבין את השינוי המהותי שאתה מציע, בכלל לא חשבתי שתגיע לשם, אבל מה עם קבוצות שאין למרכז?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא לא, מה פתאום, הטוטו מחלק כמו שחילק עד עכשיו. אם קבוצה רוצה לעבור למרכז, היא שולחת מכתב והיא מקבלת דרך המרכז, כמו בפעם קודמת.
מירב ישראלי
¶
יש הוראות כלליות לגבי הדבר הזה. משפטית, יש בחוק הפרשנות הוראה כללית, שחלה על כל סוגי הגופים האלה, שיש ליושב-ראש דעה נוספת.
הדס פרבר
¶
לא לא, הרוב קובע. פקודת הפרשנות אומרת שהחלטה תקפה, אם היא התקבלה בידי רוב החברים. רוב בגוף שהוא זוגי הוא חצי פלוס אחד, פה זה ארבעה חברים.
יורם אורנשטיין
¶
מה קורה במציאות? מהאחד בינואר 2015 אין ברירת מחדל לאגודה לבחור אם היא רוצה דרך המרכז או היא רוצה ישירות. מהאחד בינואר 2015, כל הכספים עוברים לאגודות ישירות מהטוטו. לא מגיעים, וקבעו הוראה שיהיה מה שנקרא כתב שירות, שכל עמותה מעבירה לטוטו והטוטו מחלק את דמי הניהול למרכזים. זה מה שקורה היום, זה מה שאומר היום החוק.
בא היושב-ראש ואומר
¶
אני רוצה להחזיר את המצב של לפני האחד בינואר 2015. מכיוון שזאת אופציה שהעלה יושב-ראש הוועדה, ומכיוון שאנחנו רוצים להגיע לסיכומים, כי מחר אנחנו רוצים להרים מה שנקרא "להרים לוולה" ושהקבוצות באמת יוכלו לתכנן, כמו שאמרו פה אנשים.
מה שאני מציע, כבוד היושב-ראש, זה לעשות הוראת שעה לארבע שנים, שבארבע שנים האלה כל מה שהיה עד היום הוא שיישאר, לא משנים שום דבר.
יורם אורנשטיין
¶
אם אתה רוצה 2015, אני יכול לומר לך שאני יודע עד כמה נתנו מרכזי הספורט אשראי ועזרה לקבוצות - - -
אסי מסינג
¶
יכול להיות שאתה יודע מה אמרתי, אז אני אחזור בתמצית רגע – אני לא אחזור על ההצעה, אפשר יהיה לחזור עליה, היא הוקראה – אבל אני אגיד שמה שאתה מציע כרגע הוא למעשה - -
אסי מסינג
¶
- - לפני לחזור ל-2015, אתה מציע בדיוק מה שלא ניתן לעשות, לא ברמת התנהלות ולא ברמה חוקית גם לטעמי. אתה מציע לקחת כסף, שהוא תקציב מדינה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא לא, לא הצעתי את זה. אסי, אל תכניס לי מילים לפה, הצעתי משהו אחר, הצעתי שכל קבוצה שרוצה שהמרכז יחלק לה את הכסף, תגיש מכתב והמרכז יחלק לה את הכסף. אגב, זאת זכות קניינית שלה, לא שלך ולא שלי.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
זאת זכות קניינית שלה, מה אתה רוצה? מגיע לה על פי כל דין, תחליט בשבילה גם? אתה רוצה להחליט גם בשביל הקבוצות?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
מסינג מדבר. דרך אגב, מסינג תקף את חוק היועמ"ש, הפנסיה של היועמ"ש, הוא בא אלי לוועדה, זוכרים את זה?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
בן כספית עשה מזה כותרות שם, רק שבן כספית שיקר ואתם קופצים על המציאה שהוא שיקר.
אסי מסינג
¶
אני אומר שוב, מה שאתה מציע כרגע במסגרת ההצעה, אמרת גם ענייני קניין, תיכף נתייחס לענייני הקניין, אתה מציע לקחת תקציב מדינה ושההקצאה שלו תתבצע באמצעות מרכזים לגופים שלישיים, זה מה שהצגת במהות.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני יכול לשאול אותך שאלה משפטית? אתה משפטן, לא? אז אני יכול לשאול אותך שאלה משפטית. אם הכסף עבר מהמדינה לטוטו, בחזקת מי הוא?
אסי מסינג
¶
אנחנו נמצאים במצב שבו אנחנו אחרי התיקון שנעשה בחוק האחרון. המסגרת החוקית הקיימת כרגע, שכל הכנסות הטוטו, למעט מה שמנוכה לפי החוק, מועברות להכנסות המדינה – זה צד אחד.
אסי מסינג
¶
הצד השני הוא שמדינת ישראל, במסגרת סדרי העדיפויות שלה, מקצה מדי שנה בשנה כסף באמצעות משרד התרבות להוצאות בתחום הספורט, כמו שהיא מוציאה בתחומים אחרים, תרבות או כל דבר אחר.
אסי מסינג
¶
עכשיו כל הוצאת כספים של מדינת ישראל מתבצעת באמצעות משרדי הממשלה. אין מנגנון שמדבר על כך שהקצאת כספים לגורם שלישי תתבצע באמצעות גורם שני, זה מה שאתה מבקש.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
זה היה ברור מהרגע הראשון. גם בפעם שעברה קבוצות לא רצו לקבל מהמרכז, קיבלו מהטוטו. אתה לא מפטר את מחלב, אם תהית, מחלב ממשיך לעבוד.
יוסי שרעבי
¶
המשמעות של התיקון שהוא לא יחול רק על החלוקה דרך הטוטו, אלא גם יחול על החלוקה דרך המרכזים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
בסדר. עכשיו אני רוצה להסביר לעו"ד מסינג, היועץ המשפטי של משרד האוצר, לפני ארבע שנים היו בחירות, אנחנו נבחרנו, כל אחד עם השיגעונות שלו, ולכן בסוף המשפטנים מייעצים משפטית ואנחנו הנבחרים מחליטים, זאת בערך המשוואה. אני גם תמיד דואג שזה יישאר ככה, זה חשוב לי שהמשפטנים יתנו את העצה הטובה, אבל אנחנו נכריע. זה חשוב לי, זה בנימי נפשי. לגבי ההצעה שלך, למה אני לא מקבל אותה? אל"ף, לא הבנת מה אני אומר, וזה בסדר, כי אני מדבר על ספורט, ובספורט לא כולם מבינים, אני מבין בספורט.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
את הורסת לי את ההצגה עכשיו, הרסת לי את הכול עכשיו יאללה. בניתי את זה כל כך יפה, עשיתי בילד-אפ, עשיתי הכול..
לא משנה כלום, העולם המשפטי אצלו זה מעל לכול.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא מפריע, זה משובח בעיני. אנחנו מדברים משפטית, הכסף עובר ומשולם מאוצר המדינה, או בעצם על ידי המועצה הלאומית לטוטו, לא לאף גורם אחר, הוא מקבל הכסף. מרגע שהכסף עזב את ידיה של המדינה ועבר לגוף אחר שהוא גוף אחר, הוא לא גוף של מדינה, הוא גוף אחר, גוף ציבורי, הכסף כבר לא בשליטת המדינה, אבל היא כן יכולה לפקח על הכסף הזה, כמו שאנחנו יכולים לפקח על כל הכסף שעובר ממוסד אחד למוסד אחר.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
ברגע שהכסף עבר לטוטו ובאה קבוצה שעל פי זכויות קנייניות שלה זכאית לכסף שנמצא בטוטו.
אסי מסינג
¶
זה לא זכויות קנייניות, זאת סובסידיה. אנחנו לא מדברים פה על זכויות קניין – סובסידיה של ממשלת ישראל.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
עכשיו אנחנו ננהל ויכוח משפטי, האם קצבת ביטוח לאומי זאת זכות קניינית או סובסידיה, בסדר.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אוקי, אז אנחנו עכשיו ננהל את הוויכוח הזה, נתפלפל על זה בהזדמנות אחרת. אם יש קריטריונים שהמדינה קבעה וקבוצה זכאית לאותו תקציב, רשאית הקבוצה לבוא לטוטו, לגוף המכובד הזה, ולהגיד לו: טוטו, הנה מכתב, אני מבקשת שאת הכסף שלי תעביר למרכז, אני רוצה לקחת את הכסף למרכז. זאת זכותו, זה היה בעבר, זה גם יכול להיות בעתיד, אין כאן שום בעיה משפטית ושום איסור משפטי, זאת דעתי.
אסי מסינג
¶
הסיבה שכספי תמיכה צריכים להיות מועברים למקומות שהם צריכים להגיע אליהם, ואתה מבקש כרגע לייצר קופות קטנות אצל המרכזים, שהם יחלקו אותן לפי שיקול דעתם.
אסי מסינג
¶
זו ההצעה שאתה הצעת כרגע, לייצר קופות קטנות אצל כל אחד מהמרכזים, ושהם יחלקו את זה לאגודות לפי שיקול דעתם.
אסי מסינג
¶
אני רק אדייק, אתה תקבע מבחנים, אבל היישום שלהם וההפעלה שלהם תתבצע לפי שיקול הדעת של המרכזים.
אסי מסינג
¶
הדיון כרגע כולו כדי להתגבר על נוהל שר אוצר ועל האופן שבו מעבירים העברה של כסף, והתוצאה של זה היא בניגוד למילה תקין.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
חברים, אני מחזיר את הדיון חזרה לפעילות, רוצה לומר כדלקמן: בהתאם לסיכום עם מרכזי הספורט, אנחנו חוזרים לנוהל שדיברנו למשך ארבע שנים נוספות. אנחנו בעצם מאריכים את הנוהל לארבע שנים נוספות, נכון? ויורדים מהרעיון שכל קבוצה שרוצה לקבל את הכסף אליה למרכז תקבל. הכול יהיה דרך הטוטו, אבל אנחנו מאריכים את הנוהל בארבע שנים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הוראת שעה נוספת לארבע שנים.
חברי הוועדה, נציגי המרכזים יהיו שניים, מר גלילי. שני נציגים של המרכזים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
ספורטאים בכירים לשעבר. יש גם הבנה ספורטיבית בסיסית, אתה לא יכול לשים בוועדה אנשים שאין להם מושג בספורט, שהם פקידים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
ברור, אני יודע מה הצרכים, אני ספורטאי לשעבר, אני יודע מה אני חייב, מה אני לא חייב, מה הצורך של האגודה הזאת, מה הצורך של הקבוצה הזאת, יש לי ניסיון.
אסי מסינג
¶
הרכב של ועדת תמיכות, בתמיכות בכל תחום שהוא, כולל כברירת מחדל בכל משרד – חשב המשרד, נציג היועץ המשפטי, ובדרך כלל המנכ"ל, זה בדרך כלל ההרכב.
אסי מסינג
¶
אני אסביר שוב. השאלה היא עכשיו של נציג חיצוני בעל הבנה בתחום, שלא חשוב לעצם החלוקה של כסף לפי מבחנים ולפי כללים.
אסי מסינג
¶
כי מה שחשוב זה ההערות של נציגי הספורט בעצם עיצוב המבחנים עצמם, ולא בישיבה בוועדת התמיכות. זה פשוט חורג מכל מה שמקובל באופן רגיל.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אבל יש להם השפעה. אם יש להם השפעה על חלוקת הכספים, תהיה להם גם השפעה על אופן החלוקה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
ברגע שיש לך קול בוועדה, יש לך השפעה, ככה זה עובד. אני לא יכול להשאיר את זה רק בידי פקידים, אני חייב להשאיר את זה גם בידי אנשי ציבור.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז הוספנו עוד נציג, שהוא לא מחוץ לממשלה, שהוא בא מהציבור, הוא נציג ציבור, אנשי ספורט לשעבר.
נאור גלילי
¶
שני נציגים בדירקטוריון של הטוטו ואנחנו מבצעים תיקון עיוות. המגזר יהיה תואם להעדפת נשים, העדפה למגזר, כמו שסוכם בוועדה.
אסי מסינג
¶
אני אגיד מה הבעיה. לאותם נציגי ציבור אין שום מערכת כללים שחלה, לא משמעתית ולא במובן התחולה, מה שחל לגבי עובדי מדינה ומה שיחול לגבי עובדי הטוטו. המשמעות הבאה כשמתעסקים בכסף, שאם אותו חבר ועדת תמיכות, חלילה וחס מועל או פועל בניגוד עניינים או פועל בכל דבר אחר – אין שום מערכת כללים שמסדירה את אופן הפעולה שלו ואין שום יכולת לנקוט בשום סנקציה. נראה לי שהדבר הזה פשוט לא יכול לעבוד. זה עיסוק בכסף, זה לא עיסוק של מה בכך.
יורם אורנשטיין
¶
אדוני היושב-ראש, עובדתית זה לא נכון, כי היום בטוטו מכהנים שלושה אנשי ציבור, ומה שחל עליהם זה כל הכללים של נציגי ציבור ומוסדות מהסוג זהה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני מכניס אנשי ציבור יחד עם רוב לממשלה, הווי אומר שני נציגי ציבור ספורטאים בכירים לשעבר יהיו חברים בוועדה הזאת, עם רוב לממשלה בתוך הוועדה. הלאה, נושא הבא.
יורם אורנשטיין
¶
רגע, שני נציגי ציבור – כיוון שאנחנו בהוראת שעה עוד ארבע שנים בטוטו, אנחנו רוצים נציג של הוועד האולימפי ונציג של איילת בדירקטוריון של הטוטו, שימשיכו לחייב.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
חבר הכנסת עיסאווי פריג' טען טענת נושא חדש. תיכף הוא יחליט, האם הוא רוצה לעמוד על טענת נושא חדש או להסיר את הטענה. בינתיים יעיר את ההערות לחוק חבר הכנסת פריג'.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
בדיונים ברפורמה דובר על נתינת העדפה לקבוצות הערביות המוחלשות ו-20% במבחני התמיכה כמו הנשים. הם לא עמדו בהבטחה. כולה 2.5 מיליון שקל. לא עמדו בהבטחה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני רוצה תשובות. חבר הכנסת פריג' הוא חבר כנסת שמייצג את המגזר הערבי וגם עוסק בנושאי ספורט. הדרישות שלו הן דרישות לגיטימיות, אני מבקש תשובות. לפני שאני מתקדם להצבעה, אני רוצה תשובות.
יורם אורנשטיין
¶
בוועדת המשנה משרד התרבות והספורט אישר את נכונות טענתו של חבר הכנסת פריג', והבטיחו שהם יכניסו את התקנה הזאת, את הסעיף הזה או את הכסף הזה לטובת המגזר הלא יהודי.
הדס פרבר
¶
אני יודעת מה אני אמרתי. אנחנו אמרנו שכל בחינת שינוי מהותי תהיה ב-2020 מעבר להעדפה הקיימת היום.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני מבקש מהמשרד לצאת החוצה לדבר עם פריג'. עד שלא תניחו את דעתו, לא נוכל להתקדם להצבעה. בואו נמשיך. יוסי, צא בבקשה עם עיסאווי ותסגור אתו את העניינים. הבהרות אחרונות לפני הצבעה.
מירב ישראלי
¶
אני קודם רוצה להגיד מה התוספת, אני עוד לא בטוחה שלגמרי הבנתי אותה. אני אגיד מה התוספת. בעיקרון, מגדילים את הוועדה לתשעה חברים, זאת המשמעות?
הדס פרבר
¶
מירב, אני חייבת לומר, שאם מגדילים את הוועדה ועוד מוסיפים לנו נציגי ציבור, הסיכוי שתוכל להתחיל לעבוד באחד בינואר הוא אפס. הוועדה כפי שהיא קיימת היום בהצעת החוק היא ועדה שיכולה לעבוד באחד בינואר.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אוקיי, אני פותר את זה. החברים הללו ששר הספורט ימנה, יצטרפו רק מעונת המשחקים הבאה, הווי אומר ספטמבר 2019.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
שני החברים הללו יצטרפו מאוגוסט 2019. מצוין, מה הבעיה? פתרנו את הבעיה, מאוגוסט 2019 יצורפו לוועדה עוד שני חברים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אנחנו אומרים את זה. חבר'ה, אנחנו בסוף לא נסיים את ההצבעה ואז לא יהיה חוק. נו באמת, אתם רוצים חוק? שקט.
מירב ישראלי
¶
שנייה, תנו לי. הוא ימונה על ידי השר, האם יש מערכת דינים כלשהי שאפשר להחיל לגבי המינוי הזה?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
שנה לא, אוגוסט 19', לעונה הבאה זה חייב להיות, כי להזכירכם עונת משחקים נפתחת באזור אוגוסט.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אבל מה זה קשור? אני רוצה השפעה של האנשים לפני תחילת עונה. זה עניין עונתי וספורט זה עניין עונתי, לא עניין שנתי, גם כל הקבוצות מתנהלות עונתית.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אדוני המנכ"ל, אתה הולך להשתלט על אנשי המקצוע שלכם או לא? כי אני מתחיל להעיף אותם החוצה אחד-אחד.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא משנה, אנחנו כבר לא צריכים, משרד הספורט? משרד הספורט, אני כבר אשלח למירי איזה מישהו...
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
האמת היא שאתה צודק, אין מצב שהיא שרת הספורט הבאה, זה נכון. בכל מקרה היא לא תהיה שרת הספורט. אם היא תהיה עוד פעם שרת הספורט, היא תתאבד.
מירב ישראלי
¶
אני מסכמת: אנחנו מגדילים את הוועדה לתשעה חברים, מוסיפים עוד עובד משרד הספורט שימנה השר או השרה, שני נציגי ציבור ספורטאי עבר שתמנה השרה; ומי שחייב להיות בקוורום זה חשב המשרד והיועץ המשפטי למשרד, בסדר?
מירב ישראלי
¶
בסדר, רוב לעובדי מדינה, זה סיכמנו.
הנושא הנוסף שהוכנס בו תיקון זה שיתווסף סעיף נוסף של הוראת שעה, למיטב הבנתי, תקנו אותי אם אני טועה.
מירב ישראלי
¶
זה אומר שבהוראת השעה סעיף 4 הנוכחי, בתקופה שמיום האחד בינואר עד ה-31 בדצמבר 2022, נכון? זאת המשמעות, זה תוקן - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני לא מסכים עם אסי. ברגע שאני מסכים עם אסי, משהו לא טוב קורה. משהו לא טוב קורה...
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אסי, דע לך שנראה לי שהסימפוזיון שעשית בדיון ההוא הביא את בן כספית להאמין שאולי באמת יש איזשהו משהו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני בעצמי משפטן, יש לי שנתיים במשפטים, את מאמינה? אבל מעולם לא הייתי עורך דין.
מירב ישראלי
¶
זה ארבע שנים חד-משמעית.
לדעתי כל הנושא של התליית כל הדבר הזה בהסכם בין המדינה לטוטו זה לא דבר שיבשיל את החוק, זה בלתי אפשרי. זה לא משהו שאנחנו עושים בחקיקה.
מירב ישראלי
¶
בעיקרון, אתה לא תתלה את החוק ואת החלוקה של הכספים בהסכם שהוא וולונטרי, שאולי הוא ייחתם ואולי הוא לא ייחתם.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
מיקי, כשאתה מקזז את העלויות של הטוטו, אתה מוסיף את הכספים שמיועדים למרכזים ולאגודות, ואז אתה מעביר את היתרה לאוצר, כחלק מהעלויות.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
סליחה עיסאווי. זהו גברתי? אנחנו לקראת סיום טרם עוברים להצבעות. נשארו לנו עוד 20 דקות לסיים את הדיון ולהצביע. זהו, נגמרו ההפוגות של ההומור. גברתי, נא לסיים.
מירב ישראלי
¶
בסעיף (ח) כתוב "לא יעביר משרד התרבות והספורט". לא צריך "לא", אלא "משרד התרבות והספורט יעביר את סכום התמיכה למועצה, לשם העברתו לגופי הספורט לפי הוראות סעיף זה, לפי הוראות החשב הכללי הכוללות" – זה לא בין היתר, אסי, כי מה זה בין היתר – "הוראות לעניין בקרה ופיקוח של המדינה על העברת סכום התמיכה כאמור, בידי המועצה, לאותם הגופים, ועל הפיקוח שתקיים המועצה על אותם גופים בקשר לסכומים שהעבירה להם", בסדר?
יוסי שרעבי
¶
קודם כל סיכמנו את הדברים לעניין המינוי של נציג מהמגזר, וגם לתת העדפה בתחום מבחני התמיכה לאגודות המגזר הערבי, גם על זה דיברנו, ואנחנו נעשה את זה במסגרת מבחני התמיכה.
יוסי שרעבי
¶
אני לא יכול להגיד את זה, אני כן יכול להגיד מה שדיברנו בחוץ לגבי הסכום. את הסכום אני לא יודע להגיד כאן – מבחני תמיכה. אמרנו את זה בחוץ, אני לא יכול להגיד את זה לפרוטוקול.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
מה? אוי ואבוי, אתה צריך להגיד שלא. עיסאווי, הרסת לי את הפריימריז, אתה צריך לתקוף אותי...
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
יורם, אתה זקן השבט. סיכמנו על מתן תמיכה לקבוצות הערביות, מבחני התמיכה, החל משנת 2019 לכל השנים ב-20% תוספת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
תחזור על זה בבקשה לפרוטוקול. לפרוטוקול אנחנו אומרים תואם. לא בחקיקה, אני אומר לפרוטוקול שהנוהל יהיה מותאם לנוהל הטוטו - -
נאור גלילי
¶
מיקי, רק שיהיה כתוב, זה מוסכם עליהם שגובה התמיכות למרכזים 25 מיליון, שלא ישנו את זה עכשיו.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
עופר בוסתן מנהל הספורט אומר לי: לא תקבל ב-19', אני גלוי אתך. הוא אמר לי עכשיו.
יוסי שרעבי
¶
אפשר להפסיק את הדיון הזה ככה? אדוני היושב ראש, מה זה השוק הזה? הוא לא בעל-הבית, תתחיל מזה. אל"ף הוא לא בעל-הבית.
יוסי שרעבי
¶
שנייה רגע, די, מספיק עם הג'ונגל הזה.
קודם כל לגבי המרכזים, יש הסכם. בהסכם כתוב 25 פלוס מיליון.
יוסי שרעבי
¶
לא רוצים לפגוע באגודות, נכון? יש מבחני תמיכה קיימים עכשיו. מבחני התמיכה אמורים לגרום לנו לחלק בינואר, בעוד פחות משלושה שבועות להתחיל לחלק כסף לכל אגודות הספורט. כל תיקון שנעשה עכשיו, יש לו משמעות. אנחנו נבדוק את המשמעויות, נעשה הכי מהר שאפשר מבלי לפגוע באגודות הספורט.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני רוצה לתת לך פתרון. אתם תעשו את השינוי, תצטרכו חודש, חודשיים, שלושה, תחלקו רטרואקטיבית אחר כך מה שמגיע.
יוסי שרעבי
¶
אנחנו לא רוצים שבמעבר הזה למשרד מישהו יטען שבגלל המעבר למשרד האגודות נדפקו, לכן אנחנו רוצים לחלק את הכסף בינואר. אנחנו נפנה למשרד המשפטים לעשות את התיקון הזה במהירות האפשרית. אני רק אומר שאנחנו נפעל ואנחנו נעשה את זה בידיים נקיות כמו שצריך, אבל אני גם אומר, שאני לא רוצה שייווצר מצב שאנחנו בינואר לא נחלק את הכסף לאגודות.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני מסכים אתך, רק אני מבקש ממך להצהיר לפרוטוקול, שאל"ף, אתם עושים את זה בהקדם האפשרי, ובי"ת, אם אתם מצליחים לעשות את זה, לנסות להחיל את זה גם בשנת 2019, גם רטרואקטיבית.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אמרנו, תואם לטוטו, לא מותאם. המונח חייב להיות תואם, מותאם ותואם זה לא אותו מונח – תואם.
יורם אורנשטיין
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה לספר לך שהסכום הזה של 25 מיליון שקל הוסכם כבר לפני שמונה חודשים, אלא מאי, אם זה יותנה עכשיו בכל מיני דברים שהמשרד ירצה מאתנו, לא ייחתם הסכם. לכן חשוב שיהיה רשום בחוק 25 מיליון שקל והוראת השעה הזאת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני רוצה לסכם. מילה אחרונה לפרוטוקול, בנושא ה-25 מיליון שקל אנחנו אומרים שזה באחריות המשרד להביא את הפתרונים, כדי שזה באמת יהיה ה-25 מיליון שקל, ושזה יהיה כמה שיותר תואם למצב הקיים בטוטו – לא אמרתי מותאם, אמרתי כמה שיותר תואם.
יוסי שרעבי
¶
אני אסביר לו. יש כאן שני דברים שונים: קודם כל הם מקבלים הרבה יותר ממה שקיבלו. 25 מיליון זה קרוב לחמישה מיליון יותר ממה שהם קיבלו. אז קודם כל יש כאן גידול דרמטי לטובת המרכזים. המרכזים מקבלים 25 פלוס אחד, 26 מיליון לעומת 20-19 שקיבלו בטוטו, אז קודם כל זו הבשורה של המרכזים.
שניים, יש את העניין של הנוהל. יש כאן נוהל שפשוט תנסחו – תואם, מותאם, אלה שני דברים שונים. אלה שני דברים שונים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הנוהל בלבד תואם, נוהל תואם.
מי בעד הצעת החוק כפי שהוקראה יחד עם כל השינויים שהעלינו?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
מי בעד הצעת החוק, כפי שהוקראה לפניכם, עם השינויים שסוכמו פה במסגרת הדיון וגם הוקראו והובהרו פה לפרוטוקול, שיוגש ויונח בכנסת ישראל אחרי עדכון השינויים ובתיאום עם יושב-ראש הוועדה המשותפת? מי נגד? מי נמנע?
מירב בן ארי (כולנו)
¶
היא לא שמעה בכלל.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים - מיעוט
הצעת חוק להסדר ההימורים בספורט (תיקון מס' 14 והוראת שעה), התשע"ו-2018, עם כל השינויים שסוכמו והוקראו בדיון, נתקבלה.